فهرست مطالب

علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی) - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1385)

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/09/20
  • تعداد عناوین: 40
|
  • منوچهر حیدرپور، سید فرهاد موسوی، علیرضا روشنی زرمهری صفحه 1

    سرریزهای چند وجهی به دلیل تغییرات جزئی بار استاتیکی روی تاج در شرایط نوسانات زیاد شدت جریان، در مقایسه با انواع دیگر سرریز، سازه هایی اقتصادی برای کنترل سطح آب در شبکه های آبیاری محسوب می شوند. این سرریزها از وجوه متصل به هم تشکیل شده که در پلان ممکن است به شکل ذوزنقه، مثلث و یا شکل های دیگر با تکرار چند سیکل دیده شوند. در این تحقیق، سرریزهای چند وجهی که در پلان به شکل مستطیل و U می باشند، مورد بررسی قرار گرفته اند. آزمایش ها روی 15 مدل آزمایشگاهی سرریز انجام گرفته است. مدل ها شامل 8 سرریز چند وجهی مستطیلی، 6 سرریز چند وجهی U شکل با طول و ارتفاع های متفاوت و یک مدل سرریز خطی می باشند. این مدل ها در یک فلوم به طول 7، عرض 32/0 و ارتفاع 35/0 متر آزمایش گردیدند. نتایج آزمایش های این پژوهش نشان داد که در مورد کلیه سرریزهای چند وجهی، ضریب دبی نسبت به Ht) Ht/p: بار هیدرولیکی کل و P: ارتفاع سرریز) ابتدا افزایش یافته و پس از رسیدن به یک ماکزیمم، شروع به کاهش می نماید. با افزایش ارتفاع سرریز، مقدار ضریب دبی در یک Ht/P مشخص افزایش می یابد. نتایج هم چنین نشان می دهد که افزایش طول موازی با جهت جریان در سرریزهای چند وجهی باعث کاهش ضریب دبی و افزایش طول عمود بر جهت جریان باعث افزایش آن می شود. هم چنین، ضریب دبی در سرریزهای چند وجهیU شکل بیشتر از سرریزهای مستطیلی می باشد. مقایسه نتایج به دست آمده با نتایج تولیس و همکاران (1995) برای سرریزهای ذوزنقه ای نشان می دهد که ضریب دبی در سرریز U شکل بیشتر از سرریزهای ذوزنقه ای با زاویه α برابر 8 و 12 درجه بوده و هم چنین ضریب دبی در سرریزهای مستطیلی کمتر از ضریب دبی در سرریزهای اخیر است.

    کلیدواژگان: سرریز چند وجهی، سرریز خطی، ضریب دبی، مدل آزمایشگاهی
  • علیرضا ضیایی، علی اکبر کامگار حقیقی، علیرضا سپاسخواه، سعید رنجبر صفحه 13

    در این تحقیق به منظور تهیه اطلس احتمال وقوع حداقل دما استان فارس از پارامتر حداقل روزانه دمای 20 ایستگاه تبخیرسنجی سازمان آب منطقه ای و 5 ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی در استان فارس استفاده گردید. ابتدا دو معیار زمانی اول فروردین ماه (برای تجزیه و تحلیل سرماه های بهاره) و اول مهرماه (برای تجزیه و تحلیل یخبندان های پاییزه و زمستانه)در نظر گرفته شد. هم چنین محدوده دمایی صفر الی 5/1- درجه سانتی گراد به عنوان سرما یا یخبندان های ملایم، محدوده 5/1- الی 3- درجه سانتی گراد به عنوان سرما یا یخبندان های متوسط و محدوده کمتر از 3- درجه سانتی گراد به عنوان سرما یا یخبندان های شدید بیان گردید. با مشاهده آمار ثبت شده، اولین و آخرین روزی که در آن روز هر کدام از این محدوده ها اتفاق افتاده بود، یادداشت شد. هم چنین تاریخ وقوع کمترین دمای حداقل در هر دو معیار زمانی (در صورت وجود) مشخص شد. سپس تاریخ های وقوع به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SMADA بر توابع توزیع مختلف برازش داده شده و بهترین تابع توزیع طبق پارامتر آماری میانگین مربع خطا انتخاب گردید(توزیع لوگ پیرسون تیپ3 و توزیع پیرسون تیپ3). سپس توسط همان نرم افزار SMADA احتمال وقوع این پارامترها در سطح 50 و 70 درصد تخمین زده شد. در نهایت با توجه به طول و عرض جغرافیایی ایستگاه ها و با استفاده از نرم افزارSurfer، نقشه های هم مقدار مربوط به هر کدام از تاریخ وقوع ها در سطح استان فارس رسم شد. با استفاده از این نقشه ها می توان تاریخ وقوع انواع سرمازدگی ها را برای تصمیم گیری جهت انتخاب تاریخ مناسب کاشت و برداشت محصولات کشاورزی در نقاط مختلف استان پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: سرمازدگی، یخبندان ملایم، یخبندان متوسط، یخبندان شدید، اطلس سرمازدگی، استان فارس
  • علی اصغر منتظر، صلاح کوچک زاده، محمدحسین امید صفحه 29

    شیوه آنالیز حساسیت از جمله شیوه های نوین مطالعه جریان بوده که از اواخر دهه نود میلادی مطرح گردیده و در حال حاضر مراحل توسعه خود را طی می نماید. در این روش با استفاده از روابط جریان دایمی و اطلاعات وضعیت ساختار فیزیکی شبکه های آبیاری، واکنش سیستم نسبت به تغییرات و اختلالات هیدرولیکی و سازه ای مورد ارزیابی قرار گرفته و امکان مطالعه جریان فراهم می گردد. در این تحقیق ضمن تدوین تعدادی از شاخص های حساسیت هیدرولیکی سازه ای، از این شاخص ها در رفتارسنجی جریان یک کانال آبیاری استفاده شد. بدین منظور، با استفاده از نتایج شبیه سازی های یک کانال واقعی با مدل Sobek، شاخص های حساسیت در دو گزینه بهره برداری محاسبه و بر اساس آنها، به مطالعه روند تنظیم و توزیع جریان درسطح کانال پرداخته شد. نتایج نشان داد، شاخص های حساسیت از کارایی قابل توجهی در ارزیابی پتانسیل سازه ها و بازه های کانال به عملیات بهره برداری برخوردار می باشند. یافته های تحقیق بیانگر آن است که با محاسبه مقادیر کمی این شاخص ها در سطح کانال های آبیاری، سیستم اطلاعاتی جامعی تهیه گردیده که ضمن فراهم آمدن امکان ارزیابی پتانسیل پاسخگویی سیستم نسبت به اختلالات سازه ای، امکان برآورد دقت عملیات بهره برداری سازه ها و هم چنین شیوه و فرکانس مناسب بهره برداری آنها متبلور می گردد.

    کلیدواژگان: آبگیر، اختلال، بهره برداری، سازه آبیاری، شاخص حساسیت، کانال
  • احمد فاتحی مرج، علیرضا برهانی داریان، محمدحسین مهدیان صفحه 45

    حوزه آبریز دریاچه ارومیه از نقطه نظر منابع آب و محیط زیست یکی از مناطق مهم کشور به حساب می آید. در این حوزه بارندگی، نقش عمده ای در منابع آب های سطحی و زیرزمینی دارد و بیشترین بارندگی به ترتیب در فصل بهار، زمستان و پاییز به وقوع می پیوندد. با توجه به این که این حوزه از نظر اقلیمی نیمه خشک محسوب می شود، پیش بینی بارندگی برای برنامه ریزی منابع آب مخصوصا دوره های خشک سالی و جلوگیری از خسارات ناشی از آن می تواند نقش اساسی داشته باشد. بررسی های موجود نشان می دهد که پدیده های ارتباط از دور (Teleconnections patterns) بر میزان نزولات جوی نقش تعیین کننده ای دارند. در این مقاله تاثیر چند پدیده مهم اقلیمی بر بارندگی حوزه دریاچه ارومیه مورد تحقیق قرار گرفته است تا با استفاده از روابط بین آنها، بارندگی در فصول مورد نظر پیش بینی گردد. از میان ایستگاه های بارندگی در حوزه، تعداد 18 ایستگاه که آمار بارندگی آنها بیش از 35 سال بود انتخاب و شاخص SPI تهیه گردید. از بین شاخص های اقلیمی، شش شاخص NOI (North Oscillation Index)، NINO3.4، NAO (North Atlantic Oscillation)، PNA (Pacific North America)، PDO (Pacific Decadal Oscillation)، SOI (Southern Oscillation Index) که به عنوان شاخص های تاثیر گذار در فواصل دور مطرح هستند، انتخاب شدند. با یک روش جدید و با استفاده از فاز مثبت و منفی شاخص ها، تاثیر پدیده های اقلیمی بر بارندگی دقیق تر بررسی شد. بدین صورت که فاز مثبت و یا منفی یکی از شاخص ها در یک فصل خاص در نظر گرفته شد و سپس ارتباط هم زمان آن و بقیه شاخص ها با بارش بررسی گردید. نتایج نشان داد هرگاه از ترکیب هم زمان دو شاخص استفاده شود هم بستگی بیشتری بین بارندگی و شاخص ها حاصل می گردد. هم چنین، نتایج این تحقیق نشان می دهد که بارندگی پاییزه بیشتر تحت تاثیر SOI و بارندگی زمستانه بیشتر تحت تاثیر شاخص NAO است. بنابراین بارندگی هر دو فصل با استفاده از شاخص های اقلیمی فصل قبل قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: بارندگی، پیش بینی، حوزه دریاچه ارومیه، خشک سالی، شاخص های اقلیمی، NAO، PDO، SPI، SOI، NOI، NINO3، 4، PNA
  • خداکرم بارگاهی، سیدعلی اکبر موسوی صفحه 59

    محدودیت منابع آبی مناسب از عمده ترین تنگنا ها و مشکلات کشاورزی در ایران می باشد. با توجه به بالا بودن سطح ایستابی و شوری آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور و مقاومت نسبی گیاه گلرنگ به شوری، مطالعه در زمینه امکان استفاده این گیاه از آب زیر زمینی می تواند قدم موثری در استفاده بهینه از آب در زراعت گلرنگ باشد. در این راستا در این پژوهش تاثیر سطوح مختلف ایستابی کم عمق و شوری آب زیرزمینی بر کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گلرنگ در شرایط دیم و آبی در یک آزمایش گلخانه ای مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای مورد استفاده، چهار عمق سطح ایستابی (50، 70، 90 و 120 سانتی متر)، دو سطح شوری آب زیرزمینی (6/0 و 10 دسی زیمنس بر متر) و دو سطح آبیاری (آبیاری به میزان 75 درصد تبخیر از سطح آزاد آب و با دور 5 روز، و بدون آبیاری) بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. برای ثابت نگه داشتن سطح ایستابی در گلدان ها دستگاهی ساخته شد که بر اساس اصول بطری ماریوت کار می کرد و میزان کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق و یا تبخیر از سطح خاک به وسیله آن قابل اندازه گیری بود. نتایج نشان داد که شوری آب زیرزمینی، شرایط آبیاری و برهمکنش شوری و شرایط آبیاری بر تبخیر و تعرق گلرنگ اثر معنی داری داشت. اثر سطح ایستابی، شوری، شرایط آبیاری، برهمکنش سطح ایستابی و شوری، برهمکنش سطح ایستابی و شرایط آبیاری، برهمکنش شوری و شرایط آبیاری و بالاخره برهمکنش سطح ایستابی، شوری و شرایط آبیاری بر میزان تبخیر از سطح خاک معنی دار بود. در تمام سطوح ایستابی تغییر شرایط از آبی به دیم باعث کاهش معنی داری در میزان تبخیر و تعرق گردید ولی در شرایط آبی و دیم میزان تبخیر و تعرق در سطوح مختلف سطح ایستابی تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین مقدار تبخیر و تعرق (251 سانتی متر) در سطح ایستابی 50 سانتی متر با شوری 6/0 دسی زیمنس بر متر و در شرایط آبی و کمترین مقدار (9/43 سانتی متر) در سطح ایستابی 90 سانتی متر با شوری 10 دسی زیمنس بر متر و در شرایط دیم صورت گرفت. نسبت کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق در دوره اعمال تیمارها در حالت آب زیرزمینی شور بین 9/54-5/52 درصد و در شرایط آب زیرزمینی شیرین بین 7/82-7/81 درصد متغیر بود. نسبت تبخیر به تبخیر و تعرق نیز بین 6/53-5/4 درصد تغییر کرد. به طور کلی شوری آب زمینی باعث کاهش معنی داری در تبخیر و تعرق گیاه، تبخیر از سطح خاک، تعرق گیاه و کمک آب زیرزمینی به تبخیر و تعرق گردید.

    کلیدواژگان: سطح ایستابی کم عمق، تبخیر و تعرق، گلرنگ، شوری آب زیرزمینی
  • جانب الله نیازی، حمیدرضا فولادمند صفحه 71

    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آب آبیاری بر میزان عملکرد و روغن بذر کلزا و تعیین میزان آب مورد نیاز و برنامه مناسب آبیاری این گیاه، آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی شامل چهار تیمار آبیاری در سه تکرار به مدت 3 سال (82-1379) در اراضی زراعی ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان فارس اجرا گردید. تیمارهای آبیاری شامل چهار دور آبیاری پس از 50، 75، 100و 125 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک کلاس A بود (T50، T75، T100 و T125). مقدار آب آبیاری برای هر تیمار نیز با اندازه گیری رطوبت خاک قبل از آبیاری و رساندن آن به حد ظرفیت زراعی تعیین می گردید. در سه سال آزمایش ارقام اکاپی، اورینت و لیکورد کشت گردید و داده های به دست آمده از اندازه گیری عملکرد و مقدار روغن بذر برای هر سال به صورت جداگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در سال اول آزمایش تاثیر تیمارهای مختلف بر عملکرد رقم اکاپی معنی دار نشد، ولی حداکثر و حداقل عملکرد بذر به ترتیب در تیمارهای T75 و T100 برابر 2678 و 2050 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تاثیر تیمارهای مختلف برمقدار روغن بذر در سطح 5 درصد معنی دار گردید و حداکثر و حداقل مقدار روغن بذر به ترتیب در تیمارهای T100 و T75 برابر 50/42 و 66/41 درصد به دست آمد. در سال دوم آزمایش نتیجه تاثیر تیمارهای مختلف برعملکرد رقم اورنیت در سطح 5 درصد معنی دار شد و حداکثر و حداقل عملکرد بذر به ترتیب در تیمارهای T50 و T125 برابر 3133 و 2133 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تاثیر تیمارهای مختلف بر مقدار روغن بذر در سطح 5 درصد معنی دار گردید و حداکثر و حداقل مقدار روغن بذر به ترتیب در تیمارهای T75 و T50 برابر 38/46 و 82/44 درصد به دست آمد. در سال سوم آزمایش نتیجه تاثیر تیمارها برعملکرد رقم لیکورد در سطح 5 درصد معنی دار شد و حداکثر و حداقل عملکرد بذر به ترتیب در تیمارهای T50 و T125 برابر 3667 و 2250 کیلوگرم در هکتار و تاثیر تیمارهای مختلف برمقدار روغن بذر در سطح یک درصد معنی دار گردید و حداکثر و حداقل مقدار روغن بذر به ترتیب در تیمارهای T50 و T125 برابر 63/47 و 60/44 درصد به دست آمد. هم چنین مناسب ترین دور آبیاری برای سه رقم کلزای مورد مطالعه در منطقه زرقان فارس بین 10 تا 12 روز به دست آمد.

    کلیدواژگان: نیاز آبیاری، دور آبیاری، عملکرد، کلزا، زرقان
  • ابوالفضل مجنونی هریس، شاهرخ زند پارسا، علیرضا سپاسخواه، علی اکبر کامگار حقیقی صفحه 83

    با پیشرفت علم رایانه، محققین امور کشاورزی با شبیه سازی رشد گیاهان و عوامل موثر بر رشد آنها گامی مهم در جهت مدیریت تولید برداشتند. با کاربرد این مدل ها ضمن کاستن از هزینه های سنگین طرح های متعدد، بسیاری از عوامل موثر بر رشد را نیز به راحتی می توان بررسی نمود. از جمله این عوامل تعیین زمان کاشت مناسب می باشد. در این تحقیق برای واسنجی و سنجش اعتبار مدل شبیه سازی رشد ذرت (MSM) جهت تخمین ماده خشک تولیدی، آزمایشی در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال های 1382 و 1383 انجام گرفت. آزمایش ها شامل 4 تیمار آب و 3 تیمار کود نیتروژن در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی پیاده شدند. تیمارهای آبیاری شامل I2، I3. I4 و I1 بودند که عمق آب آبیاری به ترتیب برابر بیست درصد بیشتر از نیاز بالقوه، برابر نیاز بالقوه، بیست درصد و چهل درصد کمتر از نیاز بالقوه ذرت بودند. تیمارهای نیتروژن شامل N2، N3 و N1 بودند که به ترتیب برابر 300، 150 و صفر کیلوگرم نیتروژن خالص بر هکتار بودند. مدل با داده های سال اول کشت برای آبیاری جویچه ای واسنجی شد. با استفاده از داده های مستقل سال دوم اعتبار مدل برای پیش بینی ماده خشک مورد تایید قرار گرفت. از مدل واسنجی و تایید شده (MSM)، برای تعیین محدوده زمانی مناسب کاشت، میزان آب مورد نیاز برای زمان های مختلف کاشت و افزایش سطح زیر کشت ذرت علوفه ای استفاده شد. محدوده زمانی مناسب کاشت ذرت علوفه ای در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز از تاریخ 20 اردیبهشت ماه تا تاریخ 10 تیر ماه تعیین شد. با اعمال مدیریت تاریخ کاشت پیشنهادی در این پژوهش، در شرایط محدود بودن آب، سطح زیر کشت ذرت علوفه ای 90/17 درصد و علوفه تولیدی به مقدار 90/1 تن بر لیتر بر ثانیه افزایش یافت.

    کلیدواژگان: مدلMSM، واسنجی مدل، سنجش اعتبارمدل، ذرت علوفه ای، تاریخ کاشت، محدودیت آب
  • محمدعلی نظری، حسین شریعتمداری، مجید افیونی، مصطفی مبلی، شهرام رحیلی صفحه 97

    پساب و لجن فاضلاب می توانند نیاز آبی و غذایی گیاه را تامین نموده، به همین علت به عنوان منابع آبی و کودی ارزان قیمت مورد توجه قرار گرفته اند. البته وجود فلزات سنگین در پساب و لجن و امکان جذب آنها به وسیله گیاهان و ورود آنها به زنجیره غذایی انسان و حیوان نباید از نظر دور بماند. هدف از انجام این پژوهش تعیین آثار پساب و لجن فاضلاب صنعتی بر غلظت تعدادی از عناصر پرمصرف، کم مصرف، فلزات سنگین و سدیم و هم چنین عملکرد سه گیاه گندم (Triticum aestivum)، جو (Hordeum vulgare) و ذرت (Zea mays) بود. این مطالعه در شرایط گلخانه ای و در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و پنج تیمار شامل آب چاه،آب چاه+ لجن (50 تن در هکتار) و سه پساب صنعتی از کارخانه پلی اکریل ایران به نام های پساب خروجی هوادم ها مربوط به برج های خنک کننده، پساب سرریز تصفیه پساب و پساب خروجی به رودخانه انجام گرفت. تجزیه پساب ها و لجن نشان داد که غلظت عناصر مختلف آنها در محدوده مجاز استانداردهای مربوطه می باشد. هیچ کدام از تیمارها در گیاه ذرت و نیز تیمار پساب خروجی هوادم ها در گندم و جو نتوانست نیاز گیاهان را به عنصر نیتروژن تامین نماید. همه تیمارها نیاز گندم به فسفر را تامین نمودند، ولی در مورد ذرت در هیچ کدام از تیمارها و در مورد جو در تیمارهای پساب خروجی هوادم ها، سرریز تصفیه پساب و خروجی به رودخانه نیاز گیاه به فسفر برآورده نشد. غلظت عناصر کم مصرف و سنگین در گیاهان در تیمارهای دارای لجن و پساب های صنعتی بیشتر از تیمار آب چاه بود. عملکرد وزن خشک اندام هوایی و ریشه در تیمار آب چاه+ لجن در تمام گیاهان بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. کاربرد پساب ها در مقایسه با آب چاه سبب افزایش عملکرد وزن خشک اندام هوایی گیاهان شد.

