فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه سادات میریعقوبی، مهران نوری، غلامرضا عسکری* صفحات 169-176
    مقدمه

    کبد چرب یک اختلال متابولیکی رایج است که به دلیل تجمع بیش از حد چربی در سلول های کبدی منجر به عملکرد غیر طبیعی کبد می شود. ویتامین D به دلیل داشتن نقش های ضد التهابی، ضد فیبروزی و ایجاد حساسیت به انسولین می تواند در بهبود علایم کبد چرب نقش داشته باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف خلاصه کردن اطلاعات حاصل از مطالعات کارآزمایی بالینی انجام شده در رابطه با تاثیر مکمل ویتامین D بر پارامترهای مختلف بیماری کبد چرب انجام شد.

    روش ها

    مطالعات منتشر شده طی سال های 1990 تا 2018 با جستجو در پایگاه های علمی PubMed، Google Scholar، Science Direct، Scopus و Web of Science با استفاده از کلیدواژه های NAFLD، Nonalcoholic Fatty Liver Disease، Nonalcoholic Steatohepatitis، Vitamin D، Cholecalciferol، 1,25(OH)2D3 و Calcitriol استخراج شدند.

    یافته ها

    به نظر می رسد که ویتامین D می تواند با کاهش چربی کبد، سطح آنزیم های ALT (Alanine Transaminase) و AST (Aspartate Transaminase)، سایتوکاین های پیش التهابی مانند NF-κB و TNF-α، فاکتور التهابی hs-CRP (high-sensitivity C-reactive protein) و بهبود مقاومت به انسولین، اثر مثبتی بر بهبود علایم کبد چرب غیر الکلی داشته باشد. همچنین می تواند با کاهش سطح مالون دی آلدهید (MDA: Malondialdehyde) و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی، به شکلی مثبت بر استرس اکسیداتیو تاثیر بگذارد.

    نتیجه گیری

    ویتامین D می تواند نقش مهمی در روند پیشگیری و بهبود کبد چرب غیر الکلی از طریق مکانیسم های مختلف داشته باشد.

    کلیدواژگان: استئاتوهپاتیت غیر الکلی، بیماری کبد چرب غیر الکلی، کبد چرب، کلسیتریول، ویتامین D
  • سید مجید علوی لنگرودی، حسین فلاح زاده، فیروزه مصطفوی دارانی* صفحات 177-183
    مقدمه

    پیشگیری از بیماری های غیر واگیر یک موضوع مهم در ارتقای سطح خدمات بهداشتی بوده و آموزش آن با استفاده از مدل ها و تیوری های آموزش بهداشت امکان پذیر می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر آگاهی و نگرش بهورزان شهرستان یزد در مورد غربالگری سرطان کولون انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر تمامی 28 بهورز تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان یزد مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای شامل دو قسمت استفاده شد: الف. سوالات دموگرافیک و ب. سوالات آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی و رفتار درک شده. مداخله آموزشی مورد نظر در این پژوهش طی سه جلسه آموزشی ارایه گردید. در انتها، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمون های آماری Kolmogorov–Smirnov، T زوجی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که پس از مداخله آموزشی، میانگین نمره آگاهی بهورزان در ارتباط با غربالگری سرطان کولون به طور معناداری افزایش پیدا کرده است (013/0=P). همچنین میانگین نمرات حساسیت درک شده (047/0=P)، شدت درک شده (324/0=P)، منافع درک شده (001/0>P)، خودکارآمدی (003/0=P) و رفتار درک شده (001/0>P) پس از اجرای مداخله آموزشی افزایش یافت؛ اما میانگین نمره موانع درک شده (746/0=P) کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی می توانند به عنوان یک چارچوب مناسب جهت طراحی مداخلات آموزشی غربالگری سرطان کولون در راستای بهبود رفتارهای ارتقادهنده سلامتی در بهورزان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: آگاهی، بهورز، سرطان کولون، مدل اعتقاد بهداشتی، نگرش
  • مریم شجاع، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، عبدالله قاسمی صفحات 184-191
    مقدمه

    تغییرات ترکیب بدن بر ابعاد مختلف جسمانی، حرکتی و روانی افراد اثر میگذارد. ضعف خودپنداره یکی از مسایلی است که هم کودکان دارای اضافه وزن و هم کودکان مبتال به اختلال هماهنگی با آن مواجه هستند. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تمرینات بازی محور بر خودپنداره کودکان دارای اضافه وزن مبتال به اختلال هماهنگی رشد (Disorder Coordination Developmental) انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از مطالعات نیمه تجربی میباشد که در آن 50 کودک 10-8 ساله با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و براساس معیارهای ورود به پژوهش از بین مدارس ابتدایی انتخاب شدند و پس از انجام پیش آزمون به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (30=n)و کنترل (20=n) قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش اختلال هماهنگی افراد از آزمون رشد حرکتی (2-MABC (Movement Children for Battery Assessmentو برای بررسی خودپنداره بدنی از پرسشنامه Wilson استفاده شد. گروه آزمایش به مدت سه ماه در تمرینات شرکت نمودند و نتایج آزمونها در مرحله پس آزمون با استفاده از نرم افزار 21 SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس یک طرفه در سطح معناداری 0/05 تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که تفاوت نمرات خودپنداره و خرده مقیاسهای چربی، هماهنگی، لیاقت، عزت نفس، انعطاف و ظاهر بین دو گروه معنادار میباشد؛ اما تفاوت در مولفه های قدرت، استقامت، فعالیت بدنی و سالمتی معنادار نبود. 

