فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 81، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضوانه الوندی* ، ایرج حریرچی، ژاله عبدی، الهام عبدالمالکی، حسین میرزایی، مهشاد گوهری مهر، الهام احمدنژاد صفحات 64-70
    مقدمه
    بخشی از هزینه های هر خانوار در هر کشور صرف دریافت خدمات سلامت می شود. این مقاله با هدف بررسی روند و سهم هزینه های سلامت خانوارهای شهری و روستایی از هزینه های کل خالص و تاثیر احتمالی اجرای طرح تحول سلامت بر روند این هزینه ها در فاصله سال های 1388 تا 1395 به انجام رسید.
    روش کار
    در این مطالعه از داده های هزینه-درآمد خانوارها، جمع آوری شده توسط مرکز آمار ایران، استفاده شد؛ تعداد خانوارها در هر سال تقریبا معادل 38هزار است. از متوسط سالانه هزینه های پرداخت از جیب و نسبت هزینه های خیلی ضروری و ضروری به کل هزینه های خالص سالانه خانوارها برای بررسی روند هزینه های سلامت استفاده شد.
    یافته ها
    روند پرداخت از جیب خانوارهای شهری و روستایی در ایران با کاهش بسیار کندی همراه بوده، و متوسط نسبت هزینه های سلامت به کل هزینه های خانوارهای شهری و روستایی طی سال های مورد بررسی در خانوارهای دهکهای دهم و اول به ترتیب 26% و 3/1% و در کل جمعیت 7% بود. تفاوت پرداخت از جیب خانوارهای دهک های اول و دهم شهری و روستایی در سال 95 به ترتیب 29, 942, 534 و 15, 441, 113ریال بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشانگر تفاوت قابل توجه پرداخت های خانوارهای فقیر و ثروتمند برای دریافت خدمات سلامت است؛ هرچند روند کلی هزینه های سلامت در خانوارها طی این سال ها ثابت بوده است. علیرغم پوشش همگانی بالای بیمه در ایران، همچنان تفاوت چشمگیری در هزینه های سلامت مشاهده می شود، اما به طور کلی مقادیر خالص پرداخت برای هزینه های سلامت در ایران در میان تمامی دهک ها نسبت به سایر هزینه ها پایین تر است.
    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، پرداخت از جیب، دهک های هزینه ای
  • حانیه سادات سجادی، معصومه حسینی *، آرزو دهقانی، رحیم خدایاری، حامد زندیان، سیده سنا حسینی صفحات 71-88
     
    مقدمه
    طرح تحول سلامت از جمله مهم ترین تلاش های دولت ایران برای ارائه پوشش همگانی سلامت است. با توجه به نقش مهم این طرح در عملکرد نظام سلامت، مطالعه حاضر با هدف تحلیل سیاست گذاری طرح تحول سلامت در حوزه درمان کشور انجام شد.
    روش کار
    برای تحلیل کیفی سیاست، از چارچوب مثلث سیاست گذاری والت و گیلسون و جریان های چندگانه کینگدان استفاده شد. ذینفعان مختلف سیاست گذاری طرح تحول سلامت و تمام اسناد سیاسی جامعه مورد مطالعه را تشکیل دادند. روش نمونه گیری، هدفمند و گلوله برفی بود. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و تحلیل مستندات جمع آوری، و با روش تحلیل چارچوب در نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.
    یافته ها
    پنج گروه عوامل قانونی، سیاسی، اقتصادی-اجتماعی، بین المللی، و مشکلات حوزه سلامت عوامل زمینه ای سیاست گذاری طرح تحول سلامت در حوزه درمان بودند. مشکلات حوزه درمان، اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها و تغییر دولت، پنجره فرصت سیاست گذاری طرح را گشود. استفاده از شواهد، توجه به اسناد بالادستی، تحلیل موقعیت، جلب نظر مدیران ارشد سیاسی، نگاه همزمان به تنظیم برنامه های حوزه های مختلف ارائه دهنده خدمات سلامت، و اولویت مدیریت بحران در خدمات درمانی دولتی قوت ها، و استفاده از رویکرد بالا به پایین در برنامه ریزی، نادیده گرفتن برخی ذینفعان، و عدم توجه به هماهنگی حوزه های بهداشت و درمان نقاط قابل اصلاح فرایند سیاست گذاری طرح را تشکیل دادند. بیشتر مداخلات طرح با هدف حفاظت مالی انجام شد.
    نتیجه گیری
    گام های بعدی تحول مستلزم تدوین نقشه راه با توجه به اولویت های سلامت، مصرف صحیح منابع، و تعامل سازنده ذینفعان برای ایجاد تغییر پایدار و هدفمند می باشد. اجرای این برنامه به پایدارکردن تامین و اختصاص به هنگام منابع مالی بخش سلامت نیاز دارد.
    کلیدواژگان: تحول سلامت، نظام سلامت، تحلیل سیاست، خدمات درمانی، سیاست گذاری سلامت
  • محمدرضا قیوم زاده، آرش رشیدیان*، فرید ابوالحسنی، الهام رشیدیان ، محمدرضا سلمانی، سپیده صمیمی صفحات 89-99
     
