فهرست مطالب

Caspian Journal of Dental Research - Volume:9 Issue: 2, Sep 2020

Caspian Journal of Dental Research
Volume:9 Issue: 2, Sep 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرور ساطانی، حسین حصاری، رضا یزدانی* صفحات 8-15
    مقدمه

    سلامت دهان بر روی سلامت عمومی بدن و در نتیجه برکیفیت زندگی تاثیرگذار است. مسواک زدن به طور منظم همراه با خمیردندان نقش اساسی بر بهداشت دهان و دندان دارد. هدف این مطالعه بررسی الگوی استفاده از خمیردندان در جمعیت ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مقطعی، در بیماران مراجعه کننده (n=715)  به دانشکده ی دندانپزشکی علوم پزشکی تهران در سال 1396 انجام شده است. پرسشنامه ی محقق ساخته برای جمع آوری اطلاعات در مورد الگوی استفاده از خمیردندان در افراد مورد مطالعه، مورد استفاده قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS 25 و آزمون Chi-Square  آنالیز شدند.

    یافته ها

    81 در صد افراد گزارش کردند که شخصا هنگام مسواک زدن از خمیردندان استفاده می کردند. %9/75 از این افراد بیان کردند تمام اعضای خانواده از خمیردندان به همراه مسواک زدن استفاده می کردند و همینطور %2/57 گزارش کردند که تمام اعضای خانواده از یک خمیردندان مشترک استفاده می کردند. %6/86خانواده ها مسواک زدن فرزندانشان را از سن 3 سالگی آغاز کرده بودند. در رابطه با نکات مورد توجه هنگام خرید خمیردندان در بین مراجعین، مهم ترین موارد به این صورت بود که: %5/42 «ایرانی یا خارجی بودن»، %7/38 «تاریخ تولید و مصرف»، %1/37«استاندارد و تایید های آن»، % 5/29«قیمت»،انتخاب شده بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه انجام شده، اطلاعات افراد در رابطه با الگوی صحیح مصرف خمیردندان در خانواده ها کافی نمی باشد.

    کلیدواژگان: خمیر دندان، خانواده، سلامت دهان، ایران
  • فرشید امیری دانشور، عبدالحمید آل هوز، غزاله احمدی زنوز*، علی بیژنی صفحات 16-25
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی مقاومت شکست(FR)  روکش های بر پایه زیرکونیا که با روش های مختلف ونیر شده اند و تعیین میزان درز لبه ای قبل و بعد از ونیر کردن می باشد.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 کوپینگ زیرکونیا ساخته شده با  CAD/CAM (computer-aided design/computer-aided machine) به سه گروه تقسیم شدند. در گروه لایه گذاری با پرسلن (PL)کوپینگ ها با پرسلن فلدسپاتیکVM9  به روش دستی ونیر شدند . در گروه کامپوزیت غیر مستقیم (IC) کامپوزیت Gradia Indirect  روی کوپینگ ها ونیر شد و در گروه CAD-on (CO) ونیر از سرامیک Vitamark II ساخته شده با دستگاه CAD/CAM روی کوپینگ ها سمان شد. برای هر نمونه میزان درز لبه ای قبل و بعد از ونیر در چهار نقطه(باکال،لینگوال،مزیال و دیستال) با استفاده از استریومیکروسکوپ و نرم افزار (Motic Images Plus 2.0 ML) محاسبه شد تمام روکش ها روی دای های مربوطه با سمان رزینی سمان شدند و سپس در  دستگاه تست یونیورسال تحت نیرو قرار گرفتند تا بشکنند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از تست های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون post-hoc Tukey با سطح معناداری 50/0 آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین FR در گروه PL (N3005)به طور معنی داری بالاتر از گروه IC (N2026) وگروهCO  (N1605) بود.(P=0.000) میانگین درز لبه ای قبل و بعد از ونیر به ترتیب در گروهPL  μm43.42 وμm48.47،در گروهIC  μm44.69 و μm51.06  و در گروهCO μm53.03 و μm56.08 بود. میزان درز لبه ای قبل و بعد از ونیر کردن در گروه های مطالعه تفاوت معناداری نداشت. (P-value به ترتیب 0.18 و 0.56)  کمترین تغییرات در میزان درز لبه ی در گروه CO مشاهده شد .

    نتیجه گیری

    روش پرسلن گذاری  می تواند مقاومت شکست روکش زیرکونیا را نسبت به دو روشIC و COافزایش دهد. میزان درز لبه ای به دنبال ونیر کردن در هر سه روش در محدوده ی قابل قبول کلینیکی قرار داشت.

