فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 147، آذر و دی 1399)

  • ویژه کووید 19
  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • آیت الله فتحی، سولماز صادقی*، علی اکبر ملکی راد، حسین رستمی، کریم عبدالمحمدی صفحه 1
    مقدمه

    اضطراب ابتلا به بیماری یکی از نشانه های بالینی در بیماری های ویروسی مانند کرونا ویروس است که با تهدید سیستم دفاعی بدن می تواند زمینه ابتلا به بیماری را به وجود آورد. از این رو این پژوهش با هدف  بررسی نقش ابعاد سبک زندگی و بهزیستی روانشناختی در اضطراب کرونا در دانشجویان غیر از علوم پزشکی دانشگاه آزاد شهر تبریز سال 1399 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش به صورت تحلیلی از نوع همبستگی بود که 307 نفر از دانشجویان دانشگاه های استان آذربایجان شرقی از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامه های اضطراب کرونا علی پور و همکاران(1398)، بهزیستی روانشناختی ریف(1989) و سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت واکر و همکاران(1987) پاسخ دادند؛ تحلیل داده ها با نرم افزار Spss-20 به روش رگرسیون گام به گام انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام برای پیش بینی اضطراب کرونا نشان داد که از مولفه های بهزیستی روانشناختی؛ رشد شخصی و روابط با دیگران قادر به پیش بینی اضطراب کرونا بودند  و این متغیر به همراه متغیر رشد شخصی در مجموع 0/72 از واریانس متغیر اضطراب کرونا را تبیین کردند. همچنین از مولفه های سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت نیز مولفه های رشد معنوی و مسئولیت پذیری در سلامت قادر به پیش بینی اضطراب کرونا بودند و در مجموع 0/09 از واریانس متغیر اضطراب کرونا را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که ارتقاء رشد شخصی و معنوی و ارتباط مثبت و سازنده با دیگران و همچنین مسئولیت پذیری در سلامت می تواند اضطراب کرونا را به میزان معنی داری کم کند.

    کلیدواژگان: اضطراب، کرونا، سبک زندگی، سلامت، بهزیستی روانشناختی
  • نیلوفر آقارضائی، فلورا فروزش* صفحه 2
    زمینه و هدف

    کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که در انسان و حیوان منجر به بیماری می گردند. کووید-19 بیماری عفونی تنفسی حاد است که توسط یک کروناویروس جدید ایجاد شده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO)  این عفونت را یک بیماری پاندمیک (همه گیر جهانی) اعلام کرده است.هدف این مطالعه، بررسی آخرین پیشرفت های تحقیقاتی در زمینه ژنتیک، بیماریزایی، ویژگی های بالینی کووید-19 و همچنین روش های درمانی فعلی و پیشرفت های علمی برای مقابله با این بیماری خطرناک همه گیر جهانی است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر یک مطالعه مروری است که با استفاده از منابع الکترونیک در بانک های اطلاعاتی معتبر مانند  PubMed Scopus ، Google Scholar, ISI،Science Direct  مرتبط از سال های 2010 تا 2020 تدوین شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    مقاله حاضر از نوع مروری می باشد و نیاز به کد اخلاق ندارد.

    یافته ها

    با بررسی ژنوم و مطالعات ژنتیکی کووید-19، شباهت زیادی با اعضای خانواده کروناویروس وجود دارد اما در ساختار ژنومی و فنوتیپی آن ها تفاوت هایی مشاهده می شود که می توانند بر بیماری زایی آن ها تاثیر بگذارند. استفاده مجدد از داروهای درمانی موجود که قبلا برای سایر عفونت ها و آسیب شناسی ویروس ها طراحی شده اند، تنها رویکرد عملی به عنوان یک اقدام سریع جهت پاسخگویی و مقابله با این بیماری همه گیر نوظهور است. چرا که در حال حاضر آزمایشات مربوط به واکسن های ویژه ژنوم SARS-CoV-2 و آنتی بادی های درمانی که مورد آزمایش قرار می گیرند مستلزم طی یک روند طولانی مدت هستند و نیاز به آزمایشات کامل ایمنی دارند.

    نتیجه گیری

      تشخیص سریع عفونت SARS-CoV-2  زیربنای کنترل بیماری است. تاکنون هیچ داروی ضد ویروسی خاص تایید شده ای برای عفونت SARS-CoV-2 وجود ندارد. بنابراین اقدامات پیشگیرانه و غیرفعال کردن ویروس با توجه به مطالعه ژنتیکی و دستیابی به مکانیسم های مولکولی عملکرد ویروس در بیماری زایی، جهت متوقف کردن و کنترل شیوع بیماری ضروری است.

    کلیدواژگان: کروناویروس 2019(کووید-19)، ژنتیک، تاریخچه کروناویروس، سلامت عمومی، درمان
  • محمد رحمانیان، علیرضا کمالی، هادی مصلی نژاد، مهدی فروغیان، نوید کلانی، ناصر حاتمی، محمد حیدرنژاد، اسماعیل رعیت دوست*، سمانه عبیری صفحه 3
    مقدمه

    اخیرا همه گیری بیماری کرونا ویروس جدید (Covid-19) منجر به ایجاد استرس و اضطراب زیادی در سراسر جهان شده است. با توجه به اینکه کارکنان مراقبتهای بهداشتی و درمانی در خط اول مبارزه با بیماریهای عفونی و بیماری کووید- 19  میباشند، اولین کسانی هستند که در معرض آلودگی به این ویروس قرار میگیرند. 

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی 402 نفر از کادر درمانی و اداری دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1399 شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس اضطراب کرونا ویروس(CDAS: Corona Disease Anxiety Scale) بود. 

    نتایج

    میانگین نمره علایم روانی کادر بالینی(91/46%)، بالاتر از میانگین نمره علایم روانی (63/42%) کادر اداری بود. همچنین میانگین نمره علایم جسمانی کادر بالینی(80/12%) بالاتر از میانگین نمره علایم جسمانی (94/10%) کادر اداری مشاهده شد. بین کادر بالینی و اداری از نظر میانگین اضطراب تفاوت معنی دار وجود دارد (030/0 =p). 

