فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال بیستم شماره 62 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/24
  • تعداد عناوین: 32
|
  • هاله عزتی راد، مرتضی اکبری*، مرتضی موسی خانی، علی بدیع زاده صفحات 13-34
    بین المللی سازی کسب وکارهای روستایی به ویژه بین المللی سازی کالاهای صنعتی، یکی از شاخص های رشد و توسعه یافتگی یک کشور است. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر عملکرد بین المللی سازی بر اساس دیدگاه مبتنی بر منبع و قابلیت های پویا می باشد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی و بر حسب گردآوری داده ها، کیفی- مطالعه موردی می باشد. جامعه آماری در این پژوهش، مدیران و صاحبان کسب وکارهای بین المللی روستایی در صنعت بسته بندی مناطق مختلف استان آذربایجان غربی در قلمرو زمانی 1397تا 1401 است. داده ها از طریق مطالعه منابع مستند و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 13 کسب وکارهای روستایی بسته بندی استان آذربایجان غربی، از طریق نمونه گیری (هدف مند با اشباع نظری) جمع آوری شد. در مرحله کدگذاری باز، 130 کد مقدماتی از تحلیل مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار Atlas.ti7 شناسایی شد که پس از پالایش و ادغام کدهای مشابه، 70 کد نهایی شدند. در دومین مرحله، کدگذاری محوری با استفاده از کدهای باز، حول پدیده موردبررسی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل مصاحبه ها و داده ها، عوامل موثر بر عملکرد بین المللی سازی کسب وکارهای روستایی استان آذربایجان غربی به دو دسته عوامل داخلی و عوامل محیطی بخش بندی می گردد که به ترتیب عوامل داخلی شامل سرمایه های ارتباطی، ویژگی های محصول، منابع مشهود، تجربه مدیریت و تعهد و اعتبار، منابع انسانی، یادگیری محلی و انعطاف پذیری و عوامل محیطی شامل فاصله روانی کم، سرمایه های روستایی، محیط نهادی هستند و همه این عوامل، عملکرد بین المللی سازی را تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: بین المللی سازی، دیدگاه قابلیت های پویا، دیدگاه مبتنی بر منابع، عملکرد بین المللی سازی، کسب وکارهای روستایی
  • مرتضی هندیجانی فرد، زهرا آراستی*، نرگس ایمانی پور، احسان چیت ساز صفحات 35-62
    با توجه به تنوع رویکردها، سطوح تحلیل و نقاط تمرکز در مطالعات حوزه شکست کسب وکار، مطالعه علم سنجی حاضر با هدف ترسیم نقشه دانش شکست کسب وکار و شکست کارآفرینی، شناسایی مفاهیم کلیدی مرتبط و تدوین الگوی مفهومی مطالعات این حوزه در شش سال اخیر (2016 تا 2021) انجام شده است. این پژوهش، نخست به روش تحلیل هم رخدادی بر روی مفاهیم شکست کسب وکار و شکست کارآفرینی (مطالعات منتشرشده در پایگاه وب آوساینس از سال 2016 تا 2021) انجام شد و سپس با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مفاهیم کلیدی مستخرج از تحلیل هم رخدادی، الگوی مفهومی مطالعات تدوین گردید. این پژوهش، از نظر روش گردآوری داده ها، آمیخته است به گونه ای که پس از تحلیل کمی پژوهش ها با استفاده از تحلیل هم رخدادی، به تحلیل محتوای کیفی مفاهیم کلیدی مستخرج از این تحلیل پرداخته است. یافته ها نشان دادند واژه «شکست کسب وکار» هم رخدادی بیشتری با واژه های «عملکرد»، «راهبرد»، «نوآوری»، «شکست»، «رشد» و «رفتار» دارد. همچنین، واژه «شکست کارآفرینی» هم رخدادی بیشتری با واژه های «تصمیم گیری»، «خودباوری»، «دیدگاه»، «یادگیری از شکست»، «استقامت» و «خویش» دارد. بر اساس نتایج تحلیل محتوا، مطالعات به 6 دسته کلی تقسیم بندی شدند: 1) نوع شناسی های شکست کسب وکار 2) فرایندهای پس از شکست کسب وکار 3) مدل ها و نسبت های پیش بینی ورشکستگی 4) عوامل تعیین کننده بقا و رشد کسب وکار 5) عوامل فردی موثر بر شکست کارآفرین 6) عوامل محیطی و نهادی موثر بر شکست کسب وکار. در پایان، پیشنهادهای کاربردی و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: شکست کسب وکار، شکست کارآفرینی، تحلیل هم رخدادی، علم سنجی، تحلیل محتوا
  • ارسلان نامی، شهناز نایب زاده*، سید حسن حاتمی نسب، محمدتقی هنری صفحات 63-89

    موفقیت یک برند بخصوص در بخش خدمات مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. هدف این پژوهش شناسایی مولفه های برند موفق و اعتباریابی وضعیت برند موفق در آموزش عالی است. روش این پژوهش ترکیبی است. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان دانشگاه فنی و حرفه ای هستند. تعداد 10 نفر با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل مضمون و روش کدگذاری باز استفاده شد. در بخش کمی جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه فنی و حرفه ای است. در این بخش ابتدا به منظور تحلیل شکاف 17 خبره و سپس 67 نفر از کارکنان دانشگاه به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری با SmartPLS نسخه 2 استفاده شد. یافته های کیفی نشان داد برند موفق از مقوله های تصویر دانشگاه، هزینه و موارد مالی، خدمات و امکانات دانشگاهی، تبلیغات و ارتباطات برون دانشگاهی، برنامه ریزی و موفقیت آموزشی و موقعیت دانشگاه تشکیل شده است. یافته های تحلیل مسیر نشان داد بار عاملی سوالات مربوط به هر متغیر بالاتر از حد استاندارد است، درنتیجه سوالات می توانند به خوبی متغیر مربوط به خود را تبیین کنند. همچنین t آماری نشان می دهد رابطه معناداری بین سوالات و متغیرهای مربوطه وجود دارد. یافته ها نشان داد بیشترین شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب مربوط به مقوله های اعتبار دانشگاه، مشارکت دانشگاه با جامعه، برداشت افراد و جامعه از نام دانشگاه و کیفیت آموزش است.

    کلیدواژگان: برند، برند موفق، آموزش عالی، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • مصطفی دبیری*، محمدصادق دبیری، محمدرضا دبیری صفحات 91-112

    مکان یابی مناسب برای ایجاد سایت کسب و کار یکی از عوامل موفقیت در سرمایه گذاری است. هدف ازانجام این مطالعه، ارایه ی یک روش برای مکان یابی بهینه محل یک کسب و کار با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی شهودی (IF-AHP) است. گزینه های مورد ارزیابی در این مطالعه، پنج مکان پیشنهادی در استان کردستان ایران می باشند. برای انتخاب معیارها از روش دلفی فازی، و برای و تعیین وزن معیارها نسبت به هم، و تعیین وزن گزینه ها نسبت به هر معیار، از روش دلفی فازی شهودی استفاده شده است. محاسبات لازم برای اولویت بندی مکان های موجود با استفاده از روش ترکیبی تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و مجموعه های فازی شهودی انجام شده است و در نهایت اولویت هرمکان برای ایجاد گارگاه تولید مصالح پیش ساخته ساختمانی مشخص گردیده است. تعیین ضریب اهمیت معیارها و تبدیل متغیرهای کلامی به اعداد فازی شهودی از ویژگی ها و مزایای این روش می باشند. همچنین با توجه به اینکه موضوع عدم قطعیت در مجموعه های کلاسیک و حتی مجموعه های فازی تعریف نشده است، به کارگیری مجموعه های فازی شهودی که در برگیرنده ی فاکتور عدم قطعیت می باشد می تواند به برنامه ریزان در فرایند برنامه ریزی آینده نگر کمک نماید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی شهودی می توان برای  مکان یابی بهینه محل یک کسب و کار استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کسب وکار، مکان یابی، اولویت بندی، انتخاب چند معیاره، مجموعه های فازی شهودی
  • مجتبی سکوتی بداغ، کامبیز شاهرودی*، محمود منصف شبگو، نرگس دل افروز صفحات 113-132
    با توجه به رشد جمعیت نیاز به ساخت وساز، اجتناب ناپذیر است. در این راستا حوزه صنعت ساختمانی کشور همواره در تامین کمیت و کیفیت آن با معضلاتی روبه رو بوده است. بر همین اساس، هدف این پژوهش ارایه مدل شکایت مشتری در صنعت ساختمانی کشور با رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد بود. مسیله اصلی پژوهش نیز عبارت است از: مدل شکایت مشتری در صنعت ساختمانی کشور چگونه مدلی است؟ روش پژوهش حاضر، کیفی و از لحاظ هدف نیز بنیادین بود. همچنین برحسب روش گردآوری داده ها از نوع تحقیقات میدانی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش حاضر استاد رشته های معماری، عمران و شهرسازی و همچنین مدیران ارشد شرکت های ساختمانی شهر انزلی در سال 1400 بودند. در این پژوهش از نمونه گیری نظری استفاده گردید و تعداد حجم نمونه با توجه به اشباع نظری 17 نفر بوده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و از طریق روش نظریه پردازی داده بنیاد به تحلیل داده های کیفی اقدام شده است. برای اعتبار یافته ها از روش صوری و برای پایایی نیز از روش ضریب توافق کدگذاری استفاده شد که حاصل کدگذاری مجدد 91/0 حاصل شد. یافته ها نیز با روش کدگذاری به صورت دستی تحلیل شدند. یافته ها نشان داد شرایط علی (شامل فقدان اخلاق کسب وکار و رعایت نکردن اصول پیکره بندی مدیریت پروژه)، پدیده محوری (شکایت مشتریان)، شرایط مداخله گر (تدوین سیاست ها و خط مشی های کلان دولت)، شرایط زمینه ای (عوامل اقتصادی و رقابتی)، راهبردها (ارزش ویژه برند) و در نهایت هزینه فرصت ازدست رفته و طراحی سازه مبتنی بر نیازسنجی به عنوان پیامدها انتخاب شدند. می توان نتیجه گرفت مدل شکایت مشتری در صنعت ساختمانی کشور دارای مولفه های اخلاقی، اقتصادی، سیاست گذاری و هزینه ای است که می تواند موردتوجه برنامه ریزان صنعت ساختمان کشور قرار گیرد و در راستای رضایتمندی بیشتر مشتریان به آن نگریست.
    کلیدواژگان: شکایت مشتری، شرایط اقتصادی، صنعت ساختمانی، مدیریت پروژه، نظریه پردازی داده بنیاد
  • فاضل بذرافشان، احسان موسوی خانقاه*، جمشید عدالتیان شهریاری، نصرت الله شادنوش صفحات 135-155
    سیستم های تجارت الکترونیک بنگاه تجاری- مشتری (B2C) دارای حوزه ی جغرافیایی وسیع و مشتریان گسترده می باشند. یکی از راهکارهای جدید جهت پاسخ گویی مناسب به مشتریان، اقتصاد مشارکتی است. اقتصاد مشارکتی، مدل نوآورانه ی کسب و کار با تاکید بر اجتماع و مردم است که بر ارزش اجتماعی جامعه تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اقتصاد مشارکتی بر سیستم های تجارت الکترونیک B2C با نقش میانجی ارزش اجتماعی بود. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی بوده و از نظر شیوه ی اجرا، توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش 110 نفر از خبرگان تجربی و دانشگاهی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته ی مدیریت فناوری اطلاعات بودند که حجم نمونه، مطابق جدول کرجسی و مورگان 86 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش طبقه ای استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و به کمک نرم افرارSmartPLS3 انجام شد. یافته های پژوهش نشان دادند که تعهد، فاکتور اقتصادی، زیرساخت و همکاری بر ارزش اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری دارند. همچنین ارزش اجتماعی بر سیستم های تجارت الکترونیک B2C تاثیر مثبت و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مشارکتی، سیستم های تجارت الکترونیک B2C، ارزش اجتماعی، معادلات ساختاری
  • راحله انصاری، سید حسن حاتمی نسب*، شهناز نایب زاده صفحات 155-182

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی مضامین روان سنجی خرید تکانشی با دیدگاه ویژگی های شخصیتی انجام شد. پژوهش حاضر اکتشافی-توسعه ای است که با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، مضامین اصلی مرتبط با مفهوم خرید تکانشی را با اتکا به ویژگی های شخصیتی 5 عاملی استخراج و در قالب یک مدل ارایه کرده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای (مطالعه ادبیات پیشین) و مصاحبه عمیق از افرادی که درگیر رفتار خرید تکانشی هستند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. مشارکت کنندگان پژوهش شامل 23 نفر از زنان (مشتریان لوازم آرایش برند هدی بیوتی) کشورهای حاشیه خلیج فارس (عمان، کویت، امارات) به انضمام استان های جنوبی ایران بود که با استفاده از آزمون های آر.اف.ام و بارات، تکانشگری و خرید افراطی آنان اثبات شده بود. همچنین در تحلیل داده های جمع آوری شده، از نرم افزار Nvivo10 استفاده شد. یافته ها نشان داد 16 مضمون فراگیر و 32 مضمون سازمان دهنده مشتق شده از متن مصاحبه های انجامی، شکل دهنده الگوی تحقیق بودند. همچنین از این حیث که در این الگو مولفه هایی چون رودربایستی، خودشگفت زدگی، پیام کلایتون و ظرفیت خرید به عنوان مضامین جدید مطرح شده است، این الگو جنبه نوآورانه داشت. همچنین در الگوی مطرح شده، متغیرهای حظ از خرید، عواطف، سودمندی توسط مطالعات گذشته تایید شد و از طرف دیگر متغیرهای فقدان خودکنترلی و عوامل موقعیتی نیز به عنوان متغیر مداخله گر بین قصد و رفتار خرید تکانشی مطرح شد. در بخش پیامدهای رفتاری نیز دو بخش واکنش های عملی و عواقب احساسی، توسعه یافت.

