فهرست مطالب

اسلام و مطالعات معنویت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

نشریه اسلام و مطالعات معنویت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی وکیلی* صفحات 7-37
    مفهوم شادی، ازجمله مفاهیمی است که از دیرباز در سنت های گوناگون شرقی و غربی و ازجمله در جریان های معنویت گرای نوظهور به خصوص روان شناسی مثبت گرای سلیگمن بازتابی گسترده داشته است. این مفهوم که در قرآن و احادیث نیز بارها مورد اشاره و تاکید قرار گرفته است در عرفان ابن عربی نیز در قالب کلماتی همچون: سرور، فرح، وجد، بهجت، بسط، لذت، شوق و رضایت مورد توجه بوده و به معنای خوشی و لذت قلبی ناشی از معرفت و قرب به حق مراد شده است. ابن عربی در آثار خویش، یکی از اوصاف عالمان حقیقی را فرح مداوم و سرور پیوسته می داند. سلیگمن، شادی را عامل سلامت روان و از نتایج مطلوب روان شناسی مثبت گرا می شناسد و بر این باور است که تجارب حاوی هیجانات مثبت، باعث کاهش هیجانات منفی همچون: افسردگی، ناامیدی و بدبینی و موجب افزایش قابلیت ها و فضیلت های روانی شوند. روش کار، استخراج ویژگی های مفهوم سرور از آثار ابن عربی و مفهوم «happiness» از آثار سلیگمن و سپس مقایسه آنها با یکدیگر بوده است. میان این دو دیدگاه، شباهت هایی ازجمله: درون گرایی، اصلاح نگرش به ساحت زندگی و توجه به پرورش فضایل اخلاقی و منش های آرامش بخش دیده می شوند؛ اما تفاوت هایی نیز میان آنها وجود دارند، ازجمله: این که ابن عربی شادی پایدار را برآمده از امر باطنی، معنوی و الهی دانسته آن را نتیجه کسب فضایل اخلاقی و تشبه به صفات الهی و سلوک معنوی و معرفت و قرب به حق می داند، درحالی که موضوع شادی در اندیشه سلیگمن امری روان شناختی بوده و کارکرد رفتارگرایانه دارد.
    کلیدواژگان: شادی، سرور، ابن عربی، سلیگمن، روان شناسی مثبت گرا
  • علی محمدی هوشیار* صفحات 38-69

    روش مواجهه اندیشه‏ ای تبلیغ، برخلاف روش شکلی یا روش ابزاری آن؛ درباره شیوه تغییر نظامات فکری مخاطب، در مقام نوعی استراتژی بحث کرده است. یکی از مفاهیم کلیدی در تغییر نظامات فکری؛ مفهوم هویت است که تثبیت یا تغییر نظام اولویت و حساسیت ‏های آن، به تغییر کیش و آیین می‏انجامد. این نوشتار با هدف هم‏سنجی معنویت‏های نوظهور با اسلام از منظر روش مواجهه اندیشه‏ای تبلیغ، درک جدیدی از چرایی و چگونگی تغییر یا تثبیت آیین را پیش روی سوژه پژوهان قرار داده است. مبلغان معنویت‏های نوظهور با استفاده از بافتار و زمینه‏ های مخاطبان خود، مفهوم هویت را به عنوان پیشران اصلی مورد توجه قرار داده و با توجه به جامعه هدف یا سناریوی خود، یکی از ابعاد هویتی انسان را پررنگ نموده یا در اولویت اول قرار می‏دهد. اما روش مواجهه اندیشه‏ای تبلیغ در اسلام، متوازن سازی تمامی ابعاد هویتی انسان، اعم از؛ هویت فردی، تمدنی، دینی، ملی، تاریخی، خانوادگی و هویت جنسیتی انسان است و هیچگاه برای نیل به اهداف خود، در پی حذف یا کاریکاتوریزه سازی هویت بشری نبوده است.

