فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 130، آذر و دی 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 130، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم نامنی*، غزاله نظام دوست، مینا صاحبی مشهدی طرقی صفحات 547-560
    زمینه و هدف
    اتاق عمل یکی از مکان های پراسترس شناخته شده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل ساختاری رابطه بهزیستی روان شناختی و تفکر نقاد با راهبردهای مقابله با شرایط استرس زا در کارکنان اتاق عمل با توجه به نقش میانجی گرانه فرایند و محتوای خانواده بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی است. این پژوهش بر روی 200 نفر از کارکنان اتاق عمل بیمارستان های شهر مشهد در سال 1401 به صورت در دسترس انجام گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه های فرایند و محتوای خانواده سامانی، بهزیستی روان شناختی ریف، تفکر انتقادی ریکتس و شاخص مقابله با شرایط پراسترس اندلر و همکاران بهره گرفته شد. تحلیل یافته ها با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری انجام پذیرفت و تجزیه وتحلیل های آماری این پژوهش با نرم افزارAmos22  و SPSS22 انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که فرایند خانواده در رابطه تفکر نقاد با راهبردهای مسیله مدار و اجتناب مدار، نقش میانجی گرانه دارد؛ همچنین نتایج نشان داد محتوای خانواده در رابطه تفکر نقاد با راهبرد مقابله اجتناب مدار، نقش میانجی گرانه دارد(p<0.05).در آخر نتایج نشان داد که محتوای خانواده و فرایند خانواده در رابطه بهزیستی روانی با راهبردهای مقابله با شرایط استرس زا نقش میانجی گرانه ندارد(p>0.05) . 
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، پیشنهاد می شود از کارگاه های خانواده درمانی برای کارکنان اتاق عمل استفاده شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تفکر، راهبردهای مقابله، تنش، خانواده، اتاق عمل
  • زیبا رئیسی دهکردی، حدیث سوری نژاد، الهام ادیب مقدم*، معصومه رحیمی، شهریار صالحی تالی صفحات 561-572
    زمینه و هدف
    آمادگی پیش از وقوع بحران، امری ضروری است. تجارب مربیان بالینی و دانشجویان پرستاری و مامایی درگیر در پاندمی به روشن تر شدن و آمادگی بهتر مواجهه در بحران های پیش رو کمک می کنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تبیین تجارب مربیان بالینی و دانشجویان پرستاری و مامایی درخصوص مدیریت بحران داخل بیمارستانی در پاندمی کووید19می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی، گردآوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 14 نفر از مربیان بالینی و دانشجویان پرستاری و مامایی با تجربه شرکت در مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا در پاندمی کووید 19 و با روش هدفمند تا اشباع داده ها انجام و مطابق رویکرد تحلیل محتوای مرسوم تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل مصاحبه ها با 425کد استنباطی همراه بود که پس از ادغام موارد تکراری، در نهایت 9زیرطبقه و3 طبقه اصلی شامل مدیریت ادغام یافته، اخلاق حرفه ای و توسعه دانش تخصصی بود.
    نتیجه گیری
    به منظور آمادگی با بحران های بیولوژیکی همچون کووید 19، همکاری سازمان های مختلف برای مدیریت صحیح تر شرایط لازم است. همچنین ضرورت دارد مدیران بهداشتی پس از ارزیابی شدت بحران و متناسب با آن، به جذب نیرو بپردازند و با آموزش های مبتنی بر شواهد، به توسعه دانش و مهارت آنها کمک کنند و ضمن رعایت اصول اخلاق حرفه ای، به حفظ و ارتقای سلامت روان نیروها نیز توجه ویژه ای مبذول دارند.
