فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین تقدیسی، حمید الله وردی پور، فاطمه استبصاری، زهرا رحیمی خلیفه کندی* صفحات 5-18
    زمینه و هدف

    با تحولات بنیادین در مفهوم سلامت و رویکرد جدید سازمان جهانی بهداشت در ارتقای سلامت فرد، سازمان و جامعه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت یک رشته نوپا در ایران در عرصه علوم پزشکی و بهداشتی می باشد که هنوز به عنوان یک رشته تخصصی در سطوح مختلف معرفی نشده است. از این رو، هدف از مطالعه حاضر، واکاوی چالش های کیفیت آموزشی و جایگاه رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی می باشد. در این پژوهش، 24 نفر از متخصصین و دانش آموختگان آموزش بهداشت و ارتقای سلامت،. از مهر 1401 تا اردیبهشت 1402 به روش نمونه-گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته دیدگاه افراد مختلف در مورد چالش های رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت مورد کنکاش قرار گرفت و بعد از 22 مصاحبه کد جدیدی استخراج نگردید اما برای حصول اطمینان دو مصاحبه دیگر ضبط گردید و نمونه گیری تا اشباع داده (24 مصاحبه) ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش    Graneheim and Lundman استفاده شد.

    یافته ها

    چالش های رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت از نگاه مشارکت کنندگان در تحقیق شامل 2 مولفه اصلی ظرفیت های علمی با مولفه های فرعی بهبود کوریکولوم، ارتقای توانمندی اساتید ودانشجویان و مولفه اصلی ظرفیت های ساختاری با مولفه های فرعی ایجاد جایگاه برای رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت و تعیین ردیف سازمانی اشتغال بود. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها با بهبود کوریکولوم و ارتقای اساتید و ایجاد جایگاه برای رشته می توان کیفیت رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت را بهبود بخشید. در همین راستا معرفی رشته در سطوح مختلف جامعه می تواند در جذب افراد با انگیزه و توانمند برای تحصیل در مقاطع بالاتر و تربیت اساتید از نظر علمی و اخلاقی برجسته در این رشته موثر باشد. لذا پیشنهاد می گردد که یک اصلاح کلی در کوریکولوم در جهت متناسب سازی با اهداف رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت صورت گیرد و همچنین جلساتی با سیاست گذاران جهت معرفی رشته به سطوح تصمیم گیری برگزار گردد.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، چالش .مطالعه کیفی، دانش آموختگان
  • پرویز فرج زاده، غلامرضا رحیمی*، فرهاد نژاد ایرانی، یحیی داداش کریمی صفحات 19-31
    زمینه و هدف

    جامعه پذیری بعنوان یکی از مهم ترین فرایندهای سازمانی نقش مهمی در انطباق کارکنان با شرایط شغلی و ایفای  نقش مناسب با توجه به منشور اتاوا  می باشد که یکی از حیطه های مهم آن برای ارتقا سلامت توسعه توانمندی های افراد و همچنین بازنگری در خدمات بهداشتی درمانی است. هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر جامعه پذیری سازمانی کارکنان در نظام سلامت کشور است. 

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر بصورت ترکیبی اکتشافی-متوالی در طول سال 1401 در میان مدیران و کارکنان نظام سلامت تبریز صورت گرفته است. مرحله اول یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود که در آن شانزده نفر از مدیران، اعضای هیات علمی دانشگاه و کارکنان نظام سلامت به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفته بودند. در بخش دوم جهت بررسی و تکمیل مولفه های استخراج شده از مرحله اول، مطالعه ای با تکنیک دلفی طراحی و اجرا گردید. در بخش سوم، مدل سازی معادلات ساختاری عوامل شناسایی شده را با استفاده از پرسشنامه در میان 333 نفر از کارکنان نظام سلامت مورد آزمون قرار داد.

    یافته ها

    در راستای بازنگری فرآیندهای سلامت محور بر اساس رویکردهای ارتقا سلامت، آگاه سازی کارکنان، برنامه ریزی سازمانی، جذب و نگهداری نیروهای مستعد، ارزیابی عملکرد کارکنان، ارزش های فردی-سازمانی و افزایش تعهد سازمانی بعنوان عوامل موثر بر جامعه پذیری سازمانی کارکنان نظام سلامت در مرحله کیفی شناسایی شدند. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که برنامه ریزی سازمانی، آگاه سازی کارکنان، ارزش های فردی-سازمانی، جذب و نگهداری نیروهای مستعد و افزایش تعهد سازمانی به ترتیب 9، 13، 15، 11 و 14 درصد بر میزان جامعه پذیری سازمانی کارکنان نظام سلامت کشور تاثیر مستقیم دارند.

