فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 93 (بهمن 1402)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 93 (بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نادر افتخارزاده، امیربانو کریمی فیروزکوهی *، عبدالحسین فرزاد صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    حسنعلی میرزا شجاع‏السلطنه با نام شعری شکسته، ششمین فرزند فتحعلیشاه و یکی از شاهزادگان غزلپرداز و دانش پژوه عصر قاجار بود. او از شاعران دوره دوم نهضت بازگشت و رستاخیز ادبی است که در زنده نگه داشتن یاد و خاطره شاعران قدیم کوشیده است. تشبیه از پایه‏ های علم بیان و از مهمترین وجه تمایز سخن ادبی از غیر آن است. بررسی و تحلیل قلمرو‏های تشبیه باعث کشف و شناخت هرچه بیشتر آثار غنایی این دوران و میزان خلاقیت و شناخت جهانبینی شاعر میشود. در این جستار ساختار تشبیه، بعنوان عنصر اصلی و سازنده تصویر در شعر شکسته قاجار، و روند آفرینش ادبی و تحولات سبکی دستگاه بلاغی، نقد و بررسی شده است.

    روش مطالعه

    این جستار براساس روش تحلیلی-توصیفی، نقد و بررسی شده است و مواردی مانند عناصر و مولفه های مشبه به؛ انواع تشبیه به اعتبار مفرد، مقید یا مرکب بودن طرفین تشبیه؛ انواع تشبیه براساس ذکر یا حذف ارکان تشبیه؛ انواع تشبیه براساس حسی یا عقلی بودن طرفین تشبیه؛ انواع تشبیه براساس شکل؛ ترکیب تشبیه با صنایع دیگر؛ نوآوری در تشبیه؛ تشبیه در تشبیه و تشبیه نامتعارف مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد.

    یافته‏ ها: 

    دیوان شکسته شامل پنج قصیده، 75 رباعی و 353 غزل میباشد که درمجموع شاعر برای ارایه مضامین از 731 تشبیه بهره برده است. او علاقه زیادی به همراه کردن تشبیهات با برخی شگردهای خیال‏انگیز همچون استعاره، مراعات نظیر، تنسیق الصفات، ایهام، تضاد، تکرار، تلمیح، کنایه و استخدام داشته است؛ با این حال پیچیدگی و ابهام چندانی در ساختار تشبیهات دیوانش دیده نمیشود.

    نتیجه گیری

    بیشترین مشبهات تشبیهات شعر شکسته قاجار، انسان و اعضا و متعلقات وی هستند و مشبه به‎ها معمولا از میان پدیده های طبیعی و مصنوعات انسانی انتخاب شده اند. او در موارد متعددی موفق شده است با وارد کردن عنصری تازه در تشبیهات آشنا و تثبیت شده فارسی، بگونه‏ای از آنها آشنایی‏زدایی کند و موجب تازگی آنها شود؛ هرچند درمجموع تشبیهات او دارای تصاویری ساکن و ایستا هستند.

    کلیدواژگان: تشبیه، سبک‏شناسی، شکسته قاجار، حسنعلی میرزا، شجاع‏السلطنه
  • الهام افشار * صفحات 21-44
    زمینه و هدف

    محمد فضولی بغدادی از بزرگترین شاعران سده دهم هجری است که به سه زبان عربی، فارسی و ترکی شعر سروده است. دیوان فارسی فضولی در میان دواوین فارسی، از بلیغترین آنها به شمار میرود و در تاریخ شعر فارسی پلی میان سبک عراقی و سبک هندی شناخته میشود. در این پژوهش صد غزل و ده قصیده از دیوان فارسی این شاعر از دیدگاه سبک شناسی در سه سطح زبانی و فکری و ادبی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و الکترونیکی است.

    یافته ها

    زبان شعری فضولی ساده و روان است و ویژگیهای زبان کهن فارسی بندرت در آن دیده میشود. از زبان عربی بهره فراوانی برده است. از نظر ادبی نیز تشبیه و استعاره به ترتیب پربسامدترین فنون بلاغی در کلام اوست. در بخش صنایع لفظی انواع جناس و واج آرایی در صدر قرار دارند. عشق اصلیترین بنمایه شعری اوست و مضامین عرفانی نیز در اشعارش دیده میشود. یکی از وجوه مهم دیگر شعر فضولی پرداختن به مضامین شیعی و مدح و منقبت امامان شیعه یا سرودن مرثیه برای آنهاست.

    نتیجه گیری

    ردیف در شعر فضولی تنوع بسیاری دارد. از اضافه تشبیهی و استعاره بهره فراوان برده و اشعارش سرشار از تلمیحات قرآنی و داستانهای گذشتگان است. مضمون عمده قصاید وی مدح اهل بیت است. در مجموع میتوان گفت شعر فضولی از حیث پرداختن به موضوعات و مضامین مختلف از عشق زمینی، عرفانی، مضامین مذهبی و شیعی قابل توجه است. معشوق در شعر فضولی در اوج بیرحمی و بی اعتنایی به سر میبرد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری، فضولی بغدادی
  • وحید اقبالی، حسن اکبری بیرق *، عبدالله حسن زاده میرعلی صفحات 45-61
    زمینه و هدف

    قضاوت و دادرسی همواره در طول تاریخ دستخوش دگرگونیهای فراوانی شده و از شکل ساده و ابتدایی خویش بصورت نظامی پیچیده درآمده است. در ایران نیز نظام قضایی در ادوار مختلف دچار تغییرات بسیاری گردیده است. از جمله تغییرات اساسی ایران در قرن پنجم، شکل گرفتن مجدد نهادهای سیاسی- اجتماعی است که در آغاز حمله اعراب به ایران از بین رفته بودند. از میان این نهادها میتوان به نظام قضایی اشاره کرد. در این مقاله کوشش شده است ضمن بررسی نظام قضایی ایران در قرن پنجم، تصویری جامع و روشن از آیین قضاوت و داوری در این دوره ارایه شود.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه متون برگزیده نثر فارسی قرن پنجم میباشد.

    یافته ها

    در میان کتابهای مورد بررسی، کتابهایی چون تاریخ بیهقی، سیاستنامه، التوسل الی الترسل، و نصیحهالملوک در مقایسه با دیگر متون نثر حاوی مطالب و شواهدی بیشتر و مرتبط با موضوع پژوهش هستند.

    نتیجه گیری

    بر اساس شواهد به دست آمده از دل این متون میتوان ادعا کرد در ساختار قضایی، شاه اولین و قدرتمندترین شخص در منصب قضاوت بوده است. برخی پادشاهان برای دادرسی شیوه هایی چون به مظالم نشستن، زنجیر عدالت، و جامه سرخ پوشیدن را برای رسیدگی مستقیم به مشکلات متظلمان ابداع کرده اند. در مقابل دادخواهان و متظلمان نیز روش هایی همچون بر سر راه پادشاهان ایستادن، قصه برداشتن، و سر برهنه کردن را به کار برده اند. پس از سلطان، وزیر یا خواجه بزرگ و قاضی القضات در راس این منصب حضور داشته اند. قاضی در مرتبه ای نازلتر از قاضی القضات امر قضاوت را بر عهده داشته است.