    کلیدواژگان: کووید-19، استاد، بیمارستان، پاندمی، دانشجو
  • سیده معصومه باقری*، سیده مریم موسوی صفحات 573-582
    زمینه و هدف
    اختلال طیف اوتیسم یکی از اختلالات رشدی عصبی است که با نقایص مداوم در ارتباطات و تعاملات اجتماعی در چند زمینه مختلف شامل نقص در تعاملات اجتماعی و رفتارهای ارتباطی غیرکلامی همراه بوده است. این پژوهش با هدف اثربخشی واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی، خودتنظیمی هیجانی و حساسیت اضطرابی در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی، خودتنظیمی هیجانی و حساسیت اضطرابی در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تاثیر معناداری دارد.  واقعیت درمانی بر حساسیت اضطرابی تاثیر معناداری دارد. واقعیت درمانی بر سرمایه روان شناختی تاثیر معناداری دارد. واقعیت درمانی بر خودتنظیمی هیجانی تاثیر معناداری دارد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نظر روش انجام، شبه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش مادران دارای کودکان اختلال طیف اوتیسم در شهر رشت بوده است نمونه های تحت مطالعه به پرسش نامه های 16 سوالی حساسیت اضطرابی دیکون و والن (2002)، پرسش نامه 24 سوالی سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) و پرسش نامه 63 سوالی خودتنظیمی میلر و براون (1999) پاسخ دادند از نرم افزار SPSS23 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مانکوا تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
    نتیجه گیری
    میانگین نمرات سرمایه روان شناختی، خودتنظیمی هیجانی در گروه مداخله تحت واقعیت درمانی در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل افزایش یافته است. همچنین میانگین نمرات حساسیت اضطرابی در گروه مداخله تحت واقعیت درمانی در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، خودتنظیمی، سرمایه روان شناختی، واقعیت درمانی
  • الهام توسلی، طیبه شریفی*، رضا احمدی صفحات 583-595
    زمینه و هدف
    بیماری یک عضو خانواده کل خانواده را درگیر و سبک زندگی آن ها را تغییر می دهد. پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش کیفیت زندگی اسلامی بر تاب آوری و بهزیستی روان شناختی مراقبان اصلی بیماران روانی مزمن شهرستان بروجن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مراقبان اصلی بیماران مزمن روانی تحت نظر مراکز بهزیستی و توانبخشی شهرستان بروجن به تعداد 550 نفر بود. 60 مراقب اصلی بیماران مزمن روانی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس از طریق جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش (آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش کیفیت زندگی اسلامی) و یک گروه گواه گمارده شدند و در طول زمان سه ماهه به مدت 19 جلسه 90 دقیقه ای مورد آموزش قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسش نامه های تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اثربخشی آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش گروهی کیفیت زندگی اسلامی بر افزایش تاب آوری (0/05> P) معنادار و میزان اثربخشی آموزش گروهی کیفیت زندگی اسلامی بیشتر از آموزش مهارت های خودتعیین گری بود. هم چنین، اثربخشی آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش کیفیت اسلامی بر افزایش بهزیستی روان شناختی (0/05> P) معنادار و میزان اثربخشی آموزش کیفیت زندگی اسلامی بیشتر از آموزش مهارت های خودتعیین گری بود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش کیفیت زندگی اسلامی می توانند میزان تاب آوری و بهزیستی روان شناختی مراقبین اصلی بیماران روانی مزمن را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، کیفیت زندگی اسلامی، مهارت های خودتعیین گری
