فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امل ساکی مالحی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 1-8
    مقدمه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی خط سیر بیماری و عود بیماری پمفیگوس با استفاده تحلیل زمان های سپری شده بین عودهای متوالی است. در این راستا عوامل مهم مرتبط با خطر عود بیماری نیز تعیین می شوند.
    روش کار
    این مطالعه به عنوان یک مطالعه طولی، شامل 112 بیمار با تشخیص قطعی پمفیگوس است، که از فروردین سال 1385 تا فرورین 1391 به بخش پوست بیمارستان امام خمینی تهران مراجعه نموده اند. مدت زمان مطالعه از زمان تشخیص بیماری تا پایان دی ماه 1391بر حسب ماه در نظر گرفته شد. تحلیل پیشامدهای عود بر اساس مدت زمان سپری شده بین عودهای متوالی و با استفاده از مدل های بقای چندمتغیره شکنندگی وابسته به زمان انجام شد. زمان سپری شده بین عودهای متوالی، از زمان بهبودی افراد تا عود بعدی نیز بر حسب ماه تعیین گردید.
    نتایج
    کاهش فواصل زمانی بین عودهای متوالی نشان دهنده این است که عودهای مکرر پس از اولین عود با فاصله های زمانی کوتاه تری از هم رخ می دهند. بنابراین خط سیر بیماری بیان گر افزایش وقوع عود در طی زمان است.بر اساس نتایج حاصل از برازش مدل شکنندگی چند متغیره، اثرات شکنندگی افراد در طی زمان متغیر است و آنتی بادی IgG (35/1 HR=و001/0>P-value) تنها متغیر تاثیرگذار بر بقای فواصل زمانی سپری شده بین عودها و عود بیماران است.
    نتیجه گیری
    تحلیل فواصل زمانی سپری شده، امکان ارزیابی روند بیماری و خطر وقوع عودها را برای محقق امکان پذیر می نماید. با استفاده از این تحلیل، عوامل موثر بر خطر وقوع عودها نیز مشخص می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل پیشامدهای عود، فواصل زمانی سپری شده، مدل های شکنندگی وابسته به زمان، پمفیگوس
  • محمد بنی اسدی، محمدرضا افلاطونیان، روشن روح الامینی، بهناز افلاطونیان، رضا عباسی صفحات 9-14
    مقدمه و هدف
    سرطان پستان، شایع ترین سرطان دربین زنان است که عوامل متعددی در بهبودی به مدت 6 ماه بعد از عمل جراحی بیماران موثر می باشند. این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر بهبودی بیماران تحت عمل جراحی سرطان پستان با مدل رگرسیون لجستیک صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه اطلاعات مربوط به 150 بیمار جراحی شده از پرونده های موجود در بخش انستیتو کانسر مجتمع بیمارستانی امام خمینی تهران، استخراج شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار آماری18 SPSS با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از 150 بیمار بررسی شده، 18نفر (12 درصد) عدم بهبودی کامل داشته اند و 132نفر (88 درصد) بهبودی کامل داشته اند. میانگین سنی بیماران 5/7± 43 که 8/92 درصد آن ها متاهل و 3/87 درصد آن ها دارای فرزند بودند. نتایج نشان می دهد که شانس عدم بهبودی با افزایش هر یک سال عمر، 26/1 برابر می شود و افزایش هر یک از غدد لنفاوی درگیر 3/5 برابر و وجود متاستاز 67/8 برابر می شود. سایر متغیرهای وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، اندازه تومور، طرف درگیر و محل متاستاز رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که سن تشخیص به دلیل تاثیر بر متاستاز و تعداد غدد درگیر، در پیامد به طور مستقیم و غیرمستقیم موثر می باشد. بنابراین، تشخیص زودرس بیماری با افزایش آگاهی زنان در رابطه با سرطان پستان ضروری به نظر می رسد که مستلزم برنامه ریزی مناسب غربالگری این بیماری توسط سیاست گذاران بهداشتی کشور می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، جراحی، عوامل درونی، عود، بهبودی
  • زهرا اسداللهی، پیمان جعفری، محسن رضاییان صفحات 15-24
    مقدمه و اهداف
    با توجه به افزایش گرایش به سنجش کیفیت زندگی در سال های اخیر و حجم گسترده پرسشنامه های کیفیت زندگی، تعیین روش مناسب به منظور تجزیه و تحلیل داده های مربوط به این مطالعات ضروری به نظر می رسد. هدف مطالعه حاضر، معرفی مدل های رگرسیون لجستیک ترتیبی به منظور تجزیه و تحلیل داده های کیفیت زندگی می باشد.
