فهرست مطالب

ذهن، حرکت و رفتار - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، زمستان 1402)

نشریه ذهن، حرکت و رفتار
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز گل محمدی*، فاطمه داودی صفحات 1-12
    مقدمه

    کم تحرکی و یا بی تحرکی یکی از دلایل اصلی افسردگی و کاهش سطح کیفیت زندگی و همچنین اضطراب در کودکان دانسته می شود، با طراحی برنامه های حرکتی هدفمند می توان به سلامت حرکتی و روانی کودکان کمک کرد. در همین راستا هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برنامه حرکتی اسپارک بر کاهش اضطراب کودکان بود.

    روش شناسی: 

    راهبرد پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر منطقه یک شهر تهران با دامنه سنی 8 تا 12 سال بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 نفر انتخاب و بعد از انجام پیش آزمون (تکمیل پرسشنامه ی اضطراب اسپنس توسط والدین) به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل جایگزین شدند. گروه تجربی به مدت 16 جلسه در برنامه حرکتی اسپارک شرکت کردند، گروه کنترل فعالیتی نداشتند. درنهایت پس آزمون به عمل آمد و نتایج ثبت گردید، همچنین جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که سطح اضطراب کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در هر 6 مقیاس (وسواس فکری و عملی، پانیک/ بازارهراسی، اضطراب اجتماعی، اضطراب فراگیر، اضطراب جدایی و ترس از صدمات جسمانی) به طور معناداری کاهش یافته است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برنامه حرکتی اسپارک به عنوان یک روش کنترل و بهبود می تواند در کاهش علایم اضطراب کودکان تاثیر معنادار داشته باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، برنامه حرکتی اسپارک، کودکان، برنامه حرکتی
  • مهتا اسکندرنژاد*، شیرین یزدانی، حسام یاسین صفحات 13-28

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش فاکتورهای آمادگی حرکتی در پیش بینی عملکرد اجرایی ژیمناست ها در شرایط روانی کم فشار و پرفشار بود. نمونه آماری پژوهش شامل 40 نفر از ژیمناست های ماهر 10 تا 12 سال شهر تبریز بود که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. بدین منظور فاکتورهای آمادگی حرکتی ژیمناست ها سنجیده و عملکرد اجرایی آنها در دو شرایط روانی کم فشار و پرفشار مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ایجاد شرایط پرفشار از حضور ارزیاب عملکرد و تماشاگران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (همبستگی و رگرسیون خطی) در نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که فاکتورهای آمادگی حرکتی عملکرد ورزشکاران در شرایط پرفشار را پیش بینی می کند (05/0≤P). پس می توان چنین نتیجه گیری کرد که فاکتورهای آمادگی حرکتی ممکن است باعث تغییر پاسخ فرد به شرایط استرس زا بوده و عملکرد ورزشکار را در شرایط روانی پرفشار تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: آمادگی حرکتی، ژیمناستیک، عملکرد، شرایط روانی
  • امیر قیامی راد*، زهرا فتحی رضائی، علی مسلم زاده صفحات 29-42

    هدف تحقیق حاضر بررسی تفاوت اثر انواع توزیع توجه بر اساس مدل نیدفر در تعادل و راه رفتن بیماران پارکینسون بود. تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون به صورت میدانی و باهدف کاربردی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را بیماران مرد سالمند 60-70 ساله شهر تبریز تشکیل می دادند که با تشخیص نورولوژیست، مبتلابه پارکینسون درجه 3 بوده و نمونه های این تحقیق بر اساس معیارهای ورود و خروج تحقیق به صورت در دسترس و داوطلبانه از بین جامعه آماری ذکرشده به تعداد 25 نفر انتخاب و به روش تصادفی ساده به 4 گروه تجربی توجه بیرونی وسیع، توجه بیرونی باریک، توجه درونی وسیع و توجه درونی باریک و یک گروه کنترل 5 نفری تقسیم شدند. پس از ثبت اطلاعات دموگرافیک داوطلبان، پیش آزمون تست تعادل ایستا و پویا و راه رفتن به عنوان پیش آزمون اندازه گیری و ثبت شد. برای سنجش تعادل ایستا از دستگاه فورس پلیت و تعادل پویا از تست ستاره و برای راه رفتن از آزمون زمان سنجی (TUG) استفاده شد. نتایج نشان داد چهار سبک توجه بر اساس مدل نیدفر در تعادل ایستای بیماران پارکینسون تاثیر معنی داری ندارد. از طرفی چهار سبک توجه بر اساس مدل نیدفر در تعادل پویا و راه رفتن بیماران پارکینسون تاثیر معنی داری دارد. از نتایج کلی این مطالعه می توان نتیجه گرفت که چهار سبک توجه مدل نیدفر در تعادل پویا و راه رفتن بیماران اثرگذار بوده به ویژه سبک توجه بیرونی وسیع و باریک موجب بهبودی در وضعیت تعادلی پویا و افزایش سرعت راه رفتن در این بیماران شد.