  • بیتا کوشکی، زهره محمدزاده تبریزی، الهام ناوی پور، آرزو داوری نیا مطلق قوچان* صفحات 596-608
    زمینه و هدف
    کووید-19 بعنوان نوعی بیماری تنفسی عفونی، به یکی از مهم ترین معضلات اخیر سیستم های مراقبت های بهداشتی تبدیل شده است که موجب ایجاد عوارض مختلف و در موارد شدیدتر موجب مرگ افراد می گردد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی عوارض بیماری کووید 19 در مراجعه کنندگان به مرکز 16 ساعته شهرستان سبزوار می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش نمونه گیری تصادفی بر روی 220 نفر از مراجعه کنندگان به مرکز 16 ساعته کووید 19 در سال 1401 انجام گردید. 4 هفته پس از انجام تست PCR، سوالات به صورت تلفنی توسط پژوهشگر آموزش دیده پرسیده و پرسش نامه ها تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss26 استفاده گردید و سطح معنی داری 05/0 درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    فراوانی علایم باقیمانده پس از بهبودی در شرکت کننده ها خستگی جسمی (27/3درصد)، ضعف (14/1 درصد)، سرفه (23/6 درصد)، اسهال (2.7 درصد)، خستگی ذهنی (9.1 درصد) و اضطراب (5 درصد) بود. 40/5 درصد نمونه ها دارای بهبودی کامل، 51/8 درصد بهبودی متوسط و 0/9 درصد دارای بهبودی ضعیف بودند. بین جنسیت با عوارض باقیمانده از کووید 19 ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. بین میزان بهبودی با علایم اضطرابی مانند بیقراری و تپش قلب ارتباط آماری معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به کووید-19 ممکن است از بیماری بهبود یابند اما با تظاهرات بالینی و اختلالات روان شناختی روبه رو می شوند. پیگیری از راه دور مبتنی بر برنامه تلفنی با برقراری ارتباطی ساده بین بیماران و درمانگران می تواند در مدیریت بیماران بهبودیافته بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: کووید19، عوارض جانبی، اختلالات روان شناختی، بیماران
  • فریناز حقایق خراسانی، مریم زنگنه*، فیروزه ویسی، مریم همتی صفحات 609-618
    زمینه و هدف
    در طول همه گیری بیماری کووید-19 مادران باردار و جنین های آنها جزو جمعیت پرخطر به شمار می روند. هدف از مطالعه حاضر بررسی پیامدهای مادری و جنینی سطوح D_dimer در مادران باردار مبتلا به کووید-19 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 106 نفر بررسی شدند. نمونه های خون از بیماران تاییدشده آزمایشگاهی مبتلا به کووید-19 برای ارزیابی سطوح D_dimer جمع آوری شد. از آمار توصیفی برای ارایه اطلاعات بیشتر با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    در جمعیت موردمطالعه میانگین های سن مادران (5/66±30/99سال)، گراویدیتی (درصد 0/92±1/89)، (درصد 0/63±1/38)، و سن بارداری (10/6±24/39 هفته) ثبت گردید. از 106 مادر باردار واجد شرایط، 38/3 درصد در 3 ماهه اول بارداری، 28/3 درصد در 3 ماهه دوم بارداری و 43/39 درصد در 3 ماهه سوم بارداری، به ترتیب قرار داشتند. نتایج مطالعه نمایان ساخت که تست مولکولی و سی تی اسکن با قدرت تحلیلی بالا به ترتیب در 91/5 درصد و 63/2 درصد موارد مثبت بود. شایع ترین پیامدهای مادری و جنینی به ترتیب شامل: سزارین، سقط جنین، زایمان زودرس، مکونیوم، آمبولی ریه، پارگی پرده قبل از زایمان و فشار خون بالا بود. میانگین سطوح D_dimer در مبتلایان میلی گرم/لیتر 915/08±852/14 تعیین گردید. محدوده مرجع برای سطوح D_dimer به ترتیب 3 ماهه افزایش یافت. در بین بیماران مادران مبتلا به کووید-19، حدود 79/25 درصد موارد خارج از محدوده نرمال D_dimer ثبت شد.
    نتیجه گیری
    بیشتر پیامدها در سطوح مثبت D_dimer مشاهده گردید. افزایش سطوح D_dimer همچنان می تواند نشانه ای از پیش آگهی ضعیف در مادران باردار مبتلا به کووید-19 باشد.
