فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 7 (بهار 1391)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 7 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالحمید نقره کار، محمدمنان رئیسی صفحه 5
    موضوع کمیت و کیفیت تجلی هویت اسلامی در معماری دوران اسلامی از مباحثی است که پیرامون آن افتراق نظر زیادی میان اندیشهمندان وجود دارد. برخی به بازتاب حداکثری محتوای اسلامی در آثار معماری این دوره اعتقاد دارند. در مقابل، برخی دیگر انعکاس حداقلی هویت اسلامی و نفی وجود هر نوع رابطه بین محتوای دین و این آثار را بیان میکنند. در این مقاله نظریه سومی در این خصوص ارائه میگردد که اساس آن، اعتقاد به تجلی نسبی محتوا و هویت اسلامی در صورت و کالبد معماری دوره اسلامی به عنوان اصلی منطقی است. مقاله، این اصل بنیادی را مطرح مینماید که اسلام به عنوان مکتبی فکری و اعتقادی، حقایقی مفهومی را در حوزه هنر مطرح کرده که در ایده ها و ایدهآلهای هنرمندان و معماران انعکاس یافته است. این حقایق بنیادی و ثابت میتوانند طی فرایندی معین با اجتهاد خلاقانه هنرمندان در هزاران پدیده به صورت نسبی تجلی نمایند. در این مقاله، ضمن اتخاذ رویکردی تاریخی تفسیری، با بهرهگیری توامان از روش استدلالی منطقی و بر پایه متون مستند دینی به اثبات این مدعا خواهیم پرداخت. پایه اساسی در اثبات این نظریه، اصل تفکیک گزاره های نظری، عملی و مصادیق در حکمت اسلامی است که تبیین خواهد شد.
    کلیدواژگان: هویت اسلامی، معماری دوران اسلامی، حکمت نظری، حکمت عملی، حقمداری، عدالتمداری
  • علی زنگی آبادی، جابر علی زاده، بهزاد رنجبرنیا صفحه 13
    معماری پوشیده بازارهای شهری ایران، نتیجه تداوم تجربه های ارزشمندی است که انطباق با محیط و همچنین انطباق با عملکردهای گوناگون بازار به وجود آمدهاند. در این معماری تلاش بینظیری برای ایجاد یکپارچگی و وحدت در فضاهای گوناگون بازار صورت گرفته است. نحوه اتصال فضاهای بزرگ و کوچک با محور اصلی بازار مجموعه به هم پیوسته، یکپارچه و منسجمی را پدید آورده است که در جهان بدیل ندارند. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که به بررسی بازار تاریخی تبریز از جنبه های حفاظت و انسان ساخت، عناصر اجتماعی-اقتصادی، طراحی شهری، کاربرد اراضی توسعه محیطهای بازار و امکانات دسترسی به بازار، از طریق تکنیک تحلیلی سوات پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که بازار سنتی تبریز ظرفیت بالایی را برای توسعه و بهتر شدن دارد. نقاط قوت و فرصتهای این بازار بر نقاط ضعف و تهدیدهای آن برتری نسبی دارد، به صورتی که راهبرد برتر برای ساماندهی بازار تبریز از نوع راهبردهای تهاجمی است.