    کلیدواژگان: چهار سبک توجه نیدفر، تعادل، راه رفتن، پارکینسون
  • میرحمید صالحیان*، پریچهر بصیرنیا صفحات 43-58

    هدف از مطالعه ی حاضر، مقایسه چرخش ذهنی در دو گروه ورزشکاران نخبه و غیرنخبه زن و مرد بود. پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای و نمونه ها به صورت هدفمند از ورزشکاران حرفه ای باشگاه های تبریز (شنا و والیبال) و دانشجویان ورزشکار دانشگاه آزاد تبریز انتخاب شدند. نمونه شامل 100 نفر که شامل 50 نفرورزشکار نخبه و 50 نفر دانشجوی غیرنخبه دانشگاه آزاد تبریز بود که هر گروه شامل 25 نفر ورزشکار مرد و 25 نفر ورزشکار زن بود.. برای سنجش عملکرد چرخش ذهنی از آزمون چرخش ذهنی پترز (1995) استفاده شد. برای بررسی طبیعی بودن داده ها از آزمون کولموگروف -اسمیرنوف و برای مقایسه ی میانگین ها از آزمون تحلیل واریانس دوراهه استفاده شد. یافته ها نشان داد عملکرد چرخش ذهنی ورزشکاران نخبه در مقایسه با دانشجویان ورزشکار غیرنخبه تفاوت معنی داری دارد (0001/0= P). همچنین عملکرد چرخش ذهنی در پسران نسبت به دختران تفاوت معنی داری را نشان داد (080/0=P) به طور کلی نتایج نشان دهنده ی برتری ورزشکاران نخبه و پسران در توانایی چرخش ذهنی بود. از آنجا که تمرینات ورزشی، چرخش ذهنی را افزایش می دهد، می توان اظهار داشت که تمرینات ورزشی، سایر حوزه های شناختی را نیز افزایش می دهد و این مورد، ارزش اجرا شدن در فرایند آموزش و پرورش و حتی سطوح باشگاهی را دارد.

    کلیدواژگان: چرخش ذهنی، ورزشکاران نخبه، ورزشکاران غیرنخبه، والیبال، شنا
  • طاهره غفاری، مهدی نمازی زاده*، مرضیه بلالی، اسماعیل نصیری صفحات 59-75

    روش های آموزشی در تربیت بدنی پیشینه طولانی دارد، و با توجه به آن در زندگی تحصیلی و روانی افراد همیشه مورد توجه بوده است. خودکارآمدی یکی از متغیرهای مهم در ورزش میباشد، شواهد تجربی کمی در مورد کارایی های مدل های آموزشی مختلف وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثر مدل آموزشی سنتی و مدل آموزشی بازی برای فهمیدن بر خودکارآمدی در نوجوانان دختر بود. در این پژوهش، که از نوع مقطعی نیمه تجربی،40 دانش آموز دختر متوسطه اول بدون سابقه بازی بدمینتون به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره قرار گرفتند .برای سنجش پرسشنامه خود کارآمدی کودکان و نوجوانان توسط موریس (2001) و با اقتباس از پرسشنامه خود کارآمدی بندورا، باربارانلی، کاپارا، پاستورلی (1996) ساخته شده است. سنجش عملکرد آموزش سرویس بلند بدمینتون هر گروه در دوره اکتساب و بعد از 48 ساعت در مرحله یادداری اجرا شد. در مرحله یادداری پرسشنامه خودکارآمدی توسط هر یک از شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تحلیل داده های خودکارآمدی از تحلیل کوواریانس یک و چند متغیره در سطح معناداری 05/0 استفاده شد. برتری معنی دار در گروه بازی برای فهمیدن نسبت به گروه سنتی در عملکرد خودکارآمدی دوره اکتساب و آزمون یادداری را نشان داد. علاوه بر این، نمره کل خودکارآمدی و همچنین خودکارآمدی اجتماعی گروه TGFU در یادداری به طور معنی داری بیشتر از گروه آموزش سنتی بود. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد اگر دانش آموزان با استفاده از رویکرد مدل آموزشی TGFU آموزش ببینند، جنبه های مختلف خودکارآمدی بهتری را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: مدل آموزشی بازی برای فهمیدن، مدل آموزشی سنتی، خودکارآمدی، نوجوانان
  • مالک احمدی*، مهدی حبیبی صفحات 76-91
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی نقش جنس، سن و شاخش توده بدنی در شایستگی حرکتی ادراک شده کودکان 7 تا 9 سال بود.

