فهرست مطالب

علم سنجی کاسپین - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه علم سنجی کاسپین
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا کریمی، ساره کریمی، احمدرضا ورناصری، سید عابدین حسینی آهنگری، اطهره نقدی نژاد* صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    مهندسی عمران یکی از قدیمی ترین و گسترده ترین حرفه های مهندسی است. هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل ساختار توصیفی و محتوایی تولیدات علمی پژوهشگران ایرانی حوزه مهندسی عمران در پایگاه وب آو ساینس طی سال های 2022-2013 است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ رویکرد از نوع کمی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی-تحلیلی است که جامعه آماری آن را کلیه تولیدات علمی دانشمندان ایرانی حوزه مهندسی عمران در Web of Science طی سال های 2022-2013 تشکیل می دهد. این پژوهش با روش علم سنجی انجام شده است که جهت ترسیم نقشه های علمی از نرم افزار VOSviewer و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel و SPSS استفاده شده است. برای نرمال بودن یا نبودن داده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف استفاده شد. همچنین جهت بررسی فرضیه های پژوهش، ضریب همبستگی اسپیرمن محاسبه گردید.

    یافته ها

    بیشترین مدارک در سال 2021 منتشر شده است. 99/9 درصد از مدارک به زبان انگلیسی نوشته شده اند. نویسندگان برتر ایرانی این حوزه نیز علی کاوه با بیشترین تعداد تولیدات علمی (188 مدرک)، مهدی شریعتی با دریافت بیشترین میزان استناد (4917 استناد) و امید بزرگ حداد با بیشترین قدرت پیوند کل (230 قدرت پیوند کل) هستند. Optimization (قدرت پیوند کل 689) بیشترین اهمیت را در شبکه و میزان مرکزیت داشته است. همچنین بین تعداد مدارک و تعداد استنادهای دانشگاه ها/سازمان های مشارکت کننده در تولید مدارک علمی حوزه مهندسی عمران در Web of Science رابطه معناداری وجود دارد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    بین تعداد مدارک و تعداد استنادهای نویسندگان ایرانی در حوزه مهندسی عمران رابطه معناداری وجود دارد، همچنین دانشگاه آزاد اسلامی در مرکز نقشه چگالی شبکه هم نویسندگی دانشگاه ها و موسسات حوزه مهندسی عمران قرار گرفته است که نشان دهنده اهمیت این دانشگاه در شبکه هم تالیفی موسسات است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، تولیدات علمی، مهندسی عمران، دانشگاه های ایران
  • مرضیه کهندل جهرمی* صفحات 15-24
    سابقه و هدف

    هم نویسندگی، احتمال رویت پذیری مقالات و انعکاس یافته های پژوهش ها در آثار دیگران را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین تعداد نویسندگان و میزان استناد به مقاله های داغ در نمایه استنادی علوم است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی است که با رویکرد علمسنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 3475 مقاله داغ حوزه علوم در پایگاه استنادی وب آو ساینس در بازه زمانی 2021-2020 است. برای بررسی رابطه بین استنادهای مقالات و تعداد نویسندگان مقالات، از آزمون همبستگی اسپیرمن بهره برده شد. در جمع آوری داده ها از نرم افزارهایBibexcel  وExcel  و به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    دامنه تعداد نویسندگان مقالات داغ بسیار گسترده است و از 1 تا 2718 نویسنده را در برمی گیرد. همچنین بین تعداد نویسندگان مقالات و تعداد استنادهای مقالات داغ حوزه علوم، همبستگی معنی دار مشاهده گردید (0/000 =P، 3475 =n و 0/161 =r). در نتیجه از جنبه آماری بین دو متغیر رابطه همبستگی مثبت وجود دارد.

    نتیجه گیری

    افزایش میزان مشارکت علمی در مقالات داغ، باعث افزایش تعداد استنادها و درنهایت افزایش رویت پذیری آن مقالات می شود.

