فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و ششم شماره 3 (خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید خزایی، مهوش جعفری *، جواد حیدری، فاطمه سالم صفحات 176-184
    پیش زمینه و هدف
    پاراکسون به عنوان یک ارگانوفسفره، متابولیت فعال پاراتیون است که به طور وسیع در کشاورزی استفاده می شود. آنتی اکسیدان ها سلول ها را از استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. در این مطالعه اثر N – استیل سیستئین (NAC) در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از پاراکسون در طحال و اریتروسیت های موش صحرایی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل (روغن ذرت به عنوان حلال پاراکسون)، گروه پاراکسون (mg/kg 7/0)، گروه NAC (mg/kg 160) و گروه پاراکسون-NAC به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از 24 ساعت، موش ها بی هوش و بافت طحال جدا و خون از قلب حیوانات گرفته و اریتروسیت ها تهیه شد. سپس فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیونS – ترانسفراز (GST) و غلظت گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدئید (MDA) توسط روش بیوشیمیایی تعیین شد.
    یافته ها
    پاراکسون با افزایش فعالیت آنزیم های SOD وGST و کاهش غلظت GSH در طحال و اریتروسیت ها و افزایش فعالیت CAT و غلظت MDA در اریتروسیت ها و کاهش فعالیت CAT در طحال می شود. تجویز NAC تاحدی مانع تغییرات این پارامترها می شود.
    نتیجه گیری
    پاراکسون با تولید رادیکال های آزاد و کاهش غلظتGSH باعث استرس اکسیداتیو در طحال و اریتروسیت ها می شود. تجویزNAC به عنوان آنتی اکسیدان از طریق حذف رادیکال های آزاد و افزایش سنتز گلوتاتیون تا حدی باعث کاهش سمیت پاراکسون می شود.
    کلیدواژگان: پاراکسون، N- استیل سیستئین، استرس اکسیداتیو، طحال، اریتروسیت ها، موش صحرایی
  • مهدی حکیمی *، داریوش شیخ الاسلامی وطنی، مریم علی محمدی صفحات 185-193
    پیش زمینه و هدف
    هدف از این پژوهش بررسی اثرات 8 هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی و استقامتی همراه با مصرف مکمل ال-کارنیتین بر تغییرات هورمونی، نیمرخ لیپیدی و ترکیب بدنی مردان چاق بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 24 مرد جوان چاق و داوطلب (با دامنه سنی 4/2±6/23 سال و شاخص توده بدنی 6/1±4/32 کیلوگرم بر مترمربع) به صورت تصادفی به 2 گروه 12 نفره مکمل و دارونما تقسیم شدند. هر دو گروه برنامه تمرین ترکیبی مقاومتی و استقامتی یکسانی اجرا کردند (3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته). گروه مکمل روزانه 3 گرم مکمل آل- کارنیتین و گروه دارونما نیز به همان مقدار مالتودکسترین مصرف می کردند. نمونه های خونی قبل از شروع دوره و 36 ساعت پس از اتمام تمرینات در وضعیت ناشتا جمع آوری شد. برای تعیین تفاوت های درون گروهی از آزمون t همبسته و جهت تعیین تفاوت های بین دو گروه از آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در هر دو گروه مکمل و دارونما پس از انجام 8 هفته تمرین ترکیبی کاهش معناداری در وزن بدن، توده چربی، درصد چربی، کلسترول، TG، LDL-C و علاوه بر این افزایش معنادار در HDL-C مشاهده شد (05/0≥P). همچنین، افزایش معنی دار کورتیزول (در هر دو گروه) و تستوسترون (تنها در گروه مکمل) ملاحظه گردید (05/0≥P). اما یافته های حاصل از مقایسه بین گروهی حاکی از آن بود که در پس آزمون به لحاظ تمامی شاخص های مورداشاره، اختلاف معناداری به نفع گروه دریافت کننده مکمل کارنیتین وجود داشت. به عبارت دیگر، میزان بهبود در گروه مکمل نسبت به گروه دارونما به طور معناداری بیشتر بود (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    اگرچه اجرای 8 هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی و استقامتی باعث بهبود ترکیب بدنی، نیمرخ لیپیدی و تغییرات هورمونی در افراد چاق شد، اما با مصرف مکمل ال-کارنیتین میزان اثرگذاری به شکل محسوسی بهتر بود.
