فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1394)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • فاطمه مدرسی، احمد مستعان، میر خلیل پیروزی فرد، محمد علیزاده خالد آباد صفحات 1-8
    خمیر خرما به عنوان یکی از محصولات مهم تولید شده از خرما امروزه کاربرد بسیاری در صنایع غذایی پیدا کرده است. تغییررنگ و سفت شدن خمیر خرما پس از تولید و تشدید آن در طول مدت نگهداری مشکل اصلی کارخانه های فرآیندکننده خمیر خرما است. این تحقیق به منظور امکان سنجی حفظ نرمی خمیر خرما رقم تجاری کبکاب به صورت طرح آزمایشی فاکتوریل با سه فاکتور شامل روش تهیه خمیر (در دو سطح غوطه وری در آب داغ و بخاردهی)، روغن افزوده (کنجد و زیتون بعنوان نگهدارنده) و سه نوع بسته بندی (سلفونی، نانو سیلیکونی و چندلایه) در قالب طرح اسپیلیت که در آن، فاکتور روش تهیه به عنوان پلات اصلی در نظر گرفته شده است، صورت پذیرفت. خواص بافتی خمیر خرما شامل: سختی، مدول یانگ، مدول برشی و کار در زمان های 0، 1، 2، 3، 4، 5 و 6 ماه نگهداری با استفاده از دستگاه بافت سنج اندازه گیری شد. سختی خمیر خرما بدست آمده از روش بخاردهی 02/0 نیوتن و در روش غوطه وری در آب داغ 19 نیوتن است. نتایج حاصله موید این مطلب است که بخاردهی به مدت 10 دقیقه تاثیر مثبتی در حفظ نرمی بافت خمیر خرما در طول دوره زمانی مورد آزمون دارد.
    کلیدواژگان: خمیر خرما، خرمای کبکاب، خواص بافتی، بخاردهی، عمر نگهداری
  • محمد حجتی، علیرضا جهانگیری، محمدعلی نجفی صفحات 9-19
    کاهش کیفیت نان های سنتی در چند سال اخیر که مرتبط با نوع آرد مصرفی و فرآیند تولید است بر کسی پوشیده نیست. نانهای سنتی ایران از آردهای با درجه استخراج بالا تهیه میگردند که حاوی املاح معدنی، ویتامین ها و فیبر بیشتری بوده و از نظر تغذیه ای قابل اهمیت می باشند ولی حضور مقادیر بالای اسید فیتیک در سبوس آرد مانع از جذب املاح معدنی پر ارزش شده آسیب های جبران ناپذیری را به مصرف کنندگان وارد می کند. هدف از انجام این تحقیق سنجش میزان اسید فیتیک موجود در آردهای عرضه شده در شهر اهواز به منظور پخت چهار نوع نان سنتی مسطح لواش، تافتون، سنگک و بربری و بررسی تاثیر فرآیند تهیه نان بر مقدار اسید فیتیک اولیه بود. نتایج نشان داد که اسید فیتیک آردها بالا بود (متوسط91/464 میلیگرم در صد گرم آرد) و شرایط تهیه خمیر و پخت نان ها کاهش چشمگیری در اسید فیتیک نداشت بطوریکه بیشترین کاهش در نان بربری (متوسط 4/33 %) و کمترین کاهش در نان لواش (متوسط 79/15 %) مشاهده گردید. متوسط میزان روی آردها 592 میلیگرم در صد گرم و متوسط نسبت مولی اسیدفیتیک به روی موجود در نان ها 67/63 بود که نشان از وضعیت نابسامان میزان زیست فراهمی روی داشت. نتایج نشان داد که شرایط پخت نان های شهر اهواز جهت کاهش میزان اسید فیتیک مطلوب نیست. با توجه به بالا بودن میزان اسید فیتیک درآردها توصیه می گردد که میزان و نوع کود دهی در مزرعه رعایت و شرایط پخت نان ها اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: نان مسطح، اسیدفیتیک، روی، تخمیر، اهواز
  • فروغ عسگری، غلامرضا قزلباش، ایرج نحوی صفحات 21-30
    D- زایلیتول یک پلی ال پنج کربنه با قدرت شیرین کنندگی بالا است و با توجه به خصوصیات فیزیکوشیمیایی و تکنولوژیکی که این پلی ال دارد، در صنایع شیمیایی، غذایی و دارویی بسیار ارزشمند می باشد. با در نظر گرفتن اینکه تولید بیوتکنولوژیکی زایلیتول با استفاده از میکروارگانیسم ها بسیار اختصاصی است و نیاز به مصرف انرژی کمتری دارد، به طور وسیعی به عنوان یک روش جایگزین تولید شیمیایی مورد مطالعه قرار گرفته است. اطلاعات نشان می دهد در میان میکروارگانیسم ها، مخمرها بهترین تولیدکننده می باشند. در این بررسی این پلی الکل ارزشمند توسط سویه مخمری رودوتورولا موسیلاژینوزا که از برگ گیاه بنجامین جداسازی گردید، از زایلوز تولید شد. زایلیتول تولید شده توسط این مخمر با روش آنالیزی کروماتوگرافی لایه نازک و با استفاده از کیت و نیز روش رنگ سنجی مورد مطالعه کیفی وکمی قرار گرفت. این مخمر قادر به تولید 42/6 گرم بر لیتر زایلیتول از 40 گرم بر لیتر زایلوز، بعد از 48 ساعت بود. اثر افزایش غلظت زایلوز از 80 تا 160 گرم بر لیتر بر روی تولید زایلیتول توسط رودوتورولا موسیلاژینوزا نشان داد که بهترین غلظت زایلوز برای تولید زایلیتول توسط این سویه 140 گرم بر لیتر است و بیشترین غلظت زایلیتول (28/49 گرم بر لیتر) و بازدهی (59/0 گرم بر گرم) در این غلظت قندی بدست آمد اما افزایش بیشتر غلظت زایلوز منجر به کاهش تولید و بازدهی زایلیتول شد.
    کلیدواژگان: زایلیتول، زایلوز، رودوتورولا موسیلاژینوزا، تخمیر
  • نفیسه زاوه زاد، غلامحسین حقایق، حسین نیک پویان، هانیه رحمانی صفحات 31-41
    با توجه به نقش نان در اقتصاد ملی و تمرکز محققین به کاربرد افزودنی های طبیعی جهت کاهش سرعت بیاتی و بهبود خواص کمی و کیفی این محصول استراتژیک، هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر سطوح متفاوت آب خربزه (0، 1، 2، 4، 8 و 16 درصد) بر خصوصیات فارینوگرافی خمیر و میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و سفتی بافت نان بربری نیمه حجیم بود. در این تحقیق به منظور اندازه گیری میزان تخلخل، نرم افزار Image J مورد استفاده قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که با افزایش میزان آب خربزه در فرمولاسیون بر میزان جذب آب و درجه نرم شدن خمیر افزوده و از میزان ثبات خمیر کاسته شد. این در حالی بود که بیشترین زمان توسعه خمیر در نمونه حاوی 2 درصد آب خربزه مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد که آب خربزه قابلیت افزایش میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل و کاهش میزان سفتی بافت را داشت. به گونه ای که بیشترین میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل به ترتیب به نمونه های حاوی 16، 4 و 8 درصد آب خربزه تعلق گرفت. لازم به ذکر است که نمونه حاوی 4 درصد آب خربزه دارای کمترین میزان سفتی بافت بود.
    کلیدواژگان: نان، آب خربزه، فارینوگراف، تخلخل، بافت
  • وجیهه حشمتی، محمدرضا کسایی * صفحات 43-52

    اثرات افزودن هر یک از مواد نرم کننده (سوربیتول، گلیسرول یا لاکتیک اسید) در محدوده غلظت %40- 0 برروی خواص مکانیکی و نفوذپذیری به بخار آب واکسیژن لایه های نازک بر پایه کازئین مورد مطالعه قرار گرفت. مناسبترین فرمولاسیون که دارای نفوذ پذیری به بخارآب) (WVP ونفوذ پذیری به اکسیژن ((OP و انعطاف پذیری اپتیمم بودند انتخاب شدند. مقادیر WVP، OP و خواص مکانیکی برای بهترین فرمولاسیون لایه های نازک بر پایه کازئین در سه رطوبت نسبی (%75 و 52، 32 RH=)نیز مقایسه شدند. میزان WVP با استفاده از روش مهاجرت رطوبت از فنجانک ها ومیزان OP از طریق اندازه گیری عدد پراکسید روغن موجود در فنجانک ها اندازه گیری شدند. خواص مکانیکی لایه های نازک با استفاده از دستگاه کشش اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که افزودن %20 هر یک از نرم کننده ها به کازئین مناسب ترین نسبت برای رسیدن به خواص اپتیمم مکانیکی (انعطاف پذیری، استحکام کششی و مدول الاستیک) بود. افزایش بیشتر غلظت نرم کننده منجر به کاهش مقاومت به کشش و مدول الاستیک وافزایش ناچیزازدیاد طول و افزایش قابل ملاحظه WVP گردید. لایه های نازک حاوی سوربیتول در رطوبت نسبی %32 و لایه های نازک حاوی گلیسرول در رطوبت %75 دارای WVP بیشتری نسبت به دو رطوبت دیگر بودند.لایه های نازک حاوی سوربیتول OP کمتری درهر سه رطوبت نسبی نسبت به لایه های نازک حاوی گلیسرول و لاکتیک اسید دارا بودند.

