فهرست مطالب

ارگونومی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله ارگونومی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیناز نیازی، فرزانه گندمی*، لیلا غزاله، پرویز صوفیوند صفحات 1-12
    اهداف

     یکی از اختلالات شایع اسکلتی عضلانی که تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی، سلامت و بازده کاری افراد می گذارد، گردن درد مزمن است. هزینه های سنگین درمان های دارویی و جست وجوی راهکارهای درمانی ساده و کم هزینه امری اجتناب ناپذیر است. تکنیک های کشش و رهاسازی بافتی از راهکارهای موثر در اصلاح اختلالات اسکلتی عضلانی هستند. در این مطالعه، سعی شد که اثربخشی آن ها در کنترل درد و بهبود عملکرد کارکنان مبتلا به گردن درد مزمن غیراختصاصی بررسی شود.

    روش کار

     در این مطالعه ی نیمه تجربی با گروه های موازی و طرح پیش آزمون پس آزمون، 39 کارمند مبتلا به گردن درد مزمن غیراختصاصی با میانگین سنی 25 تا 45 سال، به روش غیرتصادفی و دردسترس، از بین کارمندان پشت میزنشین انتخاب شدند. افراد به طور تصادفی در سه گروه کشش، رهاسازی و کنترل تخصیص یافتند و به مدت شش هفته، مداخلات را دریافت کردند. در ابتدا و پس از شش هفته، شدت درد با معیار دیداری، خستگی کیفی با پرسش نامه ی خستگی چندبعدی و کیفیت زندگی با استفاده از پرسش نامه ی SF-36 بررسی شد. برای مقایسه ی میانگین ها از آنالیز کواریانس یک راهه استفاده و سطح معناداری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     مقایسه های درون گروهی نشان داد که شدت درد، کیفیت زندگی و خستگی در هر دو گروه مداخله، به طور معناداری بهبود یافته است (0/05P<). تمرینات کششی و رهاسازی، هر دو بر بهبود متغیرها تاثیر معناداری داشتند (0/05P<)؛ اما برتری با گروه تمرینات رهاسازی بود.

    نتیجه گیری

     شش هفته تکنیک رهاسازی و کشش در بیماران دچار به گردن درد مزمن غیراختصاصی، باعث کاهش درد و کاهش خستگی و افزایش کیفیت زندگی آن ها می شود.

    کلیدواژگان: رهاسازی، عملکرد، کشش، خستگی، گردن درد
  • داریوش عظیمی، حسین قمری گیوی*، علی رضایی شریف، علی شیخ الاسلامی صفحات 13-26
    اهداف

     مشاوران مدرسه مسیولیت پرداختن به نیازهای رشد تحصیلی، فردی/ اجتماعی و شغلی از طریق طراحی، اجرا، ارزیابی و تقویت برنامه جامع مشاوره مدرسه را بر عهده دارند که نتیجه آن، بهبود و ارتقاء موفقیت دانش آموزان است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر الگوی توانمندسازی بر عملکرد شغلی مشاوران مدرسه بود.

    روش کار

     روش پژوهش حاضر، آمیخته از نوع متوالی اکتشافی بود. بدین منظور، برای بررسی اثربخشی بسته آموزشی از روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مشاوران مدرسه شاغل در دوره متوسطه اول شهرستان اردبیل (نواحی 1 و 2) در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از بین آنها بر اساس نقطه برش مقیاس عملکرد شغلی مشاور مدرسه (نمره 86) و با در نظر گرفتن معیارهای ورود به پژوهش تعداد 30 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و با توجه به نتایج پیش آزمون به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش در یک جلسه مقدماتی و 11 جلسه ی 120 دقیقه ای، محتوای آموزشی مورد نظر را دریافت کردند در حالی که اعضای گروه کنترل مداخله ای را دریافت نکردند. آزمون پیگیری نیز بعد از 3 ماه صورت گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر توانمندسازی بر مولفه های عملکرد شغلی مشاوران مدرسه تاثیر مثبت و معناداری دارد. به این معنا که مشاوران مدرسه در نتیجه ی شرکت در جلسات آموزشی مبتنی بر الگوی توانمندسازی، در ابعاد دانش (F= 0/20 و P= 0/001)، مهارت (F= 0/69 و P= 0/001) و نگرش و رفتار (F= 0/47 و P= 0/001) عملکرد مثبت و معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

     آموزش محتوای مربوط به الگوی توانمندسازی روشی موثر در بهبود عملکرد مشاوران مدرسه است.

