فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 66، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن درریز، مریم معماریان، علی مدنی، لیلا صدیق پور، احمد رضا شمشیری صفحه 6
    زمیه و
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کور فلزی و زیرکونیایی بر رنگ رستوریشن ها و نیز بررسی تاثیر پشت پوش (Backing) بر رنگ رستوریشن سرکون زیرکونیا بود.
    روش بررسی
    نمونه های مورد مطالعه شامل دیسک های سرکون زیرکونیا و دیسک های متال سرامیک از آلیاژ طلای زرد و آلیاژ بیس متال با رنگ پرسلن ونیر کننده 2A و دو ضخامت پرسلن ونیر کننده (mm 7/0 و mm 2/1) بود. از هر گروه سه نمونه دیسک شکل آماده شد. دیسک های متال سرامیک شامل دیسک هایی از جنس آلیاژ نیکل کروم (Verobond) و آلیاژ طلا (World 89) با دو رنگ 2A و 5/3A و دو ضخامت پرسلن ونیر کننده بود. برای دیسک های سرکون زیرکونیا سه پشت پوش از آلیاژ طلای زرد، آلیاژ نیکل کروم و کامپوزیت رنگ 3A ساخته شد. اندازه گیری رنگی دیسک های زیرکونیایی (روی سه نوع پشت پوش) و دیسک های متال سرامیک با دستگاه اسپکتروفتومتر انجام گرفت. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی برای بررسی آماری استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیرa*،b*،L* رستوریشن های سرکون زیرکونیا روی سه نوع پشت پوش تفاوت معنی دار با هم نداشتند (05/0P>). در مقایسه دو به دو بین انواع رستوریشن ها، a* در رستوریشن های متال سرامیک به طور معنی دار ی بیشتر از رستوریشن سرکون زیر کونیا بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    رستوریشن سرکون زیرکونیا کاملا قادر به پوشاندن پشت پوش زیرین خود است.
    کلیدواژگان: ترانسلوسنسی، پشت پوش (Backing)، سرکون زیرکونیا، متال سرامیک
  • امیر اسکندرلو، رقیه بردال، مهدیه دهقانی صفحه 15
    زمینه و هدف
    Cone beam computed tomography (CBCT) اطلاعات خوبی در زمینه تشخیص و درمان پریودنتال ارائه می دهد. با توجه به میزان کم تحقیقات در اندازه گیری استخوان پریودنتال با استفاده از CBCT، هدف از این مطالعه بررسی دقت CBCT در اندازه گیری ضایعات مختلف استخوانی و مقایسه آن با روش رادیوگرافی داخل دهانی و پروب بود.
    روش بررسی
    218 ضایعه استخوانی مصنوعی (اینفرابونی سطح باکال- لینگوال، اینترپروگزیمال، افقی، کریتر، Dehiscence و Fenestration) در روی 13 مندیبل خشک انسانی ایجاد شد. مندیبل ها در جعبه ای از جنس پلکسی گلاس پر از آب جهت شبیه سازی با بافت نرم قرار داده شدند. اسکن های CBCT، تصاویر رادیوگرافی داخل دهانی به روش موازی و اندازه گیری مستقیم با پروب WHO انجام شد و نتایج با اندازه گیری های رفرنس (کالیبردیجیتال) مقایسه شدند. با استفاده از Intra class correlation coefficient و Pearson correlation، میزان توافق بین مشاهده گرها محاسبه گردید.
    یافته ها
    توافق بین مشاهده گرها در اندازه گیری کلی ضایعات برای تکنیک CBCT و پروب بالا (88% (ICC) Intra class correlation coefficient) و در روش فیلم داخل دهانی متوسط)54%(ICC= بود. اختلاف آماری معنی داری بین مشاهده گرها در انواع روش ها مشاهده نشد (05/0P>). براساس نتایج Paired T-test اختلاف از میانگین نسبت به رفرنس در CBCT (mm01/0) کمتر از پروب (mm04/0) و فیلم (mm62/0) به دست آمد. CBCT قادر به اندازه گیری انواع ضایعات بود، در حالیکه فیلم برای اندازه گیری ضایعات سطوح باکال و لینگوال محدودیت داشت.
    نتیجه گیری
    هر سه تکنیک برای اندازه گیری ضایعات پریودنتال مفید هستند. در اندازه گیری انواع ضایعات پریودنتال، CBCT از دقت بیشتری نسبت به پروب و فیلم برخوردار بود.
    کلیدواژگان: Cone beam computed tomography، داخل دهانی، پروب
  • افسانه پاکدامن، یدالله سلیمانی شایسته، محمد جواد خرازی فرد، رقیه کابوسی صفحه 20
    زمینه و هدف
    ارزشیابی یک فرآیند مستمر می باشد که به منظور ارتقا یادگیری دانشجویان و برنامه ریزی تغییرات لازم برای دستیابی به اهداف آموزشی ضروری می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان دستیابی به اهداف آموزشی دو گروه آموزشی سلامت دهان و پریودنتیکس بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی با استفاده از پرسشنامه بر اساس الگوی ارزشیابی سیپ (CIPP) انجام شد و در چهار حیطه (محتوا، درون داد، فرآیند و برون داد) در مورد دو گروه آموزشی سلامت دهان و پریودنتیکس در دانشجویان دو سال آخر در دانشکده دندانپزشکی علوم پزشکی تهران صورت گرفت. مقایسه دو گروه آموزشی با آزمون غیر پارامتریک من ویتنی با استفاده از نرم افزارSPSS انجام شد.
    یافته ها
