فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا احدی، سید رامین اعتماد زاده صفحات 102-115
    سابقه و هدف
    تصادفات جاده ای از عوامل مهم مرگ و میر در کشور بوده و صدمات شدید جانی و مالی و آثار سوء و سنگین اجتماعی و اقتصادی آن، جامعه ما و کل جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده است. تصادفات جاده ای نسبت به تصادفات درون شهری از ضایعات سنگین تری برخوردار است و به علت سرعت بالای وسایل نقلیه، اغلب منجربه خسارات بسیار سنگین جانی و مالی می شود. همچنین تصادفات جاده ای مهم ترین عامل ایجاد مصدومیت در جهان بوده و یافته های سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که 25درصد تلفات ناشی از مصدومیت ها در سطح جهان، ناشی از مصدومیت های جاده ای است. از اساسی ترین اهداف این تحقیق می توان به تشخیص و بررسی نقاط حادثه خیز، اولویت بندی، مشخص کردن برنامه های اجرایی و اقدامات اصلاحی، بهبود پارامترهای هندسی و برطرف کردن نقایص آن در جهت حصول ایمنی بیشتر، اشاره کرد.
    روش بررسی
    در این نوشتار سعی شده نقاط حادثه خیز پارامترهای هندسی مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود نقایص پارامترهای هندسی تا چه میزان در افزایش ایمنی موثر خواهد بود. برای آن که این تحقیق نتایج کمی و مستند به همراه داشته باشد، محور ساری- کیاسر مورد مطالعه قرار گرفته است.
    یافته ها
    از آنجا که این محور از مناطق دشتی، کوهپایه ای و کوهستانی عبور می کند، از تنوع پارامترهای هندسی مناسبی برخوردار است. در همین راستا پس از بررسی پارامترهای هندسی، به تعیین نقاط حادثه خیز پرداخته شد و پس از محاسبه شاخص های نرخ تصادف و شدت تصادف، میزان تاثیر این پارامترها مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی نشان داد که پارامترهای هندسی از قبیل قوس قائم، قوس افقی، فرعی، روسازی ضعیف، شانه نامناسب و زهکشی ضعیف، تا چه میزان در تعداد تصادفات محور نقش دارند. در کیلومترهای ابتدایی مسیر، عامل فرعی به فراخور دسته بندی با بیش از 60 درصد و در کیلومترهای انتهایی، عامل قوس های افقی و قائم با بیش از 80 درصد، بیشترین علت تصادف بوده اند.
    کلیدواژگان: پارامترهای هندسی، تصادفات، نقاط حادثه خیز، ایمنی راه، نرخ و شدت تصادفات
  • مرتضی اکبری، امیر رضا نبی پور، مریم حسام پور، نرگس خانجانی صفحات 116-122
    سابقه و هدف
    بیش از 50% فوتی های ناشی از حوادث جاده ای در گروه سنی 15 تا 44 ساله اتفاق می افتد. یکی از راه های موثر در کاهش این تلفات، استفاده از کمربند ایمنی است. در مطالعه حاضر، میزان استفاده از کمربند ایمنی و عوامل موثر بر آن درجمعیت 15 تا 44 ساله شهر کرمان بررسی گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی- تحلیلی است که در سال 1391 و روی 506 نفر از مراجعین 15 تا 44 ساله به تنها مرکز مشاوره قبل از ازدواج در شهرکرمان انجام شد. نمونه گیری به روش آسان انجام گردید و داده ها به کمک نرم افزار 16 - SPSS و با آزمون آماری رگرسیون لجستیک، تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان استفاده همیشگی از کمربند ایمنی در این مطالعه 4/54 درصد برآورد گردید. میزان استفاده از کمربند ایمنی در افرادی که دارای وسیله شخصی بودند، به صورت معنی داری بیشتر از افرادی بود که وسیله شخصی نداشتند (001/0P<). شرکت کنندگان مهم ترین دلیل استفاده از کمربند ایمنی را حفظ سلامتی و کاهش آسیب (1/59%) و مهم ترین دلیل استفاده نکردن از آن را فراموش کردن به دلیل مشغله زیاد (33%) بر شمردند.
    نتیجه گیری
    با وجود آمار بالای تصادفات جاده ای و با گذشت چندین سال از شروع طرح اجباری کردن استفاده از کمربند ایمنی، هنوز میزان استفاده از آن در جامعه و به ویژه جمعیت جوان، نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا پایین تر است، و باید تدابیر لازم اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: کمربند ایمنی، عوامل خطر، کرمان
  • محمد جواد جعفری، اصغر صدیق زاده، ولی سرسنگی، فرید زائری، اسماعیل زارعی صفحات 123-133
    سابقه و هدف
