فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بابل - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 67، تیر 1391)

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 67، تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدتقی کاظمی، محمد پورنصراله، محمد مهدی رضایی، سیدغلامعلی جورسرایی، قربان ملیجی، سهراب کاظمی، ابراهیم ذبیحی، مهدی پورامیر، علی اکبرمقدم نیا صفحه 7
    سابقه و هدف
    مسمومیت با استامینوفن یکی از علل مهم آسیب های کبدی است. این اثرات عمدتا ناشی از تولید متابولیت سمی (NAPQI (N-acetylp-benzoquinoneimine در اثر فعالیت آنزیمهای سایتوکروم اکسیداز است. پی پرین دارای آثار آنتی اکسیدانی بوده و همچنین CYP3A و CYP2E1 را مهار می کند. در این مطالعه نقش پی پرین به صورت پیش مداوا در سمیت کبدی استامینوفن بررسی خواهد شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی بر روی 40 رت های نر نژاد ویستار موش ها (250-150 گرم) که به 5 گروه 8 تایی، شامل گروه سالین، پی پرین (10mg/kg)، استامینوفن (در دو دوز 500 و mg/kg1000 به فاصله 18 ساعت)، پی پرین به همراه استامینوفن و سیلای مارین (25mg/kg) به همراه استامینوفن تقسیم شدند، انجام گردید. فعالیت آلکالین فسفاتاز (ALP)، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) در سرم با کیتهای مربوطه و فعالیت توتال آنتی اکسیدان به روش FRAP ارزیابی شد.
    یافته ها
    پی پرین به صورت پیش مداوا از افزایش بیش از حد AST و ALT پس از مسمومیت حاد با استامینوفن جلوگیری کرد (به ترتیب، 65/1108±25/1711 و 55/463±496 در مقایسه با گروه استامینوفن، 73/5934±29/3956 و 47/3413±57/1914). میزان توتال آنتی اکسیدان در گروه استامینوفن نسبت به گروه سالین و پی پرین بیشتر بود (به ترتیب، 009/0>p و 003/0>p). اما نسبت به گروه پی پرین- استامینوفن و گروه سیلای مارین- استامینوفن تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که پی پرین تا حدودی می تواند از افزایش آنزیم های کبدی پس از مسمومیت با استامینوفن جلوگیری کند. (ظرفیت آنتی اکسیدانی در حضور پی پرین علیرغم انتظار کاهش یافت که احتمالا در اثر پاسخ بدنی است.) و احتمالا در حضور پی پرین نیاز نیست بدن به طور واکنشی ظرفیت مقابله با NAPQI را با آزاد کردن آنتی اکسیدان ها افزایش دهد به عبارتی، اثر آنتی اکسیدانی پی پرین تا حد زیادی مصرف آنتی اکسیدان های بدنی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: استامینوفن، پی پرین، سیلی مارین، ان استیل، پی یبنزکوینونئکونیون ایمین، آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، آنتی اکسیدانت، FRAP
  • زهرا بصیرت، صدیقه اسماعیل زاده*، سید غلامعلی جورسرایی، مرمر فیروزپور، سمانه عبدالهاشم پور صفحه 15
    سابقه و هدف

    میزان موفقیت لقاح خارج رحمی نه تنها به کیفیت تخمک و اسپرم وابسته است بلکه با پذیرش آندومتر نیز ارتباط دارد. امروزه یکی از عمده ترین موانع در درمان ناباروری با وجود داشتن جنین هایی با کیفیت خوب کاهش میزان لانه گزینی جنین می باشد. لذا این مطالعه جهت تعیین مناسب ترین میزان ضخامت آندومتر در موفقیت تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 198 بیماری که در طی یکسال در مرکز ناباروری فاطمه زهرا (س) وارد سیکل درمان تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم و انتقال جنین (Intra cytoplasmic sperm Injection، ICSI/ Embryo Transfer، ET) شدند انجام گردید. اطلاعات نمای سونوگرافی آندومتریوم (ضخامت و الگو) که در روز دریافت تخمک گرفته شده بود، همرا با متغیرهای دیگر (شامل سن مادر، علت و طول مدت نازایی، طول مدت درمان، تعداد تخمک های دریافت شده)، دو گروه حامله (بر اساس تست بارداری مثبت و دیدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی واژینال) و غیر حامله مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در 198 سیکل بررسی شده، میزان حاملگی (46 نفر) 2/23% بود که بیشترین حاملگی، 23 نفر (50%) در بیماران با ضخامت آندومتر 7/11-2/9 میلی متر اتفاق افتاده است. طول مدت نازایی، نوع نازایی، علت نازایی، الگوی آندومتر و تعداد اووسیت دریافت شده، ارتباط آماری معنی داری با نتیجه درمان نداشت. اما ضخامت آندومتر و سن مادر در مطالعه حاضر جزء عوامل پیشگویی کننده میزان موفقیت درمان تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم بودند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که ضخامت آندومتر یک فاکتور پیشگویی کننده مناسب برای پیامد تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم می باشد. بنابراین در صورت نامناسب بودن الگو و میزان ضخامت آندومتر بهتر است نسبت به انجماد جنین و انتقال در سیکل های دیگر اقدام نمود.