    کلیدواژگان: تکنیک سوات، برنامه ریزی راهبردی، بازار سنتی تبریز
  • محمود ارژمند، سمیه خانی صفحه 27
    خانه، مکانی است که اولین تجربه های بیواسطه با فضا، در انزوا و جمع در آن صورت میگیرد و «خلوت» با خود، با همسر و فرزندان، با والدین و خواهر و برادر و دیگران همه و همه بیتعرض غیر در آن ممکن میگردد. خلوت در مسکن از ضروریات هر محیط مناسب برای زیست انسان به شمار میرود. وجود خلوت در محیط زندگی، میتواند به ایجاد زمینه مناسب در ابعاد فردی و اجتماعی بیانجامد. علاوه بر آن، آسایش خانواده و فراهم آمدن امکان ارتباط مناسب اعضای آن با یکدیگر و حتی با سایر نزدیکان، نیازمند خلوت در مسکن است؛ چرا که مسکن به معنای جایی که سکینه و آرامش در آن جاری است، نیازمند نوعی خلوت است. ایجاد تعادل میان خلوت و تعامل اجتماعی امری ضروری است که به وسیله عناصر کالبدی و در بستر فردی و اجتماعی هر جامعهای و مبتنی بر ارزشهای فرهنگی آن میسر میشود. این مقاله با پرداختن به مفهوم «خلوت» به روش کیفی و با مروری بر تعاریف مختلف و بعضی نظریه های این حوزه، به بررسی این مفهوم در حوزه فرهنگ اسلامی میپردازد و در ادامه، دو نسبت جدید «خلوت با خویش» و «خلوت با خدا» را به مفاهیم مربوط به حوزه این نوع مطالعات میافزاید. همچنین، ضمن نشاندادن اهمیت این معنا در این فرهنگ به عنصر فضایی و کالبدی آن در معماری نمونه های مورد بررسی اشاره مینماید که به صورت عناصر کالبدی، همچون صندوق خانه ها، پستوخانه ها، خلوتخانه ها، زاویه ها و یا کنجها، شکل گرفتهاند. در پایان مبتنی بر تعاریف و مصادیق مربوط و با توجه به پاسخهایی که ساکنان فعلی مساکن ایرانی- اغلب به ناچار و در محدوده فعلی بناهای خود- به این نیاز دادهاند، پیشنهاد می کند که طراحان معمار مساکن ایرانی، فضاهایی را چه به صورت مستقل و چه به صورت همراه با فضاهای دیگر -که امکان تفکیک داشته باشد - در طراحی فضاهای مساکن لحاظ نمایند.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، خانه ایرانی، خلوت، فضای شخصی، حریم و قلمرو
  • حسین کلانتری خلیل آباد، رضا ملاحسینی اردکانی * صفحه 39

    محله یکی از عناصر شاخص در شهرسازی ایرانی – اسلامی است و محلهگرایی یکی از نمودهای تعلقات مکانی و تعصب محلی است که بخشی از هویت شهری را شکل میدهد. محلهگرایی وابسته به عوامل گوناگونی است. غالب پژوهشهای انجام شده، به بیان ریشه این تعلقها از منظر تفاوتهای فرهنگی، مذهبی، نژادی محله ها پرداختهاند، اما پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که نقش الگوی شهرسازی در تفاوتهای محلهگرایی را در دو شهر مشابه از نظر فرهنگی، جغرافیایی، مذهبی و نژادی بررسی کند. محلهگرایی در شهرهای اردکان و میبد در استان یزد که از تجانس فرهنگی و جغرافیایی زیادی برخوردارند و امروزه به یکدیگر پیوسته شده اند، تفاوتهای قابل تاملی دارد. بر مبنای فرض این پژوهش، یکی از مهمترین دلایل این تفاوتها، الگوی شهرسازی این دو شهر و جایگاه محله در آنهاست. بر اساس یافته های این پژوهش توصیفی – تحلیلی که به شیوه مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی و مصاحبه با صاحبنظران به دست آمده، الگوی شهرسازی مجتمع و تک کانونی اردکان و الگوی شهرسازی پراکنده و چند کانونی میبد و همچنین تفاوت در کاربرد سه عنصر اساسی شهرسازی ایرانی – اسلامی یعنی عناصر اعتقادی، اقتصادی و دفاعی و به تبع آن تفاوت نقش محله ها در این دو شهر، باعث تفاوت در نوع و تداوم و شدت بروز محلهگرایی در این دو شهر شده است که نمودهای آن را میتوان در طول تاریخ این دو شهر مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: محله، محله گرایی، شهرهای ایرانی - اسلامی، الگوی شهرسازی، اردکان، میبد
