فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راشد افروز، توران سلیمانی، جواد حاتمی، یوسف نامور صفحات 105-120
    زمینه و هدف

     سلامت به عنوان یک مسیله و بحث جهانی مطرح بوده و سازمان ها می کوشند تا سلامت کارکنان خود را بهبود بخشند. یکی از این راهکارها، تقویت شیوه کسب اطلاعات معتبر مربوط به سلامت از طریق رسانه های اجتماعی است. با توجه به اینکه، دانشگاه های علوم پزشکی باید بیشتر در زمینه ارتقای سلامت کارکنان خود کوشا باشند، مطالعه حاضر با هدف ارتقای سلامت مبتنی بر سواد رسانه ای در کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1401 انجام گرفت.

    روش کار

     این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی به روش کمی- کیفی است. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بودند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی، 234 نفر از کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه تهیه شده با استفاده از نتایج بخش کیفی بود. برای تحلیل داده های کیفی از روش گراندد تیوری به روش کدگذاری استراوس و کوربین و برای تحلیل داده های کمی از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها

     در مرحله کیفی 8 مقوله اصلی و 44 مقوله فرعی شناسایی شد که در قالب مدل پارادایمیک شامل 6 بعد؛ شرایط علی (خصوصیات فردی و بستر خانوادگی، شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی جامعه و ارزیابی نقادانه محتوای رسانه)، شرایط زمینه ای (زیرساخت های ارتقای سواد رسانه ای)، پدیده محوری (ارتقای سواد رسانه ای)، راهبردها و اقدامات (ایجاد محیط یادگیرنده و مشارکت کارکنان)، شرایط مداخله گر (فقدان پذیرش رسانه های نوین در بین کارکنان) و در نهایت پیامدها (ارتقای سلامت عمومی) است. در مرحله کمی برازش و توان پیش بینی مدل تایید شد. همه ابعاد در ارتقای سلامت مبتنی بر سواد رسانه ای معنی دار بودند و در نهایت عوامل ارتقای سلامت مبتنی بر سواد رسانه ای اولویت بندی گردیدند و بر این اساس مدل ارتقای سلامت مبتنی بر سواد رسانه ای اعتباریابی شد.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های پژوهش نتیجه گرفته می شود استقرار مدل ارتقای سلامت مبتنی بر سواد رسانه ای در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می تواند منجر به ارتقای سلامت عمومی برای کارکنان آموزشی دانشگاه گردد که نتایج آن بهبود شیوه زندگی و رفتارهای بهداشتی، افزایش قابلیت های سلامت فردی، ایجاد و گسترش خدمات سلامتی، استقرار عدالت اجتماعی و توانمندسازی افراد و ارتقای کیفیت و نحوه ارایه خدمات است.

    کلیدواژگان: سلامت، سواد، دانشگاه علوم پزشکی، گراندد تئوری
  • یگانه یاوری، حسن خوش اخلاق، محمدرضا شعربافچی زاده صفحات 121-134
    زمینه و هدف

     آمار بالای ابتلا به اختلالات روانی در افراد مبتلا به سرطان نشان دهنده آن است که این بیماری تهدیدی جدی برای سلامت روان افراد است. احساس ناامیدی، بی ارزشی و بی کفایتی که در نهایت منجر به احساس شرم و گناه می شود، در افراد مبتلا به سرطان بسیار دیده می شود. در راستای کمک به کاهش احساس شرم و گناه در این بیماران، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی بر عاطفه خودآگاه این بیماران انجام شد.

    روش

     این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز درمان بیماران سرطانی امید شهر اصفهان در شش ماهه اول سال 1398 بودند. از میان افرادی که شایع ترین انواع سرطان در این مرکز، یعنی سرطان های تخمدان، سینه، ریه و غدد لنفاوی را داشته و همگی در مرحله اول بیماری بودند، تعداد 45 بیمار به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). پس از شروع مداخله تعداد 1 نفر در گروه آزمایش اول، 1 نفر در گروه آزمایش دوم و 2 نفر در گروه کنترل، از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند. بر این اساس تعداد 41 بیمار مبتلا به سرطان در پژوهش باقی ماندند. گروه های آزمایش مداخلات درمانی مربوط به درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی را طی ده هفته به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی است که گروه کنترل، مداخلات را دریافت نکرده و در انتظار دریافت این درمان ها بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه عاطفه خودآگاه (TOSCA) تانگنی و همکاران (1989) بود. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آن توسط نرم افزار SPSS-23 با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی صورت گرفت.

