فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هشتاد و یکم شماره 5 (پیاپی 268، امرداد 1402)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و یکم شماره 5 (پیاپی 268، امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پریسا عبدی*، زکیه واحدیان، عاطفه دهقانی، مونا صفی زاده، الیاس خلیلی پور صفحات 331-338

    کاتاراکت کودکان یکی از علل اصلی نابینایی در دوران کودکی است. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2001، کاتاراکت مادرزادی مسیول حدود 20%-5 موارد نابینایی اطفال در جهان براساس مناطق جغرافیایی مختلف می باشد. کاتاراکت در کودکان می تواند به صورت یک طرفه یا دوطرفه، مادرزادی یا اکتسابی، با الگوهای ارثی خاص یا به صورت اسپورادیک ظاهر شود. علاوه براین، این وضعیت می تواند پایدار یا پیش رونده باشد. آب مروارید مادرزادی می تواند با بیماری های سیستمیک خاصی همراه باشد، یا ممکن است در چشم یک کودک سالم رخ دهد. کاتاراکت درمان نشده در کودکان منجر به بار اجتماعی، اقتصادی و عاطفی فوق العاده ای برای کودک، خانواده و جامعه می شود. نابینایی مربوط به کاتاراکت کودکان را می توان با شناسایی زودهنگام و مدیریت مناسب درمان کرد. مدیریت آب مروارید کودکان یک چالش است. افزایش مشکلات حین عمل نسبت به بزرگسالان، تمایل به افزایش التهاب پس از عمل، همراهی با عوارضی مانند گلوکوم آفاکی و عروق جنینی پایا، تغییر وضعیت انکساری چشم، و تمایل به ایجاد آمبلیوپی، همگی باعث پیچیدگی دستیابی به بینایی خوب می شوند. جراحی کاتاراکت اطفال طی سال ها تکامل یافته است و با بهبود دانش درمورد شیفت میوپی و رشد محوری، نتایج این بیماران قابل پیش بینی تر شده است. نتایج مطلوب نه تنها به جراحی موثر، بلکه به مراقبت های دقیق پس از عمل و توان بخشی بینایی نیز بستگی دارد. ازاین رو، این تلاش ترکیبی والدین، جراحان، متخصصان بیهوشی، متخصصان اطفال و اپتومتریست ها است که می تواند تفاوت را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: آفاکی، کاتاراکت مادرزادی، عروق جنینی پایا
  • هانیه علی میری ده باغی، کریم خوش گرد، حمید شرینی *، سمیرا جعفری خیرآبادی، فرهاد نعلینی صفحات 339-348
    زمینه و هدف

    استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی برای کمک به تشخیص صحیح در تصاویر پزشکی یکی از مهم ترین کاربردهای این فناوری در حوزه تصویربرداری است. در این پژوهش امکان جایگزینی رادیوگرافی ساده قفسه سینه به منظور تشخیص پنوموتوراکس در مواردی که به طور معمول CT درخواست می گردد، با هدف کاهش دوز دریافتی بیماران، موردمطالعه قرار گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی بوده و در بازه زمانی آذر 1401 تا خرداد 1402 در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شده است. داده های مورداستفاده در این تحقیق از پرونده های 350 فرد مشکوک به پنوموتوراکس استخراج شده است. تصاویر جمع آوری شده در نرم افزار MATLAB تحت پیش پردازش قرار گرفتند. سپس سه الگوریتم یادگیری ماشین، شامل رگرسیون لجستیک شبکه الاستیک (LENR)، رگرسیون لجستیک لاسو (LLR) و بوستینگ تطبیقی (AdaBoost) روی داده ها به کار گرفته شد. برای ارزیابی عملکرد این مدل ها از معیارهای دقت، صحت، حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد سیستم، امتیاز F1 و طبقه بندی نادرست استفاده شد.

    یافته ها

    در مدل AdaBoost مقدار دقت در تصاویر رادیوگرافی و CT به ترتیب 99/17% و /98/27% محاسبه شد. مقدار AUC برای همین مدل در تصاویر رادیوگرافی برابر 100% و در تصاویر سی تی اسکن برابر 96/96% به دست آمد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به معیارهای موردارزیابی در مطالعه، دو مدل LLR و AdaBoost دارای عملکرد مشابهی در تصاویر رادیوگرافی و CT از نظر تشخیص افراد با و بدون پنوموتوراکس هستند، به گونه ای که می توان این عارضه را با دقت بالایی با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین در تصاویر رادیوگرافی نیز تشخیص داد و به این ترتیب از دریافت دوز پرتویی بالا ناشی از انجام CT در بیمار اجتناب نمود.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، پنوموتوراکس
  • محمدرضا ساسانی، لیلا فضل الله پور، مهدی سعیدی مقدم* صفحات 349-355
    زمینه و هدف

    سونوگرافی و سی تی اسکن بدون ماده حاجب دقیق ترین روش برای تشخیص سنگ است. باتوجه به این که تعیین اندازه سنگ ملاک اصلی در برنامه ریزی درمانی است، هدف از این مطالعه مقایسه سونوگرافی و سی تی اسکن بدون کنتراست در تعیین اندازه سنگ کلیه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، بیماران بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز که از تیر تا مهر سال 1396 مراجعه کرده بودند موردبررسی قرار گرفتند. یک رادیولوژیست سی تی اسکن بیماران را با تصاویر سونوگرافی آنها ازنظر اندازه سنگ بررسی کرد. میزان همبستگی اندازه سنگ در سونوگرافی و سی تی اسکن در زیرگروه های مختلف با دسته بندی اندازه سنگ به سه زیرگروه ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین اندازه سنگ اندازه گیری شده با سونوگرافی و سی تی اسکن به ترتیب 26/5±23/11 و 7/4±48/9 میلی متر بود که تفاوت معناداری داشت. بیشترین میزان همبستگی در سنگ های بیش از mm 10 (%81) و سپس در mm 5-10 (3/%69) مشاهده شد. کمترین تطابق در سنگ های کمتر از mm 5 (5/%37) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سونوگرافی اندازه را در مقایسه با سی تی اسکن بیش ازحد برآورد می کند. این تفاوت در هر سه زیرگروه مشاهده شد، اما این تفاوت در اندازه سنگ کمتر از mm 5 بیشتر بود. میزان همبستگی در کلیه راست بیشتر از کلیه چپ است. پنجره استخوانی اندازه سنگ را درمقایسه با پنجره بافت نرم کم تخمین است. استفاده از سونوگرافی به عنوان غربالگری یا آزمایش اولیه برای تشخیص سنگ کلیه توصیه می شود. اما به دلیل محدودیت آن سی تی اسکن یک روش تشخیصی استاندارد درنظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، سنگ کلیه، سونوگرافی
  • حمیدرضا قاسمی بصیر، محمدمهدی مجذوبی، عباس مرادی، زهرا غفاری زاده، علی سعادتمند* صفحات 356-361
    زمینه و هدف

