فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری های نوین کشاورزی
سال چهارم شماره 2 (1389)

  • گیاهپزشکی
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بررسی جنبه های از زیست شناسی نژاد ایرانی زنبور پارازیتویید سرخرطومی های برگ و ریشه یونجه(Hym.: Braconidae) Microctonus aethiopoides در قزوین
    عباس ارباب صفحه 1
    سرخرطومی برگ (Hypera postica) و ریشه یونجه (Sitona discoideus) آفات دایمی مزارع یونجه هستند که خسارت آنها در شرایط عدم کنترل بترتیب 100 و 60 درصد می باشد. زنبور پارازیتویید Microctonus aethiopoides یک پارازیتویید داخلی حشرات کامل جنس های Hypera و Sitona می باشد. در بررسی های آزمایشگاهی و صحرایی انجام شده در طی سالهای 1389-1388 زیست شناسی و کارایی مقدماتی پارازیتویید مذکور در شهرستان قزوین مورد مطالعه قرار گرفت. در شرایط آزمایشگاهی (دما 26 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی %70) طول دوره تخم تا شفیره و شفیرگی در نتاج نر تغذیه کرده از سرخرطومی های برگ بترتیب 34/0 ±73/14 و 11/0±03/6 روز و برای نتاج ماده تغذیه کرده از سرخرطومی های برگ بترتیب 19/0 ±16/15 و 23/0±125/7 روز محاسبه شد. درصد پارازیتیسم آزمایشگاهی سرخرطومی برگ و ریشه یونجه بترتیب 41 و 1 درصد بود. نسبت جنسی (نر: ماده) نسل زمستانگذران با نسل دوم متفاوت بود بطوریکه در نسل نخست همه زنبور ها ماده بودند. زنبور ها دارای رفتار پارازیتیسم انفرادی بودند و در سال 2 نسل داشتند. اولین ظهور حشرات کامل پارازیتویید ها در نسل های اول و دوم بترتیب در اواخر فروردین ماه و اواخر مهر ماه مشاهده شد. نسل نخست زنبور همزمانی خوبی با زمان فعالیت حشرات کامل زمستانگذران سرخرطومی ریشه و ظهور حشرات کامل نسل بهاره سرخرطومی برگ داشت و موجب پارازیتیسم 15-33% آن شد. نسل دوم نیز با زمان خروج حشرات کامل تابستانگذران سرخرطومی برگ و ظهور حشرات کامل نسل جدید سرخرطومی ریشه همزمان بود و بترتیب 9-15 و 0.05-0.7 درصد سرخرطومی های برگ و ریشه را کنترل نمود.
  • محمدولی تقدسی، سعید قنادآموز، علی زرنگار، کریم مصطفوی صفحه 5
    مگس زیتونBactrocera (Dacus) oleae (Dip.: Tephritidae) از آفات مهم زیتون می باشد که در سالهای اخیر خسارت قابل توجهی به باغات زیتون وارد کرده است. لاروهای این آفت با تغذیه از میوه زیتون علاوه بر ریزش میوه باعث کاهش کمیت و کیفیت روغن نیز میشوند. همچنین از محل ورود لارو به میوه عوامل بیماریزای قارچی نفوذ کرده و باعث بروزآلودگی های ثانویه قارچی می شوند که در نهایت پوسیدگی و لهیدگی میوه را سبب میگردند. ارقام مختلف زیتون ممکن است در برابر حمله آفت حساسیت های متفاوت نشان دهند. این تحقیق با استفاده ازکلکسیون ارقام ایستگاه های تحقیقاتی رودبار گیلان، لوشان قزوین و طارم زنجان در سال زراعی 86 اجرا گردید. برای سنجش میزان آلودگی ارقام از ابتدای سخت شدن هسته ی میوه درختان زیتون تا زمان برداشت، هر یک تا دو هفته یکبار از هر رقم(سه رقم بومی و سه رقم خارجی) تعداد20 تا 50 میوه در سه تکرار نمونه برداری و نسبت به بررسی نمونه ها در آزمایشگاه اقدام شد. در این گزارش نتایج بررسی به تفکیک ایستگاه و تجزیه مرکب آنها ارائه شده است. جمع بندی نتایج موید آن است که پنج رقم مورد مطالعه شامل سه رقم خارجی: «کنسروالیا»، «لچینو»، «آربکین» و دو رقم بومی: «زرد» و «ماری» از نظر آماری حساسیت بالاتری نسبت به رقم بومی «روغنی» در برابر خسارت مگس میوه ی زیتون دارند.
