فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 31
|
  • نرگس سلیمی نیا، سوزان امامی پور*، ولی الله فرزاد، رویا کوچک انتظار صفحات 616-630

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل شادکامی بر اساس هوش معنوی و کیفیت روابط بین فردی با میانجیگری تاب آوری و شفقت به خود در دانشجویان انجام گرفت. روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر و پسر مجرد در مقطع کارشناسی (18-25 سال) دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 1397 بود. حجم  نمونه 458  نفر (231 دختر، 227 پسر) بود که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: شادکامی آکسفورد ، هوش معنوی، کیفیت روابط بین فردی، تاب آوری و شفقت خود.  به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V21 و AMOS استفاده شد. همچنین داده ها با استفاده از مدل تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادکه هوش معنوی بر شادکامی دانشجویان اثر مستقیم دارد. هوش معنوی با میانجی گری تاب آوری بر شادکامی اثر غیرمستقیم دارد. نتایج پژوهش نشان داد که مقدار اثر غیرمستقیم هوش معنوی از طریق متغیر واسطه ای شفقت به خود بر روی شادکامی معنی دار نیست. کیفیت رابطه بر شادکامی دانشجویان اثر مستقیم و معنی داری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که مقدار اثر غیرمستقیم کیفیت رابطه از طریق متغیر واسطه ای تاب آوری بر روی شادکامی معنی دار است. مقدار اثر غیرمستقیم کیفیت رابطه از طریق متغیر واسطه ای شفقت به خود بر روی شادکامی معنی دار نیست. بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.

    کلیدواژگان: شادکامی، هوش معنوی، کیفیت روابط بین فردی، تاب آوری، شفقت خود
  • ابراهیم اظهری، نصیب بابایی*، نسرین مهرنوش، مهسا منافی صفحات 631-643

    استفاده از اساتیدی که دانش کافی و نگرش مثبت نسبت به مراقبت مبتنی بر شواهد دارند در محیط بالین ضروری به نظر می رسد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان دانش، نگرش و پذیرش اعضای هییت علمی دانشکده های پرستاری شمال غرب ایران در زمینه عملکرد مبتنی بر شواهد صورت گرفت. در مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر که به روش سرشماری انجام شد، پرسشنامه به 120 نفر از اعضای هییت علمی از طریق ایمیل ارسال شد که پاسخنامه 84 نفر پس از تکمیل دریافت گردید . ابزار جمع آوری داده ها شامل چهار بخش بود. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم، سوم و چهارم پرسشنامه بررسی دانش، نگرش و پذیرش روبین و پریش بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات دانش 31/6 ± 87/65 (از 75 نمره)، نگرش 12/7 ± 77/76 (از 95 نمره) و پذیرش 10/5 ± 13/46 (از 55 نمره) بود. بین هر سه بعد دانش، نگرش و پذیرش رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. در رابطه با متغیرهای دموگرافیک، بین میزان دانش با جنسیت و تسلط بر زبان انگلیسی رابطه معنی داری وجود داشت. نتایج مطالعه نشان داد که میزان دانش، نگرش و پذیرش اعضای هییت علمی دانشکده های پرستاری در سطح خوبی قرار دارد که نشان دهنده حرکت موثر به سمت ادغام Evidence Based Practice (EBP) در سطح آموزشی و دانشگاهی است. بنابراین لازم است در تدوین برنامه های آموزشی به نقش اساتید و عوامل موثر در فرایند EBP توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، پذیرش، اعضای هیات علمی، عملکرد مبتنی بر شواهد
  • راضیه مفتح، ندا اورکی فر*، نگین مرادی صفحات 644-652

    اگرچه بخش عمده ارزشیابی دانشجویان رشته های پیراپزشکی و توانبخشی، ارزشیابی بالینی است، اما یافتن روش مناسب که مورد رضایت دانشجویان نیز باشد، همیشه چالش برانگیز بوده است. اغلب، اساتید بالینی بر اساس مشاهدات خود و به روش ذهنی ارزشیابی بالینی دانشجویان را انجام می دهند. ارزشیابی عملکرد بالینی براساس سیاهه وارسی  و ارایه بازخورد مناسب به دانشجویان، عاملی موثر در دستیابی به اهداف آموزشی است. هدف  از این مطالعه، بررسی میزان رضایت مندی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته فیزیوتراپی اهواز از روش ارزشیابی عملکرد بالینی با استفاده از سیاهه وارسی مبتنی بر بازخورد بود. در این مطالعه توصیفی-مقطعی 43 دانشجوی کارشناسی رشته فیزیوتراپی (سال سوم و چهارم) که در نیم سال دوم سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند، شرکت داشتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه « سنجش رضایت مندی» پس از اتمام دوره کارآموزی جمع آوری شد. این پرسشنامه شامل 8 حیطه  و حداکثر نمره آن 95 بود. میانگین رضایت مندی دانشجویان فیزیوتراپی از سیاهه وارسی ارزشیابی12/20 ± 11/58 بود. میانگین نمره هر حیطه بر حسب درصدی از حداکثر نمره آن نشان داد که کمترین درصد مربوط به حیطه مناسب بودن (6/57 %) و بیشترین درصد مربوط به حیطه ارتقای مهارت ها (45/64 %) بود و در همه حیطه ها میانگین نمره بالاتر از 50 درصد بدست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که  استفاده از سیاهه وارسی، جهت ارزشیابی عملکرد بالینی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته فیزیوتراپی اهواز همراه با رضایت نسبی است. این شیوه در بهبود ارزشیابی بالینی و ارتقای کیفیت آن می تواند بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، سیاهه وارسی، رضایتمندی، فیزیوتراپی، دانشجویی
  • امین باقری کراچی*، جابر اکبری، امین تامرادی صفحات 653-671

    مطالعه حاضر با هدف بازنمایی تفسیری تجارب دانشجویان از اخلاق حرفه ای تدریس مدرسان دانشگاه انجام گرفت. در این  مطالعه کیفی از روش پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه آماری همه دانشجویان  دانشگاه فرهنگیان فارس بود که یک نمونه 26نفری به  روش نمونه گیری  هدفمند گلوله برفی از بین آنان انتخاب شدند. فرایند نمونه گیری تا اشباع نظری داده ها ادامه یافت. ابزار پژوهش مصاحبه  نیمه ساختاریافته بود. کلیه مصاحبه ها با هماهنگی قبلی در محیط دانشگاه در فضای آرام و مناسبی در فاصله زمانی مهرماه تا آذرماه  سال  1398صورت گرفت. داده های حاصل از مصاحبه ها با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای اطمینان از اعتبار  داده ها از روش های مختلفی مانند بررسی مستمر داده ها، تحلیل همزمان با گردآوری داده ها، بازخورد به مصاحبه شوندگان، تخصیص زمان لازم و بازنگری ناظری استفاده گردید. تجربه دانشجویان پیرامون اخلاق حرفه ای تدریس مدرسان در قالب 4  مولفه ویژگی های شخصیتی، کارآمدی در ارایه محتوا، به کارگیری روش های تدریس نوین، ارزشیابی مناسب و درست تفسیر شد. دانشجویان در همه مولفه های اخلاق حرفه ای تدریس به مشکلات قابل توجهی اشاره نمودند که نیازمند برنامه ریزی و توجه بیشتر دست اندرکاران دانشگاه می باشد.

    کلیدواژگان: خلاق حرفه ای، مدرسان دانشگاه، دانشگاه فرهنگیان
  • ناهیده غفارشجاع، رقیه وحدت بوراشان*، محمد حسنی صفحات 672-685

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تفکر کارآفرینی و تعهد حرفه ای بر اثربخشی اساتید و نقش میانجی سرمایه فکری در بین اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیهانجام شد. این پژوهش از نظر گردآوری داده ها در زمره تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر معادلات ساختاری و بر اساس هدف از نوع کاربردی است . جامعه آماری این تحقیق اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه می باشند که بر اساس فرمول کوکران 227 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های اثربخشی اساتید، سرمایه فکری، تفکر کارآفرینی و تعهد حرفه ای  بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق معادلات ساختاری SEM انجام شد ه اند. نتایج تحقیق نشان داده است مدل از برازش خوبی برخوردار است و همچنین متغیر های تفکر کارآفرینی و تعهد حرفه ای بر اثربخشی اساتید تاثیر داشته اند. سرمایه فکری، تاثیر متغیر های وابسته و مستقل را به طور معنی داری میانجی گری کرده است. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت تفکر کارآفرینی و تعهد حرفه ای می تواند اثربخشی اساتید را افزایش دهد و سرمایه فکری در این میان لازم است. لذا به اساتید دانشگاه و مدیران آن پیشنهاد می شود نسبت به تفکر کارآفرینی و تعهد حرفه ای بیشتر تمرکز داشته باشند.

    کلیدواژگان: تفکر کارآفرینی، تعهد حرفه ای، اثربخشی اساتید، سرمایه فکری
  • حمیده یاوری زاده، محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 686-697

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک زندگی سلامت محور و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و خودکنترلی با بهداشت روانی و جسمانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و با روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به تعداد 1554 نفر بود که 308 نفر طبق فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها توسط سه پرسشنامه سبک زندگی سلامت محور (HPLPII) والکر و همکاران (1987)، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و خودکنترلی (SRLS) زیمزمن و مارتینزپونز (1988) و بهداشت روانی و جسمانی ویر (1996) جمع آوری شد که روایی آن ها از نوع صوری و محتوایی مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آنها با ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از (جدول توزیع فراوانی، نمودار، میانگین، انحراف معیار و محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی) و در بخش آمار استنباطی جهت سنجش روابط بین متغیرها از نرم افزار آماری spss21 و معادلات ساختاری از نرم افزار lisrel8/8 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سبک زندگی سلامت محور و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و خودکنترلی با بهداشت روانی و جسمانی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان داد در گام اول سبک زندگی سلامت محور به تنهایی (2/31) درصد و در گام دوم با اضافه شدن متغیر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و خودکنترلی به معادله هر دو (2/32) درصد از واریانس معادله را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، راهبردهای یادگیری، خودتنظیمی و خودکنترلی، بهداشت روانی و جسمانی
  • امین ترابی پور، حدیث ملکیان، طاهره بهمنی، زهرا رهسپار، احمد طهماسبی قرابی* صفحات 698-705

    افزایش آگاهی دانشجویان از حقوق بیمار و رعایت آن، در ارتقای کیفیت مراقبت ها و افزایش اعتماد و رضایت بیماران دارای اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی دانشجویان رشته های بالینی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از حقوق بیمار انجام شد. در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 300 دانشجوی پزشکی، پرستاری و مامایی به صورت تصادفی طبقه ای از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1396 انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد حقوق بیمار بود. داده ها از طریق آمارتوصیفی و آزمون های اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس در نرم افزار Spss.21 تحلیل شد. میانگین امتیاز آگاهی دانشجویان از حقوق بیمار 09/2± 95/14 بود. آگاهی از حقوق بیمار در7/54 درصد دانشجویان، متوسط و 3/54 درصد دیگر خوب ارزیابی شد. همچنین ابعاد دسترسی به خدمات و محرمانگی به ترتیب بیشترین (932/0± 26/5) و کمترین (32/0± 88/0) امتیاز را در آگاهی دانشجویان از حقوق بیمار داشتند. آگاهی از حقوق بیمار و ابعاد دسترسی به خدمات و محرمانگی آن در دانشجویان در رشته تحصیلی، دانشکده و مقطع تحصیلی مختلف دارای تفاوت آماری معنا داری بود (05/0>P). به طور کلی میزان آگاه دانشجویان بالینی از حقوق بیمار، در حد متوسط بود. پیشنهاد می شود با آموزش های لازم، شناسایی عوامل موثر بر عدم رعایت حقوق بیمار و نظارت بر رعایت حقوق بیمار توسط کادر درمان و اساتید، آگاهی دانشجویان از حقوق بیماران را افزایش داد.

