فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال چهاردهم شماره 3 (تابستان 1396)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال چهاردهم شماره 3 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زینب رفتنی امیری، سعید میرعرب رضی، سپیده امیرآبادی، سمیه رضایی ارمی، تیمور محمدی، عیسی فتح الهی صفحات 5-14
    مقدمه
    ازگیل یک میوه کلایمتریک است که اهمیت زیادی برای مصرف افراد بومی و ارزش اقتصادی کسب کرده است و در فرمولاسیون مربا، ژله ها، مارمالاد و ترشی ها استفاده می شود و به عنوان منبع آنتی اکسیدانی و ترکیبات زیست فعال بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    1( درصد) و نمک به عنوان افزودنی 50 و 30 ،10( در این پژوهش با استفاده از دو متغیر مستقل مقدار شیره خرمالو درصد) با استفاده از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی با پنج نقطه کنترلی، فرمولاسیون سس ازگیل بهینه 2/5 و 1/75 سازی شد. در این تحقیق ویسکوزیته، قوام و بریکس و ارزیابی حسی سیزده فرمولاسیون مختلف سس ازگیل مورد بررسی قرار گرفت .ارتباط بین داده های دستگاهی و حسی با استفاده از روش تجزیه به مولفه های اصلی تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش مقدار شیره خرمالو ویسکوزیته و بریکس افزایش و قوام سس کاهش یافت .اثر نمک در سطوح استفاده شده بر ویسکوزیته و قوام معنی دار نبود اما تاثیر آن بر بریکس معنی دار بود .داده های حاصل از آنالیز حسی نشان داد اختلاف معنی داری بین رنگ، بو و ظاهر نمونه ها وجود نداشت. نمونه درصد شیره خرمالو امتیاز باالاتری در طعاو و پاذیرش کلای از 30 های حاوی ارزیاب ها دریافت نمودند. نمک تاثیر معنی داری بر ویژگی های حسی نداشت .نتایج حاصل از روش تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد . ) وجود داشت 0/922( بین طعم و پذیرش کلی رابطه مثبت و مستقی و درصد نمک و در ویژگی 1 درصد شیره خرمالو و 30/17
    نتیجه گیری
    بهترین فرمول سس با بیشترین امتیاز پذیرش کلی در حضور ها مشابه با نمونه شاهد حاصل گردید.
    کلیدواژگان: بهینه یابی، جانشین شکر، سس ازگیل، شیره خرمالو
  • فاطمه رسولی، شیلا برنجی، علیرضا شهاب لواسانی صفحات 15-28
    مقدمه
    بستنی یکی از محبوبترین دسرهای لبنی به شمار میآید و بر این اساس، محصول هدف مناسبی برای وارد کردن ریزجلبک سبزآبی اسپیرولینا به عنوان یک ماده ارزشمند غذایی به زنجیره غذایی انسان میباشد. پژوهش پیشرو با هدف بهینه سازی فرمولاسیون بستنی سنتی ایرانی حاوی اسپیرولینا به روش سطح پاسخ صورت پذیرفت. سطح انجام 5 ) با دو متغیر در CCD) و در قالب یک طرح مرکب مرکزی (RSM
    مواد و روش ها
    بهینه سازی بوسیله روش سطح پاسخ ( % وزنی/وزنی) و پاسخها شامل 0/5-0 % وزنی/وزنی) و درصد کربوکسیمتیلسلولز ( 5-0شد. متغیرهای فرآیند شامل درصد اسپیرولینا ( پارامترهای فیزیکی (ویسکوزیته، درصد مقاومت به ذوب و درصد اورران) و ارگانولپتیکی (طعم، رنگ، بافت و پذیرش کلی) بودند. p
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اسپیرولینا به طور معنی داری ( <) باعث افزایش ویسکوزیته و مقاومت به ذوب و کاهش اورران بستنی 0.05 p سنتی می شود این در حالی بود که کربوکسیمتیلسلولز از تاثیر معنی داری ( ) بر اورران برخوردار نبود ولی در ارتباط با سایر ≥ 0.05 پارامترهای فیزیکی، روندی مشابه با اسپیرولینا را رقم زد. بر اساس نتایج ارزیابی حسی، با افزایش میزان اسپیرولینا در فرمولاسیون بستنی p سنتی، استقبال مصرفکنندگان از طعم، رنگ، بافت و پذیرش کلی محصول کاهش معنی داری ( <) پیدا کرد ولی در طرف مقابل، 0.05 p کربوکسیمتیلسلولز از تاثیر معنی داری ( ) بر پارامترهای ارگانولپتیک برخوردار نبود. بر اساس نتایج بهینهسازی، نمونه بستنی ≥ 0.05 % و نمره پذیرش 55/27%، اورران معادل 75/4 % کربوکسیمتیلسلولز، با مقاومت به ذوبی برابر با 0/34% اسپیرولینا و 0/25سنتی حاوی (بین محدوده خوب و عالی) به عنوان نمونه بهینه برگزیده شد. نمونه بهینه از ویسکوزیته، مقاومت به ذوب و درصد اورران 4/25کلی p بالاتری ( <) نسبت به نمونه تجاری برخوردار بود. بین پذیرش کلی نمونه بهینه و نمونه تجاری نزد مصرفکنندگان تفاوت 0.05 معنی p داری مشاهده نشد ( ). نمونه بهینه از کیفیت میکروبی بهتری نسبت به نمونه تجاری برخوردار بود. ≥ 0.05
