فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1392)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید سادات منصوری، دنیا صدری، نوید غلامعلی پور، محمدرضا دل ارام نیکو صفحات 1-11
    سابقه و هدف
    کاهش حجم ریج آلوئول پس از خارج کردن دندان باعث مشکلات فراوان در زیبایی، عملکرد و جاگذاری ایمپلنت های دندانی و موفقیت درمان می شود این مشکلات را می توان با انجام مراحل حفظ ریج آلوئول به حداقل رسانید. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر پلی تترافلورو اتیلن متراکم (dPTFE) به عنوان یک غشاء سنتتیک با پیوند آزاد لثه اتوژن (FGG) به عنوان یک غشاء بیولوژیک به همراه آلوگرفت استخوانی دمینرایزه منجمد بر حفظ ساکت دندانی در نمونه های انسانی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه با طراحی کارآزمایی بالینی تصادفی یکسوکور روی 20 فرد سالم غیر سیگاری که جهت درمان ایمپلنت دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه (dPTFE) و (FGG) قرار گرفتند. عرض و ارتفاع ریج آلوئول بلافاصله پس از کشیدن دندان و 4 ماه بعد در زمان قرار دادن ایمپلنت اندازه گیری شدند. بررسی هیستولوژیک نمونه های استخوان به دست آمده در زمان قرار دادن ایمپلنت از نظر استخوان زنده، غیر زنده، ترابکولر، آمورف و تعداد استئوبلاست توسط میکروسکوپ نوری انجام شد. تغییرات شاخص های دو گروه با استفاده از آزمونT-Test و داخل هر گروه با آزمون Paired-T-Test مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    عرض ریج آلوئول در گروه dPTFE در ابتدا 41/1±31/8 میلی متر و در زمان قرار دادن ایمپلنت 86/1±30/5 میلی متر بود که تغییرات از نظر آماری معنی دار بود (006/0= P) و در گروهFGG در ابتدا 54/1±63/7 میلی متر و در زمان قرار دادن ایمپلنت 87/1 ±88/4 میلی متر بود (000/0= P) میزان کاهش عرض ریج آلوئول در گروه dPTFE بیشتر از گروه FGG بود اما این این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (6/0= P) میزان تحلیل استخوان و میزان استخوان سازی در هر گروه مشابه بود و از لحاظ آماری اختلاف معنی داری دیده نشد، به ترتیب (2/0= P) و (3/0= P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کاربرد dPTFE و FGG در حفظ و استخوان سازی ساکت دندانی در پیگیری 4 ماهه، اثرات مشابهی دارند.
    کلیدواژگان: ساکت دندانی، پوشش آلوگرافت، تحلیل استخوانی آلوئول، تقویت ریج آلوئول، PTFE
  • فریبرز امینی، محسن ایوبی صفحات 12-16
    سابقه و هدف
    با توجه به کاربرد براکتهای گوناگون، ساخت شرکت های مختلف در درمان های ارتودنسی، و تفاوت در میزان آزاد سازی یونهای فلزی از جمله نیکل، کروم و کبالت از این نوع براکتها و عوارض ناشی از آزادسازی این یونها این مطالعه با هدف تعیین تاثیر زمان در فواصل مختلف بر میزان آزادسازی یونهای فلزی از انواع براکتهای ارتودنسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش تجربی بر روی 160 عدد براکت ارتودنسی که بطور مساوی از چهار شرکت Dentaurum American، organizer و Biom تهیه شده بود، انجام گرفت. نمونه ها به 8 گروه 20 تایی تقسیم شدند و چهار گروه از آنها برای یک هفته و چهار گروه دیگر برای شش ماه در بزاق مصنوعی قرار گرفتند، سپس میزان عناصر نیکل، کروم و کبالت آنها توسط دستگاه اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده توسط آزمونهای tomhane، one way ANOVA، t- test و Two way ANOVA مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از گذشت یک هفته میزان یونهای آزاد شده نیکل، کروم و کبالت در براکت های ارتودنسی ساخت شرکت های مختلف به این ترتیب بود، Biom: 378 ± 5/16 ± 378، 74/0 ± 4/0، 1/0 ± 4/0، Denutarum: 12/10 ± 142، 22/0 ± 61/2، 14/0 ± 34/1، American: 06/2 ± 5/58، 28/0 ± 46/0، 04/0 ± 65/0، Organizer: 53/3 ± 57/0، 47/0 ± 22/0، 3/0 ± 9/8 (ppb) که اختلاف بین چهار گروه از نظر آماری معنادار بود.(001/0 > P) و همچنین میزان آزادسازی همین یونها پس از 6 ماه بین براکت های شرکت های سازنده دارای اختلاف معنی داری بود. (001/0 > P American)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در درمان های طولانی مدت ارتودنسی، براکت یون کمتری آزاد نموده و از این جهت در اولویت قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: براکت ارتودنسی، کبالت، نیکل، کروم، سمیت فلزات سنگین، عامل زمان، انتشار