    کلیدواژگان: طراحی با کمک کامپیوتر، تطابق لبه ای دندانی، آزمایش مواد، روکش ها
  • آزاده مجیدیان، مریم سید مجیدی، حمید عباس زاده*، مجید شربتداران، سینا جعفری، همت قلی نیا صفحات 26-34
    مقدمه

    لیکن پلان دهانی یک بیماری  با واسطه ایمنی پوستی-مخاطی است. مطالعات از پایه با واسطه ایمونولوژیک برای این بیماری حمایت می کنند.سلولهای لانگرهانس، سلولهای ایمنی مقیم در مخاط دهان هستند که همراه با لنفوسیتهای داخل اپی تلیالی در دفاع مخاطی نقش دارند. هدف ازمطالعه حاضربررسی بیان ایمونوهیستوشیمیایی سلولهای لانگرهانس درلیکن پلان دهانی وضایعات لیکنویید دهانی در مقایسه با مخاط نرمال دهان بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه مقطعی 61 نمونه مخاطی با تشخیص هیستوپاتولوژیکی لیکن پلان دهانی(31 مورد) ،واکنش لیکنویید دهانی(30 مورد) و 11 نمونه مخاط نرمال دهانی برای بیان ایمونوهیستوشیمیایی CD-1a استفاده شدند. سلولهای لانگرهانس  CD-1a درسه منطقه شامل لایه بازال وسوپرا بازال اپیتلیوم وبافت همبندی در 6 فیلد به طورتصادفی شمارش شدند. داده ها با استفاده ازآزمون های آماری SPSS 24, T-test, ANOVA, LSD, Games-Howell tests تحلیل شد.P<0.05 به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بیان CD-1a در OLP و OLR درمقایسه بامخاط نرمال بسیاربالاتربود CD-1a (P<0.001). در OLP  نیزبه طورمعنی داری بیشتراز OLR بود (0.009=p) اختلاف آماری معنی داری بین سه گروه دربازال، سوپرابازال وبافت همبند وجود داشت (0.001 <p میانگین سلولهای بیان کننده CD-1a درلایه های بازال،سوپرابازال وبافت همبند درگروه OLP به طورمعنی داری بیشتر از OLR ومخاط نرمال بود. همچنین، در مقایسه با OLR ومخاط نرمال،درگروه OLR سلولهای بیان کننده CD-1a به میزان قابل توجهی بیشتر بود(0.05<p).

    نتیجه گیری

    افزایش تعداد CD-1a در OLP و OLR درمقایسه بامخاط نرمال نشاندهنده نقش سلولهای لانگرهانس درپاتوژنزاین بیماریها است.

    کلیدواژگان: لیکن پلان، واکنش لیکنوئید، سلولهای لانگرهانس، ایمونوهیستوشیمی
  • ناصر فرزام فر، میثم مهابادی*، مهرداد برکتین، سینا جمشیدی صفحات 35-41
    مقدمه

    لحیم کاری کاربردهای متفاوتی در پروتزهای دندانی دارد. اما اثرات لحیم کاری بر قدرت  اتصال بین چینی و فلز کمتر بررسی شده است. تحقیق حاضر با هدف تعیین استحکام باند بین چینی و فلز و نحوه ی شکست در نواحی لحیم شده و لحیم نشده ی نمونه های ی مکعبی شکل طراحی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 40 قطعه ی فریم چینی-فلز با شرایط یکسان ساخته شده و در دو گروه مساوی 20تایی تقسیم شد. در نمونه های گروه تجربی، پس از ایجاد سوراخ در مرکز فریم لحیم کاری شده و سپس نمونه ها چینی گذاری شدند. استحکام باند نمونه ها در ناحیه ی وسط فریم با استفاده از روش آزمون خمش 3 نقطه ای در دستگاه یونیورسال با سرعت5/0میلی متر در دقیقه ارزیابی و میانگین نیروی لازم برای شکست اتصال در هر نمونه اندازه گیری شد. تصویر نمونه ها توسط اسکنر و کامپیوتر دیجیتایز شده و تمام تصویرها با بزرگ نمایی 5/10 برابر روی صفحه ی کامپیوتر بزرگ نمایی شدند. سپس، هر تصویر به 100 مربع 1×1 میلی متری تقسیم شده و درصد کل شکست کوهزیو و ادهزیو برای هر نمونه ثبت گردید. مقایسات آماری دو گروه با آزمون Independent t انجام شد.(p-value˂0.05)

    یافته ها

    میانگین نیروی لازم برای شکستن اتصال چینی در اتصالات لحیم شده برابر 3/7±6/36 نیوتن و در اتصال لحیم نشده برابر 6/4±4/37 نیوتن به دست آمد (بدون تفاوت های معنی دار). نحوه ی شکست تمام نمونه های دو گروه هم کوهزیو بوده و بین دو گروه از نظر فراوانی شکست کوهزیو اختلاف معنی داری دیده نشد.

