فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 228 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مریم رنجبر بوشهری، ناهید بابایی*، هادی اسمعیلی گورچین قلعه، غلامرضا خمیسی پور، غلامرضا فرنوش صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی روده است که عواملی از قبیل استعداد ژنتیکی، فاکتورهای محیطی و عملکرد نامتناسب سیستم ایمنی مخاطی در پاسخ به فلور میکروبی روده در این بیماری دخیل هستند. پلاسمای غنی از پلاکت یکی از مشتقات حاصل از خون است که خاصیت ضد التهابی و بازسازی کننده سلولی دارد. مطالعه حاضر جهت بررسی اثر ضد التهابی پلاسمای غنی از پلاکت بر تظاهرات بالینی و التهابی در مدل تجربی کولیت اولسراتیو صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، از موش های نر نژاد BALB/c استفاده شد که به 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند که شامل، گروه سالم (کنترل منفی)، گروه کولیت بدون درمان (کنترل مثبت)، گروه کولیت دریافت کننده PRP و گروه کولیت دریافت کننده سولفاسالازین، است. کولیت با تزریق درون رکتومی 100 میکرولیتر اسید استیک 4 درصد در تمام حیوانات به جز گروه کنترل منفی ایجاد شد. برنامه درمانی پس از القای کولیت و ظهور علایم آغاز گردید. موش ها 15 روز پس از آخرین تزریق آسان کشی شدند و میزان معیار فعالیت بیماری و فاکتورهای التهابی بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که معیار فعالیت بیماری، شدت التهاب و هم چنین مقادیر MPO، NO، بیان و تولید سایتوکاین های IL-1β، IL-6 و TNF-α، بیان ژن های التهابی COX2 و iNOS در گروه های درمانی به نسبت گروه کولیت بدون درمان کاهش معناداری یافته است.

    استنتاج

    نتایج نشان داد که پلاسمای غنی از پلاکت دارای اثرات ضد التهابی مطلوبی در بیماری کولیت اولسراتیو بوده و بعد از ارزیابی های تکمیلی می تواند به عنوان یک درمان کمکی به همراه داروهای مورد مصرف در درمان بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، التهاب، پلاسمای غنی از پلاکت، سولفاسالازین
  • اعظم حدادی کوهسار*، مائده صالحی، حمیدرضا گلی، نوید رنجبری صفحات 13-21
    سابقه و هدف

    خاصیت آنتی میکروبیال یکی از ویژگی های مهم سیلرها می باشد که نقش اساسی در محدود کردن میکروارگانیسم ها از سیستم کانال ریشه دارد. این مطالعه با هدف بررسی خاصیت آنتی میکروبیال سیلرهای، AH26،
    Suresealroot، EndosealMTA بر باکتری انتروکوکوس فکالیس، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، از سیلرهای سرامیکیEndoseal MTA ، Suresealroot و سیلر رزینی AH26 استفاده شد. هر کدام از این سیلرها در چاهک هایی درون محیط آگار به مدت 10 الی 15 دقیقه قرار داده شدند تا منتشر شوند و سپس فورا در دمای 2±35 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت انکوبه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS V.22 آزمون شاپیرویلک، کروسکال والیس و ANOVA مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیش ترین میانگین هاله عدم رشد مربوط به گروه Endoseal MTA بود. خاصیت آنتی میکروبیال سیلر Suresealroot در مقایسه با سیلر AH26 کم تر بود اما این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (368/0= P). خاصیت آنتی میکروبیال سیلر Endoseal MTA در مقایسه با سیلر AH26 بیش تر بود اما این اختلاف نیز از نظر آماری معنی دار نبود (0/368= P). خاصیت آنتی میکروبیال سیلر Suresealroot در مقایسه با Endoseal MTA کم تر بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشت (0/48= P)

    استنتاج

    سیلرهای سرامیکی Suresealroot و Endoseal MTA و سیلر رزینی AH26 خاصیت آنتی میکروبیال در برابر انتروکوک فکالیس نشان دادند، اما خاصیت آنتی میکروبیال سیلرهای سرامیکی با سیلر رزینی بر روی انتروکوکوس فکالیس تفاوتی نداشت

    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، سیلر، خاصیت آنتی میکروبیال
  • فاطمه جهانبخش، احترام السادات ایلالی، زهرا کاشی، زینب غلام نیا، علیرضا قائمی، منیژه زکی زاد آبکنار* صفحات 22-34
    سابقه و هدف

    علی رغم پیشرفت های بزرگ در درمان فشارخون بالا، بسیاری از بیماران هنوز به نتایج مطلوب دست نمی یابند و به دلیل فشارخون بالای کنترل نشده عوارض ویرانگری را تجربه می کنند. درک بیماران از نقش خود مراقبتی اسلامی می تواند سبب مدیریت بیماری های مزمن شود. در این پژوهش اثر بخشی مدل خود مراقبتی اسلامی بر فشارخون و تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به فشارخون مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1399 در شهرستان آمل، 60 نفر از بیماران سالمند مبتلا به پرفشاری خون به صورت تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. میزان فشارخون بیماران با استفاده از دستگاه فشارسنج عقربه ای و میزان تبعیت دارویی با پرسشنامه موریسکی اندازه گیری شد. طی چهار هفته به گروه خود مراقبتی اسلامی آموزش های کنترل فشارخون با محوریت تغذیه صحیح در چارچوب روش خود مراقبتی اسلامی و با هدف جلب رضایت الهی ارایه شد. طی این مدت گروه کنترل نیز آموزش های مشابه علمی مرتبط با کنترل فشارخون را دریافت نمود. پس از اندازه گیری مجدد میزان فشارخون و تبعیت دارویی بیماران دو گروه، داده ها با آزمون های آماری توصیفی، کای اسکویر، فیشر، T زوجی و تحلیل کوواریانس مورد بررسی و پردازش قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مرحله قبل از مداخله اختلاف میانگین شاخص های فشارخون و تبعیت دارویی بین دو گروه معنی دار نبود. نتایج مرحله پس از مداخله بیانگر کاهش معنی دار میانگین فشارخون سیستولیک (8/95±133/125) و دیاستولیک (61/4±78/33) گروه خود مراقبتی اسلامی در مقایسه با فشارخون سیستولیک (10/16±141/33) و دیاستولیک (4/27±82/0) گروه کنترل بود (0/001>P). هم چنین بهبود معنی دار نمره تبعیت دارویی در گروه خود مراقبتی اسلامی (1/01±1/70) در مقایسه با گروه کنترل (1/38±2/34) دیده شد (0/001>P).

    استنتاج

    مدل خود مراقبتی اسلامی در کنترل میانگین فشارخون و میانگین تبعیت دارویی بیماران تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، تبعیت دارویی، خود مراقبتی اسلامی، سالمندان
  • زهره شاه حسینی، رویا نیکبخت، لیلا حاجی پور، نگین سالاریان، منیرالسادات حسینی طبقدهی* صفحات 35-44
    سابقه و هدف

    گرچه ترس و اضطراب دوران بارداری می تواند با پیامدهای نامطلوب بارداری همراه باشد، ولیکن مطالعات انجام شده با نتایج متفاوتی همراه می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط ترس و اضطراب کرونا و تجارب زایمانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه طولی در شش شهر استان مازندران در فاصله زمانی خرداد 1400 تا بهمن ماه همان سال بر روی 278 زن باردار انجام شده است. نمونه ها به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انتخاب شدند.گردآوری داده ها با پرسشنامه های ترس از کووید 19، اضطراب از کووید 19 و پرسشنامه تجربه زایمانی ویجیما (Wijma) انجام شد. توصیف متغیرها با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل آن ها با توسط مدل رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 135 نفر (48/6 درصد) ترس از کرونا و126 نفر (45/3 درصد) اضطراب ناشی از کرونا را ذکر نمودند. آنالیز تک متغیره نشان داد ترس کرونا با تجربه منفی زایمان ارتباط معنی داری داشته است (0/001>P)، ولیکن ترس و اضطراب کرونا با پیامدهای نوزادی همراه نبود. مدل های خطی چندگانه نشان داد که ترس از کرونا بیش ترین تاثیر را بر حیطه فقدان پیش بینی مثبت (Lack of positive anticipation) در بین سایر حیطه های تجربه زایمانی دارد (0/388=B)

    استنتاج

    با توجه به این که ترس و اضطراب زنان باردار در دوران کرونا با تجربه منفی زایمانی همراه می باشد، لذا سیاستگذاران بهداشتی باید بر راهکارها و مداخلات مناسب برای کاهش ترس و اضطراب این گروه از زنان در موارد مشابه در آینده تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: ترس، اضطراب، کووید 19، پیامد، بارداری
  • سینا مشعل چی زاده، محمد صالح پور عمران، میثم رضاپور، رقیه نظری* صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    گذر دوران پاندمی کووید-19 زندگی را برای اغلب بیماران دستخوش تغییرات نمود. بهزیستی معنوی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و این که با کنترل عوامل مخدوش کننده، به چه میزان می تواند با کیفیت زندگی آن ها در ارتباط باشد، جنبه ای است که پس از این دوران نیاز به توجه بیش تر در جمعیت های خاص دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین بهزیستی معنوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش مقطعی حاضر، در سال 1401 انجام شد. نمونه ها شامل 177 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو بودند که به روش در دسترس از مراکز دیابت شهرستان آمل انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه های بهزیستی معنوی و کیفیت زندگی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری 0/05>P تجزیه تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون خطی برای بررسی ارتباط بهزیستی معنوی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با کنترل متغیرهای جمعیت شناختی و بالینی، ارتباط مثبتی را بین زیر مقیاس ارتباط با زندگی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو نشان داد (0/49=β، p<0.001).

