فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 125، زمستان 1398)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و دوم شماره 4 (پیاپی 125، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احسان اسکوییان*، مرضیه دلیر صفحات 2-12

    از ترکیبات موثره گیاهی که بر پایه فنول ها و ترپن ها بوده و در صنعت دام و طیور کاربرد فراوانی دارند می توان به تایمول (Thymol)، کارواکرول (Carvacrol)، سینئول (Cineole)، آلفا-پینن (pinene-α)، منتول (Menthol) و منتون (Menthone) اشاره نمود. این ترکیبات بیشتر در روغن های فرار گیاهان خانواده نعناعیان به ویژه آویشن باغی، نعنا، و رزماری یافت شده و با داشتن خواص هم افزایی از پتانسیل آنتی اکسیدانی، ضدباکتری، ضدویروسی، ضدالتهابی، ضدافسردگی و تقویت کننده سیستم ایمنی برخوردارند. آن ها از طریق افزایش ترشح شیرابه گوارشی، افزایش ترشح آنزیم های گوارشی و در نتیجه بهبود هضم، فعال کردن ساز و کار های انتقال سطح جذب مواد مغذی، ممانعت از فرایند های اکسیداسیون، ممانعت از رشد باکتری ها، قارچ ها و انگل ها در دستگاه گوارش، ایجاد ثبات در جمعیت میکروفلور روده و افزایش سطح سیستم ایمنی در دام و طیور موثر هستند. مجموعه این اثرات فیزیولوژیک منجر به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهبود عملکرد رشد، کاهش تلفات، بهبود کیفیت تولید (طعم، رنگ، بافت، ماندگاری، خواص زیستی) و بهبود شرایط محیطی (کاهش بوی نامطبوع و گازهای سمی) در دام و طیور خواهد شد. با توجه به تاثیر این گیاهان دارویی در تولید و سلامت دام و طیور، ضروری است تا از این منابع با ارزش در راستای بهبود راندمان تولید و کاهش مصرف داروهای شیمیایی در صنعت پرورش دام و طیور بهره برد.

    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، اسانس، خواص آنتی اکسیدانی، تغذیه، فایتوبیوتیک (ترکیبات گیاهی موثر با خواص ضد میکروبی)
  • نوید داداش پور دواچی* صفحات 13-19

    فناوری های تولید حیوانات تراریخت به عنوان یکی از زمینه های تحقیقاتی در شاخه زیست فناوری به حساب می آید که در دهه ی اخیر از سرعت رشد بسیار زیادی برخوردار شده است. حیوانات تراریخت در حقیقت نوعی از حیوانات هستند که به واسطه پیشرفت و ترکیب روش های نوین تولید برون تنی رویان و مهندسی ژنتیک، حامل قطعه ای از ژنوم موجودی از گونه جانوری دیگر یا انسانی هستند. شایان ذکر است که صرفا به واسطه ی انتقال ژن و یا ژن هایی از یک گونه به گونه ای دیگر، نمی توان ادعا نمود که حیوان تراریخت تولید شده است. در حقیقت پس از افزودن ماده ژنتیکی جدید به ژنوم موجود پذیرنده می بایست توانایی انتقال آن ژن به نسل بعد در حیوان پذیرنده ایجاد شده باشد و همچنین محصول بیانی آن ژن نیز می بایست به شکل کامل و به صورتی که عملکرد فیزیولوژیک آن ژن حفظ شده باشد قابل شناسایی و استحصال باشد. در این مقاله مروری به بررسی مهمترین روش های استفاده شده در تولید حیوانات تراریخته پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حیوان تراریخت، مدل های حیوانی، الکتروپوریشن، میکرواینجکشن
  • محمدمجید ابراهیمی*، علیرضا یوسفی، رسول مشهدی، شهلا شاهسوندی صفحات 20-28
    لارنگوتراکئیت عفونی (Infectious laryngotrachitis; ILT) از بیماری های ویروسی مجاری تنفسی ماکیان با انتشار جهانی است که نهفته بودن عامل آن، حامل بودن برخی طیور مبتلا و دفع طولانی مدت ویروس، کنترل آن را با دشواری هایی مواجه کرده است. به دلیل خسارات اقتصادی ناشی از ILT در پولت های تخم گذار، برای پیشگیری از شیوع آن در مناطقی که بیماری بومی است از واکسن تخفیف حدت یافته استفاده می شود. هدف پژوهش کنونی، مقایسه ایمنی زایی واکسن ILT تولیدی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی علیه این بیماری در سویه ها تخم گذار بونز سفید و های لاین W36 بود. تعداد هفتاد هزار قطعه پولت تخم گذار از هر سویه در دو فارم تجاری مجزا با واکسن ILT موسسه رازی و به روش قطره چشمی در سن هشت هفتگی واکسینه شدند. به منظور انجام آزمایش های الایزا و خنثی سازی ویروس، پیش از انجام واکسیناسیون (روز صفر) و در فواصل زمانی 3، 6، 8، 10، 12 و 16 هفته پس از آن، به طور تصادفی از 20 پرنده در هر گروه نمونه خون گرفته شد. افزون بر این، سه هفته پس از واکسیناسیون، چالش با سویه ی حاد ویروس لارنگوتراکئیت عفونی (vILT) بر روی 20 قطعه جوجه از هر سویه انجام شد. نتایج نشان داد واکسن ILT تولیدی موسسه رازی عملکرد یکسانی از نظر تیتر آنتی بادی و شاخص خنثی سازی ویروس در هر دو سویه مورد مطالعه داشت (05/0<p). روند افزایش تیتر آنتی بادی علیه ILT و شاخص خنثی سازی ویروس نشان داد که با گذشت سه هفته از زمان واکسیناسیون، پولت های هر دو سویه آستانه مورد نیاز برای ایجاد ایمنی محافظت کننده را کسب نمودند. همچنین، واکسن ILT رازی به ترتیب موجب حفاظت 100 و 95 درصدی در سویه های بونز سفید و های لاین W36 طی آزمون چالش با ویروس vILT شد. در مجموع، نتایج این مطالعه نشان داد ایمن سازی با واکسن ILT موسسه رازی تیتر آنتی بادی سرمی مناسبی را در سویه های بونز سفید و های لاین W36 ایجاد می کند که به مصونیت در برابر ویروس vILT منجر می شود. هر چند بین سویه های بونز سفید و های لاین W36 از نظر فراسنجه های ایمنی مورد مطالعه تفاوتی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: لارنگوتراکئیت عفونی، واکسن، تیتر آنتی بادی، کارآیی، موسسه رازی
