فهرست مطالب

نشریه شبهه پژوهی مطالعات قرآنی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید کاظم سیدباقری* صفحات 7-30

    برخی از مخالفان اسلام و مستشرقین، آیات جهاد، قتال با مشرکین و برخورد با آنان را مورد استناد خود قرار می دهند و بر این باورند که این آیات، جایی برای آزادی، انتخاب مخالفین و غیر مسلمین در نظام اسلامی باقی نمی گذارد و چیزی به نام آزادی، بی معنی است. این مقاله به نسبت سنجی جهاد و آزادی از منظر قرآن کریم می پردازد و این شبهه را که جهاد، جلوی آزادی و انتخاب فکر، عقیده و رفتار سیاسی-اجتماعی شهروندان را می گیرد، بررسی می کند، در فرضیه بر این امر تاکید شده است که با توجه به ادبیات و منطق قرآن کریم و مبانی هستی شناختی و انسان شناختی آن و لحاظ اهداف جهاد، حکم به آن برای دفاع از ستمدیدگان، برداشتن موانع و بسترسازی برای انتخاب آگاهانه شهروندان و مقابله با آغازگران جنگ و رهاسازی مردم از یوغ طاغوتها بوده است، آزادی ارزشی بنیادین است که با وجود آن، شهروندان می توانند با در نظر داشتن معیارها و موازین شرعی، بدون تحمیل و فشار قدرت حاکم، آزادانه، رفتار سیاسی-اجتماعی انجام دهند و به حقوق سیاسی خود دست یابند، روح حاکم بر آیات و حکم جهاد نیز در راستای آزادی مردمانی بوده است که زیر سیطره مستبدین و مستکبرین قرار داشته اند، جهاد به معنای تحمیل عقیده نبوده است تا آزادی از میان رود، بلکه برای مسلمین چاره ای جز دفاع و رویارویی با دشمن نمانده بود، حقیقت جهاد، دفاع در برابر هجوم دشمن بوده است. در کنار بهره از روش توصیفی-تحلیلی در بررسی داده ها این مهم با روش تفسیر اجتهادی انجام شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، آزادی، جهاد، دفاع، طاغوت
  • سید محمدحسن جواهری* صفحات 31-54

    یکی از شبهات پر تکرار شبکه های مجازی عدم حجاب اجباری در عصر نبوی و پیامد آن عدم جواز حجاب اجباری در عصر کنونی است. اهمیت نداشتن حجاب، و بسنده بودن حجاب حداقلی به دلیل تاخیر در نزول آیات حجاب، و تاخر نزول حجاب حداکثری (جلباب) بر حجاب حداقلی (خمار) از دیدگاه برخی بر پایه غالب روایات ترتیب نزول، و نیز رفع حکم حجاب با رفع حکمت آن، چالش ها و شبهات دیگر حجاب می باشد که فراروی تحقیق درباره آیات حجاب و چگونگی تحقق و رواج آن در عصر نزول با وجود بقای فرهنگ جاهلی است؛ از این رو تحقیق پیش رو، با تکیه بر قراین آیات و مبتنی بر پژوهش روش مند در آیات حجاب و شرایط معاصر نزول قرآن و با تمرکز بر چهار محور چرایی تاخیر حکم حجاب، حکمت دو مرحله ای بودن نزول آن، بسترسازی هوشمندانه بین دو مرحله نزول، و استفاده حداکثری از فضای حاکم بر جامعه عصر نبوی، می کوشد به دفع شبهات یادشده فایق آید و مهم ترین نتیجه تحقیق پیش رو اثبات وجود ظرفیت حجاب اجباری در آیات قرآن و نقش نظام اسلامی در آن خواهد بود.

    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، خمار، جلباب، تبرج
  • علی اکبر کلانتری، مجتبی مصلحی* صفحات 55-80

    در آیاتی از قرآن به فرهنگ و عقاید مردم معاصر نزول اشاره شده است. همین عامل سبب شد عده ای نظریه «تاثیر قرآن از فرهنگ زمانه» را مطرح کنند. یکی از این افراد آقای بهاء الدین خرمشاهی است. ایشان نظریه خود را در مقاله «بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن» ارایه داده است. ایشان معتقد است: قرآن هر چند با تمام الفاظش از طرف خداوند بر پیامبر(ص) نازل شده، اما برخی مواقع به جهت همراهی و مماشات با مردم عصر نزول، خداوند عالما و عامدا عقاید آنان را بیان کرده است؛ لذا اگر در مواردی، آیاتی از قرآن مخالف علم و جهان واقع بود، نباید پنداشت که آیه ای از قرآن ابطال شده است. آقای خرمشاهی برای اثبات نظریه خود به شواهد و دلایلی از قرآن استناد کرده، از جمله: مسیله اسباب النزول، انعکاس فرهنگ جاهلیت به قصد تخطیه و اصلاح، استفاده قرآن از قالب ها و شیوه های ادبی و واژگان عصر نزول و همچنین ذکر جن، سحر و چشم زخم در قرآن. در پژوهش حاضر، به روش توصیفی - تحلیلی و با گرایش انتقادی، تک تک این شواهد و دلایل با استناد به سایر آیات قرآن، تحلیل و بررسی شد. حاصل پژوهش این شد که هیچ یک از شواهدی که آقای خرمشاهی به آن استناد کرده، نمی تواند اثبات کننده این نظریه باشد که در قرآن مطلبی خرافی و خلاف علم آمده و قرآن نیز آن را پذیرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، فرهنگ و عقاید، عصر نزول، بهاءالدین خرمشاهی
  • منصور پهلوان، حسین رضایی* صفحات 81-101