    کلیدواژگان: ناباروری، ضخامت آندومتر، الگو آندومتر، تزریق داخل سیتو پلاسمی اسپرم
  • محمدرضا نیکروش، حسینعلی غفاری پور، مهدی جلالی، داریوش حمیدی علمداری، جواد سنچولی، معصومه ثقه الاسلام صفحه 22
    سابقه و هدف
    خون بند ناف منبع غنی از سلول های بنیادی است اثر درمانی سلولهای بنیادی در درمان بیماری های مختلف شناخته شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر این سلول ها در درمان مدل سکته مغزی ایسکمیک موش صحرایی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشگاهی بر روی 30 سر رت نر نژاد ویستار 150-100 گرمی که به 3 گروه تقسیم شدند، انجام گردید، در دو گروه تجربی و شم، شریان کاروتید راست برای 30 دقیقه مسدود گردید. حیوانات 7 روز پس از جراحی، 2×105سلول تک هسته ای خون بند ناف نشاندار شده با برومودزوکسی یوریدین از طریق تزریق به ورید دمی دریافت نمودند و در گروه شم، تزریقی صورت نگرفت. گروه کنترل دست نخورده باقی ماند. برای مدت 14 روز حیوانات با استفاده از دو آزمونLimb placing، Corner turn از لحاظ اختلال حرکتی بررسی شدند و وجود سلول های نشاندار نیز در محل ضایعه با استفاده از ایمنوهیستوشیمی ردیابی شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج بدست آمده در روز 7 افزایش معنی داری در بهبود حرکتی رفتاری گروه تجربی (26/0±7/12) نسبت به گروه شم (4/0±10) نشان داد. این اختلاف در روز 14 پس از جراحی واضح تر شد و امتیاز در گروه تجربی به 31/0±3/15 در مقایسه با گروه شم (53/0±9/11) رسید (05/0>p). وضعیت تعادل حرکتی نیز در روزهای 7 و 14 در گروه تجربی (07/3±75/0 و 14/3±59/0) و شم (21/2±96/0 و 13/2±97/0) با هم اختلاف معنی داری داشتند (05/0>p). بعلاوه حجم ناحیه آسیب دیده در گروه تجربی به طور معنی داری (2/3±4/21) کاهش یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تزریق وریدی سلول های بنیادی خون بند ناف، توانایی بهبود بخشیدن اختلالات حرکتی ناشی از سکته مغزی ایسکمیک را داشته و حجم ناحیه ضایعه دیده را نیز کاهش می دهد. بنابراین می تواند به عنوان منبع سلولی مناسبی در درمان سکته مغزی ایسکمیک به کار رود.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی، هیپوکسی ایسکیمی، آسیب مغزی
  • فائزه کیهانیان، محمد رستم پور واجاری، امین سعیدی نیا، علیرضا علمیه صفحه 30
    سابقه و هدف
    تشنج از مهمترین علائم صرع و بسیاری دیگر از آسیب های نوروژنیک است. علی رغم وجود داروهای ضد تشنج متنوع فعلی، تحقیقات برای کشف داروهای جدید با اثربخشی بهتر و عوارض نامطلوب کمتر، ادامه دارد. گیاهان دارویی با داشتن مواد متنوع طبیعی و خواص متفاوت، زمینه مناسبی برای این گونه تحقیقات می باشند. این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد تشنجی عصاره هیدروالکلی گیاه سداب (Ruta graveolens) در موش سوری نر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 56 سر موش سوری از نژاد NMRI در محدوده وزنی 25 تا 35 گرم که به طور تصادفی به 7 گروه 8 تایی شامل 5 گروه آزمایش و یک گروه کنترل مثبت و یک گروه کنترل منفی تقسیم شدند، انجام گردید. به گروه های آزمایش دوزهای 100، 300، 500، 800 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، عصاره و به گروه کنترل مثبت، میزان 40mg/kg، فنوباربیتال، و به گروه کنترل منفی 10 میلی لیتر در هر کیلوگرم نرمال سالین از طریق داخل صفاقی تزریق شد. بعد از 45 دقیقه به تمام گروه ها پنتیلن تترازول (80mg/kg) از طریق داخل صفاقی تزریق گردید و فاکتورهای شروع تشنجات میوکلونیک و تونیک-کلونیک و میزان مرگ و میر 24 ساعته مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه کنترل مثبت، هیچ گونه تشنجات میوکلونیک، تونیک - کلونیک و مرگ و میر در 24 ساعت مشاهده نگردید. عصاره هیدروالکلی سداب به صورت وابسته به دوز موجب افزایش تاخیر در شروع تشنجات میوکلونیک گردید. تاخیر برای تشنج میوکلونیک در دوزهای 1000، 800، 500 و 300 میلی گرم در کیلوگرم (001/0>p) و در دوز 100mg/kg (یک صدمp) و دوزهای 800، 500 و 300 میلی گرم در هر کیلوگرم (05/0>p) نسبت به گروه کنترل معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه سداب موجب کاهش تشنجات ناشی از پنتیلن تترازول در موش سوری نر می گردد.
    کلیدواژگان: سداب، تشنج، پنتیلن تترازول، موش سوری
  • نسیم دانا، شقایق حق جوی جوانمرد*، صدیقه عسگری، حسین اثنی عشری، نرگس عبدیان صفحه 37
    سابقه و هدف

    آلوئه ورا از جمله گیاهان دارویی است که دارای خواص بیولوژیکی متنوعی هم چون آنتی اکسیدانی و فعالیتهای ضد التهابی می باشد. مطالعات جدید آترواسکلروز را که از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است جزو بیماری التهابی معرفی نموده اند. از این رو استفاده از داروهای کاهنده چربی خون و التهاب ممکن است در پیشگیری یا کنترل آترواسکلروز مفید باشد. لذا این مطالعه جهت بررسی اثرات ضد آترواسکلروزی گیاه آلوئه ورا در خرگوشهای هایپرکلسترولمیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 32 سرخرگوش نر نژاد نیوزلندی در محدوده وزنی 2000-1800 گرم انجام شد. ابتدا مدل حیوانی آترواسکلروزیس با استفاده از رژیم پرکلسترول (کلسترول 1%) در خرگوش ها ایجاد گردید. سپس خرگوشها در 4 گروه آزمایشی (8=n) به مدت 30 روز تحت تیمار قرار گرفتند. گروه اول تحت رژیم معمولی، گروه دوم رژیم پرکلسترول،گروه سوم رژیم پرکلسترول به همراه ژل آلوئه ورا (2/3 درصد ژل آلوئه ورا در آب آشامیدنی)، گروه چهارم رژیم معمولی همراه با آلوئه ورا قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای مطالعه نمونه خون خرگوشها از نظر میزان کلسترول، تری گلیسرید، CRP،FBS LDL، HDL، اندازه گیری شد. در پایان عروق حیوانات از نظر وجود رگه های چربی به روش هیستوپاتولوژی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    رژیم پرکلسترول در گروه دوم باعث افزایش معنی دار کلسترول تام وCRP (پنچ صدم>p) شد. نتایج نشان داد که مصرف آلوئه ورا همراه با رژیم پرکلسترول در گروه سوم باعث کاهش معنی دار کلسترول تام (52/292±88/576 در مقابل 11/79±1059) و CRP در این گروه نسبت به گروه پرکلسترول می شود (05/0>p). سایر لیپوپروتئینها پس از اتمام مطالعه در گروه های 2و 3 نسبت به گروه با رژیم معمولی و گروه آلوئه ورا به تنهایی افزایش معنی داری داشتند (05/0>p) اما نسبت به هم تفاوت معنی داری نداشتند. استفاده از آلوئه ورا به همراه رژیم پرکلسترول موجب کاهش معنی دار تشکیل رگه های چربی نسبت به گروه پرکلسترول شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که مصرف آلوئه ورا از طریق تاثیر بر میزان کلسترول و التهاب به عنوان عوامل خطر اصلی آترواسکلروز می تواند اثرات مفید پیشگیرانه در کنترل این بیماری داشته باشد.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، آلوئه ورا، التهاب، پروتئین واکنشگر فاز حاد
  • علی قنبرزاده، علی شبستانی منفرد، محمدحسن عمران پور، داریوش مسلمی، مهرانگیز امیری، نورالله مختارپور، مهدی رضازاده، موسی رضایی صفحه 45
    سابقه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانهای زنان در جهان است که بعد از ماستکتومی، رادیوتراپی بهترین گزینه درمانی آن است. ایجاد توزیع دز یکنواخت در تمام حجم درمان یکی از مهمترین اهداف رادیوتراپی می باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی زوایای دیواره قفسه سینه با خطوط مرجع (عمودی و افقی)، برای انتخاب زاویه بهینه فیلتر وج در رادیوتراپی پستان ماستکتومی شده، می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 140 بیمار که پس از جراحی ماستکتومی نیاز به رادیوتراپی داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران با سیستم طراحی درمان دو بعدی ALFARD یا طراحی درمان سه بعدی CorePLAN درمان شدند. هیستوگرام دز - حجم برای هر مورد برای زوایای مختلف وج و همچنین میدان باز استخراج شد. با آنالیز و مقایسه آنها زاویه وج بهینه بدست آمد. زاویه دیواره قفسه سینه با خطوط مرجع با نرم افزار GET DATA اندازه گیری شد. سپس زاویه قفسه سینه و زاویه بهینه وج برای بدست آوردن رابطه بین آنها، مقایسه شد.
    یافته ها
    زاویه وج بهینه برای درمان هر بیمار تابعی از زوایای قفسه سینه بود. در تمام بیماران با استفاده از فیلتر وج دز یکنواخت تری برای درمان فراهم شد و نتایج حاصل از تعیین زاویه وج بهینه با روش جدید اندازه گیری زوایای قفسه سینه و روش تهیه هیستوگرام دز _ حجم به عنوان روش استاندارد همخوانی داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که زاویه دیواره قفسه سینه در بیماران ماستکتومی شده روش جدیدی برای انتخاب زاویه وج بهینه درمان است. همچنین این روش نسبت به روش تهیه هیستوگرام دز – حجم دارای فرآیند زمانی کوتاه تری می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، هیستوگرام دز، حجم(DVH)، فیلتر وج، ماستکتومی، سیستم طراحی درمان
  • اکرم آهنگرپور، علی اکبر عروجن صفحه 53
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی از دیرباز در طب سنتی جهت درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شوند. با توجه به اثر فروکتوز بر فاکتورهای لیپیدی خون و اثر سمیت کبدی و تاثیر هندوانه ابوجهل بر کاهش میزان چربی خون و برخی آنزیم های کبدی این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره قسمت های مختلف این گیاه بر میزان چربی و آنزیم-های کبدی موش های صحرایی نر دریافت کننده فروکتوز در آب آشامیدنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 63 سر موش صحرائی نر بالغ نژاد ویستار در محدوده وزنی 200 تا 300 گرم استفاده شد. پس از دریافت فروکتوز 10% در آب آشامیدنی به مدت 8 هفته، حیوانات به 7 گروه کنترل، فروکتوز 10% و عصاره های آبی و آبی الکلی پوست، دانه و عصاره آبی الکلی پولپ تقسیم شدند. عصاره ها با غلظت mg/kg200 به صورت گاواژ در دو هفته پایانی به حیوانات داده شد. 12 ساعت بعد از آخرین گاواژ خون-گیری مستقیم از قلب حیوانات پس از بیهوشی سبک توسط اتر انجام گرفت. پس از سانتریفوژ خون حیوان، سطح سرمی آن جدا و فاکتورهای لیپیدی و آنزیم های کبدی توسط کیت های تجاری و با کمک دستگاه اتوآنالیزر اندازه گیری و مقایسه گردید.
    یافته ها
    نسبت LDL به HDL در گروه عصاره آبی پوست (08/1±46/2) در مقایسه با گروه های فروکتوز (15/0±98/0) و کنترل (1/0±98/0) افزایش یافت (01/0>p). آسپارتات آمینوترانسفراز در گروه های عصاره آبی دانه و آبی پوست در مقایسه با گروه های کنترل و فروکتوز بترتیب کاهش و افزایش (05/0>p)، پیدا کرد. آلانین ترانسفراز در گروه عصاره آبی پوست نسبت به گروه های کنترل و فروکتوز افزایش یافت (01/0>p) همچنین آلکالین فسفاتاز در گروه عصاره آبی پوست افزایش (05/0>p) و در گروه عصاره آبی دانه کاهشی معنی دار نسبت به موش های کنترل (01/0>p) و فروکتوز (05/0>p) از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که پوست هنداونه ابوجهل اثر منفی بر پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی داشته و اثر سمیت کبدی را بیشتر از خود نشان می دهد، اما دانه هندوانه ابوجهل اثر کاهنده بر فاکتورهای لیپیدی و آنزیم های کبدی دارد.
    کلیدواژگان: هندوانه ابوجهل، فروکتوز، لیپید، آنزیم کبدی
  • نریمان نظامی، مهرداد اصغری*، جاوید صفا، محمد مهدی باقری اصل، بهزاد سالاری، سونا قرشی صفحه 61
    سابقه و هدف

