فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1390)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ملاک زاده، ابوطالب زندی، احسان عاطفی صفحات 130-138
    زمینه و هدف
    جا به جایی ایمپلنت نسبت به استخوان و کیفیت تماس استخوان- ایمپلنت از عوامل مؤثر در پایداری ایمپلنت های دندانی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی پایداری یک ایمپلنت دندانی کاشته شده در استخوان، به روش آنالیز المان محدود غیر خطی بود. به این منظور، میزان جا به جایی ایمپلنت نسبت به استخوان بر اساس نیروی اعمالی به ایمپلنت محاسبه و فاکتوری مناسب به عنوان ضریب اصطکاک، جهت تعیین کیفیت تماس ارایه گردید.
    روش بررسی
    برای تهیه مدل سه بعدی مورد نیاز و به منظور مقایسه نتایج با مطالعات کلینیکی، از استخوان درشت نی خرگوش، عکس برداریسی تی اسکن انجام شد. مدل جهت آنالیز المان محدود غیر خطی به نرم افزار آباکس انتقال یافته و تحلیل دینامیکی تحت بارگذاری سیکلیک و در نظر گرفتن شرایط مرزی انجام گردید.
    یافته ها
    منحنی های نیرو- جا به جایی نسبی ایمپلنت و استخوان در سطح تماس استخوان- ایمپلنت غیر خطی شدند. به طور تقریبی ضریب اصطکاک که معیاری از میزان جا به جایی نسبی و پایداری ایمپلنت می باشد، با نصف شدن نیروی تماسی عمودی دو برابر شد، در حالیکه ضریب اصطکاک با کاهش ضریب اصطکاک کولمب، کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    متغیر ضریب اصطکاک که بر اساس نمودارهای نیرو- جا به جایی محاسبه شده است، می تواند شاخصی مناسب برای تعیین پایداری ایمپلنت های دندانی باشد. کاهش نیروی تماس عمودی و استفاده از سطوح با ضریب اصطکاک بالاتر موجب بهبود کیفیت تماس استخوان- ایمپلنت و در نتیجه افزایش پایداری ایمپلنت های دندانی شد
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، تحلیل پایداری، آنالیز المان محدود غیر خطی، ضریب اصطکاک کلومب
  • اسماعیل یاسینی، حمید کرمانشاه، منصوره میرزایی، بهاران رنجبر امیدی صفحات 139-147
    زمینه و هدف
    ایجاد تطابق لبه ای در حفره های کلاس V و شناخت بهترین ماده ترمیمی برای کاهش میزان ریزنشت، یکی از چالش های مهم در دندانپزشکی ترمیمی است. هدف این مطالعه بررسی اثر زمان پرداخت بر ریزنشت سه نوع ماده ترمیمی همرنگ دندان درحفرات کلاس V و ارزیابی تطابق لبه ای آنها توسط SEM بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی از 30 دندان سانترال گاو با ایجاد حفره هایCl V در ناحیه باکال و لینگوال استفاده شد (60 حفره). دندان ها به 3 گروه 10 تایی (20حفره) تقسیم شدند: گروه یک: کامپوزیت Z350، گروه دو: Fuji IX/G Coat Plus (CGIC) و گروه سه: (RMGI)Fuji II LC. نیمی از ترمیم های هر گروه (20n=) فورا و نیمی دیگر بعد از 24 ساعت پرداخت شدند. همه دندان ها تحت 2000 سیکل حرارتی قرار گرفتند. رپلیکای اپوکسی رزین 12نمونه (2 ترمیم از هر زیرگروه) تحت SEM بررسی و درصد درزهای بینابینی محاسبه شد. در نهایت دندان ها در فوشین بازی 5/0% به مدت 24 ساعت ودر دمای اتاق قرار گرفتند و سپس دندان ها و برش داده شده وتحت استریو میکروسکوپ مشاهده شدند. آنالیز آماری با استفاده از تست های Kruskal-Wallis و Mann-Whitney انجام شد و ریزنشت انسیزال و سرویکال با تست Wilcoxon مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان ریزنشت سرویکال و انسیزال در هیچ کدام از 3 ماده ترمیمی تحت تاثیر زمان پرداخت قرار نگرفت (05/0P>). ریزنشت سرویکال، به طور معنی داری فقط در Fuji IX با پرداخت فوری، بیشتر از ریزنشت انسیزال محاسبه شد (05/0>P). تفاوت ریزنشت انسیزال و همچنین تفاوت ریزنشت سرویکال بین مواد ترمیمی مختلف چه با پرداخت فوری چه تاخیری، معنی دار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    پرداخت فوری در ترمیم های کلاسV همرنگ دندان توصیه می شود.