    نتیجه گیری

    دوران کودکی یکی از مراحل مهم در شکلگیری خودپنداره میباشد. بر مبنای نتایج، سودمندی بر رشد اجتماعی و روانی کودکان دارای اضافهوزن و مبتال به اختلال هماهنگی (که بیشتر در معرض مشکالت عاطفی هستند) دارد.

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشد، اضافه وزن، بازی، خودپنداره
  • محمد سلطانی زاده*، مریم منتظری، زهره لطیفی صفحات 192-198
    مقدمه

    بیماری های مزمن از جمله دیابت، یکی از مسایل بهداشتی- درمانی در جوامع جدید میباشند. این بیماری همانند هر بیماری مزمن و ناتوان کننده دیگری، فرد مبتلا به ویژه کودکان را با مشکلاتی مواجه می سازد که در نتیجه آن تمامی جوانب زندگی روزمره فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (Cognitive Therapy Behavioral) بر اضطراب اجتماعی در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.

    روش ها

    پژوهش نیمه آزمایشی حاضر از نوع مطالعات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش، 25 نفر از کودکان 8 تا 13 ساله مبتلا به دیابت نوع یک (با تشخیص پزشک متخصص غدد درون ریز) بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و به شکل تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش طی هشت جلسه 45 دقیقه ای (دو ماه) درمان شناختی- رفتاری دریافت نمود؛ در حالی که گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. آزمودنی ها پرسشنامه تجدید نظر شده اضطراب اجتماعی کودکان که در سال 1993 توسط Stone و Greca La طراحی شده است را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماه و نیمه تکمیل نمودند. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که بین میانگین نمرات ابعاد اضطراب اجتماعی در مرحله قبل و بعد از مداخله و مرحله پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد (p<0/01) بین میانگین نمرات ابعاد اضطراب اجتماعی در دو گروه آزمایش و کنترل نیز تفاوت معناداری مشاهده گردید (p<0/01).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، درمان شناختی- رفتاری به عنوان یک مداخله اثربخش در کاهش اضطراب اجتماعی کودکان مبتلا به دیابت نوع یک محسوب میگردد و الزم است اثرات درمان تا زمان پیگیری حفظ شوند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، درمان شناختی- رفتاری، دیابت نوع یک
  • لیلی شهباز نیا، یعقوب حاجی زاده*، مهناز نیک آیین، محمدعلی قاسمیان صفحات 199-207
    مقدمه

    هوا می تواند علاوه بر آلاینده های شیمیایی، حاوی میکروارگانیسم های مختلفی باشد که قادر هستند بیماری های عفونی و آلرژیک را در انسان ایجاد کنند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی غلظت بیوآیروسل ها در هوای داخل و خارج از مدارس و مهدکودک های شهرستان اندیمشک و نیز تعیین نسبت I/O (Indoor/Outdoor) برای شناخت منبع آلودگی در طول زمستان سال 1394 انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر 216 نمونه در ماه های دی، بهمن و اسفند از هوای داخل و خارج از مدارس و مهدکودک های شهرستان اندیمشک برداشت گردید. نمونه برداری توسط یک ایمپکتور تک مرحله ای Anderson حاوی محیط کشت و پمپ (SKC .Co) براساس روش های توصیه شده از سوی ACGIH (American Conference of Governmental Industrial Hygienists) انجام شد. نمونه های باکتریایی به مدت دو روز در دمای 37 درجه انکوبه گردیدند و نمونه های قارچی به مدت سه تا پنج روز در دمای محیط نگهداری شدند. در ادامه، کلنی ها شمارش شده و بر حسب کلنی بر متر مکعب گزارش گردیدند.