    میزان درصد پاسخ دهی دانشجویان سال ششم، 7/67% و دانشجویان سال پنجم، 5/87 % بود. در حیطه محتوا دانشجویان از درس پریودنتولوژی نسبت به درس سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی رضایت بیشتری ابراز نمودند. در حیطه درون داد دانشجویان انگیزه و مهارت مدرسین واحد پریودنتولوژی را کافی ندانستند. در حیطه فرآیند در مجموع 67% دانشجویان در رابطه با تدریس مدرسین گروه پریودنتیکس کاملا یا تاحدودی دچار مشکل شده بودند. از نظر حیطه محتوا 018/0P= و فرآیند 04/0P= بین دو گروه آموزشی تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد. در حیطه برون داد دانشجویان توانایی تئوری و عملی مرتبط با آموزش گروه پریودنتولوژی را در مورد عناوینی مانند اسپلینت، ایمپلنت، کنترل ژنژیویت حاد و الکتروسرجری «ضعیف» و در مورد سایرعناوین، «خوب» ارزیابی کردند. در درس سلامت دهان اغلب دانشجویان آگاهی خود در زمینه سرفصل «دندانپزشکی مبتنی بر شواهد» و توانایی عملی کاربرد آن جهت پاسخگویی به مسائل کلینیکی را در حد «متوسط» ارزیابی نمودند.
    نتیجه گیری
    ارزیابی میزان دستیابی به اهداف آموزشی دو گروه سلامت دهان و پریودنتولوژی با استفاده از الگوی سیپ نشان داد که در دو حیطه محتوا و فرآیند بین دو گروه آموزشی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. بازنگری عناوین فرعی در حیطه های مذکور که میزان دستیابی به آنها ضعیف بوده است در ارتقا برنامه آموزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی، ارزیابی برنامه، خود ارزیابی
  • غلامرضا اسلامی امیرآبادی، سمانه مهویدی زاده، مجید نصیری صفحه 26
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه آزمایشگاهی (in vitro) استحکام باند برشی براکت های فلزی باند شده به پرسلن براساس وجود یا عدم وجود سایلن، نوع اسید، اسید هیدروفلوئوریک (HF) یا اسید فسفریک 4PO3H و زبر کردن سطح پرسلن (Glazed or deglazed) در محیطی مشابه دهان بود.
    روش بررسی
    80 عدد دیسک سرامیکی گلیز شده به طور تصادفی در8 گروه10تایی قرار گرفتند: گروه 1) HF + سایلن(، گروه 2 (بی گلیز + HF + سایلن)، گروه 3 (HF)، گروه 4 (بی گلیز + (HF، گروه 5 (اسید فسفریک + سایلن)، گروه 6 (بی گلیز + اسید فسفریک + سایلن)، گروه 7 (اسید فسفریک تنها)، گروه 8(بی گلیز + اسید فسفریک). سپس براکت های فلزی به آنها باند شدند و ترموسایکل گردیدند. نمونه ها در نهایت تحت آزمایش Shear Bond Strength (S.B.S) توسط دستگاه Zwick قرار گرفتند و نوع شکست باند توسط X4Stereomicroscope بررسی گردید. آنالیز 3-way ANOVA و Kruskal-Wallis برای بررسی آماری داده ها استفاده شدند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در؛ گروه 1: MPa 7/7±05/13، گروه 2: MPa66/10±16/25، گروه 3: MPa86/5±7/6، گروه 4: MPa97/8±39/15، گروه 5: MPa 91/7±76/12، گروه 6: MPa 85/7±57/13، گروه 7:MPa 67/0±54/0 و گروه 8: MPa 52/6±34/9 بود. همچنین غیر از گروه 2 در بقیه گروه ها، شکست باند (Bond Failure) غالبا از نوع Adhesive مشاهده شد. اثر Interaction دوتایی و سه تایی بین وجود یا عدم وجود گلیز و سایلن و نوع اسید معنی دار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    بهترین روش از نظر کلینیکی استفاده از اسید فسفریک 37% و سایلن بر سطح سرامیک گلیز شده است که استحکام باند قابل قبولی از نظر کلینیکی می دهد و نوع شکست باندآن از نوع Adhesive می باشد.
    کلیدواژگان: سایلن، استحکام باند برشی، پرسلن دندانی، اسیدهیدروفلوئوریک
  • داریوش گودرزی پور، سحرناز نجات، اکبر فتوحی صفحه 36
    زمینه و هدف
    در اکثر مراکز رادیولوژی کشور ما تبدیل سیستم های تصویربرداری به سیستم دیجیتال با بهره مندی از تکنولوژی Computed Radiology (CR) در حال انجام است. در صورتی که قابلیت پانورامیک دیجیتال برای بررسی ضایعات کوچک دندان به اثبات برسد، در مواردی که تهیه کلیشه های داخل دهانی مشکل است با اطمینان بیشتری می توان از سیستم پانورامیک به روش CR استفاده کرد. هدف از این تحقیق بررسی حساسیت و ویژگی رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال در تشخیص پوسیدگی های پروگزیمال در مقایسه با رادیولوژی بایت وینگ بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 100 بیمار مراجعه کننده به یکی از مرکز خصوصی رادیولوژی دهان و فک و صورت که برای آنها هر دو تکنیک بایت وینگ و پانورامیک تجویز شده بود، وارد مطالعه شدند. ابتدا کلیشه پانورامیک و سپس بایت وینگ توسط متخصص رادیولوژی دهان، فک و صورت بر روی نگاتوسکوپ مشاهده شده و پوسیدگی های بین دندان های خلفی به تفکیک محل پوسیدگی ثبت گردید. حساسیت و ویژگی پانورامیک دیجیتال با یافته های حاصل از مشاهده بایت وینگ به عنوان استاندارد طلایی سنجیده شد. همچنین برای حساسیت و ویژگی به دست آمده حدود اطمینان 95% محاسبه شد.
    یافته ها
    در این تحقیق حساسیت و ویژگی روش پانورامیک در کل دهان به ترتیب 7/62% (حدود اطمینان 95% برابر 5/67% -7/57%) و 0/91% (حدود اطمینان 95% برابر 5/92% -2/89%) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد روش پانورامیک نسبت به روش بایت وینگ حتی علی رغم استفاده از مزایای دستکاری دیجیتال آن قبل از پرینت فیلم از حساسیت کمتری برخوردار است. از این رو تکنیک بایت وینگ به منظور مشاهده پوسیدگی های بین دندانی برتر است.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، رادیوگرافی دیجیتال، پوسیدگی دندانی
  • حوریه باشی زاده فخار، اکبر عباس زاده * صفحه 42
    زمینه و هدف