    کلیدواژگان: مگس میوه ی زیتون، ارقام حساس، ارقام کنسروی، ارقام روغنی
  • بررسی اثرات ضدقارچی عصاره متانولی 27 گونه گیاهی بر علیه قارچ های بیماریزای گیاهی
    صحبت بهرامی نژاد، مانی معرفت زاده خامنه، سعید عباسی، آسیه زارع خفری صفحه 7
    امروزه کنترل زیستی عوامل بیماریزای گیاهی با هدف کاهش اثرات خطرناک آفت کش های شیمیایی از جمله تهدید سلامتی بشر، آلودگی محیط زیست،از بین بردن موجودات غیر هدف و پیدایش عوامل بیماریزای مقاوم یک اولویت می باشد. در این راستا استفاده از پتانسیل ضد میکروبی متابولیت های گیاهی، طی سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه عصاره متانولی 27 گونه گیاهی استخراج و اثرات بازدارندگی (قارچ ایستایی) آنها علیه سه گونه بیماریزای گیاهی: Phytophthora drechsleri، Rhizoctonia solani و Pythium aphanidermatum در شرایط آزمایشگاهی و به روش دیسک کاغذی با چهار تکرار بررسی گردید. به دلیل ناکافی بودن مقدار عصاره، تنها هیجده گونه گیاهی از گونه های مورد مطالعه علیه قارچ های Fusarium oxysporum و Cochliobolus sativus مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که 11 گونه گیاهی از بین 27 گیاه مورد مطالعه (حدودا 37%)، دارای خاصیت بازدارندگی رشد میسیلیومی علیه حداقل یکی از قارچ های مورد بررسی می باشند. ده گونه گیاهی علیه قارچ R. solani، 9 گونه گیاهی علیه قارچ P. drechsleri، 9 گونه گیاهی علیه قارچ P. aphanidermatum، چهار گونه گیاهی از 18 گونه مورد بررسی علیه قارچ C. sativus و یک گونه گیاهی از 18 گونه مورد بررسی علیه قارچ F. oxysporum بازدارندگی قابل اندازه گیری نشان دادند که خود نشان دهنده مقاومت بالای قارچ فوزاریوم و حساسیت بالای R. solani در مقابل عصاره های گیاهی می باشد. خاصیت ضد قارچی میخک، جوز هندی، آنغوزه، یوشان، موسیر، جاشیر و تاجریزی علیه کلیه قارچ های مورد مطالعه نشان دهنده طیف وسیع قارچ ایستایی گیاهان مذکور می باشد. نتایج کلی این تحقیق حاکی از پتانسیل بالای عصاره گیاهان مختلف در کنترل زیستی قارچ های بیماریزای گیاهی می باشد.
  • مطالعه اثر ارقام مختلف برنج روی رشدونمو و فراسنجه های تولید مثلی زنبور پارازیتوئید
    حسین رنجبر اقدم، راحله محمودیان صفحه 8
    کرم ساقه خوار برنج Chilo suppressalis walker در بیشتر مناطق برنج کاری جهان مهمترین آفت برنج می باشد. در راستای کنترل این آفت، در بین روش های جدید کنترل این آفت، به موضوع کنترل بیولوژیک آن، به زنبورهای پارازیتوئید تخم خانواده Trichogrammatidae اهمیت زیادی داده شده است. در این پژوهش تاثیر ارقام مختلف برنج به عنوان حلقه اول زنجیره غذایی روی طول دوره رشدونمو و فراسنجه های تولید مثلی زنبور پارازیتوئید Trichogramma embryophagum به عنوان حلقه سوم زنجیره غذایی مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در دمای 1±27 درجه سلسیوس، دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و رطوبت نسبی10±60 درصد انجام شد. بدین منظور 4 رقم برنج شامل 2 رقم