    کلیدواژگان: کازئین، خواص مکانیکی، نفوذپذیری به بخار آب، نفوذپذیری به اکسیژن
  • نسیم حسن پور، محبت محبی*، مهدی وریدی صفحات 53-63

    مواد غذایی سرخ شده با توجه به ویژگی های منحصر به فرد مانند رنگ، عطر، طعم و بافت ترد و مطلوب بسیار مورد توجه می باشند. امابرای سلامت انسان مضر است از این رو به کارگیری روش هایی برای کاهش جذب روغن، ضمن حفظ ویژگی های مطلوب امری ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه تاثیر پوشش های هیدروکلوئیدی (متیل سلولز، پکتین و مخلوط متیل سلولز- پکتین) بر میزان محتوی رطوبت و روغن و ویژگی های رنگ، سفتی و حجم فلافل طی فرآیند سرخ کردن در سه دمای 150، 170 و 190 درجه سانتیگراد و شش زمان 0، 1، 2، 3، 4 و 5 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان سرخ کردن محتوی رطوبت کاهش ولی میزان روغن، تغییرات کلی رنگ، سفتی و حجم افزایش می یابد. همچنین با افزایش دمای سرخ کردن روند کاهشی محتوی رطوبت کاهش می یابد و از میزان جذب روغن نیز کاسته می شود. بیشترین میزان جذب روغن در نمونه شاهد و کمترین میزان ان در نمونه های پوشش داده شده با مخلوظ متیل سلولز- پکتین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: فلافل، سرخ کردن عمیق، متیل سلولز، پکتین، جذب روغن
  • پیمان آذر کیش، منصوره شمیلی صفحات 65-74
    انبه یک محصول گرمسیری است که از نواحی جنوب شرق آسیا منشا گرفته است. میوه انبه بدلیل فرازگرا بودن ماهیت فساد پذیری بالایی دارد. به منظور بررسی اثر تیمارهای پوترسین و آب سرد بر کیفیت پس از برداشت انبه، در سال 1390 آزمایشی در قالب فاکتوریل انجام گرفت. بدین منظور میوه انبه محلی در مرحله بلوغ تهیه، تحت ترکیب تیماری محلول پوترسین (0، 01/0، 1/0 میلی مولار) و آب مقطر سرد (عدم غوطه وری و غوطه وری در زمان های 30 و یا 60 دقیقه) قرار گرفت. ارزیابی صفات کمی و کیفی میوه (نظیر وزن تر و خشک، طول و عرض، سفتی، مواد جامد محلول، اسیدیته، pH، مزه و عطر، رنگ پوست و گوشت) و همچنین مشاهده علایم پوسیدگی انجام گرفت. نتایج نشان داد تیمار های پوترسین و آب سرد بر طعم میوه، اسید میوه و نسبت قند به اسید تاثیر گذاشته و همچنین باعث کاهش بروز علایم پوسیدگی گردیدند. پوترسین در هر دو غلظت به طور معنی داری بر سفتی و میزان مواد جامد محلول موثر بود. وزن تر و خشک نیز در همه تیمارهای آب سرد و پوترسین بالاتر از شاهد بود. نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار تیمارهای غوطه وری توام میوه ها در آب سرد و پوترسین در حفظ کیفیت ظاهری و افزایش عمر انباری انبه بود که بالاترین غلظت پوترسین (1/0 میلی مولار) به همراه غوطه وری در آب سرد بدین منظور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پس از برداشت، پلی آمین ها، دما، سرما، کیفیت
  • محبت محبی، نسیم حسن پور، بهداد شکرالهی یانچشمه صفحات 75-85
    در دهه های اخیر با گسترش زندگی صنعتی، مصرف غذاهای آماده و سرخ شده، افزایش چشمگیری یافته است. مصرف بیش از حد روغن به ویژه چربی های اشباع و اسید های چرب ترانس، از فاکتورهای مهمی است که سلامت انسان را به خطر می اندازد و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، افزایش وزن، سرطان ها و دیابت را تشدید می کند. با افزایش آگاهی مصرف کنندگان نسبت به تاثیر رژیم غذایی چرب بر سلامتی، تمایل به تولید و مصرف مواد غذایی کم چرب رو به افزایش است. از این رو به کارگیری روش هایی برای کاهش جذب روغن، ضمن حفظ ویژگی های مطلوب امری ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش تاثیر پیش تیمار ماکروویو در سه سطح (360، 600 و 900 وات) بر محتوای رطوبت و روغن، ویژگی های رنگ و سفتی کدوی سرخ شده در سه دمای130، 160 و 180 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان سرخ کردن محتوی رطوبت کاهش ولی میزان روغن و سفتی افزایش می یابد. همچنین با افزایش دمای سرخ کردن محتوی رطوبت کاهش می یابد و از میزان جذب روغن نیز کاسته می شود. بیشترین میزان جذب روغن در نمونه شاهد و کمترین میزان آن در نمونه های تیمار شده با ماکروویو w900 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کدو، سرخ کردن عمیق، ماکروویو، کاهش جذب روغن
  • بهاره صحراییان، لادن دهقان تنها، زهرا شیخ الاسلامی، فریبا نقی پور صفحات 87-96
    کاهش ضایعات نان و جایگزینی بخشی از گندم مصرفی با سایر غلات از اهمیت ویژه ای در اقتصاد ملی برخوردار است و این امر سالیان سال ذهن محققان زیادی را به خود جلب کرده است. در این تحقیق از آرد سورگوم به عنوان جایگزین قسمتی از آرد گندم در تولید نان نیمه حجیم استفاده گردید. از سوی دیگر با توجه به اهمیت زمان بخار دادن و پخت در سرعت بیاتی، هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر زمان بخار دادن (سه سطح 0، 90 و 180 ثانیه) و زمان پخت (سه سطح10، 15 و 20 دقیقه) بر میزان رطوبت، فعالیت آبی، رنگ پوسته، سفتی و پذیرش کلی نمونه های بنان بربری نیمه حجیم ترکیبی (گندم – سورگوم) بود. بر مبنای نتایج بدست آمده، مدت زمان بخار دادن و زمان پخت بر سرعت بیاتی و ماندگاری نان در سطح P.
    کلیدواژگان: نان ترکیبی (گندم - سورگوم)، ماندگاری، زمان بخار دادن، زمان پخت، پردازش تصویر
  • شیما معززی، سید مهدی سیدین اردبیلی، اورنگ عیوض زاده صفحات 97-108
    با توجه به اهمیت نان،کنترل کیفیت و ماندگاری آن همواره مورد توجه متخصصان صنعت نان بوده است. هدف از این تحقیق تاثیر به کارگیری تفاله سیب و امولسیفایر سدیم استئاروئیل لاکتیلات در خواص رئولوژیکی و مدت ماند گاری نان بربری بود.دراین پژوهش سه درصد مختلف تفاله سیب خشک شده (5%، 8%و 11%) درخشک کن کابینتی در دمای 58 درجه سانتی گراد تهیه و امولسیفایر SSLبه میزان 1% و 5/0% (بر پایه وزنی- وزنی آرد) به آرد اضافه شد وارزیابی ویژگی های رئولوژیکی خمیر توسط دو روش دستگاهی (فارینو گراف و اکستنسوگراف) و ارزیابی بیاتی به روش دستگاهی بافت سنجی(اینستران) در روزهای صفر، اول، دوم و سوم پس از پخت و ارزشیابی حسی توسط داوران در روز پخت صورت گرفت.