    استنتاج

    یافته ها حاکی از آن است که پس از کنترل عوامل مخدوش کننده بالینی و جمعیت شناختی، بهزیستی معنوی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو (خصوصا در زیر مقیاس سلامت وجودی) می تواند پیش بینی کننده کیفیت زندگی آنان باشد. لذا اجرای مداخلات مرتبط با ارتقای سطح بهزیستی معنوی، می تواند زمینه زندگی با کیفیت تر را در دوران پسا کرونا برای آن ها فراهم نماید.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو، پاندمی کووید-19
  • مریم مسیبی، زهرا کاشی، عادله بهار*، رضا علی محمدپور صفحات 57-67
    سابقه و هدف

    استرس هایپرگلایسمی یک پاسخ فیزیولوژیک نورو اندوکرین در برابر استرس های پزشکی است و قند خون بالاتراز mg/dl200 در شرایط استرس زا مانند سپسیس، شوک، استروک، تروما، انفارکتوس میوکارد و سوختگی می باشد و ریسک مورتالیتی و موربیدیتی را در بیماران بد حال افزایش می دهد. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی استرس هایپرگلایسمی و عوامل مرتبط با آن و هم چنین ارتباط هایپرگلایسمی با شدت و پیامدهای بالینی بیماران بستری با کووید19 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تمامی بیماران بالای 18 سال بستری شده با تشخیص کووید19 در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی ساری در سال 1399 وارد مطالعه شدند. تشخیص بیماری براساس علایم بالینی، نتایج مثبت در آزمایش های CBC،CRP،ESR  و تست RT-PCR و سی تی اسکن ریه بود. داده های مطالعه با نرم افزار SPSS26 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع، 312 نفراز  بیماران مبتلا به کووید19 مورد بررسی قرار گرفتند، که 22 نفر (7/1 درصد) دچار استرس هایپرگلایسمی شدند. بیماران استرس هایپرگلایسمی نسبت به افراد نرموگلایسمی میزان مرگ و میر، بستری در ICU، ونتیلاسیون تنفسی و مدت زمان بستری در بیمارستان بیشتری داشتند، اما فقط از نظر میزان مرگ و میر بین دو گروه تفاوت معنادار آماری وجود داشت (0/046=P).

    استنتاج

    باتوجه به تاثیر هیپرگلیسمی در پیامد بیماری و میزان مرگ و میر در بیماران بد حال و بستری مبتلا به کووید19 نسبت به بیماران با قند خون نرمال، اهمیت تشخیص به موقع و کنترل مناسب قند خون در این بیماران مشخص می شود.

    کلیدواژگان: کووید19، هایپر گلایسمی، شدت بیماری، پیامد بالینی
  • عاطفه حق پناه، هادی سرخی*، محسن محمدی، هدی شیرافکن صفحات 68-75
    سابقه و هدف

    نقص تکاملی دستگاه ادراری عامل بیش از 30 درصد عفونت های ادراری در کودکان است. این مطالعه با هدف تعیین ناهنجاری های سیستم ادراری در کودکان با پیلونفریت مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا در طی سال های 1400-1390 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، کودکان با تشخیص پیلونفریت بستری در بیمارستان کودکان امیرکلا طی سال های 1400 -1390، انتخاب شدند. معیارهای ورود به مطالعه، کودکان یک ماه تا 18 سال، علایم بالینی مثبت پیلونفریت و نتیجه ی کشت مثبت ادرار با روش مطمین بود. کودکان با سابقه جراحی بر روی سیستم ادراری، از مطالعه خارج شدند. جهت تشخیص آنومالی های سیستم ادراری در کودکان مطالعه، انواع تصویربرداری ها از جمله سونوگرافی، DMSA، DTPA، RNC، IVP و VCUG انجام شد.

    یافته ها

    در 381 کودک مبتلا به پیلونفریت، میانگین سنی 41/3± 37/1 ماه بوده و 337 (88/5درصد) نفر از آنان، دختر بودند. 149 (39/1 درصد) کودک آنومالی های سیستم ادراری داشتند. شایع ترین اختلال بترتیب ریفلاکس وزیکویورترال 112 (75/16 درصد) نفر، تنگی محل اتصال حالب به لگنچه 11 (7/38 درصد) نفر، یورتروسل 9 (6/04 درصد) کودک و دوپلیکاسیون حالب 8 (5/36 درصد)، بود. بین گروه سنی و فراوانی آنومالی سیستم ادراری تفاوت معنی دار (0/40=P)، اما بین جنس و فراوانی آنومالی تفاوت معنی داری یافت نشد (0/3 =P).

    استنتاج

    براساس نتایج مطالعه حاضر، بیش از یک سوم از کودکان مطالعه دارای آنومالی اورولوژی بودند که شایع ترین عامل آن ریفلاکس وزیکویورترال و حدود یک چهارم انومالی های اورولوژیک دیگر مانند تنگی محل اتصال حالب به لگنچه و یورتروسل بود. توصیه می شود در این کودکان علاوه بر ریفلاکس وزیکویورترال، به سایر انومالی های اورولوژی نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های سیستم ادراری، ریفلاکس وزیکویورترال، پیلونفریت، کودکان
  • مریم مبینی، ساجده السادات نقیبی، زهرا کاشی، رضاعلی محمدپور، مهرنوش سهراب* صفحات 76-83
    سابقه و هدف

    فیبرومیالژیا یک سندرم است که با درد مزمن اسکلتی عضلانی، حساسیت و سایر علایم فیزیکی مشخص می شود. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی فیبرومیالژیا در بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید و رابطه بین علایم فیبرومیالژیا و وضعیت کم کاری تیرویید، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که میزان شیوع و ویژگی های دموگرافیک فیبرومیالژیا را در بیماران هیپوتیروییدی مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاهی شهرستان ساری در سال 1401-1402، مورد بررسی قرار داد. روش نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس بود. نود و یک بیمار مبتلا به کم کاری تیرویید وارد مطالعه شدند. ویژگی های جمعیت شناختی و ویژگی های بالینی بیماران و آزمایشات تیرویید شامل T4، TSH وAnti Tpo Ab ثبت گردید. سپس شرکت کنندگان در خصوص وجود علایم فیبرومیالژیا با استفاده از معیارهای روماتولوژی کالج آمریکایی (2010 و 1990) ارزیابی شدند و برای بیمارانی که به عنوان فیبرومیالژیا طبقه بندی شدند، پرسشنامه FIQR تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی مانند شاخص های مرکزی و پراکندگی و محاسبه نسبت ها استفاده شد و برای بررسی ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و مقایسه متغیر کمی در گروه های مختلف از آزمون های t و ANOVA در نرم افزار SPSS-25 استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین سن و طول مدت کم کاری تیرویید، به ترتیب13/8±48/35 و 6/6±9/84 سال بود. فراوانی فیبرومیالژیا در بیماران کم کاری تیرویید بر اساس معیارهای ACR 2010، 7 نفر (8 درصد) بود. در بیماران دچار کم کاری تیرویید و فیبرومیالژیا 6 نفر (85/7 درصد) TPOAb مثبت بودند در حالی که در بیماران دچار کم کاری تیرویید بدون فیبرومیالژیا 29 نفر (34/5 درصد) واجد این آنتی بادی بودند (0/007=P).

    استنتاج

    به نظر می رسد اهمیت همزمانی Anti Tpo Ab بیش از اختلال عملکرد تیرویید باشد و پیشنهاد می شود در بیماران فیبرومیالژیا علاوه بر تست عملکرد تیرویید، این آنتی بادی هم بررسی شود.

