فهرست مطالب

مجله پایش
سال نوزدهم شماره 5 (پیاپی 93، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرانک فرزدی، افسون آیین پرست، محمود طاووسی، فاطمه ریاضی، حمیده اسدالله خان والی، علی اصغر حائری مهریزی* صفحات 489-498
    مقدمه

    امروزه سامانه ها و پایگاه های داده ای برخط، محور خدمت رسانی دولت ها را تشکیل می دهند و جایگاه خاصی در ثبت و ذخیره سازی، پردازش، تحلیل و نمایش داده ها و اطلاعات دارند. هدف از این مطالعه شناسایی سامانه های ملی سلامت و بررسی محتوای آن ها بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به صورت مروری اسنادی و کیفی اجرا شد. برای گردآوری اطلاعات در بخش مروری اسنادی از طریق جستجوی اینترنتی و اطلاعات منتشره در حوزه سلامت و در بخش کیفی از طریق مصاحبه با خبرگان و افراد مطلع در حوزه فناوری سلامت بهره گرفته شد.

    یافته ها:

    انواع مختلف پایگاه داده ها شامل سامانه های ملی، برنامه های ثبت بیماری ها و پرونده الکترونیک سلامت در حوزه اطلاعات سلامت در کشور شناسایی شد. در زمان مطالعه در کشور تعداد 10 سامانه ملی، بیش از 150 برنامه ثبت بیماری ها و پرونده های الکترونیک سلامت با 11 نام گذاری گوناگون وجود داشت. سامانه های ملی سلامت شامل سپاس، آواب، سیب، ایمان، اطلاعات درمان سوء مصرف مواد، مدیریت سوء مصرف مواد، اطلاعات عملکرد پزشکان، پکس، سیناسا و سیمای سرطان می شد که در طی سالهای 95-1384 راه اندازی شده اند.

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج مطالعه، در حال حاضر سامانه های ملی حوزه سلامت کشور اطلاعات مربوط به بیماران و مراجعان به مراکز سلامت را به صورت برخط ثبت و نگهداری می نمایند؛ اما تحلیل اطلاعات آن ها بر خط نیست و پس از گذشت چند سال از زمان بهره برداری، هنوز زیر ساخت های تحلیل آنها کاملا مشخص  نشده است. در مجموع وضعیت سامانه های ملی اطلاعات سلامت در ایران مطلوب بود، اگر چه این سامانه ها در پاره ای از زمینه ها محتاج بازنگری و اصلاح هستند. این اصلاح به نسبت در زمینه نوع و نحوه تحلیل داده ها؛ نحوه انتشار داده ها، اطلاعات و گزارش ها؛ و سطح دسترسی به افراد ضروری تر است.

    کلیدواژگان: سامانه، سامانه های اطلاعات سلامت، پایگاه های داده های سلامت، اطلاعات سلامت، پایگاه های ملی اطلاعات سلامت
  • بهزاد دماری، علیرضا حیدری*، آرش رشیدیان، عباس وثوق مقدم، اردشیر خسروی، سیامک عالیخانی صفحات 499-509
    مقدمه

    نظام های دیده بانی سلامت رصد و تحلیل منظم و مستمر مسایل بهداشتی، هماهنگی مجموعه های تولید کننده اطلاعات و اطمینان از کاربست آنها را انجام می دهد. هدایت راهبردی به سوی چشم انداز 1404در ایران نیازمند اطلاعات مانع، جامع و به موقع است. مطابق قوانین برنامه های پنج ساله پنجم و ششم توسعه کشور و ویژگی های اصیل نظام سیاست گذاری سلامت ،طراحی نظام دیده بانی سلامت ضروری است. این مطالعه با هدف طراحی نظام دیده بانی سلامت ایران انجام شد.

    مواد و روش کار

    یک مطالعه طراحی سیستم در سه مرحله انجام شد. ابتدا با مرور تجربیات سایر کشورها، تاریخچه موضوع در کشور، اسناد بالادستی، تحلیل وضعیت موجود تولید و مدیریت اطلاعات سلامت و مطالعه بسترهای استقرار نظام دیده بانی، اصولی برای طراحی این نظام تدوین شد. سپس برپایه این اصول نظام نامه دیده بانی پیش نویس و در سه مرحله از خبرگان مطلع و نمایندگان متولی در تولید داده ها و اطلاعات سلامت با استفاده از پرسشنامه کتبی و بحث گروهی متمرکز نظرخواهی و نهایی شد.

