فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1389)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • فرزین سرکارات، دنیا صدری، بهنام بهلولی، ساویز لوزانی صفحه 1
    سابقه و هدف
    کاهش حجم ریج آلوئولار پس از خارج کردن دندان را می توان با مراحل حفظ ریج و کاربرد مواد پیوندی به حداقل رساند. هدف این مطالعه مقایسهOSSEO+ (آلوگرفت ساختIMTEC آمریکا) با CenoBone (آلوگرفت ساخت همانندساز بافت کیش) بر میزان حفظ و استخوان سازی ریج آلوئول پس از کشیدن دندان است.
    مواد و روش ها
    مطالعه با طراحی کارآزمایی بالینی دوسوکور روی20 بیمارانجام شد که در دو گروه 10 تایی ازنظرسن،جنس،فک مورد درمان و مصرف سیگار همسان سازی شدند. تاثیر هر ماده از نظر بالینی و هیستولوژی بررسی شد. عرض و ارتفاع ریج آلوئول بلافاصله پس از کشیدن دندان و سه ماه بعد در زمان قرار دادن ایمپلنت اندازه گیری شد. بررسی هیستولوژیک نمونه های استخوان به دست آمده در زمان قراردادن ایمپلنت ازنظراستخوان زنده،غیرزنده،ترابکولر،آمورف وتعداد استئوبلاست توسط میکروسکوپ نوری انجام شد.تغییرات شاخصهای دو گروه با استفاده از اماره Repeated Measure Anova مقایسه شد، تحلیل آماری شاخصهای استخوان سازی با آزمون t-test انجام شد.
    یافته ها
    درهر دو گروه حداقل کاهش در ارتفاع و عرض ریج آلوئول مشاهده شدکه در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. میزان استخوان های زنده، غیر زنده، ترابکولر و آمورف در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. میزان استئوبلاست در گروه CenoBone به طور معنا داری بالاتر بود (57/1 ±98/6) در مقابل (56/1± 88/4) (05/0>P).
    نتیجه گیری
    هر دو ماده از نظر حفظ عرض و ارتفاع ریج آلوئول مشابه اند. میزان استخوانهای زنده،غیرزنده، ترابکولر و آمورف دو گروه مشابه است. تعداد استئوبلاست ها در گروه CenoBone بالاتر بود. می توان گفت بنابر یافته های حاضر، نمونه خارجی نسبت به نمونه ایرانی ارجحیت قابل توجهی ندارد.
    کلیدواژگان: CenoBone، OSSEO+، استخوان سازی، حفظ ریج آلوئول
  • لقمان قهرمانی، محمد رهبر، علی حسامی، مهسا سلطانی مقدم صفحه 8
    سابقه و هدف
    چسبندگی ورشد کاندیدا آلبیکانس بر روی مواد سافت لاینر می تواند منجر به مشکلات کلینیکی و تخریب مواد پروتزی گردد. شیوع دنچر استوماتیت به همراهی کاندیدا آلبیکانس،67%-11% گزارش شده است.هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان چسبندگی و رشد کاندیدا آلبیکانس بر روی دونوع سافت لاینر(GC و آکروپارس)و نیز مقایسه با گروه کنترل(آکریل آکرو پارس) بود.
    مواد و روش ها
    22 نمونه از هر نوع سافت لاینر و10 نمونه اکریلیک(پرداخت شده و پرداخت نشده) تهیه شدوسپس این نمونه ها در سوسپانسیونی از کاندیدا آلبیکانس قرار داده شدند. پس از انجام شستشو، قطعات مورد آزمایش با آکریدین اورنج رنگ آمیزی و با میکروسکوپ فلورسنت بررسی شدند. برای آنالیزآاماری از آزمون هایOne-way ANOVA و Post-Hoc از نوع Tukey HSD استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه مشاهده شد که میزان چسبندگی ورشد به اکریل پرداخت نشده بیشترین وبه اکریل پرداخت شده کمترین بود.همچنین میزان چسبندگی و رشد به سافت لاینر اکروپارس به طور معنی داری از سافت لاینر GC بیشتر بود (05/0p<). تفاوت معنی داری بین اکریل پرداخت شده و پرداخت نشده مشاهده شد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، دقت لازم در جهت انتخاب ماده مناسب با حداقل عوارض ثانویه و تولیداین نوع مواد دندانپزشکی با عوارض کمتر، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی، رشد، کاندیدا آلبیکانس، سافت لاینر
  • نسرین اصفهانی زاده، سروش خلیلی نژاد صفحه 17
    سابقه و هدف
    قریب500گونه میکروبی درپاکت پریودنتال زندگی می کنند. رابطه اگریگیتی باکتری اکتینومیستم کومیتانس(Aa) با انواع پیشرفته و مهاجم پریودنتیت بیان شده است. هدف این تحقیق تعیین اثر کاربرد سیپروفلوکساسین و مترونیدازول بر پارامتر های پریودنتال و میکروبیولوژیک در مبتلایان به پریودنتیت بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی،از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بود. 24 نفر از مراجعین به بخش پریودنتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی که بیش از 4میلی متر از دست رفتن چسبندگی کلینیکال، خونریزی حین پروبینگ، کشت مثبت Aa از پاکت در حداقل 4نقطه از دهان داشتند،انتخاب شدند.از دست رفتن چسبندگی کلینیکی، خونریزی حین پروبینگ، ایندکس لثه ای وپلاک ثبت گردید. کلیه بیماران دبریدمان مکانیکال و آموزش بهداشت را دریافت کردند. بسته های دارو وپلاسبو در اختیار بیماران گذاشته شد.10روز، 3 و 6 ماه بعد کشت باکتری و ثبت پارامترهای پریودنتال انجام شد.جهت بررسی اماری یافته ها از آزمون paired t- test و mann-u-whitney استفاده شد.
