فهرست مطالب

روان پرستاری - سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 59، آذر و دی 1402)

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 59، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیدرضا عاطفی فر، حسین آقاجانی مرساء*، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 1-14
    مقدمه

    مصرف مشروبات الکلی، دخانیات، مواد مخدر، داشتن روابط جنسی ناایمن و خشونت، رفتارهای پرخطری هستند که تهدیدی جدی برای سلامت عمومی و فردی محسوب می شوند با این حال در برخی خانواده ها، نوجوانان به این رفتارها گرایش داشته و یا سطوحی از رفتارهای پرخطر را تجربه کرده اند؛ اما والدین به وسیله راهبردهای مراقبتی، برای پیشگیری از بروز این رفتارها، اقدام می نمایند؛ راهبردهای مراقبتی سه گانه، مداخلاتی خانواده محور هستند که نوع فرایندی(رویه ای) کارآمدترین راهبرد در مراقبت از گرایش به رفتارهای پرخطر و یا کنترل آن ها می باشد. هدف این پژوهش سنخ شناسی راهبردهای مراقبت از رفتارهای پرخطر بر حسب وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده بود.

    روش کار

    این تحقیق یک پژوهش کمی و از لحاظ فرایند، روش جمع آوری اطلاعات و تحلیل، توصیفی-همبستگی بوده است. جامعه ی آماری شامل کلیه خانواده های شهری تبریز در سال 1401بود که طبق فرمول کوکران، 384 خانواده به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از دو ابزار اندازه گیری (چک لیست راهبردهای مراقبت از رفتارهای پرخطر و پرسشنامه وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده) استفاده شد. برای بررسی  روابط متغیرها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (F) و رگرسیون خطی با SPSS 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین راهبردهای مراقبت از رفتارهای پرخطر براساس وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده بطور معناداری متفاوت است و  طبقات اقتصادی-اجتماعی بالا نسبت به  طبقات پایین تر راهبرد مناسب تر(کارآمد، فرایندی یا رویه ای) را برای مراقبت از فرزندان در برابر رفتارهای پرخطر اتخاذ می نمایند.

    نتیجه گیری

    خانواده های دارای وضعیت اجتماعی-اقتصادی متوسط و پایین(که درصد بالایی از خانواده ها را شامل می شود) به نسبت بیشتری راهبردهای مراقبتی غیرموثر(ناکارآمد و دفعتی) را جهت پیشگیری از گرایش به رفتارهای پرخطر و یا کنترل آن ها به کارمی بندند؛ به منظور ارتقای سلامت عمومی جامعه و کاستن بار بیماری ها، اتخاذ سیاست ها و اجرای برنامه های فرهنگی-آموزشی پیشگیری محور جهت تبدیل راهبردهای مراقبتی ناکارآمد به فرایندی(رویه ای) ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، راهبردهای مراقبت، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، پیشگیری، سلامت عمومی، مداخلات خانواده محور
  • خدیجه بیک زاده، سوزان امامی پور*، آنیتا باغداساریانس صفحات 15-27
    مقدمه

    وجود روابط فرازناشویی از اصلی ترین عوامل فروپاشی خانواده و طلاق است. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل روابط فرازناشویی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و صمیمیت زناشویی با میانجیگری انعطاف پذیری شناختی در مردان انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، تعداد 250 نفر از مردان دارای روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره شهر تهران در نیمه  اول سال 1400 با روش دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های، خیانت زناشویی ینیسری و کوکدمیر (2006)، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1998)، صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر(2007)، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای آماری AMOS24  و SPSS27 انجام شد.

    یافته ها

    مدل مفروض پژوهش با داده های تجربی برازش مناسبی  داشت (056/0=RMSEA). ضریب مسیر مستقیم بین طرحواره های ناسازگار اولیه(137/0=β)  و صمیمت زناشویی (287/0-=β) با روابط فرازناشویی در مدل معنادار بود(05/0>P). ضریب مسیر مستقیم بین طرح واره های ناسازگار اولیه (21/0-=β)  و صمیمیت زناشویی(47/0=β) با انعطاف پذیری شناختی معنادار بود (05/0>P). همچنین ضریب غیرمسقیم طرحواره های ناسازگار اولیه به روابط فرازناشویی از طریق انعطاف پذیری معنادار بود (025/0=p). اما ضریب غیر مسقیم معناداری بین صمیمیت زناشویی با روابط فرازناشویی از طریق انعطاف پذیری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    طرحواره های ناسازگار اولیه و صمیمیت زناشویی از طریق متغیر میانجی انعطاف پذیری شناختی با روابط فرازناشویی ارتباط داشت. بنابراین می توان با کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و افزایش صمیمت زناشویی و انعطاف پذیری شناختی میزان روابط فرازناشویی را کاهش داد.
     