    کلیدواژگان: پساب صنعتی، لجن فاضلاب، فلزات کم مصرف و سنگین، گندم، جو، ذرت
  • مسعود کاوسی، محمدجعفر ملکوتی صفحه 113

    یکی از عناصر غذایی که نقش مهمی در افزایش عملکرد و کیفیت برنج دارد، پتاسیم است. اطلاع از حد بحرانی این عنصر در خاک و پاسخ های گیاهی به کاربرد مقادیر مختلف آن می تواند کمک موثری در توصیه بهینه کودی این عنصر غذایی باشد. بنابراین در این تحقیق حد بحرانی پتاسیم خاک برای گیاه برنج رقم خزر و مدل مناسب پیش بینی عملکرد دانه به منظور تعیین کود پتاسیمی مورد نیاز در 21 مزرعه از شالیزارهای استان گیلان تعیین شد. در شالیزارهای انتخاب شده، عملیات آماده سازی زمین، کرت بندی قطعات آزمایشی به ابعاد 5×4 متر انجام گردید. قبل از نشاکاری، ازت و فسفر بر اساس آزمون خاک و به ترتیب از منابع اوره و سوپر فسفات تریپل اضافه گردید. پتاسیم به میزان 0، 100، 200، 300، 400 و500 کیلوگرم اکسید پتاسیم از منبع کلرید پتاسیم به خاک اضافه گردید. سپس نشاهای سالم و یک نواخت برنج رقم خزر به تعداد 3 تا 5 عدد در هر کپه و به فواصل 25×25 سانتی متر در مزرعه کاشته شد. در پایان فصل رشد، بوته های برنج از سطح 5 مترمربع کف بر گردیدند و دانه، کاه و کلش به طور جداگانه توزین گردید. وزن دانه براساس 14 درصد رطوبت محاسبه و کلیه تجزیه و تحلیل های آماری مورد نیاز بر روی آن انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر مقادیر مختلف کلرید پتاسیم در سطح 5 % و اثر نوع خاک در سطح 1% بر میزان عملکرد دانه معنی دار گردید. میانگین افزایش عملکرد در اراضی که به مصرف کلرید پتاسیم پاسخ مثبت نشان دادند برابر 982 کیلوگرم شلتوک در هکتار بوده است. نتایج هم چنین نشان داد در شالیزارهایی که پتاسیم قابل استفاده آنها کمتر از 100 میلی گرم در کیلوگرم بود، عکس العمل نسبت به کاربرد کلرید پتاسیم زیاد، در شالیزارهایی که پتاسیم آنها بین 100 و 160 میلی گرم در کیلوگرم بود، عکس العمل آنها تقریبا کمتر و در شالیزارهایی که پتاسیم خاک های شالیزاری بیشتر از 160 میلی گرم در کیلوگرم بود، عکس العمل پایین بود. حد بحرانی پتاسیم خاک برای برنج رقم خزر در این بررسی براساس 90 درصد عملکرد نسبی 110 میلی گرم در کیلوگرم خاک به دست آمد. در معادله نهایی پیش بینی عملکرد نسبی برنج، رابطه پتاسیم قابل استفاده خاک، پتاسیم آب آبیاری و مقدار کلرید پتاسیم مصرفی با عملکرد مثبت ولی رابطه عملکرد با مقدار فسفر قابل استفاده خاک منفی بود.

    کلیدواژگان: برنج، رقم خزر، پتاسیم قابل استفاده خاک، حد بحرانی پتاسیم
  • عادل ریحانی تبار، نجفعلی کریمیان، محمد معزاردلان، غلامرضا ثواقبی، محمدرضا قنادها صفحه 125

    شناخت شکل های مختلف روی در خاک، اطلاعات مفیدی برای ارزیابی وضعیت روی و نیز حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در اختیار می گذارد. به منظور کسب چنین اطلاعاتی، روی کل و توزیع آن در شکل های مختلف در 20 نمونه خاک استان تهران به روش عصاره گیری دنباله ای تعیین و رابطه این شکل ها با یکدیگر و با ویژگی های خاک مطالعه شد. میزان روی کل 70 تا 9/169 میلی گرم بر کیلوگرم خاک به دست آمد. به طور متوسط روی متصل به مواد آلی کمتر از 1/0، محلول + تبادلی 1/0، متصل به اکسیدهای منگنز 9/0، متصل به کربنات ها 6/1، متصل به اکسیدهای آهن متبلور 8/3، متصل به اکسیدهای آهن بی شکل 2/4، و روی تتمه 3/89 درصد مجموع شکل های اندازه گیری شده را تشکیل می داد. ضریب هم بستگی pH با تمام شکل های روی (به استثنای شکل متصل به مواد آلی) منفی و معنی دار بود. درصد رس و سیلت با روی کل، تتمه، و متصل به اکسیدهای آهن متبلور هم بستگی مثبت معنی دار نشان داد. رابطه ظرفیت تبادل کاتیونی خاک فقط با روی کل معنی دار بود. هم بستگی درصد کربنات کلسیم معادل تنها با شکل های محلول+ تبادلی، متصل به اکسیدهای منگنز و اکسیدهای آهن بی شکل معنی دار به دست آمد. روی عصاره گیری شده با DTPA با شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و متصل به اکسیدهای آهن بی شکل و متبلور هم بستگی معنی دار نشان داد. شکل های مختلف روی بین خود دارای هم بستگی معنی داری بودند که احتمالا بیانگر وجود یک رابطه پویا بین آنها در خاک می باشد.

    کلیدواژگان: شکل های روی، خاک های آهکی، عصاره گیری دنباله ای، خاک های استان تهران
  • هادی مجدی، مصطفی کریمیان اقبال، حمیدرضا کریم زاده، احمد جلالیان صفحه 137

    یکی از چالش های اصلی مناطق خشک و بیابانی ایران مساله کنترل شن های روان است. استفاده ازانواع مالچ یکی از روش هایی است که به شکل گسترده به منظور تثبیت شن های روان به کار می رود. هدف از این تحقیق تعیین مناسب ترین ترکیب، غلظت و ضخامت مالچ رسی برای تثبیت شن های روان می باشد. بدین منظور، برای تعیین مناسب ترین ترکیب مالچ، دونمونه خاک از یک واحد پلایایی با سطح ژئومرفیک دق رسی با دو میزان شوری متفاوت به عنوان مالچ و یک نمونه شن روان از تپه های شنی به عنوان بستر از منطقه اردستان انتخاب گردید. برای تعیین بهترین غلظت مالچ، نمونه های خاک رسی با مقدار معین آب مخلوط و در روی بستر شن روان جمع آوری شده از مناطق بیابانی توسط دستگاه مالچ پاش پاشیده شد. علاوه براین، یک سری آزمایش نیز برای بررسی اثر کاه در جلوگیری از فرسایش انجام گردید. تیمارهایی را که دارای کمترین ترک و بیشترین نفوذ مالچ در بستر شنی را داشتند، برای انجام آزمایش ها انتخاب گردید. تیمارهای انتخاب شده به عنوان مالچ عبارت بودند از: 1) 250 گرم شن روان + 250 گرم خاک رس + 25 گرم کاه، 2) 250گرم خاک رس+ 25 گرم کاه، 3) 250 گرم شن روان + 250 گرم خاک رس 4) 250 گرم خاک رس 5) 125 گرم شن روان + 125 گرم خاک رس و 6) 125گرم خاک رس، که هر تیمار با 500 میلی لیتر آب مخلوط و سپس پاشش انجام شد. به منظور بررسی مناسب ترین ضخامت مالچ، با انجام یک بار عمل مالچ پاشی اجازه داده شد که نمونه ها در مجاورت هوا خشک شده و سپس عمل مالچ پاشی مجدد بر روی آنها صورت گرفت. تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد که تیمارها شامل نوع مالچ (6 نوع مالچ)، دو ضخامت (یک لایه و دو لایه) و دو سطح شوری که برای هر کدام سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که مالچ های رسی در برابر جریان باد مقاوم هستند. ولی زمانی که تحت تاثیر بمباران ذرات موجود در جریان باد قرار گیرند، فرسایش می یابند. مقاومت مالچ با توجه به نوع مالچ متفاوت خواهد بود و مقاومت مالچ هایی که در آن کاه به کار رفته، به دلیل افزایش استحکام ساختاری از دیگر انواع مالچ ها بیشتر است. هر چه تعداد لایه مالچ (مرتبه مالچ پاشی) بیشتر شود، پایداری آن در برابر فرسایش به دلیل افزایش مقدار رس و سیلت در مالچ زیادتر می شود. تیمار اول با کاربرد با دو لایه مالچ پاشی(دو مرتبه مالچ) به عنوان تیمار مناسبی به منظور تثبیت شن های روان منطقه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تثبیت شن روان، شوری، مالچ رسی، مواد فرسایش یافته بادی، مالچ پاش، مقاومت مالچ رسی
  • شمس الله ایوبی، محسن حسین علیزاده صفحه 151

    چرای بی رویه مراتع یکی از مهم ترین عوامل تشدید کننده فرسایش خاک و تخریب اراضی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. برنامه ریزی اصولی و صحیح از اراضی بر اساس رعایت تناسب آنها زمینه مناسبی را برای حفاظت اراضی و کنترل بیابان زایی فراهم می نماید. در ارزیابی اراضی استفاده های ممکن از اراضی با توجه به نیازهای منطقه ای و ملی با هم مقایسه می شود. روش ارزیابی تناسب اراضی در تیپ بهره وری چرای مرتع، تناسب اراضی برای چرای دام در مراتع طبیعی تعیین می کند. این تحقیق به منظور بررسی تناسب کیفی و بررسی عوامل محدود کننده چرای بز و میش در بخشی از حوزه آبخیز مهر سبزوار واقع در استان خراسان صورت گرفته است. کیفیت های اراضی مورد بررسی در این تحقیق شامل قابلیت دسترسی به رطوبت، شوری و سدیمی بودن، شرایط فیزیکی ریشه دهی، قابلیت دسترسی به چراگاه و قابلیت دسترسی به آب شرب بوده که هر کدام به وسیله یک یا چند خصوصیت از اراضی ارزیابی شده اند. بعد از تعریف نیازهای تیپ بهره وری مورد نظر و مقایسه خصوصیات اراضی مورد مطالعه درجات هر کیفیت در سلول هایی به ابعاد 200×200 متر در محیط GIS تعیین شده و در نهایت به وسیله معادله ریشه دوم در هم تلفیق شده و شاخص اراضی محاسبه گردید. بر اساس مقادیر شاخص اراضی، کلاس کیفی تناسب اراضی تعیین شده و به صورت نقشه تهیه شد. نتیجه این تحقیق در قالب دو سناریوی مختلف تامین آب شرب برای دام، مورد تحلیل قرار گرفت. در سناریوی اول با فرض تامین آب محدود به آب چشمه ها و آبشخورهای دائمی شده و در سناریوی دوم علاوه بر منابع مزبور، تامین آب توسط رودخانه های فصلی حوزه مد نظر قرار گرفته است. به عنوان یک نتیجه مهم، مدلسازی مکانی به وسیله GIS، باعث افزایش دقت در نتایج تناسب اراضی گردیده است. نتایج کلی پژوهش نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه، دارای تناسب خوبی برای چرای دام نبوده و دارای تناسب بحرانی و عمدتا نامناسب است. مهم ترین عوامل محدود کننده شامل قابلیت دسترسی به رطوبت برای رشد گیاه، شیب، رخنمون سنگی و دسترسی به آب شرب می باشد. دو سناریوی مختلف از دسترسی به آب شرب نشان می دهد که در سناریوی دوم در حالتی که در اواخر زمستان و طول فصل بهار رودخانه های فصلی دارای آب هستند، تناسب برخی واحدهای اراضی برای این بهره وری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اراضی، تیپ بهره وری از اراضی، چرای دام، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مهر سبزوار
  • مهدی کسرایی، علیرضا صبور، سعید مینایی، مهدی همایی صفحه 165

    سایش، مهم ترین مشکل تیغه های برش خاک ورز برگردان دار است. ابتدای تیغه برش چون عمل برش خاک را انجام می دهد، بیشتر ساییده می شود و مقدار سایش آن بر عملکرد خاک ورز تاثیری زیاد دارد. هدف از این پژوهش، مطالعه سایش در طول تیغه برش خاک ورز برگردان دار برحسب مسافت کارکرد بوده است. به این منظور، مقدار سایش نمونه های استوانه ای شکل که در طول تیغه های برش یک خاک ورز چهار خیش نیمه سوار نصب شده بودند در پنج مسافت 50 کیلومتری، در خاک لوم رسی سیلتی با رطوبت 13 تا 15 درصد، تعیین شد. نتایج نشان داد که به رغم تفاوت در مقادیر سایش تیغه ها، اختلافی معنی دار بین میانگین سایش آنها وجود نداشت. با افزایش مسافت، آهنگ سایش کاهش یافت که نشان دهنده کارسختی (Work Hardening) سطح فولاد بر اثر سایش با خاک است. دو مدل رگرسیونی تدوین شده نشان داد که: مقدار سایش در طول هر تیغه را می توان به وسیله تابعی توانی، با توان 75/0مسافت پیموده شده تخمین زد و سایش طول تیغه ها بر حسب فاصله از نوک، به صورت تابع درجه 2 با ضریب تبیین 93/0 تغییر داشت. نزدیک به 75% سایش طولی ابتدای تیغه مربوط به فاصله 3/1 از نوک تیغه بود.

    کلیدواژگان: سایش، تیغه برش، خاک ورز برگردان دار، مسافت
  • شاهین رفیعی صفحه 175

    خشک کردن سریع می تواند ترک های داخلی در دانه ایجاد کند که این ترک ها زمینه را برای شکسته شدن دانه در طول عملیات تبدیل مساعد می کند. فرایند خشک کردن باید کنترل شده باشد. این مساله نیاز به شرح دقیق مکانیزم خشک کردن دارد. رطوبت تعادلی توده یکی از خصوصیاتی است که به طور مستقیم بر پدیده خشک شدن محصول دخالت دارد. اصلاح مقدار رطوبت تعادلی (Equilibrium moisture content) با افزایش دقت مدل سازی، منجر به بهینه سازی عملیات خشک کردن محصولات می گردد. حالت فوق به ویژه برای سیستم هایی که به کمک کامپیوتر به طور خودکار کنترل می شوند، حائز اهمیت می باشد. در این مقاله معادلات انتقال حرارت و جرم به صورت هم زمان با فرض متقارن بودن دانه، به روش اجزای محدود برای رطوبت های تعادلی مختلف (از 5/7 تا 12/0 درصد برپایه خشک)، رطوبت اولیه توده 23/17 درصد (بر پایه خشک) و دمای هوای 69 C ° حل شده اند. برای تایید صحت مدل های استخراج شده، توده بستر نازک شلتوک برنج سپیدرود به وسیله خشک کن آزمایشگاهی خشک شد. در طول مدت خشک کردن، وزن توده شلتوک در زمان های مختلف اندازه گرفته شد و با داده های حاصل شده، رطوبت شلتوک محاسبه گردید. مقدار مجذور میانگین مربعات خطای برای رطوبت تعادلی 5/7 و 5/11 درصد (بر پایه خشک) به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار خطا را داشته که برابر با 1025/0 و 0091/0 و مقدار مدول میانگین انحراف نسبی به ترتیب برابر با 129/5 و 394/1 بود. با توجه به مقدار خطای مدل ها نسبت به داده های آزمایشگاهی رطوبت تعادلی توده برای 5/11 درصد (بر پایه خشک) بهترین نتیجه را به دست داد.

    کلیدواژگان: دانه شلتوک، خشک کردن، روش اجزای محدود، شبیه سازی، انتقال جرم، رطوبت تعادلی
  • رضا عارفی، حسن نحوی، عباس همت صفحه 185

    هدف از این تحقیق طراحی و ساخت یک دستگاه مکانیزم بردار-گذار میوه است، به طوری که بتوان میوه را از مکان مشخصی به مکان دیگر، با حداقل آسیب به بافت میوه انتقال داد. روش کار به این صورت است که ابتدا گیرنده مکانیکی گریپر (Gripper) با طرحی مناسب که بتواند میوه هایی به قطر 5 تا 9 سانتی متر را به صورتی مطمئن در برگیرد طراحی و ساخته شد. ویژگی این گریپر باید به گونه ای باشد که میوه را بدون آن که صدمه ای به آن وارد کند گرفته و زمان بندی مشخصی را در گرفتن و رها کردن میوه به اجرا گذارد. در طراحی این گریپر از مکانیزم لنگ - لغزنده استفاده شد. برای اجرای زمان بندی مناسب در گرفتن و رهاکردن میوه، عضو لغزنده حرکت خود را از بادامک دریافت می کند. تحلیل های سینماتیکی و دینامیکی لازم برای گریپر انجام و عملکرد آن توسط نرم افزار Working Model شبیه سازی گردید. در مرحله بعد مکانیزمی چهار میله ای به گونه ای که بتواند گریپر را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال دهد طراحی و ساخته شد. پس از انجام تحلیل سینماتیکی، معادله حاکم بر حرکت بازو استخراج و تحلیل دینامیکی انجام گردید. پس از نصب گریپر بر روی مکانیزم (بازو)، آزمایش هایی به منظور مشاهده عملکرد گریپر و بازو در کنار یکدیگر انجام گرفت. در این آزمایش ها از میوه های کروی شکلی چون سیب و پرتغال استفاده شد. در این بررسی مشخص شد که گریپر قادر است برای میوه های کروی کشیده مانند سیب به طور موثری عمل گرفتن و رها کردن را به اجرا گذارد. هم چنین کارایی مناسب بازو در ایجاد حرکتی پیوسته و بدون ضربه مشاهده شد. برای میوه های با ابعاد بزرگ تر، با انجام اصلاحاتی جزئی در انگشتی های گریپر می توان عمل گرفتن و رها کردن را به نحو مطلوبی به انجام رساند.