    یافته ها

    اصول مدل دیده بانی، کارکردهای دیده بانی، انواع شیوه های گزارش دهی، خروجی ها و ارزش افزوده، محصولات نظام دیده بانی، ارکان اصلی دیده بانی، فرایندها، روال ها و استانداردها، منابع مالی، امنیت اطلاعات و ضمانت اجرایی و انگیزش مورد نیاز در نظام دیده بانی سلامت طراحی گردید که قابل ابلاغ و استقرار در یکی از واحدهای سازمانی است.

    نتیجه گیری

    نظام طراحی شده با تصویب در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی می تواند منجر به اخذ ردیف بودجه پیمایش های ملی در مجلس یا سازمان برنامه گردیده و استقرار آن در یکی از دانشگاه ها یا ستاد وزارت بهداشت تسهیل گردد.

    کلیدواژگان: طراحی، دیده بانی سلامت، مدیریت اطلاعات سلامت، شاخص های سلامت
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، ناهید جعفری، زهرا خطیر نامنی، محمدرضا هنرور، ناصر بهنام پور صفحات 511-522
    مقدمه

    بسته خدمات پایه سلامت حداقل مجموعه خدمات بهداشتی و درمانی ضروری است که همه مردم باید به آن دسترسی داشته باشند؛ ولی درباره خدمات گنجانده شده در یک بسته و یا خدماتی که باید در آن گنجانده شود، اجماعی وجود ندارد. این مطالعه با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های موثر در طراحی بسته خدمات پایه سلامت در ایران انجام شد.

    مواد و روش کار

    یک مطالعه ترکیبی انجام شد. در بخش کیفی، 25 مصاحبه عمیق فردی با صاحب نظران وزارت بهداشت، سازمان های بیمه گر و سازمان برنامه و بودجه انجام شد و داده ها با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند. در بخش کمی 285  نفر از مدیران و اعضای هیات علمی وزارت بهداشت، سازمان های بیمه گر و 12 دانشگاه علوم پزشکی در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای در دو بخش، شامل مشخصات دموگرافیک و ارزیابی 58 معیار، جمع آوری و از نرم افزارهای SPSS.23 و 3.2.8.Smart-pls جهت تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    8 بعد در اولویت بودن برای سلامت، ساختار و ظرفیت نظام ارایه خدمت، مطالبات مردمی، هزینه اثربخشی، بهره مندی، منابع مالی، مقبولیت اجتماعی خدمت و تعهدات و مطالبات حاکمیت جهت طراحی بسته خدمات پایه سلامت شناسایی شدند که 57 مولفه با بار عاملی قابل قبول در زیر این 8 عامل قرار گرفتند. با توجه به شاخص نیکویی برازش در تحلیل عاملی، عملکرد کلی مدل پژوهش در حد مطلوب بود.

    نتیجه گیری

    قرار دادن خدمات سلامت نگر و پیشگیری کننده در بسته خدمات به جهت ترغیب جمعیت تحت پوشش به استفاده از خدمات و ارتقای سطح سلامت در کشور، ایجاد گروه نظارت بر اجرای بیمه سلامت و ارزیابی آن جهت دسترسی بهتر و مناسب به هدف کلی یعنی پوشش همگانی و تدوین بسته ای جامع به نحوی که همه افراد تمایل داشته و رضایت به استفاده از خدمات داشته باشند، در طراحی بسته خدمات پایه سلامت حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: بسته خدمات پایه سلامت، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، مطالعه ترکیبی
  • علی محمد مصدق راد، ابراهیم جعفری پویان، ترانه یوسفی نژاد، سیما کی خانی* صفحات 523-540
    مقدمه

    اعتباربخشی بیمارستانی فرایند ارزشیابی نظام مند و تعیین اعتبار بیمارستان توسط یک سازمان مستقل خارجی با استفاده از استانداردهای مطلوب ساختاری، فرایندی و پیامدی است. اعتباربخشی راهبرد مناسبی برای ارتقای کیفیت، ایمنی و اثربخشی خدمات بیمارستانی است. روش اعتباربخشی بیمارستانی ایران با چالش های متعددی مواجه است. این پژوهش با هدف مقایسه روش اعتباربخشی بیمارستانی ایران با روش اعتباربخشی بیمارستانی کشورهای پیشرو  انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش تطبیقی در سال 1398 به بررسی و مقایسه روش اعتباربخشی بیمارستانی ایران و روش اعتباربخشی بیمارستانی بین المللی کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا پرداخت. از روش تحلیل چارچوبی برای تحلیل داده های کیفی این پژوهش استفاده شد.

