فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1393)

نشریه حکومت اسلامی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدجواد ورعی صفحه 5
    قاعده «حفظ نظام» یا «اختلال نظام» در مباحث متنوع فقهی در سطحی گسترده مورد استناد فقی هان قرار گرفته که حاکی از کاربرد وسیع آن به مثابه یک قاعده فقهی است؛ قاعده ای که «ضرورت عقلی» و «سیره عقلایی مورد امضای قانون گذار حکیم»، پشتوانه اعتبار آن است. «نظام اجتماعی در شوون مختلف آن» کاربرد رایج این قاعده است؛ هر چند گاهی در معنای «نظام سیاسی» و «سرزمین های اسلامی» هم به کار برده شده است. این مقاله عهده دار تبیین موارد کاربرد این قاعده در فقه و نشان دادن قلمرو وسیع آن در این دانش است. قاعده «اختلال نظام»، در معنای رایج آن؛ هر چند در ظاهر، عنوانی ثانوی است که بر احکام اولیه حکومت دارد، اما با نگاهی دقیق تر نشان می دهد که این قاعده در مواردی مبنای یک اقدام ضروری عقلی یا شرعی و در مواردی مبنای یک حکم یا قاعده فقهی دیگری با قلمرو محدودتر است؛ مانند «اصاله الصحه فی فعل الغیر»، «قاعده ید»، «قاعده قرعه»، «قاعده سوق مسلمین» و... و بالاخره در مواردی دیگر، مبنای حقوق و تکالیف اجتماعی مردم و تعیین قلمرو آن است.
    کلیدواژگان: قاعده فقهی، حفظ نظام، اختلال نظام، حکم ثانوی
  • محسن ملک افضلی اردکانی، محسن طاهری، حسین ده نویی صفحه 33
    «نمایندگی»، نهادی است که در بستر فرهنگی و اجتماعی و حقوقی غرب تولد و توسعه یافته، سپس به دیگر جوامع راه یافته است. در خصوص ماهیت نمایندگی در فقه سیاسی، سه نظریه مطرح است: عده ای معتقدند رابطه بین مردم و نماینده، همانند رابطه مردم با نقیب و عریف است. عده ای دیگر نمایندگی را قابل تطبیق بر عنوان کارگزار ولی فقیه می دانند. دسته سوم یا اکثریت، نمایندگی را با عقد وکالت تطبیق داده اند. هرچند به نظر می رسد در قانون اساسی، نمایندگی با نظریه کارگزاری ولی فقیه، مطابقت و مناسبت بیشتری داشته باشد و استفاده از لفظ «وکالت» در اصل 67 تسامحی است، لکن از آنجا که همه ویژگی ها و اقتضائات نمایندگی، قابلیت انطباق کامل با این نظریه ندارد، می توان ماهیت نمایندگی را یک ماهیت اعتباری، امضایی و یک عقد غیر معین شرعی مستقل بین مردم و انتخاب شونده دانست. این عقد، دارای احکام، شرایط و آثاری است که به موجب قوانین تعیین شده و مادام که با شرع مغایرتی نداشته باشد، لازم الاتباع است. در حکومت اسلامی، مشروعیت اعمال نمایندگی وابسته به تنفیذ و تایید ولی فقیه است که در جمهوری اسلامی ایران این امر به واسطه شورای نگهبان عملی می شود.