  • ناهید اسدی، محسن لطفی*، ناصر هرزندی صفحات 29-37
    تولید واکسن های ویروسی و فرآورده های دارویی بر پایه سلولی، یک فرایند پیچیده است که در آن از مواد بیولوژیک متفاوتی (انواع سوبسترای سلولی مثل: تخم مرغ جنین دار، سلول های پرایمری و لاین، مواد خام و افزودنی های محیط کشت با منشاء حیوانی و ویروس بذر) استفاده می گردد، که مراحل فوق را بالقوه نسبت به آلودگی با عوامل ناخواسته آسیب پذیر می کند. Nanobacteria همچون سایر عوامل ناخواسته می تواند از طریق مواد اولیه با منشاء دامی سبب آلودگی این قبیل فرآورده ها شود. در این تحقیق با راه اندازی آزمایش PCR جهت ردیابی اختصاصی Nanobacteria نسبت به ارزیابی میزان آلودگی احتمالی سلول های موجود بخصوص سلول های لاین و دیپلوئید مورد استفاده در تولید واکسن در موسسه رازی اقدام بعمل آمد. بدین منظور سلول های مورد مصرف در بخش های تحقیق، تولید و کنترل کیفی فراورده های بیولوژیک جمع آوری و پس از استخراج DNA، آزمایش PCR جهت تکثیر ناحیه 16S rRNA Nanobacteria احتمالی، بر روی آن ها انجام شد. از باکتری Bartonella henselae بعنوان کنترل مثبت استفاده شد. در بررسی محصول PCR پس از الکتروفورز همان طور که انتظار می رفت، نمونه کنترل مثبت در واکنش PCR قطعه 558 جفت بازی را تکثیر کرد که این امر بیانگر صحت انجام واکنش ها بود. در ارزیابی آلودگی احتمالی سلول های فوق، کلیه سلول ها عاری از آلودگی به Nanobacteria بودند. بدلیل عدم اطلاعات از میزان شیوع Nanobacteria در جمعیت دامی، ارزیابی مقدار ریسک مقدور نیست. لذا توصیه می شود مطالعات جامعی در این خصوص صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: Nanobacterium sanguineum، کشت سلول، واکسن، عوامل ناخواسته، PCR
  • کامران محمد باقرپور، هادی پورتقی*، حسین حسینی صفحات 38-43
    هدف از انجام این تحقیق استفاده از دو نوع پرایمر RT-PCR برای تشخیص ویروس آنفلوانزای H9N2 پرندگان و مقایسه هم خوانی این دو روش نسبت به همدیگر بود تا مشخص شود کدام روش در رقت های متوالی تهیه شده دارای آستانه تشخیص بیشتری است. برای این منظور میزان EID50 ویروس آنفلوانزایی که با استفاده از کشت و کیت های تجاری مورد تایید قرار گرفته بود، با استفاده از روش Reed and Muench مشخص شد. تیتر ویروس 106  EID50 در میلی لیتر بود. از ویروس آنفلوانزای مذکور اقدام به تهیه رقت بر اساس لگاریتم دو شد و با استفاده از کیت RNA Pure ساخت شرکت سیناژن اقدام به خالص سازی ژنوم موجود در نمونه های رقیق شد. پس از تهیه cDNA برای تشخیص ویروس آنفلوانزا از پرایمرهای منتشر شده در مقالات Wu et al. 2008 و Spackman et al. 2002 استفاده شد. واکنش های RT-PCR برای تشخیص ژن ماتریکس (M) ویروس آنفلوانزای پرندگان بود که هر کدام به ترتیب قطعاتی به اندازه 131 و 100 جفت باز را تشخیص می دهند. همچنین برای اطمینان از اختصاصی بودن دو جفت پرایمر مذکور از نمونه ویروس های واکسن برونشیت H120 و ویروس واکسن نیوکاسل B1 به عنوان کنترل منفی استفاده شد. هر دو روش نسبت به تشخیص ویروس آنفلوانزا اختصاصی بودند و هیچ کدام از روش های مذکور در مورد ویروس برونشیت و نیوکاسل باند تشکیل ندادند. روش  Wu et al. 2008 تا رقت 1:4096 و 168 کپی از ژنوم در میلی لیتر و روش Spackman et al. 2002 تا رقت 1:2048 و 336 کپی از ژنوم در میلی لیتر توانستند مشخص کنند. لذا پرایمرهای مربوط به روش  Wu et al. 2008 حساس تر از روش دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای پرندگان، H9N2، RT-PCR، هم خوانی
  • رضا دری اخوی، نادر مصوری، مجید تبیانیان* صفحات 44-50
    سل گاوی یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که علاوه بر انسان می تواند دام های اهلی و وحشی را آلوده نماید. عامل این بیماری مایکوباکتریوم بوویس می باشد. کنترل موثر این بیماری حائز اهمیت بسیاری است و مستلزم تشخیص دقیق و صحیحی می باشد. روش های تشخیصی معمول این بیماری شامل؛ تست جلدی و سنجش اینترفرون گاما می باشد، اما روش های سرولوژیک مبتنی بر الایزا می تواند نوید بخش شناسایی سریع، ازران و مناسب بیماری سل گاوی باشند. هدف ما از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی آنتی بادی بر علیه آنتی ژن نوترکیب MPT64 مایکوباکتریوم بوویس در تشخیص سل دامی به روش الایزا می باشد. تعداد 32 نمونه سرمی از گاوهای آلوده که آلودگی در آن ها به وسیله تست جلدی و کالبد گشایی توسط دامپزشک مقیم در کشتارگاه تایید شده بود و دام های سالم (به عنوان کنترل)جمع آوری شد. میزان آنتی بادی بر علیه آنتی ژن نوترکیب MPT64 به روش الایزای طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده همخوانی تقریبا قابل قبولی با نتایج تست جلدی داشت به طوری که از تعداد 9 نمونه مثبت مورد استفاده در تست برای آنتی ژن نوترکیب MPT64 هیچ موردی از منفی کاذب دیده نشد و همه نمونه های مثبت در کیت الایزای طراحی شده نیز مثبت شدند. این نتایج موید آن است که روش الایزای مبتنی بر آنتی ژن نوترکیب MPT64 می تواند به عنوان یک روش تشخیصی مناسب برای شناسایی موارد عفونی گاوها در بیماری سل گاوی در نظر گرفته شود که با استفاده از آن می توان حجم زیادی از نمونه های آلوده را با سهولت، دقت و سرعت بالا مورد ارزیابی قرار داد.
