فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 134، امرداد و شهریور 1398)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 134، امرداد و شهریور 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا کردی، رضا نوری، شفق ایزدپناه* صفحات 434-445
    زمینه و هدف

     نقش فعالیت بدنی در بهبود انواع سرطان مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تمرین هوازی بر سروتونین و گیرنده های نوع 3 و 7 ناحیه هیپوکامپ موش های افسرده مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش بررسی

     سی سر موش ماده نژاد بالب سی به طور تصادفی در 3 گروه 1) کنترل سالم، 2) کنترل سرطانی و 3) تمرین سرطانی قرار گرفتند. سرطان پستان با تزریق سلول MC4-L2 ایجاد گردید. افسردگی نمونه ها از آزمون شنای اجباری (FST) پیش و پس از اجرای پروتکل ورزشی استفاده شد. گروه تمرین سرطان، تمرینات هوازی را شش هفته و 5 بار در هفته با افزایش تدریجی شدت از 12 متر به 20 متر در دقیقه و زمان از 25 دقیقه تا 55 دقیقه انجام دادند.  48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، بافت هیپوکامپ موش ها استخراج و غلظت سروتونین (pg/ml) به روش الایزا و گیرنده های نوع سوم و هفتم آن به روش qRT- PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها

     میزان سروتونین در گروه تومور تمرین افزایش(0/001P=) یافت. بیان mRNA گیرنده های 5-HT3 و 5-HT7 به ترتیب (0/009= P) و (0/045= P)در اثر سرطان کاهش یافت، که پس از شش هفته تمرین هوازی تغییر معنا داری(0/689=P) و  (0/415=P)نشان ندادند. افسردگی در گروه تمرین سرطان به طور معنا داری کمتر از گروه کنترل سرطان بود (0/001P=).

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان داد شش هفته ورزش هوازی می تواند سروتونین هیپوکامپ را افزایش دهد و موجب کاهش افسردگی شود ولی بر  بیان گیرنده های سروتونینی نوع 3 و 7 هیپوکامپ موش های مبتلا به سرطان پستان اثر ندارد. پژوهش های بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، سرطان، سروتونین، گیرنده نوع 3 و 7 سروتونین، افسردگی
  • رحمان سوری*، محمد دارابی، کیا رنجبر، زهرا مصدق نیشابوری، اعظم رمضان خانی صفحات 446-460
    زمینه و هدف

     در میان گستره وسیع آدیپوکاین ها، اپلین به دلیل ارتباط با شاخص های ترکیب بدن مانند درصد چربی و شاخص های التهابی، به تازگی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین ورزشی ترکیبی (هوازی و قدرتی) بر سطوح اپلین، اینترلوکین-6 و پروتئین واکنشی-  Cدر مردان میانسال کم تحرک چاق بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه تجربی،30 مرد 48 تا 60 سال با میانگین قد 51/7±43/174 سانتی متر، میانگین وزن 26/5±53/93 کیلوگرم و شاخص توده بدن 81/0±88/30 کیلوگرم بر متر مربع انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه کنترل  (تعداد=15) و تمرین ترکیبی (تعداد= 15) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 12 هفته تمرین ترکیبی استقامتی و قدرتی بود. نمونه گیری خونی قبل و بعد از 12 هفته برای اندازه گیری اپلین، اینترلوکین-6، پروتئین واکنشی-  Cو شاخص مقاومت به انسولین انجام گرفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که برنامه تمرین ترکیبی می تواند موجب کاهش معنی دار شاخص توده بدن (002/0p=)، درصد چربی (001/0p=)، شاخص مقاومت به انسولین (019/0p=)، شاخص های التهابی اینترلوکین-6 (001/0p=)، پروتئین واکنشی-  C (023/0p=) و اپلین (001/0p=) و افزایش معنی دار حداکثر اکسیژن مصرفی (002/0p=) و یک تکرار بیشینه (001/0p=) شود.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، به نظر می رسد کاهش توده چربی بدن، بهبود مقاومت به انسولین و شاخصهای التهابی متعاقب 12 هفته تمرین ترکیبی بر کاهش سطوح اپلین تاثیرگذار بوده است.  

    کلیدواژگان: آپلین، اینترلوکین- 6، پروتئین واکنشی- C، تمرین ترکیبی، مردان چاق
  • حسین مرادی، سعیده شادمهری* صفحات 461-473
    مقدمه و هدف