    روش کار
    داده های این مطالعه مقطعی برگرفته از اطلاعات مطالعه ای در زمینه بررسی کیفیت زندگی 938 دانش آموز انجام شده است. برای تحلیل داده ها نتایج دو مدل رگرسیون لجستیک دوحالتی و مدل های رگرسیون لجستیک ترتیبی با هم مقایسه شده است.
    نتایج
    نتایج آزمون نیکویی برازش نشان داد که هر سه مدل به خوبی برازش شده بود. بر اساس برازش مدل های رگرسیون لجستیک ترتیبی سه متغیر از متغیر های توضیحی از نظر آماری با پاسخ مرتبط بودند در حالیکه بر اساس برازش مدل رگرسیون لجستیک دوحالتی که پس از ترکیب دو طبقه متغیر پاسخ تنها دو متغیر معنی دار بود. بنابراین باید تا حد امکان از ترکیب کردن طبقه های متغیر پاسخ خودداری نمود، زیرا این امر منجر به از دست رفتن اطلاعات می شود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت برای تجزیه و تحلیل داده های کیفیت زندگی به دلیل ماهیت متغیر پاسخ، مدل های رگرسیون لجستیک ترتیبی با توجه به برآورد پارامترهای کمتر و سهولت تفسیر نتایج، مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مدل های رگرسیون لجستیک ترتیبی، مدل رگرسیون لجستیک Binary
  • مریم کندی کله، ملیحه کدیور، حجت زراعتی، الهام احمدنژاد، کورش هلاکویی نایینی صفحات 25-32
    مقدمه و اهداف
    یکی از شاخص های مفیدی که با توجه به نیاز برای بهبود کاراریی نظام مراقبت بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ مدت اقامت در بیمارستان است. هدف این پژوهش نشان دادن عوامل موثر بر مدت اقامت نوزادان ترخیص شده با تجویز پزشک در بخش NICU مرکز طبی کودکان با استفاده از مدل رگرسیون مخاطرات چندگانه کاکس می باشد.
    روش کار
    این مطالعه، به روش کوهورت تاریخی انجام شده که در آن 369 پرونده مربوط به تمامی نوزادان بستری شده در بخش NICU مرکز طبی کودکان در سال 1389 بررسی شده است. با استفاده از مدل چندگانه مخاطرات کاکس عوامل موثر بر مدت اقامت نوزادانی که با تجویز پزشک مرخص شده اند؛ مشخص گردید.
    نتایج
    میانه مدت اقامت نوزادان در NICU به طور کلی 9 روز است. از 369 پرونده 272 نوزاد با بهبودی مرخص شده اند. عوامل تاثیرگذار در مدت اقامت نوزادان: نارس بودن نوزاد، بستری به علت بیماری های گوارشی و عفونت ها، ارجاع از بیمارستان های دیگر، اتصال کاتتر ورید مرکزی و دستگاه تهویه مکانیکی و درمان با آنتی بیوتیک ها می باشند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    زمانی که متغیر وابسته از جنس زمان، و داده های سانسور شده وجود دارند از مدل رگرسیون چندگانه مخاطرات کاکس برای پی بردن به متغیرهای تاثیرگذار استفاده می شود. برای کاهش طول مدت اقامت نوزادان در بیمارستان می توان به بهبود مراقبت های دوران بارداری مادران، ایجاد بخش های مراقبت ویژه نوزادان در بیمارستان های دارای بخش های زایمان پرخطر، کاهش عوامل خطر به دنیا آمدن نوزادان نارس و بهبود ارایه خدمت در بیمارستان ها پرداخت.
    کلیدواژگان: مدت اقامت در بیمارستان، مرکز طبی کودکان، نوزادان، رگرسیون کاکس
  • فاطمه خسروی شادمانی، حمید سوری، منوچهر کرمی، فرید زایری صفحات 33-44
    مقدمه و اهداف
    سازمان جهانی بهداشت، راه کارهای اصلی پیش گیری از سوانح ترافیکی را برای تعدادی از عوامل خطر توصیه کرده است. هدف این مطالعه اولویت بندی این مداخله های پیش گیرانه با توجه به ویژگی های سوانح ترافیکی در ایران می باشد.