    کلیدواژگان: سل گاوی، مایکوباکتریوم، MPT64، الایزا، آنتی بادی
  • محمدرضا ولی نژاد، حمیدرضا شکرانی*، قاسم فرجانی کیش صفحات 51-58
    Linguatula serrata یک انگل زئونوز با گسترش جهانی است. نوچه های عفونت زا در میزبانان واسط علفخوار در گره های لنفاوی مزانتریک مستقر می شوند. انسان ممکن است به طور تصادفی به هر دو فرم بالغ و نوچه مبتلا گردد. این مطالعه مقطعی- تحلیلی با هدف تعیین میزان فراوانی لینگوآتولوزیس در بزهای کشتارشده در استان لرستان و همچنین ارزیابی ضایعات پاتولوژیک حاصل از نوچه انگل در گره های لنفاوی مزانتریک انجام گردید. گره های لنفاوی مزانتریک 240 راس بز به طور تصادفی از سه کشتارگاه مختلف استان لرستان در طول یک سال جمع آوری گردیدند. ابتدا گره های لنفاوی به صورت ماکروسکوپیک بررسی شدند و سپس جهت انجام مطالعات انگل شناسی و آسیب شناسی ارسال گردیدند. همچنین از روش هضمی اسید- پپسین جهت بررسی نمونه های منفی استفاده گردید. یکصد و بیست و هفت راس بز (91/52%) به نوچه Linguatula serrata آلوده بودند. فراوانی آلودگی در فصل تابستان به طور معنی داری بیشتر بود (01/0≥p)، با این حال ارتباط معنی داری بین شدت آلودگی و فصل مشاهده نشد. در بررسی هیستوپاتولوژیک نوچه Linguatula serrata شامل کوتیکول بندبند و تیغه های کوچک عرضی مشاهده شد. در بیشتر مقاطع میکروسکوپی گره های لنفاوی از سلول های لنفوسیت تخلیه شده بود و وجود نواحی نکروزه متعدد، ادم و خونریزی، تشکیل رنگدانه هموسیدرین و سلولهای هموسیدروفاژ قابل ملاحظه بود. با توجه به فراوانی بالای آلودگی در بزها، احتمال بروز آلودگی در افراد ساکن در این نواحی بیشتر است. جلوگیری از مصرف امعاء و احشاء خام بز توسط سگ ها می تواند به کاهش آلودگی در انسان و میزبانان واسط کمک کند.
    کلیدواژگان: Linguatula serrata، گره های لنفاوی، بز، لرستان
  • کلثوم محبی میرک، ناصر حاجی پور* صفحات 59-67
    جرب های انگلی زنبور عسل (جنس های واروآ و آکاراپیس) و انگل اجباری داخل سلولی زنبور عسل (جنس نوزوما) مسئول خسارات سنگین در کندوهای زنبور عسل، کلنی ها بوده و تهدیدی جدی در صنعت زنبور داری محسوب می شوند. این مطالعه جهت تعیین شیوع انگل های زنبور عسل در ده منطقه استان اردبیل انجام گرفت. از 315 زنبورستان (62700 کندو) بطور تصادفی در فصول مختلف از سال 1396-1393 در استان اردبیل نمونه برداری انجام گرفت. شیوع انگل های یافت شده: نوزوما سرانا (06/92 درصد)، آکاراپیس وودی (76/4درصد)، واروآجاکوبسونی (68/19 درصد) و ملوئه واریگاتوس (90/1درصد) بودند. ارتباط بین آلودگی انگلی و سال مطالعه معنی دار نبوده ولی آلودگی نوزوما سرانا در سال های مختلف بطور معنی داری بیشتر از انگل های دیگر بود. بیشترین شیوع نوزوما سرانا در بهار مشاهده شد. مطابق یافته ها، نوزوما سرانا تنها انگل زنبور عسل با پراکندگی جغرافیایی گسترده بود. به نظر می رسد که آب و هوا در میزان شیوع انگل موثر می باشد.