     آپوپتوز نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی دیابت نوع 2 دارد. هدف از این تحقیق، تاثیر تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن شاخص های آپوپتوزی در عضله اسکلتی موش های دیابتی بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه تجربی، 60 سر رت نر ویستار با میانگین وزنی 20±220 گرم به طور تصادفی در 5 گروه شامل کنترل پایه، کنترل هشت هفته، دیابت، تمرین و دیابت-تمرین قرار گرفتند. در این مطالعه موش ها با استفاده از استرپتوزوتوسین به صورت تک دوز 50 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن و به صورت درون صفاقی دیابتی شدند. تمرین تناوبی با شدت 80-85 درصدVO2max ، 5 روز در هفته و به مدت 8 هفته اجرا گردید. میزان بیان ژن های کاسپاز-3 و Bcl2 به روش Real Time PCR اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0>P  استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین میانگین بیان ژن Bcl2 و کاسپاز-3 عضله اسکلتی موش های دیابتی در گروه های مختلف تفاوت وجود دارد (000/0P=). بیان ژن Bcl2 عضله اسکلتی در گروه تمرین (000/0P=) و تمرین- دیابت (048/0P=) نسبت به گروه دیابت به طور معنی داری بیشتر بود (000/0P=). همچنین بیان ژن کاسپاز-3 عضله اسکلتی در گروه تمرین و تمرین- دیابت نسبت به گروه دیابت به طور معنی داری کمتر بود (000/0P=).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دیابت با افزایش آپوپتوز عضله اسکلتی همراه است و تمرین تناوبی شدید می تواند به تنظیم سطح آپوپتوز در عضله اسکلتی طی دیابت کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کاسپاز-3، Bcl2، دیابت
  • فریده کیخسروی*، علی حسینی، قباد حسن پور، مهدی نورا صفحات 474-483
    زمینه و هدف

    دریافت کالری بالا و تحرک پایین منجر به افزایش وزن و بافت چربی می گردد. بافت چربی با ترشح برخی از آدیپوکین ها از قبیل ویسفاتین و واسپین نقش مهمی در مدیریت تعادل انرژی بر عهده دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی بر پروتئین واکنش دهنده- C (CRP)، واسپین و ویسفاتین مردان غیر ورزشکار بود.

    روش بررسی

    نمونه آماری این مطالعه نیمه تجربی، 30 نفر از دانشجویان پسر غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بود. جهت اندازه گیری سطوح سرمی CRP، واسپین و ویسفاتین در پیش آزمون، 7 سی سی خون از ناحیه آرنج راست تمامی آزمودنی ها در محل آزمایشگاه گرفته شد، سپس آزمودنی ها بر اساس توان هوازی به دو گروه تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تمرین هوازی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 45 دقیقه تمرینات هوازی را با شدت 50 تا 60 درصد ضربان قلب ذخیره ای انجام دادند. گروه کنترل در این مدت فقط فعالیت های روزمره خود را انجام می دادند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی مشابه با پیش آزمون 7 سی سی خون از ناحیه آرنج راست آزمودنی ها گرفته شد. تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق با استفاده از آزمون های اماری t مستقل و وابسته انجام شد (05/0≥p).

    یافته ها

    هشت هفته تمرین هوازی اثر معنی داری بر ویسفاتین (18/0 =p) مردان غیر ورزشکار ندارد با این وجود اثر معنی داری بر افزایش واسپین (001/0 =p) و کاهش CRP (01/0=p) مردان غیر ورزشکار دارد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هشت هفته تمرین هوازی دویدن با شدت 50 تا 60 درصد ضربان قلب ذخیره ای می تواند سطوح سرمی واسپین و CRP مردان غیر ورزشکار را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، واسپین، پروتئین واکنش دهنده- C، ویسفاتین، مردان
  • گلناز طاهری، مهرداد فتحی*، احسان میر صفحات 484-495
    مقدمه و هدف

    ارکسین یک پپتید ارکسیژنیک بوده و به صورت A و B در خون وجود دارد. نورون های ارکسین به چندین پیام سوخت و سازی که نشان دهنده وضعیت انرژی بدن هستند، پاسخ می دهند. این پژوهش به منظور تعیین اثر شش هفته تمرینات هوازی روی سطح سرمی ارکسین A، شاخص های مقاومت به انسولین و آنتروپومتریک زنان دارای اضافه وزن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش شبه تجربی، 24 زن دارای اضافه وزن و غیرفعال در دو گروه 12 نفری کنترل و تمرین قرار گرفتند. برنامه تمرین هوازی شامل تمرینات هوازی (با شدت 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره) بود. تمرینات به مدت شش هفته و هر هفته سه جلسه انجام شد.

    نتایج

    شش هفته تمرین هوازی باعث افزایش سطح سرمی ارکسین A، کاهش سطح سرمی انسولین، گلوکز، شاخص مقاومت به انسولین، وزن، نمایه توده بدن، نسبت دور کمر به لگن و درصد چربی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    شش هفته تمرین هوازی سبب افزایش سطح سرمی ارکسین A، کاهش مقاومت به انسولین و بهبود شاخص های آنتروپومتریک در زنان دارای اضافه وزن می شود.