    کلیدواژگان: هم نویسندگی، مشارکت علمی، مقالات داغ، پایگاه استنادی علوم، استنادها
  • یونس نوبخت* صفحات 25-33
    سابقه و هدف

    پژوهشگران حوزه مالی در سراسر جهان طیف گسترده ای از مقالات را در مورد تاثیرات مالی بحران همه گیری کووید-19 بر بخش های مختلف اقتصادی منتشر کرده اند. این مقاله تحلیلی انتقادی از روند انتشار مقالات این حوزه در ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از فنون کتاب سنجی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مقالات منتشر شده در مجلات مالی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه مالی همه گیری ویروس کرونا در ایران، از بهمن ماه سال 1398 تا فروردین ماه سال 1402 می باشد. داده های پژوهش نیز با بکارگیری ابزار سیاهه وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته اند.

    یافته ها

    در حالی که بحران همه گیری کووید-19 فرصت های مطالعاتی بسیار زیاد و متنوعی را در حوزه مالی همه گیری ویروس کرونا در اختیار پژوهشگران قرار داده است، یافته های پژوهش نشان می دهد، پژوهشگران ایرانی در 11 مجله علمی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رشته آموزشی مالی با گرایش های مختلف در ایران، تنها موفق به انتشار 7 عنوان مقاله در این حوزه شده اند.

    نتیجه گیری

    دانشگاه های ایرانی در انتشار مقالات حوزه مالی همه گیری کووید-19 عملکرد موفقی نداشته اند و پژوهش های این حوزه به چند موضوع خاص محدود شده و سایر موضوعات مهم مالی نادیده گرفته شده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، مقالات مالی، کتاب سنجی، روند انتشار، تحلیل انتقادی
  • بهرام یوسفی*، امیدرضا آرش، زهره حسنی، وریا طهماسبی صفحات 34-40
    سابقه و هدف

    یکی از کاربردهای مهم علم سنجی، ترسیم نقشه های علمی است که با فنون مختلف از جمله هم استنادی انجام می شود. هدف از این پژوهش، ترسیم نقشه علمی یا ساختار فکری حوزه حمایت گری در ورزش در پایگاه وب آو ساینس است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی است که با استفاده از تحلیل هم استنادی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مقالات حوزه پژوهشی حمایت گری در ورزش طی سال های 2022-2002 بوده است که در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس نمایه شده و کلیدواژه Sponsorship in sports را به کار برده اند. در این پژوهش داده ها پس از استخراج از پایگاه، با استفاده از نرم افزار VOSviewer و تکنیک هم استنادی تحلیل شده اند.

    یافته ها

    نقشه علمی حوزه حمایت گری در ورزش از 5 خوشه موضوعی (حمایت ورزشی، حمایت مالی، ورزش، تاثیر و عملکرد) تشکیل شده که به مسایل حمایت مالی در ورزش مربوط می شود. تعداد واژگان بررسی شده نشان می دهد که موضوعات منتشرشده در نشریه دارای پراکندگی موضوعی متنوعی می باشد. نمودار توزیع درجه واژگان، از نوع توانی می باشد، به این معنی که محدوده زیادی از واژگان در مقالات مختلف دارای هم رخدادی بوده اند و تعداد کمتری از واژگان که در دم نمودار توزیع درجه یا ابتدای آن قرار دارند، هم رخدادی واژگان کمی داشته اند. علاوه براین، بر اساس تعداد جوامع تشکیل شده مشخص گردید نویسندگان مقالات بیشتر تمایل به تشکیل گروه های علمی کوچک در قالب دانشگاه ها یا پژوهشکده های سازمان متبوع خود داشتند.

    نتیجه گیری

    پژوهش های خارجی، وجود ساختار رقابتی در اقتصاد کشورها را به عنوان عامل محرک برای توسعه حمایت مالی از ورزش می دانند؛ اما پژوهش های داخلی بیشتر عوامل بازدارنده در جذب حمایت مالی را مورد بررسی قرار داده اند.

