فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 60، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طاهره سادات جعفرزاده کاشی، محمد عرفان، الهیار نزادی نیاسر * صفحات 69-77
    زمینه و هدف

    استحکام برشی پیوند و میزان ریزنشت مهم ترین خواص دنتین باندینگ ها می باشد زیرا در اتصال کامپوزیت به نسج دندانی نقشی اساسی دارد. ریزنشت باعث نفوذ عوامل باکتریال به توبول های عاجی و سطوح مینایی شده که حساسیت و عود پوسیدگی را به واسطه از دست رفتن ترمیم کامپوزیتی به دنبال خواهد داشت. استحکام برشی ناکافی پیوند، باعث شکست زودهنگام ترمیم در اثر حداقل نیروهای مضغی می شود. هدف اصلی از انجام این مطالعه مقایسه میزان ریز نشت و استحکام برشی باندینگ یک ادهزیو آزمایشگاهی با یک ادهزیو اسکاچ باند بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 60 دندان مولر بدون پوسیدگی برای تست باند برشی استفاده شد که به چهار گروه 15 تایی تقسیم گردید. متغیرهای این مطالعه، نوع باندینگ، مینا و عاج بودند. جهت تست ریزنشت از 20 دندان استفاده شد و به دو گروه 10 تایی تقسیم گردید. مراحل بر اساس استانداردISO TR 11405 اجرا گردید. داده ها پس از انجام نرمالیتی تست با استفاده از آزمون های پارامتریک و غیرپارامتریک مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. به علاوه توزیع Weibull بر روی داده ها صورت پذیرفت.

    یافته ها

    داده های تست ریزنشت و استحکام باند برشی اختلاف آماری معنی داری را بین دو گروه باند آزمایشگاهی و SbMP نشان ندادند (05/0>P). ریزنشت در دو باندینگ بین سطوح اکلوزال و ژینژیوال از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    باندینگ آزمایشگاهی نتایج قابل قبول و مشابه SbMP نشان داد. می توان نتیجه گرفت که باندینگ آزمایشگاهی دارای کیفیت کاربردی بالا و قابل مقایسه با مشابه تجاری آن است.