    مبارزه با قرآن کریم به روش های مختلفی از آغاز نزول انجام شده و هنوز ادامه دارد. یکی از روش های مقابله دشمنان که امروزه شدت بسیار گرفته، ترویج شبهات علیه معارف علمی قرآن کریم جهت تضعیف اعتقادات مسلمانان است. یکی از شبهه افکنان معاصر، شخصی با نام «دکتر سها» است که کتاب «نقد قرآن» را منتشر کرده است. تلاش نویسنده در بخشی از کتاب مردود دانستن داده های علمی قرآن است. نویسنده در بخش شبهات علمی علیه قرآن، با استناد به آیاتی از قرآن کریم و سنت نبوی، به نقد آیات مربوط به خلقت جهان در شش روز پرداخته و آن را اشتباه علمی دانسته است. این تحقیق قصد دارد به نقد و بررسی دقیق ادعای مطرح شده بپردازد. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی با گرایش انتقادی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده و هدفش دفاع از نظریه وحیانی و حق بودن همه داده های قرآن، از جمله داده های علمی آن است. حاصل پژوهش این است که شبهه افکن معاصر، به روایات ضعیف و مردود اتکا کرده و ادله او نمی تواند باطل کننده داده قرآن در مورد خلقت جهان در شش روز باشد. به علاوه شواهد علوم تجربی بسیاری در تایید نظر قرآن وجود دارد.

    کلیدواژگان: نقد، خلقت جهان در شش روز، شبهات، دکتر سها
  • سید عبدالرسول حسینی زاده*، سید محمد حسینی صفحات 103-123

    از دیرباز اعم از عصر رسالت و غیر آن، موضوع مقابله با تروریسم مورد توجه بوده است؛ در این میان عده ای به صورت واقعی با آن مقابله کرده اند و عده ای وانمود به مقابله با آن می کردند. برخی با اهداف مغرضانه، برخی رفتارهایی از پیامبر اسلامJ را دستاویز قرار داده و آن حضرت را متهم به «ترور» کرده و با ایجاد این شبهه، درصدد ضربه زدن به جایگاه معنوی آن حضرت برآمده اند. نوشتار پیش روی با نگاه به این وقایع و بررسی و تحقیق در مورد علل و عوامل آن، در مقام پاسخ گویی و روشنگری در مورد شبهه مورد اشاره است. در سیره پیامبرJ مشاهده می گردد که آن حضرت، در مقام حاکم اسلامی در مورادی حکم کشتن افرادی را صادر فرموده اند که جرثومه های فساد و تباهی بوده و موجب گمراهی و ضلالت جامعه بشری می شدند و درصدد برافروختن آتش جنگ بودند. فرمان کشتن این افراد، هیچ گاه به قصد دستیابی به هدف های سیاسی و یا برای ایجاد رعب و وحشت در بین مردم که از شاخصه های عملیات تروریستی است، نبود.

    کلیدواژگان: پیامبر اکرم، سنت نبوی، تروریسم، تاریخ اسلام
  • سید محمد اسماعیلی* صفحات 125-152