    کلیدواژگان: متون نثر، ساختار قضایی، دادرسی، دادخواهی، اصطلاحات قضایی
  • علی البرز، مریم جعفری *، محسن پورمختار صفحات 63-86
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به بررسی عنصر شادی در اشعار فردوسی و مقایسه آن با اشعار فرخی سیستانی میپردازد و هدف از انجام آن، آشنایی با مضامین شادی در اشعار شاعران مذکور و مقایسه اجمالی دوره سامانیان با غزنویان از این حیث میباشد. انعکاس بسیار زیاد شادخواری و شاد زیستن توسط شاعران مذکور و ممدوحان آنها و توصیه مردم به شادی از اهم دلایل پرداختن به موضوع حاضر میباشد.

    روش مطالعه

    برای انجام این پژوهش ابتدا تمامی دیوانهای شاعران مذکور مطالعه و سپس تمام ابیاتی که در حوزه مورد مطالعه مربوط به شادی بود استخراج و برگه نویسی شد؛ سپس اشعار طبقه بندی شده و بر اساس ساختار محتوا با کمک منابع علمی مرتبط با موضوع پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحقیق با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    بسامد مضامین شادی در شاهنامه فردوسی بسیار بیشتر از مضامین شادی در دیوان فرخی است.

    نتیجه گیری

    در بررسی نماد شادی در شاهنامه فردوسی و تشابه آن با شعر فرخی، مضامین و مفاهیمی که بیشتر جنبه شادی بیرونی دارند قابل ملاحظه بود؛ اما شادی در شعر فرخی از نظر بعضی مفاهیم، بخصوص در زمینه مدح، با شادی در شاهنامه متفاوت است.

    کلیدواژگان: سبک خراسانی، شادی، شادخواری، فردوسی، فرخی
  • رضوان بارانی شیخ، شاهپور شهولی کوه *، سید علی سهراب نژاد صفحات 87-104
    زمینه و هدف

    شاعران با کاربست شگردهای گوناگون در مفاهیم ثابت و واحد، نوآوری ایجاد میکنند و کلام خود را از زبان روزمره و عادی فاصله میدهند. این مهم باعث اقناع حس زیبایی شناسی مخاطب و سهولت فرآیند انتقال مفاهیم واحد به مخاطبان میشود که در نقد فرمالیستی مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس مبانی این نقد، قاعده افزایی از جمله روش های اصلی اهل ادب برای دور کردن کلام از ابتذال و عادتهای زبانی معمول است. در این جستار اصلیترین شگردهای قاعده افزایی امیرخسرو برای گریز از مناسبات متعارف زبان روزمره در خمسه بررسی و کاویده شده است.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    امیرخسرو دهلوی در خمسه با کاربست هدفمند و آگاهانه دو مولفه قاعده افزایی، یعنی توازن آوایی و لغوی، مانع ابتذال کلام در سطح معنا شده است.

    نتیجه گیری

    نمودهای اصلی توازن آوایی در این اثر عبارتند از: تکرار و هماهنگی واج؛ همچنین مصداقهای توازن لغوی شامل کاربرد انواع جناس، تکرار واژه، رد الصدر علی العجز و رد العجز علی الصدر، سجع، قافیه و ردیف میشود. مهمترین هدف شاعر از کاربست این دو مولفه را میتوان تسریع در انتقال مطالب غنایی، تعلیمی، دینی و... به مخاطب از طریق تقویت ابعاد زیبایی شناسانه دانست.

    کلیدواژگان: امیرخسرو دهلوی، خمسه، فرمالیسم، قاعده افزایی، توازن آوایی و لغوی
  • مقصود پاشائی پایدار، فاطمه کوپا *، مصطفی گرجی، احمد محمدی صفحات 105-118
    زمینه و هدف

    یکی از معیارهای پیشرفت تولید علم در جوامع دانشگاهی، نوشتن مقاله علمی-پژوهشی است. انتشار مقالات علمی-پژوهشی در دوره معاصر، فرصتی مناسب برای به اشتراک گذاشتن یافته های پژوهشگران و آگاهی مخاطبان از تازه ترین دستاوردهای علمی است. برغم رشد کمی انتشار اینگونه مقالات در دهه اخیر، به ارزیابی و نقد آنها توجه کافی نشده است. در رشته زبان و ادبیات فارسی نیز یکی از زمینه های تحقیق و تفحص، بررسی متون بزرگان عرفان و تصوف مانند حافظ، سنایی، و مولوی است. در این میان مولوی از جمله اشخاصی است که درباره آرا و افکارش، محققان زیادی قلمفرسایی کرده اند و دیدگاه های او را با توجه به آثارش نشان داده اند. از میان آثار مولوی، کتاب مثنوی معنوی او جایگاه ویژه ای در شناساندن افکار مولوی دارد و مقالات فراوانی درباره مثنوی نوشته شده است. هدف این جستار، نقد و بررسی و آسیب شناسی این آثار با توجه به حجم زیاد آنها است.

    روش مطالعه

    در این مقاله 355 مقاله علمی-پژوهشی منتشرشده در مورد مثنوی، در نشریات مختلف دانشگاهی و غیردانشگاهی به زبان فارسی از سال 1380 تا 1392، با روش توصیفی-تحلیلی به دو صورت زمان چاپ و موضوع مقالات مورد نقد، بررسی و طبقه بندی قرار گرفته است و نقاط ضعف این مقالات از لحاظ ساختار بررسی شده است.

    یافته ها

    در بسیاری از این مقالات کاستیها و معایبی از قبیل ناهماهنگی عنوان با محتوا، نامتناسب بودن چکیده مقاله، بیتوجهی و یا کم توجهی به پیشینه تحقیق، بکارگیری زبان نامناسب، توصیفی و سطحی بودن مقالات، عدم رویکرد به پژوهشهای تحلیلی، تکراری بودن موضوع، و تحمیل معنا به متن وجود دارد.

    نتیجه گیری

    از بررسی آسیبهای ذکرشده، این نتیجه حاصل میشود که علیرغم کمیت زیاد مقالات درباره مثنوی مولوی در بازه زمانی 1380 تا 1392، کیفیت این مقالات در وضع چندان مطلوبی نیست و از آنجا که پاره ای از این آسیبها گریبانگیر مقالات چاپ شده در مجلات دانشگاهی و علمی-پژوهشی نیز هست، امید است با اجرای رویکرد های اصلاحی و دقت بیشتر مجلات در پذیرش و چاپ آثار، مقالات حوزه مثنوی از کیفیت بهتری برخوردار گردند.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، مقالات علمی، طبقه بندی، آسیب شناسی مقالات
  • محمدجعفر پروین، سید احمد حسینی کازرونی *، محمدهادی خالق زاده صفحات 119-136
    زمینه و هدف

    منظومه «چنیسرنامه» اثر ادراکی بیگلاری یکی از شاعران سده یازدهم هجری است. این اثر مانند دیگر منظومه های غنایی، با درونمایه عشق زمینی و عرفانی، اگرچه تحت تاثیر خسرو و شیرین نظامی سروده شده است، خالی از خلاقیتهای سبکی و فردی شاعرانه نیست. این منظومه تا کنون بلحاظ سبکی مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است. در این جستار، ضمن معرفی این اثر، هدف اصلی بررسی ویژگیهای زبانی، ادبی و فکری آن میباشد.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش گردآوری داده ها و اطلاعات کتابخانه ای با رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تمام اشعار منظومه چنیسرنامه در حدود هزار بیت است.

