فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان - سال پنجم شماره 10 (پاییز و زمستان 1394)

پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان
سال پنجم شماره 10 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ادبی
  • بهجت نجیبی فینی، مژگان گلستانی صفحه 6
    لالایی نجوای مهرانگیز والدین است برای آرامش بخشیدن به کودک در هنگامه ی خواب؛ نجوایی که مادران در آن بیشتر هنرنمایی کرده و هنرشان مورد قبول مخاطب (کودک) قرار گرفته است. بر همین اساس، این هنر به نام مادران ثبت می شود و خود از موضوعی پر اصالت پرده بر می دارد؛ و آن اهمیت نقش مادران در تربیت کودکان و تاثیر گذاری عاطفی بر آنها است.
    سال ها تحقیق نشان می دهد که موسیقی و کلمات ملایم، آرام و منظم مانند لالایی، با تحریک امواج دلتا در مغز، ذهن را آرام می سازد و موجب خواب رفتن می شود. لالایی ها، جزء اولین و ابتدائی ترین اشکال شعر غیر رسمی یا افواهی کودکان محسوب می شود و قدمتی برابر با نخستین اشعار فارسی دارد؛ و جزء ادبیات فولکلوریک به شمار می رود.
    لالایی یکی از گونه های ادبیات شفاهی است که در شکل گیری گفتمان عامیانه و فولکلور جوامع تاثیر زیادی دارد. لالایی ها نخستین پیمان آهنگین و شاعرانه ای است که میان مادر و کودک بسته می شود و آرزوهای مادر را بی تشویش و ساده بیان می کند. لالایی ها از گذشته های دور، در ادبیات شفاهی هرمزگان رایج بوده، سینه به سینه بازگو شده تا به زمان حال رسیده است. هدف از نگارش این مقاله آشنایی با لالایی های خطه ی جنوب و بررسی نمودهای طبیعت در آنها است.
    کلیدواژگان: لالایی ها، استان هرمزگان، کودکان، موسیقی، فولکلور
  • اجتماعی
  • سیده نرجس زمانی، محمد نظری، اقبال زارعی صفحه 13
    ترویج مواد مخدر یکی از معضلات اساسی نوجوانان به شمار می رود. سهولت دسترسی به مواد مخدر صنعتی و استفاده آسان از آن، زمینه ی گرایش نوجوانان را به این مواد فراهم نموده است. هدف اصلی این پژوهش پیش بینی نقش حمایت های خانواده در دریافت حمایت های اجتماعی میان نوجوان معتاد استان هرمزگان است. تحقیق حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و پیش بینی است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه نوجوانان گروه سنی 15 -20 ساله را در برمی گیرد که به یکی از انواع مواد مخدر اعتیاد داشتند. از میان نوجوانان معتاد، به صورت هدفمند تعداد 345 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ی شیوه های فرزند پروری بامریند (1991) و حمایت اجتماعی زیمت و همکاران (1998) جمع آوری؛ و با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی کلموگروف اسمیرنف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری با استفاده از نرم افزار spss20 تحلیل شد. بر اساس نتایج رگرسیون همزمان، حمایت خانواده به شیوه ی مقتدرانه، پیش بینی کننده ی درک حمایت اجتماعی است و به صورت مثبت، تغییر در واریانس درک حمایت اجتماعی را پیش بینی می کند (01/0>p و 413/0Beta=). حمایت خانواده به شیوه ی سهل گیرانه، پیش بینی کننده ی درک حمایت اجتماعی است و به صورت مثبت، تغییر در واریانس درک حمایت اجتماعی را پیش بینی می کند (01/0>p و 113/0Beta=)؛ اما حمایت خانواده به شیوه ی مستبدانه، پیش بینی کننده ی درک حمایت اجتماعی نمی باشد (05/0

    کلیدواژگان: حمایت خانوادگی، حمایت اجتماعی، اعتیاد، نوجوانان

  • بررسی نیازهای اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و روانی معلولان / مطالعه موردی: معلولان تحت سرپرستی بهزیستی بندرعباس
    هدایت الله نیکخواه، سامیه فدایی صفحه 29
    معلولیت پدیده ای زیستی- اجتماعی است که همه کشورها صرف نظر از میزان توسعه یافتگی با آن مواجه هستند. توسعه ی هر کشور، در گرو استفاده ی حداکثر از نیروی انسانی و قابلیت های آنهاست. هدف این پژوهش بررسی نیازهای اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و روانی افراد معلولی است که تحت سرپرستی بهزیستی بندرعباس در سال (94 – 1393) می باشد.