    کلیدواژگان: مشاوره، مدرسه، توانمندسازی، عملکرد شغلی، ارگونومی
  • محمدرضا امیدی*، هادی مفتاحی، نبی امیدی صفحات 27-35
    اهداف

     کارکنان در صنایع نفت و گاز با اضطراب های مختلفی مواجه می شوند، پیدایش بیماری کرونا و گسترش سریع آن ممکن است بر میزان اضطراب این افراد بیفزاید. هدف از این تحقیق بررسی نقش میانجی فرسودگی شغلی در رابطه بین اضطراب کرونا و استرس شغلی است.

    روش کار

     تحقیق حاضر یک تحقیق توصیفی پیمایشی است، که در سال 1400 صورت پذیرفته است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان عملیاتی شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت است؛ که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 310 نفر به دست آمد؛ ابزار اصلی گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه مقیاس اضطراب کرونا، پرسش نامه فرسودگی شغلی و پرسش نامه استرس شغلی است. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های تحقیق از تحلیل مسیر در نرم افزار SMART PLS استفاده شد.

    یافته ها

     اضطراب کرونا بر  فرسودگی شغلی با ضرایب (T=11/22 = 0/42 , R2) و استرس شغلی با ضرایب (T=9/24 = 0/48 , R2) تاثیر معناداری دارد. همچنین تاثیر فرسودگی شغلی بر استرس شغلی با ضرایب (T=9/24 = 0/38 , R2) معنا دار است. ضریب اثر VAF برای تاثیر اضطراب کرونا بر استرس شغلی با نقش میانجی فرسودگی شغلی برابر با 0/51 و ضریب معنا داری آن 7/52 است. بنابراین نقش میانجی فرسودگی شغلی بین دو متغیر اضطراب کرونا و استرس شغلی تایید شد.

    نتیجه گیری

     اضطراب کرونا به صورت مسقیم و غیر مستقیم باعث اثرات منفی بر کارکنان است و باید برای عملکرد بهتر کارکنان سطح اضطراب کرونا در صنایع مختلف کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، فرسودگی شغلی، استرس شغلی
  • کیوان حجازی* صفحات 36-45
    اهداف

     بررسی شاخص های آمادگی جسمانی- زیست حرکتی و ترکیب بدن در کارگران جهت جلوگیری از کاهش عملکرد از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا این مطالعه با هدف بررسی این گونه شاخص های آمادگی جسمانی - زیست حرکتی مرتبط با تندرستی و ترکیب بدن در گروه های سنی مختلف کارکنان شرکت ایزوگام شرق انجام شد.

    روش کار

     در این تحقیق توصیفی-تحلیلی، 150 کارگر از 150 مرکز فروش در شهرستان مشهد به روش نمونه گیری طبقه ای-تصادفی انتخاب شدند و در سه گروه سنی: بین 25 تا 34 سال، بین 35 تا 44 سال و  بین 45 تا 54 سال قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین های بین گروهی در گروه های سنی متفاوت از روش آماری تحلیل واریانس دوطرفه (ANCOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

     تفاوت معنی داری در شاخص های ترکیب بدن یعنی وزن بین گروه های سنی 34-25 سال با 44-35 سال (0/008=P) و 44-35 سال با 54-45 سال (0/001=P)، شاخص توده بدنی بین گروه های سنی 34-25 سال با 54-45 سال (0/001=P) و 44-35 سال با 54-45 سال (0/001=P)، درصد چربی بدن بین گروه سنی 34-25 سال با 54-45 سال (0/006=P)، حداکثر مصرف اکسیژن بین گروه سنی 25-34 سال با 35-44 سال (0/001=P)، 25-34 سال با 45-54 سال (0/001=P)، و 35-44 سال با 45-54 سال (0/001=P)، مشاهده شد. علاوه بر این، تفاوت معنی داری در تمام شاخص های آمادگی جسمانی و مرتبط با سلامت، چابکی، قدرت انفجاری، انعطاف پذیری، استقامت عضلات شکم و استقامت عضلات کمربند شانه، بین گروه های سنی 25-34 سال با 35-44 سال (0/001=P)، 25-34 سال با 45-54 سال (0/001=P)، و 35-44 سال با 45-54 سال (0/001=P)، مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد که سطح آمادگی جسمانی کارکنان با افزایش سن کاهش می یابد. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران ارشد سازمان ها زمینه و انگیزه لازم را برای انجام فعالیت بدنی منظم برای کارکنان فراهم آورند.

