فهرست مطالب

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه مداح شورچه*، بهمن زندی، بلقیس روشن، علی کریمی فیروز جایی صفحات 1-15
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر متغیرهای اجتماعی سن، جنسیت و تحصیلات وکلا بر تعاملات کلامی قضات با آن‏ها در رویدادهای حقوقی در چهارچوب زبان شناسی اجتماعی حقوقی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل وکلای پایه یک دادگستری شهر مشهد ایران است و روش انتخاب نمونه‏ها نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع اطلاعات است. رویکرد پژوهش کیفی، روش تحلیل آن تحلیل مضمون و ابزار آن مصاحبه نیمه ساختاریافته است. موضوع پژوهش بررسی چگونگی تعاملات کلامی قضات با وکلا در رویدادهای حقوقی، مانند جلسه های دادرسی، بازجویی، بازپرسی و محاکمه، شهر مشهد در سال 1401 است. بدین منظور، محتوای مصاحبه ها طی سه مرحله کدگذاری شدند. در مصاحبه با 24 نفر داوطلب از وکلای در دسترس مشخص شد که در رویدادهای حقوقی روابط فرادستی و فرودستی حاکم است و بسیاری از قضات از طریق زبان اعمال قدرت می کنند. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که سن، جنسیت و تحصیلات وکلا در نوع کلام قاضی با آن‏ها، پاسخ گویی و حتی صدور رای تاثیر دارد. جنسیت از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است و کلیشه های جنسیتی در این حیطه بسیار پررنگ هستند. یکی از مسایل قابل تامل که در مصاحبه ها وکلا بیان کردند، اهمیت شخصیت قاضی و شخصیت وکیل در تعاملات کلامی قضات با وکلا بود که حاکی از این امر است که شخصیت خود افراد از سن، جنسیت و تحصیلاتشان بسیار مهم تر و تاثیرگذارتر است. علاوه بر این، افزایش سن نیز متغیر مهمی است و بسیاری از وکلا اظهار داشتند که قضات تجدیدنظر چون سن شان بالاتر است، معمولا رفتارشان نیز بهتر است و وکلا نیز با افزایش سن مجرب تر عمل می کنند. از این گذشته، به طور کلی، قضات هم در لحن و هم در نوع گفتار با وکلای مسن بهتر برخورد می کنند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی حقوقی، تعاملات کلامی، رویدادهای حقوقی، وکیل، قاضی، مشهد
  • علی رسولی، فاطمه نعمتی*، مهشید سادات اصلاحی صفحات 17-28

    متون جغرافیای تاریخی حاوی اطلاعات اجتماعی، فرهنگی و زبانی ارزشمندی هستند. احسن التقاسیم فی المعرفه الاقالیم اثر ابوعبدالله محمد بن احمد مقدسی یکی از این متون است که توصیفات دقیقی درباره زبان های جوامع مسلمان در سده چهارم هجری دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارزش این اثر در شناخت وضعیت زبان شناسی اجتماعی جوامع اسلامی آن دوره است و به این پرسش ها می پردازد که گزارش های مقدسی چه ارزش  زبا ن شناختی دارد و چگونه به شناسایی کاربرد اجتماعی، پراکندگی و تنوع زبانی جوامع مسلمان کمک می کند. بدین منظور، با روش پژوهش توصیفی-تحلیلی، محتوای گزارش های زبانی مذکور از منظر زبان شناسی اجتماعی-تاریخی بررسی گردید و بر اساس مضامین زبان شناسی اجتماعی شناسایی شده، طبقه بندی و تفسیر شدند. بررسی محتوای اثر نشان می دهد که مقدسی بر اساس طرحی ازپیش اندیشیده و نظام مند به وضعیت زبانی سرزمین های اسلامی توجه کرده است و مشاهدات وی تصویر نسبتا روشنی از جغرافیای زبانی، تفاوت های گویشی، انتخاب زبان ها و گویش ها در موقعیت های کاربردی مختلف و نگرش اجتماعی به آنها مخصوصا در یخش شرقی جهان اسلام در سده چهارم ارایه می دهد. همچنین، این پژوهش از یک سو اهمیت توصیف های جامع و طبقه بندی شده جغرافیایی تاریخی زبان ها و از سوی دیگر، ضرورت واکاوی متون جغرافیای تاریخی برای شناخت وضعیت اجتماعی-تاریخی زبان های ایرانی را بیش از پیش آشکار می نماید.