    کلیدواژگان: حقوق بیمار، بالینی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی، اهواز
  • صادق احمدی*، محمدسعید احمدی، عباس رمضانی صفحات 706-715

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان زنجان از دیدگاه دانشجویان در سال تحصیلی 99-1398 انجام شد. مطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی-بررسی موردی است. در پژوهش حاضر، جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان زنجان در پردیس های شهید بهشتی و الزهرا به تعداد 15 نفر بودند که به علت محدود بودن اساتید، تمامی آنها به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین، جهت بررسی کیفیت تدریس استادان توسط دانشجویان، از میان 929 نفر دانشجو، 129 نفر با فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از سه پرسشنامه محقق ساخته جهت گردآوری داده ها استفاده شد. همچنین، داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های به دست آمده نشان داد که از نظر دانشجویان توانایی علمی اساتید و روش های تدریس آنها کمتر از حد متوسط بوده و قانون مداری اساتید نیز در سطح خوب قرار ندارد. با توجه به این یافته ها، طراحی برنامه های اصلاحی در گروه های آموزشی از قبیل برگزاری دوره های بازآموزی می تواند زمینه تقویت علمی اساتید و آشنایی آنها با روش های نوین آموزشی را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، اساتید عضو هیات علمی، دانشگاه فرهنگیان، دیدگاه دانشجویان
  • افسانه عربی، محمودرضا چراغعلی*، محمدشریف شریف زاده، محمدباقر گرجی صفحات 716-728

    پژوهش حاضر با هدف ایجاد بسترهایی برای تجاری سازی یافته های تحقیقاتی و عرضه دانش به بازار و جامعه، صورت گرفت و نتایج آن می تواند در راستای رشد فنی و اقتصادی و بالتبع افزایش رفاه اجتماعی در موسسات تحقیقاتی موثر واقع شود. نظر به رشد کمی شرکت های دانش بنیان در کشور و لزوم چاره اندیشی برای تسهیل شرایط موفقیت این شرکت ها در رقابت جهانی، در مطالعه حاضر به ارایه مدل تجاری سازی دانش در شرکت های دانش بنیان پرداخته شده است. این پژوهش مبتنی بر فلسفه تجربه گرایانه بوده و با رویکردی قیاسی-استقرایی انجام شد. در گام نخست به غربالگری و شناسایی شاخص های نهایی پژوهش پرداخته شد. بر اساس تحلیل محتوای کیفی مصاحبه های تخصصی انجام شده در مجموع 51 شاخص شناسایی شد. برای غربال شاخص ها و شناسایی شاخص های نهایی از رویکرد دلفی فازی استفاده شد. جهت سنجش اهمیت و اعتبارسنجی شاخص ها با تکنیک دلفی از دیدگاه خبرگان استفاده می شود. تحلیل داده های پژوهش با نرم افزار MaxQDA انجام شد. نتایج نشان دادنخست باید بر عوامل محیطی تاکید شود. آمادگی نهادی و خدمات حمایتی باعث افزایش ظرفیت کارآفرینانه می شود. همچنین سرمایه معنوی در کنار کیفیت شبکه بر قابلیت مدیریت کسب وکار تاثیر می گذارد. برای موفقیت تجاری سازی دانش در حوزه شرکت های دانش بنیان، وجود تسهیلات و اعتبارات حمایتی رقابتی برای تجاری سازی الزامی است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، بازاریابی بین الملل، شرکت های دانش بنیان
  • مهدی صفری، بهرنگ اسماعیلی شاد* صفحات 729-740

    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه راهبردی آموزشی دانشگاه صنعتی قوچانبر اساس مدل SWOTبود. از دو روش کمی و کیفی برای انجام پژوهش استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه 14 نفر مدیران و کارشناسان آموزش دانشگاه صنعتی قوچان بود. نمونه گیری به روش سرشماری انتخاب شده و . ابزار پژوهش مصاحبه بود. یافته ها نشان داد که دانشگاه صنعتی قوچان در وضعیت کنونی از 13 نقطه قوت، 12 نقطه ضعف، 16 فرصت و 12 تهدید برخوردار است. دانشگاه صنعتی قوچان از لحاظ عوامل داخلی در ناحیه ضعف ها و از لحاظ عوامل خارجی در ناحیه تهدیدها قرار دارد. در نهایت با تطبیق و مقایسه ماتریس SWOT و ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی، راهبردهای  مناسب دانشگاه صنعتی قوچان تدوین شد که عبارتند از:ایجاد و توسعه زیرساخت های آموزشی، پژوهشی و رفاهی مورد نیاز از طریق رایزنی با مسیولان و جذب حمایت خیرین، افزایش کیفیت آموزش از طریق جذب هیات علمی توانمند و ایجاد شبکه همکاری علمی با دانشگاه ها و صنایع استان و کشور با رویکرد فنی و پاسخگویی به نیازهای صنعتی جامعه، رقابت با دانشگاه های هم سطح و تبدیل شدن به دانشگاه درجه اول در حوزه اقتصاد دانش محور.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، نقاط قوت، نقاط ضعف، SWOT
  • مهناز کارگر، کیومرث نیازآذری*، ترانه عنایتی صفحات 741-753

    دانشگاه ها به عنوان متولیان اصلی تربیت منابع انسانی متخصص در جامعه، نقش اساسی دارند. به منظورتغییر نگرش دانشجویان و دانش آموختگان از کارجویی به کارآفرینی، دانشگاه می تواند مسیر کاربردی نمودن و بهره برداری از قابلیت های ایجاد شده در دانش آموختگان را از طریق ایجاد شرکت های دانش بنیان هموار نماید. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه به دست آوردن داده ها کیفی و کمی است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه بود که ابتدا مصاحبه با 13 نفر از صاحب نظران دانشگاهی در حوزه شرکت های دانش بنیان با روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفت و زمینه های محیطی با استفاده از تحلیل مصاحبه ها استخراج شد. در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته در میان267 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب واحدها توزیع شده و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و آزمون تی تک نمونه به بررسی وضعیت پرداخته شد. یافته ها نشان داد بیشترین ضریب تاثیر مربوط به برنامه ریزی تجاری مناسب جهت تبدیل ایده به محصول توسط دولت با 09/17 و کمترین ضریب تاثیر مربوط به عوامل اجتماعی جامعه با 84/7 بود. همچنین مدل پژوهش، با شاخص های برازش و ضرایب استاندارد مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، محیط، دانشگاه، چارچوب
  • صابر قربانی، جعفر بیک زاد*، فرهاد نژاد ایرانی، نادر بهلولی صفحات 754-763

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مناسب استقرار مدیریت دانش در دستگاه های اجرایی استان آذربایجان انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته  (کیفی) از نوع علی بود لذا از رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان دستگاه های اجرایی دانشگاهی نمونه آماری پژوهش را تشکیل دادند. با توجه به کفایت نمونه گیری و اشباع نظری 19 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مقایسه ای مداوم در سه مرحله (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) استفاده شد. سه مقوله فرعی در شرایط علی استقرار مدیریت دانش (لزوم ایجاد تغییر، ارتقاء خدمات دانش و راهبرد کسب و کار)، و سه مقوله فرعی در بستر و زمینه استقرار مدیریت دانش (رهبر، عوامل فرهنگی و عوامل ساختاری)، و سه مقوله فرعی در شرایط مداخله گر استقرار مدیریت دانش)زیر ساخت فناوری اطلاعات، منابع انسانی و ویژگی های سازمانی)، و سه مقوله فرعی در راهبردهای استقرار مدیریت دانش)مشوق های دانش، تدوین نقشه دانش و آموزش و توانمندسازی)، و سه مقوله فرعی در پیامدهای استقرار مدیریت دانش)بهره وری، یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی)، در مدل کیفی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ذخیره سازی دانش، انتقال و اشتراک دانش، کاربرد دانش
  • یوسف رجبی*، مجید فرهیان صفحات 764-773

    هدف پژوهش حاضر بررسی انتظارات اساتید از آموزش درس زبان تخصصی و کاوش در نظر آنها در خصوص این دوره درسی بود. روش پژوهش حاضر پیمایشی و جامعه آماری این مطالعه شامل 57 نفر از اساتیدی بود که در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کردستان و ایلام زبان تخصصی را تدریس می کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. مقدار پایایی پرسشنامه محقق ساخته 0/74 بود. یافته ها نشان داد که اساتید انتظار داشتند درک متون تخصصی مهمترین هدف دوره زبان تخصصی باشد و فراگیری دستور زبان مورد توجه کمتری قرار گیرد. همچنین نظرات اساتید  که از طریق پرسشنامه گردآوری گردید حاکی از آن بود که در دوره های فعلی توجهی به مهارت های ارتباطی نمی شود. افزون بر این، اساتید معتقد بودند که کلاس های این دوره درسی شلوغ بوده و وضعیت آموزش به شکل فعلی قابل قبول نیست. در ضمن با توجه به گزارش شرکت کنندگان، از نرم افزارهاو آزمایشگاه های زبان بهره گرفته نمی شود. نتایج پژوهش حاکی از اهمیت بالای توجه به مهارت های ارتباطی علاوه بر درک مطلب و فراگیری معنای لغات و اصطلاحات برای دانشجویان پرستاری می باشد. با این رویکرد، ضروری است که دوره های درسی زبان تخصصی مورد بازنگری جدی قرار گرفته و مبانی نظری روزآمد مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نتظارات، دوره درسی، زبان تخصصی، دانشجویان پرستاری، کرمانشاه
  • اکبر بابایی حیدرآبادی، کاوه اسلامی، مرضیه عربان، هاشم محمدیان، ناصر حاتم زاده، آرش سلحشوری*، احمد فخری، مهرنوش جاسم زاده، نسرین شمس جاوی، آسیه کتانباف نصب، شیرین عباس پور صفحات 774-785

    ارزشیابی مدرسان جهت اطمینان از توسعه امر آموزش بسیار مهم تلقی می شود. مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزار ارزشیابی طرح درس ترمی، اسلایدهای پاورپوینت و سوالات آزمون نهایی انجام گرفت. فرایند طراحی ابزار طی چند مرحله در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1397 انجام شد. گروه هدف شامل مدرسان، دانشجویان و متخصصان آموزش پزشکی بودند. پرسشنامه اولیه از طریق بررسی متون، سیاهه وارسی و نظرات کارشناسان خبره طراحی شد. سپس روایی صوری و محتوایی ابزار (کمی و کیفی) از نظر گروه های هدف و پانل متشکل از 13 نفر از متخصصان رشته های مختلف ارزیابی شد. پایایی ابزار با مشارکت 30 نفر از دانشجویان رشته های مختلف به روش آزمون-آزمون مجدد ارزیابی شد. بر اساس فرایند ارزیابی روایی صوری و محتوایی، ابزار پژوهش در سه بخش شامل 28 گویه با نسبت روایی محتوی 80/0 و شاخص روایی محتوی 79/0 تایید شد (طرح درس ترمی 8 گویه ، اسلایدهای پاورپوینت 12 گویه و سوالات آزمون نهایی 8 گویه). پایایی ابزار با مقدار آلفای کرونباخ 99/0 تایید شد. بنابراین ابزار طراحی شده جهت ارزشیابی عملکرد آموزشی مدرسان در سه حیطه طرح درس ترمی، اسلایدهای پاورپوینت و سوالات آزمون نهایی، از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است.

