فهرست مطالب

سیاست - سال چهل و یکم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

فصلنامه سیاست
سال چهل و یکم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

  • 402 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بهرام اخوان کاظمی، فریبرز ارغوانی صفحه 1
    مقوله ی باورها و ارزش های دینی همواره یکی از محورهای مهم و تکوینی سیاست خارجی جمهوری اسلامی و نیز تبلور آن در عرصه ی تصمیم گیری بوده است. با درک این مهم، پژوهش حاضر ضمن در نظرگیری هویت اسلامی به عنوان عنصر احیا شده در کشورهای آسیای مرکزی و نیز عدم توانایی در ایفای نقش سازنده بوسیله این هویت در تامین منافع ملی ایران،این سوال را فراروی خویش می بیند که چرا این هویت نتوانسته واجد کارایی درخور و قابل ملاحظه باشد؟ ادعای این نوشتار این است که فرهنگ سیاسی پیشینی و بحران هویت در سطح واحد و نیز مداخله قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای تاکنون مانع از بسط همگرایی میان ج.ا.ایران با کشورهای آسیای مرکزی از رهگذر هویت اسلامی شده است. از اینرو توجه به نوعی عملگرایی در سیاست خارجی ضمن آنکه می تواند حوزه رقابت را به رقابت توام با همکاری تبدیل کند، افزایش پیوندهای اقتصادی با قدرت های منطقه ای و نیز کشورهای آسیای مرکزی می تواند موجد ثباتی در این جوامع باشد که نتیجه آن از بین رفتن زمینه های توجیه حضور قدرت های فرامنطقه ای است.
    کلیدواژگان: هویت دینی، سیاست خارجی، همگرایی، ایران، آسیای مرکزی، بحران هویت، قدرت های فرامنطقه ای
  • سیدداود آقایی، الهام رسولی ثانی آبادی صفحه 23
    بی شک یکی از مسائلی که در دنیای کنونی از اهمیت شایان توجهی بر خوردار بوده و بسیاری از مسائل نظامی، اقتصادی و سیاسی را جهت داده و برآن تاثیر می‎گذارد، پدیده فناوری اطلاعات و ارتباطات است. انقلاب اطلاعات را مجموعه ای از دگرگونی های اساسی در حوزه اطلاعات و اطلاع رسانی تعریف کرده اند که سرعت فوق العاده، گستردگی و وسعت انتشار آزاد مطالب، مهم ترین ویژگی آن است. این تکنولوژی علاوه بر افزایش شمار بازیگران در حوزه عمومی قواعد بازی جدید را ایجاد کرده و عرصه و حوزه ای جدید را به وجود آورده که واقعا جهانی است. از آن جا که این تکنولوژی در ذات خودش امری سیاسی است که می‎تواند آثار سیاسی را نیز در سطوح فردی، دولتی و بین المللی داشته باشد، هدف اصلی ما در این مقاله بررسی دیدگاه های نظری در حوزه روابط بین‎الملل در خصوص تاثیر این انقلاب بر مقوله امنیت ملی است. بدین منظور در مبحث مقدماتی این مقاله به بیان ارتباط میان تکنولوژی و سیاست بین‎الملل و تعریف انقلاب اطلاعات پرداخته و سپس در سه مبحث بعدی مقاله سه دیدگاه متفاوت از تاثیر انقلاب اطلاعات بر امنیت ملی را مورد بررسی قرار داده و مقاله را با نتیجه گیری به پایان می‎رسانیم.
    کلیدواژگان: انقلاب اطلاعات، تکنولوژی، سیاست بین الملل، امنیت ملی، امنیت هویتی
  • رسول بابایی صفحه 39
    به نظر می رسد نظریه جامعه شناختی بوردیو حاوی تمامی عناصر و مولفه هایی است که بنیادهای یک نظریه سیاسی را تشکیل می دهند. در این مقاله با بازخوانی آثار و اندیشه های بوردیو، تلاش شده است: اولا، این عناصر و مولفه ها بررسی شده و ثانیا، با ترکیب و تالیف دوباره آنها در چارچوبی نظری، نظریه سیاسی بازسازی شود. چنین کاری از آن جهت بدیع و نوآورانه است که تاکنون به سرانجام نرسیده است. بنابراین در این مقاله از امکانات سیاسی نظریه جامعه شناختی بوردیو در راستای تولید نظریه سیاسی بهره برده ایم.
    کلیدواژگان: نظریه سیاسی، عادت واره، میدان، سرمایه، سرمایه نمادین، زبان، قدرت نمادین، خشونت نمادین
  • ام البنین چابکی صفحه 57
    فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال1991/1370 فرصت های اقتصادی قابل توجه در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار داد. به همین دلیل ایران با اتخاذ سیاستی عمل گرایانه در منطقه ای که اقتصاد بیشترین زمینه را برای همکاری های دوجانبه و چند جانبه فراهم کرده بود، درصدد بهره برداری از این شرایط برآمد؛ اما اهمیت سیاسی، اقتصادی و استراتژیک این منطقه موجب جلب توجه قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای و حضور آنها در حوزه خزر شد. این شرایط، چالش ها و تهدیدهایی را به ویژه از سوی آمریکا، قدرتمندترین بازیگر این منطقه، متوجه جمهوری اسلامی ایران کرد. نوشتار حاضر با هدف بررسی این چالش ها و تهدیدها به این پرسش اصلی که «اهداف و منافع آمریکا در حوزه خزر چه تاثیراتی به لحاظ اقتصادی و امنیتی بر منافع ایران در این منطقه داشته است؟» پاسخ می دهد.