    کلیدواژگان: احسن التقاسیم فی المعرفه الاقالیم، زبان شناسی اجتماعی-تاریخی، پراکندگی زبانی، گویش های محلی، نگرش زبانی، انتخاب زبانی، زبانشناسی اجتماعی
  • شیما ابراهیمی*، زهرا جهانی صفحات 29-43
    یکی از عوامل موثر در کیفیت تدریس مدرسان بررسی دلایل کارگریزی تبلور یافته در گفتمان آنان است که عطف به ارتباط زبان و فرهنگ می توان آن را از طریق فرهنگ کاوی زبان  بررسی کرد. ازاین رو، در پژوهش کیفی حاضر با هدف بررسی زباهنگ کارگریزی مدرسان، با 101 نفر از مدرسان شهر مشهد (66 زن و 35 مرد) در بازه سنی 21 تا 58 سال و مشغول به تدریس در مقاطع مختلف، مصاحبه نیمه ساختاریافته به صورت برخط انجام شد و با اشباع پاسخ ها، داده ها بر مبنای الگوی مفهومی تحلیل زباهنگ بررسی شد. نتایج نشان داد زباهنگ کارگریزی بیشتر در موقعیت های خصوصی و غیررسمی با اهدافی نظیر طفره رفتن از انجام وظیفه، بی مسیولیتی، اعتراض نسبت به حقوق و امکانات، بی انگیزگی، تحمیل نظر، منفعت طلبی و تبریه کردن خود با لحن های طعنه آمیز، جدی، دلسوزانه، صمیمانه، نصیحت آمیز، ناامیدانه، معترضانه، بی اعتنا و ترغیبی میان مدرسان کاربرد دارد و آگاهی آنان نسبت به این زباهنگ در سطح درون آگاهی و هیجانشان نسبت به آن منفی است. همچنین این زباهنگ نمایانگر فرهنگ سهل گیری، جهت گیری های کوتاه مدت، غیرمستقیم گویی و جمع گرایی در جامعه مدرسان است که عدم کنترل آن موجب رواج این الگوها در جامعه می گردد. نتایج پژوهش حاضر می تواند به مسیولان نظام آموزشی در رفع دغدغه های مدرسان، در داشتن یک نظام آموزشی پویا یاری رساند.
    کلیدواژگان: زباهنگ، الگوی مفهومی تحلیل زباهنگ، کارگریزی، فرسودگی شغلی مدرسان
  • طلایه جعفری، حیات عامری*، ارسلان گلفام صفحات 45-50
    این پژوهش به بررسی تاثیر سن و نیز جنسیت بر درک استعاره های بدنمند در مرحله رشد شناختی عملیاتی عینی در کودکان فارسی زبان می پردازد. در این پژوهش براساس دو آزمون تجربی (آزمونی دیداری و آزمونی شنیداری) رشد درک کودکان از استعاره های بدنمند را در گذار از 8سالگی به 12سالگی مورد ارزیابی قرار دادیم و نقش جنسیت را در هر یک از این دو سن بررسی کردیم. نتایج این پژوهش نشان داد که کودکان در این مرحله از رشد شناختی، رشد قابل توجهی را در درک استعاره های بدنمند تجربه می کنند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که هرچند در 8سالگی تمایز معناداری بین دختران و پسران در درک استعاره های بدنمند مشاهده نمی شود، در 12سالگی دختران عملکرد بهتری در این زمینه از خود نشان می دهند. این نتایج نشان می دهد که در طول مرحله عملیاتی عینی کودکان رشد شناختی متفاوتی را برحسب جنسیت شان تجربه می کنند که این تفاوت در درک استعاره های بدنمند بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: استعاره های بدنمند، مرحله عملیاتی عینی، رشد شناختی، جنسیت، سن، رشد کودک
  • رضا رضایی* صفحات 51-61