    استئوپروتگرین (Osteo Protegrin، OPG)، گلیکوپروتئینی از خانواده بزرگ گیرنده فاکتور نکروز تومور آلفا می باشد. با در نظر گرفتن نقش محتمل OPG در بیماری های قلبی- عروقی و شیوع بالای این بیماری در بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتیک نوع 2 و نیز تاثیرات ضد آترواسکلروتیک استاتین ها، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر لووستاتین بر میزان استئوپروتگرین سرم و لیگاند محلول فعال کننده گیرنده عامل هسته ای کاپا (BETA(sRANKL در بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابت نوع 2، انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه شبه کارآزمایی بالینی (quasi clinical trial)، بر روی 30 بیمار بالغ مذکر مبتلا به نفروپاتی دیابت نوع 2 انجام شد. به هر بیمار روزانه 20 میلی گرم لووستاتین به مدت 90 روز تجویز گردید. مقدار OPG سرم و sRANKL با استفاده از کیت های تجارتی الایزا، در ابتدا، پس از 90 روز تجویز و 30 روز پس از قطع لووستاتین اندازه گیری و مقایسه شد.

    یافته ها

    مقدار OPG سرم بطور قابل توجهی پس از 90 روز تجویز لووستاتین افزایش (44/16±76/10) و 30 روز پس از قطع آن کاهش (98/11±38/7) یافت (002/0=p)، در حالی که در همین دوره، مقدار sRANKL به طور معنی داری به ترتیب کاهش (20/578±08/1192) و افزایش (66/2124±67/4418) یافت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از کاهش احتمال خطر آترواسکلروز و کلسیفیکاسیون عروقی به دنبال تجویز استاتین ها در این بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: استئوپروتگرین، لیگاند RANK، نفروپاتی دیابتیک، لووستاتین
  • نعمت الله جنیدی جعفری، مهدی صفایی فیروزآبادی، محمد صادق صفایی فیروزآبادی، امین صبوری *، رضا رنجبر، مرتضی ایزدی صفحه 71
    سابقه و هدف

    روش های مختلف کلینیکی، آزمایشگاهی و تصویربرداری به منظور افتراق دو نوع عفونی و غیرعفونی زخم پای دیابتی پیشنهاد شده است. این مطالعه به منظور مقایسه مقادیر مارکرهای التهابی مختلف در دو نوع زخم پای دیابتی عفونی و غیر عفونی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش بررسی فرآیند طی سالهای 89-1388 در بیمارستان بقیه الله (عج) انجام گرفت که مجموعا 90 نفر در سه گروه مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول بیماران بر اساس معیارهای IDSA-IWGDF دارای زخم پای دیابتی عفونی (30 نفر) و گروه دوم دارای زخم پای دیابتی غیر عفونی (30 نفر) و گروه سوم 30 نفر از افراد سالم بودند. اطلاعات دموگرافیک، کلینیکی و آزمایشگاهی (مارکرهای التهابی، گلبولهای CRP،ESR) در بین گروه ها اندازه گیری و مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین CRP در افراد سالم 4/1±1، در پای دیابتی عفونی 5/46±5/46 و در پای دیابتی غیر عفونی 3/5±2/9 بود (001/0=p). میانگین ESR در افراد سالم، پای دیابتی عفونی و غیر عفونی به ترتیب 6±4/6 و 1/30±7/76 و 9/11±1/29 بود (001/0=p). همچنین میانگین گلبولهای سفید خون در (109) به ترتیب 49/11±6510، 3662±9846 و 2070±8073 بود (001/0=p). ناحیه زیر منحنی ROC مربوط به مارکر ESR در تشخیص عفونت از سایر مارکرها بیشتر بود (967/0=AUC) که پس از آن CRP به میزان (871/0) و در نهایت WBC به مقدار (721/0) قرار داشتند. بهترین مقدار برش برای CRP، WBC وESR به ترتیب: 1/7 گرم بر لیتر و 7700 عدد در دسی لیتر و 5/40 میلیمتر بر ساعت بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه اگرچه هر سه مارکر التهابی دارای مقادیر معنی داری برای پیشگویی عفونت هستند، اما ESR را می توان با توجه به حساسیت و اختصاصیت بالای آن، به عنوان بهترین مارکر مستقل پیشگویی عفونت معرفی کرد. ترکیب ESR با CRP و یا با شمارش گلبولهای سفید می تواند بر صحت عملکرد پیشگویی کننده این مارکرها بیافزاید.

