فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال پنجم شماره 6 (آذر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده بهاره کامرانپور، مونا عودی، رضا عمانی سامانی* صفحه 1
    در سال های اخیر مراجعه ی زنان مسن به مراکز درمان ناباروری افزایش یافته است. برای استفاده از تکنولوژی های کمک باروری (ART) در زنان با سن بالا کلیه ی مسائل پزشکی و اخلاقی حل نشده و همواره این سوال مطرح می شود که آیا باید محدودیت سنی برای ارائه ی درمان کمک باروری قائل شد یا خیر؟
    این مطالعه از نوع اسنادی و کتابخانه ای است. مطالب و مقالات در پنج بخش پزشکی، اخلاقی، زوج، جامعه و فرزند حاصل بررسی و ارائه شده است. هم چنین قوانین، دستورالعمل ها و مطالب موجود در این زمینه مورد ارزیابی قرارگرفته است.
    در ایران دستورالعمل جامعی برای محدودیت سنی زنان جهت انجام درمان کمک باروری تدوین نشده است. در این باره کلینیک ها و مراکز درمان ناباروری باتوجه به سیاست مرکز و شرایط موجود، براساس آئین نامه های غیررسمی و داخلی خودشان عمل می کنند. بررسی پروتکل های درمانی در بیش تر مراکز نشان می دهد که زنان تا سن 45 سال در سیکل درمان نازایی قرار می گیرند و پذیرش زنان بالای 45 سال تنها با تایید پزشک و وجود شرایط بالینی مناسب بیمار انجام می شود. از نظر فقهی و حقوقی نیز منعی برای درمان ناباروری زنان مسن در کشورمان وجود ندارد. اما همواره سلامت مادر و فرزند از دیدگاه پزشک اولویت اول را دارد و اعمال درمانی باید در همین راستا صورت گیرد.
    از آن جایی که نباید سن را تنها معیار پذیرش زن نابارور جهت درمان کمک باروری قرار دهیم، لازم است در این باره دستورالعمل جامعی تدوین شود.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، باروری آزمایشگاهی، سن باروری، حق باروری، عوارض باروری
  • بهزاد جودکی*، ابوالفتح خالقی صفحه 13
    یکی از موضوعات مهم مطرح در زمینه ی اخلاق پزشکی، بحث رضایت بیماران در انجام اعمال پزشکی است. این موضوع نیز در حقوق مطرح گردیده و قانون گذار در قانون مجازات اسلامی به تبیین و شرایط اخذ رضایت، مشروع بودن عمل طبی یا جراحی، اهلیت رضایت دهنده و... پرداخته است. با این تفاوت که رضایت در اخلاق پزشکی دارای اقسامی از جمله رضایت صریح، ضمنی و آگاهانه است. اما در قانون مجازات اسلامی تنها به بیان رضایت اکتفا شده است بدون این که مشخص باشد که منظور قانون گذار، کدام یک از اقسام رضایت است. اهمیت این موضوع از آن جایی است که اگر از بیمار اخذ رضایت با توجه به شروط مد نظر قانون گذار صورت نگیرد موجب ضمان پزشک خواهد بود. در این مقاله ضمن بیان شروط مقرر قانون گذار در اخذ رضایت از بیمار، به بیان این مطلب که آیا رضایت مطروحه در قانون مجازات اسلامی شامل انواع رضایت در اخلاق پزشکی می شود یا خیر، ضمانت اجرای عدم رعایت این شروط و به بررسی این مطلب که منظور از ضمان در صورت عدم اخذ رضایت چیست و دیگر مواردی که به اخذ رضایت از بیمار مربوط می گردد، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بیمار، رضایت آگاهانه، شروط قانونی، ضمان
  • معصومه ایمانی پور* صفحه 25
    هر مجموعه ی سازمانی دارای کدهای اخلاقی متناسب با ساختار حرفه ای خود است که اخلاق حرفه ای نام دارد. آموزش عالی نیز نظامی حرفه ای است و اساتید دانشگاه ها به عنوان افرادی که مسوولیت تعلیم و تربیت دانشجویان را بر عهده دارند باید از اصول اخلاق حرفه ای معلمی آگاهی داشته و به آن پایبند باشند. رعایت اخلاق آموزشی تضمین کننده ی سلامت فرایند یاددهی- یادگیری در دانشگاه است و موجب افزایش تعهد پاسخگویی مدرسان نسبت به نیازهای دانشجویان می شود.