    مقاله «محمد پیامبر اسلام» از مقالات مهم و محوری در دایره المعارف اسلام لیدن است. در این مقاله به دلیل یک سونگری و آشنا نبودن با معارف اسلامی و گاه تعمد و جانبداری مغرضانه، پیامبر اکرمJ را در معرض اتهامات و نسبت های ناروایی قرار داده اند. لذا در این مقاله با روش تحلیلی و با استفاده از دلایل عقلی و نقلی، سه شبهه پیرامون برخورد پیامبرJ با اهل کتاب، مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. مستشرقان قایلند پس از آنکه یهودیان مدینه ادعای پیامبری محمدJ را نپذیرفتند، نظر مثبت پیامبر درباره مسیحیان نیز تغییر یافت! در حالی که بر اساس شواهد و قراین علت تغییر برخورد پیامبر با اهل کتاب پیمان شکنی و توطیه آنان علیه مسلمانان بوده است؛ همچنین مستشرقان بیان داشته اند که محمدJ در مدینه با هوشمندی برای جذب یهودیان، برخی عبادات و رسوم آنان را پذیرفت! این مدعا علاوه بر اینکه بدون دلیل است، منشا احکام اسلام را هوش سیاسی پیامبر دانسته است؛ با آنکه منشا آن حکم الهی است. همچنین مستشرقان مدعی اند پیامبر با سه قبیله «بنی قینقاع»، «بنی نضیر» و «بنی قریظه» برخورد بسیار خشن داشته است! بنا بر اسناد معتبر، یهودیان این قبایل سرکشی پیشه کردند، پیمان شکستند و با همدستی مشرکان قریش توطیه علیه مسلمانان و قتل پیامبرJ را کشیدند؛ این امور علت اصلی تنبیه آنان بود.

    کلیدواژگان: شبهه، مستشرقان، پیامبر اکرم، اهل کتاب، یهود، دائره المعارف لیدن
  • حسن خرقانی*، جواد ایروانی، محمد دانش مزرجی صفحات 153-181

    رحمت و مهربانی از صفات افعالی پروردگار متعال است، که نفی آن از یزدان پاک، به مثابه قایل شدن به نقص، در ساحت وجود اوست. از سویی باور ما بر اساس آیات وحی بر این است که اصل و اساس آفرینش بر رافت و مهربانی خداوند بنا شده است و آیات فراوانی از قرآن کریم جلوه های متعددی از مهربانی او را یادآور می شود؛ از جمله تکریم و احترام بندگان، تفضل بر بندگان، عیب پوشی، روش موعظه، تبشیر و امیدواری دادن، انذار، توبه پذیری و تاخیر در کیفر بندگان، این حقیقت را اثبات می کند. این در حالی است که بسیاری از خداناباوران، در آثار و نگاشته های خود مخصوصا در فضای مجازی با درج شبهاتی خاص، با حقیقت مهربانی و رحمت خداوند مخالف بوده و با انتشار انگاره های خود در شبکه های اجتماعی، سعی در ارایه تصویری خشن و دهشتناک از خداوند باورمندان دارند. نوشتار حاضر که به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی سامان یافته است؛ تلاش می کند با تبیین مهربانی خداوند و جلوه های آن در قرآن کریم، به شبهات آتییستها در فضای مجازی در این موضوع پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نقد شبهات، مهربانی خداوند، آتئیستها، فضای مجازی
  • جعفر گل برای*، فاطمه فضلیان صفحات 183-200
    آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت نجات پیروان ادیان و مکاتب دیگر است به منظور ارایه بحثی منطقی و معقول درباره وضعیت اخروی افراد یاد شده پژوهشی با محوریت آیات قرآن کریم، هدف اصلی این تحقیق است.در گفتمان غیر الهی پلورالیسم دینی به مفهوم پذیرش هر عقیده ای خواه الهی باشد و خواه غیر الهی بازخوانی میشود.اما آنچه طی بررسی صورت گرفته به آن پرداختیم میزان پذیرش و انعطاف پذیری آموزه های قرآنی در نیل به سعادت اخروی معتقدان به سایر ادیان ابراهیمی مطرح شده در قرآن است که عمل کنندگان بر اساس تعالیم یهود و نصرانیان تا چه میزان از سعادت اخروی بهره مند خواهند بود و اساسا جه عوامل و موانعی را از نگاه قرآنی میتوان ناظر بر نیل به سعادت اخروی معتقدین به سایر ادیان ابراهیمی غیر از اسلام دانست؟ بر این اساس طی بخشهای مختلف به این امور پرداختیم که:اصطلاحاتی مانند پلورالیسم، فوز وفلاح و... تعریف و مفاهیمی مانند نجات از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته همچنین ضمن بیان شاخه های پلورالیسم، به دیدگاه های مختلف درباره تنوع ادیان نیز اشاره شد.عوامل و موانع نجات از دیدگاه قرآن مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در ادامه .به دلایل تایید پلورالیسم نجات از دیدگاه قرآن اشاره شد و مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، پلورالیسم نجات، نقد تمجید اهل کتاب
  • مجید طالبی زاده*، عباسعلی رستمی نسب، سید حمیدرضا علوی، ناصر محسنی نیا صفحات 201-225