    یافته ها
    خونریزی حین پروبینگ،ایندکس لثه، متوسط تعداد کلنی در گروه شاهد ومورد در ماه سوم و ششم به ترتیب (3/33 و 5/37 در مقابل صفر)، (46/0± 2/1و42/0±21/1 در مقابل11/0±06/0و13/0±10/0)، )84/10±15/9 و 35/11±56/12درمقابل99/0±75/0 و15/2±96/1) بود. اختلاف اعداد فوق از نظر آماری معنی دار بود(05/0 (p<. پلاک ایندکس و از دست رفتن چسبندگی کلینیکی بین دو گروه در هیچ یک از زمان های مورد مطالعه و ایندکس لثه ای و تعداد کلونی A.a در روز دهم، اختلاف آماری معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    تجویز سیپروفلوکساسین و مترونیدازول به عنوان یک درمان کمکی به درمانهای مکانیکال در بهبود انساج پریودنتال و حذف باکتریA.a نقش دارد.
    کلیدواژگان: سیپروفلوکساسین، مترونیدازول، پریودنتیت، میکروبیولوژی
  • فرناز حاجی فتاحی، مسعود رضایی، مهندس ناصرولایی، بهنام خسروانی فرد، افشین حراجی، محسن مهرشادیان صفحه 26
    سابقه و هدف
    رضایت بیمار از خدمات دریافتی یکی از مهمترین ارکان سامانه های ارتقای کیفیت کار مراکز آموزشی-درمانی ودر نتیجه افزایش جذب بیمار و بهبود روندآموزش عملی دانشجویان می باشد.تا کنون در این دانشکده تحقیقی به منظور بررسی رضایتمندی بیماران انجام نشده لذااین تحقیق با هدف تعیین میزان رضایتمندی از خدمات دندانپزشکی و عوامل مرتبط در بیماران مراجعه کننده به کلینیک های واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 87 طراحی شد.
    مواد وروش ها
    مطالعه به روش توصیفی-مقطعی انجام گرفت. 1500 بیمار از کلینیک های درمانی دانشکده به نسبت سهم هرکلینیک و با روش نمونه گیری مراجعه ی مستمرانتخاب شدند وبا مصاحبه حضوری میزان رضایت آنان نسبت به خدمات دریافتی بررسی و ثبت شد.رضایت با 13 شاخص از جمله دوری راه، زمان انتظار،طول مدت درمان و...در یک طیف 3 گزینه ای راضی،نسبتا راضی و ناراضی و بر مبنای رتبه ی 2و1و0 سنجیده شد و در جمع رتبه ی کمتر از 3/1 برابر ناراضی، 3/1 تا 3/2 نسبتا راضی و بیشتر از 3/2 به عنوان راضی تلقی گردید و نقش عوامل مرتبط با عدم رضایت با آزمون کای دو مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 71 درصد مراجعین رضایت کامل،5/27 درصد رضایت نسبی و 5/1درصد عدم رضایت ابراز کردند وشیوع عدم رضایت در جامعه بین 7/26 و3/31 درصد برآورد شد.بیشترین عدم رضایت مربوط به بخش پروتز متحرک به میزان 7/64 درصد وکمترین آن در بخش جراحی به میزان 5/13 درصد گزارش شد(05/0p<). بیشترین عامل نارضایتی دوری راه و فضای اتاق انتظار بوددر حالی که کمترین عدم رضایت نسبت به رفتار دانشجو، رعایت بهداشت و رفتار استاد بود.