    اندازه گیری دقیق استخوان توسط رادیوگرافی برای تعیین ابعاد ایمپلنت ضروری است. رادیولوژیست بایستی برای نیل به موفقیت، از اثر موقعیت سر بر روی ابعاد تصویر در روش های مختلف تصویربرداری آگاهی کافی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان اثر تغییر زاویه پلن مندیبل بر روی دقت ابعادی تصاویر توموگرافی خطی مندیبل بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع بررسی روش ها و in vitro بود. جهت بررسی اثر موقعیت سر روی ابعاد تصاویر توموگرافی خطی، تصاویری با تغییر زاویه پلن مندیبل در جهات طرفی و قدامی خلفی از 3 مندیبل خشک تهیه و با واقعیت مقایسه شده است. یک سری تصویر در حالت زاویه صفر درجه و 16 سری تصویر با ایجاد شیب 5، 10، 15 و 20 درجه در پلن مندیبل در جهات فوقانی، تحتانی، لترال و مدیال تهیه و فواصل عمودی از راس کرست تا حاشیه فوقانی کانال مندیبل در خلف و از راس کرست تا حاشیه تحتانی مندیبل در قدام در 12 ناحیه از هر مندیبل در هر توموگرام اندازه گیری و با اندازه های واقعی در مندیبل برش خورده در نواحی مشخصی که با نشانگرهای رادیواپک علامت گذاری شده بودند مقایسه شده است. برای تحلیل داده ها از آنالیز Repeated measure ANOVA استفاده گردید.