     </p).

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، صمیمیت زناشویی، انعطاف پذیری شناختی
  • آتنا شاه حیدری، هاله نکوئی، توران خدایی، پوریا قاسمی* صفحات 28-39
    مقدمه

    نرخ جراحی زیبایی از ابتدای قرن 21 در مسیر صعودی قرار گرفته است. با توجه به خطرات جسمی و روان شناختی این روش، درک مولفه های روان شناختی مختلف در متقاضیان جراحی زیبایی اهمیت به سزایی دارد. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی نقش سبک های دلبستگی و احساس شرم از بدن در پیش بینی حساسیت به طرد و قدردانی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی انجام شد.

    روش کار

    روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متقاضی جراحی زیبایی مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1401 بودند. از میان جامعه آماری، تعداد 150 نفر به شیوه  نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان، مقیاس آگاهی از بدن شیء انگاشته، پرسشنامه حساسیت به طرد و مقیاس قدردانی از بدن پاسخ دادند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش در سطح 01/0 معنی دار بود. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نیز آشکار کرد که 4/61 درصد واریانس حساسیت به طرد و 5/40 درصد از واریانس قدردانی از بدن به وسیله سبک های دلبستگی و احساس شرم از بدن ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش بیانگر نقش معنادار سبک های دلبستگی و احساس شرم از بدن در پیش بینی حساسیت به طرد و قدردانی از بدن در متقاضیان جراحی زیبایی است؛ لذا با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت که بهره گیری از این مولفه ها احتمالا می تواند هم در جهت شناحت بهتر عوامل و انگیزه های جراحی زیبایی در زنان و هم در درمان عوامل آسیب زا، کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، شرم از بدن، حساسیت به طرد، قدردانی از بدن، جراحی زیبایی
  • افسون طلایری، ساسان باوی* صفحات 40-52
    مقدمه

    بیماری پسوریازیس از جمله بیماری های جسمی روانی است که عوامل روانی تاثیر به سزایی در شدت آن دارند. اصلاح الگوهای رفتاری و روانشناختی می تواند گام مهمی در کنترل و کاهش این بیماری باشد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، تعیین مقایسه اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و طرحواره درمانی هیجانی بر استرس ادراک شده و تحمل پریشانی زنان تحت درمان دارویی مبتلا به بیماری پسوریازیس شهر اهواز بود.

    روش کار

    روش مطالعه نیمه آزمایشی میدانی از نوع پیش آزمون- پس آزمون چند گروهی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به بیماری پسوریازیس شهر اهواز است که جهت انتخاب نمونه، به روش نمونه گیری هدفمند اقدام شد به دین شکل که ابتدا طی تماسی با انجمن پسوریازیس ایران، لیست بیماران زن مبتلا به پسوریازیس که در شهر اهواز ساکن هستند به همراه شماره تماس آن ها اخذ و با آنها تماس گرفته شد. از بین 127 بیمار زن معرفی شده تنها 100 نفر اعلام آمادگی کردند که جهت انتخاب نمونه پژوهشی، برای کلیه 100 بیمار به صورت آنلاین پرسشنامه های استرس ادراک شده و تحمل پریشانی ارسال شد. در نهایت، 70  نفر از بیماران زن واجد شرایط (بیمارانی که در پرسشنامه های استرس ادراک شده نمره بالا 28 و برای تحمل پریشانی نمره پایین 29 کسب نمودند) انتخاب شدند که 10 نفر از آنان، بعدا تمایلی به شرکت نداشتند. در نهایت 60  نفر زن مبتلا به بیماری پسوریازیس به عنوان نمونه در نظر گرفته شده اند که 20 نفر در گروه آزمایشی اول، 20 نفر در گروه آزمایشی دوم و 20 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی ساده گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983 و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) و تحلیل کوواریانس یک متغیره (آنکوا) بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو درمان بر استرس ادراک شده و تحمل پریشانی زنان تحت درمان دارویی مبتلا به بیماری پسوریازیس موثر بوده اند (05/0>P). از طرفی، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده و تحمل پریشانی زنان تحت درمان دارویی مبتلا به بیماری پسوریازیس نسبت به طرحواره درمانی هیجانی اثربخشی بیشتری داشته است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند برای بهبود استرس ادراک شده و تحمل پریشانی زنان مبتلا به بیماری پسوریازیس کارآمدتر باشد. بنابراین، توصیه می گردد که روان درمانگران در راستای بهبود استرس ادراک شده و تحمل پریشانی بیماران پسوریازیس در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، طرحواره درمانی هیجانی، استرس ادراک شده، تحمل پریشانی، بیماری پسوریازیس
  • الهام کریمی، زهرا دشت بزرگی*، پرویز عسگری صفحات 53-66
    مقدمه