    بروسلوز از بیماری های عفونی شایع منتقله از حیوان به انسان است. جهت تشخیص بروسلوز از روش های مختلف کشت خون، سرولوژی، PCR و الیزا استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه ارزش تشخیصی تست های الیزا با تست های سرولوژیک بروسلا در بیماران مبتلا به بروسلوز انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی که از فروردین تا اسفند سال 1397 انجام شد، 231 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان سینا شهر همدان با علایم بالینی و تشخیص احتمالی بروسلوز وارد مطالعه شدند و همزمان با انجام آزمایشات سرولوژی رایت، کومبس رایت و 2ME ازنظر IgG و IgM به روش الیزا نیز انجام شد. سپس نتایج آزمایشات تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    درمجموع (64/63%)147 مرد و (36/36%)84 زن با میانگین سنی 16/16±60/44 سال وارد مطالعه شدند. نتایج IgG و IgM به ترتیب در 1/80% و 30/30% مثبت و مبتلا به بروسلوز بود. حساسیت IgG درمقایسه با تست های سرولوژی 2ME، رایت و کومبس رایت در نقاط برش مختلف بین 28/94%-80/83 و ویژگی آن بین 34/33%-20 بود. حساسیت IgM نیز در نقاط برش مختلف بین 40%-78/34 و ویژگی آن بین 47/89%-67/78 دیده شد.

    نتیجه گیری

    درمقایسه با تست های سرولوژی تشخیصی بروسلوز، IgG دارای حساسیت بیشتر و IgM واجد ویژگی بالاتری است. درصورت عدم دسترسی به تست های سرولوژیک می توان از الیزا جهت تشخیص بروسلوز استفاده کرد. اما به دلیل ارزش تشخیصی پایین تر نمی تواند جایگزین آنها شود.

    کلیدواژگان: بروسلوز، ایران، آنتی بادی
  • عظیم معتمدفر، محمدمومن غریبوند، محمدقاسم حنفی، فاطمه نقاب* صفحات 362-369
    زمینه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر، مشخص کردن میزان دقت روش تصویربرداری سونوگرافی در تشخیص لنف نودهای متاستاتیک در مقایسه با نمونه پاتولوژی پس از عمل بیماران مبتلا به کانسر پاپیلاری تیرویید است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش اپیدمیولوژیک توصیفی تحلیلی برروی 103 بیمار شناخته شده کانسر پاپیلاری تیرویید که جهت سونوگرافی گردن از شهریور 1400 تا اسفند 1401 به بیمارستان امام و گلستان اهواز مراجعه کرده اند انجام شده است. نتایج سونوگرافی در تشخیص لنف نودهای متاستاتیک با نتایج پاتولوژی پس از عمل بیماران مقایسه گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده، درگیری متاستاتیک گره های لنفاوی گردنی در (6/36%)38 نفر از بیماران تشخیص داده شد، که از این میان (7/30%)32 نفر از بیماران مثبت واقعی بوده اند. نتایج سونوگرافی پیش از انجام عمل جراحی در (5/9%)6 نفر از بیماران به صورت مثبت کاذب نشان داده شد. در (4/58%)60 نفر از بیماران پیش از انجام عمل جراحی متاستاز لنفاتیک رویت نشد که با نتیجه پاتولوژی پس از عمل تطبیق داشت (منفی واقعی). ارزش اخباری مثبت بررسی لنف نودهای متاستاتیک با روش سونوگرافی 2/84% و ارزش اخباری منفی 3/92% برآورد شد. دقت تشخیصی سونوگرافی 89% و میزان حساسیت 86% و میزان اختصاصیت 90% با سطح زیر منحنی AUC=0.884 و P<0.001 برآورد زده شد. دقت سونوگرافی تحت تاثیر سایز تومور، تیروییدیت هاشیموتو و محل متاستاز قرار نمی گیرد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    سونوگرافی به تنهایی دارای دقت تشخیصی قابل قبولی در کشف لنف نودهای متاستاتیک ناشی از کانسر پاپیلاری تیرویید است. اما با کاهش سایز تومور بروز خطای منفی کاذب افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: لنفنود، متاستاز، آسپیراسیون سوزنی، کانسر پاپیلاری تیرویید، سونوگرافی
  • صمد گلشنی*، زهرا عزیزی، علی اصغر فرسویان، عباس علیپور صفحات 370-377
    زمینه و هدف

    آنژیوگرافی کرونر یک روش انتخابی برای تایید یا رد بیماری عروق کرونر و تصمیم گیری درمورد برنامه درمانی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی زمان بروز هماتوم پس از آنژیوپلاستی و بررسی تاثیر عوامل مختلف بر بروز هماتوم انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش کوهورت آینده نگر در فاصله زمانی 1400 تا 1401 در مرکز قلب مازندران انجام گرفت. جمعیت موردمطالعه بیمارانی که تحت آنژیوپلاستی ازطریق شریان فمورال قرار گرفته اند، بودند. خروج شیت درصورت ACT کمتر از 180-150 با اعمال فشار با دست بر پروگزیمال محل پانکچر به مدت 20-15 دقیقه و اطمینان از هموستاز کافی انجام شد. سپس سونوگرافی محل پانکچر پیش از کشیدن شیت/یک و شش ساعت پس از کشیدن شیت انجام شده و پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    200 بیمار موردبررسی قرار گرفتند که از این میان (22%)44 نفر، دچار هماتوم شدند. زنان بیشتر از مردان دچار هماتوم شدند(P<0.05). BMI و فشارخون در بیماران دارای هماتوم به ترتیب کاهش و افزایش داشتند (P<0.05). سن بیشتر، جنسیت زن، هماتوکریت کمتر و مدت زمان باقی ماندن شیت بیشتر، از عوامل موثر در افزایش سایز هماتوم بودند (P<0.05). در مدل رگرسیون لجستیک، با افزایش BMI شانس وقوع هماتوم کاهش پیدا کرد (P=0.029, OR=0.831).

    نتیجه گیری

    کنترل فشارخون و جلوگیری از افت هماتوکریت موجب کاهش بروز هماتوم در بیماران، پس از آنژیوگرافی می گردد. همچنین جلوگیری از افت هماتوکریت و خارج سازی به موقع شیت می توانند درصورت بروز هماتوم، از افزایش سایز آن جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی، هماتوم، بیماری های کرونری قلب
  • ناهید عسکری*، علی شفیعی پور، سوده خنامانی فلاحتی پور صفحات 378-387
    زمینه و هدف

    پیوند سلول های بنیادی مزانشیمی برای بهبود آسیب های کلیوی نویدبخش بوده، لذا در این پژوهش پتانسیل سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان گربه (fMSCs) در مقایسه با داروی تلمیزارتان در بیماری مزمن کلیوی بررسی شد.

