فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین جباری بیرامی، رعنا غلامزاده نیکجو*، علی جنتی، محمد اصغری جعفرآبادی، الهام دادگر صفحات 262-272
    مقدمه
    هدف اکثر کشورها از بکارگیری مدل های مختلف مشارکت دولتی- خصوصی در بیمارستان های دولتی، بهبود شاخص های عملکردی بیمارستان و نظام سلامت می باشد. این مطالعه با هدف اولویت بندی مدل های مشارکت دولتی- خصوصی در بیمارستان های دولتی کشورهای مختلف بر اساس شاخص های عملکردی انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت تحلیلی- توصیفی انجام شد. از ابزارهای متفاوتی برای جمع آوری داده ها در هر مرحله استفاده گردید. برای شناسایی انواع مدل های مشارکت دولتی- خصوصی و شاخص های عملکردی بیمارستان های دولتی از بررسی متون و پانل خبرگان، و برای اولویت بندی شاخص های عملکردی، و اولویت بندی انواع مدل های مشارکت دولتی- خصوصی بیمارستان های دولتی بر اساس شاخص های عملکردی از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. سپس داده ها وارد نرم افزارهای Excel 2007 و Expert Choice 11 گردید و مورد تحلیل مدیریتی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده در حیطه کیفیت- اثربخشی، به ترتیب اولویت: شاخص های نرخ بروز عفونت بیمارستانی، میزان شیوع حوادث بیمارستانی، میزان خالص مرگ و میر بیمارستانی، درصد رضایت بیماران؛ در حیطه دسترسی- عدالت به ترتیب اولویت: شاخص متوسط زمان انتظار دریافت خدمات بستری و متوسط زمان دریافت خدمات سرپایی؛ و در حیطه کارایی- مالی، به ترتیب اولویت: شاخص های میانگین طول مدت اقامت به تفکیک تشخیص، ضریب اشغال تخت، نسبت درآمد اختصاصی به کل هزینه بیمارستان، به عنوان شاخص های عملکردی کلیدی بیمارستان های دولتی تعیین شدند. در اولویت بندی مدل های مشارکت دولتی- خصوصی بیمارستان های دولتی، مدل های برون سپاری فعالیت های بالینی، مدیریت، خصوصی سازی، «ساخت- مالکیت- بهره برداری» و برون سپاری فعالیت های غیر بالینی الویت بالایی را نسبت به شاخص های عملکردی مختلف به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    انواع مدل های مشارکت دولتی- خصوصی، توانمندی ارتقای شاخص های عملکردی بیمارستان های دولتی را دارا هستند، آنچه در این میان حائز اهمیت است مدیریت صحیح مشارکت دولتی- خصوصی در نظام سلامت به منظور بهبود کیفیت، کارآیی و عدالت در نظام بیمارستانی می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت دولتی، خصوصی، بیمارستان دولتی، شاخص های عملکردی
  • معصومه صادقی، علی اکبر حق دوست، هدایت گرجستانی، محمدجعفر اقبال، حمیدرضا پاکشیر، آرش شهروان*، شروان شعاعی، مریم فضلی، محمد جواد خرازی فرد صفحات 273-284
    مقدمه
    رشد علمی ایران طی سال های اخیر بسیار چشمگیر بوده است. در این میان تولیدات علمی رشته دندان پزشکی نقش مهمی در روند افزایش تولیدات علمی کشور داشته اند. با وجود افزایش روز افزون علاقمندان به امر پژوهش، متاسفانه عوامل باز دارنده متعددی در راستای انجام پژوهش به نحو مطلوب و استفاده از نتایج آن ها وجود دارد. هدف مطالعه حاضر شناسایی مشکلات پژوهش دندان پزشکی در کشور و ارایه راهکارهای مطلوب جهت اصلاح آن هاست.
    روش کار
    در مطالعه حاضر مشکلات پژوهش در حیطه دندان پزشکی طی یک بحث گروهی با استفاده از مدل بحث گروهی اسمی با حضور جمعی از بهترین دندان پزشکان و کارشناسان فن، به صورت عمیق تحلیل گردید. بحث گروهی اسمی با حضور 22 نفر از افراد با سابقه طولانی مدیریتی در سطوح مختلف دانشگاهی وکشوری و طی چهار مرحله: 1) لیست کردن مشکلات؛ 2) دسته بندی مشکلات؛ 3) وزن دهی؛ و 4) ارایه راهکارانجام شد.
    یافته ها
    از 45 گزینه یا مورد مطرح شده در بحث گروهی به عنوان مشکلات پژوهش در دندان پزشکی ایران، 28 مورد مربوط به سیاست ها و عملکرد داخل دانشگاه های علوم پزشکی (حیطه نقطه ضعف) و 17 مورد مربوط به سطوح خارج از دانشگاه (حیطه تهدید) بودند. میانگین کلی وزن مشکلات حیطه نقطه ضعف در دو بعد اهمیت و امکان تاثیرگذاری به ترتیب 73/11 و 74/12 از 20 بودند. در حیطه تهدیدات، میانگین کلی وزن برای تمام موردها، در دو بعد اهمیت و امکان تاثیرگذاری به ترتیب 89/9 و 12/10 به دست آمدند. از 115 راهکار ارایه شده توسط افراد شرکت کننده در بحث، 72 مورد مربوط به حیطه نقطه ضعف و 43 مورد مربوط به حیطه تهدید بودند. نتایج نشان داد که ایجاد یک واحد سیاست گذاری مشخص (دبیرخانه) به عنوان هماهنگ کننده تحقیقات دندان پزشکی در کشور به منظورتعیین اولویت های پژوهش دندان پزشکی (در سطح ملی و محلی) با محوریت ارتقای سلامت جامعه و هدفمند کردن تحقیقات از مهم ترین راهکارهای قابل اجرا در راستای ارتقای پژوهش دندان پزشکی در کشور می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که مشکلات درونی دانشگاه ها اهمیت بیشتری نسبت به مشکلات بیرونی داشتند، به نظر می رسد بایستی در مدیریت درون دانشکده ای تغییراتی صورت پذیرد تا بتواند بهتر اعضای هیات علمی و محققان را با مشکلات جامعه آشنا کند، ایشان را به انجام تحقیقات مربوطه ترغیب نماید و نتایج پژوهش ها را منتشر نماید. لازم به ذکر است در این مسیر می بایست زیرساخت های لازم مانند توانمندسازی نیروهای محقق، افزایش امتیازات تحقیقات و همچنین ارایه تسهیلات لازم برای تسریع امر فراهم گردد.