    یافته ها

     در گروه درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، میانگین نمرات عاطفه خودآگاه مثبت در مراحل پیش آزمون، پس‫آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 32/14، 39/28 و 38/14 و میانگین این نمرات برای عاطفه خودآگاه منفی برابر با 10، 7/28 و 7/71 بود. در گروه شفقت درمانی، میانگین نمرات عاطفه خودآگاه مثبت در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 33، 39/71 و 38/57 و میانگین این نمرات برای عاطفه خودآگاه منفی به ترتیب برابر با 8/92، 6/50 و 7/07 بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی هر دو بر عاطفه ی خودآگاه بیماران مبتلا به سرطان موثر بوده (0/001<‏p ‎‏) و بین آنها تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت هر دو روش مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی بر عاطفه خودآگاه بیماران مبتلا به سرطان بوده و تفاوتی بین دو روش در این تاثیر وجود نداشت. لذا، می‫توان با انجام مداخلات روان‫شناختی فوق، احساس شرم و گناه را در افراد مبتلا به سرطان کاهش و عاطفه مثبت آنها را افزایش داد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، شفقت درمانی، عاطفه ی خودآگاه، سرطان
  • مرتضی مولایی، فاطمه شهابی زاده صفحات 135-145
    زمینه و هدف

     سبک های دلبستگی نقش مهمی در رشد شخصیت و توانایی افراد در تنظیم احساسات، کنار آمدن با موقعیت های استرس زا و نحوه پاسخگویی فرد به شرایط تهدیدکننده دارد. مطالعات پیشین از ارتباط بین سبک های دلبستگی ناایمن و ایجاد بیماری و ناخوشی حکایت دارند. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی گری سبک‫های دلبستگی در رابطه ی بین استرس درک شده و پرفشاری خون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بود.

    روش کار

     مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که در سال 1399 انجام گردید. نمونه ها شامل 350 نفر از بیماران مبتلا به بیماری پرفشاری خون مراجعه کننده به سه بیمارستان آموزشی شهر بیرجند بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس سبک دلبستگی کودک نسبت به هر والد و مقیاس استرس درک شده به روش مصاحبه جمع آوری گردیدند. همچنین، فشارخون با فشارسنج عقربه ای استاندارد به شیوه مشابه برای همه ی بیماران اندازه گیری شد. به منظور بررسی روابط علی بین متغیرها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که با حضور متغیر میانجی دلبستگی ناایمن، بین استرس ادراک شده و فشارخون رابطه معناداری برقرار بود (p <0.05 )، در حالی که بدون حضور متغیر میانجی گر دلبستگی، ارتباط آماری معناداری بین استرس درک شده و پرفشاری خون دیده نشد.

    نتیجه گیری

     سبک های دلبستگی ناایمن پدر و مادر در رابطه بین استرس درک شده و بیماری پرفشاری خون به عنوان میانجی عمل می نماید. بنابراین غربالگری بیماران مبتلا به پرفشاری خون از نظر سبک دلبستگی و برنامه ریزی در جهت گنجاندن این مفهوم در برنامه ها و مداخلات مرتبط می تواند به کنترل فشارخون در مواقع استرس زا کمک نماید.

    کلیدواژگان: سبکهای دلبستگی، استرس درک شده، پرفشاری خون
  • ناهید رمضانی، ایلناز سجادیان صفحات 146-157
    زمینه و هدف

     فرآیند تنش زا و مزمن مراقبت از بیماران مبتلا به دمانس، فرایندی طولانی است که فشار مراقبتی بسیاری به دنبال دارد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش ذهن آگاهی طرح واره محور و مراقب محور بر پریشانی روان شناختی و بار مراقبتی در مراقبین بیماران مبتلا به دمانس انجام شد.