    کودکان کم توان ذهنی دارای مشکلات فراوانی در عملکردهای شناختی هستند و مقایسه اثربخشی بازی های شناختی می تواند نتایج مفیدی داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای و غیررایانه ای بر حل مساله و انعطاف پذیری شناختی در کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر کم توان ذهنی آموزش پذیر دوره اول ابتدایی شهر اهواز در سال تحصیلی 02-1401 بودند. نمونه پژوهش برای هر گروه 12 نفر محاسبه که این افراد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 20 جلسه 45 دقیقه ای بازی های شناختی را با نرم افزار رایانه ای کاپیتان لاگ، گروه آزمایش دوم 20 جلسه 45 دقیقه ای بازی های شناختی را بدون نرم افزار آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون رایانه ای برج هانوی و آزمون رایانه ای دسته بندی کارت های ویسکانسین بودند و داده ها با روش های خی دو، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سن و پایه تحصیلی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). همچنین، بازی های شناختی رایانه ای و غیررایانه ای در مقایسه با گروه گواه باعث بهبود حل مساله و انعطاف پذیری شناختی در کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر شدند و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد (001/0P<). علاوه بر آن، اثربخشی بازی های شناختی رایانه ای در مقایسه با بازی های شناختی غیررایانه ای در بهبود حل مساله و انعطاف پذیری شناختی بیشتر بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، متخصصان سلامت و درمانگران می توانند از روش بازی های شناختی رایانه ای در کنار سایر روش های موثر برای بهبود عملکردهای شناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازی های شناختی، بازی های رایانه ای، بازی های غیررایانه ای، حل مساله، انعطاف پذیری شناختی، کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • پرستو شیرزادی، سالار فرامرزی*، سمیرا وکیلی، محمدپارسا عزیزی صفحات 67-83
    مقدمه

    زبان یکی از مهم ترین مولفه های رشد در کودکان است؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، تدوین بسته ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی و تعیین اثربخشی آن بر عملکرد زبان دریافتی کودکان دارای اختلال زبانی خاص بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی متوالی اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی کتاب ها و مقالات علمی بودند. در بخش کیفی داده های به دست آمده به روش تحلیل مضمون استقرایی تحلیل و سپس بسته مداخلاتی بر اساس آنها در 12 جلسه تدوین و روایی محتوایی آن تایید شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی شامل تمامی کودکان 5 تا 7 ساله دارای اختلال زبانی خاص بودند که به مراکز گفتاردرمانی شهر بروجرد مراجعه نمودند که از این میان 30 کودک به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس هوشی وکسلر کودکان، مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته و آزمون رشد زبان نیوکامر و هامیل بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 با روش‏ تحلیل واریانس مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسته ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی با CVR بین 80/0 تا 1، و CVI بین 795/0 تا 875/0دارای روایی محتوایی مطلوبی می باشد. همچنین بین دو گروه آزمایش و کنترل در عملکرد زبان بیانی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P). بدین معنا که بسته ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی منجر به بهبود عملکرد زبان دریافتی کودکان با اختلال زبانی خاص شده است و میزان تاثیر آن 64/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی بسته ارتقای مهارت های زبانی مبتنی بر توان بخشی شناختی بر عملکرد زبان دریافتی کودکان با اختلال زبانی خاص، پیشنهاد می شود در درمان اختلالات زبانی به ماهیت شناختی زبان توجه شده و از بسته مداخلاتی فوق به عنوان یک روش مداخله ای در مراکز آموزشی و درمانی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مهارت های زبانی، زبان دریافتی، توان بخشی شناختی، کودکان دارای اختلال زبانی خاص
  • سعیده شریفی، ساجده شریفی*، معصومه کمندلو، بهارک بلاشور صفحات 84-95
    مقدمه

    شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند بین ترومای کودکی با پریشانی روان شناختی رابطه وجود دارد، اما مطالعات نسبتا کمی عوامل واسطه ای بالقوه برای این رابطه را بررسی کرده اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی نشخوار فکری و ذهن آگاهی در رابطه بین ترومای دوران کودکی و پریشانی روان شناختی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد مراجعه کننده به کلینیک ها و مراکز خدمات روان شناختی شهر تهران تشکیل دادند. از میان جامعه آماری، 300 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه آسیب های کودکی برنشتاین و همکاران (2003)، مقیاس پاسخ نشخوار فکری نولن- هوکسما (1991)، مقیاس ارزیابی ذهن آگاهی براون و ریان (2003) و پرسشنامه پریشانی روان شناختی کسلر (2003). برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون، مدل یابی معادلات ساختاری و از نرافزار SPSS وAMOS  نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. ضرایب مسیرهای مستقیم ترومای کودکی  (041/8 T= ،262/0 = β) ، ذهن آگاهی (421/56- T= ،896/0- = β) و نشخوار فکری  (519/5 T= ،163/0 = β) بر پریشانی روا ن شناختی معنادار بودند. همچنین ضرایب غیرمستقیم رویدادهای آسیب زای زندگی از طریق نشخوارفکری و ذهن آگاهی بر روی پریشانی روان شناختی معنادار بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر نقش میانجی نشخوارفکری و ذهن آگاهی بین تجربه ترومای کودکی با پریشانی روان شناختی بود. یافته های این پژهش یک مفهوم بالینی مهم به ما ارایه می دهد مبنی بر اینکه، نشخوارفکری و ذهن آگاهی باید هدفی برای پیشگیری و درمان پریشانی روان شناختی در قربانیان ترومای دوران کودکی  باشند.

    کلیدواژگان: ترومای کودکی، نشخوارفکری، ذهن آگاهی، پریشانی روان شناختی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محبوبه نوری، محمدرضا شیخی*، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 96-105
    مقدمه

    انتخاب همسر برای تمام افراد جوان فرآیندی پیچیده است و انتخاب مناسب همسر به پایداری ازدواج کمک می کند، با این حال، برای انتخاب همسر که منبع مهمی برای حمایت روان شناختی و عملی از فرد در مقابله با مشکلات زندگی شناخته می شود، نیاز به آگاهی و آموزش می باشد. این نیاز وقتی آشکارتر می شود که پیچیدگی های جامعه امروزی انتخاب را دشوارتر می کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر نگرش به انتخاب همسر در دختران آماده ازدواج  انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دختران آماده ازدواج در محله کوهک شهر تهران(منطقه 22) در سال 1402 بودند که 30 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری آسان و دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه دوساعته در طی دو ماه مداخله واقعیت درمانی گروهی را دریافت کردند. پس از اتمام جلسات واقعیت درمانی، برای گروه کنترل نیز 5 جلسه مداخله اجرا گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش پرسش نامه نگرش به انتخاب همسر کوب لارسون و واتسون (2003)  بوده است. در نهایت، اطلاعات به دست آمده از طریق آزمون مانکووا و با  نرم افزار SPSS نسخه26   مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که،  تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پس آزمون در نمرات نگرش انتخاب همسر در دختران آماده ازدواج گروه آزمایش به وجود آمد(P<0/05)، در حالی این تفاوت معنادار در گروه گواه دیده نشد. بر اساس مقادیر اندازه اثر، میزان اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر نگرش انتخاب همسر در دختران آماده ازدواج در گروه آزمایش 23/0 به دست آمد. 