    یافته ها

    ادراکی بیگلاری سراینده منظومه چنیسرنامه با الگوبرداری از منظومه خسرو و شیرین نظامی سعی در پرداخت داستان عاشقانه ای در فضای داستانی ادبیات غنایی هند دارد. شاخصه های سبکی این اثر با وجود آنکه در قرن یازدهم به رشته نظم درآمده است، برخی ویژگیهای سبک عراقی را در خود منعکس ساخته است.

    نتیجه گیری

    در سبک زبانی ادراکی، از لغات ساده، بدون تعقید، کلمات عربی و هندی، آرایه هایی مانند تشبیه، کنایه، تکرار، واج آرایی، جناس، اغراق، و تلمیح در حد بسیار ساده و قابل فهم استفاده شده است. سبک زبانی این اثر ساده، زودفهم و به دور از تعقید و پیچیدگیهای خاص و استعارات غریب و دور از ذهن است. ادراکی در سبک فکری و توصیف صحنه های عاشقانه بسیار به نظامی توجه داشته است؛ گرچه رگه هایی از درونمایه مذهبی و عرفانی را در پایان بندی داستان در خصوص عدم دلبستگی به دنیا و دوری از هوی و هوس و عشقهای ناپایدار میتوان مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: ادراکی بیگلاری، چنیسرنامه، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • گلشاد پورمحمود، شهریار حسن زاده *، مجتبی صفرعلیزاده صفحات 137-162
    زمینه و هدف

    آثار مکتوب هر ملتی، یکی از پربهاترین میراثهای ملی و فرهنگی همان ملت است؛ بنابراین معرفی و تصحیح آنها در واقع ارج نهادن به هویت ملی است و آن چیزی است که اعتبار و عظمت فرهنگی ملت ما در گرو آن است. یکی از این نسخ، نسخه خطی دیوان ملامحمد خاکی سلیمانیه شاعر کردزبان سده سیزدهم هجری قمری است. هدف از این پژوهش، معرفی این نسخه خطی و بررسی ویژگیهای سبک شناسانه آن از سه منظر زبانی، ادبی و فکری است.

    روش مطالعه

    این پژوهش بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است. شیوه تصحیح به شیوه انتقادی است که بر اساس آن چند نسخه مقابله و مطابقه میشوند.

    یافته ها

    زبان شعر خاکی ساده و روان است و پیچیدگی ندارد. او از انواع جناس و تکرار برای زیبایی شعرش بهره برده است. خاکی به صور خیال توجه داشته و میتوان تشبیه را برجسته ترین صور خیال در شعر او دانست. شاعر در کنار آفرینش ابیاتی که متضمن عشق در سطح زمینی و آسمانی است به بیان مسایل مذهبی، عرفانی، تعلیمی، انتقادی، مدحی و... نیز پرداخته است.

    نتیجه گیری

    احاطه خاکی به زبان فارسی و عربی و اشتمالش به زیورهای لفظی و معنوی از وجوه امتیاز شعر او محسوب میشود. از اوزان پرکاربرد در دیوان او، بیشترین بسامد متعلق به بحرهای رمل و هزج است. در سطح ادبی تشبیه، استعاره و تلمیح خودنمایی میکند. ستایش باری تعالی و ذکر توحید، نعت پیامبر اکرم (ص)، پند و اندرز، برتری عشق بر عقل، و اصطلاحات عرفانی همچون فنا و بقا ساختار فکری این دیوان را تشکیل میدهند.

    کلیدواژگان: ملا محمدخاکی سلیمانیه ای، دیوان شعر، سبک شناسی، سده سیزدهم
  • مرجان حسن پور، ناهید اکبری *، حسام ضیایی صفحات 163-180
    زمینه و هدف

    مدرنیسم را میتوان یکی از مهمترین مکاتب ادبیات داستانی معاصر به شمار آورد. وجه افتراق اصلی مدرنیسم با مکاتب قبل از آن از جمله ریالیسم، پناه بردن شخصیتهای داستان به دنیای درون است تا جایی که میتوان گفت نویسنده مدرن به جای روایت جهان بیرونی و حوادث و رخدادهای اطراف، تحولات و درگیریهای روحی و ذهنی شخصیتهای داستان را مورد توجه قرار میدهد و به نمایش میگذارد و با شکستن ساختار روایی و خطی و به کمک جریان سیال روایت، تکثر راوی و... داستان را در خط سیری از رمانهای گذشته، مولفه های گسستگی، سرگردانی، مرگ اندیشی، اصالت فرد، تغییر در اصول اخلاقی و... جلو میبرد. هدف اصلی این جستار بررسی مولفه های مدرنیسم در رویکرد بینامتنی در دو اثر داستانی بوف کور از صادق هدایت و همنوایی شبانه ارکستر چوبها اثر رضا قاسمی میباشد.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی بر مبنای یافتن مولفه های مدرنیستی به روش بینامتنیت در بررسی تطبیقی دو رمان همنوایی شبانه ارکستر چوبها و بوف کور بصورت کتابخانه ای و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا میباشد.

    یافته ها

    دو داستان مدرن بوف کور و همنوایی شبانه ارکستر چوبها گزاره هایی چون اصالت فرد، پوچ انگاری، هویت باختگی، از هم گسسته شدن نظام روایی، جریان سیال ذهن را مورد استفاده قرار داده اند.

    نتیجه گیری

    در داستان بوف کور هدایت به گسستن نظام زبانی و مکانی رویدادها علاقه دارد. تکنیکهایی چون جریان سیال ذهن، تودرتویی و دور باطل، تداعیهای ذهنی وهم آلود و ادغام خاطرات و زمان گذشته، حال و آینده به شکل هذیان وار از جمله شگردهای داستانی او در بوف کور است که در تحلیلی بینامتنی میتوان این طرح روایت را در داستان همنوایی شبانه ارکستر چوبها نیز مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: مدرنیسم، ادبیات داستانی، صادق هدایت، رضا قاسمی، بینامتنیت
  • نسرین السادات ذوالفقاری، محمدجواد مهدوی * صفحات 181-199
    زمینه و هدف

    مطالعه ژانر کودک سروده های نشریه کیهان بچه ها بمنظور گونه شناسی آنها صورت گرفته است. این گونه شناسی شامل بررسی فرمی، محتوایی و فرهنگی سروده ها میباشد و هدف آن، شناسایی و تحلیل ویژگیهای خاص این ژانر بمنظور درک بهتر این گونه از ادبیات کودک است. به عبارت دیگر، این پژوهش بدنبال درک عمیقتری از سروده های کودکانه است که در نشریه کیهان بچه ها منتشر شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. ابتدا با جمع آوری داده های مربوط به سروده های کودکان و سپس با تحلیل و بررسی فرم، محتوا، تصویر، موسیقی و زبان سروده ها.