    کلیدواژگان: مارکر های التهابی، سرعت رسوب گلبول قرمز، پروتئین واکنشی c، شمارش گلبولهای سفید، زخم پای دیابتی
  • ایرج محمدزاده، بهرام رنجبر، رضا علیزاده نوایی، پروین عزیزنژاد صفحه 78
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه مایت از شایعترین آلرژنها بوده و شیوع عوامل آلرژن نیز در مناطق مختلف متفاوت می باشد. این مطالعه با هدف بررسی حساسیت به مایت توسط تست پوستی پریک در کودکان مبتلا به آلرژی مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 بر روی 180 نفر از کودکان مبتلا به آسم، رینیت آلرژیک، اگزما و کهیر مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا انجام شد. معیار خروج از مطالعه حمله شدید آسم، وجود ضایعات پوستی و مصرف آنتی هیستامین در چند روز گذشته بود. حساسیت به مایت توسط روش تست پوستی پریک انجام شد و تورم با قطر بیش از 3 میلی متر یا قرمزی بیش از 10 میلی متر در 15 تا 20 دقیقه بعد از تست بعنوان واکنش پوستی مثبت محسوب شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد بررسی 2/3-/+8/6 سال بود. از نظر توزیع جنسی 87 نفر (3/48%) دختر و 93 نفر (7/51%) پسر بودند. آسم در 90 %، رینیت آلرژیک در 1/36 %، اگزما در 4/4 % و کهیر در 2/2 % وجود داشت. IgE بالا در 6/60% کودکان مورد بررسی و ائوزینوفیلی در 9/68% کودکان وجود داشت. تست پوستی در 61% (109 نفر) مثبت بود. میزان حساسیت به مایت در کودکان مورد بررسی 6/60% (8/67-3/53CI95%:) بود. درصد حساسیت به مایت در کودکان مبتلا به رینیت آلرژیک (80% در مقابل 6/49%) و اگزما (100% در مقابل 7/58%) و افراد با ائوزینوفیلی (71% در مقابل 5/37%) یا IgE بالا (1/88% در مقابل 3/18%) بطور معنی داری (05/0>p) بیشتر از بقیه افراد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که حساسیت به مایت در بیش از نیمی از کودکان مبتلا به آلرژی در منطقه وجود داشته و بیماران می بایست راه های کنترل آن را مدنظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: حساسیت، مایت، آسم، رینیت آلرژیک، اگزما
  • علی اصغر درزی، احمد تمدنی، میرسعید رمضانی، لیلا رمضانی، فرنود غرقابی، ناهید سلیمانپور صفحه 83
    سابقه و هدف
    تالاسمی شایعترین کم خونی ارثی است که به علت نقص ارثی در سنتز زنجیره گلوبین و ناپایداری گلبول قرمز و تخریب آن، طحال دچار بزرگی پیشرونده و پرکاری شده که خود باعث تخریب بیشتر گلبولهای قرمز و نیاز به ترانسفوزیون خون بیشتر می شود و در نتیجه برای کاهش میزان دفعات ترانسفوزیون و عوارض آن نیاز به عمل جراحی طحال برداری پیدا می شود. این مطالعه به منظور مقایسه نیاز به ترانسفوزیون خون و عوارض قبل و پس از عمل در بیماران تالاسمی بالغ انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی طی مدت 8 سال بر روی 63 بیمار مبتلا به تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستان شهید یحیی نژاد که طحال برداری شده بودند، انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، نوع تالاسمی، علائم بالینی، اندازه طحال، دفعات خونگیری، میزان پلاکت و گلبولهای قرمز در فرمهایی ثبت شد و ضمن ارزیابی عوارض و نتایج عمل، میزان نیاز به ترانسفوزیون خون قبل و بعد از جراحی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 63 بیمار، 37 نفر (7/58%) نفر تالاسمی ماژور و 26 نفر (2/41%) نفر تالاسمی اینترمدیا داشتند. 11 بیمار درد شکمی، 21 بیمار کم اشتهایی، 9 بیمار تب و 17 بیمار سنگ کیسه صفرای همزمان داشتند که همزمان کوله سیستکتومی شدند. 6 بیمار دچار عارضه ترومبوز ورید پورت و 5 بیمار دچار عوارض عفونی در طولانی مدت شدند. میانگین مدت زمان عمل جراحی و بستری 73/0±70/2 ساعت و 14/2±26/6 روز بود. میانگین شمارش گلبول های سفید، هموگلوبین، پلاکت و گلبولهای قرمز نسبت به قبل از عمل به طور معنی داری افزایش نشان داد (05/0>p). تعداد دفعات خونگیری نیز کاهش پیدا کرد (05/0>p) در بررسی نتایج بیوپسی کبد تعداد 26 مورد هپاتیت، 14 مورد هموسیدروز، یک مورد سیروز و 6 مورد ترومبوز ورید پورت مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه عمل جراحی طحال برداری با کاهش نیاز به ترانسفوزیون و پیشگیری از عوارض حاصل از آن و رفع علائم بزرگی طحال در این بیماران روش درمانی مناسبی است. بنابراین در موارد دارای اندیکاسیون، جراحی طحال برداری توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، تالاسمی اینترمدیا، عمل جراحی طحال برداری، ترانسفوزیون خون، ترومبوز ورید پورت
  • سید محمد حسینی، ملیحه نوبخت، پژمان مرتضوی، بنفشه اسماعیل زاده، ناهید رهبر روشن، شیلا امید ظهیر صفحه 90
    سابقه و هدف
    بیماری آلزایمر یک اختلال نورودژنراتیو و شایعترین علت دمانس است که با از دست رفتن تدریجی توانایی های شناختی و از دست رفتن حافظه همراه می باشد. این بیماری پیشرونده، غیرقابل برگشت و تدریجی است که موجب تغییرات رفتاری و کاهش توانایی فکری می گردد. از آنجاییکه هنوز مکانیسم دقیق بروز سمیت عصبی توسط بتا آمیلوئید شناسایی نشد، لذا در این مطالعه ضایعات هیستوپاتولوژیک در ناحیه CA1 هیپوکمپ متعاقب تزریق بتا آمیلویید در موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 30 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار آلبینو با وزن 300-250 گرم برای مطالعه رفتاری و بررسی هیستوپاتولوژیک استفاده شد. رت ها در سه گروه کنترل، شم تزریق شده با بتا آمیلوئید (Beta Amyloid، ABETA) به طور مساوی تقسیم شدند. ضایعه با تزریق 4 میکرولیتر از ABETA (یک-چهل) در ناحیه هیپوکمپ ایجاد شد. جهت بررسی رفتاری از تست Y-maze و shuttle box 14 و 16 روز پس از ایجاد ضایعه استفاده شد. و برای بررسی بافت شناسی از رنگ آمیزی Nissl و Bielschowsky استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین تغییرات رفتاری برای گروه شم برابر با 56/80%، گروه کنترل برابر با 7/86%، گروه AD برابر با 2/46% بود که تغییر رفتاری بین گروه AD و سایر گروه ها اختلاف معنی داری داشت (0001/0>p). تعداد نورون در هر میلی متر مربع در گروه های آلزایمر، کنترل و شم به ترتیب 92/2، 35/6 و 25/6 شد که کاهش تراکم نورونی در گروه آلزایمر در مقایسه با کنترل و شم معنی دار بود (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تزریق ABETA (یک-چهل) باعث کاهش قابل توجه شاخصه های رفتاری و تعداد نورون ها در ناحیه CA1 در هیپوکمپ می گردد.
    کلیدواژگان: آلزایمر، هیپوکمپ، بتا آمیلوئید، حافظه، تغییرات نوروپاتولوژیک
