فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال نهم شماره 1 (پیاپی 46، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 19
|
  • هومن بزرگی*، حامد دربانیان صفحات 1-5

    مقدمه:

     بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل دمانس در سالخوردگان محسوب می شود. اختلال حافظه معمولا بتدریج ایجاد شده و پیشرفت می کند. آلزایمر نه تنها با کاهش غلظت استیل کولین مغزی، استرس اکسیداتیو و رسوب پروتئین بتا آمیلویید همراه است، بلکه مطالعات جدیدتر نشان داده اند که نورودجنریشن ناشی از اختلال هومیوستاز کلسیم داخل سلولی نیز در پاتوفیزیولوژی بیماری دخیل می باشد. داروهای مسدود کننده کانال کلسیمی اثرات سودمندی در مدل های مختلف اختلال حافظه نشان دادند. در اینجا ما اثر داروهای مسدود کننده کانال کلسیمی بویژه نوع N را به عنوان جدیدترین داروهایی از گروه بلاکر های کانال کلسیمی که بر اختلالات حافظه در مدل های حیوانی اثر بخش بوده اند، مرور و بحث می کنیم. بر خلاف کانال های کلسیمی نوع L، که علاوه بر سلول های عصبی در ارگان های دیگر نیز حضور دارند، کانال های کلسیمی نوع N به طور عمده در نورون‏ها قرار گرفته اند. مزیت عمده بلاکر های کانال های کلسیمی نوع N نسبت به سایر بلاکرهای کانال های کلسیمی عوارض جانبی کمتر آن‏ها می‏باشد.

    نتیجه گیری

    هدف قرار دادن کانال های کلسیمی نوع N، ممکن است به راهکارهای درمانی جدید برای درمان آلزایمر کمک کند.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، مسدود کننده های کانال کلسیمی، درمانی
  • مهدی مقبولی*، رضا احمدی، غزاله بهرامی صفحات 6-13
    مقدمه

    حوادث ترومبوایسکمیک نسبت قابل توجهی از موربیدیته و مورتالیته بدنبال خونریزی‏ های داخل مغزی و ساب آراکنویید را به خود اختصاص می‏ دهند. لذا ما برآن شدیم که به بررسی میزان بروز حوادث ترومبوایسکمیک نورولوژیک و سیستمیک در طی 6 ماه اول متعاقب خونریزی‏ های مغزی و ساب آراکنویید غیرتروماتیک حاد بپردازیم.

    مواد و روش ‏ها: 

    در این مطالعه هم گروهی-تصادفی، تعداد 203 بیمار مبتلا به خونریزی داخل مغزی و ساب آراکنویید غیرتروماتیک حاد که از دی‏ ماه 1394 تا شهریور ماه 1395 در بخش نورولوژی بیمارستان ولیعصر زنجان پذیرش شده بودند، وارد مطالعه گردید. ما اطلاعات مربوط به ریسک فاکتورها (پرفشاری خون، دیابت ملیتوس، فیبریلاسیون دهلیزی، استعمال سیگار)، شاخص‏ های نورولوژیک آغازین (نمره کمای گلاسگو، ICH score و Hunt and Hess grade) و حجم خونریزی را در این بیماران ثبت کردیم. سپس بیماران در بازه‏ های زمانی 1 هفته، 1 ماه، 3 ماه و 6 ماه بعد از خونریزی داخل مغزی و ساب آراکنویید از نظر وقوع ترومبوز وریدهای عمقی، آمبولی ریه، بیماری ایسکمیک قلبی و استروک ایسکمیک مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته‏ ها: 

    165 نفر از بیماران خونریزی داخل مغزی و 38 نفر خونریزی ساب آراکنویید داشتند. میزان بروز تجمعی حوادث ترومبوایسکمیک در این جمعیت غیرانتخابی خونریزی‏ های داخل مغزی و ساب آراکنویید، 31% بود. میزان بروز کلی ترومبوز وریدهای عمقی، آمبولی ریه، بیماری ایسکمیک قلبی و استروک ایسکمیک بعد از 6 ماه از رخداد خونریزی‏ های داخل مغزی و ساب آراکنویید به ترتیب 10/9 % ، 5 % ، 10% و 7/4 % بود. زمان میانگین وقوع این حوادث 5/5 ± 145/5 روز بود.

    نتیجه گیری

    سن، استعمال سیگار، پرفشاری خون، دیابت ملیتوس و فیبریلاسیون دهلیزی ریسک فاکتورهای مستقل معنادار برای بروز حوادث ترومبوایسکمیک بودند. سن، نمره بالاتر ICH score و Hunt and Hess grade  و حجم خونریزی >30 سی سی همبستگی معناداری با ایجاد ترومبوز وریدهای عمقی نشان دادند.

    کلیدواژگان: خونریزی مغزی، خونریزی ساب آراکنوئید، ترومبوز
  • غلامرضا چلبیانلو*، فروغ فرخزاد، زهرا کشتگر صفحات 14-24
    مقدمه

    اختلال خلق دوقطبی، یکی از شایع ‏ترین اختلالات روانپزشکی است که اختلال در فرایند پردازش هیجانی تابلوی رایج بیماری می‏ باشد. به دلیل نقش کارکردهای قشری در پردازش‏ های هیجانی، هدف پژوهش حاضر بررسی همبسته ‏های کوهرنس قشری مغز در پردازش محرک‏ های هیجانی مثبت و منفی در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی بود.

    مواد و روش ‏ها:  

    برای بررسی هدف پژوهش، کوهرنس قشری EEG در 40 نفر بیمار مبتلا به اختلال دو قطبی مورد ارزیابی قرار گرفت. کوهرنس‏ های قشری برای باندهای اصلی فعالیت مغز با استفاده از EEG 19 کاناله و با نرم افزار نوروگاید در نواحی سه گانه قدامی، مرکزی و خلفی مغز محاسبه گردید. پردازش هیجانی نیز با استفاده از تکلیف تمایز هیجانی ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین باندهای فرکانسی قشر به ویژه باند بتا و آلفا با پردازش‏ های هیجانی مثبت و منفی همبستگی معنادار وجود دارد. به ‏علاوه تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که باندهای آلفا، تتا و بتا در نواحی مختلف توانستند به ترتیب حدود 94 و 35 درصد از تغییرات مربوط به پردازش هیجان‏ های مثبت و منفی را پیش‏ بینی نمایند.

    نتیجه‏ گیری:

     به دلیل نقش کوهرنس باندهای فعالیتی نواحی مختلف در پیش‏ بینی پردازش‏ های هیجانی مبتلایان به اختلال دوقطبی، می‏ توان با ارایه راهکارهای درمانی مناسب از قبیل رویکردهای روان درمانی و دارویی، بخشی از مشکلات هیجانی مبتلایان را تعدیل نمود.

    کلیدواژگان: بیماران، درمان، اختلال دو قطبی
  • شکوفه معزی، مجید قشونی*، مهدی امیری صفحات 25-35
    مقدمه

    توجه یک فرآیند شناختی چند بعدی است. تحریک جریان مستقیم فرا جمجمه ای (tDCS) روشی موثر در بهبود توجه است. هدف اصلی این تحقیق، ارایه شاخصی مناسب برای ارزیابی تاثیر تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای در بهبود توجه افراد سالم با استفاده از مولفه های فرکانسی پتانسیل های وابسته به رخداد مغزی (ERP) است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه 13 فرد (6 مرد و 7 زن، با میانگین سنی 4/5 ± 24/53 سال) شرکت کردند. ابتدا از شرکت کنندگان خواسته شده است که پرسشنامه‏ های توجه ASRS (Adult ADHD self-report scale)، افسردگی بک و اضطراب اسپیلبرگر را تکمیل کنند. همزمان با ثبت سیگنال مغزی (19 کاناله)، از آزمودنی‏ ها خواسته شده است در آزمون IVA (Integrated Visual and Auditory)  شرکت کنند. این آزمون دارای 500 تحریک است که شامل 125 تحریک شنیداری هدف،  125 تحریک دیداری هدف، 125 تحریک شنیداری غیر هدف و 125 تحریک دیداری غیر هدف می‏ باشد، که به مدت 13 دقیقه به طول می‏ انجامد. بعد از ثبت سیگنال الکتروانسفالوگرام (EEG)، قشر پشتی جانبی پیش پیشانی (DLPFC) نیم‏کره چپ افراد با استفاده از tDCS با جریان یک میلی‏ آمپر به مدت 20 دقیقه تحریک شده است. دوره تحریک پنج روز متوالی بوده است. به منظور تحلیل داده ‏ها، پس از حذف نویز و آرتیفکت‏ ها، با استفاده از روش میانگین‏ گیری سنکرون مولفه‏ های ERP استخراج شده‏ اند. سپس برای هر نوع تحریک، ویژگی‏ های حوزه فرکانس از مولفه‏ های ERP  استخراج شده است. بین درصد تغییرات ویژگی‏ ها و نتایج آزمون IVA قبل و بعد از اعمال tDCS همبستگی گرفته شده است.