    نقش مکان به شیوه ای ضمنی یا صریح در شکل گیری گفتمان و تولید معناغیر قابل انکاراست. عینیت وانتزاع دو ویژگی بارز مکان است که هر یک بنابر بافت کاربردی شان در گفتمان های گوناگون جای خود را به یکدیگر می-دهند.مکان های انتزاعی ویژگی تخیلی واستعلایی دارند.مساله این است که چگونه گفتمان ها می توانند جایگاه چالش مکانی ودر نتیجه عبورازوضعیت کنشی به وضعیت استعلایی و تخیلی منجر شوند؟ گریزوگسست از فضاو مکان عینی، وجه پدیداری حضورودریافت حسی-ادراکی از مکان می توانند راه را برای استعلای مکانی هموار کنند.مکان درگفتمان،دارای-کارکردهای مختلف روایی،کنشی،تخیلی،استعاری واستعلایی-است.هر چه جنبه عینی و فیزیکی مکان تقویت شود،بعد شناختی آن نیز اوج می گیردوبالعکس،هر چه ازوجه عینی مکان کاسته و وجه استعاری آن تقویت شودمکان از مکان بودگی خود فاصله می گیردوبه سوی فضا شدگی سوق داده می شود.درپژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی وتکیه براثر"پاریس از دور نمایان شد"به عنوان پیکره پژوهش که مجموعه ای است از شرح سفرهای مسافران دوره قاجاردر پی پاسخ به این پرسش هستیم که چگونه با نفی جنبه کنشی مکان به مکانی آرمان گرا که فرامکان است دست می یابیم؟ هدف اصلی پژوهش حاضر، ضمن خوانش پدیداری این روایت ها،پاسخ به این پرسش است که چگونه گفته پرداز با اتکا به تجربه حسی- ادراکی ناشی از هم حضوری سوژه و دنیای اطراف راه را برای فضا شدگی مکان -شهر (پاریس) گشوده و آن را تا مکانی استعلایی پیش می بردودریافتی تازه از«جای دیگر» وهستی به دست می دهد.

    کلیدواژگان: قاجار، سفرنامه، مکان، فضا، پاریس از دورنمایان شد، گفتمان
  • آزاده شریفی مقدم*، هانیه شیروانی صفحات 63-74

    پژوهش حاضر به ‏منظور بررسی ویژگی‏های کلامی شخصیت‏های غیرهم‏سو با جنسیت نویسنده در آثار داستانی صورت گرفت و ‏هدف از انجام آن یافتن تاثیر ناخودآگاه نویسنده بر کلام شخصیت اصلی اثر بود. دو داستان «زن زیادی» و «شب سراب» به‏ عنوان پیکره ‏های مورد بررسی انتخاب شد که در هر دو اثر، جنسیت نویسنده با شخصیت اصلی داستان متفاوت بود. مجموعه ویژگی‏های زبان زنانه رابین تولماچ لیکاف (1975) به ‏عنوان چارچوب نظری به کارگرفته شد که قرابت زمانی بیشتری با بازه زمانی رویداد در دو اثر مورد بررسی داشت. نتایج نشان داد که اگرچه هر دو نویسنده سعی در کاربرد کلام متناسب با جنسیت شخصیت داستانی خود داشته ‏اند؛ اما به‏ نسبت متفاوت ردی از جنسیت خود را در خلال کلام شخصیت داستانی خود به‏ جای گذاشتند. مقایسه دو اثر نشان داد که اگرچه آل‏احمد به‏ نسبت بسیار موفق‏تر عمل کرده و ویژگی ‏های کلامی زن زیادی با جنسیت او همخوانی بسیاری دارد اما همچنان می‏توان نشانی از روایتگری مردانه را در توصیف ‏های زن داستان از برخی فضاها و نیز کلی‏گویی او در رابطه با اموری چون غذا و خوراک دید. از نقاط ضعف شب سراب می‏توان به مواردی چون کاربرد قابل توجه صورت‏ها و الفاظ عاطفی و احساسی همچون عاشقانه‏ ها، استفاده از تردیدنماها، ساختارهای تشدیدی و تکراری و همچنین توجه زیاد به جزییات و ظرایف اشاره نمود. نتایج این پژوهش می‏تواند برای علاقه مندان به حوزه داستان نویسی، نقد ادبیات داستانی و نیز پژوهشگران حوزه زبان جنس مفید بوده و مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زبان جنس، جنسیت، داستان، شخصیت اصلی داستان، زن زیادی، شب سراب، زبانشناسی اجتماعی
  • الهام صداقت*، اسماعیل آذر صفحات 75-86