    در ارتباط با ویژگی های رئولوژیکی نمونه حاوی 8% تفاله سیب و 5/0% SSL خصوصیات بهتری را نسبت به سایر نمونه ها از خود نشان داد و طبق نظر گروه ارزیاب تمامی ویژگی های حسی نان تولیدی بالاتر از نمونه شاهد بوده و نتایج آماری به دست آمده از دستگاه بافت سنج نشان می دهد که تفاله سیب به همراه SSL می تواند بیاتی را به تعویق اندازد.افزودن تفاله سیب در نان های سنتی و مسطح می تواند باعث به تاخیر انداختن بیاتی گردد و افزودن امولسیفایر مناسب تاثیر سینرژیستی دارد و بهبود ویژگی های رئولوژیکی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: بیاتی، تفاله سیب، سدیم استئاروئیل لاکتیلات، خواص رئولوژیکی
  • امید رضا روستاپور، ندا مفتون آزاد، احمد خالواحمدی صفحات 109-122
    سیب زمینی (Solanum tuberosum) یکی از محصولات مهم کشاورزی است که به دلیل ذخیره سازی نامطلوب در انبارها و فرآوری نامناسب دچار ضایعات فراوانی می شود. خشک کردن این محصول باعث افزایش عمر مفید آن می شود. در این تحقیق، ورقه های نازک سیب زمینی در یک خشک کن جریان هوای موازی خشک شده و سینتیک خشک شدن و چروکیدگی آن درطی فرایند مورد مطالعه قرار گرفته است. آزمایش ها در سه سطح ضخامت 3، 6 و 9 میلی متر در دماهای 50 و60 و 70 درجه سلسیوس انجام شد. جریان هوای خشک کن در همه آزمون ها مقدار ثابت 012/0 متر مکعب بر ثانیه درنظر گرفته شد و شدت خشک شدن، نرخ کاهش رطوبت، تغییرات مساحت و گردی مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج، بیشترین شدت خشک شدن مربوط به دمای 70 درجه سلسیوس و ضخامت 3 میلی متر بوده است. چروکیدگی ورقه های سیب زمینی نیز با بررسی تغییرات مساحت و کرویت در طی فرایند خشک شدن مطالعه شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما و کاهش ضخامت محصول، چروکیدگی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: سینتیک خشک شدن، سیبزمینی، شدت خشکشدن، نسبت مساحت، کرویت
  • سید حسن جلیلی، سید پژمان حسینی شکرابی صفحات 123-131
    تولید محصولات پخشینهبه دلیل شیوع چاقی و بیماری های قلبی عروقی در دنیا در حال گسترش است.جهت بهره برداری از ضایعات ماهی کپور نقره ای(Hypophthalmichthys molitrix) به عنوان یک گونه پرورشی با فرآوانی بالا و قیمت نسبتا پایین، ژلاتین از ضایعات آن تهیه گردید. هدف از این تحقیق تهیه آزمایشگاهی نمونه های پخشینه با سه فرمول 1 تا 3% حاوی نسبت های مختلف ژلاتین ماهی کپور نقره ای پرور شیبه پکتین (1:1 و 1:2) و ارزیابی خصوصیات بافتی و رنگ پخشینه های ساخته شده از نسبت های مختلف ژلاتین ماهی به پکتینتوسط دستگاه آنالیز بافت و رنگ سنج است. در نمونه 3% با نسبت ژلاتین ماهی به پکتین1:1 بالاترین سطح از استحکام، قابلیت فشردگی و چسبندگی به ترتیب با مقدار 768/1±75/69 گرم، 481/28±26/767 و 852/13±03/262گرم ثانیه (g.s) حاصل شد (05/0p≤). بیشترین شاخص زردی (027/0±70/39%) و کم ترین شاخص سفیدی (014/0±54/71%) در نمونه 1:1 (ژلاتین ماهی به پکیتین) با فرمول 1% اندازه گیری شد (05/0p≤). همبستگی مثبت و بالایی بین نتایج آزمون برش (کیلوگرم) و شاخص استحکام نمونه ها مشاهده گردید (973/0r2=). کم ترین نیروی برشی در تیمار با فرمول 3% حاوی نسبت ژلاتین ماهی به پکتین 1:2 محاسبه شد (001/0±41/0 کیلوگرم نیرو). مشخص شد که کاهش در جایگزینی ژلاتین ماهی با پکتین منجر به افزایش قابل توجه ای دراستحکام، قابلیت فشردگی، چسبندگی و قابلیت ارتجاعی نمونه های پخشینه می شود. باتوجه به ضرورت تولید فرآورده های کم چربی به لحاظ اهمیت آن ها در سلامت جامعه و نتایج حاصل از این تحقیق فرمول % با نسبت ژلاتین ماهی به پکتین 1:1 جهت ادامه کار در مقیاس وسیع تر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ژلاتین ماهی، پکتین، ویژگیهای بافت، رنگ، پخشینه
  • نرگس رحیمی، مهدی کریمی، هاشم پورآذرنگ، سیدعلی مرتضوی صفحات 133-140
    در این پژوهش تاثیر ساده و متقابل بهبوددهنده های اسیدی(اسید لاکتیک، اسید استیک و اسید سیتریک) در سه سطح(0%، 25/0% و 5/0%) بر بیاتی نان به روش آزمایشی فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تکرار مورد بررسی قرا گرفت. در مرحله دوم میان دو گروه، تیمارهای منتخب اسیدی (بهمراه نمونه کنترلی) و گروه خمیر ترشی، مقایسه ارتوگونال صورت گرفت. باگذشت 24 ساعت از پخت نان تنهاتاثیرلاکتیک اسیدبرصفت بیاتی معنی داربود. بعداز 48 ساعت ازپخت سطوح متفاوت لاکتیک اسید و سیتریک اسید،تاثیرمعنی داری بر بیاتی نان داشتند..نهایتا با گذشت 24 ساعت و48 ساعت از پخت نان مقایسه ارتوگونال میان 6تیمارمنتخب، مبین این بود که از لحاظ آماری،میان این دوگروه تفاوت معنی داری مشاهده شد نمونه های خمیر ترشی،کمترین امتیازراکسب کردند و نمونه های حاوی 25/0 % اسید استیک کمترین میزان بیاتی را نشان دادند دربین تیمارهای نهائی، نمونه های حاوی 25/0 درصد اسید لاکتیک و نمونه کنترلی، با گذشت زمان به امتیاز بیاتی بهتری رسیدند.باتوجه به این نتایج میتوان فراوری خمیرترش را درجهتی پیش برد که میزان اسید لاکتیک یا اسید استیک در حد کنترل شده در خمیر و نان حاصل گردد.
    کلیدواژگان: نان بربری، بهبود دهنده های اسیدی، بیاتی، خمیرترش
  • سمیرا کریمی، اشکان نیکیان، ابوذر ولایتی صفحات 141-157
    میوه سیب از جمله محصولات باغی بسیار ارزشمند از لحاظ غذایی به شمار می آید و تولید آن در کشور ما از جایگاه بالایی در زمینه اشتغال زایی و ارزآوری برخوردار است. از میان روش های غیر مخرب کنترل کیفی سیب، فناوری ماشین بینایی چشم اندازی مطمئن برای دستیابی به سرعت، کیفیت ارزیابی بالاتر و حصول بهره وری بیشتر برای این محصول ترسیم نموده است. تشخیص لهیدگی سیب در بسیاری از موارد با تشخیص دمگل همپوشانی داشته و این امر بکارگیری ماشین بینایی را به منظور درجه بندی کیفی سیب با چالش جدی مواجه می نماید. پژوهش حاضر به منظور رفع چالش مذکور و افزایش دقت عملکرد سیستم های درجه بندی سیب صورت پذیرفت. به منظور تحقق این امر دو الگوریتم جداگانه بر اساس رنگ برای شناسایی لهیدگی و دمگل در نرم افزار Matlab طراحی گردید. برای الگوریتم لهیدگی دقت %14/97 و برای الگوریتم دمگل دقت %100 بدست آمد. سپس با ادغام این دو الگوریتم یک الگوریتم جامع بدست آمد که دارای دقت %29/94 می باشد. در ادامه آزمایشاتی جهت بررسی احتمالی افزایش دقت در شناسایی لهیدگی با گذشت زمان نگهداری توسط الگوریتم لهیدگی انجام گرفت. نتایج حاکی از آنست که کیفیت تشخیص لهیدگی توسط این الگوریتم به تدریج افزایش یافته و پس از دو تا سه روز به ثبات مطلوبی می رسد. همچنین الگوریتم دیگری که ویژگی های خاصی از شکل تصاویر لهیدگی و دمگل از جمله میزان گرد بودن، نسبت مساحت به مربع محیط آن ناحیه و نیز ضریب تغییرات (cv) فواصل نقاط روی لبه از مرکز ثقل تصویر را استخراج می نمود، طراحی گردید و سپس همراه با به کارگیری فناوری شبکه های عصبی مصنوعی لهیدگی و دمگل با دقت %100 از یکدیگر تمییز داده شدند که اثباتی بر لزوم استفاده از این تکنیک در تلفیق با روش های ماشین بینایی جهت افزایش دقت کارایی دستگاه های درجه بند می باشد.