    نتیجه گیری

      با در نظر گرفتن محدودیت های این مطالعه ، نمونه های لحیم شده و لحیم نشده اختلاف معنی داری در استحکام باند چینی به فلز نداشته است.

    کلیدواژگان: باند دندانی، پرسلن دندانی، پروتزهای دندانی
  • عاطفه غلامپور، علی سلیمانی، علی بیژنی، سینا حقانی فر* صفحات 42-49
    مقدمه

    مواد مختلف سبب ایجاد آرتیفکت در تصاویرCBCT شده که به نوبه خود سبب کاهش کیفیت تصاویر می شود. در این مطالعه میزان آرتیفکت ناشی از سیلر های مختلف مورد استفاده در درمان ریشه در دو رزولوشن مختلف دستگاه CBCT بررسی شد.

    مواد و روش ها

    ریشه4 دندان فانتوم سانترال ماگزیلا در 3 مرحله به وسیله فایل های روتاری آماده سازی شد .در مرحله اول دندان شماره 1 ابتدا بدون گوتاپرکا و سپس با گوتا پرکای شماره 25 اسکن شد .گوتا پرکای شماره 25 با سیلرهای با بیس رزینی،Zinc Oxide Eugenol (ZOE) و سرامیک به ترتیب در دندانهای شماره 4،3،2 قرار گرفت .مرحله دوم همانند مرحله اول انجام شد بااین تفاوت که از گوتاپرکای شماره 35 در دندان شماره 1و همراه با سیلرهای رزینی و ZOE در دندان های شماره 2 و3 استفاده شد . در مرحله سوم آبچوریشن کانال در دندان های 2و3 با استفاده از سیلر های رزینی و ZOE انجام شد. در هر مرحله 3 اسکن CBCT  در شرایط رزولوشن بالا و استاندارد تهیه شد.(CNR (Contrast Noise Ratioدر سه پلن ریشه به دست آمد و داده ها با آنالیز های آماری آنالیز شد.

    یافته ها

    گوتاپرکا به تنهایی آرتیفکت بیشتری در مقایسه با گوتاپرکا همراه با سیلر داشت . سیلر با بیس ZOE آرتیفکت بیشتری از سایر سیلر ها داشت . بین مراحل سه گانه مختلف اختلاف معناداری مشاهده نشد . و همچنین در رزولوشن های مختلف اختلاف معنی داری در آرتیفکت گوتا پرکا و سیلر ها مشاهده نشد. سیلر با بیس ZOE  در 1⁄3 اپیکال و رزینی در1⁄3 کرونال آرتیفکت بیشتری داشت .

    نتیجه گیری

    باتوجه به آرتیفکت بیشتر گوتاپرکا نسبت به ترکیب گوتاپرکا -سیلر و کاهش آرتیفکت در ترکیب گوتاپرکا -سیلر رزینی نسبت به گوتا پرکا -ZOE جهت بررسی بهتر تصاویر CBCT از کانال ریشه دندان استفاده از ترکیب گوتا پرکا -سیلر رزینی به هنگام درمان کانال ریشه توصیه می شود .

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، آرتیفکت، گوتاپرکا
  • عباس قبادی، علی سلیمانی*، همت قلی نیا صفحات 50-56
    مقدمه

    هدف از این مطالعه آزمایشگاهی بررسی میزان ریزنشت اپیکالی سه ماده MTA ، CEM cement و بیودنتین می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با 76 نمونه دندان تک کانال انجام شد. آماده سازی کانال ها با فایل های روتاری پروتیپر انجام گردید و کانالها به طور کامل با گوتا پرکا پر شدند. 3 میلی متر انتهای ریشه هر یک از نمونه ها قطع گردید و به کمک دستگاه اولتراسونیک 3 میلی متر از گوتا پرکا از سمت اپکس خارج گردید و به طور تصادفی و در گروه های مساوی 60 نمونه با MTA ، CEM cement و بیودنتین پر گردید و همچنین گروه های کنترل آماده گردید. تمامی سطوح نمونه ها به جز ناحیه مجاور پر کردگی با 2 لایه لاک ناخن پوشیده شد. در هر گروه نیمی از نمونه ها به مدت 3 روز و نیمی دیگر به مدت 7 روز در جوهر  هندی غوطه ور شدند. بعد از شفاف سازی ، نمونه ها با استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 20 ارزیابی شدند و میزان نفوذ رنگ مشخص شد. آنالیز داده ها  توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیز واریانس با داده های تکراری انجام شده و سطح معنی داری p<0.05 تلقی گشت.