    یافته ها:

     اعتباربخشی بیمارستانی ایران، اجباری و دولتی، اعتباربخشی بین المللی سه کشور آمریکا، کانادا و استرالیا اختیاری و خصوصی است. روش اعتباربخشی بیمارستانی ایران فقط شامل خودارزیابی و ارزشیابی در محل بوده، و درجه های اعتباربخشی شامل هفت طیف درجه بندی از عالی تا غیر استاندارد است. مدت اعتبار زمان گواهینامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران برای مدت 2 سال است. اعتباربخشی بین المللی سه کشور آمریکا، کانادا و استرالیا از روش های مکمل نظیر خودارزیابی، ارزشیابی سرزده، بازدید ادواری، نظرسنجی از بیماران و کارکنان و بررسی شاخص های عملکردی بیمارستان ها برای افزایش اعتبار نتایج اعتباربخشی بیمارستانی استفاده می کنند. تعداد درجات اعتباربخشی بین المللی محدودتر بوده و به طور عمده به سه دسته معتبر، معتبر مشروط و غیر معتبر تقسیم می شوند. مدت زمان اعتبار گواهی اعتباربخشی بین المللی بیمارستان ها 3 تا 4 سال است.

    نتیجه گیری:

     استفاده از روش های مکمل ارزشیابی، کاهش تعداد درجه اعتباربخشی و افزایش مدت زمان اعتبار گواهینامه اعتباربخشی به بهبود روش اعتباربخشی بیمارستانی ایران کمک می کند.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی بیمارستان، روش اجرای اعتباربخشی، مطالعه تطبیقی
  • سراج الدین محمودیانی* صفحات 541-548
    مقدمه

    بی فرزندی در وضعیت باروری پایین می تواند به مثابه مساله ای جمعیتی نگریسته شود. در مطالعه حاضر تلاش شد شیوع بی فرزندی طول عمر یا دایمی در بین زنان ساکن استان های گیلان، مازندران و تهران به عنوان استان های با سطوح باروری خیلی پایین بررسی شود.

    مواد و روش کار

    برای تحقق هدف فوق از داده های خام دو درصد سرشماری 1395 استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از جدول فراوانی، آزمون کای اسکویر و تحلیل رگرسیون لجستیک در محیط نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 4/4 درصد از زنان مورد مطالعه بی فرزند طول عمر هستند. تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که سطح تحصیلی به عنوان مشخصه ای فردی و نیز نحوه تصرف محل سکونت خانوار و مساحت زیربنای واحد مسکونی به عنوان مشخصه های خانواری و سکونتی اثر آماری معنادار بر احتمال بی فرزندی دارند.

    نتیجه گیری

    شیوع بی فرزندی طول عمر در جمعیت مورد مطالعه در سطح نسبتا پایینی قرار دارد. انتظار نمی رود که بی فرزندی طول عمر یا دایمی در آینده نگران کننده باشد. برنامه ریزی در راستای بهبود وضعیت مسکن خانوارها، از نقطه نظر هم قیمت و هم کیفیت، به خصوص در میان خانوارهای جوان، می تواند مانع از افزایش نسبت بی فرزندی در آینده شود.

    کلیدواژگان: بی فرزندی طول عمر، باروری خیلی پایین، تحصیلات، محل سکونت خانوار
  • ابوالفضل اعتباریان خوراسگانی*، عاطفه قنبری خانقاه، سجاد میرحسنی، حمید شریف نیا صفحات 549-557
    مقدمه

    شاخص توده بدنی به عنوان یکی از مولفه های اصلی در شیوع بیماری های غیرواگیر است که عوامل مختلفی ازجمله متغیرهای دموگرافیک و محیط زندگی بر آن تاثیرگذار است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص توده  بدنی و عوامل پیش گویی کننده آن انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش تحلیلی- مقطعی بر روی 1000 نفر از ساکنان 5 منطقه   شهر رشت در سال 1396 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های شامل مشخصات دموگرافیک و شاخص های محیط زندگی که برگرفته از مقیاس سرمایه اجتماعی فوکستون و جونز می باشد، جمع آوری گردید و قد و وزن کلیه شرکت کنندگان اندازه گیری شد. رگرسیون خطی ساده و چند متغیره با استفاده از نرم افزار spss نسخه  20 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج، میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در جمعیت مورد مطالعه، 55/5% بود و نتایج نشان داد که سن، نداشتن فرزند، عدم ابتلا به بیماری های غیرواگیر و مدت زمان اقامت در محیط مسکونی یش گویی کننده مستقل افزایش شاخص توده  بدنی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه چاقی و اضافه وزن در گروه های سنی مختلف از مشکلات عمده  این منطقه به شمار می رود، لذا به نظر می رسد شناسایی دیگر عوامل پیش بینی کننده این مشکل و اتخاذ اقدامات پیشگیرانه مرتبط با این عوامل در سیاست گذاری های سلامت می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: شاخص توده ی بدنی، محیط زندگی، محیط فیزیکی، محیط اجتماعی، چاقی
  • سارا جلالی فراهانی، پریسا امیری*، آذین ذوالفقاری پور، مهرداد کریمی، فریدون عزیزی صفحات 559-568
    مقدمه