    کلیدواژگان: فیبرومیالژیا، کم کاری تیروئید، Tpo Ab
  • فرشته فرزان مهر، ابراهیم نصیری فرمی، فخرالدین کیانی، هوشنگ اکبری* صفحات 84-93
    سابقه و هدف

    عوارض ریوی بعد از عمل نه تنها بستری طولانی مدت را در پی دارد، بلکه باعث عوارض و مرگ و میر بیشتری نیز می شود. این عوارض شامل آتلکتازی، پنومونی، برونکواسپاسم و حتی مرگ می باشد. از اقداماتی که برای بهبود عملکرد ریوی انجام می شود اسپیرومتری تشویقی و تمرینات تنفس عمیق است. هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه تاثیر اسپیرومتری تشویقی و تمرین تنفس عمیق بر شاخص های همودینامیک (میزان اشباع اکسیژن، PCO2، PH، فشارخون، ضربان قلب) و عوارض ریوی حین و بعد از جراحی اسلیو معده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مداخله ای، 75 نفر از بیمارانی که جهت عمل اسلیو به بیمارستان امام خمینی تهران در سال 1402-1401 مراجعه کردند، مورد بررسی قرار گرفتند. با روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از Block randomization و جدول اعداد تصادفی، بیماران در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. بیماران در گروه اول مداخله از اسپیرومتری تشویقی 2ساعت قبل از عمل و 2 و 6 ساعت پس از عمل استفاده کردند که پس از انجام پروسیجر، شاخص های همودینامیک بیماران توسط محقق ثبت شد، گروه دوم مداخله از تمرین تنفس عمیق به همان ترتیب گروه اول استفاده کردند و به همان روش شاخص های همودینامیک بیماران ثبت شد. در گروه کنترل اقدام خاصی صورت نگرفت. برای بررسی اثربخشی نیز میزان بروز آتلکتازی و پنومونی (تا دو هفته بعد از عمل با رجوع به پرونده بیمار و بررسی علایم بالینی توسط متخصص) و مدت اقامت بیماران در بیمارستان بررسی شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که استفاده از اسپیرومتری تشویقی و تمرین تنفس عمیق در بهبود اکسیژناسیون بیماران تحت جراحی اسلیو در حین و بعد از عمل معنی دار نبوده است (0/05>p). تفاوت معناداری در میزان PH خون بیماران یافت نشد (0/05<P). هم چنین تفاوت معنی داری در میزان ضربان قلب بیماران در حین و بعد از عمل یافت نشد (0/05<P). در بررسی های همودینامیکی فشارخون بیماران در این دو گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بهبود یافت (0/05>P) و تفاوت معناداری از نظر میزان عوارض ریوی بعد از عمل در بین سه گروه مشاهده نشد (p>0/05).

    استنتاج

    استفاده از اسپیرومتری تشویقی وتمرین تنفس عمیق باعث بهبود اکسیژناسیون و ضربان قلب بیماران تحت جراحی اسلیو معده پیش از جراحی شدند ولی حین و پس از عمل اثربخش نبودند، این دو روش باعث بهبود فشارخون بیماران شدند ولی بر میزان عوارض ریوی بعد از عمل آن ها تاثیری نداشتند و هیچ کدام از این دو روش بر دیگری برتری نداشتند.

    کلیدواژگان: اسپیرومتری تشویقی، تمرین، تنفس، همودینامیک، جراحی چاقی
  • غزاله همدانی، رزیتا جلالیان، علیرضا داودی بدابی، مریم میرزاخانی، منا مشیری، مهرداد غلامی* صفحات 94-103
    سابقه و هدف

    توجه به این که آگاهی از میزان شیوع عفونت های باکتریایی و نوع باکتری های دخیل در ایجاد اندوکاردیت و دانستن الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها برای انتخاب صحیح آنتی بیوتیک ها جهت درمان این عفونت ها در بیمارستان بسیار اهمیت دارد، بنابراین این مطالعه با هدف بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی عوامل باکتریال جدا شده از کشت خون بیماران مبتلا به اندوکاردیت عفونی، پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر، بر روی بیماران مبتلا به اندوکاردیت عفونی بستری شده در بیمارستان فاطمه الزهرا ساری و بیمارستان رازی قایم شهر بین سال های 1402 - 1398 انجام گرفت. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 28 بیمار وارد مطالعه شدند که از این میان 16 بیمار (57/1 درصد) مرد و 12 بیمار (43/9 درصد) زن بودند و میانگین سنی آن ها برابر 13/41±56/ 79 سال بود. بیش ترین میکروارگانیسم جدا شده استافیلوکوکوس اوریوس با 11 نمونه مثبت (39/2 درصد) بود. هم چنین استافیلوکوکوس اوریوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بیش ترین مقاومت دارویی را نشان دادند. نتیجه درمان با هیچ یک از موارد جنسیت، نوع دریچه و نوع میکروارگانیسم جدا شده ارتباط معنی داری نداشت (به ترتیب 0/624=P، 1/000=P و 0/398=P).

    استنتاج

    در این مطالعه، باکتری های گرم مثبت شایع ترین گروه از میکروارگانیسم های ایجادکننده اندوکاردیت عفونی بودند. از طرفی، بیش ترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، سفتازیدیم و سفتریاکسون مشاهده شد که باید در درمان آنتی بیوتیکی تجربی اولیه در بیماران بستری با اندوکاردیت باکتریایی عفونی مورد توجه قرار گرفته شود

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، مقاومت ضد میکروبی، عفونت های باکتریایی، اندوکاردیت
  • صمد روحانی، المیرا حقیان*، رضاعلی محمدپور صفحات 104-113
    سابقه و هدف

    بخشی از هزینه های هر خانوار در کل جوامع دنیا، صرف هزینه های بهداشت و درمان می شود که بعضا می تواند برای خانوارها فاجعه بار باشد. این مطالعه با هدف بررسی روند تغییر سهم هزینه های بهداشتی و درمانی از کل سبد هزینه خانوارهای شهری و روستایی استان مازندران و تاثیرات احتمالی طرح های مختلف اصلاحات در نظام سلامت ایران در دو دهه گذشته به ویژه طرح تحول سلامت برآن، انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر و مبتنی بر داده های کمی و ثانویه می باشد. داده های مورد نیاز این مطالعه برگرفته از طرح نمونه گیری هزینه و درآمد خانوار بود که برای یک دوره زمانی 18 ساله از سال 1380 تا سال 1397، از مرکز آمار ایران استخراج گردید. برای توصیف داده های کمی از شاخص های آمار توصیفی و نمودار روند تغییرات استفاده شده است و به منظور تحلیل هزینه های بهداشتی و درمانی خانوار، از آزمون تی تست در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که به طور میانگین سهم هزینه های بهداشتی درمانی از کل هزینه های خانوار برای خانوارهای شهری 12/04 درصد و برای خانوارهای روستایی 11/34 درصد بوده است که بیشتر از 10 درصد حد اعلام شده و مورد انتظار می باشد. روند تغییرات درصد هزینه های بهداشتی درمانی از کل هزینه های خانوار در بازه زمانی پژوهش نسبت به سال پایه، متغیر بوده است و در برخی سال ها روند کاهشی و در برخی سال ها روند افزایشی داشته است.

    استنتاج

    مداخلات انجام شده در قالب طرح های تحول نظام سلامت در نهایت منجر به کاهش سهم هزینه های بهداشتی و درمانی خانوارها به کم تر از حد مورد انتظار و تغییر روند افزایشی آن در استان مازندران نشده است و حتی با اجرای طرح های بعدی، آثار حاصل شده در طرح های قبلی نیز خنثی شده است.به این مفهوم که خطر هزینه های کمرشکن خدمات بهداشتی و درمانی هم چنان در بین خانوارهای ایرانی وجود دارد. با توجه به اهمیت مسایل مالی در پوشش همگانی خدمات بهداشتی و درمانی باید سیاست ها و برنامه های دقیق تری برای هدف قرار دادن گروه های آسیب پذیر طراحی و اجرا شود تا هم خانواده ها دچار هزینه های مشقت بار نگردند و هم امکان پوشش همگانی در کنار منابع محدود حوزه سلامت به حداکثر خود افزایش یابد.

    کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی و درمانی، عدالت در سلامت، هزینه های بهداشتی خانوار، پوشش همگانی سلامت
  • حدیث احسانی، علی جعفری، امیرحسین علی اکبری، علی اصغر نادی قرا، اعظم نحوی* صفحات 114-124
    سابقه و هدف

    آموزش بهداشت دهانی در سنین نوجوانی، می تواند سبب تغییر دانش و رفتار بهداشتی ایشان شده و در نهایت به پیشگیری از بروز بیماری های پریودنتال دوره بلوغ منجر شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثرگذاری آموزش بهداشت دهانی توسط انیمیشن و آموزش شفاهی به روش معمول در تغییر دانش، رفتار و شاخص های پریودنتال نوجوانان، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مداخله ای نیمه تجربی حاضر، 371 دانش آموز 13 تا 15 ساله مدارس منتخب ساری، که توسط نمونه گیری خوشه ای برگزیده شد و دارای معیارهای ورود و فاقد معیارهای خروج بودند، به دو گروه کنترل با آموزش شفاهی (187 نفر) و مداخله با آموزش توسط انیمیشن(184 نفر) تقسیم شدند. پرسشنامه و معاینات بالینی شاخص های لثه ای (GI)، پلاک (PI) و خونریزی از سالکوس لثه (SBI) پیش از مداخله و چهار هفته پس از مداخله انجام شد و داده ها در نرم افزار SPSS ver23 وارد شد. از آزمون های t مستقل و کوواریانس جهت آنالیز داده ها استفاده شده و 0/05 <p معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پس از مداخله، میانگین نمرات شاخص های دانش، رفتار، GI، PI و SBI به ترتیب از  6/27، 5/90، 1/10، 0/85 و 0/31 به 7/53،     7/08 ، 0/73، 0/53 و 0/21 تغییر یافت. تمامی شاخص ها در گروه کنترل نیز بهبود یافتند؛ با این حال، پس از مداخله، اختلاف چشمگیری میان گروه انیمیشن و گروه کنترل در تمامی شاخص ها، به استثنای رفتار بهداشتی، به ثبت رسید (0/05<p).

    استنتاج

    آموزش بهداشت دهانی توسط انیمیشن رویکردی نوین و تاثیرگذار است که می تواند جذابیت بیش تری برای نوجوانان داشته و در پیشگیری از بیماری های پریودنتال موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، انیمیشن، بلوغ، بیماری های پریودنتال، شاخص های پریودنتال
  • فرشته عراقیان مجرد، مهرروز عالیشاه، معصومه باقری نسامی* صفحات 125-134
    سابقه و هدف

    فرایند پرستاری چارچوبی است که پرستاران توانایی ها و مشکلات بیماران را تعیین و روش های ارزیابی و برنامه ریزی برنامه مراقبت پرستاری را تدوین می کنند. از چالش های آموزش پرستاری استفاده از روش هایی برای ارتقا، یادگیری و مهارت های تفکر خلاق در فراگیران است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه دو روش کلاس وارونه (Flipped classroom) و نقشه مفهومی (Conceptual map) و کلاس وارونه و شیوه سنتی برای مبحث فرایند پرستاری بر متغیر راهبردهای یادگیری خود تنظیمی و رضایت دانشجویان پرستاری تدوین شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مداخله ای جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان پرستاری ترم یک ورودی مهر (تدریس به روش کلاس وارنه و سنتی) و بهمن (تدریس به روش کلاس وارونه و نقشه مفهومی) سال 1401 دانشکده پرستاری مامایی نسیبه ساری بود. ابزار مطالعه پرسشنامه دو قسمتی(اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه راهبردهای یادگیری) بود. برای بررسی میزان رضایت دانشجویان از روش تدریس مقیاس  VAS(Visual Analog Scale) استفاده شد. در این مطالعه مبحث فرایند پرستاری از درس اصول و مهارت های پرستاری انتخاب شد، پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی یک بار قبل و سپس 4 هفته بعد از انجام تدریس توسط دانشجویان تکمیل شد. ورود داده ها و آنالیز آن ها با استفاده از نرم افزارSPSS  ورژن 24 انجام گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 37 دانشجو در ترم مهر (گروه آموزش به شیوه تدریس کلاس وارونه و سنتی) و 43 دانشجو در ترم بهمن (گروه آموزش به شیوه کلاس وارونه و نقشه مفهومی) مشارکت داشتند. تمامی دانشجویان مجرد بودند.100 درصد از دانشجویان فقط در حال تحصیل بودند. بین رضایت دانشجویان از شیوه تدریس کلاس وارونه و شیوه سنتی (1/38±8/54) با شیوه تدریس کلاس وارونه و نقشه مفهومی (1/84±7/98) اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/124 =P). آزمون تی تست نشان داد میانگین راهبردهای یادگیری خود تنظیمی بعد از اجرای دو روش تدریس اختلاف معنی داری نداشت (0/258= P). بر اساس آزمون تی زوجی مقایسه قبل و بعد میانگین راهبردهای یادگیری خود تنظیمی در گروه کلاس وارونه و روش سنتی تفاوت معنی دار نشان داد (0/013 =P).

    استنتاج

    یافته ها نشان داد رضایت دانشجویان و میانگین راهبردهای یادگیری خودتنظیمی از شیوه تدریس کلاس وارونه و شیوه سنتی بیش تر بود.در نتیجه ضمن توصیه تدریس به صورت ترکیبی (روش های سنتی و با سایر روش های نوین تدریس) پیشنهاد می شود تحقیقاتی با حجم نمونه بیش تر و در ترم های بالاتر انجام شود

    کلیدواژگان: فرایند پرستاری، راهبردهای یادگیری خود تنظیمی، کلاس وارونه، نقشه مفهومی، رضایت، دانشجویان
  • روانبخش اسمعیلی، پردیس صالح عقیلی، سید نورالدین موسوی نسب، یدالله جنتی* صفحات 135-145
    سابقه و هدف

    یکی از عواملی که روی کیفیت مراقبت از بیماران و نتیجه مطلوب خدمات پرستاری تاثیر دارد، بار ذهنی کار است و بیش تر افراد در موقعیت های استرس زا ترجیح می دهند تا از راهبردهای مقابله ای خاصی جهت کاهش استرس و بار ذهنی کار استفاده کنند. راهبرد مقابله ای مجموعه ای از تلاش های شناختی، هیجانی و رفتاری برای تغییر موقعیت های استرس زا می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بار ذهنی کار با راهبردهای مقابله ای دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، 160 دانشجوی سه دانشکده پرستاری و مامایی نسیبه ساری، بهشهر و آمل به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه بار ذهنی کار NASA-TLX (NASA Task Load Index) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای هیجان مدار و مساله مدار لازاروس و فولکمن جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه، درمجموع 88 دختر (55 درصد) و 72 پسر (45 درصد) با میانگین سنی 1/98±22/52 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. 52 نفر (32/5درصد) از راهبرد مساله مدار و 96 نفر (60 درصد) از راهبرد هیجان مدار استفاده می نمودند. میانگین بار ذهنی کار 14/55±72/80 بود که با سن و فشار فیزیکی ارتباط معنی دار آماری داشت (به ترتیب 0/032=P و 0/028=P). میانگین بار ذهنی کار و راهبرد مقابله ای بین دو جنس اختلاف معنی دار آماری نداشت (به ترتیب 0/171=P و 0/397=P). بین بار ذهنی کار و نمره کلی راهبرد مقابله ای ارتباط معنی داری یافت نشد (0/066=P).

    استنتاج

    دانشجویان پرستاری نمره بار ذهنی بالایی داشتند که می تواند بر کیفیت مراقبت های ارایه شده توسط آنان تاثیر منفی برجای بگذارد. هم چنین بیش ترین راهبرد مقابله ای مورد استفاده در این دانشجویان راهبرد هیجان مدار بود. استفاده از راهبرد مقابله مساله مدار، آشفتگی هیجانی را کاهش داده و سبب کاهش بار ذهنی کار و افزایش کارایی افراد می شود. با درنظر گرفتن نتایج به دست آمده، ضرورت تدوین و ارایه راهکارهای مناسب در زمینه آموزش راهبردهای مقابله ای مبتنی بر حل مساله به جای راهبردهای هیجان مدار ضروری است و کارایی دانشجویان را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مهارت های از عهده برآیی، تکنیک های از عهده برآیی، بهداشت روان، موقعیت های استرس زا
  • احمد علیخانی، حمیده عباسپور کاسگری، میثم رضاپور، هاجر کاکویی، لیلا سپاهی، مائده مرادپور ایوکی، زهره علی نسب بابلی، معصومه عبدی تالارپشتی* صفحات 146-154
    سابقه و هدف

    با توجه به سرایت بالای ویروس کرونا و شیوه انتقال آن از طریق لمس کردن سطوح آلوده و سپس لمس چشم، بینی یا دهان، کارکنان بهداشتی از بالاترین خطر آلودگی برخوردار هستند، درنتیجه واکسیناسیون این نیروی کار ضروری است. اما این واکسیناسیون عوارض شایع موضعی و سیستمیک نیز در پی داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض زودرس و دیررس ناشی از دوزبوستر واکسن آسترازنکا در پرسنل و کادر درمان مرکز آموزشی درمانی رازی قایمشهر انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مقطعی توصیفی بر روی تمامی کارکنان مرکز رازی قایم شهر در سال 1400 انجام شد. افراد به روش سرشماری و در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه مربوط به سوالات زمینه ای و تخصصی عوارض دوز بوستر واکسن بود. داده ها توسط آزمون کای اسکویر و رگرسیون لجستیک دوحالتی تحلیل شدند.