  • پارسا آتش رزم، محسن تمیزی، سریرا مهربان جهرمی، فاطمه نعمت اللهی، علیرضا حیدری، صدرا جلالیان صفحات 17-21
    سابقه و هدف
    نگرانی از تغییرات ابعادی آلژینات در طی زمان و تبعات آن منجربه ارائه آلژیناتی شده است که بنا به ادعای کارخانه سازنده دارای کمترین تغییرات در طی زمان است. با توجه به کمبود مطالعات در مورد ثبات ابعادی آلژینات هیدروگام 5 این تحقیق با هدف تاثیر زمان نگهداری بر تغییرات ابعادی این آلژینات انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی به روش آزمایشگاهی انجام شد، مدلی تهیه و 15 قالب از نمونه با ماده آلژینات هیدروگام 5 گرفته شد سپس قالبها به سه گروه تقسیم و طبق استاندارد ایزو به ترتیب در سه شرایط زمانی 30 دقیقه، 24 ساعت و 120 ساعت نگهداری شدند. قالبها با گچ ولمیکس ریخته و قطر های بزرگ و کوچک، ارتفاع و فاصله دو مخروط کست توسط میکروسکوپ پروفایلومتر اندازه گیری شده و نتایج با آزمونهای کروسکال و الیس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تغییرات در طی 30 دقیقه، 24 و 120 ساعت برای قطر بزرگ، قطرکوچک، ارتفاع و فاصله مخروطها به ترتیب برابر (7/0، 5/0، 2/0و6/0) درصد،(6/0،3/1،1/1،4/0) درصد و (2/1، 3/0، 3/0، 3/0) درصد بود و زمان تاثیر معنی داری بر تغییرات ابعادی آلژینات نداشت.(1/0>P)
    نتیجه گیری
    افزایش زمان نگهداری موجب تغییرات ابعادی معنی دار هیدروگام 5 نمی شود اما تغییرات از محدوده تغییرات مورد ادعای کارخانه سازنده بیشتر است.
    کلیدواژگان: مواد قالب گیری، دندانی، آلژینات، تغییرات ابعادی، زمان نگهداری
  • نگین نصوحی، روشنک قائمی صفحات 22-26
    سابقه و هدف
    تغییر رنگ ترمیم های کامپوزیتی یکی از عوامل شایع تعویض این ترمیم ها می باشد و نارضایتی بیماران و دندانپزشک را در پی دارد، از آنجایی که چای رایج ترین نوشیدنی رنگی در بین ایرانیان است، تحقیق حاضربا هدف مقایسه ی اثر دو چای ایرانی و وارداتی موجود در بازار ایران بر تغییر رنگ دو کامپوزیت میکروهیبرید Filtek Z250 و Point4 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت تجربی و آزمایشگاهی بر روی 30 نمونه ی کامپوزیتی از دو کامپوزیت Filtek Z250 و Point4 انجام شد. ابتدا رنگ سنجی اولیه قبل از غوطه ور سازی در محیط چای با دستگاه اسپکتروفتومتر صورت گرفت سپس نمونه ها از هر نوع کامپوزیت به 3 زیر گروه 5 تایی تقسیم شدند و در سه محیط چای ایرانی، چای خارجی و آب مقطر به مدت یک هفته در داخل انکوباتور نگهداری شدند. سپس رنگ سنجی نهایی انجام شد ونتایج حاصل توسط آزمون one way ANOVA مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تغییر رنگ به ترتیب در کامپوزیتهای Filtek Z250 و Point4 در محیط چای وارداتی 71/1 ± 84/11 و10/4 ± 29/12ودر محیط چای ایرانی 85/0 ± 87/7 و12/2 ± 98/5 به دست آمد هر دو کامپوزیت در محیط چای دچار تغییر رنگ غیر قابل قبول از لحاظ کلینیکی شدند(3/3 (∆E> چای خارجی به طور معنی داری بیشتر از چای ایرانی نمونه ها را دچار تغییر رنگ کرد. (001/0 > P) ولی تفاوت معنی داری بین تغییر رنگ کامپوزیت ها مشاهده نشد. (05/0 > P)
    نتیجه گیری
    تغییر رنگ کامپوزیت Filtek Z250 و Point 4 در محیط چای از لحاظ کلینیکی غیر قابل قبول و تغییر رنگ ناشی از چای خارجی بیشتر از چای داخلی بود.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین دندانی، تغییر رنگ، کامپوزیت رزین Point 4، Filtek Z250