    نتیجه گیری
    میزان رضایتمندی بیماران کلینیک های واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاداسلامی تهران در حدقابل قبول می باشد اما با توجه به وجود نارضایتی در بیماران، اقدامات لازم برای کاهش این مشکل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی بیمار، عوامل مرتبط، کلینیک دندانپزشکی
  • سعید نعمتی انارکی، سپیده بانوا، مهندس ناصرولایی، حامد کرکه آبادی صفحه 33
    سابقه و هدف
    ریز نشت و استحکام باند برشی دو چالش بزرگ در ترمیم های کامپوزیتی بوده و با توجه به وجود تناقض در نتایج استحکام سه نوع از باندینگ های خود اچ شونده و برخی کاستی ها در مطالعات قبلی، این مطالعه با هدف مقایسه سه نوع باندینگ Prompt L-pop، AdheSE-و SE bond از نظر استحکام باند برشی و ریزنشت در حفرات کامپوزیتی به صورت آزمایشگاهی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش تجربی برروی 60 دندان پرمولر انسان انجام شد.(30 دندان جهت ریزنشت و 30 دندان جهت استحکام باند برشی). در سطح با کال دندانها حفرات کلاس V با ابعاد2 میلی متر،عمق3 میلی متر، طول2 میلی متر، عرض و بول 5/0 میلی متر در مارژین های مینایی تهیه شد. لبه مارژین ژنژیوالی بر روی سمان و یک میلیمتر زیرCEJ و لبه اکلوزال بر روی مینا قرار گرفت. نمونه ها بطور تصادفی به 3 گروه 10 تایی تقسیم شدند: در گروه A از باندینگ SE bond (Kuraray Japan); درگروه B از(3M ESPE، USA) Prompt L-pop ودر گروه C ازAdheSE (Vivadent Liechtenstein) استفاده شد و تمامی نمونه ها با کامپوزیت Z100(3M، ESPE،USA) ترمیم شدند. در 30 نمونه جهت مقایسه استحکام باند برشی، سطوح اکلوزال هر دندان با دیسک الماسی(Diatec،Germany) به قطر 2/0 میلی متر از 1 میلی متر زیر شیار مرکزی قطع وتیوب های کامپوزیتی بر روی سطح عاج با استفاده از باندینگ های مذکور،باند شدند. میزان استحکام باند با دستگاه zwick (roel، Germany) و میزان ریزنشت با استریو میکروسکوپ به روش استاندارد اندازه گیری شد.میزان ریز نشست در سه نوع باندینگ و در دولبه اکلوزال و ژنژیوال با آزمون Kruskalwallisو، mann-U-whitney و میزان استحکام باند برشی در سه گروه با آزمون ANOVA و مقایسه چندگانه Tukey مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقایسه میزان ریز نشت در سه گروه نشان داد که کمترین ریزنشت مربوط بهSE bond (75/0±1) وسپس AdheSE (76/1±8/1) و بیشترین میزان ریزنشت مربوط به Prompt-L-pop (15/1±15/2) بود و این اختلاف به لحاظ آماری معنی دار بود. (005/0>p)مقایسه میزان استحکام باند برشی نمونه ها نشان داد که بیشترین میزان استحکام مربوط به نمونه SEbond بوده ودو گروه دیگر تقریبا مشابه بودند.میزان اختلاف استحکام باند برشی به لحاظ آماری معنی داربود. (0001>P).این اختلاف در گروه SEbond حدود 65% بیشتر از باند گروه AdheSE و 68% بیشتر از گروه P-L-P بوده ومیزان استحکام باند برشی AdheSE و P-L-P مشابه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه در بین باندینگ های مورد استفاده در این تحقیقSE bondse دارای بیشترین استحکام باند برشی و کمترین میزان ریز نشت بود.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، ریز نشت، باندینگ های عاجی خود اچ شونده
  • سیده طاهره محتوی پور، فاطمه شاهسواری، حوریه باشی زاده فخار، فرید ابوالحسنی صفحه 41
    سابقه و هدف
    یافتن روش دقیق و کم هزینه در اندازه گیری پهنای استخوان برای تعیین ابعاد ایمپلنت ضروری است. توموگرافی خطی روش بسیار کم هزینه ای است و از آنجا که در مورد دقت دستگاه توموگرافی خطی در ارزیابی پهنای مندیبل یافته های مستند و دقیقی در دسترس نمی باشد هدف از این مطالعه ارزیابی دقت توموگرافی خطی در تعیین پهنای استخوان مندیبل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تشخیصی(بررسی دقت یک روش) 23 محل برروی چهار مندیبل خشک انتخاب شد و بانشانه های فلزی در راس کرست مشخص گردید. بعد از انجام توموگرافی خطی در محل های ذکر شده عرض مندیبل در محل مورد بوردر فوقانی کانال مندیبل برروی مقاطع توموگرافی تعیین گردید. سپس مندیبل ها برش داده شدند. ضریب همبستگی پیرسون بین مقادیر واقعی و مقادیر بدست آمده از تصاویر تعیین شد. با محاسبه میانگین خطا با اعمال ضریب بزرگنمایی، درصد خطاهای قابل قبول در محدوده 1± میلی متر محاسبه گردید. به منظور تطبیق بیشتر اندازه ها با واقعیت، معادله رگرسیون خطی نوشته شد و درصد خطاهای قابل قبول در محدوده 1± میلی متر محاسبه شد.