  • مریم سینگری، سروناز عبدلی ناصر صفحه 53
    ضرورت توجه به امر صرفه جویی بویژه صرفهجویی در مصرف انرژی های فسیلی، باعث شده که توسعه پایدار به یکی از مباحث بسیار مهم و رایج در سطح بین المللی تبدیل شود. بر اساس آمار موجود، افزایش مصرف انرژی در ایران بیش از 5 برابر افزایش مصرف جهانی است. در این میان بناهای مسکونی با کاربری غیرمنقطع بیش از یک سوم انرژی کشور را مصرف میکنند. پوسته بیرونی بنا علاوه بر اینکه سومین پوست انسان محسوب میگردد، به عنوان مرز میان درون و بیرون، حایلی میان انسان و عوامل اقلیمی محیط خارج است. مقاله حاضر به بررسی رویکردهای اقلیمی نماهای مسکونی تبریز در دو بافت شهری سنتی و مدرن و مقایسه تطبیقی این دو میپردازد. پژوهش مربوط به این مقاله با تکیه بر روش های پیمایشی و علی – مقایسهای انجام شده و هدف از آن تحلیل شاخصهای انرژی، مصالح و بازشوها در نمونه های مورد بررسی و مقایسه آنهاست. محاسبات انجام شده موید این مطلب است که میزان سطوح بازشوها در پوسته خانه های سنتی تبریز 15 تا 35 درصد و در پوسته خانه های مدرن 27 تا 41 درصد است. علاوه بر آن، با توجه به ضخامت و مصالح مورد استفاده، مقاومت حرارتی در پوسته بناهای تاریخی 0.59 تا 0.92 m2c/w و در بناهای مدرن 0.36 تا 0.38 m2c/w است. میتوان دریافت که پوسته های بیرونی ساختمانهای سنتی تبریز نسبت به ساختمانهای مدرن اتلاف حرارت کمتری دارند و با اصول معماری پایدار مطابق هستند.
    کلیدواژگان: مسکن، پوسته بیرونی، مسکن سنتی و مدرن، اقلیم تبریز، پایداری
  • کمال امیدوار، محمدرضا هاتفی صفحه 63
    پدیده شهرنشینی، تحولاتی را در ساختار فیزیکی، اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی شهرها به وجود آورده است. شهر اردکان در شمال شهر یزد واقع شده است. با توجه به رشد جمعیت، توسعه فیزیکی این شهر در جهت افقی بوده و گسترش مداوم ساخت و سازهای شهری سبب از بین رفتن مزارع کشاورزی و باغهای اطراف شهر شده است. این مقاله سیر تحول و توسعه فیزیکی اردکان را بررسی میکند. در این باره، عوامل و متغیرهای مختلفی مانند راه های ارتباطی، شبکه سنتی استحصال آب (قناتها)، عوامل اقتصادی، نقش مذهب، سیاست و مدیریت شهری مورد توجه قرار گرفته است. روش تحقیق، تلفیقی با بهرهگیری از روش های میدانی، تاریخی، توصیفی و تحلیلی بوده و از داده ها و اطلاعات جمعیتی، اشتغال، صنعت، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، شهرداری و وسعت و کاربری های موجود در مرکز آمار ایران و طرحهای هادی و جامع شهری و مقایسه آنها در دوره های مختلف 1335 تا 1390 و نقشه های توپوگرافی محل استفاده شده است. یافته ها نشان میدهد که شهر اردکان چهار مرحله توسعه شهری را پشت سر گذاشته است. قناتها نقش اساسی در پیدایش شهر و سپس چاه های عمیق و نیمه عمیق و انتقال آب از زایندهرود، تاثیر مهمی در تحول و توسعه فیزیکی اردکان داشته اند. عوامل افزایش جمعیت، گسترش وسعت شهر سالهای 1335 تا 1390، وجود چهار محور ترانزیتی مهم، گسترش زیاد بخش صنعت، اشتغال و آموزش در محور ارتباطی شمال- جنوب به ویژه محور اردکان- نایین و سمت غربی شهر، وجود و گسترش اماکن مذهبی در محله های مختلف و وجود 600 هکتار اراضی بایر به صورت پراکنده در سطح شهر در توسعه فیزیکی اردکان نقش بسیار مهمی داشته اند. به علت محدودیت هایی که در بخشهای شمالی، شرقی و جنوبی شهر وجود دارد، توسعه فیزیکی آن به سمت این مناطق نامناسب است.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، توسعه شهری، توسعه کالبدی، روند تکوین، اردکان یزد
  • علی اکبر حیدری صفحه 73