    هدف این مقاله ی مروری که به کمک مطالعه ی کتابخانه ای و بررسی کتب و مقالات مرتبط تدوین شده است، تبیین اخلاق حرفه ای اساتید دانشگاه ها به عنوان یک معلم بوده و در آن استانداردهای اخلاقی اساتید در دو نقش آموزشی و تربیتی مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور گزیده ای از دستورات اخلاقی اسلام در ارتباط با موضوع تشریح شده و به قوانین برخی از کشور ها در زمینه ی اخلاق حرفه ای تدریس نیز اشاراتی شده است.
    بر اساس مبانی اخلاق حرفه ای معلمی، یک استاد در دو بعد باید خود را ملزم به رعایت اصول اخلاقی بداند؛ اول، به جهت جایگاه تاثیر گذاری که بر رفتار و افکار فراگیران دارد، باید خود را آراسته به فضایل اخلاقی نماید و بداند موثرترین روش در انتقال ارزش های اخلاقی مثبت، آشکار شدن آن ها در رفتار واقعی مدرس است. دوم، به جهت وظیفه ای که در قبال برآوردن نیازهای آموزشی دانشجویان دارد، باید با رعایت حداکثری اصول اخلاقی در انجام وظایف حرفه ای، مسوولیت های آموزشی خود را به بهترین نحو به انجام رساند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، معلمی، تدریس، تربیت اخلاقی
  • سید محمدحسین منظورالاجداد، سید هاشم آقاجری، مریم ثقفی* صفحه 39
    شیوع بیماری های واگیر از جمله وبا و طاعون، از عوامل مهم مرگ و میر در دوره ی قاجار بود و ضرورت مبارزه با این بیماری ها یکی از دغدغه های مهم دولت به شمار می رفت. اخذ دانش طب و داروسازی نوین از اروپا و ارتقا اطلاعات بهداشتی، یکی از راهکارهای جلوگیری از شیوع این بیماری ها بود که با اقداماتی نظیر اعزام محصل به اروپا توسط عباس میرزا آغاز و با تاسیس دارالفنون به همت امیرکبیر ادامه یافت. با کمک معلمین اروپایی دارالفنون، طب و داروسازی نوین در ایران توسعه یافت اما گسترش آن با مخالفت های گوناگونی در جامعه سنتی کشور همراه بود. در این پژوهش سعی بر این است تا با تکیه بر منابع، شکل گیری و گسترش داروسازی و داروخانه نوین و برخی موانع و مشکلات ایجاد شده در راه توسعه آن، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری واگیر، داروسازی نوین، قاجار، داروخانه
  • حسن رهنما* صفحه 50
    در سال های اخیر، با پیشرفت زیست شناسی مولکولی و بیوتکنولوژی، برنامه های واکسیناسیون پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته است. در این میان، تحقیق در زمینه ی واکسن های گیاهی به موضوعی بسیار وسوسه انگیز تبدیل شده و فناوری استفاده از گیاهان تراریخته برای تولید واکسن های انسانی یا حیوانی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. مزایای زیادی برای تولید واکسن در گیاهان تراریخته مطرح شده است که از آن جمله می توان به هزینه ی پایین، سهولت نگه داری، عدم انتقال آلودگی، و سازگاری بالا با سیستم ایمنی بدن اشاره نمود. تاکنون، تعداد زیادی از این واکسن ها در سیستم های مختلف گیاهی تولید شده اند. پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای و با استفاده از کتب و مقالات فارسی و لاتین و بهره گیری از پایگاه های اینترنتی صورت گرفته است.