    یافته‏ ها:

     نتایج نشان داده است، انرژی باند بتا بعد از اعمال tDCS به طور معنی‏ داری افزایش داشته است. علاوه بر این در کانالFP1  بین انرژی باند بتا و خطای آمیشن شنیداری همبستگی معناداری مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    تحریک tDCS باعث کاهش خطای آمیشن و افزایش انرژی بتا در تحریک شنیداری و در نتیجه بهبود توجه متمرکز شده است. به منظور ارزیابی تاثیر tDCS در بهبود توجه افرادی که دارای نقص توجه شنیداری هستند، تحقیقات بیشتری لازم است.

    کلیدواژگان: توجه، تحریک جریان مستقیم فرا جمجمه ای، نظرسنجی و پرسشنامه
  • فرهاد قدیری، یونس مصدق*، محمد الغوثی، زهرا گلزاری صفحات 36-44
    مقدمه

    محدودیت شناختی در یادگیری افراد سندرم داون اثر گذار است. علاوه بر این عملکرد حرکتی نامناسب و پایین بودن تون عضلانی از جمله عوامل اصلی اختلال کنترل قامت و بی ثباتی راه رفتن در سندرم داون است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تکلیف ثانویه شناختی بر زمان مرحله استانس گام برداری افراد سندرم داون بود.

    مواد و روش ها

    20 پسر دارای سندرم داون با میانگین سنی 2/28 ±11/50 از انجمن سندرم داون رشت، بندرانزلی و لاهیجان استان گیلان ایران در این تحقیق شرکت داشتند. شرکت کنندگان دو تکلیف شناختی متفاوت را حین راه رفتن بر روی دستگاه فوت مدیسنس اجرا کردند و زمان مرحله استانس آن‏ ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده تفاوت معناداری در مرحله برخورد پاشنه بین عوامل درون گروهی در پای راست و چپ نشان نداد. درحالی‏ که در مرحله برخورد کف پا، مرحله میانی، جدا شدن پاشنه و جدا شدن پنجه استانس گام برداری نتایج به دست آمده بیان گر تفاوت معناداری بین عوامل درون گروهی برای پای چپ و راست بود. بنابراین یک تفاوت معناداری بین عوامل درون گروهی در پای چپ و راست مشاهده شد.

    نتیجه ‏گیری: 

    داده‏ های به دست آمده نشان داد که سنجش مرحله استانس گام برداری در افراد سندرم داون می تواند در جهت ارزیابی کارکرد حرکتی کودکان سندرم داون مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم داون، راه رفتن، توجه
  • میثم رضایی، باقر سرداری* صفحات 45-55

    مقدمه :

    نارسایی در بازداری پاسخ آسیبی اساسی در اختلال نقص توجه/بیش فعالی بوده و به عنوان هسته اصلی از هم پاشیدگی فرایندهای پردازشی در کارکردهای اجرایی این اختلال محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله ذهن آگاهی بر بازداری پاسخ در کودکان با علایم نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول تحصیل در مدارس دوره متوسطه اول شهر ماکو در سال تحصیلی 98- 97 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 24 نفر به روش نمونه گیری هدفمند با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CPRS-48) انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمون برو/نرو (Go/No Go) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی شرکت کنندگان اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که مداخله ذهن آگاهی منجر به تفاوت معنا دار بین گروه ها در بازداری پاسخ به میزان 64 درصد و در مولفه های آن شامل خطای ارایه 39 درصد، خطای حذف 44 درصد و زمان واکنش 46 درصد شده است.

    نتیجه گیری

    مداخله ذهن آگاهی راهبرد مناسبی برای بهبود بازداری پاسخ در کودکان با علایم نقص توجه/بیش فعالی است و می توان از آن به عنوان یک شیوه مداخله ای موثر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، توجه، جمعیت
  • راضیه خانمحمدی، محمود شیخ*، فضل الله باقرزاده، داود حومنیان، داریوش خواجوی صفحات 56-67

    مقدمه:

     مداخلات توانبخشی در بهبود اختلالات کنترل قامتی نقش دارند، اما بهینه سازی اثربخشی این مداخلات در اولویت قرار دارد. یک راهبرد امیدوارکننده ممکن است تحریک مستقیم الکتریکی مغز باشد. ما بررسی کردیم که آیا تحریک قشر حرکتی اولیه با استفاده از تحریک مستقیم الکتریکی مغز از روی جمجمه می تواند بر کنترل تعادل در بیماران اسکیزوفرنی مرد با اختلال افسردگی تاثیر داشته باشد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی 21 بیمار اسکیزوفرنی مرد با اختلال افسردگی با میانگین سنی (11/93±48 سال) و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و به صورت همگن در دو گروه تحریک و کنترل قرار گرفتند. گروه تحریک مستقیم الکتریکی مغز، تحریک با شدت 2 میلی آمپر به مدت 15 دقیقه در ناحیه قشر حرکتی اولیه نیمکره راست و چپ در طول 12 هفته برای هر نقطه دریافت کردند. داده های پیش آزمون و پس آزمون به دست آمده از طریق آزمون ایستادن روی پای برتر با چشمان باز و بسته  و آزمون برخاستن و حرکت کردن زمان‏دار با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد دو گروه در تعادل ایستا با چشم باز و بسته و تعادل پویا تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند.

    نتیجه‏ گیری: 

    این نتایج شواهدی فراهم می آورد که نشان می دهد تحریک مستقیم الکتریکی مغز، یک ابزار غیرتهاجمی ایمن برای بهبود تعادل ایستا است، هنگامی که قشر حرکتی اولیه مورد تحریک قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، افسردگی
  • فاطمه انصاری نژاد، علیرضا مرادی*، رضا خسروآبادی، علی فتحی آشتیانی صفحات 68-78

    مقدمه :

    فاصله بین یک عمل ارادی و پی آمد ناشی از آن، کوتاه‏تر از فاصله بین یک عمل غیرارادی مشابه با پی آمدش، ادراک می شود. این سوگیری در ادراک زمانی که احتمالا با «حس عاملیت» مرتبط است را معمولا قصد- بستگی (IB) می نامند. در پژوهش حاضر به بررسی اثر قصد- بستگی بین یک عمل ارادی و پی آمد دیداری آن (یعنی تغییر رنگ به چهار رنگ قرمز، سبز، آبی و زرد) پرداختیم. علاوه بر آن، قصد- بستگی های حاصل از این رنگ های مختلف را مقایسه کردیم.

    مواد و روش‏ ها:

     19 آزمودنی راست- دست (14 زن و 5 مرد) در دو مرحله خط پایه و آزمایش شرکت داده شدند. شرکت کننده‏ ها می‏ بایست دکمه ‏ای را فشار دهند و با تغییر رنگ روبرو شوند، آنگاه زمان ادراک آن‏ ها را با توجه به ساعت لیبت گزارش دهند. این داده ها با داده های خط پایه (فشار دادن دکمه بدون تغییر رنگ و تغییر رنگ بدون فشار دادن دکمه) مقایسه شدند. برای سنجش قصد- بستگی پی آمد دیداری تغییرات جدیدی در ساعت لیبت اعمال کردیم.