    کلیدواژگان: پژوهش، دندان پزشکی، ایران
  • مونا زهاوی*، محمد عرب، غلامرضا گودرزی، مصطفی حسینی، علی اکبری ساری، فیض الله اکبری حقیقی صفحات 285-293
    مقدمه
    حجم هزینه های عملیاتی بیمارستان و عدم کارآیی کافی نظام بهداشت و درمان، موجب برانگیختن سوالاتی در زمینه چگونگی صرف منابع توسط بیمارستان می گردد. بخش های CCU در کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی تاثیر فراوان دارند. از سوی دیگر این بخش های مراقبت ویژه، به علت حجم مراقبت و تنوع تجهیزات مدرن و پیشرفته در آن، از بخش های مطرح بیمارستان می باشند.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و به صورت گذشته نگر بود. جامعه پژوهش، تمام بیمارستان های دارای بخش CCU زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. ابتدا در روش تحلیل مرزی تصادفی، داده ها وارد نرم افزار Frontier4.1 شد و پس از تخمین تابع تولید و هزینه، میزان کارآیی اقتصادی از این روش محاسبه گردید. سپس داده ها وارد نرم افزار Deap2.1 شد و کارآیی اقتصادی از روش تحلیل فراگیر داده ها محاسبه شد. کارآیی های اقتصادی به دست آمده از این دو روش به کمک نرم افزار SPSS با یکدیگر مقایسه شدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین کارآیی اقتصادی بخش های CCU در طی چهار سال 1388 -1385، در روش تحلیل مرزی تصادفی، 59/0(با انحراف معیار 15/0) و در روش تحلیل فراگیر داده ها، 95/0 (با انحراف معیار 063/0) به دست آمد. کارآیی اقتصادی محاسبه شده از روش تحلیل فراگیر داده ها بزرگ تر از کارآیی اقتصادی به دست آمده از روش تحلیل مرزی تصادفی بود و بر اساس تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 13.0 اختلاف کارآیی اقتصادی بر اساس دو روش امتیازدهی تحلیل مرزی تصادفی و تحلیل فراگیر داده ها با هم اختلاف معنادار داشت (0001/0> P).
    نتیجه گیری
    این دو روش در مورد اندازه گیری کارآیی الزاما نتایج مشابهی را به بار نمی آورند و بزرگ تر بودن کارآیی در یکی از این رهیافت ها در همه انواع فعالیت ها و نمونه ها الزاما پایدار نیست.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، تحلیل مرزی تصادفی (SFA)، تحلیل فراگیر داده ها (DEA)
  • مرضیه رستمی دوم، فهیمه رمضانی تهرانی*، مهراندخت عابدینی، گلشن امیرشکاری، یدالله محرابی صفحات 294-301
    مقدمه
    نازایی یکی از مشکلات رو به رشد بهداشتی است که پیامدهای عاطفی- اجتماعی و اقتصادی زیادی به دنبال دارد. تخمین برآورد شیوع نازایی در سطح جامعه علاوه بر برآورد بار بیماری، جهت برآورد میزان نیاز به خدمات بهداشتی- درمانی ضروری می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مبتنی بر جمعیت، 888 زن ازدواج کرده 49 -18 ساله به روش نمونه گیری خوشه ایبا طبقه بندی سهمیه ای از چهار استان کشور به شکل تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه طراحی شده توسط پرسشگران دوره دیده تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سن زنان شرکت کننده در مطالعه 9/6 ± 8/34 سال بود. میزان نازایی اولیه، نازایی ثانویه، و نازایی طول عمر در این مطالعه به ترتیب 1/21%، 8/7% و 4/6% بود. مهم ترین علت نازایی اولیه و ثانویه، اختلال قاعدگی بود. سن ازدواج، میزان تحصیلات زنان و محل زندگی زنان پس از تعدیل ارتباط آماری معنادار (001/0 > p) با نازایی اولیه داشت.