    ضرب المثل های فارسی افکار خردمندانه نسل های پیشین ایرانیان است که معمولا در قالب زبانی کوتاه، آهنگین و ادبی به ویژه شعری هستند. اغلب این ضرب المثل ها معانی و ساختاری ساده دارند که به آسانی می توان آن ها را به خاطر سپرد و در ارتباط های شفاهی و نوشتاری به کار برد. مقاله های بسیاری ضرب المثل های فارسی را از منظرهای متفاوتی بررسی نموده اند؛ اما به اهمیت این ضرب المثل ها در افزایش سواد فرهنگی-اجتماعی و توانش زبان شناسی اجتماعی و کاربردشناختی به عنوان بخشی از توانش ارتباطی فارسی آموزان توجهی نشده است. در این مقاله با روش اسنادی، به نقش ضرب المثل ها در بازنمایی و یادگیری بعضی از مولفه های فرهنگی-اجتماعی زبان فارسی (ادب، تعارفات، جمع گرایی، و...) پرداخته می شود. سپس طبقه بندی ای از ضرب المثل ها از آسان به سخت پیشنهاد و الگوی اصلاح شده ریچموند (1987) برای مقایسه شباهت ها و تفاوت های ضرب المثل های فارسی با ضرب المثل های زبان مادری فارسی آموزان ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: کاربردشناسی، زبان شناسی اجتماعی، آموزش زبان فارسی (آزفا)، ضرب المثل، فارسی آموزان، الگوی ریچموند
|
  • Elahe Madah Shoorche *, Bahman Zandi, Belghis Rovshan, Ali Karimi Firooz Jaee Pages 1-15
    The aim of the present study is to investigate the effect of the social variables of age, gender and education of lawyers on the verbal interactions of judges with them in legal events in the framework of forensic sociolinguistics. The statistical population of the research includes lawyers in Mashhad, Iran, and the sample selection method is purposeful sampling until the saturation of information is reached. The research approach is qualitative research, its analysis method is thematic analysis and its tool is semi-structured interview. The subject of the research is to investigate the verbal interactions of judges with lawyers in legal events, such as hearings, interrogations, investigations and trials, in Mashhad, in 1401. For this purpose, the contents and themes of the interviews were coded in three stages. In an interview with 24 volunteers from available lawyers, it was found that superior and subordinate relationships prevail in legal events, and many judges exercise power through language. The results of the research show that the age, gender and education of lawyers have an effect on the way the judge speaks to them, answers and even issues a verdict. Gender has been of special importance and gender stereotypes are very prominent in this field. One of the important issues expressed by the lawyers in the interviews was the importance of the personality of the judge and the personality of the lawyer in the verbal interactions of the judges with the lawyers, which indicates that the personality of the people themselves is much more important and influential than their age, gender and education. In addition, increasing age is also an important variable, and many lawyers stated that the behavior of appeal judges is usually better because they are older, and lawyers also act more mature with increasing age. After all, in general, judges deal better with older lawyers both in tone and type of speech.
    Keywords: Forensic sociolinguistics, verbal interactions, legal events, Lawyers, judges, Mashhad
  • Ali Rasouli, Fatemeh Nemati *, Mahshid Sadat Eslahi Pages 17-28