    یافته ها
    ضریب همبستگی پیرسون بین توموگرافی خطی و واقعیت در ارزیابی ضخامت مندیبل 813/0=r،0001/0p< محاسبه شد. میانگین مقادیر مطلق اختلاف بین اندازه گیری ضخامت با توموگرافی خطی و مقادیر واقعی 3/0 میلی متر (13/1=SD) بود و 5/56% از اندازه ها در محدوده خطای قابل قبول 1± میلی متر قرار گرفتند با کاربرد معادله رگرسیون خطی 8/51% از اندازه ها در محدوده خطای قابل قبول1± میلی متر قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    توموگرافی خطی در ارزیابی پهنای مندیبل باید با احتیاط بیشتری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توموگرافی، مندیبل، ایمپلنت
  • مهران نوربخش، محمدحسن سالاری، دکترغلامرضااصفهانی زاده، عباس سجادی، سیده ساراطبری صفحه 47
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات در بازسازی دندانهای اندو شده با پست هایFiber Reinforced Composite (FRC) جدا شدن این پست ها از عاج ریشه دندان است که از مهم ترین علل آن سمان کردن ناموفق پست FRC می باشد. عوامل مختلفی از جمله نوع سمان برریتنشن پست ها با دندان تاثیرگذار هستند. با توجه به تناقضاتی که در این رابطه وجود دارد این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر 3 نوع سمان بر ریتنشن پست های FRC در داخل کانال ریشه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تجربی و آزمایشگاهی بود. در این مطالعه 30 عدد دندان پرمولر که شرایط ورود به مطالعه را داشتند بعد از درمان ریشه بطور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند و پس از آماده سازی فضای پست، پست های فایبر RTD بطول10 میلیمتر و به قطر 25/0 میلیمتر توسط 3 نوع سمان زینک فسفات (Harvard)، گلاس آینومر (GC) و سمان رزینی Maxcem (kerr) سمان شدند. پس از مانت کردن این قطعات، هر یک به طور مجزا در دستگاه 5500 Instron تحت نیروی مساوی قرار گرفت و یافته ها با آزمون ANOVA ارزیابی شد.
    یافته ها
    میزان ریتنشن برای سمان رزینی برابر 18.5±127 مگا پاسکال و برای سمان زینک فسفات 29.7 ± 102 مگا پاسکال و برای سمان گلاس آینومر 14.8±51 مگا پاسکال بود.
    همچنین کربن فایبر بیشترین مقاومت به شکست و گلاس فایبر کمترین مقاومت به شکست را بین سه گروه فایبر پست داشتند.
    نتیجه گیری
    برای افزایش ریتنشن پست های FRC بهتر است از سمانهای رزینی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سمان رزینی، سمان زینک فسفات، سمان گلاس آینومر، پست FRC، نیروی باندینگ، ریتنشن
  • حمیرا انصاری لاری، محمدرضا سازور، مهشید بدری، فاطمه اسمعیلی، شیوا آقاها صفحه 52
    سابقه و هدف
    دردندانپزشکی عدم توانایی برای تعیین رنگ دندانها مشکلی دیرینه است. با توجه به کثرت افراد بی دندانی که نیاز به درمان پروتزی دارند، اطلاع از شیوع رنگ دندانهای طبیعی ضروری است. با توجه به کاستی هایی که در رابطه با شیوع رنگ دندان با نمونه رنگ های مختلف و جدید وجود دارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی رنگ دندان سانترال فک بالا در مقایسه با سه نوع نمونه رنگ مختلف در دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی و بر روی 120 دندان سانترال ماگزیلا در دانشجویان واحد دندانپزشکی که بالای 18 سال بودند، انجام گرفت. نمونه ها به صورت سرشماری انتخاب شدند و قبل از تعیین رنگ، هرگونه رنگ دانه و پلاک روی دندان مورد آزمایش، پاک گردید. سپس رنگ دندان سانترال راست یا چپ ماگزیلا در این افراد ابتدا به روش چشمی وسپس با به کارگیری سه نمونه رنگ IvoclarChromascop،Vitapan classic) (Polident، توسط دو مشاهده گر، مشخص شد. برای مقایسه رنگ دندان توسط دو مشاهده گر(دانشجو-متخصص پروتز) و نیز مقایسه رنگ به دست آمده از نمونه رنگ های مختلف از ضریب توافق کاپا استفاده گردید.
    یافته ها
    در این تحقیق 3/58% از نمونه ها زن و 7/41% آنها، مرد بودند. همچنین سن افراد مورد مطالعه 5/3±24 سال و در محدوده سنی 19 تا 41 سال بود. در مورد Vitapan classic نمونه رنگ در دو حالت مشاهده توسط دانشجو و فرد متخصص، گروه رنگی A دارای بیشترین شیوع (77% و 78%) و از آن میان A2 (9/45 % و 9/42 %) و بعد از آن A1 (5/23 % و 25%) شایعترین رنگ را تشکیل می داد و کمترین شیوع به دست آمده مربوط به گروه رنگی C (2/1 %) بود. در تعیین رنگ با نمونه رنگ Ivoclar Chromascop بیشترین شیوع رنگ 120 (2/44 %) و بعد از آن 110 (7/41 %) بود، همچنین در مورد نمونه رنگ Polident شیوع رنگ Y1 بیشترین (7/71 %) بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که شیوع طیف رنگی موجود در Vita classicدر دندانهای طبیعی بیشتر است و کاربرد بیشتری دارد. طیف رنگی موجود در Ivoclar و Polident در محدوده کوچکتری از دندانهای طبیعی دیده شدند که نشان دهنده تطابق پایین تر این نمونه ها با رنگ دندانهای طبیعی است.