    روش کار
    داده های ثبت شده توسط پلیس راهور ناجا در محورهای درون و برون شهری در سال 1390 برای تعیین سهم تاثیر بالقوه فعالیت های اصلی برای پیش گیری از سوانح ترافیکی تحلیل گردید. سهم تاثیر بالقوه برای عوامل خطرساز سوانح ترافیکی و اثرات مشترک آن ها در وضعیت های سطح حداقل خطر تئوریک، سطح حداقل خطر منطقی و سطح حداقل خطر امکان پذیر محاسبه شد. اولویت بندی راه کارهای پیش گیرانه براساس سهم هر عامل خطرساز در سوانح ترافیکی انجام گردید.
    نتایج
    بر اساس سهم تاثیر بالقوه مرگ (PIF محاسبه شده با استفاده از نسبت شانس مرگ) اولویت ها به ترتیب استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان موتور سیکلت، استفاده از کلاه ایمنی در موتورسیکلت ران ومدیریت سرعت غیر مجاز بودند. عوامل خطر مورد بررسی در این مطالعه، عوامل خطری می باشند که اهمیت بیش تری در محورهای برون شهری دارند و اثر مشترک عوامل خطر یادشده در این محورها نزدیک به 100 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد مداخله های آتی با تمرکز بر استفاده از کلاه ایمنی در سرنشینان، کلاه ایمنی در موتورسیکلت رانان، استفاده از کمربند ایمنی در سرنشینان و مدیریت سرعت صورت گیرد و قوانین مربوط به آن ها با جدیت پی گیری گردند. محاسبه سهم تاثیر بالقوه برتر از سهم منتسب جمعیتی است و امکان پیش بینی صحیح تری از آینده را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، عوامل خطر، اولویت بندی، ایران
  • محمدرضا مراثی، سهراب ایرانپور، احمد اسماعیل زاده، غلامرضا خیرآبادی صفحات 45-55
    مقدمه و اهداف
    از آنجایی که رژیم غذایی انسان، ترکیبی از مواد غذایی مختلف است که درکنار هم اثر بخشی متفاوتی نسبت به حالت دریافت جداگانه دارند؛ بررسی الگوهای غذایی، از اهمیت بالاتری بر خوردار است. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط الگوهای غذایی در دوران بارداری با افسردگی پس از زایمان است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی تحلیلی مبتنی بر جمعیت، بر روی پنجاه درصد (771نفر) از زنان مراجعه کننده به شبکه بهداشتی- درمانی شهرستان اردبیل به مدت 4 ماه انجام گرفت. روش نمونه گیری بصورت تصادفی منظم بود. اطلاعات تغذیه ای با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی 106 سوالی بر اساس فرمت ویلت جمع آوری شد. الگوهای غذایی باروش تحلیل عاملی اکتشافی و بر اساس34 گروه غذایی تعیین شده مشخص شدند. افرادی که از پرسشنامه استاندارد ادینبرگ امتیاز13 یا بالاتر را کسب کردند، احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان برایشان در نظر گرفته شد. برای برآورد نسبت شانس و فاصله اطمینان 95% افسردگی پس از زایمان در هر طبقه الگوها از آزمون رگرسیون لوجستیک دوحالتی با روش enter استفاده شد.
    نتایج
    در این مطالعه، سه الگوی غالب غذایی شناسایی شد: مختلط، نیمه سالم و میوه وسبزی ها. الگوی غذایی میوه وسبزی ها با کاهش خطر افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی دار ی داشت (004/P=0).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد، مصرف بیشتر الگوی غذایی میوه وسبزی ها در دوران بارداری، با کاهش خطر افسردگی پس از زایمان مرتبط است. مطالعات بیشتری برای تایید این یافته ها لازم است.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، الگوی تغذیه، بارداری، وضعیت خواب
  • ابوالحسن شاکری، فتاح جعفری زاده، محمد زارع نژاد صفحات 56-64
    مقدمه و اهداف
    خودکشی اقدامی آگاهانه در خاتمه بخشیدن به حیات خود است. شواهد نشان می دهد که سالانه نزدیک به یک میلیون نفر در جهان بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند. هدف از انجام این پژوهش، توصیف اطلاعات اپیدمیولوژیک و دموگرافیک قربانیان خودکشی های موفق دراستان فارس و مطالعه برخی از عوامل مرتبط بر آن است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک قربانیان خودکشی موفق در استان فارس طی مدت 5 سال از ابتدای فروردین ماه سال 1386 تا پایان اسفندماه سال1390به کمک پرسش نامه جمع آوری و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت.