    نتیجه گیری
    شیوع نازایی برحسب تعریف متفاوت می باشد. عوامل اجتماعی و دموگرافیک می توانند بر شیوع آن موثر باشند. شیوع بالای نازایی، زنان جامعه ما را تهدید می کند. اطلاع رسانی دررابطه با این معضل و عوامل موثر برآن می تواند در تصمیم گیری زنانی که به دلیل تمایل به ادامه تحصیل، سن ازدواج و فرزندآوری خود را به تعویق می اندازند موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: نازایی اولیه، نازایی ثانویه، شیوع، مطالعه مبتنی بر جمعیت
  • حسین راغفر*، سمیرا غلامی صفحات 302-316
    مقدمه
    از نتایج تحقق عدالت اجتماعی در یک جامعه، تحقق حق برابر همه آحاد جامعه در برخورداری از حقوق اساسی همچون دسترسی به خدمات سلامت و سطوح حداقل درآمدی است. از آن جایی که تفاوت های اجتماعی بین افراد متاثر از وضعیت سلامت آن ها است، هر گونه نابرابری اجتماعی می تواند عواقب ناگواری بر سلامت و آینده اجتماعی- اقتصادی افراد ایجاد کند. بنابراین سنجش نابرابری در مخارج سلامت خانوار به منظور دسترسی به خدمات سلامت میان افراد، ناشی از نابرابری های اجتماعی- اقتصادی است که تاثیر بسزایی در سیاست گذاری های اقتصادی دارد. این اطلاعات می توانند به سیاست گذاران در اجرای برنامه ریزی صحیح و موثر در این بخش کمک کنند.
    روش کار
    در این مطالعه به کمک دو شاخص تمرکز بسط یافته و شاخص موفقیت در دستیابی به سلامت که توسط وگستف در سال 2002 ارایه شده است، به برآورد نابرابری در مخارج سلامت خانوارها در ایران و نیز به برآورد آن به تفکیک بیستک های درآمدی (بیستک بالا، وسط و پایین) طی سال های 1363 تا 1390 پرداختیم. آمارهای مورد استفاده در این پژوهش، ریزداده های پیمایش های هزینه- درآمد خانوارها بودند که هر ساله توسط مرکز آمار ایران جمع آوری و پردازش می شوند.
    یافته ها
    حداقل نابرابری مربوط به سال 1390 و بیشترین آن مربوط به سال 1370 و 1386 بود. این اختلاف، به افزایش پارامتر درجه انزجار از نابرابری ارتباط داشت. با این حال، در مجموع روند نابرابری در دوره مورد مطالعه در حال افزایش بوده است. متوسط شاخص تمرکز بسط یافته و شاخص موفقیت در دستیابی به سلامت طی دوره مطالعه به ترتیب برابر 59/0 و 1/101884 و انحراف معیار آن ها 03/0 و 56/32314 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج محاسبات، وجود نابرابری به نفع طبقات پردرآمدتر را تایید می کند و از سوی دیگر نشان می دهد که سیاست گذاری در این حوزه طی این سال ها از ثمربخشی لازم برخوردار نبوده است. همچنین متوسط مخارج سلامت خانوارها طی این سال ها با افزایش درجه انزجار از نابرابری، از مقدار متوسط آن در «سطح برابری کامل» کاهش یافته است که نشان از ضعیف تر شدن توان حفظ یا بهبود وضعیت سلامت افراد به ویژه در گروه های پایین درآمدی دارد.
    کلیدواژگان: نابرابری، شاخص تمرکز بسط یافته، شاخص موفقیت در دستیابی به سلامت
  • محمود کیوان آرا، سعید کریمی، الهه خراسانی*، مرضیه جعفریان جزی صفحات 317-328
    مقدمه
    احتمال وقوع تقاضای القایی و شدت اثرات آن، حاصل تعامل طیف وسیعی از عوامل است که بر رفتار پزشک و بیمار تاثیر می گذارد و همچنین متاثر از ترتیبات سازمانی و قوانین بازار برای خدمات پزشکی است. هدف این مقاله بررسی عوامل کلان موثر بر پدیده تقاضای القایی با استفاده از تجربیات صاحب نظران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
    روش کار
    روش تحقیق به شیوه کیفی می باشد. از مصاحبه نیمه ساختار یافته برای گردآوری داده ها استفاده شد. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تعداد 17 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. معیارهایی مانند «موثق بودن اطلاعات»، «قابل اعتماد بودن» و «قابل تثبیت بودن» داده ها در نظر گرفته شد. به مصاحبه شوندگان اطمینان داده شد که نامی از آن ها برده نمی شود و تمامی اطلاعات آن ها محرمانه باقی خواهد ماند. از روش تجزیه و تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش، براساس تحلیل موضوعی انجام شده، 77 زیر موضوع و سه موضوع اصلی به دست آمد. این سه موضوع اصلی شامل علل زیربنایی، علل اجتماعی، علل ساختاری سازمانی موثر بر تقاضای القایی بود. هر کدام از این موضوعات نیز دارای زیر- موضوعاتی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش چارچوبی را برای بررسی علل کلان تقاضای القایی ارایه می کند. علل به دست آمده در این پژ‍وهش شامل مواردی همچون پیچیده بودن پزشکی، عدم تقارن اطلاعات بین ارایه کننده خدمت و مصرف کننده، عدم قطعیت بالینی، باورهای نادرست مردم، تبلیغات، نظارت ناکافی، رایج نبودن راهنماهای بالینی، ضعف در سیستم آموزشی و نادیده گرفتن اخلاق پزشکی بود. این یافته ها به سیاست گذاران بخش سلامت کمک می کند تا با رویکردی روشن بینانه به بررسی پدیده تقاضای القایی بپردازند. پیشنهاد می شود در جهت کنترل تقاضای القایی آگاهی افراد جامعه افزایش یابد و انگیزه های مالی ارایه دهندگان خدمات سلامت به کمک سیاست گذاری های مناسب کنترل شود و از راهنماهای بالینی به عنوان یک ابزار قدرتمند برای نظارت بر عملکرد پزشکان استفاده شود.