    هدف این مطالعه، بررسی ارتباط کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مادر و پدر با کیفیت زندگی فرزندان آنها بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه در چارچوب مطالعه قندولیپید تهران برروی 564 خانواده شامل فرزند، مادر و پدر که در مرحله ششم مطالعه (1393 تا 1396) شرکت کرده بودند، انجام شد. داده های کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در فرزندان و والدین به ترتیب با استفاده از نسخه ایرانی پرسشنامه های PedsQoL و Sf-12v2 از طریق مصاحبه جمع آوری گردید. رابطه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت والدین و فرزندان با استفاده از مدل های رگرسیونی و نرم افزارSPSS  نسخه 23 ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین(انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان این مطالعه (3/1)13/8 سال و 52/7% آنها پسر بودند. مقایسه امتیازهای کیفیت زندگی نشان دهنده وضعیت بهتر پسران در مقایسه با دختران در زیرمقیاس های عملکرد جسمانی و عاطفی بود. نتایج مقایسه امتیاز کیفیت زندگی والدین فرزندان دختر و پسر نشان داد تنها امتیاز زیرمقیاس های مشکلات جسمانی، مشکلات روحی و سلامت روان مادران فرزندان دختر بطورمعنادار بالاتر از مادران فرزندان پسر بود. ارتباط کیفیت زندگی جسمانی مادر و پدر با هیچ یک از ابعاد کیفیت زندگی فرزندان معنادار نبود. کیفیت زندگی روانی مادر با عملکرد جسمانی و اجتماعی دختران، عملکرد در مدرسه پسران و عملکرد عاطفی در فرزندان دختر  و پسر و کیفیت زندگی روانی پدر تنها با عملکرد در مدرسه پسران ارتباط معنادار داشتند.

    نتیجه گیری

    ارتباط بین کیفیت زندگی والدین و فرزندان از یک الگوی مبتنی بر جنسیت والد و فرزند پیروی می کند. بعد روانشناختی کیفیت زندگی مادران در هردوجنسیت و بعد روانشناختی کیفیت زندگی پدران عمدتا در فرزندان پسر با ابعاد مختلف کیفیت زندگی فرزندان مرتبط بود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، کودکان، نوجوانان، والدین، مطالعه قند و لیپید تهران
  • احمد کاظمی پور*، فضل الله میردریکوند، کورش امرایی صفحات 569-580
    مقدمه

    سرطان کولورکتال یکی از شایع ترین بیماریهای مزمن و دومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان در دنیاست که با مشکلات و عوارض جسمانی و روان شناختی بسیاری همراه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان پذیرش و رشد پس از آسیب بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال توام با استرس بود.

    مواد و روش کار

    طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی قبل و بعد همراه با گروه شاهد و دوره پیگیری آن دو ماهه بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال توام با استرس انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمون و 15 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. داده های پژوهش توسط سه پرسشنامه استرس- اضطراب- افسردگی، پذیرش وعمل و رشد پس از آسیب جمع آوری و با تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تعقیبی بنفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، در مراحل پیش و پس آزمون و نیز پیگیری بین دو گروه آزمون و شاهد در نمرات میزان پذیرش و رشد پس از آسیب تفاوت معنادار مشاهده گردید، همچنین، نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که بین نمرات پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار و بین نمرات پس آزمون با پیگیری تفاوت غیرمعنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    یافته ها از اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله روان شناختی موثر به منظور افزایش میزان پذیرش و رشد پس از آسیب بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال حمایت می کند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پذیرش، رشد پس از آسیب، سرطان کولورکتال
  • زهرا اکبری چهره برق*، صدیقه سادات طوافیان، علی منتظری صفحات 581-589
    مقدمه

    کمردرد از جمله اختلالات شایع ستون فقرات است. دغدغه اصلی افزایش میزان شیوع آن در دانش آموزان است که می تواند ناتوانی در بزرگسالی را سبب شود. هدف از این پژوهش توضیح رفتار مراقبت از ستون فقرات با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و مبتنی بر نظریه شناختی- اجتماعی (SCT)، در دانش آموزان بود. مدل مفروض شامل: مهارت ها، دانش اصول مراقبت از ستون فقرات، خودکارآمدی و باورهای انتظار نتیجه به عنوان متغیرهای مستقل و رفتار مراقبت از ستون فقرات به عنوان متغیر وابسته بود.