    کلیدواژگان: ال، کارنیتین، تمرینات مقاومتی، تمرینات استقامتی، توده چربی، چاقی
  • افروز افشاری *، شعله امیری، حمیدطاهر نشاط دوست، فاطمه رضایی صفحات 194-204
    پیش زمینه و هدف
    اختلال اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات شایع کودکی و نوجوانی است که عدم توجه به درمان آن منجر به ازمان اختلال، تبدیل و یا همراه شدن آن با سایر مشکلات روان پزشکی در بزرگ سالی می گردد. لذا اقدامات به موقع در مورد این اختلال با استفاده از درمان های موثر، به نفع کودک، خانواده و جامعه می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه اثرگذاری درمان های شناختی-رفتاری (CBT) و شناختی رفتاری هیجان مدار (ECBT) بر اختلال اضطراب اجتماعی کودکان 9-13 ساله شهر اصفهان بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش از نوع تجربی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه صورت گرفت. جامعه ی این پژوهش شامل کلیه کودکان 9-13 ساله ی مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل 36 کودک مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی (18 دختر و 18 پسر) بود که به طور تصادفی به سه گروه درمان شناختی-رفتاری (CBT)، شناختی-رفتاری هیجان مدار (ECBT) و گروه گواه (بدون درمان) اختصاص داده شدند. از آزمودنی ها پیش از درمان، پس از اتمام درمان و سه ماه بعد از درمان آزمون های SCARED (سنجش اضطراب) و CEMS (مدیریت خشم و غم) گرفته شد. به والدین آن ها نیز پرسشنامه SCARED در هر سه مرحله ارائه شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و به روش انکوا با تکرار و مقایسه های زوجی t و یا روش غیرپارامتریک کروسکال والیس و مان ویتنی یو، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که هر دو درمان (CBT و ECBT) در مقایسه با گروه گواه، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری، منجر به کاهش اضطراب اجتماعی، نمره کل اضطراب و تنظیم نایافتگی غم کودکان شد و از این نظر تفاوت معنی داری بین دو گروه نبود. همچنین درمان هیجان مدار به طور معنی داری در مقایسه با گروه گواه منجر به کاهش علائم تنظیم نایافتگی خشم و بازداری غم و افزایش مقابله موثر با خشم و غم شد و از این نظر با درمان شناختی رفتاری متفاوت بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    در کودکان مبتلا به اضطراب اجتماعی، بین درمان های شناختی رفتاری (CBT) و شناختی رفتاری هیجان مدار (ECBT) ازنظر تاثیرگذاری بر اضطراب و تنظیم نایافتگی غم تفاوت معنی داری مشاهده نشد، اما درمان هیجان مدار منجر به بهبود مدیریت هیجانات منفی (خشم و غم) شد و ازاین جهت نسبت به CBT، ارجحیت دارد. لذا استفاده از این درمان خصوصا در مواردی که کودک علاوه بر اضطراب، در مدیریت سایر هیجانات منفی نیز مشکل دارد، به درمانگران کودک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، درمان شناختی، رفتاری، درمان شناختی، رفتاری هیجان مدار، مدیریت هیجان
  • سجاد احمدی، غلامرضا فریداعلایی، سیدحسام رحمانی *، فرید تقوی صفحات 205-214
    پیش زمینه و هدف
    رضایت بیمار در فرآیند مراقبت بهداشتی درمانی نقش مهمی را ایفا می کند. تردیدی نیست که میزان رضایت بیمار منعکس کننده قابلیت و توانایی پزشک و کارکنان درمان یا کیفیت درمان است. ارزیابی رضایت بیمار به دریافت موارد نارسا و یافتن تدابیر لازم و انجام اقدامات ضروری برای حل مشکلات موجود می انجامد که ارتقا سطح مراقبت را به طور دائم امکان پذیر می سازد. این مطالعه میزان رضایت مندی بیماران از اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه را بررسی نموده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی در بهار 1393 در بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه انجام شد.500 نفر از افرادی که به علل مختلف نیاز به خدمات درمانی اورژانسی داشتند و به این بخش مراجعه کرده بودند از طریق پرسشنامه موردبررسی قرار گرفتند. نتایج به صورت آمار توصیفی ارائه شدند و از طریق نرم افزار آماری 18spss- مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیش ترین درصد رضایت به ترتیب مربوط به نحوه برخورد پزشک (81 درصد)، موجود بودن دارو و تجهیزات پزشکی (6/78 درصد) و سرعت حضور پزشک بر بالین در بدو ورود به اورژانس (4/69 درصد) و کمترین درصد رضایت مربوط به مکان جهت انتظار و نشستن در محوطه اورژانس (50 درصد)، حضور به موقع بیماربر (4/24 درصد) و پذیرش سریع و به موقع در اورژانس (4/17 درصد) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به فضای فیزیکی و امکانات رفاهی، جذب و تامین نیروی انسانی موردنیاز، تامین امکانات جانبی و کاهش زمان انتظار پذیرش در بخش اورژانس را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: رضایت بیماران، بخش اورژانس، ارومیه