    نتیجه گیری

    واقعیت درمانی گروهی مداخله روان شناختی مناسبی برای آگاهی دختران جوان از خودشان و انتخاب های پیش روی زندگی شان می باشد. شرکت کنندگان در طی جلسات درمانی آموزش دیدند  تا به آگاهی از خود بیشتر از قبل  بپردازند و همچنین ترغیب شدند  تا باورهای شان را پیرامون زندگی، جهان، خودشان و انتخاب همسر بازتعریف کنند.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، انتخاب همسر، دختران، مشاوره پیش از ازدواج
  • شکوفه عسگری، محمد مظفری*، سجاد امینی منش، محمدرضا بردیده صفحات 106-118
    مقدمه

    الگوهای تعاملی والدین و کودک با اختلال نقص توجه- بیش فعالی متعارض است؛ و آموزش درمان های اثربخش کمتر به چشم می خورد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی مداخله کودک محور بر اساس درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تعامل والدین کودک مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی انجام گرفت.    

    روش کار

    روش مطالعه، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 7 تا 10 سال دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی مراجعه کننده به مرکز مشاوره عسل شهر تهران در سال 1401 بود. از بین آنها تعداد 30 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی بر اساس ملاک های ورود و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفری) درمان فراتشخیصی و گروه کنترل گمارده شدند. مداخله کودک محور بر اساس درمان فراتشخیصی یکپارچه برای هر کودک و مادر در 12 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد و گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بررسی رابطه والد- فرزند (فاین، مورلند و اسچووبل، 1983) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند.   

    یافته  ها: 

    نتایج نشان داد بین گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه باعث افزایش تعامل والدین کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی شده و تاثیر این مداخله درمانی در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (05/0P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه می تواند برای بهبود تعامل والدین کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی کارآمد باشد؛ و توصیه می گردد که درمانگران و مشاوران در راستای بهبود تعامل والدین این کودکان از این درمان در کنار سایر مداخلات درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، تعامل والدین، اختلال نقص توجه- بیش فعالی
|
  • Hamidreza Atefifar, Hossein Aghajani Marsa*, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 1-14
    Introduction

    Drinking alcohol, smoking, having unsafe sexual relations and violence are high-risk behaviors that are considered a serious threat to public and individual health, however, in some families, teenagers tend to these behaviors or some of them have experienced; But parents take care strategies to prevent the occurrence of these behaviors; Triple care strategies are family-based interventions, the most efficient of which is the process (procedural) strategy in caring for the tendency to risky behaviors or their control. The purpose of this research was the typology of strategies for taking care of high-risk behaviors according to the SES of the family.

    Methods

    This research was a descriptive-correlation quantitative research. The statistical population included all urban families of Tabriz in 2022, according to Cochran's formula, 384 families were selected by multi-stage cluster method. In order to collect information, two measurement tools were used (checklist of strategies for taking care of high-risk behaviors and questionnaire of SES of the family). One-way analysis of variance (F) and linear regression with SPSS 26 were used to investigate the relationships between variables.

    Results

    The findings showed that the average strategies for taking care of high-risk behaviors are significantly different based on the SES of the family, and the higher socio-economic classes prefer more appropriate strategies (efficient, procedural or procedural) than the lower classes. To take care of children against risky behaviors.

    Conclusion

    Families with medium and low SES (which includes a high percentage of families) use relatively more ineffective care strategies (inefficient and occasional) to control high-risk behaviors; In order to improve the general health of the society and reduce the burden of diseases, it is necessary to adopt policies and implement prevention-based cultural-educational programs to transform inefficient care strategies into a (procedural) process.

    Keywords: Risky behaviors, Care strategies, Socio-economic status, Prevention, Public health, Family-based interventions
  • Khadijeh Beikzadeh, Souzan Emamipour*, Anita Baghdasarians Pages 15-27
    Introduction

    Extramarital affairs have devastating impacts on married couples leading to separation and divorce. The purpose of the present study is to formulate the model of extramarital relationships in accordance with early maladaptive schemas and marital intimacy mediated by cognitive flexibility among men.

    Methods

    In this descriptive correlated research, two hundred and fifty men with extramarital affairs visiting psychological counseling center in Tehran during first half of 1400 A.H, are selected by convenience sampling method. The data is collected from the questionnaires of Young’s Schema Therapy (1998), Yeniceri and Kokdemir’s Infidelity (2006), Walker and Thompson’s Intimacy and Intergenerational aid and contact among mothers and daughters (2007), Denis and Vander Wal’s the Cognitive Flexibility and Inventory (2010). The obtained data was analyzed by utilizing structural equation modeling method in statistical software of AMOS 24 and SPSS 27.

