فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 29 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/13
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سید علی عماد، سید ابوالحسن نواب، مجید کافی امامی* صفحات 7-36

    هدف پژوهش حاضر بررسی تدابیر قدرت های سیاسی برای حفظ و توسعه خود و تبیین الگوهای اسلام و قرآن کریم در این زمینه بود. در این راستا، تدابیر رهبران الهی در جامعه دینی در قالب قدرت سیاسی و اجتماعی گزاره های قرآنی مربوط به آنها با روش توصیفی - تحلیلی بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که به نظر می رسد کلام وحی و سیره انبیاء الهی راهکارهایی از جمله استقامت و پایداری، بهره گیری از توان علمی، مشورت با صاحب نظران و جامعه و دوری از روش های غیر اخلاقی و انسانی به جامعه ارایه می نمایند و جامعه و افراد حقیقی و حقوقی تاثیرگذار می توانند از مستندات و روش های وحیانی همچون ایجاد جذابیت و گسترش نفوذ موثر در قدرت سیاسی بهره مند شوند. رهبران الهی نیز با توجه به فرمول و نمودار قدرت، از مراتب قدرت بهره لازم را برده و با رفتار سیاسی به عنوان منبع قدرت و تعقل به عنوان ظرفیت قدرت و تدبیر به عنوان تاثیر قدرت مدیریت خود را کامل نموده و در نهایت اقدام به تدبیر و اصلاح جامعه می نمودند. با توجه به ماندگاری قدرت بالای تغییر در محیط پیرامونی، خود را به عنوان بهترین الگو برای بشریت معرفی کرده اند. بنابراین، می توان از روش رهبران الهی به عنوان الگوی اسلامی و دینی برای مدیریت جامعه خود بهره گرفت.

    کلیدواژگان: قدرت سیاسی، رفتار سیاسی، رهبران الهی، مشروعیت سیاسی
  • سید سجاد آل سید غفور* صفحات 37-54
    هدف پژوهش حاضر بررسی گزاره های قرآنی مرجع امنیت سیاسی افراد بود. روش پژوهش تفسیر موضوعی استخراجی غیرزمانی بوده و نتایج نشان داد، قرآن در گزاره های گوناگونی به اهمیت یکایک انسان ها اشاره کرده و بر مصونیت آنان در ایفای حقوق سیاسی شان تاکید می نماید که در آن مردم آزادانه و بدون ترس باورهای خود را بیان کرده و کسی به آنها به دلیل ابراز عقیده شان تعرض نمی کند و مشارکت آنان توسط حاکمیت یک کشور به منظور تعیین سرنوشت اجتماعی و سیاسی تضمین می شود. از نظر آموزه های قرآنی، بدون پذیرش امنیت سیاسی افراد در هیچ جامعه ای امید تعالی و ترقی وجود نخواهد داشت و لذا هر نظام سیاسی، به منظور دستیابی به نظامی مطلوب بایستی امنیت سیاسی را برای شهروندانش تامین کند و از حقوق سیاسی ایشان صیانت نماید. بنابراین، از منظر قرآن کریم، با فهم جایگاه انسان نزد خداوند و نقش او در روی زمین، شناسایی حقوق سیاسی او و نفی هرگونه تهدیدی می توان به تحقق جامعه مطلوب و آرمانی از منظر قرآن دست یافت.
    کلیدواژگان: قرآن، امنیت سیاسی، حقوق سیاسی
  • نجمه کیخا*، میترا کثیری ماهوری صفحات 55-70
    هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه مواجهه با مخالفان در قرآن بود. پژوهش بر نگاه قرآن به انسان در قالب دو گروه رشد یافته و رشد نایافته استوار است. در این راستا و با روش توصیفی-تحلیلی حقوق مخالفان از این منظر زیبایی شناسانه بررسی شده و شیوه برخورد با انواع مخالفان همراه با شرایط و خصلت های کسی که با مخالف روبرو می شود، در نگاه دو مفسر بزرگ قرآن، علامه طباطبایی و آیت الله طالقانی تبیین گردید. نتایج نشان داد، تشخیص حقوق متعاملین مقدمه تعامل سنجیده و حکیمانه میان آنها است. لذا، تعاملی خردورزانه مبتنی بر احترام و حکمت آمیزی از جاذبه های زیبایی برخوردار بوده، که غلبه خردگریزی و گاه خردستیزی علت العلل نادیده گرفتن آن حقوق می باشد. نگاه زیبایی شناسانه قرآن، از معبر تقویت خردورزی در این عرصه پرتزاحم به کمک انسان مختار می آید تا به کمک آن حقوق انسانی تضمین شود. احیای حق در هر زمان و مکان، در هر جبهه و جناح و در شرایط صلح و جنگ، موانعی طبیعی چون روحیه استکباری و طغیان گر، خشم و کینه در میان متعاملین دارد. در این طریق بشر به حکم عقل، به عنوان نبی درون به مدد مراقبه و شنیدن صدای وجدان به تربیت و تزکیه نفس پرداخته و موانع استکباری و طغیان گر ظهور و پاسداشت حق را رفع می نماید. این تعقل نمود خود را در تزکیه، انشراح صدر و توانایی درک وجوهی از حقی که مهجور مانده، در صداهای ناشنیده از مردم منتقد و مخالف نیز نشان می دهد. نتیجه این سلوک اجازه ظهور و حفاظت از حقوق انسان هایی با افکار متفاوت، متکثر و گسترش فضای سلم و امان و هم زیستی مسالمت آمیز همه اقوام در جامعه دینی است.
    کلیدواژگان: تعامل، قرآن، علامه طباطبایی، آیت الله طالقانی، زیبایی شناسی قرآن
  • محمد صدرا* صفحات 71-90
    هدف پژوهش حاضر مطالعه تاریخ مفهوم علوم انسانی اسلامی در ایران معاصر بود. در این راستا و با روش توصیفی-تحلیلی نشان داده شد که «مفهوم علوم انسانی اسلامی» توسط سید جمال و با معکوس کردن تلاش نوگرایانه سر سید احمدخان در خلال تماس جهان اسلام با غرب به ویژه در شبه قاره هند و در رابطه با مفاهیم «انحطاط» و «اصلاح» شکل گرفت. این کار با تفکیک هوشمندانه سیدجمال بین مفاهیم «علم و تجدد» از سویی و از سوی دیگر، «دین و سنت» انجام شد. این مفهوم با ورود مارکسیسم خودساخته ارانی در مناقشه بین سنت روحانیت و سنت چپ مارکسیستی مورد توجه و مناقشه و تاکید قرار گرفت. با پیش فرض مادر علوم بودن فلسفه از طرف هر دو سنت فکری، فلسفه های موجود از سوی سنت روحانیت به صورت کلی به دو نوع الحادی و الهی تقسیم و لذا مفهوم علوم انسانی اسلامی ایجاد شده در متون سیدجمال بار دیگر و در مواجه با مارکسیسم، جانی دوباره یافت. این مناقشه که در اصل سیاسی بود، پس از انقلاب یکی از مفاهیم سیاسی اصلی در حوزه علمی مورد توجه قرار گرفت و با مفهوم «انقلاب فرهنگی» وارد مرحله ای جدید گردید. این مفهوم در زمینه سیاسی و اجتماعی پس از انقلاب در عصر جمهوری اسلامی با مفاهیم دیگری چون «تولید علم»، «نظریه پردازی» در حوزه علوم انسانی و «ایجاد و احیای علوم و تمدن اسلامی» و در نهایت مفهوم «توسعه و پیشرفت» و «ورود به عصر جدید با حفظ هویت اسلامی»، گره خورده و محل مناقشه و بحث قرار گرفت که هنوز ادامه دارد.
    کلیدواژگان: اسلامی سازی علوم، علوم انسانی اسلامی، انقلاب فرهنگی، تولید علم، توسعه علمی
  • کمال اکبری*، محمدحسین نادم، محمدحسین رجائی فر صفحات 91-112