    کلیدواژگان: اندیشه، تبلیغ، هویت، معنویت‏های نوظهور، اسلام
  • عاطفه قاضی زاهدی*، سید احمد غفاری قره باغ، علی عسگری یزدی صفحات 70-101

    یکی از مهم ترین مبانی انسان شناختی جداانگاری معنویت از دین، اومانیسم است که انسان را به جای خدا نشانده و هیچ مرجعیت بیرونی ای همانند وحی و ادیان الهی را برنمی تابد. این مبنا که اومانیسم معنوی را نیز به دنبال دارد، ریشه در انگاره مونیسم داشته که در آن با عدم تمایز میان امور مادی و معنوی، معنویت امری کاملا زمینی و این جهانی تعریف می شود و با یگانه انگاری خدای متعالی با خدای درون، میان جهان مشهود و غیب و امر مقدس و نامقدس تفاوتی نیست و مواردی چون: خودالوهیتی، تغییر نظام ارزش شناسی و نفی عالم غیب، ازجمله پیامدهای امکانی آن به شمار می رود. این پژوهش با روشی تحلیلی - انتقادی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای، درصدد نقد این مبنا با تاکید بر آثار علامه طباطبایی& است. سیر و سلوک معنوی و دست یابی به معنویت و کرامت اصیل و حقیقی در آثار علامه طباطبایی& که مفسر قرآن و تعالیم اسلام است، فقط در سایه شناخت و اقرار به فقر و وابستگی وجود انسان به خالق خود و ارتباط پیاپی با او در قالب عبودیت و تقوامداری حاصل می شود. براین اساس استقلال انسان از خداوند و روی گردانی اش از وحی الهی و ادیان آسمانی نتیجه ای جز نبود هویت اصیل خویش و گرفتاری در وادی ازخودبیگانگی نخواهد داشت. به طبع، معنویت حقیقی و زندگی معنوی نیز با چنین انگاره ای شکل خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: معنویت، مبانی انسان شناختی، جداانگاری معنویت از دین، اومانیسم، کرامت، علامه طباطبایی
  • یاسر نوری*، منصوره حاج حسینی، باقر طالبی دارابی صفحات 102-138

    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته آموزشی معنویت محور و ارزیابی اثربخشی آن بر بهزیستی وجودی و اجتماعی جوانان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش از نوع آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش شامل جوانان در سال 1402 با دامنه سنی 40-25 سالگی در سطح شهر تهران بود. در «مرحله کیفی» تعداد 15 نفر از متخصصین و صاحب‎نظران در حوزه روان شناسی دین و معنویت به صورت هدفمند و با استفاده از مصاحبه نیمه‎ ساختاریافته به منظور شناسایی مولفه‎ های معنویت مورد بررسی قرار گرفتند. در «مرحله کمی» نیز تعداد 30 نفر به صورت نمونه‎ گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش جهت جمع ‎آوری داده‎ ها شامل مقیاس بهزیستی وجودی پالوتزین و الیسون (1982) و بهزیستی اجتماعی کییز (1998) بود. برای تجریه و تحلیل داده ‎ها از روش نسبت روایی محتوایی لاوشه (CVR)، آماره ‎های میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته‎ های کیفی پژوهش نشان داد که معنویت درمانی شامل سه مولفه اساسی تحت عناوین توانمندسازی، تعالی‎ جویی و پیوندگرایی است. همچنین، یافته‎ های کمی بیانگر آن است که برنامه آموزشی معنویت ‎محور به طور معناداری موجب افزایش بهزیستی وجودی و اجتماعی جوانان در گروه آزمایش نسبت به گروه مهار شده است.

