فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 17 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 17 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد طباطبایی، محمد جواد فتحی صفحات 7-42
    با فروپاشی نظام دوقطبی و اضمحلال شوروی، پیش بینی می شد تمام نهادها و سازوکارهای برآمده از این نظام نیز از بین برود، اما ناتو و ورشو دو پیمان امنیتی برآمده از دوران جنگ سرد، با دو سرنوشت متفاوت مواجه گردیدند. ورشو، متعاقب اضمحلال شوروی از هم فروپاشید، در حالی که این احتمال می رفت که ناتو هم به سرنوشتی مشابه دچارشود، اما برخلاف تمام پیش بینی ها، ناتو توانست از این بحران هویتی، موفق بیرون آید و با بازتعریف کارکرد و وظایف، به توجیه بقای خود برای قرن 21 بپردازد. پیمانی که با وجود سازمان ملل به عنوان متولی حفظ ثبات و امنیت در جهان، وجودش بی معنا به نظر می رسید، توانست با تحولات ساختاری و معنایی نه تنها به حیات خود ادامه دهد، بلکه در زمانی که شورای امنیت در خلاء ابزار اجرایی به سر می برد به عنوان بازوی اجرایی سازمان ملل و پلیس جهانی به ایفای نقش بپردازد. شاید مهمترین نقش را در این بقا، تحول در مفهوم امنیت ایفا نمود. در دوره ی پسا جنگ سرد، ما شاهد شکل گیری رهیافت هایی در روابط بین الملل هستیم که تمرکز خود را بر بازتعریف مفهوم امنیت می گذارند. بر همین منوال، سوال اصلی پژوهش حاضر نیز این است که مفهوم امنیت در ناتو در دوران نظم نوین جهانی، چگونه تعریف می شود، و تحولات ساختاری سازمان مزبور جهت هماهنگی با این دگرگونی، چگونه بوده است؟
    مکتب کپنهاک به عنوان یکی از برجسته ترین مکاتب در این حوزه، با ارائه ی تفسیر ی موسع از مفهوم امنیت و گسترش دامنه ی امنیت به ابعادی چندگانه، گامی اساسی در باز تعربف امنیت برداشت. براین اساس، پس از جنگ سرد، ماهیت تهدیدات متحول شده و از گستردگی و تنوع بیشتری نسبت به گذشته برخوردارگردید. در همین راستا با تحول مفهوم امنیت در دوران جنگ سرد از بعد سخت افزاری و تک سویه (تک جانبه) به ابعاد نرم افزاری و چند جانبه در دوران پسا جنگ سرد، شاهد تغییر در کارکردهای ناتو از یک نهاد نظامی صرف به یک نهاد سیاسی- امنیتی هستیم.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: ناتو، امنیت، مکتب کپنهاک، تروریسم، دفاع هوشمند
  • سید علیرضا حسینی بهشتی صفحات 44-51
    پیدایش امواج چندفرهنگی گرایی در دهه های اخیر، این پرسش را به میان آورده که با اذعان به گوناگونی فرهنگی در میان جوامع مختلف، آیا هنوز هم می توان صرف نظر از تفاوت های فرهنگی عمیقی که میان آنان وجود دارد، از مفاد اعلامیه ی حقوق بشر به مثابه ی حقوقی برای همه ی انسان ها به عنوان اصول عام و جهان شمول نام برد یا خیر؟ در صورتی که تفاوت های فرهنگی بین انسان ها نشانگر تفاوت موجود میان هویت های بشری باشد، اعلامیه ی حقوق بشر تا چه اندازه و بر چه مبنایی برای کسانی که در صدد حفظ هویت خود در مقابل فشارهای یکسان سازانه ی جهانی شدن فرهنگ هستند، لازم الاتباع است؟ در این نوشتار با استفاده از مفهوم گفتگویی هویت چارلز تیلور، و تمایز جان رالز میان امر عقلانی و امر عقلایی، و بحث مایکل والزر درباره ی اخلاق نحیف و اخلاق فربه، نشان داده خواهد شد که در عین حال که نمی توان تاثیر ویژگی های فرهنگی هویت های مختلف را در تبیین و تعلیل حقوق بشر نادیده گرفت، اصول عام و جهان شمولی وجود دارد که پدید آورنده ی حقوقی هستند که در مورد همه ی انسان ها، صرف نظر از هویت فرهنگی خاص شان، صدق می کند.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، امر عقلانی و امر عقلایی، وجوه فربه و نحیف اصول اخلاقی، قیاس ناپذیری و ترجمه ناپذیری
  • محمد رضاپور قوشچی، محمود نادری صفحات 55-91
    فرآیند جهانی شدن ابعاد مختلف زندگی بشر امروز را تحت تاثیر قرار داده است. جهانی شدن با جریان آزاد اطلاعات، ارتباطات و تغییر در تعاملات و ارتباطات از سطح خرد تا کلان، چالش ها و فرصت هایی را در مقابل جامعه جهانی ایجاد کرده است. نظریه های جهانی شدن با یک شیفت پارادایمی به سمت نظریه های جهان- محلی شدن حرکت کرده اند. در این پارادایم جدید، پذیرش الگوی تکثرگرایی به عنوان محور اصلی درک و تحلیل درهم آمیختگی ناشی از جهانی شدن شناخته می شود.