  • رامین کاویانی، آرش عزیزی، سید علیرضا مکی نژاد، مهندس ناصر ولایی، مهرداد کهوند صفحات 27-31
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت شیوه های مختلف ارایه دروس و تاثیر آن بر میزان یادگیری، هدف از این مطالعه مقایسه روش تدریس عملی- تئوری با تئوری- عملی بر یادگیری درس مورفولوژی دندان و رضایتمندی دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی متقاطع در دو مرحله بر روی 72 نفر از دانشجویان سال دوم دندانپزشکی انجام گرفت، دانشجویان به صورت تصادفی به دو گروه تجربی(الف و ب) تقسیم شدند، در مرحله اول تحقیق، آموزش دندان سانترال بالا به گروه الف به روش تئوری- عملی (شاهد) و به گروه ب به روش عملی-تئوری(تجربی) ارائه گردید در مرحله دوم و هنگام آموزش دندان سانترال پایین جای دو گروه عوض شد، در پایان با برگزاری آزمون تئوری، میزان یادگیری دانشجویان سنجیده شد و یادگیری و رضایتمندی دو گروه با آزمون Mann-U-Whithney مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 72 نفر دانشجوی مورد بررسی 49 نفر (68%) مونث و 23 نفر (32%) مذکر بودند، دانشجویان در محدوده سنی 5/1±1/21 سال قرار داشتند در مجموع دو مرحله آزمون، نمره دانشجویان در روش تئوری عملی 1±1/15 و در روش علمی- تئوری1±6/16 بود و این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود.(01/0>P) امتیاز رضایت مندی دانشجویان از روش تدریس تئوری- عملی 8/0±3/3 و در روش عملی- تئوری 6/0±4/4 بود و این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود. (001/0>P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش تدریس عملی– تئوری روشی کم هزینه در اصلاح شیوه سنتی سخنرانی در آموزش درس مورفولوژی دندان بوده و رضایتمندی دانشجویان را نیز افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، روش، آناتومی، دندانی
  • احمدرضا طلایی پور، لادن حافظی، پریسا جعفری، سحر طالبی، مازیار طلایی پور صفحات 32-37
    سابقه و هدف
    در مراحل انجام جراحی در ناحیه فک و صورت تعیین محل دقیق کف حفره بینی از اهمیت خاص برخوردار می باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی و مقایسه دقت دستگاه های رادیوگرافی پری اپیکال، پانورامیک دیجیتال وCBCT در تعیین فاصله عمودی کف حفره بینی تا کرست آلوئول بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش توصیفی بر روی 3 جمجمه انسانی (Dry skull)انجام شد. در هریک، تعداد 7 ناحیه به فاصله 5 میلی متری (مجموعا 21 ناحیه) از دندان های کانین تا کانین توسط گوتاپرکا علامت گذاری شد. از نمونه ها رادیوگرافی دیجیتال پری اپیکال با تکنیک موازی، رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال و CBCT تهیه وفاصله کرست الوئول تا کف حفره بینی در نواحی علامت گذاری شده اندازه گیری شد.سپس نواحی علامت گذاری شده بر روی جمجمه به صورت مستقیم توسط کالیپر دیجیتال با دقت دهم میلی متر به عنوان استاندارد طلایی اندازه گیری شدند جهت مقایسه اعداد بدست آمده با استاندارد طلایی از آزمون ANOVA Repeated Measurement استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین قدر مطلق خطا برای رادیو گرافی پری اپیکال 12/0± 13/0 میلی متر و برای CBCT 25/0 ± 35/0میلی متر و برای پانورامیک 61/0± 15/1میلی متر بود. 100 درصد نمونه ها در رادیوگرافی پری اپیکال، 70 درصد نمونه ها در CBCTو 5/17درصد نمونه ها در رادیو گرافی پانورامیک(با اعمال ضریب بزرگنمایی) درمحدوده قابل قبول5/0± میلی متر قرار گرفتند. در مقایسه دو به دوی رادیوگرافی ها با یکدیگر بر طبق آزمون LSDتفاوت معنا داری از لحاظ آماری مشاهده شد. (05/0P<)
    نتیجه گیری
    رادیوگرافی پری اپیکال دیجیتال با تکنیک موازی بهتر از CBCT فاصله خطی عمودی بین کف حفره بینی تا لبه استخوان الوئول را نشان می دهد و پانورامیک دیجیتال جهت اندازه گیری این ناحیه دارای خطای OVER ESTIMATION می باشد.