    یافته ها

    بیشترین میانگین تراکم باکتری داخل و خارج از فضای آموزشی مربوط به مدرسه شماره 4 به ترتیب با 1504 و 1295 کلنی بر متر مکعب بود. همچنین بیشترین میانگین تراکم قارچ داخل فضای آموزشی مربوط به مهدکودک شماره 4 به میزان 6/249 کلنی بر متر مکعب و بیشترین میانگین تراکم قارچ خارج از فضای آموزشی مربوط به مهدکودک شماره 3 به میزان 3/323 کلنی بر متر مکعب بود. علاوه براین، کمترین تراکم باکتری داخل فضای آموزشی به مدرسه شماره 6 (5/513 کلنی بر متر مکعب) و کمترین تراکم باکتری خارج از این فضا به مهدکودک شماره 5 (6/221 کلنی بر متر مکعب) اختصاص داشت. کمترین تراکم قارچ داخل فضای آموزشی نیز با میانگین کلی 6/147 کلنی بر متر مکعب در مهدکودک شماره 5 اندازه گیری شد. همچنین کمترین تراکم قارچ خارج از فضای آموزشی معادل 3/174 کلنی بر متر مکعب به دست آمد که مربوط به مهد کودک شماره 5 بود. بیشترین میانگین تراکم قارچ آسپرژیلوس فومیگاتوس داخلی در مدرسه شماره 1 به میزان 2/46 کلنی بر متر مکعب و کمترین میزان داخلی این قارچ در مهدکودک شماره 3 با مقدار 61/4 کلنی بر متر مکعب اندازه گیری شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده، میانگین تراکم باکتری در فضای داخل کلیه محل های نمونه برداری شده، بیشتر از مقادیر پیشنهاد شده از سوی WHO (World Health Organization) (500 کلنی بر متر مکعب) بود که این امر می تواند بیماری های تنفسی مختلفی را برای کودکان در این سنین ایجاد نماید و سلامت آن ها را به مخاطره بیندازد. بررسی نسبت مقادیر داخل به خارج I/O در مدارس و مهدکودک های مورد مطالعه نیز نشان داد که منشا آلودگی باکتریایی، بیشتر داخل ساختمانی و قارچ خارجی می باشد؛ بنابراین نیاز به پایش مستمر و اقدامات کنترلی و مدیریتی ویژه وجود دارد.

    کلیدواژگان: باکتری، بیوآئروسل، قارچ مدارس، مهدکودک
  • اعظم محمدی، نیماه بحرینی اصفهانی*، غلامرضا عسکری، محمدجواد طراحی، محمدرضا حاجی اسماعیلی، فاطمه ابراهیمی صفحات 208-215
    مقدمه

    سوء تغذیه همراه با بیماری، اثرات نامطلوبی بر روند درمان دارد. این مشکل می تواند عفونت، عوامل التهابی، استرس اکسیداتیو، تاخیر در بهبودی، مدت زمان بستری در بیمارستان، هزینه های بیمارستان و مرگ و میر را به ویژه در سالمندان و بیماران مبتلا به بیماری های بدخیم بستری در بخش مراقبت های ویژه افزایش دهد. آلفا-لیپوییک اسید (ALA: Alpha-Lipoic Acid) ترکیب هشت کربنه دارای گوگرد و خواص آنتی اکسیدانی است که احتمالا برای بیماران مذکور مناسب می باشد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات مکمل یاری آلفا-لیپوییک اسید بر سوء تغذیه، استرس اکسیداتیو، طول مدت بستری در بیمارستان و طول مدت اتصال به ونتیلاتور انجام شد.

    روش ها

     مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی، دو سو کور و کنترل شده با دارونما می باشد که در بخش مراقبت های ویژه عمومی و مغز و اعصاب بیمارستان لقمان حکیم (وابسته به دانشگاه شهید بهشتی تهران) انجام شد و در آن 80 بیمار (80-18 سال) به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. دوزهای آلفا-لیپوییک اسید (600 میلی گرم در روز) و دارونما به مدت هشت هفته به بیماران داده شد. قبل و بعد از مداخله ، ظرفیت آنتی اکسیدان (TAC: Total Antioxidant Capacity)، سوء تغذیه، دور کمر، دور عضله بازو (MAC: Mead Arm Circumference) و ضخامت چربی چین پوستی (TSF: Triceps Skin Fold) اندازه گیری گردید. بررسی مصرف غذا و تجزیه و تحلیل های آماری نیز به ترتیب با استفاده از نرم افزارهای N4 و SPSS 20 انجام شد. داده های کمی به عنوان میانگین±انحراف معیار و (0/05<P) به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    ویژگی های اولیه در گروه مداخله و پلاسبو مشابه بود (0/05<P). پس از مداخله، تغییر معناداری در TAC (538/0=P)،TSF (350/0=P)، سوء تغذیه (184/0=P)، MAC (525/0=P)، دور کمر (343/0=P)، طول مدت بستری شدن (580/0=P) و زمان تهویه مکانیکی (094/0=P) بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که مکمل یاری هشت هفته ای با 600 میلی گرم آلفا-لیپوییک اسید تاثیر معناداری بر TAC، سوء تغذیه، دور کمر، MAC، TSF، زمان تهویه مکانیکی و طول مدت بستری در بیماران بستری در (ICU (Intensive Care Unit ندارد.

    کلیدواژگان: آلفا-لیپوئیک اسید (ALA)، دور عضالنی بازو(MAC)، دور کمر، سوءتغذیه، ضخامت چربی پوست (TSF)، ظرفیت آنتیاکسیدانی کل (TAC)
  • فرحناز نورایی، الله یار کمری* صفحات 216-233
    مقدمه

    افزایش تدریجی غلظت فلزات سنگین در خاک، مخاطرات جدی را بر سلامت انسان و سایر موجودات زنده وارد می نماید. در این تحقیق، شرایط بهینه عملیاتی در گیاه پالایی خاک های آلوده به فلز سنگین روی توسط گیاه اسفناج بررسی شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، غلظت های مختلف کلریدروی (0، 100، 250، 500، 1000، 1500 و 2000میکرومولار)،به مدت چهار هفته در محیط کشت هیدروپونیک، در مرحله چهار برگی بر گیاه اسفناج اثر داده شد و پارامترهای رشد، فیزیولوژیک و مقدارعنصر روی تجمع یافته در ریشه و اندام های هوایی آنها اندازه گیری گردید.آزمایش با طرح کاملا تصادفی و در سه سطح تیمار انجام شد.