    کلیدواژگان: خرید تکانشی، ویژگی شخصیتی پنج عاملی، تحلیل مضمون
  • مصطفی لطفی جلال آبادی*، هدی احمدی، سلطنت روایی، محمود غلامی صفحات 183-203
    اندیشمندان مدیریت بر این باورند که در مقایسه با دهه های آخر قرن بیستم، سازمان های امروزی با چالش های فزاینده ای مواجه هستند که نوآوری را برای این گونه سازمان ها نه یک اختیار و یک الزام حیاتی ساخته است. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی تاثیر نشاط سازمانی بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی پذیرش تغییر است. این تحقیق از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کارکنان گمرک جمهوری اسلامی ایران در استان تهران به تعداد 600 نفر هستند که 231 نفر آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسش نامه تحقیق توسط خبرگان مورد تایید قرارگرفت. به منظور سنجش پایایی، آلفای کرونباخ مربوط به هر بخش و کلیه سوالات با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس محاسبه شد و مقدار آلفای کرونباخ به دست آمده بیشتر از 0.7 بوده و بیانگر پایایی پرسش نامه می باشد.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که نشاط سازمانی بر نوآوری سازمانی با نقش میانجی پذیرش تغییر تاثیرگذار می باشد. بنابراین توجه به شادی و نشاط کارکنان در ابعاد گوناگون حایز اهمیت بوده و در راستای تحول پذیری کارکنان و ایجاد نوآوری در سازمان می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، نوآوری سازمانی، تغییر سازمانی، پذیرش تغییر
  • محمدرضا عارفی*، محمد آریامنش صفحات 205-227

    بررسی مطالعات اقتصادی نشان می دهد که آزادی اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی، هر دو از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر رشد اقتصادی به شمار می روند که تقریبا در تمامی مطالعات انجام یافته به صورت زوجی بررسی و به دلایل متعددی از بررسی ارتباط هم زمان آنها چشم پوشی شده است. از این رو در این مطالعه با استفاده از روش تودا و یاماماتو (1995) وجود رابطه علی میان سه متغیر مهم رشد اقتصادی، آزادی اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در اقتصاد ایران برای دوره 1399-1360 ارزیابی شده است. در این مطالعه برای بررسی ارتباط میان متغیرهای موردنظر تحقیق، ابتدا مدل VAR (K+D max)  تخمین زده شد سپس تعدادK  عدد از ضرایب تخمین زده شده در مدل به وسیله آزمون والد تعمیم یافته (MWALD)، بررسی و سپس درمورد علیت آنها اظهارنظر گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در دوره موردنظر، تنها رابطه علیت دوسویه، میان آزادی اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی وجود دارد. همچنین رابطه علی میان رشد اقتصادی با دو متغیر بعدی نیز یک طرفه است و این علیت از سمت آزادی اقتصادی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی به سمت رشد اقتصادی می باشد. از این رو می توان انتظار داشت که در اقتصاد ایران با بهبود آزادی اقتصادی و با تجدیدنظر در شیوه سرمایه گذاری مستقیم خارجی در زیرساخت های عمرانی و فعالیت های دانش بنیان با ارزش افزوده بالاتر، افزایش رشد اقتصادی و پایداری آن را تثبیت و تسریع کرد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، آزادی اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، آزمون علیت، دانش بنیان
  • مهتاب مرتضایی*، محمدجواد جمشیدی، مهدی حسین پور صفحات 229-249

    هدف اصلی این مقاله، شناسایی موانع استقرار هوش تجاری در بیمارستان های شهر کرمانشاه است. روش شناسی این پژوهش، کیفی است و از مطالعات اسنادی و مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه تحقیق شامل اعضای هییت علمی دانشگاه، مدیران بیمارستانی و متخصصان فناوری اطلاعات در شهر کرمانشاه است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 21 متخصص برای گردآوری داده ها انتخاب شده اند. به منظور اعتباربخشی درونی داده های حاصل از مصاحبه ها از سه روش مثلث سازی، تایید و درگیر بودن اعضا با موضوع استفاده شده است؛ پایایی پژوهش نیز با استفاده از پایایی بازآزمون و با استفاده از فرمول پایایی هولستی محاسبه شده که عدد 89 درصد به دست آمده است که نشان از مناسب بودن قابلیت اعتماد پژوهش است. داده های به دست آمده در بخش مطالعات اسنادی با استفاده از روش تحلیل محتوا و تحلیل مضمون گردآوری شده است. طبق یافته های این پژوهش، موانع استقرار هوش تجاری در بیمارستان های شهر کرمانشاه شامل شش دسته عوامل زیرساختی، سازمانی، مدیریتی، انسانی، فرهنگی و آموزشی هستند. نتایج این پژوهش نشان می دهد تغییرات شتابان محیط سازمان را ناگزیر به کاربری این مهم ساخته است تا بتوانند در محیط رقابتی امروز همچنان مشتریان خود را حفظ کنند. شناخت این موانع، گام اول مدیریت و استقرار هوش تجاری در بیمارستان ها است و دست یافتن به این مهم برای بیمارستان های شهر کرمانشاه مستلزم حذف یا مدیریت هریک از موانع شناسایی شده در این نوشتار است.

    کلیدواژگان: شناسایی، موانع، استقرار، هوش تجاری، بیمارستان ها
  • سید جعفر هاشمی اصل، مریم شفیعی سروستانی*، مهدی محمدی، محبوبه فولادچنگ صفحات 273-306

    در حالی که فرهنگ مطالعه باید به عنوان یک عنصر اصلی در یادگیری، والاترین جایگاه را در میان دانش آموزان دارا باشد اما متاسفانه به دلایل گوناگونی، مطالعه از چنین موقعیتی برخوردار نشده و امروزه، عادت به مطالعه اهمیت خود را در میان دانش آموزان از دست داده است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر مطالعه زدگی دانش آموزان بود. بر این اساس، این پژوهش با روش کیفی و رویکرد فراترکیب انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مقالات و اسناد خارجی از سال 2002 تا 2022 و فارسی از سال 1381 تا 1401 بود که از بین 263 مقاله که با معیارهای شمول پژوهش همخوانی داشتند، 88 مقاله به عنوان مقالات نهایی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام گرفت و 40 مضمون پایه در 4 مضمون سازمان دهنده «عوامل فردی» (اعتیاد به اینترنت و استفاده از فضای مجازی، تماشای تلویزیون، نداشتن آگاهی از فواید مطالعه و...)، «عوامل خانوادگی» (تحصیلات پایین والدین، نداشتن کتابخانه خانگی و...)، «عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی» (ناتوانی مالی در خرید کتاب برای مطالعه، محیط و فضای نامناسب مطالعه و...) و «عوامل نظام آموزشی» حجم زیاد کتب و تکالیف درسی، پژوهش محور نبودن تکالیف محوله به دانش آموزان و...) به عنوان عوامل موثر بر مطالعه زدگی دانش آموزان شناسایی شدند. با توجه به شبکه مضامین به دست آمده از عوامل مطالعه زدگی شناسایی شده، مسیولان آموزش و پرورش می توانند با برنامه ریزی بهتر و برنامه عملیاتی مناسب برای حذف و کاهش اثر عوامل شناسایی شده و بهبود وضعیت مطالعه دانش آموزان اقدامات لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی مطالعه، مطالعه زدگی، مطالعه زدگی دانش آموزان
  • لقمان فرشاد*، عبدالله عزیزی صفحات 307-326
    کیفیت تدریس یکی از مهم ترین مسایل در دانشگاه ها و مراکز آموزشی محسوب می شود که در سالیان اخیر توجه بسیاری از نظریه پردازان را به خود اختصاص داده است. تحقیق حاضر به بررسی ارتباط کیفیت تدریس استادان در گرایش دانشجویان رشته جغرافیا به تفکر انتقادی در دانشگاه کردستان می پردازد. روش این تحقیق از لحاظ هدف (کاربردی) و از نظر ماهیت و روش (توصیفی- پیمایشی) است. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان رشته جغرافیا در دانشگاه کردستان (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) می باشد و پرسش نامه در سال تحصیلی 1401-1400 تکمیل شده است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران تعیین شد و 244 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده برآورد گردید. روایی صوری و پایایی پرسش نامه را به ترتیب استادان دانشگاه علوم تربیتی و جغرافیا تایید کردند. دامنه ضرایب آلفای کرونباخ بین 7/0 تا 95/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 تجزیه وتحلیل شدند و برای برازش مدل اندازه گیری از مدل معادلات ساختاری SmartPLS3 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کیفیت تدریس استادان در گرایش دانشجویان رشته جغرافیا به تفکر انتقادی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از مدل نشان داد که متغیر کیفیت تدریس توانسته (64 درصد) از تغییرات تفکر انتقادی را تبیین کند. از بین ابعاد کیفیت تدریس، تاثیر مشاهده شده از بیشترین به کمترین به ترتیب مربوط به مهارت تدریس، عملکرد یادگیری، محتوا، تدوین طرح، مدیریت کلاس، مهارت استاد و راهنمایی و مشاوره در بین گرایش دانشجویان رشته جغرافیا به تفکر انتقادی می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، تفکر انتقادی، رشته جغرافیا، دانشگاه کردستان
  • سجاد شمسی گوشکی، سجاد صادقی، ارسلان نامی* صفحات 327-348
    امروزه نیروی انسانی تبدیل به مزیت رقابتی برتر در سازمان ها شده است. چابکی نیروی انسانی می تواند باعث برتری یک سازمان بر سازمان های دیگر شود. بر این اساس، هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی مولفه های چابکی نیروی انسانی در صنعت بیمه است. این پژوهش از نوع ترکیبی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان فعال در صنعت بیمه استان کرمان است. نمونه آماری در فاز کیفی و کمی 8 نفر از خبرگان این صنعت انتخاب گردید. در فاز کیفی با رویکرد تحلیل مضمون مولفه های چابکی نیروی انسانی شناسایی و پایایی و روایی ابزار تایید قرار گرفت. در فاز کمی با رویکرد دیمتل فازی، مولفه های چابکی نیروی انسانی، اولویت بندی گردید. یافته های کیفی نشان داد که شانزده کد باز در شش کد محوری و کدهای محوری نیز در سه کد انتخابی شامل ویژگی های فردی، سازمانی و اجتماعی دسته بندی شد. کدهای باز منتخب چابکی نیروی انسانی (به عنوان ورودی فاز کمی) شامل دانش فنی، انگیزه، آموزش پذیری، ارتباطات موثر، هوش هیجانی، انطباق پذیری، کار تیمی، خلاقیت و نوآوری و توانایی تحلیل می شود. یافته های کمی نشان داد این مولفه ها به ترتیب اولویت شامل خلاقیت و نوآوری، توانایی تحلیل، هوش هیجانی، انگیزه، کار تیمی، دانش فنی، آموزش پذیری، ارتباطات موثر و انطباق پذیری می شوند. همچنین یافته ها نشان داد آموزش پذیری، ارتباطات موثر و انطباق پذیری در گروه متغیرهای علت، هوش هیجانی، کار تیمی، خلاقیت و نوآوری و توانایی تحلیل در گروه متغیرهای معلول و دانش فنی و انگیزه در گروه متغیرهای خنثی قرار دارند.
    کلیدواژگان: چابکی، نیروی انسانی، دیمتل فازی، صنعت بیمه، استان کرمان
  • سید محمد عباس نیا*، مرجان عبدی صفحات 349-371

    امروزه سرمایه های فکری به عنوان یک دارایی راهبردی برای عملکرد مالی و افزایش رقابت پذیری سازمان ها شناخته می شوند و مدیریت کردن بر سرمایه های فکری موجود در سازمان به یکی از مهمترین کارهای سازمان ها تبدیل شده است. با این حال، این کار به خاطر پیچیدگی های موجود درتعریف، اندازه گیری و ارزیابی استراتژیک سرمایه فکری بسیار مشکل است. از آنجا که شرکت های امروزی با محیطی بسیار رقابتی رو به رو هستند شناسایی و مدیریت صحیح سرمایه فکری، وجه تمایز اصلی بین بنگاه های موفق، متوسط و در حال سقوط است و این وجه تمایز همچنان در آینده پایدار خواهد بود. با توجه به اهمیت موضوع و لزوم توجه به مقوله سرمایه فکری، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر سرمایه های فکری بر ارتقاء عملکرد سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی گری قابلیتهای یادگیری سازمانی می پردازد. تحقیق حاضر از نظر نوع پژوهش توسعه ای و از نظر روش پیمایشی تحلیلی با استفاده از ابزار پرسش نامه می باشد. جامعه آماری شامل 60 نفر از مدیران ارشد هتل زنجیره ای می باشد که نمونه آماری به دست آمده شامل 51 نفر است. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش پرسش نامه می باشد که داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار آماری اس پی اس اس و لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش تاثیر عناصر سرمایه فکری بر عملکرد مالی و قابلیت یادگیری سازمانی را نشان می دهد، به طوری که بر کاهش تاثیر عناصر سرمایه فکری بر ارتقاء عملکرد مالی با ورود متغیر قابلیت یادگیری تاکید می ورزد.

