فهرست مطالب

Veterinary Research - Volume:7 Issue: 2, Spring 2006

Iranian Journal of Veterinary Research
Volume:7 Issue: 2, Spring 2006

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/04/04
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمود امین لاری، طالب واثقی صفحه 1
    آنزیم رودنیز (تیوسولفات: سیانید سولفورترانسفراز) به طور گسترده در طبیعت پراکنده است و در تمام موجودات زنده وجود دارد. عملکردهای زیادی برای این آنزیم پیشنهاد شده است که در برگیرنده فعالیت هایی چون سم زدایی سیانور، ساخت کانون های آهن-گوگرد در پروتئین ها و شرکت در متابولیسم انرژی می باشد. آنزیم جابجایی یک اتم سولفور از ترکیبات دارای گروه سولفان (مانند تیوسولفات) را به ترکیبات آنیونی گوگرد دوست (مانند سیانور) کاتالیز می کند. گروه سولفیدریل اسید آمینه سیستئین-247 در مولکول رودنیز در این مکانیسم جابجایی گوگرد شرکت می کند. در این مقاله تحلیلی تلاش شده است آخرین دست آورد های علمی در زمینه ساختار و ویژگی مولکولی رودنیز و چگونگی پراکندگی آن در بافت های گوناگون حیوانات اهلی بررسی شود و با گردآوری این اطلاعات یک توضیح جامع درباره عملکرد بیولوژیکی این آنزیم مهم ارائه گردد.
    کلیدواژگان: رودنیز، جایگاه فعال، پراکندگی آنزیم، حیوانات اهلی، سم زدایی سیانور
  • سیدهادی منصوری، صغرا غلامی، قربان موسوی اوریمی صفحه 14
    در این بررسی، غده پانکراس در گوسفندان ماده نژاد مهربان در چهار گروه سنی مختلف شامل: جنین (5/2 تا 3 ماهه)، نوزاد (یک هفته بعد از تولد)، بلوغ جنسی (6 تا 7 ماهه) و بلوغ جسمی (بالای3 سال سن) از لحاظ هیستومورفومتریک مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده در مورد فراوانی و درصد ساختارهای تشکیل دهنده پارانشیم و استروما شامل واحدهای ترشحی برون ریز، مجاری ترشحی، عروق خونی، جزایر لانگرهانس و بافت همبند استروما نشان داد که کمترین و بیشترین درصد ساختارها در کل غده پانکراس به ترتیب در جنین به عروق خونی و بافت همبند استروما، نوزاد عروق خونی و واحدهای ترشحی برون ریز و بلوغ جنسی و جسمی به جزایر لانگرهانس و واحدهای ترشحی برون ریز اختصاص داشت. ترتیب تغییرات قطر جزایر لانگرهانس در کل غده پانکراس بین گروه های مختلف از کمتر به بیشتر شامل جنین، بلوغ جسمی، بلوغ جنسی و نوزاد بود. در مقایسه بین گروهی، در فراوانی واحدهای ترشحی برون ریز در جنین با نوزاد، بلوغ جنسی و بلوغ جسمی افزایش معنی دار وجود داشت (P<0.05). از طرف دیگر فراوانی مجاری ترشحی جنین با نوزاد، بلوغ جنسی و بلوغ جسمی و فراوانی عروق خونی جنین با نوزاد کاهش معنی دار دارد (P<0.05). در فراوانی جزایر لانگرهانس جنین و نوزاد با بلوغ جنسی و بلوغ جسمی کاهش معنی دار مشاهده شد. در مقایسه بین گروهی قطر جزایر بین جنین با نوزاد و بلوغ جنسی افزایش معنی دار و بین نوزاد و بلوغ جنسی با بلوغ جسمی کاهش معنی دار وجود داشت و در سایر موارد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. به طور کلی بررسی ساختارهای استروما و پارانشیم و تغییرات اندازه قطر جزایر در بین قسمت های مختلف غده پانکراس در هر گروه سنی اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد. این پارامترها در مقایسه بین سنین مختلف مورد بررسی غالبا اختلاف معنی داری را نشان می دهند و این اختلاف بین جنین با سایر گروه های سنی بارزتر است. بنابراین نتیجه گیری می شود که تغییرات ساختارهای استروما و پارانشیم غده پانکراس از قبل از تولد آغاز شده و در طول تکامل بعد از تولد به صورت نسبی ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: هیستومورفومتری، پانکراس، گوسفند، مهربان
  • عبدالله حسین خان ناظر، حبیب الله دادرس، سهیل اسکندری صفحه 20
    به منظور مطالعه فرضیه انتقال مقاومت های آنتی بیوتیکی از مرغ مادر گوشتی به جوجه های آن و انسان، تخم مرغ ها و جوجه های یک روزه این مرغ ها جهت بررسی حضور عوامل باکتریایی، مورد آزمایش قرار گرفتند. غالب ترین باکتری های جدا شده به ترتیب نزولی عبارت بودند از: جنس های استرپتوکوک، باسیلوس، استافیلوکوک، کلبسیلا، انتروباکتر و اشریشیا و به دنبال آن سیتروباکتر، پروتئوس و سودوموناس از تخم مرغ ها و جنس های اشریشیا، انتروباکتر، سیتروباکتر، کلبسیلا و باسیلوس از جوجه های یک روزه. جهت این بررسی روش های جداسازی مختلفی همراه با بکارگیری محیط های غنی سازی و کشت منفرد مورد استفاده قرار گرفت. تست های بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی حضور سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک ها را نشان داد. در مقایسه، مقاومت به آنتی بیوتیک ها در باکتری های جدا شده از جوجه ها بالاتر از باکتری های مشابه جدا شده از تخم مرغ ها بود که البته