    یافته ها

    آنالیز نشان داد که بین حالت استاندارد و شیب قدامی خلفی 15 درجه به سمت بالا اختلاف معنی دار وجود داشت (001/0P=). همچنین بین حالت استاندارد و شیب های طرفی 10 درجه (008/0>P)، 15 درجه (001/0>P) و 20 درجه (001/0>P) به سمت بالا اختلاف معنی دار وجود داشت. میانگین قدر مطلق خطا در حالت استاندارد یعنی شیب صفر درجه برای همه نواحی یکسان و به میزان (mm 19/0±22/0) بود و بیشترین میانگین قدر مطلق خطا در حالت استاندارد در ناحیه پرمولرها (mm 19/0±44/0) دیده شد. بیشترین میانگین قدر مطلق خطا در تغییر شیب قدامی خلفی در شیب 20 درجه به سمت پایین در ناحیه کانین ها (mm 88/0±1) مشاهده گردید. بیشترین میانگین قدر مطلق خطا در تغییر شیب طرفی نیز در شیب 20 درجه به سمت بالا در ناحیه کانین ها (mm 2±9/2) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در تصاویر توموگرافی مندیبل، به طور کلی بدون در نظر گرفتن ناحیه کانین ها در بیشتر موارد میانگین قدر مطلق خطا در شیب های 5 تا 20 درجه در جهت قدامی خلفی و طرفی در حد یک میلی متر یا کمتر یعنی در محدوده قابل قبول قرار داشته است. هر چند این اثر در شیب طرفی بیشتر از شیب فوقانی تحتانی، در خلف مندیبل بیشتر از قدام آن و در شیب به سمت پایین بیش از شیب به سمت بالا بوده است.

    کلیدواژگان: توموگرافی، استخوان مندیبل، ایمپلنت، موقعیت
  • علی اصغر سلیمانی، زهرا بحرالعلومی *، سمیه پرکم صفحه 50
    زمینه و هدف

    آلودگی سطح عاج با انواع موادی که در دندانپزشکی کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، بر روی استحکام باند مواد چسبنده موثر است. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی بررسی اثر ZOE و فرموکروزول بر استحکام باند برشی کامپوزیت به عاج دندان های شیری بود.