    کلیدواژگان: دارایی راهبردی، سرمایه فکری، افزایش رقابت پذیری، عملکرد سازمانی، قابلیت یادگیری سازمانی
  • علی مصاحب طلب*، بهناز مهاجران، محمد حسنی صفحات 373-394
    این مطالعه با هدف شناسایی الگوی بهینه برای آموزش های مهارتی غیررسمی (آزاد و خاص) دانشگاه فنی وحرفه ای به منظور انطباق با نیازهای بازار انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 11 نفر از خبرگان و متخصصان نظام آموزشی بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و غیراحتمالی انتخاب شدند و با آنها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته انجام گرفت. مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیل کیفی داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شده است. در مجموع الگوی به دست آمده مشتمل بر 7 مقوله اصلی شامل آموزش مهارت غیررسمی، ویژگی های شخصیتی، هدایت و رهبری در کار تیمی، توسعه زیرساخت ها و بستر لازم مهارت غیررسمی، سیاست گذاری متناسب با آموزش مهارت غیررسمی، فرهنگ سازی در جامعه و برآورده سازی نیازهای بازار کار است. براساس نتایج حاصل نشان داده شد توسعه زیرساخت ها و بستر لازم مهارت غیررسمی، ویژگی های شخصیتی و هدایت و رهبری در کار تیمی، آموزش مهارت غیررسمی، سیاست گذاری متناسب با آموزش مهارت غیررسمی، فرهنگ سازی در جامعه در نهایت برآورده سازی نیازهای بازار کار در ارایه الگوی بهینه برای آموزش های مهارتی غیررسمی (آزاد و خاص) دانشگاه فنی وحرفه ای انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: شناسایی الگوی بهینه، آموزش های مهارتی غیررسمی، آموزش های آزاد و خاص، دانشگاه فنی و حرفه ای، نیازهای بازار کار
  • مرتضی جوانمردی صاحب*، ناصر شیربگی، پیمان قنبریان قلندر صفحات 395-420
    نیازسنجی آموزشی و توسعه حرفه ای نیروی انسانی، نقش بسیار مهمی در عملکرد و افزایش تخصص و انعطاف پذیری کارکنان یک سازمان دارد. این امر با توجه به نقش بارز وکلا در جامعه اهمیتی دوچندانی پیدا می کند؛ از این رو، تدوین یک برنامه جامع توسعه حرفه ای وکلای دادگستری نیز از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. هدف پژوهش حاضر نخست، نیازسنجی آموزشی (با الگوی مبتنی بر شایستگی) و سپس تدوین یک برنامه مناسب و مطلوب پنج ساله برای توسعه حرفه ای وکلای دادگستری استان کردستان بود. رویکرد پژوهشی مورداستفاده در این طرح، آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) می باشد. در بخش کیفی از رویکرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. میدان تحقیق کانون وکلای استان کردستان بود. برای انتخاب مشارکت کنندگان از نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع استفاده گردید. به منظور گردآوری داده های موردنیاز در فاز نخست از یک پروتکل مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت 12 تن استفاده شد که تا مرحله اشباع نظری داده ها ادامه یافت. برای تحلیل داده های کیفی از کدگذاری نظری سه مرحله ای استفاده گردید. در مجموع، 273 کد باز و 52 کد محوری و 4 کد گزینشی استخراج شد. در فاز دوم تحقیق و بخش کمی از راهبرد توصیفی- پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری، تمامی وکلای محترم دادگستری عضو کانون وکلای استان کردستان بودند که تعداد آنان 400 نفر بود که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، حجم نمونه 122 نفره تعیین گردید. برای پاسخ گویی به سوالات کمی پژوهش از یک پرسش نامه خوداظهاری حاوی سوالات بسته پاسخ در مقیاس لیکرت استفاده شد. از نتایج تحلیل داده ها چهار دسته کلی از نیازهای توسعه حرفه ای احصا گردید. بر همین اساس مجریان طرح 10 برنامه عملیاتی کوتاه مدت و بلندمدت از جمله: کارگاه آشنایی آرای وحدت رویه، اصراری و مراجع عالی، کارگاه اخلاق حرفه ای، جایزه ویژه سالیانه رشد حرفه ای، کارگاه آشنایی با مفاهیم توسعه حرفه ای، آشنایی با مفاهیم یادگیری مادام العمر، کارگاه آشنایی با قوانین جدید، کارگاه آشنایی با فنون دفاع و فنون سخنوری، از طریق تهیه جزوات الکترونیکی از طرف کانون، عقد تفاهم نامه و تبادل تجارب با دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور و نهادینه سازی واحد توسعه حرفه ای پیشنهاد کرده اند. در یک بسته پیشنهادی، مولفه های محتوایی برنامه ها در 4 مورد، راهبردهای توسعه حرفه ای در 10 مورد و ابزارها و سازوکارهای ارایه برنامه توسعه حرفه ای در 12 مورد ارایه شده اند. یافته ها حاکی از آن بود که تا زمانی که اعضای کانون وکلا در یک فرایند جدی و داوطلبانه خودبهسازی درگیر نشوند هرگونه برنامه پیشنهادی توسعه حرفه ای، با موفقیت اندکی همراه خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، کانون وکلای دادگستری، نیازسنجی حرفه ای، خودبهسازی، پژوهش ترکیبی
  • مجید اخشابی*، نیلوفر طاهر صفحات 421-439

    باشیوع پاندمی کرونا و جایگزینی شیوه آموزش مجازی به جای شیوه حضوری در دانشگاه ها ،مبحث سنجش اثربخشی آموزش مجازی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.بدیهیست این موضوع درزمینه رشته های هنری که مبنای آموزش در آنهاعموما بصورت عملی و صرفا از طریق روش حضوری صورت میگیرد، از حساسیت و اهمیتی دوچندان برخورداراست که متاسفانه همچنان تحقیقات زیادی در این خصوص انجام نشده است .درهمین راستا پژوهش حاضر، با هدف بررسی میزان اثربخشی آموزش مجازی سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی دانشگاه فنی و حرفه ای دخترانه شهرضا انجام پذیرفت. جامعه این پژوهش را دانشجویان و اساتید رشته هنری گرافیک این دانشگاه در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادندوبرای اندازه گیری پژوهش،از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون کیزر-میر-الکین، آزمون بارتلت، تحلیل عاملی تاییدی مرحله اول و دوم، آزمون ضریب همبستگی، کوواریانس، تحلیل مسیر و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد؛ رغبت اولیه دانشجویان به آموزش مجازی، اثربخشی آموزش مجازی نسبت به شیوه حضوری، ویژگی های فنی و ساختاری سامانه سمیاد، توانایی سامانه سمیاد درانتقال مفاهیم و مهارت های درسی رشته گرافیک ونهایتا کیفیت ارزشیابی تحصیلی درسامانه سمیاد، عوامل سازنده اثربخشی این سامانه محسوب میشوندکه ازاعتبارلازم نیز برخوردارند. این سامانه دارای اثربخشی است ومدل ساختاری اثربخشی آن از برازش مطلوب برخوردار است.همچنین بین عوامل سازنده اثربخشی سامانه رابطه دوسویه معنی دار حاکم است؛ و کوواریانس عوامل سازنده اثربخشی آن معنی دار است. بنابراین، با توجه به اثربخش بودن سامانه سمیاد،استفاده از آن در جهت بهینه سازی فرایند یاددهی-یاگیری دانشجویان موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، استاد، پاندمی کرونا، دانشجو، دانشگاه فنی و حرفه ای، سامانه سمیاد، مدل یابی معادلات ساختاری
  • زهرا میردهنو، ناصر ناستی زایی* صفحات 441-465
    بهزیستی تحصیلی که از عوامل مهم و تاثیرگذار بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است می تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر نظام آموزشی کارآفرین، سرمایه روان شناختی و بهزیستی ذهنی قرار بگیرد. هدف پژوهش، بررسی تاثیر نظام آموزشی کارآفرین بر بهزیستی تحصیلی با میانجی گری سرمایه روان شناختی و بهزیستی ذهنی است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان هنرستان های کاردانش و فنی و حرفه ای شهر چابهار (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای (برحسب جنسیت) تعداد 313 دانش آموز از طریق پرسش نامه های نظام آموزشی کارآفرین، بهزیستی ذهنی، بهزیستی تحصیلی و سرمایه روان شناختی مطالعه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار های اس.پی.اس.اس 21 و اسمارت پی.ال.اس 3.2.8 استفاده شد. یافته های ضریب همبستگی نشان داد که بین نظام آموزشی کارآفرین، بهزیستی تحصیلی، سرمایه روان شناختی و بهزیستی ذهنی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج مدل معادلات ساختاری نیز نشان داد که نظام آموزشی کارآفرین هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم و با میانجی گری های سرمایه روان شناختی و بهزیستی ذهنی بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری دارد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که نظام آموزشی کارآفرین با تقویت باور دانش آموزان به توانایی هایشان برای دستیابی به موفقیت و داشتن پشتکار در دنبال کردن اهداف، ایجاد اسنادهای مثبت درباره خود و با ارتقای امید و خوش بینی تحصیلی دانش آموزان و تحمل کردن مشکلات بر سرمایه روان شناختی و بهزیستی ذهنی آنها تاثیر مثبت می گذارد. سرمایه روان شناختی نیز از طریق ارتقای خودکارآمدی تحصیلی، امیداواری تحصیلی، تاب آوری تحصیلی و خوش بینی تحصیلی و بهزیستی ذهنی هم از طریق افزایش لذت از یادگیری و احساس تعلق به مدرسه بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت خواهند داشت.
    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، بهزیستی ذهنی، سرمایه روان شناختی، نظام آموزشی کارآفرین
  • حجت الله شایقی فرد، ژاله رفاهی*، محمدحسین فلاح، سعید وزیری صفحات 467-480

    با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه خانواده از لحاظ تربیتی و اجتماعی و تاثیرگذاری زمینه فرهنگی و دینی جامعه در شکل گیری روابط و ساختار خانواده، پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی زوج درمانی بومی برگرفته از تلفیق رویکرد ساختاری مینوچین و اسلام بر مدیریت انعطاف پذیری خانواده ها انجام شد. پژوهش حاضر پژوهشی تجربی از نوع تحقیقات کمی می باشد که به صورت پیش آزمون- پس آزمون با پیگیری یک ماهه انجام گردید. جامعه آماری شامل کلیه زنان خانواده های منطقه 11 شیراز با انعطاف پذیری خانوادگی ضعیف یا متوسط بود. از بین جامعه آماری 26 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به طور تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی در 9 جلسه آموزش هفتگی 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه انعطاف پذیری خانواده بود که به منظور جمع آوری اطلاعات بر روی آزمودنی ها اجرا شد .به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد که الگوی زوج درمانی بومی مبتنی بر تلفیق رویکرد ساختاری مینوچین و اسلام تاثیر معناداری بر ارتقای انعطاف پذیری خانواده دارد و ماندگاری تاثیر آموزش پس از یک ماه حفظ شده است (p<0/05).