    کلیدواژگان: نمونه رنگ، دندان سانترال بالا، پروتز متحرک
  • مقاله پژوهشی کوتاه
  • فرید عباسی، رزا حقگو صفحه 60
    سابقه و هدف
    درمان زمانی موفق است که بیمار به موقع مراجعه کرده و بیماری او سریع تشخیص داده شود. از طرف دیگر بررسی شایع ترین ومهم ترین نیازهای تشخیصی – درمانی بیماران در هر مرکز نقش مهمی در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های آن دارد. هدف از این مطالعه تعیین نیازهای تشخیصی درمانی واقدامات درمانی انجام شده در بخش های مختلف دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 87- 1386 بود.
    مواد و روش ها
    طرح این مطالعه بررسی داده های موجود بود. 2000 پرونده نوشتاری- رایانه ای از مراجعین به بخش تشخیص وبیماری های دهان در 30 روز فعال دانشکده به صورت تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. برای بررسی علل مراجعه نیز 150 پرونده به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحقیق روی تعداد 2000 نفر انجام گرفت که 6/53 درصد زن آنهابودند. سن نمونه ها 2/16 ± 6/31 سال بود. شایع ترین علل مراجعه شامل درد دندان (31 درصد)، ترمیم دندان (5/19%)، معاینه دوره ای (2/9%)، جایگزینی دندان (8%) و بیماری های پریودنتال (9/6%) بود. فراوانی نیازهای تشخیصی – درمانی در بخش ها شامل ترمیمی(71 درصد)، رادیولوژی(5/69%)، پریو(6/56%)، درمان ریشه (20/52%)، جراحی (1/38%)، پروتز ثابت (7/34%)، پروتز متحرک (90/12%) و ارتودنسی (40/5%) بود. بیشترین مراجعه به بخش رادیولوژی (30/97 درصد) و کمترین آن در بخش پروتز متحرک (40/45 درصد) بود. بیشترین اقدامات تشخیصی – درمانی در بخش های رادیولوژی(36 درصد) و ترمیمی(15 درصد) و کمترین آن در بخش های پاتولوژی و ارتودنسی هر یک (4/1 درصد) انجام شده بود.
    نتیجه گیری
    میزان نیاز بیماران مراجعه کننده به بخش تشخیص وبیماری های دهان بیش از میزان تقاضای آنها بوده و بیماران به طور مرتب برای انجام درمان مراجعه نکرده اند.
    کلیدواژگان: نیازهای درمانی، تشخیص، تقاضا، شکایت اصلی
  • گزارش مورد
  • شیما نفرزاده، عباس خدایاری، پگاه برونوش، دکترفاطمه مشهدی عباس، سینا جعفری صفحه 66
    سابقه و هدف
    پاپیلومای معکوس (Inverted Papilloma) شایع ترین فرم پاپیلومای سینونازال می باشد که در حدود 70-50 درصد پاپیلومای سینونازال و 4- 5/0 درصد تومورهای سینونازال را تشکیل می دهند. این ضایعه پتانسیل بالایی برای تهاجم موضعی و تغییرات بدخیمی دارد.
    گزارش مورد: مردی 43 ساله با شکایت خروج چرک از ناحیه پوست گونه در 6ماه گذشته به بیمارستان طالقانی مراجعه کرد. بررسی رادیوگرافیک توده ای را در سینوس ماگزیلاری سمت راست با تهاجم به دیواره داخلی و خارجی سینوس بدون تجاوز به کف حفره چشم نشان داد. بیوپسی انسیژنال از سمت کامی ضایعه صورت گرفت. بنابر یافته های هیستوپاتولوژیک پاپیلوم معکوس سینوس که به SCC تبدیل شده بودتشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    پاپیلومای معکوس تمایل زیادی به عود مجدد و تغییرات بدخیم شدن دارد. لذا جراحی کامل ضایعه و پیگیری طولانی مدت برای این ضایعه شدیدا توصیه می شود. مقاله حاضر موردی از پاپیلومای معکوس سینوس را نشان میدهد که به دلیل امتناع بیمار از درمان کامل تغییر بدخیمی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: پاپیلومای معکوس، تهاجم، بدخیمی، سینوس ماگزیلاری
|
  • Sarkarat F., Sadri D., Bohlooli B., Lozani Page 1
    Background And Aim
    Alveolar ridge reduction after tooth extraction could be minimized via ridge preservation by using grafting material. The aim of this study was to compare OSSEO+ (allograft, made by IMTEC Corporation) with Cano Bone (allograft, made by Tissue Regeneration Corporation) in preservation and bone formation of the alveolar ridge after tooth extraction.