    کلیدواژگان: ارکسین A، مقاومت به انسولین، تمرین
  • پریسا حجازی دینان*، پروانه شمسی پور، مریم حمیدیان صفحات 496-509
    زمینه و هدف

     اختلال نقص توجه- بیش فعالی مشکلات قابل توجهی را در عملکرد تحصیلی، شناختی، اجتماعی، هیجانی و رشدی ایجاد می کند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات حافظه کاری، حرکات ریتمیک و ترکیبی بر عملکرد حافظه کاری و توجه انتخابی کودکان با نقص توجه و بیش فعالی بود.
     

    روش

     مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود.24 نفر دانش آموز دختر از دانش آموزان مدرسه دخترانه ایمان در منطقه 6 شهر تهران با دامنه سنی 8 تا 12 سال انتخاب شدند. آزمودنی ها بر اساس پرسشنامه کانرز معلمان، مصاحبه بالینی و معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تمرین حافظه کاری، حرکات ریتمیک و ترکیبی (تمرینات حافظه کاری و حرکات ریتمیک) تقسیم شدند. شرکت کننده ها در 12 جلسه به مدت 30 دقیقه در تمرینات ویژه گروه مربوطه شرکت نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای استروپ (توجه انتخابی) و ان بک (حافظه کاری) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری گردید. برای تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه، تی همبسته و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری واریانس یک راهه برای مقایسه دو مولفه حافظه کاری (دقت/زمان پاسخ) آزمودنی ها در سه گروه آزمایشی نشان داد بین عملکرد سه گروه آزمایشی در هر دو مولفه دقت پاسخ و زمان پاسخ در پس آزمون، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>). نتایج آزمون t همبسته نشان داد میزان تغییرات ناشی از تمرینات ترکیبی در پس آزمون نسبت به پیش آزمون بر عملکرد حافظه کاری کودکان در مولفه زمان پاسخ (حافظه کاری) معنی دار نبود اما میزان تغییرات در مولفه دقت پاسخ (حافظه کاری) معنی دار بود (05/0p>). در مولفه زمان تداخل (توجه انتخابی)، آزمودنی هایی که تمرینات ترکیبی انجام داده بودند، نسبت به آزمودنی های گروه تمرینات حافظه کاری و ریتمیک پیشرفت بیشتری داشتند و گروه حرکات ریتمیک عملکرد ضعیف تری را در پس آزمون نشان داد (05/0p<).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت در برنامه ریزی های آموزشی برای این کودکان می توان از برنامه های ترکیبی حافظه کاری و ریتمیک جهت تقویت توجه انتخابی و حافظه کاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی-نقص توجه، توجه انتخابی، تمرینات ترکیبی، تمرینات حافظه کاری، حرکات ریتمیک
  • سبا پورداد، پیام ورعی* صفحات 510-525
    زمینه و هدف

    در ایران، طی 20 سال گذشته، میزان رشد سوء مصرف مواد بیش از 3 برابر نرخ رشد جمعیت بوده است. برای مقابله با این معضل، رویکرد  های روان درمانی در سال های اخیر به تدریج گسترش یافته است و یک موضوع مهم در ترک اعتیاد، علت اقدام به ترک اعتیاد هستند  هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج بود.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش دربرگیرنده تمامی معتادان در حال ترکی بود که در سال 1397 به مراکز ترک اعتیاد شهر یاسوج مراجعه کرده بودند  نمونه پژوهش شامل  30 آزمودنی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی  در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس روش روش درمانی  حساسیت زدایی بر روی گروه آزمایش به مدت  5 جلسه 90 دقیقه ای و یک بار در هفته اجرا گردید و بر روی گروه گواه هیچ گونه عمل آزمایشی صورت نگرفت. ابزار  پژوهش شامل پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گرانفسکی(2006) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) و تک متغیری (آنکوا) و تی مستقل و نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته های پژوهش

    تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای احساس تنهایی(f=14/42)نشان داد بین بیماران گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد(p=0/001) با توجه به نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل در این دو متغیر مشخص گردید، روش درمانی  حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد موجب تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است. 

    بحث و نتیجه گیری

     حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج موثر بود لذا روان شناسان می توانند با آموزش این روش درمانی کوتاه مدت و اجرای آن بر بیماران معتاد اقدام به ترک ، نقش اساسی در افزایش سازگاری این افراد، داشته باشند.