    یافته ها

    302 کارمند بهداشتی که دوز بوستر واکسن آسترازنکا را دریافت کرده بودند در این مطالعه شرکت داشتند. شرکت کنندگان با میانگین سنی 34/89 سال متغیر بودند و 37/7 درصد مرد و 62/3 درصد زن بودند. شایع ترین عوارض جانبی واکسن شامل درد 64/2 درصد، خستگی 58 درصد و تب 54/6 درصد گزارش شد. شرکت کنندگان تا دو ماه از نظر عوارض دیررس شامل سکته قلبی، سکته مغزی و آمبولی ریه بعد از تزریق دوز بوستر آسترازنکا تحت نظر بودند که گزارشی مبنی بر عوارض دیررس ذکر نشد.

    استنتاج

    با توجه به نتایج این پژوهش، به دلیل امکان وقوع بیش تر عوارض سیستمیک نظیر درد عضلانی، خستگی، سرفه و تب پس از تزریق، کارکنان بهداشتی درمانی باید توجه ویژه ای به عوارض زودرس واکسن داشته باشند.

    کلیدواژگان: عوارض زودرس و دیررس، واکسن آسترازنکا، پرسنل و کادر درمان
  • زهرا پناهی وند، مریم نیک پور، مولود اژدری، امید بابانیا، مرتضی علیجانپور* صفحات 155-160
    سابقه و هدف

    اتوآنتی بادی انتقال دهنده روی 8 (ZnT8A) اخیرا به عنوان یک آنتی بادی جدید در دیابت قندی نوع یک شناسایی شد و مثبت بودن آن با شروع زودرس این بیماری مرتبط است. لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی اتوآنتی بادی های مربوط به دیابت قندی نوع یک خصوصا ZnT8A به عنوان یک آنتی بادی جدیدتر در کودکان 1 تا 18 سال مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، 80 کودک زیر 18 سال مبتلا به دیابت قندی نوع یک مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا، بابل، ایران در طی سال های 1392 تا 1400، وارد مطالعه شدند. دیابت کودکان براساس معیارهای انجمن دیابت آمریکا و با ویزیت فوق تخصص غدد کودکان تشخیص داده شد. آنتی بادی های مربوط به دیابت قندی نوع یک شامل 65 گلوتامیک دکربوکسیلاز (anti-GAD)، پروتیین تیروزین فسفاتاز (IA-2A)، اتوآنتی بادی ضد سلول های جزیره (ICA)، اتوآنتی بادی انسولین (IAA) و انتقال دهنده روی 8 (ZnT8A) در زمان تشخیص بیماری، از نمونه خون و به روش الایزا سنجش شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی تست و کای اسکویر و تست دقیق فیشر آنالیز شدند. سطح معنی داری در این مطالعه 0/05>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 80 کودک با میانگین سنی 3/6±7/9 سال (57 درصد دختر و 43 درصد پسر) مورد بررسی قرار گرفتند. سطح GADA در نمونه های مورد مطالعه 65/2 درصد، IA-2A 58/8 درصد، ZnT8A 56/3 درصد و ICA 47/5 درصد و IAA 6/3 درصد بود.

    استنتاج

    در مطالعه حاضر، 93/8 درصد بیماران دیابتی، اتوآنتی بادی مثبت بودند که نشان می دهد با اندازه گیری سطح آنتی بادی های پانکراس، دیابت نوع یک در بیش از 90 درصد بیماران تایید می شود. همچنین با اندازه گیری ZnT8A، درصد موارد دیابت نوع یک ایدیوپاتیک نیز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: اتوآنتی بادی های ضد سلول های جزیره، دیابت ملیتوس نوع 1، کودکان
  • فاطمه فرجادیان*، فاطمه محسنی، امین رئیسی، راضیه ثابت، سعید دانش آموز صفحات 161-190

    هیدروژل ها به دلیل خواص منحصربه فرد خود مانند محتوای آب بالا، نرمی، انعطاف پذیری و زیست سازگاری بسیار محبوب شده اند. در همین راستا کاربردهای فراوانی را در پزشکی پیدا کرده اند. از میان ساختارهای مختلف هیدروژلی می توان به هیدروژل های هوشمند اشاره کرد. این ساختارها توانایی پاسخ به محرک های محیطی را دارند. محرک های محیطی می توانند فیزیکی، شامل دما و یا شیمیایی مانند  pH باشند. در این مطالعه کاربرد هیدروژل های هوشمند در زمینه های دارو، ژن و پروتیین رسانی و مهندسی بافت تقسیم بندی شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که انواع مختلفی از هیدروژل های هوشمند شناسایی شده اند که دارای قابلیت های گوناگون می باشند. در حال حاضر، هیدروژل ها برای ساخت عدسی های تماسی، محصولات بهداشتی، داربست های مهندسی بافت، سامانه های دارو رسانی و پانسمان زخم استفاده می شوند و بیش ترین مطالعه در زمینه دارو رسانی هوشمند به ویژه در داروهای ضد سرطان مورد بررسی قرارگرفته است و همچنین در زمینه مهندسی بافت که می توان به نتایج مطلوب تری در آینده نزدیک رسید.

    کلیدواژگان: هیدروژل ها، هیدروژل حساس به محرک، دارو رسانی، ژن رسانی، ‍پروتئین رسانی، مهندسی بافت
|
  • Maryam Ranjbar Bushehri, Nahid Babaei*, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh, Gholamreza Khamisipour, Gholamreza Farnoosh Pages 1-12
    Background and purpose

    Ulcerative colitis is a kind of inflammatory bowel disease that involves factors such as genetic predisposition, environmental factors, and disproportionate function of the mucosal immune system in response to intestinal microbial flora. Platelet-rich plasma (PRP) is a blood derivative that has anti-inflammatory and cell-regenerating properties. This study aimed to investigate the effects of PRP on the clinical and inflammatory manifestations in an experimental model of ulcerative colitis.

    Materials and methods

    In this experiment, male BALB/c mice were segregated into four groups, each consisting of 10 mice: the healthy group (negative control), the colitis group without treatment (positive control), the colitis group receiving PRP, and colitis group receiving sulfasalazine. All animals, except for those in the negative control group, were subjected to colitis induction via intrarectal injection of 100 µl of 4% acetic acid. The treatment regimen commenced after the onset of UC symptoms. The mice were euthanasia after 15 days of the last injection, and the disease activity index, as well as the inflammatory factors, were assessed.

    Results

    According to the results, the treatment groups showed a significant decrease in disease activity index, the severity of inflammation, the level of MPO, NO, and IL-1β, IL-6, and TNF-α cytokines expression and production, as well as inflammatory genes COX2 and iNOS expression, compared to the positive control group.

    Conclusion

    The results showed that PRP has favorable anti-inflammatory effects in ulcerative colitis and after additional evaluations, it can be used as an adjunctive treatment along with the drugs used in the treatment of ulcerative colitis patients.

    Keywords: ulcerative colitis, inflammation, platelet-rich plasma, sulfasalazine
  • Azam Haddadi Kohsar*, Maedeh Salehi, HamidReza Goli, Navid Ranjbari Pages 13-21
    Background and purpose

    Antimicrobial property is one of the important features of sealers, which plays an essential role in limiting microorganisms from the root canal system. This study was conducted to investigate the antimicrobial properties of EndosealMTA, Sure seal root, and AH26 sealers on Enterococcus faecalis bacteria.

    Materials and methods

    In this study, ceramic sealers Endoseal MTA, suersealroot, and resin sealer AH26 were used. Each of these sealers was placed in wells in the agar medium for 10-15 minutes to spread and then immediately incubated at 35±2°C for 24 hours. Statistical analysis was performed using SPSS (V.22), with the application of Shapiro-Wilk, Kruskal-Wallis, and ANOVA tests.

    Results

    The highest mean halo of non-growth was related to the Endoseal MTA group. The antimicrobial property of Suresealroot sealer was lower compared to AH26 sealer, but this difference was not statistically significant. (P=0.368). The antimicrobial property of Endoseal MTA sealer was higher compared to AH26 sealer, but this difference was not statistically significant (P=0.368). The antimicrobial properties of Suresealroot sealer were lower compared to Endoseal MTA, but there was no statistically significant difference (P=0.48).

