فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 9 (آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صدیقه اسماعیل زاده، مهسا قربانی، پروانه میرابی*، سید غلامعلی جورسرایی صفحات 1-9
    مقدمه

    ارتباط بین اندومتریوز و اختلالات تیرویید و تاثیر متعاقب آن بر نتایج باروری، هنوز بحث برانگیز است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر اختلال در سطوح هورمون محرک تیرویید (TSH) بر میزان لقاح زنان مبتلا به اندومتریوز انجام شد.

    روش کار

    در این آنالیز ثانویه داده های کوهورت، 179 زن نابارور مبتلا به اندومتریوز به عنوان گروه مورد و 200 زن با تشخیص فاکتور لوله ای یا ناباروری غیرقابل توجیه به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. دو زیرگروه سطوح TSH بالای 5/2 mlU/L (با یا بدون مصرف لووتیروکسین) و سطح TSH کمتر از 5/2 mlU/L با مصرف لووتیروکسین به عنوان بیماران مبتلا به اختلال عملکرد تیرویید و زنان با سطوح TSH کمتر از 5/2 mlU/L بدون مصرف لووتیروکسین به عنوان افراد سالم از نظر تیرویید در نظر گرفته شدند. تعداد فولیکول آنترال و میزان لقاح بین دو گروه مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون آنووا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگینTSH در زنان مبتلا به اندومتریوز نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود (43/0-02/0 :CI 95%، 77/0=d Cohen، 02/0=p). وقتی که زنان بر اساس وجود یا عدم وجود اندومتریوز و سطوح سرمی TSH بالاتر از 5/2 mlU/L طبقه بندی شدند، سطح سرمی FSH (76/0=p)، LH(91/0=p) و میزان لقاح (51/0=p) بین دو گروه اختلاف معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اختلالات تیرویید در زنان مبتلا به اندومتریوز شایع تر است. با این حال، هیچ تاثیر قابل توجهی بر نتایج روش های کمک باروری ثانویه به همراهی با اندومتریوز و سطوح بالاتر TSH وجود نداشت.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، میزان لقاح، هورمون محرک تیروئید
  • حسن معیری، کسری مرادی، مریم پورعباس عزیزی، دانیال خضری* صفحات 10-19
    مقدمه

    ضایعات التهابی گرانولوماتوز پستان می تواند به عنوان التهاب اولیه و یا ایدیوپاتیک پستان مطرح باشد، لذا بررسی رابطه بین پارامترهای التهابی شامل نسبت نوتروفیل به لنفوسیت و نسبت پلاکت به لنفوسیت در پیش آگهی ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک می تواند مفید باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط پارامترهای خون مرتبط با لنفوسیت ها در پاسخ به درمان ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کوهورت آینده نگر در سال 1399 بر روی 34 بیمار مبتلا به ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک مراجعه کننده به کلینیک پستان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. سیر پارامترهای لنفوسیتی بیماران با علایم بیماری، روند تشخیصی و درمانی مورد سنجش قرار گرفت. برای بیماران با تشخیص قطعی ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک، ابتدا در صورت وجود توده، آسپیره تحت گاید سونوگرافی انجام شد و نمونه برداری سوزنی و آزمایش های معمول از جمله شمارش کامل خون انجام شد. زمان انجام ارزیابی در بدو تشخیص، یک ماه و 6 ماه بعد از شمارش کامل خون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های آنالیز واریانس و آزمون های تعقیبی توکی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین متغیرهای دموگرافیک سن و شاخص توده بدنی با نتیجه درمان در بیماران مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p). همچنین بین متغیرهای تعداد توده، نسبت های نوتروفیل به لنفوسیت و پلاکت به لنفوسیت با نتیجه درمان در بیماران مورد بررسی ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان بیان کرد که استناد به میانگین نسبت های نوتروفیل به لنفوسیت و پلاکت به لنفوسیت، شاخص قابل اتکایی برای ارزیابی پاسخ به درمان بیماری ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک نیست.

    کلیدواژگان: پلاکت، ماستیت گرانولوماتوز، نسبت، نوتروفیل
  • سمیرا عظیمی، شهرزاد زاده مدرس*، زهرا حیدر، طیبه اسفیدانی صفحات 20-28
    مقدمه