    علل وقوع 85 درصد حوادث صنعتی، اعمال ناایمن گزارش شده است. علل 85 تا 98 درصد حوادثی که بر اثر اعمال ناایمن صورت می گیرد، نگرش، فرهنگ و رفتار است. «جو ایمنی» ساختاری چند بعدی است که نگرش افراد نسبت به ایمنی و اولویت صحیحی که به ایمنی در محیط کار داده می شود را بیان می کند. برای ارزیابی جو ایمنی نیاز به ابزاری روا و پایا است. هدف از انجام این مطالعه، طراحی و روان سنجی «پرسشنامه ارزیابی جو ایمنی» در صنایع ایران بود.
    روش بررسی
    با استفاده از متون ایمنی و سایر پرسشنامه های جو ایمنی، 96 سوال تهیه شد. روایی صوری، شاخص و نسبت روایی محتوا، روایی سازه، پایایی همسانی درونی و پایایی آزمون-باز آزمون آن در یک نمونه 550 نفره مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی شاخص روایی محتوا، پرسشنامه ای 43 سوالی به دست آمد. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی عامل های اصلی استخراج شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون در آزمون مجدد که به فاصله 20 روز گرفته شد استفاده گردید.
    یافته ها
    روایی صوری و نسبت روایی محتوا (50/78%)، شاخص روایی محتوا (75/0) برای بررسی جو ایمنی قابل قبول محاسبه شد. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی یازده عامل استخراج شد که در مجموع 85/58 درصد از واریانس کل را تحت پوشش قرار می داد. ضریب آلفای کرونباخ برای اکثر عامل ها بیش از 7/0محاسبه شد ضریب همبستگی اسپیرمن همبستگی معنی داری بین نتایج آزمون و باز آزمون نشان داد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    «پرسشنامه ارزیابی جو ایمنی» که از 43 گویه و یازده عامل تهیه شده دارای روایی و پایایی مناسب است و می تواند برای ارزیابی جو ایمنی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جو ایمنی، روان سنجی، روایی، پایایی
  • منصور رضا زاده آذری، سید یونس حسینی، رضوان زنده دل، حمید سوری، محمد علی موسویان صفحات 134-139
    سابقه و هدف
    به دلیل فرآیندهای نیمه اتوماتیک در صنایع تایرسازی ایران، مواجهه شغلی قابل توجهی با حلال ها و ترکیبات آلی فراری همچون بنزن و تولوئن مورد انتظار است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی مواجهه شغلی و تخمین ریسک مواجهه کارگران تولید تایر با ترکیبات نامبرده انجام گرفت.
    روش بررسی
    پایش فردی 100 نفر از کارگران دو کارخانه تایرسازی واقع در حومه شهر تهران در قالب 10 گروه شغلی به روش 1501 سازمان NIOSH انجام گردید. شرایط جوی محیط کار در روزهای نمونه برداری اندازه گیری شدند. ارزیابی ریسک نیمه کمی COSHH با استفاده از پرسشنامه و ماتریس مربوطه برای مواجهه کارگران انجام گردید. یافته ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی مورد آنالیز قرار گرفتند. مقادیر کمی بصورت میانگین±خطای استاندارد گزارش شدند.
    یافته ها
    سن، سابقه کار و پارامترهای جوی، اختلاف معنی داری بین دو کارخانه تایرسازی نداشتند. مواجهه شغلی با بنزن و تولوئن در کارخانه های A و B به ترتیب برابر 18/0±09/1، 19/0±88/1 و 30/0±07/2 و 39/0±20/3 بر حسب ppm بود که افزایش معنی داری را در کارخانه B و نیز ارتباطی معنی دار و منفی را با رطوبت نسبی نشان دادند. در کارخانه های A و B به ترتیب 10 و 14 درصد از کارگران با ریسک زیاد مواجهه شغلی با بنزن و 10 و 16 درصد از آنان با ریسک متوسط مواجهه با تولوئن در تماس بودند. همبستگی بین مواجهه شغلی و ریسک COSHH معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    مواجهه شغلی با بنزن در پرسنل تایرسازی بالاتر از استاندارد ایران بود، لذا بهبود شرایط کار توسط اقدامات کنترلی مناسب همچون فرایندهای خودکار و تنظیم رطوبت نسبی، توصیه می گردد. ارزیابی COSHH را می توان به عنوان روشی ساده، ارزان و سریع در ارتقای سلامت کارگران به کار برد. همچنین کنترل مواجهه پرسنل از طریق آموزش مداوم ضروری است.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، تایرسازی، ارزیابی ریسک، بنزن، تولوئن
  • حمیدرضا حاتم آبادی، سعاد محفوظ پور، احمد رضا خزایی، محمد مهدی فروزانفر، شیوا یوسفیان، سمیه یونسیان * صفحات 140-149
    سابقه و هدف