    نتیجه گیری

    کادر درمانی در هر دو حیطه اضطراب نمره بیشتری را نسبت به کادر اداری کسب نمودند. بنابراین با توجه به سطح گستردگی شیوع بیماری کووید 19 در سراسر جهان و میزان تلفات ناشی از این بیماری در کارکنان مراقبت های بهداشتی و درمانی به دلیل قرارگیری در خط اول مقابله با این بیماری، بنابراین پیشنهاد می شود جهت کاهش اضطراب کادر درمانی، سیاست گذاران سلامت اقدامات و تدابیر لازم را بیاندیشند تا شاهد حفظ و سالم نگه داشتن این قشر به عنوان افرادی که بعنوان حافظان سلامت و تندرستی اعضای جامعه تلاش می کنند، باشیم.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کادر درمانی، اضطراب، کووید19
  • مهرداد نصرالله زاده ثابت، محمدفواد حیدری، محمد خانعلی پور، سعادت الله غفاری، میلاد جعفری آشیانی، سجاد بیگلری، عمران اسماعیل زاده* صفحه 4
    زمینه و هدف

    از اواخر سال 2019 میلادی، با ظهور نوع جدیدی از کروناویروس به عنوان عامل ایجادکننده یک بیماری تنفسی جدید  تحت عنوان COVID-19، نگرانی های زیادی در مورد گسترش این بیماری و راه های مقابله با آن ایجاد گردید. با توجه به قدرت انتقال سریع این ویروس، شناسایی افراد آلوده در مراحل ابتدایی به منظور قرنطینه سازی بسیار حیاتی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی قابلیت اطمینان سی تی اسکن در تشخیص COVID-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 212 بیمار بستری شده در بیمارستان با تشخیص نهایی COVID-19  مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، سابقه پزشکی، علایم و نشانه ها و سی تی اسکن قفسه سینه جمع آوری و تحلیل شد. در نهایت قدرت سی تی اسکن در تشخیص این بیماری در مقایسه با تست مولکولی RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه توسط کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی آجا تایید شد (کد: IR.AJAUMS.REC.1399.091).

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده، حساسیت سی تی اسکن در تشخیص بیماری COVID-19 نسبتا بالا می باشد، اگرچه میزان بالای نتایج مثبت کاذب حاصل از این تکنیک و تصمیم گیری بر اساس آن می تواند منجر به افزایش بار مالی بر سیستم بهداشت و درمان گردد.

    نتیجه گیری

    سی تی اسکن یک تکنیک نسبتا حساس برای تشخیص COVID-19 می باشد، اگرچه با توجه به میزان بالای نتایج مثبت کاذب، باید در تصمیم گیری بر اساس آن احتیاط گردد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، COVID-19، سی تی اسکن، RT-PCR
  • مهرداد نصرالله زاده ثابت، محمد خانعلی پور، میلاد غلامی، عبدالعظیم سارلی، عارفه رحیمی خرمی، عمران اسماعیل زاده* صفحه 5
    زمینه و هدف

    شیوع کرونا ویروس جدید (Covid-19) در اواخر دسامبر 2019 از ووهان چین باعث ایجاد تهدیدات بهداشتی بزرگی برای سلامت عمومی جهانی گردید. از آنجایی که بیماران دارای فشار خون بالا، دیابت و اختلالات قلبی عروقی از گروه های اصلی در معرض خطر ابتلا برای بیماری Covid-19 هستند؛ این مطالعه ارتباط بین شدت بیماری، تظاهرات بالینی و میزان مرگ و میر را در این بیماران در مقایسه با دیگر افراد مبتلا به بیماری کرونا ویروس بررسی کرده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 1408 بیمار بستری مبتلا به Covid-19 در بیمارستان های گلستان، هاجر، خانواده و بعثت شهر تهران انجام شد. داده های مورد نیاز از قبیل شدت بیماری، تظاهرات بالینی و میزان مرگ و میر در بیماران دارای اختلالات زمینه ای با دیگر بیماران گردآوری و به کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. ضریب اطمینان برای تمامی آزمون ها 95 درصد و سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی

    اصول اخلاقی در نگارش مقاله، طبق دستور العمل کمیته بین المللی اخلاق نشر (Cope) و رعایت منشور اخلاقی نشریات و بر اساس کد اخلاق IR.ajaums.rec.1399.091 رعایت شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه 912 آقا (64/8 درصد) و 496 خانم (35/2 درصد) شرکت داشتند. دامنه ی سنی بیماران از 18 تا 98 سال متغیر و میانگین سن بیماران 57/8 سال بود. 39/2 درصد سابقه ی مصرف سیگار داشتند. 27 درصد از بیماران اینتوبه شدند و 21/9 درصد از بیماران فوت کردند. میزان اکسیژن خون 53/7 درصد از بیماران از 93 میلی گرم در دسی لیتر کمتر بود. 1/36 درصد از بیماران سابقه فشارخون بالا، 24/1 درصد دیابت و 21/7 درصد سابقه ی بیماری قلبی عروقی داشتند.

    نتیجه گیری

    شدت بیماری و تظاهرات بالینی و میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا در زیر گروه های قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا نسبت به سایر افراد مبتلا به بیماری کرونا ویروس دارای اختلاف معنی داری است.

    کلیدواژگان: کووید-19، دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی عروقی، مرگ و میر
  • مژگان هاشمیه صفحه 6
    زمینه و هدف

    در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین برای اولین بار ویروس کرونای جدید شناسایی گردید و سپس با سرعت زیادی در سراسر جهان انتشار یافت بطوریکه سازمان بهداشت جهانی این بیماری را بعنوان پاندمی گزارش داد. در این مقاله مروری به ذکر یافته های اپیدمیولوژیک، روش های انتقال ،تظاهرات بالینی، عالیم رادیولوژیک، پیش آگهی و درمان کووید 19 در کودکان و همچنین ذکر تفاوت های ناشی از این ویروس در بین اطفال و بزرگساالن پرداخته می شود.