    کلیدواژگان: حفره بینی، رادیوگرافی دندانی دیجیتالی، CBCT
  • شیما نفرزاده، امرالله مصطفی زاده، علی بیژنی، محسن صدیق صفحات 38-42
    سابقه و هدف
    گزارشات متفاوتی در رابطه با تغییرات سطح بزاقی اینترکولین 4 و اینترفرون گاما در بیماران مبتلا به لیکن پلان وجود دارد اما همواره پاتوژنر این بیماری مورد سوال است. هدف از این مطالعه ارزیابی سطح بزاقی این نشانگر، در بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی بزاق 84 نمونه شامل 30 بیمار مبتلا به لیکن پلان دهانی و 54 فرد سالم که ضایعه مخاطی نداشتند بررسی شد. نمونه های بزاقی جهت ارزیابی میزان اینترکولین 4 و اینترفرون گاما به روش الایزا بررسی شدند و یافته ها با آزمون Mann-U-Whitney و آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان IFN-δ در مبتلایان به لیکن پلان دهانی و افراد سالم به ترتیب، (3/4±48/4) و (7/2±54/3) و میزان IL-4 به ترتیب (07/11±28/3) و (3/6±86/2) بود. (8/0= P) و (06/0= P) و تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده نشد. متغیرهای فوق در لیکن پلان رتیکولر و اروزیو نیز تفاوت معنی داری نداشت. (2/0= P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تغییرات IFN-δ و IL-4 بزاقی نقشی در پاتولوژی لیکن پلان دهانی ندارد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، اینترلوکین، 4، اینترفرون گاما
  • آرزو کرمپوریان، بهزاد ایمنی، پرویز ترک زبان صفحات 43-51
    سابقه و هدف
    اخلاق حرفه ای مقوله ای چالش انگیز در رشته پزشکی است. جوامع مختلف، حسب نگرش خود،رویکردهای متفاوتی نسبت به اخلاق حرفه ای داشته اند. نگرش دندانپزشکان به اصول اخلاق حرفه ای آنها را در ارائه خدمات بهتر، یاری خواهدنمود و تنش حرفه ای را به حداقل خواهد رسانید. لذا این مطالعه با هدف بررسی نگرش به اخلاق حرفه ای در اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی همدان در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی کلیه اعضا هیات علمی دانشکده دندانپزشکی همدان با سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار بررسی، پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بر اساس مطالعات مرتبط با این زمینه بود که از دو قسمت، مشخصات دموگرافیک و 36سوال اختصاصی مربوط به نگرش تشکیل شده بود. جهت تعیین اعتبار محتوا و صوری (روایی)، سئوالات پرسشنامه دراختیار10 نفر از صاحب نظران و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان قرارگرفت و بر اساس نظرات آنان اصلاحات انجام شد. میزان پایایی بصورت آزمون، باز آزمون حاصل از تکمیل 10 پرسشنامه با فاصله 2 هفته توسط گروه مشابه با واحدهای پژوهش مورد بررسی قرارگرفت،که 79/0= R را نشان داد.همچنین ضریب آلفای کرونباخ برابر 83/0نشان دهنده پایایی و ثبات درونی پرسشنامه بود.نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS16 تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه اکثر شرکت کنندگان، مونث(7/56%)، دارای مدرک تخصصی دندانپزشکی (5/83%) و متاهل (7/66%) بودند. همچنین بیشتر افراد در گروه سنی 40-30 سال(60%) و دارای سابقه کاری20-10سال (53%) بودند و مرتبه علمی ایشان استادیار (7/76%) بود. آزمونهای آماری نشان داد که ارتباط معنی داری میان نگرش دندانپزشکان باخصوصیات دموگرافیک مورد بررسی، وجود نداشت، از طرفی نگرش به اخلاق حرفه ای در 14/63 درصد از اعضا هیات علمی دانشکده دندانپزشکی همدان بصورت نگرش کاملا موافق و در 31/27 درصد آنان نگرش موافق وجود داشت. ضمنا میانگین میزان نگرش اعضا هیات علمی دانشکده دندانپزشکی در حد87/112 برآورد شد که در حدخوب بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که نگرش اساتید دندانپزشکی در برخی مباحث اخلاق حرفه ای، مطلوب نمی باشد لذا توصیه می شود که دوره های بازآموزی به صورت مستمر و مداوم برای اعضای هیات علمی برگزار گردد.
    کلیدواژگان: هیات علمی دانشکده دندانپزشکی، نگرش، اخلاق پزشکی
  • مهدی تبریزی زاده، آمنه شارقی، الهه یزدانی، فاطمه مختاری صفحات 52-58
    سابقه و هدف
    تشخیص زودرس ضایعات پری آپیکال می تواند باعث تسریع شروع درمان و جلوگیری از گسترش بیماری گردد. رادیوگرافی های معمولی همواره ستون اصلی تشخیص، درمان و پیگیری ضایعات اندودنتیک بوده اند، در عین حال، تصویر برداری دیجیتال در سالیان اخیر، محبوبیت بسیاری یافته است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه دقت رادیوگرافی معمولی و دیجیتال در تشخیص ضایعات مکانیکی ایجاد شده برروی استخوان فک گاو بود
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی- آزمایشگاهی، یک عدد نیم فک پائین گاو مورد استفاده قرار گرفت. پس از مشخص نمودن محل ایجاد ضایعات بر روی استخوان کورتیکال ضایعات مکانیکی توسط فرز روند جراحی021، در عمق های 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 3، 4 و 5 میلی متر ایجاد شدند.