    در حوزه قومیت ها همچون سایر حوزه ها، فرآیند جهانی شدن می تواند تاثیرات متفاوت و بعضا متعارض بر جای بگذارد. برخی از صاحبنظران قائل به درآمیختگی و حتی استحاله خرده فرهنگ ها و هویت های قومی، محلی و ملی در فرهنگ غالب و مسلط جهانی هستند اما در مقابل، عده ای از اندیشمندان فرآیند جهانی شدن را سبب ساز افزایش گرایش ها و تمایلات قومی، محلی و ملی می دانند.
    فرآیند جهانی شدن تکثرگرایی در همه ابعاد را می پذیرد که با پذیرش این اصل، الگوی تکثرگرایی در حوزه فرهنگی و اجتماعی توانایی و ظرفیت حل مسائل و چالش های احتمالی در حوزه قومیت ها را دارد. بر این اساس، مقاله حاضر در چارچوب پاسخگویی مناسب برای این دغدغه، ضمن بررسی دو الگوی همانندسازی و تکثرگرایی، فرض اساسی خود را بر این مبنا استوار نموده است که الگوی تکثرگرایی به عنوان یکی از مولفه های اصلی توسعه همه جانبه و متوازن، کاربردی ترین الگو برای همگرایی و انسجام اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی در ایران به شمار می آید.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، قومیت، تکثرگرایی قومی، هویت قومی، جامعه مجازی قومی، جامعه شبکه ای
  • روح الله تولایی صفحات 93-123
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه و رصد تغییرات آینده ی خدمات حوزه ی فناوری اطلاعات و ارتباطات از طریق آینده پژوهی و خدمات فضای مجازی قابل ارائه در ایران در فرایند تکنولوژیک جهانی شدن این کشور، انجام شده است. به همین منظور، ابتدا با روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، روندهای موثر در آینده ی خدمات فضای مجازی شناسایی گردیدند که عبارتند: 1. اسناد بالادستی2. تشکیل مرکز ملی فضای مجازی ایران 3. تغییرات فرهنگی و اجتماعی در به کارگیری اینترنت 4. رشد زیرساختهای فناوری و ابزارهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی5. گسترش سواد الکترونیکی 6. سهولت استفاده و کاربردپذیری خدمات فضای مجازی 7. هزینه ی نسبتا کم خدمات فضای مجازی.
    در ادامه با استفاده از روش آینده پژوهی دلفی، آینده ی محتمل خدمات فضای مجازی در قالب آینده ی مطلق، آینده ی موازی، آینده ی مکمل و آینده ی سایه ای، تعریف شد. بر اساس نتایج بدست آمده از بررسی دیدگاه های 18 نفر از صاحب نظران این حوزه و نظر اجماعی خبرگان با توجه به روندهای محیطی و محاطی بر آن در خصوص آینده های محتمل، ارائه ی موازی خدمات فضای مجازی برای آینده ی ایران در افق 1404، با امتیاز اجماعی 87.66،در اولویت اول قرار گرفت؛ همچنین آینده ی مطلوب خدمات فضای مجازی در آینده ی ایران، ارائه ی موازی خدمات فضای مجازی با امتیاز اجماعی92.65 درصدی خبرگان، تعیین گردید. با توجه به این آینده نگری، توصیه می شود سازمان های تصمیم گیر در این خصوص مانند سازمان فضای مجازی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، موارد فوق را در سناریوها و اولویت های برنامه ریزی خود، مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، فضای مجازی، خدمات، آینده پژوهی، روش دلفی