    کلیدواژگان: تقاضای القایی، سیستم سلامت، علل کلان
  • ناهید حاتم، مهرداد عسکریان، صمد شیروانی، کیمیا پورمحمدی صفحات 329-336
    مقدمه
    ناهنجاری های ژنتیکی و مادرزادی از عمده عوامل مرگ و میر قبل از تولد و دوره نوزادی می باشند. اغلب علایم این ناهنجاری ها از همان روزهای اول ظاهر می شود؛ ولی گاهی این علایم خفیف بوده واز نظر دور می ماند. بیماری فنیل کتونوری از مهم ترین این بیماری هاست که در صورت عدم تشخیص به موقع آن، اغلب صدمات جبران ناپذیری بر سلامت نوزاد خواهد گذاشت. بدین منظور و برای کاهش ناهنجاری های ژنتیکی ناشی از این بیماری، در بیشتر کشورهای دنیا طرح غربالگری نوزادان به اجرا درآمده است. از سوی دیگر محدودیت منابع به خصوص در بخش سلامت موجب شده است تا سیاست گذاران و برنامه ریزان این بخش به هزینه های خود توجه بیشتری داشته باشند. مطالعه حاضر به بررسی هزینه- اثربخشی برنامه غربالگری نوزادان برای بیماری فنیل کتونوری در سطح استان فارس پرداخت.
    روش کار
    با استفاده از مدل درخت تصمیم گیری و از دیدگاه جامعه، هزینه های اجرای برنامه غربالگری در ارتباط با بیماری فنیل کتونوری و درمان موارد تشخیص داده شده و هزینه درمان افراد مبتلای غربال نشده و همچنین کیفیت زندگی در مورد دو گروه از افراد یاد شده و شاخص هزینه اثربخشی افزایشی مورد محاسبه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که هزینه درمان زودرس و دیررس بیماری به ترتیب، مبلغ 72174936 و 94599684 ریال بود. به طور کلی به نظر می رسد اجرای برنامه غربالگری جهت بیماری فنیل کتونوری به ازای هر بیمار مبلغ 34727047 ریال، صرفه جویی دارد. در نتیجه اجرای طرح غربالگری نوزادان در رابطه با بیماری فنیل کتونوری از هزینه- اثربخشی برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    برنامه غربالگری نوزادان جهت بیماری فنیل کتونوری از معدود مداخلات سلامت است که علاوه بر نتایج مفید برای بیماران که باعث افزایش کیفیت زندگی آن ها می شود، در بلندمدت باعث صرفه جویی مالی برای جامعه می گردد و همچنین باعث بهبود کمیت و کیفیت زندگی افراد مبتلا می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل هزینه، مطلوبیت، غربالگری، ارزیابی اقتصادی، فنیل کتونوری
  • بتول احمدی، فرانک فرزدی*، معصومه دژمان، مروئه وامقی، فرحناز محمدی، بتول محتشمی، ژیلا صادقی، مریم تاجور صفحات 337-348
    مقدمه
    سلامت زنان دارای مفهومی وسیع بوده و ابعاد آن شامل سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و معنوی است و تحت تاثیرعوامل اجتماعی سیاسی اقتصادی و بیولوژیک قرار دارد. این تعریف خود یک چارچوب مفهومی برای رویکردی موثر و مرتبط برای پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامت زنان ارایه می دهد. درک صحیح مفهوم سلامت زنان با تاکید بر تاثیرپذیری آن نه تنها از عوامل بیولوژیک و مراقبت های سلامت، بلکه در حد وسیع تر از تعیین کننده های سلامت مانند تحصیلات، فرهنگ و اقتصاد است. تاکنون مدل جامعی از سلامت زنان که بتواند مفاهیم، عوامل تاثیرگذار بر سلامت و ارتباطات آن ها را در یک مجموعه توصیف نموده و در تعیین شاخص های سلامت، اولویت ها و استراتژی های ارتقای سلامت زنان ایرانی مورد استفاده قرار گیرد، شناخته نشده است. گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران این مطالعه را در جهت تبیین چارچوب نظری و مدل عوامل موثر بر سلامت زنان ایرانی اجرا نمود.
    روش کار
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوایی انجام شد. داده ها به روش مثلثی با جستجوی مستندات مرتبط، 6 مصاحبه عمیق و یک جلسه بحث گروهی متمرکز با 15 نفر از صاحب نظران کلیدی در علوم مرتبط با سلامت جمع آوری شد. به منظور درک و مفهوم سازی یافته ها، ایجاد ارتباط و تفسیر آن ها، مستندات در طی 23 نشست تخصصی توسط گروه تحقیق مورد تحلیل محتوی قرار گرفت و بر اساس گام های تحلیل داده ها نمودار مدل در ترسیم روابط بین مفاهیم طراحی گردید. سپس مدل اولیه سلامت زنان در طی بحث گروهی متمرکز و مصاحبه با صاحب نظران و سیاست گذاران کلیدی حوزه سلامت مورد نظرخواهی و اصلاح قرار گرفت. این مدل در گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی ایران نهایی و مدل سلامت زنان فرمهر نامیده شد.
    یافته ها
    مدل سلامت زنان فرمهر به ابعاد ملی و محلی، مذهبی و فرهنگی زندگی زنان ایرانی توجه نموده است. عناصر تشکیل دهنده آن شامل 53 عامل است که به ترتیب عبارتند از: 17 عامل در سطح فرد، 8 عامل در سطح خانواده که هر یک در سه گروه موضوعی، و 24 عامل در سطح اجتماع که در چهار گروه موضوعی دسته بندی شده اند. 4 عامل یا عنصر زیربنایی موثر بر سلامت زنان نیز در یک گروه موضوعی در مدل قرار دارند.