    کلیدواژگان: نمایندگی، نقابت، ولایت، وکالت، کارگزاری ولی فقیه، فقه سیاسی، قانون اساسی
  • محمدرضا باقرزاده صفحه 57
    اصول اساسی حقوق بشر هم چون کرامت انسانی، برابری انسانها، حیات انسانی و آزادی انسانی از دغدغه های اساسی در نظام حقوقی اسلام است. در همین راستا اسلام، حقوق بشر جهانشمولی را ارائه میکند که از راه پیشنهاد گفتمان مشترک برای همه بشریت و نفی سلطه، همزیستی مسالمت آمیز را تامین می نماید. حقوق بشر در منطق اسلامی با اوصافی همراه است؛ از جمله این که برهان پذیر، وحیانی و الهی، بر اساس انسان شناسی حقیقی، هدفمند، حق گرا و تکلیف مدار، مبتنی بر فطرت و خلقت انسانی، واقع نگر و جامع، منسجم و هماهنگ، برخوردار از ضمانت اجرای بیرونی و درونی، اخلاق مدار، جهان شمول، کمال گرا به جای فردگرا و جامعه گرا، تناسب مدار در حقوق جنسیتی و در بردارنده حقوق بشر در موقعیت های اضطراری است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر اسلامی، نظام حقوقی اسلام، کرامت، برابری، آزادی، انسان
  • مهدی تقوی رفسنجانی، علی علی حسینی، سیدامیرمسعود شهرام نیا صفحه 87
    موضوع انسجام یا همبستگی اجتماعی یکی از جدی-ترین موضوعات روز و از مباحث علم جامعه شناسی در حوزه جامعه شناسی وفاق به شمار می رود. مخصوصا بررسی این موضوع در جوامع دارای «چندپارگی قومی فرهنگی» اهمیت فزون تری پیدا می کند. از آنجا که تجربه تاسیس و تشکیل حکومت اسلامی در ایران مبتنی بر اصل ولایت فقیه، تجربه ای نو بوده و دهه های آغازین خود را پشت سر می گذارد، بنابراین، بررسی کارکرد ساختار نهاد ولایت فقیه به انضمام نقش کارگزاری رهبری ولی فقیه در انسجام اجتماعی؛ چه در عرصه تئوریک و چه در مقام عمل و تجربه ضروری می باشد. به نظر می رسد جایگاه و پیشینه دینی، در کنار مدیریت سیاسی نهاد ولایت فقیه در قانون اساسی جمهوری اسلامی موجب شده که این نهاد همواره در ساختار جمهوری اسلامی ایران محور انسجام و همبستگی اجتماعی ملت ایران باشد و جامعه با همین نگاه، حول محور مدیریت راهبردی ولایت فقیه به اتحاد و انسجام لازم دست یازد. این مقاله در پی آن است که در چارچوب نگاه کارکردگرایانه نشان دهد نهاد ولایت فقیه می تواند از ظرفیت های بالقوه و بالفعل خود که هم در شرع مقدس و هم در قانون اساسی جمهوری اسلامی به آن تصریح شده است، به نحو احسن در جهت ایجاد، حفظ و استمرار انسجام و وفاق اجتماعی استفاده نماید. به همین منظور کارکرد انسجام بخش این نهاد از سه منظر حقوقی، اعتقادی و تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، همبستگی اجتماعی، جمهوری اسلامی ایران
  • سیدجلال موسوی شربیانی* صفحه 115
    نوشتار حاضر در صدد بررسی تطبیقی اندیشه های سیاسی دو فقیه بر جسته شیعه آی هالله «نائینی» و آی هالله «شهید سیدمحمدباقر صدر» می باشد. در این پژوهش سعی شده است تا وجوه افتراق و اشتراک نظریات آنان تبیین شود. عمده ترین وجوه اشتراک نظریات سیاسی ایشان در نوع تفسیر از منشاء قدرت سیاسی، دفاع از کیان اسلامی و اعتقا د به نقش و اراده مردم در تحقق نظام سیاسی و آرمان-های الهی می باشد و وجوه افتراق نظریات سیاسی این دو فقیه در موضوعاتی؛ هم چون مبنای مشروعیت، ماهیت حکومت، حوزه تصرف و حاکمیت فقهاء و نوع نگرش حاکم، قابل درک است. نکته مهم این است که علی رغم اشتراکات اساسی در نظریات این دو فقیه، تفاوت دیدگاه آنان قابل چشم پوشی نیست، ولی تطبیق این دو نظریه نشان می دهد که این تفاوت دیدگاه ها متاثر از بحران های عصر آنان بوده است و هر کدام از این اندیشمندان، متاثر از شرایط مکان و بحران های خاص زمان خویش، در صدد ارائه راه حلی متفاوت برآمده اند و این امر منجر به تفاوت دیدگاه آنان در نظریه سیاسی شده است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی نائینی، اندیشه سیاسی سیدمحمدباقر صدر، عنصر زمان و مکان
  • محمود رایگان*، رضا قاسمیان صفحه 139
    قاعده «نفی سبیل»، به معنای نفی تشریعی هر گونه سلطه و استیلای کفار بر مسلمانان است. در این معنا مسلمانان دارای احترام و عزت نفس هستند که نباید تن به ذلت کفار و سلطه آنان دهند. البته صرف ارتباط با کفار منفی نیست، بلکه هر رابطه ای که سبب سلطه پذیری و سلطه گری آنان گردد، ممنوع است. در معنای قاعده دو فرضیه عینی مطرح است: اول اینکه اگر این قاعده عملی شود، عزت مسلمین حفظ و موجبات پیشرفت و توسعه جوامع اسلامی فراهم می گردد. دوم اینکه ارتباط با کفار و سلطه پذیری آنها، سبب وابستگی علمی و فناوری به کشورهای توسعه یافته کفر می گردد که در نهایت، عقب ماندگی، تحجر و تهاجم فرهنگی را به ارمغان می آورد.