    یافته ‏ها:

     یافته های پژوهش نشان دادند که قصد- بستگی جامع (مجموع قصد- بستگی عمل و رنگ) در حالت کلی و به تفکیک رنگ ها بطور معناداری اتفاق افتاده اند. با وجود معنادار نشدن قصد- بستگی عمل، قصد- بستگی رنگ به‏ طور کلی و به تفکیک 4 رنگ معنادار بودند. از سوی دیگر بین قصد- بستگی عمل با پی آمد رنگ آبی با قصد- بستگی عمل با پی آمد سبز و زرد تفاوت معنادار مشاهده شد. در سایر موارد بین قصد- بستگی های رنگ های مختلف هیچگونه تفاوت معناداری دیده نشد. 

    نتیجه‏ گیری:

     با ایجاد نوآوری در ساعت لیبت توانستیم قصد- بستگی پی آمد دیداری در سطح 4 رنگ مختلف را مورد بررسی و مقایسه قرار دهیم. یافته های پژوهش حاضر با نتایج پژوهش های پیشین و همچنین با دیدگاه گذشته نگر در پدیده قصد- بستگی همسو است.

    کلیدواژگان: قصد، ادراک زمان، رنگ
  • منصور رحیمی، فرح نامنی* صفحات 79-89

    مقدمه :

    سکته مغزی از شایع‏ترین علل مرگ و میر در جهان است. لذا راهکارهایی که موجب افزایش مقاومت سلول‏ های عصبی در برابر آسیب‏ ها و تحلیل عصبی ناشی از ایسکمی شوند مورد توجه هستند. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین استقامتی و تزریق آدنوزین بربیان ژن A2B  پس از ایسکمی ریپرفیوژن در موش‏ های صحرایی نر ویستار بود.

    مواد و روش ‏ها: 

    تعداد 40 سر موش صحرایی نر ویستار (20±220گرم) در 4 گروه: تمرین استقامتی+ آدنوزین+ایسکمی، ایسکمی+آدنوزین، تمرین استقامتی+ایسکمی و کنترل تقسیم شدند. القای ایسکمیک از طریق شریان مشترک کاروتید صورت گرفت. پس از القای ایسکمی، پروتکل تمرین استقامتی انجام شد. هشت هفته پس از القای ایسکمیک و پروتکل تمرینی، نمونه‏ های خون  از موش ‏ها اخذ و بیان ژن A2B اندازه‏ گیری شد.

    یافته‏ ها:

     بین گروه کنترل ایسکمی با گروه تمرین استقامتی+ آدنوزین+ایسکمی در بیان ژن A2B تفاوت معنادار وجود داشت.

    نتیجه‏ گیری:

     به ‏نظر می‏ رسد پروتکل تمرینی فعالیت استقامتی، از نورون‏ ها در شرایط آسیب ایسکمی حفاظت کرده و عملکرد موش‏ های صحرایی بهبود یافته  است. تجویز آدنوزین نیز در مکانیسم‏ های تنظیمی ایسکمی ریپرفیوژن نقش مهمی داشته است.

    کلیدواژگان: ایسکمی، آدنوزین، سکته مغزی
  • حامد صالحی* صفحات 90-98
    مقدمه

    فراشناخت و خودپنداشت به عنوان یکی از راهبردهای شناختی در شایستگی ریاضی کودکان پیش دبستانی مطرح است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه باورهای فراشناختی، خودپنداشت ریاضی با شایستگی ریاضی کودکان پیش دبستانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کودکان پیش دبستانی مدارس شهرستان تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد 200 کودک بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از شایستگی ریاضی اوترخت، باورهای فراشناختی سالونن و همکاران و خودپنداشت ریاضی مارش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که باورهای فراشناختی و خودپنداشت ریاضی با شایستگی ریاضی کودکان پیش دبستانی رابطه مثبت و معناداری دارند. علاوه بر این خودپنداشت ریاضی قادر است تغییرات در شایستگی ریاضی کودکان پیش دبستانی را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    توجه به باورهای فراشناختی و خودپنداشت نقش مهمی در شایستگی ریاضی کودکان دارند.

    کلیدواژگان: فراشناخت، کودک، توجه
  • محمد جلیلوند* صفحات 99-109
    مقدمه

    علاوه بر مشکلات هماهنگی و حرکتی، یکی از مشکلات اساسی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی که از یادگیری آن ها در سال های اولیه تحصیلی جلوگیری می کند، نقص در کارکردهای اجرایی است. در سال ‏های اخیر گرایش به استفاده از رویکردهای درمانی نوین برای کودکان دارای اختلالات اجرایی افزایش یافته است. بازتوانی شناختی یا آموزش کارکردهای اجرایی یکی از رویکردهایی است که در سال‏ های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی برنامه آموزش تنیس روی میز بر توجه پایدار و انعطاف‏ پذیری شناختی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کودکان 9 تا 12 ساله مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی شهر کرمانشاه، ایران بود. آزمودنی های این مطالعه 20 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشد بودند که به روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه اختلال هماهنگی رشدی، آزمون ارزیابی حرکات جنبشی کودکان، آزمون رایانه ‏ای عملکرد پیوسته و آزمون دسته‏ بندی کارت‏ های ویسکانسین بود. قبل و بعد از برنامه مداخله، توجه پایدار و انعطاف‏پذیری شناختی همه آزمودنی ها اندازه گیری شد. برنامه آموزش تنیس روی میز به مدت 12 هفته و هفته‏ ای دو بار به مدت 70 دقیقه در سالن ورزشی برگزار شد.

    یافته ها

    نتایج بهبود معنادار در توجه پایدار و انعطاف‏ پذیری شناختی کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی را پس از 12 هفته آموزش تنیس روی میز نشان داد.

    نتیجه گیری

    آموزش تنیس روی میز باعث افزایش توجه پایدار و انعطاف ‏پذیری شناختی در کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی شده است. این داده‏ ها مزایای برنامه‏ های ورزشی مبتنی بر آموزش کارکردهای اجرایی و بار توجه زیاد برای کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی را نشان می ‏دهد.

    کلیدواژگان: اختلالات مهارت های حرکتی، کارکرد اجرایی، ورزش
  • نازنین محمدخانی غیاثوند، فواد قادری* صفحات 110-119
    مقدمه

    صرع یکی از شایع ترین اختلالات دستگاه عصبی است که به میزان زیادی زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. تشخیص زودهنگام حملات صرعی، تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی بیماران خواهد گذاشت. در این پژوهش، یک معماری با ساختار شبکه عصبی عمیق برای یادگیری ویژگی های ارزشمند از سیگنال های نوار مغزی (EEG) به منظور تشخیص و همچنین پیش بینی تشنج های صرعی ارایه شده است.

    مواد و روش ها: 

    معماری ارایه شده متشکل از شبکه های عصبی پیچشی و حافظه طولانی کوتاه-مدت است و به نحوی طراحی شده است که  داده های مکانی، زمانی و طیفی سیگنال های EEG را به کار ببندد. علاوه بر این، شبکه طراحی شده بر روش های انتخاب صریح الکترودها تکیه ندارد. مدل ارایه شده روی مجموعه داده بیمارستان کودکان بوستون-موسسه فناوری ماساچوست (CHB-MIT) بکار بسته شده است. به منظور ارزیابی مدل، از رویکرد ارزیابی مختص بیمار (Patient-Specific) استفاده شده است.

    یافته ها:

     حساسیت معماری در پیش بینی تشنج برابر با 7/9 ± 90/7،  نرخ پیش بینی اشتباه تشنج برابر با 0/12 در ساعت و میانگین مدت زمان پیش بینی تشنج تا وقوع تشنج برابر با 36/8 دقیقه به ‏دست آمد. همچنین مدل ارایه شده ناحیه کانون تشنج (در تشنج های کانونی) را نیز تخمین می زند.