    کلیدواژگان: حمایت مالی، نقشه علمی، هم استنادی، علم سنجی، ورزش
  • هادی صفری*، فیصل کریمی صفحات 41-53
    سابقه و هدف

    اشتراک منابع و امکانات، استفاده از تجربه های یکدیگر و امکان پذیرکردن پژوهش های میان رشته ای از مزایای هم تالیفی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت هم تالیفی تولیدات علمی پژوهشگران افغانستانی به منظور برنامه ریزی برای گسترش همکاری ها و جذب این پژوهشگران در کشورهای مقصد مهاجرت به خصوص ایران است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، با رویکرد کمی، 2732 مقاله ی ثبت شده در اسکوپوس که حداقل یک نویسنده ی افغانستانی داشته اند، از ابتدای نمایه شدن در اسکوپوس تا سپتامبر 2021 مطالعه شده است. برای تحلیل داده ها از روش های آماری و تحلیل شبکه هم تالیفی ها با استفاده از زبان پایتون 3 و نرم افزارهای VOSviewer 1.6.17 و Gephi 0.9.2 استفاده شده است.

    یافته ها

    بیشترین برون دادهای علمی پژوهشگران افغانستانی با 40/41% به نوشته های حوزه ی پزشکی اختصاص دارد. سایر حوزه های علمی با اختلاف زیاد به ترتیب علوم اجتماعی (15/67%)، علوم زیستی (11/16%) و مهندسی (10/94%) هستند. در شبکه ی هم تالیفی پژوهشگران افغانستانی و همکارانشان 13,379 گره (محقق) و 2,511,879 یال (رابطه هم تالیفی) وزن دار دیده شد و پژوهشگران افغانستانی بیشترین همکاری ها را با پژوهشگران کشور آمریکا داشتند و ایران به رغم نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی در رتبه چهارم همکاران پس از آمریکا، انگلستان و هند جای دارد.

    نتیجه گیری

    هم تالیفی در بین پژوهشگران حوزه های علمی مختلف متفاوت بوده است. میانه تعداد نویسندگان هر مقاله در دندان پزشکی، بیوشیمی و سایر حوزه های نزدیک به پزشکی و علوم پایه حدود سه برابر حوزه های نظری مانند علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی به دست آمد.

    کلیدواژگان: افغانستان، هم تالیفی، همکاری علمی، علم سنجی، بروندادهای علمی، اسکوپوس
  • محمدحسن عظیمی، زینب جوزی* صفحات 54-66
    سابقه و هدف

    ترکیب سیستم های بازیابی مبتنی بر هستی شناسی موجب بازیابی معنایی کلمات می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقالات حوزه هستی شناسی در بازیابی اطلاعات با استفاده از تکنیک های علم سنجی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی و تحلیل خوشه بندی واژگان انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 2595 مقاله نمایه شده در دو پایگاه اسکوپوس و وب آو ساینس طی بازه زمانی 2001 تا 2023 است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با کمک نرم افزار Excel، Bibexcel، SPSS 26، و نرم افزار UciNet صورت گرفت. ترسیم نقشه های پژوهش نیز با نرم افزار VOSviewer انجام شد.

    یافته ها

    رشد مقالات در زمینه هستی شناسی و بازیابی اطلاعات کم و نرخ رشد سالانه آن به طور متوسط برابر با 0/11% است. دانشگاه Stanford و California با همکاری در 6 مقاله و حوزه علوم کامپیوتر با نگارش 43% از مقالات، پرکارترین سازمان و حوزه بودند. خوشه بندی واژگان، منجر به تشکیل 4 خوشه موضوعی؛ بازیابی معنایی اطلاعات، هستی شناسی غیر انسانی، طبقه بندی سیستم ها و نقش فناوری شد. همچنین همبستگی مثبتی بین تولید علم و مرکزیت ها (مرکزیت درجه 0/323، مرکزیت نزدیکی 0/278 و مرکزیت بینابینی 0/447) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    سیر تکامل واژگان به کار رفته در مقالات نشان داد که اگرچه رشد تولید مقاله این حوزه از ابتدا افزایشی بوده؛ ولی پیشرفت فناوری های هستی شناسی در بازیابی اطلاعات از آغاز از یک سیستم معنایی ضعیف به نام طبقه بندی اطلاعات آغاز شده و با پشت سر گذاشتن مراحل تکامل خود در حال حاضر با بهره گیری از یادگیری ماشین، در پی درک خواسته های کاربران و پردازش اطلاعات با کمک هوش مصنوعی است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، بازیابی اطلاعات، بازنمون دانش، علم سنجی، خوشه بندی، هم رخدادی واژگان
  • زهرا بتولی* صفحات 67-85
    سابقه و هدف