    کلیدواژگان: بارداری، کووید-19، سطوحD، dimer، پیش بینی
  • محمد آزادمنجیری، روشنک سالاری*، امیرعباس اسد پور، مهدی یوسفی، جمشید جمالی، سید مجید غضنفری، محمدرضا احمدپور صفحات 619-631
    زمینه و هدف

    سنگ کلیه از شایع ترین بیماری های اورولوژی است. کولیک کلیوی به دلیل درد شدید، از اورژانس های پزشکی می باشد و تکرار دوره های درد آن تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی بیماران می گذارد. ارایه روش های درمانی مختلف ضمن افزایش طول عمر بیماران باعث تغییراتی در شیوه زندگی، وضعیت سلامتی و کیفیت زندگی آنان می شود. هدف این مطالعه، ارزیابی کیفیت زندگی بیماران دارای سنگ کلیه شهر مشهد در سال 1398 با گذری بر دیدگاه های طب ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی 96 بیمار انجام شد. داده ها توسط پرسش نامه کیفیت زندگی SF-36 و سوالات دموگرافیک پژوهشگرساخته و پرسش نامه تعیین مزاج سلمان نژاد گردآوری و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 45/6 سال، میانگین تعداد سنگ ها در بیماران 18/1±84/1  و میانگین اندازه سنگ ها 12/8±32/53 میلی متر بود. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی بیماران 98/32±369/26 بود. بیشترین میانگین مربوط به بعد کارکرد جسمی 21/8±82/68 و کمترین میانگین مربوط به بعد درد 25/47±52/23  بود. بین برخی ابعاد کیفیت زندگی با متغیرهای فشار خون و مزاج، ارتباط آماری معنادار (p<0/05) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    عوامل متعددی باعث بهبود سطح کیفیت زندگی بیماران دچار سنگ کلیه می شوند. توجه ویژه به خصوصیات بیماران دارای سنگ کلیه از نظر فردی و اصلاح نوع تغذیه بر اساس مزاج آنها می تواند از تکرار و تشکیل مجدد سنگ کلیه جلوگیری کنید.

    کلیدواژگان: بیماری های اورولوژی، سنگ کلیه، طب ایرانی، کیفیت زندگی، مزاج
  • سید حسین شاهچراغ، نازنین فکری، مصطفی راد* صفحات 632-644
    زمینه و هدف
    بخش اورژانس غالبا با ازدحام و حجم کار بالا همراه است. پرستاران اورژانس معمولا شرایطی را تجربه می کنند که منجر به معضلات اخلاقی می شود و یکی از نتایج آن، دیسترس اخلاقی می باشد که مهم ترین معضل پنهان شغلی در بین پرستاران اورژانس تعریف شده است. این مطالعه با هدف تعیین سطح دیسترس اخلاقی پرستاران بخش اورژانس و عوامل موثر بر آن انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 200 پرستار شاغل بخش اورژانس بیمارستان های سمنان و سبزوار انجام شد. از آن ها خواسته شد تا به روش خودگزارشی نسبت به تکمیل پرسش نامه های دیسترس اخلاقی و دموگرافیک اقدام کنند. داده ها با نرم افزار SPSS 22 و آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی مشارکت کنندگان 2/7 ± 20/ 32سال بود. نمره کلی دیسترس اخلاقی 10/1± 54/ 61می باشد که در سطح پایینی قرار دارد و نشان از کم بودن دیسترس اخلاقی در بیمارستان های دولتی شهر سمنان و سبزوار است. کمترین میزان دیسترس اخلاقی مربوط به رضایت شغلی بالا و بیشترین نمره دیسترس اخلاقی مربوط به رابطه نامطلوب پرستاران با پزشکان بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به عوارض منفی ناشی از دیسترس اخلاقی بر کیفیت مراقبت های پرستاری، لازم است مدیران بیمارستان ها، تمهیدات لازم را در راستای شناسایی علایم دیسترس اخلاقی در پرستاران اتخاذ کردند و با انجام مداخلات لازم گام مثبتی در راستای کاهش دیسترس اخلاقی پرستاران و در نتیجه افزایش کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران بردارند.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، پرستار، بخش اورژانس زندگی، مزاج
  • سید مجتبی عقیلی*، نازنین غلامی، انسیه بابائی صفحات 646-655
    زمینه و هدف
    بارداری بخش مهمی از زندگی یک زن را تشکیل می دهد که نیازمند سازگاری روانی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب دوران بارداری و پارامترهای فیزیولوژیک نوزادان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و کورسازی یک طرفه بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان بهار شهر شاهرود در سال 1401 بودند که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش در هشت جلسه یک ساعته تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند اما گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش پرسش نامه اضطراب دوران بارداری وندنبرگ (1989) و سنجش پارامترهای فیزیولوژیک نوزادان بود. داده های پژوهش با تحلیل کواریانس تک متغیره و استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب دوران بارداری و پارامترهای فیزیولوژیک نوزادان، اثربخش است (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با کاهش اجتناب تجربی و افزایش پذیرش، منجر به کاهش اضطراب دوران بارداری و بهبود پارامترهای فیزیولوژیک نوزادان می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب بارداری، پارامترهای فیزیولوژیکی، نوزاد