    یافته ها

    با گونه شناسی کودک سروده ها در این پژوهش، به مدلی مفهومی دست یافته ایم که شامل چهارچوب فرم و محتوا است. در بخش فرم، نظام تصویری، نظام موسیقایی و نظام زبانی سروده ها شناسایی شده و در بخش محتوا، شش دسته بندی شامل ستایشی، طبیعت و عناصر طبیعت، اندرزی-تعلیمی، سیاسی-اجتماعی، تفریح و بازی، و تمنیات و آرزوهای کودکانه شناسایی شده است. با توجه به این دسته بندیها، گونه نوشتاری جدیدی به نام «کودک سروده» شناسایی شده است و تغییرات فرم و محتوای این گونه از آغازین سال انتشار نشریه تا پایان نیمه اول سال 1360 مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر با رویکرد ژانر، به شناسایی و گونه بندی کودک سروده ها پرداخته شده است. در بخش فرم، بر اساس تحلیل داده ها، مشخص شده است که در سروده های قبل از انقلاب، فرم کلاسیک و مضامین ستایشی با کارکرد نشاط بخشی و سرگرمی بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است؛ اما در سروده های بعد از انقلاب، فرم سروده هایی با مضامین سیاسی-اجتماعی و با کارکرد تعلیمی بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است. این نتایج نشان میدهد که با تغییر شرایط اجتماعی و سیاسی، محتوای سروده های کودکانه نیز تغییر کرده است و ژانر کودک سروده ها نیز در این تغییرات تحت تاثیر قرار گرفته است. در نتیجه این پژوهش میتواند به بهبود شناخت و درک ادبیات کودکانه و برنامه های آموزشی و تربیتی برای کودکان و نوجوانان کمک کند.

    کلیدواژگان: ژانر، کودک سروده، کیهان بچه ها
  • لیلا عابدی، مرتضی جعفری *، فرح نیازکار صفحات 201-221
    زمینه و هدف

    خزاین ملکوت، اثر شاعر قرن دهم «خواجه زین العابدین علی» متخلص به «نویدی» و «عبدی»، ازشاعران، حکیمان، ادیبان و دبیراندولت صفویاست که بالغ بر 7580 بیت، و بر وزن فاعلاتن مفاعلن فعلن (بحر خفیف مخبون محذوف) سروده شده است. دو نسخه خطی از این مثنوی به شماره 2425 و 362 امام جمعه در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران موجود است. این اثر به خط نستعلیق نوشته شده و تا کنون تصحیح و منتشر نشده است. این پژوهش به تفسیر و تحلیل زبانی، ادبی و فکری خزاین ملکوت عبدی بیگ نویدی شیرازی میپردازد. برای درک بهتر سبک شخصی عبدی، ویژگیهای زبانی او در سه سطح زبانی (لغوی و نحوی)، ادبی و فکری تحلیل و بررسی شده است و سپس ضمن استخراج پرتکرارترین ویژگیهای زبانی این اثر، سبک فردی وی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش مطالعه

    این تحقیق بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. گردآوری و تحلیل داده ها با روش اسنادی یا کتابخانه ای و با فیشبرداری از متن نسخه خطی انجام شده است.

    یافته ها

    عبدی علاوه بر واژه و ترکیب سازی، از صور خیال بهره میگیرد و با الفاظی بدیع و خیالی تصویرگری میکند. اطلاعات گسترده شاعر از موضوعات گوناگون، تسلط به زبان عربی، آشنایی با قرآن، اقرار وی به احاطه بر سی هزار حدیث از پیامبر اسلام (ص) و بیان معجزات و مناقب فراوان در این مثنوی حاکی از دانش بسیار غنی شاعر در این وادی است.

    نتیجه گیری

    عبدی بیگ در سرودن این مثنوی بسیار موفق عمل کرده است؛ البته نمیتوان تقلید وی از هفت پیکر نظامی و هشت بهشت امیرخسرو دهلوی، سلسلهالذهب جامی و... را نادیده گرفت؛ لذا در زمینه ساختار و مضمون و محتوا، بیشتر تحت تاثیر شاعران قبل از خود بوده است؛ به همین خاطر نمیشود او را شاعری صاحب سبک به شمار آورد.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، خزائن ملکوت، عبدی بیگ نویدی شیرازی
  • یوسف کفیلی سیناب، علی دهقان *، سعید فرزانه فرد صفحات 223-242
    زمینه و هدف

    مقاله حاضر با هدف سنجش مولفه های سرمایه فرهنگی تجسم یافته در کتاب تاریخ بیهقی به انجام میرسد. مفهوم سرمایه فرهنگی بعنوان منبعی قلمداد میشود که افراد، گروه ها و جوامع برای رسیدن به نتایج مطلوب آن را به کار میگیرند؛ از این رو سرمایه فرهنگی مجموعه ای از باورها و معلومات و اطلاعات و امتیازات و مانند آنها بوده که هر فرد بمنظور عضویت در طبقه ای از جامعه بدان نیازمند است. بر اساس دیدگاه پیر بوردیو، سرمایه فرهنگی ذیل سه زمینه قابلیت بررسی دارد: ذهنی یا متجسم، عینی، و نهادی. منظور از سرمایه فرهنگی مجسم آن دسته از معلومات کسب شده ای است که به شکل رغبتهای پایدار ارگانیسم، حالت درونی شده به خود میگیرد و جزو تواناییهای فرد طبقه بندی میشود.

    روش مطالعه

    این پژوهش از لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است که در تکمیل مبانی نظری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی شامل کتب و مقالات و پایان نامه و رساله استفاده شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه شامل کتاب تاریخ بیهقی به کوشش خلیل خطیب رهبر، نشر مهتاب (1383) میباشد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این تحقیق، نگرشهای فرهنگی موجود در کتاب تاریخ بیهقی ذیل سه بخش عمده قابل طبقه بندی میباشد که شامل نگرشهای سیاسی، دینی و اخلاقی است.

    نتیجه گیری

    در حوزه سیاسی، تاکید بر خردورزی و پرهیز از نابخردی و مشورت و رایزنی در باب مسایل مختلف کشور؛ در حوزه دینی رعایت مناسک عملی اسلام نظیر خواندن نماز، صدقه دادن، خواندن قرآن و باور به قضا و قدر الهی و وثوق به خودشناسی؛ و در بخش اخلاقی و تعلیمی مضامینی همچون عفو و گذشت و امانتداری، خویشتنداری، خردمندی و کیاست، مطالعه، پرهیز از بدرفتاری، طمع، دروغگویی، بدگویی، خبرچینی و دهن بینی و مواردی از این نوع قابل ‎ملاحظه اند.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، تجسم یافته، نگرشهای فرهنگی، ابوالفضل بیهقی، تاریخ بیهقی
  • احمد محمدی * صفحات 243-269
    هدف و زمینه

    هدف مقاله حاضر بررسی مجموعه اشعار عبدالصمد امیر شقاقی از محققان و شعرای معاصر است که با عنوان «منظومه ناطق» چاپ شده است. نظر به اینکه اشعار منتشرشده این شاعر در سطوح زبانی، فکری، لغوی و بلاغی، ارزشهای ادبی قابل توجهی دارد و تا کنون نیز هیچ پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است، انجام این پژوهش، تلاش موثری در زمینه معرفی شعر و اندیشه این شاعر محسوب میشود.

    روش مطالعه

    این پژوهش با شیوه توصیفی و تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای انجام میشود. نخست مصادیق مربوط به سطوح مورد بحث استخراج و سپس با مراجعه به منابع مرتبط، شرح و تحلیل لازم انجام خواهد شد.

    یافته ها

    شعر امیر شقاقی با اصول و ویژگیهای شعر سبک خراسانی انطباق قابل توجهی دارد. وی شاعری متعهد و مقید به حفظ و ترویج شعایر آیینی و مذهبی است. تفننهای جالبی نیز در حوزه شعر غنایی و توجه به مسایل اجتماعی و فرهنگی در شعر وی به چشم میخورد.