    یافته ها

    میانگین ریزنشت MTA،  CEM cement و بیودنتین در روز سوم به ترتیب؛2576/80، 2567/60 و 2370/20 و نیز میانگین ریزنشت در روز هفتم به ترتیب 2431/50، 1516/50 و 1560/70 بدست آمد. میانگین ریزنشت نمونه ها در روزهای سوم و هفتم تفاوتی را نشان نداد. همچنین تفاوت ریزنشت بین این سه ماده معنا دار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بیودنتین نسبت به MTA و CEM cement توانایی سیل کردن بهتری را در ناحیه انتهای ریشه دارد.

    کلیدواژگان: بیودنتین، Mineral trioxide aggregate، نشت دندان، مواد پر کننده کانال ریشه
  • رضا توسلی، آکام سعیدی*، الهام محمودی، نعیم بریجانی، همت قلی نیا صفحات 57-62
    مقدمه

    Root MTA  نوعی MTA است که در بازار ایران معرفی شده است. مطالعات اندکی در ارتباط با این ماده انجام شده است. در این مطالعه  استحکام باند فشاری سمان های Root MTA و CEM cement که هر دو محصولات ایرانی هستند،مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی آزمایشگاهی بر روی 20 دندان کشیده شده اینسایزور فک بالا صورت گرفت. نمونه ها به دو گروه تقسیم شدند  کانال  گروه اول  توسط Root MTA وگروه دوم توسط CEM cement پر شد. جهت بررسی استحکام باند فشاری دستگاه نیرویی را در جهت موازی محور طولی نمونه وارد کرد تا مواد مورد نظر دچار شکست شوند. هرکدام از نمونه ها در یکی از 3 نوع شکست طبقه بندی شدند که شامل adhesive (شکست در اینترفیس ماده و عاج) ، cohesive (شکست در خود ماده) و یا ترکیبی از هردو بود.

    یافته ها

    اختلاف معناداری بین میانگین فشار وارده بر دندان ها در بین دو گروه مشاهده نشد (p>0.05). اختلاف معناداری بین فراوانی های انواع شکست در بین دو گروه مشاهده نشد (p>0.05). فراوانی شکست  cohesive در گروه CEM دو برابر گروه MTA بود (p>0.05).

    نتیجه گیری

    استحکام باند فشاری بین سمان CEM و سمان Root MTA از لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت. ماده ی Root MTA در تست استحکام باند در مقایسه با ماده ی CEM نتیجه ی امیدوار کننده ای را نشان داد. و می تواند به عنوان جایگزین سمان CEM مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادهزیو، Mineral trioxide aggregate، Calcium-enriched mixture cement
  • سمیه حسینی، علی سلیمانی*، احسان موعودی، تسنیم باقری، همت قلی نیا صفحات 63-70
    مقدمه

    اگرچه مطالعات زیادی درمورد آناتومی داخلی مولرهای مندیبل وجود دارد، اما هنوز درمورد شیوع کانال مزیال میانی و ایسموس در ریشه مزیال مولر های مندیبل اختلاف نظر وجود دارد وهمچنین ریشه سوم دیستولینگوال (رادیکس انتومولاریس) که این مورد میتواند در هر جمعیتی دیده شود، اما بیشتر در آسیایی ها دیده میشود و درمان ریشه را دشوار میسازد. از آنجا که مطالعات درمورد کانال مزیال میانی، ایسموس و رادیکس انتومولاریس درشمال ایران محدود است، برآنیم تا شیوع این موارد را در شمال کشور، با استفاده از تکنیک دقیق CBCT مورد مطالعه قرار دهیم .

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، تصاویر CBCT مربوط به 200 دندان مولر اول مندیبل، بدون هیچ گونه درمان ریشه و کاملا رویش یافته و تکامل یافته مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های دارای اپکس باز، تحلیل ریشه یا کلسیفیکاسیون، روکش و ترمیم وسیع از مطالعه خارج شدند. جنس بیمار، سن بیمار،موقعیت دندان (چپ و راست)،تعداد کانال ها در ریشه مزیال،وجود یا عدم وجود ایسموس در ریشه مزیال،محل حضور کانال مزیال میانی و محل حضور ایسموس در ریشه مزیال و وجود یا عدم وجود ریشه دیستو لینگوال (رادیکس انتومولاریس) در سه گروه سنی 20> ، 40-20 و 40< بررسی شدند.

