فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 38 (زمستان 1392)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 38 (زمستان 1392)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/01/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله
  • محترم نعمت طاوسی صفحه 103
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر واسطه ای هسته ارزشیابی های خود در ارتباط بین عوامل تنیدگی زای شغلی (تعارض بین فردی، محدودیت های سازمانی، بار کمی کار) با فشار شغلی و بهزیستی عاطفی بود. برمبنای یک طرح همبستگی، 228 نفر (45 مرد، 183زن) از کارشناسان دانشگاه آزاد اسلامی اندازه های عوامل تنیدگی زای حرفه ای (MJS؛ اسپکتور و جکس، 1998) شامل مقیاس تعارض بین فردی در محیط کار، مقیاس محدودیت های سازمانی، سیاهه بار کمی کار و سیاهه نشانه های جسمانی، و همچنین مقیاس بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل (JAWS؛ ون کتویک و دیگران، 2000) و مقیاس های هسته ارزشیابی های خود شامل مقیاس حرمت خود روزنبرگ (1965)، مقیاس خودکارآمدی تعمیم یافته (GSES؛ جاج و دیگران، 1998)، مقیاس نوروزگرایی سیاهه شخصیت آیزنک (آیزنک و آیزنک، 1968) و مقیاس درونی بودن، افراد قدرتمند و شانس (IPC؛ لوینسون، 1981) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل مسیر نشان دادند تعارض بین فردی و محدودیت های سازمانی بر فشار شغلی به طور مثبت و محدودیت های سازمانی بر بهزیستی عاطفی به طور منفی تاثیر می گذارند. افزون بر آن، هسته ارزشیابی های خود در رابطه بینعوامل تنیدگی زای شغلی با فشار شغلی و بهزیستی عاطفی نقش واسطه ای معنادار دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت ارزیابی عوامل تنیدگی زای شغلی و پیامدهای آن زیر نفوذ هسته ارزشیابی های خود قرار دارد.
    کلیدواژگان: تنیدگی شغلی، فشار شغلی، بهزیستی عاطفی، هسته ارزشیابی های خود
  • علی مشهدی، جعفر حسنی، زرین بر عرفان، پریسا نجفی گل، شراره دانشور صفحه 123
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اعتبار، روایی و ساختار عاملی نسخه پیش دبستانی سیاهه درجه بندی رفتاری کنش وری اجرایی (فرم معلم) بود. سیاهه کنش های اجرایی 390 کودک 2 تا 5 ساله مقطع پیش دبستانی شهر مشهد در سال تحصیلی 91-90 به شیوه نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای از طریق معلمان گردآوری شد. اعتبار مقیاس از طریق همسانی درونی و همبستگی های مجموعه ماده مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای بررسی روایی مقیاس از تحلیل عاملی و روایی همزمان استفاده شد. ضرایب آلفای کرونباخ و همبستگی های مجموعه ماده بیانگر اعتبار رضایت بخش سیاهه و زیرمقیاس های آن بود. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بیانگر دو الگوی پنج عاملی (بازداری، تغییر، مهار هیجانی، حافظه کاری و برنامه ریزی/سازمان دهی) و سه عاملی (خودمهارگری بازداری، انعطاف پذیری و فراشناخت) بود. افزون بر این، روایی همگرای مقیاس با سیاهه فهرست رفتاری کودکان مطلوب بود. نسخه پیش دبستانی سیاهه درجه بندی رفتاری کنش وری اجرایی (فرم معلم) ابزاری مفید جهت سنجش کنش های اجرایی در کودکان پیش دبستانی است و می تواند در پژوهش های روان شناختی و موقعیت های بالینی در ایران به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سیاهه درجه بندی رفتاری کنش وری اجرایی، کودکان پیش دبستانی، اعتبار، روایی، نسخه معلم