    مواد و روش ها

    جستجو در مدالین با استفاده ازکلمات کلیدی"کووید19 "- "کرونا "- "کودکان "و" پاندمی" انجام گردید.

    یافته ها

    بیشتر داده هایی که در رابطه با این ویروس وجود دارد، مربوط به سیر این بیماری در بالغین می باشد و اطالعات راجع به کودکان محدود می باشد. در حال حاضر اکثر یافته ها حکایت از این نکته دارند که سیر این بیماری در کودکان مالیمتر بوده و عفونت ناشی از این ویروس در اطفال از پیش آگهی بهتری برخوردار می باشد.همچنین با توجه به عالیم بالینی خفیف در کودکان،بسیاری از انان در مراحل اولیه این عفونت تشخیص داده نمیشوند. هم اکنون با افزایش تعداد مبتالیان در سراسر جهان مسلما شیوع این بیماری در کودکان نیز رو به تزاید است.

    نتیجه گیری

    کووید 19 در کودکان دارای عالیم بالینی خفیف تری و همچنین پیش اگهی مطلوبتری میباشد. تابه امروز واکسن ضد این ویروس و درمان اختصاصی انتی ویرال برای این ویروس ابداع نشده است ، لذا پیشگیری بهترین راهکار می باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، کودکان، کرونا، پاندمی
  • محمد رحمانیان، علیرضا کمالی، مهدی فروغیان، نوید کلانی، نفیسه اسماعیل پور، ناصر حاتمی، اسماعیل رعیت دوست* صفحه 7
    زمینه و هدف

    پاندمی کوید 19 این پتانسیل را دارد که به طور قابل توجهی بر سلامت روان کارکنان مراقبت های بهداشتی، که در خط مقدم این بحران ایستاده اند، تاثیر بگذارد؛ با این حال کارکنان اداری سازمان های مراقبت بهداشتی نیز از این خطر مبرا نیستند. بنابراین، نظارت بر میزان آگاهی و  سایر موارد بهداشت روانی به منظور درک عوامل واسطه و آگاهی از مداخلات متناسب، یک اولویت ضروری بشمار می رود. بنابراین هدف از این مطالعه آگاهی، نگرش و عملکرد کادر درمانی و اداری در مواجهه و عدم مواجهه با ویروس کوید 19 می باشد.

    مواد و روش ها

      این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی  160 نفر از کادر درمانی و اداری بیمارستان های شهرستان جهرم در سال 1399 انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه پژوهشگرساخته آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل درمانی در مورد ویروس کرونا (کووید 19) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و با استفاده از  آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها

    65 درصد از افراد مورد پژوهش زن و مابقی مرد بودند. در اغلب پاسخ های داده شده به هر گویه در هر دو گروه کادر درمان و غیر درمانی نزدیک به هم است. میانگین نمرات آگاهی کادر درمان (با میانگین 94.35) به طور معنی داری از کادر اداری (با میانگین 87.75) بالاتر است (t=5.96, p<0.001). اما عملکرد کادر اداری (با میانگین 93.14) از کادر درمان(با میانگین 87.17) به طور معنا داری بالاتر است (t=-2.710, p=0.007).  بین میانگین نمرات نگرش دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نگردید (p=0.438).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سطح اگاهی در مواجهه با ویروس کرونا در افراد کادر اداری نسبت به کادر درمانی به شکل معنی داری پایین تر است، اما کارکنان کادر اداری عملکرد بهتری در مواجهه با ویروس کرونا نسبت به کادر درمانی دارند. بنظر می رسد انجام اقدامات آموزشی جهت افزایش آگاهی این افراد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، کوید 19، کادر درمانی، کادر اداری
  • ژیلا حیدرپور دامن آباد*، لیلا ولی زاده صفحه 8
    زمینه و هدف

    در پاندمی اخیر کووید 19، نگرانیهای زیادی در مورد انتقال این ویروس از مادر به نوزاد وجود دارد و بیشترین اهمیت این موضوع بخاطر مدیریت شیردهی در این دوران می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مرور تازه ترین مطالعات در زمینه تغذیه نوزاد با شیر مادر در پاندمیCOVID-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است. در این مقاله مروری به مرور تازه ترین مطالعات در زمینه تغذیه نوزاد با شیر مادر در پاندمیCOVID-19 از دسامبر 2019 تا می 2020 پرداخته شده است. برای جمع آوری اطلاعات بانک ها و موتورهای جست وجوگر اطلاعاتی چون سید، مگ ایران، آوید، گوگل اسکالر، اسکوپوس، ساینس دایرکت و پابمد، با استفاده از کلمات کلید واژه های کرونا ویروس جدید، کوید 19، شیرمادر و شیردهی مورد استفاده قرار گرفتند.
    ملاحظات اخلاقی در کلیه مراحل پژوهش، کدهای اخلاق تحقیق و نشر رعایت شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تا کنون هیچ مدرکی دال بر وجود کرونا ویروس جدید در شیر مادر و یا انتقال آن از طریق تغذیه از شیر مادران مبتلا و یا مشکوک به COVID-19 وجود ندارد و در همه موارد COVID-19 ، تغذیه نوزاد با شیر مادر باید با رعایت اصول بهداشتی و احتیاطات تنفسی ادامه یابد.