    یافته ها

    اختلاف معناداری بین میانگین فشار وارده بر دندان ها در بین دو گروه مشاهده نشد (p>0.05). اختلاف معناداری بین فراوانی های انواع شکست در بین دو گروه مشاهده نشد (p>0.05). فراوانی شکست  cohesive در گروه CEM دو برابر گروه MTA بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، با توجه به فراوانی ایسموس و کانال مزیال میانی و رادیکس انتومولاریس در جمعیت، که قابل چشم پوشی نیست، عدم پیدا کردن و درمان این فضاها میتواند یکی از دلایل اصلی شکست درمان اندودنتیک باشد، بنابراین توصیه به پاکسازی کامل و پر کردن این فضاها در درمان های اندودنتیک جراحی و غیرجراحی میشود.

    کلیدواژگان: دندان، درمان کانال ریشه، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
  • مهتاب بنی مصطفی، بهناز اسماعیلی، عفت خدادادی*، ثریا خفری صفحات 71-78
    مقدمه

    گلاس آینومرها اغلب به عنوان بیس در زیر ترمیم های کامپوزیتی درحفرات عمیق با تکنیک ساندویچ استفاده می شوند. هدف از این مطالعه مقایسه ی استحکام باند برشی کامپوزیت به گلاس آینومر تغییر یافته با رزین و کانونشنال در حضور باندینگ های توتال اچ و سلف اچ و یونیورسال است.

    مواد و روش ها

    90 نمونه گلاس آینومر برای این مطالعه تهیه شد :  Fuji II (FII) و IonoStar Plus (IS) و Fuji II LC (F II LC) و نمونه ها به 9 گروه تقسیم شدند  (n=10)سطح نمونه ها با 3 نوع باندینگ آماده سازی شد : (SB) Adper single bond2  و (SE) Clearfil SE bond وSingle bond Universal (SU) سپس رزین کامپوزیت Z250 روی گلاس آینومرها قرار داده شد. نمونه ها به مدت 24 ساعت در آب مقطر و در دمای 37 درجه سانتی گراد در انکوباتور قرار گرفتند و سپس جهت استحکام باند برشی آزمون شدند. نوع شکست توسط استریومیکروسکوپ 40× مشخص و نتایج مطالعه با آنالیز آماری نانپارامتری و آزمون Kruskal Wallis تجزیه و تحلیل شد و 0.05p< معنادار تلقی شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان استحکام باند برشی  در گروهFuji II LC + Single bond2  دیده شد. استحکام باند برشی کامپوزیت به دو گلاس آینومر F II وF II LC درحضور باندینگ های SB وSU از نظر آماری تفاوت معناداری داشت (به ترتیب 0.033  P=و 0.040 P=) از نظر نوع شکست در بین گروه ها تفاوت معناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    برخلاف گلاس آینومرهای Fuji II LC و  IonoStar Plus، استحکام باند برشی کامپوزیت به گلاس آینومر کانونشنال Fuji II تحت تاثیر نوع سیستم باندینگ قرار گرفت. هر دو سیستم باندینگ توتال اچ و سلف اچ می توانند بطور موثر در تکنیک ساندویچ استفاده شوند. استفاده از گلاس آینومر رزین مدیفاید به همراه باندینگ توتال اچ می تواند استحکام باند برشی کامپوزیت به گلاس آینومر را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: باندینگ های عاجی، رزین کامپوزیت، استحکام برشی
|
  • Sorour Soltani, Hossein Hessari, Reza Yazdani* Pages 8-15
    Introduction

    Oral health can influence general health and then the quality of life. Regular toothbrushing with toothpaste plays a fundamental role in oral hygiene. The aim of this study was to assess the pattern of utilization of toothpaste among Iranian population.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study evaluated the family members of patients (n=715) presenting to dental clinics of School of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences, in 2017. A researcher-made questionnaire was used to collect information regarding the pattern of utilization of toothpaste by the subjects. Data were analyzed using Chi-square test via SPSS 25.

    Results

    Of all, 81% participants reported that they personally use toothpaste when toothbrushing and 75.9% stated that all the family members used toothpaste when brushing their teeth. Moreover, 57.2% reported that all the family members shared the same toothpaste; 86.6% reported that they started brushing the teeth of their children at the age of 3 years. When asked about the factors considered when for purchasing - toothpaste, the most important factors were the manufacturing country (42.5%), date of production (38.7%), having standard and authenticity labels (29.5%), the price (29.5%).