    روش کار:

     این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با یک گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل مراقبین بیماران مبتلا به دمانس مراجعه کننده به کلینک های مغز و اعصاب دو بیمارستان کاشانی و خورشید شهر اصفهان در تابستان سال 1401 بود. از بین این مراقبین، تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (15 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. برای گروه های آزمایش، 8 جلسه ی 90 دقیقه ای ذهن آگاهی طرح واره محور و ذهن آگاهی مراقب محور اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های پریشانی روان شناختی داس و بار مراقبتی زاریت بود. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد در متغیرهای پریشانی روان شناختی و بار مراقبتی، میانگین نمرات دو گروه آزمایش ذهن آگاهی طرح واره محور و مراقب محور و همچنین گروه کنترل در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری، به طور معنی داری متفاوت بود (0/05>p). با این حال، در مقایسه دو روش درمانی، تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات متغیرهای مورد مطالعه در مراحل پس آزمون و پیگیری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد با توجه به عدم تفاوت معنادار بین دو روش درمانی می توان از هر دو روش ذهن آگاهی طرح واره محور و مراقب محور در کاهش پریشانی روان شناختی و بار مراقبتی در مراقبین بیماران مبتلا به دمانس بهره گرفت.

    کلیدواژگان: دمانس، طرح واره درمانی، ذهن آگاهی، پریشانی روان شناختی، بار مراقبتی، مراقبین
  • نسرین قاسمی نژاد، سید محمود طباطبایی صفحات 158-167
    زمینه و هدف

     طرحواره درمانی یکی از درمان های موج سوم است که کاربرد گسترده ای در درمان اختلالات اضطرابی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر طرحواره های ناسازگار اولیه و ادراک بیماری در بیماران با اختلال اضطراب فراگیر شهر تبریز در سال 1401 انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه بیمارانی بود که در سال 1401 با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر به کلینیک های روان پزشکی شهر تبریز مراجعه کرده بودند. از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه و ادراک بیماری را به عنوان پیش آزمون تکمیل کردند و درمان مبتنی بر طرحواره درمانی طی یک دوره 12 جلسه‍ا‍‍ی (هفته ای یک جلسه) روی گروه آزمایش اجرا شد. همچنین پس آزمون، دو هفته بعد از اتمام مداخله اعمال شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیری) در نرم‍افزارSPSS-23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد میانگین نمرات متغیرهای پژوهش در حوزه های بریدگی و طرد به ترتیب در پیش آزمون و پس آزمون، 43/14 و 36/40 ، خودگردانی 35/01 و 31/01 محدودیت 39/32 و 32/12، دیگرجهت مندی 37/53 و 29/73، گوش بزنگی 47/93 و 39/86 و در ادراک بیماری 54/93 و 47/86 بود. براساس یافته ها، طرحواره درمانی بر کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، موثر بوده است (0/01>p). 

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که طرحواره درمانی باعث کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به اضطراب فراگیر می شود. لذا، پیشنهاد می شود در مراکز روانپزشکی و روانشناسی از این روش برای درمان بیماران مبتلا به اضطراب فراگیر استفاده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار، ادراک بیماری، اضطراب فراگیر
  • علیرضا حیدری، سید سینا مصطفوی طرقی، ناهید جعفری، زهرا خطیرنامنی صفحات 168-177
    زمینه و هدف

     حجم کاری زیاد و کمبود تعداد پرستاران، تاثیر بسزایی بر کیفیت مراقبت های پرستاری دارد. این مطالعه، با هدف مقایسه کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه بیماران و پرستاران مراکز آموزشی درمانی منتخب شهرستان گرگان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه، توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در بیمارستان های آموزشی درمانی منتخب شهرستان گرگان در سال 1401 انجام شد. 213 نفر از پرستاران و 213 نفر از بیماران بستری در بیمارستان های مذکور به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها به وسیله فرم اطلاعات جمعیت شناختی- حرفه ای و پرسشنامه کیفیت مراقبت پرستاری کوال پکس جمع آوری و با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس در نرم افزار SPSS-24  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران 88/7±33/66 و میانگین سنی بیماران 14/1±49/72 سال بود. نمره کل کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران 0/41± 2/97 و از دیدگاه بیماران 0/71± 2/51 بود. بین کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه بیماران و پرستاران در کل و به تفکیک ابعاد آن، تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001>p).