  • مرتضی کلب خانی *، سیف الله دهقانی ناژوانی، علیرضا نجف پور، سیامک ناجی حدادی، نعیمه قربانزاده، محمدحسین کلب خانی صفحات 215-226
    پیش زمینه و هدف
    استئوآرتریت یک بیماری مفصلی دژنراتیو بوده که عموما با نشانه هایی همچون تخریب تدریجی مفصل، تشکیل استئوفیت و به علت فیبرویلاسیون، نازک شدن، ایجاد سائیدگی و شکاف هایی در سطح غضروف مفصلی ایجاد می شود از طرفی PRP یا به عبارتی پلاسمای غنی از پلاکت از خون خودی که فاقد هرگونه عوارض مختلف به دلیل خودی بودن آن و وجود فاکتورهای رشد و ترمیمی مورد توجه قرارگرفته، بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی توان و ظرفیت ترمیمی PRP در ترمیم بافت غضروفی و درمان شکاف های سطح مفصلی ناشی از استئوآرتریت موردبررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه از 25 سر خرگوش نیوزلندی سفید و بالغ از هر دو جنس استفاده شد. دو هفته بعد از معاینات بالینی و اطمینان از سلامت کامل اقدام به مدل سازی استئوآرتریت به شیوه جراحی در زانوی راست با قطع وتر صلیبی کردیم. پس از گذشت 8 هفته بعد از جراحی و اطمینان از ایجاد استئوآرتریت خرگوش ها به صورت تصادفی به 5 گروه کنترل و درمان، 5 تایی تقسیم شدند که گروه کنترل بدون دریافت PRP و گروه درمان نیز 8 هفته بعد از جراحی اقدام به تزریق داخل مفصلی PRP خودی کردیم و نهایتا بعد از سپری شدن مدت زمان پیش بینی شده در هر گروه اقدام به نمونه برداری جهت مطالعه و ارزیابی به آزمایشگاه ارسال گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان شکاف های غضروف سطح مفصلی استخوان ران بین گروه های درمان شده با PRP با گروه کنترل رابطه معنی داری وجود داشته به این صورت که PRP تاثیر ترمیمی روی غضروف مفصلی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش استفاده از PRP خودی به دلیل خودی بودن و فاکتورهای رشد و ترمیمی زیاد آن می توان به عنوان رهیافتی جهت درمان استئوآرتریت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: PRP، شکاف های سطح غضروف مفصلی، استئوآرتریت، استخوان ران، خرگوش
  • بهلول قربانیان *، آقاعلی قاسم نیان صفحات 227-236
    پیش زمینه و هدف
    پروتئین ABCA1 عضو خانواده ناقل های غشایی (ABC) نقش محوری در انتقال معکوس کلسترول، نوآراییHDL-C و پیشگیری از بیماری عروق کرونر (CAD) دارد. هدف این مطالعه بررسی اثرات هشت هفته تمرین ترکیبی تناوبی بر مقادیر برخی عوامل کلیدی در انتقال معکوس کلسترول ازجمله بیان پروتئین ABCA1 لنفوسیتی، ApoA-I، پروفایل های چربی خون و برخی شاخص های فیزیولوژیکی در نوجوانان دارای اضافه وزن و چاقمی باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 28 نوجوان پسر چاق و دارای اضافه وزن (08/1±1/17 سال، 98/9±91/89 کیلوگرم، 55/2±32/28 کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه تجربی (13 نفر) و شاهد (15 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین (هشت هفته/چهار روز/هفتاد دقیقه در هر جلسه) بود. نمونه های خونی قبل و پس از تمرین، جهت ارزیابی متغیرهای موردنظر گرفته شد. سنجش پروتئینABCA1 به وسیله همولیز سلولی و روش الایزای حساس انجام شد. داده ها با آزمون آماری تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بعد از هشت هفته تمرین استقامتی تناوبی ترکیبی در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد، مقدار پروتئین ABCA1 لنفوسیتی و VO2 max افزایش معنادار و مقادیر متغیرهای TG، TC، LDL-c/HDL-c، TC/HDL-c، BF%، BMI و WC کاهش معناداری داشته اند (05/0>P). از طرفی افزایش مقادیر Apo A-I،HDL-c و کاهشLDL-c و وزن بدن معنادار نبود. (05/0نتیجه گیری
    هشت هفته تمرینی استقامتی تناوبی ترکیبی می تواند تاثیرات مثبت و معناداری روی پروتئینABCA1، برخی شاخص های لیپیدی و فیزیولوژیکی در نوجوانان با وزن بالا و چاق داشته باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین ناقل جعبه ای وابسته به آدنوزین تری فسفات، آپولیپوپروتئین A، I، تمرین استقامتی هوازی، نوجوانان پسر دارای اضافه وزن و چاق
  • علی حسین زینال زاده چینی بلاغ، مهستی علیزاده، حسین داداش زاده، حمیده زمانی، جبرئیل شعربافی، ملیحه طالبی، رعنا حسینی * صفحات 237-242
    پیش زمینه و هدف
    بیماری کم کاری مادرزادی تیرویید، یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری اختلالات رشد جسمی و عقب ماندگی ذهنی، در صورت تشخیص و درمان زودهنگام است. این مطالعه در زمینه ارزیابی شاخص های تن سنجی در کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید که بر طبق دستورالعمل کشوری طی غربالگری دوره نوزادی شناسایی شده و تحت درمان قرار گرفته اند، انجام شده تا این شاخص ها را در سن ورود به مدرسه با گروه کنترل مقایسه گردد.