    کلیدواژگان: استحکام برشی، ریز نشت، باندینگ چند منظوره اسکاچ باند، عوامل باندینگ عاجی
  • فرزین سرکارات، بهنام بهلولی، شیرین انصاری، هاله شهابی صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    امروزه به دلیل عوارض ناشی از ثابت نمودن (Fixation) بوسیله پیچ و پلاک های تیتانیومی در جراحی BSSRO(Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomy) استفاده از پلیمرهای قابل جذب به عنوان جایگزینی مناسب مطرح شده است. از آنجایی که تحقیقاتی که تا کنون انجام شده در این زمینه کافی نیست، انجام این مطالعه به روش (Finite Element Analysis) FEA مفید بنظر می رسد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تجربی برروی مدل بازسازی شده از فک پایین انسان در محیط نرم افزار Catia و Ansys انجام شد. خط استئوتومی در جراحی BSSRO بر روی مدل ساخته شده اعمال گردید. سپس بارگذاری هم جهت با نیروی اکلوژن و تحت نیرو های 75 نیوتن، 135 نیوتن و 600 نیوتن صورت گرفت. الگوی توزیع تنش در ثابت نمودن توسط یک پیچ قابل جذب، دو پیچ قابل جذب به صورت عمودی، دو پیچ قابل جذب به صورت افقی، سه پیچ قابل جذب به روش L و سه پیچ قابل جذب به روش Backward L معکوس توسط نرم افزار Ansys مورد مقایسه و آنالیز غیر خطی مکانیکی قرارگرفت.
    یافته ها
    در بین روش های مدل سازی شده، روش سه پیچ قابل جذب به فرم L، حداکثر استحکام اولیه را دارا می باشد. اما از آنجاییکه وارد کردن حداقل تروما و هزینه به بیمار از اهداف جراحی BSSRO است روش دو پیچ عمودی می تواند ضمن تامین استحکام کافی، تروما و هزینه کمتری را هم به بیمار وارد سازد. روش یک پیچ قابل جذب در N 600 یعنی حداکثر اکلوژن فرد سالم نمی تواند استحکام مورد نیاز را فراهم سازد.
    نتیجه گیری
    پیچ های قابل جذب با ترکیب پلیمری پلی گلایکولیک اسید و L/D پلی لاکتید می توانند استحکام و ثبات اولیه قابل قبولی را در جراحی BSSRO تامین نمایند.
    کلیدواژگان: ثابت کننده، روش اجزای محدود (FEA)، ثبات، تنش، قابل جذب، راموس
  • لیلا پیشه ور، سید مجید موسوی نسب، مریم جعفری، کاوه امیدی صفحات 86-92
    زمینه و هدف
    هیپوکلریت سدیم قادر به برداشت فاز آلی عاج دمینرالیزه بوده و باعث ایجاد اتصال مستقیم رزین با کریستال های هیدروکسی آپاتیت موجود در عاج می شود و در نتیجه پدیده تخریب هیدرولیتیک این الیاف که ممکن است دوام باند را تحت تاثیر قرار دهد وجود نخواهد داشت. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم 10% بر استحکام باند برشی عاج در دو سیستم باندینگ سلف اچ و توتال اچ است.
    روش بررسی
    60 دندان پره مولر انسانی کشیده شده مورد استفاده قرار گرفت. سطوح باکال دندان ها تا موقع اکسپوز شدن عاج توسط فرز الماسی تراشیده شدند. سپس دندان ها بطور تصادفی در 4 گروه تقسیم شد و مراحل آماده سازی سطحی عاج بصورت زیر انجام شد؛ گروه1: (3M) Single Bond مطابق دستور کارخانه سازنده استفاده شد. گروه2: پس از آماده سازی عاج محلول 10%NaOCl به مدت 1 دقیقه استفاده شد، پس از شستشو و خشک کردن از سیستم باندینگ (Single Bond (3M ESPE استفاده گردید. گروه3: (Kuraray) Clearfil SE Bond مطابق دستور کارخانه سازنده استفاده شد. گروه4: پس از کاربرد پرایمر مطابق دستور کارخانه سازنده نمونه ها جهت برداشت مونومر اضافی در استون 50% غوطه ور شدند. نمونه ها پس از شستشو خشک گردیدند و بعد از محلول10% NaOCl بر روی سطح عاج استفاده شد و بعد از شستشو و خشک کردن ادهزیو سیستم Clearfil SE Bond بکار رفت. بعد از آماده سازی سطوح عاجی استوانه های کامپوزیتی با ابعاد mm2×4 بر روی سطوح عاجی باند گردید. نمونه ها در معرض 500 سیکل حرارتی 5-55 درجه قرار داده شد. سپس تست استحکام باند برشی توسط دستگاه اینسترون با سرعت mm/min 1 انجام شد. داده های بدست آمده توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه و آزمون مقایسه چندگانه توکی مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند برشی به عاج در گروه Single Bond برابر با MPa2/4 ±8/16 و در گروه Single Bond همراه با NaOCl برابر با MPa 34/4±52/10 بود. در گروه Clearfil SE Bond میانگین استحکام باند MPa 07/4±7/23 و در گروه Clearfil SE Bond همراه با NaOCl برابر ب اMpa 65/3±3/23 بود. آنالیزهای آماری نشان داد که استفاده از 10% NaOCl در Single Bond باعث کاهش استحکام باند شد (001/0>P) ولی در Clearfil SE Bond تغییری در استحکام باند ایجاد نکرد(99/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه استفاده از هیپوکلریت سدیم 10% در سیستم چسباننده توتال اچ (Single Bond) باعث کاهش استحکام باند برشی شد و در سیستم چسباننده سلف اچ (Clearfil SE Bond) تاثیری بر روی استحکام باند برشی نداشت.
    کلیدواژگان: الیاف کلاژن، هیپوکلریت سدیم، استحکام برشی، ادهزیو، سلف اچ، توتال اچ
  • مریم قوام، سکینه آرامی، معصومه حسنی طباطبایی، منصوره میرزایی، حمید کرمانشاه، ایوب پهلوان، اسماعیل یاسینی، مرضیه دهقان صفحات 93-98
