فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1392)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 76، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسحق علی صابری، فریدون سرگلزایی اول، محمدرضا عرب، صدیقه ابراهیمی پور صفحات 151-161
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه، پوشش مستقیم پالپ دندان گربه توسط دو ماده اکتا کلسیم فسفات (OCP) و کلسیم هیدروکسید (CH) و ارزیابی پاسخ های بافتی به آنها بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق 72 دندان پرمولر 9 قلاده گربه انتخاب و به سه گروه (دو گروه آزمایشی و گروه کنترل) تقسیم گردیدند. در گروه های آزمایشی، عمل پوشش پالپ توسط دو ماده OCP و CH انجام شد و در گروه کنترل، از هیچ ماده پوشاننده ای استفاده نگردید. تمامی حفره های ایجاد شده پس از پوشش پالپ، با گلاس آینومر نوری ترمیم شد. نمونه برداری در طی هفته های دوم، چهارم و هشتم پس از پوشش مستقیم پالپ انجام و پس از طی مراحل آماده سازی بافتی، بلوکهای پارافینی تهیه گردید. پس از تهیه مقاطع و انجام رنگ آمیزی، متغیرهای مربوطه توسط میکروسکوپ نوری اندازه گیری و با استفاده از تست های Mann-Whitney و Chi-square مورد ارزیابی قرار گرفت (05/0= α).
    یافته ها
    در نمونه های دو هفته ای، در هر سه گروه التهاب خفیف تا شدید ملاحظه گردید و در گروه های آزمایشی نسج سخت (پل عاجی) در هر دو گروه تشکیل شد که در گروه CH بارزتر بود و دارای تفاوت معنی دار آماری با گروه OCP بود (001/0> P). در نمونه های چهار هفته ای میزان نسج سخت ساخته شده بیشتری در هر دو گروه آزمایشی مشاهده شد و در گروه CH بارزتر و دارای تفاوت معنی دار آماری (003/0> P) همانند گروه های دو هفته ای بود. در نمونه های هشت هفته ای ‎، علیرغم افزایش ضخامت نسج سخت در هر دو گروه، تفاوت معنی دار آماری در بین آنها دیده نشد (05/0 < P)، اما در گروه OCP از پیوستگی بهتری نسبت به گروه CH برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نسج سخت ساخته شده در گروه کلسیم هیدروکساید با پیشرفت زمان به دلیل ایجاد تخلخل در آن، از سیل مناسبی جهت حفاظت پالپ در مقایسه با گروه اکتا کلسیم فسفات برخوردار نمی باشد.
    کلیدواژگان: اکتا کلسیم فسفات، کلسیم هیدروکسید، پوشش مستقیم پالپ
  • مهشید محمدی بصیر، الهام طباطبایی قمشه *، محمد باقر رضوانی، زینب رفیعی، زهرا ملک حسینی صفحات 162-170
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی و تحقیق بر روی یک ماده گیاهی (Seidlitzia Rosmarinus) ساخت گروه تحقیقاتی طب سنتی دانشگاه شاهد، به منظور یافتن جایگزینی ایمن تر برای مخلوط اسید- ابرزیو در تکنیک میکروابرژن بود، تا درصورت دست یابی به نتایج موفقیت آمیز، بتوانیم استفاده روتین از آن را توصیه نماییم.

    روش بررسی

    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی بود، 72 دندان متعلق به 9 بیمار در سه گروه 1- فلوئورزیس خفیف (34 دندان)، 2- متوسط (14 دندان) و 3- شدید (24 دندان) قرار گرفتند. نیمی از دندان ها در هر گروه با مخلوط HCL-Pumice 18 درصد و نیم دیگر با ماده گیاهی شاهد مورد درمان قرار گرفتند. بدین ترتیب که در هر بیمار نیمه راست قدامی با مخلوط HCL-Pumice 18 درصد و نیمه سمت چپ (سمت قرینه) توسط ماده گیاهی مورد درمان قرار گرفت. قبل و پس از درمان، فوتوگرافی هایی با شرایط کاملا یکسان تهیه شد. درمورد مخلوط اسید- ابرزیو، در هر مرحله از درمان، مخلوط به مدت 30 ثانیه به کار رفت و درصورت نیاز درمان تا حداکثر 10 دقیقه ادامه می یافت. درمورد مخلوط گیاهی، سقف زمانی توسط سمپتوم های کلینیکی بیمار و یا از دست رفتن کانتورلبیال تعیین می گردید. درمواردی که مخلوط گیاهی موفق به حذف کامل ضایعات نمی شد، درمان با مخلوط HCL-Pumice ادامه می یافت. پس از شستشوی کامل دهان، دندان های مورد درمان به مدت 4 دقیقه فلوئورایدتراپی شدند. سپس اسلایدهای قبل و پس از درمان توسط دو نفر مشاهده گر غیردرگیر در مطالعه ازنظر سه شاخص زیبایی (وسعت لکه های مات و سفید، شدت و وسعت بدرنگی)، بررسی شد. درنهایت آنالیزهای آماری، پس از تعیین ضریب توافق مشاهده گران، با استفاده از آزمون های Kruskal-Wallis، Wilcoxon’s و Scheffe انجام گرفت.