    نتیجه گیری
    چارچوب مفهومی و مدل سلامت زنان فرمهر به عنوان ابزاری برای درک بهتر ابعاد سلامت زنان و عوامل موثر بر آن، تحلیل اطلاعات و ارزیابی مورد استفاده قرار می گیرد. در این چارچوب و مدل روابط بین ابعاد مختلف سلامت زنان و نقش ها و دوره های زندگی زنان و عوامل موثر خارجی در یک مجموعه درنظر گرفته شده وکاربرد آن در توصیف روابط جنسیتی در خانواده، جامعه، و تعیین شاخص های مناسب و سازگار با شرایط است که ارزیابی و مقایسه وضعیت سلامت زنان و مراقیت های آنان را با پایداری و اعتبار لازم در سطح ملی و بین المللی امکان پذیر می نماید. مدل فرمهر در مقایسه با سایر مدل ها علاوه بر در نظر گرفتن تمامی حوزه های موثر از بسط بیشتری در هر حوزه در تعداد لایه ها و عوامل تعیین کننده هر لایه برخوردار است. این امر در حوزه خانواده و باورهای دینی و معنوی و اعتقادی بارز است.
    کلیدواژگان: سلامت زنان، چارچوب مفهومی، مدل سلامت، ایران
  • رجبعلی درودی، کاظم زنده دل، آذین نحوی جو، حسن زحمتکش، علی اکبری ساری صفحات 349-357
    مقدمه
    سرطان ها بخش مهمی از هزینه های در حال افزایش مراقبت های سلامت را به خود اختصاص می دهند و سیاست گذاران به منظور تخصیص منابع در نظام های سلامت نیازمند آگاهی از هزینه های سرطان هستند. در این مطالعه روش های محاسبه بار اقتصادی سرطان تبیین می شود.
    روش کار
    مقالات و گزارش هایی که به صورت تئوریک و یا تجربی به موضوع محاسبه هزینه ها و بار اقتصادی سرطان پرداخته بودند، در پایگاه های اطلاعاتی معتبر Ovid Medline، Scopus، PubMed، Google scholar با استفاده از کلیدواژه های مرتبط جستجو شد و سپس روش های محاسبه هزینه ها و بار اقتصادی سرطان در مطالعات انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در محاسبه بار اقتصادی سرطان، ارزش پولی منابع استفاده شده برای درمان سرطان و فرصت های از دست رفته در اثر ابتلا به آن اندازه گیری می شود. دو رویکرد اصلی برای محاسبه بار اقتصادی سرطان، رویکرد مبتنی بر بروز و رویکرد مبتنی بر شیوع می باشد. رویکرد مبتنی بر شیوع کاربرد بیشتری دارد و نتایج آن برای سیاست گذاران مناسب تر است. در مطالعات بار اقتصادی سرطان، اندازه گیری هزینه ها از دیدگاه های مختلف می تواند صورت گیرد؛ اما در بیشتر مطالعات، هزینه ها از دیدگاه اجتماعی اندازه گیری می شود. به لحاظ مفهومی هزینه ها به چندین روش طبقه بندی می شوند که پرکاربردترین روش، تقسیم هزینه ها به سه گروه مستقیم، غیرمستقیم و نامحسوس است. رویکردهای اندازه گیری هزینه های مستقیم عبارتند از: رویکرد بالا به پایین، رویکرد پایین به بالا و رویکرد اقتصادسنجی. در محاسبه هزینه های غیرمستقیم نیز عمدتا از رویکرد سرمایه انسانی یا رویکرد تمایل به پرداخت استفاده می شود.
    نتیجه گیری
    علی رغم اهمیت محاسبه بار اقتصادی بیماری ها در تخصیص منابع، تاکنون در ایران مطالعات کمی در این خصوص انجام شده است. روش های ارایه شده در این مقاله می تواند برای محاسبه بار اقتصادی سرطان ها و سایر بیماری ها مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان، بار اقتصادی، هزینه ها
  • حمید رواقی، حانیه سادات سجادی * صفحات 358-366
    مقدمه

    با توجه به نیاز مبرم به انجام پژوهش های مربوط به ایمنی بیمار و اهمیت انجام پژوهش های با اولویت و کاربردی و تولید شواهد متقن، مطالعه حاضر به منظور تعیین اولویت های پژوهشی حیطه ایمنی بیمار در کشور طراحی و اجرا گردید.

    روش کار

    مطالعه حاضر با استفاده از روش دلفی کلاسیک تعدیل شده، در سال 1391 انجام شد. خبرگان به تعداد 45 نفر به صورت هدفمند از میان سه گروه ذی نفع مشتمل بر سیاست گذاران و برنامه ریزان، مدیران و مسوولان سازمان های ارایه دهنده خدمات بهداشتی درمانی و اعضای هیات علمی که به نحوی با حیطه ایمنی بیمار درگیر و یا آشنا بودند انتخاب شدند و با استفاده از سه پرسشنامه، اطلاعات لازم را تکمیل نمودند. پرسشنامه اول با توجه به مرور متون مرتبط، توسط پژوهشگر طراحی شد؛ پرسشنامه های دوم و سوم با توجه به نتایج پرسشنامه های قبلی تهیه و طراحی شد. روایی صوری پرسشنامه ها در هر مرحله با نظرخواهی از تعدادی از خبرگان دردسترس، آزمون و تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 تحلیل گردید.