    کلیدواژگان: معنویت، توانمندسازی، تعالی‎جویی، پیوندگرایی، بهزیستی وجودی، بهزیستی اجتماعی
  • محمدجواد فرج نژاد* صفحات 139-171

    نظریه عقلانیت و معنویت در پی کم کردن رنج انسان است. ملکیان در این نظریه توجه خاصی به ویژگی های انسان معنوی دارد و درنتیجه التفات نظریه به مقوله مدرن شدن، ویژگی های خاصی را برای انسان معنوی بیان نموده است. وی در جریان معنویت گرایی خود، کاملا به مسیله دردزدایی و رنج زدایی وفادار است. تحقیق پیش رو برآن است که با بازخوانی انتقادی، به بررسی تناقضات درونی و ساختاری مبنای رنج گریزی و عاطفه گرایی انسان معنوی به عنوان یکی از مبانی انسان شناختی نظریه «عقلانیت و معنویت» بپردازد. در این مقاله، با روش کیفی تحلیل محتوا به توصیف موضوع مورد بحث و ابعاد و لوازم آن در نگاه ملکیان پرداخته شده و سپس با نگاهی انتقادی به چالش درونی مبنای رنج گریزی توجه می گردد. مهمترین نقدها و چالش های درونی عاطفه گرایی و رنج گریزی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت، عبارتند از: 1. ابهام در ماهیت رنج؛ 2. ابهام و ناتوانی نظریه عقلانیت و معنویت در رنج زدایی؛ 3. نداشتن برنامه عملی و ضمانت نجات از رنج؛ 4. عدم کاربرد نظریه معنویت گرایی روشن فکری برای جامعه؛ 5. اضافه کردن رنج معنوی خودفریب؛ 6. تناقض فردگرایی و معنویت عاطفه گرا؛ 7. فروکاهش اخلاق و معنویت به روان شناسی؛ 8. کوتاه و محدوددیدن هدف زندگی و معنویت؛ 9. تناقض در مبانی اخلاق و 10. ناسازگاری مبنای معرفت شناختی با هدف انسان شناختی.

    کلیدواژگان: عقلانیت، معنویت، معنویت گرایی، رنج گریزی، عاطفه گرایی، انسان معنوی
  • روح الله موسوی زاده، زهرا عسگری*، محمدمهدی احمدی فراز، رضا شکرانی صفحات 172-196

    سرطان یکی از بیماری های سخت درمانی است که می تواند بهزیستی و کیفیت زندگی کودکان سرطانی و خانواده های آنها را از جنبه های مختلفی، ازجمله بعد معنوی وجودی آنها تحت تاثیر قرار دهد و آنها را با چالش ها و تعارضات معنوی درگیر سازد؛ ازاین رو در این پژوهش با روش پژوهش توصیفی - اکتشافی، تجربه زیسته 20 کودک بیمار در مواجهه با سرطان بررسی شده و نیازهای معنوی آنها شناسایی و تبیین شده اند. نتایج نشان داده کودکان مبتلا به سرطان نیازهای معنوی ویژه ای پیدا می کنند که می توان آنها را در 4 دسته اصلی ارتباط با خود، که شامل: نیازهای «شادابی و نشاط، عزت نفس، معنای زندگی و تاب آوری» است؛ ارتباط با دیگران، که شامل: نیازهای «ارتباط امن با والدین، کادر درمان و گروه دوستی» است، ارتباط با هستی، که شامل: نیازهای «احساس امنیت، ارتباط با طبیعت، بازی و اسباب بازی، فضای مجازی و متاورس» است و ارتباط با خدا، که شامل: نیازهای «خداآگاهی، زیست معنوی، مرگ آگاهی و تعارضات معنوی» تقسیم بندی کرد.