    مواد و روش ها
    30 نفر از متولدین نیمه دوم سال 85 و سال 86 در استان آذربایجان شرقی که طی غربالگری دوره نوزادی مبتلا به کم کاری مادرزادی دائمی تیروئید تشخیص داده شده بودند با کودکان سالم متولد همان سال ها مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین وزن بین مبتلایان به کم کاری دائمی تیروئید (1/17 ± 47/25) و کودکان سالم (2/6 ± 74/26) در سن ورود به مدرسه (7 سالگی) تفاوت معنی داری نداشت اما این اختلاف در مورد میانگین قد مبتلایان به کم کاری دائمی تیروئید (00/6 ± 3/117) و کودکان سالم (8/ 5 ± 3/123) در این سن معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که میانگین وزن کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در سن ورود به مدرسه، تفاوت معنی داری با کودکان سالم ندارد اما میانگین قد در گروه مبتلایان در مقایسه با کودکان سالم به طور معنی داری کمتر است.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، شاخص های تن سنجی، وزن، قد، غربالگری
  • محمدرضا کردی، عباس قنبری نیاکی، علی اصغر فلاحی *، علیرضا عباسی صفحات 243-251
    پیش زمینه و هدف
    تاثیر فعالیت ورزشی بر پپتیدهای تنظیم گر اشتها از موضوعات موردبحثی است که می تواند به یافتن راهکارهای پیشگیرانه و درمانی چاقی کمک کند. بااین حال در این مورد اطلاعات زیاد نیست ازاین رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت ورزشی مقاومتی دایره با شدت های مختلف بر مقادیر نروپپتید وای (NPY) وگرلین در دانشجویان مرد سالم است.
    مواد و روش کار
    به منظور انجام این پژوهش،27 نفر دانشجوی مرد با میانگین و انحراف استاندارد سن (1.78 ±21.40)، قد (0.045±1.72)، وزن (5.39±68.85) و BMI (1.11 ±22.99) انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده به سه گروه با شدت های 40درصد (9 n=)، 60درصد (9n=) و 80درصد(9n=) 1RM تقسیم شدند. برنامه مقاومتی دایره ای شامل اکستنشن تنه، اسکات 90 درجه، پرس سینه، فلکشن زانو، پرس سر شانه ایستاده، جلو بازو با هالتر، دراز نشست، پشت بازو با هالتر، لیفت مرده، پاروی نشسته بود. تجزیه وتحلیل یافته ها با استفاده از آزمون های ANOVA یک سویه و t جفتی و نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    فعالیت ورزشی مقاومتی دایره ای در شدت های متفاوت تاثیر فزاینده ای بر گرلین و NPY داشت و بین میانگین متغیرها در سه شدت فعالیت ورزشی، تفاوت معنی داری بعد از برنامه وجود نداشت (گرلین: 0.96P=، NPY: 0.531P=). در رابطه با تاثیر درون گروهی، برنامه مقاومتی با شدت 60درصد بر گرلین (0.009P=) و برنامه 80درصد بر NPY (0.002P=) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بین تاثیر یک جلسه ورزش مقاومتی با شدت های مختلف بر سطوح گرلین و NPY تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما با افزایش شدت، تغییرات فزاینده گرلین و NPY بیشتر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ورزش مقاومتی دایره ای، گرلین، NPY، دانشجویان مرد
  • فرین ملکی فرد، نوروز دلیرژ *، رحیم حب نقی، حسن ملکی نژاد صفحات 252-259
    پیش زمینه و هدف
    نشان داده شده که برخی از داروها ازجمله پنتوکسی فیلین دارای خواص تنیم کننده ایمنی و ضدالتهابی می باشد که نشان می دهد در درمان بیماری های خود ایمن ممکن است مفید باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پنتوکسی فیلین در درمان دیابت خودایمن در موش و تاثیر آن در بیان ژن (PPARγ) بود.