  • محمدرضا شریفیان، نوشین شکوهی نژاد، حمیدرضا منصف اصفهانی، مرضیه علی قلی، مهرک امجدی صفحات 148-155
    زمینه و هدف
    حین اینسترومنتیشن کانال های ریشه در درمان های اندودانتیک لایه اسمیر بر روی دیواره های کانال تشکیل می شود که توبول های عاجی را می پوشاند. در صورتی که محلول های شستشو دهنده بتوانند لایه اسمیر را حذف نمایند و در عین حال خاصیت ضد میکروبی داشته باشند، می توان از این مزیت در کانال های عفونی بهره گرفت. لذا این مطالعه به منظور بررسی خاصیت ضد میکروبی عصاره قسمت داخلی گوشتی میوه Citrus aurantifolia (آب لیموترش(و پوست آن علیه انتروکوکوس فکالیس موجود در توبول های عاجی ریشه در حضور لایه اسمیر طراحی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 140 سیلندر عاجی از دندان های سانترال انسیزور گاو تهیه شد. بعد از حذف لایه اسمیر، سوسپانسیون انتروکوکوس فکالیس به داخل لوله ها تلقیح و لایه اسمیر مجددا ایجاد شد. در گروه های مورد مطالعه از محلول های زیر به منظور شستشوی کانال استفاده گردید: گروه 1: NaOCl 25/5%، گروه 2:EDTA 17%، گروه 3: NaOCl +EDTA، گروه 4: آب لیمو، گروه 5: عصاره اتانولی پوست لیمو ترش، گروه 6: اتانول %96. سپس خرده های عاجی از لایه های داخلی و خارجی تر عاج به دست آمد و از نظر کدورت ناشی از رشد میکروبی بررسی شد. آنالیز واریانس یک طرفه و تست تکمیلی Tamhan در این مطالعه استفاده شدند.
    یافته ها
    در لایه خارجی عاج، خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست لیمو فقط از گروه NaOCl+EDTA کمتر بود (05/0P<) و خاصیت ضد میکروبی آب لیمو از گروه های NaOCl+EDTA، NaOCl و EDTA کمتر بود (05/0P<). در لایه داخلی، خاصیت ضد میکروبی آب لیمو از گروه های NaOCl+EDTA و NaOCl کمتر بود (05/0P<) و خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست از NaOCl+EDTA کمتر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    در حضور لایه اسمیر، خاصیت ضد میکروبی آب لیموترش از NaOCl کمتر بود، در حالی که بین خاصیت ضد میکروبی عصاره پوست لیمو و NaOCl تفاوتی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس فکالیس، ضد میکروبی، لایه اسمیر، Citrus aurantifolia
  • محمد هاشم حسینی، مجید محمودزاده دربندی، عباس کمالی صفحات 156-164
    زمینه و هدف
    جهت بررسی تاثیرات تحریکی لیزر بررسی میزان حرکات ارتودنتیک دندانی در مطالعات گوناگون لیزر با مشخصات مختلف مورد آزمایش قرار گرفته است. با توجه به نتایج متناقض به دست آمده، در این مطالعه تاثیر درمان با Low level laser (LLLI) یا لیزر کم توان بر روی سرعت حرکات ارتودنتیک دندانی در انسان بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 12 بیمار شامل 4 پسر و 8 دختر با میانگین سنی4/3±9/16 سال انتخاب شدند. پرمولر اول بالا در این افراد جهت درمان ارتودنسی کشیده شده بود و نیاز به Retraction کانین به فضای Extraction داشتند. در حالی که در هر دو سمت دندان کانین توسطNiTi coil spring رترکت می شد، یک سمت تحت درمان با لیزر GaAlAs با طول موج nm 890 قرار گرفت. LLLT(بر روی مخاط باکال و پالاتال به شکل حرکت آرام پروب) در ماه اول رترکشن صورت گرفت و قالب گیری و تهیه کست در ابتدای رترکشن و یک و دو ماه بعد انجام شد. اندازه گیری میزان رترکشن بر روی کست و با کمک پلاک رفرنس ساخته شده بر روی ناحیه روگا توسط کولیس دیجیتال انجام گرفت. برای آنالیز داده ها از آزمون هایOne-sample Kolmogorov-Simirnov و Paired sample T-test استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه هیچ اختلاف معنی داری بین میزان حرکت دندان کانین در سمت لیزر و سمت کنترل نشان نداد)05/0(P>.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دوز انرژی لیزر به کار رفته در این مطالعه J72 برای هر دندان، دوز مناسبی برای افزایش حرکات دندانی نیست.