    در نهایت، یک تصویر دیجیتال و یک رادیوگرافی معمولی با فیلم E-Speed تهیه و تصاویر بدست آمده توسط 5 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج با آزمون آماری Wilcoxon و Signed Ranks test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    طبق نتایج بدست آمده افراد بررسی کننده با استفاده از تصاویر دیجیتال در تشخیص ضایعات ایجاد شده موفق تر بودند. میانگین و انحراف معیار نمره تشخیص برای روش معمولی به ترتیب، 98/0 ± 25/1 و برای روش دیجیتال به ترتیب، 53/0 ± 85/1 بود و این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود. (001/0 > P)
    نتیجه گیری
    با توجه به کیفیت بالای تصاویر دیجیتال و مزایای آن از قبیل کاهش شدت اشعه و دقت قابل ملاحظه می توان استفاده از رادیوگرافی دیجیتال را برای تشخیص ضایعات استخوانی فک توصیه نمود
    کلیدواژگان: رادیوگرافی، دندانی، رادیوگرافی دیجیتال، ضایعات لیتیک استخوانی
  • علی حسنی، ندا افسر *، نینو ساعتیان، مریم سهرابی، علی بخشنده فرد صفحات 59-64
    سابقه و هدف

    متاستاتیک ملانوما با منشا ناشناخته تقریبا 10-5 درصد بیماران با متاستاتیک ملانوما را شامل می شود. علل مختلفی برای عدم شناخت منشا اولیه این ضایعات پیشنهاد شده است. که شامل پنهان بودن محل اولیه ضایعه، پسرفت کلی ضایعه اولیه و منشا گرفتن اولیه ملانوما از غده لنفاوی را می توان نام برد. در این مقاله ما نمونه نادری از متاستاتیک ملانوما را در ناحیه تحت فکی گزارش می کنیممعرفی مورد: خانم 20 ساله به علت وجود توده کیستیک در ناحیه تحت فکی به بخش جراحی فک و صورت بیمارستان بوعلی ارجاع داده شد بیمار سابقه پیگمان قهوه ای روی لب را گزارش کرد که سال ها بود کاملا از بین رفته بود و هنگام معاینه دیده نشد. بدنبال جراحی ضایعه و بررسی میکروسکوپی تشخیص متاستاتیک ملانوما برای ضایعه داده شده و این امر با رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی برای نشانگر های S100 و HMB45 مورد تائید قرار گرفت. به دنبال پی گیری 4 ساله بیمار، و بررسی های کلینیکی و پارا کلینیکی هیچ ضایعه ای یافت نشدو بیمار در سلامت کامل به سر می برد.

    نتیجه گیری

    بر پایه این گزارش می توان پیشنهاد کرد در بیماران مبتلا به متاستاتیک ملانوما با منشا ناشناخته که ضایعه اولیه کاملا بهبود یافته است، جراحی کامل ضایعه می تواند درمان مناسبی باشد.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم متاستاز دهنده، منشا اولیه نامعلوم، فک پائین، ملانوما، تومور
|
  • Sadatmansouri S., Sadri D., Gholamalipour N., Delaram Niko Mr Pages 1-11
    Background And Aim
    Prevention of ridge collapse following extraction of maxillary anterior teeth is imperative for esthetic and functional restorative results. Several regenerative techniques are available and are used for socket preservation. The aim of this study was to assess extraction socket healing and alveolar ridge alteration after socket augmentation using bone allograft covered with dense polytetrafluoroethylene (dPTFE) membrane compared to free gingival graft (FGG).
    Materials And Methods
    Twenty non-smoking healthy subjects were selected for this blind randomized clinical trial. Horizontal and vertical alveolar ridge and socket depth dimensions were determined، immediately after tooth extraction. The samples were randomly divided into two groups in which the extraction sites were filled with either a partial demineralized bone allograft that was covered with dPTFE membrane or FGG. Final measurements were taken after 4 months at which time، implants were also placed in. Trephine core biopsies were harvested for histological analysis prior to implant placement. Paired t test and t-test were used for statistical analysis.
    Results
    The alveolar ridge width in dPTFE group was 8. 31±1. 41 mm prior to the insertion of implants and 5. 30±1. 86 mm after the implant placement (P=0. 006). These measurement were 7. 63±1. 54 and 4. 88±1. 87 mm in FGG group prior and after the implant placement. (P =0. 000) There was a greater reduction in bucco-linguel width of the ridge in dPTFE group compared to FGG group. However، the difference was not statistically significant. (P=0. 6) The bone regeneration and resorption were similar in the two group and no statistically significant different was seen. (P=0. 2)، (P=0. 3)
    Conclusion
    There is no different between the two treatment modalities in terms of bone resorption and regeneration. Both dPTFE and FGG techniques indicate similar effects in socket bone preservation in a 4 month follow up.