    نتیجه گیری
    میتوان با تلفیق میزان بهینهای از ریزجلبک اسپیرولینا به فرمولاسیون بستنی، به محصولی با خصوصیات فیزیکی و ارگانولپتیکی مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا، بستنی سنتی، روش سطح پاسخ، کربوکسی متیل سلولز
  • حمید چشمی، حسن رضایی سرشت صفحات 29-36
    مقدمه
    اهمیت گیاهان دارویی به عنوان منبعی از داروهای فعال از ترکیباتی ناشی می شود که دارای اثر فیزیولوژیکی بر روی سیستم های بیولوژیکی اند. اثبات شده است که فلاونوئید ها، آلکالوئید ها، تانن ها و ترکیبات فنولی به عنوان مهمترین ترکیبات فعال زیستی در گیاهان اند. تحقیق حاضر با هدف تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ گیاه داتوره تماشایی در مقایسه با اسید اسکوربیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، گلبرگ های گیاه داتوره تماشایی از شهر سبزوار جمع آوری گردید. عصاره گیری به روش خیساندن انجام شده و عصاره متانولی حاصل مورد غربالگری فیتوشیمیایی قرار گرفت و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی به روش سنجش DPPH صورت گرفت.
    یافته ها
    بررسی غربالگری فیتوشیمیایی به منظور تعیین حضور ترکیباتی از قبیل انواع آلکالوئید، ساپونین، گلیکوزیدهای قلبی، فلاونوئیدها، ترپنوئیدها، کومارین ها و آنتراکینون های آزاد صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که گلبرگ این گیاه دارای مقادیر شاخصی از ترکیبات آلکالوئیدی، ساپونینی، فلاونوئیدی، کومارینی و تانن و فاقد گلیکوزیدهای قلبی، ترپنوئیدها، آنتراکینونهای ترکیبی، آنتراکینون های آزاد و استروئید می باشد. درصد مهار نیمی از رادیکال های آزاد (SC50) در مدت زمان 60 دقیقه انکوباسیون برای گلبرگ گیاه داتوره 302/0±183/31 میکرو گرم بر میلی لیتر و در مدت زمان 90 دقیقه انکوباسیون برابر 259/0±195/28 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره متانولی گیاه مورد مطالعه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی بوده که احتمالا مربوط به ترکیبات فلاونوئیدی و دیگر پلی فنول های موجود در گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، داتوره تماشایی، غربالگری فیتوشیمیایی، DPPH
  • محمد جواد اکرمی، فرهاد نظریان قیروزآبادی، احمد اسماعیلی، مهدی باقری ششده صفحات 37-48
    مقدمه
    باکتری های اسیدلاکتیک (LAB)، گروه هتروژنی از باکتری های گرم مثبت و کاتالاز منفی هستند که در جریان تخمیر کربوهیدرات ها اسید لاکتیک تولید می کنند. بسیاری از باکتری های اسیدلاکتیک با تولید بیوپلیمرها مفید صنعتی تاثیری بسزایی بر بهبود طعم، بافت و ماندگاری بسیاری از محصولات لبنی دارند. روش های متعددی برای شناسایی باکتری ها وجود دارد که برخی از آنها از دقت کمی برخوردارند و برخی دیگر بسیار پرهزینه هستند. معرفی روشی دقیق، سریع و کم هزینه در این راستا مهم است.
    مواد و روش ها
    به منظور شناسایی باکتری های اسیدلاکتیک پروبیوتیک شیر، مطالعه ای روی شیر الاغ صورت گرفت. برای این منظور، از روش های کلاسیک میکروب شناسی و بیوشیمیایی و روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) استفاده شد. از تجزیه به
    مولفه های اصلی (PCA) و خوشه بندی برای بررسی صحت داده های طیف سنجی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج روش های کلاسیک میکروب شناسی نشان داد که باکتری های جداسازی شده به دو جنس انتروکوکوس و استرپتوکوکوس تعلق دارند. همچنین نتایج روش FTIR نشان داد که ایزوله های جداسازی شده ی جنس استرپتوکوکوس و جنس انتروکوکوس به ترتیب به گونه ها ی دیورسی و فکالیس تعلق دارند. تجزیه تحلیل طیف های IR به کمک تجزیه به مولفه های اصلی(PCA) درستی و توانایی تکنیک FTIR را در شناسایی دو جنس یاد شده اثبات نمود.
