فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:13 Issue: 39, Autumn 2029

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم مشمول امان محمد*، سید رضا مظلوم، فاطمه حاجی آبادی، حسین کریمی مونقی صفحات 10-22
    مقدمه و هدف

    آموزش بالینی نقش مهمی در دستیابی کامل دانشجویان پرستاری به صلاحیت بالینی ایفا می کند. یکی از پارامترهای محیط بالینی که به نظر می رسد در دستیابی به اهداف کارآموزی ها کمک کننده باشد، محیط حمایتی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر محیط بالینی حمایتی بر صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با مشارکت 60 دانشجوی پرستاری که به دو گروه مساوی مداخله و کنترل (با روش قرعه کشی) تخصیص تصادفی شدند، در بیمارستانهای آموزشی مشهد انجام شد. برای دانشجویان گروه مداخله، برنامه محیط بالینی حمایتی که شامل سه جزء دانشی، مهارتی و بستر یادگیری بود، به مدت دو هفته برگزار شد. قبل و بعد از مداخله صلاحیت بالینی آنها با پرسشنامه اصلاح شده صلاحیت بالینی مرتوجا (Meretoja Modified Nursing Competence Scale) سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمونهای تی مستقل، من ویتنی، تی زوجی و کای اسکویر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتیجه آزمون تی مستقل نشان داد، بعد از مداخله، میانگین نمره کلی صلاحیت بالینی دانشجویان گروه مداخله(6/16±8/80 از 100 نمره) بصورت معنی داری بیشتر از گروه کنترل (9/10±3/68 از 100 نمره) بود (003/0= p). همچنین میانگین نمره صلاحیت بالینی گروه مداخله در ابعاد کمک به بیمار، آموزش و راهنمایی و اقدامات درمانی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    ایجاد محیط بالینی حمایتی، صلاحیت بالینی دانشجویان را خصوصا در حیطه های کمک به بیمار و آموزش و راهنمایی بیشتر ارتقا می دهد و توصیه می شود در برنامه ریزی آموزش بالینی پرستاری توجه بیشتری به آن شود.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، حمایت، صلاحیت بالینی، دانشجوی پرستاری
  • خیرالنساء رمضان زاده، محسن آیتی*، فرشید عابدی، حسین شکوهی فرد صفحات 23-35
    زمینه و هدف

    آموزش موثر، نیازمند دانش معلمی است که می بایست استادان آن را کسب کنند. این مقاله با هدف تبیین شیوه های دستیابی به دانش معلمی، توسط استادان بالینی در علوم پزشکی تدوین شده است.

    روش بررسی

    این مقاله بخشی از یک مطالعه ی کیفی است که با روش نظریه‎ی زمینه ای انجام شده است. 27 نفراز استادان بالینی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که تجربه یا دانش لازم را در زمینه آموزش پزشکی داشتند، به صورت نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند، روش جمع‎آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود، که تا زمان اشباع داده‎ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها براساس رویکرد کوربین و اشتراوس (2008) انجام گرفت .به منظور تایید نتایج و استحکام و دقت داده ها از معیار لینکن و گوبا استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته‎های نهایی تحقیق شامل طبقات؛ "بسترهای اکتساب و شناسایی دانش معلمی" به عنوان زمینه، "راهبردهای اکتساب دانش" به عنوان کد مرکزی، "محدودکننده های اکتساب و شناسایی دانش معلمی" و در نتیجه "کمبود و  پراکندگی دانش معلمی" به عنوان مهمترین دغدغه،" مهارت‎های اکتساب و شناسایی دانش معلمی" به عنوان شرایط علی و در نهایت "ارتقاءکیفیت و تحول آموزش"، "ارتقاء رضایت و یادگیری دانشجویان" به عنوان پیامد حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    کسب دانش معلمی نیازمند بهره‎مندی از راهبردهای یادگیری فردی و توسعه حرفه ای در بسترسازمانی، فرهنگی و فردی است، البته بررسی نتایج بکارگیری این راهبردها در ارتقاء دانش معلمی استادان، نقطه آغازی برای ادامه پژوهش های آتی است.