    کلیدواژگان: لهیدگی سیب، ماشین بینایی، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم
  • فاطمه شهسوار، اصغر عالم تبریز صفحات 159-170
    امروزه اهمیت مفهوم برند در خرید مشتریان به حدی است که برخی از صاحبنظران از آن بعنوان یک محصول کامل یاد کرده و معتقدند بسیاری اوقات مشتریان در عوض آنکه محصولی را خریداری نمایند برندها را می خرند. برندها اغلب یاد آور همه کارکردهای تعامل و حییثیت و اعتبار سازمان برای مشتریان هستند. نگاهی به شاخص های کلان عملکرد شرکتهای صنایع غذایی درکشورمان درسال1387 نشان میدهدکه ازحدود 4700 شرکت فعال درصنایع غذایی،تقریبا 2300 شرکت غیرفعال هستند وکمتراز50 درصد ظرفیتشان فعالیت میکنند و 2400 شرکت نیز از 50 درصد ظرفیتشان بهره میگیرند.چنین به نظر میرسد یکی از مهمترین مشکل صنایع غذایی ایران را درزمینه ی نرم افزاری مشکلات مربوط به نام ونشان تجاری به خصوص درزمینه ی مرتبط بادرونی سازی آگاهی وتداعی نام تجاری درذهن مشتری دانست.از این رو شناخت علل و عوامل موثر بر ایجاد برند و اولویت بندی این عوامل اهمیتی دوچندان یافته و انجام تحقیقات گسترده ای را در این زمینه ضرورت می بخشد. تحقیق حاضر با این هدف و تحت عنوان شناسایی عوامل موثر بر ایجاد برند در شرکتهای صنایع غذایی به انجام رسیده است. تحقیق حاضر از لحاظ روش ماهیتی پیمایشی، توصیفی و از لحاظ هدف ساختاری کاربردی دارد. جامعه تحقیق در تهران و نمونه آماری با توجه به شاخص تحلیل عاملی برابر 400 نفر (روش خوشه ای) مد نظر قرار گرفته است.
    با توجه به مدلهای شاخص در ارزش گذاری برند (مدل کلر، دیوید آکر،BAV) و با استفاده از روش دلفی و طبق یافته های آماری بدست آمده،19 متغیر تاثیر گذار در ایجاد برند در 4 دسته کلی قرار گرفته اند،که از میان این 19 متغیر،4 متغیر بترتیب اولویت شامل عامل روانشناختی و فردی، آگاهی، کیفیت و خدمات و شهرت در مهمترین دسته قرار گرفته اند.از طرفی بر اساس تحلیل کیفی داده ها نیز مشخص گردید عامل «روانشناختی و فردی» برای فرد بیشترین تاثیر را در انتخاب برند از جانب وی داشته است.
    کلیدواژگان: برند، انتخاب برند، ارزش گذاری برند، تحلیل عاملی
  • نوشین فرجی، ندا مفتون آزاد *، عسکر فرحناکی، فوژان بدیعی، سید ابراهیم حسینی صفحات 171-180

    ایران یکی از مهمترین تولید کنندگان انجیر در جهان است. یکی از فرآورده های این محصول، انجیر نیمه مرطوب می باشد، این محصول پس از فرآوری در حین نگهداری به سرعت تغییر رنگ داده و قهوه ای می شود. هدف این تحقیق، ارزیابی اثر دما و زمان خیساندن و بررسی اثر کلرید کلسیم، سیستئین، متا بی سولفیت سدیم و اسید سیتریک در غلظت های مختلف در جلوگیری از قهوه ای شدن انجیر نیمه مرطوب در دمای محیط بود.
    ترکیبات شیمیایی(پروتئین، قندکل، چربی، فیبرو رطوبت) نمونه های انجیر تعیین شد. به منظور آماده سازی محصول از 5 طول زمان (3، 6، 9، 12، 15 دقیقه) و 5 سطح دما (20، 40، 60، 80، 100 درجه) در قالب یک طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر استفاده شد. نمونه ها در دمای محیط به مدت 2 هفته نگهداری شدند. سپس رطوبت، رنگ و بافت نمونه ها اندازه گیری گردید. محلول های کلرید کلسیم با غلظت های 6/0، 1، 5/1 و 2 درصد و اسید سیتریک باغلظت های5/0، 1، 2 و 3 درصد و سیستئین با غلظت های 05/0، 07/0، 2/0 و 5/0 درصد و متا بی سولفیت سدیم با غلظت های 500، 800، 1000و 1200 ppm تهیه شدند. سپس انجیرهای خشک در محلولهای آماده شده و در آب به عنوان نمونه شاهد در مدت زمان و دمای بهینه تعیین شده از مرحله اول غوطه ور شدند. بعد از آن در طول مدت 4 ماه نگهداری، در فواصل زمانی مشخص رنگ نمونه ها بررسی گردید.
    نتایج نشان داد که دمای 60 درجه سانتی گراد و مدت زمان 3 دقیقه علاوه بر بافت و رنگ مناسب، باعث تولید محصولی با میزان رطوبت 20 درصد(رطوبت مناسب) در نمونه های انجیر شدند. افزودن اسید سیتریک 1، 2، 3 درصد و کلرید کلسیم 5/1 درصد به انجیر، میزان L* نسبتا مطلوبی را ایجاد می کند. نتایج آزمون رنگ در مورد سیستئین و متا بی سولفیت سدیم در غلظت های به کار رفته رضایت بخش نبود.
    نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از حرارت مناسب به منظور غیر فعال ساختن آنزیم های پلی فنل اکسیداز و تیمار های شیمیایی به منظور به تعویق انداختن و کاهش میزان قهو های شدن نمونه های انجیر نیمه مرطوب می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: انجیر، واکنش قهوه ای شدن، کلرید کلسیم، متا بی سولفیت سدیم، اسید سیتریک، سیستئین
  • امیر پورفرزاد، محمدحسین حداد خداپرست، مهدی کریمی، سیدعلی مرتضوی صفحات 181-196
    در این پژوهش از روش شناسی سطح پاسخ به منظور مطالعه تاثیر اجزاء ژل بهبود دهنده بر خواص فارینوگرافی خمیر و کیفیت نان بربری و بهینه سازی فرمول ژل استفاده گردید. نمونه های ژل با افزودن سدیم استئاروئیل لاکتیلات، داتم و پروپیلن گلیکول در دامنه 0 تا g100/g 5/0 تولید گردید. نتایج نشان داد که افزودن هر سه جزء به فرمول ژل موجب کاهش جذب آب آرد، خصوصیات رئولوژیکی خمیر شامل زمان گسترش، شاخص تحمل، و سفتی نان در روز اول گردید اما از سوی دیگر، همه این پارامترها به جز جذب آب، تحت تاثیر برهم کنش آنها قرار گرفتند. مقاومت خمیر و ارزش والوریمتری با افزایش هر سه جزء تشکیل دهنده ژل، افزایش یافتند و تحت تاثیر برهم کنش آنها نیز قرار گرفتند. هر چند خصوصیات نان شامل حجم مخصوص، رطوبت، فعالیت آبی، پذیرش کلی و EΔ با افزایش سدیم استئاروئیل لاکتیلات و داتم افزایش یافتند اما با افزایش پروپیلن گلیکول، کاهش رطوبت، فعالیت آبی و EΔ مشاهده گردید. مدل های ارائه شده در این پژوهش از ضریب همبستگی بالا و بسیار معنی داری برخوردار هستند که می توان از آنها در پیشگویی خواص مورد بررسی، استفاده کرد. نتایج بهینه سازی با طرح مرکب مرکزی نشان داد که بهترین خصوصیات، زمانی حاصل می گردد که فرمول ژل شامل g100/g 5/0 سدیم استئاروئیل لاکتیلات، g100/g 25/0 داتم و g100/g 5/0 پروپیلن گلیکول باشد.