    Materials and Methods
    This randomized double blind clinical trial was accomplished on 20 patients. Subjects were divided into two groups of 10 each with respect to similarity in age, gender, jaw being treated and cigarette smoking habits. The effect of each material was studied clinically and histologically. Horizontal and vertical ridge dimensions were determined immediately after tooth extraction and three months later before implant placement. Three months after application of each material, histologic analysis of the trephine cores was done to determine the percentage of vital, non-vital, trabecular, amorphous bones and number of osteoblasts. Statistical analysis was done using Repeated Measure ANOVA. T-test was used for statistical analysis of bone formation.
    Results
    In both groups minimum reduction in height and width of alveolar ridge was observed with no statistically significant difference. The extent of vital, non-vital, trabecular and amorphous bones wasn’t statistically significant. The amount of osteoblasts was significantly higher in CenoBone group (6.98± 1.57) than in OSSEO+ group (4.88±1.56) (P<0/05).
    Conclusion
    Both materials were similar in preservation of alveolar ridge height and width. The extent of vital, non-vital, trabecular and amorphous bones in both groups were similar. It should is said that according to the present findings, foreign sample of DFDBA isn’t better than Iranian sample. Only the number of osteoblasts in CenoBone group was higher.
  • Ghahremani L., Rahbar M., Hesami A., Soltanimoghaddam M Page 8
    Background And Aim
    Adherence and growth of Candida albicans denture soft lining materials can result in clinical problems, and deteriorations of the materials. Prevalence of denture stomatitis in association with Candida albicans has been reported to range between 11%-67%.The aim of this study was to evaluate the adherence and growth of Candida albicanson two type of denture soft liners (GC and Acropars) and comparison to control group(Acropars acryl).
    Materials And Methods
    Twenty-two specimens of each soft lining material and 10 acrylic specimens (polished and not polished) were made and incubated in a suspension of Candida albicans. After rinsing, the specimens were stained with acridine orange and examined under fluorescent microscope. For statistical analysis One-way ANOVA and Post Hoc, Tukey HSD tests were used.
    Results
    The highest and the least adhesion and growth were found in the not polished and the polished groups respectively. Also, adherence and growth on Acropars soft liner was significantly more than GC soft liner (p<0.05). Significant difference was found between polished and not polished acryl (p<0.05).
    Conclusion
    According to results, precise attention in selection of correct material with the lowest side effects and its production steps seems mandatory.
  • Esfehanizade N., Khalilinejad S Page 17
    Background And Aim
    Approximately 500 bacteria species inhibit in periodontal pockets. Association between Aggre gatibacter Actino my cetem comitans and destructive and progressive forms of periodontitis has been demonstrated. The aim of this study was to evaluate the microbiological and clinical effects of metronidazole-ciprofloxacin therapy in subjects with periodontitis.
    Materials And Methods
    In this experimental randomized double-blind controlled clinical trial, 24 patients with at least 4 sites with ≥4mm of clinical attachment loss, bleeding on probing and detection of A. a were included. Measurement of Clinical attachment loss, gingival index, plaque index and bleeding on probing were done. All the patients received scaling/root planning and oral hygiene instruction. The patients received drug and placebo. Bacterial culturing and measurement of Clinical attachment. Attachment loss, gingival index, plaque index and bleeding on probing were done at the 10days, 3 and 6 months later. Data were subjected to Paired t-test and Mann-u-Whitney test for data analysis.
    Results
    Bleeding on probing, Gingival Index and A. a Colony count on 3rd and 6th month in control and test group were (33/337 و /5) Vs (0), (1/2±0/46-1/21±0/42 Vs(0/06 ±0/11-0/10±0/13), (9/15±10/88-12/56±11/35) Vs (0/75±0/99 -1/96±2/15) respectively. These differences were statistically significant (p<0/05). No significant difference was seen between two groups in Clinical attachment. Attachment loss and plaque index in all studied periods also gingival index, colony count in10 days showed no significant difference.
    Conclusion
    Administration of Ciprofloxacin plus Metronidazole as an adjunct to mechanical therapy can provide effective periodontal healing and Aa eradication from periodontal tissue.
  • Haji Fattahy F-Rezaie M., Valaie N., Khosravani B., Haraji A., Mehrshadian M Page 26
    Background And Aim
    Patient satisfaction is one of the most important factors to improve the quality of educational centers thus increasing patient referral and promote practical training of the students. To now in this faculty no such study has been done, so this research aimed to evaluate patients’ satisfaction from dental care given in different departments of Tehran faculty of dentistry, Islamic Azad University year1387.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study 1500 subjects who referred consequently were selected from clinics with the same proportional ratio of patient referral to every clinic. After explanation of project to every subject through interview, satisfaction was estimated by 13 questions about distant way, waiting time, treatment duration ….with a range of 3 options of completely satisfied, relatively satisfied, dissatisfied and ranking of 0, 1, and 2. Total rank less than 1/3 was known as dissatisfied, between 1/3 – 2/3 as relatively satisfied, and higher than 2/3 as satisfied. The role of related factors was subjected to chi-square statistics.