    معبد آناهیتا در کنگاور بزرگترین تکبنای سنگی ایران است. سنگ بنای نخستین این معبد در عصر هخامنشیان نهاده شد. در دورانهای بعد ساخت آن ادامه یافت و در دوره ساسانیان تکمیل گردید و به نحو احسن مورد بهره برداری قرار گرفت. بر اساس شواهد تاریخی، این معبد آتشکدهای برای ارج نهادن به مقام الهه آب (آناهیتا) بود. این بنا پس از ورود اسلام دستخوش تغییرات بسیاری شد که پاره ای از آنها طبیعی یا انسانی بودهاند. آنچه از بازمانده های این بنا پس از سوانح طبیعی و یا تخریبهای انسانی سهوی و یا عمدی، امروزه در اختیار است، به طور دقیق نمیتواند فضای معماری و کالبدی واقعی آن را آشکار نماید. پژوهشگران حتی در تاریخ ساخت و نوع کاربری آن نیز اختلاف نظر دارند. پژوهشهایی که تا به امروز در مورد این بنای عظیم انجام گردیده، هیچیک به طور خاص به معماری معبد آناهیتا با تاکید بر چگونگی فضای آن نپرداخته است. قریب به اتفاق این پژوهشها به تحلیل یافته های باستانشناسی بسنده و اکتفا کرده اند. با تحقیقی که توسط نگارندگان انجام گرفت، اطلاعات جدید و ارزشمندی درباره چگونگی معماری معبد آناهیتا به دست آمد. بعضی از کاوشگران سعی در ارائه تصاویر و نقشه های خیالی و نه چندان دقیق از طرح معماری- سازهای بنای اولیه معبد داشته اند که برخی از آنها در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. این مقاله به تحلیل فضای معماری معبد آناهیتا کنگاور پرداخته است. توصیف مورخان و سیاحان شرقی و غربی از بنای معبد آناهیتا، ارائه نظر خبرگان و صاحبنظران معمار درباره سبک معماری آن، ویژگی های معماری ایران در معبد آناهیتا، یافته های مرتبط با معماری بنا که در کاوشهای باستانشناسی به دست آمده، مجموعه اطلاعاتی است که به آنها پرداخته شده است. در پایان، بر اساس ویژگی های معماری ایرانی، تحلیلی بر کلیه اطلاعات معمارانه بنای معبد آناهیتا با تاکید بر تحلیل فضای معماری بنا انجام گرفته است، که تا حدی بر هویت معماری این بنا دلالت دارد.
    کلیدواژگان: معبد آناهیتا، کنگاور، معماری ایرانی، معماری پارتی، معماری پیش از اسلام
  • پیروز حناچی، مرضیه آزاد ارمکی صفحه 87
    چیذر اگر نه برای همه تهرانیان حداقل برای اهالی شمیرانات هویتی آشنا دارد. محلهای که از یک سو به عنوان بافتی تاریخی حائز اهمیت است و از سوی دیگر به عنوان بافتی فرسوده درگیر مشکلات خاصی است. از منظر این مقاله هر گونه اصلاح و طراحی برای بهبود فضایی این محله باید افزون بر تاملات کارشناسی با توجه به تجربه، خاطرات و علائق ساکنان و ذینفعان صورت پذیرد. از این رو، این مقاله با عطف توجه به اهمیت مشارکت شهروندان، به گروه سنی خاصی از شهروندان نظر دارد که در طراحی ها کمتر در نظر گرفته میشوند. ساختمانها و محله ها توسط بزرگسالان طراحی میشود، در حالی که عموما توسط کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. در زمان طراحی، بزرگسالان به معیارهایی چون اجرایی بودن، حفظ انرژی، زیباییشناسی و مسائل اقتصادی توجه بسیار دارند. به طور حتم این موارد اهمیت بسزایی دارد، اما هیچ ارتباطی با تجارب کودکان ندارد. تجربه بزرگسالان از فضا بر پایه نحوه استفاده آنها از مکان تعریف میگردد، در حالی که کودکان در جستجوی این هستند که هر فضا چه میگوید و چگونه باید با آن مواجه شد و تجربهاش کرد. این مقاله با بهرهمندی از روش پیمایش به بررسی تجربه و حس نوجوانان چیذری از فضاهای مختلف محلهشان میپردازد و میکوشد تا دستاوردهای یک پژوهش را که به هدف نخست، «حساسسازی» نوجوانان به فضا و معماری و دوم، دریافت حس، ذوق و نظر ایشان از فضای محله چیذر انجام شده است را ارائه نماید. یافته ها نشان میدهد که باید تاملی جدی در بازسازی فضاهای محلی با در نظر گرفتن حس و تجربه کودکان محله صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت، الگوها، حس نوجوانان، چیذر، فضا، معماری برای کودکان