    روش بررسی

    تعداد 72 دندان مولر دوم شیری کشیده شده انتخاب و در رزین آکریلی مانت شدند. سپس مینای سطوح انتخاب شده (باکال یا لینگوال) تا اکسپوز شدن عاج برداشته شد و سطوح توسط کاغذ سیلیکون grit 320، صاف و یکنواخت شدند. تعداد کل سطوح به 4 گروه 18 تایی به صورت تصادفی تقسیم شدند: گروه A، گروه کنترل و فاقد پیش درمانی بود. گروه B، سطوح عاجی توسط ZOE (زولیران) پوشیده شدند. گروه C، سطوح عاجی توسط ZOE (Kemdent) پوشیده شدند. گروه D، سطوح عاجی در مجاورت پنبه آغشته به فرموکروزول قرار گرفتند. تمام نمونه ها توسط فویل آلومینیومی پوشیده شده و به مدت 7 روز در آب مقطر 0C37 نگهداری شدند. پس از 7 روز پانسمان ها برداشته شدند. سپس هر سطح عاجی توسط اسید فسفریک 35% (ESPE/USA) 3M به مدت 15 ثانیه اچ شد. پس از شستشو و خشک کردن از ادهزیو Single bond (ESPE/USA) 3M طبق دستور روی سطوح عاجی استفاده شد و به مدت 20 ثانیه نوردهی انجام شد. سپس استوانه هایی از کامپوزیت P60 با قطر داخلی 4 و ارتفاع 3 میلی متر بر روی سطح آماده شده قرار گرفت و از هر طرف به مدت 40 ثانیه نوردهی به کامپوزیت انجام شد. بعد از 24 ساعت نمونه ها تحت نیروی برشی و با سرعت 5/0 میلی متر/ دقیقه تا نقطه شکست بارگذاری شدند. مقایسه استحکام باند برشی محاسبه و داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون ANOVA و Tukey آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین استحکام باند برشی در گروه A: 3±52/17، در گروه B: 3/3±41/15، در گروه C: 2/3±63/15، در گروه D: 8/3±57/18 مگاپاسکال بود. اختلاف آماری معنی داری بین گروه A و B، A و C، A و D وجود نداشت (05/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از ZOE زولیران و Kemdent، همچنین استفاده از فرموکرزول کاهش چندانی در استحکام پیوند برشی کامپوزیت به عاج ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: فرموکرزول، زینک اکساید اوژنول، کامپوزیت رزین
  • سیمیندخت زراتی، طاهره باهری مقدم، فاطمه نعمت اللهی * صفحه 56
    زمینه و هدف

    امروزه پروتزهای پارسیل متحرک در جایی که بیمار به هر دلیل قادر به استفاده از ایمپلنت های دندانی و پروتز ثابت نیست، کاربرد دارد. با این وجود طبق تحقیقات صورت گرفته استفاده کنندگان از پروتزهای پارسیل متحرک در معرض تجمع پلاک و تغییرات غیرقابل قبولی از جمله ژنژیویت، پریودونتیت و لقی دندان پایه قرار دارند. اما اگر پروتزهای پارسیل متحرک تاثیرات منفی دارند، آیا این تاثیرات مخرب روی دندان های Isolated که خود نوعی دندان پایه می باشند که از دو طرف مجاور فضای بی دندانی هستند، بیشتر است؟ در این مطالعه وضعیت کلینیکی دندان پایه Isolated بدون اسپلینت در مقایسه با دندان پایه کنترل از جهت میزان B.O.P (Bleeding On Probing)، لقی، عمق پاکت و التهاب لثه بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که به روش توصیفی- مقطعی طرح ریزی شده بود، با طراحی پرسشنامه، اهداف طرح توسط مشاهده گر بررسی شد. حجم نمونه مورد مطالعه 50 نفر از بیماران دریافت کننده پروتز پارسیل متحرک و دارای دندان پایه تکی بودند که به بخش پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی تهران مراجعه نموده و مبتلا به هیچ بیماری سیستمیک و زمینه ای نبودند. پس از تکمیل پرسشنامه آنالیز آماری انجام شد. از آزمون رتبه علامت دار ویلکاسیون، آزمون دقیق فیشر و کروسکال- والیس استفاده گردید.