  • خدامراد مومنی، سمیرا کرمی، محمدرضا مجذوبی صفحه 139
    تحقیق حاضر با هدف مقایسه سبک زندگی، حرمت خود و سلامت روانی سالمندان تنها، غیرتنها ومقیم سرای سالمندان انجام شد. نمونه آماری این تحقیق شامل 384 سالمند (128 سالمند تنها، 128 سالمند غیرتنها، 128 سالمند مقیم سرای سالمندان) بود که به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شد و در سه گروه قرار گرفتند. شرکت کنندگان مقیاس های سبک زندگی سالم درسالمندان (اسحاقی، فرج زادگان و بابک، 1388)، حرمت -خود (روزنبرگ، 1965) و سلامت عمومی (گلدبرگ و ویلیامز، 1988) را تکمیل کردند. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیری نشان دادند سالمندان غیرمقیم (تنها و غیرتنها) در مقایسه با سالمندان مقیم سرای سالمندان، و سالمندان غیرتنها نسبت به سالمندان تنها از سبک زندگی و سلامت روانی بهتری برخوردار هستند. به علاوه، سالمندان غیرمقیم (تنها و غیرتنها) در مقایسه با سالمندان مقیم سرای سالمندان حرمت خود بیشتری داشتند و سالمندان تنها نسبت به سالمندان غیرتنها از حرمت خود بالاتری برخوردار بودند. بنابراین با توجه به نظریه فعالیت، سالمندان با حفظ فعالیت و نقش های اجتماعی قبلی خویش می توانند سبک زندگی مطلوبی داشته و احساس ارزشمندی خویش را حفظ کنند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، حرمت خود، سلامت روانی، سالمندان، سرای سالمندان
  • پریسا سیدموسوی، محمدعلی مظاهری، شهلا پاکدامن، محمود حیدری صفحه 149
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بازی های درمانی دلبستگی محور با استفاده از روش پسخوراند ویدیویی بر افزایش حساسیت مادرانه و کاهش بازنمایی های منفی کودک از خود و مادر بود. بدین منظور 25 زوج (12 زوج در گروه آزمایش، 13 زوج در گروه گواه) مادر کودک (3 تا 5 سال) به روش در دسترس از سه مهدکودک و یک مرکز مشاوره در تهران انتخاب شدند و با ابزار رفتار مادرانه (پدرسون، موران و بنتو، 1999) و مجموعه داستان های مک آرتور (امد، ولف و اوپنهایم، 2003) ارزیابی شدند. روش پژوهش شبه تجربی با پیش آزمون پس آزمون و پیگیری بود. مداخله گروه آزمایش شامل هشت جلسه انفرادی و هفتگی به مدت 60 دقیقه بود و مادران گروه گواه، بسته آموزشی متمرکز بر افزایش مهارت های شناختی کودکان را دریافت کردند. نتایج نشان دادند که بازی های درمانی مبتنی بر دلبستگی، حساسیت مادرانه را در گروه آزمایش به طور معنادار افزایش داد و بازنمایی های منفی کودک از خود و مادر نیز در گروه آزمایش کاهش معنادار یافت. یافته های پژوهش نشان دادند که به کار گیری بازی های درمانی با توجه به مولفه های نظریه دلبستگی می تواند در توسعه پایگاه ایمن در کودکان پیش دبستانی موثر باشد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی دلبستگی محور، حساسیت مادرانه، بازنمایی های ذهنی
  • سمانه اسعدی، شعله امیری، حسین مولوی صفحه 161
    هدف این پژوهش، شناخت روند تحول تفکر فرا انتزاعی از دوره نوجوانی تا بزرگسالی در شهر اصفهان بود. 345 شرکت کننده در چهار گروه سنی 15 تا 18 سال (108 نفر)، 19 تا 29 سال (104 نفر)، 30 تا 45 سال (44 نفر) و 46 سال به بالا (51 نفر) به روش نمونه برداری خوشه ایانتخاب شدند و به سیاهه باورهای پارادایم اجتماعی (SPBI؛ کرامر، کالباف و گلدستون، 1992) پاسخ دادند. یافته های حاصل از تحلیل واریانس نشان دادند اثر گروه بر نمره های سیاهه باورهای پارادایم اجتماعی معنادار نیست. مقایسه های زوجی فقط بین گرو ه های سنی 15 تا 18 سال و 19 تا 29 سال در مرحله تفکر مطلق گرا تفاوت معنادار نشان دادند. به طور کلی در مرحله مطلق گرای سیاهه باورهای پارادایم اجتماعی روند کاهشی و در دو مرحله نسبی گرا و دیالکتیک روندی یکنواخت حاکم بود. نتایج این پژوهش بر پایه نظریه های تحول شناختی در دوره بزرگسالی مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عملیات انتزاعی، تفکر فراانتزاعی، تحول، نوجوانی، بزرگسالی