    آسیب های ناشی از حوادث خانگی عامل مهمی در مرگ و میر کودکان است. مطالعه حاضر در نظر دارد عوامل مرتبط با سطح آگاهی و عملکرد مادران درباره اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از حوادث خانگی را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش بررسی

    جامعه هدف این مطالعه توصیفی- تحلیلی تمام مادران کودکان سنین پیش دبستانی مبتلا به حوادث خانگی مراجعه کننده به مراکز اورژانس بیمارستان امام حسین (ع) و شهدای هفتم تیر بود. اطلاعات مادران با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا جمع آوری گردید. پس از تقسیم سطح آگاهی و وضعیت اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه مادران به دو گروه، با استفاده از آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک چندمتغیره به بررسی رابطه بین فاکتورهای مورد بررسی با وضعیت اتخاذ اقدامات پیشگیرانه پرداخته شد.

    یافته ها

    در نهایت 230 مادر (با میانگین سنی 2/5±4/29) مورد بررسی قرار گرفتند. 0/75% آن ها سطح آگاهی مناسب و 0/56% نیز عملکرد مناسب داشتند. عدم حضور مادر حداقل 8 ساعت در روز (2/9=OR) و دار بودن حداقل سه فرزند (2/7=OR) از مواردی است که مانع اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از حوادث خانگی می شود؛ در حالی که آگاهی مناسب مادر از اقدامات پیشگیرانه (1/0=OR) منجر به اتخاذ اقدامات پیشگیرانه توسط مادران می گردد.

    نتیجه گیری

    سطح آگاهی، یک فاکتور قابل تعدیل بوده و می توان با مداخلات آموزشی، وضعیت آن را بهبود بخشید. با حمایت سیستم های مددکاری و رفاهی جامعه و همکاری نهادهای حمایتی خانواده از مادران شاغل ممکن است وضعیت فعلی اقدامات پیشگیرانه از حوادث خانگی را بهبود بیشتری بخشید.