    سونوگرافی شکم (TAUS) و سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS) در روش های IVF/ICSI برای انتقال جنین به داخل حفره رحم استفاده می شود. از آنجایی که این روش ها دارای محدودیت هایی هستند، مطالعه حاضر با هدف مقایسه آن ها و تاثیر آن ها بر پیامد بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کوهورت گذشته نگر در فاصله سال های 1401-1397 بر روی 522 چرخه تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم در واحد باروری بیمارستان مهدیه تهران انجام شد. پس از بررسی پرونده ها، بیماران به دو گروه انتقال جنین با سونوگرافی ترانس واژینال و شکمی تقسیم شدند. پس از جمع آوری اطلاعات دموگرافیک، پیامدهای بارداری شامل بارداری شیمیایی و بارداری بالینی، سقط زیر 10 هفته، حاملگی خارج از رحم و مدت زمان انتقال جنین در دو گروه مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) و آزمون های من ویتنی و کای دو پیرسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوانی حاملگی شیمیایی و بالینی و سقط جنین در گروه TAUS بیشتر بود، با این حال، بروز EP در گروه TVUS بیشتر بود (05/0<p). همچنین مدت زمان انتقال جنین با استفاده از TAUS در مقایسه با TVUS طولانی تر بود، اما از نظر آماری معنی دار نبود (05/0<p). تعداد جنین های منتقل شده در هر دو گروه برابر بود، اما تعداد جنین های 5 روزه در گروه TAUS بیشتر بود که از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه تفاوتی بین روش های سونوگرافی شکم و سونوگرافی ترانس واژینال از نظر پیامد بارداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: بارداری، پیامد، جنین، سونوگرافی ترانس واژینال، سونوگرافی شکمی
  • وحیده کیان مرز بناب*، رضا رشدی بناب، سیروان آتشک صفحات 29-39
    مقدمه

    دیسمنوره اولیه، یکی از شایع ترین اختلالات قاعدگی در بین زنان است که اثرات منفی بر فعالیت های اجتماعی آنان دارد. با این حال انجام تمرینات ورزشی منظم و استفاده از گیاهان دارویی برای درمان دردهای دیسمنوره اولیه در بین زنان مبتلا رواج یافته است، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثر تمرینات ورزشی ترکیبی همراه با مصرف مکمل گیاهی زنجبیل بر سطوح شاخص خونی پروستاگلاندین E2 (PGE2) و علایم دیسمنوره اولیه (شدت و مدت درد) در دختران بی تحرک انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 60 دختر جوان بی تحرک دارای دیسمنوره اولیه متوسط یا شدید به روش تصادفی ساده در یکی از چهار گروه: تمرین همراه با مصرف زنجبیل، تمرین با مصرف شبه دارو، مکمل زنجبیل و شبه دارو قرار گرفتند. گروه های تمرینی به انجام تمرینات ورزشی ترکیبی در دو بخش فعالیت استقامتی و بخش فعالیت مقاومتی پرداختند. افراد گروه های مصرف کننده مکمل نیز در 3 سیکل قاعدگی کپسول زنجبیل را مصرف کردند. شدت درد دیسمنوره با استفاده از مقیاس آنالوگ بصری (VAS) و مدت درد با استفاده از معیار قاعدگی کوکس (CAS) اندازه گیری شد. در دو مرحله قبل و بعد از انجام پژوهش، PGE2 تمام شرکت کنندگان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های تحلیل کوواریانس، تی زوجی و آزمون های ناپارامتریک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سطوح PGE2 در گروه های مکمل زنجبیل، تمرین با شبه دارو و تمرین با مکمل زنجبیل در پایان مطالعه کاهش معناداری یافت (05/0 >p). کاهش معنی داری در مقادیر شدت و مدت درد دیسمنوره در تمامی گروه های مورد مداخله در مقایسه با گروه شبه دارو در قاعدگی دوم و سوم مشاهده شد. همچنین اختلاف معنی داری بین دو گروه تمرینی با مصرف مکمل و شبه دارو در مقادیر شدت درد وجود داشت (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل گیاهی زنجبیل و انجام تمرینات ورزشی ترکیبی از طریق کاهش سطوح PGE2 می تواند باعث بهبود علایم دیسمنوره اولیه در دختران بی تحرک شود و به نظر مصرف مکمل زنجبیل و تمرین ترکیبی در کنار هم می تواند اثر تعاملی و هم افزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پروستاگلاندین E2، تمرین ورزشی، دیسمنوره اولیه، زنجبیل
  • یلدا محفوظی، سیما خاوندی زاده اقدم*، منیژه فیروزی، حسن حدیثی صفحات 40-50
    مقدمه