    مقدمه
    مطالعه کیفی حاضر با هدف شناسایی موانع و تسهیل کننده های ارائه خدمت در پایگاه های سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسید.
    روش مطالعه: برای انجام این مطالعه با کارشناسان مصاحبه به عمل آمد، پیاده سازی انجام شد، و نمایه سازی روی تمامی مصاحبه ها صورت گرفت. تمامی افراد و موضوعات کدگذاری شده و متعاقبا، جدول مربوط به نمودارها تکمیل گردید. سپس بر اساس فرم ساختار مفهومی، نمایه سازی انجام، و داده ها تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    دیدگاه شرکت کندگان نسبت به تجربه مثبت بود. مهم ترین تسهیل کننده ها، استقبال بخش خصوصی، اشتغال زایی، دستورالعمل های شفاف،اعتبارات مشخص جهت پرداخت، و تجربیات سایر کشورها بود. عمده ترین موانع، نامناسب بودن فضای فیزیکی، کمبود نیروی انسانی، عدم استقرار پزشک، فرسوده بودن تجهیزات، تاخیر در پرداخت به موسسین، حقوق ناکافی پرسنل، نظارت های سختگیرانه ناظران ستادی، توجه به کمیت به جای کیفیت خدمات، قوانین دست و پا گیر بیمه، و مالیات بود.
    نتیجه گیری
    سیاست کوچک کردن دولت، واگذاری خدمات به بخش خصوصی، و نظارت سیستم دولتی سبب شکل گیری نگرش مثبت در مدیران نسبت به پایگاه های مشارکتی شده ، و از سویی دیگر عدم کارایی پرسنل دولتی به راه اندازی موفقیت آمیز پایگاه های مشارکتی انجامیده است. محدودیت های مالی و اداری در خرید، ساخت، و تعمیر ساختمان های دولتی و نیز کاهش ظرفیت استخدامی از دلایل واگذاری پایگاه های مشارکتی است. همچنین، نیروهای شاغل در پایگاه ها از عدم امنیت شغلی و حقوق پایین شکایت داشتند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، پایگاه مشارکتی، موانع ارائه خدمت، تسهیل کننده های ارائه خدمت
  • مهدیه رضاقلی زاده* ، مجید آقایی صفحات 100-113
     
    مقدمه
    با توجه به این که خدمات بهداشتی-درمانی مناسب یکی از زیربناهای مهم هر کشور در فرآیند توسعه است، در دسترس بودن متوازن و متعادل امکانات و تجهیزات بخش سلامت در نواحی مختلف جغرافیایی کشور دارای اهمیت فراوانی می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر با تکیه بر مدل های پانل و استفاده از تخمین زن های اثرات ثابت و تصادفی، رابطه میان مخارج سلامت و رشد اقتصادی استان های مختلف ایران را در فاصله سال های 1383 تا 1394 مورد بررسی قرار داد. جامعه آماری تحقیق، تمامی استان های کشور بودند که طبق شاخص وزارت صنعت، معدن، و تجارت، به سه دسته توسعه یافته، کمتر توسعه یافته، و توسعه نیافته تقسیم می شوند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مخارج بخش سلامت تاثیری مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی هر سه گروه از استان ها داشته است. البته، تاثیر این مخارج بر رشد اقتصادی استان های توسعه یافته بیشتر از دو گروه دیگر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، بخشی از شکاف توسعه ای موجود میان سه گروه مختلف از استان ها را می توان بر اساس شکاف موجود در مخارج بخش سلامت آنها توضیح داد.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، رشد اقتصادی، استان های توسعه یافته، کمتر توسعه یافته، و توسعه نیافته، مدل پانل دیتا
  • احمد صادقی، پیوند باستانی، امید براتی *، داود دانش جعفری، مسعود اعتمادیان صفحات 114-121
     