    این مقاله با هدف نظام سازی قواعد فقه در حکومت و تمدن اسلامی، دریافته که این قاعده دو اصل اساسی را در جوامع اسلامی پیاده می کند: اول اتحاد که در میان خود مسلمانان شکل می گیرد و از عوامل موثر و مستقیم بر توسعه پایدار می باشد. دوم استقلال که این اصل در روابط بین الملل مسلمین، کاربرد دارد. این دو مولفه از عناصر بنیادین توسعه محسوب می شوند که دست یابی کشورهای اسلامی به توسعه در عصر حاضر، بدون این دو ممکن نیست.
    کلیدواژگان: نفی سبیل، سلطه، توسعه، مسلمانان، استقلال، اتحاد
  • منیره حاجی هادی*، حسن قاسمی مقدم صفحه 165
    پیشرفت و تعالی جوامع، مرهون به کارگیری سیاست ها است و اتخاذ برنامه های کلان توسط حکومت نیازمند کاوش در دین و قوانین شریعت به عنوان اصلی ترین منبع، جهت اداره جوامع اسلامی است. ازاین رو، تاکیدات احکام شریعت اسلام در مورد جلوگیری از کاهش نسل باید در راس برنامه های حکومت قرار گیرد.
    در نوشتار حاضر چرایی مداخله حکومت در مسائل جمعیتی، منطبق با قواعد «نفی سبیل» و «حفظ نظام اسلامی» مورد ارزیابی قرار گرفته است و مباحثی چون تشویق به ازدواج با درنظرگرفتن سن معقول، تعدد زوجات در صورت ضرورت، کاهش بی بندوباری، نفی فرهنگ تجرد، فرهنگ سازی مناسب در مورد اشتغال زنان و تاکید بر نقش مادری آنان؛ جهت بهبود اوضاع فعلی و رسیدن به جمعیت مطلوب منطبق با موازین شرعی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جمعیت، فقه امامیه، سیاست های حکومت، جلوگیری از کاهش نسل
  • صفحه 190
|
  • Sayyed Jawad Waray Page 5
    The principle of ‘preserving the existing Islamic system’ or ‘disorganizing the existing Islamic system’ has been extensively referred to by Muslim jurists in their jurisprudential (fiqhi) discussions. This suggests the fact that this principle, as a jurisprudential principle, has gained wide applications. The principle under discussion is validated as it is thought to be “rationally necessary” or “backed up by the wise legislator’s rational ratification.” The principle expresses itself in a social system with its various aspects, though sometimes it has been applied in the sense of ‘political system’ or ‘Islamic territories’. This article seeks to cast light on the applications of this principle in Islamic jurisprudence (fiqh) and its wide scope in this discipline. The ‘principle of disorganization of the existing system’ in its current sense, though it seems to assume a secondary designation which governs in the realm of primary prescripts, nevertheless, if it is looked at carefully, it shows that it can be used as a basis for some other jurisprudential principle or judgment such as ‘IsÁlat al- Ñihhah fi FiÝl al-Ghayr, the principle of ‘Yadd’[adversus extranoes vitiosa possession], the ‘principle of QurÝah’, the principle of ‘ Sowq al-Muslimin’ or ‘Muslim Market’, etc. and finally, in some other cases, it is rendered as a basis for people’s social tights and obligations as well as for determining its scope.