    کلیدواژگان: برساخته گرایی، ایران، آمریکا، حوزه خزر، منافع اقتصادی، امنیت
  • سیده مطهره حسینی صفحه 77
    منطقه آذربایجان در تکوین اندیشه های روشنفکری و انقلابی پیش از مشروطه و همچنین در پیروزی انقلاب مشروطه نقشی تاریخی داشته است. پایداری مردم تبریز در «حصر تبریز» به فتح تهران بوسیله مشروطه خواهان آذری، شمالی و بختیاری انجامید. درباره انقلاب مشروطه این پرسش مطرح است که اکثریت های قومی چه نقش ایجابی یا سلبی در آن داشتند؟ فرضیه مقاله می گوید «منطقه آذربایجان از نظر داخلی و خارجی در تکوین و پیروزی انقلاب مشروطه نقشی بنیادین داشته است». از نظر داخلی منطقه آذربایجان که مقر ولیعهد قجر و یکی از قطب های اقتصادی کشور بود، نسبت به سایر مناطق کشور پیشرفته تر بود. جنگ ایران- روس و پیامدهای ناشی از آن نیز در مخالفت مردم با قاجار نقش اساسی داشت. همچنین عوامل خارجی یعنی اندیشه های انقلابی صادره از اروپا و روسیه، بازرگانی خارجی و حضور استعمار بریتانیا و روسیه موجب شدند مردم منطقه آذربایجان به مخالفت با حکومت و اصلاحات بنیادی گرایش پیدا کنند. در بخش نتیجه گیری دلایل اثبات فرضیه تشریح شده است.
    کلیدواژگان: آذربایجان، انقلاب مشروطه، تبریز
  • جلال درخشه صفحه 93
    جهان اسلام در دو قرن اخیر در کنار عوامل تاریخی و فکری که بر فرآیند عمومی تمدن اسلامی و رکود آن اثر گذشته، با چالش جدی تر رشد و گسترش تمدن غربی روبرو بوده است. در قبال چنین چالشی، متفکران مسلمان کوشش های گسترده انجام دادند تا ضمن بازسازی فکر دینی، پاسخی درون دینی برای رهایی جهان اسلام از سلطه تمدن و فرهنگ غرب ارائه کنند. بدون تردید این بازسازی راه را برای گشایش مرزهای تجدید حیات تمدن اسلامی باز کرد که در واقع مهم ترین جلوه آن را باید در انقلاب اسلامی ایران به عنوان متکامل ترین حلقه از حلقات جنبش های اسلامی معاصر جستجو کرد. کوششی که به نحوی موفقیت آمیز از انزوای اسلام در جهان زیست خود و در شرایط نوین جهانی ممانعت به عمل آورد. مقاله حاضر سعی خواهد کرد که ضمن بررسی فرآیند بازسازی فکر دینی در چارچوب دو مقوله «نسبت دین و سیاست» و نیز «موعود گرایی» در ایران معاصر، تاثیر آن را بر احیاء تمدن اسلامی توضیح دهد.
    کلیدواژگان: ایران معاصر، تمدن اسلامی، انقلاب اسلامی ایران، نسبت دین و سیاست، موعود گرایی
  • احمددوست محمدی، محمد رجبی صفحه 111
    دولت صهیونیستی که به عنوان دولتی کارگزار در منطقه خاورمیانه ایجاد شد، پس از ناکامی در دستیابی به اهداف خویش در نبرد سی و سه روزه لبنان و بیست و دو روزه غزه با چالش های جدی در جامعه آمریکا مواجه شد که از آن جمله پرسش از چرایی و علت حمایت این کشور از دولت صهیونیستی، علی رغم ناتوانی این رژیم در دستیابی به اهداف تعیین شده بود. در پاسخ به این پرسش، برخی پژوهشگران به محافظه کاران، یهودیان آمریکا و صهیونیست های مسیحی به عنوان اضلاع سه گانه موثر در حمایت آمریکا از رژیم صهیونیستی اشاره کرده اند. بدین ترتیب، نگارندگان این سطور با فرض بر اطلاع پژوهشگران ایرانی از دو ضلع نخست - یعنی محافظه کاران و یهودیان آمریکا - کوشیدند تا ضمن بررسی کارکردهای صهیونیسم مسیحی در دو عرصه سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده آمریکا به بررسی فعالیت های پاره ای از مهم ترین سازمان های صهیونیسم مسیحی در این کشور بپردازند.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، خاورمیانه، صهیونیسم، صهیونیسم مسیحی، ریگان، بوش
  • محسن رهامی، آذر علی نژاد صفحه 131
    در این مقاله هدف کشف علتی جدید برای تروریسم و یا تقلیل عوامل گوناگون این پدیده اجتماعی به صرف یک مسئله ایدئولوژیک نیست، بلکه نشان خواهیم داد چگونه یک ساختار نظری می تواند به سازماندهی نظامی از رفتارها و تنش ها یاری رساند و چگونه این نظام در رسیدن به اهداف شکل یافته کاربرد می یابد. تروریسم رفتاری هدف محور است و تروریست ها افرادی با رفتارهای حساب شده در جهت اهدافی خاص هستند. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که تروریست ها جانیانی دیوانه یا دارای شخصیت منحرف و یا متاثر از شرایط اقتصادی نامناسب نیستند. افراد در پی پذیرفتن یک ایدئولوژی موجه و هماهنگ با شرایط خود به یک گروه می پیوندند، در پی یک روند هویت یابی و پذیرش اهداف و آرمان های گروه، وسایل تحقق اهداف از سوی گروه در اختیار آنها گذاشته می شود؛ این هدف و وسیله توجیه شده از سوی ایدئولوژی مورد نظر، ارتکاب هر نوع رفتار نامتعارف و خشن را برای فرد آسان می کند.