    این مطالعه به صورت کیفی است و در آن از دو نمونه گیری هدفمند و نظری استفاده شده است. در این پژوهش با 20 معلول جسمی حرکتی و ضایعه ی نخاعی مصاحبه گردید. اطلاعات به دست آمده ابتدا از عبارت به مفهوم مبدل، سپس در قالب ابعاد دسته بندی شد.
    یافته ها نشان داد که نیازهای معلولین را می توان در سه بعد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و روانی دسته بندی کرد.
    معلولین نیاز به مناسب سازی فضای شهری، حمل و نقل و فرهنگ سازی را در درجه ی اول اهمیت قرار می دهند و پس از آن به نیازهای دیگر از جمله اشتغال، مسکن، کمک هزینه و عدم ترحم اشاره می کنند. آنها همچنین به ترتیب به سایر نیازها چنین اشاره کرده اند؛ نیاز به تجهیزات و امنیت، آموزش معلولین و خانواده های آنها، ازدواج و محبت، اعتماد به نفس، بیمه و حضور کارکنان مناسب در بهزیستی و دیگر سازمان های مرتبط با معلولین.
    کلیدواژگان: معلولین جسمی حرکتی و ضایعه نخاعی، نیاز اقتصادی، نیاز اجتماعی، فرهنگی، نیاز روانی
  • احمد عربشاهی کریزی صفحه 46
    هدف این مقاله بررسی وضعیت فرهنگی شهرستان های استان هرمزگان و اولویت بندی آنها می باشد. جامعه آماری این پژوهش استان هرمزگان شامل 13 شهرستان می باشد که عبارتند از شهرستانهای: ابوموسی، بستک، بشاگرد، بندرعباس، بندرلنگه، پارسیان، جاسک، حاجی آباد، خمیر، رودان، سیریک، قشم و میناب. روش مورد استفاده در این پژوهش تصمیم گیری چندشاخصه و به طور خاص تکنیک تاپسیس می باشد. در جهت اجرای تکنیک تاپسیس ابتدا ماتریس داده ها شکل گرفت و پس از آن مراحل مختلف تکنیک تاپسیس شامل: کمی کردن و بی مقیاس سازی ماتریس، به دست آوردن ماتریس بی مقیاس موزون، تعیین راه حل ایدآل مثبت و راه حل ایده آل منفی، تعیین فاصله هر گزینه تا ایده آل های مثبت و منفی، تعیین نزدیکی نسبی یک گزینه به راه حل ایده آل و در نهایت رتبه بندی گزینه ها انجام شده است. نتایج نشان می دهد که شهرستان بندرعباس بهترین گزینه بوده است و پس از آن به ترتیب شهرستانهای میناب، جاسک، بندرلنگه، رودان، بستک، قشم، حاجی آباد، پارسیان و ابوموسی قرار دارند. امید است تحلیل های صورت گرفته در این پژوهش مورد استفاده مسئولین فرهنگی استان در جهت سیاستگذاری و برنامه ریزی برای بهبود وضعیت فرهنگی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه فرهنگی، هرمز گان، تصمیم گیری چند شاخصه، تاپسیس
  • مصطفی ظهیری نیا صفحه 64
    امروزه به دلیل حجم بالای معلولین در جوامع و عدم وجود امکانات کافی جهت تحت پوشش قرار دادن معلولین، توسط سازمانها و موسسات خدماتی، ضرورت دارد یک بازنگری همه جانبه در خصوص نحوه برخورد با معلولین (خدمت رسانی، درمان و...) صورت می گیرد. در این مقاله برآنیم تا با توجه به عدم کارایی روش ارائه خدمات بر مبنای موسسات و با نگاهی متفاوت از آن چیزی که تا کنون در خصوص ارائه خدمات توانبخشی به معلولین مطرح بوده است، به بررسی شیوه ای نوین در ارائه خدمات به معلولین (خدمات توانبخشی مبتنی بر جامعه) بپردازیم.