    نتیجه گیری

    تغذیه با شیر مادر نوزاد را در برابر بیماریهای عفونی محافظت می کند. با توجه به اینکه مطالعاتی که نشان دهنده عدم وجود ویروس در شیرمادر باشد، بسیار محدود می باشد، این مطالعه، تغذیه نوزاد با شیر مادر در شرایط فعلی بیماری COVID-19را توصیف می کند. در حالیکه که هنوز هم ناشناخته های بسیاری از این بیماری نوظهور وجود دارد بنابراین جهت مدیریت شیردهی در پاندمی COVID-19به انجام مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس جدید، کوید 19، شیرمادر، شیردهی
  • علی هژبر راجعونی، پروانه مهربد* صفحه 9
    مقدمه

    بیماری COVID-19 از بیماری های مهم ویروسی در دهه حاضر محسوب می شود که پاندمی گسترده ای در دنیا ایجاد کرده است. این بیماری اولین بار در 17 آذر 1398 از شهر ووهان استان هوبی چین از بیماران با علایم پنومونی شدید (ARDS) گزارش شد. در 17 دی 1398 مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در چین، ویروس را شناسایی نمود و سازمان بهداشت جهانی آن را 2019-nCoV نامید. سپس نام بیماری به COVID-19 تغییر نمود. بر اساس داده های ICTV این ویروس SARS-CoV-2 نامیده می شود که از خانواده کروناویروس ها محسوب می شود. ویروس های موجود در این خانواده در سالهای 1381 (بیماری SARS) و 1391 (بیماری MERS) همه گیری وسیعی در چندین کشور مختلف داشته اند و منجر به مرگ و میر و زیان اقتصادی شده اند.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، این بیماری از جنبه های مختلف روند تکاملی و بیولوژی مولکولی ویروس بررسی شد. مقالات براساس اطلاعات موجود در پایگاه داده های سازمان بهداشت جهانی (WHO) مورد مطالعه قرار گرفت. پروتئین های SARS-CoV-2 از نظر مولکولی و عملکردی با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها و روش های بیوانفورماتیک مشخص شد و سپس داروهای مرتبط و نحوه اثر آن ها بر سیر تکثیر و مهار ویروس بررسی شده است.

    یافته ها

    مطالعات در زمینه ساختار ویروس و درمان های دارویی جهت مهار پیشرفت بیماری نشان می دهد که در درمان این بیماری بسته به میزان پیشرفت بیماری، استفاده از استراتژی های مختلف دارویی موثر است. مطالعات مولکولی نشان داد استفاده از داروهای مهارکننده پروتیازهای ویروسی و آنالوگ های نوکلیوزیدی در سیر روند بیماری و درمان های دارویی IVIG، ترکیبات آمینوکینولین، مهارکننده TMPRSS2 و پروتئین S ویروس در مراحل اولیه بیماری می تواند موثر باشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان می دهد که بررسی ساختار ویروس و بیولوژی آن در بدن، جهت کنترل ویروس، از اهمیت زیادی برخوردار است. شناسایی داروهای موثر بر ویروس بر اساس ساختار بیولوژیک ویروس ضروری است. با توجه به تغییرات ساختاری ویروس و جهش های پی در پی در ژنوم ویروس و بوجود آمدن سویه های مقاوم و یا سویه های با قابلیت واگیری زیاد، ادامه مطالعات در حوزه ساختار ویروس و تغییرات آن در بدن، در طراحی استراتژی های دارویی و درمانی ضروری است. مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از استراتژی های درمانی و دارویی با توجه به مرحله بیماری متفاوت است، بگونه ای که برخی از داروها در مراحل اولیه بیماری از ورود ویروس به سلول های هدف ممانعت می کنند و یا در ترکیب با گلیکوپروتئین های سطحی ویروس، از اتصال آنتی ژن ویروس با گیرنده های موجود در سلول های میزبان ممانعت می کنند. در مراحل پیشرفت بیماری، داروهای ضد ویروسی از جمله مهارکننده های پروتیازی و آنالوگ های نوکلیوزیدی باعث اختلال در تکثیر و تشکیل ساختمان ویروس می شوند. بدلیل تغییرات متناوب ویروس و ایجاد ویروس های مقاوم به درمان های دارویی، بررسی مداوم مطالعات ویروس شناسی و بالینی و عملکرد داروهای موجود علیه ویروس حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: COVID-19، کوروناویروس تیپ 2 سندرم حاد تنفسی، روند تکاملی، بیولوژی مولکولی، پیش گیری، درمان
  • امیرحسین احمدی حکمتی کار، مهدیه ملانوری شمسی* صفحه 10
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19 به عنوان  یک بیماری ویروسی بیش از گذشته ضرورت پرداختن به فعالیت های ورزشی در سراسر طول عمر را با توجه به اثرات ایمونولوژیک و فیزیولوژیک آن بر سلامتی مطرح کرده است. در این مطالعه ضمن بررسی اثرات فعالیت های ورزشی با شدت متوسط در پاسخ های فیزیولوژیک و ایمونولوژیک مرتبط با این بیماری الگوهای ورزشی مناسب برای انجام فعالیت های ورزشی در دوران شیوع این بیماری ارایه شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری از تمام پایگاه های اطلاعاتی که شامل ISI Web of Science، Scopus ،ISC، PubMed،Google Scholar مگیران، نور می شود مقالات مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در فرایند جستجو مقالات از کلید واژه های: ویروس کرونا، کووید19، فعالیت ورزشی و ویروس کرونا، فعالیت ورزشی و سیستم ایمنی بدن، فعالیت ورزشی پر شدت و سیستم ایمنی بدن استفاده شد.

    یافته ها

    براساس پژوهش صورت گرفته فعالیت های ورزشی با شدت متوسط با توجه به اثرات فیزیولوژیکی خود می تواند برای افزایش عملکرد سیستم ایمنی مفید باشد. از طرفی مشخص شده است که ورزش با شدت بالا می تواند اثرات منفی بر سیستم ایمنی بگذارد که این عامل می تواند یک استراتژی بد در کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلا به بیماری های عفونی باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شروع موج دوم ویروس کرونا در جهان، پیشنهاد می شود همچنان در خانه با رعایت پروتکل های بهداشتی (حفظ رطوب و استریل کردن محیط) و شدت و مدت مناسب به فعالیت پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، فعالیت ورزشی، کووید 19
  • محمد پرستش*، جلیل مرادی صفحه 11

    چکیده

    مقدمه و هدف

    بیماری ویروس جدید کرونا (کووید 19) تاثیر عمده ای بر فعالیت های بدنی افراد در کل دنیا گذاشته است. این شرایط باعث شده که میزان فعالیت های بدنی در بسیاری از افراد کاهش پیدا کند. هدف از این پژوهش ارایه یک راهنمای  کاربردی برای اجرای فعالیت های بدنی در خانه است.