    کلیدواژگان: افکار ناکارآمد شغلی، تصمیم گیری شغلی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، دانشجویان پرستاری
  • سمانه عباسی، علیرضا مارد پور* صفحات 526-539
    زمینه و هدف

    در ایران، طی 20 سال گذشته، میزان رشد سوء مصرف مواد بیش از 3 برابر نرخ رشد جمعیت بوده است. برای مقابله با این معضل، رویکرد  های روان درمانی در سال های اخیر به تدریج گسترش یافته است و یک موضوع مهم در ترک اعتیاد، علت اقدام به ترک اعتیاد هستند  هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج بود.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش دربرگیرنده تمامی معتادان در حال ترکی بود که در سال 1397 به مراکز ترک اعتیاد شهر یاسوج مراجعه کرده بودند  نمونه پژوهش شامل  30 آزمودنی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی  در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس روش روش درمانی  حساسیت زدایی بر روی گروه آزمایش به مدت  5 جلسه 90 دقیقه ای و یک بار در هفته اجرا گردید و بر روی گروه گواه هیچ گونه عمل آزمایشی صورت نگرفت. ابزار  پژوهش شامل پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گرانفسکی(2006) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) و تک متغیری (آنکوا) و تی مستقل و نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته های پژوهش

    تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای احساس تنهایی(f=14/42)نشان داد بین بیماران گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد(p=0/001) با توجه به نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل در این دو متغیر مشخص گردید، روش درمانی  حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد موجب تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است. 

    بحث و نتیجه گیری

     حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج موثر بود لذا روان شناسان می توانند با آموزش این روش درمانی کوتاه مدت و اجرای آن بر بیماران معتاد اقدام به ترک ، نقش اساسی در افزایش سازگاری این افراد، داشته باشند.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR)، تنظیم شناختی هیجان
  • آرمین محمودی*، سیما صفی خانی قلی زاده صفحات 540-554
    هدف و زمینه

     پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثر بخشی درمان فراشناختی ولز بر باورهای فراشناختی دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام گردید.

    روش پژوهش

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد اجرا شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های شهر گچساران بود که به روش نمونه گیری هدفمند 300 نفر از دانشجویان به کمک پرسشنامه اضطراب اجتماعی بررسی شدند. سپس از بین کسانی که نمره اضطراب شان دو انحراف معیار بیشتر از میانگین بود، 60 نفر بصورت تصادفی انتخاب و در گروه های 30 نفری آزمایش و شاهد به شکل تصادفی قرار داده شدند. پرسشنامه باورهای فراشناختی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری برای گروه ها اجرا شد. پس از اجرای ملاحظات اخلاقی (رضایت آگاهانه، تمایل، رازداری)، گروه آزمایش تحت درمان فراشناختی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ نوع درمانی دریافت نکرد. نتایج به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس و با به کارگیری نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، بین دو گروه در تمامی مولفه ها در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (P<.05). با توجه به شاخص های توصیفی، نمرات گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشته است. این امر در مورد مولفه های پژوهش در پیگیری هم صدق می کرد. لذا درمان فراشناختی به صورت معناداری باعث بهبود باورهای فراشناختی بیماران مبتلا به اضطراب اجتماعی در پس آزمون و پایداری نتایج درمان در پیگیری شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از بهبود علائم بیماران در پس آزمون و پیگیری یک ماهه بود. با توجه به نتایج مرحله پس آزمون به نظر می رسد درمان گروهی فراشناختی در بهبود باورهای فراشناختی در بیماران مبتلا به اختلال هراس اجتماعی موثر  بوده است.

    کلیدواژگان: گروه درمانی فراشناختی، باورهای فراشناختی، اضطراب اجتماعی
  • قادر زاده باقری*، علیرضا ماردپور صفحات 555-568
    زمینه و هدف

     امید به زندگی و بخشودگی بین فردی دو مورد از مولفه های روانشناسی مثبت نگر می باشند که بر عوامل ارتقاء سلامت تاکید می کنند،و در همین راستا،ارتباط مذهب و سلامت و تعامل آن باامید و بخشودگی بین فردی در فرهنگهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی بین بخشودگی بین فردی، امید به زندگی و جهت گیری مذهبی با سلامت عمومی در دانشجویان دانشگاه های شهر یاسوج انجام گرفته است.

    روش و بررسی

     این مطالعه یک پژوهش توصیفی–تحلیلی است که بر روی 761 نفر دانشجوی دانشگاه های شهر یاسوج انجام شده است. نمونه ها به صورت تصادفی خوشه ایو در هر خوشه به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل 5 پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک، پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت، سلامت عمومی، امیدواری اسنایدر و بخشودگی بین فردی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین بخشودگی بین فردی، امید به زندگی و جهت گیری مذهبی (درونی و بیرونی) با سلامت رابطه ی معنادار و مستقیم وجود دارد؛ به طوری که هرچه میزان بخشودگی و امید به زندگی در فرد بیشتر باشد سلامت فرد نیز بیشتر است و همچنین هرچه نمرات جهت گیری مذهبی به جهت درونی یا بیرونی بیشتر می شود سلامت فرد نیز بیشتر است.

    نتیجه گیری

     هرچه میزان بخشودگی بین فردی، امید به زندگی و جهت گیری مذهبی در فردی بیشتر باشد، فرد از سلامت عمومی بالاتری برخوردار است. همچنین بین جهت گیری مذهبی بیرونی و سلامت عمومی رابطه ی مثبت و معناداری یافت شد که می تواند به این دلیل باشد که ممکن است به مرور زمان فرد تحت تاثیر اعمال مذهبی که انجام می دهد قرار گیرد و رفتار های پرخطر را نیز جهت حفظ شرایطی که دارد از خود نشان ندهد.