  • ام البنین عباسپور خواجه، محسن امیری، خدابخش جوانشیر، مسعود کریملو صفحه 97
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش ویژه عضلات فلکسور عمقی گردن در ثبات ستون فقرات گردنی و اختلال عملکرد این عضلات در بیماران با سردرد گردنی، اندازه گیری سطح مقطع این عضله در افراد سالم و بیمار می تواند به روشن شدن نقش این عضلات در ثبات گردن کمک کند و در صورت تکرارپذیر بودن روش اولتراسونوگرافی در اندازه گیری سایز این عضلات می توان به این روش در تشخیص و پیگیری درمان سردرد گردنی اعتماد کرد، لذا هدف این مطالعه مقایسه تکرارپذیری اندازه گیری سطح مقطع عضله لونگوس کولی در افراد سالم و بیماران سردرد گردنی با اولتراسونوگرافی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 13بیمار (35-20 سال) با سابقه سردرد بیش از 3 ماه و 21 فرد سالم (25-18 سال)، انجام شد و سطح مقطع عضله لونگوس کولی در سطح غضروف تیروئید در دو سمت، در حالت طاقباز با اولتراسونوگرافی اندازه گیری شد. دو تصویر از سطح مقطع عضله در یک روز با فاصله یک ساعت برای بررسی تکرارپذیری درون روز (within day) و یک تصویر دو روز بعد برای بررسی تکرارپذیری بین روز (between days) گرفته شد. سپس داده ها مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سطح مقطع عضله در دو سمت گروه بیمار 77/0 سانتیمتر مربع و در گروه سالم در سمت چپ 74/0 سانتیمتر مربع و در سمت راست 75/0 سانتیمتر مربع بدست آمد. همچنین تکرارپذیری درون روز و بین روز برای سطح مقطع در افراد سالم بین 83/0-92/0= ICCو برای افراد بیمار بین90/0-98/0= ICC بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که اولتراسونوگرافی در اندازه گیری سطح مقطع عضله لونگوس کولی در افراد سالم و بیماران سردرد گردنی دارای تکرارپذیری با سطح عالی می باشد و ممکن است بتوان از این روش غیر تهاجمی برای تشخیص و پیگیری اثر تمرین درمانی در بیماران با سردرد گردنی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، عضله لونگوس کولی، تکرار پذیری، سردرد گردنی
  • مریم بحرینیان، لیلا آزادبخت صفحه 102
    سابقه و هدف
    به دنبال کنترل بیماری های واگیر، عادتهای نامطلوب شیوه زندگی، بویژه رفتارهای تغذیه ای و کم تحرکی، افراد را در معرض خطر ابتلا به بیماری های مزمن چون دیابت، بیماری های قلبی، پوکی استخوان و سرطانها قرار داده است. از آنجاییکه رژیم غذایی نقش تعیین کننده ای هم در ایجاد و هم در درمان این بیماری ها دارد توجه محققان به استفاده از غذاهای فراویژه نظیر سویا، مغزهای گیاهی، قهوه و چای سبز معطوف شده است. لذا مقاله مروری حاضر به بررسی ارتباط بین مصرف برخی از غذاهای فراویژه با بیماری های مزمن خواهد پرداخت.
    مواد و روش ها
    دستیابی به منابع مورد نیاز با استفاده از موتور جست و جوی pubmed و National Library of Medicine (NLM) و بانکهای اطلاعاتی Ovid و Elsevier با کلید واژه های functional food، obesity، central obesity (adiposity)، chronic disease، diabetes، cardiovascular disease، soy (protein)، tea، coffee، nuts محدود شده در عنوان و خلاصه مقاله ها صورت گرفت.
    یافته ها
    مطابق یافته های فعلی در اکثر مطالعات گنجاندن غذاهای فراویژه در رژیم سالم و متعادل روزانه می تواند اثرات مفیدی در جهت حفظ وزن بدن و کاهش معنی دار آن، همچنین بهبود پروفایل لیپیدی و کنترل قند خون داشته باشد و بنابراین نوعی اثر محافظتی در مقابل ابتلا به انواع بیماری های مزمن اعمال نماید.
    نتیجه گیری
    غذاهای فراویژه بخصوص در قالب الگوهای غذایی سالم از جمله پیروی از الگوی غذایی (DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension یا مدیترانه ای، میتوانند از طریق بهبود پروفایل لیپیدی، کنترل گلیسمی و وزن بدن، جهت پیشگیری از ابتلا و درمان بیماری های مزمن مفید باشند.
    کلیدواژگان: غذاهای فراویژه، بیماریهای مزمن، چاقی، دیابت، سویا، چای سبز، مغزهای گیاهی، قهوه
|
  • M.T. Kazemi, M. Pour Nasrollah, M.M. Rezaei, S.G.A. Jorsaraei, Gh. Maliji, S. Kazemi, E. Zabihi, M. Pouramir, A.A. Moghadamnia Page 7
    Background And Objective
    Acetaminophen overdose is the most frequent cause of liver injuries. N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI) has been proposed as the toxic metabolite of acetaminophen induced by cytochrome P-450. Piperine has antioxidant activities and has been introduced as an inhibitor of CYP3A and P4502E1 activities. This study was done to evaluate pretreatment effect of piperine in acetaminophen induced hepatotoxicity in rat.
    Methods
    In this study, the rats (weighing 150-250g) were divided into 5 groups: saline, piperine (10 mg/kg), acetaminophen (sequential doses of 500 and 1000 mg/kg within 18 hours), piperine with acetaminophen and silymarin (25 mg/kg) with acetaminophen. Activity of alkaline phosphatase, alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase in serum were evaluated and the total antioxidant activity was measured by FRAP method.
    Findings
    Piperine as pretreatment prevented increasing in AST and ALT after acute acetaminophen poisoning (respectively, 1711.25±1108.65 and 496±463.55, compared to acetaminophen, 3956.29±5934.73 and 1914.57±3413.47). Total antioxidant level in acetaminophen group was higher than the saline and piperine groups (respectively, p<0.009 and p<0.003) but no statistical significant differences in results were seen between piperine- acetaminophen and silymarin-acetaminophen groups.
    Conclusion
    Piperine may partially prevent increasing level of the enzymes after acetaminophen poisoning. It may be concluded that in presence of piperine the level of antioxidants trends to be decreased. In other word, piperine can decrease the need of high antioxidant capacity to deal NAPQI produced following acetaminophen induced hepatotoxicity.
    Keywords: Acetaminophen, Piperine, Silymarin, N, acetyl, p, benzoquinone imine, Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase, Antioxidant, Ferric reducing ability of plasma
  • Z. Basirat, S. Esmailzadeh, S.G.A. Jorsaraei, M. Firoozpour, S. Abdolhashempour Page 15
    Background And Objective