    کلیدواژگان: نوزوما سرانا، آکاراپیس وودی، واروآجاکوبسونی، ملوئه واریگاتوس، اردبیل
  • حبیب الله پایکاری، مهدی محبعلی، محمد امین فسونگر، بهناز آخوندی، فرنوش جامعی، وحید نصیری* صفحات 68-75

    لیشمانیازیس احشایی(کالازار) یک بیماری تب دار عفونی انگلی است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع سبب مرگ و میر در کودکان مبتلا و سگ سانان مخزن خواهد گردید. با مراجعه به محل جمع آوری و نگهداری سگ های بی صاحب کرج و منطقه کوهسار و کردان از سگ های ولگرد خون گیری به عمل آمده و کلیه مشخصات اپیدمیولوژیکی حیوان ثبت گردید. نمونه های خون به آزمایشگاه انتقال داده شده و پس از جداسازی سرم ها، با استفاده از آزمایش آگلوتیناسیون مستقیم از نظر وجود تیتر آنتی بادی در برابر انگل لیشمانیا اینفانتوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. از 85 سگ بی صاحب جمع آوری شده از مناطق مختلف استان البرز در محل نگهداری سگ های بی صاحب 38 مورد از نظر جنسیت نر و 47 مورد از نظر جنسیت ماده بوده و چهار مورد (7/4%) از آن ها از نظر لیشمانیازیس احشایی مثبت بودند که سه مورد از نظر جنسیت نر و یک مورد ماده بودند که از نظر توزیع جنسیتی ، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0>p). از 60 نمونه سگ بی صاحب مورد ارزیابی قرار گرفته درمناطق کوهسار و کردان نیز 14 مورد (3/23%) از نظر لیشمانیازیس احشایی مثبت بودند. در بین موارد مثبت، شش مورد از نظر جنسیت نر و هشت مورد ماده بودند. از نظر توزیع فصلی موارد آلودگی، تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (05/0<p). مطابق نتایج بیماری در جمعیت سگ سانان ولگرد حضور داشته و لزوم اجرای برنامه های کنترلی احساس می گردد.

    کلیدواژگان: لیشمانیازیس احشایی، سگ، البرز
  • یاسر پیرعلی، معصومه اسکندری، حسین عباسی دهکردی*، حمیدرضا عزیزی، نادر احمدی صفحات 76-84
    بیماری هیپودرموز یک بیماری انگلی در گوسفند و بز می باشد که ناشی از مگس های جنس پرژوالسکیانا از خانواده اوستریده (Oestridae) است. پوست حیوانات اگرچه به ظاهر ارزش ناچیزی از کل وزن یک حیوان را شامل می شود ولی تبدیل آن به یک فرآورده چرمی با ارزش بالا، اهمیت ویژه ای به آن می بخشد. زیان های مهم این انگل سوراخ کردن و تخریب بافت پوست بوده که یکی از معضلات صنایع چرم سازی است، و خسارات مالی فراوانی را سالانه به این صنعت واد می کند. این بررسی در کشتارگاه جنوب کرمان (جیرفت) جهت تعیین میزان آلودگی به بزهای کشتار شده به لارو مگسPrzhevalskiana spp.i صورت پذیرفت. بدین منظور سطح خارجی لاشه و سطح داخلی پوست بز های کشتار شده مورد بازرسی قرار گرفت. در این بررسی مجموعا 2400 راس در طی چهار فصل سال (هر فصل 600 راس) معاینه شد. مجموعا 201 راس (37/8 درصد) آلوده بودند که 44 راس (83/1 درصد) شامل جنس نر و 157راس (54/6 درصد) شامل جنس ماده بود. این اختلاف در میزان آلودگی در بررسی های آماری معنی دار نبود. اما آلودگی در فصل زمستان نسبت به فصول دیگر، معنی دار (05/0 > p) بوده و عدد P برابر 04/0 می باشد.
    کلیدواژگان: بز، پرژوالسکیانا، هیپودرما، هیپودرموز، کشتارگاه جیرفت
  • سید داود شریفی*، حامد زرگران اصفهانی صفحات 85-92
    امروزه استفاده از آنتی بیوتیک ها به عنوان محرک رشد محدود شده است. نقره فلزی است که از گذشته های دور خواص ضدمیکروبی آن شناخته شده است و گفته می شود که با کاهش اندازه ذرات این فلز به مقیاس نانو خواص ضد میکروبی آن به شدت افزایش می یابد. هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر نانوذرات نقره بر سیستم ایمنی و لیپیدهای خون و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی و مقایسه آن با آنتی بیوتیک فلاوومایسین بود. این آزمایش با استفاده از 312 قطعه جوجه نر یک روزه سویه تجاری آربوراکرز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار انجام شد. از محلول ppm 2000 نانو ذرات نقره به مقدار 400 و 800 میلی لیتر در تن جیره و یا متر مکعب آب آشامیدنی استفاده شد. یک تیمار بدون افزودنی و یک تیمار حاوی فلاوومایسین به عنوان تیمارهای شاهد در نظر گرفته شدند. افزودن 800 میلی لیتر نانو ذرات نقره در جیره و یا آب آشامیدنی منوسیت ها را افزایش داد (05/0>p). سطوح مختلف نانو ذرات نقره در جیره و آب آشامیدنی، اثری بر مقدار کلسترول، لیپوپروتئین های کم چگال (LDL) و لیپوپروتئین های پر چگال (HDL) خون و جمعیت کلی فرم های ایلئوم نداشت ولی جمعیت کلستریدیوم های موجود در ایلئوم هنگام استفاده از 800 میلی لیتر نانو ذرات نقره در جیره و یا آب آشامیدنی افزایش یافت(05/0>p). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از نانوذرات نقره به عنوان یک افزودنی جهت کنترل باکتری های مضر موجود در دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی جوجه های گوشتی مناسب نیست. تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، صفات بیوشیمیایی خون، سیستم ایمنی، نانو ذرات نقره
  • امیر سالاری نیا، نظر افضلی، سیدجواد حسینی واشان*، مسلم باشتنی صفحات 93-105

    هدف از این تحقیق، بررسی سطح و اندازه ذرات پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای نامحلول پوسته برنج و پوسته یولاف بر شاخص تولید، راندمان مصرف انرژی و پروتئین، شاخص های بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی در جوجه گوشتی نر یک روزه به مدت 42 روز بود. در این آزمایش از 360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس (308) در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار، چهار تکرار و 10 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارها شامل شاهد، دو منبع پلی ساکارید غیرنشاسته ای نامحلول (پوسته برنج و پوسته یولاف) با دو سطح مصرف (سه و شش درصد جیره) و با اندازه ذرات (نیم و دو میلی متر) بود. نتایج نشان داد پوسته برنج در 42-29 روزگی باعث افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل در مقایسه با شاهد گردید (05/0>p). شاخص تولید در تیمارهای دریافت کننده پوسته برنج در مقایسه با شاهد در یک تا 42 روزگی بالاتر بود (05/0>p). منابع پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای بر شاخص مصرف انرژی و پروتئین، وزن نسبی اندام های لنفاوی، پاسخ ایمنی، غلظت لیپیدهای خون و شاخص های خونی اثر نداشت. یافته های عملکردی نشان داد که افزودن پوسته برنج در سطح سه درصد و اندازه ذرات نیم میلی متر باعث حصول مناسب ترین پاسخ عملکردی در جوجه های گوشتی شد.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، پوسته برنج، پوسته یولاف، اندام های لنفاوی، شاخص های خونی