  • نگین معتمد یگانه، امید شکری * صفحه 175

    مطالعه حاضر با هدف آزمون روان سنجی سیاهه شناختارهای کمال گرایی چندبعدی نسخه انگلیسی (MPCI-E؛ کابوری، 2006) انجام شد. 300 دانشجو (156 پسر، 144 دختر) به سیاهه شناختارهای کمال گرایی چندبعدی و برنامه عاطفه مثبت و منفی (PANAS؛ واتسون، کلارک و تلگن، 1988) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی MPCI-E از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی MPCI-E از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی واگرای MPCI-E، ضریب همبستگی بین ابعاد سه گانه شناختارهای کمال گرا با مقیاس های عاطفه مثبت و منفی دانشجویان گزارش شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش اوبلیمین نشان داد MPCI-E از سه بعد استانداردهای فردی، بیش نگرانی درباره اشتباهات و پیگردی کمال تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی، وجود عوامل سه گانه را تایید کرد. الگوی متمایز ضرایب همبستگی بین ابعاد سه گانه شناختارهای کمال گرا با مقیاس-های عاطفه مثبت و منفی از روایی واگرای MPCI-E به طور تجربی حمایت کرد. همسانی درونی زیرمقیاس های MPCI-E مناسب بودند. در مجموع، نتایج مطالعه حاضر شواهدی را برای روایی و اعتبار MPCI-E به مثابه ابزار بررسی شناختارهای کمال گرایی چندبعدی در بین دانشجویان ایرانی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سیاهه شناختارهای کمال گرایی چند بعدی، ویژگی های روان سنجی، روایی، اعتبار
  • آسیه نجات، فاطمه شهابی زاده، باقر غباری بناب صفحه 187
    هدف پژوهش حاضرتعیین نقش دلبستگی ادراک شده دوران کودکی در فرایند سازشی تصور از خدا و خودپنداشت در تدوین یک مدل برای تبیین سلامت روانی بود. 432 دانشجو با روش چندمرحله ای ازدانشگاه های بیرجند انتخاب شدند و مقیاس های تصور از خدا (مظاهری و دیگران، 1384)، خودپنداشت (بک، 1978) دلبستگی به والد (هازان و شیور، 1986) و سلامت روانی (گلدبرگ و هیلر، 1979) را تکمیل کردند. برای تحلیل نتایج از روش مدل یابی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. با توجه به مدل برازش یافته، فرضیه سازشی مبنی بر همخوانی ارتباط دلبستگی ادراک شده دوران کودکی با تصور از خدا حمایت شد. خودپنداشت نیز به عنوان پیامد ناشی از فرایند سازشی تصور از خدای کنترل کننده و مهربان با دلبستگی به والد، نقش معناداری در ارتقای سلامت روانی نشان داد. اما در این راستا دلبستگی به مادر برخلاف پدر، علاوه بر نقش پیش بینی کننده به طور غیرمستقیم از طریق فرایند سازشی تصور از خدا، به طور مستقیم نیز نقش معناداری در ارتقای سلامت روانی به ویژه کاهش افسردگی نشان داد که حاکی از اهمیت دلبستگی ایمن به مادر است. نه تنها بررسی نقش دلبستگی ادراک شده به هر یک از والدین در فرایند سازشی تصور از خدا مهم است، بلکه در ارتباط با دلبستگی به پدر، فرایند سازشی شکل گیری تصور از خدا و خود نقش مهمی در پیش بینی سلامت روانی دارند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، دلبستگی ادراک شده دوران کودکی، خودپنداشت، تصور از خدا