    یافته ها

    در آزمون ضریب توافق Kappa میزان توافق دو ناظر با یکدیگر بالای 3/81 درصد مشاهده شد. همچنین طبق آزمون T زوجی بین دو پاسخ داده شده توسط هر ناظر، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 P>). طبق آزمون Wilcoxon’s مخلوط HCL-Pumice 18 درصد در همه شدت های فلوئورزیس دندانی منجر به بهبود شاخص های زیبایی گردید. اما ماده گیاهی تنها درمورد وسعت لکه های سفید در گروه 1 و شدت و وسعت بدرنگی در گروه 2، منجر به تفاوت آماری معنی داری بین قبل و پس از درمان گردید (05/0 P<). ضمن اینکه تنها درمورد کاهش شدت بدرنگی در گروه 2، این دو تکنیک از لحاظ آماری با هم برابر بودند و در باقی موارد مخلوط اسید، ابرزیو نسبت به مخلوط گیاهی شاهد موثرتر بود (05/0 P <).

    نتیجه گیری

    مخلوط HCL-Pumice سبب کاهش شدت بدرنگی در انواع فلوئورزیس دندانی می گردد. مخلوط گیاهی شاهد به اندازه مخلوط HCL-Pumice در کاهش بدرنگی ها موثر نمی باشد.

    کلیدواژگان: فلوئورزیس، میکروابرژن، مخلوط گیاهی
  • مرضیه علی خاصی، راضیه خان محمدی، سمیه نیاکان صفحات 171-177
    زمینه و هدف
    با پیشرفت در مواد دندانی و تکنیک های جدید ساخت سرامیک ها، خواسته های زیبایی بیماران و تمایل آنان برای داشتن رستوریشن های هم رنگ دندان افزایش یافته است. امروزه سیستم های زیرکونیایی، بسیار مورد توجه قرار گرفته ولی علیرغم استحکام بالا یکی از مشکلاتش اپک نما بودن رستوریشن و شکست در حصول رنگ موردنظر می باشد. با توجه به محدود بودن مطالعات انجام شده درمورد تاثیر رنگ آمیزی روی خصوصیات زیرکونیا، تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر رنگ آمیزی بر روی استحکام خمشی سرامیک Rainbow با بیس زیرکونیا صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی - آزمایشگاهی از بلوک های سرامیکی Rainbow (Dentium، Korea)، 40 عدد نمونه دیسکی شکل (به قطر 15 میلی متر و ضخامت 1 میلی متر) تهیه شد و نمونه ها جهت رنگ آمیزی به 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند. سه گروه از نمونه ها براساس نمونه رنگ ویتا و طبق زمان پیشنهادی کارخانه (3 ثانیه) با رنگ های D3، B3، A3 رنگ آمیزی شدند و 10 نمونه نیز جهت کنترل بدون رنگ باقی ماندند. استحکام خمشی Biaxial نمونه ها ارزیابی شد و به منظور بررسی ترکیب عناصر موجود در رنگ مورد استفاده برای رنگ آمیزی سرامیک، نمونه ها پس از شکست تحت آنالیز EDX (Energy Dispersive X-ray Microanalysis) قرار گرفتند. سپس تمامی داده ها توسط آزمون آماری One-way ANOVA و تست های Post-hoc مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    استحکام خمشی در نمونه های بدون رنگ آمیزی، در سرامیک های رنگ آمیزی شده با رنگ A3، دیسک های رنگ آمیزی شده با رنگ B3 و نمونه های رنگ آمیزی شده با رنگ D3 به ترتیب 93/1061، 16/819، 10/1100و 48/825 مگاپاسکال برآورد گردید و بین گروه ها اختلاف آماری معنی دار یافت شد (001/0> P). بیشترین مقادیر استحکام خمشی در دیسک های رنگ آمیزی شده با رنگ B3 و گروه کنترل گزارش گردید که تفاوت آماری مشخصی با نمونه های A3 و D3 نشان دادند و آنالیز EDX هم تفاوت مشخصی را بین ترکیب عناصر رنگ های مختلف نشان داد.
    نتیجه گیری
    استحکام شکست سرامیک Rainbow تحت تاثیر عامل رنگ آمیزی یا نوع رنگ به کار رفته در بیس آن می باشد.
    کلیدواژگان: زیرکونیا، رنگ، استحکام
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، مجید موسوی نسب، نجمه پور محمدی صفحات 178-184
    زمینه و هدف
    ادهزیوهای مختلف با محتوای حلال متفاوت ممکن است دارای میزان تبخیر حلال مختلفی باشند. میزان جریان هوای پوار بر روی ادهزیوهای مختلف می تواند تاثیر متفاوتی را بر روی تبخیر حلال داشته باشد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان تبخیر حلال در ادهزیوهای سلف اچ و توتال اچ در زمان های مختلف خشک کردن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه از 5 نوع ادهزیو Excite، Prime & Bond NT، UNO، Single Bond، SE Bond Prime استفاده شد. از هرکدام از این ادهزیوها وزن 12 قطره در هر یک از زمان های 5، 15 و 30 ثانیه قبل و بعد از اعمال جریان هوا اندازه گیری شد. درصد کاهش وزن به عنوان معیار مقایسه نمونه ها استفاده شد. از آزمون های آماری آنالیز Two way ANOVA و تست Tukey جهت بررسی داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    ادهزیوهای استن بیس نسبت به سایر ادهزیوها تبخیر حلال بیشتری را نشان دادند (01/0 P<). P&B NT در تمام زمان های خشک کردن با هوا بیشترین کاهش وزن را نشان داد (01/0 P<). ادهزیوها مقادیر مختلف تبخیر را در زمان های مختلف خشک کردن با هوا نشان دادند (01/0 P<).
    نتیجه گیری
    ادهزیو هایی که استن و یا الکل را به همراه آب به عنوان حلال دارند، رفتار های پایدارتری را نسبت به مواردی که به طور خالص از ادهزیو های آبی استفاده می شود، نشان می دهند و شرایط نگهداری مساعدتری دارند.
    کلیدواژگان: ادهزیو، سلف اچ، تبخیر، حلال
  • پروین خادم، سید ابراهیم جباری فر، مریم حاجی احمدی، سوسن صادقیان، محمد صفایی صفحات 185-193
    زمینه و هدف
    سلامت دهان شامل سلامتی دهان و بافت های مربوطه است که امکان فعالیت های روزانه و روابط اجتماعی مطلوب را بدون ناراحتی فراهم می آورد. این مطالعه توافق بین والدین و کودکان 14-11 ساله در گزارش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان کودک در شهر اصفهان را مورد بررسی قرار داد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است. به منظور انجام این پژوهش 128 جفت والد-کودک 14-11 ساله از مدارس ابتدایی و راهنمایی شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب گردید و از آنها خواسته شد تا به پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان (Child Perception Questionnaire) PPQ (Parent Perception Questionnaire)، CPQ پاسخ دهند. پرسشنامه ها کیفیت زندگی را در 4 حیطه علایم دهانی، نقص عملکردی، سلامت احساسی و اجتماعی مورد بررسی قرار دادند. جهت بررسی توافق بین والد-کودک از ضریب توافق داخلی (ICC یا Intra correlation Coefficient)، ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن و ضریب ثبات داخلی استفاده شد (05/0= α).
    یافته ها
    میزان توافق بین نمره کل شاخص های 14-11 PPQ و 14 -11 CPQ و حیطه های آنها 81/0 و 67/0- به دست آمد. بیشترین توافق در حیطه سلامت احساسی و به صورت بسیار عالی (83/0 ICC=)، سپس در حیطه های نقص عملکردی (80/0 ICC=)، سلامت اجتماعی (69/0 ICC=) و علایم دهانی (64/0 ICC=) گزارش شد. مطابق آزمون پیرسون بین 14-11 CPQ و 14-11 PPQ (81/0= r)، ارتباط معنی دار وجود داشت (01/0> P).
    نتیجه گیری
    والدین به خصوص والد مادر می تواند گزارشگر مکمل کیفیت زندگی و حیطه های آن باشد. هرچند برای آنکه اطلاعات سلامت دهان و دندان به صورت کامل برای نیازسنجی فراهم گردد نظر کودک و والد هر دو مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کودکان، والدین
  • عبدالرحیم داوری، مریم کشفی *، ابراهیم عطایی، علیرضا دانش کاظمی صفحات 194-202
    زمینه و هدف