این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (P 0.05). باکتری های جدا شده از جوجه ها به ترتیب 23، 54، 55، 60، 24 و 10% نسبت به آنتی بیوتیک های کلرامفنیکل، انروفلوکساسین، اریترومایسین، فورازولیدون، تری متوپریم و تایلوزین مقاوم بودند، در حالی که این ارقام در باکتری های جدا شده از تخم مرغ ها به ترتیب زیر بودند: 1، 12، 18، 18، 10 و 6%. بررسی اخیر نشان داد که تخم مرغ ها اغلب با عوامل باکتریایی متعدد، آلوده و به طور بالقوه قادر به انتقال این عوامل به مرغان گوشتی می باشند. یافته های فوق بر نیاز به استفاده از سیستم HACCP و نیز آموزش مصرف کنندگان در ارتباط با سلامت غذایی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، جوجه یک روزه، مقاومت آنتی بیوتیکی، بهداشت عمومی
  • مهدی محبی فانی، سید شهرام شکر فروش، محمد دهداری، سامان ناهید صفحه 31
    درصد و وزن چربی، پروتئین خام، پروتئین حقیقی و NPN شیر در چهار گروه گاو هلشتاین در مراحل ابتدایی، میانی و پایانی شیردهی (روزهای شیردهی 20 تا 70، 71 تا 110، 111 تا 150 و 151 تا 210)، با جیره های حاوی کنسانتره زیاد در طی گرمای تابستان بررسی گردید. در فواصل 10 روزه، چهار نمونه شیر از تک تک گاوها تهیه شد. درصد چربی شیر به میانگین نژاد نزدیک بود و با افزایش روزهای شیردهی افزایش یافت به طوری که تمایلی برای معنی دار شدن تفاوت درصد چربی بین مرحله ابتدایی و پایانی شیردهی مشاهده گردید (P = 0.055). درصد پروتئین خام (P = 0.140) و پروتئین حقیقی (P = 0.478) شیر در تمام گروه ها پایین بوده، روند طبیعی تغییرات را نشان ندادند. درصد NPN در گروه های سوم و چهارم به طور معنی داری نسبت به دو گروه دیگر بیشتر بود (P = 0.005). وزن چربی (P = 0.035)، پروتئین خام (P = 0.002) و پروتئین حقیقی (P = 0.001) با افزایش روزهای شیردهی کاهش یافت اما وزن NPN تغییری نشان نداد (P = 0.589). بین درصد NPN و درصد پروتئین حقیقی شیر همبستگی منفی معنی داری مشاهده شدP<0.001)،(r = -0.354، اما بین درصد NPN و درصد پروتئین خام هیچ گونه همبستگی به دست نیامد. بین وزن پروتئین خام و پروتئین حقیقی شیر یک همبستگی بسیار قوی به دست آمد P<0.001)،(r = 0.983 اما همبستگی بین وزن پروتئین خام و وزن NPN بسیار ضعیف تر بود P<0.001)، (r = 0.473. از نتایج این بررسی چنین بر می آید که با جیره های پر کنسانتره، در طی گرمای تابستان، درصد چربی شیر می تواند در هریک از مراحل شیردهی به میانگین نژاد نزدیک باشد اما از لحاظ پروتئین ممکن است عملکرد گاوها مطلوب نباشد. از این نظر پروتئین حقیقی شیر بیش از پروتئین خام آن لطمه می بیند.
    کلیدواژگان: شیر، چربی، پروتئین، NPN، چرخه شیردهی
  • شعبان رحیمی، مهندس لادن اسماعیل زاده، محمدامیر کریمی ترشیزی صفحه 38
    به منظور ارزیابی توان تولیدی شش هیبرید تجاری جوجه گوشتی موجود در ایران (هوبارد، آربورایکرز، آرین، راس 508، لوهمن و کاب 500) آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور هیبرید و جنس در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل با 6 تکرار و 17 مشاهده در هر تکرار به مدت 56 روز در شرایط پرورشی یکسان (جوجه یک روزه، مادران هم سن، شرایط جوجه کشی، تغذیه و مدیریت) اجرا گردید. صفات افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل غذایی و درصد تلفات در دوره های آغازین، رشد، پایانی، 1 تا 7 هفتگی و کل دوره، متوسط وزن بدن در پایان هفته های 3، 6، 7 و 8، شاخص تولید و خصوصیات لاشه (درصد لاشه، قطعات مختلف لاشه و درصد چربی محوطه شکمی) در پایان هفته های 6 و 8 بررسی شد. تجزیه شیمیایی لاشه در 56 روزگی انجام گرفت و درصد چربی، خاکستر، رطوبت و پروتئین اندازه گیری شد. با استفاده از نرم افزار آماری SAS داده های حاصل از آزمایش، تجزیه و تحلیل شدند و نتایج ذیل حاصل گردید. اختلاف افزایش وزن روزانه و متوسط وزن زنده در تمام مراحل آزمایش در بین هیبریدها معنی دار بود (P 0.01). میانگین خوراک مصرفی سویه ها به جز در مراحل آغازین و رشد متفاوت بود (P 0.01). ضریب تبدیل غذایی آمیخته های مختلف در مراحل آغازین و رشد (P 0.01) و کل دوره (P 0.05) اختلاف معنی داری را نشان داد هیبریدهای مورد آزمایش در مرحله پایانی (P 0.05) و دیگر مراحل، درصد تلفات متفاوت داشتند (P 0.01). اختلاف میانگین شاخص تولید در سنین 7 و 8 هفتگی در بین هیبریدها معنی دار بود (P 0.01). از میان اجزای لاشه هیبریدهای مختلف، فقط بین درصد بال ها در 6 هفتگی و درصد ران ها در 8 هفتگی تفاوت معنی دار مشاهده گردید (P 0.05) و درصد دیگر اجزای لاشه سویه های مورد آزمایش مشابه یکدیگر بودند. در تجزیه شیمیایی لاشه، هیبریدهای مورد آزمایش، فقط از لحاظ درصد پروتئین و چربی با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند (P 0.01).