    یافته ها

    در گیاه اسفناج با افزایش غلظت کلریدروی در محلول غذایی، زیتوده (Biomass) ریشه و بخش هوایی، کلروفیل a، کلروفیل کل و سطح برگ کاهش معنی داری یافت که بیشترین کاهش مربوط به تیمار 2000میکرومولار کلریدروی بود. انباشت پرولین در بخش هوایی گیاه، با بالا رفتن غلظت روی، افزایش معنی داری نشان داد؛بطوریکه در تیمار 2000میکرومولار روی، میزان انباشت 57/2برابر تیمار شاهد بود.همچنین، میزان انباشت روی در تیمار 2000میکرومولار در بخش های هوایی و ریشه به ترتیب 02/324 و 46/355 میلیگرم برکیلوگرم وزن خشک بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه اسفناج از نظر شاخص های رشد، کلروفیل a، کلروفیل کل، کربوهیدرات و سطح برگ نسبت به غلظتهای پایین روی از خود مقاومت نشان می دهد و نیز دوره رشد اسفناج نسبتا کوتاه و با عملکرد بالا می باشد،می توان از این گیاه به عنوان گیاهی بیش اندوز برای پالایش خاکهای آلوده به روی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسفناج، خاک، روی، گیاه پالایی
  • زهرا شریفیان، زهرا اردودری*، احسان الله حبیبی صفحات 224-230
    مقدمه

    عدم فعالیت فیزیکی یکی از ریسکفاکتورهای بیماریهای قلبی- عروقی میباشد. مهمترین عملکرد دست هنگام انجام وظیفه، چنگش و اعمال نیرو در انجام کارهای دستی است. عوامل مختلفی بر فعالیت فیزیکی تاثیرگذار میباشند. قدرت چنگش نیز به عنوان شاخص اندازهگیری قدرت کل ماهیچه ها ممکن است با فعالیت فیزیکی مرتبط باشد. با توجه به اهمیت موضوع و اینکه تاکنون در ایران مطالعهای در این زمینه انجام نشده است، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین قدرت دست با فعالیت فیزیکی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی در ارتباط با 121 نفر از کارگران فضای سبز انجام شد. برای اندازهگیری چنگش قدرتی، چنگش ظریف و فعالیت فیزیکی به ترتیب از دینامومتر، پینچ گیج و نسخه ایرانی پرسشنامه بین المللی فعالیت فیزیکی استفاده گردید. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار 20 SPSS و ضریب همبستگی Pearson و Spearman انجام شد و (p<0/05)معنادار تلقی گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین چنگش قدرتی، چنگش ظریف و فعالیت فیزیکی به ترتیب معادل 33 و 0/8 کیلوگرم نیرو و 3831 مت به دست آمد. نتایج آزمون Spearman نیز نشان دادند که بین فعالیت فیزیکی با قدرت دست، رابطه معناداری وجود ندارد (p>0/05).

    نتیجهگیری

    فعالیت فیزیکی افراد از جمله عوامل مهمی است که بر بروز بیماریهای مزمن اثرگذار میباشد. خوشبختانه کارگران فضای سبز در این مطالعه از نظر میانگین فعالیت فیزیکی در سطح باالیی قرار داشتند. از آنجایی که تاکنون پژوهشی در این رابطه در ایران انجام نشده است (به جز مطالعه حاضر) توصیه میگردد مطالعات بیشتری در این زمینه صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: چنگش ظریف، چنگش قدرتی، کارگران فضای سبز، فعالیت فیزیکی
  • طاهره بحرینی، محمد فاضل*، زهرا اسفندیاری صفحات 231-237
    مقدمه