    Conclusion

    According to the results, Iranian families have inadequate knowledge about the correct pattern of use of toothpastes.

    Keywords: Toothpastes, Family, Oral health, Iran
  • Farshid Amiri Daneshvar, Abdolhamiid Alhavaz, Ghazaleh Ahmadizenouz*, Ali Bijani Pages 16-25
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the fracture resistance (FR) of zirconia-based crowns veneered with different methods and to assess marginal gap before and after veneering.

    Materials & Methods

    Thirty zirconia copings fabricated by Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) were divided into three groups. In the porcelain layering (PL) group, the copings were manually veneered with VM9 feldspathic porcelain. In the indirect composite (IC) group, the Gradia indirect composite was veneered on zirconia copings, and for the CAD-on (CO) group, the CAD/CAM-fabricated Vita Mark II veneer was cemented onto the copings. For each sample, the marginal gap values at four points (buccal, lingual, mesial and distal) were measured using stereomicroscope and computer software (Motic Images plus 2.0 ML) before and after veneering process. All crowns were cemented on their dies with resin cement and then were loaded by a universal testing machine for failure. Data were analyzed using one-way ANOVA and post-hoc Tukey tests at significant level of 0.05.

    Results

    Mean FR was statistically higher in PL group (3005 N) than IC (2026 N) and CO (1605 N) groups (P=0.000). Before and after veneering, mean marginal gap was 43.42μm and 48.47μm for PL group, 44.69μm and 51.06μm for IC group as well as 53.03μm and 56.08μm for CO group, respectively. Marginal gap had no significant difference in study groups before and after veneering (P=0.56 and 0.18, respectively). The lowest change in marginal gap was observed in CO group.

    Conclusion

    The PL technique might increase the failure resistance of Zirconia-based crowns compared to IC and CO techniques. The marginal gap rate following veneering in all three techniques was within acceptable clinical limits.

    Keywords: Computer-aided design, Dental marginal adaptation, Materials testing, Crowns
  • Azadeh Majidian, Maryam Seyedmajidi, Hamid Abbaszadeh*, Majid Sharbatdaran, Sina Jafari, Hemmat Gholinia Pages 26-34
    Introduction

    Oral lichen planus (OLP) is an immunologically mediated mucocutaneous diseases. Langerhans cells (LCs) are antigen presenting cells resident within oral mucosa which, together with intraepithelial lymphocytes, play a role in mucosal defense. The aim of present study was to determine the immunohistochemical expression of LC in oral lichenoid reaction  (OLR) and OLP compared with normal oral mucosa (NOM).

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 61 oral mucosal specimens diagnosed histopathologically as OLP (n=31) and OLR (n=30) and 11 NOM were used to study the immunohistochemical expression of CD1a. The CD1a positive LCs in three regions (basal, suprabasal, and connective tissue) were counted in six randomly selected fields. Data were analyzed using the SPSS 24, T-test, ANOVA, LSD, Games-Howell tests. P<.05 was considered significant.

    Results

    CD1a expression in OLP and OLR was significantly higher compared to NOM (P<0.001). CD1a expression in OLP was also significantly higher than OLR (P=0.009). There was a statistically significant difference between the three groups in basal, suprabasal and connective tissue regions (P<0.001).  The mean of CD1a positive cells in the basal, suprabasal and connective tissue regions was significantly higher in the OLP group than OLR and NOM. Also, in comparison between OLR and NOM, the OLR group had significantly more CD1a positive cells (P<0.05).

    Conclusion

    Increasing the number of CD1a in OLP and OLR compared with the NOM indicates the role of LC in the pathogenesis of these diseases.

    Keywords: Lichen planus, Lichenoid eruption, Langerhans cells, Immunohistochemistry
  • Naser Farzamfar, Meysam Mahabadi*, Mehrdad Barekatain, Sina Jamshidi Pages 35-41
    Introduction

    Soldering has several applications in prosthodontic treatments; however, the effect of soldering on porcelain to metal bond strength has not been adequately studied. This study was designed to assess the bond strength of porcelain to metal, and the mode of failure at the soldered and non-soldered areas of cubic specimens.

    Materials & Methods

    In this in vitro, experimental study, 40 porcelain-metal specimens were fabricated under similar conditions and divided into two groups (n=20). In the test group, a hole was created at the center of the frame and was then soldered and veneered with porcelain. The second group was considered as a control group. The bond strength was measured at the center of the specimen using the 3-point bending test in a universal testing machine with a crosshead speed of 0.5 mm/min. The mean force required for debonding was determined. Photographs of the specimens were digitalized by a scanner and magnified on a computer screen with x10.5 magnification. Next, each image was divided into 100 squares (1×1 mm). The mode of failure was determined for each specimen. The two groups were compared using independent t-test (p-value˂ 0.05).