    کلیدواژگان: زوج درمانی، مینوچین، اسلام، مدیریت انعطاف پذیری خانواده، اثربخشی
  • مهدی حسین پور*، حامد حشمتی، بهاره فتحی ظلم آبادی، عطیه خدایی صفحات 499-520
    تدارکات الکترونیک یکی از مهم ترین ابزارهای تجارت الکترونیکی می باشد که با استفاده از تکنولوژی اینترنت فعالیت خرید و تامین را در سازما ن ها مکانیزه می کند. بنابراین هدف از انجام این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تداوم استفاده از سیستم تدارکات الکترونیکی و رضایت کاربران از آن براساس مدل کیفیت پذیرش فناوری در صنایع کوچک و متوسط فعال استان کرمانشاه می باشد. این مطالعه کمی در جامعه آماری متشکل از کاربران صنایع کوچک و متوسط  در استان کرمانشاه که از روش تصادفی ساده براساس جدول تعیین حجم نمونه کوکران 284 نفر به عنوان نمونه مطالعه انتخاب شدند. پایایی ابزار تحقیق با ضریب آلفای کرونباخ 86/0 تعیین شد. جهت تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS استفاده شد. ادراک کارکنان سازمان از خدمات تدارکات بر رضایت از سیستم تدارکات الکترونیکی و مفید بودن درک شده، راحتی استفاده درک شده، رضایت از سیستم، فرآیند سفارش برخط، مفید بودن درک شده، کیفیت تکمیل سفارشات تدارکات، کیفیت جریان اطلاعات تاثیر مثبت و معناداری دارد. با توجه به نتایج حاصله و آگاهی از متغیرهای تاثیرگذار بر پذیرش فناوری می توان جهت امر برنامه ریزی دقیق و افزایش آمادگی و نیز به کارگیری موفق این سیستم های در جامعه مورد نظر اقدام نمود.
    کلیدواژگان: مدل کیفیت پذیرش فناوری (TAM) تدارکات الکترونیک، صنایع کوچک و متوسط رضایت کاربران
  • صدف سرتیپی، رضا محمدکاظمی*، محمود احمدپور داریانی، کمال سخدری صفحات 521-543
    تغییرات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیک، تحول در علایق، خواسته ها و رفتار مصرف کننده ایجاد کرده است و باعث شده است بسیاری از کسب وکارهای نوپا به دلیل ارایه ارزش پیشنهادی نامناسب شکست بخورند. با وجود نتایج موفقیت آمیز حاصل از اجرای طراحی خدمت در سازمان ها، مطالعه اصول و ابزار طراحی خدمت که بتواند کیفیت ارزش پیشنهادی را در کسب وکارهای نوپا بالا ببرد، مغفول مانده است. در نتیجه هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی طراحی خدمت در کسب وکارهای نوپای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است تا به کمک آن، از شکست دوری گزینند. همچنین به دنبال این مهم هستیم که کدام یک از ابزار و اصول طراحی خدمت در کسب وکارهای نوپای خدماتی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کاربردی هستند و از به کارگیری این ابزار و اصول چه نتایجی حاصل می شود. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی است. در این مطالعه از رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی چندگانه استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از15 مصاحبه مبتنی بر وقایع با مدیران با سابقه بالا در کسب وکارهای نوپای خدماتی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مستقر در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران و شریف در شهر تهران استفاده شده است. سپس داده ها، با تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شدند. براساس یافته برای طراحی خدمت سه مرحله شناسایی فرصت ها، تدوین ارزش پیشنهادی و اجرای آن، مشخص شد که در هر مرحله ابزار و اصول طراحی خدمت جداگانه ذکر شدند. پیامد به کارگیری طراحی خدمت، افزایش کیفیت ارزش پیشنهادی در ابعاد ارزش اجتماعی، احساسی، عملکردی، نوآورانه و شخصی سازی شده می باشد.
    کلیدواژگان: کسب وکارهای نوپا، طراحی خدمت، کارآفرینی، استارتاپ، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • منصور گرکز، علیرضا معطوفی، علی خوزین، ابولقاسم افشار* صفحات 545-563
    در دهه های اخیر به علت توسعه محصولات و خدمات مالی عرضه شده، پیچیده ترشدن ارتباطات مالی، پیشرفت تکنولوژی و افزایش سرعت جریان های پولی در گستره جهان، روش های پول شویی، بسیار مبتکرانه تر شده اند و بانک ها بیشترین میزان تاثیرپذیری را از مقوله پول شویی دارند. در این راستا، یکی از مهم ترین ریسک هایی که بانک ها و موسسات مالی با آن مواجه هستند، ریسک پول شویی است. از همین رو، هدف اصلی تحقیق حاضر، طراحی مدلی برای کاهش ریسک پول شویی در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری است. روش تحقیق این پژوهش، آمیخته یا ترکیبی است که با استفاده از رویکرد متوالی اکتشافی می باشد. در این طرح، ابتدا داده های کیفی، گردآوری و تحلیل و سپس در مرحله دوم، داده های کمی، گردآوری و تحلیل شدند که در راستای پاسخگویی به این مسیله، به صورت جامع و نظام مند تمامی شاخص هایی که در حوزه ریسک پول شویی در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری موثر هستند از طریق مصاحبه از 25 نفر خبره و مطالعه اسنادی با استفاده از روش کیفی تیوری داده بنیاد شناسایی و استخراج و در 23 مضمون سازمان دهنده و 96 مضمون پایه جای گرفتند. در بخش کمی و به منظور تایید اجزا از منظر خبرگان از روش تحلیل عاملی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش، مبین معناداری مدل های اندازه گیری و معادلات ساختاری در سطح اطمینان 99 درصد است.
    کلیدواژگان: ریسک پولشویی، سیستم بانکداری، تئوری داده بنیاد
  • مریم بهمنی*، سعیده سادات نظام طاهری صفحات 565-585
    هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر هموارسازی سود بر میزان حق الزحمه ی پرداختی بابت خدمات حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این پژوهش از معیارهای نوسانات سود خالص و اقلام تعهدی به عنوان شاخص های هموارسازی سود در شرکت ها بهره گرفته شده است. بدین منظور اطلاعات مالی 118 شرکت، در سال های 1390 تا 1399 به روش حذفی سیستماتیک به عنوان نمونه ی آماری پژوهش استخراج و بررسی شده است. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که هموارسازی سود مبتنی بر هر دو معیار نوسانات سود خالص و اقلام تعهدی بر حق الزحمه ی حسابرسی در شرکت ها تاثیر معنادار دارد. به عبارت دیگر سود با نوسانات کمتر (کیفیت بالاتر سود) و نیز پایین بودن نوسان اقلام تعهدی در شرکت ها (بالاتر  بودن کیفیت اقلام تعهدی)، کاهش میزان حق الزحمه ی دریافتی توسط حسابرسان را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، حق الزحمه ی حسابرسی، نوسان سود، اقلام تعهدی
  • زهرا خرم دل ماسوله* صفحات 585-614
    مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی پژوهش های زیادی را در ادبیات حسابداری به خود اختصاص داده است، با این حال به مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی و آثار آن کمتر پرداخته شده است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی فعالیت های مدیریت سود واقعی قبل از صدور سهام و همچنین تاثیر آن بر بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش رابطه بین متغیرها در فاصله زمانی سال های 1394-1399 به طور سالانه برای 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از طریق روش غربالگری (حذف سامانمند) انتخاب شده و به طور مستمر طی سال های مذکور فعال بوده اند، بررسی شد. روش آزمون فرضیه ها، مدل رگرسیون چند متغیره در مجموعه داده های ترکیبی است. در سطح اطمینان 95 درصد، فرضیه اول پژوهش مبنی بر اینکه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مدیریت سود واقعی قبل از صدور سهام وجود دارد، تایید نمی گردد. در ارتباط با فرضیه اصلی دوم مبنی بر اینکه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مدیریت سود واقعی بر بازدهی سهام تاثیرگذار است، تایید می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی، صدور سهام، بازده سهام، چرخه عملیاتی، معیار آلتمن
  • علی حسین پور کریم آباد، حبیب الله نخعی*، محمود لاری دشت بیاض، کریم نخعی صفحات 615-639

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تجدید ارزیابی دارایی های ثابت با اصلاح ساختار مالی شرکت های پذیرفته ‍شده در بازار سرمایه ایران (اعم از بورس و فرابورس) است. از آن جا که افزایش ظرفیت بدهی و بهبود نقدینگی واحدهای تجاری نیز می تواند کمک شایانی به اصلاح ساختار مالی واحدهای تجاری کند، رابطه تجدید ارزیابی دارایی های ثابت با این دو متغیر نیز بررسی شد. در این راستا ابتدا کلیه شرکت های یادشده که طی بازه زمانی ده ساله 1390 الی 1399 نسبت به تجدید ارزیابی دارایی های ثابت اقدام کرده بودند، شناسایی و سپس تاثیر تجدید ارزیابی بر ساختار مالی آنها و نیز ظرفیت بدهی و نقدینگی با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته بررسی شد و متغیرهای اندازه شرکت، فرصت رشد و سودآوری نیز به عنوان متغیرهای کنترل در مدل ساختار مالی در نظر گرفته شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد بین تجدید ارزیابی دارایی های ثابت و اصلاح ساختار مالی، افزایش ظرفیت بدهی و افزایش نقدینگی، رابطه معناداری وجود دارد. این نتایج هم راستای با هدف قانون گذار به ویژه ماده 14 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 15/02/1398 مبنی بر تشویق شرکت ها به تجدید ارزیابی دارایی های ثابت و افزایش سرمایه از این محل به منظور اصلاح ساختار مالی آنها است.

    کلیدواژگان: تجدید ارزیابی دارایی های ثابت، اصلاح ساختار مالی، ظرفیت بدهی، نقدینگی، افزایش سرمایه
  • محسن لطفی، عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی* صفحات 641-655
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نقدینگی بر سیاست های اعتباری و نقش ویژگی های رقابت پذیری شرکت بر حساسیت سیاست های اعتباری به نقدینگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. همچنین تاثیر سیاست های اعتباری شرکت بر بازده اضافی سهام و تاثیرگذاری قدرت رقابت پذیری شرکت بر حساسیت بازده اضافی سهام به سیاست اعتباری مطالعه شده است. به منظور بررسی موضوع مطالعه، پس از استخراج اطلاعات مالی 142 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1387 تا 1399، از مدل رگرسیون چندگانه با استفاده از الگوی داده‎های ترکیبی استفاده شده است. یافته های به دست آمده از مدل های رگرسیونی پژوهش بیانگر آن است که سیاست اعتباری شرکت ها به شکلی معنادار تحت تاثیر نقدینگی قرار گرفته و قدرت رقابت پذیری شرکت در بازار، حساسیت سیاست های اعتباری به نقدینگی را تحت تاثیر قرار داده است. علاوه بر این در خصوص تاثیر سیاست های اعتباری بر بازده اضافی سهام شرکت نتایج بیانگر آن هستند که سیاست های اعتباری، تاثیری معنادار بر بازده اضافی سهام شرکت داشته اما با لحاظ قدرت رقابت پذیری، از تاثیرگذاری سیاست های اعتباری بر بازده اضافی سهام کاسته شده است.
    کلیدواژگان: سیاست های اعتباری، نقدینگی شرکت، رقابت پذیری، بازده اضافی سهام
  • سید علی اصغر توسلیان، صادق عابدی*، علی محتشمی صفحات 667-692