    روش بررسی

    در 35 گربه نژاد پرشین، مارکرهای سلول های بنیادی (CD44, CD90, CD105) با استفاده از Real time-PCR در fMSC دریک مطالعه بالینی مداخله ای از 1397 تا 1398 در کرمان، بررسی شد. متغیرهای مستقل سن، وزن و سابقه بیماری های کلیوی و متغیر وابسته وجود یا عدم وجود CKD بود. گروه اول، تزریق اتولوگ fMSCs، گروه دوم تلمیزارتان به عنوان مسدودکننده رنین-آنژیوتانسین (RAB) استفاده و نتایج با گربه های سالم و بدون درمان، با معاینه فیزیکی حیوانات، اندازه گیری میزان فیلتراسیون گلومرولی (Glomerular filtration rate, GFR)، نیتروژن اوره خون (Blood urea nitrogen, BUN)، کراتینین و اوره سرم، آلانین ترانس آمیناز (Alanine transaminase, ALT) و وزن مخصوص (Specific gravity, SG) ادرار برای روزهای 1، 30، 60، 90 و 120 مقایسه شد. بررسی داده ها با استفاده از SPSS software, version 20 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) و آنالیز دو طرفه ANOVA و آزمون توکی انجام و 05/0< P معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    fMSCs باعث کاهش BUN، SCr، و اوره سرم و بهبود GFR و کاهش التهاب، نکروز و فیبروز در بافت کلیه و افزایش بقای سلول های کلیوی شد. همچنین fMSCs با تاثیر بر روی ژن های CD44، CD90، CD105، مارکرهای بنیادی را در سلول های کلیوی تنظیم کرده، به طوری که fMSCs بهتر از تلمیزارتان عمل کرد که فقط باعث کاهش فشار خون و پروتیینوری در گربه ها شد.

    نتیجه گیری

    سلول های بنیادی مزانشیمی می توانند به عنوان یک کاندید بالقوه برای مطالعات بیشتر در بهبود عملکرد و کاهش آسیب کلیوی در بیماران CKD باشد.

    کلیدواژگان: گربه، عملکرد کلیه، سیستم گیرنده آنژیوتانسین، سلول های بنیادی
  • راضیه بهزادمهر، آریانا راسخی، بنفشه زینلی رفسنجانی، علیرضا راسخی* صفحات 388-395
    زمینه و هدف

    چندین یافته تیپیک و غیرمعمول با وضوح بالا (HRCT) کوید-19 مشاهده شد. هیچ مطالعه ای برای بررسی رابطه بین وجود ندول ها در این بیماران و وضعیت بیمار وجود ندارد. مطالعه حاضر فراوانی ندول های ریوی را در بیماران کووید-19 از نظر وضعیت بیمار ارزیابی می کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر-مقطعی تصاویر پزشکی بیماران مراجعه کننده به سه مرکز وابسته به دانشگاه پزشکی شیراز (بیمارستان های نمازی، علی اصغر و شهید فقیهی) جهت انجام HRCT کووید-19 از فروردین تا شهریور 1399 با شرایط خوب، نامناسب و نسبتا خوب بررسی شدند. اطلاعات دموگرافیک بیمار، شکل ندول، تعداد، اندازه، محل، وجود کاویتاسیون و GGO در اطراف ندول ارزیابی و ثبت شد.

    یافته ها

    در مجموع 20576 بیمار وارد مطالعه شدند. 1/2% موارد ندول سالید داشتند. 76/96% آنها با GGO همراه بودند و 42/10% با یک حفره همراه بودند. در شرایط خوب، بیماران به طور قابل توجهی ندول های سالید         بیشتری (46/3%) نسبت به سایرین نشان دادند. اندازه ندول ها در بیماران با وضعیت خوب (cm 8/1) به طور قابل توجهی بیشتر از بیماران نسبتا خوب (cm 22/1) یا بیماران با وضعیت نامناسب (cm 15/1) است. 86/79%، 5/12% و 64/7% از ندول ها به ترتیب متعدد، دوگانه/سه تایی و منفرد بودند.

    نتیجه گیری

    فراوانی ندول ها در HRCT بیماران با شرایط خوب به طور قابل توجهی بیشتر از بیماران با شرایط نسبتا خوب یا نامناسب بود. آنها همچنین دارای ندول های متعدد و بزرگتر بودند. آزمون ضریب-پیرسون همبستگی منفی کوچکی را بین وجود ندول ها و وضعیت بیمار نشان داد. به نظر می رسد وجود آنها نشان دهنده ایمنی بالاتر در برابر عفونت های ویروسی است. در پیگیری ها مشخص شد افرادی که ندول داشتند در بخش مراقبت های ویژه بستری نشده اند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سی تی اسکن، ندول
  • علیرضا راسخی، علی وطن خواه، سعید سلوکی موتاب، بنفشه زینلی رفسنجانی* صفحات 396-403
    زمینه و هدف

    استیومای استیویید یک ضایعه خوش خیم استیوبلاستیک دردناک است که عمدتا در استخوان های بلند ایجاد می شود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ویژگی های تصاویر استیومای استیوییدی پیش/پس از ریشه کنی توسط امواج رادیویی با/بدون کورتاژ در طول دوره پیگیری است.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر 27 بیمار مبتلا به استیومای استیویدی که از طریق ریشه کنی توسط امواج رادیویی با/بدون دریل و کورتاژ درمان شدند و از اسفند 1393 تا آذر 1398 به بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مراجعه کرده بودند، بررسی شدند.