    یافته ها

    میزان B.O.P (004/0P=)، عمق پاکت (035/0P=) و لقی (001/0>P) در دندان پایه Isolated بیشتر از دندان پایه کنترل بود. در میزان پوسیدگی)083/0(P= و التهاب لثه)07/0(P= در دندان پایه Isolated و دندان پایه کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ضعیف تر بودن دندان های پایه تکی در مقابل تاثیرات مخرب پروتزهای پارسیل متحرک بود که از جمله بالاتر بودن عمق پاکت و لقی بیشتر این دندان ها در مقابل دندان های پایه دیگر است، لذا در صورتیکه به دلایلی ناچار به استفاده از دندان پایه تکی به صورت اسپلینت نشده هستیم، طرح درمان در جهت تامین سلامتی دندان پایه بایستی با دقت بیشتری انجام شود و پی گیری های دوره ای مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتز پارسیل، دندان پایه، تهران
|
  • Dorriz H., Memarian M., Madani A., Sedighpor L., Shamshiri Ar Page 6
    Background And Aims
    The aim of this study was to evaluate the effect of zirconia and base metal cores on the color of restorations. Furthermore, the effect of different backings on the color of cercon zirconia was evaluated.
    Materials And Methods
    The specimens were Cercon zirconia and metal ceramic discs with "high Au" and "base metal" alloys. Cercon zirconia discs were veneered with veneering shade of A2 and two thickness of porcelain(0.7 mm, 1.2 mm). There were 3 discs in each group. Metal ceramic discs were made of "nickel-chromium" alloy (Verobond) and "high Au" alloy (World 89) and two shades (A2, A3.5) and two thicknesses of veneering porcelain. 3 types of backing (high Au, nickel-chromium and A3 shade composite) were made for Cercon zirconia discs. Spectrophotometric evaluation of zirconia discs (on 3 backings) and metal ceramic discs was done. One-way ANOVA and Tukey tests were used for data analysis.
    Results
    There were no significant differences between the amounts of L*, a*, b* for Cercon zirconia on different backings (P>0.05). In comparison between different core groups, a* was significantly higher in metal ceramic groups compared with that of zirconia groups (P<0.05).
    Conclusion
    Cercon zirconia can completely mask the underlying backing.
  • Page 15
    Background And Aims
    Cone beam computed tomography (CBCT) produces high-quality data about diagnosis and periodontal treatment. To date, there is not enough research regarding periodontal bone measurement using CBCT. The aim of this study was to compare the accuracy of CBCT in measuring periodontal defects to that of intraoral radiography and probing methods.
    Materials And Methods
    Two-hundred and eighteen artificial osseous defects (buccal and lingual infrabony, interproximal, horizontal, crater, dehiscence and fenestration defects) were created on 13 mandibles of dry skulls. The mandibles were put into a plexiglass box full of water to simulate soft tissue. CBCT images, radiographic images taken with parallel technique and direct measurements using a WHO periodontal probe were recorded and compared to a standard reference (digital caliper). Inter and intra observe consistencies were assessed using Intra class correlation coefficient and pearson correlation.
    Results
    Inter and intra observer consistencies were high for CBCT and probing methods (ICC- Intra class correlation coefficient>88%), but moderate for intraoral radiography (ICC-Intra class correlation coefficient > 54%). There were not any significant differences between observers for all techniques (P>0/05). According to paired T-test analysis, mean difference for CBCT technique (0.01 mm) was lower than that for probing (0.04 mm) and radiography (0.62 mm). CBCT was able to measure all kinds of lesions, but radiography could not measure defects in the buccal and lingual sites.
    Conclusion
    All three modalities are useful for identifying periodontal defects. Compared to probing and radiography, the CBCT technique has the most accuracy in measuring periodontal defects.
  • Page 20
    Background And Aims
    Evaluation is a continuous process which is necessary for improvement of students learning and planning for required changes to obtain the educational objectives. The aim of the present study was to assess student's perspective on the achievement of the educational objectives of the Community Oral Health and Periodontology Departments using the CIPP model of evaluation.
    Materials And Methods