    کلیدواژگان: لیزر کم توان، حرکت دندانی، درمان ارتودنتیک
  • مرضیه علی خاصی، حکیمه سیادت، عباس منزوی، محمد علی ناصری، صدیقه شیخ زاده، فرنوش تقوی صفحات 165-171
    زمینه و هدف
    باند بین کور و ونیر ها ضعیفترین قسمت در رستوریشن های تمام سرامیک زیرکونیایی می باشند. با توجه به احتمال تاثیر رنگ آمیزی کور ها و نوع ونیر، هدف از این مطالعه بررسی این دو عامل در استحکام باند ریز کششی کور زیرکونیایی با دو نوع ونیر پرسلنی با رنگ آمیزی و بدون رنگ آمیزی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، نمونه های دیسک شکل با استفاده از کور زیرکونیایی Zirkonzahn (MAD/MAM) ساخته شد. برای ونیر این نمونه ها سرامیک های Ceram Kiss و Zirkonzahn ICE مورد استفاده قرار گرفت. نیمی از نمونه ها با محلول 2A رنگ آمیزی شدند. سپس دیسک ها در هر گروه برش خوردند (به تعداد 30 میکروبار) و باند ریز کششی در هر گروه ارزیابی شد. نمونه ها با SEM مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت داده ها با روش آنالیز واریانس دو طرفه و Student T-test بررسی شدند.
    یافته ها
    نوع ونیر و تاثیر متقابل ونیر و رنگ آمیزی اثر معنی دار بر استحکام باند ریزکششی داشت)001/0(P<، در حالیکه رنگ آمیزی نتوانست اثر معنی داری بر استحکام باند بگذارد)69/0(P=.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مشخص نوع ونیر در استحکام باند ونیر-کور، انتخاب درست این مواد برای دست یافتن به استحکام باند کافی بین کور و ونیر برای جلوگیری از لایه لایه شدن و پریدن رستوریشن های ونیری زیرکونیا لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رنگ آمیزی پروتز، استحکام کششی، پرسلن دندانی
  • مهدی میرزایی، امیر کاوسی، عدنان اتباعی، فریبرز معظمی، شقایق نوری بیات صفحات 172-180
    زمینه و هدف
    داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) متداول ترین گروه دارویی در کنترل درد پس از درمان کانال ریشه می باشند. طی دهه گذشته نسل جدیدی از این داروها ساخته شده اند مانند سلکوکسیب و ژلوفن که عوارض گوارشی کمتر و اثر بخشی بالاتری دارند. از آنجا که مطالعات کافی در زمینه قدرت تسکین بخشی سلکوکسیب و ژلوفن در مقایسه با سایر مسکن های متداول در کنترل درد بیماران تحت درمان کانال ریشه صورت نگرفته، لذا تحقیق حاضر با این هدف انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، تعداد 90 بیمار به 3 گروه تقسیم شده و تحت درمان کانال ریشه قرار گرفتند. کپسول ها که شامل سلکوکسیب، ژلوفن و دارونما بودند، 1 ساعت قبل از شروع درمان به بیماران داده شد، سپس با یک پرسشنامه در فواصل زمانی مختلف میزان درد بیماران با معیار VAS (Visual analog scale) ثبت شد. یافته ها با استفاده از SPSS و آزمون های Repeated measurement و Multiple comparisons،Oneway ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و مقادیر 05/0P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد در ساعات 8 و 12سلکوکسیب و ژلوفن به صورت معنی داری درد را در مقایسه با دارونما کاهش دادند. در ساعات 24، 4 و 48 پس از درمان، اختلاف بین سه گروه معنی دار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    مصرف پیش از درمان کپسول سلکوکسیب یا ژلوفن درد پس از درمان کانال ریشه را کاسته و آنها را می توان به عنوان داروی مؤثر قبل از درمان کانال ریشه به بیماران تجویز کرد.