    یافته ها

    در (5/81%)22 بیمار از امواج رادیویی با دریل استفاده شد و برای بقیه (5/18%)5 نفر امواج رادیویی با کورتاژ و دریل به عنوان روش درمانی استفاده شد. میزان کلی موفقیت بالینی 6/92% و میزان عوارض کم 4/7% بود. میانگین قطر نیدوس در پیش و پس از درمان به ترتیب02/2±46/3 و 75/1±22/2 میلی متر بود. استخوان ران شایعترین استخوان در بیماران بود ((4/44%)12 مورد). تفاوت معناداری بین معاینات پیگیری پیش و پس از درمان در اندازه نیدوس (P=0.03)، قطر ندول (P=0.02) و استخوان و اندازه کلسیفیکاسیون (P=0.005) مشاهده شد. علاوه براین، مطالعه نشان می دهد که مقادیر متوسط اندازه تومور و ضخیم شدن کورتیکال پس از درمان کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    اگرچه در تصویربرداری پیش و پس از درمان تفاوت معنا داری وجود داشت، اما نیازی به پیگیری مداوم تصویربرداری در بیماران تحت درمان بدون عوارض بالینی مانند درد وجود ندارد. این موضوع می تواند در کاهش خطرات دوز پرتو و هزینه های مراقبت های بهداشتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کورتاژ، استئوبلاستیک، استئومای استوئیدی، ریشه کنی امواج رادیویی
  • آرش هروآبادی، مهسا زرگران، علیرضا خواجه نصیری، رضا عاطف یکتا * صفحات 404-408
    زمینه و هدف

    جلوگیری از لغو اعمال جراحی در مدیریت اتاق عمل یک چالش بزرگ است که در این مطالعه تاثیر ثبت کردن علل آن بر میزان بروز لغو عمل ها را در بیماران کاندید عمل جراحی بررسی کردیم.

    روش بررسی

    تعداد 545 عمل کنسل شده در حوزه های مختلف در 1395-1394 به تفکیک علل کنسلی در فرم های مربوطه ثبت گردید و اطلاعات موردآنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    درصد کنسلی در اکثر گروه ها درطول مطالعه کاهش داشت. گروه جراحی فک و صورت بیشترین میزان کاهش کنسلی و گروه قلب و عروق کمترین میزان کاهش کنسلی را داشت. همچنین درصد کنسلی در حوزه جراحی اعصاب در طی زمان مطالعه افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    ثبت کردن دلایل و کاهش میزان بروز آنها در طول مطالعه و ارایه بازخورد مناسب و گفت وگو در این مورد بر میزان بروز لغو عمل ها و کاهش دلایل مذکور تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: لغو عمل جراحی، بیمارستان، عمل جراحی
  • حسین شهزادی* صفحات 409-411