    Keywords: jurisprudential principle, preserving the existing Islamic system, disorganization of the existing Islamic System
  • Muhsen Malekafaali, Muhsin Taheri, Husein Dehnoei Page 33
    ‘Representation’ is an institution which has come into existence and developed in the cultural and social context of the West and then has found its way into other societies. Regarding the nature of representation in political fiqh three theories have been developed thus far: some believe that the relation between people and a representative is like the relationship between people and a magisterial (naqib) or a deputy (Ýarif). Others consider representation as a concept that can be applied to someone who acts as an agent on behalf of the qualified Muslim jurist (faqih) who has the authority over Muslim community. Still others, who constitute the majority, have taken representation to correspond with ‘contract of mandate.’ Though it seems that, in the Constitution, representation corresponds more with the thesis of agency on behalf of the Muslim qualified jurist in authority and that the term ‘representation’, as included in the article 67 of the Constitution, has been carelessly used, nevertheless the fact that all characteristics and requirements of representation are not fully applicable to thesis of agency on behalf of the Muslim qualified jurist in authority, on can take the concept of representation as having a conventional ratified nature or as an independent legal innominate contract between people and the one who is elected by them. This contract has its own rulings, terms and conditions and consequences which are binding due to the determined laws, and as long as it does not have any contradiction with the Divine Law. In an Islamic government, the legitimacy of acting as a representative is dependent on the Muslim qualified jurist’s delegation and confirmation which is enforced by the Council of Guardians.
    Keywords: representation, magisterial dignity, guardianship, agency, working as an agent on behalf of the Guardian Muslim jurist, political fiqh, the Constitution
  • Muhammad Reaa Baqirzadeh Page 57
    The basic principles of human rights such as ‘human dignity’, ‘human equality’, ‘human life’ and ‘human freedom’ are the major concerns in the Islamic judicial system. Through suggesting common discourse for all human beings as well as rejecting any form of sovereignty, Islam has offered certain universal human rights which can pave the ground for peaceful coexistence. Human rights are characterized as having the following qualities: they are demonstrable, revealed and divine; on the basis of a real anthropology, they are purposeful, truth-oriented and duty-bound; based on human creation and nature, they are realistic, all-embracing, coherent, consistent, having internal and external sanction, being ethical, universal, perfectionist rather than individualistic and socialistic, proportional in term of sexual rights and attentive to human rights in emergencies.
    Keywords: Islamic human rights, the Islamic judicial system, dignity, equality, freedom, human being (man)
  • Mahdi Taqawi Rafsanjani, Yali Alihuseini, Sayyed Amir Masyoud Shahramnia Page 87
    The issue of social solidarity and unity is regarded as one of the current and most serious issues and one of the major concerns of sociology in the field of sociology of consensus. An investigation into this issue takes on an added importance especially in regard to societies of ethnic and cultural disintegration. Since the experience of establishing an Islamic government in Iran on the basis of the principle of the ‘Guardianship of the Muslim Jurist’ is a first-hand experience only over the three last decades, it is necessary to make a study of the structure and function of the institution of Guardianship of the Muslim Jurist as well as the important role the Supreme Juristconsult plays as a leader in fostering social solidarity either in theory or in practice or as a matter of experience. The religious status and background, along with the political management, of the institution of the Guardianship of the Muslim Jurist, as stipulated in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, has caused this institution to be of pivotal role in fostering social solidarity among the people of Iran and in making the Iranian society promote their national union and solidarity around the strategic management of the Supreme Leader. Having taken a functionalist approach toward the issue in question, this article seeks to show that the Guardianship of the Muslim Jurist, as a religious and social institution, is capable of making the best of its potential and actual capabilities, stipulated in the Sacred Law as well as in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, in promoting and preserving social solidarity and unity. In addition, the article studies the aforementioned function of the institution in question from the legal, doctrinal, and historical point of view.