    مواد و روش ها
    دیابت به وسیله چندین دوز متوالی و کم استرپتوزوتوسین (STZ) در موش های نر C57BL/6 القا شد (روزانه 40 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن برای 5 روز متوالی). بعد از القای دیابت، موش ها تحت درمان با پنتوکسی فیلین به مدت 21 روز (روزانه 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و به صورت داخل پریتوئن) قرار گرفتند. سطح قند خون در روزهای 0، 7، 14 و 21 پس از ابتلا به دیابت حاصل از القای STZ اندازه گیری شد. سلول های طحالی ازنظر میزان تولید سایتو کائن ها به وسیله آزمون الایزا مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس بیان ژن ((PPARγ در طحال توسط semi-quantitative RT-PCR مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان توسط پنتوکسی فیلین مانع از افزایش قند خون در موش های دیابتی شد. درمان با پنتوکسی فیلین به طور قابل توجهی باعث مهار تولید سایتوکاین های پیش التهابی IL-17 و IFN-γگردید درحالی که باعث افزایش سطح سایتوکاین ضدالتهابی IL- 10 و افزایش بیان ژن (PPARγ) در طحال در مقایسه با گروه کنترل دیابتی شد (p< 0.05).
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد که پنتوکسی فیلین ممکن است اثر درمانی در برابر تخریب خودایمن سلول های بتا پانکراس در طی دیابت نوع 1 ناشی از القای توسط STZ در موش داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، پنتوکسی فیلین، سایتوکاین، PPAR ?
  • سمیه سلطانمرادی، لیدا مقدم بنائم *، مریم امینی صفحات 260-267
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به نقش اساسی تغذیه بارداری بر سلامت مادر و جنین، این مطالعه جهت بررسی تاثیر دریافت برخی از ریزمغذی ها بر سطح سرمی روی و آهن در نیمه اول بارداری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1390 بر روی 538 زن باردار مراجعه کننده به درمانگاه های پره ناتال تهران در نیمه اول بارداری صورت گرفت. در بدو ورود یک پرسشنامه عمومی و پرسشنامه بسامد خوراک برای کلیه مادران تکمیل گردید و نمونه خون وریدی جهت تعیین سطح عناصر اخذ شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) و N4 انجام شد.
    یافته ها
    با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون بین سطح سرمی آهن و دریافت تغذیه ای روزانه ویتامین A (r: 0.16، p-value<0.001) و ویتامین K (r: 0.095، p-value: 0.027) ارتباط مستقیم وجود داشت. با استفاده از آزمون رگرسیون خطی بین سطح سرمی روی با مصرف مکمل اسیدفولیک (β: 0.131، p-value: 0.003) و همچنین بین سطح سرمی آهن با دریافت روزانه ویتامین A (β: 0.150، p-value: 0.001) ارتباط مستقیم معنادار و بین سطح سرمی آهن با دریافت روزانه روی(β: -0.142، p-value: 0.053) و نیز سطح سرمی روی با مصرف مکمل آهن (β: -0.094، p-value: 0.034) ارتباط معکوس معناداری وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به عدم ارتباط بین سطح سرمی آهن و روی با دریافت تغذیه ای آن ها نیاز به مطالعات وسیع تری می باشد، همچنین با توجه به اثر نامطلوب مصرف مکمل آهن بر سطح روی، باید تجویز آن در بارداری با دقت بیشتری انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: بارداری، ویتامین ها، روی، آهن
  • |
    • Saeed Khazaie, Mahvash Jafari *, Javad Heydari, Fatemeh Salem Pages 176-184
      Background and Aims
      Paraoxon (POX) as an organophosphate pesticide is the active form of parathion that is widely used in agriculture. Antioxidants can protect cells from oxidative stress. The aim of this study was to investigate the effect of NAC as a n antioxidant against POX- induced oxidative stress in rat spleen and erythrocytes.
      Material and Methods
      In the present experimental study، male Wistar rats were randomly divided into four groups including: control group (corn oil as POX solvent)، POX group (0. 7 mg/kg)، NAC group (160 mg/kg)، and NAC+POX all of which were given intraperitoneally. Then، 24 hours after injection، the animals were anesthetized، spleen tissues were quickly removed and blood was also collected by cardiac puncture; and erythrocytes were obtained. Then، superoxide dismutase (SOD)، catalase (CAT) and glutathione S-transferase (GST) activities، as well as glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were determined by biochemical methods.
      Results
      POX increased SOD and GST activities and decreased GSH content in rat spleen and erythrocytes. Also، POX increased CAT activity and MDA level in erythrocytes and decreased CAT activity in spleen. Administration of NAC inhibited the changes in these parameters.
      Conclusion
      POX with free radical production and depleted GSH content leads to oxidative stress induction in spleen and erythrocytes. Administration of NAC as antioxidant decreases POX-induced oxidative stress by scaveng ing free radicals and GSH synthesis، but it does not protect completely.