    سردبیر محترم
    پیوند قلب یکی از بزرگترین دستاوردهای دانش پزشکی است. بیشتر از 55 سال از اولین پیوند قلب موفق در انسان می گذرد و علیرغم پیشرفت های چشمگیر در دانش پزشکی، همچنان به عنوان روش استاندارد درمان برای بیماران با نارسایی قلبی پیشرفته است. بنیانگذار پیوند قلب درجهان، دکتر نورمن ادوارد شاموی (Dr.Norman Edward Shumway) است.
    شاموی در 9 فوریه سال 1923 در کالامازو (Kalamazoo) در میشیگان آمریکا متولد شد. مدرک پزشکی خود را در سال 1949 دریافت کرد و پس از گذراندن دوره جراحی قلب در دانشگاه مینه سوتا (Minnessota)، از سال 1958 به بیمارستان دانشگاه استانفورد (Stanford) رفت و مشغول به کار شد. در طول سال هایی که شاموی در استانفورد بود، بسیاری از دستیاران جوان و آینده دار جراحی قلب را آموزش داد. بسیاری از این دستیاران بعدها به سمت ریاست بخش های خود در بیمارستان های دیگر انتخاب شدند. او یک معلم باهوش بود و رویکرد آموزشی او این گونه بود که در اتاق عمل مسیولیت اصلی عمل جراحی را به دستیاران واگذار می کرد. وی روی آموزش بر روی حیوانات مخصوصا سگ ها تاکید داشت و معتقد بود بهترین عرصه برای آموزش جراحان خوب آزمایشگاه حیوانات و کار روی آنها است.3-1
    در آن سالها انجام پیوند قلب در انسان شبیه یک رویا بود. برخی اقدامات اولیه در زمینه پیوند قلب توسط برخی محققان در سال های قبل بر روی حیوانات انجام شده بود. در اواخر دهه 1950 دکتر شاموی و همکاران در استانفورد شروع به تحقیقات و انجام پیوند قلب در سگ ها کردند. در سال 1959 شاموی با همکاری دکتر ریچارد لاور (Richard Lower) قلب یک سگ را به سگ دیگر پیوند زد و این سگ به مدت هشت روز زنده ماند. شاموی و همکاران به مدت هشت سال در تکمیل تکنیک های پیوند قلب روی سگ ها کار کردند. پس از اینکه سگ های پیوند قلب شده توانستند به مدت یک سال زنده بمانند، در20 نوامبر 1967 شاموی و همکاران در استانفورد، اعلام کردند آماده انجام پیوند قلب در انسان هستند.1و3
    زمانی که آنها منتظر پیداکردن فرد مناسب دهنده قلب بودند، دکتر کریستین بارنارد (Christian Barnard) که تکنیک جراحی پیوند قلب را از شاموی و لاور آموخته بود، در بیمارستان گروت شور (Groote Shur) شهر کیپ تاون (Cape town) آفریقای جنوبی و با استفاده از تکنیک شاموی، در سوم دسامبر 1967 اولین پیوند قلب را بر روی لوییس واشکانسکی (Louis Washkansky)، کارگر 54 ساله ای که از نارسایی شدید قلبی رنج می برد، انجام داد. دهنده قلب، یک دختر 25 ساله به نام دنیس داروال (Denise Darvall) بود که بر اثر تصادف دچار مرگ مغزی شده بود. واشکانسکی 18 روز پس از پیوند زنده ماند و سپس بر اثر عفونت شدید ریه فوت شد. این خبر به سرعت در سراسر جهان به عنوان یک انقلاب بزرگ در پزشکی پخش شد، "مردی با یک قلب جدید".1
    سه روز بعد در ششم دسامبر 1967 دکتر آدریان کانتروویتز (Adrian Kantriwitz) باز با همان تکنیک شاموی، دومین پیوند قلب را در مرکز پزشکی مایمونیدز (Maimonides) در بروکلین نیویورک در آمریکا بر روی یک نوزاد انجام داد که حدود شش ساعت زنده ماند. گیرنده یک نوزاد       17 روزه با آنومالی قلبی ابشتاین (Ebstein) شدید بود و قلب دهنده از یک نوزاد انانسفال (Anancephalic) بود. در دوم ژانویه 1968 بارنارد دومین پیوند قلب خود را بر روی یک دکتر دندانپزشک، فیلیپ بلیبرگ (Dr. Philip Blaiberg) انجام داد که 19 ماه زنده ماند. سرانجام شاموی اولین پیوند قلب خود را در ششم ژانویه 1968 بر روی یک کارگر 43 ساله به نام مایکل کاسپراک (Michael Kasperak) انجام داد که 14 روز زنده ماند. اولین پیوند قلب شاموی در واقع چهارمین پیوند قلب در جهان بود.1و5
    شور و شوق و هیجان بسیار زیادی که از انجام پیوند قلب در سراسر جهان به وجود آمد باعث شد جراحان کشورهای مختلف که زمان کمی را صرف یادگیری این تکنیک جراحی کرده بودند فقط برای انجام هرچه سریع تر پیوند قلب به نام خود، در طی یک سال یعنی در طی سال 1968 بیش از 100 پیوند قلب در نقاط مختلف جهان انجام دهند، ولی متاسفانه نتایج اولیه بسیار ناگوار بود. از 60 بیمار پیوند قلب شده، فقط 81% بیش از یک روز زنده ماندند و میزان بقای یک ماهه فقط 50%  بود و فقط حدود 18% از آنها یعنی 11 نفر پس از یک سال توانستند زنده بمانند. دو علت اصلی مرگ ومیر بیماران، رد پیوند حاد و عفونت بود. میزان بالای مرگ ومیر بیماران پیوند شده باعث شد خیلی زود آتش این شور و هیجان سرد شود، به طوری که در سال 1969 فقط 48 مورد پیوند قلب در جهان انجام شد و در سال بعد یعنی 1970 تنها 16 مورد پیوند قلب در جهان انجام شد و خیلی زود بسیاری از جراحان و جوامع خواستار توقف انجام پیوند قلب شدند.1و5
    پس از نتایج ناامیدکننده پیوند قلب، خیلی زود دکتر بارنارد و بسیاری از جراحان دیگر که خود را پیشگام و اولین در پیوند قلب می دانستند، این جراحی را رها کردند ولی شاموی هرگز این کار را رها نکرد و تسلیم نشد. او به آزمایشگاه خود بازگشت و نزدیک به دو دهه با کار و تلاش شبانه روزی به تکمیل تکنیک های پیوند قلب پرداخت. از نظر وی انجام جراحی پیوند قلب آسان بود، اما آن چیزی که برای موفقیت لازم بود، جلوگیری از رد و پس زدگی زود هنگام عضو پیوندی بود. این تفاوت واقعی موفقیت و عدم موفقیت در پیوند قلب بود. او پیوند قلب را که به شکست انجامیده بود، پس از 20 سال و با تلاش و کار زیاد و به قول خودش با یک "استقامت رادیکال"، نجات داد. بازبینی و اصلاح پروتکل های پیوند قلب و توسعه انجام تکنیک بیوپسی قلب، بخشی از اقدامات او بود. اما پیشرفت اصلی در بقای بیماران پیوند شده، کشف و ساخت داروی جدید مهارکننده ایمنی بدن، به نام سیکلوسپورین بود.
    ابتدا محققان آزمایشگاه میکروبیولوژی شرکت دارویی ساندوز (Sandoz) در بازل سوییس، قارچ Tolypocladium inflatum را در سال 1971 از نمونه های خاک نروژ جدا کردند و متعاقبا داروی سیکلوسپورین را تولید کردند. در سال 1976 دکتر جین فرانکویز بورل (Jean Francois Borel) اثر مهارکننده ایمنی این دارو را کشف کرد. این دارو به صورت اختصاصی ایمنی وابسته به لنفوسیت را مهار می کرد و عوارض سمی و مخرب دیگر داروها را کمتر داشت.
    در دهه 1980 شاموی و همکاران این دارو را در پیوند قلب به کار بردند و میزان بقای یک ساله بیماران پیوند قلب به 80% رسید. این تحولی عظیم در پیوند قلب بود و سرانجام در اواخر دهه 1980 پیوند قلب وارد مرحله جدیدی شد و با پیشرفت های ایجاد شده، پیوند قلب دوباره به سرعت در جهان گسترش یافت و از 322 مورد در سال 1983 به 5000 مورد در سال 1993 رسید.1و6-3
    در 9 مارس 1981 شاموی و دکتر بروس ریتز (Bruce Reitz) اولین پیوند موفقیت آمیز همزمان قلب و ریه در انسان را انجام دادند. در 9 ژوین 1984، اولین پیوند موفقیت آمیز قلب کودکان در جهان توسط دکتر اریک رز(Eric Rose) در دانشگاه کلمبیا در نیویورک، بر روی جیمز لاوت (James Lovette)، پسری چهار ساله با بیماری قلبی مادرزادی بطن منفرد (Single ventricle) انجام شد. لاوت چندین سال به زندگی ادامه داد و از بیماری لنفوم هوچکین هم جان سالم به در برد و تحت دومین پیوند قلب در سال 1989 قرار گرفت. او توانست تا بزرگسالی زنده بماند و موفق شد پس از دریافت مدرک لیسانس وارد دانشکده پزشکی شود ولی متاسفانه در هفته اول دانشکده پزشکی در سال 2006 در خواب از دنیا رفت.6 شاموی تا سال 1988 که بازنشسته شد، 800 پیوند قلب در انسان را به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم سرپرستی کرد. شاموی درزمینه پیوند اعضا انقلابی بزرگ ایجاد کرد که جنبه های زیادی از آن فراتر از علم پزشکی گسترش یافت. کار وی، تعریف سنتی مرگ را که لحظه توقف قلب از تپش بود عوض کرد و امروزه مرگ لحظه ای است که فعالیت مغز به طور کامل و غیرقابل بازگشت متوقف شود. با این تعریف جدید از مرگ، بسیاری از اعضای بدن را می توان به بیماران نیازمند برای زندگی دوباره اهدا کرد.3،1و4
    این پیشرفت ها باعث شدند طی سال های 2017-1982 حداقل 64000 پیوند قلب در بیش از 250 بیمارستان در سراسر جهان انجام شود. درحال حاضر میزان بقای 10 ساله بیماران به بیش از 75% رسیده است. همچنین درحال حاضر سالانه بیشتر از 700 مورد پیوند قلب در کودکان (سن زیر 18 سال) در بیش از 120 مرکز در سراسر جهان به طور فعال انجام می شود. برطبق آخرین آمار جهانی میانگین بقای یک، پنج و 10 ساله پیوند قلب در کودکان، به ترتیب 85%، 74% و 63% بوده است.6
    دکتر نورمن ادوارد شاموی (Dr. Norman Edward Shumway) جراح قلب برجسته دانشگاه استانفورد (Stanford) آمریکا و بنیانگذار و پدر پیوند قلب در جهان، در 10 فوریه 2006 و یک روز پس از تولد 83 سالگی اش در خانه خود در شهر پالوآلتو (Palo alto) در کالیفرنیا بر اثر کانسر ریه، درگذشت.2
    با تلاش و کوشش دانشمندان و پزشکان بزرگی در سال های قبل و در راس آنها دکتر نورمن ادوارد شاموی، امروزه پیوند قلب تنها امید و دریچه ای برای زنده ماندن بیماران با نارسایی قلبی شدید است. باشد که سپاسگزار همه آنها باشیم.