    کلیدواژگان: روانسنجی، سنجش آموزشی، پاسخگویی
  • محبوبه عمرانی، مهدی باقری*، نادر قلی قورچیان، پریوش جعفری صفحات 786-796

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی جهت نهادینه کردن فرهنگ خدمت جهت ارتقای آموزش در دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان انجام شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، توصیفی از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل اعضای هییتهییت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان بود. از میان 485 نفر، 215 نفربه روش تصادفی طبقه ایبه عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی سازه پرسشنامه با استفاده ازتحلیل‎ عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل شده و پایایی آن نیز با استفاده از مصاحبه با خبرگان و تعیین  ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت برای الگوسازی  معادلات ساختاری از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد نهادینه کردن فرهنگ خدمت در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان دارای دو بعد درون سازمانی و برون سازمانی بود. که بعد درون سازمانی شامل (مدیریت مشارکتی، رضایت شغلی، آموزش و مهارت، مدیریت منابع، کیفیت خدمات، رابطه رهبر - کارمند و فراگیر، وضعیت شغلی و نگرش کارمندان و فراگیران) و بعد برون سازمانی نیز شامل (باورهای مذهبی، متغیرهای جمعیتی (جنسیت و تحصیلات)، تفاوت های فرهنگی، ارتباط شخصی و درک کیفیت و خدمات) بود.

    کلیدواژگان: نهادینه کردن، فرهنگ خدمت، آموزش، مهارت
  • مجید طاهریان، حسن قلاوندی*، علیرضا قلعه ای، محمد حسنی صفحات 797-810

    هدف مطالعه حاضر بررسی روابط ساختاری سبک های مدیریت تعارض و رفتارهای نوآورانه با میانجیگریمیانجیگری وجدان کاری و شادکامی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی (غیرآزمایشی) و طرح پژوهشی همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود، که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 248 نفر از جامعه آماری تمامی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان، به عنوان نمونه انتخاب شدند، به پرسش نامه های سبک های مدیریت تعارض، وجدان کاری، رفتار نوآورانه و پرسشنامه شادکامی پاسخ دادند. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل مسیر نشان داد که سبک حل مسیله، سبک مصالحه و سبک انعطاف اثر مثبت ولی سبک اجتناب و تحکم اثر منفی بر روی شادکامی و وجدان کاری دارد، شادکامی و وجدان کاری بر رفتار نوآورانه تاثیر مثبت دارد، همچنین، شادکامی و وجدان کاری در روابط بین مدیریت تعارض و نوآوری سازمانی نقش واسطه را دارد. بر این اساس نتایج در حالت کلی نشان داد که مدل آزمون شده با مدل مفهومی مطالعه حاضر برازش مناسبی را دارا می باشد و علاوه بر تایید مسیرهای مفروض نقش واسطه وجدان کاری و شادکامی در روابط بین مدیریت تعارض و رفتار نوآورانه تایید شد.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت تعارض، رفتارهای نوآورانه، وجدان کاری و شادکامی
  • منصور سلیمانی، عباس عباس پور*، حمید رحیمیان، مرتضی طاهری صفحات 811-827

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در جذب، توسعه و نگهداشت استعدادهای علمی در نظام آموزش عالی ایران به منظور ارایه الگوی جامع مدیریت استعداد در سازمان دانشگاه بود. روش و طرح پژوهش کیفی و راهبرد مورد استفاده، نظریه زمینه ای(طرح سیستماتیک) بود. جامعه آماری شامل کلیه استعدادهای علمی دانشگاه های دولتی سراسر کشور می باشد. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری هدف مند متوالی نظری و گلوله برفی استفاده شد. 20 نفر از استعدادهای علمی انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته در پژوهش مشارکت نمودند. با استفاده از نتایج مستخرج از مصاحبه ها عوامل موثر در جذب، توسعه و نگهداشت استعدادهای علمی در نظام آموزش عالی ایران شناسایی شده و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مدل مدیریت استعداد نظام آموزش عالی در شش مقوله اصلی شرایط علی، پدیده محوری، تعاملات، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای مدیریت استعداد ارایه گردید. بر طبق نتایج، استقرار نظام مدیریت استعداد در آموزش عالی ایران بر مبنای عوامل فردی، مدیریتی و تطبیق پویا تحقق یافته و اساس آن تمرکز و هم راستایی راهبردراهبردی و اتخاذ راهبردهای موثر جذب، توسعه و نگهداشت می باشد. بستر فراهم کننده راهبردها؛ عوامل سازمانی، عوامل مرتبط با کار و شرایط فراسازمانی است که در کنش و واکنش با عوامل زمینه ای و مداخله گر، پیامدهای نگرشی، رفتاری و سازمانی در بر دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نظام آموزش عالی، نظریه داده بنیاد
  • حسین پاشایی قراگوز ایل، فرهاد نژاد حاجی علی ایرانی* صفحات 828-839

    در حوزه منابع انسانی، یکی از مهم ترین و چالش برانگیزترین قوانینی که در کشور به اجرا در آمده و بسیاری از امور جاری کشور را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است، قانون جذب هییت علمی  است، بنابراین پژوهش حاضر در نظر دارد که ابعاد و مولفه های موجود جذب اعضای هییت علمی در آموزش عالی  را شناسایی کند. مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدار شناسی بر روی 29  متخصصین و سیاست گذاران عرصه مدیریت به روش نمونه گیری هدفمند و تا اشباع داده ها در آبان ماه سال 1397 انجام شد. روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق باز و نیمه ساختار یافته بود. تمام مصاحبه ها ضبط و سپس، کلمه به کلمه دست نویس شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با تحلیل و ادغام مولفه های اصلی، 6  مولفه اصلی شناسایی و با تحلیل مولفه های اصلی ، 35 مولفه فرعی استخراج گردید . چیستی انتصاب شغلی، عوامل موثر بر انتصاب شغلی، راهکارهای انتصاب شغلی درست، آسیب شناسی قانون در خصوص انتصاب شغلی، پیامدهای انتصاب شغلی درست، پیامدهای انتصاب شغلی نادرست به عنوان مضمونهای اصلی  انتخاب شدند. از میان 35 محور به دست آمده از تحلیل پاسخ های مصاحبه شوندگان به شناسایی ابعاد و مولفه های  جذب هییت علمی در آموزش عالی، وضعیت سیاسی، شرایط فرهنگی جامعه، عدم پویایی قانون جذب و انتصاب و عدم تناسب شغل با استعداد و  توانایی فرد از مهم ترین مولفه هایی هستند که لازم است در ارتقای مدیران عالی در قانون مدیریت خدمات کشوری مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تجربه، سیاست گذاران و متخصصان مدیریت، ارتقا، جذب هیئت علمی
  • سید مرسل مسلمی عقیلی، محمدرضا محمدحسینی ایسینی*، شهرام صمدی، عارفه شاهی صفحات 840-851

    فناوری سیار یکی از نمودهای فناوری ارتباطی است که به حوزه آموزش پزشکی راه یافته است. این مطالعه مقطعی با هدف تعیین میزان استفاده دانشجویان پزشکی از یادگیری سیار، مزایا و محدودیت های آن در آموزش پزشکی در میان 105 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1398 با توزیع پرسشنامه محقق ساخته و دارای سوالات انتها بسته انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد. میانگین ساعات استفاده از یادگیری سیار در هفته بر حسب سن، جنسیت و وضعیت بومی تفاوت معناداری نداشت. میزان استفاده از یادگیری سیار در کتابخانه بیش از سایر مکان ها بود. میزان سهولت دسترسی بیشترین دلیل رضایت (41 %) و جستجوی منابع علمی در اینترنت بیشترین جنبه (5/49 %) یادگیری سیار مورد استفاده توسط دانشجویان پزشکی بود. فیلترینگ سایت ها و اپلیکیشن ها مهمترین عامل محدودیت (5/30%) و صرفه جویی در وقت و سهولت دسترسی (8/23%) مهمترین مزایای استفاده از یادگیری سیار مطرح شدند. یادگیری سیار با صرفه جویی در وقت و سهولت دسترسی برای دانشجویان، امکان یادگیری در هر مکانی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: یادگیری سیار، آموزش الکترونیک، آموزش پزشکی، دانشجویان پزشکی
  • سمیه نصیرزاده*، سعید غیاثی ندوشن، حمید رحیمیان، عباس عباس پور، امیرهوشنگ حیدری صفحات 852-865

    نظام آموزش عالی در همه جوامع با رشد توانایی ها، نبوغ و پتانسیل فکری انسان سبب توسعه مرزهای دانش بشری می گردد. به همین دلیل، توجه و تاکید بر افزایش کیفیت آموزش عالی، دانشگاه ها و محصولات آن ها همواره مورد اشاره قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل توسعه کیفی دانشگاه های دولتی بر اساس رویکرد دانشگاه در تراز جهانی بود. برای استخراج مولفه های اصلی از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و با 18 نفر از خبرگان حوزه آموزش عالی مصاحبه های عمیقی انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع نمونه گیری نظری انتخاب شدند. با استفاده از روش داده بنیاد کوربین و استراوس در مرحله کدگذاری باز 6 مقوله و 27 مفهوم استخراج شد. در مرحله کد گذاری محوری مدل پارادایمی و در مرحله کدگذاری انتخابی مدل نظری برخاسته از یافته های تحقیق معرفی و تشریح شد. یافته ها نشان داد که مقوله های مدیریت انعطاف پذیر، پژوهش متعادل، آزادی آکادمیک، استقلال آکادمیک، امکانات مادی،امکانات مالی، رقابت پذیری، محیط توانا، روابط عادی سازگاری و انطباق و تنوع بخشی در مرکز  مدل قرار دارند.  همچنین بر مبنای یافته های پژوهش سه مقوله تضمین کیفیت آموزش عالی، برند سازی و پشتیبانی مدیران اجرایی به عنوان شرایط علی تاثیرگذار بر توسعه کیفی دانشگاه ها بر اساس رویکرد دانشگاه در کلاس جهانی انتخاب شدند. بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که معیارهای دانشگاه تراز جهانی در ایران را باید با جدیت تمام بررسی و بر استفاده کاربردی از مقوله های استخراج شده برای رسیدن به شرایط مطلوب که همان بهره مندی از دانشگاه تراز جهانی است، تاکید کرد.