    برداشت های متعددی از آزادی در دین و میزان پایبندی به اعمال عبادی و حفظ ارزش های دینی در جامعه وجود دارد که عمدتا به جمله «هیچ اجباری در دین نیست» استناد می شود. هر چند در منابع دینی به شبهات ناشی از این عبارت پاسخ داده شده است اما عده ای با شعار «نه به دین اجباری» سعی در انحراف عقاید دیگران دارند که بازترجمه «لا إکراه فی الدین» برای کاهش برداشت های ناقص و متناقض ضروری به نظر می رسد. ازاین رو، هدف این نگارش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، پاسخ به شبهه نه به دین اجباری با ترجمه ای تفسیری بر «لا إکراه فی الدین» و پیامدهای تربیتی می باشد. سه جنبه یافته های این پژوهش عبارتند از: سوء برداشت ها، معادل یابی و پیامدهای تربیتی. به اتکای ترجمه تفسیری، معادل یابی این عبارت قرآنی عبارتست از: «اعتقاد به اصول دین، انجام اعمال عبادی و حفظ ارزش های دینی، بدون شوق و رغبت درونی، بی اعتبار است». بررسی آیات و روایات نشان می دهد که هرگونه سستی، ول انگاری، سهل انگاری و ریاکاری در چهارچوب دین، مذموم و وجه مشترک این عوامل، عدم رغبت است. از جمله نتایج این پژوهش این است که بی رغبتی در عرصه تعلیم و تربیت، کاهش ارزش دینی علم محسوب می شود و هر گونه موفقیت علمی اگر برای کسب منفعت مادی، تثبیت موقعیت اجتماعی، فریفتن و یا تسلط بر دیگران باشد، نزد پروردگار بی ارزش خواهد بود.

    کلیدواژگان: اجبار، تعلیم و تربیت، دین، رغبت، شبهه
  • سید حسین شفیعی دارابی، فاطمه مرادی* صفحات 227-257

    از نظرگاه شیعه، آیه ی مشهور به «آیه تبلیغ»، یکی از مهمترین دلایل قرآنی، برای مسیله ی «امامت» به شمار می آید. با توجه به اهمیت والای این مسیله در منظومه ی اعتقادی شیعه، از دیر باز، مخالفان و منکران ولایت اهل بیت (علیهم-السلام) کوشیده اند تا با طرح شبهاتی متعدد، دلالت این آیه بر این امر مهم و کلیدی را مخدوش جلوه دهند؛ کارکردهای ابن تیمیه حرانی حکایت از این دارد که او از پرکارترین چهره ها در این عرصه محسوب می شود. وی در کتاب «منهاج السنه»، با طرح چندین شبهه (؛ از جمله: نفی خاص بودن مدلول تعبیر «ما انزل» در آیه ی «تبلیغ»)، کوشیده است تا دلالت این آیه، بر «خلافت» و «امامت» امام علی (علیه السلام) را مورد تردید و انکار قرار دهد. تحقیق حاضر، که با تکیه بر منابع اصیل فریقین، و به روش توصیفی- تحلیلی تدوین یافته است؛ در پی پاسخ به این پرسش است که: «شبهه ی ابن تیمیه در جهت نفی «خاص» بودن مدلول تعبیر «ما انزل» و نقد های وارده بر آن چیست؟» یافته های این تحقیق، حاکی از آن است که اولا: ادعاء عمومیت مدلولی این واژه توسط ابن تیمیه، با عملکرد و دیدگاه های تفسیری خود او منافات دارد؛ دوما: قراین متعدد داخلی و خارجی؛ (که در متن مقاله از آن ها یاد خواهد شد) مانع از درستی این گفتار ابن تیمیه خواهند بود؛ بدین جهت می گوییم: دلالت آیه تبلیغ، بر امامت و ولایت حضرت علی (علیه السلام) و خاص بودن متعلق «ما انزل»، امری قطعی است و هیچ گونه خدشه ای بر ساحت مدلولی آن وارد نمی باشد.

    کلیدواژگان: آیه تبلیغ، خاص بودن مدلول «ما انزل»، قرائن داخلی آیه تبلیغ، قرائن خارجی آیه تبلیغ
  • علی ثامنی*، مریم رضائی صفحات 259-284