    Keywords: Tooth socket, Allograft dressing, alveolar bone loss, alveolar ridge augmentation, PTFE
  • Amini F., Ayoubi M Pages 12-16
    Background And Aim
    Different types of brackets are manufactured by various companies which are used in orthodontic treatment. The amounts of nickel، chromium and cobalt ions nreleased from these brackets are different and the side effects of these ions are clearly known. The purpose of this study is to assess the effect of time on the release of ions from various brackets that are manufactured by 4 companies.
    Materials And Methods
    In this experimental study 160 orthodontic brackets from Biom،Organizer،American and Dentarum companies were evaluated for ion release. The samples were divided into 8 groups containing 20 brackets each. Four groups were immersed in artifact saliva and kept in an incubator for one week. The other four groups were immersed in artifact saliva for 6 months. Afterwards، 0. 5 ml of each solution was analyzed by spectrophotometer for the the amount of released Cr،Co and Ni ions. Statistical analysis of the data was done using one way ANOVA، two way ANOVA، Tomhane and t test.
    Results
    The level of Ni،Cr and Co ions released for different brackets after one week were as follows: Biom: 378±16. 5، 0. 4±0. 74،0. 4±0. 1. Dentarum: 142±10. 12، 2. 61±0. 22، 1. 34±0. 14. American: 58. 5±2. 06، 0. 46±0. 28، 0. 65±0. 04. Organizer: 57±3. 53، 0. 22±0. 47، 8. 9±0. 3، the ions released after a period of 6 months reported to be as follows: Biom: 3000±91. 4،2. 4±0. 12،4000±0. 38. Dentarum: 1200±87. 23،3. 40±0. 21،2. 40±0. 08. American: 55. 1±2. 21، 3. 2±0. 07،11. 40±0. 16 Organizer: 55. 20±2. 32،7. 80±0. 22، 6. 50±0. 11. The amount of released ions was found to be significantly different among the four groups. (p<0. 001)
    Conclusion
    The American brand released the least amount of ions in the long term. Therefore، it is a more suitable choice for long-term orthodontic treatments.
    Keywords: Orthodontic Bracket, Cobalt, Nickel, Heavy Metal Toxicity, Chromium, Time Factors, Diffusion
  • Atashrazm P., Tamizi M., Mehraban Jahromi S., Nematollahi F., Heidari Ar, Jalalian S. Pages 17-21
    Background And Aim
    Dimensional changes of Alginate due to late pouring of the impression material is not only a concern but a significant indication for manufacturing long-extended Alginate impression materials. The aim of this research was to assess the effect of time on the dimensional changes of Hydrogam-5 Alginate.
    Materials And Methods
    In this experimental study، a model was prepared from which، 15 impressions were taken using Hydrogam-5 Alginate. The samples were divided into three groups which were stored in sealed plastic bags for a period of 30min، 24hrs، and 120hrs. (Iso 1563:1990 E) Afterwards، the impressions were poured with improved stones. The large and small diameters as well as the distance and height between the dies were measured by profilometer microscope and data was analyzed by Kruskal Wallis statistical method.
    Results
    The percent of dimensional changes in large and small diameters، the height of the large die، as well as the distance between the dies in sample groups after 30min، 24hrs، and 120hrs were: (0. 7، 0. 5،0. 2،0. 6)، (0. 6، 1. 3، 1. 1، 0. 4) and (1. 2، 0. 3، 0. 3، 0. 3) percent respectively. The difference was not significant (p<0/1).
    Conclusion
    The time elapsed did not cause dimensional changes in the Hydrogam-5 Alginate، however the extent of changes were more than the claim of its manufactures.
    Keywords: Impression material, dental, Alginate, Dimensional change, Time storage
  • Nasoohi N., Ghaemi R Pages 22-26
    Background And Aim
    Discoloration of dental composite resins is one of the most common reasons for replacement of composite restorations which may cause patient dissatisfaction and additional time and expenses for replacement. Tea is the most common drink among Iranians which is largely responsible for discoloration of composite restorations. The purpose of this study was to evaluate the effect of two types of tea (Iranian and imported) on discoloration of two commonly used microhybrid composite resins (FiltekZ250 and Point4).
    Materials And Methods
    This experimental and invitro study was done on 30 specimens made from two composites FiltekZ250 and Point 4. The primary color measurement was done with spectrophotometer before immersing the samples in separate mediums. The specimens from each type of composites were randomly divided into three groups، each of which was then immersed in a different medium (Iranian tea، imported tea and distilled water). While immersed in the prepared mediums، the samples were stored in a 37˚c incubator for one week، after which time، the final color measurements were taken. Results were statistically analyzed with one way ANOVA test.