      Keywords: Paraoxon, N, acetyl cysteine, Oxidative stress, Spleen, Erythrocyte, Rat
    • Mehdi Hakimi *, Dariush Sheikholeslami-Vatani, Maryam Ali-Mohammadi Pages 185-193
      Background and Aims
      The purpose of this study was to investigate the effects of resistance and endurance concurrent training combined with ingested of L-Carnitine supplementation on hormonal changes، lipid profile، and body composition in obese men.
      Materials and Methods
      Twenty four young obese men (age: 23. 6±2. 4 years and BMI: 32. 4±1. 6 kg/m2) volunteered to participate in this study and were randomly divided into two groups of 12 people taking the supplement and placebo. Both groups performed the same concurrent resistance and endurance training program (3 times a week for 8 weeks). The supplement group consumed daily 3g of L-carnitine and the placebo group ingested the same amount of maltodextrin. Blood samples were collected before and 36h after completion of the training course in the fasting state. The paired sample t-test was used to determine differences within a group، and differences between groups were analyzed using independent t-test.
      Results
      In both supplement and placebo groups a significant decrease were seen in body weight، fat mass، body fat percentage، cholesterol، TG and LDL-c after 8 weeks of concurrent training. Moreover، a significant increase was observed in HDL-c (p≤0. 05). After more، a significant increase in cortisol (in both groups) and testosterone (only in the supplement group) were observed (p≤0. 05). However، in all the variables mentioned، there were significant differences between groups in favor of the group receiving carnitine at the post-test. In other words، the rate of improvement was significantly greater in the supplement group compared to the placebo group (p≤0. 05).
      Conclusion
      Although the implementation of a combination of resistance and endurance training for 8 weeks improves body composition، lipid profile and hormonal changes in obese subjects، but the rate of progress was significantly improved with supplementation of L-carnitine.
      Keywords: Resistance training, Endurance training, Fat mass, Obesity, L, Carnitine
    • Afrooz Afshari *, Shole Amiri, Hamid Taher Neshat Doost, Fatemeh Rezaie Pages 194-204
      Background and Aims
      Social anxiety disorder is one of the prevalent disorders of childhood and delayed or inappropriate treatment can cause chronicity، conversion، and comorbidity of disorder with other psychiatric problems. Early effective interventions can yield lasting benefits for children، family، and society. The aim of this study was to investigate and compare cognitive-behavioral (CBT) and emotion-focused cognitive behavioral therapies'' effectiveness (ECBT) on social anxiety disorder of 9-13 year old children in Isfahan.
      Materials and Methods
      This experimental study included pretest، post-test and follow-up with a control group. The study population was all 9-13 year old children with social anxiety disorder in Isfahan. The samples were 36 children with social anxiety (18 girls and 18 boys) randomly assigned to CBT، ECBT and control group (with no treatment). Before and after the treatment and 3 months afterwards children were tested by SCARED (for anxiety) and CEMS (for emotional management) questionnaires. The data were analyzed using SPSS software.
      Results
      The findings revealed that both treatments (CBT & ECBT) in comparison with the control group in post-treatment and follow-up caused reduction of social and total anxiety scores and sadness dysregulation and there was no difference between two groups. Also emotion focused therapy in comparison to controls significantly reduced anger dysregulation and sadness inhibition، increased sadness and anger coping، and was different with cognitive behavioral therapy (p<0. 05).
      Conclusion
      In children with social anxiety، there is no difference between CBT and ECBT in effecting on anxiety and sadness dysregulation، but ECBT can improve negative emotional management (sadness and anger). So using this protocol is recommended to therapists if in addition to anxiety، the child has problem with managing other negative emotions.
      Keywords: Social anxiety, Cognitive behavioral therapy, Emotion, focused cognitive behavioral therapy, Emotional management
    • Sajjad Ahmadi, Gholamreza Faridaalaee, Seyed Hesasajjad Ahmadim Rahmani *, Farid Taghavi Pages 205-214
      Background and Aims
      Patient satisfaction plays an important role in healthcare process and certainly reflects the quality of care. Evaluation of patients’ satisfaction helps discover problems and perform necessary measures to improve this quality. The objective of this study was to determine the rate of satisfaction of the emergency patients in Imam Khomeini Hospital at Urmia.
      Material and Methods
      This cross-sectional research was conducted on 500 patients admitted in the emergency ward of Imam Khomeini hospital of Urmia. The data were gathered by a questionnaire and were analyzed by SPSS-18 software.
      Results
      The findings showed that the highest percentage of satisfaction was related to physician behaviors (81%)، availability of medicines and medical equipment (78. 6%) and attending physician’s availability and late arrival at the emergency ward (69. 4%). The lowest satisfaction was related to the furniture in the waiting area of ​​the emergency ward (50%)، on-time presence of patient transporter (24. 4%) and the rapid and on-time acceptance (17. 4%).
      Conclusion
      The findings of this study indicated that closer attention must be paid to the physical space and emergency facilities، recruitment and manpower supply، ancillary facilities and also more attempt is needed to reduce the waiting time for acceptance in the emergency ward.