    کلیدواژگان: کسب دانش، دانش معلمی، اساتید بالینی
  • مهدی جعفری، مریم سیدجوادی*، روح الله زابلی صفحات 36-51
    زمینه و هدف

    مرجعیت علمی که به معنای مراجعه مستمر دیگران به یک فرد یا سازمان بعنوان صاحب نظریه است، سبب توسعه جامعه از نظر اجتماعی، اقتصادی و علمی می شود. این پژوهش با هدف تبیین نقش مرجعیت علمی در فرایند توسعه کشور با استفاده از مطالعات انجام شده صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه در نیمه اول سال 1396 بر اساس پروتکل مرور نظام مند کوکران انجام و در فروردین 1399 به روز رسانی گردید. کلید واژه های مرجعیت علمی، توسعه کشور، اجتهاد علمی و اقتدار علمی در پایگاه داده ای Google Scholar و پایگاه های اطلاعاتی ایرانی شامل اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پژوهشگاه علوم و فناوری ایران جستجو شدند. تعداد 343 مقاله وارد لیست اولیه و 45 مقاله واجد شرایط لازم برای ورود به ارزیابی نهایی شدند.

    یافته ها

    مهمترین مفاهیم استخراج شده در این مطالعه در زمینه نقش مرجعیت علمی عبارت بودند از: پویایی علمی، تحول و نوآوری، خلاقیت، توسعه ی علوم پزشکی، تمدن سازی، بومی سازی علم، تعاملات علمی، تکنولوژی های ارتباطی، توسعه فرهنگ خودباوری، بین المللی سازی آموزش و پژوهش، تقویت نظامند علوم بین رشته ای به منظور توسعه، ثروت آفرینی، رقابت به منظور توسعه.

    نتیجه گیری

    مرجعیت علمی نقش موثری در ارتقای توان رقابتی کشور در مقایسه با کشورهای سند چشم انداز 1404 ایران دارد. بنابراین ضرورت دارد در راستای دستیابی به توسعه و مرجعیت علمی، برنامه ریزی استراتژیک تحقیقات علمی در کشور با هدف شناسایی ظرفیت ها و هدایت تحقیقات برای نیل به اهداف سند چشم انداز 1404 انجام شود.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، توسعه، مرور نظام مند
  • محمد حسینی کسنویه، مهدی رضایی، علیرضا امان اللهی، صالح سیدین* صفحات 52-59
    زمینه و هدف

    ارتباط پزشک و بیمار نیاز به مهارت های ارتباطی خاص، به ویژه هنگام اعلام خبر بد است موجب رنجش غیر قابل جبرانی در بیمار و همراهان خواهد شد. لذا  نیاز است مطالعاتی در زمینه ی آموزش های به پزشکان انجام شود تا پزشکان بتوانند در این موارد تصمیمات مناسبی اتخاذ کنند.

    روش بررسی

    نمونه مطالعه تمام دستیاران طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1397 بودند که با روش زوج و فرد به گروه های آموزشی حضوری (سخنرانی، بحث گروهی) و غیرحضوری (دریافت بسته آموزشی، اسلاید و فیلم برمبنای اسپایکس) تقسیم شدند. از پرسشنامه عملکرد و نگرش، که مبنای استراتژی اسپایکس در نحوه انتقال خبر بد است برای ارزیابی استفاده شد. نتایج پیش از آزمون و پس آزمون در دو گروه با هم و هچنین سطح نگرش و عملکرد نیز به تفکیک در هر دو گروه نسبت به قبل و نسبت به یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    میانگین نمرات پس از آموزش در نحوه نگرش 75/121 و  نحوه عملکرد 45/63 در گروه حضوری و در گروه غیرحضوری 6/115 در میانگین نگرش و 70/62 در امتیاز عملکرد بود. نمره نحوه نگرش در گروه های مطالعه بعد از مداخله نسبت به قبل آن معنادار نشد (p-value> 0.05). هر چند در مقایسه نمره عملکرد بعد آموزش نسبت به قبل در هر دو روش آموزش اختلاف مشاهده شد (p-value < 0.001)

    نتیجه گیری

    نتایج ضرورت انجام این مطالعه برروی دستیاران تخصصی سایر رشته ها و گنجانده شدن آموزش های مهارت انتقال خبر بد در برنامه آموزشی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: خبر بد، عملکرد، نگرش، طب اورژانس
  • معصومه ایمانی پور، زهرا رزاقی، کلثوم خواجه* صفحات 60-68
    زمینه و هدف