    نتیجه گیری

    جامعه پذیری بعنوان یکی از مهم ترین فرایندهای سازمانی موجب می گردد که مدیران و سیاست گذاران نظام کشور بتوانند با مورد توجه قرار دادن آن در بازنگری فرآیندهای سلامت محور بر اساس رویکردهای ارتقا سلامت برای جهت گیری دوباره نظام های ارائه دهنده خدمات سلامت، فرایند توانمندسازی کارکنان خود را تسهیل و برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، جامعه پذیری سازمانی، نظام سلامت کشور، پژوهش ترکیبی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • آرش سلحشوری، مرضیه عربان، هاشم محمدیان، ناصر حاتم زاده، بنفشه محجوب، مهرنوش جاسم زاده، علیرضا شاه ولی کوه شوری، اکبر بابائی حیدرآبادی* صفحات 32-46
    زمینه و هدف

    پاسخ گویی و تعهد اجتماعی یکی از رویکردهای فلسفی دانشگاه ها می باشد که تمرکز آن بیشتر بر مسئولیت پذیری دانشگاه ها در خدمت به جامعه است. در همین خصوص صلاحیت های دانش آموختگان مراکز آموزش عالی موضوع بسیار مهمی است که هدف این پژوهش شناسایی مهارت های مورد انتظار جامعه از دانش آموختگان کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در جهت افزایش سطح پاسخ گویی اجتماعی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا در سال 1399-1401 در دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان، فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقا سلامت و کارکنان مسئول واحد آموزش سلامت در زیرمجموعه معاونت بهداشتی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس به مطالعه دعوت شدند. روش گردآوری داده ها به صورت مصاحبه ساختاریافته بود که پس از جمع آوری داده ها مورد تحلیل محتوا قرار گرفت.

    یافته ها

    این پژوهش با مشارکت 19 نفر از دانش آموختگان و کارشناسان آموزش بهداشت با میانگین سنی 39 سال و میانگین سابقه کار 14 سال انجام شد. 105 نیاز و مهارت یک کارشناس آموزش بهداشت و ارتقا سلامت در قالب چهار طبقه اصلی شامل؛ مهارت های موردنیاز کارشناس آموزش بهداشت و ارتقا سلامت در محیط کار، مهارت های مفید برای محیط کار که در دانشگاه آموزش داده می شود، مهارت های مورد انتظار محیط کار و انتظارات از نظام آموزشی جهت افزایش پاسخ گویی به نیازهای جامعه، ارائه شد.

    نتیجه گیری

    بر حسب اظهارات مشارکت کنندگان بنظر می رسد بین مهارت های آموزش داده شده در سطح دانشگاه و نیازهای شغلی دانش آموختگان این رشته شکاف وجود دارد و بیشتر این تفاوت در مورد مهارت های عملی برآورد شده است. همچنین به منظور بهبود پاسخگوئی به نیازهای کارکنان و نهایتا نیازهای جامعه، حمایت علمی و عملی متخصصین آموزش بهداشت و ارتقا سلامت از شاغلین در محیط کار موردنیاز است که مستلزم تعامل نظامند و مداوم بین معاونت بهداشت با دانشکده بهداشت می باشد.

    کلیدواژگان: مهارت، محیط کار، دانش آموختگان، پاسخگویی اجتماعی، رشته تحصیلی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، مطالعه کیفی
  • مهناز ابراهیمی، عیسی محمدی زیدی*، بنفشه محمدی زیدی، محمدرضا ملکی صفحات 47-62
    زمینه و هدف

    مداخلات آموزشی تئوری محور رویکردی منطقی در راستای بهبود رفتارهای حامی زیست محیطی است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده توسعه یافته بر رفتارهای حامی محیط زیست در ساکنان شهر قزوین انجام شد. 