    روش ها

    روش تحقیق توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. 270 دانش آموز دختر و پسر 7 تا 9 سال با شاخص توده بدنی کم وزن، نرمال، و اضافه وزن، به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. برای سنجش شایستگی حرکتی ادراک شده از مقیاس تصویری شایستگی حرکتی ادراک شده برای کودکان، استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد کودکان 8 و 9 سال نسبت به کودکان 7 سال، شایستگی حرکتی ادراک شده بیشتری در مهارت های توپی، و کل مهارت های حرکتی دارند. این تفاوت در بین کودکان 8 و 9 سال معنادار نمی باشد. همچنین، شایستگی حرکتی ادراک شده کودکان اضافه وزن و کودکان نرمال نسبت به کودکان کم وزن، در هر سه مهارت (جابجایی، توپی، و کل) بیشتر می باشد. همچنین، در کودکان پسر، گروه اضافه وزن حتی نسبت به کودکان نرمال، شایستگی ادراک شده بیشتری در مهارت های توپی و کل مهارت های حرکتی دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، متغیرهای جنس، سن و شاخص توده بدنی، از عوامل موثر در رشد حرکتی ادراک شده کودکان 7 تا 9 سال هستند. توصیه می شود در طراحی و اجرای مداخلات رشدی حرکتی کودکان، عوامل جنس، سن و توده بدنی نیز در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، شایستگی حرکتی ادراک شده، مهارت حرکتی بنیادی، رشد حرکتی
  • مهدی اصغری، رقیه کیانی*، لیلا دلیر صفحات 92-107
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی تمرینات برایتونیک بر افسردگی و تاب آوری کادر درمان زن بخش کرونا بیمارستان انجام شد.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر به شیوه نیمه آزمایشی بوده و به صورت طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کادر درمان زن بخش کرونای بیمارستان های شهر پارس آباد در اسفندماه سال 1400 بود که 20 نفر از آن ها به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه افسردگی بک و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 هفته در تمرینات برایتونیک شرکت کردند. جهت آزمون فرضیه ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تمرینات برایتونیک، باعث کاهش افسردگی و افزایش تاب آوری در مرحله پس آزمون شده است (0/01>P).

    نتیجه-گیری: 

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، می توان این گونه نتیجه گیری کرد که از تمرینات برایتونیک می توان جهت کاهش افسردگی و افزایش تاب آوری، و در نتیجه، بهبود سلامت روان کادر درمان زن بخش کرونا بهره برد.

    کلیدواژگان: افسردگی، تاب آوری، تمرینات برایتونیک، کرونا
  • حسن سپهری بناب* صفحات 108-123