    کلیدواژگان: معلولین، خدمات توان بخشی، توان بخشی مبتنی بر جامعه
  • تاریخی
  • حسام الدین نقوی صفحه 79
    عصر صفوی به دلیل تحولاتی که در صورت بندی اقتصادی ، اجتماعی و دینی ایجاد کرد، یکی از مراحل دوران ساز در تاریخ پر پیشینه ی ایران است. دوری صفویان از جهان اسلام، تعیین مرزهای سیاسی مشخص، گسترش ایران زمین، ایجاد ارتش نسبتا منظم، شکوفایی اقتصادی، بازرگانی و تحول در نظام زمین داری به شکل تیول که در اواسط حکمرانی آنان پدید آمد سامانه و دیوان سالاری گسترده ای را می طلبید.
    این مقاله به شیوه ی توصیفی و تحلیلی، وضعیت دیوان سالاری بندرعباس در آن عصر را با تکیه بر مطالعات جامعه شناسی تاریخی بررسی می کند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، عمده ترین دلایل رشد بندرعباس و دیوان سالاری آن عبارت است از: فروپاشی جزیره ی هرمز، قرار گرفتن در مسیر حمل و نقل و تجارت جهانی، توجه ویژه ی حکام صفوی به این بندر. از سوی دیگر، فقدان ساختار درونی قانونمند ، سلطه ی اقتصاد دولتی، استبداد دیوانی، دخالت شخص شاه و عوامل آنها در امور بازرگانی و نظام دیوانی و... از عوامل فروپاشی این بندرگاه و دیوان سالاری آن به شمار می رود.
    کلیدواژگان: عصر صفوی، دیوان سالاری، بندرعباس، خلیج فارس
  • |
    • Behjat Najibi Fini, Mojgan Golestani Page 6
      Parents whisper lullabies to put their kids to sleep, these lullabies mostly have come out as a maternal art and they have been acceptable to the audience (kids). Therefore, lullabies have been attributed to mothers and they reveal the importance of the role of mothers in nurturing their kids, and their emotional impact on them. The years of research show that music and gentle words, which are peaceful and orderly like a lullaby, can calm the mind through stimulation of delta waves in the brain and put it to sleep. Lullabies are one of the first and the most basic forms of informal or anecdotal children›s poetry, which are as old as Persian poetry. They are considered as a component of folk literature. Lullaby is one type of oral literature that has a great impact on formation of national and folk discourse. Lullaby is the first rhythmic bond between mother and kid and it expresses mother’s dreams in a stress-free simple way. Lullabies have been common in oral literature of Hormozgan for a very long time. The purpose of this article is to introduce the lullabies of southern Iran and to review the manifestations of nature in them.
      Keywords: lullabies, Hormozgan Province, Kids, Music, Folklore
    • Seyyede Narjes Zamani, Mohammad Nazari, Eghbal Zarei Page 13
      Nowadays, promotion of drugs seems to be one of the serious issues among teenagers who have shown tendency toward industrial drugs due to their availability and accessibility. The present study intends to predict the role of family supports in providing social support for teen addicts in Hormozgan province. This study is descriptive; the population consists of all teenagers between the ages of 15 to 20 who are addicted to one type of drugs and a sample of 345 available people was selected among the addicted teens. The data was collected through Bamerind’s parenting approaches questionnaire and Zimmet et al. (1998) social support questionnaire, and then analyzed using descriptive and inferential tests of Kolmogorov Smirnov and Pierson correlation coefficient and multivariable regression through SPSS 20. According to the results of synchronic regression, authoritative family support predicts social support perception and positively predicts any variation in variance in social support perception (Beta=0/ 413 & p0/05). According to adjusted R2 rate, 27/3 percent of variations of variance in social support perception are explained by authoritatively and inconsiderately family support. Therefore, it might be concluded that the appropriate style of family support is related to social support perception and incorrect styles like despotic one prevents the teen addicts from receiving support from the society when they need it.