    مواد و روش ها

    با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، 120 نفر از شهروندان مراجعه کننده به مراکز مراقبت سلامت شهر قزوین در یک مطالعه نیمه تجربی در سال 1401-1402 شرکت کردند. محتوای آموزشی هدفمند از طریق واتس آپ و آموزش آنلاین (4 جلسه) به صورت سخنرانی و بحث گروهی به همراه پمفلت و پیامک آموزشی برای گروه آزمون ارائه شد. داده ها قبل و 3 ماه بعد از آموزش با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیکی، آگاهی زیست محیطی، تعهد اخلاقی، هویت فردی، خرده مقیاسهای TPB و پرسشنامه رفتارهای حامی محیط زیست گردآوری شد و با نرم افزار SPSS 25.0 و آزمونهای کای اسکوئر، تی مستقل و زوجی، آزمون آنالیز واریانس و آنالیز کوواریانس تحلیل شدند. 

    یافته ها

    میانگین آگاهی زیست محیطی (از 1/3±5/2 به 2/1±10/9)، نگرش (از 2/5±17/5 به 6/1±34/7)، هنجارهای انتزاعی (از 1/8±8/9 به 3/1±14/9)، هویت فردی (از 1/7±8/8 به 2/1±12/7)، تعهد اخلاقی (از 1/4±10/9 به 2/1±15/0)، کنترل رفتاری (از 1/6±15/7 به 3/5±24/9) و قصد رفتاری (از 2/2±7/4 به 0/9±11/2) در گروه آزمون بعد از مداخله آموزشی تئوری محور به طور معنی داری بهبود یافت (0/001>P). همچنین، میانگین رفتارهای حامی محیط زیست در گروه آزمون پس از کنترل اثر متغیر پیش آزمون به طور معنی داری بهبود یافتند (9/5±36/4 به 8/7±52/2، 0/001>P).

    نتیجه گیری

    اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامهریزی شده توسعه یافته میتواند بواسطه بهبود پیش آیندهای روانشناختی موجب ترغیب رفتارهای حامی زیست محیطی در شهروندان شود.

    کلیدواژگان: محیط زیست، آموزش، هویت فردی، تعهد اخلاقی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • ندا احمدزاده توری، رضوان رجب زاده، یاسمن جعفری، نازی شکراللهی، سید حمید حسینی* صفحات 63-72
    زمینه و هدف

    شیوع بالای سزارین یک نگرانی بهداشتی در سطح جهانی به ویژه در ایران است. با توجه به احتمال بروز عوارض ناشی از سزارین و اهمیت شناسایی روند رشد این روش زایمان پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر قصد رفتاری و انتخاب نوع زایمان توسط زنان باردار شهرستان بجنورد بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی در سال 1400 روی 369 زنان باردار شکم اول مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهرستان بجنورد انجام شد. روش نمونه گیری به صورت چندمرحله ای بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 توسط آزمون های آماری رگرسیون لجستیک، کای اسکوئر و من ویتنی انجام شد.

    یافته ها

    72/6 درصد شرکت کنندگان قصد انجام زایمان به روش طبیعی و 27/4 درصد زایمان سزارین را داشتند. افرادی که قصد زایمان طبیعی داشته اند به طور معنی داری آگاهی بهتر، نگرش مثبت تر نسبت به زایمان طبیعی و کنترل رفتاری درک شده بهتری داشته اند (0/001>P). دو سازه ی نگرش (0/234- =β) و کنترل رفتاری درک شده (0/215- =β) بیشترین پیشگویی کنندگی منفی و معنی دار قصد رفتاری انجام زایمان سزارین را داشتند (0/001>P). نتایج حاصل از هنجارهای ذهنی نشان داد که نظر پزشک و رسانه های جمعی به ترتیب بیشترین وکمترین تاثیر در انتخاب نوع زایمان در زنان باردار داشتند. سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده روی هم 17/2 واریانس قصد زایمان طبیعی در زنان باردار را پیشگویی می کردند.