  • سمیرا فوجی، فاطمه احمدی فورگ، هادی حسنی* صفحات 656-668
    زمینه و هدف
    پدیده قربانی دوم، اتفاقی است که پس از یک رویداد نامطلوب پزشکی رخ می دهد که بیمار قربانی اول این ماجرا می باشد اما پرستاران و پرسنل درمان، قربانی دوم هستند به این دلیل که آنها دچار احساس شرم و آسیب ‎های روانی و تنش های جسمی بعد از آن اتفاق می شوند.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود. شیوه انتخاب نمونه ها به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بود. تعداد نمونه این پژوهش 200 نفر از پرستاران شاغل در خراسان جنوبی بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک و ابزار تجربه دومین قربانی و حمایت جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه21 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    میزان بروز پدیده قربانی دوم در بین پرستاران در ابعاد تنیدگی روانی (14/60) خودکارآمدی حرفه ای (9/42)، حمایت سرپرست (15/97)، حمایت سازمانی (10/71)، تمایل به ترک کار و غیبت از کار (13/35) و اشکال حمایتی که مورد تمایل است (25/25) و نمره کل (114/55) بیشتر از متوسط موردانتظار و در ابعاد حمایت همکاران (8/56)، حمایت خانوادگی (5/41) و تنیدگی جسمی (11/31) به صورت معناداری کمتر از متوسط موردانتظار بود (P <0.05).
    نتیجه گیری
    خطاهای پزشکی باعث واکنش عاطفی منفی و پریشانی روانی در میان مراقبان بهداشتی و ایجاد پدیده قربانی دوم در آنها می شود. منابع حمایتی که فرد در اختیار دارد به خصوص حمایت های سازمانی به موقع و موثر می تواند مشکلات ناشی پدیده قربانی دوم و رویداد نامطلوب متاثر از آن را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پدیده قربانی دوم، سلامت روان، پرستاران
|
  • Ebrahim Namani *, Ghazaleh Nezamdoost, Mina Sahebi Mashhad Toroghi Pages 547-560
    Background
    Operating room is a stressful workplace. Therefore, the present study aimed to examine the structural model of the relationship between psychological well-being and critical thinking with strategies to deal with stressful situations in operating room personnel, considering the mediating role of family process and content.
    Materials and Methods
    The present research is a descriptive and correlational study. The statistical population included all operating room personnel in Mashhad, Iran as of 2023 winter; 200 operating room personnel were selected as the study sample. To measure the variables, the Family Process and Content Questionnaires, Psychological Well-Being Scale, Critical Thinking Questionnaire and Index Questionnaire for Dealing with Stressful Situations were adminsitered. Data analysis was done using structural equation modeling with Amos22 and SPSS 22 software.
    Results
    The results of the structural equation model showed that the family process played a mediating role in the relationship between critical thinking and problem-oriented and avoidance-oriented strategies. Also, family content played a mediating role in the relationship between critical thinking and avoidance coping strategy (p <0.05). Finally, the results showed that the content of the family and the family process did not play a mediating role in the relationship between psychological well-being and strategies for coping with stressful situations (p >0.05).
    Conclusion
    According to the results obtained from the research, it is suggested to use family therapy workshops for operating room personnel.
    Keywords: Psychological well-being, Thinking, Coping strategies, stress, Family, operating room
  • Ziba Raisi Dehkordi, Hadis Sourinejad, Elham Adib Moghaddam *, Masoumeh Rahimi, Shahriyar Salehi Tali Pages 561-572
    Background
    Preparation for a crisis is necessary. The experiences of nursing and midwifery professors and students involved in the Covid-19 pandemic have helped us clarify and better prepare for future crises, particularly for biological crises. Therefore, the present research aimed to explore the views and experiences of nursing and midwifery  instructors and students regarding in-hospital crisis management during the Covid-19 pandemic.
    Materials and Methods
    In this qualitative study, data collection was done using semi-structured interviews with 14 nursing and midwifery instructors and students with experience in caring for coronavirus patients during the covid-19 pandemic; data analysis was conducted according to the conventional content analysis approach.