    نتایج
    در این مدت، تعداد 934 مورد به عنوان خودکشی موفق شناسایی شد. میانگین (±انحراف معیار) سنی افراد خودکشی کرده برابر با 32/12±81/29سال بود که 5/72 درصد آنان مذکر و 3/54 درصد آنان مجرد بودند. بیش تر قربانیان خودکشی- 689 نفر(8/73 درصد) در شهر 689 نفر ساکن بودند. شایع ترین روش خودکشی در مردان، حلق آویزی- 472 نفر (5/50 درصد)- و در زنان، خودسوزی- 103 نفر (16 درصد)- بود. بیش تر افراد- 411 نفر (44 درصد)- در دهه های سوم عمر (29-20 سالگی) خودکشی کرده بودند. شایع ترین علت خودکشی بیش تر افراد (5/53 درصد) نامعلوم بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن فراوانی خودکشی در جوانان و نیز در افراد ازدواج نکرده، لزوم توجه خاص به این گروه ها در برنامه ریزی های اجتماعی توسط مسوولان در استان فارس ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: خودکشی، حلق آویزی، خودسوزی، فارس، اپیدمیولوژی
  • خالد رحمانی، مهدی ذکایی، فرزام بیدارپور، شیدا باباحاجیانی، پروین نسایی، قباد مرادی * صفحات 65-72
    مقدمه و اهداف

    میزان مرگ ومیر کودکان از مهم ترین شاخص هایی می باشد که نشان دهنده توسعه کشورها و مناطق مختلف است. مطالعه حاضر به منظور بررسی روند مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال در استان کردستان در طی سال های 90-1386 انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و داده های آماری آن شامل موارد مرگ کودکان زیر 5 سال است که توسط نظام ثبت مرگ استان و موالید زنده از طریق ثبت و احوال در طی سال های 90-1386 جمع آوری شده است. در تجزیه و تحلیل شاخص های اصلی مرگ کودکان شامل مرگ زیر 5 سال، مرگ شیرخواران و مرگ نوزادی در طی این دوره بررسی شده است. ارتباط بین متغیرها با استفاده از آزمون آماری مربع کای محاسبه شد.

    نتایج

    میزان بروز مرگ های نوزادی از 5/13در هزار تولد زنده در سال 1386 به 2/12 در هزار تولد زنده در سال 1390 رسید. مرگ های شیرخوران و زیر 5 سال هم در همین مدت زمان به ترتیب از 1/17 و 2/20 به 9/14 و 4/17 در هزار تولد زنده کاهش پیدا کرد. از نظر زمانی، بیش ترین کاهش مربوط به سال های 87-1386 می باشد. بین جنسیت و مرگ ومیر کودکان رابطه معنی دار یافت شد. در میان علل اصلی مرگ ومیر، بیماری های حول تولد شایع ترین علت اصلی مرگ کودکان به ویژه در دوره نوزادی در استان بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این بررسی در طی این سال ها، هرچند روند بروز کاهش داشته است، اما این روند کاهشی به ویژه در شاخص مرگ نوزادان آهنگ کندی دارد و هنوز بعضی از علل مرگ قابل پیش گیری در کودکان وجود دارد که نیازمند توجه بیش تر توسط سامانه بهداشتی و پژوهشگران می باشد.