    مواد و روش کار

    داده های 204 دانش آموز مدارس ابتدایی دولتی تهران، در بازه زمانی مهر ماه تا آبان ماه سال تحصیلی 98-1397 با  استفاده از پرسش نامه ساختارمند، جمع آوری شد. براساس داده ها، مدل مفروض با روش تحلیلی مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS، نسخه 24 و لیزرل نسخه 8.80 بررسی شد.

    یافته ها

    اثر مهارت ها، دانش، خودکارآمدی و باورهای انتظار پیامد بر رفتار مراقبت از ستون فقرات دانش آموزان به ترتیب: 0/73، 0/42، 0/87، 0/55بود. به علاوه، شاخص های برازش مانند شاخص برازش مقایسه ای (CFI)، شاخص برازش هنجار یافته (NFI)، شاخص نسبت کای اسکویر به درجه آزادی (χ2/df) و ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) نیکویی برازش مدل را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد مشارکت کنندگانی که مهارت ها، دانش، خودکارآمدی و باورهای قوی تری دارند؛ به احتمال زیاد، رفتار صحیح مراقبت از ستون فقرات را از خود بروز خواهند داد. با توجه به این مسیله، مداخلات مدرسه محور پیشگیری کننده از کمر درد، باید این عوامل شناختی را در نظر بگیرد و با استفاده از راهبردهای تغییر مناسب، آن ها را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: نظریه شناختی- اجتماعی، رفتار مراقبت از ستون فقرات، دانش آموزان، مدل یابی معادلات ساختاری
  • آزاده طاولی*، هیوا عباس زاده صفحات 591-600
    مقدمه

    با توجه به پیامدهایی که تصویر بدنی زنان باردار بر کیفیت زندگی آنها دارد و با عنایت به لزوم کاربست ابزارهای معتبر جهت ارزیابی و سنجش این سازه، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی تصویربدنی در بارداری در جمعیت زنان باردار ایرانی انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مقطعی بود. تعداد 151 نفر از زنان بارداری که در سه ماهه ی سوم بارداری جهت دریافت مراقبت های دوران بارداری به سه بیمارستان قدس، هدایت و الغدیر شهر تهران مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. زنان باردار داوطلب پرسشنامه های تصویربدنی در بارداری و پرسشنامه نگرانی از تصویربدنی و افسردگی ادینبورگ را تکمیل نمودند. به منظور تعیین اعتبار سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای ارزیابی اعتبار همگرا، از ضرایب همبستگی پرسشنامه تصویربدنی در بارداری با پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی و افسردگی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار 7 عاملی پرسشنامه را تایید کرد. ضریب همبستگی پرسشنامه ی تصویربدنی در بارداری با پرسشنامه نگرانی از تصویربدنی و افسردگی به ترتیب عبارت بود از 0/53 و 0/29 که روایی همگرای پرسشنامه BIPS را نشان داد. همسانی درونی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ برای کل مقیاس0/86 و برای خرده مقیاس ها در دامنه ی 0/60 تا 0/86 بود که مورد تایید قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    پرسشنامه ی تصویربدنی در بارداری از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی در جمعیت ایرانی برخوردار بوده و واجد شرایط لازم جهت بررسی تصویربدنی در دوران بارداری است، از این رو می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه ی تصویربدنی در بارداری(BIPS)، پایایی، روایی، ویژگی های روان سنجی
|
  • Faranak Farzadi, Afsoon Aeenparast, Mahmoud Tavousi, Fateme Riyazi, Hamideh Asadollah Khan Vali, AliAsghar Haeri Mehrizi* Pages 489-498

    Objective (s): 

    The purpose of this study was to review the content of the national health information systems in Iran. The practical purpose was to provide the necessary information to increase the efficiency of national health information systems in order to improve health services.

    Methods

    This was a mixed method study (review and qualitative). First, documents related to the health information system (especially on the website of the Ministry of Health and its affiliated organizations) were reviewed. Search strategy included the following keywords: Health system, Health system in transition, Health information system, Health information system in transition, Health information. At this stage the study was seeking to collect data for following questions: Who is running the site? What are the variables that each system registers and maintains? What are the information recording processes? What outputs and reports are extracted? Who are the users of this information? Then, a qualitative study was conducted and seven experts were interviewed. All systems were checked for the following information such as mission, aims, client, moderator, variables, registration process, output, beneficiaries and target groups.

    Results

    In all there were 10 national health information systems, and more than 150 specific registries for disease conditions. In addition, we found 11 different names for Electronic Health Record (EHR).