  • مریم قلی زاده، جمال فیاضی*، یزدان عسگری، حکیمه زالی صفحات 106-117
    شکمبه نقش محوری در بازده تولید در نشخوارکنندگان دارد. درک فرآیند متابولیسم بافت شکمبه می تواند منجر به بهبود بازده تولید و در نتیجه سود اقتصادی در نشخوارکنندگان شود. در پژوهش حاضر، شبکه متابولیکی بافت شکمبه گاو با استفاده از اطلاعات ژنومی و اطلاعات موجود در پایگاه های داده مختلف، بازسازی شد. نتایج حاصل از بازسازی شبکه شامل 410 آنزیم، 1429 متابولیت به عنوان گره و 1777 واکنش به عنوان یال بود. ویژگی های این شبکه ی متابولیت محور توسط چند پلاگین نرم افزار سایتواسکیپ تجزیه و تحلیل شد. 15هاب متابولیت تعیین شد. نتایج جستجو در سایت KEGG pathway نشان داد که بیشتر هاب متابولیت ها شامل: کوآنزیم-آ، استیل کوآنزیم-آ، د- فرکتوز 6 فسفات، ابی کینون، سوکسینات، الکترون ترننسفراز فلافوپروتئین، پیروات، تتراهیدروفولات و 2 اگزالارات در واکنش های مربوط به چرخه متابولیک دخیل هستند. همچنین ژن های GPAT3، GPAT4، GPAM (2.3.1.15)، ETFDH (2.3.1.41)، CPT1C، CPT1B، CPT1A، CPT2 (2.3.1.21)i در متابولیسم اسیدهای چرب شرکت می کنند که این ژن ها ممکن است برای بهبود بازده تولید محصولات گاوی ضروری باشند. توزیع درجه گره شبکه از توزیع درجه نمایی پیروی می کند بنابراین ویژگی مقیاس آزاد را نشان می دهد. میانگین طول مشخصه مسیر 142/13 و قطر شبکه 38 بود که نشان می دهد شبکه ویژگی جهان کوچک را نیز دارد. پژوهش حاضر اولین مطالعه با هدف بازسازی شبکه متابولیکی بافت شکمبه است که ممکن است اطلاعات در جهت درک بیشتر پتانسیل متابولیکی شکمبه را بهبود دهد. هاب متابولیت ها در شبکه های مقیاس آزاد نقش معنی داری در حفظ ثبات توپولوژیک ایفا می کنند به همین دلیل بنظر می رسد برای تحقیقات اصلاح نژاد دام مفید باشند.
    کلیدواژگان: بافت شکمبه گاو، شبکه متابولیکی، تجزیه و تحلیل توپولوژیکی
  • مصطفی مرادی* صفحات 118-127
    در این بررسی اثرات ضد باکتریائی عصاره اتانولی آویشن روی باکتری پنی باسیلوس لاروا عامل بیماری لوک آمریکایی زنبورعسل و میزان سالم بودن این عصاره برای زنبوران بالغ مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا از برگ های گیاه آویشن با استفاده از الکل اتانول عصاره گیری به عمل آمد. سپس رقت های مختلف از عصاره در محیط کشت مایع و دیسک های کاغذی استاندارد ایجاد گردید و باکتری پنی باسیلوس لاروا به دو شیوه انتشار در آگار و براث دیلوشن تحت تاثیر آن ها قرار داده شد. همچنین تعدادی زنبورعسل بالغ در گروه های مختلف با رقت های مختلف عصاره الکلی آویشن مورد تغذیه قرار گرفتند. رقت های مختلف عصاره الکلی آویشن باعث مهار رشد باکتری پنی باسیلوس لاروا در محیط کشت شد و با گروه های شاهد تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0>p). همچنین رقت های مختلف عصاره الکلی آویشن در مقایسه با گروه های شاهد، منجر به بروز هیچ گونه عارضه ای در زنبوران بالغ تحت درمان نگردیدند. تحقیق حاضر نشان داد که عصاره الکلی گیاه آویشن دارای اثرات ضد باکتریائی زیادی روی باکتری پنی باسیلوس لاروا عامل بیماری لوک آمریکائی زنبورعسل در محیط کشت بوده و با توجه به سالم بودن برای زنبوران بالغ، در صورت بررسی های بیشتر می تواند به عنوان یکی از روش های مبارزه با بیماری مذکور مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنبورعسل، آویشن، بیماری لوک آمریکائی، باکتری پنی باسیلوس لاروا، اثر ضد باکتریائی
|
  • Ehsan Oskoueian *, Marzieh Dalir Pages 2-12

    Thymol, carvacrol, cineole, alpha-pinene, menthol, and menthone are among the most common and effective phenols and terpenes which are widely used in the livestock and poultry industry. These compounds are found in the essential oils of the plant belonging to the Lamiaceae family, especially thyme, mint, and rosemary. These compounds possess synergistic effects and appeared to be potent as an anti-oxidant, antibacterial, antiviral, anti-inflammatory, anti-depressant, and immunomodulatory agents. These bioactive compounds increase the digestive tract enzymes secretion and thereby improve digestion, activate variety of intestinal nutrient transport, inhibit oxidation processes, inhibit the growth of bacteria, fungi, and parasites in the digestive system, modulate the intestinal microbial population, and improve the immune system function in the livestock and poultry. These physiological mechanisms have led to the improvement of digestive function, growth performance, weight gain and feed conversion ratio, increased production, reduced mortality, improved production quality (taste, color, texture, shelf-life, biological value) and improved environmental conditions (reducing unpleasant smells and toxic gases) in the poultry and livestock. With regard to the mentioned beneficial impact of plant bioactive compounds in production and health of poultry and livestock animals, it is necessary to use these valuable resources to improve the production efficiency and reduce the use of chemical drugs in the livestock and poultry husbandry.