    کلیدواژگان: بخشودگی بین فردی، جهت گیری مذهبی، امید به زندگی، سلامت عمومی، دانشجویان یاسوج
  • مهین تاج گوهرگانی*، نارینه طاطاوسیان صفحات 569-576
    مقدمه

    دیابت بیماری شایعی است که با هیپرگلیسمی[1] یاقندخون بالا مشخص میشود. یکی ازرایج ترین عوارض این بیماری نوروپاتی[2] مرکزی میباشد.افزایش قندخون موجب بروزاثرات نامطلوبی برعملکردهای شناختی ازقبیل سرعت پردازش اطلاعات،حافظه ویادگیری می شود. هدف ازپژوهش حاضر،بررسی مقایسه ای عملکرد حافظه کوتاه مدت دربیماران دیابتی نوع اول باافرادسالم میباشد.

    مواد و روش ها

     روش مطالعه این تحقیق  از نوع مورد-شاهدی است . جهت انجام این تحقیق 112نفرکه ازاین تعداد 58 نفر دیابت نوع  1 و54نفر سالم وارد مطالعه شدند. در این پژوهش از پرسشنامه خوداظهاری جهت ثبت مشخصاتی چون(سن،جنس،شاخص توده بدنی) و ابزاررایانه ای جهت سنجش حافظه کوتاه مدت  استفاده گردید. پس ازجمع آوری داده ها  از نرم افزار(16-SPSS) جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات و ازآزمونt برای مقابسه میانگین هااستفاده گردید .

    یافته ها

     نتایج تحقیق حاکی ازآن بود که درمولفه های حافظه کوتاه مدت،اختلاف بین دوگروه سالم ودیابت نوع1درمولفه مربوط به (سرعت خواندن حروف باصدای بلند)درسطح  p<0/05 ودرسایرمولفه های حافظه کوتاه مدت درسطح001/0>p    معناداربود.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های به دست آمده ازاین تحقیق، افزایش قندخون میتواندباعث اختلال وکاهش عملکردحافظه دربیماران دیابتی نوع1 گرددبطوریکه درحافظه کوتاه مدت دیابت نوع1 باافرادسالم تفاوت معناداری مشاهده شد. و بیماران دیابتی نوع1 دارای عملکردحافظه پایینتری نسبت به افرادسالم بودند.

    کلیدواژگان: دیابت، حافظه کوتاه مدت
|
  • M.R. Kordi, Reza Nuri, Shafagh Izadpanah* Pages 434-445
    Backgrounds and Aim

    Aerobic exercise has proven benefits in reducing the incidence of cancers. In this study we evaluated the effect of aerobic training on serotonin and serotonin receptors levels in hippocampus of female BALB/c mice depressed suffered from breast cancer.

    Materials and Methods

    Thirty mice were randomly divided into healthy control, cancer control, exercise cancer groups. Breast cancer tumors were induced by MC4-L2 cell infusion. Aerobic exercise group were performed treadmill exercise (5 times/week for 6 weeks with duration and intensity of 55min/d and 20m/min respectively in the final weeks). For investigation the depression in this study we used force swim test (FST) before and after training. Forty eight hours after the last exercise session hippocampus tissue samples were obtained. Concentrations of serotonin (pg/ml), 5˗HT3R and 5˗HT7R were measured by Elisa and RT˗PCR methods respectively. 

    Results

    Statistical analysis show that significantly increase serotonin levels in exercise cancer group (P=0.001). The mean 5˗HT3R and 5˗HT7R level of the cancer groups were not significantly than that of the healthy control group (p=0.689) and exercise cancer group (p=0.415). The amount of immobility time was significantly lower in the exercise cancer group compared to that in the cancer control group (P=0.001).

    Conclusion

    In conclusion, breast cancer can lead to reduction of serotonin levels in the hippocampus and increase depression. Also, six weeks of aerobic exercise can increase serotonin level in the hippocampus of the breast cancer mice but on 5HT3 and 5HT7 receptors were not significant. Six weeks of aerobic exercise can decrease depression. More studies are suggested.

    Keywords: Aerobic Training, Breast cancer, Serotonin, 5˗HT3R, 5˗HT7R, Depression
  • Rahman Soori*, Mohammad Darabi, Kia Ranjbar, Zahra Mosadegh Neishabouri, Azam Ramezankhani Pages 446-460
    Background and Aim

     Among the wide range of adipokines, aplein has recently been considered by researchers due to association with body composition indices such as fat percentage and inflammatory markers. The aim of this study, was to investigate the effect of concurrent training (aerobic and strength) on apelin, interleukin-6, C-reactive protein levels in middle-aged sedentary obese men.