  • محمد مهدی گودرزی سروش، بهناز امین زاده گوهرریزی، محمد نقی زاده صفحه 99
    مقاله حاضر با عنوان تجلی اندیشه اسلامی در شهر با حضور مدرسه در محله به روش توصیفی – تحلیلی – استنباطی به بررسی چگونگی تجلی تفکر و اندیشه اسلامی در محله میباشد. و بر آن است چگونگی تاثیرپذیری کالبد شهر و معماری از جهان بینی و تفکر و اندیشه یک قوم و ملت را کنکاش نماید. و چگونه شهر با نوع تفکر و جهان بینی با ترکیب از فرهنگ و الگوهای رفتاری میتواند معنا و مفهومی متفاوت پیدا نماید. فلسفه زندگی انسان، برگرفته از جهان بینی آن میباشد و جهان بینی اسلام با محوریت توحید و یکتاپرستی معنا و مفهوم خاصی به زندگی مسلمانان بخشیده است و برای هدایت بشریت با ارائه اصول و معیارها و همچنین بایدها و نبایدها طریقتی را برای شریعتی مقدس جهت رسیدن به کمال هستی تبیین نموده است. و قرآن با سوره علق و حکم به «خواندن» به پیامبر (ص) نازل شد و حس تفکر و پرسشگری انسان تهییج شد و در شهر بصورت فضای تربیتی تجسم پیدا نمود. قرآن کریم با دعوت به تفکر و تعقل و ایجاد حس پرسشگری توانسته است از 1400 سال پیش انسان را به تحقیق و پژوهش دعوت نماید. و رفته رفته کالبدی برای آن تعریف نموده و به آن حس مکان و تقدس دهد. و با حضور در محله، معنا و مفهومی خاص به شهر اسلامی داده است. حضور مدرسه در اصل حضور روحیه جستجوگری و پرسشگری دینی است. به گونهای که فرد قادر به کشف و طرح مسئله، فرضیه ها، گردآوری اطلاعات، توانایی تجزیه و تحلیل یافته ها و نتیجه گیری گردد.
    در این مقاله با پیش فرضهای برگرفته از جهان بینی اسلامی بدنبال معنا و مفهوم حضور مدرسه در مرکز محله براساس تفکر واندیشه اسلامی هستیم و از نقش کاربردی و مادی آن در تئوری های غربی فراتر رفته و به معنا و چگونگی تجلی تفکر و اندیشه اسلامی در شهر را با حضور مدرسه در محله کنکاش میکنیم
    کلیدواژگان: مدرسه، محله، شهر اسلامی، معماری اسلامی، جهان بینی اسلامی
|
  • Abdolhamid Noghrekar, Mohmmad Manan Raeisi Page 5
    The subject of quality and quantity of manifestation of Islamic identity in the architecture of Islamic era is one of the topics around which there are many diverse views among thinkers. Some scholars believe in the maximum reflection of Islamic contents in the architectural works of this age. Oppositely، some others thinkers express the minimum reflection of Islamic identity and deny the existence of any kind of relation between the contents of religion and these works. In this article، a third standpoint is presented on this topic، upon which، the belief in relative manifestation of Islamic content and identity in form and body of architecture of Islamic age is a logical principle. The article puts forth this basic principle that Islam as an intellectual and ideological school of thought has put forth certain conceptual facts on the domain of art which is reflected in the ideas and ideals of artists and architects. These basic and fixed facts can appear in thousands of phenomena in a relative form through a certain process with the creative effort of artists. In this article، while adopting a historical-interpretive approach، and joint utilization of reasoning-logical method and based on religious documented texts، this claim will be proved. The basic pillar in proving this hypothesis، is the principle of detachment of theoretical، practical phrases and examples in the Islamic wisdom which will be elaborated.