    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه دو مکتب کلامی اشاعره و معتزله درباره یکی از مبانی انسان شناختی متکلمین به نام «اختیار» بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که استفاده معتزله از قاعده لطف، عدل الهی و تناسب آن با اختیار، جزاء و عقاب بر مبنای سازگاری با اختیار انسان، لزوم عدم استناد افعال قبیح و زشت به خداوند و اقرار به قدرت و توانایی خداوند در خلق افعال آدمی، گویای نفی اطلاق تفویض بر معتزله می باشد. اما از نظر اشاعره، استناد افعال آدمی به خدا و تابعیت آن از اراده حضرتش، امر مسلم کلامی پنداشته شده است. آنها قایل به این هستند که حتی تقسیم اعمال انسان ها به خوب و بد، منشاء الهی دارد. از این حیث، حسن و قبح افعال هم وجه شرعی پیدا کرده و از جهت عقلی، قابل توجیه و پذیرش نخواهد بود.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، معتزله، اشاعره، اختیار، اراده
  • اسدالله کردفیروزجائی* صفحات 113-128
    مساله مورد بررسی پژوهش حاضر این بود که پیش انگاره انسان شناختی دولت تراز انقلاب اسلامی چیست و چگونه بر وجود دولت اسلامی و تراز انقلاب دلالت دارد؟ پژوهش بر این فرض استوار است که ویژگی ها و خواسته های مشروع انسان بر استقرار دولت اسلامی دلالت دارد. در این راستا و با روش توصیفی - تحلیلی پیش انگاره انسان شناختی دولت تراز انقلاب اسلامی در اندیشه سیاسی امام خامنه ای بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که دولت در گزاره «دولت تراز انقلاب اسلامی» در حال تحول و حرکت آرمانی به سمت اهداف انقلاب اسلامی است، اما هنوز تراز انقلاب اسلامی نیست. عناصر و مولفه های انسان شناسی اسلامی از قبیل کرامت و ارزش انسان به لحاظ هستی شناختی، مدنیت و اجتماعی بودن انسان و مانند آن هر یک بر تشکیل دولت اسلامی و تراز انقلاب دلالت دارند. بدین معنا که تنها دولت مبتنی بر دین اسلام ناب می تواند حافظ کرامت حقیقی انسان باشد و تنها دولت اسلامی است که می تواند عادلانه به اداره جامعه بشری بپردازد.
    کلیدواژگان: دولت تراز، انقلاب اسلامی ایران، انسان، کرامت انسان، امام خامنه ای
  • سید محمدتقی آل سیدغفور، میثم محمدی* صفحات 129-146

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش و تاثیر تامین حقوق ملت بر جلوگیری از وقوع چالش های سیاسی- اجتماعی و حل و رفع آن بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و تلاش شد با بهره گیری از نظریه حق انسان در اسلام از دیدگاه شهید بهشتی و با روش تحلیل تاریخی انتقادی، ضمن بررسی مبانی قرآنی و نبوی حق انسان و نظریات امام خمینی در انقلاب اسلامی و مباحث نمایندگان مجلس بررسی قانون اساسی پیرامون حقوق ملت، ظرفیت های آن برای پیشگیری از چالش های پیش رو نشان داده شود. پژوهش بر این فرض استوار است که حقوق ملت با اتکاء به پشتوانه های اسلامی، اندیشه ای و تجربی، ظرفیت های بالایی برای جلوگیری از چالش های سیاسی- اجتماعی و تضمین سامان سیاسی و تقویت اقتدار ملی دارد که با افزایش شاخص های اقتدار حکمرانی، امید به آینده و اعتماد متقابل حکومت و شهروندان به پایداری حکمرانی و سامان اجتماعی منجر شده و وقوع چالش ها را به حداقل رسانده یا از آن پیشگیری می کند.