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، عملکرد، سویه های تجارتی
  • بهادر شجاعی، علیرضا وجهی، امیر رستمی، محمد مهدی مولایی، ایمان آرشیان، شادی هاشم نیا صفحه 45
    هدف از این مطالعه تعیین ساختارهای کالبد شناختی موجود در تصاویر لایه نگاری رایانه ای ناحیه شکم گربه بود. بدین منظور از ناحیه شکم چهار گربه، قبل و بعد از استفاده از ماده حاجب، با یک حالت گماری ثابت و با فاصله برش 11 میلی متر تصاویر لایه نگاری رایانه ای تهیه شد. این برش ها به نحوی تنظیم شدند که مهره های ناحیه شکم حداقل توسط یک برش، مقطع بخورند. پس از تهیه تصاویر، 2 قلاده از این حیوانات با روش معمول کالبد شناسی فیکس شده و جهت استفاده به عنوان مدل مرجع تشریح شدند. در نهایت هر برش سی تی با تصویر معادل خود پس از خوراندن ماده حاجب و با مدل مرجع، مقایسه و ارزیابی و ساختارهای مهم و علامت های قابل استفاده در این تصاویر تعیین شدند.
    کلیدواژگان: گربه، شکم، لایه نگاری رایانه ای، کالبد شناسی
  • حسین هاشم زاده فرهنگ، لیلی نبوی*، مسعودرضا سیفی آباد شاپوری، صادق رهبری، فضل الله عزیزی صفحه 53

    برای طراحی آزمایش الایزا جهت تشخیص انگل بابزیا اویس، گلبول های قرمز آلوده لیز و بعد از سونیکاسیون، اولترا سانتریفوژ شده و محلول رویی به عنوان آنتی ژن استفاده گردید. رقت مناسب آنتی ژن با استفاده از سرم های شاهد مثبت و منفی در آزمایش های مراحل استاندارد کردن الایزا، تعیین گردید. بین آزمایش الایزای استاندارد شده و آزمایش پادتن درخشان هم خوانی 85% مشاهده شد. برای مطالعه شیوع سرمی بابزیا اویس در استان خوزستان هزار نمونه سرم گوسفند از مناطق مختلف استان جمع آوری و تحت آزمایش الایزا قرار گرفتند. نتایج حاصل به طور متوسط شیوع سرمی 5/47% را در استان نشان داد. بر اساس نتایج این مطالعه با افزایش سن دام، افزایش معنی دار شیوع سرمی مشاهده گردید اما رابطه معنی داری میان شیوع سرمی و جنس گوسفندان مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بابزیا اویس، الایزا، شیوع سرمی
  • مسعود رجبیون، غلامرضا هاشمی تبار، جلیل توکل افشاری صفحه 59
    بیماری هیداتیدوز که مرحله لاروی انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشد، یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که انتشار جهانی دارد. این مطالعه روی 20 نمونه کبد یا ریه گوسفند مبتلا به کیست هیداتید به منظور شناسایی آنتی ژن های مایع هیداتید و پروتواسکولکس های کیست هیداتید انجام شد. بعد از آماده سازی نمونه ها، الگوی پروتئینی آنها با استفاده از SDS-PAGE با غلظت 5/12% تعیین شد و جهت شناسایی باندهای آنتی ژنیک وسترن بلاتینگ انجام گردید. در الکتروفورز مایع هیداتید غلیظ شده باندهایی با وزن های مولکولی 84، 70-68، 55، 28-27 و 18-16 کیلو دالتونی مشخص شد؛ باندهای 70-68 و 55 کیلو دالتونی به طور مشخصی غالب بودند. در وسترن بلاتینگ انجام شده بر روی نمونه مایع هیداتید باندهای 70-68 و 55 کیلو دالتونی واکنش رنگی قوی ایجاد نمودند. در الگوی پروتئینی به دست آمده از پروتواسکولکس ها، 12 باند با وزن های مولکولی 120، 89-88، 84، 66، 56-55، 50-49، 44-43، 36، 31-30، 24، 20 و 16-15 کیلو دالتونی تعیین شد، که باندهای 66، 56-55، 50-49، 44-43، 36، 31-30 و 24 در وسترن بلاتینگ جواب مثبت دادند. در مطالعه حاضر باندهای آنتی ژنیک اختصاصی برای مایع هیداتید و پروتواسکولکس های کیست هیداتید در گوسفندان مبتلا به هیداتیدوز تعیین گردید.