    نتیجه گیری

    شعر امیر شقاقی در سطوح زبانی، فکری، لغوی و بلاغی حایز ارزشها و نکات قابل توجه است. شعر وی در سطح زبانی، ساده و به دور از تعقیدات و تکلفهای شاعرانه است. در سطح فکری، علاوه بر توجه خاص به مولفه های مذهبی و توصیف گسترده احوال برخی شخصیتهای دینی، به مسایل اجتماعی، فرهنگی و سایر موضوعات متفرقه نیز پرداخته است. در سطح لغوی، تسلط وی به زبان عربی و اصطلاحات مربوط به برخی علوم مشهود است. در سطح بلاغی نیز در حد متعادل از آرایه هایی نظیر تشبیه، سجع، تنسیق الصفات، ارسال مثل، و واج آرایی استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، عبدالصمد امیر شقاقی، شعر آئینی و مذهبی
  • محمدرضا مهدی زاده، بهرام پروین گنابادی *، مریم محمدی صفحات 271-294
    زمینه و هدف

    یکی از جریانهای مهم و اساسی شعر معاصر، شعر نمادین یا سمبولیک میباشد. طبق نظر بسیاری از منتقدان و صاحب نظران، از دلایل اصلی گرایش و توجه شاعران معاصر به شعر نمادین، تغییر و تحول فضای سیاسی و اجتماعی ایران در دوران معاصر است. افزون بر این نظر میتوان آشنایی شاعران بصورت اندک اندک با جریانهای شعری اروپایی و مکتب سمبولیسم نیز اشاره کرد. در دوران مشروطه کاربرد نماد بویژه نمادهای مرتبط با عناصر طبیعی و چهارگانه در خدمت بیان مقاصد و اهداف سیاسی-اجتماعی شاعران قرار گرفته است؛ از این رو هدف پژوهش پیش رو بررسی عناصر چهارگانه طبیعت (آب، باد، خاک، آتش) در شعر مشروطه (اشعار میرزاده عشقی، نسیم شمال و عارف قزوینی) است تا مشخص شود چگونه شاعران این دوران از این عناصر در جهت تبیین مقاصد سیاسی و اجتماعی بهره برده اند.

    روش مطالعه

    این مقاله براساس مطالعات کتابخانه ای و شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    توجه به عناصر اربعه همواره در میان فرهنگ و باور ملل گوناگون و از جمله ادیبان و شاعران ایرانی جایگاه و نقش پررنگی داشته است و سبب به وجود آمدن اندیشه ها، تصورات و مفاهیم عمیق و قابل توجهی شده است. این عناصر در شعر فارسی در ادوار گوناگون به اشکال گسترده و هنری نمود پیدا کرده است. در دوران مشروطه، بویژه اشعار میرزاده عشقی، عارف قزوینی، و نسیم شمال، نمادپردازی با بهره گیری از عناصر طبیعت در راستای توجه به مسایل سیاسی-اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    میرزاده عشقی، نسیم شمال و عارف قزوینی با توجه به چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش مفاهیمی چون وطن، ویرانگری و عصیان شاهان و حاکمان ظالم، نابودی میهن، از دست رفتن آزادی و استقلال کشور و استعمار آن توسط بیگانگان را به تصویر کشیده اند.

    کلیدواژگان: ادبیات سیاسی، شعر مشروطه، عناصر چهارگانه، نمادپردازی
  • لیلی همایونفر، خورشید قنبری ننیز *، مریم شایگان صفحات 295-309
    زمینه و هدف

    طنز از انواع فرعی ادبیات و زاده اعتراض است و آیینه ای است که نظارگان، چهره هر کس جز خود را در آن میبینند. طنز تصویر هنری اجتماع نقیضین است و طنزپردازی در حکایات فارسی سابقه ای دیرینه دارد. اکبر اکسیر یکی از شاعران طنز پرداز معاصر است که با نیشتر طنز در صدد اصلاح معایب و رفع کمبود های دوره معاصر برآمده است. هدف این پژوهش بررسی شگردهای طنزپردازی در اشعار این شاعر است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و داده ها بصورت تصادفی از میان اشعار اکبر اکسیر انتخاب شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد شگردهای اصلی اکسیر برای طنزپردازی عبارتند از: کاربرد صنایع بلاغی (مانند ایهام، پارادوکس، تشبیه، کنایه)، قلب مطلب، غافلگیری، نقیضه سرایی (پارودی)، تشبیه به حیوانات و خودزنی، کاربرد ترکیبات محاوره ای، جابجایی یا وارونه کردن نقشها و موقعیتها.

    نتیجه گیری

    بهره بردن از استعاره، تضاد، مراعات النظیر، کنایه، تلمیح، تشبیه و جز اینها (نماد، تضمین، مجاز، طنز و تعریض) و به کار گرفتن ضرب المثلها، زبان عامیانه و محاوره ای در سطحی وسیع، تتابع اضافات، و گاهی زبان روایی و داستانی بیشترین اساس طنز را در حوزه زبانی اشعار اکبر اکسیر نشان داده است. او زمانی شعر را به زبان مردم کوچه و بازار نزدیک میکند و از کلمات بومی و محلی استفاده میکند و زمانی از کلماتی استفاده میکند که در دسترس عامه نیست و از همه این موارد برای ایجاد طنز زبانی در اشعارش بهره برده است.

    کلیدواژگان: طنز، طنزپردازی، شعر معاصر، اکبر اکسیر
|
  • N. Eftekharzadeh, A. Karimi Firouzkohi*, A.H. Farzad Pages 1-20
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Hasan Ali Mirza Shuja al-Saltaneh, with the name Shekete, was the sixth son of Fath Ali Shah and one of the princes of Ghazal poets and scholars of the Qajar era. He is one of the poets of the second period of the return and literary revival movement, who tried to keep alive the memory of the old poets. Simile is one of the foundations of the science of expression and one of the most important differences between literary speech and non-literary speech. Examining and analyzing the realms of simile will lead to the discovery and recognition of the lyrical works of this era and the level of creativity and understanding of the poet's worldview. In this essay, the simile structure, as the main element and creator of the image in Shekaste Qajar's poetry, and the process of literary creation and stylistic developments of the rhetorical device, have been reviewed.

    METHODOLOGY

    This essay has been reviewed based on analytical-descriptive method and things like similar elements and components; Types of similes based on singular, binding or composite validity of the simile parties; types of similes based on mentioning or removing the elements of simile; Types of analogies based on sensory or intellectual aspects of the analogies; Types of similes based on shape; Combining analogy with other industries; innovation in analogy; simile in simile; And the unconventional simile is analyzed.

    FINDINGS

    Divan Sheskete contains five odes, 75 quatrains and 353 sonnets, in total, the poet has used 731 similes to present themes. He has had a great interest in combining similes with some imaginative techniques such as metaphor, simile, simile, allusion, contrast, repetition, allusion, irony, and employment; However, there is not much complexity and ambiguity in the structure of his metaphors.

    CONCLUSION

    The most similes in Shekaste Qajar's poetry are human beings and their parts and belongings, and the similes are usually chosen from among natural phenomena and human artefacts. In many cases, he has succeeded in defamiliarizing them by introducing a new element into familiar and well-established Persian similes and making them new; However, in general, his similes have still and static images.