    یافته ها

    چهار موضوع پژوهشی حیطه ایمنی بیمار شامل بررسی و اپیدمیولوژی تهدیدکننده های ایمنی بیمار (14 زیرموضوع)، ریشه یابی تهدیدکننده های ایمنی بیمار (5 زیرموضوع)، ارتقای ایمنی بیمار (5 زیرموضوع) و ارزیابی و بازخور اقدامات و راهکارهای ایمنی بیمار (21 زیرموضوع) شناسایی شد. زیرموضوع انواع خطاهای دارویی و اپیدمیولوژی آن ها، بیشترین و زیرموضوع ایمنی بیمار و واحدهای ارایه دهنده خدمات سلامت آموزشی و غیرآموزشی، کمترین اولویت پژوهش را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه توانست با مشخص کردن نیازهای پژوهشی کشور در زمینه ایمنی بیمار، سیاست گذاران، پژوهشگران و سازمان های ذی ربط را در انتخاب موضوعات موردنیاز یاری رساند. همچنین توانست امکان بهره مندی حداکثر از توانمندی های موجود را در جهت تامین منافع بیماران و عموم افراد جامعه میسر سازد. پیشنهاد می گردد فهرست اولویت های شناسایی شده به منظور جهت دهی به تامین شواهد کافی در حیطه ایمنی بیمار، به طرق مختلف، در اختیار ذی نفعان مربوطه قرار گیرد و پژوهشگران از آن به عنوان راهنمای انجام پژوهش ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، ایمنی بیمار، دلفی کلاسیک تعدیل شده، ایران
|
  • Jabbari Beyrami H., Gholamzadeh Nikjoo R. *, Jannati A., Asghari Jaafarabadi M., Dadgar E Pages 262-272
    Introduction
    The aim of most countries in implementing varied models of public-private partnership within public hospitals is to improve performance indicators of hospitals and health sectors. The present study was carried out to prioritize public-private partnership models in public hospitals of various countries based on key performance indicators.
    Methods
    In this descriptive-analytical study، we used literature review and expert panel method to identify various models of public-private partnership and performance indicators. We also used Analytic Hierarchy Process to prioritize performance indicators and various public-private partnership models based on performance indicators. The data were analyzed using the Excel 2007 and Expert choice11.
    Results
    The key performance indicators of public hospitals were as follows: in the quality-effectiveness area، the most important indicators were the rate of hospital infections، hospital incidents breakout rate، pure rate of hospital mortality، patient satisfaction percentage، respectively; in the accessibility-equity area، the most important indicators were average inpatient waiting time، and average outpatient waiting time، respectively; and in the financial- efficiency area، the most important indicators were average length of stay، bed occupation ratio، and private income to total cost ratio، respectively. Prioritization of the public-private partnership models indicated that the clinical outsourcing، management، privatization، the «Build، Own، Operate»، and non-clinical outsourcing models were the most important ones.
    Conclusion
    Various models of public-private partnership can be used to improve public hospitals'' performance indicators. It is worthy noting that proper management of public-private partnership is to improve quality، efficiency and equity in hospitals.
    Keywords: public–private partnership, public hospitals, performance indicators
  • Sadeghi M., Haghdoost Aa, Gorjestani H., Eghbal Mj, Pakshir Hr, Shahravan A. *, Shoaei Sh, Fazli M., Kharazi Fard Mj Pages 273-284
    Introduction
    In recent years، Iran''s scientific growth has been impressive. Despite increasing research outputs and number of researchers over the past few years، there are still several barriers in conducting research studies. This study aimed to investigate problems of and solutions to the research in dentistry in Iran.
    Methods
    This qualitative study was carried out using nominal group technique in 2011. We invited 22 dentists، expert in managing academic institutes and research centers in local and national levels. The nominal group discussion was held in four stages: 1) listing the problems; 2) classification of the problems; 3) weighting the problems; and 4) presenting solutions.
    Results
    From 45 items outlined in the discussion group، 28 items were classified as internal policies and practices of the universities (weakness area)، and 17 items were classified as out of university problems (threat area). In the weakness area، the means of the problem weight in both importance and influence dimensions were 11. 73 and 12. 74 out of 20، respectively. In the threat area، the means of the problem weight in both importance and influence dimensions were 9. 89 and 10. 12 out of 20، respectively. From 115 solutions provided by the participants، 72 ones were related to the weakness area; and 43 ones were related to the threat areas. The results showed that establishing a research secretariat in order to identify dental research priorities (at national and local levels)، promoting community-focused health، and conducting goal-based research were the most applicable solutions.
    Conclusion
    The results showed that weakness area problems were most important than the threat area problems from the participants point of views. It seems that university management should design appropriate plans to help academic members become familiar with problems of the society and publish their research studies. Appropriate infrastructure should be provided to empower academic members of the universities such as giving incentives and facilitating rese3arch study processes.
    Keywords: research, dentistry, Iran
  • Zahavi M. *, Arab M., Goudarzi Gr, Hoseini M., Akbarisari A., Akbarihaghighi F Pages 285-293
    Introduction
    The way of spending resources affects operational costs of hospitals and efficiency of health care system. The performance of the CCUs has significant effect on reducing heart diseases mortalities. In addition، CCUs are important wards due to the nature of modern and advanced care they provide.
    Methods
    In this cross-sectional study، all CCUs of hospitals of Tehran University of Medical Sciences were studied. First، data were imported into the Frontier 4. 1 software. After estimating the cost and production functions، economic efficiency of the SFA method was calculated. Then، data were imported into the DEAP 2. 1 software and economic efficiency was again calculated. The economic efficiencies calculated using the two methods were compared in the SPSS.
