فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا دلیلی کاجان صفحه 5
    ارزیابی سن اسکلتی و مشخص کردن مراحل رشد در ارایه طرح درمان و همچنین ثبات درمانهای ارتودنسی از جمله درمانهای ارتوپدی فانکشنال و جراحی های ارتوگناتیک از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. در تشخیص و ارزیابی این فرایند مهم، معیارهای بیولوژیکی متعددی مطرح شده است که به دلیل محدودیتهای استفاده از این معیارها، ایده بکارگیری شاخصهای جدید همچنان مهم جلوه می کند؛ از جمله این معیارهای جدید شاخص آنالیز مهره های گردنی می باشد. ابتدا از مهره های C2 تاC6 در شش مرحله تکاملی برای ارزیابی رشد استفاده می شد. اما امروزه روش جدید آنالیز مهره های گردنی با عنوان CVMS (Cervical Vertebral Maturation Stage) با ارزیابی سه مهره C2، C3وC4 در رادیوگرافی سفالومتری لترال در پنج مرحله تکاملی، مطرح می باشد. این روش از سهولت بیشتری برخوردار است و اعتبار بالاتری از آنالیز دست و مچ دارد.
    کلیدواژگان: فک پایین، مهره های گردن، درمان ارتودنسی
  • محمدحسین توده زعیم، حسین روان مهر صفحه 12
    بیان مساله: اهمیت بافت آدنویید در ارتودنسی در سال 1954 مشخص شد. از آن زمان به بعد متخصصان ارتودنسی سعی کردند تا ارتباط بین بزرگی بافت آدنوئید و اکلوژن در حال تکامل و مورفولوژی صورتی را مورد بررسی قرار دهند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تنفس دهانی به دلیل بزرگی بافت آدنویید بر روی معیارهای سفالومتریک دنتوفاسیال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 92 نفر درگروه سنی 15-6 سال در دو گروه مورد و شاهد (در هر گروه 46 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. افراد گروه مورد (شامل 32 دختر و 14 پسر با میانگین سنی 26/11 سال) مبتلا به تنفس دهانی بودند و علت اصلی آن توسط متخصص ارتودنسی و گوش و حلق و بینی، بزرگی بافت ادنویید تشخیص داده شده بود. افراد گروه شاهد (شامل 35 دختر و 11 پسر با میانگین سنی 33/11 سال) تنفس طبیعی از طریق بینی داشتند. رادیوگرافی های سفالومتری لترال دو گروه که در حالت اکلوژن سنتریک تهیه شده بودند، انتخاب گردید و بعد از انجام tracing و اندازه گیری دوازده متغیر دندانی صورتی، میانگین و انحراف معیار محاسبه گردید. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون t مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از دوازده متغیر اندازه گیری شده، میانگین شش متغیر اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان داد که با توجه به سطح معنی داری به ترتیب عبارت از: زوایای SN-Me.Go، Axis-Y،(Gonial) G، 1 to FH،SNB و PL-SN بودند.
    در گروه مورد نسبت به گروه شاهد، میانگین سه متغیر اول و SN-PL افزایش معنی دار و میانگین متغیرهای1 to FH و SNB کاهش معنی دار داشتند. میانگین سایر متغیرهای اندازه گیری شده، یعنی زوایای S، IMPA، SNA، ANB، Ar و ارتفاع تحتانی صورت (LH) اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    انسداد فضای نازوفارنکس به دلیل بزرگی بافت آدنویید بر روی مورفولوژی دنتوفاسیال تاثیر می گذارد و باعث الگوی رشدی عمودی صورت و رتروژن سانترال های بالا می شود.
    کلیدواژگان: بزرگی لوزه سوم (آدنویید)، تنفس دهانی، انسداد بینی حلقی، مورفولوژی دندانی صورتی
  • اسماعیل یاسینی، مریم پورکاظمی صفحه 19
    بیان مساله: پالپ به هنگام برداشتن پوسیدگی و یا به وسیله صدمات تروماتیک ممکن است اکسپوز شود. ماده ای که برای پوشش مستقیم پالپ (DPC) به کار می رود باید حتی الامکان سازگاری نسجی داشته باشد، دارای قدرت Seal بالا باشد و از نفوذ باکتری ها به پالپ جلوگیری نماید؛ همچنین بتواند باعث ساخته شدن پل عاجی شود. در حال حاضر کلسیم هیدروکساید معمولی ترین ماده مورد استفاده در DPC می باشد، اما این ماده با وجود تمام مزایایی که دارد، نمی تواند Seal بیولوژیک مناسبی فراهم کند؛ همچنین علاوه بر این به دلیل حلالیت بالا در طول زمان (در مدت 6 ماه) دچار تجزیه و تخریب می شود. MTA (Mineral Trioxide Aggregate) ماده ای است که قدرت بازسازی (Regeneration) بافت اولیه پالپ و پری رادیکولار را دارد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی کلینیکی موفقیت DPC بین کلسیم هیدروکساید و MTA انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای و کارآزمایی بالینی، هجده دندان خلفی که پالپ آنها در زمان تهیه حفره دچار اکسپوز مکانیکی شده بود و شرایط لازم DPC را داشتند، به طور تصادفی تحت درمان DPC با استفاده از MTA (در گروه مورد) و سمان کلسیم هیدروکساید (در گروه شاهد) قرار گرفتند؛ سپس در دو مرحله پیگیری (پس از 3 و 12 ماه) با استفاده از آزمونهای سرما، گرما و رادیوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ در مورد درد تحریکی یا خود به خود بین زمانهای پیگیری از بیماران سوال شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون دقیق فیشر (05/0=?) مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج کلینیکی به دست آمده حاکی از موفقیت درمان با MTA در مقایسه با سمان کلسیم هیدروکساید بود؛ به نحوی که 3 مورد از 9 مورد گروه کلسیم هیدروکساید نیاز به درمان ریشه پیدا کردند و 2 مورد آنها نیز علائم پالپیت برگشت پذیر داشتند ولی در گروه MTA تمام نمونه ها بدون علایم کلینیکی و نرمال بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق مشخص شد که MTA سازگاری نسجی دارد، عاج سازی را تحریک می نماید و Seal مناسبی ایجاد می کند و به عنوان یک ماده جایگزینی به جای کلسیم هیدروکساید برای پوشش مستقیم پالپ پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پالپ، پوشش مستقیم پالپ، MTA، کلسیم هیدروکساید
  • یدالله سلیمانی شایسته، علی اکبر خوشخونژاد صفحه 27
    بیان مساله: اختلال متابولیسم چربی ها به عنوان عامل خطر احتمالی در زمینه بیماری های پریودنتال و سایر بیماری های عفونی مطرح شده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سطح چربی های خون و بیماری های پریودنتال در بیماران قلبی- عروقی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 45 بیمار بستری در بیمارستان قلب شهید رجایی، در دوگروه مورد (27نفر) و شاهد (18نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. در هر دو گروه میزان چربی های خون شامل تری گلیسیرید، LDL و کلسترول تام از طریق آزمایشات لابراتواری و وضعیت پریودنتال با استفاده از شاخص CPITN ارزیابی گردید؛ سپس نتایج با استفاده از آزمون Mann Whitney U و ضریب همبستگی اسپرمن مورد تحلیل آماری قرارگرفت.