    Results
    The analysis of the interviews was accompanied by 425 inference codes, which finally ended in 9 categories and 3 main categories after merging the repeated cases (integrated management, professional ethics and development of specialized knowledge).
    Conclusion
    In order to prepare for biological crises such as the Covid-19 pandemic, the cooperation of various organizations is necessary for a more proper management of the situation. It is also necessary for health managers to recruit workers after assessing the severity of the crisis, and to help them develop their knowledge and skills with evidence-based training, while sticking to the principles of professional ethics, and paying special attention to maintaining and improving the mental health of the workers.
    Keywords: COVID-19, Faculty, Hospital, Pandemics, Students
  • Seyyedeh Masoumeh Bagheri *, Seyyedeh Maryam Mousavi Pages 573-582
    Background
    Autism spectrum disorder is one of the neurodevelopmental disorders that has been associated with persistent deficits in communication and social interactions in several different fields.  This study aimed to examine the effectiveness of reality therapy on psychological capital, emotional self-regulation and anxiety sensitivity in mothers of children with autism spectrum disorder.
    Materials and Methods
    The research method is a quasi-experimental method and its design is pre-test and post-test with a control group. This study was carrie out on mothers of children with autism spectrum disorder in Rasht, Iran. The instruments included the 16-question anxiety sensitivity questionnaire of Deacon and Wallen (2002), the 24-question psychological capital questionnaire of Luthans (2007) and the 63-question self-regulation questionnaire of Miller and Brown (1999).The data were analyzed using SPSS23 software and Mankova's multivariate analysis of covariance test.
    Results
    The results of the research showed that reality therapy had a significant effect on psychological capital, emotional self-regulation and anxiety sensitivity in mothers of children with autism spectrum disorder. Reality therapy also had a significant effect on anxiety sensitivity and psychological capital. It also had a significant effect on emotional self-regulation.
    Conclusion
    The average scores of psychological capital, emotional self-regulation in the intervention group under reality therapy in the post-test stage significantly increased compared to the pre-test and the control group. Also, the average scores of anxiety sensitivity in the intervention group under reality therapy in the post-test phase decreased compared to the pre-test and the control group.
    Keywords: anxiety sensitivity, self-regulation, Psychological Capital, Reality therapy
  • Elham Tavasli, Tayyaba Sharifi *, Reza Amadi Pages 583-595
    Background
    The illness of a family member affects the whole family and changes their lifestyle. The purpose of this research was to compare the effectiveness of self-determination skills training and Islamic quality of life training on resilience and psychological well-being of primary caregivers of chronic mental patients in Borujen city.
    Materials and Methods
    The present study is a semi-experimental which was selected from the community of primary caregivers of chronic mental patients in Borujen city in Chaharmahal and Bakhtiari province using available sampling method. Research tools included resilience questionnaires (Connor and Davidson, 2003) and psychological well-being (Reif, 1989).
    Results
    The results showed that the effectiveness of self-determination skills training and Islamic quality of life group training on increasing resilience was significant (P<0.05) and the effectiveness of Islamic quality of life group training was more than training self-determination skills. Also, the effectiveness of self-determination skills training and Islamic quality training on increasing psychological well-being was significant (P<0.05) and the effectiveness of Islamic life quality training was more than self-determination skills training.
    Conclusion
    Therefore, it can be said that teaching self-determination skills and teaching the quality of Islamic life can improve the resilience and psychological well-being of the main caregivers of chronic mental patients.
    Keywords: Resilience, Psychological well-being, Quality of life, self-determination skills
  • Bita Koushki, Zohreh Mohamadzadeh Tabrizi, Elham Navipour, Arezoo Davarinia * Pages 596-608
    Background
    Covid-19 has become one of the most important challenges to health care systems, causing various complications and death in severe cases. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the complications of the Covid-19 disease in patients admitted to 16-hour centers in Sabzevar, Iran.
    Materials and Methods
    The current research is descriptive-analytical, which investigated 220 patients selected by random sampling from among those admitted to the 16-hour centers for Covid-19 in 2022. After recording the patients’ information, verbal consent was obtained from them to join the study. Four weeks after the PCR test, they were asked some questions over the phone by a trained researcher and the questionnaires were instantly completed.