    مواد بلیچینگ علاوه بر تاثیر روی ساختمان دندان، روی خصوصیات ترمیم ها و مواد ترمیمی نیز موثر هستند. هدف از این مطالعه in vitro ارزیابی اثر رژیم های بلیچینگ مختلف روی سختی سطحی چهار ماده ترمیمی هم رنگ دندان بود.

    روش بررسی

    تعداد 80 نمونه از 4 ماده ترمیمی کامپوزیت رزین میکروهیبرید Z250 (3M، ESPE)، نانوهیبرید Z350 (3M، ESPE)، پک شونده P60 (3M، ESPE) و یک گلاس آینومر اصلاح شده با رزین Vitremer (3M، ESPE) ساخته شده و بعد از 24 ساعت با دیسک های پالیش (3M، ESPE) Soflex پالیش شدند. سپس نمو ن ه ها در دو گروه Office bleach و Home bleach قرار داده شدند: در گروه Office bleach تعداد 40 نمونه (10 نمونه از هر ماده) با هیدروژن پراکساید 5/37% به مدت 30 دقیقه در دو جلسه با فاصله 7 روز بلیچ شد. در گروه Home bleach تعداد 40 نمونه (10 نمونه از هر ماده) با کاربامید پراکساید 22% به مدت 6 ساعت در روز برای 2 هفته بلیچ شدند. تست سختی سنجی ویکرز قبل از شروع بلیچینگ (Baseline) و پس از آن بر روی نمونه ها انجام شد و داده ها توسط آنالیزهای آماری واریانس بررسی شد.