    کلیدواژگان: کودکان مبتلا به سرطان، نیازهای معنوی، تعارضات معنوی، پدیدارشناسی
  • میثاق محرابی*، احمد شاکرنژاد صفحات 197-232
    «اکنکار» جنبشی معنوی است که در دوران پست مدرن متولد شده و درحالی که هنوز جشن شصت سالگی اش را نگرفته، اما یکی از ادعاهای «توییچل»، بنیان گذار امریکایی این جنبش و پیروانش این است که مولانا، شمس، حافظ و فردوسی از رهبران پیشین این شبهه آیین بوده اند و نه تنها اینان همگی جزء نظام باستانی اکنکار بودند، بلکه تمام قدرت خود را نیز از این نظام گرفته اند. توییچل، نام این بزرگان را در کتاب های خود آورده و مدعی است پیروان اکنکار (اکیست ها) تا قرن سیزدهم میلادی هیچ گونه دستورالعمل مکتوبی نداشتند تا این که مولانا جلال الدین، شاعر عارف پارسی در اثر جاویدان خود، برای نخستین مرتبه جهان بینی آن ها، «اک» را تدوین کرد. منظور وی همان کتاب مثنوی معنوی است، که انباشته از اعتقادات و باورهای ناب عرفانی است. این پژوهش قصد دارد با معیار قراردادن سه موضوع از آثار مکتوب هریک از این دو تفکر، دیدگاه مولانا در زمینه غایت سلوک را با غایت مورد نظر در جنبش اکنکار، که حاصل تجربیات بنیان گذار و نیز سالکین این جنبش است، مقایسه کند و به بعضی از شباهت ها و تفاوت های آن بپردازد. این پژوهش، موضوع محور و توصیفی است و با رویکردی تطبیقی یا مقایسه ای به بیان وجه کارکرد دین در هستی شناسی و غایت اندیشی انسان از رهیافت تاثیر تجربی دین در روح «عارف کامل از دید مولانا» و «متعالی ترین اکیست از دید توییچل» می پردازد. یافته پژوهش این است که توییچل خلاف ادعای خود، مبنی بر پذیرش کتاب مثنوی به عنوان جهان بینی معرفتی خود، نه در کلیت مراحل سلوک و نه در غایت آن، به جهان بینی مولانا، پای بند نبوده است.
    کلیدواژگان: غایت سلوک، مثنوی مولوی، معنویت نوظهور، اکنکار، شریعت کی سوگماد، دندان ببر، پاول توئیچل
|
  • Hadi Vakili * Pages 7-37
    Happiness is one of the concepts that has long been widely reflected in various Eastern and Western traditions, including in novel spiritualist currents, especially Seligman's positivist psychology. This concept, which has been mentioned and emphasized many times in the Qur'an and hadiths, is also emphasized in Ibn Arabi's mysticism in the form of words such as Sorour, Farah, Vajd, Behjat, Bast, Lezat, Showq and Rezayat (All of them mean happiness, pleasure or satisfaction), and it means the joy and heart pleasure that result from and knowledge and closeness to the right. In his works, Ibn Arabi considers one of the characteristics of true scholars as having constant happiness and continuous joy. Seligman considers happiness to be a factor in mental health and one of the desirable results of positivist psychology, and he believes that experiences containing positive emotions reduce negative emotions such as depression, despair, and pessimism and increase psychological abilities and virtues. The research method has been extracting the features of the concept of sorour (happiness) from the works of Ibn Arabi and the concept of "happiness" from the works of Seligman and then comparing them with each other. Similarities can be seen between these two views, such as: introversion, correcting the attitude towards life and paying attention to the empowerment of moral virtues and relaxing attitudes. However, there are also differences between them, including the fact that Ibn Arabi considers lasting happiness arising from the inner, spiritual and divine matter to be the result of acquiring moral virtues and resemblance to divine attributes, spiritual behavior and knowledge and closeness to the right while the concept of happiness in Seligman's thought is psychological and has a behavioristic function.
    Keywords: happiness, Sorour, Ibn Arabi, Seligman, positivist psychology
  • Ali Mohammadi Houshyar * Pages 38-69