    کلیدواژگان: امولسیفایر، بافت سنجی، روش رویه پاسخ، ژل بهبود دهنده، نان بربری
  • سید محمد مشکانی، زهرا پورفلاح، حمید توکلی پور، سید حامد رضا بهشتی صفحات 197-206
    آرد گندم دارای پروتئین های متعددی است که مهمترین آن گلوتن می باشد و در هنگام تشکیل خمیر و تهیه نان این پروتئین اهمیت بسیاری پیدا می کند. لذا استفاده از ترکیبات مختلف جهت بهبود فعالیت این پروتئین همچنین غنی سازی آرد مورد توجه است. در این تحقیق تاثیر افزودن ایزوله پروتئین نخود در محدوده3 تا 7 گرم و اسید آسکوربیک در محدوده 05/0 تا 15/0 درصد بر مقاومت و کشش پذیری گلوتن با استفاده از روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزایش غلظت پروتئین نخود و اسید آسکوربیک تاثیر معنی داری بر پارامترهای فارینوگرافی و بافت سنجی خمیر(کشش خمیر) داشت(p<0.01). نتایج بهینه سازی آزمون های رئولوژی خمیر نشان داد که برای 3 گرم ایزوله پروتئین نخود و 15/0 درصد اسید آسکوربیک؛ میزان جذب آب 7/57 درصد، زمان توسعه خمیر 8/2 دقیقه، مقاومت 6 دقیقه، درجه شل شدن 58 واحد فارینوگراف، عدد کیفی فارینوگرافی3/91، سفتی خمیر(مساحت زیر منحنی) 3/3 نیوتن بر میلیمتر، مقاومت ماکزیمم 02/0 نیوتن و کشش خمیر 9/22 میلیمتر بود. بنابراین از این پروتئین در تضعیف گلوتن آردهای قوی جهت تولید بیسکوئیت استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، آرد گندم، ایزوله پروتئین نخود، بافت سنجی، فارینوگراف
  • لادن دهقان تنها، مهدی کریمی، مانیا صالحی فر صفحات 207-220
    امروزه استفاده ازافزودنی هادرصنعت پخت رواج بیشتری یافته است.یکی از مهمترین این مواد امولسیفایرها می باشند طوری که آن هاعموما به منظور بهبود کیفیت،افزایش کارایی وسهولت کار با خمیر و با تاخیر انداختن بیاتی ودر نتیجه کاهش ضایعات استفاده می شوند.ازاین رو هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر افزودن دو نوع امولسیفایر استرهای دی استیل تارتاریک اسید(DATEM) و گلیسرول مونواستئارات(GMS)هریک در سه سطح 0، 2/0، 4/0 درصد و آنزیم لیپاز سه سطح 0، 100، 200 ppm (فعالیت آنزیمی 25KLU/g) بر خواص کمی و کیفی (بافت،رطوبت،فعالیت آبی،حجم مخصوص،تخلخل و پذیرش کلی) دونات تهیه شده از خمیر منجمد بود.نتایج نشان داد که نمونه حاوی 2/0 درصد امولسیفایر داتم، 2/0 درصد امولسیفایر گلیسرول مونو استئارات و 100 ppm آنزیم لیپازازبیشترین میزان حجم مخصوص،تخلخل،رطوبت و کمترین میزان سفتی و بالطبع سرعت بیاتی کمتری در طی 2ساعت و 4 روز پس از نگه داری برخورداربود.همچنین بالاترین امتیاز توسط داوران چشایی به این نمونه تعلق گرفت.خواص کمی و کیفی دونات نسبت به نمونه شاهد مطلوب ترشد،که نمونه حاوی 2/0 درصد امولسیفایر داتم،2/0 درصد امولسیفایرگلیسرول مونو استئارات و100ppm آنزیم لیپاز ازسرعت بیاتی کمتری برخوردار بوده وهمچنین پارامترهایی از قبیل میزان رطوبت،فعالیت آبی،حجم،میزان تخلخل مغزدونات و پذیرش کلی این نمونه دارای مقبولیت بیشتری است.
    کلیدواژگان: دونات، امولسیفایر، آنزیم لیپاز، بیاتی
  • علی معتمدزادگان، سید احمد شهیدی، سید هاشم حسینی پرور، سعیده ابدالی صفحات 221-230
    در این پژوهش تاثیر افزودن انواع ژلاتین بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بافتی ماست بدون چربی با ماده خشک فاقد چربی 9% و 5/12% مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر ژلاتین با قدرت تشکیل ژل بالا و پایین در غلظت های 25/0%، 5/0% 75/0% و 1% بر بافت ماست مقایسه شد. نتایج بدست آمده نشان دادن که ژلاتین به عنوان پایه تشکیل ژل با شبکه پروتئینی شیر ارتباط برقرار کرده و شبکه ماست را تشکیل میدهد.در نتیجه به طور معنی داری)05/0 (p< سبب کاهش آب اندازی محصول می شود، به طوریکه در غلظت های بالا میزان آب اندازی به صفر رسید. همچنین میزان آب جدا شده در طی سانتریفوژ در نمونه های حاوی ژلاتین با بلوم بالا کاهش یافت اما در نمونه های دارای ماده خشک 9% میزان آب جدا شده تحت تاثیر تنش به بالاترین مقدار رسید. نتایج حاصل از تست نفوذ نشان داد که افزودن ژلاتین و ماده خشک با سفتی بافت رابطه مستقیم داشتنه و نمونه های حاوی 1% ژلاتین با قدرت تشکیل ژل بالا و ماده خشک 5/12% سخت ترین بافت را دارا بودند. همچنین ویسکوزیته نیز با افزایش میزان ژلاتین و ماده خشک افزایش پیدا کرد که این قابلیت می تواند تا حدودی سبب اصلاح نواقص ایجاد شده در بافت در اثر حذف چربی شود.
    کلیدواژگان: ژلاتین، ماست قالبی، کم کالری، بافت، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • آرش ابراهیمیان، رضا طباطبایی کلور*، جعفر هاشمی صفحات 231-241
    در پژوهش حاضر، تاثیر فشار خلا و زمان ماندگاری بر کیفیت پس از برداشت گوجه فرنگی و هویج در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح فشار خلا 0/6 بار، 0/4 بار و 0/2 بار در نظر گرفته شد و در طول 12 روز نگهداری هویج به ازای هر سه روز یکبار و در طول 20 روز نگهداری گوجه فرنگی به ازای هر پنج روز یکبار نمونه برداری انجام شد. تاثیر تیمارهای مورد اشاره بر فاکتورهای درصد کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و pH در هویج و گوجه فرنگی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد که تاثیر سطح فشار خلاء و زمان ماندگاری بر کلیه فاکتورهای اندازه گیری شده معنی دار است. میزان افت وزن در هر دو محصول در سطح فشار خلا 0/4 بار کمتر بود. بعلاوه، میزان اسیدیته قابل تیتراسیون و pH هر دو محصول در سطح فشار خلا 0/4 بار بهتر حفظ شد. بالاترین میزان سفتی گوجه فرنگی و هویج در سطح فشار خلا 0/4 بار مشاهده شد. بر اساس نتایج بدست آمده نگهداری محصولات در فشار خلا بالا (0/6 بار) منجر به کاهش کیفیت محصول گردید. به طور کلی سطح فشار خلا 0/4 بار موجب افزایش عمر ماندگاری هر دو محصول هویج و گوجه فرنگی گردید.

    کلیدواژگان: هویج، فشار خلا، کیفیت، نگهداری، گوجه فرنگی
|
  • Fatemeh Modaresi, Ahmad Mostaan, Mir Khalil Piruzi Fard, Mohammad Ali Zade Khaled Abad Pages 1-8
    Ahvaz, Iran Orumiyeh, Iran Date paste as an important date products, has found many applications in food industry in recent years. After production color change and solidifying of the date paste and aggravation during maintenance are considered as the major problems facing the date paste processing factories. This research has carried out in order to overcome the solidification of date paste (Kabkab cultivar) in a full factorial experiment with three factors of: date paste preparation method (two levels of immersion in hot water or steaming), added oil (sesame and olive oil as a preservative) and three type of packaging (cellophane, nano silicone and multi-layered) in a split plot design with preparation method as the main plot. Textural properties including hardness, Young's modulus, shear modulus, and the penetration work done were measured at 0, 1, 2, 3, 4, 5 and 6 months of storage using a texture analyser. The result confirms the positive effect of steaming for 10 minutes to maintain the softness paste during the test period. Date paste of firmness made from method of steaming and immersion in hot water is 0.02 N and 19 N respectively. The results confirmed positive effect of steaming for 10 minutes on date paste softening during storage at.