    کلیدواژگان: تروریسم، ایدئولوژی، خشونت نامتعارف تروریستی، انتخاب ایدئولوژی، انحراف ایدئولوژی، افراط گرایی ایدئولوژیک
  • بهادر زارعی صفحه 153
    یکی از مفاهیم اساسی در اسلام و قرآن نظریه امت است. این مفهوم بر آمده از اندیشه سیاسی اسلام در بر گیرنده مفاهیمی چون قوم، قبیله، عشیره، گروه های نژادی و نیز ملت با عناصر قوام بخش ارزش های آسمانی مذهب تحت رهبری پیامبر و سپس جانشینان آن اطلاق می شود. نظریه امت در اندیشه جغرافیای سیاسی اسلام ابتدا منحصر به جامعه مسلمانان نبود و غیر مسلمانان را نیز شامل می شده و بر خاسته از ایدئولوژی اسلامی با ملی گرایی فرا آمده از ارزش های عرفی انسان گرایانه در سرشت و اهداف در تضاد با یکدیگرند. در جهان اسلام ملی گرایی نقشی قابل توجه در ساخت شبه دولت های فاقد ملت نداشته است. می توان یکی از دلایل آن را تاثیر ارزش های جهان گرایی اسلام در فرایند امت سازی دانست.
    کلیدواژگان: امت، قرآن کریم، اسلام، ملت، ناسیونالیسم، جغرافیای سیاسی اسلام
  • مهدی عباس زاده فتح آبادی صفحه 171
    در این مقاله رابطه بین دو پدیده جهانی شدن و القاعده بررسی می شود. نویسنده معتقد است القاعده به مثابه جنبشی تروریستی ضدجهانی شدن در واکنش نسبت به سلطه آمریکا در سطح جهانی به ویژه کشورهای مسلمان شکل گرفته است. در ضمن این جنبش از جهتی نیز از ابزارهایی که جهانی شدن در بعد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در اختیار آن قرار داده به نحو احسن بهره برده است. در این پژوهش ابتدا پدیده جهانی شدن و آثار، پیامدها و مقاومت های در برابر آن تشریح می شود. سپس به شرایط جهان اسلام در عصر جهانی شدن اشاره شده و نگرش کل جهان اسلام و عرب درباره جهانی شدن بررسی قرار می شود. مبحث پایانی نیز به تشریح رابطه بین جهانی شدن و تروریسم ضدآمریکایی القاعده اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اسلام، القاعده، تروریسم، آمریکا
  • فرهاد عطایی، روح الله قادری کنگاوری، نبی الله ابراهیمی صفحه 189
    هدف اصلی این مقاله بررسی این موضوع است که با توجه به افول قدرت نرم ایالات متحد آمریکا پس از اشغال عراق در مارس 2003 - به علت تکروی مبتنی بر قدرت سخت افزاری - جمهوری اسلامی ایران می تواند با توجه به اشتراکات مذهبی، تاریخی و فرهنگی با کشور همسایه خود جهت ایجاد تغییرات راهبردی و بنیادی به تقویت منابع نرم افزاری قدرت در قبال عراق جدید بپردازد. عراق جدید به عرصه تقابل قدرت نرم ایران و آمریکا مبدل شده است. این مقاله نخست پس از مروری بر مولفه های قدرت نرم، دیپلماسی عمومی و نیز سنت های موجود در سیاست خارجی آمریکا در ارتباط با قدرت نرم به بررسی و تحلیل قدرت نرم و جذابیت های سیاست های آمریکا و ایران در عراق جدید می پردازد. در پایان با توجه به رهیافت قدرت نرم، ضرورت ها و الزامات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در عراق جدید تبیین و تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: عراق، ایران، آمریکا، قدرت سخت، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی
  • داود فیرحی صفحه 205
    تفکر استعاری بدین معنی است که مجموعه ای از روابط ساختاری که معمولا در یک حوزه شناخته شده و کاربرد دارد؛ در حوزه ای دیگر نیز اعتبار شود و به کار رود. استفاده از استعاره یکی از روش های آفرینش و خلاقیت در اندیشه سیاسی است و اندیشمندان مسلمان نیز از کاربست های استعاره در فقه و فلسفه سیاسی به طور مصرح یا ضمنی، استفاده کرده اند. استعاره های «عبد و مولی»، «وقف»، «قضا و محکمه» و نیز استعاره شبان، راه، بدن، اجاره یا ارباب رجوع، از جمله استعاره هایی هستند که در تبیین نظام سیاسی در اسلام معاصر اهمیت بسیار داشته و برخی نیز از یک صد سال تاکنون وارد قانون اساسی ایران شده اند. در این نوشته کوشش خواهیم کرد تنها دو نمونه از مهم ترین این استعاره ها را در فقه سیاسی معاصر شیعه برجسته کرده و اشکال هندسی دولت و نهادهای سیاسی متناسب این استعاره ها را متمایز کنیم؛ استعاره عبد و مولی و استعاره وقف.