    کلیدواژگان: حق انسان، حقوق ملت، حاکمیت ملت، قانون اساسی، امام خمینی، سید محمد بهشتی
  • مرتضی علویان، مهدی محمدی راد* صفحات 147-166
    در سیر بررسی الگوی نظری مطلوب امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر چارچوب نظری امنیت متعالیه و امنیت فراخ نگر، در پژوهش حاضر ابعاد گوناگون امنیت ملی از منظر جریان مکتب عقلانیت اسلامی تبیین گردید. در این راستا، پژوهش بر این سوال اساسی استوار بود که آیا جریان فکری عقلانیت اسلامی همانند ریالیست های کلاسیک، امنیت را تک بعدی می بینند و یا اینکه نگرش چند بعدی به مقوله امنیت دارند؟ و کدام یک از ابعاد امنیت در این نحله فکری به عنوان زیربنا و دارای اصالت مطرح می شود؟ فرضیه پژوهش این بود که رویکرد عقلانیت اسلامی بر امنیت گسترده تاکید دارد و امنیت ارزشی - فکری را زیربنا و دارای اصالت می داند و مهمترین تفاوت آن با مکتب کپنهاک در نگرش معرفتی به مقوله امنیت است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که علی رغم اهمیت تمامی ابعاد امنیتی در جامعه اسلامی، تهدیدات فکری و فرهنگی که مستقیما با ارزش ها و ایمان مردم سروکار دارد، مهمترین بعد امنیت ملی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، عقلانیت اسلامی، امنیت فراخ نگر، امنیت متعالیه، مکتب کپنهاک
  • فاطمه سرخه دهی* صفحات 167-190
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت امنیت حقوق مالکیت در ایران بین سال های 1396-1304 بود. در این پژوهش از نظریه توازن دوگانه نورث، والیس و وینگاست استفاده شده و متغیرهای حاکمیت قانون، کنترل فساد، بی طرفی دادگاه ها، استقلال دستگاه قضایی، چشم انداز سرمایه گذاری و دسترسی به وام و اعتبارات ارزیابی شد. روش مطالعه تحلیلی- توصیفی، با استفاده از موازین نهادگرایی است. یافته ها حاکی از وضعیت نامطلوب متغیرهای یاد شده و ناامنی حقوق مالکیت بخش های مولد است که موجب رشد بخش های نامولد، افزایش رانت جویی، رشد نامطلوب ابداع و کارآفرینی و نظام دسترسی محدود شده است. برای تحقق الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت ایجاد امنیت حقوق مالکیت از طریق دسترسی باز و بهبود و توجه به متغیرهای بررسی شده در این پژوهش لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: امنیت، حقوق مالکیت، نظریه توازن دوگانه، الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت، پهلوی دوم، رشد اقتصادی، اقتصاد ایران
  • عبدالوهاب فراتی* صفحات 191-210
    هدف پژوهش حاضر تبیین تصویر روحانیت از «بافت» در «دولت اسلامی» بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که روحانیت در ابتدا بدون اینکه تصویر روشنی از بافت «دولت» داشته و مفهوم آن را به خوبی تجزیه کرده باشند، صرفا آن را به عنوان بخشی از آرمان سیاسی خود به کار می بردند و تنها از «ضرورت» بناء آن سخن می گفتند. انگار دولت نزد آنان مفهومی بدیهی بود که لزومی جهت شکافتن هسته آن نمی دیدند و تنها بناء آن را به منظور اقامه شریعت لازم می دانستند. اما به تدریج که «دولت» به مفهومی کانونی برای آنان مبدل شد و از نزدیک با ابعاد جدید دولت آشنا شدند، کوشیدند در قبال بافت قدیم یا جدید دولت، موضع سلبی یا ایجابی اتخاذ کنند و بدین گونه پای «دولت» را به گفتگوهای درون مذهبی خود باز نمایند. در مجموع، روحانیت شیعه تصویر یک دستی از بافت دولت دینی ندارد. اما در میان آنان جریانی ظهور کرد که با درک تغییرات بوجود آمده در بافت دولت توانست راهی به سوی حقوق مردم باز نماید و همه عرصه های زندگی را به حاکم واگذار ننماید. بی تردید تا در حوزه ای از زندگی «حقوق» مردم به رسمیت شناخته نشود، دولت مدرن پا نمی گیرد و دموکراسی به مثابه یک نظام فلسفی تحقق پیدا نمی کند.
    کلیدواژگان: روحانیت، دولت دینی، دولت اسلامی، حوزویان
  • احمد رهدار، سید جلال موسوی شربیانی* صفحات 211-230