    یکی از مسایل مهم در شرکت های توزیع گاز در کشور، چابک سازی چندسطحی فرایندها در زنجیره تامین خود می باشد. از این رو هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل مختلف در چابک سازی فرایندها با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران 7 شرکت استانی گازرسانی است. در این پژوهش به منظور شناسایی متغیرهای تاثیرگذار در چابکی فرایندها از روش دلفی، با هدف تحلیل همبستگی بین داده ها از آزمون های آماری، با هدف تقسیم بندی متغیرهای علی و معلولی از روش دیمتل و برای تحلیل مدل پویا و شبیه سازی از سیستم داینامیک استفاده شده است. اعتبار مدل براساس آزمون های اعتبار ساختاری و رفتاری سنجیده شده است. نتایج حاکی از آن است که به دلیل تغییر کارایی، هزینه اجرای تغییرات در یک سیستم از نظر چرخه، متغیر است و در مراحل بعدی، هزینه توسعه افزایش می یابد که این تاخیر باعث افزایش هزینه ها و کاهش بهره وری توسعه می شود. همچنین، شبیه سازی نشان می دهد که چابک سازی فرایند به تکمیل وظایف بیشتر و با هزینه کمتر کمک می کند. مدل پویایی توسعه یافته در این تحقیق می تواند به عنوان ابزاری توسط سازمان برای درک و تحلیل تاثیرات شیوه های مختلف توسعه سریع و استراتژی مدیریت زنجیره تامین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چابکی، فرایند، زنجیره تامین، سیستم های پویا
  • سجاد شمسی گوشکی*، ارسلان نامی صفحات 693-714
    در بازارهای به شدت رقابتی امروزی، حذف یا نادیده گرفتن منابع ایجاد تلاطم و نوسان غیرممکن است. بنابراین، مدیران زنجیره تامین  باید عدم قطعیت راپذیرفته و به دنبال رویکردی، برای انطباق باچنین شرایطی باشند. براین اساس، هدف این تحقیق طراحی مدل چابکی زنجیره تامین  با رویکرد DEMATEL فازی در صنعت نفت و گاز استان خوزستان است. این تحقیق ازنوع کمی بارویکرد DEMATEL فازی است. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان صنعت نفت و گاز استان خوزستان تشکیل داده است. براین اساس با 10 نفر از خبرگان صنعت نفت و گاز استان خوزستان مصاحبه شد. عوامل چابکی زنجیره تامین  درصنعت نفت و گاز شامل انعطاف پذیری، قیمت رقابتی، قابلیت اطمینان، پاسخگویی، روابط با مشتری، کیفیت، سرعت، دردسترس بودن، نوآوری و بروز بودن و شایستگی درنظر گرفته شد. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسش نامه مقایسه زوجی گردآوری گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها ازرویکرد DEMATEL فازی و تحلیل حساسیت با نرم افزار اکسل استفاده شد. یافته ها نشان داد عوامل انعطاف پذیری، قیمت رقابتی، کیفیت، در دسترس بودن و نوآوری و بروز بودن در گروه متغیرهای علت و عوامل قابلیت اطمینان، پاسخگویی، روابط با مشتری، سرعت وشایستگی در گروه متغیرهای معلول قرار دارند. یافته های تحلیل حساسیت نیزنشان داد با 10 درصد تغییر در متغیر مستقل انعطاف پذیری، یا پاسخگویی، یا شایستگی 1/1درصد میزان چابکی زنجیره تامین  افزایش می یابد. همچنین با 10درصد تغییر درمتغیر مستقل روابط با مشتری، یا سرعت، یا دردسترس بودن میزان چابکی زنجیره تامین  1 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: چابکی، زنجیره تامین، دیمتل فازی، صنعت نفت و گاز، خوزستان
  • سید محمود موسوی شیری، احسان قدردان*، فرزانه رحمانی، مریم لاله ماژین صفحات 715-737
    پژوهش حاضر به دنبال تعیین تاثیر رقابت بازار و جایگزینی محصول بر ارتباط بین بازده غیرعادی اولین اعلان سود و آخرین اعلان سود (به عنوان مبنایی از محتوای اطلاعاتی اعلان سود) است. روش پژوهش، از نوع کاربردی و روش آماری به کاررفته شامل الگوی رگرسیون چندمتغیره است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، داده های مالی نمونه آماری شامل 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال های 1393 تا 1399 جمع آوری گردیده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که بین بازده غیرعادی اولین اعلان سود و بازده غیرعادی آخرین اعلان سود رابطه معناداری وجود ندارد و رقابت بازار محصول، جایگزینی محصول، تفاوت جهت بازده غیرعادی اولین و بازده غیرعادی آخرین اعلان سود و گزارش زیان نتوانسته اند رابطه بین بازده غیرعادی اولین اعلان سود و بازده غیرعادی آخرین اعلان سود را تحت تاثیر قرار دهند. به نظر می رسد تاخیر در اعلان سودها و الگوپذیری از آخرین پیش بینی سود می تواند ازجمله دلایل رد فرضیه های پژوهش باشد. همچنین می توان کارایی نداشتن بازار بورس اوراق بهادار تهران را دلیلی بر نبود محتوای اطلاعاتی اعلان سودها دانست و بازده های غیرعادی ناشی از سایر عوامل باشد. به عبارتی، تاثیرپذیر نبودن بازده های غیرعادی می تواند بیانگر این باشد که رقابت بازار محصول کارایی نظارتی لازم را نداشته و بازار بورس ایران به سمت انحصار یا انحصار چندجانبه تمایل دارد.
    کلیدواژگان: اعلان سود، بازده غیرعادی، رقابت بازار محصول، جانشینی محصول
  • امکان سنجی استفاده از فناوری بلاکچین در طراحی سامانه تبادل اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی
    سیف الله قادری رهقی، مهرزاد مینویی*، میرفیض فلاح شمس صفحات 739-757

    فناوری بلاکچین یک تکنولوژی نسبتا نوپا در دنیای مدرن است و به واسطه غیرمتمرکز بودن، خاصیت اجماع داشتن و رمزنگاری شدن جزو امن ترین فناوری های دنیا است. با توجه به اهمیت امنیت و صحت اطلاعات مودیان برای سازمان امور مالیاتی از یک طرف و قابلیت های فناوری بلاکچین از سوی دیگر؛ پژوهش حاضر به بررسی امکان به کارگیری این فناوری در سازمان امور مالیاتی کشور پرداخته است. در این پژوهش، از آن جایی که ابتدا باید امکان به کارگیری فناوری بلاکچین در طراحی سامانه تبادل اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی کشور بررسی گردد، با بررسی مبانی نظری و تجربی موجود براساس مدل پذیرش فناوری در سازمان (TOE)[1] به ارایه یک الگوی نظری پرداخته و عوامل موثر بر پذیرش فناوری در سازمان بررسی شده است. سپس با استفاده از روش کیفی (تحلیل محتوا) با 27 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و عوامل موثر بر امکان سنجی به کارگیری فناوری بلاکچین در سازمان را شناسایی شد و در پایان با تحلیل 15 پرسشنامه به روش دلفی فازی الگوی نهایی ارایه گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد ادراک کارکنان سازمان امور مالیاتی با توجه به سه مولفه فناوری، سازمانی و محیطی موید امکان به کارگیری این فناوری بوده و مورد پذیرش آنها قرار گرفته است. 

    کلیدواژگان: بلاکچین، مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، مدل TOE، روش دلفی فازی
  • نیلوفر عباس پور*، مرجان عبدی صفحات 759-776
    گردشگری یک بخش اقتصادی با ضریب فزاینده تولید بالا است که از آن به موتور محرک رشد اقتصادی یاد می‏شود و می‏تواند به عنوان یک بخش پیشران اقتصادی، در صورت توسعه رونق کل اقتصاد را به همراه داشته باشد. از آن جا که محصول گردشگری کشش قیمتی بالایی دارد، برای حفظ و افزایش تقاضای این بخش اقتصادی قیمت‏گذاری از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. قیمت محصولات گردشگری تابعی از هزینه‏های این بخش است و افزایش هزینه‏ها از جمله هزینه‏های برق، گاز و آب مصرفی می‏تواند بر قیمت نهایی محصول تاثیرگذار باشد. با توجه به گرایش به آزادسازی تدریجی قیمت‏های انرژی، این پژوهش به بررسی افزایش هزینه‏های برق، گاز و آب بر شاخص قیمت بخش گردشگری می‏پردازد. به این منظور از رویکرد هزینه‏ای ماتریس حسابداری اجتماعی استفاده شده است. با توجه به فرابخشی بودن محصول گردشگری، ابتدا ماتریسی طراحی شده است که بخش گردشگری ورودی و گردشگری بومی را به عنوان دو بخش مجزا در حساب تولید دربرگیرد. یافته‏های تحقیق نشان می‏دهد افزایش یک واحدی هزینه برق، گاز و آب باعث افزایش اندک شاخص قیمت بخش گردشگری می‏شود و نمی‏توان انتظار افزایش قیمت چشمگیری در محصولات بخش گردشگری در پی افزایش قیمت این اقلام داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری، ماتریس حسابداری اجتماعی، برق، گاز، آب
  • حسین غفاریان*، علیرضا بامحبت صفحات 777-800
    امروزه مدیریت ارتباط با مشتری به ضرورتی اجتناب ناپذیر در سازمان ها تبدیل شده است. با این حال، یکی از مشکلات اولیه در این زمینه، فقدان معیار مشخص برای طبقه بندی مشتریان است. ایجاد مدل های پیش بینی از دسته های مشتری نیز یکی از معضلات مدیریت ارتباط با مشتری است. برای این منظور در این مقاله، از تلفیق روش LRFM به همراه مفاهیم چندک ها و روش های داده کاوی چندکلاسه برای دسته بندی مشتریان استفاده شده است. در این راهکار، ابتدا رکوردهای اطلاعاتی مشتریان بررسی و پالایش شدند تا داده های نامعتبر حذف گردند. سپس با ترکیب مفاهیم روش LRFM و چندک ها، مشتریان دسته بندی شده اند. در ادامه، به منظور تشخیص و طبقه بندی مشتریان جدید، خروجی های به دست آمده، در معرض انتخاب ویژگی قرار گرفتند و ویژگی های اضافی آنها حذف شدند. سپس، ویژگی های باقی مانده برای ایجاد مدل های پیش بینی کننده دسته مشتریان به طبقه بند های مختلف منتقل شدند. برخلاف تحقیقات پیشین، در این مقاله، از معیارهای ارزیابی چندکلاسه میکروسکوپی و ماکروسکوپی برای ارزیابی عملکرد پیش بینی کننده ها استفاده شده است. به منظور ارزیابی نتایج، در یک مطالعه موردی، بخشی از اطلاعات مشتریان شرکت سرچین خراسان مورد استفاده قرار گرفته است. ارزیابی ها نشان می دهد که دقت مدل های پیش بینی روش پیشنهادی در طبقه بندی مشتریان، بالاتر از دقت روش مرسوم دسته بندی مشتریان به کمک K-Means است. همچنین روش پیشنهادی در تشخیص گروهی رکوردها عملکرد بهتری دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتریان، داده کاوی، خوشه بندی، LRFM، کلاس بندی
|
  • Haleh Ezzatirad, Morteza Akbari *, Morteza Mousakhani, Ali Badizade Pages 13-34
    The internationalization of rural businesses, particularly the internationalization of industrial goods, is one of the indicators of the growth and development of a country. Therefore, the aim of the current research was to identify the factors affecting internationalization performance based on the resource-based and dynamic capabilities views. The research method was applied in terms of purpose and qualitative in terms of data collection. The statistical population in this research included the managers and owners of international rural businesses in the packaging industry of different regions of West Azerbaijan Province in the period of 2018 – 2022. Data was collected through the study of documentary sources and semi-structured interviews with 13 rural packaging businesses of West Azerbaijan Province using purposive sampling method until theoretical saturation. In the open coding stage, 130 preliminary codes were identified from the analysis of the interviews using Atlas.ti7 software. After refining and merging similar codes, 70 codes were finalized. In the second step, axial coding was carried out using open codes around the investigated phenomenon. Based on the results obtained from the interviews and data analysis, the factors affecting the performance of the internationalization of rural businesses in West Azerbaijan Province were divided into two categories: internal factors and environmental factors. Internal factors included social capital, product features, tangible resources, management experience and commitment and credibility, human resources, local learning and flexibility while environmental factors included low psychic distance, rural capital, and institutional environment.
    Keywords: Internationalization Rural SMEs Resource, based perspective Capabilities perspective Internationalization performance
  • Morteza Hendijani Fard, Zahra Arasti *, Narges Imanipour, Ehsan Chitsaz Pages 35-62
    Considering the variety of approaches, levels of analysis, and focus points in business failure research, this bibliometric paper aims to build a knowledge map for business failure and entrepreneurial failure studies (published between 2016 and 2021) to identify related key concepts, and to develop a conceptual framework. In terms of methodology, we conduct a co-occurrence analysis on business failure and entrepreneurial failure. Then, using a content analysis of the key concepts identified in the co-occurrence analysis, we develop a conceptual framework of the studies. This research uses a mixed approach; after quantitative analysis of data (published research between 2016 and 2021 on WOS database) using co-occurrence analysis, qualitative content analysis of keywords derived from co-occurrence analysis is conducted. The findings show that the word "business failure" has the most occurrences with the words "performance", "strategy", "innovation", "failure", "growth", and "behavior". In addition, the word "entrepreneurial failure" has the most occurrences with the words "decision making", "self-efficacy", "perspective", "learning from failure", "persistence", and "self". Based on the results of the content analysis, the studies are divided into 6 general categories: typologies of business failure, post-failure processes, bankruptcy prediction models and financial ratios, determinants of business survival and growth, individual factors affecting the entrepreneurial failure, and environmental and institutional factors affecting business failure. Finally, practical implications and future research are discussed.
    Keywords: Business failure Entrepreneurial failure Co, occurrence analysis Bibliometric analysis Content analysis
  • Arsalan Nami, Shahnaz Nayebzadeh *, Seyyed Hassan Hatami-Nasab, MohammadTaghi Honari Pages 63-89

    The success of a brand, particularly in the service sector, has been considered by many researchers. The purpose of this study was to identify the components of a successful brand and to validate the status of a successful brand in higher education. The method of this research was hybrid. The statistical community in the qualitative part included experts of the Technical and Vocational University. 10 people were selected using the snowball sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data. Content analysis and open coding method were used to analyze the data. In the quantitative part, the statistical population included the staff of Technical and Vocational University. First 17 experts were selected for analysis and then 67 university staff were selected as a sample by simple random sampling method. In order to analyze the data, the structural equation modeling approach with SmartPLS version 2 was used. Qualitative findings showed that a successful brand consists of the categories of university image, costs and finances, university services and facilities, out-of-university advertising and communication, educational planning and success, and university position. Path analysis findings showed that the factor load of the questions related to each variable was higher than the standard, so the questions could explain the relevant variables well. Statistical t also showed that there was a significant relationship between the questions and the relevant variables. The findings illustrated that the greatest gap between the current and favorable situation was related to the categories of university credibility, university partnership with society, perception of individuals and society of the name of the university and the quality of education.