    کلیدواژگان: انتقال مکانیکی، بازو، میوه کروی شکل، گریپر
  • مجید جمشیدیان، محمدعلی سحری، محسن برزگر صفحه 201

    به منظور اصلاح چربی شیر، کریستالیزاسیون جزء به جزء آن پس از سرم گیری با دکانتور در سه دامنه دمایی 35-30، 22-17 و 10- 5 درجه سانتی گراد و سه زمان کریستالیزاسیون 6، 5/13 و 18 ساعت انجام گرفت. در هر مرحله پس از پایان زمان مورد نظر، جزء جامد یا استئارین توسط سانتریفوژ (rpm 16000)به مدت زمان 15 دقیقه جدا شد. جزء مایع یا اولئین باقی مانده وارد مرحله بعد کریستالیزاسیون جزء به جزء گردیده و این عمل تا سه مرحله و تا جداسازی جزء با نقطه ذوب پایین یا (LMF (Low melting fraction، جزء با نقطه ذوب متوسط یا (MMF (Middle melting fraction و جزء با نقطه ذوب بالا یا (HMF (High melting fraction، تکرار شد. در پایان در 27 جزء به دست آمده، عدد یدی به روش ویجز (Wejs) و درصد چربی جامد یا (SFC (Solid fat content با دستگاه (NMR (Nuclear magnetic resonance اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج نشان داد که عدد یدی و SFC برای LMF متفاوت از MMF و HMF بوده و دارای اختلاف معنی دار با آن دو است (اختلاف عدد یدی، 3-6 واحد یا10-20% و اختلاف SFC، 3-14%) و می توان در فرمولاسیون بستنی از LMF، شیرینی دانمارکی از MMF و روکش بستنی از HMF استفاده نمود.

    کلیدواژگان: چربی شیر، کریستالیزاسیون جزء به جزء، HMF، MMF، LMF
  • ابراهیم حسینی، جلال جمالیان صفحه 211

    مصرف غذاهای با نمایه گلیسمی (G.I.) پایین به کنترل قند خون بیماران دیابتی کمک می نماید. مربای معمولی دارای نمایه گلیسمی بالا می باشد. هدف از پژوهش حاضر تهیه مربای رژیمی با استفاده هم زمان از شیرین کننده های مغذی و غیر مغذی می باشد. این تحقیق در چهار مرحله انجام شد. در مرحله اول ابتدا گلیسیریزین از پودر عصاره شیرین بیان استخراج و بعد از آمونیاکی کردن، میزان خلوص آن با استفاده از روش HPLC اندازه گیری شد. در مرحله دوم در قالب طرح کاملا تصادفی تیمارهایی از مربا با نسبت های مختلف از شیرین کننده های سوربیتول، فروکتوز و گلیسیریزین تولید شد. در مرحله سوم تیمارهای مختلف مربا توسط یک گروه چشایی منتخب مورد ارزیابی کیفی رنگ، طعم، بافت و پذیرش کلی قرار گرفت. هم چنین آزمون های فیزیکی سنجش رنگ و قوام به ترتیب با رنگ سنج هانترلب و قوام سنج بوستویک روی کلیه تیمارها صورت پذیرفت و دو تیمار انتخاب شد. در مرحله چهارم این مرباها به8 بیمار غیر وابسته به انسولین خورانده شد و قند خون آنها در زمان های صفر، یک و دو ساعت بعد از صرف هر یک از مرباها و نان (به عنوان کنترل) با روش اورتوتولوییدین اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که گلیسیریزین آمونیاکی سبب بالا رفتن میزان پذیرش کلی مربا می گردد (در سطح 5%). هم چنین سوربیتول و فروکتوز باعث افزایش قوام می شود. نمایه گلیسمی مرباهای انتخاب شده در حد پایین و برابر 9/23 و 5/23 بود. بنابراین مصرف این مرباهای رژیمی برای بیماران دیابتی مناسب بوده و تولید آنها در سطح تجاری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مربای رژیمی، دیابت، کنترل کیفی، مخلوط شیرین کننده، ارزیابی بالینی
  • _ علی مصطفایی، مریم چلبی _ صفحه 223

    پروتئازها جایگاه مهمی در صنایع غذایی و دارویی دارند. اکتینیدین یک سیستئین پروتئاز است که در میوه کیوی به وفور یافت می شود. در این مطالعه محتوای پروتئین و میزان نسبی آنزیم اکتینیدین در چهار واریته کیوی رایج در کشور بررسی شد و آنزیم اکتینیدین با روشی مناسب برای استفاده های بعدی تخلیص گردید. عصاره میوه کیوی از چهار واریته هیوارد، مونتی، برونو و آبوت تهیه شد. تخلیص اکتینیدین از عصاره با دو مرحله رسوب دهی توسط سولفات آمونیوم و کروماتوگرافی تعویض یون در ستون دی اتیل آمینو اتیل سفارز انجام گرفت. برای تعیین وزن مولکولی و سنجش فعالیت آنزیمی، به ترتیب از الکتروفورز در ژل پلی اکریل آمید (SDS-PAGE) و آزمون هضم کازیین استفاده شد. غلظت پروتئین تام عصاره با سه روش برادفورد، لوری وUV و میزان نسبی اکتینیدین در هر واریته با تراکم سنجی باند های پروتئین در ژل تعیین گردید. راندمان عمل و درجه خلوص اکتینیدین به دست آمده در این مطالعه، به ترتیب 65 و 95 درصد بود. نتیجه آزمون SDS-PAGE احیایی نشان داد که وزن مولکولی آنزیم به دست آمده حدود 29 کیلودالتون است. اندازه گیری محتوای پروتئین با سه روش برادفورد، لوری وUV که نتایج آنها تفاوت زیادی با یکدیگر داشت، نشان داد که غلظت پروتئین و اکتینیدین در کیوی کمتر از گزارش های مربوطه است و روش برادفورد روش دقیق تری برای محاسبه پروتئین در کیوی نسبت به دو روش دیگر است.

    کلیدواژگان: _ کیوی، اکتینیدین، خالص سازی، پروتئین _
  • آرش کوچکی، سیدعلی مرتضوی، مهدی نصیری محلاتی، مهدی کریمی صفحه 233

    به منظور تعیین تاثیر نوع امولسیفایر (لسیتین، E471 و E472) و سطوح مصرف آن (0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) و نیز میزان آنزیم α- آمیلاز قارچی و سطوح مصرف آن (0، 5، 10 و 20 گرم در صد کیلوگرم آرد) روی نان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در فاصله صفر، 24، 48 و 72 ساعت بعد از پخت، آزمون های بافت سنجی و حسی روی نان های تهیه شده صورت گرفت. رابطه بین متغیر های اندازه گیری شده با استفاده از رگرسیون های ساده و چند متغیره مطالعه شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که افزودن امولسیفایر باعث کاهش سفتی بافت نان شد. در بین سه امولسیفایر مورد بررسی امولسیفایر E472 بیشترین اثر و E471 کمترین اثر را بر کاهش میزان سفتی نان در 72 ساعت پس از پخت داشت. افزودن آنزیم α- آمیلاز نیز باعث کاهش میزان سفتی بافت نان گردید که این اثر در 72 ساعت پس از پخت بسیار کمتر بود. نتایج مدل سازی و کمی کردن روابط بین متغیر های مختلف حاکی از آن است که در روز های اولیه تولید حد بهینه امولسیفایر ها برای حصول حداکثر کیفیت نان به ترتیب برای لسیتین حدود 1 درصد، 25/0 درصد برای E471 و 5/0 درصد برای E472 بود. مقدار بهینه آنزیم در هنگام استفاده هم زمان آن با امولسیفایر ها حدود 5 گرم در 100 کیلوگرم آرد به دست آمد.

    کلیدواژگان: بیاتی نان، امولسیفایر، آنزیم α - آمیلاز، بافت سنجی، آزمون حسی
  • نفیسه زمین دار، محمد شاهدی صفحه 249

    از گرانول خشک سیب زمینی و پوره سیب زمینی پخته (ارقام اگریا و مارفونا)، آرد ذرت، نشاسته، آب، نمک امولسیفایر، پودر سیر، فلفل سفید، آسکوربیک اسید، اسید سیتریک، سولفیت سدیم و روغن قنادی با توجه به رقم های سیب زمینی دو نوع خمیر تهیه شد، این خمیر با غلتک به صورت صفحه ای با ضخامت 1 تا 2 میلی متر گسترده و با قالب برش داده شد و در آون 1250 طی مدت 30 دقیقه تنوری شد و در دو نوع محیط یکی با اتمسفر ازت و دیگری هوای اتمسفر ودر پوشش پلی اتیلنی بسته بندی گردید و هر دو نوع مدت سه ماه درتاریکی و در دمای 25 درجه سانتی گراد نگه داری شد. پس از تولید و در طول انبارداری مقاومت بافت به نیروی خمشی، رنگ و مقدار پراکسید نمونه ها در فواصل یک ماهه ارزیابی شد. تا پایان ماه دوم پراکسید در نمونه ها در حد قابل اندازه گیری نبود ولی در پایان ماه سوم مقدار پراکسید نمونه ها قابل اندازه گیری شد. این مقدار برای نمونه های نگه داری شده در بسته های حاوی گاز ازت به مراتب کمتر از نمونه های بسته بندی شده با هوا بود. البته مقدار پراکسید برای هر دو نوع محیط بسته بندی کمتر از حد مجاز بود. ارزیابی مقاومت خمشی بافت محصول نشان داد در سطح احتمال 5 درصد اثر رقم بر مقدار تنش لازم برای شکستن برگه ها معنی دار نیست، در حالی که اثر محیط بسته بندی بر این خصوصیت در سطح احتمال 1 درصد معنی دار است و نگه داری برگه ها در فضای ازت باعث سفت تر شدن بافت آنها شده است. اثر زمان نگه داری بر ماکزیمم تنش خمشی برای شکستن برگه ها نیز در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود و با افزایش زمان نگه داری بافت سخت تر شده بود. در بررسی رنگ نمونه ها معلوم شد که اثر زمان و اثر رقم در سطح احتمال 1 درصد بر روشنی و تیرگی برگه ها (عدد L در سیستم هانترلب) معنی دار است. اثر رقم، زمان نگه داری و اثر متقابل این فاکتور ها بر قرمزی یا سبزی برگه ها (عدد a در سیستم هانترلب) در سطح احتمال 5 درصد معنی دار نبود. اثر رقم در سطح احتمال 1 درصد، زمان نگه داری در سطح احتمال 5 درصد بر زرد و آبی بودن نمونه ها (عدد b در سیستم هانترلب) معنی دار بود.

    کلیدواژگان: انبارمانی، بافت، رنگ، مقدار پراکسید، چیپس فرموله
  • محمد بخشوده، حسین شفیعی صفحه 257

    ارزیابی سیاست های حمایتی دولت از نقطه نظرات متفاوت اقتصادی مثل اثرات جانبی و رفاهی آنها همواره مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی آثار سیاست خرید تضمینی پنبه، سیب زمینی و پیاز بر روی سطح زیر کشت و عملکرد این محصولات دراستان فارس می باشد. برای این منظور با به کارگیری داده های دوره زمانی 1381- 1351و انجام آزمون ایستایی متغیرهای مربوطه از مدل تعدیل جزیی نرلاو برای برآورد توابع سطح زیر کشت و عملکرد استفاده شد. از جمله ویژگی الگوی مقاله حاضر آن است که نرخ حمایت موثر به عنوان متغیر توضیحی موثر وارد مدل شده است. گرچه نتایج به دست آمده برای تمام محصولات یکسان نبود ولی به نظر می رسد سیاست مورد نظر، تاثیر معنی داری بر روی سطح زیر کشت و عملکرد محصولات مورد مطالعه نداشته است. از آنجا که سیاست خرید تضمینی درسال های اخیر در استان فارس اعمال شده و اثر بخشی این سیاست ها مستلزم گذشت زمان است، شاید بتوان در افقی طولانی تر انتظار آثار متفاوتی داشت.

    کلیدواژگان: سیاست خرید تضمینی، پنبه، سیب زمینی، پیاز، نرخ حمایت موثر، ایستایی، آزمون همگرایی، استان فارس
  • سید صفدر حسینی، ابراهیم حسن پور، سید یعقوب صادقیان صفحه 267

    رسول نخستین رقم ایرانی منوژرم هیبرید چغندر قند است که پس از 8 سال تلاش پژوهشی سرانجام در سال 1379 در موسسه تحقیقات و تهیه بذر چغندرقند توسعه داده شد. این رقم علاوه بر پرمحصول بودن، مقاوم به بولتینگ و بیماری لکه برگی چغندرقند می باشد و در اغلب نقاط چغندرکاری ایران نتایج قابل قبولی داده است. هدف پژوهش حاضر انجام برآوردی از نرخ بازده سرمایه گذاری دولت برای توسعه این رقم با بهره گیری از رهیافت مازاد اقتصادی و استفاده از داده های حاصل از مزارع نمونه می باشد. نتایج به دست آمده نشان داد که نرخ بازده داخلی اجتماعی سرمایه گذاری برای توسعه این رقم برابر 117 درصد می باشد. صرفه جویی ارزی حاصل از معرفی این رقم در اثر کاهش واردات شکر، حدود 7/28 میلیون دلار برآورد گردید. نتایج حاصله نشان دهنده پربازده بودن این سرمایه گذاری و وجود کم سرمایه گذاری در حوزه تحقیقات کشاورزی است.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، بازده تحقیقات، مازاد اقتصادی، رقم چغندر قند رسول
  • امید رفیعیان، علی اصغر درویش صفت، منوچهر نمیرانیان صفحه 277

    هدف از این پژوهش تعیین تغییرات گستره جنگل های شمال کشور از سال 1373 تا 1380 به صورت کمی است. این پژوهش در سطحی معادل یک برگ نقشه 1:25000 (حدود 15000 هکتار) در جنگل های منطقه بابل انجام گردید. نقشه جنگل مربوط به سال 73 از نقشه رقومی 1:25000 جنگل های شمال استخراج شد. برای تهیه نقشه جنگل در آخر دوره، تصویر سنجنده +ETM ماهواره لندست 7 مربوط به تاریخ 8 مرداد 1380 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بررسی کیفیت تصویر از نظر رادیومتری و هندسی، خطای راه راه شدگی در باند های 2، 4، 5 به میزان کمتر از 1DN± مشاهده شد که به دلیل جزیی بودن، از تصحیح آنجا صرف نظر شد. خطای جابه جایی دسته های شانزده تایی خطوط اسکن و خطای خطوط اسکن تکراری نیز در تصویر مشاهده گردید. تصحیح هندسی تصویر به روش ارتو و با استفاده از اطلاعات مداری و مدل رقومی ارتفاع به طور دقیق انجام شد. سپس تصویر ماهواره ای با روش هایی نظیر نسبت گیری طیفی، تجزیه مولفه های اصلی و تسلدکپ مورد پردازش و بارزسازی قرار گرفت. باند پانکروماتیک نیز به روش های تبدیل فضای رنگ و پاسخ طیفی، با باند های چندطیفی ادغام شد. یک نقشه واقعیت زمینی نمونه ای در 3% سطح منطقه به روش میدانی و با استفاده از GPS تهیه شد. طبقه بندی تصویر به صورت تلفیقی (رقومی- چشمی) صورت گرفت. به این ترتیب که ابتدا یک طبقه بندی نظارت شده با طبقه بندی کننده حداکثر تشابه با استفاده از باندهای اصلی و پردازش شده انجام شد. سپس نقشه ای که بیشترین صحت را در مقایسه با نقشه واقعیت زمینی داشت (صحت کلی 56/94 و ضریب کاپا 89/0)، انتخاب و ساختار آن از رستر به بردار تبدیل گردید. این نقشه پس از قرارگیری روی ترکیب های رنگی مختلف از جمله تصاویر ادغام شده با باند پانکروماتیک و نیز برخی از اطلاعات کمکی، مورد تفسیر، بازبینی و ویرایش قرار گرفت. نقشه حاصل، دارای صحت کلی 39/96% و ضریب کاپا 927/0 بود. نقشه جنگل حاصل از داده های ماهواره ای با نقشه جنگل سال 73 مقایسه و مشخص شد که در این دوره به میزان 417 هکتار به مناطق جنگلی افزوده (عموما قطعات جنگل کاری شده) و 1168 هکتار از سطوح جنگل اولیه کاسته شده است. به این ترتیب در مجموع 751 هکتار (معادل 2/8% سطح اولیه جنگل) از مساحت جنگل کاسته شده است. بر اساس نتایج این پژوهش می توان بیان داشت که با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای جدید می توان نقشه های دقیق جنگل تهیه کرده و از مقایسه این نقشه ها با نقشه های جنگل موجود مربوط به سال 73، تغییرات را در تمامی سطح جنگل های شمال کشور تعیین نمود.

    کلیدواژگان: نقشه جنگل، تعیین تغییرات، سنجش از دور، لندست 7، طبقه بندی تصویر، نقشه واقعیت زمینی
  • ریحانه عموآقایی صفحه 289

    گیاه کما یکی از گونه های مرتعی اصفهان و چهار محال و بختیاری است که هم اکنون گستره های طبیعی آن در معرض نابودی قرار گرفته است. یافتن پاره ای اطلاعات در زمینه خواب اولیه و فاکتورهای موثر در شکست خواب و شرایط بهینه جوانه زنی دانه برای بازسازی عرصه های این گیاه ضروری است. بنابراین در این پژوهش دو آزمایش فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی به اجرا در آمد. اولین آزمایش با 6 تکرار برای ارزیابی فاکتورهای سن بذر، نور و طول مدت سرمادهی بردرصد جوانه زنی بذرهای کما اجرا شد. در دومین آزمایش، اثر مدت زمان سرمادهی و سن بذر بر T50 بذرها در 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که یکسال ذخیره سازی بذرها، درصد جوانه زنی آنها را کاهش داده است. ولی این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود. دانه های یک ساله نسبت به دانه های تازه برداشت شده T50 بزرگ تری داشتند که کاهش بنیه و سرعت جوانه زنی را نشان می داد. آنالیز داده ها نشان داد که اثر نور در سطح 1% معنی دار بود. میزان جوانه زنی در برابر نور 6/45 درصد بیش از تاریکی مطلق بود. بنابراین بذرهای کما فتوبلاستیک مثبت بوده وجوانه زنی آنها وابسته به نور است. هم چنین شرایط سرد و مرطوب، تاثیر معنی داری بر جوانه زنی بذرهای کما داشت. پیش سرمای مرطوب 9-7 هفته بهترین تیمار برای شکست خواب بذرهای کما بود. این مدت زمان سرمادهی بنیه بذرها را بهبود بخشید و سرعت جوانه زنی را تقویت کرد اما نتوانست جایگزین اثر نور شود. در هر شرایطی نور در طی آزمون برای حصول نتایج بهینه لازم بود. نیاز به نور و سرما ممکن است در راستای سازگاری به شرایط اکولوژیک زیستگاه این گیاه در چهارمحال و بختیاری باشد.