    کلیدواژگان: درد، سلکوکسیب، دارونما
  • کریم قاضی خانلو ثانی، امیر اسکندرلو، نیما رستم پور، عزیزاله رحیمی صفحات 181-187
    زمینه و هدف
    بررسی دوز جذبی بیماران در آزمون های مختلف می تواند اطلاعات مفیدی را در جهت تخمین ریسک پرتونگاری به دست دهد. در این مطالعه میزان دوز جذب سطحی بیماران در آزمون های CBCT، سی تی اسکن اسپیرال و سی تی اسکن معمول مقایسه گردید.
    روش بررسی
    به منظور اجرای این مطالعه تجربی، تعداد 81 عدد تراشه TLD کالیبره شده مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تخمین دوز جذب سطحی نواحی مرکزی میدان تابشی، ناحیه تیروئید و نواحی خارج از فیلد، تراشه های TLD به ترتیب بر روی پوست ناحیه صورت، ناحیه تیروئید و انتهای جناغ سینه بیماران مراجعه کننده جهت تصویربرداری از سینوس های پارانازال نصب شدند. در این مطالعه از آزمون آماری واریانس یک طرفه و Turkey استفاده گردید.
    یافته ها
    دوز جذب سطحی ناحیه مرکزی میدان تابشی در تکنیک CBCT در حدود 09/0±79/0 میلی گری برآورد شد. درحالیکه در تکنیک سی تی اسکن معمولی و اسپیرال به ترتیب مقادیر 12/4±84/18 و 71/3±31/16 میلی گری نتیجه شد. همچنین نواحی خارج از فیلد تابشی دوزی در حدود 54 درصد دوز جذب سطحی ناحیه مرکزی میدان تابشی را دریافت کردند. نتایج اختلاف معنی دار بین نوع آزمون ها و دوز دریافتی بیماران را نشان داد (016/0P=). به طوریکه کمترین دوز جذب سطحی در نواحی مختلف مربوط به تکنیک CBCT و بیشترین آن به تکنیک سی تی اسکن معمول مربوط بود.
    نتیجه گیری
    اختلاف دوز جذب سطحی نواحی مرکزی میدان تابشی در دو تکنیک سی تی اسکن اسپیرال و معمول در مقایسه با تکنیک CBCT در حدود 24 برابر ارزیابی شد. همچنین بالاترین دوز تابشی مربوطه به ناحیه مرکزی میدان تابشی و کمترین آن مربوط به نواحی خارج از فیلد تابشی بود.
    کلیدواژگان: دوز جذبی، توموگرافی با باریکه مخروطی، سی تی اسکن معمول، دوزیمتری
  • فاطمه مختاری، ندا جوشن، امیر رضا حشمت مهاجر، یوسف خلیل صفت صفحات 188-195
    زمینه و هدف
    امروزه هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی داخل کانال برای گند زدایی کانال و تسریع در روند ترمیم آسیب های پری اپیکال کاربردی روز افزون دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی داخل کانال بر روی مهر و موم اپیکال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی از 46 دندان کشیده شده تک ریشه انسانی استفاده گردید. نمونه ها پس از آماده سازی و شکل دهی کانال ها به روش استپ بک (فایل اصلی ناحیه اپیکال شماره 35) به طور تصادفی در 2 گروه آزمایشی 20 تایی و دو گروه شاهد مثبت و منفی 3 تایی قرار گرفتند. در گروه 1 کانال ریشه به وسیله خمیر هیدروکسید کلسیم پوشانده شد و در گروه 2 دارویی داخل کانال قرار نگرفت. تمام دندان ها به مدت 1 هفته در انکوباتور در دمای 37 درجه سانتی گراد و رطوبت 100% قرار گرفتند. بعد از 7 روز گروه 1 خمیر هیدروکسید کلسیم توسط شستشو با نرمال سالین و حرکات چرخشی فایل اصلی ناحیه اپیکال از کانال ریشه خارج گردید. سپس تمامی کانال ها با گوتاپرکا و سیلر AH26 به روش تراکم جانبی پر و به مدت 72 ساعت در رطوبت 100% و دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. سپس تمامی نمونه ها به مدت 1هفته در جوهر هندی شناور گشتند و پس از شفاف سازی بیشترین میزان ریزنشت اپیکال هر یک از نمونه ها توسط استرئومیکروسکوپ با بزرگنمایی x4 اندازه گیری شد و نتایج به دست آمده توسط آزمون آماری T-test و Chi-square ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج آماری به دست آمده هیچ گونه تفاوت معنی دار را بین دو گروه آزمایشی نشان نداد (068/0=P).