    Methods

     In this quasi-experimental study, 30 men aged between 48 to 60 years, with mean height 174.43±7.51 cm, mean weight 93/53±5.26 kg and mean BMI 30.88±0.81 kg/m2 were randomly allocated to the resistance training (n=15), and control groups (n=15). The training program consists of 12 weeks concurrent endurance and strength training. Blood samples were collected for measurements of apelin, interleukin-6, C-reactive protein and insulin resistance index before and after 12 weeks.

    Result

     Research findings showed that the concurrent training could significantly reduce Body Mass Index (p=0.002), insulin resistance index (p=0.001), inflammatory indices of interleukin-6 (p=0.001), C-reactive protein (p=0.023) and apelin (p=0.001) and significantly increase maximal oxygen consumption (p=0.002) and one repetition maximum (p=0.001).

    Conclusion

     Generally, it seems that decreasing body fat, improving insulin resistance and inflammatory indices following 12 weeks of concurrent training has been effective in reducing aplein levels.

    Keywords: Apelin, Concurrent training, C- reactive protein, Interleukin-6, Obese men
  • Hossein Moradi, Saeedeh Shadmehri* Pages 461-473
    Background and Aims

    Apoptosis plays important roles in the pathophysiology of Type 2 diabetes. The aim of this study was to evaluate the effect of high-intensity interval training (HIIT) on gene expression of apoptotic markers in the skeletal muscle of diabetic rats.

    Methods

    To implementation of this experimental research, 60 male Wistar rats weighing 220 ± 20 gr randomly were divided into 5 groups including baseline control, eight-week control, diabetes, training and diabetes-training. In this study, the rats were diabetic using given a single dose of 50 mg/ kg per body weight and peritoneal injection streptozotocin. High-intensity interval training performed with intensity of 80-85% VO2max, 5 days a week and for 8 weeks. The expression of Caspas3 and Bcl2 genes were measured by Real Time PCR. Data were analyzed by One-way ANOVA and Bonferron's post hoc test at the P<0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean expression of Caspas3 and Bcl2 of skeletal muscle in diabetic rats in different groups (P=0.000). The expression of Bcl2 skeletal muscle in the training (P=0.000) and training-diabetes (P=0.048) group was significantly higher than the diabetes group (P=0.000). Also, expression of caspase-3 skeletal muscle in training and training-diabetes was significantly lower than the diabetes group (P=0.000).

    Conclusion

    It seems to diabetes be associated with increase in skeletal muscle apoptosis, and high-intensity interval training can help regulate the level of apoptosis in skeletal muscle during diabetes.

    Keywords: High-intensity interval training, Caspas3, Bcl2, Diabetes
  • Farideh Keikhosravi*, Ali Hosseini, Ghobad Hassanpour, Mehdi Noura Pages 474-483
    Background and aim

    Getting high calories and low mobility leads to weight gain and increase in fat tissue. The adipose tissue plays an important role in managing energy balance by secretion of some adipokines such as visfatin and vaspinn. The purpose of present study was to investigate the effect of eight weeks aerobic training on C-reactive protein (CRP), vaspin and visfatin in non-athletic men.

    Methods

    The statistical sample of this quasi-experimental study was 30 non-athletic male students of Islamic Azad University of Marvdasht Branch. To measure the serum levels of CRP, vaspin and visfatin in the pretest, 7 cc of blood from the right elbow area of all subjects was taken at the laboratory site, and then the subjects were divided into two groups of aerobic training and control groups based on aerobic power. The aerobic training group performed aerobic trainings with 50 to 60% heart rate reserve for eight weeks, three sessions per week and each session for 45 minutes. During this time, the control group only performed their daily activities. 48 hours after the last training session, similar to pre-test of 7 cc of blood was taken from the right elbow area of the subjects. The analysis of the research findings was done by paired and independent sample t- tests (p≤0.05).

    Results

    Eight weeks of aerobic training had no significant effect on visfatin (p = 0.18) in non-athlete men), but had a significant effect on the increase of vaspin (p = 0.001) and CRP (p = 0.01) in non-athlete men.

    Conclusion

    It seems that eight weeks of running aerobic training with an intensity of 50 to 60% of the heart rate reserve can improve vaspin and CRP serum levels in non-athlete men.

    Keywords: Aerobic Training, Vaspin, C- reactive protein, Visfatin, Men
  • Golnaz Taheri, Mehrdad Fathi*, Ehsan Mir Pages 484-495
    Background and Objective

    Orexin is an orexigenic peptide and is present in the form of A and B in the blood. Orexin neurons respond to a number of metabolic signals that indicate the body's energy status.
    This study was carried out to evaluate the effect of six weeks of aerobic training on orexin level, insulin resistance and anthropometric indices in overweight women.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, 24 inactive overweight women were non-randomly divided into interventional and control groups. The aerobic training included aerobic training (with intensity of 60-70% of maximum heart rate reserve). The training performed three times per week for six weeks.