    کلیدواژگان: اقدامات پیشگیرانه، سطح آگاهی، عوامل موثر
  • محمود بختیاری، حمید سوری صفحات 150-159
    سابقه و هدف
    حوادث ترافیکی، پیامدهای پیچیده ای هستند که ناشی از عوامل خطر انسانی، تکنیکی و شرایط وابسته محیطی هستند. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی حوادث ترافیکی درون شهری ایران و نقش برخی از عوامل خطر انسانی در رخداد پیامد این حوادث در سال 1389 انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، از اطلاعات ثبت شده مربوط به 515205 نفر فرد حادثه دیده در سال 1389 به دلیل حوادث ترافیکی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، استفاده شد. نسبت شانس (Odds ratio) هر یک از عوامل خطر در رخداد حوادث ترافیکی با استفاده مدل های رگرسیونی با شانس های متناسب و رگرسیون لوجستیک، با در نظر گرفتن عوامل موثر بر پیامد حوادث ترافیکی (مرگ، جرح و خسارت) مانند سن، و جنسیت و وضعیت روشنایی برآورد شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از اطلاعات 515205 نفر راننده شامل 464401 نفر مرد (1/90 درصد) و 50804 نفر زن (9/9 درصد) استفاده شده است. در بین علل محیطی مربوط نقص راه اختلاف سطح جاده با شانه راه (3/4 OR=، 5/6-8/2CI:) و نشست جاده ای (5/2 OR=، 25/6-1/1CI:) بیشترین تاثیر را بر مرگ ناشی از حوادث ترافیکی داشته اند. با در نظر گرفتن اثر سن، جنس و روشنایی هوا تغییر مسیر ناگهانی (9/9 OR=، 91/11-23/8CI:) و نداشتن توانایی در کنترل وسیله نقلیه (7OR=، 40/8-78/5CI:) دارای بیشترین اثر برای قرار دادن افراد حادثه دیده در یکی از طبقات جرح یا فوت هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که ایران یکی از کشورهای با میزان بالای مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در دنیاست، مطالعات جامع درباره اپیدمیولوژی و عوامل موثر بر پیامد حوادث ترافیکی می تواند گامی بلند در راستای کنترل عوامل خطر بحث شده و کاهش بار جانی این حوادث در ایران باشد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، حوادث ترافیکی، پیامد، ایران
  • محمد جواد جعفری، صبا کلانتری، رضوان زنده دل، پروین سربخش صفحات 160-167
    سابقه و هدف
    در ارزیابی عملکرد هودها با روش ASHRAE 110-95مقدار قابل توجهی گاز بی اثر سولفورهگزافلوراید مصرف می شود. این گاز برای محیط زیست بسیار مخرب بوده و گران قیمت است. در مطالعه حاضر امکان استفاده از مقدار کمتری از گاز فوق در ارزیابی عملکرد هودها با روش استاندارد فوق مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    عملکرد یک هود آزمایشگاهی در سه ظرفیت مختلف تهویه و سه دبی تزریق گاز بی اثر سولفورهگزافلوراید، در حالی که یک اپراتور فرضی در مقابل هود قرار داشت به روش استانداردASHRAE110-95 مورد بررسی قرار گرفت. سرعت هوا در دهانه هود جمعا 180 بار توسط بادسنج حرارتی مدل TA2 در فواصل 15 سانتی متری اندازه گیری شد. الگوی جریان هوا در دهانه هود جمعا 18 بار مشاهده و فیلمبرداری شد. گاز ردیاب سولفورهگزافلوراید در سه گذرحجمی 2، 3 و 4 لیتر بر دقیقه برای هر یک از سه سرعت مختلف هوا در دهانه هود تزریق و میزان مواجهه شغلی اپراتور مجازی جمعا 27 بار تعیین مقدار شد. مقدار گاز ردیاب به صورت مستقیم قرائت شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سرعت هوا در دهانه هود به ترتیب 04/0±42/0، 07/0±60/0 و 11/0±70/0 متر بر ثانیه و دامنه آن 1/1-36/0 متر بر ثانیه بود. عملکرد هود مورد آزمایش در آزمون های دود با حجم زیاد، غیرقابل پذیرش و اما در آزمون دود با حجم کم، قابل پذیرش بود. فقط در سرعت 4/0 متربرثانیه با تغییر گذرحجمی گاز تزریق شده از 2 به 3 لیتربردقیقه و نیز 2 به 4 لیتر بردقیقه در میزان مواجهه شغلی اپراتور فرضی اختلاف معنی دار مشاهده شد. در تغییر سرعت از 4/0 به 6/0 متربرثانیه و نیز 4/0 به 7/0 متربرثانیه در دبی گاز تزریق شده 3 و4 لیتربردقیقه اختلاف معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    آزمون عملکرد هودهای آزمایشگاهی با روش ASHRAE 110-95با دبی کمتر گاز بی اثر سولفورهگزافلوراید توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: هود آزمایشگاهی، گاز ردیاب، سولفور هگزا فلوراید، عملکرد هود، گذر حجمی، گاز تزریقی
  • سکینه ورمزیار، سید باقر مرتضوی، شیرازه ارقامی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 168-175
    سابقه و هدف
    در بسیاری از مطالعات، بیماری های مزمن با بروز حوادث رانندگی ارتباط دارند. هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی تاثیر بیماری جسمی و ناراحتی روحی رانندگان اتوبوس رانی در بروز تصادفات می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که روی 665 نفر از رانندگان اتوبوس رانی سیستم حمل و نقل عمومی تهران انجام شده است. نمونه ها به صورت تصادفی و به نسبت جمعیت شاغل در 9 سامانه یا منطقه اتوبوس رانی انتخاب شدند. برای بررسی ناراحتی جسمی (بیماری) و روحی (مشکلات خانوادگی) از پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک و وضعیت سلامتی استفاده شد. روابط بین متغیرها از طریق آزمون تحلیل واریانس تک متغیره (Univariate analysis of variance= UNIANOVA) و ضریب همبستگی تاوی- بی کندال (Kendall''s tau-b) با استفاده از نرم افزار SPSS 16 بررسی و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 7/68% از رانندگان دارای ناراحتی های روحی (به دلیل مشکلات خانوادگی) در هر دو گروه از رانندگان سالم و بیمار جسمی، در سه سال گذشته به طور میانگین 2/3 مورد تصادف داشته اند. بعلاوه آزمون تحلیل واریانس تک متغیره (05/0P، 43/0=F) و ضریب همبستگی تاوی-بی کندال (01/0 P، 112/0=r) رابطه معنی دار و مثبتی را بین مشکلات خانوادگی و تعداد تصادفات خودگزارشی در سه سال گذشته نشان داد.
    نتیجه گیری
    به دلیل افزایش خطر تصادفات در بین رانندگان دارای مشکلات روحی، به نظر می رسد رفع مشکلات اقتصادی و استفاده از مشاوره های روانشناسی جهت کاهش مشکلات خانوادگی از جمله روابط بد عاطفی اعضای خانواده، نقش مهمی در افزایش توجه و تمرکز رانندگان در حین رانندگی و در نتیجه کاهش تصادفات رانندگی داشته باشند.
    کلیدواژگان: ناراحتی های روحی، تصادف، راننده، حمل و نقل
|
  • Mr Ahadi, Sr Etemadzadeh Pages 102-115
    Background And Aim
    Traffic accident is one of the main causes of mortality in Iran. The damage and injury caused by these accidents threatens human societies severely. Rural accidents are often more severe and show harsher consequences because the operational speed is higher on rural roads and highways. World statistics presented by World Health Organization (WHO) reveal that about 25 percent of all injuries in the world are caused by traffic accidents. Appropriate diagnoses and treatments of traffic black spots, prioritization, defining proper safety countermeasures and geometric design improvements are the main objectives of this study.
    Materials And Methods
    In this study, geometric design parameters are verified in black spots to determine which deficiency is the main cause of safety problem. Sari – Kiasar corridor, which is a rural road, is selected as the case study.