    در نگاه اول میان عبارت «یا لیتنی مت قبل هذا» در آیه 23 سوره مریم که حاکی از تمنای مرگ توسط حضرت مریم (س) می باشد و مقام و منزلت ایشان به عنوان یک انسان برگزیده تعارض وجود دارد. همین تعارض، باعث ایجاد اشکالی دیگر یعنی تنافی هدایت گری قرآن کریم با نقل این سخن از حضرت مریم (س) می گردد. از آن جا که رفع اشکال از آیه مزبور و حل این شبهات به خاطر مربوط بودن با مباحث کلامی و اعتقادات، حایز اهمیت می باشد و به جهت این که تا کنون پژوهشی مستقل پیرامون شبهه مذکور انجام نشده است، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی با عنایت به آراء مفسران، برای شبهه مذکور پاسخ هایی را ارایه می دهد. نتیجه حاصل از این پژوهش این است که سخن «یا لیتنی مت قبل هذا» هیچ گونه منافاتی با مقام حضرت مریم (س) نداشته و با مقام صبر، شکر و رضای ایشان نیز در تعارض نیست؛ بلکه این سخن حاکی از شدت عنایت ایشان به مقام حیا و عفت بوده، سخت و گران بودن تحمل اتهام به معصیتی خلاف عفت برای حضرت (س) را می رساند و این خود، کمالی برای ایشان بوده و شدت قربشان به حق متعال را نشان می دهد. با برطرف شدن شبهه اول، شبهه دوم نیز برطرف گشته و روشن می گردد که حکمت نقل این سخن از حضرت مریم (س) علاوه بر اشاره به منزلت رفیع ایشان به وسیله اشاره به سربلند بیرون آمدن حضرت (س) از امتحانی سخت و طاقت فرسا، نشان گر رحمت واسعه و الطاف بی کران خداوند در حق بندگان مخلص خویش است.

    کلیدواژگان: سوره مریم، آرزوی مرگ، صبر، شکر، رضا به قضای الهی
  • سید سجاد خسروی*، ابراهیم نوئی صفحات 285-306
    عقلا برای نیل به شماری از مقاصد خود از طریق فعل گفتار، خود را ملزم به رعایت برخی اصول می دانند. یکی از این اصول پرهیز از گفتار مخالف با واقع است. مطابق این اصل، انسان ها تلاش دارند گفتارشان با واقعیت های موجود مخالفتی نداشته باشد. آنان به هنگامی که مخاطب سخن گوینده ای هم قرار می گیرند از او انتظار دارند چنین اصلی را رعایت کرده باشد. برخی از مستشرقان با التفات به همین اصل کوشیده اند این شبهه را القا کنند که قرآن به این اصل پایبند نبوده است. آنان برای این مدعا شواهدی را از آیات قرآن ذکر می کنند. البته مسلمانان قرآن را کلام الهی می دانند معتقدند گفتار قرآن بر خلاف واقعیت های مسلم سخنی نگفته است. پژوهش حاضر که با مطالعه کتابخانه ای و انتقادی در آثار قرآن پژوهان مسلمان و مستشرقان سامان یافته، به این نتیجه رسیده است که بیشتر شبهات مستشرقان در این راستا به این دلیل است که ملاک مخالفت برخی از آیات قرآن با واقع را عدم تطابق آن آیات با کتابهای مقدس یهودیان و مسیحیان دانسته اند و البته که به دلیل محرف بودن آن کتب مقدس این قبیل شبهات قابل پاسخ است؛ بلکه قرآن به دلیل مصون بودن از تحریف نسبت به کتب مقدس دیگر اولویت دارد. همچنین برخی از شبهات مستشرقان ناشی از عدم تسلط به ادبیات عرب و علوم قرآنی رخ داده است و گفتار قرآن در تمامی آیات مورد ادعای مستشرقان کاملا معقول و مطابق حقیقت بوده و با حقایق و واقعیت های مسلم مخالفت ندارد.
    کلیدواژگان: قرآن، گفتار مخالف با واقع، عقلانیت گفتاری، مستشرقان
|
  • Seyed Kazem Seyed Bagheri * Pages 7-30

    Some opponents of Islam and Orientalists cite the verses of jihad, fighting the polytheists and dealing with them, believing that these verses leave no room for freedom, the choice of dissidents and non-Muslims in the Islamic system, and Something called freedom is meaningless. This article deals with the comparison of jihad and freedom from the perspective of the Holy Quran and examines the suspicion that jihad prevents freedom and the choice of thought, belief and socio-political behavior of citizens. It has been emphasized that according to the normative view of the Holy Quran and its ontological and anthropological foundations, the ruling of jihad has been to defend the oppressed, remove obstacles and lay the groundwork for the conscious choice of citizens and free people from the yoke of Taghut. Nevertheless, citizens can freely engage in socio-political behavior and achieve their political rights, without imposing and pressuring the ruling power, in accordance with the rules and norms of Sharia, and the spirit of the verses and the ruling of jihad is in line with this. Freedom has been for the people who have been under the yoke of tyrants and arrogants, so jihad and confrontation with the enemy did not mean imposing belief until freedom is lost, but for Muslims there was no choice but to defend and confront, jihad, in fact Defense against the invasion and attack of the enemy, to which the truth of the initial jihad goes back. This was done by the method of ijtihad interpretation.