زودرس طارم محلی و طارم هاشمی و 2 رقم دیررس فجر و ندا به عنوان میزبان های ساقه خوار انتخاب شدند. ساقه خوار برنج روی هر یک از ارقام برنج پرورش داده شد. تخم های ساقه خوار برنج از روی هر یک از ارقام برنج جدا شده و به داخل لوله های آزمایشی که در هر یک فقط یک زنبور ماده تازه ظاهر شده قرار داه می شد منتقل شدند. به ازای هر یک از ارقام برنج 100 عدد زنبور ماده پارازیتوئید در نظر گرفته شد. بر اساس اطلاعات ثبت شده طول دوره های رشدونمو، دوره های تولیدمثلی و مقدار هر یک از فراسنجه های تولیدمثلی زنبور T. embryophagum تعیین شد. نتایج بدست آمده نشان داد که طول دوره رشدونمو زنبور مورد بررسی روی 4 رقم برنج ثابت و 9 روز بود. همینطور مشاهد شد که تمامی زنبورهای ظاهر شده پس از خروج از تخم بلافاصله میتوانند تخمریزی کنند. بر این اساس طول دوره پیش از تخمریزی صفر بود. بین دوره های تولیدمثلی، پس از تولید مثل و طول عمر زنبورهای بالغ نیز بین ارقام مورد بررسی از نظر آماری در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مقادیر فراسنجه های مهم تولید مثلی شامل نرخ نا خالص باروری، نرخ ناخالص بارآوری، نرخ ناخالص تفریخ، نرخ خالص باروری، نرخ خالص بارآوری، نرخ تولید مثل روزانه، میانگین تعداد تخم در روز، میانگین تعداد تخم های بارآور در روز در ارقام دیررس نسبت به ارقام زودرس بیشتر بود. در بین ارقام دیررس نیز در رقم ندا مقادیر فراسنجه های محاسبه شده بیشتر از رقم فجر بود.
  • نقش گونه های فیتوفتورا در پوسیدگی طوقه و ریشه گوجه فرنگی گلخانه ای و بررسی مقاومت نسبی شش رقم گوجه فرنگی به آنها
    فریبا قادری صفحه 9
    به منظور شناسایی و بررسی اهمیت گونه های Phytophthora در پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه فرنگی در گلخانه های استان کهگیلویه و بویراحمد نمونه برداری به عمل آمد. از بافت پوسیده طوقه و ریشه، قطعات پنج میلی متر مربع جدا شده، بعد از شستشو با آب لوله و خشک کردن با حوله کاغذی بدون ضدعفونی سطحی روی محیط کشت نیمه انتخابی CMA-PARP کشت گردید. از بافت های آلوده 34 جدایه به دست آمد که بر اساس خصوصیات مورفولوژیک و نیاز دمایی پرگنه های جدا شده Phytophthora capsici و P. cryptogea تشخیص داده شد. از 40 جدا بدست آمده، 15 جدا به P. capsici تعلق داشت. P. cryptogea، 19 جدا را به خود اختصاص داد. در شرا گلخانه عکس العمل طوقه و ر گیاهچه های سه هفته ارقام کارینا، مانیشا، اجت، کلاستر 5، GH11، GH12به دو گونه P. capsiciو P. cryptogea و با استفاده از ما بدست آمده از ورمی کوت- عصاره دانه شاهدانه مورد مطالعه قرار گرفت و درصد کلونیزاسیون طوقه، ریشه و درصد مرگ و میر ارز گرد. رقم کارینا و رقم GH12 به ترتیب بیشترین و کمترین حساسیت نسبت به هر دو گونه قارچ داشتند. مقاومت ارقام در واکنش به گونه P. capsici به ترتیب کارینا، اجت، مانیشا، کلاستر5، GH11 و GH12 و در واکنش به گونهP. cryptogea کارینا، مانیشا، کلاستر5، اجت، GH11 و GH12 می باشد
  • محمد رحیم معینی، سید حسین ناظرکاخکی صفحه 17