    Results
    71% of all subjects spoke out satisfaction, 27.5% were relatively satisfied, and 1.5% dissatisfied. The prevalence of dissatisfaction in the population was estimated from 26.7% to 31.3%.The most dissatisfaction was related to removable denture patients:64.7% and the least was in oral surgery clinic: 13.5% (p<0.05).The most dissatisfaction factor was long distance and waiting room ambiance but the least dissatisfaction was about student behavior, hygiene and professors behavior.
    Conclusion
    The satisfaction level of patients in Tehran dental faculty of Islamic Azad University was acceptable but according to presence of dissatisfaction in patients and its consequences, appropriate improvements are recommended.
  • Nematianaraki S., Banava S., Valaee N., Karkeabadih Page 33
    Back ground and
    Aim
    Micro leakage and shear bond strength in composite restorations are the most problematic challenges to days. There is disagreement about bond strength in the literature. On that basis this invitro study was designed to evaluate micro leakage and shear bond strength of three bonding, Adhese, Prompt L-pop, Clearfield SE bond, in composite cavities.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on 60 freshly extracted non carious human premolars. 30 samples were used to test micro leakage and 30 for shear bond strength. Class V cavities were prepared in buccal surface of 30teeth with dimensions of 2×2×3 mm so that the gingival margins located 1 mm below the CEJ and occlusal enamel margins beveled to 0.5 mm. Samples were randomly divided in to 3 groups of 10 teeth each; group A: Clear fill SE bond, Group B: Prompt L pop, Group C: Adhese. Cavities were then filled with Z100 (3M, ESPE, USA). 30 other samples were grounded up to 1mm below the central groove to expose fresh dentin, and then composite tubes were bonded to dentin according to bonding strategy of the group. Shear bond strength was evaluated with Zwick (Roel, Germany) testing machine and micro leakage with stereomicroscope. Micro leakage was recorded and Kruskal-Wallis analysis was performed followed by Mann-U-Whitney tests. Statistical differences in shear bond strength of tested bonding were determined by ANOVA followed by Tukey test.
    Results
    There was a significant difference in regard to micro leakage between the studied groups (p<0.005) with the minimum leakage in SE bond group (75/0±1) and the maximum in Prompt-L-pop group (15/1±15/2).Shear bond strength analysis revealed statistical significant differences between Group A and the 2 others with the superiority of Group A (p<0.001).
    Conclusion
    With the limitation of this in vitro study we concluded that: Among 3 self etching dentin bonding agents used in this study Clear fill SE bond showed the highest level of shear bond strength and Among 3 self etching dentin bonding agents used in this study Clear fill SE bond showed the least micro leakage.
  • Mohtavi Pour S.T., Shahsavari F., Bashizadehfakhar H., Abolhasani F Page 41
    Background And Aim
    Finding an accurate and inexpensive method in measurement of bone width for determination of implant size is critical. Linear tomography is a cost effective method and there is no accurate finding about accuracy of linear tomography in evaluation of mandibular wide. The purpose of this study was to determine the accuracy of linear tomography in estimation of mandibular width.
    Materials And Methods
    In this diagnostic study (estimation of one method), 23 sites of four dry mandibles were selected and marked at the crest with a metal ball markers. After linear tomography in these sites, the width of mandible in the superior border of inferior alveolar canal was measured. The mandibles were then sectioned. The Pearson's rank order correlation coefficient between linear tomography and real values was determined. Then with estimation of mean absolute differences by magnification factor, the percentages of errors in ±1mm error limits were determined. The regression equation was written for better determination of agreement rate between radiographic and real values. The percentages of errors in ±1 mm error limits were determined.
    Results
    The Pearson's rank order correlation coefficient between the linear tomography and real values was 0.813(P<0.0001). The mean absolute differences between the mandibular width in tomographic sections and real values was 0.3 mm (SD=1.13) and 56.5% of width measurements were within the ±1mm error limits. By the resulting linear regression equation 51.8% of tomographic values were located within the ±1mm error limits.
    Conclusion
    Linear tomography in evaluation of mandibular width should be used more cautiously.
  • Noorbakhsh M., Salari Mh, Esfehanizade Gh, Sajadi A., Tabari S Page 47
    Background And Aim
    One of the challenges of restoring endodontically treated teeth with fiber reinforced composite (FRC) posts is their deboning from root canal dentin. Different factors such as cement type, affect the post retention. According to the controversies in this regard, this study aimed to evaluate the effect of three luting cements on retention of FRC posts in the root canal.
    Materials And Methods
    In this in-vitro study 30 selected root canal treated premolar teeth were randomly allocated to three experimental groups. After post space preparation, RTD fiber posts, with 10mm length and ¼ mm diameter, were cemented in the canal with one of the following luting agents: zinc phosphate(Harvard), Glass-Ionomer(GC) and resin cement Maxcem(Kerr). They were then fixed and force was applied using Instron 5500 machine. The Data was subjected to ANOVA for statistical analysis.