    نتیجه گیری
    قبل از اقدام به شناسای باکتری ها به روش های پیچیده و پر هزینه ای همانند توالی یابی DNA، بهتر است تا از روش FTIR استفاده شود. این روش سریع و کم هزینه است و باکتری ها را در سطح جنس و حتی گونه شناسایی می کند. در این مطالعه، دو جنس از باکتری ها، یکی از آنها به نام Streptococcus devriesei برای اولین بار در ایران به کمک روش های مبتنی بر کشت و FTIR شناسایی و تائید شدند.
    کلیدواژگان: اسید لاکتیک، پروبیوتیک، شیر الاغ، طیف سنجی، میکروب
  • هادی باقری، زینب گرایلی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 49-58
    مقدمه
    با توجه به افزایش روزافزون مصرف هیدروکلوئید ها در صنایع غذایی و قیمت بالای صمغ های تجاری، به کارگیری و استفاده از صمغ های بومی اهمیت فراوانی یافته است. از این رو مطالعه صمغ های بومی و مقایسه آنها با صمغ های تجاری در شرایط مختلف فرآوری برای استفاده از آنها در صنعت لازم و ضروری است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه خصوصیات رئولوژیکی و ویسکوزیته ظاهری محلول صمغی دانه قدومه شهری در چهار غلظت مختلف (5/0 تا 2 درصد)، دما (30، 35 و 40 درجه سانتی گراد) و سطح سرعت چرخشی (تا 200 دور بر دقیقه) مورد بررسی قرار گرفت و با صمغ تجاری زانتان مورد مقایسه قرار گرفت. همچنین به منظور بررسی و برازش داده ها از دو مدل قانون توان و بینگهام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش دما و سرعت چرخشی، ویسکوزیته ظاهری هر دو صمغ کاهش و با افزایش غلظت هر دو، ویسکوزیته ظاهری افزایش یافت. ضریب شاخص قوام محلول صمغ قدومه شهری در مقایسه با زانتان کم تر بود و در یک غلظت ثابت، صمغ زانتان از ضریب قوام بالاتری نسبت به صمغ قدومه شهری برخوردار است. نتایج مربوط به مدل سازی و برازش داده ها نشان داد که بهترین مدل برای برازش داده های تجربی قدومه شهری مدل بینگام بود، این در حالی است که مدل قانون توان برازش بهتری نسبت به مدل بینگهام برای داده های تجربی محلول صمغی زانتان داشت.
    نتیجه گیری
    صمغ قدومه شهری خصوصیات رئولوژیکی مشابهی با صمغ تجاری زانتان دارند و بنابراین امکان به کارگیری آن همچون صمغ تجاری زانتان وجود دارد.
    کلیدواژگان: خصوصیات رئولوژیکی، صمغ قدومه شهری، مدل بینگهام
  • محمد کاظم دستغیب بهشتی، نجمه افرا، سعید سخاوتی زاده صفحات 59-74
    مقدمه
    کفیر از جمله نوشیدنی های تخمیری پروبیوتیکی است که از گذشته مد نظر مردم بوده است. اثرات سلامت بخشی این محصول شامل کاهش کلسترول خون، بهبود عمل گوارش، ممانعت از بیماری های معده ای و روده ای و... می باشد. مطالعه حاضر سعی بر بهبود کیفیت این محصول با استفاده از صمغ آلژینات و آنزیم ترانس گلوتامیناز و بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی محصول تولید شده، داشته است.
    مواد و روش ها
    ابتدا غلظت های 0 ، 033/0 ، 066/0، 1/0 درصد از آلژینات و ترانس گلوتامیناز به قسمی انتخاب گردید که مجموع هر دو پایدارکننده 1/0 درصد فرمولاسیون گردد. یک نمونه هم به عنوان شاهد انتخاب شد. بر روی نمونه ها آزمایش های pH ، اسیدیته، ویسکوزیته، آزمون های حسی، رنگ در روزهای اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم و اندازه گیری پروفایل اسید چرب آزاد در پایان مرحله نگهداری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که آنزیم ترانس گلوتامیناز باعث بهبود بافت محصول می گردد. ولی تاثیری بر pH محصول ندارد و نمونه حاوی 1/0 درصد آلژینات از کمترین میزان pH برخوردار بود. نتایج آزمون های ویژه حسی نشان داد که مصرف همزمان آلژینات به همراه آنزیم ترانس گلوتامیناز در ایجاد و نگهداری طعم موثر است. همچنین بیشترین اسید چرب پالمتیک اسید بوده و غلظت های مختلف آلژینات و ترانس گلوتامیناز تاثیر چندانی بر پروفایل اسید چرب آزاد ندارد.