    هنردرمانی شکلی از درمان با استفاده از مواد هنری ساده است. با توجه به اهمیت این موضوع در سال های اخیر پژوهش های متعددی درزمینه هنردرمانی انجام شده است. ارزیابی مقالات پراستناد این موضوع به عنوان تاثیرگذارترین مقالات، به دانش بیشتر ما در مورد تحقیقات، موضوعات و روند این موضوع کمک می کند. بنابراین هدف این پژوهش، تحلیل دگرسنجی 100 مقاله پراستناد مرتبط با هنردرمانی است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، علم سنجی است که با استفاده از روش تحلیل کتاب سنجی گذشته نگر و رویکرد دگرسنجی انجام شده است. در این مطالعه اطلاعات کتاب شناختی 100 مقاله پراستناد هنردرمانی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Scopus تحلیل شد. در ادامه اطلاعات بیماری/جامعه مورد بررسی در هر مطالعه بررسی و در نهایت اطلاعات دگرسنجی شامل داده های مربوط به عملکردهای مختلف پنج دسته شاخص پلام ایکس (استفاده، دریافت، اشاره، رسانه های اجتماعی و استناد) استخراج و تحلیل شد.

    یافته ها

    بیش از 50 مقاله از این 100 مقاله، در سه مجله منتشر شده اند. 60 نویسنده از 17 کشور و 155 دانشگاه/ سازمان مختلف در تدوین این مقالات مشارکت داشتند. بررسی 100 مقاله پراستناد حوزه موضوعی هنردرمانی نشان داد مطالعات زیادی از مداخلات هنری برای بیماری های گوناگون به ویژه انواع سرطان ها و اختلالات روانی استفاده شده است. از بین پنج گروه شاخص دگرسنجی، شاخص «استفاده» در رتبه اول و شاخص های «دریافت» و «استناد» به ترتیب در رتبه دوم و سوم قرار دارد. شاخص های «رسانه اجتماعی» و «اشاره» از کمترین میزان برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مداخلات هنردرمانی برای بیماری سرطان و بیماری های روانی بیشتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، در حالی که اجرای مداخلات هنردرمانی برای سایر بیماری ها مانند ایدز، آسم و اوتیسم محدود بود.

    کلیدواژگان: هنردرمانی، تحلیل دگرسنجی، اثرگذاری اجتماعی، پلام ایکس، مقالات پراستناد
  • داود حاصلی*، نصرت ریاحی نیا، راضیه فرشید صفحات 86-102
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مطالعه وضعیت انتشارات و شبکه های همکاری علمی و هم رخدادی واژگان حوزه روان شناسی ایران در 10 دانشگاه برتر در پایگاه اسکوپوس است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع کتاب سنجی است. نمونه ای شامل 1968 مدرک علمی از سال 1969 تا 2022 در حوزه روان شناسی در اسکوپوس بررسی شده است. برای ترسیم شبکه های همکاری و هم رخدادی موضوعات، از نرم افزار VOSviewer استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعداد مقالات منتشر شده در طول زمان در حال افزایش است و مقالات پژوهشی بیشترین تعداد انتشارات را دارند؛ در حالی که مقالات مروری بیشترین تعداد استناد را دریافت کرده اند. دانشگاه های تهران، خوارزمی و شهید بهشتی به عنوان مراکز اصلی تحقیقات روان شناسی در ایران شناخته شده اند. ایالات متحده آمریکا به عنوان مهم ترین همکار بین المللی محسوب می شود. شبکه همکاری نویسندگان از اساتید، دانشجویان و دانش آموختگان 10 دانشگاه برتر ایران و پژوهشگرانی از کشورهای مختلف تشکیل شده است و علیرضا مرادی و نیما قربانی به عنوان افراد مهم در شبکه نویسندگان شناخته می شوند. شبکه هم رخدادی واژگان سه حوزه شامل ارزیابی اثربخشی مداخلات، شخصیت و اندازه گیری سازه های روان شناختی، و آسیب شناسی روان شناختی و سلامت روان را نشان داد. پنج موضوع پرطرفدار و داغ شامل رویه ها، نتیجه درمان، اختلال استرس پس از سانحه، روان شناسی، و انسان بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد نویسندگان ایرانی در حوزه روان شناسی توانسته اند کمیت و کیفیت مدارک خود را در مجلات بین المللی بهبود بخشند. با این حال، نقش و اهمیت دانشگاه های برتر در ایران در انتشار این مدارک یکسان نیست.