    زمینه وهدف
    کاهش سختی ترمیم های رزین کامپوزیت در دهان پس از سخت شدن به وسیله نور مرئی می تواند دوام کلینیکی این مواد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این تحقیق بررسی اثر مایعات مشابه غذا مانند اتانول 25%، 50% و 75 % و هپتان 50 % بر روی سختی سطحی دو نوع کامپوزیت P60) و (Gradia پس از سخت شدن بوسیله نور مرئی و غوطه ور شدن به مدت 24 ساعت و 7 روز بود.
    روش بررسی
    45 نمونه از هر کامپوزیت در یک مولد استنلس استیل با ابعاد 2 در 6 میلی متر قرار داده و سخت شدند. از هرنوع کامپوزیت تعداد 5 نمونه بلافاصله پس از سخت شدن با نور مرئی تحت آزمون ریزسختی قرار گرفتند تا ریزسختی اولیه کامپوزیت ها به دست آید (گروه کنترل). نمونه ها از هر کامپوزیت در لوله هایی محتوی محلول اتانول با غلظت های 25%، 50% و 75% و هپتان 50% به مدت 24 ساعت و 7 روز قرار گرفتند. سپس نمونه ها از محلول خارج، شسته و خشک شدند و تا زمان آزمایش به یخچال منتقل گشتند. در شرایط استاندارد میزان ریزسختی سطح نمونه ها با دستگاه Microhardness سنجیده شد. نتایج با مقیاس ویکرز اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از تست های one-way ANOVA و 3-way ANOVA و Tukey Post-hoc آنالیز قرار گردید. 05/0>P سطح معنی دار بودن نتایج قرار داده شد.
    یافته ها
    سختی سطحی کامپوزیت P60 از کامپوزیت گرادیا بیشتر بود. آنالیز واریانس در گرادیا و P60 نشان داد که به غیر از اتانول 25% (514/0=P) بین گروه کنترل و همه گروه های دیگر تفاوت آماری معنی داری (05/0>P) وجود داشت. پس از 24 ساعت همه مایعات به غیر از اتانول 50% و 75% (793/0=P) تاثیر معنی داری روی کامپوزیت گرادیا داشتند. پس از 7 روز همه مایعات به غیر از اتانول 25% و 50% (385/0=P) و اتانول 50% و 75% (150/0=P) تاثیر معنی داری روی کامپوزیت گرادیا داشتند. کامپوزیت P60 بعد از زمان 24 ساعت و 7 روز تاثیر همه مایعات را روی سختی معنی دار نشان داد. هپتان 50% سختی را افزود (000/0P=) و اتانول 75% (000/0=P) و اتانول 50% (001/0=P) و اتانول 25% (007/0=P) سختی کامپوزیت را بطور معنی داری کاهش داد.
    نتیجه گیری
    .بر اساس این مطالعه زمان بر روی نتایج اثری نداشت. P60 استحکام بیشتری نشان داد. اتانول 75%، 50% و 25% به ترتیب تاثیرگذار بودند. هپتان سختی سطحی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سختی، کامپوزیت، هپتان، اتانول
  • داریوش گودرزی پور، آکام سعیدی، نغمه بهرامی صفحات 99-105
    زمینه و هدف
    کانین های فک بالا بعد از دندان های مولر سوم بیشترین شیوع نهفتگی را داشته و شیوع آن برحسب جامعه مورد مطالعه از 1% تا 3% گزارش شده است. تعیین موقعیت قرارگیری باکالی یا پالاتالی دندان های کانین در استخوان فک می تواند طرح درمان را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو تکنیک های متعددی برای تعیین موقعیت دندان کانین نهفته فک بالا معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین دقت تکنیک رادیوگرافی پانورامیک، تکنیک tube shift و رادیوگرافی پانورامیک به همراه لمس ناحیه در تعیین موقعیت دندان کانین نهفته فک بالا انجام شد.
    روش بررسی
    47 بیمار (20 زن و 27 مرد با میانگین سنی 4/25 سال) با سن بیشتر از 12 سال که به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نموده و حداقل یک دندان کانین نهفته داشتند وارد مطالعه شدند. یک متخصص رادیولوژی فک و صورت در ابتدا با استفاده از پانورامیک و سپس توسط تکنیک تیوب شیفت موقعیت کانین را تشخیص داد. سپس یک جراح فک و صورت توسط پانورامیک و لمس ناحیه بدون اطلاع از نتایج رادیوگرافی، دندان کانین را تعیین موقعیت نمود. نتایج حاصل از تشخیص دو متخصص با نتیجه بدست از آمده از مشاهد دندان کانین حین جراحی مقایسه شد. آنالیز آماری توسط محاسبه حساسیت و ویژگی انجام گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده از جراحی دندان ها (استاندارد طلایی)، 11 دندان از 47 دندان کانین نهفته فک بالا (4/23%) دارای موقعیت باکالی و 36 مورد (6/76%) نیز دارای موقعیت پالاتالی بودند. نتایج مطالعه بیانگر حساسیت (توانایی تکنیک در تعیین نهفتگی با موقعیت پالاتال) برابر سه روش (100%) و ویژگی (توانایی در تعیین نهفتگی با موقعیت باکال) بیشتر tube shift (100%) نسبت به تکنیک های دیگر (0%) است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد تکنیک tube shift بیشترین دقت تشخیصی را در تعیین موقعیت نهفتگی کانین ها داشته است. می توان گفت رادیوگرافی پانورامیک و پانورامیک به همراه لمس ناحیه نمی توانند به عنوان تکنیک قابل قبول در شناسایی موقعیت نهفتگی کانین های فک بالا مورد استفاده قرار گیرند و استفاده از آنها باید به عنوان یک روش کمکی در کنار روش های معتبر دیگر محدود شود.
    کلیدواژگان: کانین نهفته، پانورامیک، رادیوگرافی، تعیین موقعیت، لمس
  • حمید محمود هاشمی، سروناز غفاری گرکانی*، نسرین آخوندی صفحات 106-112
    زمینه و هدف