    بارداری و زایمان، از پدیده های شگرف طبیعت می باشد که باید با روند طبیعی و بدون مداخله انجام پذیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین در تاثیر کلاس های آمادگی دوران بارداری بر شدت درد و میزان رضایت مادر از تجربه زایمان و برخی پیامدهای زایمان طبیعی در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی مداخله ای در سال 1402-1401 بر روی 100 نفر از زنان نخست زایی که جهت مراقبت دوران بارداری و زایمان به بیمارستان سبلان شهرستان اردبیل مراجعه کرده بودند، انجام شد. نمونه ها در دو گروه 50 نفره دریافت کننده آموزش و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. افراد گروه دریافت کننده آموزش، در کلاس های آموزشی شرکت کردند و در گروه کنترل، زنان مراقبت معمول بارداری را دریافت کردند. در هر دو گروه بعد از شروع دردهای زایمانی و در پایان مرحله اول زایمان، شدت درد زایمان و در مرحله دوم زایمان، نیاز به اپی زیاتومی و پارگی پرینه و در طول زایمان، نیاز به اکسی توسین ثبت گردید. همچنین بلافاصله بعد از زایمان، نمره آپگار دقیقه اول و میزان رضایت مادر از تجربه زایمان و در نهایت یک ساعت بعد از زایمان، زمان شروع شیردهی توسط پژوهشگر بررسی و ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) و آزمون های کای اسکویر، تی تست، یو من ویتنی و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آموزش های دوران بارداری به طور معناداری سبب کاهش شدت درد زایمان، نیاز به اپی زیاتومی، پارگی پرینه و نیاز به ایجاد انقباضات موثر زایمان با اکسی توسین (001/0>p) و همچنین باعث افزایش میزان رضایت مادر از تجربه زایمان، آپگار دقیقه اول نوزاد و شروع زودتر شیردهی توسط مادر گردید (001/0>p).

    نتیجه گیری

    کلاس های آمادگی دوران بارداری دارای نتایج مثبت زیادی می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد در همه مراکز مراقبت های بارداری و زایمان به طور جدی تر و گسترده تری استفاده شود.

    کلیدواژگان: زنان نخست زا، شدت درد زایمان، کلاس های آمادگی دوران بارداری، میزان رضایت مادر
  • معصومه سیاحی، سارا ضیاغم، اعظم جهانگیری مهر، زهرا حاتمی منش، فراز مجاب، مریم نیک بینا* صفحات 51-62
    مقدمه

    اپی زیاتومی یکی از روش های متداولی است که برای وسیع تر کردن خروجی لگن استفاده می شود و با عوارضی مانند درد و خونریزی همراه می باشد. چای سبز و مورد، دو گیاه دارویی با خواص ضد التهاب و ضد درد می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره مورد و چای سبز بر کاهش درد و ترمیم زخم اپی زیاتومی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1400-1399 بر روی 90 نفر از زنان نخست زای مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان الهادی شوشتر و گنجویان دزفول انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در گروه های دریافت کننده پماد چای سبز، مورد و دارونما به مدت 14 روز تحت درمان قرار گرفتند. ارزیابی وضعیت بهبود زخم با معیار ریدا و شدت درد با معیار VAS انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های من ویتنی و فریدمن صورت گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شاخص ریدا در روز چهاردهم بین سه گروه مورد بررسی اختلاف معناداری داشت که این شاخص در گروه مورد کمتر از گروه چای سبز و گروه دارونما بود (001/0=p). شاخص VAS در روز چهاردهم بین سه گروه مورد بررسی اختلاف معناداری داشت که این شاخص در گروه مورد کمتر از گروه چای سبزو گروه دارونما بود (001/0=p).

    نتیجه گیری

    مصرف پماد عصاره مورد و عصاره چای سبز می تواند منجر به کاهش شدت درد و بهبود زخم اپی زیاتومی می گردد و به نظر می رسد که تاثیر پماد مورد بیشتر از پماد چای سبز و دارونما باشد.

    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، چای سبز، مورد
  • اسماء سالار، رقیه رحمانی بیلندی*، فاطمه هادی زاده طلاساز، الیاس نطاق اشتیوانی صفحات 63-73
    مقدمه

    سه ماهه اول بارداری برای مادران باردار با تجارب ناخوشایندی همراه است. یکی از این تجارب ناخوشایند، درد پستان است که منجر به کیفیت زندگی پایین در زنان باردار می گردد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ویتامین B6 به عنوان یک مکمل ایمن و دردسترس بر درد پستان سه ماهه اول بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال 99-1398 بر روی زنان با سن بارداری 10-6 هفته و داشتن درد پستان با شروع بارداری به مدت 5 روز یا بیشتر در شهر گناباد انجام شد. افراد در دو گروه  42 نفره کنترل و مداخله قرار گرفتند. به گروه کنترل روزانه یک عدد دارونما و به گروه مداخله یک عدد قرص 40 میلی گرمی ویتامین B6 به مدت 1 ماه داده شد. پرسشنامه مقیاس دیداری درد قبل و یک ماه بعد از مداخله به واحدهای پژوهش داده شد. مقادیر ویتامین B6 دریافتی از رژیم غذایی گروه ها از طریق پرسشنامه یادآور 24 ساعته غذا و نرم افزار N4  به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS  (نسخه 20) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای دو، فیشر، ویلکاکسون و رگرسیون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین سن بارداری در دو گروه تفاوت آماری معناداری وجود داشت (04/0=p)، ولی سایر متغیرهای بارداری دو گروه همگن بودند (05/0<p). بر اساس نتایج آزمون من ویتنی، بین میانگین نمره درد پستان بعد از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (2/0=p).