    مواد و روش ‏ها

    روش کار به صورت کتابخانه ای بود و کتاب ها و مقالات جدید در مورد اجرای فعالیت های بدنی در خانه بررسی شد و سعی شد مبانی علمی اجرای فعالیت های بدنی در خانه ارایه شود. نحوه اجرای فعالیت های بدنی مختلف با استفاده از دستگاه های موجود در منازل و همچنین اجرای تمرینات بدون استفاده از دستگاه بررسی شد.

    یافته‏ ها

    پیشنهادات کاربردی برای فعال ماندن در خانه، همراه با تمرین ورزشی هوازی شامل راه رفتن، دویدن بر روی تردمیل، استفاده صحیح از دوچرخه ثابت و تمرینات مقاومتی با وزن بدن می باشد تا بتوان با عوارض جانبی جسمی و روانی ویروس جدید کرونا (کووید 19) مقابله کرد.

    نتیجه‏ گیری

    این راهنما اطلاعات مفیدی را در مورد فعالیت بدنی در منزل برای افراد کم تحرک ارایه می دهد که می تواند در طول بیماری های همه گیر انجام شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، فعالیت بدنی در خانه، کرونا ویروس 2019
  • آمنه امیدی، سمیه شاطی زاده ملک شاهی*، پارسا ویسی صفحه 12

    کروناویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که در انسان عمدتا به عنوان عوامل ایجاد کننده عفونتهای دستگاه تنفسی شناخته می شوند. کروناویروس سارس-2 نوعی جدید از این خانواده است که در اواخر سال 2019 در جهان معرفی شده است و بیماری مرتبط با آن تحت عنوان کووید-19 (COVID-19) نامگذاری شده است. به دلیل جدید بودن این ویروس در جمعیت انسانی، روزانه گزارش های جدیدی در رابطه با جنبه های مختلف بیماری زایی آن منتشر می شود. علایمی چون تب، سرفه، خستگی، درد عضلانی، درد مفاصل و تنگی نفس به عنوان علایم رایج ناشی از بیماری زایی این ویروس گزارش شده اند. اما علاوه بر این علایم، ارگان های مختلف بدن از قبیل دستگاه گوارشی، سیستم عصبی، پوست، سیستم بویایی، سیستم قلبی-عروقی، کبد، کلیه و چشم را نیز درگیر می سازد. از عوارض خارج ریوی بیماری کووید-19 می توان به از بین رفتن حس بویایی، از بین رفتن حس چشایی، بثورات پوستی به شکل اریتماتوز، کهیر گسترده و تاول های شبه آبله مرغان، آسیب حاد قلبی همراه با بالا رفتن قابل توجه سطح تروپونین های قلبی، التهاب و ادم کلیوی، علایم معمول دستگاه گوارشی مانند اسهال، تهوع و استفراغ، بالارفتن سطوح آنزیم های کبدی، عوارض عصبی از قبیل سکته مغزی تا علایم غیر اختصاصی مانند سردرد، سرگیجه، کاهش سطح هوشیاری اشاره نمود. مکانیسم دقیق درگیری اندام های مختلف مشخص نیست با این حال مکانیسم های فرضی شامل التهاب با واسطه ایمنی مانند طوفان سیتوکینی، اختلال عملکرد تنفسی و هیپوکسمی ناشی از بیماری کووید-19، آسیب مستقیم سلولی به واسطه کرونا ویروس سارس-2 یا ترکیبی از این مکانیسم ها می باشند.

    کلیدواژگان: بیماری زایی، کووید-19، کروناویروس سارس-2
  • سجاد طزرجی*، فاطمه نظری رباطی صفحه 13
    مقدمه

    امنیت غذایی در سطوح فردی، خانوادگی، ملی، منطقه ای و جهانی زمانی قابل حصول است که تمام مردم در تمامی زمان ها دسترسی فیزیکی و اقتصادی به مواد غذایی کافی، سالم و مغذی برای رفع نیازها و اولویت های غذایی برای یک زندگی سالم و فعال را داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت امنیت غذایی و عوامل اجتماعی-اقتصادی مرتبط با آن در خانوارهای شهرستان کرمان در دوران همه گیری کوید19 می باشد.        

    روش کار

    مطالعه مقطعی توصیفی حاضر بر روی 500 خانوار دارای پرونده سلامت در 5پایگاه جامعه سلامت که درپنج ناحیه شهرستان کرمان قرار داشتند، انجام شد. افراد با استفاده از لیست خانوارهای تحت پوشش هر مرکز، به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند پرسشنامه های خود ساخته فردی-اقتصادی و اجتماعی و نیز پرسشنامه ی 18 سوال امنیت غذایی USDA معتبر که قبلا روایی آن بررسی شده تکمیل شدند.

    نتایج

     در این مطالعه ارتباط معنی داری میان عوامل اجتماعی-اقتصادی مورد مطالعه (بعد خانوار، متراژ منزل و تعداد امکانات رفاهی) و سطح امنیت غذایی در افراد نشان داده شد. به طوری که میان بعد خانوار و سطح امنیت غذایی ارتباط مثبت (R=0.142  و p<0.001) و بین سطح امنیت غذایی با متراژ منزل و تعداد امکانات رفاهی ارتباط معکوس یافت شد (R=-0.093 و  p<0.005 ، R=-0.73 و p<0.001).

    نتیجه گیری

     بر اساس مطالعه حاضر، عوامل موثر بر امنیت غذایی در شهرستان کرمان می تواند ارایه دهنده راهکارهای عملیاتی مناسب برای بهبود وضعیت امنیت غذایی در مناطق دچار ناامنی غذایی قبل از وقوع بحران باشد..

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کوید19، بحران، خانوار، عوامل اقتصادی-اجتماعی
|
  • Ayatollah Fathi, Solmaz Sadegi*, Aliakbar Malekirad, Hosein Rostami, Karim Abdolmohamadi Page 1
    Introduction

    Anxiety is one of the clinical signs of viral diseases such as coronavirus, which can threaten the bodychr('39')s immune system. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the role of lifestyle and psychological well-being dimensions in corona anxiety in students other than medical sciences of Tabriz Azad University in 1399.