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین شاخصه های کارآمدی سیاسی در نظام ولایت فقیه بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و با توجه به چارچوب مفهومی با معیار قرار دادن تیوری انجام تکلیف که از نظریات موجود پیرامون سنجش کارآمدی دولت ها است، مشخص شد که هرچند شاخصه های کارآمدی سیاسی در نظام های سیاسی مختلف اعم از دینی و غیردینی از طریق عناوین ثابتی مورد ارزیابی و سنجش قرار می گیرد، اما به رغم اشتراک لفظی، به دلیل اختلاف ماهوی شان با منطقی متفاوت از منطق نظام های سیاسی یکدیگر، مورد ارزیابی قرار می گیرند. این شاخصه ها با توجه به اولویت بندی ای است که برگرفته از نصوص اسلامی و اندیشه دینی می باشد. ویژگی بارز این شاخصه ها آن است که تابع اصول و ارزش های دینی باشد و نظام ولایت فقیه براساس اهدافی که دارد کارآمدی خود را بنابر میزان تعهد خود تا حد وسع و توانش براساس انجام تکلیف، پیگیری نماید که قلمرو آن، هم شامل امور دنیوی است و هم اخروی. در نتیجه حکومت تکلیف مدار دینی، تدبیر امر معاش و معاد مردم را، توامان بر عهده دارد. لذا، کارآمدی بر مبنای خدا باوری و حق محوری روح حاکم بر سیاست، در اندیشه حکومت ولایت فقیه است. براساس این اصل و در چارچوب حق مداری و عدالت ورزی، تامین رفاه مادی، کرامت و آزادی انسان، به صورت تکلیفی و از اهداف میانی حکومت اسلامی است و هدایت و سعادتمندی نهایی انسان، در زمره اهداف نهایی حکومت اسلامی قرار دارد. بنابراین، به مقتضای مبانی جهان شناختی و معرفت شناختی اسلام، نه خدامحوری و آخرت گرایی در تضاد با آبادانی دنیا و تحقق مولفه های کارآمدی بوده و نه آبادانی دنیا مانع از سعادت مندی اخروی است. در نتیجه تدبیر درست دنیا می تواند در راستای اهداف اخروی بوده و منافاتی با کارآمدی نظام سیاسی نداشته باشد.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، کارآمدی سیاسی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، ولی فقیه
  • حسین احمدی سفیدان*، زهرا نصیرزاده صفحات 231-252
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران در انتخابات دوره نهم و دهم ریاست جمهوری بود. پژوهش بر این فرضیه استوار است که مشارکت سیاسی در دولت های نهم و دهم در عین وجود تفاوت هایی نسبت به یکدیگر متاثر از ایدیولوژی و باورهای مذهبی، عملکرد دولت های پیشین، فعالیت های تبلیغاتی و مناظراتی و سیاست های پوپولیستی بوده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و از الگوی پیپانوریس به مثابه چارچوب نظری استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مشارکت سیاسی عامل کاهنده اضطراب اجتماعی و فشارهای روانی محسوب می شود، زیرا شهروندان به صورت مستقیم و غیرمستقیم می توانند در گزینش دولت مردان و حکومت یا قوانین نقش داشته باشند. در انتخابات ریاست جمهوری نهم و دهم تکیه بر ارزش های مذهبی، فعالیت های گسترده تبلیغاتی و مناظرات رسانه ای و رفتار عامه پسندانه از مولفه های تاثیرگذار در افزایش مشارکت سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری نهم و دهم بود. بنابراین، براساس نظریه نوریس ایدیولوژی و باورهای مذهبی در سطح خرد (منابع و انگیزه)، عملکرد دولت خاتمی در سطح کلان و خرد (ساختار دولت و انگیزه)، فعالیت های تبلیغاتی و مناظره ای در سطح میانی (قوانین انتخاباتی) و عملکرد پوپولیستی احمدی نژاد در سطح خرد(منابع و انگیزه) در وضعیت مشارکت سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم و دهم قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: انتخابات، مشارکت سیاسی، اصول گرایان، اصلاح طلبان، ریاست جمهوری، محمود احمدی نژاد، محمد خاتمی، تبلیغات انتخاباتی، باورهای مذهبی
  • احمد اسلامی*، غلامرضا خواجه سروی صفحات 253-274

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر در چرخش رفتار انتخاباتی مردم در انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری اسلامی ایران از منظر ساختار و کارگزار بود. در این پژوهش با بهره گیری از چارچوب نظری ساختار و کارگزار با رویکرد تفسیری و روش کیفی، ضمن شناسایی ساختارها و کارگزاران موثر در انتخابات، به نقش هر کدام از آنها پرداخته شد. نتایج نشان داد که رفتار انتخاباتی مردم ایران متاثر از عوامل ساختاری چون بستر اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و کارگزارانه ای چون ویژگی های شخصیتی منتخبین، فضای تبلیغاتی انتخابات و رویکرد کاندیداها به کارکرد دولت های قبلی است. هر یک از عوامل ساختاری یا کارگزارانه به تنهایی در انتخاب کاندیداهای ریاست جمهوری موثر نبوده و در صورت فراهم بودن شرایط ساختاری، کارگزار تبلیغاتی (مخصوصا نوع منفی آن) نقش پررنگی را در موفقیت و شکست کاندیداها بر عهده داشته است. با توجه به جایگاه متزلزل احزاب در ایران، حمایت حزبی و جناحی از کاندیدای خاص نیز پیروزی ایشان را به ارمغان نیاورده است. از سوی دیگر، شکل گیری مشارکت انفعالی از مواردی است که نیازمند سیاست گذاری مسیولان می باشد تا از کژکارکردهای آن آسیبی به جامعه اسلامی وارد نشود و زمینه های حرکت هدفمند را برای مشارکت کننده های عرصه سیاست فراهم آورد.

    کلیدواژگان: انتخابات، ریاست جمهوری، دولت نهم، اصول گرایان، مشارکت سیاسی، کاندیدای انتخابات، تبلیغات انتخاباتی
  • مهدی جعفری پناه*، محمدعلی میرعلی صفحات 275-296

    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه خود سازی و صلح عادلانه با روش تحلیلی - توصیفی بود. یافته ها نشان داد حل اختلافات و منازعات در جوامع بشری و تحقق صلح عادلانه در گرو خودسازی انسان در لایه ها و سطوح مختلف فردی، اجتماعی و به ویژه در سطح کارگزاران و دولت مردان تحقق خواهد یافت. خودسازی به عنوان مهمترین گام و مقدم بر جامعه پردازی و تمدن سازی است، خودسازی در دو عرصه ی توجه به فطرت پاک انسانی و پا نهادن بر غرایز و تمایلات نفسانی می تواند به عینیت بخشی صلح جهانی کمک نموده و به عنوان یک نیروی کنترل درونی، می تواند دو کارویژه مهم داشته باشد که یکی معطوف به برجسته سازی فضایل انسانی مانند عدالت جویی و اخلاق گرایی است. کارویژه دیگر خودسازی ناظر به کنترل غرایز در راستای جلوگیری از طغیان، سلطه گری و ظلم به دیگران است. بدون تردید این دو کارویژه پس از اصلاح انسان، موجب آرامش و صلح در جامعه می گردد، زیرا خودسازی فردی سبب پاکسازی روح و تسکین دهنده و آرام بخشی خواهد شد، در نتیجه همه کسانی که در جامعه هستند احساس آرامش و صلح عادلانه می نمایند.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، خودسازی، صلح عادلانه
  • زهرا داورپناه* صفحات 297-318