    یافته ها

    دو رژیم بلیچ تست شده به طور معنی داری سختی سطحی چهار ماده ترمیمی را کاهش دادند که در کامپوزیت Z250 در گروه Office bleach عدد سختی قبل و بعد از بلیچ به ترتیب 30/95 و 67/92 کیلوگرم بر میلی متر مربع (011/0 P=) و در گروه Home bleach، 38/95 و 39/92 کیلوگرم بر میلی متر مربع (001/0 P<) بود. در کامپوزیت Z350 در گروه Office bleach عدد سختی قبل و بعد از بلیچ به ترتیب 29/98 و 41/92 کیلوگرم بر میلی متر مربع (001/0 P<) و در گروه home bleach، 35/97 و 44/93 کیلوگرم بر میلی متر مربع (001/0 P<) بود. در کامپوزیت P60 در گروه Office bleach عدد سختی قبل و بعد از بلیچ به ترتیب 10/103 و 19/96 کیلوگرم بر میلی متر مربع (045/0 P=) و در گروه Home bleach، 61/102 و 16/98 کیلوگرم بر میلی متر مربع (001/0 P=) بود. در گلاس آینومر نوری Vitremer در گروه Office bleach عدد سختی قبل و بعد از بلیچ به ترتیب 79/56 و 41/49 کیلوگرم بر میلی متر مربع (004/0 P=) در گروه Home bleach، 17/54 و 50/46 کیلوگرم بر میلی متر مربع (001/0 P<) بود. تفاوتی بین دو ماده بلیچ مشاهده نشد (365/0 P=).

    نتیجه گیری

    عوامل سفیدکننده دندان می توانند باعث کاهش سختی سطحی مواد ترمیمی هم رنگ دندان شوند.

    کلیدواژگان: بلیچینگ، کامپوزیت، گلاس آینومر
  • محسن امین سبحانی، حسن رزمی، مونا صادق صفحات 203-210
    زمینه و هدف
    موفقیت در درمان کانال ریشه نیازمند دانش کامل از آناتومی دندان و مورفولوژی کانال ریشه است. برای دندان های پرمولر دایمی مندیبل تنوع زیادی در تعداد و شکل کانال ها در هر ریشه، تعداد ریشه ها و بروز فیوژن ریشه در منابع گزارش شده است. روش های مختلفی برای بررسی آناتومی و مورفولوژی سیستم دندانی استفاده شده است یکی از این روش ها استفاده از (CBCT) Cone Beam Computed Tomography است که از محدودیت های رادیوگرافی دو بعدی کاسته و اشعه کمتری نسبت به سایر تصویربرداری های سه بعدی دارد. هدف از این مطالعه بررسی آناتومی و مورفولوژی دندان های پرمولر اول و دوم مندیبل بیماران با استفاده از تصاویر تهیه شده با (CBCT) در یک جمعیت ایرانی بود.
    روش بررسی
    در این طرح برای بررسی آناتومی و مورفولوژی دندان های پرمولر مندیبل از 400 (CBCT) (افراد 20-60 سال) که به دلایل مختلف تهیه شده است، استفاده گردید و دندان های موجود در این تصاویر (CBCT) در سه بعد Axial، Coronal، Sagital مورد بررسی قرار گرفتند. طول دندان ها، تعداد ریشه ها، تعداد کانال ها، تایپ کانال ها، جهت و میزان انحراف ریشه دندان ها و تاثیر جنسیت در هر کدام از موارد مذکور بررسی شدند. برای بررسی تحلیلی از آزمون T داده های مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین طول پرمولر اول و دوم مندیبل به ترتیب 7/22 و 8/22 میلی متر به دست آمد. تعداد ریشه ها و کانال ها در دندان پرمولر اول و دوم مندیبل به ترتیب 4/98% و 2/98% تک ریشه و 3/87% و 1/93% تک کانال بودند. در دندان پرمولر اول و دوم مندیبل میزان بروز تعداد کانال ها براساس تقسیم بندی ورتوچی به ترتیب تایپ 1: 7/90% و 8/90%، تایپ 2:0/2% و 8/2%، تایپ 3:4/3% و 1/3%، تایپ 4:6/1% و 1/2% و تایپ 5:3/2% و 5/1% بود. در هیچ یک از موارد بالا تفاوت آماری معنی داری بین دو جنس زن و مرد دیده نشد (001/0> P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه تاکید دارد که دندانپزشک می تواند اطلاعات ارزشمندی درمورد آناتومی و مورفولوژی کانال ها با استفاده از CBCT به دست آورد.
    کلیدواژگان: آناتومی، مورفولوژی، ریشه، Cone، bean Computed tomography
  • رزا حقگو، محمد باقر رضوانی، سمیه کاملی * صفحات 211-217
    زمینه و هدف

    ذرات فلزی در اندازه های نانو خصوصیات بیولوژیکی- شیمیایی و فیزیکی ویژه ای را نشان می دهند. هدف از این مطالعه افرودن مقادیر مختلف نانو ذرات نقره (0% (کنترل)، 20، 40، 80، 120 و ppm 200) بر روی خواص مکانیکال (استحکام فشاری و استحکام خمشی) یک نوع گلاس آینومر اصلاح شده با رزین بود.