    کلیدواژگان: نور، سرما، سن دانه، خواب، کما
  • تاثیر محلول های نگه دارنده مختلف بر عمر گلجایی گل بریده مریم گل درشت محلات
    محمدمهدی جوکار، حسن صالحی صفحه 299

    گل مریم یکی از گل های بریده سوخ دار گرمسیری و نیمه گرمسیری است که به طور گسترده در بیشتر نواحی گل کاری ایران کشت می شود. این گل با وجود داشتن پتانسیل بالای عمر پس از برداشت، در منازل خیلی سریع دچار زوال می شود. در این راستا دو آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی روی گل مریم گل درشت محلات در شرایط منزل و با اعمال سهل انگاری بیشتر مصرف کنندگان یعنی انجام ندادن بازبرش انتهای ساقه و تعویض نکردن محلول گلجای، برای یافتن محلول نگه دارنده مناسبی که در این شرایط بیشترین عمر گلجایی را داشته باشد، صورت گرفت. در آزمایش اول محلول های نگه دارنده عبارت بودند از: سوکروز (1، 2 و 3 درصد)، تیوسولفات نقره (4/0، 8/0 و 2/1 میلی مولار)، نیترات نقره (50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر)، اسیدسیتریک (150، 300 و 450 میلی گرم در لیتر) و آب معمولی به عنوان شاهد. تیوسولفات نقره باعث سوختگی شدید گلچه ها و نیترات نقره نیز باعث پژمردگی گلچه ها و خم شدن انتهای ساقه گل دهنده در روزهای اولیه آزمایش شدند. سوکروز نیز در این شرایط تاثیر مثبتی نداشت و باعث کاهش عمر گل شد. بیشترین عمر گلجایی مربوط به تیمار اسیدسیتریک و بعد از آن آب معمولی (شاهد) بود. در آزمایش دوم که برای مشخص تر شدن نقش کیفیت آب و اسید سیتریک صورت پذیرفت، از اسید سیتریک تهیه شده با آب مقطر گندزدایی شده (150، 300 و 450 میلی گرم در لیتر)، آب مقطر گندزدایی شده و آب معمولی به عنوان شاهد استفاده شد. تیمار آب مقطر گندزدایی شده، بیشترین عمر گلجایی را داشته و کمترین طول عمر مربوط به شاهد (آب معمولی) بود. استفاده از اسیدسیتریک تهیه شده با آب مقطر گندزدایی شده، تاثیر مطلوبی بر طول عمر گلجایی گل بریده مریم داشت که این تاثیر با افزایش غلظت اسید تا میزان 450 میلی گرم در لیتر رابطه مستقیمی داشت.

    کلیدواژگان: اسید سیتریک، پس از برداشت، تیوسولفات نقره، سوکروز، گل بریده، گل مریم، حلول نگه دارنده، نیترات نقره
  • جعفر امیری، مجید راحمی صفحه 311

    این پژوهش به منظور بررسی تغییرات مواد شبه جیبرلیک اسید در طول دوره چینه سرمایی (0، 10، 20، 30 روز در 10oC) و بدون چینه سرمایی در بذر ارقام آربکئین و زرد، انجام شد. در آزمایش اول، عصاره گیری از بذرهای دو رقم آربکئین و زرد با اتانول (80%) انجام گردید و سپس با اتیل استات، خالص گردید. با استفاده از روش کروماتوگرافی لایه ای مواد شبه جیبرلیک اسید از عصاره جدا شد. به منظور مقایسه فعالیت بیولوژیکی کاهو قسمت های جدا شده، توسط TLC از آزمون هیپوکوتیل کاهو استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمایش اول نشان داد که در هر دو رقم با افزایش مدت چینه سرمایی مقدار مواد شبه جیبرلیک اسید افزایش می یابد. در آزمایش دوم عصاره گیری از قسمت های مختلف بذر بدون چینه سرمایی صورت گرفت. نتیجه آزمایش دوم نشان داد که در هر دو رقم، میزان مواد شبه جیبرلیک اسید آن در رویان بیشتر از سایر قسمت های بذر می باشد.

    کلیدواژگان: چینه سرمایی، مواد شبه جیبرلیک اسید، کرماتوگرافی، بذر زیتون
  • اثر نسبت های متفاوت آمونیوم به نیترات بر رشد و عملکرد چند رقم توت فرنگی (Fragaria xananassa Duch.)
    مهدیه حقیقت افشار، مصباح بابالار، عبدالکریم کاشی، علی عبادی، محمدعلی عسگری صفحه 321

    این پژوهش در دو فصل متفاوت (تابستان و زمستان) در گلخانه ها و آزمایشگاه های گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران انجام شد. در این مطالعه چهار رقم توت فرنگی به نام های آلیسو، سلوا، گاویتا و کامارسا کشت شد و تغذیه بوته ها با استفاده از پنج محلول غذایی، حاوی مقدار ثابت نیترات و مقدار متغیر آمونیوم انجام گرفت. در تابستان وزن خشک اندام هوایی و نسبت آن به وزن خشک ریشه به ترتیب با افزایش نیتروژن آمونیومی از صفر به 25/0 و از 25/0 به 5/0 میلی مولار به حداکثر مقدار خود رسید. نیتروژن آمونیومی سبب کاهش وزن خشک ریشه شد. رقم آلیسو و رقم سلوا به ترتیب بیشترین وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه را در بین چهار رقم داشتند. رقم گاویتا بیشترین تعداد ساقه رونده را تولید نمود. در زمستان، وزن خشک اندام هوایی و نسبت آن به وزن خشک ریشه در ارقام تغذیه شده با محلول غذایی محتوی 2 میلی مولار آمونیوم حداکثر بود. با افزایش آمونیوم از صفر به 5/0 میلی مولار، عملکرد میوه کاهش و بعد افزایش یافت. رقم سلوا بیشترین وزن خشک ریشه و میوه و رقم گاویتا بیشترین عملکرد و وزن تر میوه را داشتند. رقم کامارسا بیشترین وزن خشک اندام هوایی را تولید نمود. در تابستان وزن خشک اندام هوایی و نسبت آن به وزن خشک ریشه به طور معنی داری بیشتر از زمستان بود. در کل محلول غذایی محتوی 2 میلی مولار آمونیوم و رقم گاویتا به علت تولید عملکرد بالا توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: نیتروژن آمونیومی، نیتروژن نیتراتی، توت فرنگی، رشد رویشی، رشد زایشی
  • رحمت الله کریمی زاده، حمید دهقانی، زیبنده دهقانپور صفحه 337

    وقتی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط معنی دار باشد، برای سهولت در تفسیر داده های حاصل از آزمایش اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، تجزیه خوشه ایبرای گروه بندی ژنوتیپی بر مبنای پاسخ ژنوتیپ ها به محیط پیشنهاد می شود. اگر داده ها در زیرگروه های مشابه طبقه بندی شوند، ساختار اثر متقابل داده های دوطرفه، قابل تعیین است. بدین منظور برای بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در این پژوهش چهار روش تجزیه خوشه ایبررسی شد. تعداد 9 هیبرید جدید زودرس ذرت به همراه هیبرید شاهد KSC 301 به مدت 2 سال در 4 منطقه با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار مورد ارزیابی عملکرد و پایداری قرار گرفت. تجزیه واریانس ساده اختلاف بین هیبرید ها را در اکثر آزمایش ها نشان داد. نتایج به دست آمده از تجزیه مرکب داده ها نشان داد که آثار متقابل هیبرید × سال، هیبرید × مکان و هیبرید × سال × مکان در سطح احتمال 1% معنی دار بودند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که تجزیه خوشه ایمدل های اول و سوم و هم چنین مدل های دوم و چهارم تقریبا مشابه بودند. هیبرید شماره 8 (KE8212/12 × K1263/1) با پایداری عملکرد بالا در مدل های اول و سوم در یک گروه و سایر هیبرید ها با پایداری متوسط در گروه دیگری قرار گرفتند. در مدل دوم، سه گروه هیبرید با پایداری بالا شامل هیبرید های شماره 3، 7 و 9، هیبرید های با پایداری متوسط تنها شامل هیبرید شماره 1 و هیبریدهای با پایداری کم شامل هیبریدهای شماره 2، 4، 5، 6، 8 و 10 بودند و در مدل چهارم هیبرید شماره 9 پایدارترین هیبرید، هیبریدهای 3 و 7 با پایداری متوسط و بقیه هیبریدها پایداری ضعیفی نشان دادند.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، پایداری، تجزیه خوشه ای، ذرت
  • محسن فلاحتی عنبران، علی اکبر حبشی، مسعود اصفهانی، سید ابوالقاسم محمدی، بهزاد قره یاضی صفحه 349

    یونجه های یک ساله از خویشاوندان نزدیک یونجه زراعی بوده که به منظور تولید علوفه، حفاظت خاک، تناوب زراعی، تثبیت بیولوژیک ازت و کود سبز مورد استفاده قرار می گیرند. در این تحقیق تنوع ژنتیکی درون و بین گونه ای و روابط خویشاوندی 4 گونه یونجه یک ساله دیپلوئید (M. truncatula، M. rigidula، M. orbicularis و M. minima) و دو گونه یک ساله تتراپلوئید (.M. rugosa Desr و. M. scutellata Mill) مورد بررسی قرار گرفت. دی ان آی ژنومی استخراج شده از نمونه های گیاهی با 6 جفت آغازگر ریزماهواره تحت واکنش زنجیره ای پلیمراز قرار گرفته و محصولات آنها روی ژل پلی آکریل آمید واسرشته ساز الکتروفورز شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که مجموعا 25 آلل چند شکل در بین گونه های مورد مطالعه وجود داشت. میانگین تنوع ژنتیکی درون گونه ای از صفر در دو گونه M. rugosa و. M. scutellata Mill تا 114/0 در گونه M. minima متغیر بود. تنوع ژنتیکی کل به تنوع درون و بین گونه ای با استفاده از تجزیه واریانس مولکولی تفکیک گردید. بر اساس نتایج به دست آمده تنوع ژنتیکی درون و بین گونه ای در سطح احتمال 5 درصد معنی دار و میزان تنوع بین گونه ای به مراتب بیشتر از تنوع درون گونه ای بود. مقایسه فاصله دو به دوی گونه ها نشان داد که تفاوت معنی داری در بین تمام گونه های مورد بررسی وجود دارد. تجزیه خوشه ایبا استفاده از روش دورترین همسایه و تجزیه به مولفه های اصلی دو گونه تتراپلوئید M. rugosa و. M. scutellata Mill را در یک گروه قرار داد که نشان دهنده احتمال وجود جد مشترک برای این دو گونه می باشد. این دو گونه در تمام جایگاه ها به استثنای AFca16 دارای الگوی باندی مشابه بودند.گونه های دارای غلاف درشت و صاف دارای تنوع ژنتیک کمتری نسبت به گونه های غلاف ریز و خاردار بودند که احتمالا اندازه و خاردار بودن غلاف نقش مهمی در تکامل یونجه های یک ساله داشته است. این پژوهش نشان داد که نشانگرهای ریزماهواره در تعیین میزان تنوع ژنتیکی درون و بین گونه ای و روابط خویشاوندی و تکاملی گونه های یونجه کارایی بالایی دارند.

    کلیدواژگان: یونجه های یک ساله (Medicago spp _)، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای ریزماهواره، تجزیه واریانس مولکولی
  • آسیه سیاه مرگویی، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، محمد بنایان اول، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 361

    این پژوهش در سال زراعی 1382 در یکی از مزارع چغندرقند دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. به منظور توصیف الگوهای تغییرات مکانی و تراکم علف هرز سلمه تره، تاجریزی سیاه، تاج خروس، خرفه، سوروف و پیچک به عنوان مهم ترین علف های هرز یک ساله و چندساله رایج در مزارع چغندرقند از روش های ژئواستاتیستیک استفاده شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک در فواصل نمونه برداری 7 متر× 7 متر و کادرهای 5/0 متر× 5/0 متر، در سه مرحله، قبل از تیمار پس رویشی، بعد از تیمار پس رویشی و قبل از برداشت انجام گرفت. پیوستگی تغییرات مکانی متغیرها، با استفاده از توابع واریوگرام بررسی و نقشه های توزیع و پراکنش گونه ها ترسیم شد. واریوگرام ها نشان دادند که تغییرات کلیه متغیرها تصادفی نبوده است. بیشترین دامنه تاثیر مربوط به تاجریزی سیاه با 7/142 متر در مرحله اول نمونه برداری و کمترین دامنه تاثیر مربوط به خرفه با 5/1 متر در مرحله اول نمونه برداری به دست آمد. قوی ترین هم بستگی مکانی در تاج خروس، در مرحله سوم نمونه برداری و کمترین هم بستگی مکانی مربوط به تاجریزی سیاه در مرحله اول نمونه برداری بود. نقشه های توزیع مکانی، توزیع لکه ای علف هرز را تایید کرد. یک لکه علف هرز از یک نقطه پرتراکم تشکیل شده که به تدریج به سمت حاشیه از تراکم آن کاسته می شود. اکثر لکه ها در جهت ردیف های کاشت و آبیاری کشیدگی داشتند و ساختار لکه ها نیز در طی فصل رشد تغییر کرد. داشتن هر گونه اطلاعاتی پیرامون توزیع علف های هرز در مزارع می تواند در بهبود تصمیم گیری هایی مانند، کاربرد علف کش ها، انتخاب نوع علف کش یا مقدار کاربرد علف کش، مفید واقع شود. هم چنین داشتن چنین اطلاعاتی می تواند در طراحی بهتر برنامه های کنترل علف های هرز نیز مفید باشد.

    کلیدواژگان: چغندرقند، علف هرز، توزیع لکه ای، واریوگرام، کریجینگ، هم بستگی مکا نی
  • حمیدرضا باقری، قدرت الله سعیدی، پرویز احسان زاده صفحه 375

    گلرنگ (.Carthamus tinctorius L) یکی از گیاهان دانه روغنی است که به دلیل سازگاری وسیع آن با عوامل محیطی می تواند در تامین دانه های روغنی کشور بسیار سهیم باشد. گلرنگ در منطقه اصفهان، بعد از برداشت غلات دانه ریز و به عنوان کشت دوم در سطح نسبتا وسیعی کشت می شود. ژنوتیپ های مناسب جهت کاشت زود هنگام بهاره و یا تابستانه به عنوان محصول دوم می تواند نقش بسزایی در افزایش تولید این محصول داشته باشند. این پژوهش به منظور ارزیابی صفات زراعی شش لاین انتخاب شده از توده های بومی گلرنگ به همراه توده بومی کوسه به عنوان شاهد درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در دو تاریخ کاشت زود هنگام بهاره (25 اسفند) و تابستانه (31 خرداد) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان به انجام رسید. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت تابستانه موجب کاهش معنی دار میانگین صفات تعداد روز تا 50 درصد جوانه زنی، تعداد روز تا شروع و50 درصد گل دهی، تعداد روز تا رسیدگی و ارتفاع بوته گردید، ولی صفات شاخص برداشت، عملکرد دانه در بوته و در واحد سطح و عملکرد روغن در تاریخ کاشت تابستانه افزایش داشتند. اجزای عملکرد به جز وزن صد دانه در دو تاریخ کاشت اختلاف معنی داری نداشتند، ولی وزن صد دانه به طور قابل توجه و معنی دار در تاریخ کاشت تابستانه بیشتر بود. بر اساس میانگین ژنوتیپ ها، عملکرد دانه در تاریخ کاشت بهاره و تابستانه به ترتیب برابر 2498 و 2845 کیلوگرم در هکتار و عملکرد روغن نیز در تاریخ های کاشت به ترتیب برابر با 820 و867 کیلوگرم در هکتار بود. در تاریخ کاشت اول عملکرد دانه ژنوتیپ ها بین 1876 کیلوگرم در هکتار و مربوط به توده کوسه (ژنوتیپ شاهد) تا 2908 کیلوگرم در هکتار و مربوط به لاین E2428 (لاین انتخابی از یک توده بومی اصفهان) متغیر بود. در تاریخ کاشت دوم، عملکرد دانه ژنوتیپ ها بین 2124 تا 3186 کیلوگرم در هکتار و به ترتیب مربوط به لاین های S3110 (لاین انتخابی از توده بومی خراسان) و C111 (لاین انتخاب شده از توده کوسه) تغییرات داشت. در ضمن توده کوسه به عنوان شاهد در تاریخ کاشت تابستانه دارای عملکرد دانه برابر 2965 کیلوگرم در هکتار بود. در تاریخ کاشت های اول و دوم، لاین های E2428 و C116 (لاین انتخاب شده از توده کوسه) به ترتیب با مقادیر 9/33 درصد و3/32 درصد، بیشترین درصد روغن را به خود اختصاص دادند. علت وجود اثر متقابل معنی دار بین ژنوتیپ و تاریخ کاشت برای صفت عملکرد دانه و روغن در واحد سطح، بیشتر ناشی از کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ های E2428 و S3110 در تاریخ کاشت دوم نسبت به تاریخ کاشت اول بود.

    کلیدواژگان: گلرنگ، تاریخ کاشت، صفات زراعی
  • محمدرضا جزایری، عبدالمجید رضایی صفحه 393

    این پژوهش با هدف بررسی اثر تنش خشکی بر صفات زراعی و نیز ارزیابی پتانسیل تحمل به خشکی 20 ژنوتیپ یولاف انجام شده است. ژنوتیپ ها تحت دو تیمار آبیاری بر مبنای 3±70 و 3±130 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A و در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال زراعی 82-1381 ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین ژنوتیپ ها در هر دو شرایط رطوبتی برای همه صفات به جز برای ارتفاع در مرحله خوشه دهی و عملکرد بیولوژیک در شرایط تنش رطوبتی معنی دار بود. تفاوت تیمارهای رطوبتی برای تمام صفات معنی دار شد. درصد کاهش صفات در اثر تنش رطوبتی نشان داد که بیشترین و کمترین کاهش به ترتیب به عملکرد دانه در واحد سطح و روز تا خوشه دهی مربوط بود. هم چنین اثر متقابل ژنوتیپ و تیمار رطوبتی برای صفات تعداد روز تا خوشه دهی، عملکردهای دانه و بیولوژیک و وزن هزار دانه معنی دار بود. برای ارزیابی مقاومت به خشکی این ارقام از تحمل، متوسط تولید، شاخص حساسیت به خشکی، میانگین هندسی تولید و شاخص تحمل به تنش استفاده شد. به نظر می رسد از بین شاخص های مورد مطالعه، شاخص تحمل به تنش، مناسب ترین معیار برای شناسایی و معرفی ژنوتیپ های متحمل تر می باشد. هم بستگی رتبه ارقام بر اساس این شاخص و عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش به ترتیب برابر 93/0 و 87/0 بود. بر اساس این شاخص ارقام بویر و پیسلی به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها معرفی شدند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های تحمل به خشکی، یولاف
  • خیرالله ابولحسنی، قدرت الله سعیدی صفحه 407

    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی لاین های انتخاب شده از توده های بومی گلرنگ (Carthamus tinctorius) آزمایشی در سال 1381 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. در این آزمایش 12 لاین اصلاحی انتخاب شده از توده های بومی گلرنگ همراه با دو رقم خارجی و یک توده بومی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو رژیم رطوبتی شامل آبیاری بر اساس 50% و 85% تخلیه رطوبت از خاک مزرعه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در هر دو رژیم رطوبتی، تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1% از لحاظ عملکرد دانه بین ژنوتیپ ها مشاهده گردید. اثر متقابل بین ژنوتیپ و رژیم رطوبتی نیز در سطح احتمال 5% معنی دار بود. بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط (روش اسنلر و دمبک) نشان داد که در بین ژنوتیپ ها، ژنوتیپ H27 بیشترین واکنش تحمل را دارا بود و در رژیم های آبیاری 50% و 85% تخلیه رطوبتی به ترتیب دارای عملکرد دانه برابر 3353 و 3072 کیلوگرم در هکتار بود. رقم مورد کشت در اصفهان (توده کوسه) بیشترین واکنش حساسیت به خشکی را نشان داد و در این رژیم های رطوبتی به ترتیب دارای عملکرد دانه برابر 3525 و 2394 کیلوگرم در هکتار بود. با بررسی شاخص های مختلف تحمل و حساسیت به تنش رطوبتی (SSI، STI، TOL، GMP و MP)، به نظر می رسد که STI مناسب ترین شاخص برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل تر بود و بر اساس این شاخص، لاین 2428 E به عنوان متحمل ترین و رقم خارجی Ac-Sunset (از کشور کانادا) به عنوان حساس ترین ژنوتیپ معرفی شدند. عملکرد دانه ژنوتیپ 2428 E در رژیم های آبیاری مذکور به ترتیب برابر 4174 و 3458 کیلوگرم در هکتار و برای ژنوتیپ Ac-Sunset به ترتیب برابر 2004 و 1438 کیلوگرم در هکتار بود.