    کلیدواژگان: استعاره، وقف، عبد و مولی، فقه سیاسی، اسلام، شیعه، دولت
  • محمد سالار کسرایی، علی پوزش شیرازی صفحه 227
    یکی از سوژه های فعال در جریان نهضت امام خمینی (ره) و پیشبرد اهداف آن، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام (ره) بودند. از این رو بررسی سیر مواضع و تحولات فکری و سیاسی این دانشجویان در انجمن های اسلامی به عنوان شریان اصلی جنبش دانشجویی در آن سال ها، می تواند روشنگر بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی باشد. به جهت مناسبت موضوع و نیز قابلیت فوق العاده گفتمان لاکلا و موفه در تبیین پدیده های سیاسی - اجتماعی، این نظریه به عنوان چارچوب نظری انتخاب شده است. از آنجا که در این نظریه همه مسائل گفتمانی فهم می شوند و تمامی پدیده ها (به عنوان متن text) متناظر با بستر پیدایش و در ارتباط با شرایط بیرونی آنها (به عنوان زمینه context) مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند؛ تلاش نویسندگان بر آن بوده تا فراز و فرود گفتمان تشکلی را که سالیان متمادی طلایه دار جنبش دانشجویی در ایران پس از انقلاب بوده است از بدو تاسیس جمهوری اسلامی تا سال 1376 در تناظر میان متن و زمینه تحلیل کند.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب اسلامی، رهبری امام خمینی (ره)، جنبش دانشجویی، انجمن های اسلامی دانشجویان، گفتمان چپ (مذهبی)، روشنفکری دینی
  • بهمن کشاورز صفحه 247
    هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت سیاسی و اقتصادی نیروها و طبقات اجتماعی در ایران در سال های 1380-1360 است. نویسنده این بحث را با تکیه نسبی به تئوری پولانزاس مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. این مقاله می گوید در سال های فوق برخی از اقشار و طبقات مانند بورژوازی تجاری و طبقه متوسط سنتی به دلیل برخورداری از منابع سیاسی و اقتصادی بیشتر، قوی تر از دیگر گروها بودند. تحت چنین شرایطی در این سال ها دولت جمهوری اسلامی ایران تحت کنترل لایه ها و اقشار مزبور به صورت متناوب قرار گرفت؛ در دهه 1360 از نقطه نظر اقتصادی دولت از طبقه حاکم تجاری به صورت نسبی استقلال پیداکرد؛اما در دهه 1370 دولت تا حدودی به عنوان نیروی ابزاری عمل کرد و به دفاع از مناسبات سرمایه و سوداگری بیش از دوره قبل برخاست.
    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، دسته بندی اجتماعی، دولت، استقلال نسبی، ابزارگرایی
  • حمیرا مشیرزاده، حیدر علی مسعودی صفحه 265
    ضعف نسبی دانش نظری دانشجویان رشته روابط بین الملل که مورد تایید خود آنها هم کم و بیش هست، نه تنها خود را در کلاس های درسی مقاطع تحصیلات تکمیلی نشان می دهد بلکه در بسیاری از رساله ها و پایان نامه ها به صورت ناتوانی در ایجاد ارتباط مناسب میان نظریه و پژوهش تجربی نمایان می شود. هدف از پژوهشی که در این مقاله یافته های آن آمده، یافتن عوامل احتمالی موثر بر این وضعیت است. سه مجموعه از عوامل (کمیت و کیفیت تدریس، کمیت و کیفیت منابع نظری به زبان فارسی و علاقه مندی و نگرش دانشجویان نسبت به نظریه ها) به عنوان عوامل موثر در دانش نظری دانشجویان در نظر گرفته شده اند که در قالب 9 فرضیه مورد وارسی قرار گرفته اند. در مجموع یافته های پژوهش نشان می دهد کمیت واحدها و کیفیت تدریس دروس در برخی ابعاد و همچنین کمیت و کیفیت منابع، عواملی موثر در ضعف نسبی نظری در میان دانشجویان رشته روابط بین الملل است و بی علاقگی یا نگرش منفی آنها نسبتا پایین بوده و نمی تواند عاملی موثر باشد.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، نظریه های روابط بین الملل، ایران، تدریس، دانشجویان
  • نسرین مصفا، ستاره طاهرخانی صفحه 285
    هدف این مقاله بررسی تلاش های مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره تروریسم و تاثیر آن بر رفتار دولت ها طی سه دهه اخیر است. مجمع تروریسم بین المللی را به دو صورت مورد توجه قرار داده است: ایجاد چارچوب هنجاری برای تعریف تروریسم به عنوان موضوعی مشترک برای دولت ها و ترغیب آنان به اقدام برای تدوین قواعد حقوقی داخلی و بین المللی برای مقابله با تروریسم. این اقدامات از طریق قطعنامه های مصوب مجمع قابل ملاحظه است. تلاش ها برای ارتقاء هماهنگی و همکاری میان دولت ها، نتایج مختلف داشته است. در عین حال به نظر می رسد که دولت ها هنوز در اتخاذ زمینه ها و اشکال قوی همکاری همه جانبه در مواجه با تروریسم، آنگونه که رهیافت مجمع عمومی به آن تاکید دارد، به عنوان جرمی فراملی آمادگی ندارند.