    پیاز یکی از مهمترین سبزی های زیر کشت در استان زنجان می باشد. علاوه بر آفات و علف های هرز، بیماری های قارچی پیاز باعث کاهش قابل ملاحظه ای در کمیت و کیفیت محصول پیاز می شوند. در این تحقیق عوامل بیماری های مهم قارچی پیاز شناسایی و پراکنش آنها تعیین شد. برای این منظور نمونه هایی از بوته های بیمار پیاز بصورت تصادفی از 44 مزرعه در کنار نمونه های جمع آوری شده از 10 انبار نگهداری پیاز به آزمایشگاه بخش تحقیقات گیاه پزشکی منتقل و بررسی های لازم جهت تعیین قارچ عامل و در صورت لزوم اثبات بیماریزایی آنها انجام شد. درصد آلودگی هر مزرعه و درصد مزارع آلوده بترتیب با شمارش پیازهای آلوده و مزارع آلوده تعیین شد. بیماری های پس از برداشت نیز با جمع آوری پیازهای آلوده از انبارها و جداسازی بیماری و برآورد درصد آلودگی مشخص گردید. نتایج نشان داد که بیماری ریشه سرخی پیاز با عامل Pyrenochaeta terrestris و بیماری پوسیدگی طبق با عامل Fusarium oxysporum به ترتیب با میانگین آلودگی 9/9 و 8/2 درصد و با شدت آلودگی ضعیف تا متوسط، عمده ترین بیماری ها در مزارع و پوسیدگی غده پیاز با عوامل Fusarium oxysporum و Botrytis sp مهمترین بیماری های پس از برداشت بودند که خسارت کل آنها برمحصول پیاز 7/21 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: استان زنجان، پیاز، پوسیدگیهای ریشه و طبق پیاز
  • ندا خوش خطی، حسین جعفری صفحه 31
    ویروس موزائیک خیار یکی از مهم ترین ویروسهای آلوده کننده در زیتون از خانواده Bromoviridae وجنس Cucumovirus می باشد. درطول سال های 88-87 از باغات زیتون مناطق مختلف شهرستان طارم در استان زنجان بازدید و تعداد 342 نمونه مشکوک به بیماری های ویروسی به همراه نمونه های ظاهرا سالم جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. گیاهان مشکوک دارای علایمی از قبیل زردی، موزاییک و بدشکلی در برگها بودند. نمونه های جمع آوری شده جهت بررسی وجود ویروس CMV از طریق آزمون سرولوژیکی (DAS-ELISA) مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین پاره ای از خصوصیات بیولوژیکی ویروس 4 ایزوله از باغات مختلف انتخاب و بر روی گیاهان محک C. amaranticolor، Chenopodium quinoa، N. glutinosa، Nicotiana rustica مایه زنی شدند. در C. quinoa و C. amaranticolor لکه های موضعی کلروتیک و در N. rustica و N. glutinosa علایم موزاییک و بدشکلی در برگها مشاهده شد. همچنین با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی مستقیم و معکوس مربوط به ژن پروتئین پوششی ویروس موزاییک خیار در آزمون IC-RT-PCR قطعه ای به طول تقریبی 700 جفت باز تکثیر شد. نتایج این تحقیق نشان داد که ویروس موزاییک خیار در بعضی از باغات زیتون در منطقه طارم شیوع داشته و علائمی از قبیل زردی، موزاییک و بدشکلی برگ ایجاد می نماید. احتمالا کشت کدوییان در مجاورت درختان زیتون از عوامل گسترش ویروس روی زیتون در منطقه می باشد. این اولین گزارش از ایران درباره وقوع ویروس موزاییک خیار در زیتون می باشد.