    نتیجه گیری
    بر پایه این مطالعه هیدروکسید کلسیم که به منظور کمک به حذف باکتری ها از داخل کانال ریشه به کار می رود باعث افزایش ریزنشت اپیکال نمی شود.
    کلیدواژگان: هیدروکسید کلسیم، درمان کانال ریشه، ریزنشت
|
  • Mallakzadeh Mr, Zandi A., Atefi E. Pages 130-138
    Background And Aims
    Relative displacement of the implant with respect to bone and quality of bone-implant contact play critical roles in the dental implant stability. The goal of this study was to investigate the dental implant stability using non-linear finite elements method. Therefore, bone-implant relative displacement due to applied force to the implant was calculated, and then an appropriate factor for defining quality of bone-implant contact was presented.
    Materials And Methods
    In order to develop a three dimensional model and compare the results with clinical studies, computed tomography (CT) scan data of a rabbit tibia was considered as a base. The model was exported to ABAQUS 6.9-1 to be analyzed using nonlinear finite elements method. Dynamic analysis was done on the model using the proper boundary condition and dynamic loads.
    Results
    Force-displacement curves in bone-implant interface were nonlinear. Friction coefficient, which is a criterion for implant stability and relative displacement, approximately became doubled as the vertical contact force was halved. However, the friction coefficient decreased with reduction of coulomb frictional coefficient.
    Conclusion
    Friction coefficient, which is calculated upon force-displacement curves, could be considered as a criterion to evaluate the dental implant stability. Decrease of the vertical contact force and also using rough surfaces improved the quality of bone-implant contact and stability of dental implant.
  • Yasini E., Kermanshah H., Mirzaie M., Ranjbar Omidi B. Pages 139-147
    Background And Aims
    Marginal seal in class V cavities and determining the best restorative material to decrease microleakage is of great importance in operative dentistry. The aim of this study was to evaluate the effect of polishing time on the microleakage of three types of tooth-colored restorative materials in class V cavity preparations and to assess the marginal integrity of these materials using scanning electron microscope (SEM).
    Materials And Methods
    In this in vitro study, class V cavity preparations were made on the buccal and lingual surfaces of 30 bovine incisors (60 cavities). The specimens were divided into three groups each containing 10 teeth (20 cavities): group 1, Filtek Z350 (nanocomposite); group 2, Fuji IX/G Coat Plus (CGIC); and group 3, Fuji II LC (RMGI). In each group, half of the specimens (n = 20) were finished/polished immediately and the rest of them were finished/polished after 24 hours. All the specimens were thermocycled for 2000 cycles (5-50 °C). Epoxy resin replicas of 12 specimens (2 restorations in each subgroup) were evaluated using SEM and the interfacial gaps were measured. Finally, the teeth were immersed in 0.5% basic fuchsin dye for 24 hours at room temperature, sectioned and observed under stereomicroscope. The data were analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests and the comparison between incisal and cervical microleakage was made with Wilcoxon test.
    Results
    Incisal and cervical microleakage were not affected by polishing time in none of the three restorative materials (P>0.05). Cervical microleakage only in Fuji IX with immediate polishing was significantly higher than incisal microleakage (P<0.05). Incisal and cervical microleakage with immediate or delayed polishing were not significantly different in Fuji IX, Fuji II LC, and Z350 (P>0.05).