    کلیدواژگان: مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تروریسم دولتی و بین المللی، کنوانسیون های ضد تروریسم، قطعنامه های ضد تروریسم، حقوق بین الملل
  • مصطفی ملکوتیان، محمد مهدی پور صفحه 305
    گرچه در پیش نویس قانون اساسی به موضوع بازنگری اشاره شد و در مذاکرات بررسی نهایی قانون اساسی نیز مورد بحث قرار گرفت اما به دلیل شرایط زمانی انقلاب، این اصل مورد تصویب قرار نگرفت. ده سال تجربه حکومت اسلامی (68-1358) پاره ای اشکالات در قانون اساسی که ناشی از تعدد مراکز تصمیم گیری و وجود تشکیلات موازی در کشور در سطوح اجرایی، تقنینی و قضایی بود را آشکار کرد. امام خمینی(ره) با فرصت مقتضی بعد از جنگ فرمان بازنگری را صادر کردند که بدنبال آن تمرکز در ساختار مدیریتی کشور ایجاد شد و اصل بازنگری نیز به عنوان اصل 177 جایگاه قانونی یافت.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، بازنگری، مصلحت، حکم حکومتی، ولایت مطلقه فقیه
  • سیداحمد موثقی صفحه 321
    در این مقاله سعی بر بررسی تعاریف ارائه شده از «ثبات سیاسی» و تعیین ویژگی های آن است. سپس در پی رسیدن به تعریف مفهومی از ثبات سیاسی خواهیم بود تا بوسیله آن بتوان تاثیر ثبات و بی ثباتی بر تحقق توسعه را مورد بررسی قرار داد. این کار مستلزم فراتر رفتن از سطح تعاریف محدود مطرح شده در مورد ثبات سیاسی خواهد بود که مفهوم آن را به صورت گسترده تر و در بردارنده شرایط سیاسی و اجتماعی تامین کننده محیطی امن و با آرامش مطرح می کند. از این رو، ثبات سیاسی به معنای وجود فضای سیاسی و اجتماعی آرام و قابل اعتماد، تداوم در قوانین، مدیریت و سیاست ها و همچنین به معنای عدم وجود شرایطی مثل جنگ، شورش، کودتا، هرج و مرج و بی نظمی، تهدیدات نسبت به نظام و جامعه است. ما معتقدیم برای تحقق توسعه در ارکان مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به عنوان نخستین گام، باید محیط داخلی و شرایط خارجی متضمن میزانی از ثبات باشند که برنامه ریزی، پی گیری اهداف و انباشت در توسعه میسر شود.
    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، ثبات در سیاست ها، نا اطمینانی در سیاست، توسعه
  • علی اشرف نظری صفحه 341
    یکی از مجادله برانگیزترین منازعات فکری در حوزه نظریه های سیاسی بحث در باب چرخش مفهوم قدرت در دیدگاه میشل فوکو است.این مسئله که فوکو با طرح دیدگاهی بدیع، با عدول از دیدگاه های رایج، قدرت را نه صرفا در ارتباط با سازوکارهای ساختارهای رسمی یا در قالبی صرفا سیاسی؛ بلکه منتشر در تمام حوزه های اجتماعی می داند. فوکو خود می گوید که می خواهد راهی دیگر پیشنهاد کنم که ما را زودتر به «اقتصاد جدید روابط قدرت» برساند؛ راهی که تجربی تر، دارای ارتباط نزدیک تر با وضعیت جاری ما و متضمن رابطهای بیشتر میان نظریه و عمل است. این راه عبارت است از اینکه اشکال مقاومت در مقابل انواع مختلف قدرت را به عنوان نقطه عزیمت خود اتخاذ کنیم. با بهره گیری فوکو از روش تبارشناسی، مطالعات وی در باب قدرت جدی تر می شود و درصدد برمی آید به بررسی رابطه قدرت، دانش و پیکر آدمی بپردازد. مسئله اصلی در تبارشناسی، این است که چگونه انسان ها به واسطه قرارگرفتن در درون شبکه ای از روابط قدرت و دانش، به عنوان سوژه و ابژه تشکیل می شوند. از این رو، با بحث در باب مسائلی مانند زندان و مجازات، بیمارستان و مدرسه درصدد ردیابی فنون جدید قدرت در عصر مدرن برمی آید. در این مقاله، ادراک و تحلیل فوکو درباره مفهوم قدرت و سپس تصورات پسافوکویی از قدرت به بحث خواهد گذاشته شد.