    یافته ها
    CPITN در گروه High Lipid بالاتر بود و ضریب همبستگی اسپیرمن بین تری گلیسیرید و0.283 CPITN، بین کلسترول و 0.372 CPITN و بین LDL و 0.280 CPITN حاصل شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، می توان اظهار داشت که رابطه مشخصی بین وجود بیماری پریودنتال و سطح لیپیدهای سرمی در بیماران قلبی- عروقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیماری قلبی، عروقی، کلسترول، LDL کلسترول، بیماری پریودنتال، عامل خطر، تری گلیسیرید
  • حمیدرضا پاک شیر، عبدالله زارع امامی، بهزاد ره سپار صفحه 33
    بیان مساله: کاهش طول مدت درمان ارتودنسی در بزرگسالان، یکی از اهداف مهم در درمان و تصحیح ناهنجاری ها می باشد. روش استفاده از کورتیکوتومی (Corticotomy) به عنوان حد واسط درمانهای جراحی و ارتودنسی در کاهش مدت زمان درمان مفید تشخیص داده شده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه سرعت حرکت دیستالی دندان کانین فک بالا با روش ارتودنسی توام با کورتیکوتومی و معمول ارتودنسی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی، تعداد ده بیمار بین سنین 17 تا 25 سال به روش نمونه گیری متوالی انتخاب شدند. پس از خارج کردن دندانهای پره مولر اول فک بالا و انجام مرحله اول درمان ارتودنسی، جراحی کورتیکوتومی در باکال و پالاتال یک سمت انجام گردید (آزمون) و سمت دیگر به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. پس از حذف التهاب ناشی از جراحی، حرکت دیستالی دندان کانین در سمت آزمون به روش تاکامی (Takami) با استفاده از فنر تیتانیوم آغاز گردید. در سمت شاهد، مشابه سمت آزمون حرکت دندان کانین با استفاده از فنر تیتانیوم انجام شد. میزان حرکت دندان بر اساس روگای پالاتالی، به عنوان نقطه مرجع، طی هشت هفته اندازه گیری شد. با روی هم قرار دادن تصاویر رادیوگرافی پانورامیک، میزان انحراف محور طولی (Tipping) دندان کانین، تعیین گردید. یافته های مطالعه با استفاده از آزمون کولموگرو- سمیرنوف و آزمون t مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان حرکت دیستالی دندان کانین در سمت آزمون، بیش از سمت شاهد بود (015/0= (P؛ این تفاوت بویژه در پایان هفته اول چشمگیرتر بود (000/0= (P؛ همچنین میزان انحراف محور طولی دندان مذکور در سمت آزمون، به مراتب کمتر از سمت شاهد بود (05/0 (P<، ولی اختلاف میزان از دست دادن انکوریج در دوگروه آزمون و شاهد معنی دارنبود (05/0 (P>.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، می توان اذعان کرد که حرکت دندان کانین متعاقب جراحی کورتیکوتومی نسبت به روش معمول ارتودنسی از میزان بالاتری برخوردار است؛ از این روش بویژه در بیماران با مال اکلوژن پروتروژن دنتوآلوئولی به منظور دیستاله کردن سریع دندان کانین می توان به خوبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کورتیکوتومی، رتراکشن کانین، انحراف محوری دندان
  • نادر ابوالفضلی، امیر اسکندری صفحه 42
    بیان مساله: روش های درمانی رژنراتیو یکی از راه های درمانی ضایعات پریودنتال می باشند که سعی در بازیافت انساج پریودنتال از دست رفته در اثر بیماری در اطراف دندان را دارند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای اثر EMP به تنهایی و همراه با پیوند استخوانی اتوژن (Autogenous Bone Graft) در درمان ضایعات پریودنتال انسانی داخل استخوانی دو دیواره انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش کار آزمایی بالینی یک سو کور و به صورت Split Mouth انجام شد، هشت جفت ضایعه پریودنتال داخل استخوانی دو دیواره مشابه با عمق پروبینگ 5 میلیمتر یا بیشتر و عمق ضایعه استخوانی 3 میلیمتر یا بیشتر به دنبال مرحله اول درمان مورد تحقیق قرار گرفتند. در سمت شاهد از EMP و در سمت مورد از EMP به همراه پیوند استخوانی اتوژن استفاده شد. داده های حاصل از اندازه گیری های متغیرها قبل و بعد از درمان با استفاده از آزمون آماری t-paired غیر پارامتریک ویلکاکسون ارزیابی شدند. برای مقایسه میزان تاثیر دو روش با یکدیگر اختلاف میانگین هر یک از روش ها با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    ابتدا دو گروه از نظر ایندکس پلاک و ایندکس لثه ای و متغیرهای بافت نرم و سخت اختلافی نداشتند. پس از شش ماه هر دو روش درمانی باعث کاهش معنی دار عمق پروبینگ و حصول چسبندگی شدند. تشکیل استخوان در هر دو گروه معنی دار بود ولی روش درمانی توام به طور معنی داری باعث تشکیل بیشتر و Resolution بیشتر ضایعه استخوانی شد (تشکیل استخوان 75/2 میلیمتر در مقایسه با 67/1 میلیمتر). میزانResorption Crestal در هر دو گروه تقریبا یکسان بود و اختلاف آن معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای مطالعه حاضر، هر دو روش درمانی باعث بهبود شاخصهای بالینی شدند. استفاده توام EMP به همراه پیوند استخوانی اتوژن باعث تشکیل بیشتر استخوان و Resolution بیشتر ضایعه استخوانی شد. لازم به ذکر است محدودیت در میزان پیوند استخوانی اتوژن قابل برداشت از منابع داخل دهانی از معایب این روش محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین ماتریکس مینایی، پیوند استخوانی، ضایعه دو دیواره