      Keywords: Patients satisfaction, Emergency ward, Urmia
    • Morteza Kalbkhani *, Seifollah N. Dehghani, Alireza Najafpour, Siamak Naji Hadadi, Naeimeh Ghorbanzadeh, Mohammad Hossein Kalbkhani Pages 215-226
      Background and Aims
      Osteoartheritis is a degenerative joint disease characterized by gradual degeneration of the joint cartilage، osteophyte formation، fibrillation and articular cartilage cracks. Platelet rich plasma (PRP) contains growth factors and promotes regeneration of bones. Therefore the purpose of this study was to investigate the effects of PRP on cartilage repair in the osteoarthritis model in rabbits.
      Materials and Methods
      In this study، 25 white New Zealand rabbits of both sexes were used. The anterior cruciate ligament of the right knee joint was resisted under general anesthesia. Eight weeks following the operation، they were divided into five groups. The first group served as the control group that received no treatment. The rest of rabbits received autogenic PRP in their joints. The rabbits were euthanized and the joints were sampled for histopathologic study at 8 and 12 weeks post PRP injection.
      Results
      The results proved that the autogenic PRP is rich of growth factors and repairs the degenerated joints histology significantly compared to the control group and is useful in the treatment of osteoarthritis.
      Conclusion
      PRP can be used to treat the joints affected by oateoarhteritis.
      Keywords: Platelet rich plasma, Osteoarthritis, Knee joint, Rabbits
    • Bahloul Ghorbanian *, Aghali Ghasemnian Pages 227-236
      Background and Aims
      ABCA1 as a member of the ABC transporters family plays a crucial role in RCT، HDL-C formation andultimatly CAD prevention. The purpose of this study was to investigate ABCA1 expression in lymphocytes، plasma apolipoprotein A-I and lipid profiles in response to eight weeks interval combined endurance training (ICET) among overweight and obese boy adolescents.
      Materials and Methods
      This study was conducted on 28 healthy overweight and obese male adolescents (17. 1 ± 1. 08 yr، 89. 91 ± 9. 98 kg and 28. 32 ± 2. 55 kg / m²) who volunteered and were randomly assigned into training (n = 13) and control (n = 15) groups. Exercise protocol was ICET (8WK، 4 d/wk، 70 min/d). Cell hemolysis and sensitive Elisa method was used for Lymphocyte ABAC1 measurement. The Student''s t-test and SPSS16 were employed for data analysis.
      Results
      The results showed that in post-exercise the amounts of ABCA1 and VO2 max significantly increased and TC،TG، LDL-c/HDL-c، TC/HDL-c، and PBF، WC and BMI significantly decreased (p>0. 05). Changes in other variables such as ApoA-I، HDL-c، LDL-c، and body weight were not significant (p<0. 05).
      Conclusion
      It seems that ICET can have positive effects on ABCA1 (as important factor RCT) and some lipid and physiological indicators and ultimately in prevention of arteriosclerosis in overweight and obesity of adolescents.
      Keywords: ABCA1, ApoA, I, Aerobic endurance training, Overweight, obese boy adolescents
    • Ali Hossein Zeinalzadeh, Mahasti Alizadeh, Hossein Dadashzadeh, Hamide Zamani, Jabraeel Shaarbafi, Malihe Talebi, Rana Hisseini * Pages 237-242
      Background and Aims
      Congenital hypothyroidism (CH) is one of the most common causes of preventable growth disorders and mental retardation، but can be prevented by early diagnosis and treatment. The aim of this study was to evaluate the antropomethric indices of children with congenital hypothyroidism and compare with healthy children at the age of school.
      Materials and Methods
      This retrospective cohort study was conducted on 30 children with CH who were diagnosed during the CH screening program in 2006-2007 and 30 healthy children were compared.
      Results
      The mean of weight (3. 31± 0. 31)، height (50. 26 ± 2. 08) and head circumference (34. 51 ± 1. 42) at birth were not significantly different from healthy children. The mean of weight in children with CH at the age of school (25. 47 ± 17. 1) and healthy children was not significantly different but the mean of height in studied patients (117. 3± 6. 00) was significantly (p<0. 001) lower than the healthy children (123. 3± 5. 8).
      Conclusion
      In this study the mean of weight in studied patients at the age of school wasn’t significantly different from the healthy children but the mean of height was significantly different.
      Keywords: Congenital hypothyroidism, Antropometric indicies, Weight, Height, Screening
    • Mohammad Reza Kordi, Abbas Ghanbari Niaki, Ali Asghar Fallah *, Alireza Abbasi Pages 243-251
      Background and Aims
      The effect of exercise on appetite regulating peptides is an important issue that can help to find solutions for prevention and treatment of obesity. Also، there is not much information about it. Therefore، the purpose of this study was to evaluate the effects of a single session circuit-resistance exercise in difference intensities 40، 60، and 80% of 1 repeated maximum (1RM)، on orexigenic peptides/proteins NPY and ghrelin in healthy malestudent.