    روش بررسی

    مطابق استاندارد ISO 4049 و ISO 9917 تعداد 90 نمونه در هر گروه جهت استحکام خمشی و استحکام فشاری تهیه شد. نمونه ها در 6 گروه شامل گروه کنترل (Fuji II LC improved) و گروه های حاوی نانو ذرات نقره (20، 40، 80، 120 و ppm 200) تهیه شد. سپس نمونه در آب با دمای 37 درجه سانتی گراد در زمان های 1روز و 1 ماه نگهداری شدند، سپس تحت آزمون توسط دستگاه سنجش خواص (Zwick) قرار گرفتند. سرعت تیغه دستگاه mm/min 5/0 بود. اطلاعات خام به دست آمده توسط آزمون نرمال ATukey post HOC، two-way ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در استحکام خمشی و ضریب الاستیک خمشی در غلظت های مختلف گلاس آینومر حاوی نانوذرات سیلور اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0 < P). استحکام فشاری در غلظت های ppm 20 در مقایسه با گروه کنترل (01/0= P) و همچنین ppm 40 با گروه کنترل (02/0= P) و ppm 80 (P=0) با گروه کنترل افزایش پیدا کرده بود که ازنظر آماری معنی دار می باشد. همچنین در بررسی زمان های مختلف استحکام فشاری و استحکام خمشی بعد 1 روز و 1 ماه در مقایسه با گروه کنترل (زمان صفر) افزایش پیدا کرده بود که ازنظر آماری معنی دار بود (001/0> P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت افزودن 20 تا ppm 80 درصد وزنی نانو ذرات سیلور به سمان گلاس آینومر اصلاح شده با زرین نوع Fuji II Lc، نه تنها موجب افت خواص مکانیکی نشده است بلکه آن را افزایش داده است.

    کلیدواژگان: استحکام فشاری، گلاس آینومر، سمان
  • رضا یزدانی، حمیده کلکو، محمدرضا خامی صفحات 218-223
    زمینه و هدف
    آسیب ناخواسته به دندان مجاور در حین تراش حفرات پروگزیمالی یکی از عوارض جانبی محتمل در درمان های ترمیمی است. هدف این مطالعه تعیین فراوانی آسیب های ایاتروژنیک به دندان مجاور حین تراش حفره های کلاس دو در بین دانشجویان دندانپزشکی دوره عمومی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1389 بود.
    روش بررسی
    106 دندان دایمی خلفی در دهان بیمارانی که نیاز به درمان کلاس دو داشتند و سطح پروگزیمالی دندان مجاور حفره، سالم و فاقد حفره پوسیدگی یا پرکردگی بود، انتخاب شده و توسط دانشجویان دندانپزشکی که از هدف مطالعه آگاه بودند، تراش داده شدند و سطوح مجاور پس از تراش نهایی و قبل از ترمیم با پوار هوا خشک شده و تحت نور صندلی دندانپزشکی با چشم غیرمسلح و درموارد مشکوک به آسیب با ذره بین با بزرگنمایی 3× مورد بررسی قرار می گرفتند و آسیب ها در 2 گروه خراش و شیار (خطوط افقی و عرضی) طبقه بندی و ثبت شدند. نتایج با استفاده از آزمون های Fishers exact test و Pearson chi square آنالیز شدند.
    یافته ها
    در مجموع در 5/57% موارد به سطوح مجاور آسیب وارد شده بود که 4/26% از نوع خراش و 1/31% از نوع شیار بود. از بین دانشجویانی که از نوار ماتریکس و وج گذاری در فضای اینتر پروگزیمال به عنوان وسایل پیشگیری کننده از آسیب استفاده کرده بودند، 4/53% و بقیه دانشجویان 3/57% آسیب وارد کرده بودند (05/0 < P). دانشجویان ترمیمی 3 و دختران بیشتر از دانشجویان ترمیمی 4 و پسران از وج و نوار ماتریکس برای جلوگیری از صدمه به دندان مجاور استفاده می کردند (05/0> P).
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای صدمات به دندان های سالم مجاور در حین تراش حفرات کلاس دو لزوم آموزش روش های پیشگیری و تاکید بر استفاده صحیح از آن ها جهت دانشجویان که دندانپزشکان آینده می باشند ضروری است.
    کلیدواژگان: دندان، تراش حفره، دانشجویان
  • مهسا منصوری، مریم خروشی صفحات 224-233
    پوسیدگی های درمان نشده یافته شایعی در جوامع کم درآمد می باشد. درمان پوسیدگی های دندانی در کودکان کم سن چالش برانگیز است و نیاز به مهارت بالای دندانپزشک و هزینه بالای بیهوشی عمومی برای کنترل بیمار دارد. به همین سبب روش های شیمیایی کنترل پوسیدگی پیشنهاد شده است. فلوئورید دی آمین نقره (SDF) ماده ای است که برای کنترل و توقف پوسیدگی ها مخصوصا در دندان های شیری به کار می رود. این روش غیرتهاجمی و بی ضرر بوده، کاربرد آن ساده است، به علاوه ازنظر اقتصادی به صرفه می باشد. از SDF می توان در پروژه های سلامت دهان و دندان جوامع کم درآمد به منظور درمان پوسیدگی ها استفاده کرد. در این مقاله به مروری بر فلوئورید دی آمین نقره و کاربرد آن در دندانپزشکی پرداختیم.
    کلیدواژگان: فلوئورید دی آمین نقره، پوسیدگی دندانی، کاربرد
|
  • Eshagh Ali Saberi, Fereydoon Sargolzaei Aval, Arab Mohammad Reza Mohammad Reza, Seddighe Ebrahimipour Pages 151-161
    Background And Aims
    The purpose of this study was to evaluate the tissue responses to octacalcium phosphate (OCP) and calcium hydroxide (CH) used as direct pulp capping (DPC) materials in cat teeth.
    Materials And Methods
    72 premolar teeth of 9 cats were selected and divided into 3 groups (Two experimental and one control group). After the cats had been anesthetized، the pulp were exposed and capped directly with OCP، CH or no capping material as control group. The cavities of all three groups were filled with Glass ionomer cement (GI). Histological evaluations were performed at two، four and eight weeks after pulp capping. After tissue preparation procedures، paraffin blocks were prepared. After preparation and staining of the sections، the relevant variables were measured by optical microscope. The results were analyzed using Mann-Whitney U and Chi-square tests (α =0. 05).
    Results
    Two weeks after pulp capping، all specimens in three groups showed mild to sever inflammation. The formation of hard tissue (dentinal bridge) at in the exposed areas of the experimental groups was more noticeable for calcium hydroxide than that of octacalcium phosphate group. These differences were statistically significant (P<0. 001). At four weeks، hard tissues were observed in both groups which were more evident for the CH group and there were statistically significant difference between two experimental groups (p<0. 003). At eight weeks، continuous hard tissues were observed in both groups and there were no statistically significant difference between them (P>0. 05)، but hard tissues continuity were better for in the OCP than that of the CH.
    Conclusion
    It seems that the formation of hard tissue in CH because of its porosities had a worse percentage in sealing of the pulp than the OCP.
    Keywords: Octacalcium phosphate, Calcium hydroxide, Direct pulp capping
  • Mahshid Mohammdi Basir, Elham Tabatabai Ghomsheh, Mohammad Bagher Rezvani, Zeinab Rafie, Zahra Malek Hoseini Pages 162-170
    Background And Aims