    Historical geographical manuscripts are crucial for social, cultural, and linguistic research. One such significant text is "Ahsan Al-Taqɑsim fi Maʔrefat Al-Aqɑlim" by Abuʔabdallɑh Moḥammad bin Aḥmad al-Maqdesi, which provides a detailed description of languages and dialects in Muslim communities in the 10th century. We aimed to investigate the significance of this manuscript in understanding the sociolinguistic status of Islamic communities in that era through these research questions: what is the linguistic value of Maqdesi’s reports? How do they aid in recognizing the language usage, distribution and variation in Muslim communities? A descriptive-analytic analysis was conducted on the linguistic reports from a historical sociolinguistic perspective to identify sociolinguistic themes and classify the relevant content for further interpretation. The analysis revealed that Maqdesi has studied the linguistic status of the Islamic world in a systematic and well-thought plan, and, his observations yielded a relatively clear picture of the linguistic landscape, dialectal differences, language choices and usages, and social attitude towards languages, especially in the eastern regions of the Islamic world in the 10th century. Furthermore, this research highlights the importance of comprehensive and well-categorized historical-geographical language descriptions and the necessity of reanalyzing historical-geographical manuscripts to better understand the historical sociolinguistic status of Iranian languages.

    Keywords: historical sociolinguistics, Ahsan Al-Taqɑsim fi Maʔrefat Al-Aqɑlim, language distribution, regional dialects, linguistic attitude, language choice, sociolinguistics
  • Shima Ebrahimi *, Zahra Jahani Pages 29-43
    An essential factor in the quality of teachers’ teaching methods is understanding duty-shirking behavior in their discourse, which can be analyzed through the culturology of language given the interplay between language and culture. With the overall goal of analyzing the cultuling of teacher duty-shirking behavior, the present article is built on online semi-structured interviews with 101 teachers (66 females and 35 males; from 21 to 58 years old) in Mashhad. They had been teaching at different school levels. The collected data were analyzed in light of the conceptual model of cultuling analysis. The results showed that the cultuling of duty-shirking behavior is mostly found in private and informal situations in order to evade duties, sidestep responsibilities, protest rights and facilities, voice opinions, or exonerate oneself with sarcastic, serious, sympathetic, sincere, and advice tones. Teachers might even be demotivated and seek their own interests. Teachers’ awareness concerning this cultuling is at the stage of involvement and their emotion toward it is negative. Additionally, the cultuling is indicative of negligence, short-term orientations, indirectness, and collectivism in the teachers’ community. Therefore, effective measures should be taken to prevent the spread of these patterns throughout society. The results of the current study will go a long way in helping the officials of the educational system in addressing the concerns of teachers in having a dynamic educational system.
    Keywords: Cultuling, Conceptual Model of Cultuling Analysis, Duty-Shirking Behavior, Teachers’ Burnout
  • Talayeh Jafari, Hayat Ameri *, Arsalan Golfam Pages 45-50
    In this research, we investigated the effect of age and gender on the understanding of embodied metaphors in the concrete operational stage in Persian children.Based on two experimental tests (a visual test and an auditory test), we evaluated the development of children's understanding of embodied metaphors in the transition from8 to 12 years of age and examined the role of gender in each of these two ages.The results showed that children in this stage of cognitive development experience significant growth in the understanding of embodied metaphors. The results also showed that although there is no significant difference between girls and boys, 11 years old girls perform better than the corresponding boys in the tasks. The results suggest that during the concrete operational stage, children undergo separate cognitive development based on their genders, which reflects in their understandings of embodied metaphors. Keywords: embodied metaphors, concrete operational stage, cognitive development, gender, age, children development
    Keywords: embodied metaphors, concrete operational stage, cognitive development, Gender, Age, child development
  • Reza Rezaei * Pages 51-61

    The role of place is implicitly or explicitly undeniable, in the formation of discourse and the production of meaning. Objectivity and abstraction are two predominant characteristics of places, which each give their place according to their practical context in various discourses. The main question is, how can discourses be the place of spatial challenge and pave the way to pass from the state of action to the state of transcendence and imagination? Dissociation from objective space and place, phenomenal aspect of presence and sensory-perceptual reception of place can take shape to spatial transcendence. By adopting the descriptive-analytical research methodology and relying on the "Paris appeared from afar" as the corpus of research, which is a collection of travel descriptions of Qajar period travelers, the author seeks to an answer to the following question, how does enunciator achieve a transcedental and spatial aspect of Paris by negating the actional aspect of the place and by relying on the co-presence surrounded world and sensory –perceptual experience? This perception of the word and live experience reveals the phenomenological aspect of the place ad gives the reader a new insight of the “other place” and existence.

    Keywords: Qajar, Safarnameh, discourse, place, Space, Paris appeared afar
  • Azadeh Sharifi Moghadam *, Haniyeh Shirvani Pages 63-74

    The present study investigates the effect of the authors’ gender on the speech features of the characters with different genders. In so doing, two stories were selected in which the genders of the authors were different from those of the main characters. The theoretical framework used in the present study was Lakoff’s (1975) theory of gender language which was more in historical harmony with the two corpuses under study. The verbal characteristics of the main characters of the two stories show that despite the authors' awareness of gender differences in language, they have left traces of their gender in the speech of their characters. A comparison of the two stories shows that Al-Ahmad is more successful in using appropriate language in the speech of the main character. The feminine linguistic features in the speech of his main character are: swearing, prayers and cursing, hesitations and doubts, direct quotations, as well as emotional attributes. On the other hands, the same features in Raheem’s speech is not in accordance with his masculinity. Based on the findings of this research it can be concluded that gender language is inevitable and completely cultural-bound.

    Keywords: «Gender language», «Gender», «Narration», Main character, «Zan-e ziyadi», «Shab-e sarab» «Sociolinguistics»
  • Elham Sedaghat *, Esmaeil Azar Pages 75-86
    Persian proverbs are Iranian previous generations’ wise thoughts usually in short melodic linguistic and literary especially poetic form. They often have simple meaning and structure that makes them more memorable and easy to use in oral and written communications. Many articles have investigated Persian proverbs from different points of view. But not enough attention has been paid to the importance of these proverbs in enhancing sociocultural literacy and sociolinguistic and pragmatic competences as parts of Persian learners’ communicative competence. In this article, by the documentary method, it is paid to the role of proverbs in representing and learning some sociocultural features of Persian language (politeness, compliments, collectivism, etc.). Then, two things are suggested, a proverbial categorization from easy to hard, and Richmond’s (1987) revised model for comparing the similarities and differences between Persian proverbs and learners’ mother tongue proverbs. The results of a comparative study between Persian and Arabic proverbs in the Persian class of Arab learners are discussed.
    Keywords: Pragmatics, sociolinguistics, Persian Language Teaching (PLT), proverb, Persian Learners, Richmond’s Model