  • اسماعیل شیری، مصطفی ولی پور، محمدعلی مظاهری صفحه 201
    هدف این پژوهش مقایسه مهارت های اجتماعی و مشکلات روان شناختی در دانش آموزان مقطع راهنمایی درگیر در پدیده قلدری است. با روش نمونه برداری خوشه ای282 دانش آموز به طور کاملا تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و از بین این دانش آموزان و از طریق معرفی اولیای مدرسه 53 دانش آموز قلدر، 56 دانش آموز قربانی و 173 دانش آموز عادی شناسایی شد. دانش آموزان مقیاس خودگزارش دهی مشکلات رفتاری آشنباخ (YSR؛ آشنباخ، 1991) و پرسشنامه مهارت های اجتماعی (TISS؛ ایندربیتزن و فوستر، 1992) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان دادند دانش آموزان قلدر در مهارت های اجتماعی مثبت به صورت معناداری از دو گروه دیگر پایین تر و در مقابل مهارت های منفی آنان به طور معناداری بالاتر از دو گروه بود. همچنین میانگین نمره های افراد قلدر و قربانی در اختلال های درونی سازی شده به طور معناداری بالاتر از دانش آموزان عدم درگیر است. همچنین در اختلال های برونی سازی شده میانگین افراد قلدر به طور معناداری بالاتر از دانش آموزان عدم درگیر در پدیده قلدری است. تفاوت مهارت های اجتماعی دانش آموزان (قلدر و قربانی و عدم درگیر) و اختلال های درونی سازی و برونی سازی شده دانش آموزان قلدر و قربانی حاکی از اهمیت ارائه آموزش مهارت های اجتماعی و برنامه های پیشگیری ومداخله مناسب در مدارس جهت جلوگیری از وقوع قلدری و پیامدهای آسیب زای آن است.
    کلیدواژگان: قلدری، اختلال های برونی سازی شده، اختلال های درونی سازی شده، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان
|
  • Mohtaram Nemat Tavousi Page 103
    this study aimed to examine the mediating effects of core self-evaluations in the relationship between job stressors (interpersonal conflict at work, organizational constraints, quantitative workload) and job strains, as well as affective well being. Based on a correlation design, 228 (45 males, 183 females) Islamic Azad University employees completed the measures of the Job Stressors (Spector & Jex, 1998) consisted of the Interpersonal Conflict at Work Scale, the Organizational Constraints Scale, Quantitative Workload Inventory and Physical Symptoms Inventory, as well as the Job Related Affective Well-Being Scale (Van Katwyk et al, 2000), and the Core Self-Evaluations Scales consisted of the Rosenberg Self-Esteem Scale (1965), Generalized SelfEfficacy Scale (GSES; Judge et al.,1998), the Neuroticism Scale of Eysenck Personality Inventory (Eysenck & Eysenck, 1968) and the Internality, Powerful Others and Chance Scale (IPC; Levenson, 1981). The results of path analysis indicated that interpersonal conflict and organizational constraints influenced the job strains positively and organizational constraints influenced the affective well-being negatively. Furthermore, core self-evaluations mediated the relationship between job stressors and Job strains, as well as affective well-being significantly. It can be concluded that the appraisal of job stressors and its consequences are influenced by core self-evaluations.