    Results

    The mean porcelain-metal bond strength was 36.6±7.3 N for the soldered and 37.4±4.6 N for the non-soldered group with no significant difference between them (P>0.05). The mode of failure was cohesive in all specimens in both groups with no significant difference between them (P>0.05).

    Conclusion

    Within the limitations of this study, the soldered and non-soldered specimens showed no significant difference regarding the porcelain-metal bond strength.

    Keywords: Dental bonding, Dental porcelain, Prosthodontics
  • Atefeh Gholampour, Ali Soleymani, Ali Bijani, Sina Haghanifar* Pages 42-49
    Introduction

    Different materials cause artifacts in cone-beam computed tomography (CBCT) images, which, in turn, reduce the quality of images. The aim of this study was to investigate the abundance of artifacts induced by different root canal therapy sealers with two different CBCT resolutions.

    Materials & Methods

    Roots of four maxillary central phantom teeth were prepared using rotary files in three steps. In the first step, the first tooth was scanned first without gutta-percha and then with gutta-percha No. 25. Gutta-percha No. 25 with resin, the zinc oxide-eugenol (ZOE)-based sealer and the ceramic-based sealer were placed in the teeth No. 2, 3 and 4, respectively. The second step was performed similar to the first step, except that gutta-percha No. 35 was used in the tooth No. 1 with resin- and ZOE-based sealers in the teeth No. 2 and 3. due to the lack of access to the ceramic-based sealer that was not used to continue the study . In the third step, canal obturation was performed in the teeth No. 2 and 3 with resin and ZOE-based sealers. At each step, three CBCT scans were obtained in high and standard resolution conditions. Contrast-to-noise ratio was obtained in three root plans, and the data were analyzed.

    Results

    Gutta-percha alone produced more artifacts than gutta-percha with sealers. Moreover, ZOE-based sealers induced more artifacts than other sealers. There was no significant difference between the three steps. Similarly, at different resolutions, there was no significant difference between gutta-percha and sealer artifacts. The ZOE-based sealers had more artifacts at 1/3 apical whereas resin sealers had more artifacts at 1/3 coronal.

    Conclusion

    The higher artifact of gutta-percha in comparison with gutta-percha and sealer and the artifact decrease in the combination of gutta-percha and resin-based sealer than ZOE-based sealer has led us to recommend the use of resin-based sealer while root canal therapy in order to better evaluation of the CBCT Images of root canal.

    Keywords: Cone beam computed tomography, Artifacts, Gutta-percha
  • Abbas Ghobadi, Ali Soleymani*, Hemmat Gholinia Pages 50-56
    Introduction

    The aim of this in vitro study was to assess the apical microleakage of mineral trioxide aggregate (MTA), calcium enriched mixture (CEM) cement, and biodentine.

    Materials & Methods

    The study was performed on 76 single-canal human teeth. Root canals were prepared by ProTaper rotary system, obturated with gutta-percha. Thereafter, the apical section of the teeth was cut from 3 mm above the apex, and 3 mm of gutta-percha was removed by an ultrasonic device from the apical part of the root canals. Then, 60 teeth were randomly assigned to 3 groups and filled with MTA, CEM cement, and biodentine. Control groups were also prepared. All surfaces of the samples were covered with two layers of nail polish, except for the surfaces near the apical filling. In each group, half of the samples were immersed in indian ink for 3 days and the other half for 7 days. After clearing, the samples were examined using stereo microscope with 20x magnification and dye penetration was evaluated. Data analysis was performed using Repeated measures and One-way ANOVA and p<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean microleakage for MTA, CEM cement and biodentine on the third day were 2576.80 and 2567.60, 2370.20 and the mean on the seventh day were 2431.50, 1516.50 and 1560.70, respectively. The mean leakage was not statistically different in samples on the third and seventh days. The difference of microleakage was statistically significant among these materials.

    Conclusion

    It seems the biodentine compared to MTA and CEM cement have better apical sealing ability.

    Keywords: Biodentine, Mineral trioxide aggregate, Dental leakage, Root canal filling materials
  • Reza Tavasoli, Akam Saeidi*, Elham Mahmoudi, Naeim Barijani, Hemmat Gholinia Pages 57-62
    Introduction

    Root mineral trioxide aggregate (MTA) is a type of MTA that has been introduced in the Iranian market. There have been few studies on this substance. This study compared the push-out bond strength of Root MTA and CEM cement, which were both Iranian products.