    The success rate of intra-cytoplasmic sperm injection (ICSI) is dependent not only on egg and sperm quality but also is related to endometrial receptivity. Today one of the main obstacles in the treatment of infertility is reduced implantation rates in infertility treatment cycles, despite having some good quality embryos. Therefore, this study was designed to determine the best appropriate level of endometrial thickness on intra-cytoplasmic sperm injection outcome.

    Methods

    A cross-sectional study was performed on 198 patients in ICSI/ET cycles in Fatemeh-Zahra Infertility center of Babol University of medical science (Babol, Iran) during 2009-2010. Sonography feature of the endometrium (thickness and pattern) and various other variables (maternal age, cause and duration of infertility and number of retrieved oocyte) in pregnant (according to positive B-HCG test and presence of fetal heart beat on vaginal sonography) and non pregnant patients were compared.

    Findings

    A total of 198 cycles were analyzed. Pregnancy rate was 46 (23.2%). Most pregnancy rate (50%) was among patients with an endometrial thickness 9.2-11.7 mm. Duration, type and etiology of infertility, endometrial pattern and number of retrieved oocyte were not correlated to ICSI outcome. Endometrial thickness and maternal age is a predictive factor of success rate in ICSI treatment cycles (p<0.05).

    Conclusion

    Endometrial thickness is a good predictive factor for ICSI outcome. We can decide for embryo transfer or freezing if endometrial thickness and pattern are inappropriate.

    Keywords: Infertility, Endometrial thickness, Endometrial pattern, Intra, cytoplasmic sperm injection
  • M.R. Nikravesh, H.A. Ghaffaripour, M. Jalali, D. Hamidi Alamdari, J. Sanchooli, M. Seghatoleslam Page 22
    Background And Objective
    Human umbilical cord blood (HUCB) is a rich source of stem cells. The aim of this study was the investigation of the therapeutic effects of these cells on cerebral ischemia in rat.
    Methods
    This study was carried out on 30 male Wistar rats (100-150 g). They were divided into three groups. Firstly, to create a laboratory model of ischemic stroke, right carotid artery of animals was occluded for 30 minutes in two groups of experimental and sham. Then, mononuclear cells of cord blood were isolated and labeled using bromodeoxyuridine (BrdU) and then 2×105 cells were injected into the experimental group via the tail vein seven day after surgery. Rats in sham group didn’t receive any injection. Control group considered as intact animals. The animals were evaluated for 14 days with modified limb placing and corner turn tests. The transplanted HUCB cells were also detected by immunohistochemistry.
    Findings
    Seven days after surgery, there was a significant recovery in the behavioral performance in the experimental group (12.7± 0.26) compared with sham group (10±0.4) and this significant difference continued by the day 14 (15.3±0.31 vs. 11.9±0.53, p<0.05). Postural and motor asymmetries, at the days 7 and 14 the experimental group showed a significant decrease in the percentage of right turns in comparison to the sham group (75%±3.07 and 59%±3.14 vs. 96%±2.21 and 97%±2.13, p<0.05). In addition, injured volume measurements disclosed a significant decrease in the experimental group compared with sham group (p<0.05).
    Conclusion
    Intravenously transplanted HUCB stem cell can accelerate neurological function recovery and diminish the lesion size after the hypoxic ischemia. Thus these cells may provide a potential cell candidate for cell-based therapy in stroke.
    Keywords: Stem Cell, Hypoxic ischemia, Brain damage
  • F. Keihanian, M. Rostampour Vajaria. Saeidynia, A.R. Elmieh Page 30
    Background And Objective
    Seizure is an important symptom of epilepsy and many other neurogenic disorders. Despite a variety of current anti-convulsive drugs, research for discovering new drugs with more efficacy and less unsuitable adverse effects has been continued. Herbal medicine has various natural substances and proper context for this type of research. The aim of this study was to survey the anticonvulsant effects of hydro-alcoholic extract of rue (Ruta graveolens) in male mice.
    Methods
    In this experimental study anticonvulsant effect of extract evaluated by PTZ induced seizure. Fifty-six NMRI mice in the range of 25-35 gr were divided to 7 groups of 8 mice that included five cases, one positive control group and one negative control group. Case groups have been injected by 100, 300, 500, 800 and 1000 mg/kg of extracts, positive control group 40 ml/kg phenobarbital and negative control group 10 ml/kg normal saline intraperitoneally. All groups were injected by pentylenetetrazole (80mg/kg) intraperitoneally after 45 minutes, and initiation time of myocolonic and tonic-colonic seizures and rate of 24 hours death were measured.
    Findings
    Consequences of different doses of rue hydro-alcoholic extract increased delay in initiation of myocolonic and tonic-colonic seizures rather than control group dose-dependently and reduced 24 hours seizure-induced mortality (p<0.05). Delay in myocolonic seizures in doses of 300, 500, 800 and 1000 mg/kg (p<0.001) and 100 mg/kg (p<0.01) was significant in comparison with negative control group. Delay in tonic-colonic seizures in dose of 1000 mg/kg (p<0.001) and doses of 300, 500 and 800 mg/kg (p<0.05) was significant in comparison with negative control group.
    Conclusion
    Regarding to our findings, it seems that extract of this herb has decremental effect on PTZ-induced seizure in male adult mice.
    Keywords: Rue, Seizure, Pentylenetetrazole, Mice
  • N. Dana, Sh. Haghjooy Javanmard, S. Asgary, H. Asnaashari, N. Abdian Page 37
    Background And Objective

    Aloe Vera is a medicinal plant that has diverse biological properties such as antioxidant and anti-inflammatory activity. Atherosclerosis is one of the main causes of death in the world where in the new studies have been introduced as an inflammatory disease. Hence the use of lipid-lowering drugs and inflammation may be useful in preventing or controlling it. This study evaluated the anti-atherosclerotic effects of Aloe vera in hypercholesterolemic rabbits.

    Methods

    This experimental study was performed on 32 New Zealand male rabbits weighing 1800-2000 gr. Animal model of atherosclerosis was developed in 32 male rabbits using high-cholesterol diet (cholesterol 1%). Rabbits in four experimental groups (n=8) were treated for 30 days: normal diet group, high-cholesterol diet group, high-cholesterol diet group with Aloe vera gel (3.2%v/v per day in their drinking water), and Aloe vera with the normal diet group. At the beginning and end of study rabbits blood was used for total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL, FBS measuring by enzymatic methods and CRP. The presence of fatty streaks in arteries of animals with histopathological methods was investigated and compared.

    Findings

    High cholesterol diet group was significantly increased total cholesterol and CRP (p<0.05). Results indicated that the use of Aloe vera in the third group with high-cholesterol diet significantly decreased total cholesterol (576.88±292.52 vs. 1059±79.11) and CRP in this group than high-cholesterol group (p<0.05). Other lipoproteins after studying in groups 2 and 3 compared with normal diet and Aloe vera alone had a significant increase (p<0.05), but they have not significant difference with each other. The use of Aloe vera along with high-cholesterol diet significantly reduced the formation of fatty streaks in the high-cholesterol group (p<0.05).

    Conclusion

    The results show that the consumption of Aloe vera by knowing the impact of cholesterol and inflammation as major risk factors for atherosclerosis can be beneficial effects in controlling this disease prevention.