    مقدمه
    در سال های اخیر مشارکت های دولتی-خصوصی برای اصلاحات سازنده بخش بهداشت و درمان در بسیاری از کشورها به کار گرفته شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تجارب کشورهای منتخب در خصوص استفاده از مشارکت های دولتی-خصوصی در ارائه خدمات بیمارستانی انجام شد.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نوع تطبیقی-کاربردی بوده و در سال 1394 انجام شد. برای گردآوری داده ها از پایگاه های اطلاعاتی معتبر و سایر منابع مرتبط در زمینه مشارکت بخش خصوصی در خدمات بیمارستانی استفاده شد. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و کشورهای استرالیا، لسوتو، پرتغال، اسپانیا، کانادا، برزیل، انگلیس و ترکیه، که دارای تجارب موفق در زمینه به کارگیری PPP در خدمات بیمارستانی بوده اند، جهت ورود به مطالعه انتخاب شدند. همچنین، تنها تجربه ایران نیز در این زمینه مورد بررسی قرارگرفت. یافته های به دست آمده در قالب جدول تطبیقی مورد مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که مواردی از قبیل نحوه تامین مالی پروژه، ساخت و ساز، بهره برداری، نگهداری، مدیریت، ارائه خدمات بالینی و غیربالینی، و ساختار پرداخت در الگوهای مشارکتی می تواند از کشوری به کشور دیگر تغییر کند.
    نتیجه گیری
    در کشورهای مورد مطالعه تجارب موفقی در زمینه بکارگیری PPP در ارائه خدمات بیمارستانی مشاهده شده است. با بهره گیری از تجارب کشورهای موفق و بومی سازی الگوهای مشارکتی می توان تحول خوبی در بخش سلامت کشور ایجاد کرده، زمینه را برای توسعه و ارتقای این مدل فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مشارکت دولتی- خصوصی، خدمات بیمارستانی، مطالعه تطبیقی، کشورهای منتخب، ایران
  • علی وفایی نجار، رقیه بایرامی* صفحات 122-129
     
    مقدمه
    در ایران بیمه روستایی به منظور توسعه عدالت اجتماعی، طراحی واجرا گردیده است؛ به همین جهت شناسایی چالش های آن برای بهبود بخش سلامت ضروری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفی چالش های بیمه روستایی در استان خراسان رضوی انجام پذیرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی و به روش آنالیز محتوای قراردادی در سال 1394 در خراسان رضوی انجام گرفت. هجده نفر از مدیران، سیاستگذاران، پزشکان خانواده و بیمه گذاران روستایی این حوزه با نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به حد اشباع داده ها، انتخاب شدند. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، داده ها به روش تحلیل محتوی با نرم افزار MAXQDA 3 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها، دو درون مایه اصلی مشتمل بر چالش های مدیریتی نظام بیمه روستایی (ناکارامدی مدیریت مالی اعتبارات، جامع نبودن قوانین، اجرای ناکامل دستورالعمل ها و نقص در نظام مدیریت اطلاعات سلامت) و چالش های فرهنگی (بستر فرهنگی نامناسب و عدم رعایت نظام ارجاع) استخراج شد. هر کدام از طبقات شامل چندین زیرطبقه بود.
    نتیجه گیری
    ناکارامدی مدیریت مالی اعتبارات، نبود دستورالعمل های جامع، نقص در مدیریت اطلاعات سلامت و بستر فرهنگی نامناسب ارائه دهندگان خدمات و بیمه گذاران از چالش های نظام بیمه روستایی است. از آن جا که نظام بیمه روستایی نقش کلیدی در موفقیت سیاست پزشک خانواده و گسترش عدالت اجتماعی دارد، لازم است با بهره گیری از نتایج این مطالعه نسبت به رفع مسائل و چالش های بیمه روستایی اقدام شود.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، بیمه روستایی، ارزیابی، چالش ها، ایران
  • سامان کاهن، رویا دارابی* صفحات 130-138
     