  • جواد غلامی، ابراهیم ملکی صفحات 125-149
    تفحص در گفتمان رسانه ای، شاخه ای سودمند و جا افتاده در تحلیل انتقادی کلام است که با هدف شناسایی و شناساندن جهت گیری های رسانه ای، صورت می گیرد. پژوهش حاضر درصدد است با آشنا کردن دانشجویان زبان انگلیسی با فعالیت های آگاهی دهنده ی زبانی، نقش و جایگاه دانش انتقادی رسانه را در کلاس های زبان در عصر جهانی شدن فرهنگ و رسانه بررسی نماید. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل دانشجویان و فارغ التحصیلان زبان انگلیسی دانشگاه ارومیه است که قبل از دوره ی آموزشی در آزمون تافل شرکت کرده اند. از میان این گروه، افرادی که نمره ی 500 و بالاتر را کسب کرده بودند برای شرکت در دوره ی مزبور دعوت شدند. دوره ی آموزشی شامل تفکر انتقادی، ابزارهای پروپاگاندا، چینش کلمات، تحلیل سرخط خبرها، منابع قدرت و وابستگی های سازمانی تاثیر گذار بر گزارش های خبری بود؛ به علاوه، هر جلسه مشتمل بر خواندن یک متن جهت دار برگرفته از تعدادی از منابع آموزشی زبان انگلیسی و متون رسانه ای از جمله هرالد تریبون، سی ان ان، اینترنت و کتاب های رایج آموزش انگلیسی به همراه تحلیل آن ها بود. بعد از خواندن متون مطبوعاتی، شرکت کنندگان با بیان دیدگاه های خود به بحث و گفت وگو درباره ی آن ها می پرداختند. در پایان دوره از شرکت کنندگان خواسته شد تا نظرشان را درباره ی کل دوره ی آموزشی بیان کنند. یافته های توصیفی و کیفی پژوهش نشان داد که شرکت کنندگان نسبت به این دوره گرایش مثبت داشته و انگیزه ی بالایی برای افزایش سواد انتقاد رسانه ای خود دارند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، دانش انتقادی رسانه، تجزیه و تحلیل انتقادی کلام، کلاس زبان انگلیسی
  • محمدحسین خانلرخانی صفحات 151-187
    یک قرن گذشته تا کنون، موج اسلام گرایی تاثیرات عمده ای بر معادلات منطقه ای و جهانی داشته است. به جرات می توان گفت، مهمترین متغیر تاثیرگذار در خاورمیانه به عنوان بحران خیزترین منطقه جهان اسلام گرایی و پدیده های ناشی از آن است. اگر چه اسلام گرایی را به هیچ وجه نمی توان پدیده ای یکدست درنظر گرفت، اما نقطه مشترک تمامی طیف ها و جریانات درونی آن، تلاش برای حل بحران های جهان اسلام با توسل به اسلام و عناصر زبانی حاصل از آن است. در این میان نوع، ماهیت و ساختار بحر ان ها بر نحوه مفصل بندی اسلام گرایان تاثیرات عمده ای گذارده، بطوری که می توان ادعا کرد با وجود آنکه سنت اسلامی میان آنها مشترک است اما ساختار متفاوت باعث شکل گیری نقاط گسست، میان نسل های مختلف اسلام گرایی شده است.
    در این مقاله بر آنیم تا نشان دهیم چه نقاط شباهت و گسستی میان بنیادگرایی کلاسیک با اسلام گرایی مدرن وجود دارد، و دلایل شکل گیری این گسست ها چه بوده است؟
    مقاله استدلال می کند که ساختار شکل گیری اسلام گرایی مدرن عامل اصلی گسست میان اسلام گرایی مدرن با بنیادگرایی کلاسیک است.