    اسیدهای چرب ترانس (TFAs: Trans Fatty Acids) یکی از عوامل اصلی خطر در بروز بیماری های قلبی - عروقی می باشند. در ایران نیز همچون دیگر کشورهای جهان سعی بر آن است که میزان این ترکیب در غذا به حداقل برسد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف اصلاح فرمولاسیون کرم ویفر به روش مخلوط کردن روغن هیدروژنه (HO: Hydrogenated Oil) ، روغن مایع کانولا (CO: Canola Oil) و بافت دهنده ها به منظور دستیابی به ویژگی های بهینه فیزیکوشیمیایی و بافتی با حداقل TFAs انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه حاضر 11 تیمار کرم ویفر با استفاده از درصدهای مختلف HO، CO و بافت دهنده های نشاسته و کربوکسی متیل سلولز (CMC: Carboxy Methyl Celloluse) تهیه شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی محصول نهایی اندازه گیری گردید. تغییر در فرمولاسیون با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس دو طرفه توسط نرم افزار SPSS 21 با سطح اطمینان 95 درصد مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    با افزایش میزان جایگزینی HO با CO، میزان رطوبت ثابت، عدد آنیزیدین در مقایسه با نمونه شاهدکاهش و مقادیر اسیدیته، پراکسید و اسید تیوباربیتوریک با افزایش همراه بود و از سفتی بافت کرم به طور چشمگیری کاسته شد. همچنین، میزان TFAs و اسیدهای چرب اشباع کاهش یافت؛ اما میزان اسیدهای چرب تک و چند غیر اشباعی با افزایش همراه بود. تفاوت معناداری در نوع بافت دهنده ها و ویژگی های مورد بررسی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بهینه ترین فرمولاسیون با جایگزینی 20 درصد HO با CO مشاهده و مقدار TFAs در این وضعیت 1 درصد بود. این فرمولاسیون را می توان به تولید کنندگان صنایع غذایی جهت تولید کرم ویفر پپیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: اسید چرب ترانس، بافت دهنده، روغن کانولا، روغن هیدروژنه، کرم ویفر، ویژگی فیزیکوشیمیایی
  • سجاد سمیعی، رضا پوربابکی، منیره خادم، سید جمال الدین شاه طاهری* صفحات 238-245
    مقدمه

    کلرپیریفوس (CPF: Chlorpyrifos) و دلتامترین (DEL: Deltametrin) به ترتیب حشره کش های ارگانو فسفره و پیروتیرویید هستند که می توانند موجب تولید گونه های اکسیژن فعال و استرس اکسیداتیو شوند. از سوی دیگر، عصاره گیاهان رزماری و سالویا حاوی مواد آنتی اکسیدانی هستند که نقش محافظت کننده را در برابر رادیکال های آزاد ایفا می کنند. در این ارتباط ، مطالعه حاضر با هدف بررسی کاهش آسیب اکسیداتیو ناشی از مواجهه با سموم کلرپیریفوس و دلتامترین در پی مصرف عصاره رزماری و سالویا به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاهان انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه از 54 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با حدود وزنی 220-200 گرم استفاده شد. به منظور انجام آزمایش، حیوانات به طور تصادفی در نه گروه (هر گروه شش موش) جای گرفتند. پس از 30 روز مواجهه، موش ها وزن و کشته شدند و نمونه های سرم برای بررسی و مشاهده تغییرات مالون دی آلدهید و گلوتاتیون پراکسیداز مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون های آماری نشان دادند که کلرپیریفوس و دلتامترین باعث تغییر چشمگیر میزان فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز و سطح مالون دی آلدهید در سرم موش های تحت مواجهه نسبت به گروه کنترل شده است. همچنین مواجهه همزمان کلرپیریفوس با عصاره رزماری و دلتامترین با عصاره سالویا به طور معناداری باعث تعدیل در سطوح گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدهید و کاهش آسیب ناشی از این سموم گردیده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که عصاره گیاهان رزماری و سالویا می توانند باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از کلرپیریفوس و دلتامترین در موش های صحرایی گردند. همچنین می توان از این عصاره ها در جهت بهبود مسمومیت های ناشی از این سموم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان، خون، دلتامترین، کلرپیریفوس
|
  • Fatemeh Sadat Miryaghobi, Mehran Nouri, Gholamreza Askari* Pages 169-176
    Background

    Fatty liver is a common metabolic disorder that results in abnormal liver function due to the excessive accumulation of fat in the liver cells. Vitamin D can play a role in the improvement of fatty liver symptoms due to its anti-inflammatory, anti-fibrotic, and insulin-sensitizing roles. In this regard, the present study aimed to summarize the data obtained from clinical trials on the effect of vitamin D supplement on various parameters associated with nonalcoholic fatty liver disease.

    Methods

    Published studies during 1990 and 2018 were extracted through searching the scientific databases, including PubMed, Google Scholar, ScienceDirect, Scopus, and Web of Science, using the keywords of NAFLD, Nonalcoholic Fatty Liver Disease, Nonalcoholic Steatohepatitis, Vitamin D, Cholecalciferol, 1, 25 (OH) 2D3, and Calcitriol.

    Findings

    It seems that Vitamin D can improve the symptoms of nonalcoholic fatty liver disease by decreasing the fat content of the liver, levels of alanine transaminase and aspartate transaminase enzymes, preinflammatory cytokines, such as nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells and tumor necrosis factor-α, and level of a highsensitivity C-reactive protein as an inflammatory factor. In addition, vitamin D can positively affect the symptoms of nonalcoholic fatty liver disease through the improvement of insulin resistance. It can also have positive effects on oxidative stress by the reduction of the level of malondialdehyde and increase of antioxidant capacity.

    Conclusion

    Vitamin D can play an important role in the prevention and improvement of nonalcoholic fatty liver through various mechanisms.

    Keywords: Calcitrio, Fatty liver, Nonalcoholic fatty liver, disease, Nonalcoholic steatohepatitis, Vitamin D
  • Seyed Majid Alavi Langroodi, Hoosein Fallahzadeh, Firoozeh Mostafavi* Pages 177-183
    Background

    Noncommunicable disease prevention is an important issue in promoting health services and its training is possible through health education models and theories. The present study aimed to determine the effect of education based on the health belief model on the knowledge and attitude of health care workers towards colon cancer screening in Yazd, Iran.