    Keywords: Brand, Successful brand, Higher education, Technical, Vocational University
  • Mostafa Dabiri *, MohammadSadeq Dabiri, MohammadReza Dabiri Pages 91-112

    Appropriate location for a business environment is one of the major success factors in investment. This article aimed to provide a method for optimal location of a business site using intuitionistic fuzzy analytical hierarchy process (IFAHP). The options evaluated in this study include five places proposed in Kurdistan Province, Iran. The fuzzy Delphi method was used to select the criteria, and intuitionistic fuzzy Delphi method was used to measure the weight of the criteria relative to each other and to measure the option weights relative to each criterion. Necessary calculations were performed to prioritize the available site using the analytic hierarchy process (AHP) and intuitionistic fuzzy sets. Finally, the priority of each site for a prefabricated building material production workshop was determined. Measuring the importance coefficient and conversion of verbal variables to intuitive fuzzy numbers were among the advantages of this approach. In addition, since uncertainty was not defined in classic and fuzzy sets, the employment of intuitive fuzzy sets which involved uncertainty factors could help planners develop better future plans. The results of this study showed that intuitionistic fuzzy analytical hierarchy process method can be used for optimal location of business sites.

    Keywords: Business Location Prioritization Multi, criteria selection Intuitionistic fuzzy sets
  • Mojtabi Sekoti Badagh, Kambyz Shahroudi *, Mahmoud Monsef Shebgo, Narges Del Afrooz Pages 113-132
    Due to population growth, the need for construction is inevitable. In this regard, the country's construction industry has always faced challenges in ensuring its quantity and quality. Accordingly, the purpose of this research was to provide a customer complaint model in the country's construction industry with the foundational data theorizing approach. This research was qualitative and basic in terms of purpose. The statistical population of the present study included professors of architecture, civil engineering and urban planning and senior managers of construction companies in Anzali city in 2020. In this research, theoretical sampling was used and the sample size was determined to be 17 based on theoretical saturation. The data collection tool in this research was a semi-structured interview, and qualitative data analysis was carried out through the fundamental data processing method. In addition, the formal method was used to confirm validity of the findings, and the coding agreement coefficient method was used to confirm reliability; the result of recoding was 0.91. The findings were also analyzed by the manual coding method. The findings showed the causal conditions (including the lack of business ethics and non-compliance with project management configuration principles), central phenomenon (customer complaints), intervening conditions (drafting policies and macro policies of the government), background conditions (economic and competitive factors), strategies (special value of the brand) and the cost of lost opportunity and design of the structure based on needs assessment were selected as outcomes. It can be concluded that the customer complaint model in the country's construction industry had ethical, economic, policy and cost components that can be considered by the country's construction industry planners.
    Keywords: Customer complaints, Construction Industry, economic conditions, foundational data theory, project management
  • Fazel Bazrafshan, Ehsan Mousavi Khaneghah *, Jamshid Edalatian Shahriari, Nosratollah Shadnoush Pages 135-155
    Business-to-Customer (B2C) e-commerce systems cover a wide geographical area and a wide range of customers. One of the new ways to respond well to customers is a sharing economy. Sharing economy is an innovative business model with an emphasis on community and people that affects the social value of the society. The purpose of this study was to investigate the effect of sharing economy on B2C e-commerce systems with the mediating role of social value. The research method was applied in terms of purpose and in terms of implementation, it was a descriptive-survey and correlational method. The participants of the study comprised of 110 experimental and academic experts and graduate students majoring in information technology management. The sample size was determined according to Krejcie and Morgan Table 86 and a stratified method was used for sampling. Data analysis was performed using structural equations using SmartPLS3 software. Findings indicated that obligation, economic factors, infrastructure, and collaboration had a positive and significant effect on social value. Social value also has a positive and significant effect on B2C e-commerce systems.
    Keywords: Sharing economy B2C E, commerce systems Social value Structural equations
  • Raschel Ansari, Seyed Hasan Hataminasab *, Shahnaz Nayebzadeh Pages 155-182

    This research was conducted with the aim of providing a sample of psychometric subjects of impulse buying from the perspective of personality traits. The current research was an exploratory-developmental study and using the theme analysis method, extracted the main topics related to the concept of impulse buying based on 5-factor personality traits and presented it in the form of a model. In this research, the library method (previous literature study) and in-depth interviews with participants involved in impulse buying behavior research were conducted until theoretical saturation was reached. The participants of the research included 23 women (buyers of Huda Beauty brand cosmetics) from the border countries of the Persian Gulf (Oman, Kuwait, UAE) and the southern provinces of Iran, whose impulsivity and buying extremism was proven using RFM and Barat tests. Nvivo10 software was also used to analyze the collected data. The findings showed that 16 inclusive themes and 32 organizing themes derived from the text of the final interviews formed the pattern of the research. Furthermore, in this model, components such as bashfulness, self-surprise, Clayton's message and purchasing capacity were proposed as new themes, indicating its innovative aspect. In addition, in the proposed model, the variables of buying pleasure, emotions, and usefulness were confirmed by previous studies, and the variables of lack of self-control and situational factors were also proposed as intervening variables between the intention and impulsive buying behavior. In the behavioral consequences section, two sections of practical reactions and emotional consequences were developed.

    Keywords: Impulse buying, Big Five personality traits, Thematic analyses
  • Mostafa Lotfi Jalalabadi *, Hoda Ahmadi, Saltanat Ravaee, Mahmod Gholami Pages 183-203
    Management scholars believe that compared to the 20th century, current organizations are facing increasing challenges, transforming innovation organizations from an optional aspect to a crucial one. The purpose of this study was to investigate the impact of organizational happiness on organizational innovation while considering the meditating effect of change acceptance. The present study was applied using a descriptive survey method.  The statistical population of the study included 600 employees of the Customs Administration of the Islamic Republic of Iran in Tehran Province, 231 of whom were selected via random sampling method. The data collection tool was a questionnaire. In order to analyze data, the structural equation modeling technique and LISREL software were used. The results of this study indicated that organizational happiness was effective in organizational innovation while considering the meditating effect of change acceptance. Therefore, valuing the happiness of employees in various aspects was crucial and should be considered by organizations to lead to transformability in personnel and innovation within organizations.
    Keywords: Organizational Innovation, Organizational happiness, organizational change, Change acceptance
  • Mohammadreza Arefi *, Mohammad Ariamanesh Pages 205-227

    A review of the economic literature shows that economic freedom and foreign direct investment are both considered to be the most important factors affecting economic growth, which have been examined in pairs in almost all studies and for several reasons. Examining their simultaneous connection is ignored. Therefore, in this study, using the method of Toda and Yamamoto (1995), the existence of a causal relationship between the three important variables of economic growth, economic freedom and foreign direct investment in Iran's economy was evaluated for the period 2010-2019. In this study, to investigate the relationship between the research variables, first, the VAR model (K+D max) was estimated, and then the K number of coefficients was estimated in the model by the Generalized Wald test (MWALD), and then commented about their causality. The results of this study showed that in the period in question, there was only a two-way causality relationship between economic freedom and foreign direct investment. In addition, the causal relationship between economic growth and the next two variables was also one-way, and this causality was from the aspects of economic freedom and foreign direct investment towards economic growth. Therefore, the Iranian economy will stabilize and accelerate economic growth and stability by improving economic freedom and revising the method of foreign direct investment in construction infrastructures and knowledge-based activities with higher added value.

    Keywords: Economic Growth, Economic Freedom, Foreign direct investment, causality test, Knowledge base
  • Mahtab Mortezaei *, MohammadJavad Jamshidi, Mahdi Hosseinpour Pages 229-249

    The main purpose of this article was to identify barriers to the establishment of Business Intelligence (BI) in hospitals of Kermanshah city. The research methodology was qualitative, and documentary studies and in-depth semi-structured interviews were conducted to collect information. The research population included university faculty members, hospital managers, and information technology specialists in Kermanshah. Using the purposive sampling method, 21 specialists were selected to collect data. In order to internalize the data obtained from the interviews, three methods of triangulation, verification and involvement of members with the subject were used; the reliability of the research was calculated using the reliability of the retest and using the Holstie reliability formula, which is 89%, indicating the appropriateness of the reliability of research. The obtained data were collected in the documentary studies section using content analysis and content analysis methods. According to the findings of this study, barriers to the establishment of business intelligence in hospitals in Kermanshah included six categories of infrastructural, organizational, managerial, human, cultural, and educational factors. The results of this research show that the rapid changes in the organization's environment have inevitably made it important for them to retain their customers in today's competitive environment. Recognizing these barriers is the first step in managing and establishing business intelligence in hospitals, and achieving this important goal for hospitals in Kermanshah requires the removal or management of the barriers identified in this paper.

    Keywords: Identification, Barriers, deployment, Business Intelligence, Hospitals
  • Seyed Jafar Hashemi Asl, Maryam Shafiei *, Mehdi Mohammadi, Mahboubeh Foulad Chang Pages 273-306

    While the culture of study should have the highest position among students as a main element in learning, it has not enjoyed such a position due to various reasons, and today, the habit of studying has lost its importance among students. This research aimed to identify the factors affecting students' readicide. Therefore, this research was conducted with a qualitative method and a meta-synthesis approach. The statistical population included all foreign articles and documents from 2002 to 2022 and Persian language articles from the same period. Out of the 263 articles that matched the research inclusion criteria, 88 articles were selected as the final research sample. Data analysis was carried out using a thematic analysis technique and 40 basic themes under 4 organizer theme categories including: "personal factors" (addiction to the internet and use of virtual space, watching TV, and not knowing the benefits of studying), "family factors" (low education of parents, and not having a home library), "social, economic, and cultural factors" (financial inability to buy books for study, and unsuitable study environment) and "factors of the educational system" (a large volume of textbooks and homework, and non-research-oriented assignments assigned to students) were identified as factors affecting students' readicide. According to the network of themes obtained from the identified readicide factors, the education authorities can take the necessary measures with better planning and appropriate action plans to eliminate and reduce the effect of the identified factors and improve students' study situation.