    نتیجه گیری

    نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند با شناسایی عوامل قصد زنان باردار در انتخاب زایمان طبیعی موثر باشد. با آموزش و مداخلات در سازه ی نگرش و کنترل رفتاری درک شده جهت کاهش میزان سزارین به زنان باردار با استفاده از این نظریه مناسب است.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، سزارین، زنان باردار، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • سولماز صادقی، آیت الله فتحی*، سعید شریفی رهنمو، کریم عبدالمحمدی صفحات 73-87
    زمینه و هدف

    خودکشی سربازان، نوعی آسیب چندبعدی، رفتاری است که عوامل متعددی در بروز آن دخیل هستند. پژوهش حاضر با هدف تبیین روابط ساختاری بین سلامت روان و انسجام روابط خانوادگی با واسطه عوامل سازمانی بر گرایش به خودکشی سربازان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی و توصیفی- تحلیلی است.جامعه شامل کلیه سربازان مشغول به خدمت نیروی انتظامی ایران1400-1401می باشد با نمونه گیری تصادفی ساده همراه با خوشه ای چند مرحله ای طبق فرمول کوکران به حجم 1000 نفر میباشند. داده ها از پرسشنامه های سلامت روانی 28- GHQ گلدبرگ و هیلر (1979)، تمایل به خودکشی جوینر و همکاران (2009)، انسجام خانوادگی موس (2009) و پرسشنامه محقق ساخته عوامل سازمانی بدست آمد و روش مدل تحلیل عاملی تاییدی جهت بررسی مدل پیش فرض توسط Spss16 و Amos24 انجام گردید. 

    یافته ها

    مدل پیشنهادی برازش قابل قبولی دارد. سلامت روان (B=-0/227,P=0/022) انسجام روابط خانوادگی (B=-0/157,P =0/001) بر گرایش به خودکشی با میانجیگری عوامل سازمانی، دارای رابطه معکوس معنادار می باشند. متغیرهای سلامت روانی، انسجام خانوادگی و عوامل سازمانی همزمان قادر به تبیین 25/3 درصد از واریانس گرایش به خودکشی و سلامت روانی و انسجام خانوادگی قادر به تبیین 16/2درصد از عوامل سازمانی هستند.

    نتیجه گیری

    سلامت روان و انسجام روابط خانوادگی تقویت شده با واسطه عوامل سازمانی مثبت به درک صحیح از شرایط خدمت منجر شده و سبب کاهش گرایش به خودکشی بین سربازان می شود.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری، عوامل سازمانی، سلامت روان، انسجام روابط خانوادگی، خودکشی
  • الهام فکوری، تهمینه فرج خدا، عرفان فکوری* صفحات 88-101
    زمینه و هدف

    امروزه شناسایی عوامل موثر بر رفتارهای پیشگیری کننده و کنترل بیماری کووید 19 به عنوان یک بحران جهانی، نیاز اصلی تمام جوامع می باشد. اما برای رسیدن به این هدف ابزاری روا و پایا برای سنجش عملکرد افراد جهت پیشگیری از کووید 19 نیاز است. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسجی پرسشنامه رفتارهای پیشگیری کننده از کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال 1400 و 1401 انجام شد.  ابتدا پرسشنامه رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا با 48 سوال طراحی شد و سپس برای تعیین روایی صوری پرسشنامه از دو روش کمی و کیفی استفاده شد. همچنین روایی محتوی به دو صورت کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت. سپس تحلیل عاملی با نمونه 220 نفری مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین همسانی درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای ارزیابی ثبات از روش آزمون و باز آزمون استفاده شد. داده ها بر اساس نرم افزار spss  و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نمره کل روایی صوری 5/75 بود. در مجموع، مبتنی بر تحلیل عامل اکتشافی، 6 عامل استخراج گردید. در نتیجه این مقیاس دارای 6 خرده مقیاس است: مقرارت خروج از منزل و خرید، چرخه انتقال تنفسی، مسئولیت پذیری اجتماعی، اصول بهداشت دست، بهداشت تغذیه و مقررات فاصله گذاری اجتماعی؛ که در مجموع 64/98 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. ضریب آلفای کرونباخ برای همه سازه ها بالاتر از 0/7 گزارش شد و مقدار ضرایب همبستگی درون گروهی (ICC) پرسشنامه حاصل از آزمون- آزمون مجدد با دو هفته فاصله، با فاصله اطمینان 95 درصد،0/812 بدست آمد که نشانگر مطلوبیت پایایی ابزار است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد روایی صوری مطلوب پرسشنامه نشانگر سهولت درک آیتم ها و ضرورت وجودی آن ها از دیدگاه جامعه هدف است. مقادیر مناسب روایی محتوایی اعم از شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی نیز مبین این است که از دیدگاه متخصصان پرسشنامه می تواند آنچه را که باید اندازه گیری کند بسنجد. تحلیل عاملی نیز موید همبستگی خرده مقیاس ها با کل ابزار و روایی سازه مناسب ابزار بود. همچنین مقادیر بالای همسانی درونی و ثبات ابزار پایایی پرسشنامه طراحی شده را نشان داد. در بحران کووید 19 و دوران پس از آن و نیز شیوع احتمالی بیماری های مشابه در آینده ارائه کنندگان خدمات سلامت و نیز سیاستگزاران این حوزه می توانند با استفاده از این پرسشنامه رفتارهای بهداشتی مردم را بررسی و از نتایج آن در طراحی و اجرای پروتکل های پیشگیرانه و مراقبتی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، روایی، پایایی، پیشگیری، کووید 19، سلامت
  • الهه علمدار، سکینه رخشنده رو، محتشم غفاری*، لیلی مازار صفحات 102-113
    زمینه و هدف