    Results

    The assumed research model meets the requirements of experimental data (RMSEA=0/056). Direct coefficient path between early maladaptive schemas (B= 0/137) and marital intimacy (B= 0/287) was in significant model with extramarital relationships (P<0/05). Direct coefficient path among early maladaptive schemas (B=0/21) and marital intimacy (B=0/47) was significant with cognitive flexibility (P<0/05). In addition, indirect coefficient path of maladaptive schemas in extramarital affairs was gained through significant flexibility while no significant indirect coefficient path was observed between marital intimacy and extramarital affairs via flexibility (P>0/05).

    Conclusion

    Early maladaptive schemas and marital intimacy were related to extramarital affairs through mediated variable of cognitive flexibility. Thus, extramarital relationships can be reduced via decreasing early maladaptive schemas and increasing both marital intimacy and cognitive flexibility.

    Keywords: Extramarital relations, Early maladaptive schemas, Marital intimacy, Cognitive flexibility
  • Atena Shahheydari, Haleh Nekooi, Tooran Khodaei, Pourya Ghasemi* Pages 28-39
    Introduction

     Cosmetic surgery rates have been on the rise since the beginning of the 21st century. Considering the physical and psychological risks of this method, understanding the various psychological components of cosmetic surgery applicants is very important. The present study was also conducted with the aim of investigating the role of attachment styles and body shame in predicting rejection sensitivity and body appreciation in cosmetic surgery applicants.

    Methods

     The statistical population of the study included all women applying for cosmetic surgery who were referred to cosmetic surgery centers in Tehran in 2022. Among the statistical population, 150 people were selected by convenience sampling and answered the Adult Attachment Inventory, Objectified Body Consciousness Scale, Rejection Sensitivity Questionnaire, and Body Appreciation Scale-2. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

     The results showed that the correlation matrix between research variables was significant at 0.01 level. The results of multiple regression analysis also revealed that 61.4% of the variance of sensitivity to rejection and 40.5% of the variance of body appreciation are explained by attachment styles and body shame.

    Conclusions

     The result of the research shows the significant role of attachment styles and body shame in predicting rejection sensitivity and body appreciation in cosmetic surgery applicants; Therefore, according to the obtained results, it can be said that the use of these components can probably be helpful both in the direction of better recognition of the factors and motivations of cosmetic surgery in women and in the treatment of pathological factors.

    Keywords: Attachment style, body shame, rejection sensitivity, body appreciation, cosmetic surgery
  • Afsoon Talayry, Sasan Bavi* Pages 40-52
    Introduction

    Psoriasis is one of the physical and mental diseases that psychological factors have a significant impact on its severity. Modifying behavioral and psychological patterns can be an important step in controlling and reducing this disease. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy and emotional therapy schematics on perceived stress and distress tolerance of women undergoing drug therapy with psoriasis in Ahvaz.

    Methods

    The field semi-experimental study method of the pre-test type-then the multi-group test. The statistical community of this study includes all female patients with psoriasis in Ahvaz, who were targeted sampling methods to choose a sample, in the form of religion, which was first obtained and contacted during a call with the Psoriasis Association of Iran, the list of female patients with psoriasis who live in Ahvaz, along with their contact number. Of the 127 female patients nominated, only 100 announced their readiness to select a research sample, and all 100 patients were sent online questionnaires on perceived stress and distress tolerance. Finally, 70 qualified female patients (patients who scored a high score of 28 on perceived stress questionnaires and a low score of 29 to endure distress) were selected, 10 of whom were later reluctant to participate. Eventually 60 women with psoriasis are considered as samples, with 20 in the first experimental group, 20 in the second experimental group and 20 in the witness group being randomly simplified. Research tools included Cohen et al. ' s perceived stress questionnaire (1983 and Simmons & Gahr's distress tolerance scale (2005). The data were examined using multivariate covariance analysis (MANCOVA) and one-variable covariance analysis (ANCOVA).

    Findings

    Results showed that both treatments had an effect on perceived stress and distress tolerance of women undergoing drug therapy with psoriasis (P<0.05). On the other hand, Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy based on perceived stress and distress tolerance of women undergoing drug therapy with psoriasis has been more effective than emotional therapy schematics (P<0.05).

    Conclusions

    According to the results of the present study, mindfulness-based stress reduction intervention can be more efficient to improve perceived stress and tolerate distress in women with psoriasis. Therefore, it is recommended that psychotherapists use this treatment to improve perceived stress and tolerate distress in psoriasis patients alongside other therapeutic interventions.