    Methods

    In this quasi-experimental study, all 28 health care workers working at the Health Center of Yazd, Iran, were selected for the study. For the purpose of data collection, a questionnaire comprising of two sections was used. 1) Demographic items. 2) knowledge-related items, including perceived sensitivity, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, self-efficacy, and perceived behavior. A three-session educational intervention was provided. The collected data were analyzed in SPSS (version 20) software and Kolmogorov-Smirnov test, Paired t-test, and Wilcoxon tests were used in the current study.

    Findings

    The results of the present study showed that after the educational intervention, the mean score of the health care workers' knowledge about colon cancer screening significantly increased (P=0.013). In addition, the mean scores of the perceived sensitivity (P=0.047), perceived severity (P=0.324), perceived benefits (P<0.001), self-efficacy (P=0.003), and perceived behavior (P<0.001) increased after the educational intervention. However, the mean score of perceived barriers decreased after the intervention (P=0.746).

    Conclusion

    Health belief model constructs can be used as an appropriate framework for designing colon cancer screening interventions to improve the health-promoting behaviors of health care workers.

    Keywords: Attitude, Colon cancer, Health belief model, Health care workers, Knowledge
  • Maryam Shoja, Seyed Mohammad Kazem Vaez Mousavi*, Abdollah Ghasemi Pages 184-191
    Background

    Body composition changes affect different physical, motor, and mental aspects of individuals. Self-concept weakness poses a serious problem for both overweight children and children with developmental coordination disorder. In this regard, the present study aimed to assess the effect of play-based exercises on the self-concept of overweight children with developmental coordination disorder.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted on a total number of 50 children aged 8-10 years which were selected from elementary schools using the targeted sampling method and based on entry criteria. Following the pre-test, the participants were randomly assigned to the experimental group (n = 30) and control group (n = 20). In pre-test and post-test, the Movement Assessment Battery for Children (MABC-2) was used to measure the coordination disorder of subjects, and their physical self-concept was assessed using Wilson questionnaire. The experimental group underwent training for 3 months. In post-test, the data were analyzed in SPSS software (version 21) using a one-way analysis of covariance (ANCOVA) at a significant level of 0.05.

    Findings

    As evidenced by the obtained results, a significant difference was detected between the scores of self-concept and subscales, including coordination, desirability, self-esteem, flexibility, and appearance between the two groups. Nonetheless, no significant difference was observed in the components of strength, endurance, physical activity, and health.

    Conclusion

    Childhood is one of the important stages in the formation of self-concept. Based on the results, games can exert beneficial effects on the social and psychological development of overweight children with coordination disorders who are more exposed to emotional problems.

    Keywords: Developmental coordination, disorder, Game, Overweight, Self-concept
  • Mohammad Soltanizadeh*, Maryam Montazeri, Zohreh Latifi Pages 192-198
    Background

    Chronic diseases, such as diabetes mellitus, are among the healthcare issues in new communities. Diabetes, like any other chronic and debilitating diseases, poses some problems for the patients, especially the children, thereby affecting all aspects of their daily life. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in social anxiety among children with type I diabetes mellitus.

    Methods

    The present quasi-experimental study was conducted using a pretest-posttest design with a control group and follow-up. The study population corresponded to a group of 25 children aged 8 to 13 years with type I diabetes as diagnosed by an endocrinologist. The participants were selected using purposive sampling technique and then randomly assigned into control and intervention groups. The intervention group received 8 cognitive-behavioral therapy sessions of 45 min within 2 months. On the other hand, the control group was placed on the waiting list. The subjects completed the Social Anxiety Scale for Children-Revised (La Greca & Stone, 1993) at the pre-test and post-test stages, as well as after 45 days of follow-up. The data were analyzed using repeated measures ANOVA.

    Findings

    The results of this study showed a significant difference among the mean scores of social anxiety obtained at the pre-test, post-test, and follow-up (P<0.01). In addition, there was a significant difference between the intervention and control groups regarding the mean scores of social anxiety dimensions (P <0.05).

    Conclusion

    As the results of this study indicated, cognitive-behavioral therapy was considered an effective intervention in reducing social anxiety in children with type I diabetes mellitus, and the treatment effects were maintained until follow-up.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy_Social anxiety_Type I diabetes
  • Leily Shahbaznia, Yaghoub Hajizadeh*, Mahnaz Nikaeen, Mohamadali Ghasemiyan Pages 199-207
    Background

    In addition to chemical contaminants, the air we breathe may contain various microorganisms that can cause infectious and allergic diseases. This study aimed to evaluate the concentration of bioaerosols in indoor and outdoor air of school and kindergarten buildings in Andimeshk, Iran. Moreover, the indoor-to-outdoor concentration ratios (I/O) were calculated to identify the sources of contamination during winter 2016.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 216 air samples were taken from the indoor and outdoor of the school and kindergarten buildings during winter 2016 (i.e., January, February, and March) in Andimeshk, Iran. The sampling was performed using an Andersen single-stage impactor containing a culture medium and an SKC Pump based on the methods recommended by the American Conference of Governmental Industrial Hygienists. Bacterial samples were incubated at 37°C for 2 days and fungal samples were stored at room temperature for 3 to 5 days. Subsequently, the colonies were counted and reported as the colony counts per cubic meter (CFU/m3).