    هدف تحقیق حاضر، مطالعه تفاوت کارکردهای اجرایی و توانایی تنظیم هیجانات در افراد با سبک زندگی فعال و غیرفعال با در نظر گرفتن تفاوت های جنسیتی بود. مطالعه حاضر از نوع علی- مقایسه ای و انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز به تعداد 80 نفر در دو گروه فعال (20 نفر دختر، 20 نفر پسر) و غیرفعال (20 نفر دختر، 20 نفر پسر) بود. شناسایی افراد فعال و غیرفعال با استفاده از پرسشنامه میزان فعالیت بدنی شارکی، ارزیابی توانایی تنظیم هیجانات و کارکردهای اجرایی نیز به ترتیب با استفاده از مقیاس های تنظیم هیجانی گروس و جان (2003)، آزمون های فلانکر و دسته بندی کارت های ویسکانسین انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری دوعاملی نشان داد بین کارکردهای اجرایی و توانایی تنظیم هیجانی دانشجویان فعال و غیرفعال تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.05)، ولی در عملکرد پسران و دختران تفاوت معناداری وجود نداشت (p>0.05). با توجه به نتایج حاصل تمرینات جسمانی و ورزشی به عنوان یکی از راهکارها و استراتژی های تنظیم هیجانی و توسعه کارکردهای اجرایی برای عموم افراد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: افراد فعال و غیرفعال، تفاوت جنسیتی، تنظیم هیجان، کارکردهای اجرایی
  • حدیث محمدی، امیر دانا* صفحات 124-140
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه سرسختی ذهنی، ثابت قدمی و تفاوت های انگیزشی در بین ورزشکاران انفرادی و تیمی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر با توجه به هدف از نوع مطالعات کاربردی و از لحاظ ماهیت موضوع از نوع مطالعات توصیفی پس رویدادی با طرح علی-مقایسه ای است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه ورزشکاران شهرستان گرگان در رشته های انفرادی و تیمی بودند. نمونه های پژوهش به طور در دسترس و به روش مرحله ای انتخاب شدند. نمونه پژوهش 116 نفر شامل 57 نفر ورزشکار تیمی و 59 نفر ورزشکار انفرادی تشکیل دادند که با روش نمونه گیری در دسترس و مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های انگیزش ورزشی پللیتر، سرسختی ذهنی شیرد و ثابت قدمی داکورث استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس یک طرفه صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ورزشکاران رشته های انفرادی نسبت به ورزشکاران تیمی ازلحاظ ثابت قدمی در سطح پایینی قرار دارند. میزان سرسختی ذهنی و مولفه های اطمینان، ثبات و کنترل ورزشکاران انفرادی نسبت به ورزشکاران تیمی در سطح پایین تری قرار دارد. همچنین میزان انگیزش و مولفه های انگیزه درونی، تنظیم آمیخته و تنظیم خودپذیر ورزشکاران انفرادی نسبت به ورزشکاران تیمی کمتر است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که ورزشکاران رشته های انفرادی نسبت به ورزشکاران رشته های تیمی از لحاظ ثابت قدمی، سرسختی ذهنی و تفاوت های انگیزشی در سطح پایین تری قرار دارند.

    کلیدواژگان: سرسختی ذهنی، ثابت قدمی، انگیزش، ورزشکاران تیمی، ورزشکاران انفرادی
  • علی کریمی*، علی احمدی صفحات 141-159

    پژوهش با هدف تدوین الگوی رابطه فشار روانی و حمایت اجتماعی درک شده با اوقات فراغت صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش 320 نفر از مدیران و کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه بودند که با استفاده از روش تصادفی ساده 175 نفر به ‏عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش استفاده از سه پرسشنامه : فشار روانی (SOSS)، پرسشنامه حمایت اجتماعی نوربک (NSSQ) و پرسشنامه اوقات فراغت بود. در این پژوهش، برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری اسمارت پی ال اس، مدل معادلات ساختاری و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که فشار روانی بر حمایت اجتماعی درک شده با ضریب تاثیر 699/0 و مقدار بحرانی 86/11، فشار روانی بر اوقات فراغت با ضریب تاثیر 27/0 و مقدار بحرانی 16/3 و حمایت اجتماعی درک شده بر اوقات فراغت با ضریب تاثیر 57/0 و مقدار بحرانی 94/6 تاثیر داشته است. همچنین نتایج آزمون سوبل نشان داد که میزان Z-value 92/11 می باشد که چون بیش تر از 96/1 است تاثیر متغیر حمایت اجتماعی درک شده در رابطه بین فشار روانی و اوقات فراغت تایید می گردد. به مدیران اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه پیشنهاد می شود که با ایجاد سیستم های حمایتی قوی در محیط کار و خارج از آن از جمله حمایت اجتماعی درک شده، زمینه کاهش عوارض جدی کمی و کیفی فشار روانی را در میان پرسنل ایجاد نمایند و در نتیجه به اهداف سازمانی خود دست یابند.

    کلیدواژگان: فشار روانی، حمایت اجتماعی درک شده، اوقات فراغت، اداره کل ورزش و جوانان
  • سمانه السادات خلیلی راد، حسن محمدزاده، الهه یوسفی* صفحات 160-171
    مقدمه

    پژوهش ها در حوزه تربیت بدنی نشان داده است که ورزش به عنوان یک فعالیت جسمانی چه در سطح همگانی و چه قهرمانی، نقش مهم و چشمگیری در آمادگی بدنی ادراک شده افراد دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط آمادگی بدنی ادراک شده با شایستگی حرکتی دانشجویان بود.