    Keywords: Holy Quran, freedom, Jihad, Defense, Taghut
  • Seyyed MohammadHassan Javaheri * Pages 31-54

    One of the recurring doubts of virtual networks is about the lack of obligation to wear the hijab in the prophetic age and the consequence of not being allowed to wear the hijab or the so-called" compulsory hijab "in the current era. The insignificance of hijab, and the adequacy of the minimum hijab due to the delay in the revelation of the verses of hijab, and the revelation of the maximum hijab) jilbab (after the revelation of the minimum hijab) khimar (from the point of view of some according to most narrations, - which is the immunity of women from sick-hearted people – are other challenges and doubts about the hijab, which are subjects to the study of the verses of the hijab and how it is realized and spread in the age of revelation despite the survival of ignorant culture. According to the author, despite the many efforts that have been made so far to dispel doubts about the law of hijab and its surrounding issues, there are still unexplored angles and opportunities for new efforts, and in addition to what others have presented with jurisprudential tendencies, verse-based answers can be given. It is natural that the answer based on the verses of the Qur'an is very important due to the source of the verses for any religious research and its priority. And in the case of a number of doubts, the main origin of which is the false use of incorrect interpretations or wrong impressions of the verses of hijab, it has a key, privileged and often unique role. In this article, with methodical research on the verses of hijab and the contemporary conditions of the revelation of the Qur'an and focusing on the four axes of why the hijab is delayed, the wisdom of its two-stage revelation, intelligent bedding between the two stages of revelation, and maximum use of space in the Prophetic society suitable answers to the above doubts can be found; Answers that are perfectly in line with the evidence of the verses and in accordance with the method of the wise in analyzing the verses of the hijab, which in turn will be the basis for some secondary and governmental rulings.

    Keywords: Hijab, Chastity, Khimar, Jilbab, Tabarruj, Zinat
  • AliAkbar Kalantari, Mojtaba Moslehi * Pages 55-80

    In some verses of the Qur'an, the culture and beliefs of contemporary people are mentioned. This factor led some the theory of "the influence of the Qur'an on the culture of the time." One of these people is Baha'uddin Khorramshahi. He presented his theory in the article "Reflection of the culture of the time in the Qur'an". He believes: Although the Qur'an was revealed to God by the Prophet (PBUH) with all his words, but sometimes in order to accompany and appease the people of the age of revelation, God has expressed their beliefs knowingly and intentionally; Therefore, if in some cases, verses from the Qur'an were contrary to science and the real world, one should not think that a verse from the Qur'an has been invalidated. Khorramshahi has cited evidence from the Qur'an to prove his theory, including: the issue of the causes of revelation, the reflection of the culture of ignorance with the intention of transgression and correction, the use of the Qur'an in literary forms and methods and the words of the age of revelation, and the mention of jinn, magic and eyes. Wounds in the Quran. In the present study, each of these evidences and reasons was analyzed by descriptive-analytical method with a critical tendency, citing other verses of the Qur'an. The result of the research was that none of the evidences cited by Khorramshahi can prove the theory that there is a superstitious and unscientific content in the Qur'an and the Qur'an has accepted it.

    Keywords: Holy Quran. Culture, Beliefs, The Age of Revelation, Baha', uddin Khorramshahi
  • Mansur Pahlevan, Hossein Rezaee * Pages 81-101

    The fight against the Holy Quran has been carried out in various ways since the beginning of the decline and is still ongoing. One of the methods of coping with the enemies that is very intensive today is the promotion of doubts against the scientific teachings of the Holy Quran to undermine Muslim beliefs. One of the contemporary analysts, a person named "Doctor Saha", published the book "Review of the Quran". The writer's attempt in part of the book denies knowing the scientific data of the Qur'an. Based on the verses of the Holy Qur'an and the Prophetic tradition, the author, in the section on scientific doubts against the Qur'an, has criticized the verses concerning the creation of the world in six days and considered it a scientific mistake. The study intends to criticize and thoroughly examine the claim. The present study is carried out through a descriptive-analytical method with a critical orientation based on library resources and aims to defend the theory of revelation and the truth of all the data of the Quran, including its scientific data. The result of the research is that the author relied on weak and defamatory narratives, and his arguments can not invalidate the Quranic data about the creation of the world in six days.

    Keywords: Qur'an, the creation of the world in six days, doubts, Dr. Saha
  • Sayed Abdorasool Hosaini Zadeh *, Seyyed Mohammad Hosseini Pages 103-123

    The issue of counterterrorism has always been one of the issues that humanity has faced, and in the meantime, some have actually confronted it, and some have pretended to oppose it. Some, with biased intentions, have used the behavior of the Prophet of Islam (pbuh) as an excuse to accuse him of assassination and to cast doubt on his spiritual position by creating suspicion. The present article is a descriptive-analytical method with a look at these events and a study and research on its causes and factors in response and clarification about the mentioned doubts. We learn from the Prophet's (pbuh) biography that he, as the ruler of Islam, ordered the killing of people whose existence caused a great deal of corruption and destruction, misled and misled the Islamic society, and sought to set fire to the fire and order the killing of these people. The intention was not to achieve political goals or to intimidate the people, which is a feature of terrorist operations