    کلیدواژگان: روند مرگ، علل مرگ، کودکان، کردستان
  • صفحات 73-80
    مقدمه و اهداف
    میگرن، شایع ترین سردرد کودکان با ظهور علایم قبل از 10 سالگی می باشد. بیش از 30 درصد مبتلایان، دچار ناتوانی و کاهش فعالیت روزانه می شوند، بنابراین تشخیص و درمان به موقع حملات سردرد باعث افزایش توان یادگیری و جلوگیری از غیبت دانش آموزان می شود. هدف این مطالعه، تعیین شیوع میگرن در کودکان دبستانی بیرجند بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی شده از 4 منطقه شهر بیرجند در 8 دبستان از طریق مصاحبه با والدین، پرسشنامه های انجمن بین المللی سردرد (ICHD-2) و برای تعیین ناتوانی ناشی از سردرد (PedMIDAS) 7 تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار14 SPSS و با تست آماری مجذور کای تحلیل شد.
    نتایج
    از 1107 کودک با میانگین سن 41/1±9 سال، 551 (3/49 درصد) دختر، و 556 (7/50 درصد) پسر، 185 (56/16 درصد) سر درد و 40 (16/2 درصد) میگرن داشتند. بیش ترین زمان بروز حمله سر درد میگرن، روز اول هفته با شدت متوسط و عامل تشدید کننده: استرس و فعالیت فیزیکی و تسکین دهنده: خواب و استراحت بود. محل وقوع آن دوطرفه و همراه با تهوع و استفراغ بود. میانگین حملات سر درد در سه ماه گذشته 65/7±58/8 ساعت و طول مدت 02/5±38/6 ساعت با فواصل 21/26±70/24 روز بود. فراوانی میگرن بر حسب سن و جنس تفاوت آماری معنی داری نداشت. بیش تر افراد سابقه خانوادگی داشته، اما مراجعه به پزشک نداشتند. 37/79 درصددانش آموزان ناتوانی درجه یک، 54/10 درصد درجه دو، 05/9 درصد درجه سه و 04/1 درصد ناتوانی درجه چهار را گزارش نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش شیوع میگرن با سن و خطر مزمن شدن بیماری و اختلال در عملکرد فردی و اجتماعی، لازم است با شناخت زودرس و تعدیل عوامل تشدید کننده و آموزش روش های پیش گیری غیر دارویی، از بروز حملات سردرد و عود آن جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: شیوع، میگرن، کودکان، مدرسه، بیرجند
  • مصطفی شکوهی، الهام محبی، اعظم رستگاری، سعیده حاجی مقصودی، علی اکبر حقدوست، محمدرضا بانشی صفحات 81-92
    مقدمه واهداف
    یکی از مهم ترین چالش ها در حوزه ی بهداشت عمومی و نظام مراقبت بیماری های، برآورد تعداد افراد بیمار مبتلا به بیماری های نادر یا برآورد برخی زیرگروه های جمعیتی خاص مانند تعداد استفاده کنندگان مواد تزریقی (IDUs) (Injected Drug Users) می باشد. این در حالی است که برآورد جمعیت های پنهان یا دور از دسترس کاری، بسیار دشوار بوده و با مشکلات فراوانی همراه است. در سال های اخیر، روش های جدیدی برای برآورد جمعیت های پنهان یا دور از دسترس ارایه شده است. یکی از روش های نوین برای برآوزد چنین جمعیت هایی، روش بسط شبکه ای(NSUM) (Network Scale-up Method) می باشد. این روش شامل دو بخش برآوزد شبکه ی اجتماعی افراد جامعه، و تخمین تعداد افراد زیر جمعیت های پنهان یا دور از دسترس با استفاده از شبکه ی اجتماعی است. در این مقاله، سعی شده است با زبانی ساده، در ابتدا به بحث مختصری درباره روش های غیر مستقیم برآورد اندازه جمعیت ها، تاریخچه ی روش بسط شبکه ای، و مفهوم شبکه ی اجتماعی پرداخته شده، و در ادامه به برآورد گروه های پنهان با استفاده از این روش و نکته های کاربردی آن در مورد چنین جمعیت هایی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: بسط شبکه ای، شبکه ی اجتماعی، روش شناسی، جمعیت های دور از دسترس
|
  • A. Saki Malehi, E. Hajizadeh, K. Ahmadi, P. Mansouri Pages 1-8
    Background And Objectives
    The aim of this study was to assess the disease trajectory and recurrence rate of pemphigus based on the analysis of the gap time between successive recurrent events. In this regard, the most important associated factors with the risk of recurrence could be explained.