    کلیدواژگان: قدرت، دانش، تبارشناسی، سوژه، میشل فوکو، اندیشه سیاسی
  • علی اکبر نیکواقبال، حسین پوزش شیرازی، اباذر براری صفحه 359
    تاسیس حساب ذخیره ارزی در ایران عمدتا با این هدف بود که اقتصاد ایران از نوسانات ناشی از تغییرات قیمت نفت مصون باشد تا بتواند با ایجاد اندوخته مکفی در زمانی که کشور با کاهش درآمدهای نفتی مواجه شد آن را جبران کند. اما عملکرد حساب ذخیره ارزی با برداشت های بی رویه و عدم تخصیص بهینه اعتبارات به مرور از اهداف خود دور شد. در این نوشتار با استفاده از الگوی ارزیابی رسمی، حساب ذخیره ارزی بر اساس مقایسه میان اهداف رسمی و عملکرد آن بررسی می شود تا شکاف میان اهداف و آنچه که در عمل اتفاق افتاد آشکار شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی رسمی، حساب ذخیره ارزی، اهداف، عملکرد
|
  • Bahram Akhavan Kazemi, Fariborz Arghavani Pirsalami Page 1
    With success of Islamic Revolution of Iran in 1979, the category of religious belifes and values converted to one of the most important and constitutive principles in Iran s foreign policy that reflected in decision-making sphere. This article with concerning Islamic identity as a revival fragment in central asia and it,s inability to play constructive role in Iran,s national interest securing, seeks answer to the question: why religious identity couldn’t play a fit role between Iran and Central Asia? This written with separating between micro and structure levels argues:” pre-political culture and identity crisis in micro level and regional, transregional actors interventions in Central Asia in structure level are most obstacles in cooperation between Iran and Central Asia on basis of religious identity. With a kind of pragmatism in foreign policy and economic linkage expanding with regional powers and Central Asia,s countries, meanwhile Iran can converts rivalry to competition-cooperation, it declines the transregional actors causes to intervene in the region.
  • Seyed Davood Aghaie, Elham Rasooli Sani Abadi Page 23
    The Information Revolution is one of the important problem that affects many aspects our life. This Revolution and It’s Technology not only increase the actors in International Relations but also creates the new rules and new space. Because, this Revolution and It’s political effects, The main purpose of this paper is the examination of International Relations Theories about this problem. So in the first section of this paper we define the concept of Information Revolution and it’s relation to International Politics and in the rest of this paper we examine Tree different theory about the effects of Information Revolution on national security.
  • Rasool Babaee Page 39
    Bourdieu’s sociological theory contains all the elements necessary to form a political theory. Through reviewing the works of Bourdieu attempts have been made in the present paper to discuss those elements and also to reconstruct a political theory by combining them in a theoretical framework. This is a new attempt and has not been yet accomplished. Therefore, in the present paper attempts have been made to utilize the political potentials of Bourdieu’s sociological theory to produce a political theory.
  • Ommolbanin Chaboki Page 57
    The Collaps of Soviet Union shaped a new security, political and economic zone. The emerging vaccum facilitated US entrance into the regional and led to the shaping New Great Game.Players have had effects on Islamic Republic of Iran’s interests.This article surveys the impacts of US objectives in the Caspian region on IRI security and economic interests.The hypotheses are:- The presence of US in Caspian basin has challenged Iranian economic interests in this region.- US policy in the Caspian basin, has threatened Iran’s security and caused IRI emphasize on security in foreign policy and follow Russian’s policy in the region.
  • S. Motahareh Hosseyni Page 77
    Historical role of Azerbaijan in developing of intellectual thought and revolutionary ideas before the Constitutional Revolution of Iran (1905-1906) is certain. Resistance of the people of Tabriz, in the Blockade of Tabriz accompanied with the concrete of Tehran by constitutionalists, which were From Turk and Shomali ethnics lead by Bakhtiari Lurs. Thinking the Constitutional Revolution, this question comes through that what was the role of the major ethnics (Turks and ethnicities with Farsi dialects in northern Iran (Gilaks and Mazandaranis) and Lurs (Laks and Bakhtiaris) in western Iran) in the process of victory of the revolution? The main question of this paper asks “what is the role of Turkish ethnicity in the North West region of Azerbaijan in the Constitutional Revolution?”The paper hypothesizes, “Azerbaijan internally and externally (internationally) had a fundamental role in the development of the Constitutional Revolution. Internally, region of Azerbaijan -where the Prince of Qajar was growing there, until take the Crown- was one of the country's economic hubs and then it was developed. Iran-Russia War in the 18th century and the consequences of the war in Azerbaijan –which directly involved in war- increased the protests against the monarchy of Qajar. This factor, along with external factors –revolutionary ideas came from Europe and Russia, foreign trade and the British and Russian colonialism- caused protest of Azerbaijanis. Citing the results obtained from various sources, I can argue that the constitutional revolution has a multi-ethnic nature and some of Iranian ethnic groups, especially Azeris had crucial role in it.