    در نهایت با مطرح کردن مطالعه ی موردی گروه«المهاجرون» الگوی رفتاری یکی از گروه های اسلام گرا مبتنی بر عقلانیت غیر متعارف، توضیح داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، بنیادگرایی کلاسیک، عقلانیت، الگوی دولت اقتدارگرای سکولار
  • محمدتقی رفیعی، مجید دباغی صفحات 189-225
    جهانی شدن به درستی یک انقلاب است؛ انقلابی که گریزناپذیر و غیر قابل برگشت است. جهانی شدن، جغرافیای انسانی را دگرگون ساخته و اندیشه و نگرش آدمی را با گشودن دریچه های بدیع و خلاقانه، به نحو عمیقی غنی می گرداند. ابتدا با توجه به تبارشناسی تاریخی جهانی شدن، و تامل بر بار معنایی واژه ی آن و از رهگذر تعاریف متعدد، به تبیین مفهوم جهانی شدن پرداخته می شود. از سوی دیگر، جهانی شدن، پدیده ای چند بعدی است، و برهمان اساس، ابعاد متعدد زندگی بشری، همچون اقتصاد، سیاست و فرهنگ و حقوق را تحت تاثیر خود قرار می دهد. تاثیر جهانی شدن، بر مسائل زنان، از قبیل میزان مشارکت آنان در امور سیاسی و اقتصادی و سطح تحصیلات شان در تعامل یا تقابل آن ها با این فرآیند، ارتباط مستقیم دارد، از این رو، ارائه ی گزارشی جامع در این زمینه، امری ضروری است. در نهایت به نظر می رسد که جها نی شدن اجتماعی، سطح آزادی های مدنی آزادی بیان و اعتراض به فرصت های نابرابر را افزایش می دهد که فراهم کننده ی اصلاح اجتماعی است، و می تواند به بهبود حقوق زنان منجر گردد. در حالی که جها نی شدن اقتصادی هرچند بر فعالیت های اقتصادی سطح دستمزد، اشتغال و استقلال مالی تاثیر مثبتی دارد، اما نقش عمده ای بر آزادی های مدنی زنان ندارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حقوق زنان، عدالت جنسیتی
|
  • Pages 7-42
    After collapse of the bipolar system and disintegration of the Soviet Union, it was forecasted that all institutions and mechanisms related to the system would disappear, but the two security pacts, Warsaw and NATO, which had emerged out of the Cold War, encountered two different destinies. Warsaw Pact was disbanded following the disintegration of the USSR, but while the same destiny was expected for NATO, it succeeded in overcoming its identity crisis by redefining its functions and duties and justified its existence in 21st century. A pact that seems meaningless, while the United Nations is the custodian of stability and security in the world, was not only able to survive by structural and semantic changes, but act as the executive arm of the United Nations and the world police while the Security Council suffers from an executive vacuum. The change in the concept of security may have played the most important role in this survival. In the post Cold War era we are witnessing the formation of approaches in international relations which are focusing on redefining the concept of security. So, the main question of this research is how NATO defines the concept of security in the new world order and how it has structurally modified itself to coordinate with this change. Copenhagen School as one of the most prominent schools of the field redefined the concept of security by offering a comprehensive interpretation of the concept of security and expanded the scope of security to multiple dimensions. Accordingly, after the Cold War, the nature of the threats has changed and they have become more widespread and diverse. In this regard, by the change in the concept of security from hardware and unilateral dimension during the cold war to software and multilateral in the post Cold War era, we are seeing changes in the functions of NATO from a mere military institution to a political- security institution.
    Keywords: NATO, Security, Copenhagen School, Terrorism, Intelligent Defense
  • Pages 44-51
    For the past few decades, the emergence of various waves of multiculturalism has raised the fundamental question that considering cultural diversity as the most prominent feature of human societies, can the Declaration of Human Rights still be viewed as containing universal moral values? If cultural differences represent the diversity of human identities, how far and on what basis should the people who want to preserve their particular identities in face of assimilatory effects of globalization, are obligated to abide by the contents of the Declaration? In this paper, employing Charles Taylor’s conception of the dialogical self, John Rawls’s distinction between the rational and the reasonable, and Michael Walzer’s argument on thick and thin moral principles, it is discussed that, although the implications of identity differences may well affect the ways the contents of the principles of human rights are articulated, there are some principles which contain basic values that are universally valued, regardless of the existence of unique cultural identities of human societies.
    Keywords: Cultural identity, The rational, the reasonable, Thick, thin aspects of moral values, Incommensurability, Untranslatability
  • Pages 55-91
    Globalization process has affected different dimensions of modern life. Globalization with its free flow of information and communications, and changes in interactions and relations from micro to macro levels, has created challenges and opportunities for the global community. Globalization theories have undergone a paradigm shift and moved towards glocalization. In this new paradigm, accepting the pluralistic model is considered as the main axis in understanding and analyzing the interlinking caused by globalization. Like other fields, in the field of ethnic groups, globalization process can have diverse and sometimes conflicting impacts on ethnic groups. Some experts believe in incorporation and even permutation of subcultures and ethnic, local, and national identities in the dominant global culture, while other scholars believe that globalization boosts ethnic, local and national tendencies and orientations. Globalization process accepts pluralism in all aspects and by accepting this principle, cultural and social pluralism is capable of solving possible problems and challenges in the field of ethnic groups. Accordingly, this paper attempts to address this concern by studying the two models of assimilation and pluralism. The main hypothesis of the study is that pluralism, as one of the major components in the symmetric and comprehensive development, is the most practical model for convergence and solidarity of ethnic groups and religious minorities in Iran.