    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، سن، ترکیب بدن، حداکثر اکسیژن مصرفی
  • حمیده عباسی*، سارا حاجت پور صفحات 46-58
    اهداف

    یکی از شیوه های مناسب برای حفظ و ارتقای منابع انسانی، بهبود رضایت شغلی کارکنان است. از طرف دیگر، استفاده از مدیران با سبک رهبری تحول گرا یکی از عوامل مهم ارتقای رضایت شغلی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول گرا بر رضایت شغلی کارکنان، با توجه به نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی است.

    روش کار

     جامعه ی آماری این تحقیق کارکنان ستاد مرکزی سازمان تامین اجتماعی تهران به تعداد 1500 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، 306 نفر محاسبه شد. ابزارگردآوری اطلاعات پرسش نامه ی استاندارد رهبری تحول گرای باس و آولیو، پرسش نامه ی رضایت شغلی مینه سوتا و پرسش نامه ی توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر بود. روایی پرسش نامه ها با روایی صوری و محتوایی و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که مقدار آن برای پرسش نامه ی رهبری تحول گرا 0/79، برای پرسش نامه ی توانمندسازی 0/83 و برای پرسش نامه ی رضایت شغلی 0/82 محاسبه شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها، تمام فرضیه های تحقیق تایید شد. نتایج به دست آمده از آزمون سوبل نشان می دهد که اثر غیرمستقیم سبک رهبری تحول گرا بر رضایت شغلی به واسطه ی توانمندسازی کارکنان برابر 0/556 شده است. مقدار مثبت بتا (0/556) نشان از مثبت بودن شدت اثر دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان می دهد که ایفای نقش رهبری تحول گرا توسط مدیران سازمان، از طریق ایجاد گونه ای از شرایط کاری که فراهم کننده ی توانمندسازی کارکنان باشد، بر احساس رضایت از شغل و بهبود آن موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، رضایت شغلی، توانمندسازی روان شناختی، کارکنان سازمان تامین اجتماعی
  • نادره سیداحمدی، علیرضا حیدری*، پرویز عسکری صفحات 59-68
    اهداف

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر درمان مصون سازی در برابر استرس (SIT) بر استرس شغلی، اضطراب کرونا، تاب آوری و کیفیت خواب کارکنان بهداشت و درمان انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی تحقیق کارکنان بهداشت و درمان شهر اهواز بودند و نمونه ی تحقیق شامل 40 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس اضطراب بیماری کرونا، تاب آوری، کیفیت خواب و استرس شغلی. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نسبت F تحلیل کوواریانس تک متغیری برای کیفیت خواب 304/08 (0/001P<)، اضطراب کرونا 212/99 (0/001P<)، تاب آوری 152/37 (0/001P<) و استرس شغلی 124/59 (0/001P<) است (0/001P<).

    نتیجه گیری

     با توجه به اثربخشی آموزش مصون سازی در برابر استرس بر متغیرهای مورد مطالعه، این آموزش برای کادر بهداشت و درمان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مصون سازی در برابر استرس، اضطراب کووید، تاب آوری، خستگی هیجانی، استرس شغلی، کارکنان سلامت و درمان
  • زهرا اکبری چهره برق*، نیلوفر نوایی، حمیدرضا نوایی صفحات 69-78
    اهداف

    بر اساس شواهد علمی، فعالیت های هنری مانند نوازندگی، می تواند باعث بروز آسیب های خاصی در بدن افراد شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و مکان بروز آسیب های اسکلتی عضلانی در هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی و همچنین، شناسایی عوامل خطر مرتبط با وقوع این آسیب ها است.