      Keywords: Family Support, Social Support, Addiction, Teenagers
    • Hedayatollah Nik, Khah, Samiye Fadaei Page 29
      Disability is a biosocial phenomenon that all countries regardless of their level of development should deal with. Development of the country depends on the effective utilization of human resources and its capabilities. The present study intends to study the economic, sociocultural and psychological needs of the disabled persons who are under the supervision of the state welfare organization of Bandar Abbas in 1393-94. This research is qualitative. The sampling method was purposive sampling and theoretical persuasion, 20 Persons with physical disability or spinal cord injury were chosen for sampling and the data were collected through semi-structured interviews. The data obtained from interviews, firstly transformed from expression to concept and then classified in terms of dimensions. The results showed that needs of the disabled could be classified into three categories of economic, sociocultural, and psychological dimensions. Disabled people stated the needs for suitable urban space and transportation and acculturation of the primary importance. They also referred to the need for employment, habitation, subsidy, and lack of sympathy of the secondary importance. In addition, they mentioned the need for facilities, safety, training of disabled people and their families, confidence, marriage, insurance, kindness and appropriate staffs in the welfare and other organizations related to it.
      Keywords: disabled people, spinal cord injury, economic need, socio cultural need, psychological need
    • Ahmad Arabshahi Karizi Page 46
      The purpose of this study is to investigate the cultural status of Hormozgan›s cities, and to prioritize them. The statistical society of this study is Hormozgan› s province with its thirteen cities. These cities include Abumousa, Bastak, Bashagard, Bandare Abbas, Bandare Lenge, Parsian, Jask, Hajiabad, Khamir, Roudan, Sirik, Qeshm, and Minab. The method used in this research is multiple decision making method and specifically TOPSIS technique. To apply TOPSIS technique, first data matrix was formed, and then different steps of this technique including quantifying and un-scaling of matrix, calculating balanced un-scale matrix, determining ideal positive and ideal negative solution, determining the distance of each option to the positive and negative ideals, determining the relative closeness of each option to the ideal solution, and finally ranking of options were performed. The results show that city of Bandar Abbas is the best option and then respectively there are Minab, Jask, Bandar Lengeh, Roudan, Bastak, Qeshm, Hajiabad, Parsian, and Abumousa. It is hoped that the analysis used in his research would be useful for Hormozgan› s cultural authorities in planning and making policies for improving the cultural status.
      Keywords: culture, cultural development, Hormozgan, multiple, index decision making, TOPSIS
    • Mostafa Zahirinia Page 64
      Nowadays, due to the large number of the disabled in society and lack of sufficient resources to cover them through organizations and service institutions, it is necessary to do a thorough review of handling the disabled (e.g. services, treatment, and so on). Considering the inefficiency of the institution-based method of service delivery, the present study intends to explore a new method of providing rehabilitation services for the disabled, with a different view of what has been common in this regard so far (community-based rehabilitation services).
      Keywords: rehabilitation services, community, based rehabilitation services, disabled persons
    • Hesam, Aldlin Naghavi Page 79
      Safavid Era is a remarkable period in the history of Iran because of the changes in religious awareness, society digression, formation of “Government”, and centralization of power. An effective bureaucratic system was the prerequisite of such changes. This study investigates the bureaucratic system in Bandar Abbas during Safavid Era from a sociological point of view. The results revealed that the main reasons behind defunction of bureaucracy and fall of Bandar Abbas in that era were: involvement of government in trade, corruption of bureaucrats, and the long established dictatorship in Iran.
      Keywords: bureaucracy, Safavid Era, Bandar Abbas, Persian Gulf