    کلیدواژگان: گلرنگ، ژنوتیپ، تحمل، خشکی
  • قدرت الله سعیدی، عاطفه خندان صفحه 421

    ارزیابی دقیق صفات زراعی در آزمایش های مزرعه ای به منظور تعیین پتانسیل ژنتیکی ژنوتیپ ها و یا آثار تیمارها بسیار مهم بوده و تعداد تکرار در آزمایش در این راستا نقش مهمی را ایفا می نماید. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تعداد تکرار در آزمایش بر دقت ارزیابی، برآورد میانگین، اجزای واریانس و وراثت پذیری عمومی صفات زراعی در بزرک (.Linum usitatissimum L) بود. در این پژوهش از طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تکرار جهت ارزیابی صفات مختلف در 9 ژنوتیپ بزرک استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش تعداد تکرار برای کلیه صفات، واریانس خطا کاهش می یابد و مقدار کاهش بستگی به نوع صفت داشت. برای ارزیابی و برآورد وراثت پذیری صفت تعداد گیاهچه در واحد سطح و ارتفاع بوته به ترتیب تعداد 3 و 2 تکرار مناسب بود. برای صفت تعداد روز تا رسیدگی نیز نتایج نشان داد که افزایش بیش از 2 تکرار تاثیر چندانی در دقت ارزیابی این صفت و افزایش وراثت پذیری آن نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، برای ارزیابی صفت تعداد کپسول در بوته، 3 یا 4 تکرار و برای صفت تعداد دانه در کپسول 4 تکرار قابل پیشنهاد است. برای عملکرد دانه به عنوان مهم ترین صفت اقتصادی بزرک نیز برآورد میانگین ها و میزان وراثت پذیری با 4 تا 8 تکرار تقریبا ثابت بود و 2 یا 3 تکرار نسبت به میانگین بقیه تکرارها برآورد بیشتری (حدود 11%) را از عملکرد دانه و برآورد کمتری را برای وراثت پذیری عمومی این صفت (به ترتیب 27% و 10% کمتر) فراهم نمودند. با 2 تکرار عملکرد دانه برابر 6/2017 کیلوگرم در هکتار و وراثت پذیری عمومی این صفت برابر 1/72% برآورد گردید. در ضمن میزان بازدهی ناشی از انتخاب (پیشرفت ژنتیکی) برای عملکرد دانه در واحد سطح براساس ارزیابی ژنوتیپ ها با 2، 3 و 8 تکرار به ترتیب 787، 796 و 798 کیلوگرم در هکتار برآورد گردید که نشان می دهد در برنامه های به نژادی بزرک می توان از 2 تکرار نیز جهت ارزیابی عملکرد دانه ژنوتیپ ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تعداد تکرار، دقت، صفات زراعی، وراثت پذیری، بزرک
  • محمد مرادی شهربابک، مصطفی صادقی، سید رضا میرایی آشتیانی، محمدباقر صیادنژاد صفحه 437

    در این پژوهش از رکوردهای زایش اول مربوط به 95945 راس گاو هلشتاین، که طی سال های 1371 تا 1379 در 651 گله توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده است، استفاده شد. رکوردها بر اساس 305 روز شیردهی و دوبار دوشش در روز تصحیح شدند. داده ها براساس سطح تولید گله- سال به سه گروه تولیدی پایین (کمتر از 5275 کیلوگرم)، متوسط (6874- 5275 کیلوگرم) و بالا (بیشتر از 6874 کیلوگرم) دسته بندی شدند. برآورد مولفه های واریانس و کوواریانس و پارامترهای ژنتیکی با استفاده از مدل حیوانی یک صفتی برای هر یک از دسته ها و با استفاده از مدل حیوانی سه صفتی برای مقدار شیر در سطوح تولیدی و روش حداکثر درستنمایی محدود شده و الگوریتم بی نیاز از مشتق گیری (DFREML) انجام شد. نتایج آزمون بارتلت در بین هر سه سطح تولید گله- سال معنی دار (P<0.001) بوده و نشان دهنده عدم یک نواختی واریانس ها در بین سه سطح تولیدی می باشد. وراثت پذیری در تجزیه یک صفتی و سه صفتی مشابه و برای سطوح تولید پائین، متوسط و بالا به ترتیب 2047/0، 2764/0 و 1959/0 بود. هم بستگی های ژنتیکی بین سطوح تولیدی در دامنه80 تا 85 درصد و حداکثر هم بستگی ژنتیکی بین سطح تولید بالا و پائین قرار داشت، که این نتایج دال بر اثر ناهمگنی واریانس بر برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات مورد مطالعه می باشد. بیشترین مقدار هم بستگی رتبه ای ارزش های اصلاحی بین مدل یک صفتی و سه صفتی مربوط به سطح تولید متوسط بوده و میانگین تغییرات رتبه ارزش های اصلاحی حیوانات مشترک در 1 درصد گاوهای ماده برتر بیشتر از 5 درصد گاوهای نر برتر بود. تجزیه داده ها با استفاده از مدل سه صفتی باعث انتخاب درصد بیشتری از گاوهای ماده برتر در گله های با سطح تولید بالا شد.

    کلیدواژگان: تولید شیر، ناهمگنی واریانس، اجزای واریانس، هلشتاین
  • محمود وطن خواه، محمد مرادی شهربابک، اردشیر نجاتی جوارمی، سید رضامیرایی آشتیانی، رسول واعظ ترشیزی صفحه 445

    در این پژوهش ابعاد ظاهری دنبه (عرض بالا، عرض وسط، عرض پایین، طول، طول شکاف، عمق و محیط بالا)، وزن دنبه و ارتباط بین آنها روی تعداد 724 راس گوسفند لری بختیاری بین سنین 3 ماهه تا 6 ساله، کشتار شده در کشتارگاه صنعتی جونقان واقع در استان چهار محال و بختیاری طی مدت 6 ماه (اواسط خرداد تا اواسط آذر) در سال 1382 مورد بررسی قرار گرفت. میانگین ابعاد ظاهری دنبه به صورت 83/15، 85/23، 73/24، 52/26، 96/14، 12/14 و 59/52 سانتی متر به ترتیب برای عرض بالا، عرض وسط، عرض پایین، طول، طول شکاف، عمق و محیط بالای دنبه برآورد گردید. وزن دنبه از 10/0 تا 60/20 با میانگین 71/2 کیلوگرم و درصد دنبه نسبت به لاشه گرم از 18/1 تا 18/37 با میانگین 87/11 درصد بود. تاثیر عوامل ثابت سن، جنس و وضعیت بدنی گوسفند بر روی صفات مورد بررسی کاملا معنی دار (01/0< p) بود. میانگین حداقل مربعات همه صفات به جز درصد دنبه، با افزایش سن گوسفند، افزایش نشان داد. کمترین میانگین حداقل مربعات (s.e ±) وزن دنبه و درصد دنبه نسبت به لاشه گرم به ترتیب با 25/0 ±12/2 کیلوگرم و 72/0 ± 91/7 درصد برای گوسفندان دارای امتیاز وضعیت بدنی 1 (لاغر) و بیشترین آن به ترتیب با 56/0 ± 84/9 کیلوگرم و 63/1 ± 59/20 درصد برای گوسفندان دارای امتیاز وضعیت بدنی 5 (چاق) مشاهده شد. ضرایب هم بستگی میان ابعاد ظاهری دنبه و وزن دنبه مثبت و بالا و از 60/0 بین عرض بالای دنبه با وزن دنبه تا 83/0 بین محیط بالای دنبه و وزن دنبه برآورد گردید. اندازه محیط بالای دنبه 5/69 درصد از پراکنش در وزن دنبه را به خود اختصاص داد. نتایج این مطالعه نشان داد که وزن دنبه در گوسفند زنده نژاد لری بختیاری می تواند با اندازه گیری ابعاد ظاهری دنبه و صحت بسیار بالا (904/0 = r) برآورد شود.

    کلیدواژگان: ابعاد ظاهری دنبه، وزن دنبه، هم بستگی، معادلات تابعیت، گوسفند لری بختیاری
  • بررسی تاثیر سطوح مختلف انرژی و نسبت انرژی به پروتئین جیره بر عملکرد مرغ های تخم گذار بومی استان فارس در مرحله دوم تخم گذاری
    مسعود عرب ابوسعدی، ابراهیم روغنی، بیان حسن زاده صفحه 457

    اثر سطوح مختلف انرژی (2700، 2900 و 3100، کیلوکالری در کیلوگرم) و نسبت های مختلف انرژی به پروتئین (195، 215 و 239) در جیره، بر عملکرد تولیدی مرغ های تخم گذار بومی استان فارس در مرحله دوم تخم گذاری بررسی شد. 216 قطعه مرغ تخم گذار بومی در سن 45 هفتگی در 6 گروه 4 قطعه ای به 9 تیمار مورد آزمایش اختصاص داده شد. جیره های آزمایشی به گونه ای فرموله شد که هر یک از سطوح انرژی دارای سه نسبت مختلف انرژی به پروتئین باشد. سپس جیره های آزمایشی به مدت 20 هفته (هفته 42 تا 62) به صورت آزاد و در قالب طرح کاملا تصادفی در اختیار مرغ ها قرار گرفت. درصد تخم گذاری، وزن تخم مرغ های تولیدی، افزایش وزن و درصد ماندگاری مرغ ها بین تیمارهای مختلف، تفاوت معنی داری با هم نداشتند (05/0. (P>میزان خوراک مصرفی روزانه تفاوت معنی داری را بین جیره های 1، 2 و 3 (3100) و 5(2900) با جیره 7 (2700) نشان داد (P<0.05)، به طوری که جیره های 1، 2، 3 و 5 کمتر مصرف شد. تاثیر کلی سطوح مختلف انرژی بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک معنی دار بود (P<0.05)، به طوری که سطح انرژی 3100 با 2700 تفاوت معنی دار داشت (P<0.05) و کمتر مصرف شد. ضریب تبدیل خوراک برای سطح انرژی 3100 اختلاف معنی داری با سطح 2700 داشت. قیمت خوراک به ازای تولید هرکیلو تخم مرغ به طور معنی داری با افزایش سطح انرژی و پروتئین جیره افزایش یافت (P<0.05). براساس نتایج به نظر می رسد که سطح انرژی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم و 31/11 درصد پروتئین برای تامین نیازهای تولیدی مرغ های تخم گذار بومی فارس در مرحله دوم تخم گذاری کافی و اقتصادی تر باشد.

    کلیدواژگان: انرژی، پروتئین، مرغ تخم گذار بومی، مرحله تخم گذاری
  • فریبا وفایی، کریم حداد ایرانی نژاد، پرویز طالبی چایچی، مصطفی ولیزاده صفحه 471

    طی سال های 80-1379 برخی خصوصیات زیستی و نوسانات جمعیت کنه دو نقطه ای بر روی پنج رقم از دو گونه لوبیا با استفاده از دیسک های برگی از مراحل رشدی 2 برگی، 6 برگی و گل دهی بوته ها تحت شرایط ثابت دمایی 1± 25 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5± 45 درصد و L:D)15:9) سیستم نوری بررسی گردید. پرورش انبوه کنه دو نقطه ای در روی بوته های گوجه فرنگی در شرایط محیطی کاملا مشابه عملی گردید و اثر تغذیه از ارقام لوبیا چیتی، بیکر، سان ری، کانتاندر و چشم بلبلی به عنوان گیاه میزبان روی میزان باروری، درصد تفریخ تخم، دوره نشو و نمای جنینی، دوره لاروی، تعداد لارو، درصد مرگ و میر لاروها، دوره پورگی، تعداد پوره، دوره رشد از لارو تا قبل از تخم ریزی، طول دوره تخم ریزی، درصد مرگ و میر پوره ها، نسبت جنسی و طول عمر کنه های بالغ از ظهور تا مرگ مطالعه شد. نتایج نشان داد که در مرحله 2 برگی، لوبیا چشم بلبلی و ارقام چیتی و کانتاندر از لوبیای معمولی با دارا بودن بیشترین تعداد تخم و درصد تفریخ آنها، کوتاهی دوره های نشو و نمای جنینی و لاروی، پایین بودن درصد مرگ و میر لارو ها، کوتاه بودن دوره رشد پورگی، دوره رشدی از لارو تا تخم ریزی، طولانی بودن طول دوره تخم ریزی و طول عمر کنه بالغ از ظهور تا مرگ به عنوان میزبان های مناسب و در مقابل ارقام سان ری و بیکر به عنوان میزبان های نامناسب عمل می کنند. در مرحله 6 برگی، باز هم چشم بلبلی و کانتاندر از لحاظ طول دوره نشو و نمای جنینی، تعداد لارو، طول دوره لاروی، میزان مرگ و میر لاروی، طول دوره پورگی، دوره رشدی از لارو تا قبل از تخم ریزی، طول دوره تخم ریزی، نسبت جنسی و طول عمر کنه بالغ از ظهور تا مرگ میزبان های مناسب ولی ارقام چیتی، بیکر و سان ری به عنوان میزبان های نامناسب تشخیص داده شدند. سرانجام در مرحله گل دهی، ارقام چیتی، بیکر و سان ری از لحاظ تعداد تخم و درصد تفریخ آنها، تعداد لارو، تعداد پوره، درصد مرگ و میر پورگی و نسبت جنسی برای کنه میزبان مناسب ولی لوبیا چشم بلبلی و کانتاندر بر عکس مراحل پیشین میزبان های نامناسب تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: کنه دو نقطه ای، ارقام مختلف لوبیا، زیست شناسی
  • نسرین علیزاده، اسدالله بابای اهری، یعقوب اسدی، مصطفی ولیزاده، بهمن پاسبان اسلام صفحه 485

    به منظور بررسی اثر قارچ عامل پوسیدگی اسکلروتینائی ساقه کلزا (Sclerotinia sclerotiorum) در شرایط مزرعه روی کمیت و کیفیت روغن به دست آمده و کنجاله آن، سه رقم کلزای پاییزه اکاپی، طلایه و SLM046 در سه بلوک کامل تصادفی در دو حالت بدون بیماری و دارای بیماری مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ایجاد بیماری در شرایط مزرعه، گیاهان به وسیله جدایه SK4 قارچ (S. sclerotiorum) به روش لوارتوسکا مایه زنی شدند. محل مایه زنی ساقه های گیاهان در ارتفاع 30 سانتی متری از سطح خاک و در اواسط مرحله گل دهی بوته ها بود. نتایج نشان داد که ویژگی هایی مانند وزن هزار دانه، درصد اسید چرب اولئیک در گیاهان بیمار به طور معنی داری کمتر از گیاهان سالم بود، ولی درصد اسید چرب اروسیک در روغن و میزان گلوکزینولات کنجاله در گیاهان بیمار به طور معنی داری بیشتر از گیاهان سالم بود. هم چنین بین سه رقم مورد آزمایش به غیر از درصد روغن برای تمامی صفات دیگر اختلاف معنی داری دیده نشد. بین وزن هزار دانه و درصد اسید اروسیک و نیز بین درصد روغن به دست آمده و میزان گلوکزینولات، هم بستگی منفی و معنی داری دیده شد. بنابراین به نظر می رسد که بیماری پوسیدگی اسکلروتینائی ساقه در کلزا کمیت و کیفیت روغن را از طریق کاهش اسید اولئیک و درصد روغن و افزایش اسید اروسیک و گلوکزینولات کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی اسکلروتینایی ساقه، کلزا، کمیت و کیفیت روغن، Sclerotinia sclertiorum
  • جهانشیر شاکرمی، عیدی بازگیر، محمد فیضیان صفحه 497

    در جستجو برای کشف مواد ضد قارچ جدید که تجدید شونده و سازگار با محیط زیست باشند، اثر اسانس پنج گونه گیاه شامل: Myrtus communis، Mentha aquatica، Vitex agnus-castus، Thymus daenensis و Artemisia aucheri بر رشد میسلیومی قارچ های بیماری زای گیاهی Rhizoctonia solani، Gaeumannomyces graminis، Fusarium oxysporum و Pythium ultimum مورد بررسی قرار گرفت. اثر اسانس ها در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل در سه غلظت و سه تکرار در 25 درجه سانتی گراد روی محیط کشت PDA انجام گردید. نتایج نشان داد که قارچ R. solani با 83/48% مهار رشد مقاوم ترین و P. ultimum با 62/89% حساس ترین گونه در برابر اسانس های گیاهی مورد آزمایش بوده اند. هم چنین مشخص شد که اسانس M. aquatica و T. daenensis به ترتیب با 70/93 و 74/92% مهار رشد میسلیومی قارچ های مورد مطالعه، بیشترین اثر و V. agnus-castus با 88/33% مهار رشد، کمترین تاثیر را داشته اند. در غلظت 20 میکرولیتر بر تشتک پتری (قطر 9 سانتی متر)، اسانس گیاهان M. aquatica و T. daenensis باعث 100درصد مهار رشد میسلیومی قارچ های مورد مطالعه شده اند. با توجه به اثر قارچ کشی قابل توجه اسانس گیاهان بررسی شده و کم خطر بودن آنها برای انسان و محیط زیست به نظر می رسد اسانس های گیاهی احتمالا می توانند برای کنترل قارچ های بیماری زای گیاهی و یا حداقل به عنوان مدلی برای ساخت قارچ کش های جدید مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، قارچ کش، مهارکننده رشد، کنترل غیر شیمیایی
|
  • M. Heidarour *, S. F. Mousavi, A. R. Roushani Zarmehri Page 1

    Because of slight variation of the static head due to discharge fluctuations, the labyrinth weirs are considered to be economical structures for flood control and water level regulation in irrigation networks, as compared to other devices. Labyrinth weirs are composed of folded sections observed as trapezoidal and triangular in plan view. In this study, rectangular and U-shaped labyrinth weirs were investigated. Experiments were conducted on 15 labyrinth weir models. The models included eight rectangular labyrinth models and six U-shaped labyrinth models with different heights and lengths, and one linear model. All the experiments were performed in a horizontal rectangular flume, 7 m long, 0.32 m wide and 0.35 m high. The results indicated that for all the models, discharge coefficient increased sharply with an increase in Ht/P and attained a maximum value. This coefficient then decreased smoothly with a further increase in Ht/P. Increasing height of weirs increased the discharge coefficient for both rectangular and U-shaped weirs. The results also showed that increasing the length parallel to the flow direction decreased and increasing the length perpendicular to the flow direction increased the discharge coefficient. Generally, the discharge coefficient for rectangular weir was less than that of the U-shaped weir. The obtained results compared with those of Tullis et al. (1995) showed that discharge coefficient for U-shaped weir is more and for rectangular weir is less than that of the trapezoidal weir for angle of the side legs of 8 and 12 degrees.