    کلیدواژگان: زیتون، ویروس، گیاهان محک، DAS، ELISA، IC، RT، PCR
  • عباس ارباب صفحه 45
    سرخرطومی برگ (Gyllenahl Hypera postica) و سرخرطومی ریشه یونجه (Sitona discoideus Gyllenahl) از آفات دایمی مزارع یونجه هستند که خسارت آنها در شرایط عدم کنترل بسیار شدید می باشد. زنبور پارازیتویید Microctonus Loan aethiopoides پارازیتویید داخلی حشرات کامل جنس های Hypera و Sitona می باشد. در بررسی های آزمایشگاهی و صحرایی انجام شده طی سالهای 1389-1388 زیست شناسی و کارایی مقدماتی پارازیتویید مذکور در شهرستان قزوین مورد مطالعه قرار گرفت. در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1 ±26 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی %10±70 و دوره روشنایی 10 ساعت) طول دوره تخم تا شفیره و شفیرگی نتاج نر تغذیه کرده از سرخرطومی برگ یونجه به ترتیب 34/0 ±73/14 و 11/0±03/6 روز و برای نتاج ماده به ترتیب 19/0 ±16/15 و 23/0±12/7 روز محاسبه شد. میزان پارازیتیسم آزمایشگاهی سرخرطومی برگ و ریشه یونجه به ترتیب 41 و 1 درصد بود. زنبور ها پارازیتویید انفرادی بودند و در طبیعت 2 نسل در سال داشتند. نسبت جنسی (ماده: نر) نسل زمستانگذران با نسل دوم متفاوت بود به طوری که در نسل نخست همه زنبور ها ماده بودند (1: 0) ولی نسبت جنسی نسل دوم 2/1: 1 بود. اولین ظهور حشرات کامل پارازیتویید در نسل های اول و دوم به ترتیب در اواخر فروردین و اواخر مهر مشاهده شد. نسل نخست زنبور همزمانی خوبی با زمان فعالیت حشرات کامل زمستانگذران سرخرطومی ریشه و ظهور حشرات کامل نسل بهاره سرخرطومی برگ داشت. نسل دوم نیز با زمان خروج حشرات کامل تابستانگذران سرخرطومی برگ و ظهور حشرات کامل نسل جدید سرخرطومی ریشه همزمان بود. این زنبور به ترتیب %33-15 سرخرطومی های برگ نسل اول و %15-9 نسل دوم و سرخرطومی ریشه را حداکثر %7/0 در نسل دوم پارازیته نمود. نسل دوم همراه با میزبان به دیاپوز رفت.
    کلیدواژگان: چرخه زندگی، میزان پارازیتیسم، کنترل بیولوژیک، سرخرطومی برگ یونجه، سرخرطومی ریشه یونجه، زنبور Microctonus aethiopoides
  • سید حسین ناظرکاخکی، مسعود کامل شیخ وجه، محمدرحیم معینی، حسین جعفری صفحه 111
    ارقام مختلف لوبیا با خصوصیات مرفولوژیکی و ژنتیکی متقاوت، در رقابت با علف های هرز واکنش های مختلفی را نشان می دهند که در نهایت ممکن است نتیجه این واکنش ها با کاهش عملکرد لوبیا همراه شود. به منظور بررسی قدرت رقابت ارقام لوبیا قرمز با علف های هرز، این پژوهش طی دو سال به اجرا درآمد. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی در دو سطح حضور و عدم حضور علف های هرز بود. عوامل فرعی شامل ارقام لوبیا قرمز صیاد، درخشان و محلی زنجان و تراکم درچهار سطح 20،30،40 و50 بوته لوبیا در متر مربع بود. فاصله خطوط کشت 30 سانتیمتر بود. تعداد و وزن خشک علف های هرز به تفکیک گونه در سه مرحله ظهور سه برگچه سوم، 50 درصد گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی لوبیا ثبت و یادداشت شد. بیوماس لوبیا در سه مرحله ی رشدی لوبیا توزین و یادداشت شد. همچنین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، ارتفاع بوته، عملکرد و وزن صد دانه ی لوبیا یادداشت و ثبت گردید. محاسبات آماری با استفاده از نرم افزارهای SAS، SPSS و EXCEL انجام و مقایسه میانگین داده ها به روش دانکن محاسبه گردید. نتایج نشان داد که رقم صیاد (با تیپ رشدی نیمه رونده و زود رس) در تراکم 40 بوته در متر مربع در حضور علف های هرز، رقم درخشان (با تیپ رشدی کاملا ایستاده) در تراکم 50 بوته در متر مربع در حضور علف های هرز و رقم محلی در تراکم های 30 و 40 بوته در متر مربع در حضور علف های هرز، بیشترین میزان افزایش بیوماس و عملکرد لوبیا و همچنین بیشترین میزان کاهش بیوماس علف های هرز را داشته است. با توجه به جمیع نتایج می توان چنین استنباط کرد که تراکم 40 بوته لوبیا در متر مربع در حضور علف های هرز بیشترین میزان عملکرد و بیوماس لوبیا را در واحد سطح داشته است و توانسته بیشترین میزان کاهش بیوماس و تراکم علف هرز را در واحد سطح داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارقام لوبیا (Phaseolus vulgaris)، علف های هرز، تحمل، عملکرد
|
  • Biology of Iranian strain of Microctonus aethiopoides Loan (1975) (Hym.: Braconidae) parasitoid of alfalfa root and leaf weevils in Qazin province
    Page 1