    کلیدواژگان: ایران، روان شناسی، شبکه همکاری، شبکه هم رخدادی واژگان، کتاب سنجی
|
  • Alireza Karimi, Sareh Karimi, Ahmadreza Varnaseri, Seyed Abedin Hoseini Ahangari, Athareh Naghdinejad* Pages 1-14
    Background and aim

    Civil engineering is one of the oldest and most extensive engineering professions. The aim of this study was to analyze the descriptive and content structure of scientific productions of Iranian researchers in the field of civil engineering in the Web of Science (WoS) during 2013-2022.

    Materials and methods

    The statistical population of this quantitative, applied, descriptive and analytical study consisted all scientific productions of Iranian scientists in the field of civil engineering in WoS during the years 2013-2022. This study was carried out by the scientometric method, using VOSviewer software to draw scientific maps and Excel and SPSS software to analyze the data. The Kolmogorov-Smirnov test was used to determine whether the data were normal or not, and the research hypotheses were tested with the Spearman correlation coefficient.

    Findings

    Most documents were published in 2021. Totally, 99.9% of the documents are written in English. The leading Iranian authors in this field are Ali Kaveh with the highest number of scientific productions (188), Mehdi Shariati with the highest number of citations (4917 citations) and Omid Bozorg-Haddad with the highest total linkage strength (230). Optimization (total linkage strength=689) was the most important in the network and the degree of centrality. There was also a significant relationship between the number of documents and the number of citations of the participating universities/organizations in the production of scientific documents in the field of civil engineering in the WoS (p< 0.001).

    Conclusion

    There was a significant relationship between the number of documents and the number of citations of Iranian authors in the field of civil engineering in the WoS. Moreover, Islamic Azad University is located in the center of the density map of the co-authorship network of universities and institutions in the field of civil engineering, indicating the importance of this university in the co-authorship network of institutions.

    Keywords: Scientometrics, Scientific productions, Civil engineering, Iranian universities
  • Marzieh Kohandel Jahromi* Pages 15-24
    Background and aim

    Co-authorship increases the possibility of visibility of articles and reflection of their findings in the research of others. The aim of the present study was to determine the number of authors and the number of citations of hot papers in the Science Citation Index Expanded (SCI-E) in the Web of Science (WOS).

    Materials and methods

    This quantitative study was conducted using the scientometric approach. The research community consisted of 3,475 hot papers in the field of science in WOS from 2020 to 2021. The Spearman correlation coefficient test was used to examine the relationship between the citations of the articles and the number of authors. Data were collected and analyzed using BibExcel, Excel, and SPSS.

    Findings

    The hot papers showed a wide range, from one to 2718 authors. Moreover, a significant correlation was found between the number of authors and the number of citations of hot papers in the field of science (p= 0.000, n= 3475, r= 0.161). Therefore, statistically, there was a positive correlation between the two variables.

    Conclusion

    Higher scientific collaboration in hot articles increases the number of citations and ultimately increases the visibility of these articles.

    Keywords: Co-authorship, Scientific collaboration, Hot papers, Web of Science (WOS), Citations
  • Younes Nobakht* Pages 25-33
    Background and aim

    Financial scholars around the world have published a large number of articles on the financial effects of the COVID-19 pandemic crisis on various sectors of the economy. This article is a critical analysis of the process of publishing articles in this field in Iran.