    Keywords: Labyrinth weir, Linear weir, Coefficient of discharge, Laboratory model
  • A. R. Ziaee *, A. A. Kamgar-Haghighi, A. R. Sepaskhah, S. Ranjbar Page 13

    In the present research, for the development of Fars province minimum temperature atlas, minimum daily temperature data of 20 evaporative stations of Fars Regional Water Organization and five synoptic stations of Fars Meteorological Organization were used. At first, two starting times were selected for all of the stations. The first was the first day of Farvardin for analyzing the spring frost and the secend was the first day of Mehr for analyzing the autumn and winter frost. Also, the temperature range of 0 to –1.5 was classified as mild frost or freeze, the temperature range of -1.5 to –3 as the moderate frost or freeze and temperature below –3 as severe frost or freeze. The data of minimum temperatures, the first and the last days in which the three temperature ranges occurred and the day of the lowest temperature based on the two starting times were recorded. The selected number of days (dates) were fitted to the distribution functions by SMADA software and the best distribution function was identified using the statistical parameter Root Mean Square. The best fitted distribution functions were Pearson type III and log Pearson type III. Then, based on the fitted distribution function, the number of days for the occurrence of the first and last frost and number of days for the occurrence of the first lowest temperature were determined at 50 and 70% probability levels. Finally, each of these occurrence dates was plotted with Surfer software using the geographical positions of each station (longitude and latitude) for Fars province. Based on these plotted maps, the best days of planting and harvesting of the crops can be determined throughout the Fars province.

    Keywords: Frost, Mild frost, Moderate frost, Severe frost, Atlas frost, Fars province
  • A. A. Montazar *, S. Kouchakzadeh, M. H. Omid Page 29

    The sensitivity analysis approach should be regarded as a new means which has recently been proposed for assessing flow of the irrigation networks. This approach uses the flow steady state equations and the physical conditions of irrigation channels to evaluate the response of the system to input perturbations. In this paper, some structural hydraulic sensitivity indicators were developed and utilized in studying the flow of an irrigation channel. For evaluating the efficiency of indicators and proposed analysis method, a real case was simulated by SOBEK model. Using the simulation results and introduced indicators, the flow regulation and distribution process within channel was studied. The results indicated a successful application of sensitivity indicators in evaluating system's potential in relation to alternative operational scenarios. With the calculation of these indicators, a comprehensive information system could be provided and applied in the analysis of the response potential of channel to structural perturbations, estimation of structure setting accuracy, and in the choice of suitable operation frequency there of.

    Keywords: Offtake, Perturbation, Operation, Irrigation structure, Sensitivity indicators, Channel
  • A. Fatehi Marj *, A. Borhani Darian, M. H. Mahdian Page 45

    Orumiyeh Lake basin is one of the important regions in Iran from water resources and environment standpoints. In this basin, substantial part of the annual precipitation occurrs in spring, winter, and fall seasons. Due to semi-arid climate of the basin, rainfall forecasting is an important issue for proper water resources planning and management, particularly in drought years. On the other hand, investigations around the world show that there is a good conection between climatic signals and the amount of precipitation. In this paper, the relationship between climatic signals and seasonal rainfall was investigated in Orumiyeh Lake basin. For this purpose, monthly SPI (Standard Precipitation Index) was calculated and used along with six climatic signals including SOI (Southern Oscillation Index), PDO (Pacific Decadal Oscillation), PNA (Pacific North America), NAO (North Atlantic Oscillation), NINO3.4 and, NOI (North Oscillation Index). A new method employing the negative and positive phases of signals was proposed and tested to distinguish the relationship between the climatic signals and the individual stations rainfall in the basin. Furthermore, it was found that using joint signals substantially improves the precision of the forcast rainfalls. The results showed that fall and winter rainfalls had the highest correlatetions with SOI and NAO, respectively. Therefore, it would be possible to forecast the basin rainfall using climatic signals of the previous seasons.

    Keywords: Rainfall, Forecasting, Orumiyeh Lake Basin, Drought, Climatic indices, NAO, PDO, SPI, SOI, NOI, NINO3.4, PNA
  • Kh. Bargahi *, S. A. A. Moosavi Page 59

    Limitation of suitable water resources is the most important problem of agriculture in Iran. Considering the condition of shallow and saline groundwater in many parts of Iran, and relative resistance of safflower to salinity, it is necessary to study the contribution of groundwater to water consumption of safflower. In this research, the effects of different water table depths and salinity of groundwater on contribution of groundwater to evapotranspiration of safflower were studied. The treatments were four levels of water table depth (50, 70, 90, and 120 cm), two levels of groundwater salinity (EC of 0.6, and 10 dSm-1 ), and two irrigation regimes (irrigation with a depth of water equal to 75 percent of evaporation from water surface and frequency of 5 days, and no irrigation). The experiment was performed in a randomized complete block design with treatment combinations arranged in factorial manner and three replications. For fixing the water table in the pots (PVC pipe 200 mm in diameter and 120 cm high), a special equipment was built on the principle of Marriot bottle that was able to measure the contribution of groundwater to evapotranspiration of the plants. Results showed that salinity of groundwater, irrigation regime, and their interactions have significant effects on evapotranspiration of safflower. In addition, effects of water table depth, salinity of groundwater, irrigation regime, interaction of salinity and water table depth, interaction of water table depth and irrigation regime, and interaction of water table depth, salinity, and irrigation regime on evaporation from soil surface were significant. The ratio of contribution of groundwater to plant water consumption and evapotranspiration was in the range of 52.5 and 54.9% for saline groundwater and 81.7 to 82.7% for fresh groundwater. The ratio of evaporation from soil surface and evapotranspiration was in the range of 4.5 to 53.6% for different treatments. In all treatments of groundwater depths, irrigation treatment significantly decreased evapotranspiration, but no significant change in evapotranspiration was observed in irrigated and no irrigated treatments. Maximum amount of evapotranspiration (251 cm) occurred in the 50 cm depth of groundwater with salinity of 0.6 dS/m under irrigated condition, and minimum amount (43.9 cm) occurred in the 90 cm depth to groundwater with salinity of 10 dS/m under no irrigation condition. Generally, salinity of groundwater caused significant decrease in evapotranspiration, evaporation from soil surface, transpiration, and contribution of groundwater to evapotranspiration.

    Keywords: Shallow water table, Evapotranspiration, Safflower, Salinity of groundwater
  • J. Niazi *, H. R. Fooladmand Page 71

    To investigate the effects of different irrigation levels on yield and oil content of rapeseed, and to determine the irrigation requirement and irrigation scheduling, an experiment with Randomized Complete Block Design consisting of four irrigation treatments replicated 3 times, was conducted in Zarghan Agric. Expt. Station during the years of 2000-2003. The treatments were based on the cumulative evaporation values of 50, 75,100 and 125 mm from class A pan (T50, T75, T100 and T125). The depth of water for each treatment was determined according to the deficit of field capacity and soil moisture content before irrigation. In the three years of experiment, the cultivars: Okapi, Orient and Likord were cultivated and the annual data related to yield and seed oil contents of each cultivar was analyzed separately. In the first year of experiment, the effect of different treatments on yield of Okapi cultivar was not significant, but the maximum and minimum yields were obtained at the T75 and T100 treatments equal to 2678 and 2050 kg ha-1, respectively. The effect of different treatments on seed oil content was significant at the level of 5 %, and the maximum and minimum seed oil contents were obtained at the T100 and T75 treatments equal to 42.50 and 41.66 %, respectively. In the second year of experiment, the effect of different treatments on the yield of Orient cultivar was significant at the level of 5 %, and the maximum and minimum yields were obtained at the T50 and T125 treatments equal to 3133 and 2133 kg ha-1, respectively. The effect of different treatments on seed oil content was significant at the level of 5 %, and the maximum and minimum seed oil contents were obtained at the T75 and T50 treatments equal to 46.38 and 44.82 %, respectively. In the third year of experiment, the effect of different treatments on the yield of Likord cultivar was significant at the level of 5 %, and the maximum and minimum yields were obtained at the T50 and T125 treatments equal to 3667 and 2250 kg ha-1, respectively. The effect of different treatments on seed oil content was significant at the level of 1 %, and the maximum and minimum seed oil contents were obtained at the T50 and T125 treatments equal to 47.63 and 44.60 %, respectively. Also, the best irrigation frequency for the three rapeseed cultivars in the Zarghan area was obtained equal to 10 to 12 days.

    Keywords: Irrigation requirement, Irrigation frequency, Yield, Rapeseed, Zarghan
  • A. Majnooni-Heris *, Sh. Zand-Parsa, A. R. Sepaskhah, A. A. Kamgar-Haghighi Page 83

    Agricultural investigations use computer models for simulation of crop growth and field water management. By using these models, the effects of plant growth parameters on crop yields are simulated, hence, the experimental costs are reduced. In this paper, the model of MSM (Maize Simulation Model) was calibrated and validated for the prediction of maize forage production at Agricultural College, Shiraz University in 1382 and 1383 by using maize forage yield under furrow irrigation with four irrigation and three nitrogen treatments. Irrigation treatments were I4, I3, I2, and I1, with the depth of water 20% greater than, equal to, 20% and 40% less than potential crop water requirements, respectively. Nitrogen treatments were N3, N2, and N1, with the application of N as urea equal to 300, 150, and 0 kg N ha-1, respectively. After calibration and validation of MSM, it was used to estimate suitable planting dates, forage yield and net requirement of water discharge for planting at different dates. The results indicated that the net requirement of water discharge was reduced by gradual planting at different planting dates. By considering different planting dates for maize, from Ordibehest 20th to Tir 10th, the planting area might be increased 17.9%, compared with single planting date on Ordibehesht 30th under a given farm water discharge and full irrigation.

    Keywords: MSM model, Model calibration, Model validation, Maize forage, Planting date, Limited water
  • M. A. Nazari *, H. Shariatmadari, M. Afyuni, M. Mobli, Sh. Rahili Page 97

    Sewage sludge and effluents, as cheap sources of irrigation water and fertilizer, can supply plants with water and nutrients however, contamination of these sources with heavy metals and the possibility of human food chain contamination using these sources should be considered. In this research, the effects of industrial sewage sludge and effluents on concentration of some nurtients, heavy metals and sodium and dry matter yield of wheat (Triticum aestivum), barley (Hordeum vulgare) and corn (Zea mays) were investigated. The experiment was carried out in a greenhouse using a complete randomized design with four replication. The treatments comprised well water, well water + sewage sludge(50 tons/ha), and three industrial effluents from Iran Polyacryl factory including the cooling tower, the over flow and the factory outlet effluents. Chemical analysis showed the following results The concentration of the elements in the sludge and the effluents were below the critical contaminating levels. The application of the treatments did not supply enough nitrogen for corn the cooling tower effluent could not supply enough nitrogen for wheat and barley all the treatments supplied enough P for wheat. None of the treatments could supply enough P for corn. The cooling tower, over flow and the factory outlet effluents could not supply enough P for barley, the micronutrient and heavy metal concentrations in the plant tissues using the effluents and the sewage sludge were higher than those for well water the dry matter yield of plants’roots and shoots was highest using well water + sludge and in comparison with the well water, effluents could increase the shoot dry matter yield.

    Keywords: Industrial effluent, Sewage sludge, Micronutrient, heavy metals, Wheat, Barley, Corn
  • M. Kavoosi *, M. J. Malakouti Page 113

    Potassium is one of nutritional element that has an important effect on the quantity and quality of rice plant. Knowledge about the K critical level and plant response to different application rate of K, can effectively help with the proper use of this element. Therefore, in this study potassium (K) critical level for rice (Khazar variety) and prediction equation for grain yield were determined in 21 rice fields of Guilan provience during 2001-2002. After land preparation, 6 experimental plots (4×5m) were constructed in each selected field. Nitrogen and phosphorus were applied before transplanting, based on soil test from urea and triple superphosphate, respectively. Potassium was applied in different rates including 0, 100, 200, 300, 400, and 500 kg ha-1 of K2O as muriate potassium. Khazar variety was transplanted in a space of 25×25cm, just after fertilizing of plots. Plots were harvested in 5 m2 at the end of maturity stage from the first node above the ground, and grain and straw were measured separately. Statistic analysis was done on grain weight based on 14% moisture. The results showed, that effect of different K fertilizer application in 5% and the effect of soil type in 1% were statistically significant on the grain yield. The mean increase of grain yield in responsive fields to K application was 982 kg ha-1. The results also showed that the responses of rice fields with available K less than 100 mg kg-1, 100-160, and more than 160 mg kg-1 to KCl application were high, moderate and low, respectively. Potassium critical level based on 90% relative yield was determined as 110 mg kg-1 of soil . In final relative yield, prediction equation, available potassium, potassium content of irrigation water, and rate of KCl fertilizer application entered positively in the equation, while available phosphorus showed negative effect on relative yield.

    Keywords: Rice, Khazar variety, Soil available potassium, Potassium critical level
  • A. Reyhani Tabar *, N. Karimian, M. Muazardalan, G. R. Savaghebi, M. R. Ghannadha Page 125

    Information about forms of zinc (Zn) is important for the evaluation of its status in soil and also understanding of the soil fertility and chemistry. To obtain such information, amounts and distribution of Zn in different fractions of 20 soil samples of Tehran province, Iran were determined by sequential extraction method and their relationships with each other and with soil characteristics were investigated. Total Zn of soils ranged from 70 to 169.9 mg/kg-1. The amount of different Zn forms relative to the sum of forms was determined to be as follows: organic less than 0.1, soluble+exchangeable 0.1, manganese-oxide-associated 0.9, carbonate 1.6, crystalline iron-oxide-associated 3.8, amorphous iron-oxide-associated 4.2, and residual form 89.3%. Simple correlation coefficients showed that pH had a negative significant correlation with all forms of Zn except organic. Silt and clay contents had significant positive correlations with total, residual, and crystalline iron-oxide-asociated Zn but CEC had significant correlation only with total Zn. Calcium carbonate equivalent showed a significant correlation with soluble+exchangeable, manganese-oxide-associated and amorphous iron-oxide-associated Zn. DTPA-extractable Zn was significantly correlated with soluble+exchangeable, carbonate, and amorphous iron-oxide-associated Zn. A significant correlation was also observed between the Zn forms themselves, which is presumably a reflection of the existence of a dynamic relation between the chemical forms of an element in soil.

    Keywords: Zn forms, Calcareous soils, Sequential extraction, Soils of Tehran province
  • H. Majdi *, M. Karimian- Eghbal, H. R. Karimzadeh, A. Jalalian Page 137

    Stabilizng sand dunes has been one of the main challenges in the arid regions. So far, different kinds of mulches have been used extensively for sand dune stabilization. This study was carried out to determine the optimum composition, concentration and thickness of clay mulch for sand dune stabilization. For this purpose two soil samples from clay flats of a playa with different amount of salinity from Ardestan area were used to make clay mulches. A sand dune sample was selected as bed for applying the mulch. To select the right ingredient and treatments, clay samples were mixed with sand and different amount of water, and sprayed on sand dune bed. In addition, wheat straw was added to some mixture to test its effect on stability of the mulch. Treatments with lowest crack and highest penetration of mulch in sand bed were selected for the experiment in this study. Mulch treatments contained (1): 250g sand dune + 250g clay + 25g straw (2) 250g clay + 25g straw (3) 250g sand + 250g clay (4) 250g clay (5) 125g sand + 125g clay and (6) 125g clay. All treatments were mixed with 500ml water. The experimental design was a CRD with a 6(mulch) * 2(thickness)* 2 EC factorial method with 3 replications. The results showed that clay mulch were resistant to wind erosion, but erosion took place when they had been bombarded with sandblast. The mulches with straw showed the highest resistance to erosion as compared to other treatments. With increasing the number of mulch layers, resistant to erosion also increased. The added stability of mulch was due to the increase in mulch thickness and also increases in clay and silt content. The overall result of this study shows that the mulch with two layers and higher mixture of clay and sands was the best treatment for the stabilization of sand dunes.

    Keywords: Sand dune stabilization, Salinity, Clay mulch, Wind eroded material, Spray mulch, Mulch resistant
  • Sh. Ayoubi *, M. H. Alizadeh Page 151

    Overgrazing is the most important agent which causes accelerated soil erosion and land degradation in arid and semi-arid zones of Iran. Appropriate planning and land use in these areas based on land suitability evaluation provide a suitable base for conserving the land and controling desertification. Land evaluation identifies possible alternatives in land use which will more effectively meet national or local needs and assists in assessing the consequences of these alternatives. Extensive grazing refers to the land utilization type in which animals feed in natural pastures. This study was performed to evaluate physical potential of the given watershed for grazing by sheep and goats, and assess the limiting factors for the land utilization type in Mehr watershed, Sabzevar, Khorasan province. Land qualities which were evaluated include accessibility to animals, soil erodibility, moisture availability, rooting conditions, salinity and alkalinity, and drinking water availability for animals. Above mentioned land qualities were assessed by appropriate land characteristics. The requirement of grazing land utilization type was defined in terms of rated land characteristics. Matching of requirements of LUT with the land qualities of each pixel of DEM (prepared in 200×200m by GIS software) resulted in a rating for every land characteristics. Some characteristics such as slope, aspect, and distance to drinking water for animals were calculated directly by GIS. Land index for every pixel was calculated by square root method. Finally, qualitative and physical land suitability classes were determined based on land indices and classified to polygons which would be suitable in grazing management. The results were interpreted under two different scenarios. In the first scenario, drinking water for animals was supplied by permanent sources and in the second one, the supplying of water was developed to temporary rivers besides the permanent sources. With the analysis of spatial modeling it was possible to assess the land suitability with higher accuracy. Overall results showed that the given area was not highly suitable for grazing at all. The most limiting factors included moisture availability for plant growth, slope, rock fragment and outcrops and distance to drinking water. Also during the late winter, spring and early summer, when the seasonal rivers were supplying the drinking water, the limitation of given area was decreased.

    Keywords: Land evaluation, LUT, Extensive grazing, GIS, Mehr Sabzevar
  • M. kasraei * Page 165

    Wear is the most important problem of moldboard plowshares. Because of cutting the soil, intensity of wear at the front portion of share is large and the effect of its wear on plow performance is considerable. In this research wear of the front portion of moldboard plowshares with respect to distance worked was studied. Wear of cylindrical specimens which were attached to the front portion of plowshares of a semimounted four-bottom moldboard plow was determined in five equally distance interval. The soil was silty clay loam with 13-15% moisture content and the distance worked was 250 kilometers. Statistical analysis of the data indicated that there was no significant difference in the amount of wear of the four shares. In other words, they wore down simultaneously. The wear intensity of shares decreased with increasing distance worked i.e., the amount of weight reduction being highest during the initial period of operation. This may be attributed to “work hardening” due to severe plastic deformation during wear. Two mathematical models based on regression analysis were developed for predicting wear in the front portion of plowshare. The relationship of wear with respect to the distance worked can be expressed by an exponential function having a 0.75 exponent and the relationship of wear at the front edge of shares with respect to distance from point of share by a second order function with determination coefficient of 0.93 Nearly 75% of the total wear in the front edges occurred in the 1.3 length of shares from the tip.