    هدف پژوهش حاضر مطالعه چالش ها و تعارضات نظریه سیاسی فمینیسم، به ویژه گرایش لیبرالی درباره حق دین داری زنان بود و نشان داده شد که چگونه بنیادهای فلسفه سیاسی معاصر غرب مثل آزادی، برابری، عدالت، قدرت وغیره به ایجاد چالش هایی در این زمینه منجر شده است. در این راستا و با روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی اجمالی نسبت دین و فمینیسم، به دو مواجهه واقعی این مکتب با مسایل مسلمانان اشاره گردیده و بخشی از دشواری های مناسبات دین، سیاست و جنسیت در غرب تشریح شد. همچنین با روش تحلیل فلسفی ابعاد و عوامل چالش های فمینیسم لیبرال در مدیریت این سه گانه (دین، سیاست و جنسیت) بررسی شد. تلاش های آشتی جویانه فمینیسم لیبرال با دین و نیز ارزیابی آرای مذکور و نقاط قوت و ضعف این آرای سیاسی در نسبت با دین و جنسیت از دیگر مباحث مورد بررسی در این پژوهش بود. نتایج حاکی از آن است که غالب فمینیست های لیبرال به طور سنتی زندگی زنان دیندار را خالی از آزادی، عاملیت، خودآیینی، عدالت، حقوق اساسی و برابری تلقی می کنند. تنها در سال های اخیر است که با افزایش فعالیت زنان مسلمان در بازنمایی خود و تجاربشان، این قرایت مورد تردید قرار گرفته است و نظریاتی چون چندفرهنگی گرایی در راستای آشتی لیبرالیسم و گروه های دیندار گام برداشته اند. به نظر می رسد هر دو گرایش لیبرالی و فمینیستی به سبب گرانباری از میراث فلسفه سیاسی مدرن در حل اساسی این تعارضات ناتوان باشند.

    کلیدواژگان: فمینیسم، لیبرال، حقوق دینی، زنان دیندار
  • امیرحسین نعمتی*، علینقی لزگی صفحات 319-344

    هدف پژوهش حاضر بررسی رویکرد انسان محور اسلام در توسعه، نقش و جایگاه رفاه مادی در بهبود شاخص های توسعه اسلامی در میان کشورهای اسلامی با تاکید بر کشورهای ترکیه و ایران بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و یافته ها نشان داد که شاخص های ارایه شده از سوی اسلام با شاخص های مرسوم جهانی مورد تایید تفاوت های چندانی ندارد و در واقع شاخص توسعه انسانی و شاخص توسعه انسانی اسلامی هر دو با رویکردی انسان محور با تفاوت های مختص به خود یک نتیجه نزدیک به هم را به همراه دارد. ایران در دهه اخیر به جهت برخی مسایل داخلی و خارجی از جمله اعمال تحریم های بین المللی از وضعیت اقتصادی مطلوب و قابل قبول برخوردار نبوده و این فشارها بی ثباتی در سیاست و اقتصاد را در مقاطعی فراهم نموده است. این در صورتی است که ترکیه با حزب عدالت و توسعه با گرایشات اسلام گرایانه در دو دهه اخیر با شکوفایی و تحرک در حوزه های مختلف داخلی و خارجی مواجه بوده و این ثبات سیاسی و اقتصادی تبعات کاهش جزیی بوجود آمده در تولید ناخالص داخلی بر شاخص توسعه انسانی را در سال های اخیر خنثی نموده است. نظام های سیاسی حاکم بر ترکیه و ایران در سه دهه اخیر همواره گرایشات اسلام گرایانه داشته و به خصوص در ارتباط با دولت ترکیه این گزاره به اثبات می رسد که اسلام و گرایشات اسلام گرایانه هیچ گاه مانع رشد و توسعه نخواهد بود.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، ایران، ترکیه، رفاه مادی، کشورهای اسلامی، توسعه اقتصادی
  • منصور میراحمدی، علیرضا ناییج* صفحات 345-362
    هدف پژوهش حاضر، تبیین ظرفیت نگرش توحیدی و سنن الهی در سیاست جهانی است. در این راستا با روش توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به آیات قرآن کریم نشان داده شد که سیاست جهانی مبتنی بر جهان بینی توحیدی براساس سنت های الهی تکوینی و تشریعی قابلیت ترسیم و پاسخگویی به مسایل سیاست جهانی در عرصه انسان، زیست جهان و تعامل این دو را دارا می باشد. نگاه غایت مدارانه و تکوینی به نظام هستی و همه اجزای آن که به سوی کمال خود در حرکت هستند، منافاتی با سنن تشریعی الهی نداشته و انسان با توجه به اختیار و آزادی نقش بسزایی در سرنوشت خود و تغییرات زیست جهان دارد. برای پاسخگویی به مسایل سیاست جهانی از منظر سنن الهی لازم است بنیادها و ارزش هایی عام برای همه انسان ها، جوامع و ملت ها در طول تاریخ از گذشته تا آینده از سنن الهی استخراج و تالیف گردد. بنابراین، سیاست جهانی مبتنی بر جهان بینی توحیدی براساس سنت های الهی قابل ترسیم می باشد.
    کلیدواژگان: سنت الهی، جهان بینی توحیدی، سیاست جهانی، سنت تکوینی، سنت تشریعی
|
  • Seyed Ali Emad, Seyed AbolHasan Nawab, Majid Kafi Emami * Pages 7-36

    The purpose of the present study is to review the measures of political powers to sustain and develop their control and also explain Islamic and Qur'anic models in this regard. To this aim, the measures of divine leaders in a religious society in terms of the political and social power of relative Qur'anic statements were researched using descriptive analysis. The results indicated that the word of God and tradition of divine prophets have provided the society with some guidelines including endurance and perseverance, scientific knowledge, consultation with experts, and avoidance of unethical and inhumane ways so the community as well as influential natural and legal persons can use divine references and methods such as creating attraction and effective penetration in the political power. Divine leaders have used sufficient power with respect to the principle and diagram of power and completed their management using political behavior as the source of power, rationality as the capacity of power, and prudence as the effect of power, and ultimately, reformed and handled society. They have introduced themselves as the best model for humanity with regard to their high power in bringing change to their environment. Therefore, we can use the method of divine leaders as an Islamic and religious model to manage society.