    در این مقاله ضمن معرفی واکسن های گیاهی، جنبه های اخلاقی مربوط به تولید و آزمون های بالینی آن ها از سه جنبه (تولید واکسن های خوراکی در گیاهان تراریخته، آزمون های بالینی واکسن های گیاهی، واکسن های گیاهی و بهداشت جهانی) مورد بحث قرار گرفته است. مطالعه ی حاضر نشان می دهد که هرچند بسیاری از جنبه های اخلاقی مربوط به واکسن های گیاهی مواردی آشنا هستند ولی مسائل جدید اخلاقی را هم برای اخلاقیون و سیاست گذاران مطرح کرده اند. به علاوه، امید به استفاده ی گسترده از واکسن های گیاهی در کشورهای در حال توسعه بدون توجه به امکان سنجی آن بسیار خام است. به همین دلیل امکان سنجی تجاری واکسن های گیاهی به عنوان راه حلی برای مشکل بهداشت جهانی با هدف گسترش آن در کشورهای در حال توسعه بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، کشاورزی مولکولی، گیاهان تراریخته، مهندسی ژنتیک، واکسن گیاهی
  • فریده بحرانی*، میترا فرزین، لیلا نوذری صفحه 64
    در جامعه ی پزشکی بحث اخلاق، به دلیل اهمیت این حرفه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و دندان پزشکی نیز همانند سایر شاخه های علوم پزشکی نیازمند چنین توجهی است. این پژوهش به منظور بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان شهر شیراز از اصول اخلاق حرفه ای که در کدهای اخلاقی انجمن دندان پزشکی آمریکا به آن ها توصیه شده است به خصوص اصول مربوط به حقوق بیماران انجام شد.
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی - مشاهده ای و مقطعی می باشد. جامعه ی مورد مطالعه، دندان پزشکان شهر شیراز بودند که دارای مطب می باشند. نمونه ی مورد مطالعه، 97 نفر از این دندان پزشکان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ای حاوی 20 سوال استفاده گردید. پایایی و روایی این پرسش نامه قبلا تایید شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد. برای به دست آوردن همبستگی سن با میزان آگاهی از آزمون ANOVA و جنس با میزان آگاهی از آزمون T استفاده شد.
    نتایج نشان داد که میزان آگاهی دندان پزشکان شیراز از رعایت منشور حقوق بیمار 61 درصد می باشد(بیش ترین امتیاز 94 درصد و کم ترین امتیاز 17 درصد) با امتیاز 11 از 18. ارتباط آماری معنی داری بین سطح آگاهی دندان پزشکان با متغیرهای سن (0/67=P) و جنس (0/68=P) مشاهده نشد.
    ارائه دهندگان خدمات دندان پزشکی باید از مفاد حقوق بیمار آگاهی داشته و ضروری است که آموزش اخلاق در دانشکده ی دندان پزشکی بازنگری شود و نیل به این هدف نیازمند مشارکت همگانی و برنامه ریزی صحیح برای آموزش در این زمینه در سطح کشور می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق پزشکی، اخلاق در دندان پزشکی
  • محمد امین بهرامی*، مریم اصمی، آزاده فاتح پناه، عارفه دهقانی تفتی، غلامرضا احمدی تهرانی صفحه 75
    هوش اخلاقی عبارت است از توانایی تشخیص درست از غلط، انتخاب درست و در نهایت رفتار مبتنی بر اخلاق. هدف پژوهش حاضر تعیین و مقایسه ی سطح هوش اخلاقی اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
    پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال های 90-1389 انجام شده است. جامعه ی پژوهش شامل اعضای هیات علمی و کارکنان دانشکده های بهداشت و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود که تعداد 100 نفر از آن ها به روش تصادفی طبقه بندی شده، نمونه گیری و وارد پژوهش شدند. داده های مورد نیاز توسط پرسشنامه ی معتبر Lennick و Kiel جمع آوری و با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه ی 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    بر اساس یافته های پژوهش اعضای هیات علمی و کارکنان در 3 مولفه ی درستکاری، بخشش و مسوولیت پذیری دارای وضعیت خیلی خوب بودند. در مولفه ی دلسوزی نیز اعضای هیات علمی و کارکنان، به ترتیب دارای وضعیت خیلی خوب و خوب بودند. متغیر سن رابطه ی معنی دار آماری با سطح هوش اخلاقی داشت (P=0.04)، به طوری که با افزایش سن، میانگین امتیاز هوش اخلاقی افراد کم تر از 50 سال افزایش یافته و در افراد بالای 50 سال مجددا کاهش یافته است. سایر متغیرهای دموگرافیک (جنس، مدرک تحصیلی، سمت، سابقه ی کار، سابقه مدیریت و دو شغله بودن) نیز رابطه ی معنی داری با سطح هوش اخلاقی نداشتند.