    Conclusion

    Ceramic sealers Suresealroot, Endo seal MTA and AH26 resin sealer showed antimicrobial properties against Enterococcus faecalis; But the antimicrobial properties of Ceramic Sealers were not different from resin sealer on Enterococcus faecalis

    Keywords: enterococcus faecalis, sealer, antimicrobial
  • Fateme Jahanbakhsh, Ehteram Sadat Ilali, Zahra Kashi, Zeinab Gholamnia, Alireza Ghaemi, Manizheh Zakizad Abkenar* Pages 22-34
    Background and purpose

    Many patients fail to reach the expected results, even with the very considerable strides forward in the treatment of hypertension (HTN). They undergo serious complications after this condition remains uncontrolled. Patients' perceptions regarding the importance of Islamic self-care may be the occasion for managing chronic diseases. The present study aimed to investigate the effectiveness of the Islamic self-care model on blood pressure (BP) and medication adherence (MA) among older adults living with HTN.

    Materials and methods

    Utilizing a randomized controlled trial in 2019 in Amol City of Iran, 60 elderly patients suffering from high blood pressure were assigned to two intervention and control groups in the form of random block allocation. Then, their BP and MA were measured using a dial sphygmomanometer and Morisky questionnaire, respectively.  Designed for four weeks, the intervention group participated in an HTN-management education program, putting much emphasis on proper nutrition within the framework of the Islamic self-care model and gaining divine satisfaction. Simultaneously, the control group received a similar scientific HTN management and medication adherence education program. Following the re-measurement of BP and MA in both groups, the data were analyzed using descriptive statistical tests, Chi-square, Fisher, independent-samples t-test, and analysis of covariance.

    Results

    In the pre-intervention phase, there was no significant difference between the two groups in the mean BP indices and MA. At the post-intervention, results revealed a significant reduction in the average systolic blood pressure (133.125±8.95) and diastolic (78.33±61.4) of the Islamic self-care group compared to systolic blood pressure (141.33±10.16) and diastolic (82.0±4.27) in the control group (P>0.001). Also, there was a significant improvement in the MA score in the Islamic self-care group (1.07±1.01) compared to the control group (2.43±1.38) (P<0.001).

    Conclusion

    The Islamic self-care model was found to be effective in managing the average BP and MA of patients.

    Keywords: hypertension, medication adherence, Islamic self-care, elderly
  • Zohreh Shahhosseini, Roya Nikbakht, Leila Hajipour, Negin Salarian, Monirolsadate Hosseini Tabaghdehi* Pages 35-44
    Background and purpose

    Although fear and anxiety during pregnancy can be associated with adverse pregnancy outcomes, the existing studies show various results. This study aimed to investigate the relationship between fear and anxiety of COVID-19 and childbirth experiences.

    Materials and methods

    This longitudinal study was conducted in six cities of Mazandaran province between June 2021 to February of the same year on 278 pregnant women using a multi-stage sampling method. Data were collected using the Fear of COVID-19 questionnaire, the Anxiety of COVID-19 questionnaire, and the Vijima Childbirth Experience questionnaire. Variables were described using descriptive indices and their analysis was done using a multiple linear regression model.

    Results

    In this study, 135 participants (48.6%) had fear of COVID-19, and 126 (45.3%) had anxiety about COVID-19. Univariate analysis showed that the fear of COVID-19 had a significant relationship with the negative experience of childbirth (P-value<0.001), but the fear and anxiety of COVID-19 were not associated with neonatal outcomes. Multiple linear models show that the fear of COVID-19 has the greatest impact on the domain of lack of positive anticipation of childbirth experience (B=0.388).

    Conclusion

    Considering the fear and anxiety of COVID-19 are associated with a negative experience of childbirth, therefore, health policymakers should focus on appropriate solutions and interventions to reduce the fear and anxiety of this group of women in similar cases in the future.

    Keywords: fear, anxiety, COVID-19, outcome, pregnancy
  • Sina Mashalchi Zade, Mohammad Salehpoor-Emran, Maysam Rezapour, Roghieh Nazari* Pages 45-56
    Background and purpose

    The COVID-19 pandemic has changed the lives of many patients. Spiritual well-being in patients with type 2 diabetes and its relationship with quality of life, especially after controlling confounding factors, is an important aspect that needs more attention in specific populations. Therefore, this study aimed to determine the relationship between spiritual well-being and the quality of life in patients with type 2 diabetes.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in 2022. The samples included 177 patients with type 2 diabetes who were selected by convenience sampling from diabetes centers in Amol City. Data were collected using demographic information form, spiritual well-being, and quality of life questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics at the significance level of P<0.05.

    Results

    The results of linear regression analysis to investigate the relationship between spiritual well-being and quality of life in patients with type 2 diabetes with controlling demographic and clinical variables, showed a positive correlation between the connection with life subscale and quality of life in patients with type 2 diabetes (β=0.49, P<0.001).

    Conclusion

    The findings suggest that after controlling for clinical and demographic confounding factors, spiritual well-being in patients with type 2 diabetes (especially in the existential health subscale) can predict their quality of life. Therefore, implementing interventions related to promoting spiritual well-being can provide a basis for a better quality of life in the post-COVID era.

    Keywords: spiritual well-being, quality of life, type 2 diabetes, COVID-19 pandemic
  • Maryam Mosayyebi, Zahra Kashi, Adele Bahar*, Reza Ali Mohammadpour Pages 57-67
    Background and purpose

    Stress hyperglycemia is a neuroendocrine physiological response to medical stress, hyperglycemic stress increases the risk of mortality and morbidity in ill patients. This study aimed to investigate the frequency of hyperglycemic stress and its related factors, as well as the relationship between hyperglycemia and the severity and clinical outcomes of hospitalized patients with COVID-19.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in Imam Khomeini Hospital in Sari in 2019. The patients were diagnosed based on clinical symptoms, CBC, CRP, ESR tests, RT-PCR test, and CT scan of the lungs and were hospitalized in the Covid ward. Data analysis was performed using SPSS Software.

    Results

    312 COVID-19 patients were investigated, and 22 (7.1%) suffered from hyperglycemic stress. Hyperglycemic stress patients had more mortality, hospitalization in ICU, respiratory ventilation, and length of hospital stay compared to the normoglycemic subjects, but only in terms of mortality, there was a statistically significant difference between the two groups (P=0.46)

    Conclusion

    Considering the effect of hyperglycemia on the outcome of the disease and the death rate in ill and hospitalized patients compared to patients with normal blood sugar, it shows the importance of timely diagnosis and proper control of blood sugar in these patients.

    Keywords: stress hyperglycemia, COVID-19, hyperglycemia, disease severity, clinical outcome
  • Atefeh Haghpanah, Hadi Sorkhi*, Mohsen Mohammadi, Hoda Shirafkan Pages 68-75
    Background and purpose

    Urinary tract anomalies are responsible for urinary tract infection (UTI) in more than 30% of children. The present study was carried out to determine the prevalence of urinary tract anomalies in children with pyelonephritis referred to Amirkola Children Hospital during 2010-2020.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, all children with UTI admitted to Amirkola Children Hospital during 2010-2020 were enrolled. The inclusion criteria were children aged between 2 months and 18 years, positive signs and symptoms of UTI, and positive urine culture with reliable sampling. Children with a positive history of surgery on the urinary tract were excluded. Imaging studies included ultrasonography, DMSA, DTPA, VCUG, RNC, and IVP for the diagnosis of anomalies in the urinary tract.

    Results

    Among 381 children with pyelonephritis, the mean age was 37.1+41.3 months, and 337 (88.5%) children were girls. One hundred forty-nine (39.1%) children had urinary anomalies. The most anomalies were VUR, ureterovesical junction obstruction, Ureterocele, and ureteral duplication in 112(75.16%), 11(7.38%), 9(6.04%), and 8(5.36%) of children, respectively. A significant difference was observed between age and anomaly prevalence (P=0.04), but there was no significant difference between sex and prevalence of anomaly (P=0.3).

    Conclusion

    The results of the study showed that about 39% of children with UTI had urological anomalies, the most common cause of which was VUR, and other urological anomalies (about a quarter) such as ureterovesical junction obstruction, Ureterocele. In addition to vesicoureteral reflux, paying attention to other urological anomalies in these children is recommended

    Keywords: Vesicoureteral reflux, Urinary tract anomaly, pyelonephritis, Children
  • Maryam Mobini, Sajedehsadat Naghibi, Zahra Kashi, Reza Ali Mohammadpour, Mehrnoush Sohrab* Pages 76-83
    Background and purpose

    Fibromyalgia is a syndrome characterized by chronic musculoskeletal pain, tenderness, and other physical symptoms. We determined the frequency of Fibromyalgia in hypothyroid patients and the relationship between FM symptoms and hypothyroid status.