    Alfalfa weevil, Hypera postica and Alfalfa root weevil, Sitona discoideus, are native insects of Alfalfa (Medicago sativa), causing damage up to ~100 and 60 percent respectively. Microctonus aethiopoides Loan is a solitary endoparasite of adult weevils of the genera Hypera and Sitona. Biology and potential for biological control were investigated in laboratory and field trials in Qazvin, Iran, from 2009 to 2010. In the laboratory experiment (26°C, 70% R.H.), duration of development from egg to pupa and pupa for male were 14.73 ± 0.34 and 6.03 ± 0.11 daysresp. And also these parameters were for female 15.16 ± 0.19 and 7.125 ± 0.23 daysresp.Parasitism percent reached 39% and 1% for H.postica and S.discoideus resp.The sex ratio (M: F) was different in first (emerged from overwintering hosts) (0:1) and second generation (1:1.2).The number of wasp adults that emerged per parasitized beetle was one. This parasitoid has two generation per year. First emergence of 1st and 2nd adult parasitoids recorded at early of April and October resp.In the field, the populations of the 1st generation adults of the parasite were synchronized well with those of the overwintered weevils, resulting in parasitism of 15-33% for alfalfa weevil. The 2nd generation of the adult parasites and the summer adult weevils overlapped and parasitism of the diapausing hosts (H.postica and S.discoideus) were 9-15% and 0.05-0.7% resp.
  • Page 5
    Olive fruit fly Bactrocera (Dacus) oleae is one of the injurious pests of olive which has caused considerable damage to olive orchards in recent years. Larval feeding on olive fruit induce fruit fall and decline the qualitative and quantitative parameters of olive oil.. Moreover, exit hole of the larvae provides way for additional fungal infections leading to fruit deformation and loss of marketing values. Different cultivars show different reactions to pest damage which can be used in integrated pest management. This research was carried out during 2006 using olive collections of Roudbar, Tarom and Loshan research stations located in Gilan, Zanjan and Qazvin provinces respectivelly. Sampling from fruits was started during stone hardening and continued untill harvest time and 20–50 fruits, were collected in each replication and examined carefully visually and under binocular microscope in laboratory. Over all results showed that native cultivar of “Roughani” differed significantly from the other cultivars, including three imported cultivars of: “Konservalia”, “Arbequin”, “Leccino” and two native cultivars land races of: ”Zard’ and “Mary” and had less of less susceptibility to olive fruit fly.
  • In vitro screening of 27 plant species against phytopathogenic fungi
    Page 7
    Biocontrol of plant disease agents in order to decrease the hazardous impacts of chemical pesticide application including problems of public health, environmental pollution, toxic effect on non-target organisms and causing resistance disease agents is a priority. In this study, crude methanolic extracts of 27 plant species were extracted and screened for antifungal activity against three economically important phytopathogenic fungi, Rhizoctonia solani, Phytophthora drechsleri and Pythium aphanidermatum. Because of insufficient material, only 18 out of 27 plant species were tested against Fusarium oxysporum and Cochliobolus sativus. Bioassay was performed based on paper disc diffusion method with four replications. The results showed that 11 out of 27 plant species (about 37%) inhibited mycelia growth of at least one of the studied tested fungi. The mycelia growth of R.solani, P. drechsleri and P. aphanidermatum were inhibited by 10, 9 and 9 plant species, respectively. Among 18 tested plant species, four species suppressed the growth of Cochliobolus sativus. The other fungi, F. Oxysporum was measureably inhibited by only one plant species, Syzygium aromaticum. These results indicated that R.solani and F. Oxysporum are the most sensitive and resistant fungi to plant extracts, respectively. The antifungal activity of Syzygium aromaticum, Myristica fragrans, Ferula assa- foetida, Artemisia sieberi, Allium ascalonicom, Prangos ferulacea and Solanum nigrum against all of the tested fungi represent their broad fugistatic specterum. It was concluded that plant extracts have a remarkable potential as biocontrol agents against phytopathogenic fungi.