    Materials & Methods

    This in vitro study was performed on 20 extracted maxillary incisors. Samples were divided in  two groups. The canals of the first group were filled with Root MTA and the second group by CEM cement. In order to investigate the push-out bond strength, the device applied a force in the direction parallel to the longitudinal axis of the sample so that the desired materials would fail. Each sample was classified into one of three types of failureincluding adhesive (failure in the material and dentin interface), cohesive (failure in the material itself) or a combination of both.

    Results

    There was no significant difference between the mean pressure on teeth for the two groups (P>0.05). There was no significant difference between the frequencies of different types of failure between the two groups (P>0.05). Cohesive failure in the CEM group was twice as high as in the MTA group (P>0.05).

    Conclusion

    There was no any significant difference between the push-out bond strength of CEM cement and Root MTA cement. These findings demonstrated that Root MTA material showed a satisfactory result in the bond strength test compared to CEM material, and could be used as an alternative to CEM cement.

    Keywords: Adhesives, Mineral trioxide aggregate, Calcium-enriched mixture cement
  • Somaye Hosseini, Ali Soleymani*, Ehsan Moudi, Tasnim Bagheri, Hemmat Gholinia Pages 63-70
    Introduction

    Although there are many studies about the internal anatomy of mandibular molars, there is still controversy over the frequency of middle mesial canals and isthmuses in the mesial root of mandibular molars and distolingual third root (Radix entomolaris) that  it can be seen in any population, but it is more frequent in Asians and makes endodontic treatment difficult. Because of limited studies on the middle mesial canal, isthmus in north of Iran; therefore, the aim of this study was to investigate the frequency of these variations in the north of country.

    Materials & Methods

     In this retrospective cross-sectional study, The cone beam computed tomography (CBCT) images of 200 mandibular first molar teeth without any root canal treatment and completely erupted and developed were evaluated. Samples with open apex, internal root resorption, calcification, crown and extensive restoration were excluded. The patients’ gender, age, tooth location (left and right), count of canals in the mesial root, presence or absence of isthmus in mesial root, middle mesial canal and isthmus level in the mesial root and distolingual root (Radix entomolaris) were studied in three groups based on age; <20, 20-40 and >40.

    Results

    From 200 samples, 18 teeth (9%) had middle mesial canal, 38 teeth (19%) had isthmus in mesial root and 6 teeth (3%) had distolingual root (Radix entomolaris).

    Conclusion

    due to the high frequency of isthmuses, middle mesial canals and Radix entomolaris in the population, which cannot be ignored, missing and treating these spaces could be one of the main reasons for failure in root canal treatment. Therefore, it is advised to put more effort into detecting and completely clean and obturate these spaces in surgical and non-surgical endodontic treatments.

    Keywords: Tooth, Root canal therapy, Cone beam computed tomography
  • Mahtab Banimostafa, Behnaz Esmaeili, Effat Khodadadi*, Soraya Khafri Pages 71-78
    Introduction

    Glass ionomers are often used as a base under composite restorations in deep cavities by sandwich technique. The aim of this study was to compare the shear bond strength of composite to resin modified and conventional glass ionomer using total etch , self-etch and universal bonding systems.

    Materials & Methods

    Ninety glass-ionomer samples were prepared for this research: Fuji II (F II), IonoStar Plus (IS) and Fuji II LC (F II LC).Then the specimens were divided into 9 groups (n=10). The surface of the specimens were prepared with three types of bonding: Adper single bond2 (SB), Clearfil SE bond (SE) and Single bond Universal (SU).Then Z250 composite resin was applied on the glass ionomers. The specimens were incubated in distilled water for 24 hours at 37 ° C and then were tested for shear bond strength. The type of failure was determined by a ×40 stereomicroscope and the results of the study were analyzed by nonparametric statistical analysis and Kruskal Wallis test. P≤0.05 was considered significant.

    Results

    The highest shear bond strength was observed in the Fuji II LC + Single bond2 group. There was a statistically significant difference in the shear bond strength of the composite to the two glass ionomers F II and F II LC using SB and SU bonding systems (P=0.033 and P=0.040, respectively).There was no significant difference between the groups regarding the type of failure.

    Conclusion

    Unlike the Fuji II LC and IonoStar Plus glass ionomers, the shear bond strength of the composite to the Fuji II conventional glass ionomer is affected by the type of bonding system. Total-etch and self-etch bonding systems can be used effectively in sandwich technique. Using a resin modified glass ionomer with total etch bonding can improve the shear bond strength of the composite to the glass ionomer.

    Keywords: Dentin bonding agents, Composite resins, Shear strength