    Methods
    This longitudinal study was performed on 112 pemphigus patients who attended the dermatology department of Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran, from March 2006 to January 2013. The study duration was considered from the diagnosis of the disease to December 2013. Recurrent events were analyzed based on the gap time between successive events using the multivariate time dependent frailty model. The time between two recurrent gap times was determined monthly between two successive events.
    Results
    Decreasing the gap times between two successive events indicates that the subsequent event after the first recurrence occurs with shorter time intervals. So, the disease trajectory represents an increase in the recurrence rate over time. Based on the results of multivariate frailty model, IgG antibody's level was the only effective factor on the recurrence hazard rate of the patients. Also, this model proved that the frailty effects were time dependent frailties.
    Conclusion
    Assessing the disease trajectory and recurrence hazard rate can be achieved through analyzing the gap time between successive recurrent events. This analysis also identifies the factors that influence the risk of subsequent recurrent events.
    Keywords: Analysis of recurrent events, Gap times, Time dependent frailty models, Pemphigus
  • M. Baniasadi, Mr Aflatoonian, R. Rooholamini, B. Aflatoonian, R. Abbasi Pages 9-14
    Background and Objectives
    Breast cancer is the most common cancer among women. Numerous factors are effective in the improvement of patients undergoing surgery in terms of preventing relapse or need for repeated treatment during 6 months after the surgery. This study aimed to determine the factors affecting improvement of patients undergoing surgery for breast cancer using a logistic regression model.
    Methods
    In this study information of 150 patients were extracted from the surgical records of patients underwent surgery at the Cancer Institute of Tehran Imam Khomeini Hospital. Data were analyzed through SPSS software and using logistic regression models.
    Results
    Of 150 studied patients, 18 patients (12%) were not fully recovered while 132 (88%) had complete remission. The mean age of the patients was 43 ± 7.5 years, 92.8% were married, and 87.3% had children. According to the results, the odds of non recovery increased by 1.26 times with each one-year increase in age, 5.3 times with each one lymph node involvement, and 8.67 times in the case of metastasis. Other variables, such as marital status, number of children, tumor size, and location of the metastasis showed no significant relationship.
    Conclusion
    The Results showed that age at diagnosis, due to its relationship with metastases and number of involved lymph nodes can be directly or indirectly affect the outcome. Therefore, increasing the women's awareness about breast cancer seems to be necessary for early diagnosis which requires planning a sufficient screening program by health policy makers of the country.
    Keywords: Breast cancer, Surgery, Internal factor, Relapse, Improvement
  • Z. Asadollahi, P. Jafari, M. Rezaeian Pages 15-24
    Background and Objectives
    Due to the increasing tendency to measure the quality of life in recent years and the extensive quality of life questionnaires, it is important to determine the appropriate method of analyzing data derived from these studies. The aim of the present study was to introduce ordinal logistic regression models as an appropriate method for analyzing the data of quality of life.
    Methods
    The data was derived from a cross-sectional study on quality of life survey of 938 students. For data analysis, two binary logistic regression models and ordinal logistic regression models were used and the results of these models were compared.
    Results
    The results of goodness of fit showed that all three models were fitted well. Based on the ordinal logistic regression models, the three variables out of the explanatory variables were statistically associated with the response while based on the binary logistic regression model, after combining two categories of response variable, only two variables were significant. Therefore, combining the categories of the response variable should be avoided as much as possible because it may lead to data loss due to ignoring some of the response categories.
    Conclusion
    It is concluded that to analyze quality of life data, due to the nature of the response variable, ordinal logistic regression models are recommended considering the fewer parameter estimates and easier interpretation of the results.
    Keywords: Keywords: Quality of life, Ordinal logistic regression models, Binary Logistic Regression Model
  • M. Kandi Kele, M. Kadivar, H. Zeraati, E. Ahmadnezhad, K. Holakoui Naini Pages 25-32
    Background and Objectives
    The length of stay (LOS) is a useful indicator that can be used according to the objective to improve hospital care performance. The purpose of our study was to find factors affecting infants LOS in NICU at Children's Medical Center, Imam Khomeini Hospital, Tehran University of Medical Sciences, using the Cox multiple hazards regression model.
    Methods
    This historical cohort study reviewed 369 medical records of all NICU admitted newborns at Children's Medical Center in 2009. The required data were collected through a data collection form. The Cox multiple hazards regression model was used to determine the factors affecting LOS in infants who were discharged on the physician‘s order.