    The method of ideological confrontation of propagation, as opposed to its formal or instrumental method, has dealt with the method of changing the intellectual systems of the audience as a kind of strategy. One of the key concepts in changing intellectual systems is the concept of identity that the stabilization or change of the priority system and its sensitivities leads to the change of religion and belief. With the aim of evaluation of the novel spiritualities in Islam from the viewpoint of method of ideological confrontation of propagation, this article has presented a new understanding of why and how to change or stabilize the religion for the researchers. The preachers of emerging spiritualities, using the context and fields of their audience, pay attention to the concept of identity as the main driving force and according to their target society or scenario, emphasize one of the dimensions of human identity or place it as the first priority. However, the method of ideological confrontation of propagation in Islam is to balance all dimensions of human identity, including individual, civilizational, religious, national, historical, family, and gender identity, and it has never sought to eliminate or manipulate human identity in order to achieve its goals.

    Keywords: thought, propagation, Identity, novel spiritualities, Islam
  • Atefeh Ghazi Zahedi *, Seyed Ahmad Ghafari Ghare Baghi, Ali Asgari Yazdi Pages 70-101

    One of the most important anthropological bases of separating spirituality from religion is humanism, which puts man in the place of God and does not accept any external authority such as revelation and divine religions. This basis, which also results in spiritual humanism, has its roots in the concept of monism, in which spirituality is defined as something completely worldly and universal, with the lack of distinction between material and spiritual affairs and with the monotheism of the Supreme God and the inner God, there is no difference between the visible and the unseen world, the holy and the unholy, and things such as self-divinity, changing the value system, and negating the unseen world are among its possible consequences. This study, using an analytical-critical method and relying on library data, is trying to criticize this basis with an emphasis on the works of Allameh Tabatabaei. The spiritual journey and the achievement of original and genuine spirituality and dignity in the works of Allameh Tabatabaei, who is an interpreter of the Qur'an and Islamic teachings, is only achieved in the shadow of recognition and acknowledgment of the poverty and dependence of human existence on its creator and continuous communication with him in the form of servitude and having piety. Therefore, man's independence from God and his turning away from divine revelation and heavenly religions will have no result other than the absence of his original identity and being trapped in the valley of alienation. Of course, true spirituality and spiritual life will also be formed with such an idea.

    Keywords: Spirituality, anthropological foundations, separation of spirituality from religion, Humanism, Dignity, Allameh Tabatabaei
  • Yaser Nouri *, Mansureh Hajhosseini, Bagher Talebi Darabi Pages 102-138

    The present study has been conducted with the aim of compiling a spirituality-oriented educational package and evaluating its effectiveness on the existential and social well-being of young people. This research was applied in terms of purpose and exploratory in terms of method. The statistical population of the research included young people with age range of 25-40 years in Tehran in 2023. In the "qualitative stage", 15 experts and specialists in the field of psychology of religion and spirituality were examined in a targeted manner using semi-structured interviews in order to identify the components of spirituality. In the "quantitative stage", 30 people were selected as a research sample and randomly assigned to two experimental and control groups. Research tools for data collection included Paloutzian and Ellison's existential well-being scale (1982) and Keyes' social well-being scale (1998). For experiment and data analysis, the method of content validity ratio (CVR), mean statistics, standard deviation and covariance analysis were used. The qualitative findings of the research showed that spiritual therapy includes three basic components under the headings of empowerment, excellence, and connectionism. In addition, the quantitative findings indicate that the spirituality-oriented educational program has significantly increased the existential and social well-being of the youth in the experimental group compared to the control group.