    نتیجه گیری:

     مدل ارایه شده به توانایی بالایی در پیش بینی تشنج دست یافت. همچنین با استفاده از قابلیت استخراج خودکار ویژگی ها در یادگیری عمیق، الگوی سیگنال ها دربازه پیش از تشنج با دقت مناسبی تعیین شدند. به ‏علاوه، مدل بوسیله تخمین ناحیه کانون تشنج، می تواند متخصصان اعصاب را در اقدامات درمانی مرتبط یاری نماید.

    کلیدواژگان: بیماران، یادگیری عمیق، نوار مغز
  • فهیمه ماهرالنقش، فرح نادری*، سعید بختیارپور، سحر صفرزاده صفحات 120-130
    مقدمه

    اختلال بدریخت انگاری بدنی جزء اختلالات شبه وسواس قرار دارد که مشخصه آن نشخوار فکری و نگرانی وسواس گونه فرد در خصوص نقصی خیالی در ظاهر است. امروزه رجوع چشمگیر افراد مبتلا به این اختلال به متخصصین پوست و زیبایی و جراحان پلاستیک، نشانه ‏ای از دشواری در تشخیص و درمان‏ های مناسب برای این اختلال است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی آموزش و درمان ذهنی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار و نگرانی در افراد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن در اهواز، ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش، تجربی از نوع آزمایشی میدانی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری شامل 280 نفر از افرادی بود که در سال 1398 به خاطر مسئله بدریخت انگاری به مراکز مشاوره شهر اهواز مراجعه کرده بودند. بر اساس حجم نمونه مطالعات با طرح پژوهش مشابه، تعداد 100 نفر از افراد فوق الذکر به روش داوطلبانه انتخاب شدند، سپس 45 نفرکه از پرسشنامه اختلال بدشکلی بدن ربیعی و همکاران (1390) بالاترین نمره ها را کسب کردند، به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (1991) و پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا (1990) بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری، آموزش ذهنی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری و نگرانی اثربخش بودند. علاوه بر این اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بیشتر از آموزش ذهنی بود. اما در مرحله پیگیری، بین اثربخشی دو مداخله بر نشخوار فکری و نگرانی تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    می توان از آموزش ورزش ذهنی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش نشخوار فکری و نگرانی در اختلال بدریخت انگاری بدنی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلالات بدریخت انگاری بدنی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال شبه وسواس
  • ناصر صدقی گوی آقاج، زهرا صیدی، زهرا درویشی*، فاطمه مختاری صفحات 131-138
    مقدمه

    با وجود اهمیت سطح سواد سلامت در بیماری‏ های مزمن و تاثیر آن بر انجام رفتارهای سلامت، توجه به آن در بیماران ضایعات نخاعی مورد غفلت واقع شده است. هدف این مطالعه تعیین سطح سواد سلامت جانبازان ضایعات نخاعی مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء تهران می باشد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده که جامعه آماری آن کلیه جانبازان ضایعات نخاعی پاراپلژی مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء تهران در سال 1397 بود. از طریق روش نمونه‏ گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود 200 جانباز انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع‏ آوری داده ‏ها از پرسشنامه ‏های مشخصات دموگرافیک جانبازان و سواد سلامت بزرگسالان ایرانی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 و آزمون‏ های تی مستقل، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نمره کلی سواد سلامت در 38 درصد از جانبازان ناکافی بود. میانگین نمره سواد سلامت 8/8 ± 51/4 محاسبه شد. بعد دسترسی به منابع ارتقای سواد سلامت بیشترین نمره را کسب نموده و بین سواد سلامت، تحصیلات و شغل ارتباط معنی دار وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    نتایج بدست آمده نشان می ‏دهد که سطح سواد سلامت جانبازان ضایعات نخاعی مطلوب نبوده و با توجه به اهمیت این مقوله در کنترل عوارض بیماری و انجام رفتارهای خودمراقبتی باید برای ارتقای آن برنامه ‏ریزی شود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، جانبازان، ضایعات نخاعی
  • امیرفرزام دهنوی*، محسن شرافتی صفحات 139-151

    مقدمه :

    کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال طیف اتیسم گروهی استثنایی از کودکان و نوجوانان هستند که علایمی، مانند نقص در تعامل اجتماعی، روابط ضعیف بین فردی و ارتباط کلامی پیچیده و نیز  رفتارها و حرکات کلیشه ای را از خود نشان می دهند. به منظور بهبود نسبی این اختلالات، استفاده از مداخلات حمایتی تسکینی، مانند هنر درمانی و تیاتر درمانی، در اروپا، ایالات متحده و کانادا معمول است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تکنیک های تیاتر درمانی در بهبود علایم در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشی با استفاده از طرح  گروه پیش آزمون-پس آزمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان و نوجوانان 8 تا 18 ساله مبتلا به اختلال طیف اتیسم بود که به یک آموزشگاه توان بخشی در سعادت آباد تهران مراجعه کردند. از این گروه، یک نمونه 10 نفره از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. همه آن ها از قبل آزمایش شده بودند و پس از استفاده از این تکنیک ها، تحت پس آزمون قرار گرفتند. مقیاس درجه بندی اتیسم گیلیام-ویرایش اول (گارز-1) برای مطالعه استفاده شد. همچنین آزمون های t زوجی، آزمون t مستقل، و ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی فرضیه ها استفاده شده‏ اند.

    یافته ها

    میانگین متغیر اختلال طیف اتیسم و مولفه های آن (رفتارهای کلیشه ای، ارتباط کلامی، تعاملات اجتماعی) در پیش آزمون و پس آزمون به طور معناداری متفاوت هستند. از میان مولفه‏ های متغیر اختلال طیف اوتیسم، رفتارهای کلیشه ای، و تعاملات اجتماعی بین دختران و پسران به طور معناداری متفاوت بودند. در رفتارهای کلیشه‏ ای و تعاملات اجتماعی، پسران و دختران به ترتیب در علایم اختلال طیف اوتیسم به طور معناداری بهبود بیشتری داشتند. در مولفه‏ های تعاملات اجتماعی و ارتباط کلامی، دختران و پسران به ترتیب بیشترین میانگین بهبود را داشتند. مقدار ضریب همبستگی متغیر اختلال طیف اوتیسم و مولفه‏ های آن با افزایش سن مثبت بود، که نشان می‏ دهد تیاتر درمانی و تکنیک‏ های آن در سنین جوان تر نشانگان کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم را بهبود می‏ بخشند. 

    نتیجه گیری

    تکنیک های نمایش درمانی می توانند در بهبود علایم اختلال طیف اتیسم و افزایش مهارت های اجتماعی، ارتباط کلامی، و اصلاح رفتارهای کلیشه ای آن ها موثر باشند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، جمعیت، ارتباطات
  • سمن فولادی، علی اصغر صفایی* صفحات 152-165
    مقدمه

    بیماری آلزایمر نوعی اختلال مغز است که به تدریج عملکرد شناختی و در نهایت توانایی انجام کارهای روزمره را دچار اختلال می کند. تشخیص زودهنگام این بیماری توجه بسیاری از پزشکان و محققان را به خود جلب کرده است و از روش‏ های مختلفی برای شناسایی آن در مراحل اولیه استفاده شده است. ارزیابی شبکه‏ های عصبی مصنوعی روشی کم هزینه و بدون اثرات جانبی است که برای تشخیص و پیش‏بینی بیماری آلزایمر در افراد دارای اختلال شناختی خفیف، بر پایه امواج الکتروانسفالوگرام استفاده می ‏شود.