    مقدمه
    بررسی هزینه های بیمارستان و تعیین تخت-روز بیمار، از جمله نیازهای مدیران بهداشتی و درمانی است. هدف از انجام مطالعه حاضر محاسبه بهای تمام شده تخت-روز بخش مراقبت های ویژه بیمارستان خیریه دکتر سپیر تهران به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت، و مقایسه آن با تعرفه مصوب وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی است.
    روش کار
    نوع پژوهش کاربردی، و ابزار گردآوری داده ها، کتابخانه‏ای و میدانی بود. جامعه آماری متشکل از هزینه های موجود در صورت های مالی بیمارستان و پرونده های بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بود. تعیین بهای تمام شده تخت-روز بخش مراقبت های ویژه در سال1393 به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت و با به کارگیری نرم افزار اکسل 2007 انجام شد.
    یافته ها
    بهای تمام شده خدمات بخش مراقبت های ویژه بالغ بر 13, 416, 075, 195ریال محاسبه گردید، که 33% از آن را دستمزد مستقیم و 67% را هزینه های سربار تشکیل می دهند. همچنین، بهای تمام شده تخت-روز بیمار به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت مبلغ 5, 250, 910 ریال می باشد.
    نتیجه گیری
    علت مهم تفاوت میان بهای تمام شده در این تحقیق با پژوهش های دیگر، تعداد بیماران بستری، تخت-روز اشغالی، و میزان هزینه های صورت گرفته در بیمارستان است. همچنین مشخص شد بهای تمام شده تخت-روز بیشتر از نرخ تعرفه مصوب می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان خیریه دکتر سپیر، بخش مراقبت های ویژه، تخت-روز
  • آقای جواد برزگری، آیدین آرین خصال* ، زینب معین فر، فرید ابوالحسنی صفحات 139-146
     
    مقدمه
    کاهش بار جهانی بیماری های غیرواگیر یک اولویت و ضرورت برای توسعه پایدار است. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل موثر بر حفظ خدمت گیران در واحدهای پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر بود.
    روش کار
    پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، در سال 1394 روی 418 نفر از مراجعین واحدهای پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت جنوب تهران انجام شد؛ شرکت کنندگان با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. داده های ثبت شده مورد تحلیل توصیفی و رگرسیون قرار گرفتند، و با تماس تلفنی، سطح رضایت از خدمات بررسی شد.
    یافته ها
    حدود دو سوم شرکت کنندگان زن بودند. نزدیک به نیمی از خدمت گیران بیسواد یا با تحصیلات ابتدایی بوده، تنها 6% سطح تحصیلات بالاتر از دیپلم داشتند. همچنین، 94% خدمت گیران از خدمات راضی بودند. ارتباط مستقیم و مثبتی میان دفعات ویزیت در مدت زمان تحت نظر بودن و دفعات تماس در همان مدت مشاهده شد (r=0. 53, P <0. 001). مدت تحت نظر بودن با حفظ خدمت گیران ارتباط معنی دار داشت. (P=0. 004, OR=1. 002) مدت زمان تحت نظر بودن بیمار، دفعات پیگیری از سوی مرکز بهداشت، و دفعات ویزیت در مدت زمان تحت نظر بودن در افرادی که پرونده فعال داشتند به طور معنی داری بیشتر از افراد غیرفعال بود (P <0. 001).
    نتیجه گیری
    علی رغم این که دفعات ویزیت و تماس در مدت تحت نظر بودن با دفعات مراجعه و پرونده فعال افراد ارتباط دارد، باعث وفاداری بیشتر مشتریان نیز می شود؛ رضایت صرف از خدمات دلیل حفظ مراجعان نیست.
    کلیدواژگان: حفظ مشتری، پیشگیری از بیماری های غیرواگیر، بیماری های غیرواگیر، غربالگری، ایران
  • علی اکبر حق دوست، محسن اسدی لاری، ایرج حریرچی، الهام احمدنژاد* صفحات 147-152