    The purpose of this study was research on a new herbal compound (Seidlitzia Rosmarinus) made by Traditional Medicine Research Group، University of shahed to find a safer alternative to HCL-Pumice compound technique.

    Materials And Methods

    In this randomized clinical trial seventy two anterior teeth from 9 patients were divided in to three groups according to fluorosis severity: mild (34 teeth)، moderate (14 teeth)، and sever (24 teeth). In each patient، half of the teeth were treated with “Shahed” compound and other half treated with HCL-Pumice compound. Before and after treatment، photographs were taken in both groups. HCL-Pumice treatment compound was applied for 30 seconds periods and continued for 10 minutes if necessary. In case of herbal Shahed compound the time was determined by clinical symptoms or when labial contour was dismissed، If the result was not esthetistically acceptabale for the patient، HCL-Pumice compound was applied on teeth. NaF was applied after mouth washing. The photographs of the teeth before and after treatment were reviewed by two experienced observer unaware of the treatment modality. The results were analyzed using willcoxon’s، kruskal-wallis and scheffe test.

    Results

    There was over 81. 3% acceptance between two observers and no significant differences in intraobservers evaluation (P>0. 05). Improvement in beauty indexes were observed in all degrees of dental fluorosis by 18% with HCL-Pumice compound application، but “Shahed” herbal compound induced significant reduction in the amount of white spots in mild fluorosis and stain intensity of moderate fluorosis (P<0. 05)، while the reduction in the severity of discoloration in group 2، these two techniques were statistically equivalent but in the remainder، HCL-Pumice compound was more significantly effective (P<0. 05).

    Conclusion

    HCL-Pumice compound reduces the severity of the discoloration of the teeth. Shahed herbal compound cannot reduces the discoloration like as HCL-Pumice compound.