  • فاطمه عزالدینی اردکانی، احمد حائریان اردکانی، محمدحسین اخوان کرباسی، خدیجه دهقان طزرجانی صفحه 52
    بیان مساله: مطالعات انجام شده در مورد خطرات شغلی نشان می دهد که تعداد زیادی از دندانپزشکان در معرض ابتلا به انواع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی ناشی از این حرفه هستند. با توجه به این که جامعه دندانپزشکی نقش موثری در ارتقای وضع بهداشتی جامعه ایفا می کند، بروز مشکلات اسکلتی- عضلانی در این افراد باعث کاهش عمر خدمات مفید فرد می شود.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اولیه در مورد تعیین وضعیت اختلالات اسکلتی- عضلانی در جامعه دندانپزشکی شهر یزد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 70 نفر از دندانپزشکان شهر یزد انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند؛ سرشماری و روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه بود؛ اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری Chi-square مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    6/81% از دندانپزشکان حداقل یکی از مشکلات اسکلتی- عضلانی را دارا بودند. میزان شیوع بیماری های مورد مطالعه در طی دوران اشتغال به کار در جامعه مورد نظر بدین ترتیب بود: میزان ابتلای به درد گردن 1/47%، درد دست 2/36%، درد مچ 8/34%، درد ستون فقرات پشتی و کمری 3/33%، درد شانه 59/11% و درد زانو 8/2% بود. از کل جامعه 5/72% سابقه خانوادگی دردهای فوق را نداشتند و فقط 5/4% قبل از اشتغال به این دردها مبتلا بودند؛ رابطه بیماری با عوامل سن و جنس، محل کار و سابقه کار ساعت کار روزانه، انجام ورزش و کاربرد بیشتر دید مستقیم مورد بررسی قرار گرفت که بسیاری از این ارتباطات معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    پیشگیری از مشکلاتی که سبب درد و رنج و تنزل کیفیت و کمیت کار می شود، دارای اهمیت است و باید با آگاه کردن دندانپزشکان و ترغیب آنها به ورزش گامی در این جهت برداشت.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، دندانپزشک، یزد
  • داریوش گودرزی پور، سعید ابراهیمی مقدم صفحه 61
    بیان مساله: چندین دهه از کاربرد فناوری رادیوگرافی به عنوان ابزار پاراکلینیکی دقیق می گذرد و همواره سعی شده است که تدابیر حفاظتی در برابر اشعه یونیزان رعایت گردد. این مساله در حیطه کار دندانپزشکان به دلیل استفاده مکرر از دستگاه رادیوگرافی در مطب از اهمیت خاصی برخوردار است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان رعایت اصول بهداشت و حفاظت در برابر اشعه ایکس در مراکز دارای دستگاه رادیوگرافی داخل دهانی شهرستان یزد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، اقدامات حفاظتی در سه بعد حفاظت پرتونگار، حفاظت محیط کار و حفاظت بیمار مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق با استفاده از پرسشنامه و مراجعه به مراکز دارای دستگاه رادیوگرافی داخل دهانی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 7/33% از مطبهای دندانپزشکی،10 درمانگاه، 3 موسسه و دانشکده دندانپزشکی شهر یزد مجهز به دستگاه رادیوگرافی داخل دهانی می باشند. در زمینه حفاظت پرتونگار، میزان رعایت اصول بهداشتی و حفاظتی مناسب بود. 7/7% از مطب ها دارای اتاق رادیوگرافی سربکوبی و 1/23% دارای پاراوان بودند و در 2/69% اصول فاصله و محل مناسب رعایت می شد. در زمینه حفاظت محیط کار، سنجش نشت اشعه در 1/23% از مطب ها، 70% از درمانگاه ها، تمام موسسات و نیز دانشکده دندانپزشکی انجام می شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در هیچ واحدی از لوکالیزاتور مستطیلی، حفاظ تیرویید و فیلم نگهدار استفاده نمی شد و از روپوش سربی نیز در بعضی از مراکز و در موارد خاص استفاده می شد، می توان چنین نتیجه گرفت که حفاظت بیمار کمتر مورد توجه است. عدم رعایت نکات حفاظت در برابر تشعشع با عدم آگاهی کافی پرتونگاران مرتبط می باشد. فقدان دانش و آگاهی دست اندرکاران سبب کاهش تقاضای بعضی از تجهیزات حفاظتی و در نهایت کمبود این وسایل در بازار می گردد.