    نتیجه گیری

    تفاوت کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران و بیماران، نشان دهنده شکاف بین دو دیدگاه فوق است. لذا، توجه به نیازهای بیماران و اتخاذ تدابیری جهت افزایش ارتباط درمانی مناسب بین پرستار و بیمار می تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت سلامت، مراقبت پرستاری، بیمار، پرستار
  • سولماز قدرتی، سمیه تکلوی، رضا کاظمی صفحات 178-190
    زمینه و هدف

     وجود افکار خودکشی، یک پیش بینی کننده قوی برای خودکشی موفق در آینده میباشد که با عوامل روانشناختی در ارتباط است. بر این اساس ارایه مداخلات درمانی/ آموزشی به موقع میتواند در خصوص کنترل عوامل روانشناختی و به تبع آن کاهش خودکشی موثر باشد. لذا، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر خوددلسوزی بر سطوح خودانتقادی و نشخوار فکری مشترک در دانشجویان دارای افکار خودکشی انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون- پسآزمون با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که 40 نفر بعد از غربالگری به روش در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (20 نفر آزمایش و 20 نفر کنترل). گروه آزمایش تحت 8 جلسه 75 دقیقه‏ای آموزش مبتنی بر خوددلسوزی قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. از مقیاس های سطوح خودانتقادی و نشخوار فکری مشترک به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS-24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر خوددلسوزی به طور معناداری منجر به کاهش خودانتقادی و نشخوار فکری مشترک در دانشجویان دارای افکار خودکشی می شود (0/05>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های مطالعه، چنین به نظر می رسد که آموزش مبتنی بر خوددلسوزی می تواند به عنوان مداخله ای موثر برای کاهش خودانتقادی و نشخوار فکری مشترک در دانشجویان دارای افکار خودکشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر خوددلسوزی، افکار خودکشی، سطوح خودانتقادی، نشخوار فکری مشترک، دانشجو
  • خدیجه محمدی، مجید غفاری صفحات 191-202
    زمینه و هدف

     با توجه به اهمیت درمان بیماری های با همه گیری جهانی و نقش کلیدی پرستاران و مباحث روان شناختی آن ها، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر استرس ادراکی و نشخوار فکری پرستاران بخش های کرونا انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی پرستاران بیمارستان های شهید بهشتی و شهید یحیی نژاد شهر بابل در سال 1400 بود که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای در 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. پرسشنامه ها برای هر دو گروه در سه مرحله پیش از مداخله، یک روز پس از مداخله و چهار هفته بعد از مداخله تکمیل شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه های نشخوار فکری نالن- هوکسما و مارو (1991) و استرس ادراکی کوهن و همکاران (1983) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS-22 در سطح آماری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای به طور معنی داری در کاهش نشخوار فکری (33/491=F) و استرس ادراکی (24/186=F) در پرستاران بخش کرونا موثر بوده است (0/01>p).

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر کاهش نشخوار فکری و استرس ادراکی تاثیر دارد. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر، پیشنهاد می شود مشاوران و برنامه ریزان در حیطه سلامت، مداخلات مبتنی بر درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای را گسترش دهند تا آگاهی پرستاران نسبت به استرس های ادراکی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای، استرس ادراکی، نشخوار فکری، کرونا، پرستار
|
  • R. Afrooz, T .Soleimani, J. Hatami, Y. Namvar Pages 105-120
    Background & aim

    Health is a global issue and debate, and organizations are trying to improve the health of their employees. One of these solutions is to strengthen the method of obtaining reliable information related to health through social media. Considering that medical universities should be more diligent in improving the health of their employees, the present study was conducted with the aim of promotion health based on media literacy in the educational staff of Ardabil University of Medical Sciences in 2022.

    Methods

    This research is of mixed exploratory type with quantitative-qualitative method. In the qualitative part, the statistical population was the professors and managers of Ardabil University of Medical Sciences, who were selected by a purposeful snowball sampling method, and in the quantitative part, there were 234 educational staff of Ardabil University of Medical Sciences, who was selected by a simple random sampling method. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview, and in the quantitative part, a questionnaire was prepared using the results of the qualitative part. For qualitative data analysis, grounded theory method was used by Strauss and Corbin coding method, and descriptive and inferential statistics were used for quantitative data analysis.