    استرس از مشکلات عمده زندگی بوده و شغل یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده آن می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر شبکه اجتماعی مجازی بر استرس شغلی کارمندان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه تجربی حاضر در میان 122 کارمند دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی تهران که به شکل کاملا تصادفی به دو گروه مداخله (59 نفر) و کنترل (63 نفر) تخصیص یافتند، در سال 1401 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استرس شغلی و آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص استرس بود که قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی تکمیل شد. برنامه آموزشی طی یک ماه با استفاده از شبکه اجتماعی مجازی و با روش های فیلم آموزشی، فایل صوتی، تصاویر و پیامک برای گروه مداخله اجرا شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS-16 و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل، تی زوجی، آنالیز کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین امتیاز آگاهی، نگرش و عملکرد بین دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت اما دو ماه بعد از مداخله ی آموزشی با تعدیل اثر نمرات پیش آزمون میانگین امتیازات مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد در گروه مداخله افزایش معنی داری پیدا کرد (0/001>P). میانگین نمره استرس شغلی در گروه مداخله از 118/26 به 117/20 کاهش یافت که نسبت به گروه کنترل این کاهش معنادار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر شبکه اجتماعی بر افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد در خصوص استرس و مدیریت استرس شغلی، طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با بهره گیری از فناوری نوین و فضاهای مجازی برای بهبود سلامت روان در محیط های کار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، شبکه اجتماعی مجازی، کارمندان، مداخله آموزشی
|
  • MohammadHosein Taghdisi, Hamid Allahverdipour, Fatemeh Estebsari, Zahra Rahimi Khalifeh Kandi* Pages 5-18
    Background and Objectives

    Despite fundamental advancements in the understanding of health and the new strategy of the World Health Organization in enhancing the health of the individual, organization, and society, health education and promotion is a relatively new major in Iranian medical and health science. However, it has not yet been introduced as a specialist major at various levels. This research aims to investigate the challenges of educational quality and the position of health promotion and education.

    Materials & Methods

    The current study employs a qualitative research with a structured content analysis approach. In this research, 24 health education and health promotion specialists, and graduates were chosen using a purposive sampling method From September2022 to May 2023. Using semi-structured interviews, different people’s perspectives on the challenges of health education promotion were investigated, and After 22 interviews, no new code was extracted, but two more interviews were recorded to make sure, and sampling continued until data saturation (24 interviews). The collected data were analyzed using the Graneheim and Lundman approach.

    Results

    The challenges of the major of health education promotion from the perspective of the research participants include two main components: 1) scientific capacities (with sub-components of improving the curriculum and empowerment of professors and students) and 2) structural capacities (with sub-components of creating a position for the major of health education and promotion and determining the organizational level of employment).

    Conclusion

    According to the findings, the quality of health education and health promotion may be enhanced by upgrading the curriculum, elevating professors, and providing a space for the major. In this respect, introducing the major at various levels of society can be useful in attracting motivated and talented people to study at higher levels and training scientifically and ethically outstanding professors in this major. As a result, to adapt to the aims of health education promotion and to apply it and the way professors teach, it is suggested to implement a broad curriculum reform and hold meetings with policymakers to expose the area to decision-making levels.