    کلیدواژگان: اشعه ایکس، حفاظت، شهر یزد
  • محمدباقر توکلی، رضا تبارک، انوشه زرگر صفحه 68
    بیان مساله: سیمان های حاوی عنصر روی، دسته مهمی از سیمان های دندانپزشکی هستند که کاربردهای متنوعی در دندانپزشکی ترمیمی دارند. با توجه به اهمیتی که استاندارد بودن سیمان ها در امر درمان دارد، ارزیابی مستمر محصولات شرکتهای تولیدکننده ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری مقاومت فشاری، زمان سخت شدن و ارزیابی قابلیت انحلال و تجزیه پذیری سیمان های اوژنول - اکسید روی، فسفات روی و پلی کربوکسیلات محصولات تولید داخل انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، نمونه های مورد استفاده از تولیدات یک شرکت داخلی به عنوان نمونه های آزمون و نمونه های شرکت Harvard آلمان به عنوان شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. برای اندازه گیری مقاومت فشاری هر سه نوع سیمان، با استفاده از محاسبات آماری از یازده نمونه استفاده شد. برای اندازه گیری زمان سخت شدن سیمان اوژنول- اکسید روی، از شانزده نمونه و برای دو نوع سیمان دیگر از یازده نمونه استفاده شد. اندازه گیری قابلیت انحلال و تجزیه پذیری فقط برای سیمان اوژنول - اکسید روی و با استفاده از یازده نمونه انجام شد. نتایج حاصل با مقادیراستاندارد مربوطه مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین مقاومت فشاری سیمان های اوژنول- اکسید روی، فسفات روی و پلی کربوکسیلات روی به ترتیب 12.58±1.3، 37.21±5 و 35.86±2.1 مگاپاسکال حاصل گردید که هیچ یک با مقادیر استاندارد مطابقت نداشت. زمان سخت شدن سیمان های مذکور به ترتیب 29.04±0.71، 5.41±0.55 و 2.50±0.06 دقیقه بود که فقط دو نوع آخر با مقادیر استاندارد مطابقت داشتند. قابلیت انحلال و تجزیه پذیری سیمان اوژنول - اکسید روی %8.44±1.1 بود؛ این ویژگی نیز حائز شرایط استاندارد نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقادیر به دست آمده و مقایسه با مقادیر شاهد و استاندارد، نتایج حاصل بیانگر آن است که هیچ یک از سیمان های مورد آزمایش دارای شرایط استاندارد نمی باشند؛ بنابراین استفاده از آنها توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: سیمان اوژنول، اکسید روی، سیمان فسفات روی، سیمان پلی کربوکسیلات روی، مقاومت فشاری، زمان سخت شدن، قابلیت انحلال و تجزیه پذیری
  • محمدتقی چیت سازی، فرزانه کاویانی، جواد یزدانی صفحه 76
    بیان مساله: با وجود محدودیتهای رادیوگرافی، تشخیص مناسب ضایعات پریودنتال بدون در اختیار داشتن رادیوگرافی های دقیق امکان پذیر نمی باشد؛ زیرا رادیوگرافی، تصویر قابل مشاهده ای از استخوان پشتیبان را در اختیار قرار می دهد و به عنوان معیار ثابتی از مقدار استخوان پشتیبان در طی مطالعه عمل می نماید.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه دقت سه نوع رادیوگرافی پری اپیکال، بایت وینگ و پانورامیک در تعیین فاصله کرست استخوان آلوئول تا محل (Cementoenamel Junction) CEJ دندانها انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق مقطعی، 120سطح اینترپروگزیمالی دندانها به هنگام جراحی توسط پروب پریودنتال اندازه گیری و با عنوان اندازه واقعی ثبت گردید. قبل از جراحی 40 سطح تحت رادیوگرافی بایت وینگ، 40 سطح تحت رادیوگرافی پری اپیکال و 40 سطح تحت رادیوگرافی پانورامیک قرار گرفته بودند و فاصله CEJ تا کرست استخوان آلوئول بر روی نگاره رادیوگرافی توسط پروب پریودنتال اندازه گیری و ثبت شده بود. هر روش در گروهی جداگانه مورد تحلیل آماری قرار گرفت و ضریب همبستگی Pearson برای داده ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    هنگامی که ضخامت استخوان باقیمانده برای جراح در حد میلیمتر هم حائز اهمیت باشد، رادیوگرافی بایت وینگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ ولی هنگامی که تحلیل استخوان در حد متوسطی است، رادیوگرافی پانورامیک به دلیل این که در 89% موارد، تغییرات استخوانی را نزدیک به میزان واقعی نشان می دهد، می تواند مورد قبول باشد. همچنین بین میزان واقعی فاصله CEJ تا کرست استخوان و این فاصله در رادیوگرافی پری اپیکال همبستگی زیادی وجود داشت r=0.94) و (P<0.000. همبستگی Pearson در رادیوگرافی بایت وینگ و میزان واقعی نیز بسیار زیاد بود r=0.98) و (P<0.000. این همبستگی در بین رادیوگرافی پانورامیک و میزان واقعی نسبت به روش های رادیوگرافی بایت وینگ و پری اپیکال کمتر بود r=0.72) و (P<0.000. از طرفی در نواحی قدامی برای اندازه گیری تغییرات استخوان، روش رادیوگرافی پری اپیکال با ضریب همبستگی 93/0 نسبت به روش رادیوگرافی پانورامیک با ضریب همبستگی72/0 برتری دارد و پیشنهاد می گردد برای یررسی تغییرات استخوانی در این نواحی از رادیوگرافی پری اپیکال استفاده شود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، در مواردی که تغییرات استخوانی در حد شدید یا متوسط باشد، رادیوگرافی بایت وینگ از اهمیت ویژه ای در تعیین تشخیص برخوردار است؛ اما در مواردی که تحلیل استخوان اندکی وجود داشته باشد، می توان از رادیوگرافی پانورامیک استفاده نمود تا بیمار در معرض تشعشع بیشتری قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پری اپیکال، رادیوگرافی بایت وینگ، رادیوگرافی پانورامیک، تحلیل استخوان، کرست استخوان آلویول
  • مریم معماریان، روزبه معصومی صفحه 81
    بیان مساله: انتخاب دندانهای مناسب برای بیماران بی دندان همواره مساله پر اهمیتی در دندانپزشکی بوده است و روش های گوناگونی جهت این انتخاب تا به حال ارائه شده است.