    Results

    In the qualitative stage, 8 main categories and 44 sub-categories were identified, which in the form of a paradigmatic model includes 6 dimensions; Causal conditions (individual characteristics and family background, environmental, social and economic conditions of society and critical evaluation of media content), background conditions (infrastructures for promoting media literacy), central phenomenon (promoting media literacy), strategies and measures (creation of learning environment and employee participation), intervening conditions (lack of acceptance of new media among employees) and finally consequences (improvement of public health). The results of the quantitative part also showed that the items that are considered to measure the main categories have sufficient validity and the relationships between the main meaningful categories and the model have good fit and predictive power.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, it is concluded that the establishment of the health promotion model based on media literacy in Ardabil University of Medical Sciences can lead to the improvement of general health for the educational staff of the university, the results of which are the improvement of lifestyle and health behaviors, increase The capabilities of personal health are the creation and expansion of health services, the establishment of social justice and the empowerment of people, and the improvement of the quality and way of providing services.

    Keywords: Health, Literacy, University of Medical Sciences, Grounded Theoryory
  • Y .Yavari, H .Khoshakhlagh, M .Sharbafchi zadeh Pages 121-134
    Background & objectives

    The high rate of mental disorders among people with cancer indicates that this disease is a serious threat to people's mental health. Feelings like hopelessness, worthlessness and incompetence, which ultimately lead to shame and guilt feelings, are very common in people with cancer. In order to help reduce the shame and guilt feelings among cancer patients, the present study examines the effectiveness of treatment based on emotion regulation and compassion therapy on the self-conscious effect of these patients.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group, with two experimental groups and one control group and a 2-month follow-up phase. The statistical population of the present study was cancer patients of Omid Cancer Treatment Center in Isfahan city in the first six months of 2018. The sample was selected from people who had the most common type of cancer in this center, namely ovarian, breast, lung, and lymph node cancer, and all of them were in the first stage of the disease. The research sample consisted of 45 cancer patients who were selected by purposeful sampling and equally placed in experimental and control groups using simple random method (15 people in each group). After the start of the intervention, 1 person in the first experimental group, 1 person in the second experimental group, and 2 people in the control group refused to continue participate in the research. Accordingly, 41 patients remained in the study. The experimental groups received interventions during ten weeks, 90-minute session per week. This is despite the fact that the control group did not receive the interventions and were waiting to receive these treatments. The research tool was the Self-Conscious Affect Questionnaire (TOSCA) by Tangney et al. (1989). After collecting data, it was analyzed by version 23 of SPSS software using mixed variance analysis and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The average scores of positive self-conscious affect in the pre-test, post-test and follow-up stages in the emotional regulation psychotherapy group were 32.14, 39.28 and 38.14, respectively, and the average of these scores for negative self-conscious affect were 10, 7.28 and 7.71. The average scores of positive self-conscious affect in the pre-test, post-test and follow-up stages in the compassion therapy group were 33, 39.71 and 38.57, respectively, and the average scores for negative self-conscious affect were 8.92, 6.50 and 7.07 respectively. The results of data analysis showed that the treatment based on emotional regulation and compassion therapy are effective on self-conscious affect of patients with cancer (p<0.001) and there was no significant difference between these treatments.

    Conclusion

    The results show the positive effect of both methods, emotional regulation psychotherapy and compassion-therapy, on the self-conscious affect of cancer patients and there was no difference between the two methods in this effect. Therefore, by performing these psychological interventions, it is possible to reduce the feeling of shame and guilt in people with cancer and increase their positive emotions.

    Keywords: Emotional Regulation Psychotherapy, Compassion Therapy, Self-conscious Affect, Cancer
  • M .Molaei, F. Shahabizadeh Pages 135-145
    Background & aim

    Attachment styles play an important role in personality development and ability of individuals to regulate emotions, coping with stressful situations and how to respond to threatening conditions. Previous studies have also shown an association between insecure attachment styles and disease and illness progression. The aim of this study was to investigate the mediating role of attachment styles in the relationship between perceived stress and hypertension in patients with hypertension.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational research method that was conducted in 2020. The samples included 350 patients with hypertension referred to Imam Reza, Valiasr and Razi hospitals in Birjand who were included in the study by simple random sampling. Data were collected using demographic information form, childhood attachment to each parent scale and perceived stress scale by interview method. Also, blood pressure was measured with a standard hand sphygmomanometer in the same way for all patients. In order to investigate the causal relationships between the variables, the structural equation modeling method was used with AMOS software.