    کلیدواژگان: هیداتیدوز، مایع هیداتید، پروتواسکولکس، SDS، PAGE، وسترن بلاتینگ
  • سیدمهدی بانان خجسته، رضا رنجبر، نعیم آلبوغبیش صفحه 65
    تولید مثل در دام های اهلی که منبع تامین غذا و دیگر فرآورده ها برای انسان هستند اهمیت زیادی دارد و بررسی موضوعات مربوط به آن از جمله تمایز جنسی و رشد و تکامل گنادها در دوره جنینی می تواند پاسخگوی بسیاری از سوالات درزمینه رشد طبیعی و ناهنجاری های گوناگون دستگاه ادراری تناسلی باشد. با توجه به اینکه مطالعات انجام شده در رابطه با تمایز جنسی در جنین بز معدود می باشد لذا اقدام به انجام مطالعه حاضر گردید. تعداد 25 جنین بز با CRL 5 تا 40 میلی متر از کشتارگاه اهواز جمع آوری شد و بلافاصله در محلول پایدار کننده فرمالین 10 درصد قرار گرفت. سپس تمایز جنسی جنین ها با توجه به رشد و ویژگی های اندام های تناسلی خارجی بررسی شد. در جنین هایی که از نظر ظاهری متمایز نشده بودند، بخش قدامی بدن از محدوده دیافراگم جدا شد و سپس مقاطع بافتی سریال 6 میکرونی از جنین ها تهیه گردید تا روند تمایز تخمدان و بیضه مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش مشخص گردید که تمایز جنسی خارجی در جنین نر با توجه به ویژگی های اندام های تناسلی خارجی در CRL 31 میلی متر و در جنین ماده در CRL 33 میلی متر صورت می گیرد. در مطالعه میکروسکوپی مشاهده شد که بافت بیضه در CRL 23 میلی متر با تشکیل سفید پرده و طناب های میانی و بافت تخمدان در CRL 38 میلی متر با تشکیل ناحیه قشری و میانی تمایز می یابد.
    کلیدواژگان: تمایز جنسی، جنین، بز
  • منصور ابراهیمی صفحه 70
    آلودگی منابع آبی به فلزات سنگین نگرانی های زیادی درباره سلامت و زندگی جانوران آبزی و به خصوص اسپرم آن ها ایجاد کرده است. اثرات سوء یک فلز سنگین بر روی اسپرم ممکن است از اثرات سوء مخلوطی از چند فلز سنگین به دلیل رقابت مابین آن ها متفاوت بوده و بنابراین اثرات رقابتی فلزات سنگین روی، کادمیم و کلسیم بر روی اسپرم های قزل آلا و کپور در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که کلسیم قادر به جابجایی فلزات کادمیم و روی رادیواکتیو حتی در غلظت 3000 پی پی ام نبوده ولی کادمیم رادیواکتیو به وسیله کادمیم معمولی و فلز روی جابجا گردید و فعالیت رادیواکتیو به 38% و 37% فعالیت گروه کنترل (غلظت صفر پی پی ام) در غلظت 3000 پی پی ام از دو فلز فوق، کاهش یافت. کلسیم به وسیله روی و کادمیم رادیواکتیو و غیر رادیواکتیو از محل اتصال به اسپرم جابجا گردید. نتایج حاصله تایید کننده این نکته می باشد که حداقل بخشی از سمیت فلز کادمیم می تواند به دلیل جابجایی فلز روی و کلسیم در اسپرم ماهیان باشد. اسپرم هر دو گونه ماهی قزل آلا و کپور الگوی مشابهی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: اسپرم، روی، کادمیم، آلودگی، رقابت
  • محمدرحیم حاجی حاجیکلایی، مسعود قربانپور نجف آبادی، مهدی امیر سلیمانی صفحه 77
    به منظور بررسی میزان فراوانی آلودگی گاوهای کشتاری اهواز به مایکوباکتریوم پاراتوبرکولوزیس (مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکولوزیس)، 250 راس گاو مورد مطالعه قرار گرفتند. قبل از کشتار جنس و سن ثبت و بعد از کشتار از دریچه ایلئوسکال، عقده لنفاوی ناحیه ایلئوسکال، مخاط رکتوم و مدفوع نمونه اخذ گردید. نمونه ها با استفاده از روش زیل-نیلسون رنگ آمیزی شدند. ابتدا نمونه اخذ شده از دریچه ایلئوسکال بررسی و در صورت آلوده بودن به مایکوباکتریوم پاراتوبرکولوزیس گسترش های نواحی دیگر بررسی شدند. از مجموع 250 راس گاو تحت مطالعه، 5 راس (2%) آلوده به باکتری بودند. جز یک نمونه که علاوه بر دریچه ایلئوسکال، عقده لنفاوی ایلئوسکال نیز آلوده بود در بقیه موارد هیچگونه آلودگی در سایر قسمت های روده و مدفوع مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم پاراتوبرکولوزیس، گاو، اهواز
  • محمدحسین رادفر، محمد مهدی مولایی، عباس باغبان نژاد صفحه 81
    در یک مطالعه 291 نمونه مدفوع گوساله، جمع آوری شده از گاوداری های شیری در شهرستان کرمان، جهت فراوانی کریپتوسپوریدیوم مورد آزمایش قرار گرفت. گوساله ها به 3 گروه سنی زیر 3 ماهگی، 3 تا 6 ماهگی و 6 تا 9 ماهگی تقسیم شدند. با استفاده از روش رنگ آمیزی زیل-نیلسون اصلاح شده اووسیست کریپتوسپوریدیوم در 63 (65/21%) نمونه مشاهده گردید. آلودگی کریپتوسپوریدیوم در گروه های سنی فوق به ترتیب 2/28، 6/20 و 09/15% مشاهده گردید و شیوع آلودگی با افزایش سن کاهش یافت (P<0.05). آلودگی کریپتوسپوریدیوم در 11 نمونه از 30 نمونه اسهالی (66/36%) و 52 نمونه از 261 نمونه غیر اسهالی (92/19%) مشاهده گردید و شیوع آلودگی کریپتوسپوریدیوم به طور معنی داری در گوساله های اسهالی در مقایسه با گوساله های غیر اسهالی بالاتر بود (P<0.05).