    A cross-sectional survey has been conducted using a questionnaire consists of four domains as introduced in the CIPP model of evaluation (Context, Input, Process and Product). Two groups of senior dental students of the dental school of Tehran University of Medical Sciences were approached. Data was collected anonymously and was analyzed with non-parametric Mann-Whitney test using the SPSS statistical package.
    Results
    The response rate was 67.7% for year 6 and 87.5% for the year 5 students. Respondents considered material presented in Periodontology Department more relevant and in need for their future career. However, teaching skills and motivation of the educators in Periodontology Department was considered inadequate. 67% of students reported having problem with material taught in Periodontology Department. Overall, significant difference in domains of Context and Process was observed between two departments (p<0.05). In the output domain students rated their clinical and theoretical ability "weak" in relation to splint, implant, management of acute gingivitis and electrosurgery compared with other topics which rated "good". Students considered their ability in using the principals of Evidence-Based Dentistry moderate.
    Conclusion
    The evaluation of the educational achievements of the two departments (COH and Periodontics) using CIPP model of evaluation showed that there is significant difference in two domains (Context and Process). In those topics which achievement was reported weak the revision of teaching methods is recommended.
  • Eslami Amirabadi Gh, Mahvidizadeh S., Nasiri M. Page 26
    Background And Aims
    The aim of this in vitro study was to compare shear bond strength of metal brackets bonded to dental porcelain on the basis of presence or absence of silane, type of acid [hydrofluoric acid (HF) or phosphoric acid (H3PO4)] and roughness of porcelain surface (glazed or deglazed) within mouth-like environment.
    Materials And Methods
    Eighty glazed ceramic disks were randomly divided into 8 groups of 10 disks: group 1 [HF+silane], group 2 [deglazed+HF+silane], group 3 [HF], group 4 [deglazed+HF], group 5 [H3PO4+silane], group 6 [deglazed+H3PO4+silane], group 7 [H3PO4], group 8 [deglazed+H3PO4]. Then the brackets were bonded and thermocycled. After that, shear bond strength test was done using the Zwick device and the type of bond failure was determined under stereomicroscope at 4X magnification. 3-way ANOVA and Kruskal-Wallis were used for statistical analyses.
    Results
    The shear bond strength for the test groups were as follows: group (1):13.05±7.7 MPa, group (2):25.16±10.66 MPa, group (3):6.7±5.86 MPa, group (4):15.39±8.97 MPa, group (5):12.76±7.91 MPa, group (6):13.57±7.85 MPa, group (7):0.54±0.67 MPa, group (8): 9.34±6.52 MPa. The type of bond failure in all groups was adhesive failure except for group 2. No significant difference in the interaction between (glazed or deglazed), (presence or absence of silane), and type of acid was found (P>0.05).
    Conclusion
    Under the conditions of this study, the best clinical method was the use of 37% phosphoric acid and silane that resulted in the optimal clinical strength and adhesive bond failure.
  • Goodarzi Pour D., Nejati S., Fotouhi A. Page 36
    using computed radiology (CR) technology. If we know the accuracy of digital panoramic radiography for detection of small defects in tooth, it will be useful in cases with difficulty for taking the intraoral radiographs. The aim of this study was to evaluate sensitivity and specificity of digital panoramic radiography for detection of proximal caries compared with the bitewing radiography.
    Materials And Methods
    One-hundred patients who had been ordered for taking both bitewing and panoramic radiography were included in this study. Panoramic and then bitewing radiographs were observed by a maxillofacial radiologist and interproximal caries were recorded. Sensitivity and specificity of digital panoramic radiography (CI=95%) was calculated compared with the bitewing radiography as a gold standard.
    Results
    This study showed that the values for sensitivity and specificity were 62.7% (CI 95%=57.7%-67.5%) and 91.0% (CI 95%=89.2%-92.5%), respectively.
    Conclusion
    Sensitivity of digital panoramic is less than bitewing radiography even with processing before printing. Therefore, bitewing radiography is superior for detection of inter proximal caries.
  • Bashizadeh Fakhar H., Abbaszadeh A. Page 42
    Background And Aims