    Keywords: simile, stylistics, Shekaste Qajar, Hasan Ali Mirza, Shoja al-Saltaneh
  • E. Afshar * Pages 21-44
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Mohammad Fozuli Baghdadi is one of the greatest poets of the 10th century of Hijri who wrote poetry in three languages: Arabic, Persian and Turkish. Persian Divan’s Fozuli is considered one of the most eloquent among Persian poets, and in the history of Persian poetry, it is actually known as a bridge between the Iraqi style and the well-known Indian style. In this research, one hundred ghazals and ten odes from the Persian divan of this poet are examined from the point of view of stylistics in three linguistic, intellectual and literary levels.

    METHODOLOGY

    The current research is descriptive-analytical and based on library and electronic studies.

    FINDINGS

    Fozuli's poetic language is simple and fluent, and features of the old Persian language are rarely seen in it, and it has greatly benefited from the Arabic language. From a literary point of view, simile and metaphor are the most frequent rhetorical techniques in his words. Jenas and phonemes are at the top in the verbal industry section. Love is his main poetic theme and mystical themes are also seen in his poems. One of the other important aspects of Fozuli's poetry is dealing with Shia themes and praising and praising Shia imams or writing elegies for them.

    CONCLUSION

    There are many variations of the line in Fozuli's poetry. He used a lot of similes and metaphors, his poems are full of Quranic allusions and stories of the past. The main theme of his poems is the praise of Ahl al-Bayt. In general, it can be said that Fozyli's poetry is remarkable in terms of dealing with various topics and themes such as earthly love, mysticism, religious and Shiite themes. Beloved is at the height of cruelty and disregard in Fozuli's poem.

    Keywords: Stylistics, linguistic level, literarylevel, intellectual level, Fozuli Baghdadi
  • V. Eghbali, H. Akbari Bayragh*, A. Hassanzadeh Mirali Pages 45-61
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Judgment and proceedings have always undergone many transformations throughout history and have changed from a simple and basic form to a complex military form. In Iran, the judicial system has undergone many changes in different periods. Among the fundamental changes in Iran in the fifth century is the re-formation of political-social institutions that were destroyed at the beginning of the Arab invasion of Iran. Among these institutions, we can mention the judicial system. In this article, an attempt has been made to provide a comprehensive and clear image of the judicial system in this period while examining the judicial system of Iran in the fifth century.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that was conducted in a library style. The scope and society under study is selected Persian prose texts of the 5th century.

    FINDINGS

    Among the reviewed books, books such as Tarikh Beyhaqi, Siasat nameh, Al-Tavasol al-Tarassol and Nasihat al-Moluk contain more content and evidence related to the topic of the research compared to other prose texts.

    CONCLUSION

    Based on the evidence obtained from these texts, it can be claimed that the king was the first and most powerful person in the judicial structure. Some kings have invented methods such as sitting on oppressors, chains of justice, wearing red clothes, etc. to deal directly with the problems of the oppressed. And on the other hand the plaintiffs, they have used methods such as standing in the way of the kings, telling stories, baring their heads, etc. And after the king, the Minister or the Grand Khwaja and the Qazi al-Qazat have been at the head of this position. The judge has been in charge of judging at a lower level than the judge of Qazi al-Qozzat.

    Keywords: prose texts, judicial structure, proceedings, litigation, judicial terms
  • A. Alborz, M. Jafari*, M. Poormokhtar Pages 63-86
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The present study examines the element of happiness in Ferdowsi's poems and compares it with Farrokhi's poems, and the purpose of doing it is to familiarize with the themes of happiness in the poems of the mentioned poets and to briefly compare the Samanian period with the Ghaznavid period. The great reflection of happiness and living happily by the mentioned poets and their praisers and the advice of people to be happy is one of the most important reasons for dealing with the present topic.

    METHODOLOGY

    In order to carry out this research, in this thesis, firstly, all the divans of the mentioned poets were studied, and then all the verses related to happiness in the studied area were extracted and tabulated; Then the poems were classified and analyzed based on the content structure with the help of scientific sources related to the research topic. This research is represented by reference to library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The frequency of happiness in Farrokhi's poetry is much less than that of Shahnameh.

    CONCLUSION

    In examining the symbol of happiness in Ferdowsi's Shahnameh and its similarity with Farrokhi's poetry, it was noticeable that the themes and concepts that mostly had the aspect of external happiness; But happiness in Farrokhi's poetry is different from happiness in Shahnameh in terms of some concepts, especially in the context of praise.

    Keywords: Khorasani style, happiness, Ferdowsi, Farrokhi
  • R. Barani Sheikh Robati, Sh. Shahvali Koh Shori*, S.A. Sohrabnejad Pages 87-104
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Poets create innovation by using various methods in fixed and single concepts and distance their words from everyday and normal language. This importance convinces the audience's sense of aesthetics and the ease of the process of transferring single concepts to the audience, which is considered in formalist criticism. Based on the basis of this criticism, adding rules is one of the main methods of literate people to distance speech from vulgarity and common language habits. In this essay, Amir Khosro's main base-adding techniques to avoid the conventional relations of everyday language in Khamsa have been investigated and analyzed.

    METHODOLOGY

    The present research was carried out based on library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Amir Khosro Dehlavi has prevented vulgarity of speech in Khamsa with the purposeful and conscious use of two base-enhancing components, i.e. phonetic and lexical balance.

    CONCLUSION

    The main manifestations of phonetic balance in this work are: phoneme repetition and harmony; Also, examples of lexical balance include the use of puns, repetition of words, rejection of al-Sadr Ali al-Ujjaz and rejection of al-Ujjaz al-Sadr, sajja, rhyme and row. The most important goal of the poet from the use of these two components can be seen as accelerating the transfer of lyrical, educational, religious, etc. content to the audience through strengthening the aesthetic dimensions.

    Keywords: Amir Khosro Dehlavi, Khamsa, formalism, rule-adding, phonetic, lexical balance
  • M. Pashaei Paydar, F. Koupa*, M. Gorji, A. Mohammadi Pages 105-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the criteria for the progress of science production in academic societies is to write a scientific-research article. The publication of scientific-research articles in the contemporary period is a good opportunity to share the findings of researchers and inform the audience about the latest scientific achievements. Despite the quantitative growth of the publication of such articles in the last decade, not enough attention has been paid to their evaluation and criticism. In the field of Persian language and literature, one of the fields of research is the examination of the texts of mystics and mystics such as Hafez, Sana'i, and Molavi. In the meantime, Molavi is one of the people who have written many scholars about his opinions and thoughts and have shown his views according to his works. Among Maulavi's works, his spiritual Masnavi has a special place in introducing Maulavi's thoughts and many articles have been written about Maulavi. The purpose of this essay is to review and analyze these works due to their large volume.

    METHODOLOGY

    In this article, 355 scientific-research articles published on Masnavi, in various academic and non-academic publications in Persian language from 2001 to 2013, with a descriptive-analytical method in two forms, the time of publication and the subject of the articles under review, review and classification It has been classified and the weak points of these articles have been examined in terms of structure.

    FINDINGS

    In many of these articles, there are shortcomings and disadvantages such as the inconsistency of the title with the content, the disproportion of the abstract of the article, inattention or lack of attention to the background of the research, the use of inappropriate language, the descriptive and superficial nature of the articles, the lack of approach to analytical research, there is the repetitiveness of the subject, and the imposition of meaning on the text.

    CONCLUSION

    From the examination of the mentioned damages, it can be concluded that despite the large number of articles about Maulavi's Masnavi in the period of 2001 to 2013, the quality of these articles is not very favorable and since some of these damages are affecting the articles published in There are also academic and scientific-research journals, it is hoped that with the implementation of reform approaches and more accuracy of journals in accepting and publishing works, Masnavi's articles will be of better quality.