    کلیدواژگان: اووسیست کریپتوسپوریدیوم، گاو، شیوع، کرمان، ایران
  • مسعود مقدم پور، رضا ممیز، محمدعلی اخویزادگان صفحه 85
    واکسن تجربی کشته روغنی آنفلوانزا با آنتی ژن (A/Chicken/Iran/101/1998/H9N2) به نسبت 3 به 7 قسمت از یاور (ادجوانت) روغنی آماده شد. گروه های ده قطعه ای از جوجه های دوازده هفته ای SPF با یک دوز واکسینال و 10/1، 50/1، 100/1، 200/1 و 400/1 از یک دوز از آن مایه کوبی گردیدند. توان 50% ممانعت از انتشار ویروس از کلوآک (Protective dose 50%) جوجه ها به عنوان آزمایش توانمندی در نظر گرفته شد. عیار سرمی توسط آزمایش HI اندازه گیری شد. نتایج متوسط عیار سرمی در آزمایش سرولوژیک (Log 2) گروه ها 21 روز پس از مایه کوبی به ترتیب فوق الذکر برابر بود با 6، 4/4، 83/3، 3/3، 3 و2. در آزمایش توانمندی که پس از اخذ سرم انجام شد گروه هایی که یک دوز و یک دهم دوز را دریافت کرده بودند، ویروس در کشت تخم مرغ های SPF از نمونه های آن ها جدا نشد، لذا 100% محافظت را بروز دادند و گروه بعدی که یک پنجاهم دوز به آنها تلقیح شده بود 25/96% محافظت را نشان داد و سایر گروه ها نتوانستند از انتشار ویروس ممانعت به عمل آورند. به نظر می رسد عوامل مختلفی از قبیل انتخاب جدایه ویروس از نظر زمانی و مکانی به عنوان بذر واکسن، تراکم آنتی ژن و نوع یاور (ادجوانت) روغنی در کیفیت واکسن تاثیر دارند. نتایج همچنین نشان داد حتی مصرف 10/1 دوز از این واکسن قادر بود به طور تجربی ایمنی و مصونیت مطلوبی در جوجه های عاری از عوامل بیماری زای خاص (SPF) ایجاد کند.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای طیور، واکسن کشته روغنی، توانمندی
  • محمدرضا محزونیه، ایرج کریمی، مجید بوذری، تقی زهرایی صالحی، سعید ایروانی صفحه 89
    برونشیت عفونی بیماری بسیار مسری است که توسط ویروسی از خانواده کروناویریده ایجاد می شود. ویروس روی دستگاه های تنفسی، ادراری و تولید مثل جوجه ها و مرغان اثر می گذارد. این مطالعه به منظور تعیین شیوع سرمی آنتی بادی های ضد ویروس برونشیت عفونی در مرغان بومی روستایی انجام شد. تعداد 300 نمونه سرم مرغ بومی از 5 منطقه روستایی استان اصفهان (مرکز ایران) اخذ و از نظر حضور آنتی بادی ضد IBV با روش الایزا آزمایش گردید. نتایج نشان داد 3/85% از مرغان بومی بدون هیچ علامت بالینی تیتر بالایی داشتند. لذا مشخص شد عفونت در بین آن ها شیوع بالایی داشته و آن ها می توانند خطر بالقوه مهمی در نگهداری و انتشار عفونت برای مرغان صنعتی باشند. آن ها می توانند به عنوان منبع ناخواسته و پایدار عمل نموده و زمینه بروز موتاسیون و تغییرات ژنتیکی ویروس را فراهم آورند و سپس ویروس جدید را به سایر مرغان گله یا گله های نزدیک منتشر کنند.
    کلیدواژگان: برونشیت عفونی، IBV، مرغان بومی، سرولوژی
  • حسین کاظمی*، کامران سرداری صفحه 92

    پارگی رباط Peroneous tertius بر اساس معاینات درمانگاهی در یک راس نریان 7 ساله تشخیص داده شد. در معاینات بالینی مفصل رانی-کشککی درشت نی به سمت جلو بدون خم شدن مفصل تارس خم می شد. هنگامی که اندام حرکتی خلفی مبتلا به سمت عقب کشیده می شد مفصل تارس به طور کامل باز شده اما مفصل رانی کشککی درشت نی در حالت طبیعی قرار داشت. استراحت کامل برای شش هفته و تمرین کنترل شده و محدود برای 2 ماه به عنوان مناسب ترین راه درمان انتخاب شد. پس از طی شدن دوره درمان اسب فوق به تمرینات طبیعی خود باز گشت.

    کلیدواژگان: پرونئوس ترتیوس، لنگش، اسب
|
  • Aminlarim., Vaseghi, T Page 1
    The enzyme rhodanese (thiosulfate: cyanide sulfurtransferase) is a ubiquitous enzyme and its activity is present in all living organisms. Many functions including cyanide detoxification, formation of iron-sulfur centers and participation in energy metabolism have been attributed to this enzyme. The enzyme catalyzes the transfer of a sulfur atom from sulfane containing compounds (such as thiosulfate) to thiophilic anions (such as cyanide). The sulfhydryl group of cysteine-247 in the molecule of rhodanese participates in a double displacement of sulfur transfer mechanism. In this review attempt will be made to summarize the latest information available on the molecular properties and the pattern of distribution of rhodanese in different tissues of domestic animals and to combine these different lines of research to arrive at a plausible explanation regarding the biological function of this important enzyme in living organisms.