    Keywords: mindfulness-based stress reduction therapy, emotional schema therapy, perceived stress, distress tolerance, psoriasis disease
  • Elham Karimi, Zahra Dashtbozorgi*, Parviz Asgari Pages 53-66
    Introduction

    Intellectual disability children have many problems with cognitive functions, and a comparison of the effectiveness of cognitive games can have useful results. Therefore, the current research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of computerized and non-computerized cognitive games on problem-solving and cognitive flexibility in intellectually disabled children.

    Methods

    This study in terms of purpose and in terms of implementation method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and two-month follow-up design with a control group. The research population was the educable intellectual disability female students of the first elementary period of Ahvaz city in the academic years of 2022-23. The research sample was calculated for each group of 12 people, which these people were selected by the purposive sampling method and replaced into three equal groups. The first experimental group was trained in 20 sessions of 45-minute cognitive games with Captain's Log computerized software, the second experimental group was trained in 20 sessions of 45-minute cognitive games without the software, and the control group remained on the waiting list for training. The research tools included a demographic information form, Tower of Hanoi computerized test, and Wisconsin Cards Sorting computerized test, and data were analyzed by methods of chi-square, analysis of variance with repeated measures, and Bonferroni post hoc test in SPSS-19 software.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of age and educational level (P>0.05). Also, computerized and non-computerized cognitive games compared to the control group led to improved problem-solving and cognitive flexibility in educable intellectual disability children, and the results were maintained in the follow-up stage (P<0.001). In addition, the effectiveness of computerized cognitive games in compared to non-computerized cognitive games was higher in improving the problem-solving and cognitive flexibility (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, health professionals and therapists can use computerized cognitive games along with other effective methods to improve cognitive functions.

    Keywords: Cognitive Games, Computerized Games, Non-Computerized Games, Problem Solving, Cognitive Flexibility, Educable Intellectual Disability
  • Parasto Shirzadi, Salar Faramarzi*, Samira Vakili, Mohamad Parsa Azizi Pages 67-83
    Introduction

     Language is one of the most important components of child development. Therefore, the present research aimed to develop a language skills enhancement package based on cognitive rehabilitation and determine its effectiveness on the receptive language performance of children with specific language impairments.

    Method

     The current research employed a mixed-method sequential exploratory design. The qualitative population consisted of relevant books and scientific articles. In the qualitative phase, data were collected through deductive thematic analysis and then a set of interventions was developed over 12 sessions, and its content validity was confirmed. The quantitative research population included all 5 to 7-year-old children with specific language impairments who were referred to speech therapy centers in the city of Borujerd, among whom 30 children were purposefully selected and randomly assigned to two experimental and control groups. The tools used included the Wechsler Children's Intelligence Scale, semi-structured clinical interviews, and the Newcomer and Hamill Language Growth Test. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance with SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that the language skills enhancement package based on cognitive rehabilitation with a Content Validity Ratio(CVR) between 0.80 and 1 and a Content Validity Index(CVI) between 0.795 and 0.875 had desirable content validity. Additionally, there was a significant difference in expressive language performance between the experimental and control groups in the pre-test, post-test, and follow-up stages(p < 0.01). In other words, the cognitive rehabilitation-based language skills enhancement package improved the receptive language performance of children with specific language impairments, with an effect size of 0.64.

    Conclusion

     Considering the effectiveness of the cognitive rehabilitation-based language skills enhancement package on the receptive language performance of children with specific language impairment, it is recommended to focus on the cognitive nature of language in the treatment of language disorders and utilize the above intervention package as an intervention method in educational and therapeutic centers.

    Keywords: Language Skills, Receptive Language, Cognitive Rehabilitation, Children with Specific Language Impairment
  • Saeedeh Sharifi, Sajedeh Sharifi*, Masoumeh Kamandloo, Baharak Balashour Pages 84-95
    Introduction

    There is a large body of evidence that suggests a relationship between childhood trauma and psychological distress, but relatively few studies have examined potential mediating factors for this relationship. The present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of rumination and mindfulness in the relationship between childhood trauma and psychological distress.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population of the research was made up of all people referring to clinics and psychological service centers in Tehran. Among the statistical population, 300 people were selected by convenience sampling method. The research tools were: Bernstein et al.'s childhood trauma questionnaire (2003), Nolen-Hoeksema's rumination response scale (1991), Brown & Ryan’s mindfulness assessment scale (2003) and Kessler's psychological distress questionnaire (2003). Pearson correlation, structural equation modeling and SPSS and AMOS version 23 software were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the research model has a good fit. The coefficients of the direct paths of childhood trauma (T = 8.041, β = 0.262), mindfulness (T = -56.421, β = -0.896) and Rumination (T = 5.519, β = 0.163) were significant on psychological distress. Also, indirect coefficients of traumatic life events through rumination and mindfulness on psychological distress were significant.