    Materials and methods

    The current study is a cross-sectional descriptive study investigating the prevalence and demographic characteristics of fibromyalgia in hypothyroid patients referred to University clinic in Sari in 1401-1402. Ninety-one hypothyroid patients were included in the study. The sampling method was convenience sampling. The sociodemographic features and the clinical features of hypothyroid patients were recorded. Thyroid tests included T4, TSH, and Anti Tpo Ab. Patients were examined for Fibromyalgia using American College Rheumatology (ACR) criteria for FM 2010 and 1990. For the patients who were classified as FM, the FIQR questionnaire was completed. To analyze the data, descriptive statistics indicators such as central and dispersion indicators and calculation of ratios were used, and to check the relationship between qualitative variables, chi-square test and quantitative variable comparison in different groups were used by t-tests and ANOVA in SPSS-25 software was used.

    Results

    The mean age and duration of hypothyroidism were 48.35 ± 13.8 and 9.84± 6.6 years respectively. The frequency of fibromyalgia in hypothyroid patients was 7(8%) patients based on ACR 2010 criteria. In patients with hypothyroidism and fibromyalgia, 6 patients (85.7%) were positive for Anti Tpo Ab, while in patients with hypothyroidism without fibromyalgia, 29 patients (34.5%) had this antibody (P=0.007).

    Conclusion

    It seems that Anti Tpo Ab is more important than thyroid dysfunction, and it is suggested to check this antibody in fibromyalgia patients in addition to thyroid function tests.

    Keywords: fibromyalgia, hypothyroidism, Anti Tpo Ab
  • Fereshteh Farzanmehr, Ebrahim Nasiri-Formi, Fakhroddin Kiany, Hooshang Akbari* Pages 84-93
    Background and purpose

    Pulmonary complications after surgery not only result in long-term hospitalization but also cause more complications and mortality. These complications can include atelectasis, pneumonia, bronchospasm, and even death. Measures to improve lung function include incentive spirometry, deep breathing exercises, etc. This research aimed to investigate the effect of incentive spirometry and deep breathing exercises on hemodynamic indicators (oxygen saturation level, PCO2, PH, blood pressure, heart rate) and pulmonary complications during and after gastric sleeve surgery.

    Materials and methods

    Our study was an interventional one, participants were 75 patients who were referred to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 2022 for sleeve operation. Using a simple random sampling method and block randomization and random numbers table, patients were divided into two intervention groups and one control group. Patients in the first intervention group used incentive spirometry two hours before the operation and two and six hours after the operation, and after the procedure, the patient's hemodynamic indicators were recorded by the researcher, the second intervention group used deep breathing exercises in the same order as the first group. and the hemodynamics of the patients were recorded in the same way. No special measures were taken in the control group. To check the effectiveness, the incidence of atelectasis and pneumonia (up to two weeks after the operation by referring to the patient's file and examination of clinical symptoms by an expert) and the length of stay of the patients in the hospital were checked.

    Results

    Results showed that the use of incentive spirometry and deep breathing exercises in improving the oxygenation of patients undergoing sleeve surgery during and after the operation was not significant (P>0.05). No significant difference was found in the blood PH of the patients (P>0.05). Also, no significant difference was found in the heart rate of the patients during and after the operation (P>0.05). In the hemodynamic examinations, the blood pressure of the patients in these two intervention groups significantly improved compared to the control group (P<0.05). There was no significant difference in the rate of pulmonary complications after the operation among the three groups (P>0.05).

    Conclusion

    The use of incentive spirometry and deep breathing exercises improved the oxygenation and heart rate of patients undergoing gastric sleeve surgery before surgery, but they were not effective during and after the operation. They did not affect postoperative pulmonary complications and none of these two methods was superior to the other.

    Keywords: Incentive spirometry, Exercise, Respiration, Hemodynamics, Bariatric surgery
  • Ghazale Hamedani, Rozita Jalalian, Alireza Davoudi Badabi, Maryam Mirzakhani, Mona Moshiri, Mehrdad Gholami* Pages 94-103
    Background and purpose

    The prevalence of bacterial infections and the type of bacteria involved in causing endocarditis and knowing their antibiotic resistance pattern are very important for the correct selection of antibiotics to treat these infections and the proper control of infection in the hospital. In this retrospective cross-sectional descriptive study, we investigated the antibiotic resistance pattern of bacterial agents isolated from blood cultures of patients with infective endocarditis.

    Materials and methods

    This retrospective study was conducted on patients with infective endocarditis admitted to Razi and Fatemeh Zahra teaching hospitals over the four years from 2019 to 2023. After collecting the data, it was entered into Excel software and then analyzed using SPSS version 19 software.

    Results

    Among 28 patients included in the study, 57.1% were men and 42.9% were women; the median age of patients was 56.79±13.41 years. The most common isolated microorganism was Staphylococcus aureus with 11 positive samples (39.2%). Ninety-three percent of the studied microorganisms were resistant to at least two drugs. The result of the treatment was not significantly related to any of the gender, type of valve, and type of isolated microorganism (P=0.624, P=1.000 and P=0.398, respectively).

    Conclusion

    In this study, gram-positive bacteria were the most common group of microorganisms causing infective endocarditis. A high percentage of resistance was observed against some antibiotics including penicillin, ceftazidime, and ceftriaxone, which should be considered in initial empiric antibiotic therapy among hospitalized patients with infective endocarditis

    Keywords: antibiotic, antimicrobial resistance, bacterial infections, endocarditis
  • Samad Rouhani, Elmira Haghiyan*, Reza Ali Mohammadpour Pages 104-113
    Background and purpose

    A part of the expenses of every household in all societies of the world is health expenditures, which can sometimes be disastrous for families. This study was conducted to investigate the change in the share of health expenditure from the total Household costs in Mazandaran province and the possible impact of health system reforms on it in Iran during the recent two decades, especially the Health Transformation Plan.

    Materials and methods

    This is a retrospective descriptive-analytical study, based on quantitative and secondary data. The data required for this study was taken from the Statistics Center including household income and expenditure for a period of 18 years from 2001 to 2018. Descriptive statistics indicators and trend charts were used to describe the quantitative data, and to analyze household health expenditures, the t-test was applied in SPSS software.

    Results

    The results of the study showed that on average, the share of health expenditures in the total household expenses was 12.04% for urban households and 11.36% for rural households that is more than the stated and expected limit of 10%. The trend of changes in the percentage of health expenditures from the total household expenses at the time of the research compared to the base year has been variable and in some years it has decreased and in some years it has increased.

    Conclusion

    The health system reforms have not ultimately led to the reduction of household health expenditure to less than the expected level and its increasing trend in Mazandaran province.This means the risk of catastrophc health expenditure among households still exist. Even with the implementation of subsequent plans, the achievement of the previous plan has been neutralized. Considering the importance of financial issues in universal health coverage and also the limited resources of the health sector, more detailed policies and plans should be designed and implemented to target vulnerable groups so that families' financial hardship is prevented as well as the possibility of universal coverage is increased to the maximum.

    Keywords: Health Care, health equity, household expenditure on health, Universal Health Care
  • Hodis Ehsani, Ali Jafari, Amirhosein Aliakbari, AliAsghar Nadi Ghara, Azam Nahvi* Pages 114-124
    Background and purpose

    Utilizing engaging techniques, such as animation, to educate adolescents about oral health can significantly impact their knowledge and behavior, resulting in the prevention of periodontal diseases. The current study aimed to compare the effectiveness of health education utilizing animation vs traditional education methods in improving adolescents' attitudes, behavior, and periodontal markers.

    Materials and methods

    In this interventional study, 371 students aged 13 to 15 were randomly selected by cluster sampling and divided into two groups: control (187 students) and intervention (184 students). Questionnaires and clinical examinations of the Gingival Index (GI), Plaque Index (PI), and Sulcus Bleeding Index (SBI) were completed before and four weeks following the intervention, and the data were entered into the SPSS software (v. 23). The independent t-test and covariance analysis were used to analyze the data, and P<0.05 was considered significant.

    Results

    After the intervention, the average scores of knowledge, behavior, GI, PI, and SBI indices were changed from 6.27, 5.90, 1.10, 0.85, and 0.31 to 7.53, 7.08, 0.73, 0.53, and 0.21, respectively. All indices in the control group also improved; however, after the intervention, a significant difference was recorded between the animation group and the control group in all indices, except health behavior (P<0.05).

    Conclusion

    Oral health education through animation is a novel and effective approach that can be more appealing to adolescents and beneficial in reducing periodontal diseases in young patients.

    Keywords: adolescence, animation, health education, periodontal diseases, periodontal indices
  • Fereshteh Araghian Mojarad, Mehrrooz Alishah, Masoumeh Bagheri-Nesami* Pages 125-134
    Background and purpose

    The nursing process is a framework in which nurses determine the abilities and problems of patients and develop methods for evaluating and planning nursing care programs. One of the challenges of nursing education is the use of methods to promote learning and creative thinking skills in learners. Therefore, this study was compiled to compare two methods of flipped classroom and conceptual map and flipped classroom and traditional method for the topic of nursing process on the variables of self-regulation learning strategies and satisfaction of nursing students.