    Keywords: Health Education, Promotion, Challenge, Qualitative Study, Graduates
  • Parviz Farajzadeh, Gholamreza Rahimi*, Farhad Nejad Haj Irani, Yahya Dadaash Karimi Pages 19-31
    Background and Objectives

    Socialization is a critical organizational process that significantly contributes to effectively adapting personnel into a new organization and playing a suitable role according to the Ottawa Charter, which is one of its important areas for promoting health, developing people's skills, and also reorienting health care services. This study aims to identify the influential factors that contribute to the organizational socialization process among employees inside the health system of Iran.

    Materials & Methods

    The current study is an exploratory sequential mixed-method that was conducted in 2022 among managers and personnel of the health system in Tabriz, Iran. The qualitative phase of the study employed a content analysis methodology, wherein a purposive sample technique was utilized to pick 16 managers and staff from the health system. During the quantitative phase, a study was devised and executed utilizing the Delphi technique to thoroughly assess and finalize the components derived from the initial stage. The third part of the study involved a cross-sectional examination employing a descriptive-analytical methodology to assess the indicated parameters. A total of 333 health system employees and administrators were surveyed using a questionnaire.

    Results

    Organizational socialization of health system employees can be improved through increased awareness of employees, organizational planning, recruitment and retention of talented personnel, performance evaluation of employees, alignment of individual and organizational values, and increased organizational commitment. The results of structural equation modeling showed that organizational planning, employee awareness, individual-organizational values, recruitment and retention of talented staff, and increased organizational commitment had a significant effect on organizational socialization of the healthcare system employees by 9%, 13%, 15%, 11%, and 14%, respectively.

    Conclusion

    Socialization, as one of the most important organizational processes, can help managers and policymakers to facilitate and plan the process of empowering the employees and reorienting health-oriented processes based on health promotion approaches.

    Keywords: Socialization, Organizational Socialization, Health System, Mixed Research, Structural Equation Modeling
  • Arash Salahshouri, Marzieh Araban, Hashem Mohammadian, Naser Hatamzadeh, Banafsheh Mahjoub, Mehrnoosh Jasemzadeh, Alireza Shahvali Koh-Shuri, Akbar Babaei Hyderabadi* Pages 32-46
    Background and Objectives

    Accountability and social commitment is one of the philosophical approaches of universities, which focuses more on the responsibility of universities in serving the society. The purpose of this research is to identify the skills expected by the society from the graduates of the master's degree in health education and health promotion in order to increase the level of social accountability. 

    Materials & Methods

    This qualitative study was conducted with the quantitative content analysis method at Ahvaz University of Medical Sciences. The statistical population of this research was all the students and graduates of the master's degree in health and the staff in charge of the health education unit in the sub-category of health department, who were invited to the study by available sampling method. The data collection method was a structured interview.

    Results

    This research was conducted with the participation of 19 health education graduates and experts with an average age of 39 years and an average work experience of 14 years. 105 needs and skills of a health education and health promotion expert in the form of four main categories including; The required skills of a health education and health promotion expert in the workplace, useful skills for the workplace that are taught in the university, skills expected in the workplace and expectations from the educational system to increase responsiveness to the needs of society were presented.

    Conclusion

    There is a gap between the skills taught at the university level and the job needs of graduates of this field, and most of this difference is estimated for practical skills. Also, in order to improve responsiveness to the needs of employees and ultimately the needs of the society, the scientific and practical support of health education experts is needed for the workers in the work environment, which requires close interaction of the health department with the health faculty.

    Keywords: Skill, Work Environment, Graduates, Social Accountability, Study Field of Health Education, Health Promotion, Qualitative Study
  • Mahnaz Ebrahimi, Isa Mohammadi Zeidi*, Banafsheh Mohammadi Zeidi, Mohammadrezachi Maleki Pages 47-62
    Background and Objectives

    Theory-based educational interventions are a logical approach in order to improve pro-environmental behaviors. This study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the educational intervention based on the extended theory of planned behavior on pro-environmental behaviors in residents of Qazvin city.