    Keywords: Secondary metabolites, essential oil, Antioxidant Properties, Nutrition, Phytobiotic
  • Navid Dadashpour Davachi * Pages 13-19

    The technology of transgenic animals' production is one of the areas of research in the biotechnology branch, which has a very fast growth rate in the last decade. To current knowledge, several methods have been developed for the production of transgenic animals such as microinjection of the desired genetic structure into the male pre-core in Zygote, gene transfer using embryonic stem cells transmission to the embryos during the blastocyst stage, gene transfer by sperm and using the new and workable CRISPER/Cas9 method. The key to success in the production of transgenic animals is the optimization of gene transfer method and the exact expression of the transmitted gene. A number of new technologies have been presented in the field of gene transfer in recent decades, which have reduced both research and production costs and improved the speed and delicacy of transmission processes. In the present review the most common methods in the production of transgenes would be discussed.

    Keywords: Transgenic Animal, Animal model, Electroporation, Micro-injection
  • Mohammad Majid Ebrahimi *, Ali Reza Yousefi, Rasoul Mashhadi, Shahla Shahsavandi Pages 20-28
    Infectious laryngotracheitis (ILT) is an acute viral respiratory tract of chickens with worldwide outbreak, and its virus latency, presence of carrier chickens, and long-term virus separation have been increased the difficulty of ILT control. Because of considerable economic losses associated with ILT, vaccination of susceptible pullets with attenuated viruses is recommended in endemic areas. The aim of the present study was to compare the immunization of ILT vaccine produced by Razi Vaccine and Serum Research Institute in White Bovans and HyLine W36 pullets. Seventy thousand pullets of each laying line were allotted into two different farms and were vaccinated with Razi ILT vaccine through eye drop method at eight week of age. In order to determine sera antibody titers against ILT virus by ELISA and serum virus neutralization tests, blood samples were randomly collected from 20 chickens per group before (d=0), and at 3, 6, 8, 10, 12, and 16 weeks post-vaccination. In addition, three weeks following vaccination, 20 birds per group were challenged with a nasal drop of virulent infectious laryngotracheitis (vILT) virus strain to evaluate vaccine effecacy. Results showed that Razi ILT vaccine caused a similar performance regarding serological ELISA antibody titers against ILT and the virus neutralization index in the both strains (P > 0.05). Trends in ELISA antibody tiers against ILT and the virus neutralization index revealed that these incidies reached to the protective immunity threshold three weeks post-vaccination. Moreover, Razi ILT vaccine was effectively protected 100% and 95% of White Bovans and HyLine W36 pullets against a vILT challenge, respectively. In conclusion, vaccination of White Bovans and HyLine W36 pullets with Razi ILT vaccine produced sufficient sera titers against ILT, resulted in effective immune protection against vILT virus. However, there was no difference between White Bovans and HyLine W36 pullets regarding the evaluated immune insides following vaccination.
    Keywords: Efficacy, Infectious laryngotracheitis, Razi Institute, Antibody titer, vaccine
  • Nahid Asadi, Mohsen Lotfi *, Naser Harzandi Pages 29-37
    Production of viral vaccines and also drugs products which are derive from cells produced in various biological materials, like cell substrates eg: fertile eggs, primary cells, cell lines, raw materials and additives used in culture media which have animal origin and seed virus which is used for culture have a complicated process. The above processes are naturally vulnerable for contamination to adventitious agents. The Nanobacteria like other adventitious agents can cause contamination through primary materials with animal origin for such a product. The aim of this study was to design a program for PCR which is specific for detection of probable presence of Nanobacteria in cells, especially in cell lines and diploids which is used in vaccine production in Razi institute. For this purpose the cells which are used in following departments, research, production and Quality control for biological products were collected and DNA was extracted for PCR expression on 16S rRNA area from Nanobacteria. Bartonella henselae was used as a positive control. As it was expected the results of PCR products after electrophoresis were positive for above organism and at the area of 558 bp replicated which it confirms the correctness of our experiment. The cells from all departments were negative for Nanobacteria, however for not having enough information for spread and risk evaluation of Nanobacteria in cattle population there are a great need for further investigation.
    Keywords: Nanobacterium sanguineum, Cell culture, vaccine, adventitious agents, PCR
  • Kamran Mohammad Bagher Pour, Hadi Pour Taghi *, Hossein Hosseini Pages 38-43
    The goal of current study was comparison of two RT-PCR primers in detection of H9N2 influenza viruses. We compare correlation between two methods to determine which method in serial dilution can detect more samples. First, EID50 of an avian influenza virus was calculated by Reed-Muench method. The titer of virus was 106 EID50/ml. Then, we prepare two fold serial dilution of virus. Then, genome was extracted by RNA Pure kit (Cinna-Gene, Iran). Two separate one step RT-PCR methods were used to detection of avian influenza virus (Wu et al. 2008 and Spackman et al. 2002). Target gene of both methods was matrix (M) gene. Product size that produced by both methods were 131 bp and 100 bp respectively. To ensure about specifity of two RT-PCR primers, we used H120 vaccine and B1 vaccine as negative control. Both methods were specific to avian influenza virus and none of them did not produce any amplicons when used other respiratory disease viruses as template. The Wu et al, 2008 primers was able to detect avian influenza virus to 1:4096 and 168 copy number/ml but, Spackman et al, 2000 primers was only able to detect 1:2048 and 336 copy number/ml. So, the Wu et al, 2008 primers was more sensitive method in detection of avian influenza viruses.