  • Study on development and reproductive parameters of Trichogramma embryophagum Hartig on different rice cultivars
    Page 8
    The rice striped borer, Chilo supressalis walker is the most important pest insects of the rice in the most of its growing areas throughout the world. In order to control rice striped borer, among new controlling methods, ovoparasitoid wasps of the family Trichogrammatidae considered as an important biological control agent. The effect of different rice cultivars as the first link in food chain on reproductive periods and reproductive parameters of Trichogramma embryophagum as the 3rd link in food chain was studied. Experiment was conducted at temperature 27±1°C, 50±10% RH and a photoperiod of 16:8 (L:D) h. Four rice cultivars including two early maturity cultivars namely, Tarom Mahali and Tarom and two late maturity cultivars namely, Fajr and Neda were selected for experiment. The rice stem borer was reared on rice cultivars as the host of parasitoid wasps. Rice stem borer eggs were transferred to separated test tubes per each newly emerged female wasp. For each rice cultivar, 100 female wasps were considered per each rice cultivars. Developmental period, reproductive periods and reproductive parameters of the egg parasitoid wasps were determined based on recorded data. Results showed that the developmental period of T. embryophagum in all of examined rice cultivars is 9 days. In addition, all of the emerged wasps start to egg lying from the first day of the emergence; therefore, pre-oviposition period was zero. Among rice cultivars, wasp post-oviposition period, oviposition period and adult life span had not statistically significant difference (P>0.01, f=2.36, df=3). Values of the other evaluated reproduction parameters including gross fecundity rate, gross fertility rate, net fecundity rate, net fertility rate, gross hatch rate, mean egg per day and finally mean fertile egg per day were higher in late maturity rice cultivars than early maturity rice cultivars. Between late maturity rice cultivars, Neda was higher than Fajr considering all of the mentioned above factors.
  • The role of Phytophthora Species of crown and root rot of greenhouse tomato and evaluation of relative resistance of six tomato cultivars to them
    Page 9
    To study the role of Phytophthora species associated with greenhouse tomato root and crown rot, diseased sampled were collected in Kohgiluyeh and Boyerahmad province. Pieces of infected root and crown of tomato were washed with tap water blotted dry and plated on CMA supplemented with delvocid(10ppm pimarcin), ampicillin(250ppm), rifampicin (10ppm) and PCNB (150ppm). 34 isolates recoverd from various parts of the Kohgiluyeh and Boyerahmad province. Colonies on the selective medium based on morphological characters produced and temperature requirement, the pathogen were identified as Phytophthora capsici and P. cryptogea. 15 isolates were identified as P. capsici and 19 isolates were identified as P. cryptogea.The reaction of crown and root of 3-week-old greenhouse tomato cultivars, Karina, Manisha, Aget, Cluster5, GH11 and GH12 to virulent isolates of P. capsici and P. cryptogea was evaluated under greenhouse conditions. The inoculum was obtained on vermiculite-hemp seed extract and positioned around either crown or root systems. Percent dead seedlings and crown and root colonization were evaluated. Comparative percent dead seedlings and crown and root colonization showed that Karina and GH12 cultivars were the most susceptible and the least susceptible in reaction to P.capsici and P. cryptogea. Resistance tomato cultivars in reaction to Phytophthora capsici were Karina, Aget, Manisha, Cluster5, GH11 and GH12 and in reaction to Phytophthora cryptogea were Karina, Manisha, Cluster5, Aget, GH11 and GH12.
  • Page 17
    Onion (Allium cepa L.) is one of the most important vegetables cultivated in Zanjan province. Fungal diseases, pests and weeds cause considerable damage to quantity and quality of this crop. The present study, addresses identification important fungal diseases of onion, their, distribution and their economical importance in fields and storerooms. Randomly collected leaf and bulb samples, carrying disease symptoms from 44 fields, and 10 storerooms, were transferred to zanjan plant disease laboratory to determine fungal agents and subsequently for possible pathogenicity test if it was applicable. The percentage of infection in the fields and the percentage of infected fields for each fungal pathogen were estimated by counting the number of infected plants and number of infected fields, respectively. In addition, post harvest diseases of onion was investigated by collecting samples from storerooms, isolating of pathogens and estimating the percentage of infection. Results showed that red root disease caused by Pyrenochaeta terrestris, and basal rot caused by Fusarium oxysporum were the most frequent diseases of onion in the fields with 9.9 and 2.8 percent infection, respectively. Post harvest diseases of onion, however, caused mainly by Fusarium oxysporum and Botrytis sp and occurred in a lesser extend in storerooms. The overall loss was estimated up to 22.7 percent by these fungal diseases.