    Keywords: Rhodanese, Active site, Distribution, Domestic animals, Cyanide detoxification
  • Mansouri, S. H., Gholamis., Mousavi Orimi, Gh Page 14
    In the present study, pancreas glands in Mehraban breed of female sheep were histomorphometrically studied in four different age groups included: fetus, newborn, sexually mature and old ages. The results of histomorphometrical analysis with regard to frequency and percentage of parenchymal and stromal structures such as, exocrine secretory units, secretory ducts, blood vessels, islets of Langerhans and stromal connective tissue showed that minimum and maximum percentages of structures within the whole gland belonged in fetal stage, to blood vessels and stromal connective tissue; newborn stage, to blood vessels and exocrine secretory units; in sexually mature, to islets of Langerhans and exocrine secretory units and in old stage, also to islets of Langerhans and exocrine secretory units, respectively. The diameter changes of islets of Langerhans in different age groups from minimum to maximum were included: fetus, old, sexually mature and newborn stages. In comparison between different age groups, the frequency of exocrine secretory units showed a significant increase from fetal stage to newborn, sexually mature and old stages (P<0.05). On the other hand, there was a significant decrease in frequency of secretory ducts from fetal stage to newborn, sexually mature and old stages and there was also a significant decrease in frequency of blood vessels from fetal to newborn stage (P<0.05). Significant decrease was also observed in frequency of islets of Langerhans from fetal and newborn stages to sexually mature and old stages. In comparison between groups, there was a significant increase in diameter of islets of Langerhans from fetal to newborn and sexually mature stages and decrease from newborn to sexually mature and old stages. Our study revealed that, there was no significant difference in parenchymal and stromal structures and diameter of islets of Langerhans between different parts of the gland in each age group. However, the above mentioned parameters often showed significant differences between different age groups. These differences were more prominent between fetal stage compared to the other age groups. Therefore, it can be concluded that structural changes of parenchyma and stroma of pancreas gland begin from pre-natal period and will proportionally continue during the period of post-natal development.
    Keywords: Histomorphometry, Pancreas, Sheep, Mehraban
  • Nazer, A. H. K., Dadrash., Eskandari, S Page 20
    To study the putative transfer of antibiotic resistance from broiler breeders to human, hen’s eggs and their day-old chicks were examined for the presence of bacteria. The most frequently isolated organisms in decreasing order were: Streptococcus spp., Bacillus spp., Staphylococcus spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp. and Escherichia coli followed by Citrobacter spp., Proteus spp. and Pseudomonas spp. from the eggs and E. coli, Enterobacter spp. and Citrobacter spp. followed by Klebsiella spp. and Bacillus spp. from the chicks. Different detection methods were evaluated which use various enrichment and plating media for bacteria in eggs and day-old chicks. Sensitivity tests showed the presence of antibacterial resistant strains of bacteria. In comparison, resistance to all antibiotics in chicks’ isolated bacteria were more frequent than eggs’ isolates, but statistically no significant differences between patterns of antibacterial resistance were seen (P 0.05). Twenty-three, 54, 55, 60, 24 and 10% of chicks’ isolates were resistant to chloramphenicol, enrofloxacin, erythromycin, furazolidone, trimethoprim and tylosin, respectively. Whereas these data about eggs’ isolates were as follows: 1, 12, 18, 18, 10 and 6%, respectively. This study revealed that eggs are often contaminated with different bacteria and could be potential vehicles for transmitting of these bacteria through their broilers. Our findings stress the need for increased implementation of hazard analysis of critical control points (HACCP) and consumer food safety education efforts.
    Keywords: Eggs, Day, old chicks, Antibacterial resistance, Public health
  • Mohebbi-Fanim., Shekarforoush, S. S., Dehdarim., Nahid, S Page 31
    Percentages and yields of fat, crude protein (CP), true protein (TP) and non-protein nitrogen (NPN) were assessed in milk of four groups of Holstein cows, at early, mid and late lactation (days in milk 20-70, 71-110, 111-150 and 151-210), on a diet rich in concentrates during a hot summer. Four milk samples were taken from individual cows at 10-day intervals. Milk fat percentages were close to breed average and increased toward the end of lactation with a tendency (P = 0.055) for significant difference between the early and late lactation. Percentages of CP (P = 0.14) and TP (P = 0.478), however, were low similarly among all groups and did not follow the normal pattern of the breed. Percentage of NPN was significantly higher in groups III and IV (P = 0.005). Yields of fat (P = 0.035), CP (P = 0.002) and TP (P = 0.001), but not NPN (P = 0.589), decreased toward the end of lactation. There was a negative correlation (r = -0.354, P<0.001) between the percentages of NPN and TP. However, no correlation was observed between the percentages of NPN and CP. Despite a very strong correlation between yields of CP and TP (r = 0.983, P<0.001), the correlation between the yield of CP and that of NPN was much weaker (r = 0.473, P<0.001). It is concluded that percents and yields of milk fat, close to breed average are attainable at any stage of lactation on high concentrate diets in hot weather. However, regarding milk protein, cows may not perform well. TP may be more affected than CP.