    Results
    When exposed to the medium containing imported tea، the reported color changes in FiltekZ250 and Point 4 composites were measured to be: 11. 84±1. 71، 12. 29±4. 10 and when exposed to the Iranian tea it was reported: 7. 87±0. 85،5. 98±2. 12. Both composite resins showed a significant color changes (P<0. 001) which was not clinically acceptable (ΔE>3. 3). The two composites did not show any significant difference in discoloration rate. (P>0. 05)
    Conclusion
    Both micro-hybrid composites (Filtek Z250،Point4) demonstrated color changes which were clinically unacceptable. The imported tea caused more discoloration compared to the Iranian one.
    Keywords: Composite dental resin_Discoloration_Point 4 composite resin_Filtek Z250
  • Kavianii R., Azizi A., Makinejad A., Valaii N., Kahvand M Pages 27-31
    Background And Aim
    Diverse teaching strategies have an imperative impact on learning process. The purpose of this study was to compare the effects of practical-theoretical vs. theoretical-practical based teaching methods on learning process of dental anatomy and student''s satisfaction in general.
    Materials And Methods
    A randomized controlled clinical trial cross over study was performed on 72 second-year dental students. The students were randomly divided into two experimental groups (A and B). In the first phase، anatomy of the maxillary central incisors was presented to group A by theoretical-practical method (control group) and to group B by practical-theoretical method (experimental group). In the second phase، anatomy of the mandibular central incisors was presented and the two group were switched. The learning adequacy in each group was assessed by a standard test at the end. The data was analyzed by Mann-U-Whitney test.
    Results
    Total of 72 second-year dental students were assessed، Mean age was (21. 2±1. 5) and %68 of them were female and %32 were male. Reported scores in practical-theoretical teaching method was 16. 8±0. 8 and in theoretical-practical teaching method was 15. 2±0. 9. This difference was statistically significant (p<0. 01). The score for student''s satisfaction in practical- theoretical teaching method was 4. 4±0. 6 and for theoretical-practical teaching method was 3. 3±0. 8. This difference was statistically significant. (p<0. 001)
    Conclusion
    The practical-theoretical method of instruction appears to be more effective than the traditional lecture based education. Furthermore، higher students’ satisfaction is reported with this means of education.
    Keywords: Teaching, Method, Anatomy, Dental
  • Talaeipour Ar, Hafezzi L., Jafari P., Talebi S., Talaeipour M. Pages 32-37
    Background And Aim
    Determination of the exact location of the inferior border of nasal cavity is a fundamental element in precise surgical procedures such as implant placements. The purpose of this study is to compare the accuracy of the digital periapical، panoramic & CBCT images in linear measurements of the distance between the inferior of nasal cavity and alveolar crest.
    Materials And Methods
    A descriptive study was conducted on three dry skulls in which seven locations، 5mm apart from one another، were marked by Gutta-Percha from canine to canine (total: 21 location). Digital periapical radiographies using parallel technique، digital panoramic and CBCT images were obtained and vertical dimensions from alveolar crest to inferior border of nasal cavity (marked areas) were measured. These measurements were then obtained directly from the dry skulls using digital caliper as our gold standard (with an accuracy of 0. 1 mm). Data analysis and comparison between the groups were done using repeated measurement Anova test.
    Results
    The mean error for periapical radiography was o. 13±0. 12 mm، 0. 35±0. 25 mm for CBCT and 1. 15±0. 61mm for panoramic. In digital periapical radiography (100 %) of measurements، in CBCT 70% and 17. 5% in Panoramic radiography were acceptable (in within the range of ± 0. 5 mm). According to the LSD test there was a statistically significant different between radiographic techniques. There was significant statistical differences between the three radiographic modalities in terms of adequacy of measurement. (p<0. 05)
    Conclusion
    Digital parallel Periapicals are more accurate than panoramic and CBCT images in determining the linear measurement between the inferior border of nasal cavity and the alveolar crest.
    Keywords: Digital Dental Radiography, Cone Beam Computed Tomography, Nasal Cavity
  • Nafarzadeh Sh, Mostafazadeh A., Bijani A., Seddigh M. Pages 38-42
    Background And Aim
    Saliva levels of IL-4 and IFN gamma have been reported to show discrepancies in patients with Oral Lichen Planus (OLP). The purpose of this study was to assess the saliva levels of these markers with the aim to facilitate the diagnosis and understanding of the pathogenesis of Lichen Planus.
    Materials And Methods
    This Case-control study was conducted on 84 samples consisting 30 patients with (OLP) and 54 healthy samples who showed no mucosal lesions on clinical examination. The saliva specimens were analyzed by ELIZA test for evaluation of IL4 And IFN γ levels. Data were analyzed by Mann-U-Whitney test، Spearman and Pearson coefficient tests.