    نتیجه گیری

    اثر مصرف خوراکی ویتامین B6 نسبت به پلاسبو بر روی کاهش نمره درد پستان سه ماهه اول بارداری تاثیرگذار نیست. مطالعات بیشتر با حجم نمونه بزرگ تر، دوزهای مختلف ویتامین B6 و همراه با سنجش سطح سرمی ویتامین B6 پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بارداری، درد پستان، ویتامین B6
  • قاسم امینی، حسن مهراد مجد، فاطمه ساجدی، آسیه سادات فتاحی معصوم* صفحات 74-87
    مقدمه

    ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک، یک بیماری التهابی مزمن نادر پستان است که علت آن ناشناخته است. برخلاف کشورهای پیشرفته، بروز این بیماری در کشورهای خاورمیانه رو به افزایش است. چالش های فراوان موجود در رابطه با اتیولوژی این بیماری، وجود یک مطالعه جامع برای بررسی علل زمینه ساز و دستیابی به درمان بهتر را ضروری می سازد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی علل زمینه ساز ماستیت گرانولوماتوز انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نظام مند جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های اینترنتی PubMed،Web of Science، Embase، google scholar، Cochrane Library و Scopus با کلیدواژه های مناسب شامل Granulomatous Mastitis، Risk Factors و Mastitis مورد جستجو قرار گرفت. زبان جستجوی مقالات انگلیسی بوده و از تاریخ اسفند 1400 تا خرداد 1401 این جستجو ادامه داشت. فرآیند غربالگری مقالات به ترتیب در سطوح عنوان، چکیده و محتوا صورت گرفت. اطلاعات مورد نیاز مقالات حایز شرایط ورود، استخراج و وارد نرم افزار SPSS شد و در نهایت تفسیر نتایج به دست آمده متناسب با شرایط کلی مطالعه صورت گرفت.

    یافته ها

    تعداد 71 مقاله با حجم نمونه کلی 4735 بیمار وارد مطالعه شد. میانگین سنی بیماران 46/8±98/34 سال بود. از نظر نژاد، 3749 نفر (17/79%) از این بیماران قفقازی بودند. 3251 نفر (47/91%) از بیماران سابقه بارداری و 2721 نفر (67/83%) سابقه شیردهی را ذکر می کردند. سابقه مصرف قرص های ضد بارداری (79/22%)، مصرف سیگار (88/13%)، تروما (7/5%) و آزمایشات پرولاکتین بالا (7/19%) نیز مورد اندازه گیری قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه در بین عوامل زمینه ساز مورد بررسی، نژاد قفقازی، سابقه حاملگی و شیردهی و مصرف هورمون ضدبارداری، بیشترین عوامل مرتبط با این بیماری می باشند.

    کلیدواژگان: ریسک فاکتور، ماستیت، ماستیت گرانولوماتوز
  • پردیس نورا، غزاله اسلامیان*، هانیه لرزاده امین، محمدجواد پسند، سپیده فاضلی طاهریان، امیررضا نورا صفحات 88-104
    مقدمه

    انجام مداخلاتی که ترکیب بدن و وضعیت متابولیک زنان مبتلا به سرطان پستان را بهبود بخشد، ضروری است، زیرا می تواند منجر به بهبود پیش آگهی این بیماران شود. رژیم غذایی کتوژنیک به عنوان درمان های تغذیه ای مکمل برای بیماران سرطانی پیشنهاد شده اند، این مطالعه مرور نظام مند با هدف تعیین اثر رژیم کتوژنیک بر پیامدهای متابولیک، درمانی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نظام مند جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی Medline، PubMed، Embase، Science Direct، Magiran، ISD، ISC و Cochrane با کلید واژه های رژیم کم کربوهیدرات، محدودیت کربوهیدرات، رژیم کتوژنیک، سرطان پستان، تومور پستان و نیوپلازم پستان به زبان های فارسی و انگلیسی تا نوامبر 2022 مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    پنج مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیماران مبتلا به سرطان پستان با پیروی از رژیم کتوژنیک، پیشرفت های قابل توجهی در عملکردهای عاطفی و اجتماعی، کاهش علایم بیماری و بهبود بیومارکرهای سلامت متابولیک (کراتینین، تری گلیسیرید، انسولین و فاکتورهای رشد شبه انسولین-I) داشتند.