    Keywords: Study pathology, Readicide, Students' readicide
  • Loghman Farshad *, Abdolah Azizi Pages 307-326
    The quality of teaching is one of the most important issues in universities and educational centers which has been emphasized in recent years. The purpose of this study was to investigate the relationship between the quality of teaching of professors in the tendency of geography students to critical thinking at the University of Kurdistan. The present research used an applied method in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population included all students in the field of geography at the University of Kurdistan (undergraduate, graduate and doctoral) and in the academic year 2021/2022, who completed a questionnaire. To determine the sample size, Cochran's formula was used and a sample size of 244 people was estimated by simple random sampling. The face validity and reliability of the questionnaire were confirmed by the professors at the departments of Educational Sciences and Geography, respectively. Cronbach's alpha coefficients ranged from 0.7 to 0.95. Data analysis was performed using SPSS 26 software and SmartPLS3 structural equation model was used to fit the model measurement. The results revealed that there was a positive and significant relationship between the quality of teaching in the tendency of geography students to critical thinking.
    Keywords: Teaching Quality, critical thinking, Geography, University of Kurdistan
  • Sajjad Shamsi Gooshki, Sajad Sadeghi, Arsalan Nami * Pages 327-348
    Today, human resources have become the best competitive advantage in organizations. Workforce agility can make an organization superior to other organizations. Therefore, the purpose of this research was to identify and prioritize the components of workforce agility in the insurance industry. This research was of a mixed type. The statistical population of this research included the active employees in the insurance industry of Kerman Province. 8 industry experts were selected as the statistical sample in the qualitative and quantitative phases. In the qualitative phase with thematic analysis approach, the components of workforce agility were identified and the reliability and validity of the tool was confirmed. In the quantitative phase, workforce agility components were prioritized with the fuzzy DEMATEL approach. Qualitative findings showed that sixteen open codes were categorized into six core codes and core codes were categorized into three optional codes including individual, organizational and social characteristics. Selected open codes of workforce agility (as quantitative phase input) included technical knowledge, motivation, trainability, effective communication, emotional intelligence, adaptability, teamwork, creativity and innovation, and analytical ability. The quantitative findings showed that these components, in order of priority, were creativity and innovation, analytical ability, emotional intelligence, motivation, teamwork, technical knowledge, trainability, effective communication, and adaptability. Additionally, the findings showed that teachability, effective communication and adaptability were classified under the cause variables group; emotional intelligence, teamwork, creativity and innovation and analytical ability were grouped under effect variables and technical knowledge and motivation were grouped under neutral variables.
    Keywords: Agility, Workforce, fuzzy Dematel, Insurance Industry, Kerman province
  • Seyyed mohammad Abbasnia *, Marjan Abdi Pages 349-371

    Today, intellectual capital as a strategic asset for financial performance and increasing competitiveness of organizations are known, and managing the available intellectual capital in organizations has become one of the most important tasks. However, this matter is extremely difficult due to the complexity involved in definition, measurement and evaluation of strategic intellectual capital. Since today's companies are facing a very competitive environment, the identification and proper management of intellectual capital is and will be the main difference between successful, average and failing companies. Considering the importance of the issue and the need to pay attention to the category of intellectual capital, the present research examined the effect of intellectual capital on the improvement of organizational performance by considering the mediating role of organizational learning capabilities. The current research was developmental in terms of the type of research and in terms of methodology, it was an analytical survey using a questionnaire as a tool. The statistical population included 60 senior managers of chain hotels, and the obtained statistical sample was 51 people. The data collection tool of the present research was a questionnaire; data was analyzed using SPSS and Lisrel statistical software. The findings of this research demonstrated the effect of intellectual capital elements on financial performance and organizational learning ability, thus emphasizing the reduction of the effect of intellectual capital elements on the improvement of financial performance with the inclusion of learning ability variable.

    Keywords: strategic assets, intellectual capital, increasing competitiveness, improving financial performance
  • Ali Mosahebtalab *, Behnaz Mohajeran, Mohammad Hasani Pages 373-394
    The aim of this study was to provide an optimal model for non-formal (free and special) skills training at technical and vocational universities in order to adapt to market needs. The statistical population of the study consisted of 9 experts and specialists in the educational system who were selected using purposive and non-probabilistic sampling methods and in-depth and semi-structured interviews. The present study uses the qualitative data analysis method of the foundation to identify the main and sub-categories of the research. MAXQDA software was used for qualitative analysis. In total, the obtained model includes 7 main categories including informal skills training, personality traits, leadership and leadership in teamwork, development of infrastructure and necessary platform for informal skills, policy-making appropriate to informal skills training, community culture and meeting market needs. Based on the results, it was shown that the development of infrastructure and the necessary context of informal skills, personality traits and leadership in teamwork, informal skills training, policy-making appropriate to informal skills training, culture building in society and finally meeting the needs of the labor market in providing an optimal model were selected for non-formal (free and special) skills training, technical and vocational universities.
    Keywords: Identifying the optimal model, Informal Skills Training, Free, special training, Technical, Vocational University, Labor Market Needs
  • Morteza Javanmardi Sahab *, Naser Shirbagi, Peyman Ghanbarian Qalandar Pages 395-420
    Educational needs assessment and professional development of human resources play a very important role in the performance and increasing the expertise and flexibility of the employees of an organization. Considering the prominent role of lawyers in society, this becomes doubly important. Therefore, developing a comprehensive program for the professional development of lawyers will also be of great importance. The aim of the current research was to first assess the educational needs (with a merit-based model) and then develop a suitable and desirable five-year program for the professional development of lawyers in Kurdistan Province. The research approach used in the current study was exploratory (qualitative-quantitative). In the qualitative part, descriptive phenomenological approach was used. The field of research was Kurdistan Province Bar Association. Purposive sampling with maximum diversity was used to select the participants. In order to collect the required data in the first phase, a semi-structured interview protocol was used with the participation of 12 people, which continued until the stage of theoretical data saturation. Three-stage theoretical coding was used to analyze the qualitative data. In total, 273 open codes, 52 core codes and 4 optional codes were extracted. In the second phase of the research and a quantitative part, the descriptive-survey strategy was used. The statistical community consisted of all lawyers who were members of the Kurdistan Province Bar Association, totaling 400. The sample size was 122 people determined by using the Karjesi-Morgan Table and stratified random sampling method. To answer the quantitative questions of the research, a self-report questionnaire containing closed-ended questions on a Likert scale was used. From the results of data analysis, four general categories of professional development needs were identified. Based on this, the organizers of 10 short-term and long-term operational programs, including a workshop to familiarize with unanimous opinions, insistence and high authorities, a workshop on professional ethics, a special annual professional growth award, a workshop to familiarize with the concepts of professional development, a workshop to familiarize with the concepts of lifelong learning, a workshop to familiarize with new laws, suggested a workshop on defense techniques and speaking techniques, preparation of electronic pamphlets by the center, a memorandum of understanding and an exchange of experiences with the country's universities and educational and research centers, and the institutionalization of the professional development unit. In a proposed package, content components of the programs were presented in 4 cases, professional development strategies in 10 cases, and tools and mechanisms for providing professional development programs in 12 cases. Findings indicated that unless bar association members engage in a serious and voluntary self-improvement process, any proposed programs will have little success.
    Keywords: Professional Development, Bar Association, Professional Needs Assessment, Mixed Method
  • Majid Akhshabi *, Nilofar Taher Pages 421-439

    With the spread of the Coronavirus pandemic and the replacement of the face-to-face method of teaching with the virtual education method in universities, the issue of measuring the effectiveness of virtual education has received a great deal of attention. The present research was aimed at investigating the effectiveness of virtual education in the electronic learning management system of the Girls' Technical and Vocational University of Shahreza. The research population included the students and professors of in the field of Graphics at the Technical and Vocational University of Shahreza, in the academic year of 2021-2022. A researcher-made questionnaire was used as tool of research. For data analysis, Kaiser-Meir-Elkin test, Bartlett test, first and second stage confirmatory factor analysis, correlation coefficient test, covariance test, path analysis and structural equation modelling were used. The research results showed the primary desire of students for virtual education, the effectiveness of virtual education compared to the face-to-face method, the technical and structural features of the Samyad system, and the capability of the Samyad system to transfer the concepts and curricular skills in the graphics field. Finally, the quality of academic evaluation in the Samyad system was considered to be the effective factors of this system, which also had the necessary credibility. In addition, there was a meaningful two-way relationship between the factors that formed the effectiveness of the system, and the covariance of the factors that make up its effectiveness was significant. Therefore, considering the effectiveness of the Samyad system, its use was effective in optimizing the teaching-learning process of students.

    Keywords: Virtual Education, Graphic field, Technical, Vocational University, effectiveness, Samyad System, Structural Equation Model
  • Zahra Mirdehnou, Naser Nastiezaie * Pages 441-465
    Academic well-being, which is one of the most important and influential factors on students' academic progress, can be directly or indirectly affected by the entrepreneurial education system, psychological capital, and mental well-being. The purpose of this study was to investigate the effect of the entrepreneurial education system on academic well-being through mediation of psychological capital and mental well-being. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the research included all the students of work-knowledge and technical and professional conservatories in Chabahar city (Sistan and Baluchistan Province) in the academic year of 2021-2022. Using stratified sampling (by gender), 313 students were studied through questionnaires of entrepreneurial educational system, mental well-being, academic well-being and psychological capital. Pearson correlation coefficient and structural equation model with SPSS21 and Smart PLS 3.2.8 software were used to analyze the data. The findings of the correlation coefficient showed that there was a positive and significant relationship between the entrepreneurial education system, academic well-being, psychological capital and mental well-being. The results of the structural equation model also showed that the entrepreneurial educational system had a positive and significant effect on the academic well-being of students both directly and indirectly with the mediation of psychological capital and mental well-being. The entrepreneurial education system had a positive effect on the students' psychological capital and mental well-being by strengthening students' belief in their abilities to achieve success and persevere in pursuing goals, creating positive documents about themselves, and by promoting students' academic hope and optimism and enduring problems. Psychological capital (through improving academic self-efficacy, academic optimism, academic resilience and academic optimism) and mental well-being (through increasing the enjoyment of learning and feeling of belonging to school) have a positive effect on the academic well-being of students.
    Keywords: Academic well, being Entrepreneurial education system Mental well, being Psychological capital
  • Hojjatollah Shayeghifard, Zhaleh Refahi *, MohammadHossein Fallah, Saeid Vaziri Pages 467-480

    Considering the special importance and position of family in terms of education and society and the influence of the cultural and religious context of society in the formation of relationships and family structure, the present study was conducted to investigate the validity and effectiveness of indigenous couple therapy model.  The present study was an experimental-quantitative research conducted as a pretest-posttest with a one-month follow-up. From the statistical population, 26 people were selected by random sampling and placed in the experimental and control groups. The experimental group was trained in 9 sessions of 90-minute weekly training. The research instrument was the Family Flexibility Questionnaire, which was administered to the subjects to collect information. To analyze the data, repeated measures analysis of variance was used. The results showed that the pattern of indigenous couple therapy based on the combination of Minuchin and Islam structural approach had a significant effect on promoting family flexibility and the durability of the effect of education was maintained after one month (p <0.05).