    Method

    The research method was analytical correlational type in which 307 students of universities in East Azarbaijan province participated in the research through online calling and to the anxiety questionnaires of Corona Alipour et al. (2009), Reef Psychological Welfare (1989) and Walker et al.chr('39')s (1987) health-promoting lifestyle responded: Data analysis was performed with Spss-20 software by step-by-step regression.

    Results

    The results of step-by-step regression analysis to predict corona anxiety showed that the components of psychological well-being, personal growth and relationships with others were able to predict corona anxiety and this variable along with personal growth variable was 0.72 of variance. They explained the corona anxiety variable. Also, the components of lifestyle-enhancing lifestyle and the components of spiritual growth and responsibility in health were able to predict corona anxiety and explained a total of 0.09 of the variable variance of corona anxiety.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that promoting personal and spiritual growth and positive and constructive communication with others, as well as responsibility in health can significantly reduce corona anxiety.

    Keywords: Anxiety, Corona, Lifestyle, Health, Psychological Welfare
  • Niloofar Agharezaee, Flora Forouzesh* Page 2
    Background and Aim

    Coronaviruses are a large family of viruses that cause disease in humans and animals. Covid-19 is an acute respiratory infectious disease caused by a new coronavirus. The World Health Organization (WHO) has declared the infection a pandemic (global epidemic).

    Objective

     The aim of this study is to investigate the latest research advances in genetics, disease, clinical features of Covid-19, as well as current therapies and scientific advances to combat this dangerous global epidemic.

    Materials and Methods

    The present paper is a review study developed using electronic sources in reputable databases such as PubMed, Scopus, Google Scholar, ISI, and Science Direct from 2010 to 2020.

    Findings

    Examining the genome and genetic studies of the virus, there are many similarities with members of the coronavirus family, but there are differences in their genomic and phenotypic structures that can affect their pathogenesis.Re-use of existing therapeutic drugs, previously designed for other infections and pathologies of viruses, is only a practical approach as a quick measure to respond to and fight the emerging epidemic. At present, tests for specific vaccines for the SARS-CoV-2 genome and the therapeutic antibodies being tested require a long-term process and require complete safety testing.

    Ethical Considerations

    Ethical principles in writing this study have been observed in accordance with the guidelines of the National Ethics Committee and the COPE regulations.

    Conclusion

    Rapid diagnosis of SARS-CoV-2 infection is the basis of disease control. So far, there is no specific antiviral drug approved for SARS-CoV-2 infection. Therefore, preventive and inactive measures against the virus are necessary to stop and control the spread of the disease, according to genetic studies and the achievement of molecular mechanisms of virus function in pathogenesis.

    Keywords: Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Genetics, History of coronavirus, Public health, Therapy
  • Mohammad Rahmanian, Alireza Kamali, Hadi Mosalanezhad, Mahdi Foroughian, Navid Kalani, Naser Hatami, Mohammad Heidarnezhad, Esmaeal Rayat Dost*, Samaneh Abiri Page 3
    Introduction

    The recent outbreak of the new coronavirus (Covid-19) has caused a great deal of stress and anxiety around the world. Given that health care workers are at the forefront of the fight against infectious diseases and Covid-19 disease, they are the first to be exposed to the virus.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 402 medical and administrative staff of Jahrom University of Medical Sciences in 1399 participated. Data collection tools in this study included the Demographic Information Questionnaire and the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS).

    Results

    The mean score of psychological symptoms of clinical staff (46.91%) was higher than the mean score of psychological symptoms (42.63%) of administrative staff. Also, the mean score of physical symptoms of clinical staff (12.80%) was higher than the average score of physical symptoms (10.94%) of administrative staff. There is a significant difference between clinical and administrative staff in terms of mean anxiety (P=0.030).

    Conclusion

     The medical staff in both areas of anxiety scored higher than the administrative staff. Therefore, considering the prevalence of Covid 19 disease worldwide and the rate of deaths due to this disease in health care workers due to being in the forefront of the fight against this disease, so it is recommended to reduce the anxiety of medical staff, policymakers Health, think of the necessary measures to take care of this group as people who work as caretakers of the health and well-being of members of the community.

    Keywords: Coronavirus, Medical staff, Anxiety, Covid 19
  • Mehrdad Nasrollahzadeh Sabet, Mohammad Foad Heidari, Mohammad Khanalipour, Saadat Allah Ghaffari, Milad Jafari Ashiani, Sajjad Biglari, Emran Esmaeilzadeh* Page 4
    Background and aim

    Since late 2019, with the emergence of a new type of coronavirus as a causative agent of a new respiratory disease called COVID-19, there have been many concerns about the spread of the disease and ways to deal with it. Due to the rapid transmission ability of the virus, diagnosing the infected individuals in the early stages for isolating them is critical. The aim of this study was the evaluation of CT scan reliability in diagnosing COVID-19.

    Materials and methods

    This study looked at 212 patients admitted to hospital with a final diagnosis of COVID-19. Demographic information, medical history, signs and symptoms, and the chest CT scan results were collected and analyzed. Finally, the power of CT scans in the diagnosis of this disease was compared with the RT-PCR molecular test

    Ethical consideration

    This study was approved by AJA University of Medical Science ethical committee.

    Finding

    According to the results, the sensitivity of CT scan in the diagnosis of COVID-19 disease is relatively high, although the high rate of false-positive results from this technique and decisions based on it can lead to the increased financial burden on the health system.

    Conclusion

    CT scan is a relatively sensitive method for diagnosing COVID-19, but caution must be exercised, based on high level of false-positive results.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, CT scan, RT-PCR
  • Mehrdad Nasrollahzadeh Sabet, Mohammad Khanalipour, Milad Gholami, Abdolazim Sarli, Arefeh Rahimikhorrami, Emran Esmaeilzadeh* Page 5
    Background and Aim

    The outbreak of the new coronavirus (Covid-19) in late December 2019 from China, posed major health threats to global public health. Because patients with high blood pressure, diabetes, and cardiovascular disorders are at high risk for Covid-19 disease; This study examined the association between disease severity, clinical manifestations, and mortality in these patients compared with other individuals with Covid-19.