    نتیجه گیری

    پیروی طولانی مدت از رژیم کتوژنیک می تواند منجر به کاهش وزن، کاهش اندازه تومور، بهبود کیفیت زندگی، بهبود فاکتورهای التهابی، ترکیب بدن، مقاومت به انسولین و اختلالات چربی خون در بیماران مبتلا به سرطان پستان شود. انجام کارآزمایی های بالینی بیشتر برای تعیین اثرات رژیم کتوژنیک بر این عوامل متابولیک، درمانی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رژیم کتوژنیک، رژیم کم کربوهیدرات، سرطان پستان، محدودیت کربوهیدرات
  • زهره میرکازهی، معصومه مبارکی، عاطفه شهلی بر، فیروزه شیخی، محمد دوکالی، بی بی مریم میرلاشاری* صفحات 105-111
    مقدمه

    عقرب گزیدگی، یک معظل بهداشتی مهم بوده که موارد زیادی در استان سیستان و بلوچستان رخ می دهد. عوارض شدید عقرب گزیدگی شامل: کاهش جریان خون کلیه، نارسایی کلیه، همولیز شدید، پانکراتیت، هپاتیت، DIC، سقط جنین و مرگ است. در این مطالعه یک مورد مرگ مادر در اثر DIC ناشی از عقرب گزیدگی گزارش می شود.

    معرفی بیمار: 

    بیمار خانمی 19 ساله PG، با سن بارداری 33 هفته، 5 روز پس از گزش توسط عقرب به دنبال کاهش سطح هوشیاری با GCS:3/15، اینتوبه، در حال ترانسفوزیون خون از بیمارستان راسک اعزام شده و تحویل بخش ICU گردید. بیمار بعد از اعزام به ایرانشهر، توسط پزشک بیهوشی و متخصص زنان معاینه شد. در معاینات انجام شده، رال شدید ریه ها سمع شد و کبودی ناشی از عقرب گزیدگی در پهلوی چپ مشاهده شد. در سونوگرافی، یک جنین بدون ضربان قلب، ادم کیسه صفرا و هیدرنفروز مشهود بود. اینداکشن و درمان آنتی سرم عقرب گزیدگی آغاز گردید. 4 ساعت بعد، مادر به طور ناگهانی دچار برادی کاردی و آسیستول شده، CPR انجام گرفت و علی رغم 45 دقیقه CPR، بیمار فوت کرد.

    نتیجه گیری

    در این بیمار به دلیل تاخیر در انتقال وی به مراکز درمانی، پزشکان به موقع موفق به نجات وی نشدند. اگر بیمار عقرب گزیده در 6 ساعت اول پس از گزش مراجعه نکند، شانس درمان را از دست می دهد و هرچه زمان بیشتری بگذرد، به دلیل نفوذ سم در جریان خون، با خطر مرگ مواجه می شود، بنابراین فرد گزیده شده با عقرب باید در اولین فرصت به بیمارستان اعزام و آزمایش های ویژه برای وی انجام شود.

    کلیدواژگان: عقرب گزیدگی، مرگ مادری، DIC
|
  • Sedighe Esmaeilzadeh, Mahsa Ghorbani, Parvaneh Mirabi *, Sayed Gholamali Jorsaraei Pages 1-9
    Introduction

    The relationship between endometriosis and thyroid disorders and the subsequent impact on fertility outcomes is still controversial. The present study was performed with aim to evaluate the effect of impaired thyroid-stimulating hormone (TSH) levels on fertilization rate of infertile women with endometriosis.

    Methods

    In this secondary analysis of cohort data, 179 infertile women with endometriosis were selected as the case group and 200 women with diagnosis of tubal factor or unexplained infertility were selected as the control group. Two subgroups of TSH levels above 2.5 mlU/L (with or without levothyroxine use) and TSH levels less than 2.5 mlU/L with levothyroxine use as patients with thyroid dysfunction and women with TSH levels less than 2.5 mlU/L without use of Levothyroxine were considered as thyroid-healthy subjects. Antral follicle count and fertilization rate were compared between the two groups. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 24) and ANOVA test. P<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean of TSH in women with endometriosis was significantly higher than the control group (P=0.02, Cohen d=0.77, 95% CI: 0.02-0.43). When women were classified based on the presence or absence of endometriosis and serum TSH levels above 2.5 mlU/L, serum levels of FSH (P=0.76), LH (P=0.91), and fertilization rate (P=0.51) did not significantly differ between the two groups.

    Conclusion

    It seems that thyroid disorders are more common in women with endometriosis. However, there was no significant effect on the results of assisted reproductive procedures related to the coexistence of endometriosis and higher TSH levels.

    Keywords: Endometriosis, fertilization rate, thyroid stimulating hormone
  • Hassan Moayeri, Kasra Moradi, Maryam Pourabbas Azizi, Danial Khezri * Pages 10-19
    Introduction

    Granulomatous inflammatory lesions of the breast can be considered as primary or idiopathic inflammation of the breast; therefore, investigating the relationship between inflammatory parameters including neutrophil-to-lymphocyte ratio and platelet-to-lymphocyte ratio can be useful in the prognosis of idiopathic granulomatous mastitis. The present study was conducted with aim to investigate the relationship between blood parameters related to lymphocytes in response to the treatment of idiopathic granulomatous mastitis (IGM).