    مواد و روش ‏ها: 

    برای این مطالعه مروری نظام مند، کلمات کلیدی "آلزایمر"، "شبکه مصنوعی عصبی" و "EEG" در پایگاه داده های IEEE ، PubMed Central، Science Direct وGoogle Scholar، بین سال های 1388 تا 1398 جستجو شدند. سپس برای ارزیابی منتقدانه و بر اساس بیشترین ارتباط با موضوع مورد مطالعه، انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    نتیجه جستجو در این پایگاه‏ های اطلاعاتی 100 مقاله بود. به استثنای مقالات غیر مرتبط، فقط 30 مقاله مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه، انواع مختلفی از شبکه‏ های عصبی مصنوعی شرح داده شد، سپس، صحت طبقه‏ بندی به‏ دست آمده توسط این روش ها بررسی شد. نتایج نشان داده است که برخی از روش ها، علی‏رغم اینکه در تحقیقات کمتر مورد استفاده قرار می‏ گیرند یا شامل معماری ساده ای هستند، بالاترین صحت برای طبقه بندی را دارند. در بسیاری از مطالعات، شبکه‏ های عصبی مصنوعی در مقایسه با سایر روش ‏های طبقه بندی در نظر گرفته شده اند و نتایج برتری این روش‏ ها را نشان می‏ دهد.

    نتیجه گیری:

     از شبکه‏ های عصبی مصنوعی می توان به عنوان ابزاری برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر استفاده کرد. این شبکه ها را می توان از لحاظ صحت طبقه بندی، سرعت، معماری و کاربرد متداول، مورد بررسی قرار داد. برخی از شبکه‏ ها در طبقه‏ بندی و درک داده ‏ها دقیق هستند، اما کند هستند و یا به محیط‏ های سخت ‏افزاری/ نرم ‏افزاری خاصی نیاز دارند. بعضی دیگر از شبکه ها با داشتن معماری ساده، نسبت به شبکه های پیچیده بهتر عمل می کنند. علاوه براین، تغییر در معماری شبکه‏ های معمولی یا ترکیب آن ‏ها با سایر روش ‏ها، نتایج متفاوت قابل توجهی را به همراه داشت. افزایش صحت طبقه بندی این شبکه ها در تشخیص نقص شناختی خفیف، می‏ تواند به پیش‏ بینی مناسب بیماری آلزایمر کمک کند.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، اختلال عملکرد شناختی، الکترو انسفالوگرافی
  • غزال رحمنی، حمزه میرشکاری، فهیمه زواری، فریبا کریم زاده* صفحات 166-188

    مقدمه :

    بهبود عملکرد، هدف اصلی مداخله درمانی در مدل ‏های حیوانی بیماری‏ های مختلف است. برای آزمایش رویکردهای درمانی آسیب نخاعی (SCI)، تهیه یک مدل حیوانی SCI مناسب ضروری است. در این مدل، فرآیندهای پاتوفیزیولوژیک و تغییرات بافت‏ شناسی باید شبیه انسان باشد. به ‏نظر می‏رسد بسیاری از مکانیسم ‏های اثر دارو در SCI در نخاع انسان و حیوان مشابه هستند. در این مطالعه، ابتدا انواع اصلی مدل‏های تجربی SCI با کاربردهای مختلف بررسی شده است. در مرحله بعدی، آزمایشات رفتاری برای ارزیابی آسیب‏ های نخاعی ذکر شده است.

    نتیجه گیری

    انتخاب یک مدل مناسب SCI  برای درستی انجام تحقیقات بسیار مهم است. اعتبار هر آزمون رفتاری به قابلیت اطمینان، اصالت و رایج بودن آن بستگی دارد. در این مقاله، علاوه بر نشان دادن مدل های مختلف و بررسی آزمایش ‏های ضایعه نخاعی، معیارهای انتخاب آن‏ ها و همچنین مزایا و معایب آن ‏ها مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آسیب های طناب نخاعی، مقیاس رتبه بندی رفتار، موش های صحرایییی
  • زینب رضایی، محمد مرندی*، حجت الله علایی، فهیمه اسفرجانی صفحات 189-199
    مقدمه

    رواج علایم اولیه بیماری پارکینسون، حتی در سنین میانسالی و جوانی، سبب بروز نگرانی های گسترده ‏ ای شده است. فعالیت بدنی، به عنوان یکی از روش های غیردارویی برای کاهش اختلالات رفتاری، حرکتی، بیوشیمیایی، قلبی عروقی و  میتوکندریایی در بیماری پارکینسون شناخته شده است. علیرغم اینکه اساس چنین فواید بیولوژیکی و مولکولی ناشناخته است اما، ویژگی های آنتی‏ اکسیدانی و ضد‏التهابی فعالیت بدنی ممکن است علایم بیماری پارکینسون را بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    اگرچه درمان قطعی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد، اما استفاده از داروها به همراه درمان‏ های کمکی، مانند فعالیت ورزشی، می‏ تواند پیشرفت‏ های امیدبخشی ایجاد کند. با این‏ حال برای دستیابی به برنامه تمرینی که فواید بهینه‏ ای در کیفیت زندگی بیماران ایجاد کند و مرگ و میر را کاهش دهد، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: ورزش، بیماری پارکینسون، محافظت نورونی
  • فائزه یعقوبی، مریم جعفریان، علی گرجی* صفحات 200-209
    مقدمه

    صرع نوعی اختلال مزمن مغزی می باشد که حدود 1 درصد از جمعیت کل جهان مبتلا به آن هستند. از این میان حدود یک سوم افراد مبتلا به صرع مقاوم به دارو هستند که توسط داروهای ضد تشنج بهبود نمی یابند. رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی با چربی بالا، کربوهیدرات پایین و پروتئین محدود می باشد. رژیم کتوژنیک یک تغییر اساسی در متابولیسم بدن ایجاد می نماید به گونه ایی که بدن و مغز برای سوخت و ساز از اجسام کتونی به عنوان جایگزین گلوکز استفاده می نمایند. اساسا این رژیم در برخی بیماران مقاوم به داروهای ضدتشنج کمک کننده می ‏باشد. 

    نتیجه گیری:

    حفظ و نگه داشتن این رژیم در طولانی مدت تاثیرات مثبتی داشته و در کودکان نسبت به بزرگسالان نتیجه بخش تر است اما سبب ایجاد عوارض جانبی هم چون سنگ کلیه، شکستگی استخوان و کلسترول بالا می شود. در این مطالعه، مروری بر ارتباط رژیم کتوژنیک و اختلال صرع صورت گرفته است و مکانیسم‏ های بالقوه عملکرد آن مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رژیم کتوژنیک، متابولیسم، صرع
|
  • Hooman Bozorgi*, Hamed Darbanian Pages 1-5
    Introduction

     Alzheimer disease (AD) is the most common type of dementia in the elderly. Memory impairment usually occurs gradually and progressively. AD has not only been associated with decreased cerebral acetylcholine concentration, oxidative stress, and beta-amyloid protein deposition, but more recent studies have shown that neurodegeneration induced by disturbance of the intracellular calcium homeostasis is also involved in the pathophysiology of the disease. It has been reported that calcium channel blockers (CCBs) have beneficial effects in different models of memory impairment. Here, we review and discuss the effects of CCBs, especially N-types, as novel agents that have effects on memory deficits in animal models of AD. on contrary to the L-type calcium channels, which are presented in the other organs in addition to nerve cells, N-type calcium channels are commonly located on the neurons. The main advantage of N-type CCBs is their lower side effects than other CCBs.

    Conclusion

    Targeting the N-type CCBs may contribute to the new strategies for the treatment of AD.

    Keywords: Alzheimer Disease, Calcium Channel Blockers, Therapeutics
  • Mehdi Maghbooli*, Reza Ahmadi, Ghazaleh Bahrami Pages 6-13
    Introduction

    Thromboischemic events contribute substantially to morbidity and mortality of intracerebral hemorrhage and subarachnoid hemorrhage. Therefore, we aimed to evaluate the incidence of neurologic and systemic thromboischemic events in patients with acute non-traumatic intracerebral hemorrhage and subarachnoid hemorrhage during the first 6 months after hemorrhage.

    Materials and Methods

    In this randomized-cohort study, we enrolled 203 patients with acute non-traumatic intracerebral hemorrhage or subarachnoid hemorrhage admitted in the neurology ward of Zanjan Vali-e-Asr Hospital between January 2016 and September 2016. We recorded the risk factors (hypertension, diabetes mellitus, atrial fibrillation, Smoking), initial neurological indices (Glasgow coma scale, ICH score, Hunt and Hess grading), and bleeding size in these patients. Patients were then evaluated 1 week, 1 month, 3 months, and 6 months after intracerebral hemorrhage and subarachnoid hemorrhage for the incidence of deep vein thrombosis, pulmonary embolism, ischemic heart disease, and ischemic stroke.