    Keywords: job stress, job strain, affective well, being, core self, evaluations
  • Ali Mashhadi, Jafar Hassani, Zarrin Barerfan, Parisa Njafi Gol, Sharareh Daneshvar Page 123
    he aim of the present study was to examine the validity, reliability and factor structure of the Behavior Rating Inventory of Executive Functioning-Preschool Version (BRIEF-P; Teacher Form). Three hundred and ninety preschool children between ages two and five were selected using multistage random sampling from Mashhad in 2011-2012 academic year. The participants’ teachers completed the BRIEF-P. The reliability of the inventory was assessed by internal consistency and item-rest correlations. In order to investigate the validity of the inventory, factor analysis and concurrent validity were used. The Cronbach’s alpha and item-rest correlations indicated satisfactory reliability of the inventory and its subscales. Explanatory and confirmatory factor analyses indicated five factor (inhibition, shift, emotional control, working memory, and planning/organization) and three factor (inhibitory self-control, flexibility and metacognition) models. Moreover, convergent validity of the BRIEF-P (teacher form) with the CBCL was satisfactory. The findings suggested that the BRIEF-P(teacher form) may be a useful tool in assessing preschoolers’executive functioning and can be used in Iranian psychological research and clinical settings.
    Keywords: The Behavior Rating Inventory of Executive Functioning, preschool children, Reliability, validity, teacher form
  • Khodamorad Momeni, Samira Karami, Mohammad Reza Majzoobi Page 139
    the present study aimed to compare lifestyle, self-esteem and mental health of elderly who were living alone, living with family, or residing in nursing homes. The sample consisted of 384 elderly (128 living alone, 128 living with family, and 128 residing in nursing home).The sample was selected randomly by convenience sampling. The participants completed the Safe Lifestyle of the Elderly (Eshaghi, Farajzadegan, & Babak, 2007), the Self-esteem (Rosenberg, 1965) and the General Health (Goldberg & williams, 1988) scales. The results of multivariate analysis indicated that 1) the non-residing elderly (alone or nonalone) had better lifestyle and mental health than the nursery home residing elderly, 2) the non-alone elderly had better lifestyle and mental health than alone elderly, 3)the elderly who were not living in nursing homes (alone or non-alone) had higher self-esteem than those who were living in nursery homes, and 4) the elderly who were living alone had higher self-esteem than those who were not living alone. According to the theory of activity, by keeping previous social roles and activities, the elderly can have good lifestyle and keep feeling worthwhile.
    Keywords: lifestyle, self, esteem, mental health, the elderly, elderly nursing home
  • Parisa Seyed Mousavi, Mohammad Ali Mazaheri, Shahla Pakdaman, Mahmood Heydari Page 149
    the purpose of this study was to examine the efficacy of attachment based theraplays using video feedback method on increasing maternal sensitivity and decreasing child's negative representations of self and mother. Twenty five motherchild dyads (12 dyads in experimental group; 13 dyads in control group) ages between three and five were selected by convenience sampling from 3 nursery schools and a counseling center in Tehran. The sample was assessed using the Maternal Behavior QSORT (Pederson, Moran, & Bento, 1999) and the MacArthur Story Stem Battery (Emed, Wolf, & Oppenheim, 2003). The research design was semi-experimental with pretest-posttest and follow up. The intervention of the experimental group was eight, 60-minute individual, weekly sessions. Mothers of the control group received an educational package focusing on increasing cognitive skills of the children. The results indicated that the attachment based theraplays have significantly increased the maternal sensitivity and significantly decreased the child's negative representations of self and mother in the experimental group. The findings suggested that using attachment based theraplay could be effective in developing secure base in preschoolers.
    Keywords: attachment based theraplay, maternal sensitivity, mental representations
  • Samaneh Asadi, Shole Amiri, Hossein Molavi Page 161
    this study aimed to examine the developmental trend of post-formal thinking from adolescence through adulthood in Isfahan. The sample consisted of 345 participants in four age groups: 15 to 18 year-olds (n=108), 19 to 29 year-olds (n=142), 30 to 45 year-olds (n=44), and over 46 year-olds (n=51). The participants were selected by cluster sampling answered the Social Paradigm Belief Inventory (SPBI; Kramer, Kahlbaugh and Goldstone, 1992). The results of analysis of variance indicated that there were not significant group effects on SPBI scores. The pair-wise comparisons were significant between 15 to 18 year-olds and 19 to 29 year-olds in absolutistic thinking. Overall, the developmental trend of absolutistic thinking decreased as age increased, and age trends of relativistic thinking and dialectic thinking were constant. The results were discussed based on adult cognitive development theories.