    Keywords: Islamic Identity, Architecture of Islamic Ages, Theoretical Wisdom, Practical Wisdom, Truth, oriented Attitude, Justice, centered Attitude
  • Hosein Kalantari Khalilabad, Reza Molahoseini Ardakani Page 39

    District is one of the outstanding elements in Iranian-Islamic urban development and district-oriented attitude is one of the symbols of place affiliation and district prejudice which form a part of urban identity. District-oriented attitude depends on various factors. Most of the researches which have been performed express the roots of these affinities from the perspective of cultural, religious, and race difference of districts. However, the present research is an attempt to study the role of urban development models in district-oriented attitude differences in two similar cities from the cultural, geographical, religious and race perspectives. District-oriented attitude in cities of Ardakan and Meybod in Yazd province has noticeable differences with a great cultural and geographical homogeneity which is connected together today. Based on the assumption of this research, one of the most important reasons for these differences, is the model of urban development of these two cities and positions of districts in them. On the basis of findings of this descriptive-analytical research which has been obtained through library study method, field researches and interview with authorities, the model of urban development of complexes and single units of Ardakan and the scattered and multi-center model of urban development in Meybod, also the difference in the application of three basic elements of Iranian –Islamic urban development, i.e the ideological, economic, defense elements and following that the difference of the role of districts in these two cities have made differences in the type, continuation and intensity of district-oriented attitude in these two cities whose manifestations can be observed in the course of history in these two cities.

    Keywords: District, oriented Attitude, Iranian, Islamic Cities, Urban Development Model, Ardakan, Meybod
  • Maryam Singeri, Sarvenaz Abdoli Naser Page 53
    The necessity of paying attention to saving، in particular saving in fossil energy consumption has made the sustainable development change into one of the very important and prevailing topics at international level. Based on the existing statistics، the increase of energy consumption in Iran is more than 5 times of global consumption. Amid these، residential units with unceasing use consume one third of national energy. The external envelop of unit، in addition to being considered as the third skin of human، is a border between inside and outside، a wall between human and climatic factors of outside environment. The present article deals with the study of climatic approaches of Tabriz in two traditional and modern urban texture and their comparative assessment. The research related to this article، has been conducted based on survey، causative and comparative methods and the purpose is to analyze the indexes of energy، materials and openings in the samples under consideration and their comparison. The conducted calculations confirm that the rate of levels of openings in the envelope of traditional houses in Tabriz is 15 to 35 percent and in the envelop of modern houses is 27 to 41 percent. In addition، with regard to thickness and materials in use، the thermal resistance in the envelop of historical units 0. 59 to 0. 92 m2c/w and in modern units 0. 36 to 0. 38 m2c/w. It can be learned that the external envelop of Tabriz traditional buildings have a less thermal loss as compared with modern buildings and they are in compliance with the principles of sustainable architecture.
    Keywords: Housing, External Envelop, Traditional, Modern Housing, Tabriz Climate, Sustainability
  • Kamal Omidvar, Mohammad Reza Hatefi Page 63
    The phenomenon of urban settlement has created certain changes in physical، economic، cultural and social structure of cities. Ardakan city is located in the north of Yazd city. With regard to the growth of population، the physical development of this city has been in the horizontal direction and the constant expansion of urban constructions has destructed agricultural fields and gardens around the city. This article is an attempt to study the physical change and development of Ardakan. The research method is a combination and uses the field، historical، descriptive and analytical methods. Furthermore، the data of population، employment، industry، culture، social، educational، municipality’s، area and existing use in Iranian Statistical Center and urban pilot projects and their comparison in different periods from 1956 to 2012 and finally the place topographical maps have been used. The findings show that Ardakan city has passed four urban development stages. Qanats have had a basic role in the formation of city and then deep and semi-deep wells and transfer of Zayanderood water، all have had important roles in physical development of Ardakan. The factors of population increase، the expansion of city area from 1956 to 2012، the presence of four important transit routes، development of industry، employment and education in the link axes of north-south specially the pivot of Ardakan-Nayeen and the western part of the city، the presence and expansion of religious places in different districts and the 600 hectares of scattered uncultivated lands at city level have played important roles in the physical development of Ardakan. Due to limits in northern، eastern and southern parts of city، its physical development towards these regions is unfavorable.