    Keywords: Masnavi, scientific articles, classification, pathology of articles
  • M.J. Parvin, S.A. Hosseini Kazerooni*, M.H. Khaleghzadeh Pages 119-136
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The poem "Chenisernameh" is a perceptive work of Biglari, one of the poets of the 11th century of Hijri. This work, like other lyrical poems, with the theme of earthly and mystical love, although it was written under the influence of Khosrow and Shirin Nezami, but it is not devoid of stylistic and individual poetic creativity. This system has not been noticed by researchers in terms of style. In this essay, while introducing this work, the main goal is to introduce its linguistic, literary and intellectual features.

    METHODOLOGY

    This research was done to collect library data and information with a descriptive-analytical approach. The statistical community of all the poems of Chenisernameh is around 1000 verses.

    FINDINGS

    The findings of the research indicate that Biglari, the composer of Chenisernameh poem, tries to write a love story in the fictional space of Indian lyrical literature by modeling the poem of Khosrow and Shirin Nezami. The stylistic characteristics of this work, despite the fact that it entered the field of order in the 11th century, but it reflects some of the stylistic features of the Iraqi style.

    CONCLUSION

    In the perceptive language style of simple words, without emphasis, Arabic words, Indian words and words, arrays such as detailed simile, irony, repetition, phonetic arrangement, puns, exaggeration, hint, etc. Has used a very simple and understandable limit. In the style of this work, it is simple, easy to understand, and away from special complexities and strange metaphors. In his intellectual style and description of romantic scenes, Biglari has paid much attention to the system, although traces of religious and mystical themes can be seen in the ending of the story regarding the lack of attachment to the world and avoiding whims and unstable loves.

    Keywords: Edraki Biglari. Chenisername, Stylistics, Linguistic level, Literary level, Intellectual level
  • G. Pourmahmoud, Sh. Hassanzadeh*, M. Safar Alizadeh Pages 137-162
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The written works of any nation are one of the most valuable national and cultural heritages of that nation. Therefore, introducing and correcting them is actually honoring the national identity and that is what the credibility and cultural greatness of our nation depends on. One of these manuscripts is the manuscript of Divan Mulla Mohammad Khaki Soleimanieh. The purpose of this research is to introduce this manuscript and examine its stylistic features from three perspectives: linguistic, literary and intellectual.

    METHODOLOGY

    This research was done based on library studies and descriptive-analytical method. The method of correction is a critical method based on which several versions are compared and compared.

    FINDINGS

    The language of Khaki's poetry is simple and fluent and has no complexity. He has used all kinds of puns and repetitions for the beauty of his poetry. Khaki pays attention to imaginary forms and simile can be considered the most prominent imaginary forms in his poetry. In addition to creating verses that include love on the earthly and heavenly levels, the poet has also expressed religious, mystical, educational, critical, praise, etc. issues.

    CONCLUSION

    Covering the ground in Persian and Arabic language and including verbal and spiritual ornaments is one of the advantages of his poetry. Among the commonly used weights in his court, the most frequent ones belong to Ramal and Hazaj. At the literary level, simile, metaphor and allusion stand out. The praise of the Almighty and the mention of monotheism, the saying of the Holy Prophet (PBUH), advice and admonitions, the superiority of love over reason, and mystical terms such as death and survival form the intellectual structure of this divan.

    Keywords: Mullah Mohammad KhakiSoleimanieh, Divan of poems, stylistics.13th century
  • M. Hasanpour, N. Akbari*, H. Ziaee Pages 163-180
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Modernism can be considered one of the most important schools of contemporary fiction literature. The main difference between modernism and the schools before it, including realism, is the refuge of the characters in the story to the inner world, to the extent that it can be said that instead of narrating the external world and surrounding events, the modern writer focuses on the spiritual and mental changes and conflicts of the characters in the story. It gives and shows, and by breaking the narrative and linear structure and with the help of the fluid flow of the narrative, the plurality of narrators, etc., the story in the line of the past novels, the components of dissociation, wandering, death thoughts, originality of the individual, change in moral principles and so on. The main purpose of this essay is to examine the components of modernism in the intertextual approach Two fiction works are Buf-e-koor by Sadegh Hedayat and The nocturnal harmony of the wood orchestra by Reza Ghasemi.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical based on finding the modernist components of the intertextual approach in the comparative study of the two novels The nocturnal harmony of the wood orchestra and Buf-e- koor in a library format and using the content analysis technique.

    FINDINGS

    Two modern stories of the Buf-e-koor and the nocturnal harmony of the wood orchestra have used propositions such as the originality of the individual, absurdity, loss of identity, the separation of the narrative system, the fluid flow of the mind.

    CONCLUSION

    In the story of Buf-e-koor, Hedayat is interested in breaking the linguistic and spatial system of events, using techniques such as the fluid flow of the mind, nesting and vicious circle, mental associations and the integration of memories and time of the past, present and future in a delirious way, among his story tricks in Buf-e-koor. In a textual analysis, this narrative design can also be seen in the story of The nocturnal harmony of the wood orchestra.

    Keywords: Modernism, Fiction, SadeghHedayat, Reza Ghasemi, intertextuality
  • N. Zolfaghari, M.J. Mahdavi* Pages 181-199
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Undoubtedly, genre is the oldest topic in the field of literary criticism. Genre has many examples that work in a specific collection in terms of form, content and culture. It also indicates a special type of phenomenon with special features and special roles. Historical and literary classification or periodization between different examples is one of the functions of genre. The important issue in the genre approach is to identify the form, content and function characteristics of the work. This research has typified the children's poems of Kihan Bechaha magazine with the children's genre approach. With the typology of children's poems, we achieved a conceptual model whose framework is formed by form and content. In recognizing the form, we achieved the pictorial system, the musical system, and the linguistic system of the poems. And in understanding the content, we reached 6 categories in the following order: praise, nature and elements of nature, instruction _ educational, political _ social, fun and games, and children's wishes and desires. The children's poems belong to the beginning of the publication year of January 1956 until the end of the first half of 1981.

    METHODOLOGY

    The research method of our research is descriptive-analytical.

    FINDINGS

    The findings show that in the poems before the revolution, classical and praise themes with uplifting and entertaining functions have the highest frequency, and in the poems after the 1978 revolution, the form of new poems and social political themes with an educational function have the highest frequency.

    CONCLUSION

    In the current research, the identification and classification of children's poems have been done with the genre approach. In the form section, based on the data analysis, it has been determined that in the pre-revolutionary poems, classical form and praise themes with uplifting and entertaining functions have the highest frequency; But in the poems after the revolution, the form of poems with socio-political themes and educational function has the most frequency. These results show that with the change of social and political conditions, the content of children's songs has also changed and the genre of children's songs has also been affected by these changes. As a result of this research, it can help to improve knowledge and understanding of children's literature and educational programs for children and teenagers.