    Conclusion

    In general, health-related databases (healthcare and insurance databases) have not yet been fully integrated, and it is not possible to detect drug disorders or violations in addition to duplicate or more recording of information. Also, there was no codified program found to analyze the data in the databases studied.

    Keywords: Health system, Health information system, Health information, Health data base
  • Behzad Damari, Alireza Heidari*, Arash Rashidian, Abbas Vosoogh Moghaddam, Ardeshir Khosravi, Siamak Alikhani Pages 499-509

    Objective (s):

     Health surveillance systems provide regular and continuous monitoring and analysis of health issues, coordination of information production collections and ensuring the use of information. Strategic guidance to the (2025) prospect requires precise, comprehensive and timely information. According to the rules of the fifth and sixth five-year development plans of the I.R. of Iran and the original features of the health policy system, it is necessary to design a health monitoring system. This study aimed to design a health observatory system in Iran.

    Methods

    This was a system design study. Initially, the principles for designing this system were formulated by reviewing the experiences of other countries, the history of the subject in the country, documents, analyzing the status of production and managing health information, and studying the platforms for deploying the observatory system. Then, prepared draft was reviewed and finalized in three stages by experts, and representatives of data and information producers using a written letter and a focused group discussion.

    Results

    In this proposed model, principles of observatory system, observation functions, types of reporting methods, added outputs and value, observatory system products, main dimensions of observatory system, processes, procedures and standards, financial resources, information security and executive guarantee was considered that can be implemented and deployed in one of the organizational units.

    Conclusion

    The system designed with the approval of the High Council of Health and Food Security can lead to obtaining the budget line of national surveys in the parliament or the program organization and facilitate its establishment in one of the universities or the headquarters of the Ministry of Health.

    Keywords: Design, Health Observatory, Health Information Management, Health Indicators
  • MohammadJavad Kabir, Alireza Heidari*, Nahid Jafari, Zahra Khatirnamani, MohammadReza Honarvar Pages 511-522

    Objective (s): 

    The basic health services package is the minimum set of essential health services that all people should have access to it, but there is no consensus on the services included in a package or the services to be included. The aim of this study was to identify the dimensions and components for designing a basic package in Iran.

    Methods

    This was a mixed method study. In qualitative phase 25 in-depth individual interviews were conducted with experts from the Ministry of Health, incurrence organization and the Planning and Budget Organization, and the data were analyzed using content analysis method. In the quantitative phase 285 managers and faculty members were selected from the Ministry of Health, insurance organizations, and 12 universities of medical sciences. Data were collected using a two-part questionnaire, including demographic characteristics and evaluation of 58 criteria, and analyzed using SPSS.23 and Smart-pls.3.2.8 software for exploratory and confirmatory factor analyses.

    Results

    8 Dimensions of community health priority, structure and potential capacity of service delivery system, peoplechr('39')s demands, cost effectiveness, benefits, funding, social acceptance of service, and governance obligations and requirements for designing a basic health services package were identified, of which 57 components were classified under these eight factors. According to the goodness of fit index in factor analysis, the overall performance of the model was strong (GOF = 0.8).

    Conclusion

    It is important to design a basic health service package. The basic health services package needs to be comprehensive and accessible so that all individuals are willing and satisfied to use the services.

    Keywords: Basic Health Service Package, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Mixed Method Study
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ebrahim Jaafaripooyan, Taraneh Yousefinezhadi, Sima Keykhani* Pages 523-540
    Objective(s)

    Hospital accreditation is “an external evaluation of a hospital’s structures, processes, outputs and outcomes by an independent professional accreditation body using pre-established optimum standards”. Accreditation is a strategy for ensuring the quality, safety, effectiveness and efficiency of hospital services. The efficacy of an accreditation program depends on the validity of the accreditation governance, methods, standards, and the surveyors. Iranchr('39')s hospital accreditation system faces some challenges. Benchmarking leading international accreditation bodies’ methods benefit the Iranian hospital accreditation system. Hence, this study aimed to compare the Iranian hospital accreditation methods with the world leading international hospital accreditation bodies’ methods.

    Methods

    A comparative research was used in this study in 2019. The Iranian hospital accreditation methods was compared with those of the Joint commission international, the Accreditation Canada international and the Australian Council on Healthcare Standards International. Framework analysis was used for the qualitative data analysis in this study.

    Results

    While the Iranian hospital accreditation program is governmental and compulsory, the three leading international accreditation programs are private, not for profit, and voluntary. While Iran’s hospital accreditation method includes the self-assessment and the on-site survey, the other countries use self-assessment, on-site survey, un-noticed survey, periodic review, examining key performance indicators and measuring patient satisfaction. The international accreditation award levels include “Fully accredited”, Provisionally accredited” and “Not accredited” and the accreditation certification is valid for 3-4 years. The Iran’s accreditation certificate is valid for 2 years and consisted of 7 levels from “Excellent” to “Not accredited”.