    با هماهنگی دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، نشست منطقه ای تدوین نقشه راه پوشش همگانی سلامت با حضور نمایندگان ارشد کشورهای منطقه (وزیر بهداشت، معاون، و قائم مقام وزیر بهداشت) در تاریخ 12 تا 14 شهریور در شهر صلاله عمان برگزار شد. در این جلسه، مقامات سایر ارگان های مستقل و مرتبط نیز حضور داشتند. هدف از نشست، بحث پیرامون روش های تقویت نظام های سلامت برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت بود، و در نهایت تمامی کشورهای منطقه با امضای تفاهم نامه ای متعهد به حرکت به سمت اهداف پوشش همگانی سلامت شدند. در این نشست، جایگاه ایران در دستیابی به اهداف مذکور از منظر خاصی بررسی شد و سخنرانان در تمامی مباحث مثال هایی از ایران ارائه دادند؛ مهم ترین این اقدامات عبارت بودند از: تجربه موفق چهار دهه مراقبت های اولیه و استقرار نظام شبکه، اقدام برای حفاظت مالی از خدمات سلامت، تدوین برنامه هایی برای گسترش پوشش خدمات به کل جمعیت، و اجرای برنامه جامع بیمه همگانی سلامت. البته به نظر می رسد شناسایی و رفع نقص ها و محدودیت های موجود در برنامه های کشوری امری ضروری باشد؛ مهم ترین این موارد عبارتند از: تدوام پایداری منابع مالی، ارتقای کارایی تخصصی و تکنیکی، ارائه راهکارهای عملی برای کاهش هزینه ها، توجه به کیفیت ارائه خدمات سلامت، پوشش موثر خدمات، تولیت مناسب ارائه خدمات سلامت، استقرار نظام ثبت، تقویت نظام اطلاعاتی سلامت، و توجه به توزیع مناسب نیروی کار در حوزه سلامت.
|
  • Rezvaneh Alvandi *, Iraj Harirchi , Zhaleh Abdi, Elham Abdalmaleki , Hossein Mirzaei , Mahshad Goharimehr, Elham Ahmadnezhad * Pages 64-70
     
    Background
    A significant portion of household’s expenses is allocated to health services. This study aimed to investigate the share of health expenditure in total households’ expenditure during 2009 - 2016 and capture the changing patterns of health expenditure associated to the implantation of the Health Transformation Plan.
    Methods
    The study relied on data from the Household, Expenditure and Income survey, which the sample size is about 38000 households per year. The average annual out-of-pocket (OOP) expenses paid by households as well as the ratio of necessary expenditure in total consumption expenditure were calculated in order to study the trend of health expenditure.
    Results
    Out of pocket payment among all households has a slow decreasing trend. The ratio of health expenditure to total consumption expenditure in the 10th and 1st declines of urban and rural population was 26% and 1.3%, respectively; the national level was 7% in this period. The difference in OOP between the 1st and 10th decline in urban and rural households was 29942534 Rials and 15441113 Rials, respectively in 2016.
    Conclusions
    The results indicate that there is a considerable difference between OOP paid by the poorest and the richest households. However, the share of health expenditure in total households’ expenditure was almost stable during these years. Despite, the increased coverage of universal health insurance in recent years, the difference between health expenditures among income groups is almost considerable. Nevertheless, health expenditure represents a lower share of total households’ expenditure compared with other expenditures among all expenditure deciles.
    Keywords: Health Transformation Plan, Out of Pocket Payment, Expenditure Deciles
  • Masoumeh hosseini* , Arezo Dehghani , Rahim Khodayari , Hamed Zandiyan Pages 71-88
     
    Background
    Health Transformation Plan (HTP) is the most important effort done in Iran to achieve Universal Health Coverage. This study aimed to conduct a policy analysis of HTP in therapeutic services in Iran.
    Methods
    To qualitative analysis of HTP, Walt and Gilson’s Policy triangle and Kingdon’s multiple streams were employed. Data was collected through key informant interviews with stakeholders as well as a review of relevant documents and was analyzed using framework analysis. MAXQDA software was used.
    Results
    Legal, political, socioeconomic, international factors, and health system problems were the main factors triggering HTP. Challenges of therapeutic services implementing the second phase of the subsidy program and change of the government opened the political window of opportunity. The main strengths in HTP policy making process were using evidence, aligning with upstream documents, analyzing the situation, attracting the views of senior political leaders, planning simultaneously in different areas of the health service delivery, and prioritizing the urgent problems. Using a “top-down” approach in planning, ignoring some stakeholders, and the lack of coordination between the two areas of health service delivery were identified as weaknesses. The main objective of the HTP interventions was increasing the financial risk protection.
    Conclusions
    Developing a master plan based on health priorities, the efficient way of resource use and constructive collaboration with relevant stakeholders is needed to make sustainable and purposeful change in next steps of HTP. The implementation of this plan undoubtedly will require sustained financing and on-time resource allocation
    Keywords: Health Reform, Health System, Policy Analysis, Therapeutic Services, Health Policy Making
  • Mohammad Reza Ghayoom Zade , Arash Rashidian , Farid Abolhassani, Elham Rashidian *, Mohammad Reza Salmani, Sepideh Samimi Pages 89-99
    Background
    This study is a qualitative study that was conducted at Tehran University of Medical Sciences with the aim of identifying obstacles and facilitators of providing services at participatory sites covered by Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    Experts were interviewed, the implementation was carried out, and the indexing process was performed on all interviews. All coding subjects and topics as well as the charts table were completed. Then, based on the conceptual structure form, indexing and data analysis were done.
    Results
    The process was positive toward the experience. The most important facilitators were the private sector, job creation, transparent guidelines, specific credits for payments, and experiences from other countries. Some of the main obstacles were inadequate physical space, shortage of manpower, lack of physician placement, weariness of equipment, delayed payments to founders, insufficient salaries for staff, strict supervision of staff oversight and attention to quantity rather than service quality, insurance and taxes.
    Conclusions
    The policy of small government, the privatization of services to the private sector, and supervision by the state system has led to a positive attitude of managers towards participatory bases. In addition, the ineffectiveness of government personnel from other countries has led to the creation of participatory bases successfully. The financial and administrative constraints in purchasing, constructing, and repairing state civil-engineering units and reducing employment capacity are also due to the transfer of participatory bases. Furthermore, bases were dissatisfied with low job security and low salaries.
    Keywords: Outsourcing, Participatory Basis, Barriers to Service Delivery, Facilitators of Service Delivery
  • Mahdieh Rezagholizadeh *, Majid Aghaei Pages 100-113
     