    Keywords: Atherosclerosis, Aloe vera, Inflammation, C, reactive protein
  • A. Ghanbarzadeh, A. Shabestani Monfared, M.H. Omranpour, D. Moslemi, M. Amiri, N. Mokhtarpour, M. Rezazadeh, M. Rezaei Page 45
    Background And Objective
    Breast cancer is the most common cancer in women worldwide and radiotherapy is the best treatment choice after mastectomy. One of the main aims of radiotherapy is applying the uniform dose distribution in all treatment volume. The objective of this study was to evaluate the chest wall angle by reference axis (vertical and horizontal) and use optimum wedge filter in post-mastectomy radiotherapy.
    Methods
    One hundred and forty cases of breast cancer after mastectomy surgery were included in this study. Patients were planned by ALFARD treatment planning system (TPS) or three-dimensional (3D) CorePLAN Treatment Planning System (TPS). Dose Volume Histograms (DVHs) with different wedge angles and without wedge were obtained for every case. DVHs were analyzed and compared for finding optimum wedge angle. Chest wall angle with reference axis was determined by GetData software. The wedge angel and chest wall angel were compared to reach the equation between them.
    Findings
    The optimum wedge angle was the function of chest wall angles. In all cases the compensating wedge filter causes better homogeneity index and results of chest wall angle determination were in good agreement with the results of DVHs as gold standard for determining homogeneity index.
    Conclusion
    Finding of this study showed that an improved chest wall angle in mastectomy patients is a new method for choosing optimum wedge angle. Also time cost of this method is better than DVH technique.
    Keywords: Radiotherapy, Dose volume histogram (DVH), Wedge filter, Mastectomy, Treatment planning system (TPS)
  • A. Ahangarpour, A.A. Oroojan Page 53
    Background And Objective
    Herbal medicine had been excessively used for treatment of many diseases in traditional medicine. Because of effect of fructose on lipid profile and hepatic enzymes, it was decided to study the effect of extract of different parts of Citrullus colocynthis on lipid profile and hepatic enzymes in fructose-fed male rats.
    Methods
    In this experimental study, 63 adult male Wistar rats weighting 200-300 (g) were used. After fructose 10% induced in drinking water for 8 weeks, the animals were randomly divided into 7 groups: control, Fructose10%, aqueous extracts of seed, hydro-alcoholic extracts of seed, aqueous extracts of crust, hydro-alcoholic extracts of crust and hydro-alcoholic extracts of pulp. The extracts (200mg/kg) were administered orally and conducted for 2 terminal weeks. The animals were weighed and anesthetized for the serum blood collection to determine lipid profile and hepatic enzymes after at least a 12-h fast with manufacture kits and autoanalyzer machine.
    Findings
    LDL/HDL ratio in aqueous extracts of crust group (2.46±1.08) increased in comparison with control and fructose groups (0.98±0.1 and 0.98± 0.15, respectively) (p<0.01). Aspartate aminotransferase (AST) in aqueous extracts of seed and aqueous extracts of crust groups decreased and increased in comparison with control and fructose groups, respectively (p<0.05). Alanine aminotransferase (ALT) in aqueous extracts of crust group increased in comparison with control and fructose groups (p<0.01), also alkaline phosphatase (ALP) in aqueous extracts of crust group increased (p<0.05) but this enzyme in aqueous extracts of seed group decreased significantly in comparison with control (p<0.01) and fructose (p<0.05) group.
    Conclusion
    According to the results, crust of Citrullus colocynthis has negative effect on lipid profile, hepatic enzymes and hepatotoxicity and seed of this fruit has decrease effect on lipid profile and hepatic enzymes.
    Keywords: Citrullus colocynthis, Fructose, Lipid, Hepatic enzyme
  • N. Nezami, M. Asghari, J. Safa, M.M. Bagheri Asl, B. Salari, S. Ghorashi Page 61
    Background And Objective

    Osteoprotegerin (OPG), a glycoprotein is a member of the tumor necrotizing factor alpha receptor super-family. By considering the possible role of OPG in cardiovascular disease (CVD), higher incidence of CVD in patients with type 2 diabetic nephropathy (T2DN), and anti-atherosclerotic effects of statins, the present study aimed to investigate the effects of lovastatin on serum levels of OPG, and soluble receptor activator of nuclear factor-kBETA ligand (sRANKL) in people with T2DN.

    Methods

    During the present quasi clinical trial, 30 male adult patients with type 2 diabetic nephropathy were studied. Lovastatin, 20 mg/d was administrated for 90 days. Serum levels of OPG and sRANKL were measured using commercial ELISA kits at baseline, after 90 days of intervention, and after 30 days of withdrawal of lovastatin.

    Findings

    Serum level of OPG was significantly increased (10.76±16.44) and decreased (7.38±11.98) during 90 days of intervention and 30 days of withdrawal periods, respectively (p<0.002), while sRANKL level was significantly decreased (1192.08±578.20) and increased (4418.67±2124.66) during the same periods, respectively (p<0.001).

    Conclusion

    These results indicate decreased risk of atherosclerosis and vascular calcification following lovastatin administration.

    Keywords: Osteoprotegerin, RANK ligand, Diabetic Nephropathy, Lovastatin
  • N. Jonaidi Jafari, M. Safaie, Firoozabadi Safaie, Firoozabadi, A. Saburi, R. Ranjbar, M. Izadi Page 71
    Background And Objective

    Several clinical, laboratory and imaging modality was suggested for distinguishing infected from non-infected form of diabetic foot ulcer (DFU). This study was performed to compare erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP) and white blood cell (WBC) count as inflammatory marker in between infected and non-infected diabetic foot ulcer.

    Methods

    A process-research study was conducted on 90 individuals at the Baqiyatallah hospital (Tehran, Iran) between 2009 and 2010. The first group contained infected DFU according to the criteria of IDSA-IWGDF (n=30), second group contained non-infected DFU (n=30) and third group contained healthy individuals (n=30). Demographic, clinical and laboratory (ESR, CRP and WBC count) findings were compared between groups.

    Findings

    The mean and standard deviation (SD) of CRP in healthy, infected and non-infected diabetic foot groups were 1±1.4, 46.5±46.5 and 9.2±5.3 mg/dLit, respectively (p<0.001). The mean±SD of ESR (mm/h) in healthy, infected and non-infected diabetic foot groups were 6.4±6, 76.7±30.1 and 29.1±11.9, respectively (p=0.001) and also, the mean of WBC count in healthy, infected and non-infected diabetic foot groups were 6510±1149, 9846±3662 and 8073±2070 (in 109), respectively (p<0.001). ESR’s area in ROC curve (in diagnosis of infection) was statistically larger than other markers (AUC=0.967) and CRP (AUC=0.871) and WBC count (0.721) was at the next step. The best cut-off point for CRP, ESR and WBC count was 7.1 g/lit, 40.5 mm/h and 7700 per dlit, respectively.

    Conclusion

    Regarding to the results, although all of these three markers had significant value for predicting the infection, but ESR was introduced as the best independent predicting marker for distinguishing infection because of its higher sensitivity and specificity. Accompanying ESR with CRP or WBC count can increase the predicting value for discrimination of infection.