    کلیدواژگان: توسعه کیفی دانشگاه ها، دانشگاه در تراز جهانی
  • ماهدخت طاهری، عطاالله اسدی لویه، فاطمه مودب*، ندا نایبی صفحات 866-877

    مفهوم اطلاع از سبک یادگیری فراگیران در نظام آموزشی و استفاده از روش آموزشی مرتبط با آن برای تدریس فراگیران موجب تسهیل بهتر در فرایند یادگیری و ارتقای بیشتر آن می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین سبک های یادگیری و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان براساس مدل ورمونت بود. این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که برروی 247 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، در سال تحصیلی 94-1393 صورت گرفت. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه معتبر سبک یادگیری ورمونت مشتمل بر 120 گویه استفاده شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS-V.21 و آزمون های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و تی تست) استفاده شد. اغلب دانشجویان دختر بوده (3/90 درصد) و رشته پرستاری (5/21 درصد) با میانگین سنی 54/2 ± 89/22 سال بودند. میانگین نمره سبک یادگیری در دانشجویان، 63/49± 23/382 از 600 نمره قابل کسب به دست آمد. در مولفه راهبردهای نظم دهی (اکثریت همیشه دارای کنترل نامتمرکز%8/49) و مولفه عقاید و باورهای یادگیری دانشجویان (اکثریت عدم اعتقاد به کسب و استفاده از دانش %9/57) ضعف بیشتری مشاهده شد. در بررسی ارتباط بین متغیرهای جمعیت شناختی با نمره سبک یادگیری نیز، ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج حاصل از مطالعه، پیشنهاد می شود دست اندرکاران آموزشی به نقاط ضعف دانشجویان بیشتر توجه نمایند و فرایند تدریس و آموزش بر مبنای آن اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، مدل ورمونت، دانشجویان
  • علی جعفری، روح الله سمیع*، فریدون آزما، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 878-889

    هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص های رفتاری - آموزشی مشاوره کارآفرینی بر مبنای نظریه انتخاب و بررسی میزان اهمیت و اولویت بندی هر یک از این شاخص ها بر مبنای این نظریه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان کارآفرینی آموزشی - رفتاری و آگاه به نظریه انتخاب در مشاوره بود و به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه جهت رتبه بندی و سطح بندی شاخص های رفتاری - آموزشی کارآفرینی در مشاوره استفاده شد. در این پژوهش با توجه به مطالعه انجام شده و ادبیات تحقیق 17 شاخص رفتاری - آموزشی موثر بر مشاوره کارآفرینی شناسایی شدند. سپس مهمترین شاخص ها با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری سطح بندی شدند. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که استقلال طلبی، اعتماد به نفس، تحمل ابهام، تسلط، خلاقیت، خوش بینی، رهبری، سودگرایی، شهود، عزت نفس، عزم و اراده، کنترل درونی، مخاطره پذیری، ‏‏مسئولیت پذیری، مهارت ارتباط بین فردی، تعلق، نیاز به توفیق به عنوان عوامل مهم در کارآفرینی اند. یافته ها همچنین نشان داد که شاخص های تاثیرگذار بر بعد رفتاری - آموزشی عبارتند از: سطح استقلال (خودمختار): شاخص هایی که حداقل وابستگی و قدرت نفوذ را بر دیگر شاخص ها دارند، سطح وابستگی: شاخص هایی که وابستگی زیادی بر دیگر شاخص ها دارند، اما نفوذ آن ها اندک است، سطح  پیوندی(عدم وابستگی): شاخص هایی که رابطه دو طرفه با دیگر شاخص ها دارند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که شاخص های استقلال طلبی و مهارت های بین فردی اساسی ترین شاخص های موثر بر مشاوره کارآفرینی است که باید در وهله اول در خدمات مشاوره ای بر مبنای نظریه انتخاب بر آن ها تاکید شود.

    کلیدواژگان: شاخص های رفتاری - آموزشی کارآفرینی، مشاوره، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • مسعود ندری*، علیرضا قلعه ای، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 890-900

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی، سرمایه فکری و اخلاق حرفه ای بر عملکرد شغلی با میانجیگری تسهیم دانش در بین اساتید دانشگاه لرستان انجام شد. پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را کلیه اساتید دانشگاه لرستان با تعداد279 نفر تشکیل داد. حجم نمونه 201 نفر بودکه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نسبی متناسب با حجم جامعه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های عملکرد شغلی گراوند وزندی، اخلاق حرفه ای هیود، سرمایه فکری بونتیس، سرمایه روانشناختی لوتانز و تسهیم دانش دیکسون استفاده شد. ضرایب آلفای98/0، 96/0، 88/0، 78/0، 83/0 به ترتیب برای پرسشنامه های سرمایه فکری، اخلاق حرفه ای، تسهیم دانش و عملکرد شغلی، نشانگر پایایی مطلوب ابزار اندازه گیری می باشد. روایی پرسشنامه های به کار رفته با استفاده از تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل فرضیات تحقیق به روش مدل معادلات ساختاری انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سرمایه روانشناختی، سرمایه فکری و اخلاق حرفه ای با میانجی گیری تسهیم دانش بر عملکرد شغلی تاثیر معنی داری دارد. بنابراین لازم است مدیران دانشگاه لرستان با برنامه ریزی در جهت ارتقای سرمایه روانشناختی، سرمایه فکری و اخلاق حرفه ای اعضای هییت علمی، شرایط بهبود تسهیم دانش و به تبع آن بهبود عملکرد شغلی اساتید دانشگاه را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سرمایه فکری، اخلاق حرفه ای، تسهیم دانش، اساتید، دانشگاه لرستان
  • مینا احمدیان چاشمی، کیومرث نیازآذری*، محمد صالحی صفحات 901-911

    دانشگاه های نسل چهارم ضمن بررسی روندهای جاری و آتی جسمانی و تشخیص نقاط قوت و ضعف، دانشگاه را به سمت و سویی رهنمون کرده که بتواند جایگاه مناسب خود را در عرصه جهانی به دست آورد. هدف از پژوهش حاضر، مدل سازی نقش دانشگاه تعالی گرا (دانشگاه نسل چهارم) در جهت ارتقایی کیفیت آموزشی و پژوهشی در آموزش عالی بوده، طرح تحقیق نیز از نوع کیفی با روش نظریه زمینه ای است. با استفاده از روش نمونه گیری" حاوی اطلاعات غنی"  با 15 نفر از اساتید با سابقه کاری بیش از 20 سال در رشته مدیریت آموزشی و علوم تربیتی مراکز آموزش عالی استان مازندران، مصاحبه عمیق انجام گرفت. نتایج حاکی از آن بود که مدل دانشگاه تعالی گرا (دانشگاه نسل چهارم) در جهت ارتقای کیفیت آموزشی و پژوهشی دارای 15 بعد به شرح شرایط علی (1. مسئولیت علمی-اجتماعی، 2. پویایی محیط، 3. ماموریت سازمانی)، شرایط زمینه ای (4. ساختار و ارزش های سازمانی، 5. امکانات و تجهیزات، 6. انگیزه)، شرایط مداخله ای (7.  ارتباط با صنایع ، 8. سازماندهی محتوای آموزشی، 9. توانمندسازی کتابخانه ها)، راهبرد (10.مدیریت کیفیت فراگیر، 11. توسعه رشته ها و همکاری متقابل، 12. مشارکت هیات علمی در تصمیم گیری ها،  13. تعامل و کار تیمی) و  پیامد (14. کیفیت آموزشی و  15. کیفیت پژوهشی) بود. با توجه به رسالت فرهنگی دانشگاه ها در آماده سازی دانشجویان برای رویارویی با واقعیت های جامعه و ضرورت درون زایی و توسعه ارتباطات تعاملی با نظام اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، حرکت آموزش عالی به سمت دانشگاه های نسل چهارم در جهت ارتقای کیفی پژوهش و آموزش، بسیار مهم و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل چهارم، کیفیت آموزشی و پژوهشی، آموزش عالی
  • آیناز محمدی زاده، مالک میرهاشمی* صفحات 912-924

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری بر اساس الگوهای ارتباطی خانواده، رابطه والد- فرزندی و الگوهای رفتاری دانشجویان بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند که در قالب طرح پژوهش همبستگی، تعداد 200 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از بین آنان انتخاب شدند و مقیاس اهمال کاری تاکمن، مقیاس الگوهای ارتباطات خانواده کویرنر و فیتزپاتریک، مقیاس ارزیابی رابطه والد-فرزند فاین، مورلند، و اسچووبل و مقیاس الگوهای رفتاری فریدمن و روزنمن را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که تنها 2 مولفه جهت گیری گفت و شنود و جهت گیری همنوایی از متغیر الگوهای ارتباطی با متغیر اهمال کاری همبستگی معنادار دارند. متغیر گفت و شنود با متغیر اهمال کاری همبستگی مثبت و معنادار دارد، به عبارت دیگر، با افزایش در این متغیر نمره اهمال کاری افزایش می یابد که حاکی از اهمال کاری پایین است، اما، برعکس، همبستگی متغیر جهت گیری همنوایی با اهمال کاری منفی و معنادار است که حاکی از اهمال کاری بالاست. بین متغیرهای رابطه والد- فرزندی و الگوهای رفتاری با اهمال کاری همبستگی معنی داری یافت نشد. نتیجه گیری کلی حاکی از آن بود که اهمال کاری بر اساس الگوهای ارتباطی خانواده قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، الگوهای ارتباطی، رابطه والد- فرزندی، الگوهای رفتاری
  • فاطمه باغ خواستی، کیومرث نیازآذری*، نگین جباری صفحات 925-935

    هدف پژوهش، ارایه مدل رهبری اصیل  بین المللی سازی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. جامعه آماری آن در بخش کیفی، اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد 14 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، مدیران و معاونین واحدها، دانشکده ها، مدیران گروه ها و اساتید هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک به تعداد 1851 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت شناسایی ابعاد رهبری اصیل استفاده شد. نتیجه بخش کیفی، تولید پرسشنامه خبرگان رهبری اصیل می باشد. برای گردآوری داده ها در بخش کمی برای متغیر رهبری اصیل از پرسشنامه محقق ساخته رهبری اصیل و برای سنجش متغیر بین المللی سازی از پرسشنامه بین المللی سازی گل افشانی (1398) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید صاحب نظران رسید. پایایی پرسشامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج مرحله کیفی پژوهش نشان داد که رهبری اصیل دارای دو بعد (فردی و سازمانی) است. بعد فردی دارای و بعد سازمانی هر دو دارای سه مولفه می باشند. همچنین در مرحله کمی نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری مدل تاثیرگذاری رهبری اصیل بر بین المللی سازی دانشگاه های علوم پزشکی را مورد تایید قرارداد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، بین المللی سازی، دانشگاه های علوم پزشکی، تجاری سازی
  • محمد حسینی، محمدحسین محبی نورالدین وند * صفحات 936-948

    یکی از مفاهیم مهم روان شناسی مثبت نگر که در سال های اخیر در حوزه رفتار سازمانی مورد توجه جدی قرار گرفته و در سال های اخیر در مطالعات آموزش دانشگاهی مورد استفاده فراوان قرار گرفته است، مفهوم سرمایه روان شناختی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی پرسشنامه سرمایه روان شناختی تحصیلی در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان سال اول این دانشگاه در سال تحصیلی 98-97 می باشد که از بین آن ها نمونه ای 375 نفری (228 پسر و 147 دختر) با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از چهار ابزار که هر کدام از چهار عامل سرمایه روان شناختی را می سنجند، یعنی مقیاس امیدواری گرایشی بزرگسالان اسنایدر و همکاران، آزمون جهت گیری زندگی شییر و کارور، مقیاس تاب آوری و گنیلد و یانگ و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی چیمرز و همکاران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS انجام گرفت. بر اساس یافته های به دست آمده نمره کل پایایی پرسشنامه سرمایه روان شناختی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. برای برآورد روایی همگرایی به طور همزمان از چهار پرسشنامه معتبر استفاده شد که ضرایب همبستگی از 56/0 تا 61/0 به دست آمد. روایی سازه با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم، ساختار چهار عاملی پرسشنامه (امید، خوش بینی، تاب آوری، خودکارآمدی) را مورد تایید قرار داد. لذا، بر اساس نتایج به دست آمده، پرسشنامه سرمایه روان شناختی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و می توان در محیط های آموزشی و پژوهشی از آن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، امید، خوش بینی، تاب آوری، خودکارآمدی
  • فرهاد معادی *، فرهاد نژاد ایرانی، غلام رضا رحیمی، سید عبدالله حجتی صفحات 949-958