    Keywords: Political Power, Political Behavior, Divine Leaders, Political Legitimacy
  • Sajad Aleghafoor * Pages 37-54
    The purpose of the present study is to review Qur’anic references on individuals’ political security. The research method was non-temporal derivative thematic exegesis and the results showed that the Qur’an in different statements has referred to the importance of all humans and emphasized on their security to retain political rights to express their beliefs freely and fearlessly so that no one can harass them for expressing their opinion and their participation in their social and political destiny is guaranteed by the establishment. From the Qur’anic perspective, without recognizing individuals’ political security there cannot be any development and improvement in any society so every political system ought to provide political security for its citizens and protect their political rights. Therefore, according to the Noble Qur’an we can achieve an optimal and ideal society by recognizing the divine place of humans, his role on the earth, and his political rights as well as defending against any threat in this regard.
    Keywords: Qur’an, Political Security, political rights
  • Najmeh Keikha *, Mitra Kasirimahoori Pages 55-70
    The purpose of the present study is to survey the way of interaction with the opponents in the Qur’an. The research relies on the Qur’an’s outlook on human in the framework of two groups of mature and immature people. To this aim and using descriptive analysis, the rights of opponents from an aesthetic perspective was studied and the way of interaction with different opponents with various conditions and qualities were explained according to the views two great commentators of the Qur’an, Allameh Tabatabaii and Ayatollah Taleqani. The results of the study showed that the recognition of the interactors’ rights is a prelude to the wise and thought-out relationship. Therefore, rational and respectful interaction has beautiful attractions, and the dominance of irrationality is the main cause of the violation of rights. Qur’an’s aesthetic view assists human in reinforcing wisdom in this chaotic realm to reassure human rights. The realization of rights in every time, place, and fraction -whether in peace or war- is confronted with natural obstacles such as the opponents’ arrogance, rebellion, outrage, and grudge. In this situation, human obeys his internal prophet, watches over his spiritual heart, listens to his call of consciousness, refines his soul, and eliminates arrogant and rebellious obstacles. This rationality is revealed in self-refinement, tolerance, and realization of the violated rights of the critics and opponents. This spiritual journey results in the manifestation and maintenance of human rights, the realization of various and plural thoughts, the expansion of a safe relationship, and peaceful coexistence among all nations in a religious society.
    Keywords: Interaction, Qur’an, Allameh Tabatabaii, Ayatollah Taleqani, Aesthetics in the Qur’an
  • Muhammad Sadra * Pages 71-90
    The purpose of the present research is to study the history of Islamic humanities in contemporary Iran. To this aim, the method of descriptive analysis was used and the results showed that “the concept of Islamic humanities” was first developed by Seyed Jamal through reversing the modernist attempts of Sir Ahmad Khan during the encounter between the Muslim World and the West especially the Indian subcontinent, in terms of the concepts of “decline” and “reform”. Seyed Jamal’s made a smart distinction between “science and development” on the one hand, and “religion and tradition” on the other hand. This concept received attention, and after Arani’s self-initiated perception of Marxism, it led to the controversy between clericalism and left-winged Marxism in Iran. Both abovementioned intellectual traditions assumed the premise that philosophy is the mother of all science so the philosophy of clericalism was divided into atheist and Godly types, and thereafter the concept of Islamic humanities created in the writings of Seyed Jamal revived in encounter with Marxism. This controversy, that was in fact political, received attention once again after the Islamic revolution as a main political concept in the realm of science and entered a new phase with the concept of “cultural revolution”. This concept in terms of social and political issues after Islamic revolution in Iran is associated with some other concepts such as “building knowledge” and “theory making” in humanities as well as “reviving Islamic science and civilization”, “progress and development”, and “entering a new era with the maintenance of Islamic identity”, leading to controversial discussions.
    Keywords: slamization of Knowledge, Islamic Humanities, Cultural Revolution, Building Knowledge, Scientific Development
  • Kamal Akbari *, Mohamdhosin Nadem, MohamdHosin Rajaei Pages 91-112

    The purpose of the present study is to review the viewpoints of two theological schools known as Asha’ereh and Mo’tazeleh about one of anthropological principles called “free will”. The method of study was descriptive analysis and the results indicated that Mo’tazeleh’s adherence to the principle of favor, divine justice and its balance with free will and punishment in terms of compatibility with human free will, the necessity of not attributing evil acts to God, and admitting God’s omnipotence and power in creating human acts connote that free will cannot be attributed to Mo’tazeleh. However, Asha’ereh assume that human acts are definitely attributed to God they obey divine will. They hold that even classifying human acts into good and bad has a divine origin so good and evil acts have a religious dimension and it will not logically be justifiable and acceptable.

    Keywords: Anthropology, Mo’tazeleh, Asha’ereh, Free will, will
  • Assadollah Kord Firoozjaei * Pages 113-128
    The present study aims to explore what is the anthropological presupposition of a government level with the Islamic Revolution and how it indicates to the existence of an Islamic government level with the Revolution. This research relies on the hypothesis that the qualities and legitimate needs of humans imply the establishment of an Islamic government. In this regard and using a descriptive-analytical method, the anthropological presupposition of a government level with the Islamic Revolution in the political ideology of Imam Khamenei was surveyed. The results revealed that the government in the supposition of "a government level with the Islamic Revolution" is transforming and moving toward the objectives of the Islamic Revolution; however, it is not level with the Islamic Revolution yet. Islamic anthropological elements and components such as human dignity in terms of epistemology, civilization and human sociability and so on indicate to the establishment of an Islamic government level the Revolution. It means that a government based on genuine Islam can preserve human dignity and only an Islamic government can justly manage human society.
    Keywords: Levelled Government, Islamic Revolution of Iran, Human Dignity, Imam Khamenei
  • Seyed MohamadTaghi Al Seyed Ghafoor, Meisam Mohamadi * Pages 129-146

    The objective of the present study is to explore the role and effect of the provision of human rights on the prevention of political and social challenges. The method of the study was descriptive analysis and it was attempted to show the potential of the constitution in the prevention of upcoming challenges using the theory of human rights in Islam from the perspective of Shahid Beheshti, the historical-critical analysis method, the Qur’anic and Nabawi principles on human rights, the ideas of Imam Khomeini in Islamic Revolution, and the arguments of parliament representatives. The hypothesis of this research study is that the foundation of human rights relies on Islamic, intellectual, and empirical tenets and hence it has a high potential to prevent political and social challenges, to reassure political success, and to reinforce national security. Furthermore, the reinforcement of the indices of sovereignty, hope for the future, and mutual trust between the government and citizens would result in social and political stability and minimize or prevent likely challenges.