    ارایه و دریافت بازخورد در آموزش بالینی، یکی از شاخص های تدریس اثربخش و یادگیری بهتر توسط دانشجویان میباشد. عوامل مختلفی در موثر و مفید بودن بازخورد نقش دارند که ممکن است به استاد یا دانشجو مرتبط باشند. هدف این مطالعه بررسی نگرش به دریافت بازخورد از سوی دانشجویان پزشکی و پرستاری در دوره آموزش بالینی است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، روی495 دانشجوی علوم پزشکی (278 دانشجوی پزشکی و217 دانشجوی پرستاری) که به روش سهمیه ای و دردسترس انتخاب شدند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه نگرش به دریافت بازخورد بود که به روش خودایفا توسط دانشجویان تکمیل گردید. روایی ابزار به روش محتوایی و پایایی آن به روش همبستگی درونی (90/0=α) تایید شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری ANOVA, T-Test  آنالیز شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه، نگرش به دریافت بازخورد توسط دانشجویان بالاتر از حد مقدار میانگین بوده و بطور معنی داری در دانشجویان پرستاری بیشتر از دانشجویان پزشکی (94/2-t=،p=0/031) بود. همچنین دانشجویان در مقطع کارآموزی بیشتر از مقطع کارورزی تمایل به دریافت بازخورد داشتند (46/2-t=،p=0/01). نگرش دانشجویان به دریافت بازخورد با سن، معدل و علاقه به رشته تحصیلی ارتباط معنی دار داشت (p<0/05).

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج مطالعه حاضر و باتوجه به تفاوت نگرش دانشجویان مختلف به دریافت بازخورد، توصیه میشود این مهم در برنامه ریزیهای آموزشی لحاظ شده و با اتخاذ تدابیر مناسب، در جهت ارتقا نگرش دانشجویانی که دیدگاه ضعیفی نسبت به بازخورد دارند، تلاش شود تا به این ترتیب زمینه پذیرش بیشتر بازخورد از سوی آنان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: بازخورد، نگرش به دریافت بازخورد، دانشجو، آموزش بالینی
  • زهرا جعفری، سعید مشتاقی*، کوروش زارع صفحات 69-78
    زمینه و هدف

    محیط یادگیری نقش مهمی در فرایند یاددهی و یادگیری ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ادراک دانشجویان پرستاری از محیط یادگیری بر میزان درگیری تحصیلی آنان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 98-1397 طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تشکیل دادند که بر اساس جدول مورگان و به شیوه تصادفی تعداد 291 آزمودنی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد شده ارزیابی محیط آموزشی (DREEM) و درگیری تحصیلی اسچوفیلی و همکاران (1996) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کلی محیط یادگیری و آموزش 81/12±26/125 از حداکثر نمره 200 بود که به معنی وجود جنبه های مثبت بیش تر از جنبه های منفی در محیط است. یافته ها نشان داد ادراک دانشجویان از محیط یادگیری پیش بینی کننده درگیری تحصیلی آنان است. بر اساس محاسبه ضرایب رگرسیونی، حیطه های پنجگانه ادراک از محیط یادگیری و آموزش (در مدل DREEM) نقش معناداری در پیش بینی درگیری تحصیلی دانشجویان داشت (01/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش در خصوص نقش ادراک از محیط یادگیری و آموزش در پیش بینی درگیری تحصیلی، توجه به نقش محیط و متناسب سازی آن بسیار مهم می نماید.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، ادراک دانشجویان از محیط آموزشی، مدل «دریم DREEM»
  • رجبعلی حکم آبادی*، علی درمحمدی صفحات 79-86
    زمینه و هدف

     با توجه به اهمیت درس روشنایی برای دانشجویان رشته بهداشت حرفه ای و نقش روش های نوین آموزشی در افزایش میزان یادگیری، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان یادگیری دانشجویان در ارایه بخش عملی درس روشنایی با بکارگیری تابلوی آموزشی منابع روشنایی انجام گرفت.