    Results

    The results showed that with the presence of insecure attachment mediator variable, there was a significant relationship between perceived stress and blood pressure (p<0.05). However, there was no significant relationship between perceived stress and blood pressure without the presence of the mediator.

    Conclusion

    Parents' insecure attachment styles act as mediator in the relationship between perceived stress and hypertension. Screening patients with high blood pressure in terms of attachment styles and planning to include this concept in related programs and interventions can help control blood pressure in stressful situations

    Keywords: Attachment Styles, Perceived Stress, Hypertension
  • N .Ramezani, Ilnaz Sajjadian Pages 146-157
    Background & aim

    The stressful and chronic process of caring for patients with dementia is a long process that imposes too much care burden. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of schema-based and caregiver-centered mindfulness methods on psychological distress and burden in caregivers of patients with dementia.

    Methods

    This semi-experimental research was conducted with a pre-test-post-test and follow-up design with a control group. The study population was the caregivers of patients with dementia who visited the neurology clinics of Kashani and Khurshid hospitals in Isfahan during the summer of 1401. Among these caregivers, 45 people were selected through convenient sampling while considering the inclusion and exclusion criteria. They were randomly divided into two experimental groups and a control group (15 people in each group). The two experimental groups completed eight 90-minute sessions of schema-based and caregiver-based mindfulness therapy separately. The data collection tools were DASS psychological distress and Zarit burden questionnaires. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance by SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that the mean scores of the psychological distress and burden were significantly different in the two groups of schema-based and caregiver-centered mindfulness and the control group in both the post-test and follow-up phases (p<0.05). However, in the comparison of the two treatment methods, the results indicated that the mean scores of the study variables in the post-test and follow-up phase in the two intervention groups did not show any significant difference.

    Conclusion

    The results showed that due to the lack of significant difference between the two treatment methods, schema-based and caregiver-centered mindfulness methods can be used to reduce psychological distress and burden in caregivers of patients with dementia.

    Keywords: Dementia, Schema Therapy, Mindfulness, Psychological Distress, Burden, Caregivers
  • NASRIN Ghaseminejad, Sayed mohmoud Tabatabaei Pages 158-167
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of schema therapy on primary maladaptive schemas and disease perception in people with generalized anxiety disorder in Tabriz city in 2022.

    Method

    The current research was a semi-experimental type that was conducted using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all patients suffering from generalized anxiety who referred to psychiatric clinics and after diagnosis by a psychiatrist, 30 of them were randomly selected from among the statistical population and divided into two experimental groups and Controls (15 people for each group) were replaced. Patients with generalized anxiety disorder completed questionnaires of primary maladaptive schemas and disease perception as pre-test and post-test, and treatment based on schema therapy was performed on the subjects during a period of 12 sessions (one session per week). The collected data were analyzed using descriptive statistics methods including mean and standard deviation and inferential statistics including multivariate covariance analysis in SPSS software.

    Results

    Based on the findings, schema therapy has been effective in reducing primary maladaptive schemas and disease perception in patients with generalized anxiety disorder (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that schema therapy as an effective intervention can be used for patients with generalized anxiety disorder along with drug therapy.

    Keywords: schema therapy, maladaptive schemas, illness perception, generalized anxiety
  • A. Heidari, S .S .Mostafavi Toroghi, N. Jafari, Z. Khatirnamani Pages 168-177
    Background & Aim

     The high workload and shortage of the nurses have greatly affected the quality of nursing care. This study was conducted to compare the quality of nursing care from the patients’ and nurses’ perspective in selected educational hospitals of the Gorgan City.

    Methods

     This study was a descriptive, analytic and cross-sectional study that was conducted in selected educational hospitals of the Gorgan City in 2022. The stratified random sampling was used to select 213 nurses and 213 patients in the mentioned hospitals. The data was collected by demographic-professional information sheet and QUALPAC nursing care quality questionnaire. Descriptive statistics and Spearman, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis correlation coefficient tests were used in SPSS-24 software for data analysis.