    سطح مطلوب هوش اخلاقی اعضای هیات علمی و کارکنان می تواند منجر به ایفای موثر نقش دانشگاه در توسعه ی اخلاقی دانشجویان گردد. در عین حال می توان از طریق رهیافت هایی نظیر تشویق رفتار مبتنی بر اخلاق، وضعیت موجود را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، درستکاری، بخشش، مسوولیت پذیری، دلسوزی
  • دیدگاه
|
  • Seyedeh Bahareh Kamranpour, Mona Oudi, Reza Omani Samani* Page 1
    Recently larger numbers of women of advanced age are referring to fertility centers. Although there may be no age restriction for women who are naturally able to and want to be pregnant, using assisted reproductive techniques for women of advanced age is medically and ethically disputed, and this question is always raised: “Should there be an age limit for accessing assisted reproductive techniques for women?” This study was a review of ethical, legal and religious issues regarding pregnancy and reproduction in advanced age for women. We tried to cover codes, legislations and articles on the subject. There is no national legislation about age limit for women seeking assisted reproduction. In this regard, fertility clinics follow their own protocols. Most centers do not accept women older than 45 unless there is a specific clinical situation confirmed by a physician. In any case, the safety of the mother and her child must be the first concern of the physician, and all the treatment protocols should be determined accordingly. Obviously, age alone cannot be a suitable criterion for rejecting the infertile patient. Therefore, regardless of the patient’s persistence and their ability to afford treatment, physicians should consider mother’s safety and the welfare of the child before admission. Pursuing an all-inclusive legislation and guideline seems to be of great importance in Iran.
    Keywords: assisted reproductive techniques, reproductive age, right to reproduce, medical ethics
  • Behzad Joodaki*, Abolfath Khaleghi Page 13
    One of the important issues in the field of medical ethics is the patient’s consent to treatment. This issue has also been addressed in the law, and Islamic legislators have clarified the conditions of gaining patient’s consent and approached questions such as legitimacy of treatments or surgical operations, capacity of the person giving consent and so on. In medical ethics, there are different types of consent including expressed, implied and informed consent, while the Islamic Criminal Act concerns itself only with the expression of consent and it is unclear which type of consent the legislators are referring to. The importance of this issue lies in the fact that gaining the patient’s consent without meeting the specified legal conditions causes liability for the physician. This article attempts to clarify the legal conditions for gaining patient's consent and at the same time answer questions such as whether the consent mentioned in the Islamic Criminal Act includes various types in medical ethics or not, how failure to meet the legal conditions for gaining consent should be penalized, what the liabilities are in the event that the patient’s consent is not gained, and other questions related to the issue
    Keywords: patient's consent, informed consent, legal conditions, responsibility
  • Masoumeh Imanipour* Page 25
    Every organization has ethical codes and behavioral standards suited to its professional structure that are referred to as professional ethics. Higher education is a professional system and the faculty should be aware of ethical standards of teaching considering their role in developing students and their obligation to them. Applying professional ethics in education ensures the right teaching-learning process in higher education institutions and can result in more commitment to students’ needs. The aim of this review article, which is based on literature and related books and articles, is to examine the professional ethics of faculty as teachers and their role in the education and moral development of their students in view of ethical standards. In order to do this, samples of Islamic ethical issues related to the subject and some educational ethical rules of other countries have been investigated. Based on the professional ethics of teaching, teachers should pledge to ethical principles in two dimensions: firstly, they should behave decently considering their role in the students’ moral development, and should be aware that the most effective method to characterize positive values in students is being actual role models. Secondly, because of the teachers’ responsibility in meeting the educational needs of their students, they should have maximal commitment to ethical principles to perform professional tasks in the best way possible.