    Methods

    This prospective cohort study was conducted in 2020 on 34 patients with IGM referred to the breast clinic of Kurdistan University of Medical Sciences. The course of lymphocyte parameters with disease symptoms, diagnostic and treatment process were measured. For patients with a definite diagnosis of IGM, if there was a mass, aspiration was performed under ultrasound guidance, and needle sampling and routine tests, including complete blood count were performed. The evaluation time was at the beginning of the diagnosis, one month and 6 months after the complete blood count. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 24) and variance analysis and Tukey tests. P<0.05 was considered significant.

    Results

    There was no significant difference between the demographic variables of age and body mass index with the treatment outcome in the examined patients (P>0.05). Also, no significant relationship was observed between the variables of mass number, neutrophil-to-lymphocyte ratio, and platelet-to-lymphocyte ratio with the treatment outcome in the examined patients (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that referring to the mean ratio of neutrophil to lymphocyte and platelet to lymphocyte is not a reliable indicator to evaluate the response to the treatment of IGM.

    Keywords: Granulomatous Mastitis, Neutrophils, Platelets, ratio
  • Samira Azimi, Shahrzad Zadeh Modarres *, Zahra Heidar, Tayebeh Esfidani Pages 20-28
    Introduction

    Abdominal ultrasound (TAUS) and transvaginal ultrasound (TVUS) are used in IVF/ICSI methods to transfer the embryo into the uterine cavity. Since these methods have limitations, the present study was conducted with aim to compare them and their effect on pregnancy outcome.

    Methods

    This retrospective cohort study was conducted in 2018-2022 on 522 intracytoplasmic sperm injection cycles in the Fertility Unit of Mahdieh Hospital in Tehran. After reviewing the files, the patients were divided into two groups of embryo transfer with transvaginal and abdominal ultrasound. After collecting demographic information, pregnancy outcomes including chemical pregnancy and clinical pregnancy, abortion under 10 weeks, ectopic pregnancy and the duration of embryo transfer were compared in the two groups. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 26) and Mann-Whitney and Pearson Chi-square tests. P<0.05 was considered significant.

    Results

    The frequency of chemical and clinical pregnancy and abortion was higher in the TAUS group, however, the incidence of EP was higher in the TVUS group (p>0.05). Also, the duration of embryo transfer using TAUS was longer compared to TVUS, but it was not statistically significant (p>0.05). The number of transferred embryos was equal in both groups, but the number of 5-day embryos was higher in the TAUS group, which was statistically significant (p<0.05).

    Conclusion

    There was no difference between abdominal ultrasound and transvaginal ultrasound in terms of pregnancy outcomes.

    Keywords: Embryo, Outcome, pregnancy, Trans Abdominal Sonography, Trans Vaginal Sonography
  • Vahideh Kianmarz Bonab *, Reza Roshdi Bonab, Sirvan Atashak Pages 29-39
    Introduction

    Primary dysmenorrhea is one of the most common menstrual disorders among women that have a negative impact on their social activities. However, regular exercise training and consumption of medicinal plants is common among women in order to treat primary dysmenorrhea. Therefore, the present study was conducted with aim to investigate the effect of combination exercise training along with ginger supplementation on PGE2 levels and primary dysmenorrhea symptoms (intensity and duration) in sedentary girls.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 60 sedentary young girls with moderate/severe primary dysmenorrhea were randomly placed into one of the four groups: training along with ginger consumption, training along with placebo consumption, ginger and control placebo groups. The training groups performed combination exercise training in two sections of endurance training and strength training.  The groups consuming supplementation used ginger capsules. The severity of pain dysmenorrhea was measured by the visual analog scale (VAS) and duration of pain by Cox menstrual cycle (CAS). PGE2 of all participants was examined in two stages before and after the research. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and ANCOVA, paired t-test and non-parametric tests. P<0.05 was considered significant.

    Results

    The PGE2 level significantly decreased in the groups of training with ginger, training with placebo and ginger (P<0.05). In addition, a significant reduction in the intensity and duration of dysmenorrhea pain was observed in all the intervention groups compared to the placebo group in the second and third cycle of menstruation. Also, a significant difference was found between the two training groups with the supplement and placebo consumption in the pain intensity values (P<0.05).

    Conclusion

    Consumption of ginger supplementation and combination exercise training through reducing PGE2 levels can improve the symptoms of primary dysmenorrhea in sedentary girls; it seems that combination of ginger supplement and combination exercise training have the synergistic effect.

    Keywords: Exercise training, ginger, Primary dysmenorrhea, Prostaglandin E2
  • Yalda Mahfouzi, Sima Khavandizadeh Aghdam *, Manizheh Firoozi, Hasan Hadisi Pages 40-50
    Introduction

    Pregnancy and delivery are of nature wonderful phenomenon that should be done with natural process without intervention. This study was performed with aim to evaluate the effects of prenatal preparation classes on labor pain intensity, mother's satisfaction of delivery experience, and some outcomes of normal vaginal delivery in nulliparous women.