    روش شناسی:

     بدین منظور 196 نفر از دانشجویان دختر دوره کارشناسی از دانشگاه یزد در رده سنی 22-19 سال به صورت در دسترس، در این پژوهش شرکت کرده و پرسشنامه آمادگی بدنی ادراک شده را تکمیل کردند. سپس آزمون های آمادگی جسمانی از شرکت کنندگان به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری و با نرم افزار spss نسخه 23و در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین آمادگی بدنی ادراک شده و شایستگی حرکتی دانشجویان وجود ندارد و آمادگی بدنی ادراک شده نمی تواند هیچ کدام از مولفه های شایستگی حرکتی را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن ضریب تعیین، آمادگی بدنی ادراک شده تبیین کننده شایستگی حرکتی دانشجویان نیست و توانایی پیش بینی آن را ندارد. بنابراین آمادگی بدنی ادراک شده برای بهبود شرایط جسمانی و شایستگی حرکتی عامل اثر گذاری نمی باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی بدنی ادراک شده، آمادگی جسمانی، خودپنداره بدن، شایستگی حرکتی
  • حمیدرضا طاهری تربتی*، مرصاد خداشناس، علیرضا صابری کاخکی صفحات 172-183

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرین برنامه های منتخب آموزش شطرنج بر حافظه کاری، بازداری و توجه کودکان دارای اختلال بیشفعالی نقص توجه: با تاکید بر بازداری و غیر بازداری بود. در این مطالعه ، 30 کودک دارای اختلال بیش فعالی نقص توجه به صورت تصادفی به سه گروه آموزش شطرنج با بازداری (10 نفر)، آموزش شطرنج بدون بازداری (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی آزمودنی ها، سه جلسه در هفته به مدت سه هفته آموزش شطرنج با و بدون بازداری به ترتیب برای گروه های آموزش شطرنج با بازداری و آموزش شطرنج بدون بازداری اجرا شد. داده ها از طریق روش آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معنی داری 05/0≤p تحلیل شدند. در هر سه مولفه گروه های آموزش شطرنج (با و بدون بازداری) تفاوت معنی داری نشان دادند (05/0≤p). و همچنین نتایج بین دو گروه آموزش شطرنج (با و بدون بازداری) تقاوت معنی دار وجود داشت (05/0≤p). نشان داده شد هر دو روش آموزش شطرنج (با و بدون بازداری) تاثیر معنا داری بر حافظه کاری، بازداری و توجه کودکان دارای اختلال بیش فعالی و نقص توجه داشتند. به نظر می رسد آموزش شطرنج میتواند باعث بهبود عملکرد این کودکان شود و همچنین رویکرد بازداری را می توان به عنوان یک رویکرد جدید برای استفاده به عنوان مداخله ای برای اختلال بیش فعالی نقص توجه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی نقص توجه، حافظه کاری، بازداری، توجه، شطرنج
|
  • Behrouz Golmohammadi*, Fatemeh Davoodi Pages 1-12

    Lack of movement or immobility is considered one of the main causes of depression and decrease in quality of life and anxiety in children, by designing targeted movement programs, children's movement and mental health can be helped. In this regard, the aim of this study was to investigate the effect of Spark movement program on reducing children's anxiety. The current research strategy was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of female students in one district of Tehran, with an age range of 8 to 12 years, 24 of whom were selected using the available sampling method and after completing the pre-test (completion of the Spence anxiety questionnaire by parents) randomly in Two experimental and control groups were replaced. The experimental group participated in the Spark movement program for 16 sessions, the control group did not do any activity. Finally, the post-test was performed and the results were recorded, and multivariate analysis of variance was used to analyze the data using SPSS version 24 software. The results showed that the level of anxiety of children in the experimental group, compared to the control group, significantly decreased in all 6 scales (obsessive-compulsive disorder, panic / agora phobia, social anxiety, generalized anxiety, separation anxiety and fear of physical injuries). According to the findings of the present study, it seems that Spark movement program as a method of controlling and improving performance can have a significant effect in reducing children's anxiety symptoms.