    Results
    The results of the study showed that the remaining symptoms after recovery in the participants are physical fatigue (27.3%), weakness (14.1%), cough (23.6%), diarrhea (2.7%), mental fatigue (9.1%), anxiety (5%) and others. There was a statistically significant relationship between gender and residual complications from the Covid-19 disease. But there was no significant relationship between the recovery rate and anxiety symptoms such as restlessness and heart palpitation. Also, 40.5% of the patients had full recovery, 51.8% had moderate recovery and 0.9% had poor recovery.
    Conclusion
    Patients with Covid-19 disease may recover from the disease but will face clinical manifestations and psychological disorders. Remote follow-up based on a telephone call program can be very useful in the management of recovered patients by establishing simple communication between patients and therapists.
    Keywords: COVID-19, side effect, Psychological disorders, Patient
  • Farinaz Haghayegh Khorasani, Maryam Zangeneh *, Firoozeh Veisi, Maryam Hematti Pages 609-618
    Background
    Pregnant women and their fetuses are likely to represent a high‐risk population during the coronavirus disease 2019 (COVID‐19) pandemic. The present study was designed aiming to evaluate the maternal and fetal outcomes in pregnant women diagnosed with COVID-19 with D-dimer levels.
    Materials and Methods
    In this descriptive analysis, blood samples were collected from patients with laboratory-confirmed COVID‐19 for evaluating D-dimer levels. The descriptive statistics are used to give more information using SPSS software.
    Results
    The flowing mean scores were obtained: age (30.99±5.66 y), gravidity (1.89±0.92 %), parity (1.38±0.63 %), and gestational age (24.39±10.6 w). Of 106 eligible pregnant women, 28.3% were receptive in the first trimester, 28.3% in the second trimester, and 43.39% in the third trimester. Our study showed RT-PCR test and HRCT chest scan to be positive in 91.5% and 63.2% of cases, receptively, with clinical suspicion and symptoms. The most common maternal and fetal outcomes included cesarean section, abortion, preterm labor, meconium, pulmonary embolism, prelabor rupture of membranes, and hypertension. The mean level of D-dimer in patients was 852.14±915.08 mg/L. Reference ranges for D-dimers level increased in the trimester order. In pregnant COVID-19 patients, about 79.25% of cases were out of the conventional normal threshold of D-dimer values.
    Conclusion
    The majority of complications were observed in the positive D-dimer levels. D-dimer level elevation continues to be a sign of poor prognosis in pregnant patients with COVID-19.
    Keywords: pregnancy, COVID‐19, D-dimer levels, PROGNOSIS
  • Mohammad Azad Manjiri, Roshanak Salari *, Amir Abbas Asadpour, Mahdi Yousefi, Jamshid Jamali, Seyed Majid Ghazanfari, Mohammad Reza Ahmadpour Pages 619-631
    Background

    Kidney stones are one of the most common urological diseases. Renal colic is a medical emergency due to severe pain, and the repetition of its periods greatly impacts the patient's life quality. Providing different treatments while increasing the patient's life expectancy causes changes in their lifestyle, health status, and life quality. This study aimed to evaluate the life quality of patients with kidney stones in Mashhad in 2019 with a review of Persian medicine.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical study was performed on 96 patients. Data were collected by SF-36 quality of life questionnaire, researcher-made demographic questionnaire, and the Salmannejad temperament determination questionnaire. Data analysis was performed using SPSS-16 software.

    Results

    The mean age of patients was 45.6 years; the mean number of stones was 18.1± 84.1 and the mean size of stones was 12.32 ± 8.53 mm. The mean and standard deviation of patients' life quality was 369.26±98.32. The highest mean was related to the physical function dimension (82.68 ± 21.8) and the lowest mean was related to the pain dimension (52.23 ± 25.47). There was a statistically significant relationship between some dimensions of life quality with blood pressure and temperament (Mizaj) variables (p <0.05).

    Conclusion

    Several factors improve the life quality of patients with kidney stones. Paying special attention to the characteristics of patients with kidney stones and modifying the type of nutrition based on their temperament can prevent the recurrence and re-formation of kidney stones.