    Keywords: Inflammatory marker, Erythrocyte sedimentation rate, C, reactive protein, White blood cell count, Diabetic foot
  • I. Mohammadzadeh, B. Ranjbar, R. Alizadeh Navaei, P. Aziznejad Page 78
    Background And Objective
    Mite was one of the most common allergens and the prevalence of allergen in different regions is various. This study was done to investigate mite sensitivity by Prick skin test in children with allergy referred to Amirkola children hospital (Babol, Iran).
    Methods
    This cross-sectional study was performed in 2010 on 180 children with asthma, allergic rhinitis, eczema and urticaria that referred to Amirkola children hospital. Exclusion criteria were severe asthma attacks, skin lesion and taking antihistamines in the past few days. Mite allergy was done by skin Prick test. Induration more than 3 mm and redness more than 10 mm in 15 to 20 minutes after test defined as positive test.
    Findings
    The mean age of the cases was 6.8+/-3.2 years. In gender distribution, 87 (48.3%) were female and 93 (51.7%) were male. There was asthma in 90%, allergic rhinitis in 36.1%, eczema in 4.4% and urticaria in 2.2%. High level of IgE and eosinophilia were shown in 60.6% and 68.9% of studied children, respectively. Skin test was positive in 109 (61%). The rate of mite allergy in children reviewed were 60.6% (CI95%=53.3-67.8). Percentage of mite allergy in children with allergic rhinitis (80% vs 49.6%) and eczema (100% vs 58.7%) and those with eosinophilia (71% vs 37.5%) or high IgE (88.1% vs. 18.3%) was significantly higher than other (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that there was mite allergy in more than half of children with allergy in our region and the patients should consider the ways to control it.
    Keywords: Hypersensitivity, Mite, Asthma, Allergic rhinitis, Eczema
  • A.A. Darzi, A. Tamaddoni Ramezani, L. Ramezani, F. Gharghabi, N. Soleymanpour Page 83
    Background And Objective
    Thalassemia is the most common hereditary disease. Hypersplenism and splenomegaly occur in thalassemic patients due to the hereditary defect in globin chain of hemoglobin molecule and extramedullary hematopoiesis that results in more destruction in red blood cells. Therefore, these patients need to splenectomy to reduce recurrent blood transfusion and its complications. The aim of this study was to compare the need of transfusion and adverse effects before and after splenectomy in beta-thalassemic patients referred to Yahyanejad hospital (Babol, Iran).
    Methods
    This cross sectional study was performed on 63 splenectomized thalassemic patients who referred to Yahyanejad hospital in Babol during 8 years. Demographic information, kind of thalassemia, clinical symptoms, spleen size, number of transfusions, and platelet and red blood cell count were evaluated before and after splenectomy in these patients.
    Findings
    In this study, 37 (58.7%) out of the 63 cases had thalassemia major and 26 cases (41.2%) had thalassemia intermedia. Eleven, 21, 9 and 17 cases had abdominal pain, anorexia, fever and gall stone, respectively. These patients had undergone cholecystectomy simultaneously. Six cases had portal vein thrombosis and 5 patients had infectious complications in long time post splenectomy. Mean operation time and mean hospital stay was 2.70±0.73 and 6.26±2.14. Mean white blood cell count, hemoglobin level, platelets and red blood cells (RBCs) count were raised significantly after splenectomy (p<0.05). Mean transfusion was reduced (p<0.05). We found 26 hepatitis, 14 haemosiderosis, 1 cirrhosis and 6 portal vein thrombosis (PVT) cases on pathology report of liver biopsy.
    Conclusion
    Splenectomy reduces blood transfusion times and its complications in thalassemic patients, therefore splenectomy recommends in patients with indications for surgery.
    Keywords: Thalassemia major, Thalassemia intermediate, Splenectomy, Blood transfusion, Portal vein
  • S.M. Hoseini, M. Nobakht, P. Mortazavi, B. Esmailzade, N. Rahbar, Rooshandel, Sh. Omidzahir Page 90
    Background And Objective
    Alzheimer’s disease (AD) is a neurodegenerative disorder and the most common form of degenerative dementia with progressive loss of cognitive abilities and memory loss. AD is an irreversible, progressive chronic disease that it is the cause of behavior changes and deterioration of thinking ability. Since exact mechanism of neuro-toxicity by beta amyloid has not been identified yet, in this study, the histopathological lesions in CA1 of hippocampus after injection of beta-amyloid in a rat model of AD was studied.
    Methods
    In this experimental study, 30 adult male Albino Wistar rats weighing (250-300 g) were used for behavioral and histopathological studies. The rats were randomly assigned to three groups; control, sham and BETA-amyloid (ABETA) injection. The lesion was induced by injection of 4µLof ABETA(1-40) into the hippocampal fissure. For behavioral analysis Y-maze and shuttle box were used respectively at the 14 and 16 days post-lesion. For histological studies, Nissl and Bielschowsky staining were done.
    Findings
    The mean scores of alternation behavior for sham, control, and AD group were 80.56%, 86.7%, and 46.2%, respectively. AD group showed a significant reduction in alternation behavior as compared to control and sham group (p<0.0001). The number of neurons per square millimeter in the Alzheimer group, sham and control, respectively, 2.92, 6.35 and 6.25, and reduced neuronal density in Alzheimer's disease compared with control and sham groups were significant (p<0.0001).
    Conclusion
    In the present study,ABETA(1-40) injection into hippocampus could decrease the behavioral indexes and the number of CA1 neurons in hippocampus.
    Keywords: Alzheimer's disease (AD), Hippocampus, BETA, amyloid (ABETA), Memory, Neuropathological changes
  • O. Abbaspour Khajeh, M. Amiri, K. Javanshir, M. Karimlo Page 97
    Background And Objective
    The deep cervical flexor muscles have a major role in neck stabilization and evidence suggests that these muscles especially longus colli muscle (LCM) becomes dysfunctional in patients suffering from cervicogenic headache. Therefore, measurement of these muscles in healthy subjects and patients may be of great value to understand the stabilization function of the muscles and also to follow the effect of interventions. The aim of this study was to compare the reliability of longus colli muscle size measurement in healthy subjects and patients with cervicogenic headache using ultrasonography.
    Methods
    This methodological research was performed on 34 subjects including 13 patients with cervicogenic headache (20-35 years old) with headache over 3 month period and 21 healthy subjects (18-25 years old). Neck LCM size was measured in supine position in two sides at the level of thyroid cartilage ultrasonography. Two images of LCM cross section area (CSA) were taken on the same day with an hour interval to assess the within-day reliability and the third image was taken two days later to determine between-days reliability. Then data were compared using statistical analysis.
    Findings
    The mean of the cross section area of the muscle in subjects with cervicogenic headache was 0.77 cm2 in two sides and in healthy subjects were 0.74 cm2 in left side and 0.75 cm2 in right side. Within day and between days reliability in healthy subjects was varied ranging from 0.83 to 0.92. In patient group it was ranged between 0.90-0.98.
    Conclusion
    The results indicated that ultrasonography could be a reliable tool to measure the cross section area of LCM in healthy subjects and patients with cervicogenic headache. Therefore, this non invasive method can be used to follow up the effect of exercise therapy interventions.
    Keywords: Ultrasonography, Longus colli muscle, Reliability, Cervicogenic headache
  • M. Bahreynian, L. Azadbakht Page 102
    Background And Objective
    Following reduction of infectious diseases; unfavorable lifestyle habits especially dietary changes and inactivity has increased the risk of non-communicable chronic diseases. These problems include diabetes, cardiovascular disease, cancers and osteoporosis. Dietary intake plays an important role both in the development and management of chronic disease. Therefore, investigations have focused toward the identification of functional foods such as soy products, nuts, coffee and green tea. This paper will review the relationship between some of functional food consumption and risk of chronic diseases
    Methods
    Pubmed search engine, National Library of Medicine (NLM), Ovid, Elsevier Databases were used to access the relevant articles and functional foods, obesity, central obesity (adiposity), chronic disease, diabetes, cardiovascular disease, soy (protein), tea, coffee and nuts which were limited to title and abstracts were used as keywords.
    Findings
    According to the current results, functional foods incorporating as a part of healthy and balanced diet could influence weight maintenance and significant weight reduction, blood lipid improvement and glycemic control. These kinds of foods may be helpful in chronic diseases prevention.
    Conclusion
    Functional foods exert their beneficial effects on lipid profile, glycemic control and inflammation especially when they incorporated into a healthy dietary pattern like adherence to DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet or Mediterranean style diet. These foods may be helpful in the prevention and management of chronic diseases through improvement in lipid profile, glycemic control and weight maintenance.
    Keywords: Functional foods, Chronic disease, Obesity, Diabetes, Soy, Green tea, Nuts, Coffee