    استفاده از پیوند مخاطی برای جراحی وستیبولوپلاستی، یک عمل رایج به شمار می رود. روش فوق نیاز به برداشت پیوند از یک محل دهنده پیوند دارد که ریسک عوارض ناشی از جراحی را افزایش می دهد. بعلاوه ممکن است میزان کافی بافت دهنده در دسترس نباشد. نتایج قابل قبول کاربرد Alloderm به عنوان یک جایگزین برای پیوندهای مخاطی شامل: تحمیل نکردن جراحی اضافه به بیمار، حذف تروما به ناحیه دهنده پیوند دسترسی نامحدود، کاهش خونریزی حین عمل، کاهش عوارض بعد از عمل و هماهنگی رنگی بهتر می باشد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی میزان حفظ عمق وستیبول در وستیبولوپلاستی با Alloderm و پیوند مخاطی بود.

    روش بررسی

    هر دو روش وستیبولوپلاستی در قدام مندیبل به روش Clark با Alloderm و پیوند مخاطی در 10 نمونه انجام گرفت. بطوریکه با یک روش تصادفی نصف بستر آماده شده طی جراحی با Alloderm و نصف دیگر با Autograft پوشیده شد. بلافاصله بعد از جراحی و 1، 3 و6 ماه بعد از جراحی متغیرهای رد پیوند، عمق وستیبول و میزان Relapse بررسی و ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شد. روش های آماری بکار رفته در تحقیق آزمون فریدمن، آزمون t استیودنت زوجی، آزمون اسمیرنوف-کلموگروف بودند (سطح معنی داری آماری با 05/0> Pبه دست می آید).

    یافته ها

    تفاضل میزان Relapse در دو روش، در طول دوره پیگیری از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشته اند (05/0<P). همین نتیجه برای تفاضل میزان عمق وستیبول به دست آمده نیز برقرار بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از Alloderm در جراحی پیش از پروتز در بیماران نیازمند به وستیبولوپلاستی، جانشینی موثر برای پیوند های بافت نرم اتوژن می باشد.