    Keywords: Milk, Fat, protein, NPN, Lactation cycle
  • Rahimi, Sh, Esmaeilzadehl., Karimi Torshizi, M. A Page 38
    An investigation was carried out to evaluate the growth performance of six commercial broiler hybrids available in Iran (Arbor Acres, Arian, Cobb 500, Hubbard, Lohmann and Ross 508). Two hundred and fifty fertile eggs of each hybrid were taken from different breeder farms, all over the country. The similarity of flocks ages and their health conditions were considered. After hatching, the sexed chicks were randomly assigned to six replicates of floor pens of 17 chicks, except the male Cobb hybrid which had five replications. All groups were managed in a similar way throughout the 56 days of study. Daily feed intake (FI) and daily body weight gain (BWG) were measured on weekly basis and the European production index (EPI) were calculated at 49 and 56 days of age. There were no significant differences among hybrids in FI during starter and grower periods (P>0.05), although significant differences were observed in finisher period (P<0.01). Differences in daily FI were significant between male and female chicks in grower and finisher periods (P<0.05), but not in starter period. Differences in daily BWG were significant among hybrids throughout the experiment (P<0.01). Sex significantly affected the daily BWG in all periods (P<0.01). The calculated EPI showed significant differences for both 49 and 56 days of age among hybrids and between two sexes (P<0.01). There were no significant differences among hybrids in carcass yield, percentage of breast and abdominal fat to carcass weight at 42 and 56 days of age. On day 42, males had more percentage of carcass and breast yield compared with females (P<0.01). Percent of abdominal fat in females on day 56 was more than that of the males (P<0.01), while on day 42 no significant differences were found in this respect.
    Keywords: Broiler, Performance, Hybrids
  • Shojaeib., Vajhi, A. R., Rostamia., Molaei, M. M., Arashiani., Hashemnia, Sh Page 45
    The purpose of this study was to identify the anatomic structures of the abdominal region of cat through computed tomography (CT) to be used by veterinary radiologists, clinicians and surgeons. The abdominal region of four cats were scanned twice, with and without using contrast medium in a same position, using high-resolution imaging protocol. Slice intervals were 11 mm and were adjusted so that each vertebra was sectioned at least once. CT cuts taken with and without contrast were compared for accurate identification of specific anatomic structures. Two animals were fixed by routine anatomical method and dissected for use as reference models. Finally, important structures and landmarks were identified and labeled on the CT images.
    Keywords: Cat, Abdomen, Computed tomography, Anatomy
  • Hashemzadeh Farhangh., Nabavil., Seyfiabad Shapouri, M. R., Rahbaris., Azizi, F Page 53

    To develop an ELISA technique for the detection of antibodies against Babesia ovis, the infected erythrocytes were lysed and the supernatant soluble antigen, after sonication and ultracentrifugation of the lysate was used as antigen. Optimal dilution of the antigen was determined by checkerboard titrations, using positive and negative control sera. A correlation of 85% was observed between the results of the developed ELISA and IFA techniques. To study the seroprevalence of Babesia ovis in Khouzestan province, south of Iran, a total of 1000 sheep sera were collected from different areas of the province and tested against Babesia ovis using the ELISA technique developed. The results showed an average seroprevalence of 47.5% in the province. Our results indicated a significant increase of the seroprevalence by advancement of age of the animals. There was no significant difference between the seroprevalence of female and male sheep.

    Keywords: Babesia ovis, ELISA, Seroprevalence
  • Rajabiyounm., Hashemitabar, Gh. R., Tavakool Afshari, J Page 59
    Hydatidosis is a disease caused by infection with the metacestode stage of the dog tapeworm, Echinococcus granulosus. This is recognised as one of the world’s most important zoonoses, affecting both humans and their domestic animals. In the current study, 20 sheep cystic livers or lungs were collected. Hydatid fluid and protoscolices were isolated and the soluble protein was prepared. Polypeptide profile of hydatid fluid and protoscolices was analysed by SDS-PAGE with 12.5% acrylamide concentration. Humoral immunity and antigenic pattern were evaluated by Western blotting. In electrophoresis of hydatid fluid, five bands with molecular weight of 84, 68–70, 55, 27–28 and 16–17 kDa were observed; the 68–70 and 55 kDa bands were noticeably dominant. In Western blot of hydatid fluid protein, only 68–70 and 55 kDa bands had conciderable positive reaction. A total of 12 bands were also observed in protoscolices polypeptide profile. The molecular weight of the bands were 120, 88–89, 84, 66, 55–56, 49–50, 43–44, 36, 30–31, 24, 20 and 15–16 kDa. Seven bands with molecular weight of 66, 55–56, 49–50, 43–44, 36, 30–31 and 24 kDa had positive reaction in Western blot. We concluded that the determination of specific antigenic bands for sheep hydatid fluid and protoscolices was successfully achieved in this study.
    Keywords: Hydatidosis, Hydatid fluid, Protoscolex, SDS, PAGE, Western blotting
  • Banankhojasteh, S. M., Ranjbarr., Alboghobeish, N Page 65
    Reproduction in domestic animals, as a major source of food and other products for human, has great importance and study of related subjects including sex differentiation and gonadogenesis during fetal life can solve many questions on normal development and various disorders of urogenital system. Since studies on sex differentiation in goat fetus are scarce, this study was performed. Twenty-five goat fetuses with 5–40 mm crown-rump lengths (CRL) were obtained from slaughter-house and fixed in 10% formalin solution immediately. The development and features of external genitalia of these fetuses as well as their sex differentiation were then examined. In externally indifferentiated fetuses, the cranial half of the body was cut away at the diaphragmatic level and serial sections, 6-micron thick, were prepared and the ovarian and testicular differentiation was studied. Results showed that considering the development of the external genitalia, external sex differentiation occurs at 31 mm CRL in male fetuses and at 33 mm CRL in female fetuses. Microscopic studies suggested that testicular tissue differentiation occurs at 23 mm CRL with formation of tunica albuginea and medullary cords. Ovarian tissue differentiation occurs at 38 mm CRL with establishment of cortical and medullary regions.