    Materials and methods

    This applied study was conducted based on bibliometrics. The statistical population of the study included all articles published in the financial journals approved by the Ministry of Science, Research and Technology in the financial field of the coronavirus pandemic in Iran from February 2020 to January 2023. The research data were also collected using a checklist and analyzed using Excel software.

    Findings

    While the crisis of COVID-19 provided researchers with many and varied study opportunities in the financial field of COVID-19 pandemic, the results of this study showed that Iranian researchers were able to publish only seven articles in this field in 11 scientific journals approved by the Ministry of Science, Research and Technology in the educational discipline of finance with different trends in Iran.

    Conclusion

    Iranian universities have failed to publish articles related to the financial field of COVID-19 pandemic, and research in this field has been limited to a few specific issues and other important financial topics have been ignored.

    Keywords: COVID-19, Finance articles, Bibliometrics, Publication process, Critical analysis
  • Bahram Yousefi*, Omidreza Arash, Zohreh Hassani, Woryai Tahmasebi Pages 34-40
    Background and aim

    One of the important applications of scientometrics is the drawing scientific maps, which is done using various techniques, including co-citation. The aim of this study was to draw a scientific map or the intellectual structure of the sponsorship in sports in the Web of Science (WoS).

    Materials and methods

    This scientometric study was conducted using co-citation analysis. The statistical population of the current study was all research articles in the field of sponsorship in sports during 2002-2022, indexed in the WoS and used the keyword "Sponsorship in sports". After the data were extracted from the database, they were analyzed using the VOSviewer software and the co-citation method.

    Findings

    The scientific map of sponsorship in sports consists of 5 thematic clusters (sports sponsorship, financial sponsorship, sports, impact and performance) related to financial sponsorship in sports. The number of words studied showed that the topics published in the journal had a diverse thematic distribution. The distribution graph of vocabulary degree was of power type, indicating that a large number of words co-occur in different articles and a smaller number of words located at the end of the degree distribution graph or at the beginning of it had few co-occurrences of words. In addition, based on the number of societies formed, it was found that the authors of the articles tended to form small scientific groups in the form of universities or research institutes of their respective organizations.

    Conclusion

    Foreign research considers the existence of a competitive structure in the economy of countries as a driving factor for the development of financial support for sports, but domestic research has examined the factors that prevent the attraction of financial support.

    Keywords: Financial support, Scientific map, Co-citation, Scientometrics, Sports
  • Hadi Safari*, Faisal Karimi Pages 41-53
    Background and aim

    Sharing resources and facilities, leveraging each other's experiences, and enabling interdisciplinary research are the benefits of co-authorship. The aim of this study was to investigate the co-authorship status of the scientific productions by Afghan researchers to plan the expansion of collaboration and employment of these researchers in migration destination countries, especially Iran.

    Materials and methods

    This quantitative study examined 2732 articles indexed in Scopus with at least one Afghan author from the beginning of indexing in Scopus to September 2021. Statistical methods and analysis of the co-authorship network were used to analyze the data, via Python 3 language and VOSviewer 1.6.17 and Gephi 0.9.2.

    Findings

    The most scientific outputs of Afghan researchers are devoted to the writings of the medical field with 40.41%. The next scientific fields with a large difference are social sciences (15.67%), biological sciences (11.16%), and engineering (10.94%), respectively. The co-authorship network of Afghan researchers and their colleagues consisted of 13,379 nodes (researchers) and 2,511,879 weighted edges (co-author relationships). Afghan researchers collaborated most frequently with researchers from the United States. Iran, despite its geographic and cultural proximity, ranks fourth among its colleagues. America is followed by England and India.

    Conclusion

    Co-authorship varies among researchers in different scientific fields. The median number of authors of each article in dentistry, biochemistry and other majors close to medicine and basic sciences was about three times that of theoretical majors such as social sciences, arts and humanities.

    Keywords: Afghanistan, Co-authorship, Scientific collaboration, Scientometrics, Scientific outputs, Scopus
  • Mohammad Hassan Azimi, Zeinab Jozi* Pages 54-66
    Background and aim

    The combination of ontology-based retrieval systems leads to the semantic retrieval of words. The aim of this study was to review ontology articles in information retrieval using scientometric techniques.