    Results
    Because of the fact that the general topography of Sari – Kiasar corridor is mountainous, the geometric design parameters are very diverse. Thus, after evaluation of geometric parameters, black spots are determined according to the types of accidents, severity of accidents, rate of accidents and the collision scenario. These items are then verified and studied in detail.
    Conclusion
    Results of the assessment show that geometric parameters such as horizontal and vertical curves, poor pavement, poor shoulder quality and poor drainage are contributing factors in increasing accident risk.
    Keywords: Geometric Design, Road Accidents, Black Spots, Road Safety, Accidents Rate Severity
  • M. Akbari, Ar Nabipour, M. Hesampour, N. Khanjani Pages 116-122
    Background And Aim
    More than 50% of road fatalities occur in the 15 to 44-years old which are the young and active group of the society. One of the effective ways to reduce road accidents is using safety belts. In this study the rate of seat belt use and its associated factors have been estimated in the 15 to 44-years old of Kerman.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional descriptive and analytical study performed in 2012 and on 506, 15 to 44 years old people visiting the pre-marriage consulting center in Kerman. Sampling was done by convenient sampling. Data was analyzed by SPSS 16 and by using logistic regression.
    Results
    The rate of seat belt use was estimated to be %54.4. People who owned private vehicles used safety belts more than non-owners (P< 0.001). Participants claimed that their own safety and preventing injury was the most important reason (59.1%) for using safety belts and forgetting due to mind occupation (33%) were the most important reasons for not using safety belts.
    Conclusion
    Despite the high incidence of road accidents in Iran and despite years passed the first compulsory safety belt regulation, the rate of safety belt use among the society and especially the youth (which are a high percent of the population) is still lower than other countries. These results emphasize the importance of implementing initiatives in this regard.
    Keywords: Safety Belt, Risk factors, Road Fatalities, Kerman
  • Mj Jafari, A. Sadighzadeh, V. Sarsangi, F. Zaeri, E. Zarei Pages 123-133
    Background And Aims
    Eighty five percent of accidents can be attributed to unsafe acts. Eighty five to ninety eight percent of workplace injuries caused by unsafe acts are due to attitude، behavior and culture. Safety climate is a multi-dimensional structure that describes the attitude and the correct priority of the people towards the safety at work. To assess safety climate، a valid and reliable tool is needed. The aim of this study was developing a psychometric questionnaire to assess safety climate in Iran.
    Materials And Methods
    Using safety literature and other safety climate questionnaire، a 96-item questionnaire was provided. Face validity، content validity ratio and index، construct validity، internal consistency reliability and test-retest reliability were investigated on 550 industrial employees. After validity index survey 43 items questionnaire were obtained. Principal factors were extracted using exploratory factor analysis by Varimax rotation method. To check the reliability of the questionnaire، Cronbach''s alpha coefficients and Pearson correlation coefficient was used.
    Results
    For the face validity، CVR (78. 5%) and CVI (0. 75) related to safety climate designed questionnaire to be acceptable، eleven factors were extracted that covered 58. 85 percent of total variance. Cronbach''s alpha for most factors more than 0. 7 were calculated and Spearman coefficient showed significant correlation between test and retest results.
    Conclusion
    The Safety «Climate Assessment Questionnaire» which has been designed for 43 items and 11 factors has appropriate validity and reliability and can be used to assess the safety climate.
    Keywords: Safety Climate, Psychometric, Validity, Reliability
  • Rm Azari, Sy Hosseni, R. Zendehdel, H. Soori, Ma Musaviuon Pages 134-139
    Backgrounds and
    Aims
    Semi automated processes of Iranian tire manufacturing factories lead to significant occupational exposures to benzene and toluene compounds. This study was conducted to evaluate the magnitude and risk of workers exposures.
    Materials And Methods
    Personal monitoring of 100 workers (10 groups) was performed using NIOSH method No.1501 in two tire manufacturing factories in Tehran city. Workplace atmospheric conditions were measured on sampling days. Semi quantitative risk assessment (COSHH) was carried out using questionnaire and respective matrix. Data were analyzed using t-test, correlation coefficient, linear regression and one-way ANOVA. Quantitative values were reported as mean±standard error.
    Results
    Age, work experience and atmospheric parameters had no significant statistical difference in two factories. Occupational exposures to benzene and toluene were 1.09±0.18, 1.88±0.19 and 2.07±0.30, 3.20±0.39 ppm in factories A and B that showed significant increase in B factory and inverse significant correlation with air relative humidity. Exposure to high risk of benzene and medium risk of toluene were 10, 14 and 10, 16 percent of workers in factories A and B, respectively. The correlation between occupational exposure and COSHH assessment was significant.
    Conclusion
    occupational exposure to benzene in tire manufacturing personnel was higher than Iranian standard, therefore, improvement of work conditions using appropriate control measures including automated processes and setting of air relative humidity is recommended. COSHH assessment can be used as a simple, cheap and quick method in workers’ health promotion. Control of personnel exposure through ongoing training is imperative.
    Keywords: Occupational Exposure, Tire Manufacturing, Risk Assessment, Benzene, Toluene
  • Hr Hatamabadi, S. Mahfoozpour, Mm Forouzanfar, Ar Khazaei, Sh Yousefian, S. Younesian Pages 140-149
    Background And Aims