    Keywords: Wear, Share, Moldboard plow, Distance worked
  • Sh. Rafiee * Page 175

    Rapid drying can increase brittleness of and induce internal cracks in the grain which predispose the product to breakage during subsequent activities. To fully understand the drying process requires an accurate description of the drying mechanism. Kernel equilibruim moisture content (EMC) is a property strongly related to agricultural products drying phenomena. Its accurate prediction can lead to optimisation of drying processes, especially in highly automated computer aided drying systems. In this study, a finite element formulation and solution of a set of coupled conductive heat and diffusive moisture transfer equations, to improve grain drying simulation of axisymmetric bodies are presented. Axisymmetric linear triangular elements with two degrees of freedom per node are used to discretize the rice grain in model for different equilibrium moisture content (from 7.5 to 0.12 d.b.%). For the purpose of this study, one medium grain, ‘Sepidrod CV.’, was used. During the thin layer drying, the drying air temperature of 69 °C and initial moisture content of 17.23 d.b.%, were adopted. A high relation has been observed when the output of model with 11.5 d.b.% EMC was compared to experimental data obtained by others. The least and most root mean square error analysis (RMSE) calculated for models at different EMC with experimental data were 0.0091 and 0.1025. The least and most mean relative deviation modulus were 1.394 and 5.129, respectively. Considering the mean errors of the models in relation to the obtained experimental data, the equilibrium moisture content for 11.5 d.b gave the best result.

    Keywords: Rough rice kernel, Drying, Finite element method, Simulation, Equilibrium moisture content
  • R. Arefi *, H. Nahvi, A. Hemat Page 185

    The objective of this research was to design and develope a Pick and Position system to displace spherical-shaped fruits, with minimum damage to flesh, from one specific place to another. A mechanical gripper (end-effector) suitable for grasping spherical-shaped fruits with 5-9 cm in diameter was designed and developed. The primary goal of the gripper design was to take and release the fruit without bruising it in a specified time sequence. A slider-crank mechanism was used to drive the gripper. To achieve suitable timing in gripping and releasing of the fruit, the slider was driven by a cam. The kinematic and dynamic analysis of the gripping unit was done and its motion was simulated using Working Modwl software. In the next step, a four-bar mechanism (arm) was designed and developed to displace gripper between two specified locations. After kinematic analysis, equation of motion of the arm mechanism was derived and its dynamic analysis was performed. The gripper was assembled on the arm mechanism and the performance of the gripper and arm mechanism was investigated. It was observed that the system had the ability to pick and release the oblong fruits, such as apple, between two specified locations. The performance of the system for larger size fruits could be improved by some modifications on the gripper fingers.

    Keywords: Mechanical handling, Arm, Spherical-shaped fruits, Gripper
  • M. Jamshidian *, M. A. Sahari, M. Barzegar Page 201

    For milk fat modification, after decantation of its serum, it was fractionated at three temperature rates (30-35, 17-22 and 5-10 ºC) and times (6, 13.5, and 18 hours). After each stage, the solid phase or stearine fraction was separated from liquid phase or olein fraction by centrifugation at 1600 rpm for 15 minutes. The olein fraction was then used in the second step of fractionation. This process was repeated three times until the low, medium and high melting fractions (LMF, MMF and HMF, respectively) were isolated to 27 fractions. Iodine value (by Wejs’ method) and solid fat content (SFC by NMR) of these fractions were measured and compared. The results, showed significant differences between in IV and SFC for LMF with MMF and HMF (3-6 units or 10-20% for IV and 3-14% for SFC) it was also found that LMF, MMF and HMF could be used in ice cream, Danish pastry and ice cream coating formulations, respectively.

    Keywords: Milk fat, Fractional crystallization, LMF, MMF, HMF
  • E. Hosseini *, J. Jamalian Page 211

    Consumption of foods with low glycemic index (G.I.) by diabetic patients helps maintain their blood sugar at acceptable levels. Ordinary jam has a high G.I. The purpose of the present investigation was to prepare a dietetic jam using nutritive and non-nutritive sweeteners. The investigation was carried out in four steps. First, glycyrrhizin was extracted from licorice extract powder, its ammonium form was prepared, and its purity was assay by HPLC. Secondly, based on a completely randomized design various types of jam were prepared using different combinations of sorbitol, fructose and ammonium glycyrrhizin. Thirdly, the prepared jams and their reference controls were evaluated for color, flavor, texture and overall acceptability by a selected taste-panel and were also subjected to physical analysis using Hunter Lab colorimeter and Bostwick consistometer. Two jam preparations were finally selected on the basis of their overall acceptability. Finally, glycemic indices of the selected jams were determined using NIDDM volunteers. The results showed that ammonium-glycyrrhizin enhances the overall acceptability of the selected product (P<0.05). As G.I. values for the selected jams were low (23.5 and 23.9), their consumption by diabetic patients and their production on a commercial scale are recommended.

    Keywords: Dietetic jam, Diabetes, Quality control, Sweetener combination, Clinical evaluation
  • A. Mostafaie *, M. Chalabi Page 223
    Proteolytic enzymes play important roles in food and drug industries. Actinidin, the most abundant protein of kiwifruit is a cystein protease (EC 3.4.22.14). In the present study, protein contents and levels of actinidin in kiwifruit cultivars were assayed and the enzyme was purified by a simple procedure. Actinidin was purified using two steps: (1)) precipitation by ammonium sulfate and (2) ion-exchange chromatography on diethylaminoethyl Sepharose. Molecular mass and proteolytic activity of the purified enzyme were determined by SDS-PAGE and casein digestion test, respectively. Protein content of the cultivars was compared by three different methods, namely, Bradford, UV and Lowry methods. The yield and degree of enzyme purity were 65 and 95 percents, respectively. Molecular mass of the purified enzymes were estimated 29 KDa in reducing SDS-PAGE. Results of the protein assays showed that protein and actinidin contents of kiwifruit were overestimated using UV or Lowry methods for assay. It was concluded that Bradford method is more accurate than UV or Lowry methods for measurement of protein level in kiwifruit.
    Keywords: Kiwifruit, Actinidin, Purification, Protein
  • A. Koocheki *, S. A. Mortazavi, M. N. Mahalati, M. Karimi Page 233

    In order to determine the effects of emulsifiers (Lecithin, E471 and E472) and their levels (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1%) and also addition of fungal α-amylase (0, 5, 10 and 20 g/100 kg flour) on bread staling, a completely randomized experiment with factorial design and 3 replications was conducted. Bread staling was determined after 0, 24, 48 and 72 hours of storage. Correlation between variables was analyzed by simple and multivariate regression. Results indicated that addition of emulsifiers reduced the firmness of bread. E472 had the most and E471 had the least effect on bread firmness after 72 hours of storage. Addition of α-amylase reduced the bread firmness and this effect was less pronounced after 72 hours of storage. Correlation between variables based on the development of a model showed that in the first day of bread production, optimal levels of emulsifiers were 1%, 0.25% and 0.5% for Lecithin, E471 and E472, respectively. In case of simultaneous application of emulsifiers and enzyme, the optimal level of enzyme was 5 g/100 kg flour.

    Keywords: Bread staling, Emulsifier, α- amylase, Texture analysis, Sensory evaluation
  • N. Zamindar *, M. Shahedi Page 249

    To prepare a sheetable dough, potato granule and potato puree of Agria and Marfona potato-cultivars, corn flour, emulsifier ,shortening, water,starch, salt, garlic and pepper powder were used. Dough was sheeted to thickness of 1-2 mm and formed to desirable shape. These slices were baked at 125oC for 30 minutes. Prepared potato chips were packed in air or nitrogen atmosphere and stored in dark at 25oC. Peroxide value, bending strength and color of the samples were determined in 30 day intervals. Peroxide value was detected just at the end of the third month. Peroxide value in chips packed in nitrogen atmosphere was less than that in chips packed in air atmosphere. Atmosphere of packages had a significant effect on the bending strength of the chips (p<0.01). The bending strength of chips packed in nitrogen atmosphere was more than that of chips packed in air atmosphere. Storage time had significant effect on bending strength (p<0.01). Storage time and cultivar effects on lightness and darkness of chips (L in hunter lab system) were significant (p<0.01). Storage time and cultivar effects on yellowness and blueness (b) of chips were significant (p<0.05). Storage time, cultivar and packaging atmosphere had no significant effect on redness and greenness (a) of chips (p<0.05)

    Keywords: Shelf life, Texture, Color, Peroxide value, Formulated chips
  • M. Bakhshoodeh *, H. Shafiei Page 257

    Evaluating different aspects of government policy in terms of their indirect and welfare effects has been always of interest. In this study, the effects of gauranteed purchasing policy on land under cultivation and yields of cotton, potatoes and onions were investigated in Fars province. For this purpose, a Nerlove model was applied to time series data of 1972-02 after testing their stationary to estimate the cultivated lands and yields functions of these products. The use of protection rates as explantory varrables is one of the interesting characteristic of such a model. Although the results were not similar for all the products, the indication is that the policy has not had significant influence on the land areas and yields of cotton, potatoes and onions. However, taking into account that the policy has been recentely commenced in Fars, and that the policy takes time to become effective, the policy may result in different outcomes in the long run.

    Keywords: Gauranteed purchasing policy, Cotton, Potatoes, Onions, Effective protection rate, Stationary, Co-integration test, Fars province
  • S. S. Hosseini *, E. Hassanpour, S. Y. Sadeghian Page 267

    The first Iranian hybrid monogerm cultivar of sugarbeet was developed in 2000 after an 8-year period of R&D activity. The cultivar is not only a high yielding variety but enjoys a good resistance to bolting and Sercospora. The study sought to estimate the rate of return to the public investment made to develop this variety, using the economic surplus approach. The results revealed that the investment has got an internal rate of return of 117 percent and that it has produced an exchange saving of $28.7 million. This finding indicates that the investment has been highly productive and that the field suffers underinvestment.

    Keywords: Agricultural R&D, Research seturns, Economic surplus, Rasoul sugarbeet variety
  • O. Rafieyan *, A. A. Darvishsefat, M. Namiranian Page 277

    The aim of this study was to detect change of the forest area in the north of Iran between 1994 and 2001. The study area was covered by a 1:25000 topographic map (about 15000 ha) in Babol forests. The forest map of 1994 was extracted from 1:25000 topographic digital map. Landsat 7 ETM+ image dated July 30, 2001 was analyzed to produce the forest map for the end of the period. Since the evaluation of the image quality illustrated it less than ±1DN in the ETM 2, 4, 5, the rectification of the stripping distortion was ignored. There were also duplicate scan lines and sweep distortions in all the spectral bands. Orthorectification was implemented using ephemeris data and digital elevation model. Several spectral transformations such as rationing, PCA, Tasseled cap and image fusion (using Color space transformation and Spectral response method) were performed on the ETM+ data. The sample ground-truth map was prepared using GPS in 3% of the study area. In order to classify the image, hybrid classification method (digital and visual), using original and synthetic bands, was employed. At first the image was classified using maximum likelihood classifier. The most accurate map (overall accuracy and kappa coefficient equal to 94.56% and 0.89, respectively) was converted to the vector format and then it was edited on the basis of various color composites, fused images and other ancillary data. The obtained map showed overall accuracy and kappa coefficient equal to 96.39% and 0.927, respectively. The comparison of the classified map with the forest map of 1994, illustrated that 751 ha of forest area (equal to 8.2% of the previous forest area), were decreased. This includes a 417 ha increase (mostly reforested areas) and a 1168 ha decrease over the study period. The findings indicate the high potential of ETM+ data in forest mapping and change detection over the whole extent of the northern forest of Iran.

    Keywords: Forest map, Change detection, Remote sensing, Landsat 7, Image classification, Ground-truth map
  • R. Amooaghaie * Page 289

    Ferula ovina is one of forage species of Isfahan and Chaharmahal va Bakhtiari whose natural spreads are under destruction. Finding information about its seed dormancy, effective factors in the dormancy breaking and also about optimal conditions of seed germination is necessary for recovery of this plant spreads. To actieve that goal, two factorial experiments were performed in completely randomize design. First experiment was performed with 6 replications for evaluation of effect of seed age, light and cold duration factors on seed germination percentage. In the second experiment, the effect of cold duration and seed age on T50 Ferula seed was investigated in 3 replications. The results showed that one-year storage reduced seed germination percentage, but this reduction was not statistically significant. One-year-old seeds compared to freshly harvested seeds showed greater T50 which indicate the reduction of seed vigor and germination velocity. Data analysis showed that light effect was significant at 1% level. The germination rate in the light was 45.6% greater than in darkness. Therefore, Ferula seeds were positive photoblastic and their germination depended on light. Also, moist chilling had significant influence on Ferula seed germination. Moist prechilling for 7-9 weeks was the best treatment for dormancy breaking of Ferula seeds. This improved seed vigor and enhanced rate of germination but it could not replace light effect. In either situation, light was required during the germination test for optimal results. The need to cold and light may be in the direction of adaptation to ecologyical conditions naturally found in the habitat of this plant in Chaharmahal.

    Keywords: Light, Cold, Seed age, Dormancy, Ferula ovina
  • The Effects of Different Preservative Solutions on the Vase Life of Cut Tuberose (Polianthes tuberose L.) cv. Goldorosht-e-Mahallat
    M. M. Jowkar *, H. Salehi Page 299

    Tuberose is one of the tropical and subtropical bulbous cut flowers cultivated extensively in most floricultural regions of Iran. Although it has a high potential for a long vase life after harvest, tuberose declines rapidly at home. In order to overcome this problem, two experiments were conducted on a local cultivar, “Goldorosht-e-Mahalat”, using a completely randomized design. To find a suitable preservative which provides the longest vase life for tuberose, the experiment was carried out by applying the carelessness of most consumers: not recutting stem ends nor changing the vase solutions. In the first experiment the preservative solutions were: sucrose (1, 2 and 3%), silver thiosulphate (0.4, 0.8 and 1.2 mM), silver nitrate (50, 100 and 150 mgl-1), citric acid (150, 300 and 450 mgl-1) and tap water as the control. In the early days of the experiment, silver thiosulphate caused severe burning of the florets, silver nitrate caused the wilting of the florets and bent the end of the flower spikes and sucrose didn’t have any positive effect, but decreased the vase life. The longest vase life belonged to citric acid, after which the control (tap water) was placed. The second experiment was conducted to determine the role of the water quality and citric acid. The treatments were: sterilized distilled water, citric acid made with sterilized distilled water (150, 300 and 450 mgl-1) and tap water as the control. The longest and the shortest vase life belonged to sterilized distilled water and the control (tap water) respectively. The citric acid prepared with sterilized distilled water had a desirable effect on the vase life of cut tuberose flowers. This effect increased with the increment of the acid up to 450 mgl-1.

    Keywords: Citric acid, Postharvest, Silver thiosulphate, Sucrose, Cut flower, Polianthes tuberose L., Floral preservatives, Silver nitrate
  • J. Amiri *, M. Rahemi Page 311

    This research was conducted to investigate the changes of GA3-like substances in the stratified (0, 10, 20, 30 days at 10oC) and non-stratified seeds of two olive cultivars, namely ‘Arbequina’ and ‘Zard’. In the first experiment stratified seeds of these cultivars (10 g) were extracted with ethanol (80%), purified by ethyl acetate, and then separated by thin layer chromatography (TLC). To compare the biological activity of separated zones, lettuce hypocolyl assauy was used. The results obtained in this part of study indicated that the amount of GA3-like substances increased as the stratification period increased. In the second experiment extracts were made from different parts of non-stratified seeds of both cultivars. The result of the second experiment showed that the GA3–like substances of embryos of non-stratified seeds were higher than other parts of the seed.

    Keywords: Stratification, GA3-like substances, Chromatography, Olive seed
  • The Effect of NH4/NO3 Ratio on Growth and Yield of Some Different Strawberry Cultivars (Fragaria xananassa Duch.)
    M. Haghighat Afshar *, M. Babalar, A. Kashi, A. Ebadi, M. A. Asgari Page 321

    Some strawberriy cultivars (Fragaria x ananassa Dutch. cv. Aliso, Selva, Gaviota and Camarosa) were grown hydroponically with five NH4:NO3 mM concentration ratios (0/6 (S1), 0.25/6 (S2), 0.5/6 (S3), 1/6 (S4), 2/6 (S5) and constant nitrate concentration in three replicates for two seasons: Summer and Winter, in greenhouses of Agriculture Faculty of Tehran University. The results are reported as Follows: In summer shoot dry weight and shoot/ root ratio were highest in 0.25 and 0.5 mM NH4-N and were constant in remaining solutions with higher ammonium concentration. Increasing ammonium concentration resulted in decreasing the root dry weight. Aliso and Selva had the highest shoot and root dry matter respectively. Gaviota had the highest runner. In winter, shoot dry matter was highest in plants grown in S5 solution. Increasing ammonium from 0 to 0.5 mM decreased fruit yield but more ammonium in S4 and S5 solution increased yield. Root and fruit dry matter were highest in Selva. Yield and Fruit fresh weight were highest in Gaviota. Camarosa had the highest shoot dry weight. In summer shoot dry weight was significantly higher than in winter. Due to the high yeild, commercial use of the S5 solution and the cv. Gaviota is recommended.

    Keywords: N- NH4, N-NO3, Strawberry, Vegetative growth, Productive growth
  • R. Karimizadeh *, H. Dehghani, Z. Dehghanpour Page 337

    To facilitate the interpretation of data from a genotype by environment experiment (GE), a cluster method is proposed to group genotypics according to their response to the environments especially when the GE interaction is large. The interaction structure of two-way classification data often can be identified if the data stratified into homogeneous subsets. In this paper four GE interaction cluster methods are proposed for this purpose. The stability of the 10 maize hybrids including 9 hybrids that were the best hybrids in yield trials and KSC 301 (check hybrid) were evaluated for 2 years in 4 locations of Iran. The randomized complete block design with 4 replications was conducted for each environment with different layouts. Simple analysis of variance revealed significant genetic differences between hybrids for grain yield. The results of combined analysis of variance indicated that genotype × year, genotype × location, and genotype × year × location interaction effects were significant (P < 0.01). Results also showed that models 1 and 3 and models 2 and 4 had the same responses. Hybrids 8 (K1263/1 × KE8212/12) with high yield stability in both models 1 and 3 were in one group and other hybrids were in another group. In models 2 and 4 results led to 3 groups: Group1 included hybrids 3, 7 and 9 that were very stable and had high yield group 2 included hybrid 1 alone that had medium stability and yield and group 3 included other hybrids that had low stability and yield.