    روش کار

     به منظور جست وجوی مطالعات منتشرشده در زمینه ی مدنظر، از پایگاه های اطلاعاتی معتبر مانند پاب مد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و مگیران با به کارگیری کلیدواژه های مناسب استفاده شد. در این جستجو، فقط آن مطالعات مقطعی بررسی شدند که به منظور بررسی شیوع آسیب های اسکلتی عضلانی و عوامل خطر آن ها در هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی انجام شده بودند و دسترسی به آن ها وجود داشت. مقالات مروری مرتبطی که کمتر از پنج مشارکت کننده داشتند و به زبان های غیر از انگلیسی و فارسی نوشته شده بودند، از مطالعه خارج شدند.

    یافته ها

     از میان 19 مطالعه ای که در این زمینه یافت شدند، با حذف مطالعات تکراری و مشابه، هفت مطالعه ی توصیفی تحلیلی و مقطعی با نمونه ای به اندازه ی 1444 نفر بررسی شدند. شیوع صدمات اسکلتی عضلانی بین 53 تا 65 درصد بود. شایع ترین مشکل از بین مشکلات اسکلتی عضلانی،داشتن محل درد بود که در همه ی نوازندگان فارغ از نوع ساز دیده می شد. همچنین، مشخص شد که مشکلات اسکلتی عضلانی در نوازندگان خانم بیشتر گزارش شده است.

    نتیجه گیری

     هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی اغلب با مشکلات اسکلتی عضلانی مواجه هستند. نواحی شایع بدن برای بروز این مشکلات، گردن و شانه ها هستند. علاوه بر این، عوامل خطر متعددی مانند سن، پوسچر نامناسب و مدت تمرین برای بروز این نوع آسیب ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: آسیب های اسکلتی عضلانی، نوازندگان، هنرجویان موسیقی، مرور نظام مند، ایران
  • مجید شهبازی*، حسین رفسنجانی ده قاضی صفحات 79-82

    نامه به سردبیر

|
  • Sinaz Niazi, Farzaneh Gandomi*, Laila Ghazaleh, Parviz Soufivand Pages 1-12
    Objectives

    Chronic neck pain is one of the most common musculoskeletal disorders that has a great impact on people's quality of life, health, and work efficiency. Due to the high costs of drug treatments, the search for simple and low-cost treatment solutions is inevitable. Stretching and tissue release techniques are effective solutions for correcting skeletal-muscular disorders. Therefore, this study aimed to investigate their effectiveness in controlling pain and improving the performance of people suffering from non-specific chronic neck pain.

    Methods

    In this semi-experimental study with parallel groups and pre-test-post-test design, 39 patients with non-specific chronic neck pain with an average age of 25 to 45 years, in a non-random and available form, were selected from the office workers. Individuals were randomly assigned into three groups of traction stretch, release, and control, and received interventions for six weeks. At the beginning and after the completion of the interventions, pain intensity, qualitative fatigue, and quality of life were evaluated using the visual measure of pain, multidimensional fatigue questionnaire, and SF36 questionnaire, respectively. To compare the averages, one way ANCOVA a mixed analysis of variance test was used.

    Results

    Intra-group comparisons showed that pain intensity, quality of life, and fatigue improved significantly in both intervention groups (P<0.05). Stretching and release exercises both had a significant effect on improving the variables (P<0.05). However, the results of the release exercises group were more significant.

    Conclusion

    Six weeks of releasing and stretching techniques in non-specific chronic neck pain patients reduces pain and fatigue and increases their quality of life.

    Keywords: Fatigue, Function, Neck pain, Release, Stretch
  • Dariush Azimi, Hossein Ghamari Givi*, Ali Rezaeisharif, Ali Sheykholeslami Pages 13-26
    Objectives

    School counselors are responsible for addressing academic, personal/social, and career development needs through the design, implementation, evaluation, and enhancement of a comprehensive school counseling program that results in improved student achievement. Therefore The aim of this research was to investigate the effectiveness of the intervention based on the empowerment model on the job performance of school counselors.

    Methods

    The method of the current research was a mixed sequential exploratory type. For this purpose, a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group was used to check the effectiveness of the training package. The statistical population of the research included all the school counselors working in the first secondary school of Ardabil city (areas 1 and 2) in the academic year 2021-2022, among them based on the cut-off point of the school counselor occupational performance scale (score 86) and taking into account the entry criteria For the research, 30 people were selected as a sample by random sampling method and according to the results of the pre-test, they were randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). The members of the experimental group received the desired educational content in one introductory session and 11 sessions of 120 minutes, while the members of the control group did not receive any intervention. The follow-up test was also done after 3 months. The obtained data were analyzed using spss software and multivariate analysis of covariance test.