    Keywords: Date paste, Kabkab date, Textural properties, Steaming, Shelf life
  • Mohammad Hojati, Ali Reza Jahangiri, Mohammad Ali Najafi Pages 9-19
    Reduce the quality of traditional breads in recent years related to the type of flour and bread production process is not hidden from anyone. Traditional Iranian breads are prepared from flour with high extraction rate, which contains high amount of minerals, vitamins and fibers, but the presence of high levels of phytic acid prevent absorbing precious minerals in the body and are irreparable harm to the consumers. The purpose of this study was to assess the level of phytic acid in the flour marketed in Ahwaz to bake traditional flat breads, Lavash, Taftoon, Sangak and Barbari, and effect of processing on the content of the primary phytic acid. The results showed that phytic acid of flours was high (91.464 mg/100 gr. flour) and prepared dough and baking bread conditions had not a significant reduction in phytic acid so that the maximum reduction was observed in Barbari bread (33.4 %) and the lowest decrease in Lavash bread (15.79 %), respectively. On the other hand, the mean level of zinc was 592 mg in hundred grams of flour and average of phytic acid mole ratio to zinc was shown 63.67, so bioavailability of zinc was deteriorating. The results indicated that the present baking procedures had not an appreciable effect on reduction of the amount of phytic acid in breads. Due to the high level phytic acid in flours is recommended to considering the amount and type of fertilization in field conditions, baking conditions of bread to be reformed in Ahwaz.
    Keywords: Flat bread, Phytic acid, Zinc, Fermentation, Ahwaz
  • Forugh Asgari, Gholam Reza Ghezelbash, Iraj Nahvi Pages 21-30
    Xylitol is a naturally five – carbon polyol with a high sweetening power. Owing to its physicochemical and technological properties, make it of high value to pharmaceutical, food and chemical industries. The biotechnological method of producing xylitol by microorganisms has been studied as an alternative to the chemical method. This method is of interest because it requires little energy and is very specific. Among the microorganisms, yeasts are considered as the best xylitol producer. In this study xylitol was produced by Rhodotorola mucilaginosa that isolated from leaf of Benjamina. The produced xylitol by R. mucilaginosa was determined and measured by thin layer chromatography, kit and colorimetric methods. This strain produced 6.42 g l-1 xylitol after 48 hours in medium congaing of 40 g l-1 xylose. Consequences of increasing the initial xylose concentration from 60 to 140 g l-1, the final xylitol concentration and yield were also increased. Maximum concentration of produced xylitol by R. mucilaginosa was 49.28 g l-1 (yield of 0.59 g g-1) at 140 g l-1 initial xylose concentration. However further increasing of xylose concentration to 160 g l-1, led to a drastic decrease in xylitol production and yield.
    Keywords: Xylitol, Xylose, Rhodotorola mucilaginosa, Fermentation
  • Nafiseh Zaveh Zad, Gholam Hossein Haghayegh, Hossein Nik Poyan, Haniyeh Rahmani Pages 31-41
    According to theresearchersfocused onthe roleof bread in thenational economyandtheuse ofnaturaladditivesto reducestalingrateand improvethe quantitative and qualitativeproperties ofstrategic products, So The aim of thisstudy was to investigatethe effect ofdifferent levels ofwatermelon(0, 1, 2, 4, 8 and 16%) on dough farinographypropertiesandmoisture content, specific volume, porosity andfirmness of semi volume Barbari bread. Inthis study, Image J software was used for porosity measurement. The resultsshowed thatwith the increasing ofwatermelonin the bread formulation, water absorption anddegree of softening increased butthe amount of dough stability decreased. While the mostdoughdevelopment timewas observedinsamples containing2% water melon. Also theresultsshowed thatthemelon water as a natural additive canincreases the amountof moisture content,porosity andspecific volumeanddecreased firmnessoftexture. So the highest moisture, specific volume andporosity were observed in ofthesamplescontainedrespectively16, 4and8% water melon. It should be notedthatsamples containing4% water melonhadthe lowestfirmness.
    Keywords: Bread, Melon water, Farinography, Porosity, texture
  • Vajihe Heshmati, Mohammad Reza Kasai Pages 43-52

    Effects of addition of each plasticizers (sorbitol, glycerol or lactic acid) having concentration of 0-40% on mechanical properties and water vapor permeability (WVP) and oxygen permeability (OP) of casein composite films have been studied. The best formulation for each composite film having optimum amounts for mechanical properties, WVP and OP have been determined. The amounts of WVP, OP and mechanical properties for the composite films with optimum formulation at three different relatives humidity (RH =32, 52, 75 %) have been also compared. The value of WVP has been measured using a vial coated by a film. The value of OP for a film was determined from measurement of peroxide value for a definite amount of oil that is placed in a vial and coated by the film. Mechanical properties were measured using a tensile machine. The results showed that addition of 20% each plasticizer to casein was the best concentration to achieve optimum mechanical properties (elongation, tensile strength and elastic modulus). Further increase in concentration of plasticizer led to a decrease in tensile strength and elastic modulus and negligible increase in elongation and significant increase in WVP. Thin films containing sorbitol at RH 32% and thin films containing glycerol at RH 75% had WVP greater than that of two other RH. Thin films containing sorbitol at three RH had OP smaller than that of the films containing lactic acid and glycerol.

    Keywords: Casein, Mechanical properties, Water vapor permeability, Oxygen permeability
  • Nasim Hassan Pour, Mohabat Mohebi, Mahdi Varidi Pages 53-63

    Fried foods are favored by consumers because of the crispy crust, desired flavor and color, but these properties are accompanied by some undesirable effects to the consumers due to the considerable amount of oil absorption during frying process. Nowadays, the main challenge is to enhance the frying process by controlling and lowering the final fat frying of the fried foods. In this study, the effect of hydrocolloids (methyl cellulose, pectin and methyl cellulose- pectin) on the quality of deep- fat fried Falafels at 150, 170 and 190 ˚C for 1, 2, 3, 4, and 5 min were evaluated. Moisture content decreased whereas oil content, hardness, volume and color of potatoes increased with increasing fried time, fried temperature. The lowest oil content values are given for samples coated with methyl cellulose- pectin. The control samples had the highest percentage of fat content in all the frying time range.

    Keywords: Falafel, Deep, fat frying, Methyl cellulose, pectin, Oil absorption
  • Peyman Azar Kish, Mansureh Shamili Pages 65-74
    Mango is a tropical crop that has been originated from south east areas of Asia. Mango has high decayed nature because it climacteric property. In order to investigate the effect of Putrescine and cold water treatments on post-harvest quality of mango, an experiment was done as factorial design in 2012. So local mango fruit was prepared at maturity stage, were treated with treatment combinations of Putrescine solution (0, 0.01, 0.1 mM) and cold distilled water (non-soaking and soaking for 30 and or 60 minutes). Quantitative and qualitative traits of fruit (like fresh and dry weight, length and width, firmness, total soluble solid, acidity, pH, taste and aroma, skin and pulp color) and also observation of rot symptoms have been measured. Results showed Putrescine and cold water treatments were affected fruit taste, acidity, and TSS/acidity ratio, also rot symptoms were reduced. Both concentrations of Putrescine affected the firmness and total soluble solids significantly. In all treatments combination of cold water and Putrescine fresh and dry weight was higher than control. The results indicated a positive and significant impact of mixed fruit dipping treatments in cold water and Putrescine in keeping appearance quality and improving storage life of mango fruit. Therefore the greatest concentration of Putrescine (0.1 mM) with immersion in cold water is recommended.
    Keywords: Cold, Postharvest, Poly amines, quality, Temperature
  • Mohebat Mohebi, Nasim Hassan Pour, Behdad Shokrolahi Yancheshmeh Pages 75-85
    In recent decades, as the result of the expansion of industrial life, fast foods and fried foods consumption has increased significantly. Consumption of fried foods including saturated fat and trans fatty acids is one of the important factors which endangers human health and the risk of heart disease, weight gain, cancer. With increasing consumer awareness of the health effects of dietary fat, tend to produce low-fat food consumption is increasing. Nowadays, the main challenge is to enhance the frying process by controlling and lowering the final fat frying of the fried foods. In this study the effect of microwave pretreatment levels 360, 600 and 900 W), on moisture and oil content, color and hardness of fried zucchini at three temperatures, 130, 160 and 180 ° C were studied. The results showed that the moisture content decreased with increasing frying time and oil hardening rate increases. The moisture content with increasing frying temperature is reduced and the amount of oil absorption is reduced. The highest oil uptake in control samples, and the lowest in samples treated with microwave 900W was observed respectively.