    Keywords: avian influenza virus, H9N2, Correlation
  • Reza Dorri Akhavi, Nader Mosavari, Majid Tebianian * Pages 44-50
    The bovine tuberculosis is one of the most zoonotic diseases which could be infected domestic and wild animals. The causative agent of this infection is Mycobacterium bovis. The correct diagnosis is very critical for effective control of this infection. The usual diagnosis is made by skin test and gamma interferon assay. But other serological techniques based on ELISA could be noted for development of a rapid and correct method. Here, we use MPT-64 recombinant protein as capture antigens for development of an indirect ELISA. The study population consists of thirty two infected and healthy (control) cattle. The infected animals were confirmed by resident veterinary surgeon according to skin test and clinical examination. The levels of specific antibody against MPT-64 were evaluated by indirect ELISA method. According to our results, the levels of specific antibodies against MPT-64 have great consistency with skin test. So that, all of 9 positive samples have high titer for MPT-64 specific antibody and no false negative results have been reported. This study could proposed that development of ELISA method with recombinant MPT-64 antigen could be considered as a rapid, simple and exact method for detection of BTB infected cattle.
    Keywords: Bovine tuberculosis, MPT-64, ELISA, Antibody
  • Mohammadreza Valinejad, Hamidreza Shokrani *, Ghasem Farjanikish Pages 51-58
    Linguatula serrata is a cosmopolitan zoonotic parasite. Infective nymphs of the parasite localize in mesenteric lymph nodes of herbivorous intermediate hosts. Humans can be occasionally infected with both adult and nymphal stages of the parasite. This cross-sectional study was conducted to determine the frequency of linguatulosis in goats slaughtered in Lorestan province and evaluate the pathological lesions caused by L. serrata nymphs in mesenteric lymph nodes. Mesenteric lymph nodes of 240 goats were collected randomly from three different slaughterhouses of Lorestan province during a one-year period. Lymph nodes were examined grossly and submitted for parasitological and pathological studies. Furthermore, an acid-pepsin digestion method was applied for investigation of negative samples. One hundred and twenty-seven out of 240 goats (52.91 %) were infected with L. serrata nymphs. The frequency of infection increased in summer and was highly significant (P<0.01), while the intensity of infection was not significantly associated with seasons. Histopathologic examination revealed the nymph of L. serrata, with segmented body and cuticle with transversely striated spines. In most microscopic sections, lymph nodes were depleted from lymphocytes and numerous necrotic areas, edema and hemorrhage, hemosiderin formation and hemosiderophages were significant. High frequency of infection in goats suggests possibility of infection in humans inhabit these regions. Avoiding consumption of raw visceral organs of goats by dogs can help reduce the infection in humans and intermediate hosts.
    Keywords: Linguatula serrata, Lymph nodes, Goat, Lorestan
  • Kolsum Mohebbi, Nasser Hajipour * Pages 59-67
    The parasitic mites of honey bees (Varroa spp., Acarapis spp.) and obligate intracellular parasite of honey bees (Nosema spp.) are responsible for heavy losses in honeybee hives, colonies and are major threat to the beekeeping industry. This study was carried out to determine the prevalence of parasites of honey bees in ten regions of Ardabil province. A total number of 315 apiaries (62700 hives) were randomly sampled in different seasons from 2014 to 2016 in Ardabil province, Iran. Overall 290 apiaries (92.06 %) were identified as infested with at least one of the parasites. The prevalence of parasites found were: Nosema cerana (92.06%), Acarapis woodi (4.76%), Varroa jakobsoni (19.68%) and Meloe variegatus (1.90%). The relationship between parasitic infection and the years was not significant, but the infection of Nosoma cerana in different years was significantly higher than other parasites. The highest prevalence rate of the Nosema cerana was observed in the spring. According to the findings, Nosema ceranae was the only parasite in honeybees with a broad geographical dispersion in Iran. It seems that climate can influence the prevalence of mentioned parasite.
    Keywords: Nosema cerana, Acarapis woodi, Varroa jakobsoni, Meloe variegatus, Ardabil
  • Habibollah Paykari, Mehdi Mohebali, Mohammad Amin Fosoungar, Behnaz Akhondi, Farnoosh Jameie, Vahid Nasiri * Pages 68-75

    Canine Leishmaniosis due to Leishmania infantum is a major global zoonosis, potentially fatal to humans and dogs.Blood samples were taken and collected from cephalic or saphenous vein from 85 stray dogs of different ages, breeds, and both genders that were registered in the Karaj municipality's dog camping and 60 stray dogs that were registered in the Kohsar district. After separation of blood sera, anti-Leishmanial antibodies were detected by direct agglutination test (DAT). Out of 85 stray dogs samples from the Karaj municipality's dog camping, 38(44.7%) were males and 47(55.3%) were females and out of these, 4(4.7%) of them were positive for visceral Leishmaniasis that three of them were male and one was female. All of the seropositive dogs were symptomatic. Out of 60 stray dogs samples from the kohsar district, 14(23.3%) of them were positive for visceral Leishmaniasis that 6(10%) of positine cases were males and 8(13.3%) were females .Among the seropositive dogs in this regions, 4(6.6%) cases were asymptomatic and 10(16.66%) cases were symptomatic. there was not any significant difference between season of sample collection .Visceral Leishmaniasis is a zoonotic disease; therefore, the need for continuous surveillances on the prevalence of it in our communities is an essential work as a control strategy. There is a need for more additionalserological and molecular studies for exact determination of the presence of these parasites.

    Keywords: Kala-azar, Dog, Alborz
  • Yaser Pirali, Masomeh Eskandari, Hossein Abbasi Dehkordi *, Hamidreza Azizi, Nader Ahmadi Pages 76-84
    Hypodermosis is a parasitic disease in sheep and goats caused by Przhevalskiana ssp. flies. Animal skin, although it does seem to incorporate a small amount of the whole animal's weight, but makes it an high-value leather product give it a special importance. The important losses of this parasite are cut a hole and destruction of the skin tissue, that is one of the significant  problems of leather industry.This study was carried out in southern kerman slaughterhouse(jiroft) to determine the amount of infestation in goats slaughtered by larvae of  Przhevalskiana ssp. For this purpose, the external surface of the carcass and the internal surface of the shellfish skin were examined. In this survey a total of 2400 goats were examined during the four seasons of the year (600 heads per season). Totally of 201(8.37%) were contaminated of which 44(1.83%) were male goats and 157(6.54 %) of female goats have infected.  this difference in the amount of contamination was not significant in surveys. Infection (contamination) was significantly higher in winter than in other seasons.