    Keywords: formal operations, post, formal thinking, Development, adolescence, adulthood
  • Negin Motamed Yeganeh, Omid Shokri Page 175

    the present study aimed to investigate the psychometric properties of the Multidimensional Perfectionism Cognitions Inventory-English (MPCI-E; Kabori, 2006) among Iranian students. Three hundred university students (156 males, 144 females) completed the MPCI-E and the Positive and Negative Affect Schedule (PANAS; Watson, Clark, & Tellegen, 1988). The exploratory and confirmatory factor analyses and internal consistency were used to assess factorial validity and reliability of the MPCIE, respectively. The divergent validity of the MPCI-E were assessed through correlations between MPCI-E scales and past-week positive and negative affect. The results of principal component analysis (PC) and oblique rotation indicated that the MPCI-E consisted of three factors: personal standards, concern over mistakes, and pursuit of perfection. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the three extracted factors. A differential pattern of significant correlations between the MPCI-E and positive and negative affect demonstrated divergent validity of the MPCI-E. Internal consistencies of the MPCI-E subscales were good. In sum, these findings provided evidence for the validity and reliability of the MPCI-E as a multidimensional measure of perfectionism cognitions in Iranian students.

    Keywords: Multidimensional Perfectionism Cognitions Inventory, psychometric properties, validity, Reliability
  • Asieh Nejat, Fatemeh Shahabizadeh, Bagher Ghobari Bonab Page 187
    the aim of this study was to examine the role that childhood perceived attachment plays in God and self-concept adaptation process in order to develop a model for explaining mental health. Four hundred and thirty two students from Birjand university were selected by multistage clustering method. The participants completed the God Image (Mazaheri et al, 2006), the Self Concept (Beck, 1978), the Attachment to Parent (Hazan & Shaver, 1986), and the Mental Health (Goldberg & Hiller, 1979) scales. Structural equation modeling method was used to analyze the data. The developed model supported the adaptation hypothesis based on relation consistency between childhood perceived attachment and the image of God. Self concept as a consequence of adaptation process between the controller and kind image of God, and attachment to father indicated a significant effect on mental health. In contrast to father attachment, attachment to mother directly and indirectly, through adaptation process of the image of God, played a significant role in improving mental health, especially in decreasing depression, which suggested the importance of secure attachment to mother. Thus, not only considering the role of perceived attachment to parents in the adaptation process of image of God is important, but also formation of the adaptation process of image of God and self, play important role in predicting mental health.
    Keywords: mental health, childhood perceived attachment, self, concept, God image
  • Esmaeil Shiri, Mostafa Valipour, Mohammad Ali Mazaheri Page 201
    the aim of this study was to compare social skills and psychological problems of the middle school students involved in the phenomenon of bullying. Two hundred and eighty two students (53 bullies, 56 victims, and 173 not involved) were selected by cluster sampling. The participants completed the Achenbach's Behavioral Problems-Youth Self-report Scale (YSR; Achenbach, 1991) and the Teenage Inventory of Social Skills (TISS; Inderbitzen & Foster, 1992). The results of ANOVA indicated that 1) bully students had lower positive social skills scores than two other groups, 2) bully students had higher negative social skills scores than two other groups, 3) average scores of internalized disorders in bully and victim students were significantly higher than in students not involved in bullying, 4) average scores of externalized disorders in bully students were significantly higher than students not involved in bullying. The findings suggested the importance of social skills training, preventive programs, and appropriate interventions in schools to prevent bullying and its harmful consequences in schools.
    Keywords: bully, externalized disorder, internalized disorder, social skills, students