  • Jalal Dorakhshah Page 93
    Aside from internal historical and intellectual factors contributing to the stagnation of the Islamic civilization in the last two decades, this civilization has faced a challenge in the fast growing and spreading civilization of the West. Islamic thinkers, in tandem with reconstructing religious thought, have made strenuous efforts to find an internal religious answer for the emancipation of Islamic world from the yoke of western civilization and culture. This mode of reconstruction has undoubtedly broadened the horizons for the revival of Islamic civilization, the most important manifestation of which can be found in the Islamic revolution of Iran as the most advanced link in the chain of contemporary Islamic movements. Such endeavors have successfully prevented Islamic world from becoming isolated under current world conditions. In this essay an attempt is made to explore the process of reconstruction of religious thought in the context of the relationship between religion and politics and the idea of Mahdiism in cotemporary Iran, and explain its impact on the revival of Islamic civilization.
  • S. A. Doust Mohammadi, Mohammad Rajabi Page 111
    The Zionist state of Israel, that was fabricated as an agent state in the Middle East, after its defeats in 33 Days War of Lebanon and 22 Days War of Ghazza, has been faced with serious challenges in American society. The question that has been raised is that why the US, in the face of Israel’s failure to attain its objects in the region, steal decisively defend this regime? In response to this question, the scholars refer to the triangle of the conservatives, American Jews and Christian Zionists as the main source of American support of the state of Israel. This writing, supposing the Iranian scholars’ awareness of the role of the first two in this regard, attempts to study the functioning of Christian Zionism in America’s internal and external politics and to examine the activities of certain most important Christian Zionist organizations in the US.
  • Mohsen Rahami, Azar Alinezhad Page 131
    Terrorism is a violent action with special features; terrorists are different than other criminals too and it is not possible to judge them as crazy criminals or a person with deviant character or someone who is affected by the inappropriate financial circumstances. Terrorists are individuals with planed acts faced to the specific aims which are prompted by the ideological motives. In this thesis, we are not superseded to detect new reasons in the terrorism or a way to decrease its different causes as an ideological case, but we want to show how a theoretic structure can help organizing a system of acts and anxieties, and how this system will be useful in fulfilling specific aims.Terrorism is a violent action with special features; terrorists are individuals with planed acts faced to the specific aims which are prompted by the ideological motives. Terrorists are different than other criminals too and it is not possible to judge them as crazy criminals or a person with deviant character or someone who is affected by the inappropriate financial circumstances. Individuals, following a justified and in harmony with self-condition ideology acceptation, join a group. These gropes give them aims and tools for reaching what they want. These ideological justified aims and tools simplify doing any unconsumed and violent act for these people.
  • Bahador Zarei Page 153
    One potentially basic concept in Islam, as a religion, as reflected in the Glorious Qur’an, is the theory of ‘Umma’ (community of Muslims).This concept that has been stemmed from Islam's political Doctrine refers to features such as: tribe, clan, racial groups as well as a nation with stabilizing elements of religion's celestial values under the leadership of one prophet and those who succeeded him. The theory of ‘ Umma’ as far as Islam's political- Geographical Doctrine is concerned was not primarily restricted to Muslim communities, but also contains non- Muslims. The theory of ‘Umma’ as arisen from Islamic ideology contrasts with nationalism originally emanated from humanistic common law values. In Islam's world, nationalism played no noticeable role in the construction of without nations’ pseudo- states, one obstacle which is the effect that Islam's universality values in the process of ‘ Umma building’.
  • Mehdi Abbaszadeh Fathabadi Page 171
    This research is based on explaining the relationship between globalization and al-qaeda. Author believes that al-qaeda as an anti-globalization terrorist movement does its activities against the U.S hegemony over the world especially Muslim world. From the other perspective al-qaeda uses professionally the globalization tools like information technology. Describing globalization and reactions against it, composes the first part of the article. Then author explains the conditions of Islamic countries in the era of globalization and also Muslim views about globalization. The last part is devoted to explaining the relationship between globalization and al-qaeda terrorism against U.S as the leader of globalization project.
  • Farhad Ataie, Rouhollah Ghaderi Kangavari, Nabiollah Ebrahimi Page 189
    The main goal of this article, This review is that Due to the decline of the United States America's soft power after the invasion of Iraq in March 2003 - Due to the power of unilateral hardware-based - Iran can and should According to the religious, historical, and cultural Commonalities With its neighboring, strengthen software sources of power than the new Iraq to create a strategic and fundamental changes. New Iraq has become Conflict areas of soft power of Iran and America. This article first overview of the components of soft power, Public diplomacy and foreign policy traditions in America in connection with soft power, and then analyze soft power and appeal of Iran and America's policies in New Iraq. At the end of the urgency of the Islamic Republic of Iran's foreign policy in the new Iraq, According to the soft power approach will be described and explained.
  • Davood Feirahi Page 205
    Metaphorical thinking is a kind of creation of mind. A metaphor is the expression of an understanding of one concept in terms of another concept, where there is some similarity or correlation between the two.Metaphors are comparisons that show how two things that are not alike in most ways are similar in one important way. Metaphors are a way to describe state and government in Islamic political thought. Some of these metaphors are: the metaphors of "way or road", "lord and slave", "mortmain", "court", "body", "pastor", "hire" and etc. in this article, I attempt to describe and evaluation the role of only two famous of these metaphors in contemporary Islamic political jurisprudence; the metaphors of lord/slave and mortmain.