    Materials and Methods

    This study was performed on 1408 patients hospitalized with Covid-19 in Golestan, Hajar, Khanevadeh and Besat hospitals in Tehran. Required data such as disease severity, clinical manifestations and mortality in patients with underlying disorders were collected with other patients and then analyzed using statistical tests using SPSS software. The reliability coefficient for all tests was 95% and the significance level was 0.05
    Ethical considerations: Ethical principles in writing the article have been observed according to the instructions of the International Committee on Publishing Ethics (Cope) and observing the ethical charter of publications and based on the ethics code IR.ajaums.rec.1399.091.

    Results

    In this study, 912 men (64.8%) and 496 women (35.2%) were participated. The age range of patients ranged from 18 to 98 years and the mean age of patients was 57.8 years. 27% of patients were intubated and 21.9% of patients died. Blood oxygen levels were less than 93 mg / dL in 53.7% of patients. 36.1% of patients had a history of hypertension, 24.1% had a history of diabetes and 21.7% had a history of cardiovascular disease.

    Conclusion

    The severity of the disease and clinical manifestations and mortality of patients in the subgroups of cardiovascular disease, diabetes and hypertension were significantly different from other patients with Covid-19.

    Keywords: Covid-19, Diabetes, Hypertension, Cardiovascular disease, Mortality
  • Mozhgan Hashemieh Page 6
    Background and Aim

    Since the emergence of the 2019 novel coronavirus (2019- nCoV) infection in Wuhan, China, in December 2019, it has rapidly spread across China and many other countries. In this review article, the epidemiological characteristics, transmission patterns, clinical manifestations, radiologic findings, management and prognosis of pediatric patients with the 2019 novel coronavirus disease have been discussed. Moreover, the differences in clinical course of COVID 19 between children and adult have been summarized.

    Materials and Methods

    The Medline was searched for terms such as “Coronavirus” ، “COVID-19”, “Children” and “Pandemic”.

    Findings

    The majority of published articles about COVID 19 are related to the adult age group and the data about this novel virus among children is limited. Children in comparison with adults have milder course of SARS- CoV-2 and have better prognosis. Regarding that children often have mild symptoms, many of them could not be diagnosed especially at early stages . Based on the evidence of a rapidly increasing incidence of COVID 19 in adults, probably the number of children with this virus have been raised.

    Conclusion

    Pediatric population have milder course of SARS- CoV-2 and better prognosis compared to adult age group. Up to now, there is no specific antiviral agent or vaccine against this virus, therefore the best approach is preventive strategies.

    Keywords: COVID 19, Coronavirus, Children, Pandemic
  • Mohammad Rahmanian, Alireza Kamali, Mahdi Foroughian, Navid Kalani, Nafiseh Esmaealpour, Naser Hatami, Esmaeal Rayat Dost* Page 7
    Background and Aim

    The COVID-19 pandemic is capable of severely affecting the mental health of health care workers, who are at the forefront of this crisis; while the official staff of health organizations is facing the same danger. Therefore, monitoring awareness and other mental health issues to understand the mediating factors and awareness of appropriate interventions is a necessary priority. Therefore, the purpose of this study was to compare the level of knowledge, attitude, and practice of medical and administrative staff in facing the COVID-19 virus.

    Methods & Materials

    This cross-sectional descriptive study was performed on 160 medical and administrative staff of Jahrom hospitals in 2020. Demographic information questionnaire and researcher-made questionnaire of knowledge, attitude and practice of medical personnel about coronavirus (Covid 19) were used to collect information. Data were analyzed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    65% of subjects were women and the rest were men. In most of the answers given to each item in both groups, the medical and administrative staff’s answers were close to each other. In the case of the statement "I am more likely to get a corona", 54.4% of the medical staff chose the strongly agreed option, while this percentage is 16.5% for the administrative staff. This indicates that the medical staff is very afraid of getting COVID-19. According to the results, the mean knowledge scores of the medical staff (with an average of 94.35) were significantly higher than the administrative staff (with an average of 87.75) (t=5.96, p<0.001). But the performance of administrative staff (with an average of 93.14) is significantly higher than medical staff (with an average of 87.17) (t=-2.710, p=0.007). No significant difference was observed between the mean scores of the attitude scores of both groups (p=0.438).

    Conclusion

    The results of this study showed that the level of awareness in the face of corona virus in the administrative staff is significantly lower than the medical staff, but the administrative staff has a better performance in facing of the corona virus than the medical staff. It seems that educational measures are necessary to increase the awareness of these people.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Covid 19, Medical staff, Administrative staff
  • Zhilla Heydarpoor Damanabad*, Leila Valizadeh Page 8
    Background and Aim

      The recent COVID-19 pandemic, there have been many concerns about the transmission of the virus from mother to newborn. This is more important due to the management of breastfeeding. This study aimed to review the latest studies on newborns breastfeeding in the COVID-19 pandemic.
    Methods and Materials: This is a review study. In this study, articles about newborns breastfeeding in COVID-19 pandemic of published from December 2019  to May 2020 were selected via a search into the electronic databases of SID, PubMed, Scopus, Direct Science, Google Scholar, Ovid, MagIran, using the key ward of new coronavirus, COVID-19, breast milk, breastfeeding.   

    Ethical Considerations

    In this paper, the principles of publication ethics were considered.

    Results

    The results of this study showed that, So far, there is no evidence of a new coronavirus in breast milk or transmission of COVID-19 through breastfeeding, all mothers with confirmed or suspected COVID-19, should continue to breastfeed in accordance with the principles of hygiene and respiratory precaution.

    Conclusions

    Breastfeeding protects the baby against infectious diseases. It should be noted that studies on the absence of the coronavirus in breast milk are very limited, this study describes breastfeeding the current state of COVID-19. While there are still many unknowns of this emerging disease Therefore, more studies are needed to manage breastfeeding in the COVID-19 pandemic.