    Materials and methods

    This is an interventional study. The statistical population includes all nursing students of the first semester of Mehr (teaching using traditional and flipped classroom methods) and Bahman (teaching using flipped classroom method and conceptual map) of the year 2022 of Nasibah Sari School of Nursing and Midwifery. The study tool was a two-part questionnaire (demographic information, and learning strategies questionnaire). Visual Analog Scale (VAS: Visual Analog Scale) teaching method was used to check the level of students' satisfaction. In this study, the topic of the nursing process was selected from the nursing principles and skills course, the self-regulated learning strategies questionnaire was completed by the students once before and 4 weeks after teaching. Data entry and analysis were done using SPSS version 24 software.

    Results

    There was no significant difference between students' satisfaction with the flipped classroom teaching method and the traditional method (8.54±1.38) with the flipped classroom teaching method and conceptual map (7.98±1.84) (P=0.124). The t-test showed that there was no significant difference in the average of self-regulated learning strategies after implementing the two teaching methods (P=0.258). The paired t-test showed that the comparison before and after the mean of self-regulation learning strategies in the flipped class group and the traditional method showed a significant difference (P=0.013).

    Conclusion

    The findings showed that despite the lack of statistical difference, students' satisfaction with the flipped classroom teaching method and the traditional method was higher. The average of self-regulation learning strategies in the flipped classroom and traditional method group was higher than the flipped classroom and conceptual map method group, and the previous comparison and then the mean of self-regulation learning strategies in the flipped class group and the traditional method showed a significant difference. It is suggested to conduct research with a larger sample size and in higher semesters

    Keywords: nursing process, self-regulated learning strategies, flipped class, conceptual map, satisfaction, students
  • Ravanbakhsh Esmaeili, Pardis Saleh Aghili, Seyed Nouraddin Mousavinasab, Yadollah Jannati* Pages 135-145
    Background and purpose

    One of the factors influencing the quality of patient care and the desirable outcomes of nursing services is the mental workload; most individuals prefer specific coping strategies to reduce stress and mental workload in stressful situations. Coping strategies are a set of cognitive, emotional, and behavioral efforts to change stressful situations. The present study was conducted to determine the relationship between mental workload and coping strategies in nursing students at Mazandaran University of Medical Sciences in the year 2019.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 160 students were randomly selected from three nursing and midwifery faculties in Sari, Behshahr, and Amol. Data were collected using the NASA Task Load Index (NASA-TLX) mental workload questionnaire and the Lazarus and Folkman emotion-focused and problem-focused coping strategies questionnaire. The data were then analyzed using SPSS version 20.

    Results

    A total of 88 females (55%) and 72 males (45%) with a mean age of 22.52±1.98 years participated in the study. Fifty-two (32.5%) used a problem-oriented strategy, and 96(60%) used an emotion-oriented strategy. The mental workload mean score was 72.80±14.55 and a statistically significant relationship was found between mental workload with age and physical demand subscale (P=0.032 and p=0.028, respectively). No statistically significant difference was observed between the mental workload and coping strategy in both genders (P=0.171 and P=0.397, respectively). Moreover, no significant association was found between the mental workload and the overall coping strategy score (P=0.066).

    Conclusion

    Nursing students had high scores for mental workload, which can negatively impact the quality of care provided by them. Additionally, the most frequently used coping strategy among these students was emotion-focused coping. The use of problem-focused coping strategies reduces emotional distress, decreases mental workload, and enhances individuals' efficiency. Considering the obtained results, there is a need to develop and provide appropriate solutions in the field of education, focusing on problem- focused coping strategies rather than emotion-focused strategies, to increase the efficiency of students.

    Keywords: coping skills, coping techniques, mental health, stressful situations
  • Ahmad Alikhani, Hamideh Abbaspour Kasgari, Maysam Rezapour, Hajar Kakoei, Leyla Sepahi, Maedeh Moradpour Ivaki, Zohreh Alinasab Baboli, Masoomeh Abdi Talarposhti* Pages 146-154
    Background and purpose

    Due to the high spread of the coronavirus and the mode of transmission through touching contaminated surfaces and then touching the eyes, nose, or mouth, health workers have the highest risk of contamination, and vaccination of this workforce is necessary to reduce the risk, but this vaccination also resulted in high and common side effects such as local, systemic, early and late side effects. Therefore, the present study was conducted to investigate the early and late complications caused by the booster dose of the AstraZeneca vaccine in the personnel and medical staff of Razi Ghaemshahr Medical Training Center.

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on all personnel and treatment staff of Razi Ghaemshahr Center in 1400. Participants were selected by convenience sampling method and a questionnaire related to the topical and specialized questions about booster vaccine side effects was used to collect the data. The data were analyzed using chi-square test and two-way logistic regression.

    Results

    302 health workers who received a booster dose of the AstraZeneca vaccine participated in this study. The participants had an average age of 34.89, 37.7% were men and 62.3% were women. The most common side effects of the vaccine include pain 64.2%, fatigue 58% and fever 54.6%. The participants were monitored for two months in terms of late complications, including heart attack, stroke, and pulmonary embolism after injecting a booster dose of AstraZeneca, and there were no reports of late complications.

    Conclusion

    According to the results of this research, due to the possibility of more systemic side effects such as muscle pain, fatigue, cough, and fever after the injection, healthcare personnel should pay special attention to the early side effects of the vaccine.

    Keywords: Early, Late complications, AstraZeneca vaccine, personnel, treatment staff
  • Zahra Panahivand, Maryam Nikpour, Moloud Ajdari, Omid Babnia, Morteza Alijanpour* Pages 155-160
    Background and purpose

    Zinc transporter autoantibody 8 (ZnT8A) was recently identified as a novel antibody antigen in type 1 diabetes mellitus, and its positivity is associated with early onset of the disease. So the present study was conducted to determine the prevalence of autoantibodies related to type 1 diabetes mellitus, especially ZnT8A as a newer antibody in children from 1 to 18 years of age referred to Amirkola Children's Hospital.

    Materials and methods

    In this descriptive and analytical study, 80 children under 18 years of age with type 1 diabetes referred to Amirkola Children's Hospital, Babol, Iran during the years 2013 to 2021 were included in the study. Pediatric diabetes was diagnosed based on the criteria of the American Diabetes Association and with a visit to a pediatric endocrinologist. Antibodies related to type 1 diabetes including 65 glutamic decarboxylase (anti-GAD), protein tyrosine phosphatase (IA-2A), anti-islet cell autoantibodies (ICA), insulin autoantibodies (IAA), and zinc transporter 8 (ZnT8A) was measured from their blood samples at the time of disease diagnosis by ELISA method. Data were analyzed using t-test, chi-square, and Fisher's exact test. The significance level in this study was considered as p<0.05.

    Results

    Samples were 80 children with an average age of 7.9±3.6 years (57% girls and 43% boys). The level of GADA in the studied samples was 65.2%, IA-2A 58.8%, ZnT8A 56.3%, ICA 47.5%, and IAA 6.3%.

    Conclusion

    93.8% of diabetic patients were autoantibody positive, which shows that by measuring the level of pancreatic antibodies, type 1 diabetes is confirmed in more than 90% of patients. Also, by measuring newer antibodies such as ZnT8A, the percentage of idiopathic type 1 diabetes cases also decreases.

    Keywords: Islet cell autoantibodies, type 1 diabetes mellitus, children
  • Fatemeh Farjadian*, Fatemeh Mohseni, Amin Raeisi, Razieh Sabet, Saeid Daneshamouz Pages 161-190

    Hydrogels have unique properties such as water retainer, softness, flexibility, and biocompatibility that cause their application in biology. Among the various hydrogel structures can be referred to intelligent hydrogels. These structures can respond to environmental stimuli. Environmental stimuli can be physical, including temperature or chemicals, such as pH. In this study, the application of smart hydrogels in the fields of medicine, protein, and gene delivery, as well as tissue engineering has been divided and the results of this study show that different types of smart hydrogels with different capabilities have been identified. The mechanical strength of hydrogels is suitable for physiological function and various purposes such as biomedical applications, tendon and ligament repair, cartilage replacement, and tissue engineering. Currently, hydrogels are used to make contact lenses, health products, tissue engineering scaffolds, drug delivery systems, and wound dressing. Most studies in the field of smart drug delivery have been reported, especially in anticancer drugs, and also tissue engineering that can achieve more desirable results in the near future.

    Keywords: Hydrogels, Stimulant-sensitive hydrogels, Smart drug delivery, Gene delivery, Protein