    Keywords: human rights, Nation’s Rights, People’s Sovereignty, Constitution, Imam Khomeini, Seyed Mohammad Beheshti
  • Morteza Alavian, Mahdi Mohammadi Rad * Pages 147-166
    In the course of research about a favorable theoretical model for national security in the Islamic Republic of Iran relying on the theoretical framework of transcended and tolerant security, the present research aims to explain different aspects of national security from the perspective of Islamic rationality. In this regard, this research focuses on the following fundamental questions: Does the intellectual movement of Islamic rationality consider just one aspect for security or does it have a multi-dimensional approach to security? Which aspect of security is regarded as a genuine foundation in Islamic rationality? The hypothesis of the study is that Islamic rationality approach puts emphasis on extensive security, and regards value-intellectual security as genuine so that its most important difference with Copenhagen school lies in its distinctive cognitive approach to security. The method of study was descriptive analysis and the results revealed that despite the significance of all aspects of security in Islamic society, the intellectual and cultural threats against the values and beliefs of people are the most important aspect in national security.
    Keywords: National Security, Islamic Rationality, Tolerant Security, transcendental security, Copenhagen School
  • Fatemeh Sorkhedehi * Pages 167-190
    The purpose of the present study is to review the security of property rights in Iran during 1304 to 1396. The theory of double balance proposed by North, Wallis, and Weingast is used in this research to review some variables including the rule of law, control of corruption, impartiality of courts, judicial independence, and access to loans and credits. The method of study is descriptive analysis using institutional economics. The results indicate the unfavorable condition of the abovementioned variables as well as the insecurity of property rights in production centers resulting in unproductivity, economic rent, unfavorable growth of creativity and entrepreneurship, and limited access system. The present study concludes that for the fulfillment of the Islamic-Iranian model of progress, it is essential to secure the rights of property throughout open access to resources and improving the abovementioned variables.
    Keywords: Security, Property Rights, Theory of Double Balance, Islamic-Iranian Model of Progress, Pahlavi
  • Abdulvahhab Forati * Pages 191-210
    The purpose of the present study is to explain the clergymen’s perception of “context” in “Islamic government”. The method of study was descriptive analysis and the results showed that although the clergymen initially had no clear perception of the context of “government” and had not analyzed its concept, just mentioned the necessity to establish the government and considered that as a part of their political ideal. It seems that the concept of government was evident for them so that it needed no analysis and they just deemed its establishment necessary for performing Shari‘at (religious rules). However, the concept of government gradually turned into a central concept for them and became familiar with its new dimensions so they attempted to adopt an approving and disapproving approach to the old and new state of government, thereby bringing this concept into their religious discussions. In general, Shi’ite clergymen do not have a consistent perception of the context of religious government, yet a movement has emerged among them that could realize the new changes in the context of government to initiate the notion of human rights and be in charge of some issues in life. It is evident that a modern government does not get established and a philosophical system of democracy does not take place unless human rights are acknowledged in society.
    Keywords: Clericalism, Religious Government, Islamic Government
  • Ahmad Rahdar, Seyyed jalal Mousavi Sharabiani * Pages 211-230

    The purpose of the present study is to review and explain the criteria of political efficiency in the system of Wilayat-e faqih (guardianship of the Islamic jurist). The method of study was descriptive analysis; and considering the conceptual framework as well as the theory of doing responsibility as an index for the assessment of the governments, it was revealed that although the indices of political efficiency in different systems including religious and non-religious ones are evaluated by some fixed common categories, they are logically assessed differently due to their different features and based on the priority of criteria derived from Islamic references and religious ideology. The conspicuous feature of these criteria is adherence to religious principles and values so that the system of Wilat-e Faqih can achieve efficiency according to its purposes for the affairs both in this world and the other world based on commitment and capabilities. Therefore, the religious and committed government should manage both economic and spiritual affairs of people. Furthermore, efficiency based on belief in God and righteousness exists in the ideology of Wilayt-e Faqih. According to the principle of righteousness and justice, the middle objectives of an Islamic government consist providing material welfare, dignity, and freedom for people; and the ultimate objectives of an Islamic government consist bringing final guidance and prosperity for them. Thus, according to the epistemological and ideological tenets of Islam, neither belief in the other world and divinity is in contrast with development and the realization of the indices of efficiency in this world, nor development hinders spiritual prosperity in the other world. As a result, appropriate management of the affairs in this world can be compatible with the objectives in the other world and is not opposed to the efficiency of the political system.

    Keywords: Wilayat-e Faqih (Guardianship of the Islamic Jurist), Political Efficiency, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Wali Faqih (Islamic Jurist Governor
  • Hosein Ahmadisefidan *, Zahra Nasirzadeh Pages 231-252
    The purpose of the present study is to explore the state of political participation in the 9th and 10th round of presidential election in the Islamic Republic of Iran. This research relies on the hypothesis that political participation in the 9th and 10th presidential elections, despite some differences compared to each other, has been under the influence of religious ideologies and beliefs, the performance of former governments, propaganda and debate campaigns, and populist policies. The method of the study was descriptive analysis and based on the theoretical framework of Pippa Norris model. The results conveyed that political participation is considered as a contributing factor in decreasing social anxiety and mental stress because the citizens can have a direct and indirect role in choosing their politicians, governments, or laws. In the 9th and 10th presidential election in Iran, reliance on religious values, vast propaganda campaigns, media debates, and populist behavior were among the effective criteria on increasing political participation. Therefore, based on the theory of Norris, religious ideology and beliefs in micro level (sources and motivation), the performance of Khatami’s government in micro and macro level (government structure and motivation), propaganda and debate campaigns in moderate level (electoral laws), and the populist performance of Ahmadi Nezhad in micro level (sources and motivation) were effective on the state of political participation in the 9th and 10th round of presidential election in Iran.
    Keywords: Election, Political Participation, Conservatives, Reformists, Presidential, Mahmoud Ahmadi Nezhad, Mohammad Khatami, Electoral Propaganda, Religious beliefs
  • Ahmad Eslami *, Gholamreza Khajesarvi Pages 253-274