    Keywords: Anxiety, Spark motor program, Children, Movement program
  • Mahta Eskandarnejad *, Shirin Yazdani, Husam Yaseen Pages 13-28

    The aim of the present study was to investigate the role of motor fitness factors in predicting the performance of gymnasts in low and high psychological pressure conditions. The statistical sample of the research included 40 skilled gymnasts aged 10 to 12 years old in Tabriz, who were selected through random sampling. For this purpose, the motor fitness factors of gymnasts were measured and their performance was evaluated in low-pressure and high-pressure psychological conditions. In order to create high-pressure conditions, the presence of performance evaluators and spectators was used. Data analysis was done using descriptive (mean and standard deviation) and inferential (correlation and linear regression) statistical methods in SPSS software. The findings of the research showed that movement readiness factors predict the performance of athletes in high pressure conditions (P≤0.05). Therefore, it can be concluded that the factors of movement preparation may change the response of a person to stressful conditions and affect the athlete's performance in stressful psychological conditions.

    Keywords: Motor fitness, Gymnastics, performance, Psychological Conditions
  • Zahra Fahti Rezayi, Ali Moslemzadeh Pages 29-42

    The aim of the current research was to investigate the difference in the effect of different types of Nidfer's model of attention on balance and walking of patients with Parkinson's. The present research was conducted as a semi-experimental type with a pre-test-post-test design in the field and with a practical purpose. The statistical population of the current research consists of 60-70-year-old elderly male Parkinson patients of Tabriz city, who are diagnosed with Parkinson's degree 3 by a neurologist and the samples of this research are the criteria of entering and exiting the research in an available and voluntary manner from the aformentioned statistical population. A number of 25 people were selected and divided by simple random method into 4 experimental groups including external attention, narrow external attention, internal attention and narrow internal attention and a control group of 5 people. After registering the demographic information of the candidates, the pre-test of the static and dynamic tests and walking were measured and recorded. The Kistler force plate device was used to measure the static balance and the star test was used for dynamic balance. Also the time measurement test (TUG) was used for walking. The results showed that the four attention styles based on the Nidfer model have no significant effect on the static balance of Parkinson's patients. But the four changing styles of Nidfer's model have a significant effect on dynamic balance and walking in Parkinson's. From the general results of this study, it can be concluded that the four attention styles of the Nidfer model have been significant effect on the dynamic balance and walking of the patients. The special style of wide and narrow external attention causes improvement in the dynamic health status and an increase in walking speed in these patients.

    Keywords: Nidfer' s four attention styles, Balance, Walking, Parkinson
  • MirHamid Salehian *, Parichehr Basirnia Pages 43-58

    The goal of current survey is to study deference of performance of mental rotation into groups of elite and non-elite athletes with considering of gender differences. Current survey is a semi-experimental type and models are chosen from elite athletes of swimming clubs and volleyball clubs of Tabriz and also athlete students of Tabriz Azad University in an objective matter models which include 100 people; that which is consisting of 50 elite athletes (professional) and 50 athlete students of Tabriz Azad University. Each group consists of 25 male and 25 female models. For measuring the performance of mental rotation peters examination of mental rotation was applied. The test of kolmogorov smirnov is used to investigate the naturalness of data and two-way variance analysis test was used for comparison of averages. The findings were showing that the performance of mental rotation in elite and professional athletes had meaningful difference in comparison with student athletes of Tabriz Azad University (p=0.0001) also performance of mental rotation in male models has meaningful deference in comparison with female models (p=0.008).In general the results were showing superiority of elite athletes and male models in abilities of mental rotation. Since the physical activities increase mental rotation it can be assumed that physical activities will increase other cognitive areas and this case is worth executing in education and nourishment and also in club levels.

    Keywords: mental rotation, gender differences, elite, non-elite student athletes, volleyball, swimming
  • Tahere Ghaffari, Mehdi Namazizadeh *, Marzia Balali, Esmail Nasiri Pages 59-75
    Background and Aim

    Educational methods in physical education have a long history, and due to that, they have always been of interest in the academic and psychological life of people. Self-efficacy is one of the important variables in sports, there is little empirical evidence about the effectiveness of different training models. The purpose of this research was to compare the effect of traditional educational model and TGFU educational model on self-efficacy in adolescent girls.

    Methods

    In this cross-sectional, semi-experimental study, 40 first-year high school girls with no history of playing badminton were randomly divided into two groups of 20 each. To measure the self-efficacy questionnaire of children and adolescents by Morris (2001) and adapted from the self-efficacy questionnaire of Bandura, Barbaranelli, Capara, Pastorelli (1996). Performance measurement of badminton long serve training of each group was performed in the acquisition period and after 48 hours in the memorization phase. In the recall phase, the self-efficacy questionnaire was completed by each of the participants. To analyze self-efficacy data, univariate and multivariate covariance analysis was used at a significance level of 0.05.