    Results

    The results showed that the intervention based on empowerment has a positive and significant effect on the job performance components of school counselors. This means that school counselors as a result of participating in training sessions based on the empowerment model, in the dimensions of knowledge (F = 0.20 and P = 0.001), skills (F = 0.69 and P = 0.001) and attitude and behavior (F=0.47 and P=0.001) had a positive and significant performance.

    Conclusion

    Teaching the content related to the empowerment model is an effective way to improve the performance of school counselors.

    Keywords: Counseling, School, Empowerment, Job performance, Ergonomics
  • Mohammad Reza Omidi*, Hadi Meftahi, Nabi Omidi Pages 27-35
    Objectives

    Employees in the oil and gas industry face various anxieties. The occurrence of corona disease and its rapid spread may increase the anxiety level of these people. The aim of this study is to investigate the mediating role of burnout in the relationship between corona anxiety and work stress.

    Methods

    The present study is a descriptive survey conducted in 1400. The statistical population of this research is all operational employees of Engineering and Construction Company of Oil Industries; Cochran formula was used to obtain a sample size of 310 people; the main instrument used to collect information is Corona Anxiety Scale Questionnaire, Job Burnout Questionnaire and Questionnaire. In this research, path analysis in SMART PLS software was used to analyze and test the research hypotheses.

    Results

    Corona anxiety has a significant effect on job burnout with coefficients (T=11.22 = 0.42, R^2) and job stress with coefficients (T=9.24 = 0.48, R^2). The effect of burnout on job stress is also significant with coefficients (T=9.24 = 0.38, R^2). The VAF effect coefficient for the effect of corona anxiety on job stress with the mediating role of burnout is equal to 0.51 and its significance coefficient is 7.52. Therefore, the mediating role of job burnout between the two variables corona anxiety and job stress was confirmed.

    Conclusion

     Corona anxiety has a direct and indirect negative effect on employees, and the level of corona anxiety in different industries should be reduced to improve employee performance.

    Keywords: Corona anxiety, Job burnout, Job stress
  • Keyvan Hejazi* Pages 36-45
    Objectives

    The study of physical and health-related fitness and body composition indicators in workers is very important to prevent performance degradation. Therefore, this study aims to investigate such indicators among the employees of Izogam Shargh Company.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 150 workers from 150 stations in Mashhad city were selected by stratified random sampling and divided into three age groupsnamely. 25-34, 35-44 and 45-54 years. Two -way analysis of covariance (ANCOVA) and Bonferroni post-hoc test were performed to compare the variables in the three age groups.

    Results

    Significant differences were found in body composition indicators, i.e., weight between the age groups 25-34 years with 35- 44 years (P=0.008) and 35-44 years with 45- 54 years (P=0.001), body mass index between the age groups 25-34 years with 45-54 years (P=0.001) and 35-44 years with 45-54 years (P=0.001), body fat percentage between the age groups 25-34 years with 45- 54 years (P = 0.006), maximum oxygen consumption between the age groups 25-34 years with 35-44 years (P=0.001), 25-34 years with 45-54 years (P=0.001), and 35-44 years with 45-54 years (P=0.001). In addition, significant differences were found in all physical and health-related fitness indicators, i.e., agility, explosive strength, flexibility, abdominal muscle endurance, and shoulder girdle muscle endurance, between the age groups 25-34 years with 35-44 years (P=0.001), 25-34 years with 45-54 years (P=0.001), and 35-44 years with 45-54 years (P=0.001).

    Conclusion

    The results of this study show that the level of  physical fitness of employees decreases with age. Therefore, it is suggested that the managers of companies create the necessary conditions and incentives for employees to engage in regular physical activity.

    Keywords: Aging, Body composition, Maximum oxygen consumption, Physical fitness
  • Hamideh Abbasi*, Sarah Hajatpour Pages 46-58
    Objectives

    One of the best ways to maintain and improve human resources is to increase employee job satisfaction. Managers with a transformational leadership style are also one of the most important factors in improving job satisfaction. The purpose of this research was to investigate the impact of transformational leadership on the job satisfaction of employees with regard to the mediating role of psychological empowerment.