  • Page 31
    Cucumber mosaic virus, the type member of the genus Comovirus (family Bromoviridae), is one of the most important viruses causing damage to cucurbit crops worldwide. During 2008-2009, a survey was carried out in major olive growing areas of Zanjan province. About 342 samples showing symptoms of viral infections (mosaic, yellowing, leaf deformation) were collected. All samples were subjected to serological assay using double antibody sandwich-ELISA (DAS-ELISA). Four isolates were selected from different fields to determine the biological properties of the virus. The indicator plants Chenopodium quinoa, C. amaranticolor, Nicotiana rustica and N. glutinosa were inoculated by sap inoculation. The virus produced systemic mosaic on N. glutinosa and N. rustica and necrotic local lesions on C. quinoa and on C. amaranticolor. The specific primer pair of CMV coat protein region was used in immunocapture reverse transcription-polymerase chain reaction (IC-RT-PCR), resulting amplification of a fragment with 700 bp length.The results demonstrated that CMV occurs in olive orchards in the region with symptoms varied from mild mosaic to leaf and fruits deformation. Cucurbit species growing in vicinity of olive trees in Tarom region may provide a unique chance for transmitting of CMV from its original host plants to olive trees. This is the first report of occurrence of CMV on olive or chards in Iran.
  • Page 45
    Alfalfa weevil, Hypera postica Gyllenahl and alfalfa root weevil, Sitona discoideus Gyllenahl, are native insects of alfalfa (Medicago sativa L.) in Iran that causing sever damages. Microctonus aethiopoides Loan is a solitary endoparasitoid of adult weevils of the genera Hypera and Sitona. Life cycle of this wasp and its potential and potential as biological control agent were studied both in laboratory and field conditions during 2009 – 2010 in Qazvin, Iran. In laboratory experiments (26 ± 1 °C, 70 ± 10 % R.H., 10:14 (L:D) photoperiod), developing times for egg-larvae and pupae were 14.73 ± 0.34 and 6.03 ± 0.11 days for males and 15.16 ± 0.19 and 7.12 ± 0.23 days for female respectively. Parasitism rate achieved to 41 and 1% on H.postica and S.discoideus respectively. The sex ratio (M: F) was different for the first (overwintered wasps) and second generation (0:1 and 1:1.2 respectively).The parasitic wasp had two generations per year and the first and the second generations of this wasp emerged at early April and October respectively. Both generations of the parasitoid wasp were well synchronized with adults of both weevils, resulting in parasitism rates of 15-33% and 9-15% on alfalfa weevil in the first and second generations but not more than 0.7% on root weevil. First instar larvae of the wasp overwinter within adult stage of their hosts.
  • Page 111
    Bean cultivars with various morphological features and genetic backgrounds show different responses to weeds that eventually may decrease the yield. This research was carried out during two years (2006-2007) to assess the ability of red bean cultivars to compete with some weeds. The experiment was performed as a split plot factorial based on randomized complete block design with three replications. Main plot included two levels (with and without) of weed. Sub plots had factorial combinations of different bean cultivars (Sayyad, Derakhsan and local cultivar of Zanjan province) and various plant densities (20, 30, 40 and 50 plants per square meter). included cultivars Sayyad, Derakhshan and local cultivar of Zanjan and planting densities were 20, 30, 40 and 50 plants per square meter. The space between planting rows was 30 cm. The number of weeds and thier dry weight per plot were determined three times in: third trifoliate leaf, 50% flowering and physiological maturity stages. The biomass of bean was measured in three stages as described above. Number of pods per plant, number of grains per pod, plant height, yield and one hundred grain weight for each plot were measured. Statistical analyses were performed using SAS, SPSS and EXCEL softwares and mean comparison of data was carried out using Duncans multiple range test. Results showed that Sayyad cultivar at densit of 40, Derakhshan cultivar at densit of 50 and local cultivar at densit of 30 and 40 plants per square meter had the highest biomass, yield and impact on reduction of weeds biomass.The results also showed that 40 bean plants per in the presence of weeds produced the highest bean biomass and yield and had the highest impact on reduction of weed biomass and density.