    Materials & Methods

    Using a multi-stage random sampling method, 120 citizens referring to Qazvin health care centers participated in a quasi- experimental study in 2022-2023. Targeted educational content was provided through what’s APP and online training (4 sessions) in the form of lectures and group discussions along with educational pamphlets and text messages for the experimental group. Data were collected before and 3 months after the Theory based education using demographic questionnaires, Pro-environmental Knowledge, moral commitment, Self- identity, TPB subscales, and pro-environmental behavior questionnaires, and were analyzed with SPSS 25.0 software and chi-square, independent and paired T-tests, ANOVA and ANCOVA were analyzed.

    Results

    The mean of pro-environmental awareness (from 5.2±1.3 to 10.9±2.1), attitude (from 17.5±2.5 to 34.7±6.1), subjective norms (from 8.9±1.8 to 14.9±1.3), self-identity (from 8.8±1.7 to 12.7±2.1), moral commitment (from 10.9±1.4 to 15.0±2.1), behavioral control (from 15.7±1.6 to 24.9±3.5) and behavioral intention (from 7.4±2.2 to 11.2±9) significantly improved in the experimental group after theory based education (P<0.001). Also, the mean of pro-environmental behaviors improved significantly after controlling the effect of the pre-test variable in the experimental group (36.4±9.5 to 52.2±8.7, P<0.001).

    Conclusion

    The implementation of educational interventions based on the extended theory of planned behavior can encourage pro-environmental behaviors in citizens by improving psychological factors.

    Keywords: Pro-environmental Behaviors, Education, Self-identity, Moral Commitment, Behavior change
  • Neda Ahmadzadeh Tori, Rezvan Rajabzadeh, Yasaman Jafari, Nazi Shokrallahi, Seyed Hamid Hosseini* Pages 63-72
    Background and objectives

    The high prevalence of caesarean section is a global health concern, especially in Iran. Considering the possibility of complications caused by cesarean section and the importance of identifying the development process of this delivery method, the present research was conducted with the aim of determining the factors influencing the behavioral intention and the choice of the type of delivery by pregnant women of Bojnord city based on the theory of planned behavior.

    Materials and Methods

    The current cross-sectional study was conducted in 2021 on 369 pregnant women first abdomen who referred to comprehensive health centers in Bojnurd city. The sampling method was multi-stage. The data collection tool was a questionnaire based on the theory of planned behavior. The data were analyzed by SPSS 21 software by using t-test, Mann-Whitney, and Chi-square tests. 

    Results

    72.6% of the participants wanted to give birth naturally and 27.4% had a cesarean birth. People who intended to have a natural birth significantly had better knowledge, a more positive attitude towards natural birth, and a better perceived behavioral control (P<0.001). The two constructs of attitude (β=-0.234) and perceived behavioral control (β=-0.215) had the most negative and significant predictors of the behavioral intention to perform cesarean delivery (P<0.001). The results of the subjective norms showed that the doctor's opinion and the mass media had the greatest and least influence on the choice of the type of delivery in pregnant women, respectively. The constructs of the theory of planned behavior together predicted 17.2 of the variance of natural childbirth intention in pregnant women.

    Conclusion

    The theory of planned behavior can be effective by identifying the factors of pregnant women's intention in choosing natural delivery. It is suitable with training and interventions to reduce the rate of cesarean section for pregnant women using this theory.

    Keywords: Vaginal delivery, Cesarean section, Pregnant women, Theory of planned behavior
  • Solmaz Sadeghi, Ayatollah Fathi*, Saeid Sharifi Rahnemo, Karim Abdolmohamadi Pages 73-87
    Background and Objectives

    suicide of soldiers is a type of multi-dimensional behavioral damage that several factors are involved in its occurrence. The present study was conducted with the aim of explaining the structural relationships between mental health and cohesion of family relationships through organizational factors on the tendency of soldiers to commit suicide.

    Materials & Methods

    This research is a correlational and descriptive-analytical study. The population includes all the soldiers serving in the Iranian police force in 1400-1401 with a simple random sampling and a multi-stage cluster according to Cochran's formula, with a volume of 1000 people. The data were obtained from Goldberg and Hiller (1979) 28-GHQ mental health questionnaires, Joyner et al.'s (2009), family cohesion (2009) and researcher-made organizational factors questionnaires, and the method of confirmatory factor analysis model for the default model was checked by Spss16 and Amos24.

    Results

    The proposed model has an acceptable fit. Mental health (P=0.022, B=-0.227) and the cohesion of family relationships (P=0.001, B=-0.157) have a significant inverse relationship with the tendency to commit suicide with the mediation of organizational factors. Mental health variables, family cohesion and organizational factors are simultaneously able to explain 25.3% of the variance of suicide tendency and mental health, and family cohesion is able to explain 16.2% of organizational factors.