    هدف
    مطاله حاضر با هدف ارایه روش های مناسب انتخاب دندان در بیماران پروتز کامل انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، تعداد صد نفر از مراجعه کنندگان و دانشجویان این مرکز در محدوده سنی 20-30 سال مورد بررسی قرار گرفتند که نیمی مرد و نیمی دیگر زن بودند. به منظور انجام تحقیق از کولیس با درصد خطای 01/0 میلیمتر و خط کش میلیمتری پلاستیکی قابل انعطاف برای اندازه گیری نقاط آناتومیک مورد نظر و فیس بو برای اندازه گیری پهنای صورت استفاده شد.
    یافته ها
    بین عرض مزیودیستالی شش دندان قدامی فک بالا و عرض مزیودیستالی شش دندان قدامی فک پایین رابطه معنی داری وجود داشت؛ این رابطه در مورد آقایان به صورت: (008/2-]عرض 6 دندان قدامی بالا× 83/0[=عرض شش دندان قدامی پایین) و در مورد خانمها به صورت (53/9 +] عرض شش دندان قدامی بالا× 59/0[=عرض 6 دندان قدامی پایین) بود؛ بین عرض شش دندان قدامی فک بالا و اندازه گوشه لب در حالت قوس فقط در مردان رابطه معنی داری وجود داشت که به صورت: (]اندازه گوشه لب در حالت قوس در مردان + 21/0[+ (63/39) = عرض شش دندان قدامی بالا) بود؛ این رابطه در خانم ها به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با وجود روش های مختلف جهت تعیین اندازه دندانها به نظر می رسد روش پیشنهادی کنونی، روش مناسبی جهت این تخمین است.
    کلیدواژگان: عرض دندانهای قدامی، اندازه دندانهای قدامی، دندانهای مصنوعی، انتخاب دندان مصنوعی
  • طاهره حسین زاده نیک، اعظم ملکوتی صفحه 88
    بیان مساله: موقعیت (Posture) سر و ستون گردنی(Craniocervical Posture) به عنوان عاملی موثر در رشد و نمو و عملکرد ساختارهای دندانی صورتی مطرح شده است. توجه به ارتباط بین Posture کرانیوسرویکال و انواع مال اکلوژن ها و فرم سر و صورت (مورفولوژی کرانیوفاسیال) می تواند در تصمیم گیری بهتر جهت درمان مال اکلوژن های مختلف مفید باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی وجود یا عدم وجود ارتباط بین Posture کرانیوسرویکال و مال اکلوژن های کلاس II و کلاس III اسکلتال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 76 بیمار مبتلا به مال اکلوژن اسکلتال کلاس II و کلاس III در دو محدوده سنی 11-9 سال و بالای 18 سال انتخاب شدند؛ از بیماران در موقعیت طبیعی سر (Natural Head Position: NHP) رادیوگرافی لترال سفالومتری تهیه شد. بعد از Tracing علاوه بر آنالیزهای رایج سفالومتری، زوایای کرانیوسرویکال(NSL/CVT،NSL/OPT) و زوایای سرویکوهوریزونتال (،OPT/HOR (CVT/HOR نیز جهت تعیین Posture کرانیوسرویکال اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با توجه به Posture کرانیوسرویکال، بیماران کلاس II اسکلتال بیشتر سرشان را به سمت جلو و پایین متمایل کردند (Flexion) و بیماران کلاس III اسکلتال بیشتر سرشان را به سمت عقب و بالا متمایل کردند (Extension)؛ در نتیجه مال اکلوژن این بیماران شدیدتر به نظر رسید. با افزایش سن، بیماران کلاس II اسکلتال سرشان را به سمت جلو و پایین بیشتر متمایل کردند و مال اکلوژن بیماران شدیدتر به نظر رسید؛ در صورتی که بیماران کلاس III اسکلتال با افزایش سن، سرشان را به سمت عقب و بالا متمایل کردند و باز هم موجب شدیدتر به نظر رسیدن مال اکلوژن شد. در بیماران کلاس II اسکلتال، Postureکرانیوسرویکال همبستگی معنی داری با رشد عمودی داشت، ولی با رشد افقی همبستگی کمی نشان داد. در بیماران کلاس III اسکلتال Postureکرانیوسرویکال با هیچ کدام از ابعاد رشدی عمودی و افقی همبستگی نشان نداد. در بیماران کلاس II و III اسکلتال، مقادیر Na.prep-point A وpog-Na.prep با Posture کرانیوسرویکال همبستگی معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که اساس طرح درمان در دیدگاه های جدید ارتودنسی از نمای صورت آغاز می گردد و با استفاده از نتایج حاصل از آنالیزهای سفالومتری تعدیل می گردد، توجه به Posture کرانیوسرویکال علاوه بر زوایای سفالومتری این مزیت را دارد که تشدید یا اصلاح روابط فکی با تغییر در موقعیت سر در طرح درمان در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: Posture کرانیوسرویکال، وضعیت طبیعی قرارگیری سر، وضعیت قرارگیری سر، کلاس II، کلاس III
|
  • Z. Dalili* Page 5
    Evaluation of skeletal age and determination of growth status had important and special roie in orthodontic treatment planning (such as functional orthopedic treatment and orthognatic surgery) and also in stability of it. There were several biologic indicators for the detection of the peak in mandibular growth. Due to the limitations of biological indicators application, idea of new indicators was seemed importantly. Cervical vertebral maturation (CVM) method is one of them. At first the detection of the peak in mandibular growth was based on the analysis of the second through sixth cervical vertebrae in six developmental stages. But a few improvements of the original CVM analysis were still needed. In this method, the peak in mandibular growth was determined based on the analysis of the second through fourth cervical vertebrae in five developmental stages. This method is easy, applicable and more valid than hand-wrist analysis method.