    کلیدواژگان: آلودرم، وستیبولوپلاستی، آلوگرفت، اتوگرفت، پیوند پوستی
  • مهرداد پنج نوش، عباس شکری، مهدی حسینی پویا، محمدرضا دیوبند صفحات 113-119
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه اندازه گیری و مقایسه دوز جذبی اشعه در بافت های بدن (غده تیروئید، غدد بزاقی، چشم و پوست) در طی تصویربرداری از ناحیه فک و صورت با تکنیک های پانورامیک، توموگرافی خطی، CBCT و CT پزشکی بود.
    روش بررسی
    دوزیمتر ترمولومینسانس (TLD) در 14 ناحیه از فانتوم RANDO به منظور اندازه گیری میانگین دوز جذبی اشعه در غده تیروئید، غده بزاقی پاروتید، غده بزاقی تحت فکی، غده زیرزبانی، عدسی چشم و پوست ناحیه گونه قرار داده شد، سپس با دستگاه Promax (PLANMECA، فنلاند) تصویربرداری های پانورامیک، توموگرافی خطی و CBCT و با دستگاه Spiral Hispeed/Fxi (جنرال الکتریک، آمریکا) تصاویر CT از فانتوم تهیه گردید. با استفاده از میانگین دوز جذبی، دوز معادل و دوز موثر هرارگان محاسبه گردید.
    یافته ها
    محدوده دوز جذبی در تکنیک پانورامیک از mGY038/0 (پوست ناحیه گونه) تا mGY308/0 (غده بزاقی تحت فکی)، در توموگرافی خطی از mGY 048/0 (عدسی چشم) تا mGY510/0 (غده بزاقی تحت فکی)، در CBCT از mGY322/0 (غده تیروئید) تا mGY144/1 (غده بزاقی پاروتید) و در تکنیک CT از mGY495/2 (غده بزاقی زیرزبانی) تا mGY424/3 (غده بزاقی تحت فکی) متغیر بود. میزان دوز موثر کلی در تکنیک CBCT تقریبا 5 برابر پانورامیک و 4 برابر توموگرافی خطی، و در تکنیک CT، 30 برابر پانورامیک و 22 برابر توموگرافی خطی بود. دوز موثر کلی در تکنیک CT تقریبا 6 برابر CBCT بود.
    نتیجه گیری
    برای به دست آوردن اطلاعات سه بعدی در ناحیه ماگزیلوفاشیال، روش تصویربرداری CBCT دوز جذبی و دوز موثر بسیار کمتری نسبت به CT پزشکی دارد. همچنین در طی تصویربرداری از ناحیه دهان و فک و صورت، غدد بزاقی بیشترین دوز جذبی را دارا هستند.
    کلیدواژگان: دوز جذبی، دوزیمتر ترمولومینسانس (TLD)، CBCT
  • مهدی تبریزی زاده، سید محمد ابریشم، فرانک دهقان مروستی صفحات 120-124
    زمینه و هدف
    دندان های مورد استفاده در دوره پری کلینیک، باید قبل از استفاده ضد عفونی شوند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر ضدمیکروبی چند محلول ضد عفونی کننده مختلف بر روی میکروب کشت داده شده در اتاقک پالپ دندان های کشیده شده انسان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی 54 دندان سالم کشیده شده انسان جمع آوری شد. پس از تهیه حفره دسترسی و خارج نمودن بافت پالپی از اتاقک پالپ، 108 اندوسپور باسیل استئاروترموفیلوس به داخل اتاقک پالپ تزریق شد و حفره دسترسی توسط ماده پر کننده موقت مهر و موم گردید. دندان ها به 5 گروه 10 تایی تقسیم شده و به مدت 48 ساعت در هیپوکلریت سدیم 25/5%، میکروتن 5%، دکونکس 5%، گلوترآلدئید 2% و فرمالین 10% قرار گرفتند. دو دندان در اتوکلاو و دو دندان در نرمال سالین به عنوان کنترل منفی و مثبت گذاشته شدند. دندان ها پس ازخارج نمودن از مواد ضد عفونی کننده، از ناحیه سرویکال دو نیم شده و قطعات تاجی به دست آمده در محیط کشت Trypticase Soy Broth قرار گرفتند و پس از 3 روز، ایجاد کدورت (Turbidity) در لوله ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با تست آماری Fisher''s exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیچ یک از مواد ضد عفونی کننده قادر نبودند در تمامی موارد از رشد میکروبی جلوگیری کنند، هر چند که فرمالین با ضد عفونی نمودن 6 دندان تاثیر بهتری از سایر مواد نشان داد. تفاوت بین 5 گروه از نظر آماری معنی دار نبود (384/0=P).
    نتیجه گیری
    اتوکلاو نمودن دندان های کشیده شده را می توان تنها روش قطعی نابود سازی میکروب های موجود در کانال ریشه دندان معرفی نمود و کاربرد مواد ضد عفونی کننده نمی تواند روش مطمئنی برای این کار باشد.
    کلیدواژگان: دندان، ضد عفونی کردن، فضای داخلی، اتاقک پالپ
  • آذین تقی زاده گنجی، احمد جعفری، ناصر پورقلی، حسن ایرانی زاده صفحات 132-138
    زمینه و هدف
    مراقبین بهداشت نقش مهمی در آموزش و پیشگیری از بیماری های شایع دهان و دندان دارند. یک برنامه مدون می تواند در آموزش رفتار مناسب، نقش بسزایی داشته باشد. این مطالعه میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین بهداشت مدارس شهر تبریز را در مورد سلامت دهان و دندان در سال 87-86 مورد بررسی قرار داده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی در مدارس ابتدایی تبریز انجام گرفت. حجم نمونه شامل کلیه مدارس ابتدایی دارای مراقب بهداشت بود. پرسشنامه ای به آنها ارسال گردید. سطح آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبینی که پرسشنامه را جواب داده بودند مورد بررسی قرار گرفت. تست های آماری T-Test مستقل و Paired-Sample T-Test برای تحلیل داده ها، مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    از 64 نفر مراقب بهداشت 58 نفر زن و 6 نفر مرد بودند. میانگین سنی افراد شرکت کننده 45 سال بود. 44 نفر از مراقبین دوره درسی مدون مربوط به دهان و دندان را گذرانده بودند. 49 نفر نیز دوره های آموزشی ویژه ای را سپری کرده بودند. میانگین نمره کسب شده در بخش آگاهی77/6 از 10 نمره بود که زنان بطور معنی داری نمرات بالاتری کسب کرده بودند. زنان سابقه کاری بیشتری نیز داشتند. میانگین نمره نگرش و عملکرد بترتیب 42/7 و 14/7 از حداکثر 10 نمره بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که برگزاری دوره های آموزشی حین خدمت و تجربه کاری در میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مراقبین بهداشت مدارس نقش موثری داشته است. بهبود این وضعیت با استفاده از برنامه های باز آموزی و جزوات قابل دستیابی است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، مراقبین بهداشت، بهداشت دهان، دانش آموزان، تبریز، ایران
|
  • Comparison Of Shear Bond Strength, Microleakage Of Scotchbond Multi-Purpose (Mp) Adhesive System, An Experimental Dentin Bonding Agent Based On Standard Of Iso Tr Pages 69-77
    Background And Aim

    Evaluation of shear bond strength and microleakage of bonding agents is important as these properties play main roles in adhesion of composite to dental tissues. Microleakage results in bacterial penetration into dentin tubules and enamel surfaces and causes sensitivity and recurrent caries followed by destruction of composite filling. Insufficient shear bond strength results in early failure of filling in low masticatory forces. The main goal of this study was to compare the microleakage and shear bond strength of an experimental adhesive and Scotchbond multi-purpose (MP) adhesive system.

    Materials And Methods

    In this experimental study, sixty extracted caries free human molar teeth were randomly assigned into 4 groups of 15 each for shear bond strength. Variables were bonding agents, enamel and dentin. Twenty teeth assigned into 2 groups of 10 each were used for valuation of the microleakage. Microleakage and shear bond strength were performed according to ISO TR 11405. All data were analyzed with parametric and non-parametric tests according to their normality distribution. Also, Weibull distribution performed on data.