    The harms resulted from home injuries are a major factor in child mortality. The current study aims to evaluate the factors associated with the knowledge and performance level of mothers in terms of adopting preventive behaviors to avoid home injuries.

    Materials And Methods

    The target population of this descriptive - analytical study is all mothers of preschool children suffering from home injuries referring to Imam Hossein and Haft-E-Tir hospitals. Mothers’ data were collected using a valid and reliable questionnaire. After dividing the knowledge level and the status of mothers’ preventive behaviors into two groups، the relationship between factors was assessed by using Chi-square and multivariate logistic regression and the status of mothers preventive behaviors were studied as well.

    Results

    Finally، 230 mothers (mean age 5. 2 ± 29. 4) were studied. 75. 0 of them had good awareness، and 56. 0 % also had a good performance. Mother''s absence for at least 8 hours per day (0. 12 = OR)، increase of the number of preschool children (0. 03 = OR) and employed mother (0. 01 = OR) are the things that hinder preventive behaviors in home injuries. While the history of home injuries during the past 3 weeks (13. 3 = OR)، mother’s appropriate awareness of preventive behaviors (28. 9 = OR) and high-income families (2. 4 = OR) lead to the adoption of preventive behaviors by mothers.

    Conclusion

    Awareness is the only modifiable factor and it can be improved by educational interventions. Support of assistance and social welfare agencies for employed mothers can improve the current status of preventive behaviors in home injuries.