    Conclusion

    mental health and the cohesion of family relationships strengthened through positive organizational factors lead to a correct understanding of service conditions and reduce the tendency to commit suicide among soldiers.

    Keywords: Structural model, Organizational factors, Mental health, Cohesion of family relationships, Suicide
  • Elham Fakouri, Tahmineh Farajkhoda, Erfan Fakouri* Pages 88-101
    Background and Objectives

    Today, identifying the factors affecting the preventive behaviors and control of the Covid-19 disease as a global crisis is the main need of all societies.  But in order to achieve this goal, a valid and reliable tool is needed to measure people's performance to prevent Corona .As a result, the current research was conducted with the aim of designing and psychometrically analyzing the questionnaire of preventive behaviors against Corona.

    Materials & Methods

    This descriptive study was conducted in 1400 and 1401.  First, a questionnaire of preventive behaviors against corona was designed with 48 questions, and then two quantitative and qualitative methods were used to determine the face validity of the questionnaire. Also, content validity was examined in both quantitative and qualitative ways. Then factor analysis was conducted with a sample of 220 people. Cronbach's alpha was used to determine the internal consistency of the questionnaire, and the test and retest method was used to evaluate the stability. The data was analyzed based on SPSS software and statistical tests.

    Results

    The total face validity score was 5/75. Cronbach's alpha coefficient for all constructs was reported to be higher than 0/7 and the intragroup correlation coefficient (ICC) value of the questionnaire obtained from the test-retest with a two-week interval, with a 95% confidence interval, was 0/812, which indicates the reliability of the instrument.  In total, based on exploratory factor analysis, 6 factors were extracted. As a result, this scale has 6 subscales: regulation of leaving home and shopping, respiratory transmission cycle, social responsibility, principles of hand hygiene, nutritional hygiene and social distancing regulations; which explain 64/98% of the total variance.

    Conclusion

    The results of the study showed that the desired face validity of the questionnaire indicates the ease of understanding the items and their existential necessity from the point of view of the target community. The appropriate values of content validity, including the content validity index and the content validity ratio, also show that, from the point of view of experts, the questionnaire can measure what it should measure. Factor analysis also confirmed the correlation of the subscales with the whole instrument and the appropriate construct validity of the instrument. It also showed high values of internal homogeneity and stability of the designed questionnaire. In the Corona crisis and the period after it, as well as the possible outbreak of similar diseases in the future health service providers as well as policy makers in this area can use this questionnaire to check people's health behaviors and use its results in the design and implementation of preventive and care protocols.

    Keywords: Questionnaire, Narrative, Reliability, Prevention, Covid-19, Health
  • Elaheh Alamdar, Sakineh Rakhshanderou, Mohtasham Ghaffari*, Leili Mazar Pages 102-113
    Background and Objective

    Stress is one of the major problems in life and occupation is one of the most important factors that cause it. This study aimed to investigate the effect of educational intervention based on virtual social networks on occupational stress among employees of Tehran University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    The present semi-experimental study was conducted among 122 employees of Tehran University of Medical Sciences, who were randomly assigned to intervention (n=59) and control (n=63) groups, in 2022. The data collection tool was questionnaires of job stress and knowledge, attitude, and practice regarding stress, which were completed before and two months after the educational intervention. The training program was implemented virtually for the intervention group within a month with the methods of educational videos, audio files, images, and text messages. The data were analyzed by SPSS 16 software using independent t-test, paired t-test and ANCOVA.

    Results

    There was no significant difference in the average score of knowledge, attitude, and performance between the two intervention and control groups before the intervention, but two months after the educational intervention, by adjusting the effect of pre-test scores, the average score of knowledge, attitude and practice in the intervention group increased significantly. (P<0.001). The average occupational stress score in the intervention group decreased from 118.26 to 117.20, which was significant compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of educational intervention based on virtual social networks on increasing knowledge, attitude, and practice regarding stress as well as management of occupational stress, it is recommended to design and implement educational interventions using modern technologies and virtual spaces to improve mental health in the workplaces.

    Keywords: Occupational Stress, Virtual Social Network, Employees, Educational Intervention