    Results

    165 patients had intracerebral hemorrhage and 38 patients had subarachnoid hemorrhage. The cumulative incidence of thromboischemic events in an unselected intracerebral hemorrhage and subarachnoid hemorrhage population was 31%. The overall incidence rates of deep vein thrombosis, pulmonary embolism, ischemic heart disease, and ischemic stroke after 6 months of intracerebral hemorrhage and subarachnoid hemorrhage onset were 10.9%, 5%, 10%, and 7.4%, respectively. The mean time to the events was 145.5 ± 5.5 days.

    Conclusion

    Age, smoking, hypertension, diabetes mellitus, and atrial fibrillation were the significant independent risk factors for thromboischemic events. Age, higher ICH score, Hunt & Hess grade, and hemorrhage size >30cc have shown significant correlations with the development of deep vein thrombosis.

    Keywords: Cerebral Hemorrhage, Subarachnoid Hemorrhage, Thrombosis
  • Gholamreza Chalabianloo*, Forough Farrokhzad, Zahra Keshtgar Pages 14-24
    Introduction

    Bipolar mood disorder is one of the most prevalent psychiatric disorders in which the emotional processing deficit is a common feature of the disorder. Due to the role of cortical functions in emotional processing, the purpose of the study was to evaluate the correlations between cortical coherence patterns with positive and negative emotional stimulus processing in patients with bipolar mood disorders.

    Materials and Methods

    To address the goal of the study, EEG cortical coherences were assessed in 40 bipolar patients. The cortical coherences within main frequency bands of brain function were calculated through 19 channels of EEG and neuroguide software across three brain regions (anterior, central, and posterior). Emotional processing was assessed by the emotional differentiation task.

    Results

    Data showed that there are significant correlations between cortical frequency bands, especially alpha and beta bands, with positive and negative emotion processing. Furthermore, multivariate regression analysis revealed that alpha, theta, and beta bands in different regions could predict 94 and 35 percent of variations in positive and negative emotions, respectively.

    Conclusion

    Due to the role of coherence of different regions of the cortex in predicting of emotional processing of patients with bipolar disorder, part of the emotional problems of patients can be modified by presenting appropriate therapeutic strategies, such as psychotherapeutic and pharmacotherapeutic approaches.

    Keywords: Patients, Therapeutics, Bipolar Disorder
  • Shokoufeh Moezzi, Majid Ghoshuni*, Mahdi Amiri Pages 25-35
    Introduction

    Attention is a multi-dimensional cognitive process. Transcranial direct current stimulation (tDCS) is an effective approach for the improvement of attention. Using Event-related potentials (ERP) frequency components, the main goal of this study was to develop an attention index to assess improvement of attention in healthy people by applying tDCS.

    Materials and Methods

    13 subjects (6 males and 7 females, with mean age 24.53±4.5 years) participated in this study. First, participants were asked to fill out the Adult ADHD self-report scale, Beckchr('39')s depression, and Spielberger anxiety questionnaires. Simultaneous to recording their brain signals (19 channels), subjects were asked to participate in the Integrated visual and auditory (IVA) test. This test entails 500 stimulations, which include 125 auditory targets, 125 visual targets, 125 auditory non-target, and 125 visual non-target stimulations lasting for 13 minutes, after recording the electroencephalogram (EEG), the Dorsolateral Prefrontal Cortex (DLPFC) in subjectschr('39') left hemisphere is stimulated using tDCS, with 1mA current for 20 minutes. The stimulation period was 5 consecutive days. To analyze the data, after removing noise and artifacts, ERP components were extracted using synchronous averaging. Then frequency domains feature in every stimulation type were extracted from ERP components. Correlation between percentage changes and the subjectchr('39')s IVA test results were calculated before and after applying tDCS.

    Results

    The result showed that Beta energy significantly increased after applying tDCS. Furthermore, a significant correlation was observed between beta energy and auditory omission error in FP1 channel.

    Conclusion

      tDCS decreases omission error and increases beta energy in auditory stimulation, which then leads to the improvement of focus attention. Further studies are needed to assess the effect of tDCS on the improvement of attention in auditory attention deficit.

    Keywords: Attention, Transcranial Direct Current Stimulation, Surveys, Questionnaires
  • Farhad Ghadiri, Younes Mosadegh*, Mohammad Alghosi, Zahra Golzari Pages 36-44
    Introduction

    Cognitive limitations in Down syndrome affect learning. Furthermore, improper performance of movement and low muscle tone are among the crucial causes of postural control impairment and gait instability in Down syndrome. This study was aimed to investigate the role of secondary cognitive tasks on time of the stance phase of subjects with Down Syndrome.

    Materials and Methods

    20 males with Down syndrome with a mean age of 11.50 ± 2.28 years were selected from the patients registered by the Down Syndrome Association in Rasht, Anzali, and Lahijan, Gilan Province, Iran. Participants performed two different cognitive tasks while walking on the Foot Medisense machine and the timing of the stance-phase was measured.

    Results

    The results showed no significant difference between the intra-group factors in the right and left heel strike phase. However, the foot flat phase, mid-stance phase, heel-off, and toe-off phase in the right and left heel strike phase have shown significant differences. Furthermore, a significant difference between intra-group factors for the left and right leg was observed.

    Conclusion

    Our data indicate that the evaluation of the stance-phase could be used for the assessment of motor function in children with Down syndrome.

    Keywords: Down Syndrome, Walking, Attention
  • Meysam Rezayi, Bagher Sardary* Pages 45-55
    Introduction

    Failure in response inhibition has been the underlying impairment is attention deficit/ hyperactivity disorder and constitute the core of the disruption of processing processes in the executive functions of this disorder. The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness intervention on response inhibition in children with attention deficit/hyperactivity disorders.

    Materials and Methods

    The present study is a semi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all male students studying in the secondary schools of Maku city in the academic year 2018-2019. From this population, a sample of 24 people was selected by purposeful sampling method using Conner’s parent rating scale (CPRS-48) and were randomly divided into two experimental and control groups. The GO/NO-GO tests was performed on the participants in two stages pre-test and post-test. Data analysis was performed using covariance analysis.

    Results

    Data analysis showed that mindfulness intervention led to a significant difference between groups in response inhibition of 64% and its components including omission error 39%, commision error 44% and reaction time 46%.

    Conclusion

    Mindfulness intervention is a suitable strategy to improve response inhibition in children with attention deficit/ hyperactivity disorder and can be used as an effective intervention.

    Keywords: Mindfulness, Attention, Population
  • Razieh Khanmohammadi, Mahmood Sheikh*, Fazlolah Bagherzadeh, Davood Homanian, Daryoosh Khajavi Pages 56-67
    Introduction

    Rehabilitation interventions contribute to the recovery of impaired postural control. A promising strategy to improve the efficacy of rehabilitation is transcranial direct current stimulation. We investigated whether stimulating the primary motor cortex using transcranial direct current stimulation could affect postural control in schizophrenia patients with depression.

    Materials and Methods

    21 men with schizophrenia and depression (mean age: 48±11/9) were selected based on inclusion and exclusion criteria and were homogeneously assigned to the stimulation and control groups. The transcranial direct current stimulation group received 2 mA stimulation for 15 min during 12 weeks over the right and left primary motor cortices. Data of the pre-and post-test studies of standing on the dominant leg with opened and closed eyes were collected.

    Results

    Significant differences in static balance with opened and closed eyes and dynamic balance were observed between the experimental and control groups.

    Conclusion

    The results provide preliminary evidence indicating that transcranial direct current stimulation of the primary cortex is a safe non-invasive tool to improve static balance in schizophrenia patients with depression.