    Results
    The saliva levels of IFN-gamma in samples with Lichen Planus was 4. 48 + 4. 3 compared to 3. 54 + 2. 7 in healthy samples. The IL-4 alevels were found to be 3. 28 +11. 07 in patients with Lichen Planus whereas in healthy subjects it was reported to be 2. 86 + 6. 3. No significant differences were found between the levels of IFN gamma and IL-4 in patients with (OLP) compared to control group. (P = 0. 8) (P = 0. 06) There is not any differences between reticular and erosive form of OLP in IL-4 and IFN γ levels. (P = 0. 2)
    Conclusion
    Our findings indicate that these two factors are not involved in pathogenesis of lichen planus، however but more studies. are recommended.
    Keywords: Oral lichen planus, Interlukin, 4, Interferon γ
  • Karamporian A., Imani B., Torkzaban P. Pages 43-51
    Background And Aim
    Views regarding work ethics and Professional attitude are highly controversial in the field of medicine. Different approaches towards work ethics and professional attitude is seen in various societies based on their belief system and views on the issue. Dentists'' attention to work ethics will result in rendering better services، and reduction of stress in their professional work the aim of this study was to evaluate the attitude of faculty members towards professional work ethics at Hamadan University School of Dentistry. (2012)
    Materials And Methods
    The study population in this cross – sectional study included the entire faculty members of Hamadan University Dental School. The sampling method was census. The survey instrument was a 2-part questionnaire which included demographic information and 36 specific questions related to attitude towards work ethics، SPSS (16) predictive analytics software was used for statistical analysis.
    Results
    Results indicated that most participants were females (56/7%) with specialized dental degree (83/5%) and married (66/7%). Participants were mostly assistant professors (76. 7%) in their 30’s (60%) with 10-20 years of work experience (53%). Statistical analysis indicates that there is no a significant relationship between demographic variables and dentists’ attitude towards work ethics. A total of 63. 14% of dental faculty demonstrated a positive attitude and strongly approved of the concept of work ethics whereas 27. 31% simply agreed with the issue.
    Conclusions
    Views and attitudes towards work ethics and professionalism are far from satisfactory among dental faculties. Therefore، continuing education courses are recommended for dental professionals to broaden their perspective on this issue.
    Keywords: Dental School Faculty Member, Attitude, Ethics Medical
  • Tabrizizadeh M., Shareghi A., Yazdani E., Mokhtari F. Pages 52-58
    Background And Aim
    Early diagnosis of bone pathologic lesions is of paramount importance in enabling the clinician to provide immediate and appropriate dental treatment. Conventional radiographs have always been used as the primary and fundamental means of diagnosis، treatment and follow up of endodontic lesions. In recent years، digital imaging has gained high popularity for diagnostic purposes. The aim of this study was to assess the accuracy of digital radiographic imaging compared to conventional radiography in detecting mechanically created jaw bone lesions.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on the lower jaw of a cow cadaver. Mechanical lesions with different depths (0. 5، 1، 1. 5، 2، 2. 5، 3، 4،5mm) were drilled into the jaw with a surgical bur (021). A digital radiograph followed by a conventional image with E-speed film were obtained and the images were evaluated by five examiners. Wilcoxon Signed-Ranks test was used for statistical analysis.
    Results
    According to the results of this study، examiners were more successful in detecting lesions with DDR than with conventional radiography. The mean value and standard deviation of detection score were 1/25 ± 0/98 for conventional and 1/85 ± 0/53 for digital methods. This difference was statistically significant. (P< 0. 001)
    Conclusion
    The adequacy of digital radiography in detection of bone lesions is much higher than conventional radiography. Digital images are recommended for diagnostic purposes.
    Keywords: Radiography, Dental, Digital Radiography, Lytic bone lesions
  • Hassani A., Afsar N., Saatian N., Sohrabi M., Bakhshandehfard A. Pages 59-64
    Introduction

    The origin of metastatic Melanoma is unknown in approximately 5-10% of the patients. Various suggestions have been made for the primary origin of this lesion. In this article، a rare case of metastatic Melanoma is reported in submandibular area.

    Case Presentation

    A 20 year-old woman was referred with a cystic lump in the submandibular area. She reported a pigmented macule on her lip that was completely regressed at the time of clinical evaluation. Excisional biopsy showed the lesion to be Metastatic Melanoma. The diagnosis was confirmed by Immuno-histochemcial staining for HMB45 and S100 markers. The patient is reported to be free of disease in four-year follow up based on the clinical as well as Para clinical evaluation.

    Conclusion

    Total excision of the solitary lesion is suggested in patients with metastatic Melanoma with unknown origin and regression of the primary lesion.

    Keywords: Neoplasm metastasis, unknown primary, Mandible, Melanoma, Tumor