    روش بررسی

     مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی است. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بودند. دانشجویان در دو گروه مداخله و کنترل و با تعداد 40 دانشجو در هر گروه انجام گرفت. آموزش گروه کنترل به روش سنتی و گروه مداخله با استفاده از تابلوی آموزشی بود. در پایان دوره، علاوه بر نظرسنجی، نمرات دانشجویان در دو گروه توسط نرم افزار19SPSS آنالیز گردید.

    یافته ها

     25% (20 نفر) از دانشجویان آقا و 75% (60 نفر) خانم بودند. با بکارگیری تابلوی آموزشی، سرعت یادگیری، ماندگاری مهارت، سهولت درک مطالب و ایجاد انگیزه به ترتیب 85%، 90%، 90% و 95% افزایش یافت. میانگین نمره کسب شده در گروه مورد  75/1±75/17 و در گروه شاهد 15/2±5/15 بود به طوری که اختلاف میانگین نمره کسب شده در بین گروه مورد و شاهد معنادار بود (P-value=0.003).

    نتیجه گیری

     میزان یادگیری دانشجویان در بخش عملی درس روشنایی با استفاده از تابلوی آموزشی افزایش یافت که با توجه به نتایج نظرات دانشجویی می توان گفت که این ابزار می تواند به عنوان وسیله کمک آموزشی مفید در ارایه این درس مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تابلوی آموزشی، وسایل کمک آموزشی، یادگیری، منابع روشنایی
|
  • Vidya Rani, Naresh Pal Singh*, Prem Prakash Bharti Pages 1-9
    Background

    Academically good students become good citizens and good citizens make a better society. They are the prospective heirs of a nation, so those factors that influence their academic performance should be taken into consideration to build up an integrated and developed nation.

    Objective:

     To find out the factors that potentially influence academic excellence of medical students.

    Material and Methods:

    A cross-sectional study was carried out among medical students of final year. A predesigned, pretested, structured, self-administered questionnaire was used to collect information. To identify significant predictors of students’ academic performance, Uni-variate and multivariate binary logistics analysis were done.

    Results:

    A total of 149 students were interviewed. Analysis of average marks in all three professionals revealed that only 59 students (39.60 %) scored equal to or more than 60 %, whereas 90 students (60.40%) had marks below 60 %. In univariate binary logistic regression analysis factors such as gender, area of schooling up to class 12th, education and occupation of parents, history of alcohol consumption and adequate sleep were found to be significant predictors for students’ academic performance. In multivariate binary logistics regression analysis, only gender was the significant predictor.

    Conclusion:

     After completing their basic school education, when students enter the professional medical colleges, there are some modifiable and some non-modifiable factors which have great impact on their academic performance. These can be dealt accordingly by the institutional authorities to have better academic performance of the students.

    Keywords: Academic performance, Medical students, Predictors, Professional Examination
  • Akram Mashmoul Aman Mohammad*, Seyed Reza Mazloum, Fateme Hajiabadi, Hosein Karimi Mooneghi Pages 10-22
    Introduction

    Clinical education accounts for about 50% of nursing education programs and plays an important role in the full achievement of clinical nursing students, so they should change the environment in a way that facilitates studentschr('39') learning and education. The purpose of this study was to determine the effect of supportive clinical environment in internship period on clinical competence of nursing students.

    Methods and materials:

     This randomized qusi- experimental study was carried out with 60 nursing students who allocated in two groups of intervention and control randomly in educational hospitals of Mashhad. For interventional students was performed the clinical support program, which included three components of knowledge, skills, and learning platform for two weeks. Before and after the intervention, their clinical competency was measured by Meretoja modified clinical competence scale. Data were analyzed by SPSS software version 16 and independent t-test, Mann-Whitney, paired T-test and Chi-square.

    Results

    The result of independent t-test showed that after the intervention, the mean score of clinical competency of the students in the intervention group (80.8 ± 16.6 of 100) was significantly (68.3 ± 10.9 of 100) more than the control group (p= 0.003). Also the mean score of clinical competency of the intervention group in the dimensions of patient assistance, education, guidance and therapeutic measures was significantly higher than that of the control group (P <0.05).