    Conclusion

    Complementary evaluation methods should be used to strengthen the validity and reliability of Iran’s hospital accreditation program. Furthermore, the time period of the accreditation certificate validity should be increased and the awards levels should be decreased.

    Keywords: Hospital accreditation, Accreditation method, Comparative study
  • Serajeddin Mahmoudiani* Pages 541-548

    Objective (s): 

    Childlessness in low fertility rate situation can be considered as a demographic problem. This study was attempted to investigate the permanent or lifetime childlessness among married women aged 40-49 living in Gilan, Mazandaran and Tehran provinces as provinces with very low fertility rates.

    Methods

    The data were derived from the 2016 census micro-data. Data analysis was performed in SPSS 20 using frequency tables, Chi-square test and logistic regression analysis.

    Results

    The results showed that 4.4% of the women were permanent childless. Logistic regression analysis indicated that educational level as an individual characteristic as well as the type of home ownership and living area as the residential and household characteristics had a statistically significant effect on the odds of being childless.

    Conclusion

    The prevalence of lifetime childlessness was relatively low in population studied. Planning to improve the housing situation of households, especially among young households, might prevent the increase of the proportion of childlessness in the future.

    Keywords: Lifetime Childlessness, Very Low Fertility, Educational Level, The Place of Household Residence
  • Abolfazl Etebarian Khorasgani*, Atefeh Ghanbari Khanghah, Sajad Mirhasani, Seyed Hamid Sharif Nia Pages 549-557

    Objective (s): 

    Body mass index (BMI) is one of the major contributors to the spread of non-communicable diseases that it is affected by various factors such as demographic variables and living environment. The aim of this study was to investigate body mass index and its predictors in Rash, Iran.

    Methods

    This was a cross sectional study that performed on 1,000 residents of 5 neighborhoods in Rasht, 2017. Data were collected using a questionnaire including residents’ characteristics and living environment indicators derived from the Foxton and Jones Social Capital questionnaire. Every participants’ height and weight were measured. Simple and multivariate linear regression using SPSS v.20 was used for data analysis.

    Results

    The prevalence of overweight and obesity in the study population was %55.5 and the results showed that age (B = -0.031, P <0.023), not having children (B = -2.466, P <0.001), not having non-communicable diseases (B = -1.016, P<0.003) and duration of residence in residential environment (B = 0.172, P<0.040) were independent predictors of BMI increasing.

    Conclusions

    Due to the high prevalence of obesity and overweight in different age groups, identifying predictive factors in populations with different culture is very important. Indeed, preventive steps should be taken in healthchr('39')s macro policymaking.

    Keywords: Body Mass Index, Living Environment, Physical Environment, Social Environment, Obesity
  • Sara Jalali-Farahani, Parisa Amiri*, Azin Zolfaghari Poor, Mehrdad Karimi, Fereidoun Azizi Pages 559-568

    Objective (s): 

    The current study aimed to investigate the association between health-related quality of life (HRQoL) of parents and their offspring.

    Methods

    This study conducted in the framework of the Tehran Lipid and Glucose study (TLGS) on  564 families including children (297 boys and 267 girls), mothers and fathers. Data on HRQoL of children and parents was collected by interviews using Persian version of the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL™4.0) and the Short-Form Health Survey version 2 (SF-12v2) respectively. Asssociations between HRQoL of parents and offspring were assessed using regression models by SPSS software (Version 23).

    Results

    Mean(sd) age of participants was 13.8(3.1) years and 52.7% were boys. Comparision of HRQol scores in boys and girls indicated that boys had higher HRQoL scores in physicql functioning [91.2(10.3) vs. 89.1(11.1), p=0.019] and emotional functioning [77.2(16.9) vs. 72.8(18.9), p=0.003]. Parental physical and mental HRQoL scores did not significantly differ between male and female offspring; however, physical functioning, role emotional and mental health scores were significantly higher in mothers of female compared to male offspring. Both maternal and paternal physical HRQoL scores were not significantly assocaited with offspring’s HRQoL. Maternal mental HRQoL score was significantly associated with physical functioning (β= 0.16, p=0.02) and social functioning (β=0.26, p=0.006) in girls, school functioning in boys (β= 0.19, p=0.007) and emotional functioning in both boys (β= 0.23, p=0.008) and girls (β= 0.24, p=0.04) and paternal mental HRQoL score was significantly associated with only school functioning in boys (β= 0.23, p=0.004). 