    Findings

    The school No.4 obtained the highest mean of indoor (1504 CFU/m3) and outdoor (1295 CFU/m3) bacterial concentration. Moreover, kindergartens No. 4 and 3 obtained the highest mean of indoor (249.6 CFU/m3) and outdoor (323.3 CFU/m3) fungal concentration, respectively. In addition, the lowest mean of indoor (513.5 CFU/m3) and outdoor (221.6 CFU/m3) bacterial concentration were related to school No. 6 and kindergarten No. 5, respectively. In the same line, kindergarten No. 5 obtained the lowest and highest mean of indoor (147.6 CFU/m3) and outdoor (174.3 CFU/m3) fungal concentration. The highest mean (46.2 CFU/m3) of indoor fungal concentration (i.e., Aspergillus fumigatus) was related to school No. 1, and the lowest mean (4.61 CFU/m3) in this regard was observed in kindergarten No. 3.

    Conclusion

    Based on the results, the mean amount of indoor bacteria concentration at all buildings understudy was greater than that proposed by the World Health Organization (500 CFU/m3). This can be the cause of respiratory diseases and a threat to children's health. A study of I/O in elementary schools and kindergartens showed that the sources of bacterial and fungal contaminations were mostly indoor and outdoor, respectively. Therefore, there is a need for continuous monitoring and developing prevention management programs.

    Keywords: Bacteria, Bioaerosol, Fungi, Kindergarten, School
  • Azam Mohamadi, Nimah Bahreini Esfahani*, Gholamreza Askari, Mohammad Javad Tarrahi, Mohamadreza Hajiebrahimi Pages 208-215
    Background

    Disease-related malnutrition exerts adverse effects on the treatment process. This problem can increase infection, inflammatory factors, oxidative stress, recovery delay, length of hospital stay, hospital costs, and mortality, especially in the elderly and patients with malignant diseases admitted to intensive care units. Alpha Lipoic Acid (ALA) is an eight-carbon sulfur-containing compound with antioxidant properties which may be suitable for these patients. The present study aimed to investigate the effects of ALA supplementation on malnutrition, oxidative stress, length of hospital stay, and length of ventilator connection.

    Methods

    This study was a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial in which 80 patients (18-80 years) were randomly assigned to two groups, including intervention and control groups. The intervention group received ALA (600 mg daily) and the control group received a placebo for 8 weeks. Antioxidant capacity (TAC), malnutrition, waist circumference, arm circumference (MAC), the thickness of skin fat (TSF) were measured before and after the intervention. The present study was performed in the general and neurosurgical ward of Loghman Hakim Hospital affiliated to Shahid Beheshti University of Tehran. Dietary data were assessed using N4 software and statistical analysis was performed using SPSS software (version 20). Quantitative data were considered as mean±SD. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    The intervention and placebo groups were comparable in terms of initial characteristics (P<0.05). Nonetheless, after the intervention, significant changes were observed in TAC (P=0.538), TSF (P=0.350), malnutrition (P=0.184), MAC (P=0.525), waist circumference (P=0.343), and length of stay (P=0.343). There was no difference between the two groups regarding mechanical ventilation time (P=0.094).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, 8-week supplementation with 600 mg ALA exerted no significant effect on TAC, malnutrition, waist circumference, MAC, TSF, mechanical ventilation time, and length of hospital stay in ICU patients.

    Keywords: Alpha lipoic acid (ALA), Arm muscle circumference(MAC), MalnutritionSkin fold thickness (TSF), Total antioxidant capacity(TAC), Waist circumference
  • Farahnaz Nooraii, Allahyar Kamari* Pages 216-233
    Background

    The gradual increase in the concentration of heavy metals in soil poses serious hazards to human health and other living organisms. Accordingly, the current study aimed to assess the optimal operating conditions of phytoremediation of soils contaminated with zinc by Spinaciaoleracea L. plant.

    Methods

    In this experimental study, different concentrations of zinc chloride (0, 100, 250, 500, 1000, 1500, and 2000 μM) were applied to Spinaciaoleracea L. plant in the four-leaf stage in hydroponic culture medium for four weeks. Thereafter, the growth and physiologic parameters, as well as the amount of the zinc accumulated on the root and aerial organs of the plants were measured. The experiment was carried out with a completely randomized design at three treatment levels.