    Keywords: Schizophrenia, Transcranial Direct Current Stimulation, Depression
  • Fatemeh Ansarinejad, Alireza Moradi*, Reza Khosroabadi, Ali Fathi Ashtiani Pages 68-78
    Introduction

    The interval between voluntary actions and their outcomes are perceived as shorter than the interval between similar involuntary actions and the outcomes. This bias in time perception may be related to the sense of agency which has been referred to as intentional binding (IB). In this study, we investigated the effect of IB on voluntary action and its visual outcome (ie. color changing to red, green, blue, and yellow). Besides, we compared the IB effects among these different colors.

    Materials and Methods

    19 right-handed subjects (14 women and 5 men) have participated in baseline and experimental studies. Participants should press a key and after that, they would face color-change, then they reported the time perceptions, via referring to Libetchr('39')s clock. These data were compared to the baseline data (pressing key without color-change and color-change without pressing the key). We modified Libetchr('39')s clock in a new version to study the IB of visual effect.

    Results

    The results show that the total IB (sum of action IB and color IB) in overall and distinct colors was significantly different. Action IB was not significantly different, however, the happening of the color IB in overall and distinct colors was significantly different. Furthermore, a significant difference between action IB - blue outcomes was observed compared to action IB – green and yellow outcomes. There were no significant differences among different color IB.

    Conclusion

    Using innovative Libetchr('39')s clock, we could investigate and compare IB of visual outcome in 4 different colors. Our results have been in line with previous studies and with the retrospective viewpoint of IB phenomena.

    Keywords: Intention, Time Perception, Color
  • Mansur Rahimi, Farah Nameni* Pages 79-89
    Introduction

    Stroke is one of the most prevalent causes of death worldwide. Strategies that increase the resistance of neural cells to ischemia-induced damages are crucial to prevent brain damage. This study aimed to investigate the effect of endurance training and adenosine injection on the expression of the A2B gene after ischemia-reperfusion in Wistar rats.

    Materials and Methods

    40 male Wistar rats (220±20g) were divided into four groups; endurance training +adenosine+ ischemia, ischemia+ adenosine, endurance training+ ischemia, and control. Ischemic induction was conducted through the common carotid artery ligation. After the ischemic insult, an endurance training protocol was performed. Eight weeks after ischemic induction and exercise protocol, blood samples were taken from rats, and expression of the A2B gene was measured.

    Results

    There was a significant difference in the expression of the A2B gene between the ischemic control and endurance training +adenosine+ ischemia groups.

    Conclusion

    It seems endurance training protocol protected neurons from ischemic injury and improved rat brain function. The administration of adenosine has also played an important role in the regulatory mechanisms of ischemic-reperfusion.

    Keywords: Ischemia, Adenosine, Stroke
  • Hamed Salehi* Pages 90-98
    Introduction

    Metacognition and self-concept are considered as one of the cognitive strategies in the mathematical competence of preschool children. The purpose of this study was to investigate the relationship between metacognitive beliefs, mathematical self-concept, and mathematical competence of preschool children.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive correlational. The statistical population of this study was preschool children of Tehran, Iran in the academic year 2019-2020. 200 children were selected and randomly selected according to Morganchr('39')s table. Utrechtchr('39')s mathematical competence, Salonen et al.chr('39')s metacognitive beliefs and Marshchr('39')s mathematical self-concept were used to collect the data.

    Results

    Our data have shown that metacognitive beliefs and mathematical self-concept have a positive and significant relationship with the mathematical competence of preschool children. Furthermore, mathematical self-concept can predict changes in the mathematical competence of preschool children.

    Conclusion

    Attention to metacognitive beliefs and self-concept play an important role in childrenchr('39')s mathematical competence.

    Keywords: Metacognition, Child, Attention
  • Mohammad Jalilvand* Pages 99-109
    Introduction

    In addition to coordination and motor difficulties, one of the main problems in children with developmental coordination disorder that prevents them from learning in early childhood education is a defect in executive functions. In recent years, the tendency to use novel therapeutic approaches for children with executive dysfunctions has increased. Cognitive rehabilitation or training in executive functions is an approach that has received much attention in recent years. The purpose of the present study was to investigate the effect of the Table Tennis Training Program on sustained attention and cognitive flexibility in children with developmental coordination disorder.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design. The statistical population of this study was all children aged 9-12 years with developmental coordination disorder in Kermanshah, Iran. Subjects in this study were 20 children with developmental coordination disorder who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into two control and experimental groups. The tools of this study were Wilson Developmental Coordination Disorders Questionnaire, Movement Assessment Buttery for Children, Computerized Continuous Performance, and Wisconsin Card Sorting Test. Before and after the intervention program, sustained attention and cognitive flexibility of all subjects were measured. Table Tennis Training Program was held in the gym for 12 weeks and twice a week for 70 minutes.

    Results

    The results showed a significant improvement in sustained attention and cognitive flexibility in children with developmental coordination disorder following 12 weeks of Table Tennis Training.

    Conclusion

    Table tennis training has improved sustained attention and cognitive flexibility in children with developmental coordination disorder. These data suggest the benefits of exercise programs based on Training of executive functions and high attentional load in children with coordination disorder.

    Keywords: Motor Skills Disorders, Executive Function, Exercise
  • Nazanin Mohammadkhani Ghiasvand, Foad Ghaderi* Pages 110-119
    Introduction

    Epilepsy is one of the most common brain disorders that greatly affect patients life. However, early detection of seizure attacks can significantly improve their quality of life. In this study, we evaluated a deep neural network to learn robust features from electroencephalography (EEG) signals to automatically detect and predict seizure attacks.

    Materials and Methods

    The architecture consists of convolutional neural networks and long short-term memory networks. It is designed to simultaneously capture spectral, temporal, and spatial information. Moreover, the architecture does not rely on explicit channel selection algorithms. The method is applied to the Childrenchr('39')s Hospital of Boston-Massachusetts Institute of Technology dataset (CHB-MIT). To evaluate the method, the proposed model is trained in the patient-specific approach.

    Results

    The proposed architecture achieves a sensitivity of 90.7 ± 7.9 percent, a false prediction rate of 0.12/h, and a mean prediction time of 36.8 minutes. Moreover, in the cases of focal seizures, the proposed model estimates the seizure focus.

    Conclusion

    The proposed model achieved a high capability in seizure prediction. Moreover, by using the automated feature selection of the deep learning algorithm, the patterns of the pre-ictal period in EEG signals were determined. Furthermore, by specifying the seizure focus, the model can help neurologists to take further curative actions.

    Keywords: Patients, Deep Learning, Electroencephalography
  • Fahimeh Maheronnaghsh, Farah Naderi*, Saeed Bakhtiyarpor, Sahar Safarzadeh Pages 120-130
    Introduction

    Body dysmorphic disorder is one of the obsessive-compulsive disorders, which is characterized by rumination and obsessive worries about imaginary defects in appearance. Today, the significant referral of people with this disorder to dermatologists, cosmetologists, and plastic surgeons is a sign of difficulties in diagnosis and appropriate treatments for this disorder. this study aimed to compare the effectiveness of mental training and treatment based on acceptance and commitment on rumination and worry in people with body dysmorphic disorder in Ahvaz, Iran.

    Materials and Methods

    The research design was experimental with pre–test/post-test, control group, and follow-up. The statistical population included 280 individuals who had been referred to counseling centers in Ahvaz in 2019 due to body dysmorphic disorder. Based on the sample size of a similar research design, 100 subjects were selected voluntarily. Then 45 people who obtained the highest scores from the Body Deformity Questionnaire of Rabiee et al. (2011) were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and one control groups. Data were collected via implementing Nolen Hocsma and Morrow (1991) Rumination Questionnaire and the Pennsylvania Concern Questionnaire (1990).

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed that in the post-test and follow-up stages, mental training and treatment based on acceptance and commitment were effective on rumination and worry. Furthermore, the efficacy of treatment based on acceptance and commitment was significantly greater than mental training. However, in the follow-up phase, no difference was observed between the effectiveness of the two interventions on rumination and worry.

    Conclusion

    Mental training and acceptance and commitment therapy can be used to reduce rumination and worry in body dysmorphic disorder.