    Keywords: Physical Development, Urban Development, Physical Development, Evolution Trend, Ardkan of Yazd
  • Ali Akbaar Heidari Page 73
    Anahita temple (located in Kangavar) is Iran’s biggest stone building which some parts of it were first built in the Achaemenian period and then finished bit by bit all the way through to the Sassanian period. According to historical evidence, this temple was an altar for paying respect to the eminence goddess of water, “Anahita”. This building has changed a lot through time (natural or man-made causes), specially after Islam. What is left of this building after all the damage that has been done to it through time, can’t really tell us anything about its true history and architectural/skeletal identity? Researchers even disagree on its building date and usage. Researches that have been done on this particular building, never indicated anything about its true architecture and identity, they all looked at the subject from its archeological aspect and what was left of it. With the researches done on this building by the writers, new and very important information on the temple’s architecture have been discovered. (Former researchers have established fictional pictures or plans of how the real architecture was, some of which is shown in this article).The authors of this article are after finding the temple’s true Persian identity through an architectural analysis. The descriptions given by eastern and western historian and sailors from the temple, professionals’ ideas and researches about the style of architecture used, Persian properties of the temple, archeological information on the architecture of this temple, and the important aspects of other architectures are some of the information discussed in this article.In the end an analysis has been done according to the Persian of the architecture of the temple, revealing the buildings’ true identity.
    Keywords: Anahita Temple Kangavar, Iranian architecture, Sasanian Architecture, Parthian Architecture, Pre, Islamic architecture
  • Pirooz Hanachi, Marziyeh Azad Armaki Page 87
    Chizar، if not to all Tehranian but for the inhabitants of Shemiranat has a familiar identity. It is a district important from historical texture on one side، and on the other side، as a degraded texture، is involved in specific problems. From the perspective of this article، any kind of correction and design for space improvement of this district، should be done in accordance with expert-advice concerns in addition to paying attention to experience، memories and interests of inhabitants and beneficiaries. So، considering the importance of contribution of citizens، this article pays attention to a specific age group of citizens which are less taken into consideration in designs. Buildings and districts are designed by adults، whereas they are used mainly by children. At the time of design، adults pay much attention to standards such as applicability، energy preservation، aesthetics and economic issues. For sure، these cases are of great significance but they do not have any connection with the children experiences. The experience of adults of space are defined based on their method of use of these places، whereas children are searching to see what every space says and how to encounter with it and experience it. Using the survey method، this article studies the experience and sense of young adults in Chizar district in respect of different spaces of their districts. It tries to present the outcome of a research which has been conducted to first ‘sensitize” the young adults to space and architecture and second to sense perception and taste and their views of Chizar district space. The findings show that a serious deliberation needs to be made in reconstruction of local spaces by considering the sense and experience of the children of the district.
    Keywords: Participation, Models, Young Adults Sense, Chizar, Space, Architecture for Children
  • Mohammadmehdi Goodarzisoroush, Behnaz Aminzadeh Goharrizi, Mohammad Naghizadeh Page 99
    This paper investigates the way of manifesting Islamic thinking and reflection in the neighborhood with a descriptive - analytical - deductive method، and aims to explore the quality of urban fabric and architecture influenced by the ideology and thoughts of a nation. Philosophy of human life is derived from its ideology. Islam’s ideology which is based on monotheism، has given a special meaning to the Muslims’ lives، and by providing principals and criteria and also Dos and Don’ts has defined a specific path for a sacred religion to achieve the perfection of life. Quran was revealed to the Prophet with the Sura “al-Alaq” and the verdict to “read”; thus the thinking and questioning feeling of mankind was agitated، and then embodied as educational space in the city، so that the mosques and schools were born. The Holy Quran’s calling for thinking، reasoning and sense of questioning in humans has been able to encourage them to research since 1400 years ago، gradually create a physical definition for it and give it a sense of place and holiness. Presence of school in the neighborhood has given a special meaning to the Islamic city، and is indeed the presence of religious searching and questioning spirit so that one is able to explore and question، present hypotheses، collect data، and finally analyze the findings and conclusions. With the presumptions derived from Islamic ideology، this paper aims to seek a meaning for the presence of school in the neighborhood center based on Islamic thoughts، going beyond its operational and material roles in Western theories and exploring the way of manifesting the Islamic thought in the city with the presence of school in the neighborhood
    Keywords: Iranian, Islamic school, Neighborhood, Islamic City, Islamic Architecture, Islamic Ideology