    Keywords: Zucchini, Deep frying, Microwave, Reducing oil
  • Bahareh Sahraiyan, Ladan Dehghan Tanha, Zahra Sheikhol Eslami, Fariba Naghi Pour Pages 87-96
    Reduction of bread loss and wheat consumption have particular importance in the national economy, has attracted many researcher’s mind. Thus in this study sorghum flour was used as a substitution for the part of wheat flour in bread making. On the other hand, the purposes of this study were investigation on the effects of steaming time (three levels of 0, 90 and 180 second) and baking time (three levels of 10, 15 and 20 minute), on moisture content, water activity, crust color, firmness and overall acceptability of composite bread (wheat- sorghum). Based on the result, the steaming and baking time were effective on staling rate and bread shelf life at P.
    Keywords: Composite bread (wheat – sorghum)_Shelf life_Steaming time_Baking time_Image Processing
  • Shima Moazezi, Seyed Mahdi Seyedin Ardebili, Orang Eyvaz Zadeh Pages 97-108
    Because of importance of bread, shelf life and quality control be noticeable for bread specialist, cause of this research was assaying synergistic effect of apple pomace and sodium stearoyl -2-lactylate on rheological properties and the shelf life of oven based Barbary bread. three percent of dried apple pomace (%5,%8,%11) was ready on cabinet drier on 58°c, and SSL was added up to %1,%5 (w/w of flour). rheological properties of dough was studied with two experimental method (farinograph, extensograph) and texture of the bread sample analyzed for shear by instron (Universal Testing Mashine) at, 0,24,48,72 hours at room temperature sensory evaluation of bread for sample and control wasstimated in 1,2,3 days with 5 panelist. respect to rheological properties,sample with %8 apple pomace and %0/5 SSL was acceptable to panelist. all sensory evaluations was upper than control. and analytical resultsby instron indicated that this sample delay staling than control. results indicated by the use of apple pomace in flat breads delayed the staling rate and addition of Appropriate emulsifier has synergistic effect and itimproved the rheological properties.:
    Keywords: Apple pomace, Bread staling, Rheological properties, Sodium stearoyl, 2, lactylate
  • Omid Reza Roosata Pour, Neda Maftoon Azad, Ahmad Khalu Ahmadi Pages 109-122
    Potato (Solanum tuberosum) is one of the most important agriculture products which damage soon because of inappropriate storage and processing conditions. Drying process causes to increase the shelf life of potato. In current research, potato slices dried in a parallel flow dryer and its kinetics of drying and shrinkage was studied. The experiments were accomplished in three levels of slices thickness; 3, 6 and 9 mm and three levels of temperature; 50, 60 and 70 c. Air flow was considered as 0.012 m3/s in all tests. Drying rate, moisture reduction, variation of area and roundness of samples were investigated during drying period. Results showed the maximum drying rate has been occurred when temperature was 70 c and thickness was 3 mm. Area and roundness variation was increased while temperature increased and thickness decreased.
    Keywords: Kinetics of drying, Potato, Drying rate, Area, Roundness
  • Seyed Hassan Jalili, Seyed Pejman Hosseini Shekar Abi Pages 123-131
    Manufacturing of low-fat spread products due to the prevalence of obesity and cardiovascular disease in the world is expanding. Utilization of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) waste as a cultured species with high abundance and relatively low price, gelatin was prepared from the waste.The aim of this study was to in vitro production of the fat spread samples containing the three formula 1-3%with different cultured silver carp gelatin to pectin ratio (1:1 and 1:2) and evaluating the color and texture characteristics of the fat spread samples prepared by different fish gelatin to pectin ratio using colorimeter and texture analyzer.Firmness (69.75±1.767 g), compressibility (767.26±28.41 g.s) and adhesiveness (262.03±13.852 g.s) attributes were found at the highest level in the treatment contains fish gelatin to pectin ratio of 1:2 withformula 3% (p≤0.05). The highest yellowness index (39.70±0.027%) and the lowest whiteness index (71.54±0.014%) were measured in the treatment contains 1:1 (fish gelatin to pectin) with formula 1% (p≤0.05). Significant positive correlation between the shear test (kg) and firmness results of the samples was observed (r2=0.973). It was found that decreasing with higher substitution of fish gelatin with pectin leads to increase firmness, compressibility, adhesiveness and elasticity properties of fat spread samples significantly. With respect to low-fat productions due to their importance in society health and the results of this investigation, applying a formula with fish gelatin to pectin ratio of 1:1 (3%) at a larger scale is recommended.
    Keywords: Fish gelatin, Pectin, Texture properties, Color, Fat spread
  • Narges Rahimi*, Mahdi Karimi, Hashem Pour Azarang, Seyed Ali Mortazavi Pages 133-140
    Simple and corresponding impacts of adding acidic improvers (Lactic Acid, Acetic Acid and Citric Acid) on bread staling has been researched twice in 3 levels(0%, 0.25 % and 0.5 %) by factorial experimental method. There was an orthogonal comparison between the two treatments (acidified treatments and sourdough groups) in the second stage. The effect of lactic acid on bread staling was significant 24 hours after baking the bread. Different levels of lactic acid and citric acid had significant effect on bread staling 48 hours after bread baking. Finally -24 and 48 hours after bread baking- orthogonal comparison among our 6 selected treatments showed that there was a significant differences between two groups.The sourdough treatments had the least scores. Among the final treatments, containing 0/25% acetic acid had the most scores, the treatments containing 0/25% lactic acid and the control sample had gradually a better score(from 24 to 48 hours).According to these results, the sourdough can be processed, in a way that the bread has enough amount of acetic and lactic acid.
    Keywords: Barbari bread, Acidic improvres, staling, Sourdough
  • Samira Karimi, Ashkan Nikian, Abuzar Velayati Pages 141-157
    Apple fruit is one of the most worthy garden Product with high nutritional Value and its production in Iran makes more job and Exchange technology. From different apple Non-destructive quality control methods, machine vision technology achieves the more speed, quality, greater productivity and higher valuation for the product. Usually, apple bruise overlaps with Peduncle and in these causes, serious problems of recognition for quality sorting occurs. In this research work it was tried to work out this problem and to increase the sorting systems performance precision. In order to accomplish this, two separate algorithms based on color to identify bruise and pedicle was designed in Matlab. It was achieved 97.14% accuracy for the bruise algorithm and 100% accuracy for the pedicle algorithm. Then with integration of these two algorithms, an algorithm was achieved with 94.29% accuracy. Further experiments to investigate the possibility of increasing the accuracy in detecting bruise with time maintenance was performed by the bruise algorithm. The results indicate that the bruise detection quality by this algorithm gradually increased and after two to three days it reaches the desired consistency. Another algorithm with special properties of bruise and pedicle pictures shape such as roundness value, ratio of area to Perimeter square and also coefficient of variation (cv) of distances of spaced points on the edge from center of gravity of picture was designed. Then bruise and pedicle were distinguished from each other with an accuracy of 100% with this algorithm along with the ANN which it proving the importance of using these techniques, combined with machine vision techniques to increase the accuracy of sorting machines performance.
    Keywords: Apple bruise, Machine vision, ANN, Algorithm
  • Fatemeh Shahsavar, Asghar Alam Tabriz Pages 159-170
    Nowadays, the importance of brand concept is so high that some researchers believe that brand is a perfect product and argue the most of the time customers instead of buying a product buy the brand. Therefore recognizing the factors influencing brand choice and investigating the specific features of brand is of importance and requires various studies. the present study aimed at investigating into factors that affect brand choice in food industrial companies. the methodology of this study was applied. research and for data collection. Survey approach was used. The statistical population consisted of buyers in Tehran and statistical sample based on factor analysis were 400 buyers. Based on statistical analyses, 19 factors that affect brand choice were categorized in 4classified: 4 factors namely the simplicity of brand pronunciation, personality and psychological factor, recognition quality and services and famous. further based on qualitative analyses based on qualitative analysis result revealed that "personality and psychological factor" for responding effects in brand choice to great extent.