    Keywords: Urological diseases, Kidney stones, Persian medicine, Quality of life, Temperament (Mizaj)
  • Seyyed Hossein Shahcheragh, Nazanin Fekri, Mustafa Rad * Pages 632-644
    Background
    The emergency department is often associated with congestion and high workload. Emergency nurses usually experience situations that lead to moral challenges, and one of its consequences is moral distress, defined as the most important hidden job challenge among emergency nurses. This study was conducted with the aim of determining nurses’ level of moral distress and factors affecting it in the accidents and emergency department.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 200 nurses working in the emergency department of hospitals in Semnan and Sabzevar, Iran. They were asked to complete the moral distress and demographic questionnaires by self-reporting. The data was analyzed with SPSS 22 using independent t-test and analysis of variance.
    Results
    The mean age of the participants was 32.20 ± 7.2 years. The overall score of moral distress was 54.61 ± 10.1, which shows a low level of moral distress in these public hospitals. The lowest level of moral distress was related to high job satisfaction while the highest score of moral distress was related to unfavorable relationship between nurses and doctors.
    Conclusion
    Considering the negative effects caused by moral distress on the quality of nursing care, it is necessary for managers of organizations to take necessary measures to identify the symptoms of moral distress in nurses and take a positive step towards reducing it by interventions and, as a result, increase the quality of services provided to patients.
    Keywords: moral distress, Nurse, emergency department
  • Mojtaba Aghili *, Nazanin Gholami, Ensiyeh Babaee Pages 646-655
    Background
    Pregnancy is an important part of a woman's life that requires psychological adjustment. This research was conducted aiming to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on pregnancy anxiety and physiological parameters of newborns.
    Materials and Methods
    In this pre-test-post-test pilot study in which there was an experimental and a control group, single-blind method was used since the evaluation of research participants was based on self-reporting. The statistical population of the research consisted of primiparous women who presented to Bahar Hospital, Shahrood in 2022. Overall 60 women were included in the study via convenience sampling method. They were then randomly divided into experimental and control groups (n=30). The experimental group received eight one-hour therapy sessions based on acceptance and commitment, but the control group did not receive any intervention. Research tools were Vandenberg Pregnancy Anxiety Questionnaire (1989) and Measurement of physiological parameters of newborns. The research data was analyzed by using univariate covariance analysis in the SPSS version 24 software.
    Results
    The findings showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective on pregnancy anxiety and physiological parameters of newborns (p<0.05).
    Conclusion
    The results indicate that treatment based on acceptance and commitment by reducing experiential avoidance and increasing acceptance leads to a decrease in anxiety during pregnancy and improvement of the physiological parameters of newborns.
    Keywords: Neonatal', Physiological parameters, prenatal anxiety
  • Samira Foji, Fatemeh Ahmadi-Forg, Hadi Hasani * Pages 656-668
    Background
    The second victim phenomenon is an incident that occurs after an adverse medical event; while the patient is the first victim of the incident, the nurses and healthcare personnel become the second victims because they feel ashamed after that. The present research aimed to investigate various dimensions of the second victim phenomenon among nurses in South Khorasan Province, Iran.
    Materials and Methods
    The current research was a descriptive study. The sample selection method was multi-stage cluster randomization, including 200 nurses working in South Khorasan Province, Iran. The data was collected using a demographic questionnaire and the second victim experience and support tool (SVEST) and analyzed using SPSS version 21.
    Results
    The scores of incidence of psychological distress (14.60), professional self-efficacy (9.42), supervisor support (15.97), institutional support (10.71), turnover intentions and absenteeism (13.35), non-work-related support (expected sources of support) (25.25) and the total score of second victim phenomenon (114.55) were higher than the expected average; but other scores including colleague support (8.56), family support (5.41), and physical distress (11.31) were significantly lower than the expected average (p<0.05).
    Conclusion
    Medical errors cause negative emotional reactions and psychological distress among healthcare provideres turning them to the second victims of those errors. Timely and effective support from their institutions and other  sources should be supplied in order to reduce the incidence of second victim phenomenon.
    Keywords: second victim phenomenon, Mental health, nursing