    Results
    The median of stay in NICU was 9 days. Of 369 infants, 272 were discharged with improvement. The results of multiple Cox proportional hazards regression model showed the following factors were associated with LOS in the NICU: prematurity, referral from other hospitals, gastrointestinal diseases and infections, central venous catheterization, mechanical ventilation, and antibiotic therapy (P < 0.05).
    Conclusion
    Cox proportional hazards regression model should be used when the dependent variable is time and we have censored data. Improving prenatal health care, constructing NICU in hospitals with high risk labor, reduction of preterm birth risk factors, and improving primary health-care services can help us to reduce LOS in NICU.
    Keywords: Length of stay, Neonatal, NICU, Cox regression
  • F. Khosravi Shadmani, H. Soori, M. Karami, F. Zayeri Pages 33-44
    Background and Objectives
    World Health Organization has recommended the main strategies for the prevention of road traffic injuries on some of the risk factors. This study aimed to prioritize the preventive interventions according to risk factors of road traffic injuries in Iran.
    Methods
    The potential impact fraction (PIF) of the main strategies for prevention was analyzed from national traffic police data registry in 2011 in urban and rural roads. PIF was calculated for risk factors of road traffic injuries and joint effect at three counterfactual distributions: theoretical minimum risk level, plausible minimum risk level, and feasible minimum risk level. The priority setting of preventive intervention was performed based on contribution of each risk factor.
    Results
    Based on the potential impact fraction of death (PIF calculated using odds ratio of death) the priorities were as follows in order: wearing a helmet by the motorcycle passenger, wearing a helmet by motorcycle rider, and lack of speed management. Risk factors in this study were more important in urban roads and joint effects of risk factors were close to 100 percent
    Conclusion
    It is strongly recommended that future interventions focus on the use of the helmet by motorcycle passengers and riders, the use of the seat belt by the passengers, and speed management. Our findings indicated that laws and legislations should be pursued more seriously. Calculation of the potential impact fraction is better than the population attributable fraction and allows for more accurate prediction of the future.
    Keywords: Road traffic injuries, Risk factors, Priority setting, Iran
  • Mr Maracy, S. Iranpour, A. Esmaillzadeh, Ghr Kheirabadi Pages 45-55
    Background and Objectives
    Since the human diet is a combination of different foods and that this combination will affect the body differently from when these foods are received separately, the evaluation of dietary patterns is of great importance. The primary aim of this study was to examine the association between dietary patterns during pregnancy and postpartum depression.
    Methods
    This population-based, cross-sectional study was conducted on 771 women who attended the Ardabil's health care network. This study was carried out in a period of 4 months. In this study, systematic random sampling was used. Dietary data was collected using the Willett-format Dish-based 106 items Semi-quantitative Food Frequency Questionnaire (DS-FFQ) which was designed and validated specifically for Iranian adults. Dietary patterns were identified through exploratory factor analysis based on 34 predefined food groups. In the present study, individuals who obtained a rating of 13 or higher were considered to be suffering from postpartum depression. Logistic regression was used to estimate OR and 95% CI for postpartum depression in each quartile of patterns.
    Results
    In the present study, three dietary patterns were identified: mixed dietary pattern, semi-healthy dietary pattern, and fruits and vegetables dietary pattern. The last one was significantly associated with a reduced risk of postpartum depression.
    Conclusion
    The findings show that a diet of fruits and vegetables during pregnancy is associated with a reduction in the risk of PPD. Additional studies are recommended to confirm these finding.
    Keywords: Postpartum Depression, Dietary pattern, Pregnancy, Sleep Disorder
  • A. Shakeri, F. Jafarizadeh, M. Zarenezhad Pages 56-64
    Background and Objectives
    Suicide is a conscious attempt to end one’s life. Evidence suggests that nearly one million people die due to suicide worldwide each year. The aim of present study was to describe the epidemiological and demographic data of suicide victims and related factors in Fars Province.
    Methods
    In this cross-sectional study, the demographic and epidemiological data of suicide victims in Fars Province during the 5-year period from April 2007 to March 2011 was collected by a questionnaire. Finally, the data was statistically analyzed.