    نتیجه گیری
    ترکیب ترانس گلوتامیناز به همراه صمغ آلژینات به نسبت 033/0 و066/0 درصد می تواند در بهبود خصوصیات حسی کفیر موثر باشد.
    کلیدواژگان: آلژینات، ترانس گلوتامیناز، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کفیر
  • ناصر حیدری، مجید کاشف صفحات 75-84
    مقدمه
    پاروزنی (روئینگ) یکی از باسابقه ترین رشته های ورزشی است که رقابت های آن هر چهار سال یک بار در بزرگترین مسابقات جهانی یعنی المپیک برگزار می گردد. هدف این مطالعه بررسی اثر مصرف حاد مکمل بتاآلانین بر حداقل سرعت رسیدن به حداکثر اکسیژن مصرفی (vo2max) و حداکثر زمان فعالیت تا واماندگی (Tmax) در این سرعت و رکورد 6 دقیقه ای و تغییرات لاکتات خون پاروزنان حاضر در اردوی تیم ملی می باشد.
    مواد و روش ها
    15 پاروزن نخبه مرد (سن: 9/4±5/22، قد:3/8±8/186 سانتی متر، وزن: 4/9±3/80 کیلوگرم و چربی بدن: 7/2±8/8 درصد) به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت نمودند. پس از تقسیم بندی تصادفی، آزمودنی ها در دو گروه دارونما و مکمل تقسیم شدند. آزمودنی ها 4ساعت، 3 ساعت و 2 ساعت قبل از انجام آزمون 6 دقیقه ای فعالیت روی ارگومتر پاروزنی با ریتم آزاد، 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن بتاآلانین یا دارونما (گلوکز) را به صورت طرح متقاطع مصرف نمودند. از آزمودنی ها، آزمون 6 دقیقه پارو زدن روی ارگومتر و Tmax پاروزنی و مقدار لاکتات خون قبل و پس از آزمون 6 دقیقه گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمونt مستقل و SPANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق تفاوت بین گروهی متفاوتی را در تمامی متغیرها نشان نداد (05/0 p>)؛ جز Tmax که به مقدار معنی داری افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل بتاآلانین می تواند سبب بهبود رکورد پاروزنان و به تعویق انداختن خستگی ایشان گردد و تحمل ورزشکار برای افزایش زمان فعالیت تا واماندگی را ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: بتاآلانین، پاروزنی، پاروزنان نخبه، کارنوزین، لاکتات
  • حدیث رستم آبادی، حسین جوینده، محمد حجتی صفحات 85-96
    مقدمه
    طی سال های اخیر، افزایش تقاضای مواد غذایی کم چرب از سوی مصرف کنندگان منجر به تحقیقات گسترده ای در زمینه تولید این محصولات با همان ویژگی های نمونه های پرچرب آن شده است. پژوهش پیش رو با هدف بهینه سازی فرمولاسیون پنیر سفید ایرانی فراپالوده کم چرب با استفاده از جایگزین های چربی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    بهینه سازی با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) و در قالب طرح سه متغیره در سه سطح توسط طرح باکس بنکن انجام گرفت. متغیرهای فرآیند شامل درصد چربی (10-3%)، صمغ فارسی (2/0-0) و صمغ بادام (2/0-0) و پاسخ ها شامل ویژگی های بافتی بودند.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که با افزایش مقادیر چربی (01/0p<) و صمغ فارسی (05/0p<) بافت پنیر بطور معنی داری نرم تر گردید و به علاوه مقادیر سفتی، پیوستگی، ارتجاع پذیری، مقاومت به جویدن و حالت صمغی نمونه های پنیر کاهش و مقدار چسبندگی آن ها به طور معنی داری (05/0p<) افزایش یافت. اگرچه افزودن صمغ بادام نتایج مشابهی به همراه داشت اما تاثیر آن بر تمامی پارامترهای مذکور معنی دار نبود. بررسی ریزساختار توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نیز نشان داد که نمونه بهینه و شاهد پرچرب از شبکه بازتر و درنتیجه ساختار ضعیف تری نسبت به نمونه شاهد کم چرب برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بهینه سازی، نمونه ی کم چرب محتوی 10 درصد چربی، 20/0 درصد صمغ فارسی و 14/0 درصد صمغ بادام به عنوان نمونه بهینه برگزیده شد. در نتیجه، با افزودن هیدروکلوئیدهای بومی در فرمولاسیون پنیر کم چرب می توان نقایص بافتی مربوط به کاهش چربی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، بافت، پنیر فراپالوده، ریزساختار