    Keywords: Orlhodolic treatment, cervical vertebral, mandibule
  • Mh. Toodeh, Zaeim*, H. Ravanmehr Page 12
    Statement of Problem: The significance of adenoid tissue in Orthodontia appeared in 1954. At that time,even as today, orthodontists had an enduring interest in the relationship between excessive amounts of adenoid tissue, the developing occlusion, and facial morphology.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate effect of mouth breathing with adenoid enlargement on dentofacia! cephalometric measurements.
    Material And Methods
    A sample of 92 subjects between the ages of 6 and 15 years old were studied in two study and control groups. In study group, 46 mouth breathers (32 girls and 14 boys) with mean of 1 1.26 years old were examined by orthodontist and ENT specialist in order to confirmation of nasopharyngeal obstruction.Control group contained 46 nasal breathers (35 girls and 11 boys) with mean of 11.33 years old. For each patient in centric occlusion, a lateral cephalogram was taken and traced. 12 dentofacial variables were measured and statistical t-test was conducted by calculating the mean, standard deviation and p-value of parameters. Statistical t-test for mean oi~ dentofacial variables for the two groups revealed that some of variables were significantly different.
    Results
    In study group Z Go.Me-SN, Z Y-A.xis, Z Go, Z SN-PL variables were significantly higher than control group and Z HoFIl, Z SNB were significantly lower. The other dentofacial variables (ZS, IMPA,Z SNA, Z ANB. Z Ar and LH) didnt show any significant difference.
    Conclusion
    Adenoid enlargement and nasopharyngeal obstruction can affect dentofacial morphology and cause facial vertical growth pattern and upper centrals retrusion.
    Keywords: Adenoid enlargement, Nasopharyngeal obstruction, Dentofacial morphology
  • E. Yasini*, M. Pour Kazemi Page 19
    Statement of Problem: The pulp may be exposed during remove of caries or by traumatic and iatrogenic injuries. The material used to DPC, must be biocompatible, scalable and prevent bacterial leakage.Furthermore, it is better to stimulate dentinogenesis. Calcium hydroxide is most usual material for DPC. But it cannot provide a suitablcbiologic seal. Mineral irioxide aggregate (MTA) is also a suitable material for DPC.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the clinical success of DPC done with MTA or calcium hydroxide cement.
    Materials And Methods
    In this study eighteen posterior teeth without previous spontaneous pain that involved mechanicaly exposure was randomly selected and capped with MTA or calcium hydroxide. These teeth were evaluated by clinical vitality test and radiograph after 3 and 12 months, and patients were questioned about irritative or spontancus pain in this period. Statistical analysis was carried out by Usher exacttest (a-0.05).
    Results
    This study showed that in calcium hydroxid groud three had irreversible pulpitis and two teeth had symptom and signs of reversible pulpitis. While, In MTA group all cases were normaL and no clinical sign was evident.
    Conclusion
    MTA exhibited better results than calcium hydroxide cement for the capping of the pulp in human.
    Keywords: Pulp, Direct pulp capping, MTA, Calcium Hydroxide
  • Y. Soleimanie., Shayeste*, Ak. Khoshkhoo Nejad Page 27
    Statement of Problem: There are many risk factor for periodontal diseases and from this point the disorders of lipid metabolism also may be a risk factor for pcriodononlal diseases.
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the relation of periodontal disease and disorder of lipids metabolism in cardio vascular patients.
    Materials And Methods
    In this sectional study, 45 patients who were hospitalized in shahid rajaee hospital divided and studied in two group, (included test group with 27 patents and control group with 18 patient). In both group the level of serum lipids including triglycerid, total cholesterol and LDL cholesterol were determined and periodontal status were estimated by CPITN index. Then statistical result processed by Mann-Whiney U test and spearman- correlation.
    Results
    The results showed thai CPITN index in high lipid group was more than low lipid group and spearman correlation between triglycerid and CPITN was 0.2S3 between cholesterol and CPITN was 0.372 and between LDL and CPITN was 0.230.
    Conclusion
    In this study we found that there is a specific and significant relation between periodontal disease and serum lipids in cardio vascular patients.
    Keywords: Cardio, vascular patients, lipids, periodontal diseases
  • H. Pakshir*, A. Zare Emani, B. Rahsepar Page 33
    Statement of Problem: Reduction of orthodontic therapy treatment time is considered an important goal in the management of malocclusion in adult patients. Corticotomy- facilitated orthodontic treatment may be considered an intermediate therapy between orthognatic surgry and conventional orthodontics for reducing treatment time.
    Purpose
    This study was undertaken to evaluate and compare the rate of tooth movement of upper canine following corticotomy with conventional method.
    Materials And Methods
    Ten young adult patients, 17-25 years old was selected through sequential sampling procedure in orthodontics department of Shiraz Dental School. The patients exhibited different orthodontic problems and needed extraction of premolars. Following extraction of premolars and initial phase of orthodontic treatment, corticotomy were performed unilaterally on buccual and palatal sides of extraction area as described by Takami. The other imoperated sides were used as control. After subsiding the resultant inflammation, the activated NiTi spring was used and measurement of the amount of tooth movement were assessed by using Rugae as reference point. The panoramic radiographs were super imposed for evaluation of canines tipping. For analyzing the results, Kolmogorou- simirnov and t.tcst were used.