    Background
    According to the role of appropriate health care services in the process of economic development in each country, the availability of balanced health facilities in different geographical areas of the country is very important.
    Methods
    Hence, in this study, the relationship between health expenditure and economic growth in Iran’s provinces in the time period of 2004 - 2015 is investigated based on the panel models and using fixed and random effect estimators. The underlying provinces are divided into three groups such as developed, less developed, and undeveloped, based on the Index of Ministry of Industry, Mining, and Trade.
    Results
    The results indicate that health expenditure has the positive and significant effect on economic growth in all provinces, however, this effect in developed provinces are more than two other groups.
    Conclusions
    Therefore, a part of the existence gap between three groups of the provinces could be explained by the gap in health expenditure.
    Keywords: Keywords: Health Expenditure, Economic Growth, Developed, Less Developed, Undeveloped Provinces, Panel Data Please
  • Ahmad Sadeghi , Peivand Bastani , Omid Barati *, Davood Daneshjafari , Masoud Etemadian Pages 114-121
     
    Background
    Public-private partnerships (PPPs) have been constructively considered in recent years to reform health sectors in many countries. This study was conducted to review the experiences of selected countries in the use of PPP in the provision of hospital services.
    Methods
    This study was a comparative-applied type study conducted in 2015. To collect data, valid databases and other related resources in the field of the private-sector partnership in hospital services were employed. Purposive sampling was used to choose countries such as Australia, Lesotho, Portugal, Spain, Canada, Brazil, UK, and Turkey, which had successful experiences in the field of application of the PPP in hospital services for inclusion in the study. Likewise, the only experience of Iranians in this field was reviewed. The results obtained from each country were compared in a comparative table.
    Results
    The findings of this study showed that items such as financing, construction, operation, maintenance, management, provision of clinical and non-clinical services, and payment structure in different PPP models can be variable from country to country.
    Conclusions
    In the studied countries, successful experiences in the use of PPP, in the provision of hospital services were observed. By utilizing the experiences of successful countries and localization of participatory patterns, a good development in the health sector can be created and provide a background for the development and promotion of this model
    Keywords: Public-Private Partnership, Hospital Services, Comparative Study, Selected Countries, Iran
  • Ali Vafaee Najar , Roghieh Bayrami * Pages 122-129
     