    Methods

    The statistical population of this research consisted of 1,500 employees of the central headquarters of the Tehran Social Security Organization, Tehran, Iran. The sample size (n=306) was calculated using the random sampling method and using Cochran's formula. Data collection tools were the Avolio and Bass standard transformational leadership questionnaire, Minnesota job satisfaction questionnaire, and Spretitzer psychological empowerment questionnaire. The validity of the questionnaires was measured by face and content validity. The reliability of these tools was assessed by Cronbach's alpha coefficient, whose value was calculated as 0.79 for the transformational leadership questionnaire, 0.83 for the empowerment questionnaire, and 0.82 for the job satisfaction questionnaire. Analysis of research data was done in SmartPLS software using path analysis and the structural equation model.

    Results

    Based on the findings, all research hypotheses were confirmed. The results obtained from the Sobel test showed that the indirect effect of transformational leadership style on job satisfaction through employee empowerment was 0.556; the positive value of beta (0.556) indicated the positive intensity of the effect.

    Conclusion

    The results of the research demonstrated that the role of transformational leadership by the managers of the organization would be effective in the feeling of job satisfaction and its improvement through creating working conditions that provide the empowerment of employees.

    Keywords: Transformational leadership, Job satisfaction, Psychological empowerment, Employees of the Social Security Organization
  • Nadere Seyedahmadi, Alireza Heidari*, Parviz Askari Pages 59-68
    Objectives

    The present study aimed to assess the effect of stress inoculation treatment (SIT) on occupational stress, COVID anxiety, resilience, and sleep quality of healthcare workers.

    Methods

    The current study was conducted based on a pre-test-post-test design with the control group. The research community consisted of healthcare workers in Ahvaz, and the research participants included 40 cases who were selected by purposeful sampling based on inclusion and exclusion criteria. The research instruments were the COVID-19 anxiety scale, resilience scale, sleep quality scale, and job stress scale. The data were analyzed in SPSS software using univariate and multivariate covariance analysis.

    Results

    The results of the present study demonstrated F ratios of univariate analysis of covariance for sleep quality (F=304.08 and P<0.001), COVID anxiety (F=212.99 and P<0.001), resilience (F=152.37 and P<0.001) and job stress (F=124.59 and P<0.001).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of stress inoculation training on the studied variables, this training seems necessary for the health and treatment staff.

    Keywords: COVID anxiety, Medical staff, Occupational stress, Resilience, Sleep quality, Stress inoculation
  • Zahra Akbari-Chehrehbargh*, Niloofar Navaei, Hamidreza Navaei Pages 69-78
    Objectives

    Scientific evidence shows that artistic activities, such as playing music, can put individuals at risk for specific musculoskeletal injuries. This study aimed to determine the prevalence and location of musculoskeletal injuries among Iranian music students and musicians, as well as to identify the related risk factors for their occurrence.

    Methods

    To find published studies without time limitations, a detailed search was conducted in databases including Pubmed, Scopus, Google Scholar, the Scientific Information Database (SID), and Magiran using appropriate keywords. In this investigation, we only reviewed cross-sectional studies that were available to explore the prevalence of musculoskeletal disorders and their related risk factors among eligible music students and musicians from Iran. Review articles with less than five participants and articles written in languages other than English and Persian were excluded from the study.

    Results

    Out of 19 studies found, after removing duplicates and similar studies, 7 cross-sectional descriptive-analytical studies with a sample size of 1,444 eligible participants were reviewed. The prevalence of injuries ranged from 53% to 65%. The most common area of pain was the neck and shoulders, which were present in all types of instruments. Being female was a predisposing factor for musculoskeletal problems in musicians.

    Conclusion

    Iranian music students and musicians often suffer from musculoskeletal injuries. The most common areas of the body where these injuries occur are the neck and shoulders. There are multiple risk factors, such as age, improper posture, and duration of training, for musculoskeletal injuries in this population.

    Keywords: Iran, Musculoskeletal injuries, Musicians, Music students, Systematic review
  • Majid Shahbazi*, Hossein Rafsanjani Dehqazi Pages 79-82

    Letter to Editor