    Keywords: Couples Therapy, Islam, Minuchin, family flexibility, effectiveness
  • Mahdi Hosseinpour *, Hamed Heshmati, Bahareh Fathi Zolmabadi, Atieh Khodaei Pages 499-520
    Electronic procurement is one of the most important tools of e-commerce that mechanizes the activity of purchasing and supply in organizations using internet technology. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the continuity of the use of electronic procurement system and user satisfaction based on the quality acceptance model of technology in small and medium active rural industries in Kermanshah Province. The method was quantitative and regression study. The statistical population consisted of users of small and medium rural industries in Kermanshah province, and 284 people were selected as the study sample by simple random method based on Cochran's sample size determination table. The research tool was a standard questionnaire. The reliability of this tool was determined by Cronbach's alpha of 0.86. Exploratory factor analysis, structural equations, and path coefficient testing with PLS software were used to analyze the data. Organization employees' perception of procurement services had a positive and significant effect on satisfaction with electronic procurement system and perceived usefulness, perceived ease of use, satisfaction with the system, online ordering process perceived usefulness, quality of completion of procurement orders, and quality of information flow. According to the results and the knowledge of the variables influencing the adoption of technology, it is possible to plan carefully and increase the preparation as well as the successful application of these systems in the target community.
    Keywords: Technology Acceptance Quality Model (TAM), Electronic procurement, Small, Medium Rural Industry, user satisfaction
  • Sadaf Sartipi, Reza Mohammadkazemi *, Mahmoud Ahmadpour Daryani, Kamal Sakhdari Pages 521-543
    Political, economic, social, and technological changes have created a shift in consumer interests, desires, and behavior, causing many startups to fail due to an inadequate value proposition. Despite the successful results of the implementation of service design in organizations, the study of the principles and tools of service design that can improve the quality of the value proposition in start-ups has been neglected. Therefore, the purpose of this research was to provide a model of service design in information and communications technology (ICT) start-ups to prevent failure with the application of service design. The applicable tools and principles of service design in ICT start-ups and the results obtained from the use of these tools and principles were examined. The present research was practical with a qualitative approach using a multiple case study method. To collect data, 15 interviews were conducted with the managers of ICT start-ups based at the Science and Technology Parks of Tehran and Sharif Universities. Then, the data was analyzed by content analysis. Based on the results, service design required three stages: identifying opportunities, a compilation of value proposition, and implementation of value proposition; the tools and principles of service design were determined separately in each stage. Using service design resulted in an increase in the quality of the proposed value in the five dimensions of social, emotional, functional, innovative, and personalized value.
    Keywords: START, ups Service Design Entrepreneurship ICT Technology
  • Mansour Gerkaz, Alireza Maetoofi, Khozin Ali, Abollghasem Afshar * Pages 545-563
    In recent decades, money laundering methods have become much more innovative due to the development of financial products and services offered, the complexity of financial communications, the advancement of technology, and the acceleration of cash flows around the world. Banks are most affected by money laundering. In this regard, one of the most important risks faced by banks and financial institutions is money laundering risk. Therefore, the main purpose of the present study was to design a model for money laundering risk in banks and financial and credit institutions. A mixed research method was used with a sequential exploratory approach. In this study, first, qualitative data was collected and analyzed followed by quantitative data collection and analysis in the second stage. To meet this challenge comprehensively and systematically, all indicators in the field of money laundering risk in banks and financial institutions that were effective were extracted. Through interviews and documentary studies using the qualitative method of grounded data theory, the effective indicators were identified, extracted and placed into 23 organizing themes and 96 basic themes. In the quantitative part and in order to confirm the components from the perspective of experts, the factor analysis method was used. The results showed the significance of the measurement models and structural equations at the 99% confidence level.
    Keywords: Money laundering risk, Banking System, Grounded theory
  • Maryam Bahmani *, Saeide Sadat Nezamtaheri Pages 565-585
    The purpose of this study was to evaluate the effect of income smoothing on the amount of fees paid for auditing services in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In this study, the criteria of net income volatilities and accruals were used as indicators of income smoothing in companies. For this purpose, the financial information of 118 companies in the years 2011 to 2020 were extracted and reviewed by systematic elimination method as a statistical sample of the research. Multiple linear regression method was used to test the hypotheses. Findings showed that income smoothing based on both criteria of net income volatilities and accruals had a significant effect on audit fees in companies. In other words, profit with less volatilities (higher quality of income) and accruals with less volatilities in companies (higher quality of accruals) led to a reduction in the amount of fees received by auditors.
    Keywords: income smoothing, auditing fees, income volatility, Accruals
  • Zahra Khorramdel Masouleh * Pages 585-614
    Much research has been conducted on earnings management based on accruals in the field of accounting but earnings management based on real activities and its effects have received less interest. Therefore, the purpose of this research was to investigate the real earnings management activities prior to share issuance and also their impact on the stock returns of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. In this research, the relationship between the variables in the period of 2015-2020 was examined annually for 106 companies accepted in the Tehran Stock Exchange which were selected through the screening method (systematic elimination) and continuously active during the mentioned years. The hypothesis testing method used was the multivariate regression model in the composite data set. At the confidence level of 95%, the first hypothesis of the research (existence of real earnings management prior to share issuance in the companies accepted in the Tehran Stock Exchange) was not confirmed. The second main hypothesis (real earnings management has an effect on stock returns in companies listed on the Tehran Stock Exchange) was confirmed.
    Keywords: Earnings management based on real activities, stock issuance, Stock Returns, operating cycle, Altman score
  • Ali Hosein Pour Karim Abad, Habibollah Nakhaei *, Mahmoud Lari Dashtbayaz, Karim Nakhaei Pages 615-639

    One The purpose of this study was to investigate the relationship between the revaluation of fixed assets and the modification of the financial structure of companies listed on the Iranian capital market (both stock exchange and OTC). Since increasing the debt capacity and improving the liquidity of business units can also help to improve the financial structure of business units, the relationship between fixed assets revaluation and these two variables was also investigated. In this regard, first, all the mentioned companies that had revaluation of fixed assets during the ten-year period from 2011 to 2020 were identified and then the effect of revaluation on their financial structure as well as debt capacity and liquidity using generalized least squares regression. The variables of company size, growth opportunity and profitability were also considered as control variables in the financial structure model. The results of the research demonstrated that there was a significant relationship between the revaluation of fixed assets and the modification of the financial structure, the increase in debt capacity and the increase in liquidity. These results are in line with the goal of the legislator, particularly Article 14 of the law on maximum use of the country production and service capacity and protection of Iranian goods approved on 5th May, 2019, which encourages companies to reform the financial structure, to revaluate fixed assets and increase capital from this point.

    Keywords: revaluation of fixed assets, Financial structure, Debt capacity, liquidity, capital increase
  • Mohsen Lotfi, Abdolmajid Abdolbaghi Ataabadi * Pages 641-655
    The current research was conducted to investigate the effect of liquidity on credit policies and the role of company competitiveness characteristics on the sensitivity of credit policies to the liquidity of companies listed on the Tehran Stock Exchange. In addition, the effect of company credit policies on excess stock returns and the effect of firm competitiveness on the sensitivity of excess stock returns to credit policy were studied. For this purpose, after extracting the financial information of 142 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period 2008-2020, the multiple regression model was used with the combined data model. The results of the regression models indicated that corporate credit policy was significantly affected by cash flows and the company's competitiveness in the market affected the sensitivity of credit policies to cash flows. In addition, regarding the effect of credit policies on the company's excess stock returns, the results indicated that credit policies had a significant impact on the company's excess stock returns. However, in terms of competitiveness, the impact of credit policies on excess stock returns was decreased.
    Keywords: Credit Policies, company liquidity, Competitiveness, Excess Stock Returns
  • Seied AliAsghar Tavasolian, Sadegh Abedi *, Ali Mohtashami Pages 667-692

    One of the most important issues in gas distribution companies in the country is the multi-level agility of processes in their supply chains. Therefore, the main purpose of this study was to investigate various factors in process agility using the systems dynamics approach. The statistical population of this research comprised of all managers of seven provincial gas supply companies. In this research, the Delphi method was used to identify the variables affecting process agility, statistical tests were used to analyze the correlation between data, the Dimtel method was used to classify the causal and effectual variables, and dynamic system analysis was used for dynamic model analysis and simulation. The validity of the model was measured based on structural and behavioral validity tests. The results showed that due to changes in performance, the cost of implementing changes in a system varied in terms of cycle and in the later stages, the cost of development increased. This delay also increased costs and reduced development productivity. Moreover, the simulation illustrated that process agility helped complete more tasks at a lower cost. The dynamics model developed in this research can be used as a tool by an organization to understand and analyze the effects of different rapid development practices and supply chain management strategies.

    Keywords: Agility, Process, Supply chain, Dynamic systems
  • Sajjad Shamsi Gooshki *, Arsalan Nami Pages 693-714
    In today's highly competitive markets, it is impossible to eliminate or ignore the resources of turbulence. Hence, supply chain managers must accept uncertainty and look for an approach to adapt to such conditions. Therefore, the purpose of this study was to design a supply chain agility model with fuzzy DEMATEL approach in the oil and gas industry in Khuzestan Province. This research was quantitative research with fuzzy DEMATEL approach. The statistical population of the present research consisted of experts in the oil and gas industries in Khuzestan Province. Based on this,10 experts were interviewed from the oil and gas industries in Khuzestan Province. Supply chain agility factors in the oil and gas industries included flexibility, competitive price, reliability, responsiveness, customer relations, quality, speed, availability, innovation, and up-to-date and competence. The required data was collected using a pairwise comparison questionnaire. In order to analyze the data, the fuzzy DEMATEL approach and sensitivity analysis with Excel software were used. Findings showed that the factors of flexibility, competitive price, quality, availability and innovation and up-to-date were in the group of causal variables and the factors of reliability, responsiveness, customer relations, speed and competence were in the group of effect variables. The findings of sensitivity analysis also revealed that for every 10% change in the independent variables of flexibility, or responsiveness, or competency, the supply chain agility increased by 1.1%. In addition, the findings demonstrated that for every 10% change in the independent variables of customer relationship, speed, or availability, the supply chain agility increased by 1%.
    Keywords: Agility, Supply chain, fuzzy Dematel, Oil, gas industry, Khuzestan
  • Seid Mahmoud Mosavi Shiri, Ehsan Ghadrdan *, Farzaneh Rahmani, Maryam Lalehmazhin Pages 715-737
    The current research sought to determine the impact of market competition and product substitution on the relationship between the abnormal return of the first earnings announcement and the last earnings announcement (as a basis of the information content of the earnings announcement). The research method was applied and the statistical method used included the multivariate regression model. To test the hypotheses of the research, the financial data of a statistical sample including 112 companies admitted to the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2016 were collected. The results of the hypothesis test showed that there was no significant relationship between the abnormal return of the first profit announcement and the abnormal return of the last profit announcement; in addition, the product market competition, product substitution, the difference in the direction of the abnormal return of the first and the abnormal return of the last profit announcement, and the loss report could not explain the relationship between the abnormal return of the first profit announcement and the impact of the abnormal return of the last profit announcement. It appears that the delay in the announcement of profits and imitation of the latest profit forecast could be reasons for rejecting the research hypotheses. In addition, the inefficiency of the Tehran Stock Exchange market could be considered a reason for the lack of information content in the announcement of profits, and the abnormal returns were caused by other factors. In other words, the lack of effectiveness of abnormal returns can indicate that the competition of the product market does not have the necessary regulatory efficiency and the Iranian stock market tends towards monopoly or multilateral monopoly.
    Keywords: Earnings announcement, Abnormal Returns, product market competition, Product replacement
  • The Feasibility of Using Blockchain Technology in the Design of the Value Added tax Information Exchange System in the Tax Affairs Organization
    Seyfollah Ghaderi Rahaghi, Mehrzad Minouei *, Mirfayz Falahshams Pages 739-757

    Blockchain technology is a relatively new technology, and due to its decentralization, consensus and encryption, it is one of the safest technologies in the world. Considering the importance of the security and accuracy of taxpayer information for the tax administration on the one hand and the capabilities of blockchain technology on the other hand, the present study examined the possibility of using this technology in the country's Tax Affairs Organization. In this research, since the possibility of using blockchain technology in the design of the value added tax information exchange system in the country's tax affairs organization should be investigated first, a model was presented by examining the existing theoretical and empirical foundations based on the technology acceptance model in the organization (TOE). Opinions on the factors affecting the adoption of technology in the organization were investigated. Then, using the qualitative method (content analysis), a semi-structured interview was conducted with 27 participants and the factors affecting the adoption of blockchain in the organization were identified. Lastly, the final model was presented by analyzing 15 questionnaires using the fuzzy Delphi method. The results of the present research showed that the perceptions of the employees of the Tax Affairs Organization regarding the three components of technology, organization and environment confirm the possibility of using this technology which was considered acceptable by them.

    Keywords: Blockchain technology, tax, VAT, TOE model, Fuzzy Delphi Method
  • Niloofar Abbaspoor *, Marjan Abdi Pages 759-776
    Tourism is an economic sector with a high multiplier effect, which is referred to as the driving engine of economic growth and can bring prosperity to the entire economy as an economic stimulator. Since the tourism product has a high price elasticity, its pricing is of particular importance to maintain and increase the demand of this economic sector. The price of tourism products is a function of the costs of this sector, and the increase in costs, including the costs of electricity, gas and water consumption, can affect the price of the final product. Considering the tendency towards the gradual liberalization of energy prices, this research examines the effect of increasing electricity, gas and water prices on the price index of the tourism sector. For this purpose, the cost-based approach of social accounting matrix was used. Due to the multi-sectorality of the tourism product, a matrix was designed to include the inbound tourism sector and the domestic tourism sector as two distinct sectors in the production account. The findings of the research showed that a one-unit increase in the cost of electricity, gas and water caused a slight increase in the price index of the tourism sector, and a significant price increase can be expected in the tourism products following an increase in the price of these items.
    Keywords: Tourism, Social Accounting Matrix, electricity, Gas, Water
  • Hossein Ghaffarian *, Alireza Bamohabbat Pages 777-800
    Today, Customer Relationship Management (CRM( has become an inevitable necessity in organizations. However, one of the primary problems in this area is the lack of a clear criterion for classifying customers. Creating predictive models from customer categories is also one of the challenges of customer relationship management. For this purpose, in this paper, the combination of LRFM method with quartile concepts and multi-class data mining methods was used to categorize customers. In this solution, customer information records were first reviewed and refined to remove invalid data. Customers were then categorized by combining the concepts of the LRFM method with quartiles. In order to identify and classify new customers, the obtained outputs are subjected to feature selection and their additional features removed. Then, the remaining features were transferred to different classifiers to create predictive customer category models. Contrary to previous research achievements, in this paper, multi-class microscopic and macroscopic evaluation criteria were used to evaluate the performance of predictors. In order to evaluate the results, in a case study, part of the customer information of Sarchin Khorasan Company was used. Evaluations showed that the accuracy of the predicted models of the proposed method in customer classification was higher than the conventional method of customer classification using K-Means. In addition, the proposed method performed better in group detection of records.
    Keywords: Customer relationship management Data mining Clustering LRFM Classification Multi, class performance evaluation metrics