    Keywords: Brand, Brand choice, Evaluating of brand, Factor analysis
  • Noshin Faraji, Neda Mafton Azad, Asgar Farahnaki, Fojan Badiee, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 171-180

    Iran is one of the most important fig producer countries around the world. Intermediate moisture fig is a processed product. One problem about intermediate moisture fig is that the color will be changed and transmute to brown during storage after processing. The purpose of this research was to study soaking temperature and time effects and to evaluate the effects of calcium chloride, cysteine, sodium metabisulphite and citric acid in various concentrations on prevention of semi-moisture fig browning at room temperature. Chemical compounds (protein, total sugar, fat, fiber and moisture) of fig samples were determined. In order to prepare product five different periods of time(3, 6, 9, 12, 15 min) and five different degrees of temperature (20, 40, 60, 80, 100°C) based on central composite rotational design were used. Samples were kept in room temperature for 2 weeks to evaluate the effects of soaking parameters on color and texture of product. After that moisture, color and texture of samples were determined. First different solution of calcium chloride (0.6, 1, 1.5, 2% w/w), citric acid (0.5, 1, 2, 3%w/w), cysteine (0.05, 0.07, 0.2, 0.5%w/w) and sodium metabisulphite (500, 800, 1000 and 1200 ppm) were prepared. Dried figs were dipped in prepared solutions and water was used to evaluate control samples to optimize the time and temperature, then color of the samples were measured in specific period of time during four months. Results showed that temperature of 60°C and 3min interval provided 20% moisture in the product which assessed as the best moisture content for preserving color and texture. The most desirable L value was obtained using citric acid (1, 2, 3%w/w) and Calcium chloride (1.5%w/w). However sodium metabisulphite and cysteine in concentration of 0.07%, 0.05%, 0.2% showed significant difference with control, the results were not satisfactory. Results showed that using suitable temperature in rehydration of fig to inactivate poly phenol oxidase and chemical treatments to postpone and reduce the browning reaction rate were effective.

    Keywords: Fig, Browning reaction, Calcium chloride, sodium metabisulphite, Citric acid, Cysteine
  • Amir Pour Farzad*, Mohammad Hossein Hadad Khodaparast, Mahdi Karimi, Seyed Ali Mortazavi Pages 181-196
    In this research, response surface methodology was used to investigate the influence of improver gel components on the dough farinographic properties and quality of Barbari bread and optimization of gel formulation. Gel samples were prepared using sodium stearoyl-2-lactylate (SSL), diacetyl tartaric acid esters of monoglyceride (DATEM) and propylene glycol (PG) in the range of 0-0.5 g/100g. The results showed that addition of all three components to the gel formula caused decrement in the water absorption, dough characteristics i.e. development time and mixing tolerance index and bread hardness at first day but all of these parameters except of water absorption affected by their interaction. Dough stability and valorimeter value increased by increasing the gel components addition and were affected by their interaction. Although bread properties i.e. specific volume, moisture content, water activity, sensory score and ΔE increased by addition of SSL and DATEM but the decrease of moisture content, water activity and ΔE was observed by increasing the propylene glycol. The represented models have high determination coefficients and could be used for prediction of all investigated characteristics. The results for optimization using central composite design suggested that a mixture containing 0.5 g/100g of SSL, 0.25 g/100g of DATEM and 0.5 g/100g of PG could be a good improver gel to achieve the best characteristics.
    Keywords: Emulsifier, Texture analysis, Response Surface Methodology, Improver Gel, Barbari Bread
  • Seyed Mohammad Meshkani, Zahra Pour Fallah, Hamid Tavakoli Pour, Seyed Hamed Reza Beheshti Pages 197-206
    Wheat flour has many proteins in which gluten is an important protein in it and this protein has important role in dough formation and bread making.Thus, Uses of different materials must be considered to improve gluten quality as well as wheat flour enrichment. In this study the effects of adding chickpea protein isolate in range of 3 to 7 g and ascorbic acid in ‎range of 0.05 to 0.15 % in wheat flour formulation on gluten stability and extensibility were investigated by response surface methodology. Therefore, The results showed that increasing of chickpea protein and ascorbic acid concentration had significant effect (p<0.01) on farinograph parameters texture analyzes (dough extensibility). The results of optimization in the case of 3 gr of chick pea protein isolate and 0.15% of ascorbic acid were as follows; water absorption 57.7%, dough development time 2.8 minute, dough stability 6 minute, mixing tolerance index 58 FU, farinograph quality number 91.3, toughness (area under curve) 3.3 N/mm, maximum resistance 0.02 N and dough extensibility 22.9 mm. Therefore, chickpea protein weakens strong flours gluten and it can be uses for making biscuit.
    Keywords: Ascorbic acid, Chickpea protein isolated, Farinograph, Texture analyzer, Wheat flour
  • Ladan Dehghan Tanha, Mehdi Karimi, Maniya Salehi Far Pages 207-220
    Nowadays, additives are commonly used in cooking industry. Emulsifiers are one of the important materials generally used to improve the quality and efficiency of dough, to make the usability of dough easier, and to reduce dough wastage through delaying the staling time. The purpose of this study is to investigate the influence of adding two kinds of emulsifier including DATEM and Glycerol mono stearate In 3 levels of %0,% 0/2, and %0/4 and Lipase Enzyme in 3 levels of 0, 100, and 200 PPM(activity 25KLU/g). The influence of adding above-mentioned materials was sought in qualitative and quantitative features of doughnut made from solid dough (texture, moisture, activity water (AW), specific volume, porosity, and general acceptability). According to the random statistical study and the obtained significant difference (p<0/05) among treatments, it was shown that the combinations with %0/2 of Datem, %0/2 of GMS and 100 PPM of Lipase Enzyme presented the most specific volume, porosity, moisture and the least hardness level, and consequently low speed staling 2 hours after cooking and 4 days after maintenance. This instance won the highest grade from tasting judges. The result indicated that after the experiment the qualitative and quantitative features of doughnut improved in comparison with the instance case. The case with %0/2 of Datem, %0/2 of GMS and 100 PPM of Lipase Enzyme showed lower speed of staling. Other parameters such as moisture level, activity water (AW), volume, porosity level, and general acceptability also presented better condition in this case.
    Keywords: Doughnut, Emulsifier, Lipase Enzyme, staling
  • Ali Motamedzadegan, Seyed Ahmad Shahidi, Seyed Hashem Hosseini Parvar, Saideh Ebdali Pages 221-230
    The effect of the addition of various gelatin with different gel strength and changes in total solid non-fat on physicochemical and textural properties of non-fat yogurt evaluated, and addition of high bloom (HBG) and low bloom (LBG) gelatin in different concentrations (0.25%, 0.5%, 0.75% and 1%) impacts on textural properties of yogurt compared. According the results during gel formation and after that, gelatin interacted with milk casein network, as basis of the yogurt gel structure and revival water bands, thereupon plummet syneresis dramatically specially in samples with higher gelatin amount. On the other hand textural properties such as gel firmness of yogurt hardly affected by gelatin and SNF content; and samples contain 12.5% SNF and 1% HLB had firmest gel. Also, viscosity increased with addition of gelatin and solid nonfat. This feature can reduce the deficiencies of fat removed.
    Keywords: Gelatin, Set yoghurt, Low calorie, texture, Physicochemical properties
  • Ebrahimian A, Tabatabai Kaloor R∗, Hashemi J Pages 231-241
    In this research, the effect of vacuum pressure and storage time were investigated on the postharvest quality of tomato and carrot. Three levels of vacuum pressure, 0.6, 0.4 and 0.2 bar were considered and during 12 days of carrot storage every three days and during 20 days of tomato storage every five days the sampling were performed. The effects of these treatments on the factors such as weight loss, firmness, soluble solids, titrable acidity and pH in carrots and tomatoes were investigated as factorial test based on Completely Randomized Design. Analysis of variance results showed that the effect of vacuum pressure and storage time on all mentioned factors were significant. Weight loss of both products was low at vacuum pressure of 0.4 bar. Also, tirable acidity and pH of these products were preserved better at vacuum pressure of 0.4 bar. The highest firmness was observed at vacuum pressure of 0.4 bar. Based on the results, storage of these two products at high vacuum pressure (0.6 bar) reduced the quality. In general, vacuum pressure of 0.4 bar was resulted in higher storage time of tomato and carrot.
    Keywords: Carrot, Vacuum pressure, Quality, Storage, Tomato