|
  • Parisa Abdi*, Zakieh Vahedian, Atefeh Dehghani, Mona Safizadeh, Elias Khalilipour Pages 331-338

    Congenital cataract refers to the presence of any opacity in the lens at birth or during early childhood. Cataracts in children can manifest as unilateral or bilateral, congenital or acquired, with specific inheritance patterns or occurring sporadically. Additionally, the condition can be stable or progressive. Congenital cataracts can be associated with certain systemic diseases, or they may occur in the eye of an otherwise healthy child in isolation. Congenital cataract is one of the main causes of blindness in childhood. According to the report of the World Health Organization in 2001, congenital cataract is responsible for about 5 to 20 percent of cases of childhood blindness in the world based on different geographical regions. Untreated cataract in children leads to a tremendous social, economic and emotional burden for the child, family and society. Common complaints associated with congenital cataracts often include leukocoria (white pupil), reduced vision, a child's inability to track objects up close, light sensitivity leading to eye closure, squinting, the presence of either small eyes (microphthalmos) or large eyes (buphthalmos), strabismus (eye deviation), and abnormal eye movements such as nystagmus. Childhood cataract-related blindness can be cured with early detection and appropriate management. Managing pediatric cataracts is a challenge. Increased intraoperative complications compared to adults, tendency to increase postoperative inflammation, associated with complications such as aphakic glaucoma and persistent fetal vasculature, change in refractive status of the eye, and tendency to develop amblyopia, all complicate the achievement of good vision. Congenital cataract has a good prognosis if it is diagnosed early and surgery is performed before 6 weeks. Factors that may adversely affect the outcome, include the presence of unilateral cataract, presence of nystagmus, strabismus, or any ocular defect such as microphthalmos and PFV. Pediatric cataract surgery has evolved over the years, and with improved knowledge about myopic shift and axial growth, outcomes for these patients have become more predictable. Optimal results depend not only on effective surgery, but also on careful postoperative care and visual rehabilitation. Hence, it is the combined effort of parents, surgeons, anesthesiologists, pediatricians and optometrists that can make the difference.

    Keywords: aphakic, congenital cataract, persistent fetal vasculature
  • Hanieh Alimiri Dehbaghi, Karim Khoshgard, Hamid Sharini *, Samira Jafari Khairabadi, Farhad Naleini Pages 339-348
    Background

    The use of artificial intelligence algorithms to help with accurate diagnosis in medical images is one of the most important applications of this technology in the field of medical imaging. In this research, the possibility of replacing simple chest radiography instead of CT scan using machine learning models to detect pneumothorax was investigated in cases where CT is usually requested.

    Methods

    This study is analytical and was conducted from November 2022 to May 2023 at Kermanshah University of Medical Sciences. The data used in this research was extracted from the files of 350 patients suspected of pneumothorax. The collected images were pre-processed in MATLAB software. Then, three machine learning algorithms, including Logistic elastic net regression (LENR), Logistic lasso regression (LLR) and Adaptive Boosting (AdaBoost) were used. To evaluate the performance of these models, the criteria of precision, accuracy, sensitivity, specificity, area under the receiver operating characteristic curve (AUC), F1 score, and misclassification were used.

    Results

    In the AdaBoost model, the accuracy value in radiographic and CT images was calculated as 98.89% and 98.63%, respectively, and the precision value was calculated as 99.17% and 98.27%, respectively. In radiographic images, the AUC value for AdaBoost model was calculated as 100% and in CT scan images as 96.96%. The F1 score for the same model in radiographic was 99% and in CT images was 98.68%. The specificity value for the AdaBoost model was calculated as 99.45% in radiographic images and 94.67% in CT scan images. In the LLR model, the AUC value for radiographic and CT scan images was 99.87% and 99.02%, respectively.

    Conclusion

    According to the criteria evaluated in the present study, two LLR and AdaBoost models have similar performance in radiographic and CT images in terms of pneumothorax detection ability, so that this complication can also be diagnosed with high precision level using machine learning techniques on the radiographic images and thus receiving higher levels of radiation doses due to CT scan can be avoided in these patients.

    Keywords: artificial intelligence, machine learning, pneumothorax
  • Mohammad Reza Sasani, Leila Fazlollahpour, Mahdi Saeedi-Moghadam* Pages 349-355
    Background

    Ultrasound is widely used to detect renal stones. A no-contrast CT scan is the most accurate modality for stone examination. Considering that determining the size of a stone is the main criterion in treatment planning, the purpose of this study was to compare ultrasound and non-contrast CT scans in determining renal stone size.

    Methods

    In this cross-sectional study, 140 patients were assessed from June to October 2017 at Namazi Hospital of Shiraz University of Medical Sciences. A radiologist compared the CT scans of patients with their ultrasound images. The ultrasound and CT scan results in terms of stone size were assessed. The correlation rate of stone size in ultrasound and CT scans in different subgroups was assessed by categorizing the stone size into three subgroups. The impact of stone location and the CT window on measuring stone size were evaluated.

    Results

    The mean stone size measured by ultrasound and CT scan was 11.23±5.26 and 9.48±4.7mm, respectively, which was significantly different. The highest rate of correlation was observed in the stones>10mm (81%) and then in 5-10mm (69.3%). The lowest agreement was observed in stones <5mm (37.5%).

    Conclusion

    Using ultrasonography as a screening test or a primary test for detecting the renal stones is recommended. However, considering the importance of a precise assessment of stone size in choosing the treatment method and the limitations of sonography in the evaluation of small stones, a CT scan should be considered as a standard diagnostic tool if there is no contraindication. In CT images, the application of BW might underestimate the stone size in comparison to SW. Considering the results of previous studies, it is better to use magnified BW to assess the stone size on CT scan images. Although the axial view in a CT scan is more routine, for measuring the stone size it is better to use coronal or sagittal views together with axial views.

    Keywords: CT scan, renal stone, ultrasound
  • Hamidreza Ghasemi Basir, Mohammad Mahdi Majzoobi, Abbas Moradi, Ali Saadatmand* Pages 356-361
    Background

    Brucellosis is one of the most common infectious diseases transmitted from animal to human. Different methods of blood culture, serology, PCR and ELISA are used to diagnose brucellosis. The aim of this study was to compare the diagnostic value of ELISA tests with Brucella serological tests in patients with brucellosis.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study that was conducted from the beginning of April 2018 to the end of March 2019, 231 patients referred to the Infectious Diseases Clinic of Sina Hospital in Hamadan with clinical symptoms and possible diagnosis of brucellosis were included in the study. 5 cc of blood was taken from the patients to prepare serum, at the same time as Wright, Combs Wright and 2ME serology tests, IgG and IgM ELISA tests were also performed using the ELISA kit of Pishtaz Teb Company (Made in Iran), which is designed with the cut-off method. Then the test results were analyzed with SPSS software, version 16 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA).