    در محیط بیمارستان ها نقش مدیریت اعضای هییت علمی و فراگیران آموزشی، توجه به کارکنان حساس تر از سازمان های دیگر است. یکی از راه های ارتقای سطح سلامت در صنعت بهداشت و درمان مدیریت موثر منابع انسانی پویایی را می طلبد. مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدار شناسی در مهر ماه  1397 در میان19  متخصص و سیاست گذار عرصه مدیریت به روش نمونه گیری هدفمند، با رعایت محرمانه بودن اطلاعات ادامه یافت. روش جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق باز و نیمه ساختار یافته انجام گرفت. تمام مصاحبه ها ضبط و سپس، کلمه به کلمه دست نویس شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 15مولفه اصلی شناسایی و با تحلیل مولفه های اصلی، 29 مولفه فرعی استخراج گردید. معماری اطلاعات، برنامه ریزی سازمانی، فرایندهای مدیریتی، الگوی رفتاری کارکنان، شبکه ارتباطات و تعاملات، استانداردها و ارزش ها، اصل تغییر، راهبرد کسب وکار،مدل سازی، عوامل محیطی، مهندسی فرایندهای آموزشی، سنجش و ارزشیابی برنامه، پشتیبانی، مبادلات دانش، خلاقیت و کارآفرینی به عنوان مضامین اصلی و تکنولوژی اطلاعات، اشتراک داده ها، امنیت داده ها، چشم انداز و ماموریت، وضع موجود، وضع مطلوب، تهدیدها و فرصت ها، فرایندهای مدیریتی، الگوی رفتاری در سازمان، تعهد و مسئولیت، عملکرد سازمان، بهسازی و نوسازی، سرمایه سازمان، شبکه ارتباطات، کار تیمی، استانداردها و قواعد، ارزش ها، تغییر، راهبرد کسب وکار، توجیه اقتصادی، مدل سازی، عوامل محیطی، مهندسی فرایندها، یکپارچه سازی فعالیت ها، سنجش و ارزشیابی، پشتیبانی، مبادلات دانش، خلاقیت، کاربردی بودن به عنوان مضمون های فرعی انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاران و متخصصان مدیریت، هیئت علمی آموزشی، بیمارستان های آموزش پزشکی
  • حجت جعفری، نگین جباری*، کیومرث نیازآذری صفحات 959-971

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل هوش رقابتی با تببین نقش آموزش مجازی در پزشکان عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود. روش پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر جمع آوری داده ها کیفی بود. جامعه آماری در این پژوهش، پزشکان عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که تعداد آنها 15 نفر بود. نمونه آماری به صورت هدفمند و بر اساس اشباع داده ها تعیین شد. مبانی نظری در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری گشت. در این تحقیق با استفاده از روش استراوس و کوربین در نظریه گراند تیوری و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه تجزیه و تحلیل صورت گرفت. یافته ها نشان داد ابعاد هوش رقابتی شامل آگاهی تجاری، آگاهی از وضعیت رقبا، آگاهی فناوری و تکنیکی و آگاهی راهبردی و اجتماعی بودند. همچنین صرفه جویی زمان، مکان، اقتصادی و رعایت مسایل بهداشتی همگی از مواردی بود که در زمینه آموزش مجازی قادر است به اساتید کمک شایان توجهی کند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مجازی بر ابعاد هوش رقابتی شامل برنامه ریزی و تمرکز بر رقابت، جمع آوری داده ها، تحلیل اطلاعات، انتقال نتایج، مراحل فرآیند و ساخت تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: هوش رقابتی، آمورش مجازی، سازمان، علوم پزشکی
  • آمنه سلیمان زاده، علی اصغر شجاعی*، سیده زهرا حسینی درونکلا صفحات 972-983

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل نقش مدیریت مدرسه محور بر خلاقیت معلمان با میانجی گری فرهنگ یادگیری بود. این پژوهش در حالت کلی از نظر هدف کاربردی، از نظر میزان کنترل متغیرها میدانی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی از نوع زمینه یابی است و از سوی دیگر پژوهش حاضر را می توان نوعی پژوهش اکتشافی تلقی کرد، زیرا با توجه به هدف اصلی که ارایه مدلی جهت نقش مدیریت مدرسه محور بر خلاقیت معلمان با میانجی گری فرهنگ یادگیری بوده است. جامعه آماری مرحله کیفی 15نفر از مدیران و معلمان برگزیده  مدارس ابتدایی شهرستان بابل و جامعه آماری مرحله کمی شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس ابتدایی دولتی شهرستان بابل متشکل از 1318 نفر بود که با توجه به جدول مورگان 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج با استفاده از نرم افزار smart- pls و spss تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد کلیه بارهای عاملی از لحاظ آماری معنی دار بوده. برای بررسی برازش مدل از شاخص های R2، cv com ، cv red  استفاده گردید که در مجموع نتایج نشان داد مدل نقش مدیریت مدرسه محور بر خلاقیت معلمان با میانجی گری فرهنگ یادگیری در میان مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهرستان بابل از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، خلاقیت معلمان، فرهنگ یادگیری
  • خدیجه رسولی، قدسی احقر *، حسن اسدزاده صفحات 984-992

    هدف از این پژوهش تبیین اثر بخشی آموزش راهبردهای یادگیری بر خودراهبری آموزش دهندگان آموزش بزرگسال سازمان نهضت سوادآموزی بود. روش این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و دارای مرحله پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش، تمامی آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی در شهرستان های استان تهران در سال تحصیلی 99- 98 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب ودو گروه مساوی تقسیم به حکم قرعه یک گروه (30 نفری) به عنوان گروه آزمایش و گروه دیگر (30 نفری) به عنوان گروه کنترل مشخص شد. جهت جمع آوری داده ها ازپرسشنامه خودراهبری استفاده شد. متغیر مستقل (آموزش راهبردهای یادگیری) طی 10 جلسه 90 دقیقه ای روی گروه ازمایش اجرا گردید و در مرحله پی گیری یعنی یک ماه بعد از مرحله ی پس آزمون متغیر وابسته فقط روی گروه آزمایش اجرا گردید. بعد از جمع آوری داده های پژوهش، اطلاعات و نتایج به دست آمده بااستفاده از آمار توصیفی (میانگین وانحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادکه خودراهبری آموزش دهندگان آموزش بزرگسالان سازمان نهضت سواد آموزی که آموزش راهبردهای یادگیری را دریافت کرده اند به طور معنی دار بالاتر از خودراهبری آموزش دهندگانی است که این آموزش را دریافت نکرده اندو آموزش راهبردهای یادگیری بر خودراهبری آموزش دهندگان آموزش بزرگسال موثر بوده و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار است..(p <0/05)

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای یادگیری، خودراهبری، سازمان نهضت سوادآموزی
|
  • Narges Saliminia, Sosan Emamipour *, Valiollah Farzad, Roya Kochakentezar Pages 616-630

    The aim of this study was to develop a happiness model based on spiritual intelligence and the quality of interpersonal relationships with a mediating role of resilience and self-compassion in students. The research method was a cross-sectional correlational study. The statistical population included undergraduate male and female students (18-25 years old) of Islamic Azad Universities of Tehran in the first semester in 2018 academic year. By multi-stage random sampling, the sample size was 458 people included 231 girls and 227 boys. Moreover, the research tools were: Oxford Happiness, Spiritual Intelligence, Quality of Interpersonal Relationships, Resilience and Self-Compassion. In order to analyze the data, SPSS-V.21 and AMOS software were used through using path analysis method. Next, the results showed that spiritual intelligence has a direct effect on students' happiness, in addition, spiritual intelligence had an indirect effect on happiness through mediation. The results showed that the amount of indirect effect of spiritual intelligence through the mediating variable of self-compassion on happiness was not significant. The quality of the relationship had a direct and significant effect on students' happiness. The results also revealed that the value of the indirect effect of relationship quality through intermediate resilience variable on happiness was meaningful. The value of the indirect effect of relationship quality through intermediate variables on self-compassion on happiness was not significant. Therefore, attention to these variables in the design of appropriate therapies helps researchers and therapists.

    Keywords: Happiness, Spiritual intelligence, Quality of Interpersonal Relationships, Resilience, self-compassion
  • Ebrahim Azhari, Nasib Babaei *, Nasrin Mehrnoosh, Mahsa Manafi Pages 631-643

    The employment of faculty members who have sufficient knowledge and positive attitude toward evidence-based care in clinical setting is necessary. The aim of this study was to determine the level of knowledge, attitude and adoption of faculty members of nursing schools of north west Iran in field of evidence-based practice. Hence,in the present descriptive-analytical study conducted by census method, a questionnaire was sent to 120 faculty members via email, which received 84 questionnaires upon completion (response rate 70%). Then, the data collection tool consisted of four sections. The first section included demographic information and the second, third, and fourth sections included a questionnaire on knowledge, attitudes, and acceptance of Rubin and Parrish. Data were analyzed using SPSS software version 22. Accordingly, data analysis showed that mean and standard deviation of knowledge scores werecounted in 65.87±6.31 (out of 75), attitude 76.77±7.12 (out of 95) and acceptance 46.13±5.10 (out of 55). There was a positive significant relationship between all three dimensions of knowledge, attitude and adoption (P <0.05). In relation to demographic variables, there was a significant relationship between knowledge level with gender (P = 0.01) and English language proficiency (P = 0.005).  According to result, the level of knowledge, attitude and adoption of faculty members of nursing schools was at a good level that indicated an effective move towards integration of Evidence Based Practice (EBP) at educational and academic level. Therefore, it is necessary to pay special attention to the role of teachers in designing EBP training programs. 

    Keywords: Knowledge, Attitude, Adoption, Faculty Members, Evidence Based Practice
  • Razieh Mofateh, Neda Orakifar *, Negin Moradi Pages 644-652

    Although the majority of student evaluation in paramedical and rehabilitation sciences is clinical evaluation, finding a suitable method that fulfills students’ satisfaction has always been challenging. Often, clinical professors evaluate their students subjectively and based on their observations. Evaluating clinical performance based on checklists and providing appropriate feedback to students is an effective factor in achieving educational goals. Hence, the purpose of this study was to evaluate the satisfaction rate of undergraduate physiotherapy students of Ahvaz from clinical performance evaluation using checklist based on feedback. In this descriptive cross-sectional study, 43 undergraduate physiotherapy students) third and fourth year) were enrolled as the population who were studying in the second semester of the academic year 1397-98. Then, Data were collected using the Satisfaction Questionnaire at the end of the internship. The questionnaire also consisted of 8 domains with a maximum score of 95. The mean satisfaction of physiotherapy students was calculated 58.11 (20.12). The mean score of each domain in terms of percentage of its maximum score showed that the lowest percentage was related to suitability (57.6%) and the highest percentage belonged to skill development (64.45%). The mean score of all domains was above 50%.  According to the present study, results indicated that using checklists for evaluation of clinical performance of Ahvaz physiotherapy undergraduate students was mentioned along with relative satisfaction. This approach can be very effective in improving clinical evaluation and improving its quality.