    Results

     The mean age of nurses was 33.66±7.88 and the mean age of patients was 49.72±14.1 years. The total quality score of nursing care was 2.97±0.41 and 2.51±0.71 from the nurses' and patients' perspective accordingly. There was a significant difference between the quality of nursing care from the patients’ and nurses’ perspective in general and by dimensions (p<0.001).

    Conclusion

     The quality of nursing care from nurses’ and patients’ perspective shows the gap between these two points of view. Therefore, it may be beneficial to pay attention to the needs of patients and taking actions to increase the appropriate therapeutic relationship between nurse and patient

    Keywords: Health Care Quality, Nursing Care, Patient, Nurse
  • S Ghodrati, Somayyeh Taklavi, Reza Kazemi Pages 178-190
    Background & aim

    The presence of suicidal thoughts is a strong predictor of future successful suicide, which is related to psychological factors. Therefore, providing timely therapeutic/educational interventions may be effective in controlling psychological factors and thereby reducing suicide. The aim of this research was to investigate effectiveness of compassion-focused therapy training on levels of self-criticism and co-rumination in students with suicidal thoughts.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted using a pretest-posttest with non-equivalent control group design. In this study, the research population consisted of all the students in Ardabil branch, Islamic Azad University during the educational year of 1401-1402. After screening, 40 of them were selected using convenience sampling and by simple randomization method they were divided into two equal experimental and control groups (20 experimental and 20 control). The implementation of the experimental group was carried out in 8 sessions, each session lasting 75 minutes as a compassion-focused therapy training. However, the control group received no training and remained on the waiting list. Data were collected using the levels of self-criticism scale and the co-rumination questionnaire. Data analysis was performed using descriptive (mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of covariance) statistics in SPSS-24.

    Results

    Results indicated that compassion-focused therapy training significantly reduced the levels of self-criticism and co-rumination in students with suicidal thoughts (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the compassion-focused therapy training can be used as an effective intervention in reducing the levels of self-criticism and co-rumination in students with suicidal thoughts.

    Keywords: Compassion-Focused Therapy Training, Suicidal Thoughts, Levels of Self-Criticism, Co-Rumination, Student
  • Kh .Mmohammadi, M. Ghafari Pages 191-202
    Background & aim

    Considering the importance of treating the global pandemic diseases and the important role of nurses and their psychological issues, this study aimed to investigate the effectiveness of Modular Cognitive-Behavioral Therapy (MCBT) on nurses' rumination and perceived stress in the COVID-19 wards.

    Methods :

    This is a semi-experimental study with a pre-test-post-test and follow-up with a Control group design. The study population consisted of all the nurses of Shahid Beheshti and Shahid Yahyanejhad hospitals in Babol city in 2021. Thirty nurses were included through convenience sampling method and randomly divided into two equal intervention and control groups. The Modular Cognitive-Behavioral Therapy of the experimental group was conducted in 10 sessions of 90 minutes each time. The questionnaires for both groups were completed in three stages, before the intervention, 1 day after the intervention and 4 weeks after the intervention. The Rumination Scale designed by Nolen-Hoeksema & Morrow (1991), and the Cohen’s Perceived Stress Scale (1983) were used for data collection. Data analysis was performed using SPSS version 22 using descriptive statistics (mean and standard deviation) and analysis of covariance at the 0.05 significance level.

    Results

    The results showed that Modular Cognitive-Behavioral Therapy had a significant effect on rumination (F=33.491) and perceived stress (F=24.186) among nurses in the COVID-19 wards (p<0.01). Based on the results, the cognitive-behavioral therapy of a processing unit has been significantly effective in rumination (F=33.491) and perceptual stress (F=24.186) in nurses during the Covid-19 crisis (p<0.01).

    Conclusion

    According to the results of this study, Modular Cognitive-Behavioral Therapy had a positive effect on reducing rumination and perceived stress. Therefore, it is suggested that the health consultants and planners can extend the Modular Cognitive-Behavioral Therapy-based interventions on to increase the nurses’ awareness of perceived stress

    Keywords: Modular Cognitive-Behavioral Therapy, Perceived Stress, Rumination, COVID, Nurse