    Findings

    In Spinaciaoleracea L. plant, the increase in the concentration of zinc chloride in nutrient solutions led to a significant decrease in the biomass of the root and aerial part, chlorophyll a, total chlorophyll, and leaf surface, with the highest reduction being related to the treatment with 2000 μM zinc chloride. In the aerial part of Spinaciaoleracea L.plant, proline accumulation increased significantly with elevated zinc concentration. This being the case, the zinc accumulation rate in treatment with 2000 μM zinc was 2.57 times higher than the control treatment. In addition, the zinc accumulation rate in treatment with 2000 mM was measured at 324.02 and 355.46 mg/kg of dry weight in aerial and root sections, respectively.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, Spinaciaoleracea L. plant can be used to refine zinc-contaminated soil since it is resistant to low concentrations of zinc in terms of indices of growth, chlorophyll a, total chlorophyll, carbohydrates, and leaf surface. The other underlying rationales include the relatively short growth period and high performance of this plant

    Keywords: Phytoremediation, Soil, Spinaciaoleracea L, Zinc
  • Zahra Sharifian, Zahra Ordudari*, Ehsanollah Habibi Pages 224-230
    Background

    Lack of physical activity is one of the risk factors for cardiovascular diseases. During manual working, the most important performance of hand is gripping and force exertion. Various factors affect physical activity. Moreover, grip strength as an index to measure total muscle strength may be related to physical activity. Regarding the importance of the issue and the absence of research carried out in this field in Iran, the present study aimed to investigate the relationship between grip strength and physical activity (PA).

    Methods

    This descriptive-analytic and cross-sectional study was carried out on a total number of 120 Municipality workers. Dynamometer, pinch gauge, and Iranian version of International Physical Activity (IPQA) were used for the measurement of grip strength, pinch strength, and PA, respectively. Data were analyzed in SPSS software (version 20) using Spearman and Pearson correlations. A P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    In the current study, Mean of grip, pinch, and PA were measured at 36, 8.5 kgf, and 3830 MET, respectively. Furthermore, the results of Spearman's test revealed no significant relationship between PA and hand strength (P˃0.05).

    Conclusion

    Physical activity is one of the important influential factors affecting chronic diseases. In the current study, the mean score of workers' physical activity was reported to be high. Since no research has been carried out in this field in Iran (except for the present study), it is recommended that further studies be conducted on this issue.

    Keywords: Grip strength, Municipality workers, Pinch strength, Physical activity
  • Tahereh Bahreini Esfahani, Mohamad Fazel*, Zahra Esfandiari Pages 231-237
    Background

    Consumption of trans fatty acids (TFAs) is a major risk factor of cardiovascular diseases. In Iran, similar to other countries in the world, food manufacturers seek to minimize the amount of this compound in food. The current study aimed to modify wafer cream formulations by mixing hydrogenated oil (HO), canola oil (CO), and texturizers in order to achieve optimum physicochemical and texture properties with a minimum of TFAs.

    Methods

    In the present study, 11 samples of wafer cream were prepared using a different percentages of HO and CO, as well as starch and carboxy methyl cellulose (CMC) as texturizing agents. Changes in formulation were compared using a two-way analysis of variance (ANOVA) performed in SPSS21 with a 95% confidence level.

    Findings

    The obtained results indicated that with the increasing rate of HO replacement with CO, the moisture was constant. Compared with control sample, the anisidin value was reduced as well as acidity, peroxide and TBA increased, whereas the stifness of texture decreased. Moreover, it was observed that TFAs and saturated fatty acid amount decreased, while the amount of mono- and polyunsaturated acids increased. Nonetheless, no significant difference was observed in the kind of texturizing agents and examined properties.

    Conclusion

    The most optimal formulation was obtained by replacing 20% HO with CO and achieving 1% of TFAs. Accordingly, this formulation is recommended to be used by industrially food manufacturers in the production of wafer cream.

    Keywords: Canola oil, Hydrogenated oil, Physicochemical properties, Texturizing agent, Trans fatty acids, Wafer cream
  • Sajjad Samiei, Reza Pourbabaki, Monireh Khadem, Seyed Jamaleddin Shahtaheri* Pages 238-245
    Background

    Chlorpyrifos and deltamethrin are organophosphorus and pyrethroid agents respectively, which can produce reactive oxygen species and oxidative stress. On the other hand, Rosemary and Salvia extracts contain antioxidants that play a protective role against free radicals. In this regard, the present study aimed to investigate the reduction effect of Rosemary and Salvia extract on the oxidative damage caused by the exposure to chlorpyrifos and deltamethrin.

    Methods

    A total of 54 male Wistar rats weighing approximately 200-220 g were used in this study. The rats were randomly divided into nine groups (six rats in each group). The rats were weighed and sacrificed after 30 consecutive days of exposure, and serum samples were collected to examine the changes of malondialdehyde and glutathione peroxidase.

    Findings

    Results of statistical tests showed that chlorpyrifos and deltamethrin significantly changed the levels of glutathione peroxidase activity and malondialdehyde in the exposed rat serums, compared to those in the control group. Moreover, simultaneous exposure to chlorpyrifos with Rosemary extract and deltamethrin with Salvia extract significantly decreased the levels of glutathione peroxidase and malondialdehyde and reduced the damage caused by these toxicants.

    Conclusion

    According to the obtained results of this study, Rosemary and Salvia extracts can reduce the oxidative stress induced by chlorpyrifos and deltamethrin in Wistar rats. In addition, these extracts can be used to mitigate the consequences of poisoning caused by the pesticides of interest.

    Keywords: Antioxidant, Blood, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Oxidative stress