    Keywords: Clinical Evaluation, Checklist, Satisfaction, Physiotherapy, Student
  • Amin Bagherikerachi *, Jaber Aakbari, Amin Tamoradi Pages 653-671

    This study aimed at representing the interpretations of students' experiences of teaching professional ethics in university teachers. In this qualitative study, phenomenological method was used.  Hence, the statistical population was students of Fars Farhangian University, 26 people were selected by Purposive Snowball sampling. The process of selecting samples and collecting data continued until the theoretical saturation of the data. The research tool was semi-structured interview. All interviews were conducted with prior coordination in the university environment in a calm and appropriate atmosphere between October and December in 2019.Various methods were used to ensure the validity of the data, such as continuous data review, simultaneous data analysis, feedback to the interviewees, adequate time allocation and observer review. Then, students' experiences of teaching professional ethics were interpreted in four forms: Personality traits, Content presentation efficiency, Applying modern teaching methods, Proper and proper evaluation. Moreover, students pointed to significant problems in all components of teaching professional ethics that requires more attention from university authorities.

    Keywords: Professional Ethics, University teachers, Farhangian University
  • Nahideh Ghaffarshoja, Roghayeh Vahdat Borashan *, Mohmmad Hassani Pages 672-685

    The aim of this study was to investigate the effect of entrepreneurial thinking and professional commitment on the effectiveness of professors and the mediating role of intellectual resources among professors of Islamic Azad University, Urmia. In terms of data collection, it was a descriptive correlational research and a structural equations based study; in addition, it was a applied type based on the purpose of study. The statistical population of this research was the professors of Urmia Islamic Azad University that according to Cochran's formula, 227 people were selected as a statistical sample. Data collection tools were also questionnaires: professor’s effectiveness (Salimi et al. 1394), intellectual capital, Scarboff entrepreneurship thinking and professional commitment. Data analysis and hypotheses were performed through SEM structural equations. Accordingly, the results showed that the model had a good fit and also the variables of entrepreneurial thinking and professional commitment affected the effectiveness of professors. Intellectual Resources had significantly mediated the effect of dependent and independent variables. According to the research results, it can be said that entrepreneurial thinking and professional commitment can increase the effectiveness of professors, and intellectual capital is needed in this regard. Therefore, university professors and administrators are advised to pay attention more to entrepreneurial thinking and professional commitment.

    Keywords: Clinical Evaluation, Checklist, Satisfaction, Physiotherapy, Student
  • Hamide Yavarizade, Mahboube Soleymanpour Omran * Pages 686-697

    The overall aim of the current study was to investigate the relationship between healthy lifestyle and self-requlatory and self- controlling learning strategies with mental and physical health of students in North Khorasan University of Medical Sciences. The present study was performed upon descriptive-survey one with correlational method. The statistical population included 1554 students that the  final sample included 308 people were selected by simple  random sampling method based on Cochran formula.Then the data were collected using three questionnaires; Healthy Lifestyle  (HPLPII) Walker et al (1987), Self- Requlatory and Self- Controlling Learning Strategies (SRLS), Zimmerman & Martinspons (1988) and Mental and Physical health Weber (1996) that their validity was approved in both surface and content type by the management professors.  In addition, their reliability was estimated by Cronbach's alpha (0/90), (0/74) and (0/82), respectively. Then, the data was analyzed in descriptive statisitics section using frequency distribution tables, Mean, Std Deviation and calculating central indicators and dispersion; and in the inferential statistics section to measure the relationships between variables, measured by SPSS version 21 and the use of the structural equation method of LISREL version 8.8. According to findings, results showed that there was a significant relationship between healthy lifestyle and self- requlatory and self- controlling of learning strategies with mental and physical health in students at North Khorasan University of Medical Sciences. Moreover, the results of multivariate regression step by step showed that in the first step healthy lifestyle alone was (31/2) %, although in the second step with involving self- requlatory and self- controlling variables of learning strategies determined both (32/2) % of the variance of the equation.

    Keywords: healthy lifestyle, Self- Requlatory, Self- Controlling of Learning Strategies, Mental, Physical Health
  • Amin Torabipour, Hadis Malekian, Tahre Bahmani, Zahra Rahsepar, Ahmad Tahmasebi Ghorrabi * Pages 698-705

    Increasing students 'awareness of and respect to patients' rights is important in improving the quality of care and enhancing patient confidence and satisfaction. The purpose of this study was to determine the level of knowledge of clinical students in patient rights. Hence, in this descriptive cross-sectional study, 300 medicals, nursing and midwifery students were randomly selected from students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2017. Data were collected using standard patient rights questionnaire. Then, data were analyzed using descriptive statistics and Spearman, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests. The mean score of students' knowledge about patient rights was 14.95 ± 2.09. Moreover, awareness of patient rights was estimated rather in 54.7% of students moderate and 54.3% good. Also the dimensions of access to services and confidentiality had the highest (5.26 ± 0.932) and lowest (0.88 ± 0.32) scores in students' awareness of patient rights, respectively. In addition, there was a statistically significant difference in awareness of patient rights and dimensions of access to services and confidentiality among students in different fields of study, college and educational level (P <0.05). In general, clinical students' knowledge of patient rights was moderate. It is recommended to increase students 'awareness of patients' rights by providing necessary training, identifying factors affecting non-compliance with patient rights and supervising compliance with medical staff by professors and therapists.

    Keywords: Patient rights, Clinical, Students, Ahvaz, University of Medical Sciences
  • Sadegh Ahmadi *, Mohammad Saeid Ahmadi, Abbas Ramazani Pages 706-715

    The present study was conducted to evaluate the educational quality of faculty members from students' point of view.  The present study was applied in terms of purpose and descriptive-case study in terms of data collection. Hence, the statistical population included all 15 faculty members of Farhangian University of Zanjan in Shahid Beheshti and Al-Zahra campuses in the academic year 2009-2010, that they were examined by census due to limited professors. Moreover, 129 out of 929 students were selected by Cochran's formula and simple random sampling method to evaluate the quality of teaching by professors. Three researcher-made questionnaires were used to collect data and then the data were analyzed using T-sample and SPSS software. The findings showed the students claimed that scientific ability and teaching methods were less than average and the law enforcement of professors was not at an acceptable level. According to these findings, the design of correctional programs in educational groups, such as holding training courses, can provide a foundation of scientific strengthening of professors and their familiarity with modern teaching methods.

    Keywords: quality of education, Faculty Members, Farhangian University, students' perspective
  • Afsaneh Arabi, Mahmood Reza Cheraghali *, Mohammad Sharif Sharifzadeh, Mohammadbagher Gorji Pages 716-728

    This study aimed to create a platform for commercialization of research findings and knowledge supply to the marketing and society, and its results can be effective in the direction of technical and economic growth and consequently increase social welfare in research institutions. Due to the low growth of knowledge-based companies in the country and the need to think of ways to facilitate the success of these companies in global competition, this study presented the business model of knowledge-building in knowledge-based companies. This research was performed based on empiricist philosophy and with a deductive-inductive approach. The first step was to screen and identify the final characteristics of the research. Based on the analysis of the qualitative content of the specialized interviews, a total of 51 indicators were identified. Fuzzy Delphi approach was used to screen the indicators and to identify the final indicators. Moreover, expert opinion upon Delphi technique was used to measure the importance and validate the indicators. Data analysis was executed with MaxQDA software. Finally, the results showed that environmental factors must first be emphasized. Institutional readiness and support services increased entrepreneurial capacity too. In addition, the spiritual resources extended with quality of the network also affected the ability to manage the business. For successful commercialization of knowledge in the field of knowledge-based companies, therefore, the existence of competitive support facilities and credits for commercialization is mentioned to be essential.

    Keywords: Knowledge Commercialization, International marketing, Knowledge-based companies
  • Mehdi Safari, Behrang Esmeili Shad * Pages 729-740

    The purpose of study was to formulate a strategic educational program for the university based on the SWOT model. In this research, a combination of two quantitative and qualitative research methods was used. Then, the statistical population consisted of educational experts of Quchan University (14 people) were considered as the sample by selected census method and the instrument was interviews. Then, the research findings showed that Quchan University has 13 strengths, 12 weaknesses, 16 opportunities and 12 threats that indicated Quchan Industrial University was located in weakness and threats area. By matching and comparing the SWOT matrix and the internal and external factors assessment matrix, appropriate strategies were developed for Quchan University which included Creation and development of educational, research and welfare infrastructure by consulting with city, province and country authorities as well as attracting charity support; Increasing the quality of education through the absorption of a competent faculty and establishing a network of scientific cooperation with the universities and industries of the city, province and country with a technical and engineering approach and meeting the industrial needs of society; and Compete with the same level universities, transforming the first-class university in the field of knowledge-based and Strength economy.

    Keywords: Strategic Planning, Strengths, Weaknesses, SWOT
  • Mahnaz Kargar, Kiuomars Niazazari *, Taraneh Enayati Pages 741-753

    Universities have a central role and primarily responsible for the development of specialized human resources in the society. Without changing the attitude of students and graduates from job seeker to entrepreneur, the university can pave the way for applying and exploiting the capabilities created by graduates through the creation of knowledge-based companies. This research was applied in terms of purpose and in terms of data gathering was a qualitative and quantitative study. Data were collected by interview and questionnaire. First, interviews were conducted with 13 academic experts in the field of knowledge-based companies by purposeful sampling method. Environmental fields were extracted using interview analysis. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. Using stratified random sampling method, 267 persons were distributed among the units and status analysis was performed by confirmatory factor analysis and one sample t-test. The results showed that the highest impact factor was related to proper business planning for product idea conversion by government 17.09, although the lowest impact factor was related to social factors with 7.84. Moreover, the research model was confirmed by fitting indices and standard coefficients.

    Keywords: knowledge based companies, Environment, university, framework
  • Saber Ghorbani, Jafar Beikzad *, Farhad Nezhad Irani, Nader Bohloli Pages 754-763

    The purpose of this study was to present an appropriate model of knowledge management deployment in the executive agencies of Azarbaijan province. Research method in terms of purpose, applied; depending on the data type, the causal-qualitative; therefore, the data theory approach of the foundation was used. The experts of the executive-academic bodies formed the statistical sample of the research. Due to the adequacy of sampling and theoretical saturation, 19 people were selected by purposeful sampling. Next, data were collected by semi-structured interview method and also continuous comparative method in three stages (open coding, axial coding and selective coding) was used to analyze the data. The results showed that the following sub-categories in different area were confirmed in the qualitative model consisted; three sub-categories in the causal conditions of knowledge management deployment (necessity for change, knowledge service promotion and business strategy); three sub-categories in the context of knowledge management deployment (leader, cultural and structural factors); and three sub-categories in Interventional conditions of knowledge management deployment (IT infrastructure, human resources and organizational features); and three sub-categories in knowledge management deployment strategies (knowledge incentives, knowledge mapping and training and empowerment); and three sub-categories in The implications of knowledge management deployment (productivity, organizational learning, and organizational innovation), respectively.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge storage, Knowledge transfer, sharing, knowledge application
  • Yosef Rajabi *, Majid Farahian Pages 764-773

    The present study aimed at investigating English for specific purposes (ESP) instructors' expectations and attitudes towards teaching ESP to students of nursing in medical universities. As a survey study, the participants were 57 ESP instructors teaching at medical universities of Kermanshah, Kurdistan, and Ilam. A researcher-made questionnaire was used to gather the data. The reliability coefficient of the researcher-made questionnaire equaled 0.74. The findings of the study revealed that the participating instructors expected the comprehension of reading passages to be the main goal of ESP courses at medical universities and that learning English grammar to be of the least degree of importance. Moreover, the participants' pointed to the dearth of attention to communicative skills in such courses. Additionally, the instructors argued that crowded ESP classes do not guarantee accountability in teaching. Furthermore, the instructors complained about the lack of facilities like language labs and language learning softwares in ESP courses. To conclude, paying due attention to communicative and interactive skills besides a concern for reading comprehension and vocabulary building, is of utmost priority in ESP courses. Hence, it seems incumbent upon ESP curriculum developers and course designers to evaluate ESP courses profoundly and take advantage of new theories in the realm of ESP.