    Accurate bone measurements are essential for determining the optimal size and length of proposed implants. The radiologist should be aware of the head position effects on image dimensions in each imaging technique. The purpose of this study was to evaluate the effect of mandibular plane angle on image dimensions in linear tomography.

    Materials And Methods

    In this in vitro study, the vertical dimensions of linear tomograms taken from 3 dry mandibles in different posteroantenior or mediolateral tilts were compared with actual condition. In order to evaluate the effects of head position in linear tomography, 16 series of images while mandibular plane angle was tilted with 5, 10, 15 and 20 degrees in anterior, posterior, medial, or lateral angulations as well as a series of standard images without any tilt in mandibular position were taken. Vertical distances between the alveolar crest and the superior border of the inferior alveolar canal were measured in posterior mandible and the vertical distances between the alveolar crest and inferior rim were measured in anterior mandible in 12 sites of tomograms. Each bone was then sectioned through the places marked with a radiopaque object. The radiographic values were compared with the real conditions. Repeat measure ANOVA was used to analyze the data.

    Results

    The findings of this study showed that there was significant statistical difference between standard position and 15º posteroanterior tilt (P<0.001). Also there was significant statistical difference between standard position and 10º lateral tilt (P<0.008), 15º tilt (P<0.001), and 20º upward tilt (P<0.001). In standard mandibular position with no tilt, the mean exact error was the same in all regions (0.22±0.19 mm) except the premolar region which the mean exact error was calculated as 0.44±0.19 mm. The most mean exact error among various postroanterior tilts was seen in 20º lower tilt in the canine region (1±0.88 mm) and for various mediolateral tilts the most exact error was seen in the canine region in 20º upper tilt (2.9±2 mm).

    Conclusion

    The mean exact errors in various regions and various 5º to 20º posteroanterior and mediolateral mandibular tilts were in the range of acceptable values (≤1 mm) except for the canine region. However, this effect is more considerable in mediolateral tilt compared with posteroanterior tilt, posterior region compared with anterior region, and upper tilt compared with lower tilt.

  • Soleymani Aa, Bahrololoomi Z., Parkam S. Page 50
    Background And Aims

    Nowadays, removable partial dentures are applied to patients who are not able to use dental implants or fixed prosthesis. Although based on the studies the users of removable partial dentures are in the risk of plaque accumulation and unacceptable changes such as gingivitis, periodontitis and mobility in abutment tooth. It is not clear whether the negative effects of removable partial dentures are more on the isolated teeth which are a kind of abutment adjacent to endentulous area in both sides. The purpose of this study was to investigate the clinical condition of isolated abutment teeth without splinting in comparison to control abutment from the aspects of B.O.P (bleeding on probing), mobility, pocket depth and gingivitis.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, the prepared questionnaires were filled out by 50 patients who received removable partial dentures in department of removable prosthodontics of dental school of Tehran University of Medical Sciences. The patients had isolated abutment tooth and did not have any systemic disease. The obtained data were analyzed. Using Wilcoxon, exact Fisher and Kruskal-Wallis test.

    Results

    B.O.P (P=0.004), pocket depth (P=0.035), and mobility (P<0.001) in isolated abutments were more than those in control abutments, but there were not significant differences in the degree of caries (P=0.083) and gingivitis (P=0.07).

    Conclusion

    This study showed that clinical condition of isolated abutments is worse than that of control abutments. More attention should be paid to healthiness of isolated teeth without splinting and periodic follow ups should be done in these cases.

  • Zarrati S., Baheri Mghadam T., Nematollahi F. Page 56
    Background And Aims

    Nowadays, removable partial dentures are applied to patients who are not able to use dental implants or fixed prosthesis. Although based on the studies the users of removable partial dentures are in the risk of plaque accumulation and unacceptable changes such as gingivitis, periodontitis and mobility in abutment tooth. It is not clear whether the negative effects of removable partial dentures are more on the isolated teeth which are a kind of abutment adjacent to endentulous area in both sides. The purpose of this study was to investigate the clinical condition of isolated abutment teeth without splinting in comparison to control abutment from the aspects of B.O.P (bleeding on probing), mobility, pocket depth and gingivitis.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, the prepared questionnaires were filled out by 50 patients who received removable partial dentures in department of removable prosthodontics of dental school of Tehran University of Medical Sciences. The patients had isolated abutment tooth and did not have any systemic disease. The obtained data were analyzed. Using Wilcoxon, exact Fisher and Kruskal-Wallis test.

    Results

    B.O.P (P=0.004), pocket depth (P=0.035), and mobility (P<0.001) in isolated abutments were more than those in control abutments, but there were not significant differences in the degree of caries (P=0.083) and gingivitis (P=0.07).

    Conclusion

    This study showed that clinical condition of isolated abutments is worse than that of control abutments. More attention should be paid to healthiness of isolated teeth without splinting and periodic follow ups should be done in these cases.