    Conclusions

    The results indicated the mediating role of rumination and mindfulness between childhood trauma experience and psychological distress. The findings of this study provide us with an important clinical concept that rumination and mindfulness should be a goal for the prevention and treatment of psychological distress in victims of childhood trauma.

    Keywords: childhood trauma, rumination, mindfulness, psychological distress, structural equation modeling
  • Mahboube Nouri, Mohammad Reza Sheikhi*, Anahita Khodabakhshi-Koolaee Pages 96-105
    Introduction

    Choosing a spouse is a complicated process for all young people. The realistic choice of spouse helps the stability of marriage, however, to choose a spouse who is known as an important source of psychological and practical support for a person in dealing with life's problems, awareness and education are needed. This need becomes more apparent when the complexities of today's society make choice more difficult. Therefore, the present research was conducted with the aim of determining the effectiveness of group reality therapy on the attitude towards choosing a spouse in girls ready for marriage.

    Methods

    The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the girls ready to get married in Kohak neighborhood of Tehran (District 22) in 2023. 30 participants were selected by convenience method in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. Then, the experimental group received group reality therapy intervention for 8 two-hour sessions during two months. The measurement for collecting information in the research was the attitudes about romance and mate selection scale by Cobb, Larson, and Watson (2003). The data was analyzed by MACOVA and with SPSS version 26 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of the post-test in the attitude scores of choosing a spouse in girls ready to marry in the experimental group, while this significant difference was not seen in the control group(P<0.05). Based on the effect size values, the effectiveness of group reality therapy on the attitude of choosing a spouse in girls ready for marriage in the experimental group was 0.23.

    Conclusion

    Group reality therapy is a suitable psychological intervention for young girls to be aware of themselves and the choices they face in their lives. During the therapy sessions, the participants were taught to become more aware of themselves and were also encouraged to redefine their beliefs about life, the world, themselves, and choosing a mate.

    Keywords: Reality Therapy, mate section, Mate Selection, Girls, Pre-Marriage counseling
  • Shokufeh Asgari, Mohammad Mozafari*, Sajjad Amini Menesh, Mohammad Reza Bardideh Pages 106-118
    Introduction

    Interaction patterns are conflicting in parent and child with attention deficit hyperactivity disorder; And there are few effective treatments for them. Therefore, this study aimed the effectiveness of child-centered intervention based on unified transdiagnostic therapy on the interaction of parents of children with attention deficit- hyperactivity disorder.

    Methods

    The research method was semi-experimental to pretest- posttest- followup with a control group. The statistical population included all children 7 to 10 years with attention deficit- hyperactivity disorder who referred to the Asal counseling center in Tehran in 2022. Among them, 30 children were selected based on inclusion criteria and by purposive sampling method and randomly were placed into two groups (15 people) of unified transdiagnostic therapy and control. Child-centered intervention based on unified transdiagnostic therapy was performed for each child in 12 sessions of 45 minutes, and the control group was on the waiting list. The research instrument included Parent-Child Relationship Survey (Fine‚ Moreland & Schwebel, 1983). The data were analyzed using repeated measure of covariance analysis in SPSS23 software.  

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and control group; And child-centered intervention based on unified transdiagnostic therapy increased the interaction of parents of children with attention deficit- hyperactivity disorder, and the effect of these therapeutic intervention was stable in the followup phase (P<0.05).    

    Conclusions

    Based on the results of the present study, child-centered intervention based on unified transdiagnostic therapy can be effective in improving the interaction of parents of children with attention deficit- hyperactivity disorder; And it is suggested that therapists and counselors use this treatment in order to improve the interaction of parents of these children along with other therapeutic interventions.

    Keywords: Unified Transdiagnostic Therapy, Interaction of Parents, Attention Deficit- Hyperactivity Disorder