    Keywords: Expectations, Curriculum, English for Specific Purposes (ESP), Students of Nursing, Kermanshah
  • Akbar Babaei Heydarabadi, Kaveh Eslami, Marzieh Araban, Hashem Mohamadian, Naser Hatamzadeh, Arash Salahshouri *, Ahmad Fakhri, Mehrnosh Jasemzadeh, Nasrin Shams Javi, Asiyeh Katanbafnasab, Shirin Abbaspour Pages 774-785

    Assessment of acadimicinas' activities is needed to ensure education development. The purpose of this study was to assess Development of a measure to assess the content of course plan, PowerPoint Slides and final semester exam of academicians in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The methode of research, qualitative and sterategy used was Grounded theory (systematic scheme). The statical population included all the scientific talents of public universities throughout the contry. For sampling, targeted sampling, theoretical and snowball were used and then 20 scientific talents were selected and participated in the semi- structured interview. Considering the results obtained from interviews, factors to attract, develop and retain scientific talent in the higher education system were identified and also three phases of open coding, axial and selective coding model in six categories were presented as causative conditions, axial phenomena, action/intraction, context, interventional conditions and outcomes of talent management system of higher education. According to the results, the establishment of a talent management system in Iran's higher education was based on individual, managerial, and dynamic adaptation factors. Furthuremore, it was constructed on the strategic focus, strategic alignment and the adoption of effective strategies for attracting, developing and maintaining. The context providing strategies included organizational factors, job-related factors and extra-organizational conditions thatin interaction with the context and interfere factors, it contained attitudinal, behavioral, and organizational implications.

    Keywords: Psychometrics, Educational Measurement, Accountability
  • Mahboubeh Omrani, Mehdi Bagheri *, Nader Gholi Ghorchian, Parivash Jafari Pages 786-796

    The aim of this study was presentation a model for institutionalizing service culture for education promotion in Hormozgan University of Medical Sciences. The present study in terms of purpose was applied and in terms of data collection and analysis, it was descriptive and exploratory research. The statistical population of the present study included the faculty members of Hormozgan University of Medical Sciences that was counted in 485 according to the statistics but 215 people were selected as a sample size by stratified random sampling method. Data were collected through a specialized and researcher-made questionnaire. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to determine the construct validity of the research questionnaire. Then, the reliability of the research questionnaire was done by using interviews with experts and determining the Cronbach's alpha coefficient with SPSS software. LISREL software was also used to model the structural equations. Afterward, the findings showed that the institutionalization of service culture in Hormozgan University of Medical Sciences had two dimensions: internal and external. The internal dimension included (participatory management, job satisfaction, training and skills, resource management, service quality, leader-employee-student relationship, job status and employee and student attitudes); in addition, the external dimension consisted of (religious beliefs, demographic variables (gender and education) Cultural differences, personal communication and perception of quality and service).

    Keywords: Institutionalization, service culture, Education, Skills
  • Majid Taherian, Hassan Ghalavndi *, Alireza Ghalei, Mohamad Hassani Pages 797-810

    The aim of the present study was to investigate the structural relationships of conflict management styles and innovative behaviors with the mediation of work conscience and happiness. The method of the present study was descriptive (non-experimental) and the correlational research design was analysis that, based on simple random sampling method, 248 people from the statistical population of all employees of Lorestan University of Medical Sciences were selected as a sample. Then, they answered the questionnaires of conflict management styles, work conscience, innovative behavior and happiness questionnaire. According to path analysis test, the findings showed that problem solving style, compromise style and flexibility style had a positive effect; however, avoidance style and firmness had a negative effect on happiness and work conscience; happiness and work conscience had a positive effect on innovative behavior; and also, happiness and work conscience played a mediating role in the relationship between conflict management and organizational innovation. Based on this, the results showed that the tested model with the conceptual model of the present study had a good fit and in addition to confirming the assumed paths, the mediating role of work conscience and happiness in the relationship between conflict management and innovative behavior was confirmed.

    Keywords: Conflict management Styles, Innovative Behaviors, Conscience, Happiness of Work
  • Mansour Soleymani, Abbas Abbaspour *, Hamid Rahimian, Mortza Taheri Pages 811-827

    The purpose of this study was to identify the affective factors in attracting, developing and retention the talents in Iran's higher education system in order to provide a comprehensive model of managing talent in the organization of university. The methode of research, qualitative and sterategy used was Grounded theory (systematic scheme). The statical population included all the scientific talents of public universities throughout the contry. For sampling, targeted sampling, theoretical and snowball were used and then 20 scientific talents were selected and participated in the semi- structured interview. Considering the results obtained from interviews, factors to attract, develop and retain scientific talent in the higher education system were identified and also three phases of open coding, axial and selective coding model in six categories were presented as causative conditions, axial phenomena, action/intraction, context, interventional conditions and outcomes of talent management system of higher education. According to the results, the establishment of a talent management system in Iran's higher education was based on individual, managerial, and dynamic adaptation factors. Furthuremore, it was constructed on the strategic focus, strategic alignment and the adoption of effective strategies for attracting, developing and maintaining. The context providing strategies included organizational factors, job-related factors and extra-organizational conditions thatin interaction with the context and interfere factors, it contained attitudinal, behavioral, and organizational implications.

    Keywords: Talent Management, Higher education system, Grounded theory
  • Hossein Pashaei Qaraguz IL, Farhad Nezhad Haji Ali Irani * Pages 828-839

    In the field of human resources, one of the most important and challenging laws that has been implemented in the country and has affected many current affairs of the country, is the law of faculty recruitment, so the present study considers that the existing dimensions and components Identify the involvement of faculty members in higher education The present qualitative study with phenomenological approach was performed on 29 experts and policy makers in the field of management by purposive sampling method until data saturation in November 1397. The data collection method was performed through a deep open and semi-structured owner. All interviews were recorded and then handwritten verbatim and analyzed. By analyzing and integrating the main components, 6 main components were identified and by analyzing the main components, 35 sub-components were extracted. What is a job appointment, Factors affecting a job appointment, Right job appointment strategies, Pathology of the law regarding job appointment, Consequences of a good job appointment, Consequences of a wrong job appointment were selected as the main topics?Among the 35 axes obtained from the analysis of the interviewees' responses to identify the dimensions and components of faculty recruitment in higher education, political situation, cultural conditions of society, lack of dynamics of recruitment and appointment law and incompatibility of job with talent and ability are the most important components. The promotion of top managers in the Civil Service Management Law paid attention to them.

    Keywords: experience, Policy Makers, and Management Specialists, Faculty member’s attraction
  • Seyed Morsal Mosallami Aghili, Mohammadreza Mohammadhoseini *, Shahram Samadi, Arefeh Shahi Pages 840-851

    Portable technological manifestations have influenced all different aspects of medical education and medical students increasingly in applying these tools. In this cross-sectional study to determine medical students' use of mobile learning (ML), its benefits and limitations in medical education, 105 medical students at Tehran University of Medical Sciences were evaluated in 2019. A researcher-made questionnaire was used to gather the required information. The acquired data were then entered into the SPSS software for statistical analysis. No significant difference was found in the usage of ML upon age, gender, educational grade, and place of residence (P>0.05). Moreover, the findidngs indicated that medical students significantly used ML more in the library (P=0.037). Most of the students were satisfied with ML tools’ availability (41%) and scientific resources searching (49/5%) too. They stated filtering of sites and applications as the most important limitations of ML tools (30/5%); although time conservation and availability (23.8%) were the most important advantages of ML. With mobile learning as time conserving and available method, medical students may be able to learn in any place.

    Keywords: Mobile learning, Electronic education, medical education, Medical students
  • Somayeh Nasirzadeh *, Saeed Ghiasinodoushan, Hamid Rahimian, Abas Abaspour, Amirhoushang Heidari Pages 852-865

    The higher education system in all societies, with the growth of human abilities, genius, and intellectual potential, expands the human knowledge frontiers. For this reason, attention and emphasis on increasing the quality of higher education, universities and their products are always mentioned. The aim of this study was to present a model of qualitative development of public universities based on the global university's ranking approach. In-depth semi-structured interviews were used to extract the main components which was conducted with 18 experts in the field of higher education. Participants were selected using the purposeful theoretical sampling method, and also using the Corbin and Strauss database method that 6 categories and 27 concepts were extracted in the open coding stage. In the axial coding stage of paradigm model whereas in the selected coding stage, the theoretical model arising from the research findings were introduced and explained. The findings showed that the categories of flexible management, balanced research, academic freedom, academic independence, material resources, financial resources, competitiveness, capable environment, normal relationships of adaptation and diversity were at the center of the model.  Moreover, based on the findings of the research, three categories of quality assurance of higher education, branding and support of executive managers were selected as causal conditions affecting the qualitative development of universities based on the world university ranking approach. Furthermore, it can be concluded that the criteria of the Ranking World University in Iran should be seriously considered and emphasized the practical use of the extracted categories to achieve the desired conditions of World-University ranking.

    Keywords: Universities’ Quality Development, University in World ranking
  • Mahdokht Taheri, Ataollah Asadi Louyeh, Fatemeh Moaddab *, Neda Nayebi Pages 866-877

    Knowing the students' learning styles in the educational system and using the related teaching method with it  to teach students will facilitate the learning process and its further improving. The aim of this study was to determine the learning styles and its related factors in the students of Guilan University of Medical Sciences based on the Vermunt model. This descriptive cross-sectional research was conducted on 247 students, were selected by stratified-random sampling method in 2014-15. Data were collected by valid Vermunt learning styles Scale Contains 120 items, and then analyzed with SPSS-V.21, descriptive and inferential statistics tests (Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient, analysis of variance and t-test). Mostly of students were female (90.3%) and nursing (21.5%) with a mean age of 22.89±2.54 years. The mean score of students’ learning style was 382.23±49.63 from 600 scores. The regulation strategies component (the majority decentralized control, 49.8%)and the opinions and beliefs of the learning component (the majority did not believe in acquiring and using knowledge, 57.9%)were more weaknesses in students. Also, there was no statistically significant relationship between demographic variables and learning style scores. According to the results, it is suggested that educational managers pay more attention to the weaknesses of their students and based on that teaching process be considered.

    Keywords: Learning styles, Vermunt Model, Students
  • Ali Jafari, Rouholah Samie *, Fereydoon Azma, Mohammad Reza Safarian Toosi Pages 878-889

    The aim of present study was to identify the behavioral-educational index of entrepreneurial counseling based on choice theory and to examine the importance and priority of each of the behavioral-educational indicators based on choice theory. The statistical population of this study included educational-behavioral entrepreneurship experts and those were familiar with the theory of selection in counseling, and also in order to collect information, a questionnaire was used to rank the behavioral-educational indicators of entrepreneurship in counseling. In this study, 17 behavioral-educational indicators affecting entrepreneurial counseling were identified according to studies and the research literature. Then, the most important indexes were ranked using interpretive structural modeling. According to findings of the present study, independence, self-confidence, tolerance of ambiguity, mastery, creativity, optimism, leadership, profitability, intuition, self-esteem, determination, internal control, risk-taking, Accountability, interpersonal communication skills, belonging, and the need for success were considered as important factors in entrepreneurship. The outcomes also showed that the indicators influencing the behavioral-educational dimension were Independence level (autonomy): indicators that had the least dependence and the power of influence on other indicators; Dependence level: indicators that were highly dependent on other indicators, but had little influence; Link (non-dependence): indicators that had a two-way relationship with other indicators. Therefore, the indicators of desired independence and interpersonal skills were the most important indicators affecting entrepreneurial counseling that should be considered and emphasized in the first step in the counseling services based on the choice theory.