    Results
    The means of economic efficiency of the CCUs were 0. 59±0. 95 and 0. 95±0. 063 in the SFA and DEA methods، respectively. The economic efficiency was significantly more in the DEA method than the SFA method (P<0. 0001).
    Conclusion
    The SFA and DEA efficiency measurement methods did not show similar results. The types of activities and samples affect the results of the measurements.
    Keywords: Economic efficiency, Stochastic Frontier Analysis (SFA), Data Envelopment Analysis (DEA)
  • Pages 294-301
    Introduction
    Infertility is a health problem steadily growing throughout the world. Infertility can cause several emotional، economic and social consequences. Accurate and precise estimation of infertility prevalence is necessary to define burden of the disease as well as to assess the need for health care services.
    Methods
    This was a population-based study conducted among currently married women (n=888) aged 18-49 years. The participants were selected from four provinces using quota stratified cluster sampling. The custom-designed questionnaire was completed by trained interviewers.
    Results
    The mean age of the women participated in the study was 34. 8±6. 9 years old. The rate of primary، secondary and lifetime infertilities were 21. 1%، 7. 8% and 6. 4%، respectively. The most important cause of primary and secondary infertilities was menstrual dysfunction. The marriage age and education level of women had a significant statistical relationship with primary infertility (after adjustment) (P<0. 5).
    Conclusion
    The prevalence of infertility varies depending on the definition. The socio-demographic factors can influence the prevalence. The high prevalence of infertility threatens women in our country. Providing information about influential factors on infertility can help women who postpone the age for marriage in decision-making on the time of childbearing.
    Keywords: primary infertility, secondary infertility, prevalence, population based study
  • Pages 302-316
    Introduction
    One of the main implications of social justice in a society is actualizing equal basic rights such as equal access to health services and minimum income level. Since social disparities among the individuals are affected by their health status، profound social inequalities can have adverse consequences on health and socio-economic situations of the individuals. Hence، monitoring households'' health expenditures، which can reflect socio-economic inequality، can provide valuable information for the health policy makers.
    Methods
    Using the Extended Concentration Index and the Health Achievement Index، which both have been introduced by Wagstaff (2002)، this study measured the households'' health expenditures in Iran disaggregated into expenditure quintiles of the Iranian households. To this end، Iran''s annual Household Survey data produced by Iran Statistic Center during 1984 to 2011 was used.
    Results
    The least inequality has been occurred in 2011; while the highest inequality varied between 2007 and 1991، depending on the value assigned to inequality aversion parameter. Nevertheless، in overall، the trend of inequality in the studied period has generally been increasing. The average of the concentration extended index and the achievement index during the study period was 0. 59 ± 0. 03 and 101884. 1 ± 3231. 56، respectively.
    Conclusion
    Findings of the study confirmed on one hand، households'' expenditure inequality in favor of the higher income groups، and on the other، that the public policy in health has not been as effective as expected. Moreover، the results of the study indicated that the higher degree of inequality aversion parameter، the lower was the disparity between the average households'' health expenditures and its average at the «perfect equality». This result showed that the capability of the individuals، and particularly the lower income groups، has been weakened.
    Keywords: inequality, Extended Concentration Index, Achievement Index
  • Keyvanara M., Karimi S., Khorasani E. *, Jafarian Jazi M. Pages 317-328
    Introduction
    Induced demand is resulted from various factors influencing physicians and patients'' behaviors. It is also affected by rules and regulations of markets and organizations of medical services. This study aimed to investigate main factors that affect the induced demand using experts'' opinions at Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a qualitative study. Semi-structured interviews were used for data generation. 17 Known experts who had valuable experiences in the issue were invited to participate in the study using purposive sampling. Data were gathered until data saturation was obtained. Reliability of the information and stability were confirmed. The anonymity of the interviewees was preserved. The data were transcribed، categorized and used for thematic analysis.
    Results
    In this study، three themes and 77 sub-themes were extracted. The three main themes included infrastructural factors، social factors، and organizational-structural factors. These three main themes had 77 subthemes.
    Conclusion
    The results of the present study have presented a framework for analyzing the major causes of induced demand. The causes identified here included complexity of medicine، information asymmetry between service providers and consumers، clinical uncertainty، false beliefs، advertisements، insufficient supervision، scarcity of clinical guidelines، weakness of education system، and ignorance of medical ethics. These findings help policymakers to investigate the induced demand phenomenon clear-sightedly. It is suggested that in order to control induced demand، people’s awareness be increased and financial motivations of health service providers be controlled through proper policies، and clinical guidelines be used as a strong tool to monitor doctors’ performance.
    Keywords: Induced demand, health system, major factors
  • Hatam N., Askarian M., Shirvani S., Purmohamadi K. Pages 329-336
    Introduction
    Congenital anomalies are of main reasons of neonatal mortalities. Although most of the symptoms can be detected immediately after birth، some are mild enough to be ignored. Failure to diagnose of the disease may result in irreversible physical and mental problems in neonates. In most of the countries، there are screening programs for detection of the Phenylketonuria. This study aimed to assess cost- effectiveness of neonatal screening program for Phenylketonuria in Fars province.
    Methods
    Implementation costs of the screening program and the cost of the disease management were calculated and compared using Decision Tree model. The health related quality of life of the two mentioned groups and incremental cost-effectiveness were also estimated.
    Results
    Results showed that the Phenylketonuria screening cost was about 34727047 Rials for every individual. The screening program was cost-effective.