    Keywords: the Guardianship of Muslim Jurist, social solidarity, the Islamic Republic of Iran
  • Seyyed Jalal Musawi Sharbayani Page 115
    The present essay seeks to make a comparative study of the political thoughts of the two distinguished ShiÝi faqihs (jurists), AyatollÁh NÁÞÐnÐ and AyatollÁh Shahid Sayyid Muhammad BÁqir al-Ñadr. An attempt has been made in this research work to cast light on the points of similarity and difference between their views and opinions. The chief points of similarity between their political views lie in their interpretation of the origin of political power, defense of the existence and identity of Islam and the belief in the role the Muslim community in the attainment of political system and in the national will in the fulfilment of divine aspirations. Their differences of opinion are perceptible in such issues as the basis of legitimacy, nature of the Islamic government, the extent to which a Muslim jurist can exert his influence and the rule of Muslim jurists and the kind of approach and view a Muslim ruler can take in running social affairs. The important conclusion one can draw in making a comparison between the views of the two great Muslim jurists is that, despite their basic similarities between the views and opinions of these two jurists, their differences of opinion cannot be overlooked. However, their views, when compared, show that the existing differences between their views and ideas are due to the crises they were faced with during their lifetime. Being influenced by the changing circumstances and special crises of their time, each of these two scholars have sought to propose a good, though different, solution for the problems they faced. This has brought about differences of opinion in regard to their political theories.
    Keywords: NÁÞÐnÐ's political thought, Sayyid Muhammad BÁqir al Ñadr's political thought, elements of time, space
  • Mahmud Rayigan*, Reza Qasimian Page 139
    The principle of ‘NafyÐ SabÐl’ signifies the legal rejection of any dominion or rule by the faithless over the faithful [Muslims]. In this sense, all Muslims have to be honored and dignified, thus not being subjected to the dominion of the faithless and their abasement. This does not mean that one is not allowed to establish relations with them, but that one should avoid having any relation that may result in the acceptance of their rule and dominion over the Muslims. The principle in question implies two objective assumptions: the first one is that if the mentioned principle is applied, the honor and dignity of Muslims can be preserved, thus paving the ground for the progress and development of the Muslim societies. The second assumption is that any relations with the faithless and accepting their rule and sovereignty will surely result in an ever-increasing scientific and technological dependence of Muslim countries on the developed countries which, in the end, avails nothing but backwardness and retardation, thus subjecting the Muslim community to the cultural invasion.This article, aiming at showing the capability of fiqhi principles and rules in creating various systems in the Islamic government and civilization, establishes the fact that the principle in question lays the foundation of two essential elements in Muslim communities: the first is that it paves the way for Muslims to promote and maintain their unity which, in turn, is one immediate and contributory factor in stimulating ongoing development. And the second is ‘autonomy’ that is applicable in establishing international relations between Islamic countries. These two are considered to be the essential and fundamental constituent elements of development without which it is impossible for the Islamic countries to witness that any significant developments taking place in their social affairs in this modern time.
    Keywords: Rejection of the Faithles's Dominion over the Faithful', dominion, development, Muslims, autonomy, unity
  • Monireh Haji Hadi*, Hassan Qasemi Muqaddam Page 165
    Societies owes their development and prosperity to the policies applied in various ways. A government’s adoption of grand plans requires it to embark on exploring religion and the divine Law as the most genuine source for the purpose of running Muslim communities. Hence the emphasis laid by the ordinances of the Law (canonic laws) of Islam for preventing reductions in population growth has to be given priority among the plans an Islamic government has to implement. In the present article the reason why the Islamic government interferes in the issues and problems relevant to the population growth rate has been studied in terms of its correspondence to the principle of ‘Rejection of the Faithless’ Dominion over the Faithful’ and that of ‘Preserving Islamic Government’. This has provoked some discussions as to the encouragement to marriage at the legal (full) age, polygamy (custom of having more than one wife at the same time) out of necessity, reduction of irresponsibility, rejection of celibacy, paving the ground for women employment opportunities and laying emphasis on the maternal role of women for the sake of improving situation for the population growth rate and attainment of desired population growth rate in line with the Islamic legal precepts.
    Keywords: population_the Twelver (ImÁmiyyah) fiqh_the policies adopted by a government_preventing [policies] for the reduction of population growth rate