    Keywords: Fluorosis, Microabrasion, Herbal compound
  • Marzieh Alikhasi, Razieh Khanmohammadi, Somayeh Niakan Pages 171-177
    Background And Aims
    Along with the advances in dental materials and invention of new techniques for ceramic producion، the demand for the beauty and matching restoration’s color with patient’s natural teeth is growing. Nowadays، zirconia systems are the focus of attention. Despite their strength، one of the problems with such systems is the high opacity and failing to provide the favored color. Considering few studies about the influence of shading on Zirconia، the purpose of this in vitro study was to evaluate the effect of different shading of zirconia-based ceramics on the biaxial flexural strength.
    Materials And Methods
    In this in vitro experimental study، Rainbow (Dentium، Korea) zirconia-based ceramics (the diameter of 15mm and 1mm in thick) were divided into four groups of 10 specimens. According to Vita shade guide system and manufacturer’s time recommendations (3 seconds)، three groups of disc specimens were shaded to A3، B3 and D3 colors and other ten specimens remained uncolored as control group. The biaxial flexural strength test of discs was evaluated and the elements’ composition of colors was detected by Energy Dispersiue X-ray Microanalysisd (EDX). Finally، data were analyzed using one-way ANOVA and Post-hoc tests.
    Results
    The biaxial flexural strength in non colored specimens، A3 shaded discs، B3 shaded، and D3 shaded specimens were determined 1061. 93، 819. 16، 1100. 10، and 825. 48 MPa respectively which was statistically significant among groups (P<0. 001). The statistical analysis revealed that the highest strength in B3 and non colored groups which were significantly higher than A3 and D3. EDX analysis showed significant differences among different colored compositions.
    Conclusion
    The biaxial flexural strength of zirconia cores are affected by shading and the specific selected color.
    Keywords: Zirconia, Color, Strength
  • Davari Abdolrahim, Kazemi Alireza Danesh, Mousavinasab Majid, Mohammadi Najmeh Pour Pages 178-184
    Background And Aims
    Different adhesives with different solvents may have different solvent evaporation rates. The purpose of this study was to evaluate the solvent evaporation in the self etch and total etch adhesive in different air drying times.
    Materials And Methods
    Five adhesives were used in this study: Excite، Prime & Bond NT، UNO، Single Bond، SE Bond Primer. Twelve drops of each adhesive were used for each period of air drying (5، 15، 30 sec). The percentage of mass loss was measured during each test. Data were analized using two-way ANOVA and Tukey.
    Results
    Acetone base adhesives showed more loss of mass than other adhesives (P<0. 01). P&B NT showed more loss of mass than other adhesives in all air drying times (P<0. 01). Adhesives showed different evaporation rates in different air times (P<0. 01).
    Conclusion
    Adhesives with acetone/water or alcohol/water solvent shows more stable behavior in comparison with adhesives containing pure aqueous solvents.
    Keywords: Adhesives, Self etch, Total etch, Solvent evaporation
  • Parvin Khadem, Seied Ebrahim Jabarifar, Hajiahmadi Maryam, Sadeghain Susan Susan, Mohammad Safaie Pages 185-193
    Background And Aims
    Oral health prepares us for daily activities without discomfort، and dissatisfaction. In this research، agreement level between parents and children aged 11-14 year-old in reporting child oral health-related quality of life was studied in Isfahan city.
    Materials And Methods
    In this descriptive، analytical and cross-sectional study 128 pairs of parents and children aged 11-14 were selected with random sampling technique from schools in Isfahan and were asked to complete the relevant questionnaires. The questionnaires evaluated quality of life in four fields of oral signs، functional deficits and emotional and social health. In order to evaluate child-parent agreement، intra-correlation coefficient (ICC)، Pearson’s correlation coefficient، Spearman’s correlation coefficient and intra-class correlation coefficient (ICC) were used (α=0. 05).
    Results
    The agreements between PPQ11-14 (parent perception questionnaire)، CPQ11-14 (child perception questionnaire) and the related fields were 0. 81، -0. 67. The highest agreement level (ICC=0. 83) was related to emotional health (excellent)، followed by functional deficits (ICC=0. 80)، social health (ICC=0. 69) and oral signs (ICC=0. 64). Pearson''s test showed significant correlations between CPQ11-14 and PPQ11-14 (r=0. 81) (P<0. 01).
    Conclusion
    Although parents، especially mothers، may be used as proxies for their children in relation to quality of life and related fields، the views of both should be obtained in order to fully represent child oral health-related quality of life issues.
    Keywords: Quality of Life, Children, Parents
  • Abdolrahim Davari, Maryam Kashfi, Ebrahim Ataei, Danesh Kazemi Alireza Pages 194-202
    Background And Aims

    Bleaching agents not only affect the tooth structure، but also may alter the properties of restorative materials. The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of different bleaching regimens on the microhardness of four tooth-colored restorative materials.

    Materials And Methods

    Eighty specimens of four restorative materials (Microhybrid resin composite (Z250 (3M، ESPE)، nanohybrid composite Z350 (3M، ESPE)، packable composite P60 (3M، ESPE)، and resin modified glass ionomer Vitremer (3M، ESPE)) were fabricated and were polished after 24 h with Soflex discs (3M،ESPE). Then the specimens were divided into two groups: In office bleach group، 40 specimens (10 of each restorative material) were bleached with hydrogen peroxide 37. 5% for 30 min in two sessions with 7 days interval. In home bleaching group، 40 specimens were bleached with carbamid peroxide 22%، 6 h a day for 14 days. Vickers microhardness test were done before and after bleaching (baseline). Finally data were evaluated using analysis of Variance.

    Results

    Two bleaching regimens were significantly decreased the microhardness values. In Z250 resin composite، the microhardness values before and after bleaching were 95. 30 and 92. 67 kg/mm2، respectively. for office bleaching (P=0. 011) and 95. 38 and 92. 39 kg/mm2 for home bleaching (P<0. 001). In Z350 resin composite، the microhardness values before and after bleaching were 98. 29 and 92. 41 kg/mm2، for office bleaching (P<0. 001) and 97. 35 and 93. 44 kg/mm2 for home bleaching (P<0. 001) respectively. In P60 resin composite، the microhardness values before and after bleaching were 103. 10 and 96. 16 kg/mm2، respectively. for office bleaching (P=0. 045) and 102. 61 and 98. 16 kg/mm2 for home bleaching (P=0. 001). In resin modified glass ionomer (Vitremer)، the microhardness values before and after bleaching were 56. 79 and 49. 41 kg/mm2، respectively. for office bleaching (P=0. 004) and 54. 17 and 46. 50 kg/mm2 for home bleaching (P<0. 001). There was no significant difference between two bleaching agents (P=0. 365).

    Conclusion

    Dental bleaching agents decrease the microhardness of tooth-colored restorative materials.