    Results
    The rate of canine tooth movement was much greater in the corticotomy sides than the unoperated (control) side (P=0.015). This was especially significant at the end of first week of tooth movement (P=0.000). Comparing the two sides, the amount of canine tipping was much lesser in corticotomy group than the control group (P=0.046). There was no significant difference concerning the anchorage loss between the two groups (P=0.410).
    Conclusion
    Corticotomy procedure had a positive effect on the rate of tooth movement with less tipping of the canines comparing to conventional orthodontic treatment. To get more benefit from this procedure, it is recommended to select those patients who do not need canine alignment after premolars extraction, such as bimaxillary dento alveolar protrusions.
    Keywords: Corticotomy, Canine tipping, Canine retraction
  • N. Abolfazli*, A. Eskandari Page 42
    Statement of Problem: Regenerative periodontal procedures are one mode of therapy that attempts to restore the lost supporting structures of the dentition around a previously diseased root surface.
    Purpose
    The purpose of this study was comparison between Enamel matrix proteins (EMP) used alone or in combination with autogenous bone graft (ABG) in the treatment of human intrabony periodontal defects.
    Materials And Methods
    This clinical trial study, was done on 8 pairs of matched two wall intrabony periodontal defects with 5 mm or more probing depth and 3 mm or more depth of intrabony component following phase I therapy. In control sites Enamel matrix proteins (EMP) and in lest sites EMP with autogenous bone graft (ABG) was used.
    Results
    No differences were found in terms of oral hygiene and defect characteristics, at baseline. Six months after treatment, both procedures significantly improved the clinical probing depth and clinical attachment level. Although bone fill was significant for both groups but EMP+ABG significantly showed more bone fill and defect resolution (bone fill 2.75mm versus 3.67mm). Crestal resorption was the same for both groups and its difference was not significant.
    Conclusion
    The results of this study demonstrates that both procedures improves clinical parameters and combined use of EMP with autogenous bone graft will promote more bone fill and more defect resolution. A difficulty in obtaining sufficient amounts of autogenous bone from intra oral sites is one of the limitations of this procedure.
    Keywords: Enamel matrix proteins, Two wall defect, bone graft
  • F. Ezoddini Ardakani*, A. Haerian Ardakani, Mh. Akhavankarbasi, Kh. Dehghan Tezerjani Page 52
    Statement of Problem: According to many researches done in the field of occupational disorders dentists are considered at the risk of musculoskeletal problems. These problems may cause reduction of job length of dentists.
    Purpose
    This study was done for evaluating the musculoskeletal disorders of dentists, practicing in Yazd.
    Materials And Methods
    This is a descriptive cross-sectional study, conveyed in Yazd city in 1999 by survey among all of working dentists with eye-to-eye contact questionnaire reply.
    Results
    Among dentists were interviewed 81.6% of respondents mentioned at least one of musculoskeletal problems. The mentioned disorders were respectively Neck (47.1%) hand (36.2%), wrist (34.8%), upper and lower parts of back (33.3%), shoulder (11.59%), knee (2.8%). About 72.5% of the individuals had no familial history and just 4.5% had these disorders before working as a dentist.
    Conclusion
    Results of this study revealed that majority of musculoskeletal disorders had significant relationship with age, gender, work place, working hours, level of exercise, direct vision and duration of the job of dental occupation.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Dentist, Yazd
  • D. Goodarzi Pour*, S. Ebrahimi Moghaddam Page 61
    Statement of Problem: A few decades have past from using radiographic technology as an accurate paraclinical method and always protective measurements is applicated against ionizing radiation. As dental radiography is a routine procedure in dentistry the importance of protective strategies is clear.Propose: The aim of this descriptive study is to evaluate the protection principles in centers which have intraoral radiographic devices in Yazd.
    Material And Methods
    We have considered all three aspects of practitioner, environment and patient protection using questionnaire and visiting those centers.
    Results
    33/7% of dental offices, 10 clinics, 3 institution and faculty of dentistry had intraoral radiographic equipments. Stablishment of protection principles for radiographer was favorable. 7.7% of centers had x-ray room with leaded walls, 23.1% had curtain, in 69/2% of centers radiographers stood in correct position and distance while taking radiograph. Regarding to protection of environment, beams leakage control in 23.1% dental offices, 70% of clinics, all institution and faculty of dentistry have done.
    Conclusion
    Non of the centers used rectangular localizator, thyroid shield, film holder and just some centers used leaded apron in specific circumstances. We have concluded that patient protection constitute less consideration. Generally lack of protective consideration is related to deficient knowledge of operators. Lack of information about protection equipments causes decrease of demanding of these tools and ultimately lack of these equipments in the market.
    Keywords: X-ray, Protection, Yazd
  • Mb.Tavakoli*, R. Tabarak, A. Zargar Page 68
    Statement of Problem: Zinc contained cements are so important among dental material as they have many indications and used in different ways therefore evaluation of their physical properties is so important in dentistry.
    Purpose
    The purpose of this research was to measure some physical properties of zinc-contained cements used in restorative dentistry. These cements included: Zinc oxide-eugenol, Zinc phosphate and Zinc polycarboxylate. Physical properties measured in this research were compressive strength, and setting time also Solubility & Disintegration were evaluated.
    Materials And Methods
    To perform this research two packs of each cement type were provided from an Iranian company products as prototypes and German HARVARD Dental GmbH company products as proof samples. For compressive strength 11 samples provided from any type of cement. For setting time test, 16 samples provided from Zinc oxide-eugenol and 11 samples from two other types. For solubility &disintegration beet, 11 samples provided only from Zinc oxide-eugenol cement. The results compared with standard.