  • Mohammad Salar Kasraie, Ali Poozesh Shirazi Page 227
    Muslim Students were one of the active subjects during the movement of Imam Khomeini and advance its goals. Positions and hence the course of political and intellectual developments in the Islamic institutions as the main artery of the student movement in those years, can be enlightening part of the Islamic Revolution is on. Due to the ability of laclau and muffe discourse in explaining social phenomena, this theory as the theoretical framework is selected. Since in this theory are all issues and all understand discourse phenomena (as the text) and the corresponding rise in the bed with their external conditions (as background context) cases are being analyzed, Authors have tried to analyze the rise and fall of student movement in Iran after the revolution from establishment of the Islamic Republic to the 1376 based on text and background.
  • Bahman Keshavarz Page 247
    The aim of present article is to review social classes and forces(political and economic) situation in Iran 1981-2001.the writer explained the discussion. By relative relying on poulantzas theory, this discussion indicates that in mentioned years, some groups, such as commercial and traditional middle class, because of enjoying political and economic resources were stronger than other strata and classes, under such condition, ruling Islamic state controled by these two groups as hegemonic groups alternatively. In 1980s from view point of economic,the state was autonomous from ruling class (commercial bourgeoisie) relatively,but in 1990s,the state nearly acted as a instrumentalist force and defended capitalism and commercial capitalism more than former period.
  • Homeira Moshirzadeh, Heidar Ali Masoudi Page 265
    IR students in Iran do not find themselves strong enough in IR theories. Furthermore the published and unpublished work suggests that the relationship between theory and research is not appropriately established. This article is based on a research done to examine some hypotheses that can explain this partial weakness. Three sets of factors (teaching IR theories, IR theory sources available in Persian, and students’ attitude towards and interest in IR theories) were identified and nine main hypotheses were suggested and examined. The research findings suggest that the number of courses and some aspects of teaching IR theories as well as the quantity and quality of the available sources on IRT in Persian have influenced the knowledge level of students. Yet lack of interest and negative attitudes were not found as being influential.
  • Nasrin Mosaffa, Setareh Taherkhani Page 285
    This article is examining the General Assembly’s efforts on terrorism and the impacts they have had on states’ behaviors in last three decades. General Assembly actions on terrorism can be divided in two types: first, actions contributing to development of normative conceptions of the problem by defining terrorism as a common phenomena which proceeded in its resolutions; and second, encouraging cooperative actions among states through more international and national legal rules. While the General Assembly was successful in adoption of various conventions, but there is no consistent pattern in its affection on behavior of states. Efforts for increased cooperation and coordination led to various results. It seems that states are still not ready for more devotion and cooperation on the basis of UN General Assembly approach to deal with terrorism as a transnational crime.
  • Mostafa Malakootian, Mohammad Mehdi Babapoor Page 305
    Although the subject of amending was reffered to in the draft Constitution, but due to revolution time circumstances,this principle was not approved.Ten years of Islamic state (1358 – 68) revealed some problems of the Constitution like multiple decision making centers and existence of parallel organisations at administrative, legislative and judicial levels. After the war and considering appropriate opportunity,Imam Khomeini issued the command of amending and thus, the Council of amending created some changes in Constitution and centralized the country’s decision making structure without any change in the role of people.
  • S. Ahmad Movassaghi, Moslem Karamzadi Page 321
    In this article, after examining the definitions of»political stability«, the impact of political stability and instability on development is explained. But, beyond the limited definition of political stability, its broad meaning, including social and political environment, is the major concern of this article. In order to realize development, it is necessary to have a calm and peaceful socio- political space within which laws, politics and managements are orderly continued and pursued without any kind of war, chaos and threat. Having a stable internal and external environment is extremely important for planning, accumulation, and realizing the goals of development.
  • Aliashraf Nazari Page 341
    The history of politic is the history of the efforts of individuals or groups of individuals to accumulate, exercise, and distribute power. Indeed politics might be viewed as bounded conflict, as a means of manage conflict such that it does not deteriorate into private feuding or mob violence. We all used the word power often. We all have an intuitive understanding of the term, which is (usually) perfectly sufficient for pub conversation. But the rapidly growing mountain of literature on the concept of power indicates that this understanding is not considered adequate for academic discourse.Michel Foucault has been theorizing about and practicing a new form of politically engaged reflection on the emergence and nature of power. This reflection which Foucault calls Genealogy of power has produced some extremely valuable result. This paper offer a new analysis and rereading on this matter that how human beings are made subjects. Therefore, I have tried to undertake a topic which would be linked to the analysis of power, subjectivity and regimes of truth in Foucault's view. This paper aims to survey the principal strengths and shortcoming of Foucault's work and to provide a balanced assessment of it
  • Ali Akbar Nikooeghbal, Hossein Poozesh Shirazi, Abazar Barari Page 359
    The purpose of establishing foreign reserves account in Iran was mainly to secure Iran's economy from the oil's price changes. It was to compensate for oil price reduction. But foreign reserves account withdrew excessively and did not allocate it optimally. That's why; it went for away from its practical purpose. This study focuses on the use of official assessment pattern to reveal the gap between foreign reserves account official purposes and its practice.