    Keywords: Bleaching, Composite, Glass Ionomer
  • Amin Sobhani Mohhsen, Hasan Razmi, Mona Sadegh Pages 203-210
    Background And Aims
    Successful root canal therapy requires knowledge of tooth anatomy and root canal morphology. For permanent mandibular premolars، great variety in size، shape and number of roots and root fusion expression has been reported in the literature. There is a wide variety of methods used in studies for evaluating the root canal morphology. One of these methods is Cone-beam Computed tomography (CBCT) that reduces the limitations of two-dimensional X-ray imaging، with less exposure in comparison with other 3D radiographies. Thus، this study was designed to evaluate the differences in the root and canal morphology of permanent mandibular premolars in an Iranian population by means of CBCT images.
    Materials And Methods
    We searched a database of CBCT scans and evaluated 400 (20-60 years old) patients who met the inclusion criteria and teeth in this images (CBCT) were evaluated in three dimensions (Axial، Coronal and Sagital). Tooth length، number of roots، number of canals، canal type، root curvature and the effect of gender on any of the items mentioned were evaluated. Data were analyzed using T-test.
    Results
    The average length of the first premolar of mandibular was 22. 27 mm and second premolar was 22. 28 mm. 98. 4% of the first premolar and 98. 2% of the second premolar were single root.، and 87. 3% and 93. 1% were single channel. The incidence of number of canals based on vertochy divisions were: type 1:90. 7% and 90. 8%، type 0:2. 2% and 2. 8%، type 4:3. 3% and 3. 1%، type 6:1. 4% and 2. 1% and type 3:2. 5% and 1. 5% respectively. In any case، there was no significant difference between males and females (P<0. 001).
    Conclusion
    Results indicate that dentists can obtain valuable information about the anatomy and morphology of the root canals using CBCT.
    Keywords: Anatomy, Morphology, Root, Cone, bean Computed tomography
  • Roza Haghgoo, Mohammad Bagher Rezvani, Somayeh Kameli Pages 211-217
    Background And Aims

    Metallic nano-particles show exclusive biological، chemical and physical characteristic. The purpose of this research was to evaluate the effect of various amounts of nanosilver incorporation (0 (as control)، 20، 40، 80، 120، 200 ppm) on the mechanical Properties (compressive and flexural strength) of resin modified Glass ionomer Cement.

    Materials And Methods

    Based on ISO 4049 and ISO 9971 for polyalkenoid cements، 90 cases in each group were prepared for the flexural and compressive strength. Specimens in 6 groups with different amounts of nanosilver (20، 40، 80، 120 and 200 ppm) and control (Fuji II LC improved)، stored in distilled water at 37 ° C for 1 day and 30 days. Flexural strength، using a three-point bending method، Modulus of elasticity and the compressive strength were measured by universal testing machine (Zwick) with crosshead speed of 0. 5 mm/min. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey post HOC test.

    Results

    The flexural strength and modulus of various amounts of nanosilver incorporation of resin modified glass-ionomer cement were not significantly different (P>0. 05). The compressive strength of incorporating of20 ppm compared with control (P=0. 01)، 40 ppm (P=0. 02) and 80 ppm compared with control (P<0. 001) were increased. The flexural strength and compressive strength of Fuji II LC، containing nanosilver particles were increased after 1 day and 1 month significantly (P<0. 001).

    Conclusion

    Incorporation of 20 to 80 ppm nanosilver into Fuji II LC had increased mechanical properties compared to the original cement.

    Keywords: Nano silver, Flexural strength, Compressive strength, Glass ionomer
  • Reza Yazdani, Hamide Kalkou, Mohammadreza Khami Pages 218-223
    Background And Aims
    Iatrogenic damage to adjacent tooth during proximal cavity preparation is one of the most common side effects in operative dentistry. The aim of this study was to determine prevalence of iatrogenic damages to adjacent tooth during the preparation of proximal Class II cavities among undergraduate students at dental faculty of Tehran University of Medical Sciences in 2010.
    Materials And Methods
    106 posterior permanent teeth which had Class II decay with sound proximal surfaces of adjacent teeth were selected and restored by dental students awarding the aims of the present study. After finishing restoration، proximal surfaces were completely dried by air and evaluated with dental chair light. In doubtful cases، surfaces were evaluated with × 3 magnification. Damages were classified into 2 groups; abrasion and groove. Data were analyzed using Fishers exact and Pearson chi square tests.
    Results
    The frequency of adjacent surfaces damage were 57. 5%، with 31. 1% damages as abrasion and 26. 4% as groove. Students who used matrix band and wedge in proximal area as preventive instruments showed 53. 4% damages and other students showed 57. 3% damages (P>0. 05). A significantly higher number of females and students at restorative course level (3) used wedge and matrix band than males and students at restorative course level (4) for protecting adjacent teeth (P<0. 05).
    Conclusion
    According to the high percentage of iatrogenic damages on adjacent sound teeth in class II cavity preparation، teaching of preventive methods and using proper techniques is necessary for dental students as future dentists.
    Keywords: Tooth, Cavity preparation, Students
  • Mahsa Mansouri, Khoroushi Maryam Pages 224-233
    U ntreated caries are common findings in low-income communities. Treatment of dental caries in young children is challenging and requires a high skill and high cost of dental anesthesia for control ling patients and thus، chemical methods for arresting dental caries have been proposed. Silver Diamine Fluoride (SDF) is a material that is used to control and to arrest dental caries، especially in primary teeth. It is noninvasive، safe، easy to use، and cost-effective. The SDF can be used as a therapeutic agent in oral health projects in low-income communities. In this article we review ed the silver diamine fluoride and its application in dentistry.
    Keywords: Silver diamine fluoride, Dental caries, Application