    Results

    The findings showed a significant superiority in the TGFU group compared to the traditional group in the self-efficacy performance of the acquisition period and the memorization test. In addition, the total score of self-efficacy as well as social self-efficacy of the TGFU group in memory was significantly higher than the traditional education group.

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that if students are trained using the TGFU educational model approach, they show better self-efficacy in different aspects.

    Keywords: Teaching Game for Understand educational model, traditional educational model, self-efficacy, youth
  • Malek Ahmadi *, Mahdi Habibi Pages 76-91
    Purpose

    The aim of this study was to examine the role of gender, age, and body mass index on the perceived motor competence of 7-9-year-old children.

    Methods

    The research method was descriptive and causal-comparative. A total of 270 male and female students aged 7 to 9 years, with underweight, normal, and overweight body mass indexes, were selected using purposive sampling. The pictorial scale of Perceived Movement Skill Competence was used to measure perceived motor competence.

    Results

    The results showed that the groups of 8 and 9-year-old children had higher perceived motor competence scores than the 7-year-old children in ball skills and total skills. However, this difference was not significant between the groups of 8 and 9-year-olds. Moreover, both the overweight and normal weight groups exhibited higher perceived motor competence than the underweight group across all three skills (locomotor, ball, and total skills). Further, the overweight male group demonstrated even higher perceived competence than the normal weight group in ball skills and total skills.

    Conclusion

    Gender, age, and body mass index are influential factors in the perceived motor development of children aged 7 to 9 years. It is recommended to consider these factors when designing and implementing motor development interventions for children.

    Keywords: Perceived motor competence, body mass index, Fundamental motor skill, Motor development
  • Mehdi Asghari, Roghayeh Kiyani *, Leila Delir Pages 92-107
    Background & Purpose

    The Purpose of this study was to investigate the effectiveness of Brytonic exercises on depression and resilience of female coronary therapists in hospitals.

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental study and was conducted as a pre test-post test design with a control group. The statistical population of this study included all female medical staff in the corona ward of Parsabad hospitals in Esfand 1400, 20 of whom were selected as the available sample. Beck Depression Inventory and Connor and Davidson Resilience Scale were used to collect data. The subjects in the experimental group participated in Brytonic exercises for 8 weeks. Multivariate analysis of covariance was used to test the hypotheses.

    Results

    The results showed that Brytonic exercises reduced depression and increased resilience in the post test phase (P<0.01).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that Brytonic exercises can be used to reduce depression and increase resilience and, consequently, improve the mental health of female coronary therapists.

    Keywords: Brytonic exercises, Corona, depression, Resilience
  • Hasan Sepehri Bonab * Pages 108-123

    The aim of this study was to investigate the differences in executive functions and the ability to regulate emotions in active and inactive individuals, considering gender differences. The present study was a comparative study and the samples were selected purposefully from among the students of Payame Noor University in Tabriz, with a total of 80 participants divided into two groups: active (20 females, 20 males) and inactive (20 females, 20 males). The identification of active and inactive individuals was done using the Physical Activity Questionnaire (PAQ). The assessment of the ability to regulate emotions and executive functions was performed using the Gross and John Emotion Regulation Scale (2003) and the Flanker and Wisconsin Card Sorting tests, respectively. The results of the two-way analysis of variance showed a significant difference (p<0.05) between executive functions and emotional regulation abilities of active and inactive students. However, there was no significant difference in performance between boys and girls (p>0.05). Based on the results, physical and sports exercises are suggested as one of the strategies for emotional regulation and the development of executive functions for the general population.

    Keywords: Active or inactive Individuals, emotional regulation, Executive functions, Gender differences
  • Hadis Mohammadi, Amir Dana * Pages 124-140
    Aim

    The purpose of the present study was to compare the mental Toughness, grit and motivational differences among individual and team athletes.

    Method

    The present study is a descriptive post-event study with a causal-comparative design according to the purpose of the applied studies and in terms of the nature of the subject. The statistical population of the study included all athletes in Gorgan in individual and team disciplines. Research samples were accessible and selected by stepwise method. The research sample consisted of 116 people including 57 team athletes and 59 individual athletes who were selected by available sampling method and stage. Platter’s sports motivation questionnaire, abortive mental toughness and Duckworth steadfastness questionnaire were used to collect data.