    Results
    The results of Iranian product showed that compressive strength of Zinc oxide-eugenol- is I2.58±3 MPa, of Zinc phosphate cement is 37.2I±5.0 MPa and of Zinc polycarboxylate cement is 35.86±2.1 MPa.Setting time of Zinc oxide-eugenol cement is 2 9.04 ±0.7 1 min, of Zinc phosphate cement is 5.41 ±0.55 min and of Zinc polycarboxylate cement is 2.5±0.6 min. Solubility & disintegration of Zinc oxide-eugenol cement is 8.44±i.l%. None of these findings are in standard limit.
    Conclusion
    By the use of standard charts it is concluded that: Only compressive strength of Zinc oxide-eugenol cement is between standard limits and compressive strengths of two other types of the cements are less than standard limits. Also only setting time -of Zincoxide eugenol cement is in standard limit and setting times of two other types of the cements arent in standard limit. The German samples results were in standard limit. Solubility & disintegration-of Zinc-oxide eugenol cement isnt in standard limit. Therefore it is concluded that all types of these cements are not standard for use.
    Keywords: Zinc oxide, eugenol, Zinc phosphate, Zinc polycarboxylate cement, Solubility, disint
  • Mt. Chiisazi*, Kaviarri F., J. Yazdani Page 76
    Statement of Problem: In spite of the limitations of Radiography, diagnosing of periodontal diseases without having accurate radiographs is inadequate because it provides a visible image of the supporting bone to the clinician and works as a fixed measure of the supporting bone during the study.
    Purpose
    The aim of this study is to compare the precision of preiapical, bitewings and panoramic radiographs in determining the distance between the alveolar crest (AC) and cementoenamel junction (CEJ) of teeth.
    Materials And Methods
    Statistically this is a survey study in which 120 interproximal surfaces of teeth were measured during surgery by periodontal probing and recorded as the actual measurement. Then 40 sites underwent bitewing, 40 sites preapical and 40 others panoramic radiography and the distance of CEJ up to the alveolar crest of bone was measured on them by periodontal probe and recorded. Then each group was analyzed separately and the Pearson's correlation coefficient was examined for the data.
    Results
    The results of this study showed that when the thickness of the remaining bone in a millimeter limit is important for (he surgeon, the bitewing radiography has a prime importance, but when bone loss is moderate, the panoramic radiography showing %89 of the cases close to the actual measure, can be acceptable. On the other hand, in anterior sites for determining the bone alteration, preiapical radiography with a 0.93 correlation coefficient is superior to the panoramic radiography with a correlation coefficient of 0.72 and we suggest it for examining the changes of bone in these sites.
    Conclusion
    whenever the bone alteration is moderate or severe, it seems that, bitewing radiography is of particular importance, but when the bone loss is little, panoramic radiography can be used and there is no need to put the patient on unnecessary radiation.
    Keywords: Alveolar crest, Periapical radiography, panoramic radiography
  • M. Memarian*, R. Masoomi Page 81
    Statement of Problem: Choosing an appropriate tooth for edentulous patients is a very important step in dentistry.
    Purpose
    This research has been done for determination of proper procedure for tooth selection in edentulous patients.Methods and Materials: In this cross- sectional study 100 student and people who have come to a medical center (range 20-30 years old) were collected randomly and the size of their anterior teeth were determined. A gauge with 0.01 mm accuracy and flexible plastic millimeter was used in order for measurement of anatomic landmark. For achieving the relation between the sizes of teeth statistical analysis was done.
    Results
    50% of patients were female and the other 50% were male. We found a relationship between mesiodistal width of six maxillary anterior teeth and mesiodistal width of six mandibuMary teeth that can be shown as follow In men: six mandibular anterior teeth width= 0.S3 * width of six maxillary anterior teeth -2.008 In women: six mandibular anterior teeth width- 0.56 * width of six maxillary anterior teeth + 9.53 Also strong meaningful relationships between width of six anterior maxillary teeth and the width between corners of the lip in curve position have been noticed only in men which can be show' as follow:width of Six mandibular anterior tceth= 39.63 + 0.21+ the width between corners of lip in curve position for men
    Conclusion
    Although there are different ways for prediction of teeth size, it seems these findings can be helpful in determining and prediction of it.
    Keywords: Width of anterior teeth, Size of anterior teeth, Artificial teeth, Artificial teeth selection
  • T. Hoseinzadeh, Nik*, A. Malakooti Page 88
    Statement of Problem: Craniocervical Posture is a factor in the development and function of Craniofacial Structure. Previous studies of different samples have demonstrated associations between craniocervical posture and craniofacial morphology.
    Purpose
    This study aimed lo examine whether any significant association is evident or not between craniocervical posture and the occurrence of Class il & Class III skeletal malocclusions.
    Materials And Methods
    A sample of 76 subjects with Class II & Class III skeletal malocclusion aged 9-i 1 and>18 years were selected. None of them had received orthodontic treatment. Lateral cephalometric radiographs were taken in natural head position (NHP), and craniocervical and craniohorizental angels were traced and determined for analysis of craniocervical posture.
    Results
    According to the craniocervical posture, most class II skeletal patients have flexed heads and class MI skeletal patients have extended heads, as a result malocclusion in these patients seems to become more severe.With increase in age. class II skeletal patients have more flexed their heads and malocclusion become more severe, while with increase in age in class ill skeletal patients, their heads become extended and once again malocclusion thought lo be more severe. In class II skeletal patients, craniocervical posture has a significant correlation with the vertical growth pattern, but shows little correlation with the horizontal growth pattern. In class 111 skeletal patients, craniocervical posture shows no correlation to any of the vertical & horizontal growth patterns, of course the mean of vertical angles is less in these patients and probably in order to make these relation significant in Class III skeletal patients there is need for more samples, in class II & class III skeletal patients, the amount of Na.prep-point A and pog-Na.prep with craniocervical posture shows a significant correlation.
    Conclusion
    Consideration of craniocervical posture (in addition to cephalometric angles) lead to making better treatment planning.
    Keywords: Craniocervical posture, Head posture, Class II, Class III