    Keywords: Behavioral-Educational Indicators of Entrepreneurship, counseling, Interpretive structural modeling
  • Masoud Nadri *, Alireza Ghalei, Hassan Ghalavndi, Mohammad Hassani Pages 890-900

    This study investigated the effect of psychological, intellectual resources and professional ethics on job performance by mediation of knowledge sharing among professors. The method of this applied research was descriptive and the design of study was correlation of structural equation modeling. The statistical population was 297members of all professors of Lorestan University that number of sample was 201 members who were selected by proportional random sampling method with community size. Then, collecting data was performed by job performance questionnaires of Garavand and Zandi, professional ethics of Hiud, intellectual capital of Bontis, psychological capital of Lotanz, and sharing knowledge of Dicson. Alfa coefficients of 0/98, 0/96, 0/88, 0/78, 0/83 were respectively for the intellectual capital, professional ethics, knowledge sharing and job performance questionnaires that indicated the desired reliability of the measurement tools. Validity of the questionnaire was also verified by using factor analysis. Next, the hypothesis was analyzed by structural equation modeling. Afterwards, the results proved that psychological capital, intellectual capital and professional ethics had a significant effect on mediation of knowledge sharing on the job performance of professors. Therefore, it is necessary that the managers of Lorestan University with planning to promote the psychological capital, intellectual capital and professional ethics of faculty members achieve the condition to improve the university professors’ job performance.

    Keywords: psychological capital, intellectual capital, Professional Ethics, knowledge sharing, professors of Lorestan University
  • Mina Ahmadian Chashemi, Kiomars Niazazari *, Mohammad Salehi Pages 901-911

    Fourth generation universities, while examining current and future physical trends and identifying the strengths and weaknesses, have led the university in a direction where the university can achieve its proper position in the global arena. This study aimed to model the role of transcendental university (fourth generation university) in order to improve the quality of education and research in higher education. Hence, the research design was qualitative with grounded theory. Using the "rich information" sampling method, in-depth interviews were conducted with 15 professors with more than 20 years of experience in educational management and educational sciences realms in higher education centers of Mazandaran province. Next, the results showed that the model of transcendental university (fourth generation university) in order to improve the quality of education and research had 15 dimensions in terms of causal conditions (1. Scientific-social responsibility, 2. Environmental dynamics, 3. Organizational mission), contextual conditions (4. Organizational structure and values, 5. Facilities and equipment, 6. Motivation), Intervention conditions (7. Communication with industry, 8. Organization of educational content, 9. Empowerment of libraries), Strategy (10. Total quality management, 11. Development of disciplines and mutual cooperation, 12. Faculty participation in decision making, 13. Interaction and teamwork) and Outcome (14. Educational quality and 15. Research quality). Considering the cultural mission of universities in preparing students to face the realities of society and the need for endogenousness and development of interactive relations with the economic, political, cultural and social system, therefore, the movement of higher education towards fourth generation universities in the direction of improving the quality of research and education seems to be very important and necessary.

    Keywords: 4th generation university, educational, research quality, Higher education
  • Aynaz Mohamadizadeh, Malek Mirhashemi * Pages 912-924

    The purpose of this study was to predict procrastination based on communication patterns, Parent-child relationship and student behavior patterns. The statistical population of this study consisted of all students of Roodehen branch of Islamic Azad University during 2018-2019. In a correlational research framework, 200 people were selected by multistage random sampling. They completed the Tuckman Neglect Scale, Fitzpatrick and Koener Family Communication Patterns Scale, Parent-Child Relationship Evaluation Scale of Fine, Moreland, and Schoebel, and Friedman and Rosenman scale of behavioral patterns. The results of multivariate regression analysis showed that only two components of dialogue orientation and conformance orientation of the communication patterns variable were significantly correlated with the procrastination variable. The dialogue variable has a positive and significant correlation with the procrastination variable. In other words, the increase in this variable increased the score of procrastination, which indicated a low procrastination; however, on the contrary, the correlation of the attitudinal orientation variable with negligence was negative and significant that indicated high procrastination. No significant correlation was found between parent-child relationship variables and behavioral patterns with procrastination. The overall conclusion was that procrastination was predictable based on family communication patterns.

    Keywords: procrastination, Communication Patterns, Parent-Child Relationship, behavior patterns
  • Fateme Bagkhastai, Kiumars Niazazari*, Negin Jabari Pages 925-935

    The overall goal of the present study was to present a genuine leadership model for the internationalization of macro-medical universities in region I. The purpose of this study was to apply an exploratory design with a qualitative and quantitative approach. The statistical population was selected through qualitative sampling method by the faculty members of the macro-medical universities of the region (n = 14). The faculty of macro-medical universities in the region consisted of 1851 people. 320 students were selected based on Cochran formula. Sampling was done by stratified random sampling based on university unit. Semi-structured interviews were used to gather data on qualitative part to identify the dimensions of genuine leadership. The result of the qualitative part is the production of a genuine leadership expert questionnaire. For data gathering in quantitative section for authentic leadership variable, a researcher-made original leadership questionnaire with 91 questions and 2 "individual and organizational" questionnaires was used and for measuring internationalization variable, Floralization Internationalization Questionnaire (1398) was used with 50 questions and 8 dimensions. "Educational, research, cultural, political, communication, knowledge production, higher education macro policies and financial resources" were used. The face and content validity of the instruments was confirmed by the supervisor and consultant. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient above 0.7 which was confirmed. Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and structural equations were used to analyze the data. The results of the qualitative phase of the research showed that genuine leadership has two dimensions (individual and organizational).

    Keywords: Original Leadership, Internationalization, Medical Sciences Universities
  • mohammad hosseini, mohamadhosein mohebi nouredinvand * Pages 936-948

    One of the important concepts in positive psychology has recently taken into serious account in the realm of organizational behavior and now being employed in higher education studies is the concept of psychological capital.The purpose of this research was the designing and validating of questionnaire on Academic psychological resources among university students in Ahwaz Jundishapur University of Medical Sciences. Statistical population of the study was all fresh B.A. students in the academic year 2018-2019. The sample consisted of 375 (228 boys and 147 girls) students who were selected by stratified random sampling method. Then the instruments used in present study consisted of Adult Dispositional Hope Scale, Life Orientation Test-Revised, Resiliency Scale, and Academic Self-Efficacy Scale which were applied to assess each of the four factors making up psychological resources. SPSS and AMOS softwars were used for data analysis. According to our finding the total reliability of chronbach alpha was 0.90. In addition, four accurate questionnaires were used simultaneously with correlation coefficients ranging from 0.56 to 0.61.  The construct validityconfirmed the four-factor 36-item structure of the questionnaire (hope, optimism, resilience, self-efficacy) using the first and second order confirmation factor analysis method. Hence, according to results obtained, the psychological resources questionnaire confirmed a good validity and reliability and can be used in educational and research environments.

    Keywords: psychological capital (psycap), hope, optimism, resiliency, self-efficacy
  • farhad Maadi *, Farhad Nejad Irani, Gholamreza RahimI, Seyed Abdullah Hojjati Pages 949-958

    In hospital environments, the role of faculty member’s management and educational learners is to pay more attention to staff than other organizations. One of the ways to promote health in the healthcare industry requires effective management of dynamic human resources. The present qualitative study continued with phenomenological approach in October 2018 among 19 experts and policy-making in the field of management by purposive sampling method, observing the confidentiality of information. Data were collected through open and semi-structured in-depth interviews. All interviews were recorded and then, verbatim, handwritten and analyzed. 15 main components were identified and by analyzing the main components, 29 sub-components were extracted. Information Architecture, Organizational Planning, Management Processes, Employees' Behavioral Model, Communication and Interaction Network, Standards and Values, Principle of Change, Business Strategy, Modeling, Environmental Factors, Educational Process Engineering, Program Measurement and Evaluation, Support, Knowledge Exchanges, Creativity and Entrepreneurship Title of main themes and information technology, data sharing, data security, vision and mission, status quo, favorable situation, threats and opportunities, management processes, behavioral model in organization, commitment and responsibility, organization performance, improvement and renovation, organization capital, Communication network, teamwork, standards and rules, values, change, business strategy, economic justification, modeling, environmental factors, process engineering, integration of activities, measurement and evaluation, support, knowledge exchanges, creativity, application were selected as sub-themes.

    Keywords: policy makers, management specialists, Faculty, medical education hospitals
  • Hojjat Jafari, Negin Jabbari*, kiumars niazazari Pages 959-971

    The purpose of this study was to present a competitive intelligence model by explaining the role of virtual education in physicians of Mashhad University of Medical Sciences. The method of the present study was applied in terms of purpose and qualitative in terms of data collection. The statistical population in this study was physicians who were faculty members of Mashhad University of Medical Sciences, whose number was 15 people. The statistical sample was determined purposefully based on data saturation. Theoretical foundations in this research were collected using library resources. In this research, using Strauss and Corbin method in Grand Theory theory and using questionnaire and interview, analysis was performed. The findings showed that the dimensions of competitive intelligence included business awareness, awareness of competitors' status, technological and technical awareness, and strategic and social awareness. Also, saving time, space, finances and health issues were all things that can help professors in the field of e-learning. The results showed that e-learning affects the dimensions of competitive intelligence including planning and focusing on competition, data collection, data analysis, transfer of results, process steps and construction.

    Keywords: Competitive Intelligence, Virtual Education, organization, Medical Sciences
  • Ameneh Soleimanzadeh, Ali Asghar Shojaee *, Seyedeh Zahra Hosseini Dronkola Pages 972-983

    The purpose of this study was to present a model of the role of school-based management on teachers' creativity intervened by learning culture. In general, this research was an applied study in terms of purpose, field in terms of controlling over variables, and descriptive in terms of data collection. On the other hand, the present study was considered as an exploratory research according to its main purpose. The statistical population of the qualitative stage included 15 selected principals and teachers of primary schools in Babol city, however in quantitative stage it included all principals and teachers of public primary schools in Babol citythat consisted of 1318 people and according to Morgan table, 302 people were selected as a sample. Then the data were analyzed using Smart-pls and SPSS software that the findidngs showed all factor loadings were statistically significant. Moreover, to evaluate the fit of the model, R2, cv com and cv red indices were used that, in general, the results showed that the model of the school-based management role on teachers' creativity mediated by learning culture among principals and primary school teachers in Babol had a good fit.

    Keywords: school-based management, teachers' creativity, Learning Culture
  • Khadijeh Rasooli, Qudsi Ahghar *, Hassan Asadzadeh Pages 984-992

    The overall purpose of this study was to evaluate the effectiveness of self-directed learning strategies, for adult literacy educators. The statistical population of this study is all teachers of literacy movement in Tehran province during the academic year 98-99. Purposeful sampling was used in this study as follows. At first 60 teachers were selected according to the inclusion criteria (3 years of work experience, bachelor's degree and higher in educational sciences) and exclusion criteria (unwillingness to participate in the research). As the experimental group and the other group (30 persons) as the control group. In the pre-test phase, the dependent variable (self-directed questionnaire (was administered to both groups (experimental and control groups). The independent variable (learning strategies learning) was administered to the experimental group in 10 sessions of 90 minutes. In the post-test phase, again the research questionnair were administered to both groups (experiment and control). In the follow-up phase, one month after the post-test, the dependent variable was administered only to the experimental group. After collecting the research data, the data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance). The results showed that the training of self-directed learning strategies of adult education educators was effective. (p < 0/05)

    Keywords: Training learning strategies, self-direction, Literacy Movement Organization