    Materials and methods

    The present study was conducted using the documentary method and word cluster analysis. The research population comprised 2595 articles indexed in two databases, Scopus and Web of Science, from 2001 to 2023. The data were analyzed using Excel, BibExcel, SPSS 26 and UCINET. VOSviewer was used to draw research maps.

    Findings

    The growth of articles in ontology and information retrieval was low and the annual growth rate averaged 0.11%.Stanford and California universities were the most prolific organizations, contributing to 6 articles, and the field of computer science was the most prolific with 43% of the articles written. The word clustering led to the formation of 4 thematic clusters: semantic retrieval of information, non-human ontology, classification of systems, and role of technology. In addition, there was a positive correlation between science production and centralities (degree centrality 0.323, closeness centrality 0.278, and betweenness centrality 0.447).

    Conclusion

    The evolution of the words used in the articles has shown that although the growth of article production in this field has increased from the beginning, the development of ontology technologies in information retrieval started with a weak semantic system called information classification, and after the various stages of development, it now uses machine learning to understand user requirements and process information with the help of artificial intelligence.

    Keywords: Ontology, Information retrieval, Knowledge retrieval, Scientometrics, Clustering, Word co-occurrence
  • Zahra Batooli* Pages 67-85
    Background and aim

    Art therapy is a form of treatment using simple art materials. Due to the importance of this topic, many researches have been conducted in this field in recent years. Evaluating most-cited art therapy articles as the most influential articles contributes to our greater knowledge about research, topics and trends in this topic. Therefore, the aim of this research was altmetric analysis of 100 most-cited papers related to art therapy.

    Materials and methods

    In this study, bibliometric information of 100 most-cited in the field of art therapy indexed in the Scopus database was analyzed. Then, the disease/community information was examined in each study and finally, altmetric information including data related to different functions of five categories of PlumX (Usage, Capture, Mention, Social media and Citation) was extracted and analyzed.

    Findings

    More than 50% of articles were published in three journals. 60 authors from 17 countries and 155 different organizations participated in compiling these articles. A review of 100 most-cited articles showed that many studies of art interventions have been used for various diseases, especially various types of cancers and mental disorders. Among the five groups of altmetric indicators, the index of "Usage" is in the first rank and the indices of "Capture" and "Citation" are in the second and third ranks, respectively. The indicators of "Social media" and "Mention" have the lowest level.

    Conclusion

    Art therapy interventions for cancer and mental disorders have received more attention from researchers, while the implementation of art therapy interventions for other diseases such as AIDS, asthma and autism was limited.

    Keywords: Art therapy, Altmetric analysis, Social impact, PlumX, Most-cited papers
  • Davoud Haseli*, Nosrat Riahinia, Razieh Farshid Pages 86-102
    Background and aim

    The present research aims to study the status of publications and scientific collaboration and word co-occurrence networks in the field of psychology in Iran, focusing on the top 10 universities using the Scopus database.

    Materials and methods

    The research method used is descriptive and based on a bibliometric study. A sample of 1968 documents in the field of psychology from 1969 to 2022 was examined. VOSviewer software was utilized to visualize bibliometric networks.

    Findings

    The results showed an increasing trend in the number of publications over time, with research articles having the highest number of publications, while review articles received the highest number of citations. University of Tehran, Kharazmi University, and Shahid Beheshti University were identified as the main centers for psychological research in Iran. The United States was considered the most important international collaborator. The author collaboration network consisted of professors, students, and graduates from the top 10 universities in Iran, as well as researchers from various countries, with Alireza Moradi and Nima Ghorbani being recognized as important individuals in the author network. The co-occurrence network of keywords revealed three main domains: effectiveness evaluation of interventions, personality and measurement of psychological aspect, and psychological pathology and mental health. The top five trending topics included procedures, treatment outcomes, post-traumatic stress disorder, psychology, and humans.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the publications in the field of psychology in Iran in the international journals have achieved significant quantitative and qualitative growth. However, the role and importance of top universities in Iran in the dissemination of these publications is not uniform.

    Keywords: Iran, Psychology, Collaboration network, Word co-occurrence network, Bibliometrics