    Results

    231 patients suspected of brucellosis including 147(63.64%) men and 84(36.36%) women with an average age of 44.60±16.16 years and a minimum of 10 years and a maximum of 80 years were examined. IgG and IgM results were positive with brucellosis in 80.1% and 30.30%, respectively. The results of IgG and IgM were positive in 1/80 and 30.30%, respectively, and they were diagnosed with brucellosis. In comparison with 2ME, Wright and Coombs-Wright serology tests, the sensitivity of IgG was between 83.80% and 94.28% and its specificity was between 20 and 33.34%, the sensitivity of IgM was also between 34.78 and 40.0% and its specificity was between 78.67% and 89.47% at different cut points.

    Conclusion

    Compared to diagnostic serological tests for brucellosis, IgG is more sensitive and IgM is more specific. If serological tests are not available, ELISA can be used to diagnose brucellosis. But because of their lower diagnostic value, they cannot be replaced.

    Keywords: brucellosis, Iran, Immunoglobulin G, Immunoglobulin M
  • Azim Motamedfar, Mohammad Momen Gharibvand, Mohammadghasem Hanafi, Fatemeh Neghab* Pages 362-369
    Background

    The aim of the present study is to determine the accuracy of ultrasound imaging in the diagnosis of metastatic lymph nodes compared to postoperative pathology samples of patients with papillary thyroid cancer.

    Methods

    This study was carried out using a descriptive and analytical epidemiological method on 103 known patients with papillary thyroid cancer who referred to Imam and Golestan hospitals in Ahvaz for neck ultrasound from September 2021 to August 2022. A total of 103 patients (including 94 women (91.3%) and 9 men (8.7%)) with papillary thyroid cancer with an average age of (39.8±11.9) were included in the study. The average tumor size in these patients was estimated to be (16.8±10mm). The ultrasound results of these patients before surgery were compared with the pathology results of these patients after surgery.

    Results

    According to the obtained results, metastatic involvement of cervical lymph nodes was diagnosed in 36.6% of patients (38 people). Of these, 30.7% of patients (32 people) were real positive. The results of ultrasound before surgery were shown as false positive in 9.5% of patients (6 people). Lymphatic metastasis was not seen in 58.4% of patients (60 people) before surgery, which was consistent with the pathology result after surgery (true negative). The positive predictive value of examining metastatic lymph nodes by ultrasound was estimated at 84.2% and the negative predictive value at 92.3%. The diagnostic accuracy of ultrasound was 89%, the sensitivity rate was 86%, and the specificity rate was 90% with the area under the curve AUC=0.884 and P<0.001. Ultrasound accuracy is not affected by tumor size, Hashimoto's thyroiditis and metastasis location (P<0.05). In patients with Hashimoto's thyroiditis, the tumor size increases significantly more than 10 mm.

    Conclusion

    Ultrasound alone has an acceptable diagnostic accuracy in detecting metastatic lymph nodes caused by papillary thyroid cancer. However, the incidence of false negative error increases as the tumor size decreases.

    Keywords: lymph node, metastasis, needle aspiration, papillary thyroid cancer, ultrasound
  • Samad Golshani*, Zahra Azizi, Aliasghar Farsavian, Abbas Alipour Pages 370-377
    Background

    Coronary angiography is an elective method to confirm or rule out coronary artery disease and to decide on the treatment plan but it is an invasive method and it has some complications. The most important and common complication was hematoma. It could be the cause of mortality and morbidity. The present study was conducted with the aim of investigating the time of hematoma occurrence after angioplasty and investigating the effect of various factors (for example age, sex, BMI, BP, hematocrit, anticoagulant agent, etc.) on the occurrence of hematoma.

    Methods

    This was a prospective cohort study from March 2022 to March 2023 in Mazandaran heart center. The study population was patients who underwent angioplasty through the femoral artery. If the ACT is less than 150-180, sheet removal was done by applying pressure with the hand on the proximal puncture site for 15-20 minutes and ensuring sufficient hemostasis. Then, the ultrasound of the puncture site was performed before pulling the sheet/one hour and six hours after pulling the sheet, and after collecting the data, the data were analyzed to study the effect of BMI, BP, sex, hematocrit, hemoglobin, age, time of sheet removal, anticoagulant agent, etc. on prevalence of hematoma and it size.

    Results

    200 patients were examined, of which 44(22%) had hematoma. Women had hematoma more than men (P<0.05). BMI and blood pressure in patients with hematoma decreased and increased, respectively (P<0.05). Older age, female gender, lower hematocrit, and longer duration of sheet retention were effective factors in increasing hematoma size (P<0.05). In the logistic regression model, with increasing BMI, the chance of hematoma occurrence decreased (P=0.029, OR=0.831).

    Conclusion

    Controlling blood pressure and preventing of decreasing the hematocrit, reduces the incidence of hematoma in patients after angiography. Also, preventing hematocrit drop and removal of sheet at the appropriate time, can prevent of increasing in size of hematoma. There is some difference between nursing report and sonography finding. Nursing report overestimated the hematoma size.

    Keywords: angiography, angioplasty, hematoma, coronary heart diseases
  • Nahid Askari*, Ali Ali Shafieipour, Soudeh Khanamani Falahati-Pour Pages 378-387
    Background

    Mesenchymal stem cell (MSC) transplantation is a promising therapy for kidney repair. This study compared the regenerative effects of feline MSCs (fMSCs) and telmisartan, a renin-angiotensin blocker (RAB), in a feline model of chronic kidney disease (CKD).

    Methods

    The fMSCs were obtained from 35 Persian cats with CKD and characterized by CD44, CD90, and CD105 markers by using real-time RT-qPCR. The cats were randomly allocated to four groups, fMSCs injection (first group), telmisartan administration (second group), no treatment (third group), and healthy controls (fourth group). The study was conducted in Kerman province from December 2018 to December 2019. The factors that may affect the risk of CKD, such as age, weight, and history of kidney diseases, were considered as independent variables. The presence or absence of CKD was the dependent variable. The cats were followed up for 120 days and evaluated by physical examination, glomerular filtration rate (GFR), blood urea nitrogen (BUN), serum creatinine (SCr), serum urea, alanine transaminase (ALT), urine specific gravity (SG), and kidney histopathology. Statistical analysis was performed using SPSS software (version 20) with two-way ANOVA and Tukey test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The fMSCs group showed significant improvement in GFR, BUN, SCr, serum urea, SG, and kidney histology compared to the other groups. The fMSCs group also showed increased expression of CD44, CD90, and CD105 genes in the kidney tissue, indicating enhanced stem cell activity. The telmisartan group showed modest improvement in blood pressure and proteinuria, but no significant effect on other parameters. fMSCs transplantation can restore the kidney function and structure in cats with CKD by modulating the apoptosis and proliferation of renal cells. The telmisartan  patients benefited from the anti-hypertensive and anti-proteinuric effects of the drug, but not from its anti-fibrotic or anti-inflammatory effects.