    Conclusion

    The relationship between the HRQoL in parents and children follows a pattern related to the gender of the parent and the child. Maternal mental HRQoL in offspring of both sexes and paternal mental HRQoL only in boys were associated with different subscales of offspring’s HRQoL.

    Keywords: Health-related quality of life, children, adolescents, Parents, Tehran Lipid, Glucose Study
  • Ahmad Kazemipour*, Fazlolah Mirderikvand, Kourosh Amraei Pages 569-580

    Objective (s): 

    Colorectal cancer is one of the most common chronic diseases and the second most common cause of cancer deaths in the world, which is associated with many physical and psychological complications. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the acceptance and post-traumatic Growth in Colorectal Cancer Patients Comorbid with Stress.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pretest, posttest and two-months follow-up design and a control group. Using stratified sampling method, 30 patients with colorectal cancer were randomly selected and randomly assigned to experimental group and control group. The data were collected by three questionnaires of stress-anxiety-depression, acceptance and practice and post-traumatic growth and were analyzed by repeated measures ANOVA and Bonferroni post hoc test.

    Results

    According to the results, there was a significant difference between the two groups in the pre-test, post-test and follow-up stages (P<0.01). Also, the results of the post hoc test showed that there was a significant difference between the pre-test with post-test and follow-up scores (P<0.01) and between the post-test with follow-up scores the non-significant difference (P>0.05).

    Conclusion

    The results support the effectiveness of acceptance and commitment therapy as an effective psychological intervention to increase the degree of acceptance and post-traumatic growth in colorectal cancer patients.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Post-traumatic Growth, Colorectal Cancer
  • Zahra Akbari Chehrehbargh*, Sedigheh Sadat Tavafian, Ali Montazeri Pages 581-589

    Objective (s):

     Low back pain is a common disorder of spine. One of the most important concerns is the increasing rate of low back pain in schoolchildren that might predict adult disability. The purpose of this study was to explain the structural relationship between low back pain and spine-related behavior among pupils via structural equation modeling based on social cognitive theory (SCT). The hypothesized model included skills, knowledge of spine care principals, self-efficacy, and expectation beliefs as independent variables, and spine-related behavior as a dependent variable.

    Methods

    We collected data from 204 students attending public elementary schools using a structured questionnaire in Tehran, Iran from October 2018 to March 2019. The hypothesized model was examined via a structural equation modeling (SEM) analysis using SPSS, version 24.0, and LISREL, version 8.80.

    Results

    The effect of skills, knowledge, self-efficacy and beliefs on spine-related behavior was 0.73 (t-value=13.09), 0.42 (t-value=6.71), 0.87 (t-value=16.67), and 0.55 (t-value=4.95) respectively. In addition, various indicators, such as Comparative Fit Index (CFI), Normed Fit Index (NFI), χ2/df, and Root Mean Squared Error of Approximation (RMSEA) showed the good fitness of the models.

    Conclusion

    The results revealed that the pupils who had more confident, skills, expectation beliefs, and knowledge were more likely to perform proper spine-related behavior. In this regard, school-based low back pain prevention interventions should be addressed using key cognitive factors that consider the potential change strategies.

    Keywords: Social Cognitive Theory, Spine-related behavior, Pupils, Structural equation modeling
  • Azadeh Tavoli*, Hiwa Abbaszadeh Pages 591-600

    Objective (s): 

    Considering the consequences of body image of pregnant women on their quality of life and regarding the fact that valid and reliable assessment of body image in Iranian pregnant women are required, the present study aimed to examine the psychometric properties of the Persian version of the Body Image in Pregnancy Scale (BIPS) in Iranian pregnant women.

    Methods

    This was a cross-sectional study. A sample of 151 pregnant women who were in their third trimester of pregnancy and referred to three hospitals in Tehran, Iran for pregnancy care, were selected using convenience sampling. To collect data, the Body Image in Pregnancy Scale (BIPS), the Body Image Concern Inventory (BICI) and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) were used. In this study, the construct validity of the scale was assessed using exploratory factor analysis. The internal consistency was assessed via Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Convergent validity assessment was examined by using the correlation between the Body Image in Pregnancy, the Body Image Concern Inventory and the Edinburg Postnatal Depression Scale.

    Results

    Cronbachchr('39')s alpha coefficient for the subscales ranged from 0.60 to 0.86. Exploratory factor analysis indicated good fit for scale with seven factors. The BIPS subscale scores demonstrated good convergent validity with measures of body image and depressive symptoms.

    Conclusion

    The Body Image in Pregnancy Scale has acceptable psychometric properties in Iranian women and could assess the body image during pregnancy.

    Keywords: Body Image in Pregnancy Scale (BIPS), reliability, validity, psychometric Properties