    Keywords: Sex differentiation, Fetus, Goat
  • Ebrahimi, M Page 70
    Heavy metal pollutions of aquatic ecosystems have already raised many concerns on aquatic organisms’health and survival especially on their sperm. The effects of a single metal on sperm may be totally different from cocktail of several metals because of their interactions, so the effects of zinc, cadmium and calcium on the trout and carp sperms and their competition have been examined by incubation of different concentrations of cold heavy metals with a radioactive competing metal. The results showed that radioactive 65Zn and 109Cd were not displaced from the trout sperm by calcium even at 3000 ppm concentration but radioactive cadmium was displaced equally well by cadmium or zinc, with a decrease in pellet activity to 38 and 37% of control values (0 ppm concentration) at 3000 ppm concentration, respectively in trout. Calcium was replaced by non-radioactive and radioactive zinc and cadmium as well as by calcium. The findings confirmed that at least part of heavy metals toxicity (especially cadmium) on fish sperm could be due to displacement of essential zinc and calcium. Both trout and carp sperms showed a similar pattern.
    Keywords: Sperm, Zinc, Cadmium, Pollution, Competition
  • Haji Hajikolaei, M. R., Ghorbanpoorm., Solaymani, M Page 77
    To investigate the prevalence of Mycobacterium paratuberculosis (M. avium subsp. paratuberculosis) infection among cattle slaughtered in Ahvaz abattoir, samples were taken from 250 cattle. Before slaughter, sex and age were assessed. Thereafter, samples were taken from ileocecal valve, rectum mucosa, ileocecal lymph node and stool. All smears which taken from these samples were stained by Ziehl-Neelsen method and examined by light microscopy. At first, ileocecal samples were examined; other samples were examined when ileocecal sample was positive. Out of the 250 cattle, 5 (2%) were positive. With the exception of one sample in which the organism was observed in both ileocecal valve and ileocecal lymph node, in other positive samples the bacteria was observed in only ileocecal valve smear.
    Keywords: Mycobacterium paratuberculosis, Cattle, Ahvaz
  • Radfar, M. H., Molaei, M. M., Baghbannejad, A Page 81
    Faecal samples from 291 dairy calves from 10 dairy herds in Kerman were examined to investigate the prevalence of Cryptosporidium infection. Cryptosporidium spp. oocysts were identified by using the modified Ziehl-Neelsen staining technique in 63 (21.65%) calves. Calves were grouped according to their age as follows: <3 months, 3–6 months and 6–9 months. Cryptosporidium infection was detected in 28.2, 20.6 and 15.09%, of the calves in the respective age groups. A significant age-associated decrease in the detection rate of Cryptosporidium infection (P<0.05) was found. Cryptosporidium infection was detected in 11 of the 30 (36.66%) diarrhoeic and 52 of the 261 (19.92%) non-diarrhoeic calves. There was a significantly (P<0.05) higher prevalence of Cryptosporidium infection in diarrhoeic than in non-diarrhoeic calves.
    Keywords: Cryptosporidium oocyst, Cattle, Prevalence, Kerman
  • Moghaddam Pourm., Momayezr., Akhavizadegan, M. A Page 85
    An experimental inactivated oil-emulsion H9N2 avian influenza vaccine was formulated with 3 parts of inactivated avian influenza antigen A/Chicken/Iran/101/1998(H9N2) emulsified in 7 parts of oil adjuvant. Twelve week-old specific pathogen-free (SPF) chickens were divided into seven groups of 10 birds. Six groups were vaccinated with 1, 1/10th, 1/50th, 1/100th, 1/200th and 1/400th field dose of the experimental avian influenza vaccine (EAIV). The last group, was injected with saline and served as the control group. The mean titer in haemagglutination inhibition (HI) test (log 2) on the vaccinated groups, 21 days post-vaccination were 6.0, 4.4, 3.83, 3.3, 3.0 and 2, respectively. Prevention of virus shedding through cloaca was used as the potency test which revealed that the protective doses 50% (PD50) of full, 1/10th and 1/50th of the field dose of the experimental vaccine were 100, 100 and 96.25%, respectively. Those groups that received <1/50th dose could not prevent virus shedding. So it can be concluded that EAI vaccine could even be entirely protective and efficient in 1/10th dose and got a desirable immunity in experimental SPF chickens.
    Keywords: Avian influenza H9N2, Inactivated oil, emulsion vaccine, Efficacy
  • Mahzouniehm., Karimii., Bouzarim., Zahraei Salehit., Iravani, S Page 89
    Infectious bronchitis (IB) is a very contagious disease caused by a coronavirus (IBV). In chickens, the virus affects the respiratory, reproductive, and urinary systems. This study was carried out to determine the seroprevalence of anti-IBV antibodies in domestic village chickens. Serum samples of 300 domestic village chickens from Esfahan (centeral Iran) were collected and examined for the presence of anti-IBV antibodies by commercial ELISA kits. The results showed that 85.3% of the domestic village chickens had high titers of anti-IBV antibody without any clinical signs. It was concluded that the rate of IBV infection in these chickens is very high that could be a potential hazard for commercial poultry.
    Keywords: Avian infectious bronchitis, IBV, Domestic village chicken, Serology
  • Kazemih., Sardari, K Page 92

    Rupture of the peroneous tertius was diagnosed in a 7-year-old stallion, based on clinical examinations. The stifle joint flexed as the limb was advanced forward without flexing the hock. When the limb was pulled backward, the hock joint extended but the stifle was in the normal position. The recommended treatment included complete stall rest for 6 weeks followed by limited exercise for 2 months. The animal, ultimately, returned back to its normal exercise.

    Keywords: Peroneous tertius, Lameness, Horse