    Keywords: Globalization, Ethnic pluralism, Ethnic identity, Ethnic virtual community, Network society
  • Pages 93-123
    This research aims at studying future trends in information technology and communications through futures study and cyberspace services presentable in Iran in its technological globalization process. To this end, through library research and documentary studies, effective trends in the future of cyberspace services were identified which include: 1. Upstream documents, 2. Establishing Iran’s national center for cyberspace, 3. Cultural and social changes in the use of internet, 4. Development of technological infrastructure and modern information and communication tools, 5. E-literacy expansion, 6. Facilitating usage and applicability of cyberspace services, 7. Relatively low cost of cyberspace services. Employing Delphi method of futures studies, probable future of cyberspace services was defined within the frameworks of absolute future, parallel future, complementary future, and shadow future. Based on the results obtained from the analysis of 18 experts of the field and consensus view of the elites considering the surrounding trends regarding probable futures, parallel presentation of cyberspace services in the next 10 years with the score of 87.66 was regarded as the first priority. Furthermore, the optimal future of cyberspace services in Iran was decided by % 92.65 of the elites as offering parallel cyberspace services in the country. According to this futures study, it is recommended that decision making organizations such as the National Center for Cyberspace and Ministry of Communications and Information Technology take note of the above points in their scenarios and planning priorities.
    Keywords: Information Technology, Cyberspace, Services, Futures Study, Delphi method
  • Pages 125-149
    Exploring media discourse is a fruitful and established line of study in Critical Discourse Analysis (CDA) which is aimed at detection and disclosure of media bias. The present study investigated the impact of critical media literacy and language awareness raising activities on a group of English students (N=15, both males and females) in the globalization age of culture and media. The study consisted of a group of Urmia University students who were homogenized based on a TOEFL practice proficiency test and students getting 500 and above were invited to take part in the study. The treatment included six sessions on critical thinking, propaganda devices, word choice, headlines analysis, and institutional affiliations influencing media report. In addition, each session included a reading sample of a biased text from a number of EFL and media sources, namely, International Herald Tribune, CNN, ELT books, and the internet and its analysis. A short debate followed and participants were asked to write an argumentative essay. The students were asked to write about their attitudes towards the course at the end of the treatment. Qualitative content analysis of their comments revealed a great positive attitude towards the course and a substantial growth in their critical media literacy.
    Keywords: Globalization, Critical Media Literacy, Critical Discourse Analysis, EFL Classes
  • Pages 151-187
    Since the last century, Islamism has had major impacts on regional and global equations. It can be claimed that Islamism and its related phenomena are the most influential variables in the Middle East, the most volatile region in the world. Although Islamism is not a coherent phenomenon, the common point of all of its internal sects and movements is the endeavor to resolve the crises of the Islamic world by resorting to Islam and its linguistic elements. Meanwhile, the kind, nature, and structure of the crises have fundamental effects on the structure of the Islamists. While they all have a common Islamic tradition, their different structures have led to splitting points among different Islamist generations. This paper tries to demonstrate similarities and splits between classical fundamentalism and modern Islamism and the reasons behind the splits. The main hypothesis is that formation structure of modern Islamism is the main reason of split between modern Islamism and classical fundamentalism. Finally, through the case study of “Al- Muhajiroun”, the behavioral pattern of this Islamist group with non-conventional rationality is explained.
    Keywords: Islamism, Classical Fundamentalism, Rationality, Pattern of Authoritarian Secular Government
  • Pages 189-225
    Globalization is indeed a revolution which is inevitable and irreversible. Globalization transforms human geography and strongly enriches thoughts and attitudes of people by opening exquisite and innovative windows. This paper first explains the concept of globalization considering its historical genealogy and reflecting on its lexical meanings and definitions. Globalization is a multidimensional phenomenon and accordingly, affects multiple dimensions of our lives including economics, politics, culture and rights. Globalization has direct relationship with women’s issues such as their rate of participation in political and economic affairs and their level of education and these issues determine their interaction or confrontation with the globalization process. Therefore, giving a comprehensive report in this regard is essential. At the end it seems that social globalization enhances levels of civil liberties such as freedom of speech and protesting unequal opportunities, and it paves the way for social reforms and leads to the improvements in women’s rights. While economic globalization has some positive economic impacts such as improved wages, employment and financial independence, it does not significantly improve women’s civil liberties.
    Keywords: Globalization, Women's Rights, Gender Justice