  • آریو امامی فر صفحات 97-114
    مقدمه
    توت فرنگی میوه ای فساد پذیر، حساس به آلودگی های میکروبی، آسیب های مکانیکی و نابسامانی های فیزیولوژیک است. حرارت مزرعه و حرارت ناشی از تنفس دو عامل تاثیر گذار در کیفیت پس از برداشت این میوه می باشند. لذا سرد کردن توت فرنگی بلافاصله پس از برداشت با هدف افزایش ماندگاری و بهبود خصوصیات کیفی آن ضروری است. این تحقیق به منظور بررسی اثر پیش سرد کردن بر خصوصیات میکروبی و فیزیکوشیمیایی دو رقم توت فرنگی طی دوره انبارداری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از برداشت و بسته بندی دو رقم توت فرنگی (کویین الیزا و محلی کردستان)، از هر رقم، نیمی از بسته ها پس از نگهداری در مزرعه و نیمه دیگر پس از پیش سرد کردن به سردخانه (دمای یک درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90 درصد) منتقل شدند. پایداری میکروبی و خصوصیات فیزیکو شیمیایی (افت وزن، اسید آسکوربیک، محتوی آنتوسیانین، فنل کل، ظرفیت ضد اکسایشی، اسیدیته، pH و کل مواد جامد محلول) توت فرنگی های پیش سرد شده در مقایسه با نمونه های بدون پیش سرد هر چهار روز یکبار طی 20 روز انبارداری به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار ارزیابی گردید.
    یافته ها
    آلودگی میکروبی، افت وزن و میزان نابودی اسیدآسکوربیک، در توت فرنگی های پیش سرد شده در مقایسه با بدون پیش سرد تا 20 روز پس از انبارمانی، کاهش معنی داری (p <0.05) را نشان داد. همچنین، اسیدیته کل، کل مواد جامد محلول، محتوی آنتوسیانین، فنل کل و ترکیبات ضد اکسایشی در توت فرنگی های پیش سرد شده در مقایسه با بدون پیش سرد افزایش معنی داری (p <0.05) نشان داد.
    نتیجه گیری
    به کارگیری پیش سرد کردن در توت فرنگی های رقم کویین الیزا در مقایسه با رقم محلی کردستان در کاهش آلودگی های میکروبی، افت وزن و همچنین ممانعت از افت ویژگی های بیوشیمیایی تاثیر گذارتر می باشد.
    کلیدواژگان: پیش سرد کردن، پایداری میکروبی، توت فرنگی، عمر انبارمانی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • مریم جعفری، فرهاد صادقی، سید مهدی سیدین اردبیلی، گودرز نجفیان صفحات 115-127
    مقدمه
    گندم نان تنها غله ای است که به علت داشتن گلوتن خاصیت تولید نان دارد. کیفیت گندم و نان تولیدی ارتباط مستقیم و مثبتی با عوامل محیطی دارد. مصرف مواد آلی در زمین های زراعی باعث ارتقاء کمیت و کیفیت گندم، خمیر و نان می شود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با پنج تیمار کودی روی گندم رقم بهار در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت کرمانشاه در سال 1392 انجام شد. آزمون صفات اکستنسوگراف و رئولوژی، آزمون تعیین حجم نان، کیفیت نان های بربری و باگت، میزان بیاتی شدن نان بعد ازپخت و ارزیابی حسی در روز اول، سوم و پنجم بررسی شدند.
    یافته ها
    اختلاف تیمارها از نظر صفات جذب آب آرد، حداکثر مقاومت، مقاومت به کشش پس از 5 دقیقه، مقاومت نسبی در سطح احتمال یک درصد و صفات گسترش و مقاومت خمیر، درجه سست شدن بعد از 10 و 20 دقیقه، عدد والوریمتری، انرژی کششی خمیر در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. نان های حاصل از تیمار مصرف ترکیبی کود آلی و شیمیایی نسبت به تیمار شاهد و سایر تیمارها دارای کیفیت بهتری بود. بهترین عطر، طعم و ماندگاری نان با توجه به حجم تولیدی، میزان بیاتی و از دیدگاه ارزیاب ها به تیمار مصرف ترکیبی کود آلی و شیمیایی تعلق گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج کلی این بررسی نشان داد تولید آرد و نان با کیفیت بالاتر مربوط به تیمار مصرف ترکیبی کود آلی و شیمیایی در مقایسه با سایر تیمارها بود. این تیمار با داشتن بیشترین مقدار گلوتن، پروتئین و کیفیت بیشتر گندم، صفات رئولوژی خمیر، آزمون حجم نان و افزایش کیفیت نان به عنوان برترین تیمار شناخته شد. نقش دیگر این تیمار در چرخه کشاورزی پایدار، حفظ حاصلخیزی زمین و تولید محصولات کشاورزی سالم و طبیعی است.