    Conclusion
    Immediate polishing is recommended in tooth-colored class V restorations.
  • Sharifian Mr, Shokouhinejad N., Monsef Esfahani V., Aligholi M., Amjadi M. Pages 148-155
    Background And Aims
    Instrumentation of the root canals results in formation of smear layer which covers the dentinal tubules. In infected teeth, it is ideal to achieve a material that has the ability to remove the smear layer besides antimicrobial activity. Therefore, this study was designed to evaluate the antimicrobial effect of Citrus aurantifolia extracts (lime juice and rind extract) on Enterococcus faecalis within dentinal tubules in the presence of smear layer.
    Materials And Methods
    One-hundred and forty dentin tubes were prepared from bovine incisors. After removal the smear layer, the specimens were infected with Enterococcus faecalis. Then, the smear layer was reformed. Test solutions were used as the irrigants in study roups as follows: group 1: 5.25% NaOCl; group 2: 17% EDTA; group 3: NaOCl+EDTA; group 4: Lime juice; group 5: ethanolic rind extract of C.aurantifolia; group 6: 96% ethanol. Dentin chips were collected from inner and outer layers of dentinal walls and optical density was measured. The data were analyzed using one-way ANOVA and Tamhane tests.
    Results
    In outer layer of dentin, the efficacy of rind extract was less than that of NaOCl+EDTA (P<0.05). Also Lime juice was less effective than EDTA, NaOCl and NaOCl+EDTA (P<0.05). In inner layer of dentin, Lime juice was significantly less effective than NaOCl and NaOCl+EDTA (P<0.05). The efficacy of rind extract was less than that of NaOCl+EDTA (P<0.05).
    Conclusion
    In the presence of smear layer, the antimicrobial activity of Lime juice was less than that of NaOCl but the efficacy of rind extract was similar to that of NaOCl.
  • Hosseini Mh, Mahmoodzadeh M., Kamali A. Pages 156-164
    Background And Aims
    Lasers with different characteristics have been used to stimulate orthodontic tooth movement. Considering the contradictory findings in this regard, this study was designed to assess the effect of low level laser therapy (LLLT) on the rate of orthodontic tooth movement.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial study, 12 patients (4 boys and 8 girls; average age:16.9 ± 3.4) with extracted upper first premolars and required canine retraction into extraction site were included. While in both sides canines were retracted by NiTi coil spring, one side was exposed to GaAlAs laser (890 nm). LLLT was done (on the buccal and palatal mucosa by slow movement of probe) at the beginning of the first month. Impression and cast fabrication performed at the beginning of retraction, one and two months later. The amount of retraction on the cast was measured with the aid of a reference plaque fabricated on the rogae using a digital caliper. Data were analyzed using paired sample T-test and one-sample Kolmogorov-Simirnov test.
    Results
    There was no significant difference in the amounts of canine movement between laser exposed and control sides (P>0.05).
    Conclusion
    The energy dose of laser used in this study (72 J per each tooth) was not appropriate for increasing dental movement.
  • Alikhasi M., Siadat H., Monzavi A., Naseri M., Sheikhzadeh S., Taghavi F. Pages 165-171
    Background And Aims
    The bond strength between veneer ceramics and zirconia frameworks is the weakest component in the layered ceramics. Due to the possible effect of adding pigments to the core materials on the bond strength between core and veneer as well as the introduction of new ceramic materials in dentistry, the aim of this study was to compare the zirconia core-veneer microtensile bond strength using two ceramic veneers with or without coloring the core.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 12 disc-shaped specimens were fabricated using a manually aided design- manually aided manufactured (MAD/MAM) zirconia core (Zirkonzahn). Two veneering ceramics of Ceram Kiss and Zirkonzahn ICE were also used to veneer the specimens. Half of the Zirkonzahn discs were remained white and the others were colored by shade A2.Then, the discs were cut into microbars (30 for each group) and the microtensile bond strength of the core-veneer was calculated. The specimens were assessed using scanning electron microscopy (SEM) and the data were analyzed using two-way ANOVA and Student's t-test.
    Results
    Significant differences with respect to veneer layer were found (P<0.001). No significant differences were seen among colored and uncolored cores (P=0.69).