    Background
    Rural insurance has been designed and implemented in our country to develop social justice. In the health system, identifying its challenges to improve and implement reforms is essential. The present study aimed to assess the quality of rural insurance challenges in Khorasan Razavi Province.
    Methods
    This study was conducted with a qualitative approach and a content analysis method in 2015 in Mashhad. Eighteen managers, policy makers, family physicians, and insurers who were selected by targeted sampling until data saturation were reached. After conducting the interviews, data were analyzed through conventional content analysis approach using the MAXQDA software version 10.
    Results
    Data analysis consists of two main themes including: Management challenges of the rural insurance system (Inefficient financial management of credits, non-comprehensive rules, inadequate implementation of guidelines, and deficiencies in the health information management system), and cultural challenges (lack of referral system observance and inappropriate cultural context). Each category contained several subcategories.
    Conclusions
    Inefficient financial management of credits, lack of comprehensive guidelines, lack of information management and inappropriate cultural context of providers are essential challenges of rural insurance challenges in Mashhad. Since the rural insurance system plays a key role in the success of family physician policy and the development of social justice, it is necessary to use the results of this study to solve the problems and challenges of rural insurance
    Keywords: Family Physician, Rural Insurance, Qualitative Study, Iran
  • Saman Kahen , Roya Darabi * Pages 130-138
     
    Background
    The cost of the hospital and the determination of the patient’s bed-day are in accordance with the needs of health and medical managers. The purpose of this study was to calculate the cost of bed-day of the intensive care unit (ICU) of Dr. Sapir Charity Hospital in Activity-Based Costing Method and compare it with the tariffs approved by the Ministry of Health and Medical Education.
    Methods
    The type of research is applied and data collection tool is library and field. The statistical society is the cost of the financial statements of the hospital and the cases of patients admitted to the intensive care unit. Determination of the cost of the day of the ICU in 2014 was calculated using the Activity-Based Costing Method, and Microsoft Excel 2007 software.
    Results
    The calculations show that the cost of ICU services is 13416075195 Rials, in which direct wages cost and overhead costs are 33% and 67%, respectively. Also, the patient’s bed-day cost, by the Activity-Based Costing Method, 5250910 Rials.
    Conclusions
    The main reason for the difference in calculating the cost of the study in relation to the various studies is the number of hospitalized patients, the occupational day, and the amount of costs incurred in the hospital. It was found that the cost of the flat day is higher than the approved tariff.
    Keywords: Dr. Sapir Charity Hospital, ICU, Bed-Day
  • Javad Barzegari , Aidin Arian khesal* , Zeinab Moinfar , Farid Abolhassani Pages 139-146
     
    Background
    Reducing the global burden of non-communicable diseases is a priority and a necessity for sustainable development. This study seeks to determine the factors affecting the maintenance of customers in the prevention and control units for noninvasive diseases.
    Methods
    In this descriptive-analytic study in 2014, 418 patients from non-communicable disease prevention and control units of Southern Tehran health center were selected through systematic random sampling. The data were analyzed by descriptive and regression analysis and the satisfaction level of the services was examined through telephone calls.
    Results
    About two thirds of the participants were female. Nearly half of customers were illiterate with an elementary education and only 6% were above a diploma. A total of 94% of customers were satisfied with the services. There was a direct positive correlation between the number of visits during the period of observation and the number of contacts during the period of observation (r = 0.53, P < 0.001). The duration of follow-up was significantly correlated with the maintenance of customers (P = 0.004, OR = 1.002). Duration of follow-up of the patient, number of follow-ups from the health center, and number of visits during follow-up in those who had active documents was significantly higher than that of whom had inactive documents (P < 0.001).
    Conclusions
    Despite the fact that the number of visits and number of calls during a follow-up is related to the number of referrals and their active records, which lead to greater customer loyalty, the mere satisfaction with services does not necessarily result in customer retention.
    Keywords: Customer Retention, Non-Communicable Disease Prevention, Non-Communicable Diseases, Screening, Iran
  • Ali Akbar Haghdoost , Mohsen Asadi, Lari , Iraj Harirchi , Elham Ahmadnezhad * Pages 147-152

    With the Eastern Mediterranean Regional Office of World Health Organization co-ordination, a regional meeting was held with the subject of “development road to universal health coverage”, with the presence of senior representatives of member countries (health minister, undersecretary of health minister, and the successor of health minister), on September 2nd to 5th in Salaleh, Oman.
    In this meeting, the place of Iran had been considered special and in all of the topics, Iran had been an example stated by the lecturers.
    The most important efforts were as followed: (1) The experience of four decades of providing primary health care and the input of health network, (2) financial risk protection, (3) developing the integrated health coverage interventions, and (4) correcting Health Insurance Scheme program. However, it seems that with a careful and accurate manner, deficiencies and limitation in the UHC should be identified and addressed. Some of the most important are as follows: Sustainability of financial resources for health system, improve the allocative and technical efficiency, considering the effective coverage of interventions, proper governance of health services provision, establishment and enhancement of routine health system information, and considering the health workforce distributions.