    Keywords: the Holy Prophet (PBUH), Prophetic Tradition, terrorism, history of Islam
  • Sayed Mohammad Esmaeili * Pages 125-152

     The article "Muhammad, the Prophet of Islam" is one of the important and pivotal articles in Leiden's encyclopedia. In this article, due to a lack of familiarity with Islamic teachings and sometimes biased intention and bias, the Holy Prophet (PBUH) has been exposed to accusations and disproportionate proportions.  In this article, 3 doubts about the Prophet's (PBUH) attitude towards the People of the Book have been examined and criticized using analytical method and using rational and narrative reasons.The Orientalists believe that after the Jews of Medina did not accept the claim of the Prophet Muhammad (pbuh), the Prophet's positive view of Christians also changed!  However, according to the evidence, the reason for the change of the Prophet's attitude towards the People of the Book was their breaking of the covenant and their conspiracy against the Muslims; Orientalists have also stated that Muhammad (PBUH) in Madinah cleverly accepted some of their worships and customs in order to attract Jews!This claim, in addition to being unreasonable, considers the source of the rules of Islam to be the political intelligence of the Prophet, although its source is divine command.  Orientalists also claim that the Prophet dealt harshly with the three tribes of Bani Qinqa ', Bani Nadir and Bani Qurayzah!According to credible documents, the Jews of these tribes rebelled, broke the treaty, and with the help of the Quraysh polytheists conspired against the Muslims and killed the Prophet (PBUH).This was the main reason for their punishment.

    Keywords: suspicion, orientalists, Holy Prophet (PBUH), People of the Book, Encyclopedia of Leiden
  • Hasan Kharaghani *, Javad Irvani, Mohammad Danesh Mazraji Pages 153-181

    Mercy and kindness is one of the attributes of the Almighty God, which negation of the pure Yazdan is like giving in to the imperfection, deficiency and non-existence in the realm of his existence. On the other hand, our belief based on the verses of revelation is that the essence of creation is based on God's compassion and kindness, and many verses of the Holy Qur'an remind us of many manifestations of His kindness. Among other things, honoring and respecting servants, favoring servants, covering faults, the method of preaching, giving good news and giving hope, warning, accepting repentance and delaying the punishment of servants prove this truth. This is despite the fact that many atheists, in their works and writings, especially in the virtual space, by inserting certain doubts, are against the truth of God's kindness and mercy, and by publishing their ideas on social networks, they try to present an image Fierce and terrible from God, they have believers. The present article, which is organized in a library method and a descriptive and analytical method; He tries to answer the doubts of atheists in cyberspace on this issue by explaining God's kindness and its manifestations in the Holy Quran.

    Keywords: Holy Quran, God, kindness, Doubt, Atheist
  • Jafar Gol Berari Gol Berari *, Fatemeh Fazlian Pages 183-200
    What was investigated in this research is the salvation of the followers of other religions and schools in order to present a logical and reasonable discussion about the afterlife state of the aforementioned people, the main goal of this research is research centered on the verses of the Holy Quran. Every belief, be it divine or non-divine, can be read. However, what we discussed during the investigation is the degree of acceptance and flexibility of the Quranic teachings in achieving the hereafter happiness of the believers in other Abrahamic religions mentioned in the Quran, whose practitioners are based on To what extent will the teachings of Jews and Christians benefit from the happiness of the afterlife, and basically what factors and obstacles from the Quranic point of view can be considered to be responsible for the achievement of happiness in the afterlife for those who believe in other Abrahamic religions other than Islam? Based on this, we discussed these issues in different sections: terms such as pluralism, Foz and Falah, etc., definitions and concepts such as salvation from different points of view were examined. Also, while stating the branches of pluralism, different points of view about the diversity of religions were also discussed. It was pointed out. The factors and obstacles of salvation from the perspective of the Qur'an were discussed and analyzed, and further, the reasons for confirming the pluralism of salvation from the perspective of the Qur'an were pointed out and criticized.
    Keywords: People of the Book, Pluralism of Salvation, Criticism of Praise of the People of the Book
  • Majid Talebizadeh *, Abbasali Rostaminasab, Seyed Hamidreza Alavi, Naser Mohseninia Pages 201-225

    There are several interpretations of freedom in religion and adherence to worship and preservation of religious values in society, mainly citing the sentence "No compulsion is there in religion". Although the doubts arising from this phrase have been answered in religious sources, the opponents are trying to deviate the people's opinions with the slogan "No to forced religion" and the retranslation of "La Ekrah fi al-Din" seems necessary to reduce incomplete and contradictory perceptions. Therefore, the purpose of this writing, which is done with the analytical descriptive method, is Response to Doubt; Not to Compulsory Religion with an Interpretive Translation on La Ekrah Fi Al-Din. The three aspects of the findings of this study are: 1) Misunderstandings, 2) Educational equating, and 3) educational consequences of new equating. According to interpretive translation. The equivalent of " La Ekrah Fi Al-Din " is: belief in the principles of religion, performing acts of worship, and preserving religious values without enthusiasm and willingness is worthless." Examining the verses and traditions shows that any kind of negligence and hypocrisy is reprehensible and abhorrent in performing acts of worship and preserving religious values. The common denominator of these three groups is lack of desire, and therefore, in religion, any action that is accompanied by desire has value.