    Keywords: CGoat, Przhevalskiana, Hypodermosis, Hypoderma, jiroft slaughterhouse
  • Seyed Davood Sharifi *, Hamed Zargaran Esfahani Pages 85-92
    Today, the use of antibiotics is limited as a growth promoter. Silver has been known for its antimicrobial properties over the past, and it is said to increase its antimicrobial properties by decreasing the particle size to nano scale. The aim of this study was to evaluate the effect of silver nanoparticles on immune system and blood lipids and microbial population of broiler chickens and compare it with flavomycin. A total 312 day-old broilers (Arbor-Acre Plus) were used in a completely randomized design with 6 treatments diets and 4 replicates per each replicate. The nano-silver solution (2000 ppm) was used in 400 and 800 cc per ton diet or 1000lit water to prepare treatments. Two treatments with and without antibiotic (flavomycin 500g/t) were considered as control groups. Number of monocytes increased significantly in birds received diets or drinking water containing 800 ml silver nanoparticles (p< 0.05). Different levels of silver nanoparticles in diet or drinking water had not significant effects on concentration of cholesterol, low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL) of serum and coliform bacteria in the ileum. But the number of cholestridia in the ileum of birds received 800 ml silver nanoparticles in diet or drinking water increased significantly (p< 0.05). The results indicate that silver nanoparticles are not suitable for using as feed additives to encourage immune system and control pathogenic bacteria in broilers gut. Further studies are needed.
    Keywords: Broiler chicks, Blood biochemical properties, Immune system, Silver nanoparticles
  • Amir Salarinia, Nazar Afzali, Seyyed Javad Hosseini Vashan *, Moslem Bashtani Pages 93-105

    To evaluate the effect of type (Rice Hull (RH) and Oat Hull (OH)), level (3 and 6 percent) and particle size (0.5 and 2 mm) of insoluble fiber on performance, production index, protein and energy performance, blood indices, lymphoeid tissue and humoral immunity of chickens, 360 day-old male broilers (Ross 308), were use in a completely randomized design with 9 treatment and 4 replicate with 10 birds each, for 42 days. In the 29-42 days, broilers fed 6 percent with 0.5 mm RH had higher (P≤0.05) average daily gain, daily feed intake and lower feed: gain than control group. For the 1-42 days, broilers fed OH had best production index (P≤0.05) than broilers fed the control diet. In this experiment, the effect of fiber, level and particle size was not significant effect on energy and protein performance, lymphoeid organ, humoral immunity and blood indices. Therefore, it is concluded that inclusion of 3 percent RH with 0.5 mm particle size to broiler diets may improve the growth performance and production index.

    Keywords: Blood indices, humoral immunity, Lymphoeid tissue, Oat hull, rice hull
  • Maryam Gholizadeh, Jamal Fayazi *, Yazdan Asgari, Hakimeh Zali Pages 106-117
    The rumen has a central role in production efficiency in ruminants. Understanding metabolism process of rumen tissue can improve production efficiency of ruminants. In the present work, the metabolic network in the rumen tissue of cattle was reconstructed using genome information and available knowledge of rumen tissue from BRENDA, KEGG, Uniprot and NCBI. The result of reconstruct network consisted of 410 enzymes, 1429 metabolites as nodes and 1771 reactions they take part as edges. The characteristics of the metabolite-centric network were analyzed using some plugins in Cytoscape software. The top 15 hub metabolites were determined. The result of search in KEGG pathway shown the most of hub metabolites include CoA, Acetyl-CoA, D-fructose-6-phosphate, ubiquinone, succinate, electron-transferring flavoprotein, pyruvate, tetrahydrofolate and 2-oxoglutarate, involved in reactions which participate in metabolic pathway. Also, the genes CPT2, CPT1A, CPT1B, CPT1C (EC 2.3.1.21), ETFDH (EC 2.3.1.41), GPAM, GPAT4, GPAT3, GPAT2 (EC 2.3.1.15) participate in fatty acid metabolism that genes associated with this pathway may be essential to improve meat production efficiency of cattle research. The degree distribution of network follow power-law distribution hence displays a scale-free property. The average path length was 13.142 and diameter was 38 that shows the network also has small world properties. The present work is the first study to reconstruct rumen tissue network that may provide information to greater understanding on metabolic potential of rumen. Hub metabolites in scale-free networks paly significant role in maintaining topological robustness, for this reason seem to be useful for bovine breeding researches.
    Keywords: Bovine rumen tissue, metabolic network, Topological analysis
  • Mostafa Moradi * Pages 118-127
    In this study, the antibacterial effects of thyme ethanolic extract on the  Paenibacillus larvae, the Causative agent of  honeybee American Foulbrood Disease were studied and the effect of this extract was studied on the adult bees. First, the leaves of the thyme were extracted using ethanol. Paenibacillus larvae was subjected todifferent dilutions of thymus vulgaris extract by two
    methods
    Agar Diffusion and Broth Dilution. Also, adult honey bees were fed with different dilutions of thyme extract.Different dilutions of thyme extracts inhibited the growth of Paenibacillus larvae in the culture medium, and there was a significant difference between the treatments and control groups (P<0.005). Also, different dilutions of thyme extract had not any side effects on the treated adult bees, in comparison with control groups.The results of this study showed that alcoholic extract of thymus vulgaris has a high antibacterial effect on Paenibacillus larvae, the causative agent of American Foulbrood disease in the culture medium. On the other hand, this extract is safe for adult honeybees and can  be used as a remedy for American Foulbrood disease in the bee colonies.
    Keywords: honeybee, Thymus vulgaris, American foulbrood disease, Paenibacillus larvae, Antibacterial effect