    Results
    The observed retention in studied groups was as follows: resin cement 127±18.5 (MPa), zinc phosphate 102±29.7 (MPa) and glass-ionomer 51±14.8 (MPa).
    Conclusion
    In order to increase the retention of FRC posts, cementation with resin cements is recommended.
  • Ansarylary H. Sazvar M., Badry M. Esmaeili F., Aghaha Sh Page 52
    Background And Aim
    Tooth shade selection has long been a challenge in dentistry. According to huge number of edentulous people, in need for prosthetic treatment, determination of natural teeth shade distribution is necessary. Based on deficiencies in regard to prevalence of tooth shade and their matching shade guides, this study was designed to compare upper central incisors shade with three different shade guides.Methods and Materials: This cross-sectional study was conducted on 120 maxillary central incisors of dental students, all over 18 years old. Census of the students was performed to complete sampling. After stain and plaque removal two observers(a dental student and a prosthodontic) determined the shade of upper right or left incisor visually and then by aid of three different shade guides(Polident, Ivoclar Chromascop, Vitapan classic). In order to compare the chosen shades by the two observers and also to with the shade guides kappa coefficient was used.
    Results
    58.3% of the samples were female and 41.7% were male. The average age was 24±3.5 years with minimum 19 and maximum 41 years. The highest rank reported by the two observers in Vitaclassic shade was A hue (prevalence: 77-78%) followed by A2 (42.9%, 45.9%) and A1 (23.5%, 25%). Hue C had the least prevalence (1.2%). Shade selection by Ivoclar chromascop shade guide revealed that the color (120) and the color (110) had the greatest prevalence (44.2% and 41.7% respectively). In Polident shade guide group, the color (Y1) had the highest prevalence (71.7%).
    Conclusion
    According to the findings distribution of natural teeth shade is higher in Vitaclassic shade guide which makes it a more practical guide. The shades in Ivoclar and Polident guides were found in smaller proportion of natural teeth determining their lower matching to natural teeth.
  • Abbasi F., Haghgoo R Page 60
    Background And Aim
    Treatment is successful when the patient refers on time and the disease is recognized soon. On the other hand, evaluation of the most common and important diagnostic-treatment needs in every center has an important role in program planning. The aim of this study was to determine diagnostic needs and performed treatments in different departments of Dental School, Shahid Beheshti University on 2007-2008
    Materials And Methods
    This research was designed to evaluate the existing data. 2000 records (written- computerized) of the patients, referred to the Oral Medicine department of dental school, on 30 active days were randomly selected and studied. Also 150 records were randomly selected to evaluate the causes of seeking dental services. The data was analyzed using chi-square test.
    Results
    This study was accomplished on 2000 patient records of which 53/6% were female and 46/4% were male. Samples age was 31/6+- 16/2. The most common complaints were toothache (31%), tooth restoration (19/5%), checkup (9/2%), tooth replacement (8%) and periodontal diseases (6/9%). Diagnostic- treatment needs were as follows: tooth restoration(71%) radiography(69/5%), periodontal treatment(56/6%), endodontic treatment(52/2%) surgery(38%), fixed prosthesis(12/9%) orthodontics(5/4%). Maximum referral was to radiology (97/3%) and minimum was to removable prosthodontic department (54/4%). The maximum performed diagnostic- treatment procedures were accomplished in radiology (36%) and operative (15%) and the minimum were in pathology and orthodontic (1/4%) departments.
    Conclusion
    Needs in patients referring to Oral Medicine department were more than their requests but they have not returned to complete their treatments on a regular basis.Key words: Diagnostic- Treatment needs- Requests- Chief Complaints.
  • Shima Nafarzadeh, Abbass Khodayari Namini, Pegah Bronoosh, Fatemeh Mashhadi Abbass, Sina Jafari Page 66
    Background
    Inverted Papilloma is the most common form of sinonasal Papilloma and accounts for 50-78% of sinonasal Papilloma and estimated to represent 0.5-4% of sinonasal tumors, with greatest potential for local invasion and malignant transformation. Recurrence rate of the disease is about 14 to 75% depending on the treatment modality. It is associated with malignancies usually squamous cell carcinoma in 3 to 24% of cases.Case Report: The patient is a 43-year old man with chief complaint of trismus and pus drainage on his cheek from six months ago who came to Taleghani hospital in Tehran. Radiographic examinations revealed a mass in his right maxillary sinus involving the medial and lateral sinus walls but the orbital floor was intact. And cortical perforation was seen in Water's radiographic and CT scan. Incision biopsy was done from the palatal ulcer. According to histopathologic features we diagnosed a squamous cell carcinoma on a previous inverted Papilloma.
    Conclusion
    Inverted papilloma has a great potential of recurrence and malignant transformation so a complete surgery and prolonged follow up is highly recommended. In this article patient didnt agree complete surgical removal lesion and attending follow up sessions.