    کلیدواژگان: خمیر، کود کمپوست، کود شیمیایی، گندم بهاره، نان
|
  • Z. Raftani Amiri, S. Mirarab Razi, S. Amirabadi, S. Rezaei Erami, T. Mohammadi, E. Fathollahi Pages 5-14
    Introduction
    The medlar is a typical climacteric fruit which has gained a value commercially and in human consumption. A long list of recipes utilizing medlar fruits in jams, Jellies, marmalade and medlar vinegar have been known. Meldar is a nutritionally beneficial fruit due to its antioxidant and bioactive components.
    Materials And Methods
    In this study the medlar sauce formulation was optimized using response surface methodology to analyse the effect of two independent variables, Persimmon juice (10, 30 and 50%) and salt as the additives (1, 1.75 and 2.5%), by using a central composite design with five control point. Viscosity, consistency, brix and the organoleptic evaluations concerned with thirteen different formulations were investigated. The relationship between sensory and device data were determined by using principal component analysis.
    Results
    The results showed that by increasing the amount of Persimmon juice both the viscosity and brix increased and sauce consistency decreased. The effect of salt was not significant on the viscosity consistency of the samples but it has significant effect on the brix of sauces. Sensory analysis data indicated that there were not significant differences between color, smell and appearance of the samples. Samples containing 30% Persimmon juice received higher score in taste and overall acceptance from the assessors. Salt in the concentrations used did not have significant effect on sensory characteristics. The principal component analysis showed that there was a positive relationship between taste and overall acceptance.
    Conclusion
    The highest score concerned with overall acceptability of formulated medlar sauce was obtained by using 30.17% Persimmon juice and 1% salt.
    Keywords: Medlar Sauce, Optimization, Persimmon Juice, Sugar Substitute
  • F. Rasouli, Sh. Berenji, A. Shahab Lavasani Pages 15-28
    Introduction
    Ice cream is one of the most popular dairy dessertsand thus is an appropriate candidate to be fortified withblue-green microalgae Spirulina as a nutrient-dense food component. The main aim of the present study is to optimize the formulation ingredient of traditional Iranian ice cream enriched with Spirulina platensis using response surface methodology (RSM).
    Materials And Methods
    The experiments were designed according to a 5-level-2-factor central composite design using RSM. The independent variable were formulation ingredients including Spirulina (0-5% w/w) and Carboxymethyl cellulose (0-0.5% w/w) and the responses of interest were the physical (viscosity, melting resistance and overrun) and organoleptic properties (flavor, color, texture and total acceptability) of ice cream.
    Results
    The results indicated that while viscosity and melting resistance increased, overrun decreased by use of Spirulina (P
    Conclusion
    It might be concluded that theincorporation of the optimum level of spirulina into the formulation of ice cream makes it possible to develop a functional product with desired physical and sensorial quality.
    Keywords: Spirulina, Ice Cream Enriched, Response Surface Methodology, carboxymethyl cellulose
  • H. Cheshomi, H. Rezaei Seresht* Pages 29-36
    Introduction
    The significance of medicinal plants as a source of active drugs emerged from the compounds that produces an obvious physiological action on the biological system. Phenolic compounds, alkaloids, tannins and flavonoids have been recognized as the most important bioactive compounds of plants. The present study is designed to evaluate the antioxidant ability of Datura innoxia petals in comparison with ascorbic acid.
    Materials And Methods
    In this research, Datura innoxia petals were collected from Sabzevar city. Methanol extract was prepared by maceration method. Phytochemical screening and antioxidant activity of methanol extract was assessed by 1,1-diphenyl-2picrylhydrazyl (DPPH) assay.
    Results
    Phytochemical screening revealed the presence of alkaloids, saponins, reluctant carbohydrates, cardiac glycosides, flavonoids, terpenoids, coumarins and free anthraquinones. The results indicated that the leaflets contained alkaloids, saponins, flavonoids, coumarins and tannin without cardiac glycosides, terpenoids, free and combined anthraquinone and steroids. The results also showed that the methanolic extract of Petal parts of the Datura innoxia has antioxidant activity with half percent inhibition of free radicals (SC50) that is equal to 31.183 ± 0.302 µg/ml and 28.195 ± 0.259 µg/ml for 60 and 90 minutes.