    Keywords: Preventive Behaviors, Awareness, Effective Factors
  • M. Bakhtiyari, H. Soori Pages 150-159
    Background And Aims
    Traffic crashes are multi-factorial consequences caused by human factors, technical issues and environmental conditions. The present study aimed to determine epidemiology of urban traffic injuries in Iran and role of some human risk factors in occurrence of such outcomes in 2010.
    Materials And Methods
    Through a descriptive cross-sectional study, the records of 515205 injured people injured people due to road traffic crashes were used. Odd ratios for traffic events using regression models with appropriate chances and logistic regression were estimated by considering affecting factors on outcomes of traffic injuries such as age and gender.
    Results
    Data of 515205 drivers including 464401 (90.1%) males were analyzed. From the environmental factors related to road deficiency, the difference between level of the road and its edge line (OR=4.3; 95% CI: 2.8-6.5) and road dropping (OR=2.5; 95%CI: 1.1-6.2) had the most influence on mortalities due to traffic crashes. Sudden change of direction (OR=9.9; 95% CI: 8.2-11.9) and lacking control of vehicle (OR=7.0; 95% CI: 5.8-8.4) had the most effects on either injury or death categories after adjustment for age, gender and lightening.
    Conclusions
    With respect to increased mortalities due to road traffic crashes in Iran, comprehensive studies about epidemiology and risk factors of traffic accidents could be considered as a giant step to control these risk factors and decrease the death burden of such events.
    Keywords: Epidemiology, Traffic Crashes, Iran
  • Mj Jafari, S. Kalantari, R. Zendehdel, P. Sarbakhsh Pages 160-167
    Background And Objective
    A considerable amount of sulfur hexafluoride is applied to evaluate the performance of each laboratory hood according to ASHRAE–110-95 method. SF6 is extremely hostile to environment and expensive. In present work، the possibility of conducting this method of hood performance test with less volume of SF6 was investigated.
    Material And Methods
    The performance of a laboratory hood was evaluated using ASHRAE110-95 standard method at three different ventilation capacity as well as three different volumetric flow rates of injected SF6 while a mannequin was located at the front of hood. Face velocity was measured 180 times using a thermal anemometer TA-2 model. Air flow was visualized through injecting low and high volume of smokes at 18 tests. Sulfur hexafluoride was injected at three different volumetric flow rates of 2، 3 and 4 lit/min. The occupational exposure of a hypothetic hood operator was determined 27 times through direct reading.
    Results
    The average and standard deviation of face velocity at hood inlet were 0. 42±0. 04، 0. 6±0. 07، 0. 7±0. 11 m/s respectively، ranging from 0. 36-1. 1 m/s. the studied hood did not have an acceptable performance when tested with high volumes of smoke، but it did have an acceptable performance while it was tested with low volumes of smoke.
    Conclusion
    The application of ASHRAE 110-95 hood performance test with smaller volume of tracer sulfur hexafluoride gas is not recommended.
    Keywords: laboratory hood, tracer gas, sulfur hexafluoride, Hood performance, volumetric flow rate, injected gas
  • S. Varmazyar, Sb Mortazavi, Sh Argham, E. Hajizadeh Pages 168-175
    Background And Objectives
    In many studies، chronic diseases are associated with incidence of driving accident. The main objective of the present study is investigation the effect of physical and mental disorders status of bus drivers on the occurrence of crashes.
    Materials And Methods
    This research is a cross-sectional and descriptive-analytical study that was performed on 665 bus drivers'' public transportation system in Tehran. The samples were selected randomly and to the proportion of working population in nine bus systems or areas. In order to investigate physical (disease) and mental (family problems) disorders demographic information and health status questionnaires were used. The relationships between variables analyzed through Univariate analysis of variance (UNIANOVA) and Kendall''s tau-b tests by SPSS 16 of software.
    Results
    The results showed 68. 7% of drivers with mental disorders (with family problems) in both groups from healthy and unhealthy (physical diseases) drivers'' had average 3. 2 crashes in the last three years. Furthermore the tests of Univariate analysis of variance (UNIANOVA) (F=0. 43، p<0. 05) and Kendall''s tau-b (r=0. 112، p<0. 01) showed significant and positive correlation between family problems and the number of self-reported crashes over the previous three years.
    Conclusion
    Because of the increased risk of crashes among drivers suffering from mental problems، it is assumed that the removal of economic problems and the use of psychological consultations will reduce family problems including poor emotional relationships of family members which play an important role in increasing attention and concentration of the drivers while driving and consequently reducing traffic crashes.
    Keywords: Mental disorders, Crash, Driver, Transportation