    Methods

    This quasi-experimental interventional study was done in 2022-2023 on 100 nulliparous women who were admitted in Sabalan hospital of Ardabil city for prenatal care and delivery from January to April of 2023. The samples were placed in two groups of receiving training and control (n=50 per group). Data collection tool was questionnaire. The group receiving training participated in prenatal preparation classes and the control group received pregnancy usual care. Then labor pain intensity after start of labor pain and at the end of first stage of labor, and at the end of second stage, need for episiotomy and prineal laceration, and need for oxytocin during labor were recorded. Immediately after delivery, first minute Apgar score and mother's satisfaction of delivery, and ultimately one hour after delivery, initiation of breast feeding were investigated and recorded by the researcher. The data were analyzed by SPSS software (version 26), Chi-square, t-test, Mann-Whitney U and Fisher tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Prenatal educations significantly reduced labor pain intensity, need for episiotomy, prineal laceration, need for augmentation with oxyto cin (P<0.001) and also increased mother's satisfaction of delivery experience, first minute Apgar score and early onset of breast feeding (P<0.001).

    Conclusion

    The prenatal preparation classes have many positive outcomes; therefore, it is suggested to be used more seriously and widely in all pregnancy and childbirth care centers.

    Keywords: Labor pain intensity, Mother's satisfaction, Prenatal preparation classes, Primiparous Women
  • Masoumeh Sayahi, Sara Ziagham, Azam Jahangirimehr, Zahra Hatamimanesh, Faraz Mojab, Maryam Nikbina * Pages 51-62
    Introduction

    Episiotomy is one of the common methods used to widen the pelvic outlet, and it is associated with complications such as pain and bleeding. Green tea and Myrtus communis are two medicinal plants with anti-inflammatory and pain-relieving properties. The present study was conducted with aim to investigate the effect of Myrtus communis extract and green tea on pain reduction and episiotomy wound healing.

    Methods

    This three-blind randomized clinical trial study was conducted in 2020-2021 on 90 primiparous women referred to the maternity ward of Shushtar Al-Hadi and Ganjovian Dezful hospitals. The samples were randomly treated in groups receiving green tea, Myrtus communis extract ointment and placebo for 14 days. Evaluation of the wound healing status was done with Rida index and pain intensity by VAS. Data analysis was done with SPSS software (version 23) and Mann-Whitney and Friedman tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a significant difference among the three investigated groups in the Rida index on the 14th day, and this index was lower in the Myrtus communis group than in the green tea group and the placebo group (P=0.001). VAS index on the 14th day had a significant difference among the three investigated groups, and this index was lower in the Myrtus communis group than in the green tea group and the placebo group (P=0.001).

    Conclusion

    The use of Myrtus communis ointment and green tea extract can reduce pain intensity and improve heal episiotomy wound, and it seems that the effect of Myrtus communis ointment is more than green tea ointment and placebo.

    Keywords: Episiotomy, green tea, Myrtus Communis
  • Asma Salar, Roqhaieh Rahmani Bilandi *, Fatemeh Hadizadeh Talasaz, Elyas Nattagh Eshtivani Pages 63-73
    Introduction

    The first trimester of pregnancy is associated with unpleasant experiences for mothers. One of these unpleasant experiences is breast pain, which leads to a low quality of life in pregnant women, so the present study was conducted with aim to investigate the effect of vitamin B6 as a safe and available supplement on breast pain in the first trimester of pregnancy.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was conducted in 2019-2020 on women with a gestational age of 6-10 weeks who had breast pain with start of pregnancy for 5 days or more in Gonabad city. Pregnant women were divided into two groups of 42 people, control and intervention. The control group was given a placebo daily and the intervention group was given a 40 mg vitamin B6 pill for 1 month. The visual pain scale questionnaire was given to the research units before and one month after the intervention. The amounts of vitamin B6 received from the diet of the groups were obtained through a 24-hour food reminder questionnaire and N4 software. Data analysis was done using SPSS software (version 20) and independent t-tests, Mann-Whitney, Chi-square, Fisher, Wilcoxon and regression. P<0.05 was considered significant.

    Results

    There was a statistically significant difference between the two groups regarding the gestational age (p=0.04), but other pregnancy variables were homogeneous in the two groups (p>0.05). According to Mann-Whitney test results, there was no significant difference between the two groups regarding the mean score of breast pain after the intervention (p=0.2).

    Conclusion

    The effect of oral vitamin B6 compared to placebo is not effective on reducing breast pain score in the first trimester of pregnancy. Further studies with a larger sample size, different doses of vitamin B6 and measuring the serum level of vitamin B6 are suggested.