    Conclusion
    The results indicated that the methanolic extract of Datura innoxia has antioxidant activity that is due to the presence of flavonoids and polyphenols.
  • M. J. Akrami, F. Nazarian Firouzabadi*, A. Ismaeili, M. Bagheri Sheshde Pages 37-48
    Introduction
    Lactic acid bacteria (LAB) are a heterogeneous group of gram-positive and catalase negative bacteria that produce lactic acid during fermentation of carbohydrates. These probiotic bacteria with the ability to produce industrial valuable biopolymers have a significant impact on the improvement of taste and texture of dairy products. A number of methods have been introduced to screen and identify bacteria. Among different methods, some are less reliable and some are expensive. Introduction of a reliable, cost-effective and time-saving method to identify bacteria is of great importance.
    Materials And Methods
    In order to identify milk probiotic LAB, donkey's milk microbiota was investigated. LAB was identified and characterized with basic microbiological methods as well as Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). Principle Component Analysis and cluster analysis were used to validate the FTIR data.
    Results
    The results of this experiment showed that LAB isolates were mostly belonging to either Enterococcus faecalis or Streptococcus devriesei species. Furthermore, PCA and cluster analysis confirmed that FTIR data are reliable to identify LAB genera and species from milk.
    Conclusion
    It is recommended to use FTIR method for mass screening of LAB from different sources before applying other complex and expensive methods such as DNA sequencing. The FTIR is a cost-effective and quick method that could distinguish bacteria at the genus and even species level. Two bacteria species were found and confirmed by both culture-dependent and FTIR methods and one of which Streptococcus devriesei is being introduced for the first time in Iran.
  • H. Bagheri, Z. Graili, M. Kashaninejad Pages 49-58
    Introduction
    Regarding the increase of hydrocolloids application in food industry and high price of commercial gums, the use of local hydrocolloids might be considered quite important. Therefore the study of local gums and its comparison with the commercial gums in different operations in industry might be considered essential.
    Materials And Methods
    In this research, the rheological behavior and apparent viscosity of Qoudomeh shahri gum was investigated at four different concentrations (0.5-2%), temperatures (30–40°C with 5 degree intervals), and rotational speeds (up to 200 rpm) and was compared with commercial Xanthan gum and also for modeling and fitting the experimental data tow Power law and Bingham models were applied.
    Results
    The results showed that by increasing the temperature and rotational speed the apparent viscosity of both gums decreased and by increasing the concentration of both gums the apparent viscosity increased. Consistency index in Qodumeh shahri gum solutions was lower than Xanthan gum solutions and in a constant concentration, the Xanthan gum solution has a higher consistency index. Evaluation of the rheological models showed that the power law model described the rheological behavior of the xanthan solutions with high determination coefficients, R2 and low SE, while the Bingham model described the rheological behavior of the Qodumeh shahri solutions with high determination coefficients, R2 and low SE.
    Conclusion
    The rheological characteristic of Qodumeh shahri gum is quite similar to commercial xanthan gum, therefore this gum might be applied as a commercial xanthan gum.
  • M. K. Dastgheib Beheshti, N. Afra, S. Sekhavatizadeh Pages 59-74
    Introduction
    Kefir is among the probiotic fermented beverages that has been taken into consideration by people since the past. The health effects of this product include decreasing blood cholesterol, improving digestion, preventing gastrointestinal diseases. This study attempts to improve the quality of this product by using alginate gum and transgulataminase enzyme and investigate the physicochemical characteristics of the product.
    Materials And Methods
    Initially different concentrations of alginate and transgulataminase were selected in such a way that the sums of two stabilizers became 0.1 percent in the formulation. Evaluations concerned with pH, acidity, viscosity, organoleptic analysis and color were conducted on the first, seventh, fourteenth and twenty first days and free fatty acid profile measurement was carried out at the end of the maintenance phase.
    Results
    The results of this study indicated that transglutaminase enzyme caused an improvement in the texture of the product but did not affect the pH of the product and the sample containing 0.1 % of alginate had the lowest pH. Special sensory test results showed that the simultaneous consumption of alginate with transglutaminase was effective in the establishment and maintenance of the taste. The predominant fatty acid was palmitic acid and different concentrations of alginate and transglutaminase did not affect the free fatty acid profile.
    Conclusion
    The combination of transglutaminase with alginate gum could be effective in the improvement of sensory characteristics of kefir.
  • N. Heydari, M. Kashef Pages 75-84
    Introduction
    Rowing is one of the oldest sports and its competition has been held every four years at the Olympic games and is considered as one of the greatest world championship. The aim of this study is to investigate the effect of acute beta-alanine supplementation on the Tmax, record of 6 minutes on rowing ergo-meter and Vo2max and blood lactate responses in the Iranian national team members of rowing.