    Conclusion
    According to the apparent effect of veneering ceramics on the core-veneer bond strength, careful selection of these agents is essential to achieve adequate bond strength between core and veneer to prevent delaminating and chipping failures of zirconia veneered restorations.
  • Mirzaie M., Kavosi A., Atbaie A., Moazami F., Nooribaiat Sh Pages 172-180
    Background And Aims
    Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are the most common drugs prescribed for controlling and post root canal treatment pain. During the last decade, a new generation of NSAIDs has been introduced such as Celecoxib and Gelofen with less gastrointestinal side effects and more analgesic effect. No studies have been performed to compare Celecoxib and Gelofen with other NSAIDs considering the reduction of post-endodontic pain; therefore, this study was designed.
    Materials And Methods
    In this randomized double blind clinical trial study, 90 patients were divided into 3 groups and underwent root canal therapy. Celecoxib, Gelofen, or placebo was randomized prescribed to the patients 1 hour before treatment. The intensity of pain was recorded using visual analog scale (VAS) at 4, 8, 12, 24, 48 hours after completion of root canal treatment. The data were analyzed by means of repeated measurements, multiple comparisons and one-way ANOVA tests using SPSS software. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    The results showed significant difference between Celecoxib and Gelofen in comparison with placebo at 8 and 12 hours after initiation of treatment. There was no significant difference among three groups at 4, 24, and 48 hours after initiation of treatment.
    Conclusion
    According to the results, use of Gelofen or Celecoxib before treatment reduces post-endodontic pain. These drugs can be prescribed before initiation of treatment as the effective agents for reduction of post-endodontic pain
  • Ghazi Khanlou Sani K., Eskandarlou A., Rostampour N., Rahimi A. Pages 181-187
    Background And Aims
    The evaluation of absorbed dose received by patients could give useful information for radiation risk estimation. This study was performed to compare the entrance skin dose received by patients in cone beam computed tomography (CBCT), conventional and spiral computed tomography (CT).
    Materials And Methods
    In this experimental study, 81 calibrated TLD chips were used. the TLD chips were placed on facial, thyroid and end of sternum skin surface in patients referred for CT of the paranasal sinuses(3 TLD chips for each area) to estimate the absorbed dose received by central part of radiation field, thyroid and out of field areas, respectively. The data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey tests.
    Results
    The dose delivered to the center of irradiated field was about 0.79±0.09 mGy in CBCT technique compared with 16.31±3.71 and 18.84±4.12 mGy for spiral and conventional CT, respectively. The received dose by the out of field areas was about 54 percent of central area dose. There was statistical significant relationship between the imaging modalities and absorbed dose received by patients (P=0.016). The least absorbed dose was for CBCT and the greatest dose was for conventional CT imaging technique.
    Conclusion
    The dose delivered to central area of irradiated field in conventional and spiral CT imaging modalities was about 24 times greater than of that in CBCT. Also, the highest received dose was for central area of radiated field and the lowest dose was for the out of field areas.
  • Mokhtari F., Joshan V., Heshmat Mohajer Ar, Khalil Sefat Y. Pages 188-195
    Background And Aims
    Nowadays, calcium hydroxide is used as a dressing for canal sterilization and repair progression of apical lesions. The aim of this study was to investigate the effect of calcium hydroxide as an intracanal medicament on the apical microleakage of root filling.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 46 extracted single-rooted human teeth were instrumented with step-back technique to master apical file (MAF) size 35. Specimens were randomly divided into 2 groups (n = 20). In group 1, the specimens were treated with calcium hydroxide intracanal medication; and in group 2, the samples did not receive any medication. The teeth were incubated in 100% humidity at 37°C for one week. After that, calcium hydroxide was removed using irrigation with normal saline and reaming with MAF. The root canals were obturated with gutta- percha and AH26 sealer using lateral compaction technique. Specimens were incubated in 100% humility at 37°C for 72 hours and then immersed in India ink for 1 week. Finally, the teeth were cleared and the maximum linear dye penetration was measured under a stereomicroscope at 4X magnification. The data were analyzed by T-test and Chi-square.
    Results
    There was no significant difference between the two experimental groups (P=0.068).
    Conclusion
    The findings of this study indicated that using calcium hydroxide as an intracanal medicament did not influence the apical microleakage after final obturation of the root canal system.