    Keywords: professional ethics, education, ethical principles
  • Seyed Mohammad Hossein Manzor Al Ajdad, Seyed Hashem Aghajari, Maryam Saghafi* Page 39
    Prevalence of epidemic diseases including cholera and plague was among the most common causes of death during the Qajar era, and the necessity of fighting such diseases was one of the priorities of the government. Acquiring medicinal and pharmaceutical knowledge from Europe and promotion of general hygiene were among the efficient ways of preventing outbreaks and epidemics. The process was started by Abbas Mirza through sending students to Europe and continued by Amir Kabir through the establishment of Darolfonun (the Polytechnic School). Modern medicine and pharmacy were introduced in Iran by European professors of the Darolfonun; however, their development faced oppositions in the traditional society of the era. In this research, we are going to explain the process of development and promotion of the modern medicine and drugstores, based on the present references, and then proceed to examine the impediments in this regard.
    Keywords: modern pharmacy, Qajar, epidemic diseases
  • Hassan Rahnama* Page 50
    In recent years, vaccination programs have advanced significantly due to the progress in molecular biology and biotechnology. Research on plant-made vaccines has become a very tempting subject and transgenic plant technology to produce human or animal vaccines has attracted much attention. Numerous advantages have been reported for vaccine production in transgenic plants such as low cost, ease of maintenance, lack of infection, and high compatibility with the immune system. So far, many of these vaccines are being produced in various plants. The present paper attempts to introduce plant made-vaccines and at the same time discuss the ethical aspects related to the production and clinical testing of these vaccines from three aspects: production of edible vaccines in transgenic plants, clinical tests on plant-made vaccines and plant-made vaccines and global health. Although many aspects of the ethical issues related to plant made vaccines are those that have been reported in transgenic plants, new problems have risen for ethicists and policy makers. Furthermore, the hope of the widespread use of these types of vaccines in developing countries without considering the possibility of plant surveys is unrealistic. Therefore, commercial feasibility for the development of plant-made vaccines in developing countries is very important as a solution to global health problems.
    Keywords: plant made vaccines, ethics, genetically modified plants
  • Farideh Bahrani*, Mitra Farzin, Leila Nozari Page 64
    Considering the professional position of physicians, ethics is of great significance in medical society and being among medical sciences, dentistry is not an exception. This research evaluates the Shiraz dentists’ knowledge of professional ethics especially in regard to patients’ rights, which is recommended by American Dentists Association. This research is of descriptive/observational and cross-sectional type. The society studied in this research included all dentists in Shiraz who owned an office, out of which 97 individuals were selected through simple random sampling. To collect the data, a 20-question questionnaire was used. The reliability and validity of this questionnaire was approved, and collected data was analyzed by SPSS software. ANOVA test was used as a method of gaining correlation of age and knowledge, and T-test was used to gain correlation of gender and knowledge.Results revealed that the score of dentists’ knowledge was 61%, which is equal to 11 out of 18 scores. There was no relationship between knowledge and age (P=0.67) or gender (P=0.68).Dentists must be aware of patients’ rights, and reviewing ethical education in the faculty of dentistry is essential, and reaching this goal requires public participation and proper planning for training on this issue in Iran.
    Keywords: professional ethics, medical ethics, ethics in dentistry
  • Mohammad Amin Bahrami *, Maryam Asami, Azadeh Fatehpanah, Arefeh Dehghani Tafti, Gholamreza Ahmadi Tehrani Page 75
    Moral intelligence is the capacity of understanding right from wrong, choosing what’s right and then behaving morally. This research was aimed to determine the moral intelligence status of the faculty and staff of the Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.This descriptive/analytical research was done through cross-sectional method in 2011. Research population was comprised of the faculty and staff of public health and paramedical schools of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. Sample size was 100 people who were obtained by using stratified-random sampling method. Required data was gathered by a Lennick and Kiel valid questionnaire. Data analysis was done through the SPSS16 software. Research findings indicated that both faculty and staff have “very good” status in integrity, forgiveness and responsibility. Also, faculty members and staff have “very good” and “good” status in compassion respectively. The status of moral intelligence in faculty members and staff is “very good”. There is a statistical meaningful relationship between age and moral intelligence status (P=0.04) but there is no relationship between other demographic variables and emotional intelligence.Moral intelligence status of faculty and staff can help the university to conduct its role in moral development of students effectively.
    Keywords: moral intelligence, integrity, forgiveness, responsibility, compassion