    Keywords: Genre, Children literature, KayhanBacheha magazine
  • L. Abedi, M. Jafari*, F. Niazkar Pages 201-221
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Khazain Malakut, the work of the 10th-century poet "Khwaje Zain al-Abidin Ali" nicknamed "Navidi" and "Abdi", is one of the poets, sages, writers, and secretaries of the Safavid government. It is written in as many as 7580 verses, and on the weight of the verbs of the verbs of the verbs (Bahr Khafif Makhbun Mahzuf). There are two manuscripts of this Masnavi numbered 2425 and 362 of Imam Juma in the central library of Tehran University. This work is written in Nastaliq script, it has not been corrected and published yet. This research deals with the linguistic, literary, and intellectual interpretation and analysis of the Khazain Malakut Abdi Beyg Navidi Shirazi. For a better understanding of Abdi's personal style, his linguistic characteristics are analyzed and examined at three linguistic levels (words and syntax), literary and intellectual; Then, while extracting this work's most frequent linguistic features, his individual style has been examined.

    METHODOLOGY

    This research is based on library studies and descriptive-analytical methods. ehT collection and analysis of data, it has been done using the documentary or library method and by extracting the manuscript text.

    FINDINGS

    Abdi in addition to words and composition, uses images and pictures with original and imaginary words. The poet's extensive knowledge of various subjects, mastery of the Arabic language, familiarity with the Qur'an, his acknowledgment of having covered 30,000 hadiths from the Prophet of Islam (pbuh), and the mention of many miracles and miracles in this masnavi indicate the poet's rich knowledge of this valley.

    CONCLUSION

    Abdi Beyg has been very successful in composing this masnavi, of course, one cannot ignore his imitation of Amir Khusro Dehlavi's Seven Military Figures and Eight Heavens, Zahab Jami's series, etc.; Therefore, in terms of structure, theme, and content, he was more influenced by poets before him; For this reason, he cannot be considered a poet with style.

    Keywords: Manuscript, Khazain Malakut, Abdi Navidi hirazi
  • Y. Kafili Sinab, A. Dehghan*, S. Farzaneh Fard Pages 223-242
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The present article is carried out with the aim of measuring the components of embodied cultural capital in the book of Beyhaqi's history. The concept of cultural capital is considered as a resource that individuals, groups and societies use to achieve desired results; Therefore, cultural capital is a set of beliefs, information, privileges, and the like that every person needs in order to be a member of a class of society. According to Pierre Bourdieu's point of view, cultural capital can be examined in three areas: subjective or embodied, objective, and institutional. The meaning of tangible cultural capital is that type of acquired information that is internalized in the form of stable desires of the organism and is classified as one's abilities.

    METHODOLOGY

    This research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose, which library and internet sources including books and articles, theses and dissertations have been used to complete the theoretical foundations. The scope and society under study includes the book Beyhaqi's history by Khalil Khatib Rahbar, published by Mehtab (2004).

    FINDINGS

    Based on the findings of this research, the cultural attitudes in the book of Beyhaghi history can be classified under three main sections, which include political, religious and moral attitudes.

    CONCLUSION

    In the political field, emphasis should be placed on prudence and avoiding unwiseness and consultation on various issues of the country; In the religious field, observing the practical rituals of Islam such as praying, giving alms, reading the Qur'an, believing in God's judgment and destiny, and trusting in self-knowledge; And in the moral and educational part, themes such as forgiveness and trustworthiness, self-control, wisdom and kindness, study, avoiding misbehavior, greed, lying, backbiting, informant and gossip and things of this type can be observed.

    Keywords: Cultural capital, embodied, culturalattitudes, Abolfazl Beyhaqi, Beyhaqi history
  • Ahmad Mohammadi * Pages 243-269
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The purpose of this article is to review the collection of poems by Abdul Samad Amir Shaghaqi, one of the contemporary researchers and poets, which was published under the title (Speaking Poems). Considering that the published poems of this poet have literary values in linguistic, intellectual, lexical and rhetorical levels. is significant and so far no research has been done in this field, conducting this research is considered an effective effort in the field of introducing the poetry and thought of this poet.

    METHODOLOGY

    This research is done with a descriptive and analytical method and based on library studies. First, the examples related to the discussed levels will be extracted and then by referring to related sources, the necessary description and analysis will be done.

    FINDINGS

    Amir Shaghaghi's poetry has significant compliance with the principles and characteristics of Khorasani style poetry. He is a poet committed and bound to preserve and promote ritual and religious rites. There are also interesting interpretations in the field of lyrical poetry as well as attention to social and cultural issues in His poetry is visible.

    CONCLUSION

    Amir Shaghaghi's poetry can be examined at the linguistic, intellectual, lexical and rhetorical levels. He has also dealt extensively with the status of some religious personalities, social, cultural and other miscellaneous issues. At the lexical level, his mastery of the Arabic language and terms related to some sciences is evident. He has used simile, saj', tansiq al-sefat, Ersal al-masal and Phono tactics.

    Keywords: Contemporary Persian poetry, Abdul Samad Amir Shaghaghi, ritual, religious poetry
  • M.R. Mehdizadeh, B. Parvin Gonabadi*, M. Mohammadi Pages 271-294
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the important and fundamental currents of contemporary poetry is symbolic or symbolic poetry. According to many critics and experts, one of the main reasons for the tendency and attention of contemporary poets to symbolic poetry is the change and evolution of the political and social atmosphere of Iran in the contemporary era. In addition to this opinion, we can also mention the familiarity of poets with European poetic trends and the school of symbolism. During the constitutional era, the use of symbols, especially symbols related to natural and four elements, served to express the political-social intentions and goals of poets. Therefore, the purpose of the upcoming research is to examine the four elements of nature (water, wind, Soil, fire) in constitutional poetry in order to specify how the poets of this era have used these elements to explain their political and social goals.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Paying attention to the four elements has always had a prominent place and role among the culture and beliefs of various nations, including Iranian writers and poets, and has caused deep and significant thoughts, ideas and concepts to appear in Persian poetry in various periods. It has appeared in wide and artistic forms. During the constitutional era, especially the poems of Mirzadeh Eshghi, Aref Qazvini and Nasim Shomal, symbolization using the elements of nature has been paid attention to in order to pay attention to social and political issues.

    CONCLUSION

    Mirzadeh Eshghi, Nasim Shomal and Aref Qazvini, according to the four elements of water, wind, earth and fire, concepts such as homeland, destruction and rebellion of kings and tyrannical rulers, the destruction of the homeland and the loss of freedom and independence of the country and its colonization by foreigners have depicted.

    Keywords: political literature, Constitutional poetry, Four elements, Symbolization
  • L. Homayounfar, Kh. Ghanbari Naniz*, M. Shaygan Pages 295-309
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Humor is a sub-type of literature and a product of protest, and it is a mirror in which the spectators see the face of everyone but themselves. Humor is the artistic image of the society of detractors, and humor in Persian stories has a long history. Akbar Aksir is one of the contemporary satirical poets who, with the help of humor, aims to correct the shortcomings of the contemporary period. The purpose of this research is to investigate the satirical techniques in this poet's poems.

    METHODOLOGY

    This research was conducted with a descriptive-analytical method and the data was randomly selected from Akbar Aksir's poems. .

    FINDINGS

    The findings showed that some of the main elixir techniques for humor are: the use of rhetorical techniques such as (allegory, metaphor, identification, simile, allusion, the use of colloquial combinations, permission, similar considerations, hint and... ..) .

    CONCLUSION

    Using metaphor, contrast, simile, allusion, allusion, simile, etc. , and sometimes the narrative and fictional language has shown the most basis of humor in the linguistic field of Akbar Aksir's poems. Sometimes he brings poetry closer to the language of street and market people and uses native and local words, and sometimes he uses words that are not available to the public, and he has used all these things to create linguistic humor in his poems.

    Keywords: Akbar Aksir, satire, satirical tricks