    Results
    The victims were 934 cases. The mean and standard deviation of age for the cases was 32.12 ± 81.29 years. About 72.5% & 27.3% were men & women, respectively. The most common methods of suicide were hanging (n=472, 5.50%) for men and self burning (n=103, 16%) for women. Most of the people who committed suicide (n=411, 44%) were in the third decade of life (20 to 29 years). The most common etiology (53.5%) was unknown.
    Conclusion
    Due to the high incidence of suicide in young people and unmarried individuals, authorities need to consider these groups in social planning in Fars Province.
    Keywords: Suicide, Hanging, Self burning, Fars, Epidemiology
  • Kh Rahmani, M. Zokaei, F. Bidarpoor, Sh Babahajiani, P. Nessaei, Gh Moradi Pages 65-72
    Background and Objectives

    The aim of this study was to investigate the trend of mortality of children under five years old in Kurdistan Province during 2007 to 2011.

    Methods

    The data of this descriptive-analytical study on deaths and births was collected from provincial deaths registry system and Civil Registration System during 2007 to 2011. The main indicators including under-five mortality, infant mortality, and neonatal mortality rate during the given period were studied. The relationship between variables was calculated using chi-square test.

    Results

    The neonatal mortality rate changed from 13.5 per thousand live births in 2007 to 12.2 per thousand live births in 2011. During the same period of time, the infant mortality rate and under-five mortality rate declined from 17.1 and 20.2 to 14.9 and 17.4 per thousand live births, respectively. A significant relationship was found between gender and infant mortality. Among the major causes of mortality, prenatal diseases, especially infant diseases, were the most common cause of death in the neonatal period.

    Conclusion

    According to the results of this study, although there was a reduction in the under-five mortality rate during these years, the observed decline, especially the decline in infant mortality rate, was very slow. There are still some preventable causes of death in children which require more attention by the health system and researchers.

    Keywords: Mortality Trend, Mortality causes, Children, Kurdistan
  • Pages 73-80
    Background and Objectives
    Migraine is the most common type of headache in children. Over 30% of patients have disabilities, so early detection and timely treatment is necessary to prevent attacks, increase learning, and prevent absenteeism. The aim of the study was to determine the prevalence of migraine in children.
    Methods
    In this cross - sectional study with two-stage stratified random cluster sampling the International Headache Society (IHS) for migraine diagnosis and (PedMIDAS) questionnaire were completed through interviews with the students’ parents. Data was analyzed with SPSS software and chi-square test.
    Results
    Of 1117 children with a mean age of 41.1 ± 9 years, 551 (49.3) were female and 556 (50.7) were male of whom 185 (56.16%) had a headache and 40 (2.16%) had migraine. Most of the time, the pain started on the first day of the week with a moderate intensity. Aggravating factors were physical activity and stress, and alleviating factors were sleeping and resting. The pain was bilateral and was accompanied by nausea and vomiting. The mean number of headache attacks in the past three months was 8.85± 7.65 which lasted for a mean duration of 6.38 ± 8.02 hours with a mean interval of 24.70± 26.21days. The frequency of migraine in children by age and sex were not significantly different. More than of the children had a positive family history but were not visited by the doctor. About 79.37% of the students had first degree disability, %54.10 had second degree disability, %9.05 had third degree disability, and % 1.04 had fourth degree disability.
    Conclusion
    Given the increasing prevalence of migraine with age and the risk of chronic diseases and individual and social impairment, it is important to prevent headache attacks through early identification and moderation of the aggravating factors and education of non-medical preventive methods.
    Keywords: Prevalence, Migraine, School Children
  • M. Shokouhi, E. Mohebbi, A. Rastegari, S. Hajimaghsoudi, Aa Haghdoost, Mr Baneshi Pages 81-92
    Knowing the population size of rare diseases or special subpopulations like injection drug users (IDUs) is one of the most important challenges in public health and health surveillance systems but it is difficult to estimate these groups. During the last few years, new methods have been suggested to estimate hidden or hard-to-reach populations, one of which is the network scale-up method (NSUM). The NSUM itself includes measuring the personal network size and estimating the prevalence of hidden and hard-to-count populations. In this paper, we basically discussed the indirect methods of calculating the population size, and the history of NSUM and its concepts, and then addressed the estimation of hidden populations with NSUM and the applicable notes for such populations.
    Keywords: Indirect methods, Network scale, up, Personal social network, Methodology, Hidden sub, populations