    Results

    Data analysis was performed by one-way analysis of variance. The results showed that individual athletes are steadfast than athletes in the lower level. Subjective hardiness and components of assurance, stability and control of individual athletes are lower than team athletes. Also, the amount of motivation and components of internal motivation, mixing regulation and self-regulating individual athletes are less than team athletes.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that individual athletes are steadfast, mentally stiff and motivational differences are lower than team-mates athletes.

    Keywords: Mental Toughness, grit, motivation, Individual athletes, Team athletes
  • Ali Karimi *, Ali Ahmadi Pages 141-159

    The present study was conducted with the aim of compiling a model of the relationship between psychological pressure and perceived social support, with the leisure time of managers and employees . The research method was descriptive-correlation, . The statistical population of the research consisted of 320 people, managers and employees of the General Department of Sports and Youth of Kermanshah Province, who were selected as a statistical sample using simple random method . The research tool was the use of three standard questionnaires: psychological stress (SOSS), Norbek Social Support Questionnaire (NSSQ), and a researcher-made free time questionnaire. In this research, SmartPLS statistical software, structural equation model and confirmatory factor analysis method were used for data analysis. The results of the research showed that psychological pressure on perceived social support with an impact factor of 0.699 and a critical value of 11.86, psychological pressure on leisure time with an impact factor of 0.27 and a critical value of 3.16 and perceived social support. It has had an impact on leisure time with an impact factor of 0.57 and a critical value of 6.94. Also, the results of the Sobel test showed that the Z-value is 11.92, which is more than 1.96, and the effect of the perceived social support variable on the relationship between mental stress and leisure time is confirmed. According to the findings of the research, it is suggested to the managers of the General Department of Sports and Youth of Kermanshah Province, that by creating strong support systems in the work environment, and outside of it, including perceived social support, the field of reducing serious quantitative and qualitative complications of stress create morale among the personnel, and as a result achieve their organizational goals.

    Keywords: psychological stress, Perceived social support, Leisure Time, General Department of Sports, Youth
  • Samaneh Sadat Khalilirad, Hasan Mohammadzadeh, Elaheh Yousefi * Pages 160-171
    Introduction

    Researches in the field of physical education have shown that sports as a physical activity, both at the general level and at the championship level, has an important and impressive role in the perceived physical fitness of people. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the relationship between perceived physical fitness and motor competence of students.

    Methodology

    For this purpose, 196 female undergraduate students from Yazd University in the age group of 19-22 years participated in this research and completed the perceived physical fitness questionnaire. Then physical fitness tests were performed on the participants. Data analysis was done using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression with spss software version 23 and at a significance level of 0.05.

    Findings

    The results showed that there is no significant correlation between the perceived physical fitness and motor competence of students, and the perceived physical fitness cann,t predict any of the components of motor competence.

    Conclusion

    Due to the low coefficient of determination, perceived physical fitness does not explain students' motor competence and does not have the ability to predict it. Therefore, perceived physical fitness is not an effective factor for improving physical condition and motor skills.

    Keywords: Perceived physical fitness, physical fitness, Body self-concept, Motor competence
  • HamidReza Taherie Torbatie *, Mersad Khodashenas, Alireza Saberie Kakhkie Pages 172-183

    The purpose of this study was to compare the effect of selected chess training programs on working memory, inhibition and attention of children with attention deficit hyperactivity disorder: with emphasis on inhibition and non-inhibition. In this study, 30 children with attention deficit hyperactivity disorder were randomly divided into three groups of chess training with inhibition (10 people), chess training without inhibition (10 people) and control (10 people). The training program of the subjects was three sessions a week for four weeks of chess training with and without inhibition, respectively, for the groups of chess training with inhibition and chess training without inhibition. Data were analyzed through one-way analysis of variance at a significance level of P≤0.05. In all three components, chess training groups (with and without inhibition) showed a significant difference (P≤0.05). Also, there was a significant difference between the two chess training groups (with and without inhibition) (P≤0.05). It was shown that both methods of teaching chess (with and without inhibition) had a significant effect on working memory, inhibition and attention of children with hyperactivity disorder and attention deficit disorder. It seems that chess training can improve the performance of these children and also the inhibition approach can be considered as a new approach to be used as an intervention for attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Working memory, Inhibition, attention, Chess