    Keywords: Spirituality, empowerment, excellence, connectionism, existential well-being, social well-being
  • MohammadJavad Farajnejad * Pages 139-171

    The theory of rationality and spirituality seeks to reduce human suffering. In this theory, Malekian pays special attention to the characteristics of the spiritual man, and as a result of the theory's attention to the category of modernization, he has expressed special characteristics for the spiritual man. In the course of his spiritualism, he is completely loyal to the problem of relieving pain and suffering. The present study aims to examine the internal and structural contradictions of the spiritual man's suffering avoidance and emotionalism, as one of the anthropological foundations of the "rationality and spirituality" theory, through a critical examination. In this article, with the qualitative method of content analysis, the topic is discussed and its dimensions and tools are described based on Malekian’s viewpoint, and then the internal challenge of the basis of suffering avoidance is considered with a critical view. The most important internal criticisms and challenges of emotionalism and suffering avoidance that were examined in this research are: 1. Ambiguity in the nature of suffering; 2. The ambiguity and inability of the theory of rationality and spirituality in relieving suffering; 3. Not having a practical plan and a guarantee to get rid of suffering; 4. The lack of application of the theory of intellectual spirituality for the society; 5. Adding self-deceiving spiritual suffering; 6. Contradiction of individualism and emotionalist spirituality; 7. Reducing morality and spirituality to psychology; 8. Considering the purpose of life and spirituality as short and limited 9. Contradiction in the principles of ethics. 10. The disagreement between the epistemological basis with the anthropological goal.

    Keywords: Rationality, Spirituality, spiritualism, suffering avoidance, emotionalism, spiritual man
  • Rohullah Mousavi Zadeh, Zahra Asgari *, MohammadMahdi Ahmadi Faraz, Reza Shokrani Pages 172-196

    Cancer is one of the hard-to-treat diseases that can affect the well-being and quality of life of children with cancer and their families from various aspects, including the spiritual dimension of their existence, and involve them with spiritual challenges and conflicts. Therefore, in this study, the lived experience of 20 children suffering from cancer has been examined and their spiritual needs have been identified and explained using the descriptive-exploratory research method. The findings suggest that children with cancer have special spiritual needs that can be divided into 4 main categories of self-relation, which include the needs of freshness and vitality, self-esteem, the meaning of life and resilience. Relationship with others, which includes the needs of "safe relationship with parents, therapy staff and friendship group", relationship with the universe, which includes the needs of "feeling safe, connection with nature, games and toys, virtual space and metaverse" and relationship with God, which includes the needs of "God-awareness, spiritual life, death-awareness and spiritual conflicts".

    Keywords: Children with cancer, spiritual needs, spiritual conflicts, phenomenology
  • Misagh Mehrabi *, Ahmad Shakernejad Pages 197-232
    "Ackankar" is a spiritual movement that was founded in the postmodern era and while it has not celebrated its 60th anniversary yet, one of the claims of " Twitchell", the American founder of this movement and his followers, is that Rumi, Shams, Hafez and Ferdowsi are among the previous leaders of this Pseudo-religion, and not only all of them were part of the ancient Ackankar system, but they also got all their power from this system. Twitchell mentions the names of these elders in his books and claims that the followers of Ackankar (ECKists) did not have any written instructions until the 13th century AD, Mawlānā Jalaluddin, a Persian mystic poet, in his immortal work, compiled their worldview as "ECK" for the first time. What he means is the book of Masnavi al-Manavi, which is a collection of pure mystical beliefs. This study aims to compare Rumi's view on the goal of Soluk (conduct) with the desired goal of the Ackankar movement, which is the result of the experiences of the founder and also the followers of this movement, with the criterion of including three topics from the written works of each of these two thoughts, and then discuss some of its similarities and differences. This research is subject-oriented and descriptive, and through a comparative approach, it deals with the function of religion in the ontology and metaphysical goal thinking of man from the approach of the experimental effect of religion on the soul of "the perfect mystic from the perspective of Rumi" and "the most sublime ECKist from the perspective of Twitchell". The finding of the study suggests that, contrary to his claim regarding accepting Masnavi as his epistemological worldview, neither in the general stages of his conduct, nor in its end, he adhered to the worldview of Rumi.
    Keywords: Ghayt Seluk, Masnavi Maulavi, Eckankar, Shariat Kisugmad, The Tiger's Tooth, Paul Twitchell