    Conclusions

    Creating a supportive clinical environment will enhance the clinical competence of the students, especially in the areas of patient assistance and further education and guidance, and it is recommended that more attention be paid to planning clinical nursing education.

    Keywords: Clinical Education, Support, Nursing Process, Clinical competence, Nursing Student
  • Khaironnesa Ramazanzade, Mohsen Ayati*, Farshid Abedi, Hossein Shokohifard Pages 23-35
    Background and purpose

    aside from professional and subjective knowledge effective education requires pedagogical knowledge, which educators need to acquire. The present study aims to explain the ways to achieve pedagogical knowledge by clinical educators in the field of medicine.

    Method

    in the present qualitative study–grounded theory– 27 clinical instructors of Birjand University of Medical Sciences, with enough experience or knowledge were interviewed (semi-structured interview). Based on Corbin and Strauss’s analytical approach (2008), along with data collection to reach theoretical saturation and grounded theory, constant data comparison was done. Finally, in order to ensure authenticity and consistency of the study Lincoln and Guba’s criteria were used.

    Findings

    The final findings of the research include category: contexts for acquiring and identifying pedagogical knowledge, knowledge acquisition strategies as a study phenomenon and limiting the acquisition and identification of pedagogical knowledge, and consequently the lack and dispersion of pedagogical knowledge as the most important concern. Acquisition and identification skills of pedagogical knowledge as a causal condition and finally improving the quality and development of education, improving student satisfaction and learning as a result.

    Conclusion

    Acquiring teacher knowledge requires the benefit of individual learning strategies and professional development in the organizational, cultural and individual context. However, examining the results of using these strategies in promoting teacherschr('39') teacher knowledge is a starting point for future research.

    Keywords: knowledge achievement, pedagogical knowledge, clinical instructors
  • Mehdi Jafari, Maryam Seyedjavadi*, Rouhollah Zaboli Pages 36-51
    Objectives

    Scientific authority which means others’ continuous referral to an individual or organization and being recognized as a theory-maker, leads to develop a society socially, economically and scientifically. The goal of this study was to explain the role of scientific authority in the development process of the country based on the conducted studies.

    Method

    This study was conducted in the first half of 1396 using the Cochran systematic review protocol and then updated in 1399. Key words including scientific authority, country development, scientific trying and scientific power were searched in GOOGLE SCHOLAR and Iranian databases such as SID and IRANDOC. In addition, manual research was done. After reviewing the title or abstract of the articles, 343 articles entered the preliminary list, of which 45 qualified articles were required to enter the final evaluation.

    Results

    The most important extracted concepts related to scientific authority included scientific dynamics, civilization, and localization of science, self-belief culture development, systematic reinforcement of interdisciplinary sciences, wealth-making and competition for development.

    Conclusion

    Scientific authority has an effective role in promoting the countrychr('39')s competitiveness compared to the countries of Iranchr('39')s 1404 vision document. Therefore, in order to achieve scientific development and authority, it is necessary to conduct strategic planning of scientific research in the country with the aim of identifying capacities and directing research to achieve the goals of the 1404 vision document.

    Keywords: scientific authority, development, systematic review
  • Mohamad Hoseini Kasnavieh, Mahdi Rezai, Alireza Amanollahi, Saleh Seyedian* Pages 52-59
    Background and Objective

    The physician- patient relationship requires special communication skills. This relationship, especially when announcing bad news, will cause irreparable discomfort in the patient and his families. Therefore, there is a need for studies in the field of training for physicians so they can make appropriate decisions in these cases.

    Materials and Methods

    All emergency medical students in the Iran University of Medical Sciences in 2019 were entered to study. Participants were divided with couple and odd method to in-person (lecture, group discussion) and non- attendance (receiving training packages, slides, and video) training groups with SPIKES. Questionnaire was used to assess the performance and attitude of how to transfer bad news based on the strategy of the SPIKES. The results of pre-test and post-test in both groups were compared and also compared to each other.

    Results

    The mean scores after the training in in-person group were 121.75 in attitude and in the performance approach 63.45, and in non- attendance group were respected 115.6 and 62.70.Attitude scores in the study groups were not significant (p-value> 0.05) after education than before. However, there was a significant difference (p-value< 0.001) in the comparisons mean scores of performances in the groups.