    Results

    Data obtained from both microleakage and shear bond strength tests showed no significant difference between the experimental bonding and Scotchbond MP bonding (P>0.05). Furthermore, there was no significant difference between the microleakage of occlusal and gingival parts of both bondings (P>0.05).

    Conclusion

    Experimental adhesive bonding showed acceptable results regarding microleakage and shear bond strength. It may be concluded that the experimental dentin bonding had a comparable performance quality with that of commercial system.

  • Sarkarat F., Bohluli B., Ansari Sh., Shahabi H. Pages 78-85
    Background And Aim
    Due to the complications associated with fixation by Titanium screws and plates in Bilateral Sagittal Split Ramus Osteotomy (BSSRO) surgery, the use of resorbable polymers has been increasingly recommended. Since there are not enough studies on this issue, this study aimed to assess the most appropriate stress distribution in fixation with resorbable screws after BSSRO surgery by Fnite Element Analysis (FEA).
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on simulated human mandible using Ansys and Catia softwares. The osteotomy line was applied to the simulated model and experimental loads of 75, 135 and 600 N were respectively exerted according to the natural direction of occlusal force. The distribution pattern of stress was assessed and compared for fixation with one resorbable screw, two resorbable screws in vertical pattern, two resorbable screws in horizontal pattern, three resorbable screws in L pattern and three resorbable screws in inverted backward L pattern using Ansys software.
    Results
    Among the four simulated fixations, L pattern showed the highest primary stability. Two screws in vertical pattern were also associated with sufficient primary stability and less trauma and cost for patients. One screw did not provide enough stability under 600 N.
    Conclusion
    Polymer-based resorbable screws (polyglycolic acid and D, L polylactide acid) provided satisfactory primary stability in BSSRO surgery.
  • Pishevar L., Mosavinasab M., Jafari M., Omidi K. Pages 86-92
    Background And Aim
    Sodium hypochlorite can remove the organic phase of the demineralized dentin and it produces direct resin bonding with hydroxyapatite crystals. Therefore, the hydrolytic degradation of collagen fibrils which might affect the bonding durability is removed. The aim of this study was to evaluate the effect of collagen fibrils removal by 10% NaOCl on dentin shear bond strength of two total etch and self etch adhesive systems.
    Materials And Methods
    Sixty extracted human premolar teeth were used in this study. Buccal surface of teeth were grounded until dentin was exposed. Then teeth were divided into four groups. According to dentin surface treatment, experimental groups were as follows: Group I: Single Bond (3M) according to manufacture instruction, Group II: 10% NaOCl+Single bond (3M), Group III: Clearfil SE Bond (Kuraray) according to manufacture instruction, and Group IV: Clearfil SE Bond primer. After that, the specimens were immersed in 50% acetone solution for removing extra monomer. Then the specimens were rinsed and dried. 10% NaOCl was applied and finally adhesive was used. Then composite was bonded to the treated surfaces using a 4 2 mm cylindrical plastic mold. Specimens were thermocycled for 500 cycles (5-55ºC). A shear load was employed by a universal testing machine with a cross head speed of 1mm/min. The data were analyzed for statistical significance with One-way ANOVA, Two-way ANOVA and Tukey HSD post-hoc tests.
    Results
    The mean shear bond strengths of groups were as follows: Single Bond=16.8±4.2, Clearfil SE Bond=23.7±4.07, Single Bond+NaOCl=10.5±4.34, Clearfil SE Bond+NaOCl=23.3±3.65 MPa. Statistical analysis revealed that using 10% NaOCl significantly decreased the shear bond strength in Single Bond group (P=0.00), but caused no significant difference in the shear bond strength in Clearfil SE Bond group (P=0.99).
    Conclusion
    Based on the results of this study, NaOCl treatment did not improve the bond strength in self etch adhesive and caused a significant decrease in the bond strength of total etch adhesive system.
  • Ghavam M., Arami S., Hasani Tabatabaie M., Mirzaei M., Kermanshah H., Pahlavan A., Yasini E., Dehghan M. Pages 93-98
    Background And Aim
    Decreasing the hardness of dental restorative composites after curing in oral environment can influence their clinical durability. The aim of this study was to evaluate the effect of food-simulating liquids such as 25%, 50%, 75 % ethanol and 50 % heptane on surface hardness of two composites - (Gradia and P60) after curing and immersing time of 24 hours and 7 days.
    Materials And Methods
    45 specimens of each composite were prepared in a stainless steel mold with 6 mm diameter and 2 mm depth. 5 specimens of each composite were tested for microhardness immediately after curing as the control group. The other specimens of each composite were randomly divided into eight groups. Each specimen was immersed in one of the following solutions 25%, 50%, 75 % ethanol and 50 % heptane for either 24 hours or 7 days. Then the specimens were taken out of the solutions and washed and dried and transferred to the refrigerator until performing the test. In standard conditions, surface microhardness of specimens was evaluated by the microhardness device based on Vickers. The data were analyzed by one way ANOVA 3 way ANOVA and Tukey Post Hoc tests. The level of significance was set at p<0.05.
    Results
    Surface hardness of P60 composite was higher than that of Gradia. An analysis of variance in gradia and p60 showed significant difference between the control and all the other groups (P<0.05) except the 25% ethanol (P=0.514). After 24 hours all the solutions had significant effect on Gradia (P<0.05) except 50% and 75% ethanol (P=0.793). After 7 days all the solutions had significant effect on Gradia except 50% and 25% ethanol (P=0.385)and 50% and 75% ethanol (P=0.150) According to P60 after both 24 hours and 7 days all the solutions had significant effect on the hardness. 50 % heptane increased the hardness (P=0.00). 75% ethanol significantly decreased the hardness (P=0.000) followed by 50% (P=0.001) and 25% ethanol (P=0.007).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the effect of time was not significant. P60 showed to be more resistant. 75% ethanol had much more effect followed by 50% and 25% ethanol. Heptane increased the mean surface hardness.
  • Goodarzipour D., Saeedi A., Bahrami N. Pages 99-105
    Background And Aim
    Impaction of maxillary cuspids is the most common after third molars with 1% to 3% prevalence. Localization of these impacted teeth may affect orthodontic or surgical treatment plan. Therefore, different techniques have been introduced to localize impacted canines. The present study was conducted to compare the accuracy of panoramic, tube shift and panoramic plus palpation in determination of the position of maxillary impacted canine.
    Materials And Methods
    47 patients (20 females, 27 males) with the age of more than 12 years (mean age of 25.4 years old) whom referred to Dental School, Tehran University of Medical Sciences, with at least one impacted maxillary canine included. An oral and maxillofacial radiologist localized impacted canine first by using panoramic then tube shift technique blindly. After that, an oral and maxillofacial surgeon localized the canine by panoramic and palpation of the area before surgery. Data obtained from radiologist and surgeon were compared with true location of canine after surgery. Statistical analysis was done using sensitivity and specificity.
    Results
    Among total 47 impacted maxillary canines, 11 cases (23.4%) showed buccal impactions and 36 cases (76.6%) palatal impactions. Sensitivity (ability of technique to localize palatal impaction) of all of the techniques were same (100%) but specificity (ability of technique to localize buccal impaction) of tube shift (100%) was more than two others (0%).
    Conclusion
    The tube shift technique was the most accurate technique to localize maxillary unerupted canines compared to the others. Due to the ability of panoramic and panoramic with palpation in prediction of palatal canine impactions and failure of these techniques to predict buccal impactions, both methods are not suitable in localization of impacted maxillary canines and they must be used as adjunctive techniques.
  • Mahmoodhashemi H., Ghafari Gorakani S., Akhondi N. Pages 106-112
    Background And Aim