    Conclusion
    The Phenylketonuria screening program was beneficial for both patients and society. It increased quality of life of the patients and might have long-term financial gain for the society.
    Keywords: Cost, utility analyze, screening, economic evaluation, Phenylketonuria
  • Ahmadi B., Farzadi F. *, Dejman M., Vameghi M., Mohammadi F., Mohtashami B., Sadighi J., Tajvar M. Pages 337-348
    Introduction
    Women''s health is a broad concept that includes physical، psychological، social، cultural، and spiritual aspects، and is influenced by social، political، economic and biological factors. This definition offers a conceptual framework for an effective and relevant approach to women’s health promotion and disease prevention. Understanding women’s health is not only an emphasis on influences of biological factors and health care but also in a wider range of determinants of health such as education، culture and economy. There is no known national women’s health model to identify influencing factors، show their relationships and correlations in a schematic collection، and able to be used as a tool in defining indicators of health status، health promotion strategies and priorities for Iranian women. Women’s Health Scientific group in IRI Academy of Medical Sciences recognized this need and attempted for a theoretical model to explain the factors affecting health of Iranian women. This paper reviews and evaluates existing theoretical frameworks and models for health، and introduces a designed women’s health model (Farmehr) regarding aspects of the national، local، religious and cultural life of Iranian women.
    Methods
    In this qualitative study، authoritative medical information were searched and collected from national and international databases. Documents were content analyzed by holding 23 expert meetings and based on concepts from existing models by which the content analyzed matrix was designed. Analyzing was used to facilitate the understanding and conceptualization of the findings; and preliminary model was developed. Then in two stages of six deep interviews and one focus group discussions with 15 key health experts and policy makers، their comments were considered and applied to the model. The women’s health model for I. R. I. Academy of Medical Sciences (Farmehr) was finalized.
    Results
    The constituent elements in Farmehr women''s health model include 53 elements، in which 17 elements are in individual level، 8 elements are in family level، and 24 elements are in social level. They all are divided in four subject groups. There are also four basic and fundamental elements affecting women’s health in an underlying subject group in the model.
    Conclusion
    The Farmehr conceptual framework and model can be used as a tool for better understanding of women''s health، its affecting factors، data analysis and evaluation. In this model، relations between different aspects of women’s health، their multiple roles in life and external affecting factors are considered in one collection. It can be used to describe gender relations in the family، community، and to define appropriate health indices compatible with the conditions. So it makes possible to compare and evaluate women‘s health care and status more sustainable and credible in national and international levels.
    Keywords: women's health, conceptual framework, health model, Iran
  • Pages 349-357
    Introduction
    Cancer is responsible for an important part of health care costs. Policymakers need to be aware of the costs of cancer to allocate resources properly in health systems. In this paper، we explain the methods of estimating economic burden of cancer.
    Methods
    We searched published articles and reports related to estimating costs and economic burden of cancer in known databases including Ovid Medline، Scopus، PubMed، and Google scholar. Then we reviewed the methods of selected studies.
    Results
    The economic burden of cancer is measured by cost، the monetary valuation of resources used to treat cancer، or the loss of economic opportunities related to cancer occurrence and treatment. There are two main approaches for estimating the economic burden of cancer: prevalence-based approach and incidence-based approach. The prevalence-based approach is more applicable; and policymakers are mostly interested in using this approach. In economic burden studies، many perspectives are used for calculating costs; however، the social perspective is more common. In the most studies، costs are categorized in three group including direct costs، indirect costs and intangible costs. Approaches to measuring the direct costs include top-down approach، bottom-up approach and the econometric approach. Human capital approach and willingness to pay approach are used for measuring indirect costs; the human capital approach is more popular.
    Conclusion
    Despite the importance of calculating the economic burden of diseases for resource allocation، few studies have been conducted on this issue in Iran. Researchers can use the methods presented in this paper to calculate the economic burden of cancer and other diseases in Iran.
    Keywords: cancer, economic burden, cost
  • Ravaghi H., Sajadi Hs Pages 358-366
    Introduction

    Given the need of doing researches related to patient safety، conducting applicable studies in this field، and making evidences، this study aimed to recognize and define the research priorities in patient safety fields.

    Methods

    This study was carried out using Modified Classis Delphi technique in 2013. The study participants were all policy-makers، planners، managers and officials of healthcare organizations as well as faculty members involved in patient safety issue. Purposive sampling was employed to select 45 participants. Data was gathered using three questionnaires. The first questionnaire was prepared on the base of the review literature; and the other questionnaire was designed on the base of the previous results. The validity of used questionnaire was confirmed by experts. Collected data were analyzed using SPSS-16.

    Results

    Four themes were identified including «epidemiology of threatening factors of patient safety» (with 14 subthemes)، «root analyzing of threatening factors of patient safety» (with 5 subthemes)، «patient safety improvement» (with 5 subthemes) and «evaluation and feedback of patient safety solutions» (with 21 subthemes). The most important subtheme (first priority) was the study of medical errors in using drugs (drug errors) and the less important subtheme (last priority) was the study of educational and non-educational healthcare centers and patient safety.

    Conclusion

    Our findings indicated the Iran’s research needs in patient safety field. This could help policy-makers، researchers and related organizations to choose suitable and applicable topics to investigate on the patient safety issues. Also، it makes possible utilizing available capacities to satisfy patients and society needs. It is suggested that the identified research properties to be given to relevant stakeholders in order to organize efforts of providing sufficient evidence in patient safety field.

    Keywords: Research priority, patient safety, Modified Classic Delphi, Iran