    The purpose of the present study is to analyze contributing factors behind the transformation of people's electoral behavior in the 9th presidential election of the Islamic Republic of Iran from the perspective of structure and agency. Using the theoretical framework of structure and agency and with an analytical approach and qualitative method, this research identified the structures and agencies effective on the election and also dealt with their roles. The results showed that the electoral behavior of Iranian people is under the influence of structural factors such as economic, social, and political background, and agency factors such as characteristic features of the candidates, the electoral propaganda, and the candidates' approach to the performance of former governments. Every single structure or agency factor per se has not been the only effective factor on the election of presidential candidates, however, propaganda agency (specially the negative type) has had a conspicuous impact on the victory and defeat of the candidates provided that structural conditions were met. Considering the uncertain status of political parties in Iran, factional and party support of a given candidate could not have brought victory for him. On the other hand, the emergence of passive participation among people is among issues requiring the appropriate policy of the officials in order to avoid likely harms on Islamic community and pave the way for the purposeful participation in the political realm.

    Keywords: Election, Presidential, the 9th Cabinet, Conservatives, Political Participation, Election Candidates, Electoral Propaganda
  • Mahdi Jafari Panah *, MohammadAli Mirali Pages 275-296

    The purpose of the present study is to demonstrate the relationship between self-improvement and just peace using a descriptive-analytical method. The results showed that resolving disagreements and disputes in human society and the realization of just peace depend on human self-improvement at various personal and social levels and especially at the level of officials and politicians. Self-improvement as the most important step is prior to improving society and civilization. It can assist the realization of global peace in two realms of paying attention to human pure nature and overcoming sensual instincts and tendencies. Self-improvement as an innate controlling force can have two especially important tasks: One is related to highlighting human virtues such as seeking justice and morality, and another is about controlling instincts to prevent rebelling, hegemony, and tyranny against others. Undoubtedly, the above two features, after improving the human, can bring tranquility and peace in society because personal improvement will lead to the purity of soul and calmness. As a result, all the individuals living in society can feel rest and just peace.

    Keywords: Statement of the Second Step of Revolution, Self-Improvement, Just Peace
  • Zahra Davarpanah * Pages 297-318

    The purpose of the present research is to study challenges and contradictions of the political theory of feminism, especially the liberal trend supporting women's right to have religion. The results showed how the tenets of western contemporary political philosophy such as freedom, equality, justice, power and so on have brought about challenges in this regard. Using descriptive analysis, it was attempted to review religion and feminism in general and then refer to two approaches of this school toward Muslim issues in order to explain some challenges in the relationship between religion, politics, and gender. Besides, the aspects and factors of liberal feminism in handling this triplet relationship between religion, politics, and gender was surveyed using philosophical analysis. The reconciliation attempts between liberal Feminism and religion, the evaluation of political ideas in this regard and their pros and cons in relation to religion and gender were among other issues under research in this study. The results showed that the majority of liberal feminists traditionally assume that the life of religious women is lacking freedom, independence, justice, basic rights, and equality. It is just within the recent years that the above-mentioned perception has been doubted with Muslim women's increasing activities reflecting their experiences. Instead, some theories such as multiculturalism along with reconciliation between liberalism and religious groups have emerged. It seems that both liberal and feminist trends are incapable to resolve the existing contradictions in this regard as they are loaded with the heritage of modern political philosophy.

    Keywords: feminism, Liberal, Religious Rights, Religious Women
  • Amirhossein Nemati *, Alinagi Lezgi Pages 319-344

    The purpose of the present study is to research about the humanistic approach of Islam to development, the role of material welfare in improving the indices of Islamic development among Islamic countries especially Turkey and Iran. The method of the study was descriptive analysis and the results showed that the indices presented by Islam are not so different from valid and common global indices. It means that both indices of human development and Islamic human development have humanistic approaches leading to similar results despite their own distinct differences. Due to some internal and external issues such as international sanctions, Iran has not had an optimal and acceptable economic condition in the recent decade and the pressures have led to instability in the policy and economy in some periods. Meanwhile, Turkey's Justice and Development Party having Islamic tendencies has achieved a boom in various internal and external fields and this political and economic stability has neutralized the negative impact of trivial decrease of gross domestic product on the index of human development in the country during recent years. The dominant political systems in Turkey and Iran have always had Islamic tendencies during 3 recent decades and it is proved, especially about Turkey, that Islam and Islamic tendencies never impede growth and development.

    Keywords: human development, Iran, Turkey, Material Welfare, development, Islamic Countries, Economic Development
  • Mansour Mirahmadi, Alireza Naeij * Pages 345-362
    The present study aims to explain the potential of monotheistic ideology and divine traditions in the world politics. To this aim, the descriptive analysis with reference to the Qur’anic verses revealed that the world politics relying on monotheistic ideology and divine traditions of Takwin (creation) and Tashri’ (legal Islamic rules) is capable to respond to the issues in the policy in terms of mutual interactions between the human and lifeworld. The purposeful and Takwini look at the universe and all its components moving to the perfection is not incompatible with the divine rules of God and therefore, human has an immense role in his destiny and changes in the lifeworld due to his free will and liberty. In order to answer to challenges in the world politics from the perspective of divine traditions, it is necessary to extract and compose general tenets and values based on Godly traditions for all humans, societies, and nations during history from the past to future. Therefore, the world politics can be derived from the monotheistic ideology and divine traditions.
    Keywords: Divine Traditions, Monotheistic (Tawhidi) Ideology, World Politics, Takwini Tradition, Tashri’i Tradition