    Keywords: Coercion, Desire, Doubt, Education, religion
  • Fatemeh Moradi *, Seyed Hossien Shafiei Darabi Pages 227-257

    From the Shiite point of view, the verse known as "Proclamation Verse" is considered one of the most important Quranic reasons for the issue of "Imamate". Due to the great importance of this issue in the Shia belief system, for a long time, the opponents and deniers of the Wilayat of Ahl al-Bayt have tried to distort the meaning of this verse on this important and key issue by raising many doubts. show off; Ibn Taymiyyah Harrani's works indicate that he is considered one of the most prolific figures in this field. In the book "Minhaj al-Sunnah", he has tried to suggest that the meaning of this verse is about "Khilafah" and "Imam" to doubt and deny Imam Ali . The current research, which is based on the original sources of Fariqin, and compiled in a descriptive-analytical method; It seeks to answer the question: "What is Ibn Taymiyyah's doubt in the direction of negating the "specificity" of the meaning of the expression "Ma'anzal" and the criticisms against it?" The findings of this research indicate that, firstly: Ibn Taymiyyah's claim of the semantic generality of this word contradicts his own performance and interpretation views; Second: multiple internal and external evidence; will prevent the correctness of this speech of Ibn Taymiyyah; For this reason, we say: The implication of the verse of Tabligh is on the imamate and guardianship of Hazrat Ali and the specialness of "Ma'anzaleh" is a definite matter and there is no damage to its semantic field.

    Keywords: The advertisement verse, the specificity of the meaning of Ma'anzel, the internal evidences of the advertisement verse, the external evidences of the advertisement verse
  • Maryam Rezaei, Ali Sameni * Pages 259-284

    At first glance, there is a conflict between the phrase "I wish I had died before this" in verse 23 of Surah Maryam, which indicates Maryam's wish to die, and her position as a chosen person. This conflict causes another problem, namely, the contradiction of guidance of the Quran with the narration of this saying by Hazrat Maryam. Because it is important to correct the problems of the mentioned verse and solve these doubts due to the fact that they are related to theological topics and beliefs and due to the fact that so far no independent research has been done about the doubt raised in verse 23 of Surah Maryam, the present research has investigated and analyzed the opinions of the commentators with a descriptive-analytical method and finally, it provides answers for the aforementioned doubts and forms. The result of this research is that: The statement "I wish I had died before this" does not have any contradictions with the position of Hazrat Maryam and it is not in conflict with patience, thanksgiving and satisfaction with divine judgment. Rather, this statement indicates his intense concern for the status of modesty and chastity. With the removal of the first doubt, the second doubt is also removed and it becomes clear that the wisdom of quoting this saying from Hazrat Maryam in addition to pointing to her lofty status by pointing to her triumphant emergence from a difficult and test, shows the mercy of God It is for his Sincere servants.

    Keywords: Surah Maryam, death wish, Patience, Praise, Satisfaction with divine judgment
  • Seyed Sajjad Khosravi *, Ebrahi Noei Pages 285-306
    In order to achieve some of their goals through the act of speech, the wise consider themselves obliged to observe some principles. One of these principles is to avoid speaking contrary to reality. When they are the audience of a speaker, they expect him to follow this principle. Some orientalists have tried to instill the doubt that the Qur'an did not adhere to this principle by referring to this principle. They cite proofs from the Quranic verses for this claim. Of course, Muslims consider the Qur'an as the word of God, and they believe that the Qur'an has not said anything contrary to certain facts. The current research, which was organized by a library and critical study of the works of Quran by Muslim scholars and Orientalists, has come to the conclusion that most of the doubts of Orientalists in this regard are due to the fact that the criterion for the opposition of some verses of the Qur'an to reality is that those verses do not match with holy books of Jews and Christians, and of course, due to the distortion of those holy books, such doubts can be answered; Rather, the Qur'an has priority over other holy books due to its immunity from distortion. Also, some of the doubts of the Orientalists are caused by the lack of mastery of Arabic literature and Quranic sciences, and the words of the Qur'an in all the verses claimed by the Orientalists are completely reasonable and in accordance with the truth.
    Keywords: Quran, speech contrary to reality, verbal rationality, orientalists