    Materials And Methods
    15 elite male rowers (age: 22.5 ± 4.9, Height: 186.8 ±8.3cm, weight: 80.3 ± 4.9 kg body fat: 8.8± 2.7 percent) voluntarily participated in this study. Rowers were in training camp and preparing for competetion. The subjects were randomly divided into two groups: placebo (control) and supplement groups (experimental). Subjects were supplemented every 4 hours, 3 hours and 2 hours with10 mg per kg of body weight with betaalanine or placebo (glucose) in a cross-over design before the 6-minute and Tmax test on rowing ergo-meter with free rhythm. Tests concerned with rowing ergometer and Tmax and blood lactate before and after 6 minutes test were carried out. Independent t-test and SPANOVA were used for statistical analyses.
    Results
    The results did not show differences among the groups for all the variables (p>0.05), except, Tmax that increased significantly in beta-alanine group. This study showed that acute beta-alanine administration could increase Tmax significantly.
    Conclusion
    According to the results, beta-alanine supplementation could improve rower’s record and postpone their fatigue and improve rower’s stamina to increase the time for exhaustion.
  • H. Rostamabadi, H. Jooyandeh, M. Hojjati Pages 85-96
    Introduction
    Nowadays, the growing demands for low fat foods consumption has resulted in more intensive researches on the preparation of these foods that resemble the original products. The aim of the present study is to optimize the formulation of the ultrafiltrated lowfat Iranian white cheese using fat replacers.
    Materials And Methods
    The experiments were planned on the basis of 3-level-3-factor boxBehnken design throughout Response Surface Methodology. The fat content (3-10%), Persian gum (0-0.2%) and almond gum (0-0.2%) were considered as independent variables and texture characteristics of the cheese samples were regarded as responses.
    Results
    The results indicated that as the amounts of fat (p
    Conclusion
    Response surface optimization showed that desired rheological and textural properties for low-fat Iranian UF-Feta cheese were obtainable using 10% fat, 0.2 Persian gum and 0.14% almond gum. Based on the optimization results, it was revealed that textural defect related to fat reduction might be improved by using local gums, such as Persian and almond gums, in cheese formulation.
  • A. Emamifar Pages 97-114
    Introduction
    Strawberry is a perishable fruit, vulnerable to mechanical damage, microbial spoilage and physiological disorders. Temperature of field and heat of respiration are two important factors affecting the postharvest quality of many fruits. The fruits must be cooled after the harvest in order to improve the quality and shelf-life of the product. The purpose of this experiment is to evaluate the effects of precooling on the microbial and physicochemical properties of two strawberry cultivars during storage.
    Materials And Methods
    Immediately after harvesting and packaging of strawberries “Queen Elisa and Kurdistan”, half of the packed was put in the field and the other half was subjected to the precooler. Finaly all of them, were transferred to the cold storage (1 oC, 90% RH). Microbial stability, physiochemical characteristics (weight loss, ascorbic acid, anthocyanin, total phenol contents, antioxidant capacity, titratable acidity, total soluble solids and pH) of precooled and non-precooled strawberries were evaluated every 4 days after harvesting up to 20 days of storage. This experiment was performed in a completely randomized design.
    Results
    Precooled strawberries significantly showed lower microbial load, weight loss and destruction of ascorbic acid than that of non-precooled fruits up to 20 days of storage (p
    Conclusion
    Application of precooling technique in Queen Elisa strawberry cultivar as compared to Kurdistan strawberry cultivar was significantly more effective in reducing the microbial load, weight loss and loss of biochemical characteristics.
  • M. Jafari, F. Sadeghi, S. M. Seyedain Ardabili, G. Najafian Pages 115-127
    Introduction
    Wheat is the only grain that due to its nature containing gluten has important application in the production of various type of bread. Wheat quality and the bread produced have direct and positive correlation with environmental factors. Applications of organic matters on land have improved the quality of wheat, dough and the bread produced.
    Materials And Methods
    This study was conducted with five fertilizer treatments on the spring wheat in Mahidasht Research Station of Kermanshah in the year 2013. The rheological and extensographic evaluations of dough as well as tests concerned with the quality and size of produced Barbary and Baguette breads regarding staling and sensory evaluation after 1st , 2nd and 5th days of baking were carried out.
    Results
    Combined treatments of organic and chemical fertilizers produced higher quality bread. This was concerned with flavour, volume and staling of bread produced as compared to the control.
    Conclusion
    The results of this study indicated that high quality of flour and bread were produced as the result of chemical and organic fertilizers treatments. The mentioned treatment produced maximum amount of gluten in the wheat, improved the rheological properties of dough and bread volume. The other roles of the treatment were sustainable agriculture cycle, conservation of fertile land and production of healthy and natural products.