    Results

    The six weeks of aerobic training increased the orexin level and decreased insulin, glucose, insulin resistance index, weight, BMI, WHR and fat percentage in interventional group compared to the controls (P<0.05).

    Conclusion

    The six weeks of aerobic training increased the orexin level, decreased insulin resistance and improves anthropometric indices in overweight women.

    Keywords: orexins, Insulin Resistance, Exercise
  • Parisa Hejazi Dinan*, Parvane Shamsipour Dehkordi, Maryam Hamidian Pages 496-509
    Background

     Attention deficit hyperactivity disorder cause significant problems in academic performance, cognitive, social, emotional, developmental issues for many students and then in adulthood for their occupational and familial function. In the absence of treatment, the children are prone to develop psychological and social injuries in adulthood. On the other hand, there is a wealth of evidence that regular physical activity can be effective in maintaining brain health.The purpose of this study was to investigate the effect of 3 selected exercise program: working memory exercise, rhythmic movements and combination of both (working memory and rhythmic) on selective attention, and working memory in children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD).

    Methods

     Therefore, 24 girl students aged 7 to 12 with ADHD from Iman School enrolled in the experiment using available sampling method. The students were identified by Conner's questionnaire. The subjects were randomly divided into three groups: working memory, rhythmic movements and compounds (working memory and rhythmic). The design of study was quasi-experimental which administered as pre-test and post-test. Data were collected through 2 tests: Stroop test (selective attention) and N-back (working memory).

    Results

     Results showed that the effects of working memory program on the selective attention was significant. The effects of combined training program on working memory were statistically significant but the effects of rhythmic movement on any of the factors were not significant. Also the differences between three groups were significant. The compound group showed better results in selective attention. There were no differences between groups in working memory test.

    Conclusion

     The results showed that in planning educational programs for these children, a combination of working memory and rhythmic training could be planned to improve their selective attention and working memory.

    Keywords: Compound training, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, selective attention, rhythmic movements, working memory exercise
  • Saba Poordad, Payam Varaee* Pages 510-525
    Introduction

    In Iran, over the past 20 years, the prevalence of drug abuse has more than doubled the population growth rate. In order to cope with this problem, psychotherapy approaches have gradually expanded in recent years and an important issue in abandoning addiction is the reason for abandoning addiction. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of sensitization through eye movements and re-processing on cognitive regulation Excitement in addicted patients was to leave in Yasuj.

    Materials and Methods

    The study population consisted of all Turkish addicts who referred to addiction treatment centers in Yasuj in 1397. The sample consisted of 30 subjects selected randomly and randomly assigned to two experimental and control groups. Then, a desensitization method was performed on the test group for 5 sessions of 90 minutes and once a week, and no experimental treatment was performed on the control group. The research instrument consisted of Gravinsky's Exponential Crisis Ordering Questionnaire (2006). In order to analyze the data, multivariate covariance analysis (Mancova) and one-variable (Ankawa) and independent t-test and spss software were used.

    Findings

    Multivariate covariance analysis showed that there is a significant difference between the patients in the experimental and control group (p = 0.001) for the sensation of loneliness (42.14 f =), according to the post-test scores of the experimental and control groups in these two variables. The therapeutic method Desensitization through eye movement and re-processing caused cognitive emotion adjustment in addicted patients to leave the experimental group compared to the control group in the post-test phase.
    Discussion and

    Conclusion

    Desensitization through eye movements and re-processing on cognitive emotion regulation in addicted patients were effective in leaving the city of Yasuj. Therefore, psychologists can be trained by teaching this short-term treatment and its implementation on addicted patients, an essential role in increasing Adoption of these people.

    Keywords: Dysfunctional Career Thoughts, Career Decision Making, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Nursing Students
  • Samaneh Abbasi, Alireza Maredpour* Pages 526-539
    Introduction

    In Iran, over the past 20 years, the prevalence of drug abuse has more than doubled the population growth rate. In order to cope with this problem, psychotherapy approaches have gradually expanded in recent years and an important issue in abandoning addiction is the reason for abandoning addiction. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of sensitization through eye movements and re-processing on cognitive regulation Excitement in addicted patients was to leave in Yasuj.

    Materials and Methods

    The study population consisted of all Turkish addicts who referred to addiction treatment centers in Yasuj in 1397. The sample consisted of 30 subjects selected randomly and randomly assigned to two experimental and control groups. Then, a desensitization method was performed on the test group for 5 sessions of 90 minutes and once a week, and no experimental treatment was performed on the control group. The research instrument consisted of Gravinsky's Exponential Crisis Ordering Questionnaire (2006). In order to analyze the data, multivariate covariance analysis (Mancova) and one-variable (Ankawa) and independent t-test and spss software were used.