    Keywords: Body Dysmorphic Disorders, Acceptance, Commitment Therapy, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Naser Sedghigoyaghaj, Zahra Seidi, Zahra Darvishi*, Fatemeh Mokhtari Pages 131-138
    Introduction

    Despite the importance of health literacy in chronic diseases and its impact on health behaviors, its importance in patients with spinal cord injuries has been neglected. This study aimed to determine health literacy in veterans with spinal cord injury referred to Khatam Alanbia Hospital, Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytical cross-sectional study. All veterans with paraplegia following spinal cord injury, who were referred to Khatam Alanbia Hospital in 2018 were our statistical research community. 200 veterans were selected and examined through the purposive sampling method based on inclusion criteria. Demographic characteristics of veterans and Iranian adult health literacy questionnaires were used to collect data.

    Results

    The overall health literacy score was inadequate in 38% of the veterans. The mean score of health literacy was 51.4 ± 8.8. The aspect of access to health literacy promotion resources received the highest score and there was a significant relationship between health literacy, education, and occupation.

    Conclusion

    The data revealed that the level of health literacy of veterans with spinal cord injury is not desirable. Improving health literacy in these patients reduces the complications and promotes self-care behaviors.

    Keywords: Health Literacy, Veterans, Spinal Cord Injuries
  • Amirfarzam Dehnavi*, Mohsen Sherafati Pages 139-151
    Introduction

    Children and adolescents with autism spectrum disorder are an exceptional group who exhibit symptoms, such as defects in social interaction, poor interpersonal relationships, and complex verbal communication as well as stereotyped behaviors and movements. To partially improve these disorders, the use of palliative supportive interventions, such as art therapy and theater therapy, is common in Europe, the United States, and Canada. This study aimed to investigate the effectiveness of drama therapy techniques in improving symptoms in children and adolescents with an autism spectrum disorder.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed using a pre-test-post-test group design, the study population consisted of all 8-18-year children and adolescents with an autism spectrum disorder referred to a rehabilitation education school in Sachr('39')adat Abad, Tehran, Iran. Of this group, a sample of 10 people was selected through convenience sampling. All of them were pre-tested and after applying the techniques, they underwent post-tests. The Gilliam Autism Rating Scale-First Edition (GARS-1) was used for the study. Furthermore, the paired-samples t-test, the independent t-test, and Pearson correlation coefficient test were used to examine the hypotheses.

    Results

    The mean of autism spectrum disorder and its components (stereotyped behaviors, verbal communication, social interactions) in the pre-test and post-test are significantly different. Among the components of variable autism spectrum disorder, stereotyped behaviors, and social interactions among boys and girls were significantly different. In stereotyped behaviors and social interactions, boys and girls had significantly more improvement in autism spectrum disorder symptoms, respectively. In the components of social interactions and verbal communication, girls and boys had the highest mean improvement, respectively. The value of the correlation coefficient of the variable autism spectrum disorder and its components with age was positive, indicating that theater therapy and its techniques at younger ages improve the symptoms of children and adolescents with an autism spectrum disorder.

    Conclusion

    Drama therapy techniques can be effective in improving the symptoms of autism spectrum disorder and enhancing social skills, verbal communication, and modifying stereotypical behaviors.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Population, Communication
  • Saman Fouladi, AliAsghar Safaei* Pages 152-165
    Introduction

    Alzheimerchr('39')s disease is a brain disorder that gradually destroys cognitive function and eventually the ability to carry out daily routine tasks. Early diagnosis of this disease has attracted the attention of many physicians and scholars, and several methods have been used to detect it in early phases. Evaluation of artificial neural networks is low-cost with no side effect method that is used for diagnosing and predicting Alzheimerchr('39')s disease in subjects with mild cognitive impairment based on electroencephalogram signals.

    Materials and Methods

    for this systematic review, keywords "Alzheimerchr('39')s", "Artificial Neural Network" and "EEG" were searched in IEEE, PubMed central, ScienceDirect, and Google Scholar databases between 2000 to 2019. Then, they were selected for critical evaluation based on the most relevance to the subject under study.

    Results

    The search result in these databases was 100 articles. Excluding unrelated articles, only 30 articles were studied. In the present study, different types of artificial neural networks were described, Next, the accuracy of the classification obtained by these methods was investigated. The results have shown that some methods, despite being less used in research or have simple architecture, have the highest accuracy for classification. In many studies, artificial neural networks have also been considered in comparison with other classification methods and the results show the superiority of these methods.

    Conclusion

    Artificial neural networks can be used as a tool for early detection of Alzheimerchr('39')s disease. This approach can be evaluated for its classification accuracy, speed, architecture, and common use. Some networks are accurate at classifying and understanding data, but are slow or require specific hardware/software environments. Some other networks work better with simple architectures than complex networks. Furthermore, changing the architecture of conventional networks or combining them with other methods resulted in significantly different results. Increasing accuracy of classification of these networks in the diagnosis of mild cognitive impairment could help to predict Alzheimerchr('39')s disease appropriately.

    Keywords: Alzheimer Disease, Cognitive Dysfunction, Electroencephalography
  • Ghazal Rahmani, Hamze Mirshekari, Fahime Zavvari, Fariba Karimzade* Pages 166-188
    Introduction

    Functional improvement is the major goal of therapeutic intervention in animal models of different diseases. To test therapeutic approaches of spinal cord injury (SCI), it is essential to produce an appropriate SCI animal model. In this model, the pathophysiological processes and histological alterations should be similar to humans. Most of the mechanisms for drug effect in SCI in human and animal spinal cord seems to be similar. The main types of experimental models of SCI with various applications have been reviewed. In the next step, behavioral tests to assess spinal cord injuries were mentioned.

    Conclusion

    Choosing an appropriate SCI model is crucial for the accuracy of investigations. The validity of any behavioral test depends on the reliability, authenticity, and universality. In this article, besides the illustration of different models and evaluating tests of spinal injury, selection criteria, as well as advantages and disadvantages, are discussed.

    Keywords: Spinal Cord Injuries, Behavior Rating Scale, Rats
  • Zeinab Rezaee, Mohammad Marandi*, Hojjataalah Alaei, Fahimeh Esfarjani Pages 189-199
    Introduction

    The prevalence of early symptoms of Parkinsonchr('39')s disease, even in middle age and adolescence, has caused widespread concern. Physical activity is known as one of the non-pharmacological methods to reduce behavioral, motor, biochemical, cardiovascular, and mitochondrial dysfunctions in Parkinsonchr('39')s disease. Although the basis of such biological and molecular benefits is unknown, the antioxidant and anti-inflammatory properties of physical activity may improve the symptoms of Parkinsonchr('39')s disease.

    Conclusion

    Although there is no definitive cure for Parkinsonchr('39')s disease, the use of medications along with adjunctive therapies, such as exercise, can be resulted in promising improvements. However, more research is required to achieve an exercise program that provides optimal benefits to patientschr('39') quality of life and reduces mortality.

    Keywords: Exercise, Parkinson Disease, Neuroprotection
  • Faezeh Yaghoubi, Maryam Jafarian, Ali Gorji* Pages 200-209
    Introduction

    Epilepsy has been considered a chronic brain disorder, which affects almost 1% of the world population. Among this population, about a third of epilepsy patients are considered as the drug-resistant group who are not responsive to anti-epileptic medicaments. The ketogenic diet has been defined as a diet containing high fat, low carbohydrate, and limited protein. The ketogenic diet has a substantial effect on body metabolism in a way that body and brain would utilize ketone bodies instead of glucose. Fundamentally, this diet helps some patients who are resistant to anticonvulsant drugs.

    Conclusion

    Maintaining this diet for a long time causes a positive effect and has a much more efficient impact on children rather than adults, but it could lead to some adverse effects, including renal stone, bone fracture, and hypercholesterolemia. In this study, we reviewed the relationship between ketogenic diet and epilepsy disorder and discussed the potential mechanisms of action.

    Keywords: Diet, Ketogenic, Metabolism, Epilepsy