    Keywords: Genotype × environment interaction, Stability, Cluster analysis, Corn
  • M. Falahati-Anbaran *, A. A. Habashi, M. Esfahany, S. A. Mohammadi, B. Ghareyazie Page 349

    Annual medics are used for hey production, soil protection, biological fixation of N2 and green manure. In the present study, the inter and intra specific genetic diversity and relatedness of 4 diploid and two tetraploid (M. rugosa and M. scutellata) annual medics were evaluated using microsatellite markers. PCR analysis was performed on genomic DNA from individual plant and PCR products were detected using standard polyacrylamide sequencing gel. Totally twenty five polymorphic alleles were observed in the studied species. Average intra-specific genetic diversity ranged from zero (0.0) in both M. rugosa and M. scutellata to 0.114 in M. minima species, and the level of genetic diversity was similar in both M. orbicularis and M. truncatula species. Analysis of molecular variance (AMOVA) was used to partition the overall genetic diversity into within and among species, and between diploids and tetraploids. The results revealed significant (P<0.05) inter and intra-specific genetic variation. Pairwise comparisons based on Fst indicated significant differences among all of the species. Clustering analysis using UPGMA algorithm based on coancestary coefficient revealed a clear genetic relationship among species. The hypothesis on a common origin of two tetraploid species was supported by UPGMA clustering and phylogenetic analysis. The high level of Genetic diversity in spiny pod species respect to spineless pod species suggested the high importance of species with spiny pods in annual medics evolution. The findings support the usefulness of microsatellite markers for assessing inter and intra specific genetic diversity, differentiation and genetic relationships.

    Keywords: Annual medics ( Medicago spp.), Genetic diversity, Microsatellite markers, Analysis of molecular variance (AMOVA)
  • A. Siah-Marguee *, M. H. Rashed-Mohassel, M. Nasiri-Mahallati, M. Banayan-Awal, H. Rahimiyan-Mashhadi Page 361

    This study was conducted in a sugar beet field at Collage of Agriculture Experimental Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. In order to describe the pattern of spatial variations and density of Chenopodium album, Solanum nigrum, Amaranthus sp., Portulaca oleracea, Echinochla crus-galli, and Convulvulus arvense as the main prevalent annual and perennial weeds of sugar beet fields, geostatistic methods were used. Samples were taken by systematic method from the corners of (7m × 7m) grids, using (0.5m × 0.5m) quadrates in three stages (before application of herbicides, after herbicide treatment, and before harvesting sugar beets). The integrity of spatial variation of variables was determined by using variogram functions and distribution maps of species. The variograms indicated that variations of all variables did not happen by chance. The maximum and minimum ranges of variation were observed in Solanum nigrum (by 142.7m) and Portulaca oleracea (by 1.5m), respectively. Both maximum and minimum ranges of variations were related to pre herbicide application. The highest and the lowest spatial correlations were related to Amaranthus sp. (in the third sampling treatment) and Solanum nigrum (in the first stage of sampling), respectively. The spatial distribution maps confirmed the patchiness distribution of the weeds. The patch of weed was constructed from a dense point at the center, gradually tapering toward the edges. The patches were skewed across the rows and irrigation channels. The structure of patches altered during the growing season. Any information on the distribution of weeds in the fields can be useful to improve decision makings in relation to applying the herbicides, selecting the herbicide type or applying the amount of herbicide. Also it can be useful to better design of weed control programs.

    Keywords: Sugar beet, Weed, Patchiness distribution, Variogram, Kriging, Spatial correlation
  • H. R. Bagheri *, G. Saeidi, P. Ehsanzadeh Page 375

    Safflower (Carthamus tinctorius L.) is an oilseed crop and can have a considerable contribution to vegetable oil production in the country, since it has a high adaptability to different environmental conditions. This crop is grown in summer time as a second crop in Isfahan province. Therefore, this study was carried out to investigate the agronomic characteristics of the safflower breeding lines which were isolated from local populations of Iran in early spring and summer planting dates. Seven genotypes were evaluated at two planting dates, early spring (16 March) and summer (21 June), using a randomized complete block design (RCBD) with 4 replications at the research farm of Isfahan University of Technology. The results showed that the number of days to emergence, days to flowering and maturity and plant height decreased considerably in the summer planting date. However, the harvest index, seed yield per plant and seed yield per plot and oil yield increased in this planting date. Yield components were not significantly different in the two planting dates, except that 100-seed weight was significantly and considerably more in the second planting date. The average seed yield of genotypes was 2498 and 2845 kg/ha in spring and summer planting dates, respectively. In the first planting date, seed yield varied from 1876 Kg/ha, (for Kouseh genotype as check variety) to 2908 Kg/ha for E2428 line (selected from Isfshan population). In the second planting date, seed yield had a variation of 2124 to 3186 Kg/ha for the genotypes of S3110 (selected line from Khorasan population) and C111 (selected from Kouseh population), respectively. In the second planting date the check variety (Kouseh population) had a seed yield of 2965 Kg/ha. In both first and second planting dates, genotypes of E2428 and C116 (selected line from Kouseh population) had the maximum oil content in the seed, (33.9% and 32.3%د respectively). Genotype by planting date interaction was significant for seed yield and oil yield, since late planting date reduced seed yield in genotypes of S3110 and E2428, but it increased these traits in other genotypes.

    Keywords: Safflower, Planting Date, Agronmic Traits
  • M. R. Jazayeri *, A. M. Rezai Page 393

    This study was conducted at the Research Farm of Isfahan University of Technology in 2003 to evaluate drought tolerance potential of 20 oat (Avena sativa L.) genotypes including 14 cultivars released in Canada, two cultivars released in the United States of America and Switzerland and four Turkish breeding lines. A randomized complete block design with three replications was used in each irrigation treatment (i.e., irrigation after 70±3 and 130±3 mm evaporation from class A pan). Results of analysis of variance revealed significant differences among cultivars for all studied traits in both irrigation treatments, with the exception of plant height at heading stage and biological yield in stress condition. Stress condition significantly reduced all the traits. Also, the interaction of genotypes by irrigation treatments was significant for days to heading, grain and biological yields and 1000-grain weight. To evaluate drought tolerance of the studied cultivars, Rosielle and Hamblin tolerance index, mean productivity (MP), Fischer and Maurer stress susceptibility index and Fernandez geometric mean productivity and stress tolerance index were calculated based on yield data in stress and non- stress conditions. According to the obtained results, stress tolerance index seems to be the most effective index to identify tolerant genotypes. Rank correlations of stress tolerance index and grain yields in stress and non-stress conditions were 0.93 and 0.78, respectively. Based on this index, Boyer and Paisley were found to be the most tolerant cultivars.

    Keywords: Drought stress, Drought tolerance indices, Oat
  • Kh. Abolhasani *, G. Saeidi Page 407

    This experiment was conducted to evaluate drought tolerance of selected lines from local populations of safflower (Carthamus tinctorius L.) at the Research Farm of Isfahan University of Technology in 2002. In this study, the 12 selected safflower lines from different local populations along with two exotic cultivars and a local population were evaluated at two different irrigation regimes, using a randomized complete block design with three replications. The first and second irrigation regimes were based upon the depletion of 50% and 85% of soil moisture content, respectively. The results showed that there were significant differences (p<0.01) among the genotypes for seed yield in both irrigation regimes. Also, the interaction between genotypes and irrigation regimes was significant (p<0.05). Based upon the genotype by environmental interaction analysis (method of Sneller and Dombek), the genotype H27 had the highest tolerance to drought stress, and its seed yield in the first and second irrigation regimes was 3353 and 3072 kg/ha, respectively. The growing variety in Isfahan province (Koseh population) was the most sensitive genotype to the drought stress and had a seed yield of 3525 and 2394 kg/ha in the above irrigation regimes, respectively. The assessment of different water stress indices (SSI, STI, TOL, GMP and MP) revealed that STI seems to be the most suitable index for recognizing the more tolerant genotypes to drought conditions and based on this index, E2428 was the most tolerant genotype, and the exotic cultivar of Ac-Sunset (from Canada) was the most sensitive one. The seed yield for genotype E2428 was 4174 and 3458 kg/ha, and for the genotype Ac-Sunset was 2004 and 1438 kg/ha in the first and second irrigation regimes, respectively.

    Keywords: Safflower, Genotype, Tolerance, Drought
  • G. Saeidi *, A. Khandan Page 421

    The precision of evaluation for agronomic traits is very important in the field experiments to determine the genetic potential of genotypes or effect of treatments. The precision of the experiment mainly depends on the number of replications. The objective of this study was to investigate the effect of number of replications on the precision of genotype evaluation, estimation of variance components and on the heritability for agronomic traits in flax (Linum usitatissimum L.). In this study, nine genotypes of flax were evaluated for different traits, using a randomized complete block design with 8 replications. The results showed that the reduction of error variance due to increasing the number of replications mainly depended upon the type of the trait. For evaluation and estimation of heritability for number of seedlings /m2 and plant height, 3 and 2 replications were suitable, respectively. The results also showed that using more than 2 replications had no considerable effect on the prescision of evaluation, nor on the increase of heritability for days to maturity. Based upon the results, for evaluation of the number of capsules per plant, 3 or 4, and for seeds per capsules, 4 replications can be suggested. For seed yield that is the most important economic trait in flax, a relatively constant estimated mean and broad-sense heritability were obtained with 4 to 8 replicationshowever, using 2 or 3 replications over-estimated the mean of the triat (approximately 11%) and under-estimated the broad-sense heritability about 27% and 10%, respectively. With 2 replications, the estimated mean and broad-sense heritability for seed yield were 2017.6 kg/ha and 72.1%, respectively. Gain from selection for seed yield based on evaluation of genotypes with 2, 3 and 8 replications was estimated as 787, 796 and 798 kg/ha, respectively. Therefore, it seems that 2 replications can also be used for seed yield evaluation of genotypes in breeding programs of flax.

    Keywords: Evaluation, Number of replications, Precision, Agronomic traits, Heritability, Flax
  • M. Moradi Shahrbabak *, M. Sadeghi, S. R. Miraei Ashtiani, M. B. Sayadnejad Page 437

    This research was carried out to investigate the heterogeneity of milk yield variance components in different production levels of holstein cattles. The first lactation milk yield records of 95945 Holstein cattles, which had calved in 651 herds through years 1991 to 2000, were used in this research. Data was collected by the Animal Breeding Center of Iran and adjusted for two-time milking per day. Records were classified into three classes: low (less than 5275 kg), average (5275-6874 kg), and high (more than 6874 kg) based on the level of production. Variance components and genetic parameters were estimated using single and three-trait animal models for each class and three classes with Derivative Free Restricted Maximum Likelihood methods (DF-REML). Bartlett test showed significant differences for variance components between classes. Milk yield heritability was estimated as 0.205, 0.276, and 0.196 for low, average, and high class, respectively, in both single and three-trait analysis. The gentic correlation coefficient between classes ranged from 0.80 to 0.85, Phenotypic correlation coefficients between classes were low and ranged from 0.17 to 0.19. The highest rank correlation coefficient between estimated breeding value by single and three-trait model was obtained in average class. The average changes in the rank of common animals in the top 1% of cows were greather than the top 5% of bulls. Adjustment for heterogeneity of variance components suggested selecting more top cows from herds with high level of production.

    Keywords: Milk yield, Variance component, Heterogenecity, Holstein
  • M. Vatankhah *, M. Moradi-Sharbabak, A. Nejati-Javaremi, S. R. Miraei-Ashtiani, R. Vaez-Torshizi Page 445

    In this study external fat-tail dimensions (upper, middle and lower width, length, length of gap, depth and upper circumference) and fat-tail weights collected on 724 Lori-Bakhtiari sheep were used to study external fat-tail dimensions and their relationships with fat-tail weights. Sheep were 3 months to 6 years old and slaughtered at the industrial slaughter house of Joneghan in Chaharmohal and Bakhtiari province in 2003. The mean of fat-tail dimensions were estimated as 15.83, 23.85, 24.73, 26.52, 14.96, 14.12 and 52.59 cm for upper width, middle width, lower width, length, length of gap, depth and upper circumference, respectively. Fat-tail weight varied from 0.10 to 20.60 with overall mean of 2.71 kg. Fat-tail percentage varied from 1.18 to 37.18 with overall mean of 11.87 percent. The effects of fixed factors of age, sex and body condition of sheep on all of traits were highly significant (p<0.0001). The least square means of all traits except fat-tail percentage were increased with increasing age of sheep. Lowest least square mean (± s.e) of 2.12 ± 0.25 kg fat-tail weight and 7.91 ± 0.72% fat-tail were observed for sheep having body condition score of 1 and the highest least square mean with fat-tail weight of 9.84 ± 0.56 kg and fat-tail percentage of 20.59 ± 1.63 were observed for sheep having body condition score of 5. Estimation of correlation coefficients among external fat-tail dimensions and fat-tail weight were positive and varied from 0.60 between upper fat-tail width and fat-tail weight to 0.83 between upper circomference of fat-tail and fat-tail weight. Upper circumference of fat-tail accounted for %69.5 of variation of fat-tail weight. This study showed that fat-tail weight in live sheep of Lori-Bakhtiari could be estimated using external fat-tail dimensions with very high accuracy (r = 0.904).

    Keywords: External fat-tail dimensions, Fat-tail weight, Correlation, Regression equations, Lori-Bakhtiari sheep
  • Investigation on the Effects of Different Levels of Energy and Energy to Protein Ratios on the Performance of Fars Native Laying Hens During the Second Phase of Production
    M. Arab-Abousaadi *, E. Rowghani, B. Hassanzadeh Page 457

    The effects of different levels of metabolizable energy and energy to protein ratios on the performance of Fars native laying hens were examined during the second laying phase. In a feeding trial, 216 Fars native hens 42 weeks old were randomly allotted to 9 experimental diets using 6 replicated groups of 4 birds per cage. The diets were formulated with 3 levels of ME (2700, 2900 and 3100 kcal/kg diet). At each level of energy, 3 energy to protein ratios (195, 215 and 239) were considered. The diets were fed ad libitum for a period of 20 weeks (42-62 weeks). The results indicated that there were no significant differences in egg production, egg weight, body weight gain and livability at the end of the experiment (65 week of age) (P>0.05). Daily feed intake was significantly lowered in hens fed the first (ME=3100 Kcal/kg, CP=15.87), second (ME=3100 Kcal/kg, CP=14.43), third ration (ME=3100 Kcal/kg, CP=12.99) and fifth (ME=2900k Kcal/kg, CP=13.5%) as compared with the seventh ration (ME=2700 Kcal/kg, CP=13.82). Feed intake and feed conversion ratios (FCR) significantly decreased as the dietary energy level increased (P<0.05). Feed consumption at the highest energy level was significantly lower than that at the lowest energy concentration. FCR was influenced by dietary energy level. Hens on the diet with 3100 Kcal ME /kg had lower FCR compared to 2700 Kcal ME/kg. The feed cost per 1 Kg egg production increased significantly with the elevation of dietary energy and protein levels (P<0.05).The results showed that a diet containing 11.31% CP and 2700 Kcal ME/kg adequately satisfied the maintenance and production requirements of Fars native hens during the second phase of production. Also, this ration was more economical.

    Keywords: Energy, Protein, Native laying hen, Productin phase
  • F. Vafaei *, K. Haddad Irani Nejad, P. Talebi Chaichi, M. Valizadeh Page 471

    During years 2000 and 2001, biology and population changes of two- spotted spider mite (T. urticae) was studied on five bean cultivars of two species at 25±1ºC temp., 45±4% RH and 15: 9 (L:D) photoperiod, using leaf disks made from 2-, 6- leaf and flowering stages of the plants. The mite mass rearing was carried out on tomato plants under the same environmental conditions and the effects of feeding on 4 cultivars of phaseolus vulgaris namely Chiti Var. Zanjan, Picher, Sunray, Contender and Vigna unguiculata, Var. Kameran as host plants. Biological features as fertility, percentage of egg hatch, duration of embryonic and larval development, percentage were also Studied of lraval mortality, duration of nymphal stages, developmental period from lava to pre- oviposition stages, oviposition period, adult mite longevity, number of progenies, their percentage mortalities, and sex ratios were determined. The results indicated that the two cultivars Chiti Var: Zanjan, Contender, and species Vigna unguiculatat Var. Kameran at 2- leaf stage appeared to be suitable hosts causing higher egg production and hatches, lower embryonic and larval developmental time and lower rate of larval mortality, lower nymphal developmental period, lower duration from larval stage to preoviposition, extended oviposition period and higher adult longevity. In contrast, the cultivars, Sunray and Picker were shown to be unsuitable hosts. Regarding 6- leaf stage, the cultivar Contender and Vigna unguiculatat, were considered as suitable hosts in relation to embryonic developmental time, number of larvae, duration of larval stage, and rate of mortalities, nymphal developmental time and duration from larval stage to pre- oviposition, extended oviposition stage, sex ratio and adult longevity. But the cultivars Chiti, Picker and Sunray appeared to be unsuitable hosts. In relation to the number of eggs and percentage of egg hatch, number of larvae and nymphs, nymphal mortality rates and sex ratio, the cultivars, Picker and Sunray were considered as suitable hosts at their flowering stage but Vigna unguiculatat and Contender were identified as unsuitable ones.

    Keywords: Two- spotted spider mite, Bean cultivars, Biology
  • N. Alizadeh *, A. Babai-Ahary, Y. Assadi, M. Valizadeh, B. Passebaneslam Page 485

    Rape seed (Brassica napus L.) containing more than 40 per cent oil is one of the best oilseeds for cultivation in Iran. Sclerotinia stem rot is one of the important diseases of the rape seed, the causal agent being Sclerotinia sclerotiorum. The aim of our study was to assess the effect of the disease on the quantity and quality of the extracted oil and remaining foodstuff in a field experiment. In this research three cultivars including Okapi, SLM046 and Talayeh were examined under field conditions using a factorial design (cultivars and inoculations were two factors under study). The cultivars were inoculated with SK4 isolate of S. sclerotiorum. The inoculation was done on the plant stems at 30 cm height above the soil using Lewartosca method during mid flowering stage. One thousand- seed weight and glucosinolate, erucic and oleic fatty acids contents of the seeds were determind after the harvest. The results indicated that the infected plants in comparision with the controls had a lower 1000- seed weight and oleic acid content and a higher glucosinolates and erucic acid contents. There were significant differences among the genotypes in respect to all the studied traits except 1000- seed weight. Inverse correlation was observed between 1000- seed weight and erucic acid content or oil glucosinolates contents. It was concluded that the disease can reduce quantity and quality of seed oil and other nutrient contents.

    Keywords: Rapeseed, Sclerotinia sclerotiorum, Quantity, Quality of oil
  • J. Shakarami *, E. Bazgir, M. Feizian Page 497

    To search for reproducible and environment-friendly antifungal agents, essential oils of five plant species including Myrtus communis, Mentha aquatica, Vitex agnus-castus, Thymus daenensis and Artemisia aucheri were studied for their inhibition effects on the mycelial growth of plant pathogenic fungi including Fusarium oxysporum, Pythium ultimum, Rhizoctonia solani and Gaeumannomyces graminis. The experiment was conducted using a completely randomized design of factorial experiment including three essential oil concentrations and three replications at 25±2 ºC on PDA. Results revealed that R. solani with 48.83 and P.ultimum with 89.62% mean of mycelial growth inhibition were the most resistant and the most susceptible fungi to the essential oils, respectively. The essential oil of M. aquatica and T. daenensis with 93.70 and 92.74% mean of mycelial growth inhibition showed the most inhibition effect and V. agnus-castus with 33.88% was the least mycelial growth inhibitor. The essential oil of M. aquatica and T. daenensis at 20 µl/petri plate (9 cm. in diameter) completely inhibited the mycelial growth of the tested fungi. Considering the high antifungal effect, and low human and environmental hazard of essential oils, it seems that the essential oils may be used for the control of plant pathogenic fungi, or at least they may be adopted as a model for the synthesis of new antifungal agents.

    Keywords: Essential oils, Fungicide, Mycelial growth inhibition, Non chemical control