    The usage of free gingival grafts for vestibuloplasty is a routine procedure. The free gingival procedure requires harvesting the graft from a donor site which increases morbidity and the risk of surgical complications. In addition, adequate amount of donor tissue may not be available. Acceptable results of Alloderm application as a substitute for autogenous soft tissue grafts are: Not exposing the patient to an additional surgery, no donor site morbidity, unlimited availability, decreasing the bleeding during the surgery, decreasing the surgical complications, and better color match. The aim of this study was to evaluate the maintenance of the vestibular depth in vestibuloplasty with mucosal graft and Alloderm.

    Materials And Methods

    Both methods of anterior mandibular vestibuloplasty by Clark, utilizing Alloderm and mucosal grafts, were employed in ten clinical cases. During the surgeries, half the prepared recipient sites received Alloderm, while the remaining half received autografts in a randomized fashion. Immediately, 1, 3, and 6 months postoperatively, the variables of graft rejection, depth of vestibule and the degree of relapse were evaluated. SPSS software was used for analysis of the data and the methods used for "statistical tests" were as follows: Friedman Method, Paired sample t-test, Smirnov-kolmogrove Method. (The statistical significance level was established at P-value<0.05.

    Results

    The mean difference of the relapse measurements in both methods throughout the survey did not have significant predictive value (P>0.05). Similar results were achieved for the mean difference of depth of the vestibule.

    Conclusion

    In patients undergoing Vestibuloplasty, Alloderm could be material of choice to be utilized as autogenic soft tissue grafts in pre-prosthesis procedures.