    Conclusion

    The results showed the necessity of conducting this study on the other medical specialty students and the inclusion of bad news transmitting skills in the education curriculum.

    Keywords: performance, Attitude, Bad News, Emergency Medicine
  • Masoomeh Imanipour, Zahra Razaghi, Kolsoom Khajeh* Pages 60-68
    Background

    Providing and receiving feedback during clinical training is one of the indicators of effective teaching and better learning. Different factors are related with efficacy of feedback that may refer to teachers or students. This study aimed at orientation of medical and nursing students to receive feedback in their clinical training course.

    Methods

    This is a descriptive study that was done on 495 students (278 medicine and 217 nursing students) who were selected by quota and convenience sampling. The data collection tool was feedback orientation scale that was completed by students in a self-administered method. Validity and reliability of the questionnaire were determined by content validity and internal consistency (α = 0.90), respectively. The results were analyzed by SPSS software (Ver. 16) using T-Test, ANOVA statistical tests.

    Results

    In this study, orientation to receive feedback was more than mean score and was significantly higher in nursing students in comparison with medical students (P=0.031, t=-2.94). As well, the students as starters tended more to receive feedback than interns (P=0.01, t=-2.46). There was a significant relationship between the orientation to receive feedback with students’ age, grade point and interest in the major (P <0.05).

    Conclusion

    With considering of difference in students’ orientation to receive feedback, it is suggested that pay attention on this point in educational planning and try to improve attitude of some students who have a poor orientation to feedback through taking appropriate measures. As a result, the status of more acceptance of feedback will provide to them.

    Keywords: Feedback, Orientation to Feedback, Student, Clinical Training
  • Zahra Jafari, Saeed Moshtaghi*, Kourush Zarea Pages 69-78
    Background and Objective

    Learning environment has an important role in the process of teaching and learning. The purpose of this study was to examine the relationship of nursing students’ perception of the instructional environment on their academic engagement in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2018-19 academic years.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive correlational research. The statistical population consisted of nursing and midwifery school students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences of whom 291 students were selected based on Morgan table and through random sampling. Data collection tools were standardized questionnaires of Dundee Ready Education Environment (DREEM) and Academic Engagement Scale (Schaufeli et al, 1996). Descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple linear regression were employed for data analysis.

    Results

    The mean of total score obtained from nursing instructional environment was 125.26±12.81 from 200 (MAX) that signified positive aspects to be more than negative. Findings showed that students’ perceptions of the learning environment would predict their academic engagement (R=0.518, R2=0.269, p<0.01). Calculation of regression coefficients revealed that the five components perception of learning and instruction (DREEM model) had a significant role in predicting studentschr('39') academic engagement (R=0.518, R2=0.269, P<0.01).

    Conclusion

    Given the role of perception of the learning environment in predicting students’ academic engagement, it is important to pay attention to the role and adjustment of academic environment.

    Keywords: Academic engagement, Students’ perception of educational environment, DREEM model
  • Rajabali Hokmabadi*, Ali Dormohammadi Pages 79-86
    Background & Objective

    Lighting lessons is necessary for the occupational health students. Educational aids are essential in promotion of learning. This study aims to evaluate students’ learning in practical part of lighting lesson by using educational resources of lighting boards.

    Materials and Methods

    In a quasi-experimental study that was carried out on occupational health students of North Khorasan University of Medical Sciences. The samples were divided into case and control groups. Each group consists of 40 participants. The control group was trained in the traditional method and the case group was trained using the educational board. In addition to studentschr('39') feedback, studentschr('39') scores were also judged to assess learning. The scores in both groups were analyzed by SPSS 19 software.

    Results

    25% (n = 20) of students were male and 75% (n = 60) were female. With the use of educational boards, learning speed, retention of skills, ease of understanding and motivation increased by 85%, 90%, 90% and 95%, respectively. The mean score was 17.75 ± 1.75 in case group and 15.5 ± 2.15 in control group. The mean difference in acquired scores was significant between the case and control groups.

    Conclusion

    The occupational health studentschr('39') learning improved with the use of educational boards. According to the results of the studentschr('39') comments, this tool can be used as a useful educational tool in presenting this lesson.

    Keywords: Educational board, Educational Aids, Learning, Lighting Resources