    Keywords: Breast pain, pregnancy, Vitamin B6
  • Ghasem Amini, Hasan Mehrad Majd, Fatemeh Sajedi, Asieh Sadat Fattahi Masoum * Pages 74-87
    Introduction

    Idiopathic granulomatous mastitis is a rare chronic inflammatory disease of the breast with unknown causes. Despite of developed countries, the incidence of this disease is increasing in Middle Eastern countries. The many challenges related to the etiology of this disease make it necessary to have a comprehensive study to investigate the underlying causes and achieve a better treatment; therefore, the present study was conducted with aim to investigate the underlying causes of granulomatous mastitis.

    Methods

    In this systematic review study, in order to find related articles, PubMed, Web of Science, Embase, Google Scholar, Cochrane Library and Scopus databases were searched with suitable keywords including granulomatous mastitis, risk factors, and mastitis. The search was done in English language and continued from March 2021 to June 2022. The screening process of articles was done at the title, abstract and content levels, respectively. The required information of the articles with inclusion criteria was extracted and entered into the SPSS software, and finally the results were interpreted according to the general conditions of the study.

    Results

    A total of 71 articles with a total sample size of 4735 patients were included in the study. The mean age of the patients was 34.98 ± 8.46 years. In terms of race, 3749 (79.17%) of these patients were Caucasian. Also, 3251 (91.47%) of the patients mentioned a history of pregnancy and 2721 (83.67%) a history of breastfeeding. The history of taking contraceptive pills (22.79%), smoking (13.88%), trauma (5.7%) and high prolactin tests (19.7%) were also measured.

    Conclusion

    According to the results of this study, Caucasian race, history of pregnancy and breastfeeding, and the use of contraceptive hormones are the most factors related to this disease.

    Keywords: Granulomatous Mastitis, Mastitis, Risk factors
  • Pardis Noura, Ghazaleh Eslamian *, Haniyeh Lorzadeh Amin, Mohammadjavad Pasand, Sepideh Fazeli Taherian, Amirreza Noura Pages 88-104
    Introduction

    Interventions which improve the body composition and metabolic health of women with breast cancer are essential because they can improve the prognosis of this disease. Ketogenic diets have been suggested as complementary nutritional treatments for cancer patients. This systematic review was conducted with aim to determine the effect of ketogenic diets on the therapeutic and metabolic outcomes of breast cancer.

    Methods

    In this systematic review, in order to find the related articles, Medline, Embase, Google Scholar, ScienceDirect, Magiran, SID, ISC, and Cochrane databases were searched with the keywords of low carbohydrate, carbohydrate restriction, Ketogenic diet, breast cancer, breast tumor, and breast neoplasms in English and Persian languages until November 2022.

    Results

    Five studies were reviewed. The results showed that breast cancer patients following a ketogenic diet had significant improvements in emotional and social functions, reduced disease symptoms, and improved metabolic health biomarkers (creatinine, triglycerides, insulin and free insulin-like growth factor I).

    Conclusion

    Long-term adherence to a ketogenic diet can lead to weight loss, tumor size reduction, improved quality of life, improved inflammatory factors, body composition, insulin resistance, and serum lipid profile disorders in breast cancer patients. Clinical trials are suggested to evaluate the effects of ketogenic diets on these metabolic factors, treatment, and quality of life in women with breast cancer.

    Keywords: Breast Cancer, carbohydrate restriction, Ketogenic diet, low carbohydrate diet
  • Zohreh Mirkazehi, Masoumeh Mobaraki, Atefeh Shohlibor, Firouzeh Sheikhi, Mohamad Dokali, Bibi Maryam Mirlashari * Pages 105-111
    Introduction

    Scorpion bite is an important health issue that in many cases occurs in Sistan and Baluchistan province. Severe complications of scorpion bite include: decreased renal blood flow, renal failure, severe hemolysis, pancreatitis, hepatitis, DIC, miscarriage, and death. In this study, a case of mother's death due to DIC caused by scorpion bite is reported.

    Case presentation

    A 19-year-old primigravid woman with the gestational age of 33 weeks, 5 days after being bitten by a scorpion, following a decrease in the level of consciousness with GCS: 3/15, intubation,undergoing blood transfusion was transferred from Rusk Hospital and admitted to the ICU ward. After being sent to Iranshahr, the patient was examined by anesthesiologist and gynecologist. In the examinations, severe lung rales were heard and bruises caused by scorpion bite were observed on the left side. In ultrasound, a fetus without heartbeat, biliary edema and hydronephrosis were evident. Induction and antiserum treatment started for scorpion stings. Four hours later, mother suddenly had bradycardia and asystole, CPR was performed and despite 45 minutes of CPR, the patient died.

    Conclusion

    In this patient, due to delay in transferring her to the medical center caused the doctors to fail to save her in time. If the patient bitten by scorpion does not come to hospital within the first 6 hours, she will lose the chance of treatment, and if the more time passes, she will face the risk of death due to the infiltration of poison into the bloodstream, so a person bitten by scorpion should refer to the hospital at the first opportunity and special tests should be performed.

    Keywords: DIC, Maternal Death, Scorpion sting