  • Panjnoush M., Shokri A., Hosseini Pouya M., Deevband M. Pages 113-119
    Background And Aim
    The objective of this study was to measure and compare the tissue absorbed dose in thyroid gland, salivary glands, eye and skin in maxillofacial imaging with panoramic, conventional linear tomography, cone beam computed tomography (CBCT) and computed tomography (CT).
    Materials And Methods
    Thermoluminescent dosimeters (TLD) were implanted in 14 sites of RANDO phantom to measure average tissue absorbed dose in thyroid gland, parotid glands, submandibular glands, sublingual gland, lenses and buccal skin. The Promax (PLANMECA, Helsinki, Finland) unit was selected for Panoramic, conventional linear tomography and cone beam computed tomography examinations and spiral Hispeed/Fxi (General Electric,USA) was selected for CT examination. The average tissue absorbed doses were used for the calculation of the equivalent and effective doses in each organ.
    Results
    The average absorbed dose for Panoramic ranged from 0.038 mGY (Buccal skin) to 0.308 mGY (submandibular gland), linear tomography ranged from 0.048 mGY (Lens) to 0.510 mGY (submandibular gland),CBCT ranged from 0.322 mGY (thyroid glad) to 1.144 mGY (Parotid gland) and in CT ranged from 2.495 mGY (sublingual gland) to 3.424 mGY (submandibular gland). Total effective dose in CBCT is 5 times greater than Panoramic and 4 times greater than linear tomography, and in CT, 30 and 22 times greater than Panoramic and linear tomography, respectively. Total effective dose in CT is 6 times greater than CBCT.
    Conclusion
    For obtaining 3-dimensional (3D) information in maxillofacial region, CBCT delivers the lower dose than CT, and should be preferred over a medical CT imaging. Furthermore, during maxillofacial imaging, salivary glands receive the highest dose of radiation.
  • Tabrizizadeh M., Abrisham M., Dehghan Marvasti F. Pages 120-124
    Background And Aim
    Extracted teeth used in preclinic should be disinfected. The aim of this study was to evaluate the effects of some disinfectants on microorganisms cultured from pulp chamber of extracted teeth.
    Materials And Methods
    In this experimental study 54 intact human teeth were collected. After access cavity preparation, 10 8 B. streothermophillus endospors were inoculated into pulp chamber. Then cavities were sealed with a temporary restorative material. Teeth were divided into 5 groups of 10 each. The teeth were then stored in these disinfectants: 5.25% hypochlorite sodium, 5% Microten, 5% Deconex, 2% Glutaraldehyd, and 10% Formalin for 48 hours. Two teeth were autoclaved as negative controls and two were stored in normal saline as positive controls. The teeth were then sectioned in cervical area and cultured in Trypticase Soy Broth. After three days turbidity in tubes was evaluated. Statistical analysis was done by Fisher's exact test.
    Results
    None of these solutions were able to prevent microorganism growth in all samples; however, Formalin was better in six cases than that of other disinfectants. Differences between these five groups were not statistically significant (P=0.384).
    Conclusion
    Sterilization of the teeth with autoclave is the only absolute method for disinfecting the root canals of extracted teeth and disinfectants are not reliable for this purpose
  • Ghazikhanlousani K., Eskandarlou A. Pages 125-131
    Background And Aim
    In recent decades many guidelines has been conducted by radiation protection organizations about radiation protection in dentistry. This study was designed to evaluate the observance of these guidelines in educational clinics of all dental schools in Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study a questionnaire based on National Radiation Protection guidelines was conducted. The questionnaire consisted of questions about radiation protection principles in dental radiography that is needed for patients and personnel protection and quality control of radiological instruments. The questionnaires were completed by the responsible person of each radiology department of dental schools (18 schools). After gathering the data, the results were compared with radiation protection standards.
    Results
    There was proper condition in the case of the existence of radiation protection facilities, such as lead apron, thyroid shield and lead impacted walls. However, personnel rarely use these facilities. Usage of high speed films and existence of automatic processor in dental schools was an appreciable point. The main problem was related to the lack of regular quality control programs.
    Conclusion
    The observance of radiation protection regulations in radiology departments of dental schools was proper. But majority of departments had no regular quality control programs; and the use of digital systems in dental radiography was not common.
  • Taghizadeh Ganji A., Jafari A., Poorgholi N., Iranizadeh H. Pages 132-138
    Background And Aim
    School health workers have an important role in education and prevention of common oral and dental diseases. An organized program can be helpful in training and shaping the proper behavior. This study has evaluated the knowledge, attitude and practice of schools health workers in Tabriz about oral and dental health in 2007-2008.
    Materials And Methods
    This cross-sectional and descriptive study was performed in primary schools in Tabriz. Questionnaires were sent to the schools that had health workers. Levels of the knowledge, attitude and practice of the health workers who had answered this questionnaire were evaluated. SPSS software and independent T-Test and Paired- Sample T-Test were used for analyzing the results.
    Results
    Fifty eight out of 64 school health workers were women. Mean age of school health workers was 45 years. Forty four of school health workers had passed special course about oral health and dental health. 49 of them had passed special educational course the mean of acquired knowledge score was 6.77 out of 10 and women's scores were significantly higher. Also women had more work experience than men. The mean of acquired attitude and practice scores were 7.42 and 7.14 out of 10, respectively.
    Conclusion
    Findings show that performing of the educational courses during work and experience has an effective role in the scales of the health workers. Progress in this situation can be achieved by retraining programs and accessible pamphlets.