      Materials and Methods
      Twenty seven male student with mean and standard deviation age (21. 40±1. 78)، height (1. 72±0. 045)، weight (68. 85±5. 39) and BMI (22. 99±1. 11) were selected and randomly divided into 3 resistance exercise groups with intensity of 40% (n=9)، 60% (n=9) and 80% (n=9) 1RM. Resistance circuit exercise program include trunk extension، skate 90 degree، bench press، knee extension، upper press، biceps with halter، sit up، tree ceps with halter، dead lift، rowing. Then ANOVA and Pair t-test were used for analyzing the data in SPSS.
      Results
      Analysis of data showed، acute circuit exercise with difference intensity had a incremental effect on ghrelin and NPY but there was not any significant differences between three intensities (ghrelin، p=0. 96 and، NPY، p= 0. 531). Also، within group effect of acute circuit exercise with intensity of 60% and 80% have significant effects on ghrelin (p= 0. 009) NPY (p=0. 002)، respectively
      Conclusion
      Our study suggests that there is not any significant difference between effects of different intensity acute circuit exercise on ghrelin and NPY but it was more significant with increasing intensity of incremental effects of circuit exercise.
      Keywords: Acute circuit exercise, Ghrelin, NPY, Male student
    • Farrin Maleki Fard, Norooz Delirezh *, Rahim Hobenaghi, Hassan Malekinezhad Pages 252-259
      Background and Aims
      It has been shown that some drugs such as Pentoxifylline (PTX) have immunomodulatory and anti-inflammatory activity that might represent a potential preventive therapy for autoimmune diseases. The purpose of this study was to investigate the therapeutic effects of pentoxifylline on the treatment of autoimmune diabetes in mice and its effects on expressions of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) gene.
      Materials and Methods
      Diabetes was induced by multiple low-dose of streptozotocin (MLDS) injection (40 mg/kg/day for 5 consecutive days) in male C57BL/6 mice. After induction of diabetes، mice were treated with Pentoxifylline (100 mg/kg/day i. p.) for 21 days. Blood glucose levels was measured in 0، 7، 14 and 21 days after Streptozotocin induction induced diabetes. Splenocytes were tested for cytokines production by ELISA. Subsequently expressions of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) gene in spleens were tested by semi-quantitative RT-PC.
      Results
      Pentoxifylline treatment prevented hyperglycemia in the diabetic mice. Pentoxifylline treatment also significantly inhibited the production of proinflammatory cytokines interleukin 17 (IL-17) as well as interferon gamma (IFN-γ) while increased the level of anti-inflammatory cytokine IL-10 and upregulation of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ) gene expression in spleens as compared with those in diabetic control group (p< 0. 05).
      Conclusion
      Finally، these findings indicate that Pentoxifylline may have a therapeutic effect against the autoimmune destruction of the pancreatic beta-cells during the development of MLDS-induced type 1 diabetes in mice.
      Keywords: Type 1 diabetes_Pentoxifylline_Cytokine_Proliferator_activated receptor gamma
    • Somaieh Soltanmora, Lida Moghaddam, Banaem *, Maryam Amini Pages 260-267
      Background and Aims
      Considering the important role of pregnancy nutrition on maternal and fetal health، this study was performed to define the effects of nutritional intakes of some vitamins، zinc، and iron on serum levels of zinc and iron in the first half of pregnancy.
      Materials and Methods
      This cross-sectional study was performed on 538 pregnant women attending Tehran prenatal clinics in their first half of pregnancy in 2011. Upon entry into the study، a general demographic and a food frequency questionnaire were completed for all participants and then a venous blood sample was taken from them. The data were analyzed by N4 (nutritional software) and SPSS.
      Results
      In correlation analysis، iron serum levels had direct correlation with daily intakes of vitamin K (r: 0. 095، p-value: 0. 027) and vitamin A (r: 0. 16، p-value<0. 001). In linear regression analysis، there was a significant relation between zinc serum levels and consumption of folic acid (β: 0. 131، p-value: 0. 003) and iron supplementation (β: -0. 094، p-value: 0. 034). Also in linear regression analysis، there were significant relation between iron serum levels and dietary intakes of zinc (β: -0. 142، p-value: 0. 053)، and vitamin A (β: 0. 150، p-value: 0. 001).
      Conclusion
      Considering the obtained results about the dietary intakes of zinc and iron not affecting their serum levels in early pregnancy، these findings need further investigation. Also، considering the negative effect of iron supplementation on zinc serum levels، this supplement should be provided with more precaution in pregnancy.
      Keywords: Pregnancy, Vitamins, Iron, Zinc