    Conclusion

    fMSCs transplantation was more effective than telmisartan in improving kidney function and reducing kidney damage in cats with CKD. fMSCs may be a potential therapeutic option for CKD patients.

    Keywords: cat, kidney function, renin-angiotensin system, stem cells
  • Razieh Behzadmehr, Ariana Rasekhi, Banafsheh Zeinali-Rafsanjani, Alireza Rasekhi* Pages 388-395
    Background

    Several typical and atypical findings have been observed in Covid-19 high-resolution computer tomography (HRCT). To our knowledge, there is no study investigating the relationship between the presence of nodules in Covid-19 patients and the patient's condition. Therefore, the present study assessed the frequency of pulmonary nodules in Covid-19 patients according to their condition.

    Methods

    This cross-sectional study assessed the medical images of the patients referred to three university-affiliated centers (Nemazi, Ali Asghar and Shahid Faghihi Hospital) to perform Covid-19 HRCT from April to September 2020. The centers have been named H1, H2, and H3. Patients who were referred to these centers had good, poor, and fair conditions, respectively. The history of patients was assessed carefully. Patients' demographic information, nodule shape, number, size, location, presence of cavitation, and GGO around the nodule were assessed and recorded.

    Results

    Overall, 20576 patients (mean age=46.75±16.64 years old) were included in the study. Only 2.1% of cases had solid nodules. Most of them (96.76%) were accompanied by a GGO (halo sign), and only 10.42% were associated with a cavity. The good condition, patients showed significantly more solid nodules (3.46%) than others. In size of the nodules in good-condition patients (1.8 cm) is significantly larger than in fair-condition (1.22 cm) or poor condition patients (1.15 cm). 79.86%, 12.5%, and 7.64% of nodules were multiple, dual/triple, and single, respectively.

    Conclusion

    The frequency of nodules in the HRCTs of good-condition patients was significantly higher than in fair- or poor-conditionpatients; they also had more multiple and larger-sized nodules. The Pearson-coefficient test also revealed a small negative correlation between the presence of nodules and the patient's condition. It seems the presence of nodules indicates higher immunity to viral infections. In the follow-up, it was revealed that people who had nodules were not hospitalized in the ICU. Further study is needed to prove this point.

    Keywords: Covid-19, CT scan, nodule
  • Alireza Rasekhi, Ali Vatankhah, Saeed Solouki-Mootab, Banafsheh Zeinali-Rafsanjani* Pages 396-403
    Background

    Osteoid osteoma is a painful benign osteoblastic lesion occurring mainly in the long bones. On the one hand, some studies have declared that post-treatment CT cannot determine the success or failure of radiofrequency ablation, on the other hand, some studies have stated that imaging follow-up can be helpful or even mandatory in some cases. The present study aims to evaluate Osteoid Osteoma's imaging features before or after radiofrequency ablation with or without curettage and during the follow-up period.

    Methods

    In this retrospective and cross-sectional study, we reviewed twenty seven Osteoid Osteoma patients with radiofrequency ablation who were assessed via drilling with or without curettage from March 2015 to December 2019 at Nemazi Hospital, Shiraz University of Medical Sciences.

    Results

    Radiofrequency ablation with drilling was used in 22(81.5%) patients, and for the rest 5(18.5%), radiofrequency ablation with curettage and drilling was performed as a treatment procedure. The overall clinical success rate was 92.6%(25/27), with a low complication rate (7.4%). The mean diameter of nidus in pre/pos treatment was 3.46±2.02 and 2.22±1.75 mm, respectively. Femur 12(44.4%) was the most common bone in the patients. Significant differences between pre/post treatment follow up examinations in nidus size (P=0.03), nidus diameter (P=0.02), bone and calcification size (P=0.005) were detected. Additionally, it depicts that the mean values of tumor size and cortical thickening decreased after treatment.

    Conclusion

    It is noteworthy that the present study had some limitations, including the small sample size and the relatively short follow-up period. There is no significant difference between radiofrequency ablation after drilling and curettage in treating Osteoid Osteoma. It is concluded that although there was a significant difference in pre/post-treatment imaging, there is no need for continuous imaging follow-up in treated patients without clinical complications such as pain to mitigate radiation dose risks and healthcare expenses.

    Keywords: curettage, osteoblast, osteoid osteoma, radiofrequency ablation
  • Arash Heroabadi, Mahsa Zargaran, Alireza Khajehnasiri, Reza Atef Yekta * Pages 404-408
    Background

    Preventing the cancellation of surgeries is an important and devastating challenge in operating room management. Cancellation of pre-scheduled surgeries at the last moment in the operation room leads to increased length of stay, patient dissatisfaction, human resource consumption and financial burden for patients and the health care system. In this study, we have investigated the effect of recording the causes of surgery cancellations in the operation room on the incidence of surgery cancellations in patients who have been candidates for non-emergent surgeries.

    Methods

    A total of 545 surgeries which had been canceled in different types of surgery between March 2014 and March 2015 were recorded according to the reasons for cancellation in predetermined forms and the information was analyzed. The most common reasons for cancellation included changing the plan of treatment from surgery, a high-risk comorbidity with a high probability of mortality, patient’s refusal from surgery, an unanticipated duration of previous surgery longer than anticipated, the unavailability of an ICU bed in the hospital, requested laboratory data not being ready, failing to prepare requested packed RBCs and other hospital or patient-related problems.

    Results

    The percentage of surgery cancellations in most groups including orthopedics, urology, cardiac surgery, general surgery, gynecology and maxillofacial surgery, decreased during the course of this study. According to our findings the most relevant cause of non-emergent surgery cancellation was the unpredictable increased duration of previous surgery. The maxillofacial surgery group reached the highest surgery cancellation reduction rate and the cardiovascular surgery group experienced the lowest cancellation reduction rate. Also, the percentage of surgery cancellations in the field of neurosurgery increased during the study period.

    Conclusion

    Recording the reasons mentioned by the surgical team as the reason for canceling surgeries and reducing the rate of their occurrence during the study and providing appropriate feedback and dialogue in this case had a positive effect on reducing the rate of cancellation of the surgeries and reducing the mentioned reasons.

    Keywords: cancellation of surgery, hospital, operating room
  • Hossein Shahzadi* Pages 409-411