    Findings

    Multivariate covariance analysis showed that there is a significant difference between the patients in the experimental and control group (p = 0.001) for the sensation of loneliness (42.14 f =), according to the post-test scores of the experimental and control groups in these two variables. The therapeutic method Desensitization through eye movement and re-processing caused cognitive emotion adjustment in addicted patients to leave the experimental group compared to the control group in the post-test phase.
    Discussion and

    Conclusion

    Desensitization through eye movements and re-processing on cognitive emotion regulation in addicted patients were effective in leaving the city of Yasuj. Therefore, psychologists can be trained by teaching this short-term treatment and its implementation on addicted patients, an essential role in increasing Adoption of these people.

    Keywords: Eye Degradation, Reprocessing (EMDR), cognitive emotion regulation
  • Armin Mahmoudi*, Sima Safikhani Gholizadeh Pages 540-554
    The purpose and the background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Well’s metacognitive therapy on meta-cognitive beliefs of female students with social anxiety disorder.
    research

    method

    This research was a quasi-experimental design with a post-test - pre-test and follow-up design with control group. The statistical population of the present study included all female college students of Gachsaran city who were selected using purposeful sampling of 300 students through social anxiety inventory. Then, among those whose anxiety scores were two more deviations than average, 60 were randomly selected and randomly assigned to 30 experimental and control groups. The metacognitive beliefs questionnaire was performed in three stages: pre-test, post-test and follow-up for the groups. After implementing ethical considerations (informed consent, willingness, secrecy), the experimental group received metacognitive therapy and the control group received no treatment. The results were analyzed using descriptive statistics and covariance analysis and analyzed using SPSS software.
     

    Findings

    The results of covariance analysis showed a significant difference between the two groups in all of the components in the post-test (P <.05). According to the descriptive indexes, the experimental group had a significant reduction in post test scores compared to the control group. This also applies to research components in follow-up. Therefore, metacognitive therapy significantly improved the meta-cognitive beliefs of patients with social anxiety in the post-test and stability of the treatment results in follow-up.

    Conclusion

    The results showed improvement of symptoms in the post-test and follow-up one month. According to the post-test results, metacognitive group therapy seems to be effective in improving meta-cognitive beliefs in patients with social phobia disorder.

    Keywords: metacognitive therapy group, metacognitive beliefs, social anxiety
  • Gh Zadeh Bagheri*, A Maredpoour Pages 555-568
    Background and aim

     Hope and interpersonal forgiveness are two topics of positive psychology that emphasize on causes promotion of health. There are also different articles which survey the relation between religious and health and confirmed the direct relation between these two cases.This study is accomplished in order to survey the relation between interpersonal forgiveness, hope and religiosity with general health on Yasooj universities students.

    Material and methods

     This study is a descriptive – analytical research which is done on 761 students of Yasooj universities. Models are selected in coincidental clusters method. Tools used in this study includes 5 questionnaires: demographic questionnaire, Allpoort religiosity orientation,General health questionnaire (GHQ-28),Snyder hope questionnaire and interpersonal forgiveness questionnaire (IFI-25). Finally , some data are surveyed by using SPSS software and b[1]y spearman’s testing the correlation coefficient method.

    Results

     found results from statistical analysis shows that interpersonal forgiveness, hope and religiosity (internal and external) have direct relation to general health; so that as much as forgiveness and hope would be more in a person, the person will be more healthy and also as much as religiosity would be more in terms of internal and external the person will be more healthy.

    Conclusion

     this study showed that person has more general health as much as interpersonal forgiveness, hope and religiosity too. As well as there was a significant and positive relation between external religiosity and general health, that it can be for the reason that it’s possible that the person will be influenced by religious activities that he has done and he will not show some dangerous behaviors for protecting some his own conditions.

    Keywords: Interpersonal Forgiveness, Religiosity, Hope, General Health, Yasooj, students
  • Mahintaj Gohargani*, Narine Narine Tatevosyan Pages 569-576
    Background

    Diabetes is a common disease that is characterized by hyperglycemia or High blood sugar. Central neuropathic is one of the most common Diabetic complications.The increase of blood sugar levels can cause adverse effects on cognitive functions such as information processing speed, memory, and the learning. The aim of this study was to assess short term memory function in patients with type 1 diabetes  compare to healthy group.
     

    Material and Methods

    This casual comparative study were included on 112 persons (54 healthy persons, 58 patients with type1 diabetic .The data were obtained by Demographic questionnaire and  computer  test for short term memory assessment. Data were analyzed by variance analyze, one way and compared mean in software (SPSS 16) and t test .

    Results

    The results showed a significant differences between healthy group  ,  type1 diabetic in speed ​​reading letters aloud(p<0/05)and significant differences  in other short term memory parameters(p>.0.001). 
     

    Conclusion

    The results showed a significant differences between healthy group and type1diabetic in short term memory function. The average memory function in type1 diabetic was lower than healthy group.
    Keywords: Diabetic, short term memory

    Keywords: Diabet, short term memory, Demographics parameters