    Keywords: new coronavirus, COVID-19, breast milk, breastfeeding
  • Ali Hojabr Rajeoni, Parvaneh Mehrbod* Page 9
    Introduction

    COVID-19 is one of the most important viral diseases of the current decade which caused widespread pandemic around the globe. The disease was first reported on December 8, 2019 in Wuhan, Hubei Province, China, in the patients with acute respiratory distress syndrome (ARDS). On January 7, 2020, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in China identified the virus and it was named 2019-nCoV by the World Health Organization (WHO). The name of the disease was later changed to COVID-19. According to the International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV) data, the virus is called SARS-CoV-2 which belongs to the Coronaviridae family. The viruses of this family have had widespread outbreaks in several different countries in 2003 (SARS disease) and 2013 (MERS disease) and have led to death and economic loss.

    Methods

    In the present study, the disease was studied from various aspects of the evolutionary process and molecular biology of the virus. The articles were studied based on the information contained in the World Health Organization (WHO) database. SARS-CoV-2 proteins were identified molecularly and functionally using data analysis and bioinformatics methods, and then related drugs and their effects on virus replication were investigated.

    Findings

    Studies on the structure of the virus and drug therapies to curb the progression of the disease showed that the use of different drug strategies is effective in treating the disease depending on the extent of the disease. Molecular studies have shown that the use of drugs that inhibit viral proteases and nucleoside analogues in the course of the disease and IVIG drug therapies, aminoquinoline compounds, TMPRSS2 inhibitors and virus S protein can be effective in the early stages of disease.

    Conclusion

    The present study showed that in order to control this virus, it is very important to study the structure of the virus and its biology in the body. It is essential to identify the drugs that affect the virus based on the biological structure of the virus. Due to the structural changes of the virus and successive mutations in the virus genome and the emergence of resistant strains or highly contagious strains, further studies on the structure of the virus and its changes in the body are essential in designing drug and treatment strategies. The present study showed that the use of therapeutic and pharmacological strategies varies according to the stage of the disease, so that some drugs in the early stages of the disease prevent the virus from entering the target cells or in combination with viral surface glycoproteins, prevent the viral antigen from binding to receptors to the host cells. In the advanced stages of the disease, antiviral drugs, including protease inhibitors and nucleoside analogues, interfere with the replication and structure of the virus. Due to intermittent changes in the virus and the development of drug-resistant viruses, it is important to continuously review virological and clinical studies and the performance of existing drugs against the virus.

    Keywords: COVID-19, Severe acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, Evolutionary process, Molecular biology, Prevention, Treatment
  • Amirhossein Ahmadihekmatikar, Mahdieh Molanouri* Page 10
    Background and Aim

    COVID-19 as a infectious disease more than the past showed that physical exercise as immunological and physiological effects is necessary for human being. In this review study, we assessed the physiological and immunological effects of exercise training with considering to the COVID-19 and introduced exercise models in inside and outside the house.

    materials and methods

    In this study, a review of all databases, including ISI Web of Science, Scopus, ISC, PubMed, Google Scholar Learners, Noor, related articles were examined. Also, in the article search process, the keywords: coronavirus, COVID-19, Exercise and coronavirus, sports activity and immune system, high-intensity exercise activity and immune system were used.

    Ethical considerations

    Ethical principles have been observed in writing the article.

    Result

    The coronavirus (Covid 19) has recently become one of the most dangerous causes of death in the world. Research has shown that moderate-intensity exercise can help boost immune system function. On the other hand, it has been shown that high-intensity exercise can have negative effects on the immune system, which can be a bad strategy in reducing the function of the immune system and increasing the risk of infectious diseases. But according to existing research, doing sports outside the home is still not recommended, and doing sports at home is still a very important strategy.

    Conclusion

    Due to the onset of the second wave of the corona virus in the world, it is recommended to continue to work at home in accordance with hygienic protocols (maintaining humidity and cleanliness of the environment) and the appropriate intensity and duration[aa1] .

    Keywords: Corona virus, sports activity, Covid 19
  • Mohammad Parastesh*, Jalil Moradi Page 11
    Background & objectives

    Coronavirus 2019 (COVID-19) had a major effect on peoplechr(chr('39')39chr('39'))s physical activity worldwide. These conditions have reduced the amount of physical activity in many people. The purpose of this study was to provide a practical guide for performing physical activities at home.

    Materials and Methods

    The method was library-based, and new books and articles on physical activity at home were reviewed, and the scientific basis for performing physical activity at home was provided. Performing various physical activities using the devices at homes as well as performing exercises without using the devices were examined.

    Results

    Practical suggestions for staying active at home, along with aerobic exercise, include walking, running on a treadmill, proper use of stationary bikes, and body weight resistance exercises to cope with the physical and psychological side effects of Coronavirus 2019 were provided.

    Conclusion

    This guidance provides useful information about physical activity at home for sedentary people, which can be done during epidemic diseases.

    Keywords: Endurance training, Resistance training, Home-based physical activity, Coronavirus 2019
  • Ameneh Omidi, Somayeh Shatizadeh Malekshahi*, Parsa Veisi Page 12

    Coronaviruses are a large family of viruses that usually cause mild to moderate upper respiratory tract illnesses. The newly emerged sever acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) was reported in late 2019 and causes coronavirus disease 2019 (COVID-19). Due to the novelty of the virus, new scientific evidence on various aspects of COVID-19 is reported in the literature continuously.Common symptoms of COVID-19 include fever, dry cough, fatigue, myalgia, arthralgia and Shortness of breath. Some articles have also reported on various manifestations of SARS-CoV-2 infection outside the respiratory tract. The affected organs are gastrointestinal tract, central nervous system, skin, olfactory system, cardiovascular system, liver, kidney and eye.The summary of extra pulmonary involvements by COVID-19 are anosmia, ageusia, erythematous rash, chickenpox-like blisters, acute cardiac injury with increased cardiac troponin levels, inflammation and edema of the renal parenchyma, gastrointestinal symptoms such as diarrhea and vomiting, abnormal liver function with increased levels of alanine and aspartateaminotransferase and neurologic symptoms ranging from headache to stroke. The hypothetical pathophysiologic mechanisms of systemic manifestations of COVID-19 are overproduction of cytokines (cytokine storm), hypoxemia, direct SARS-CoV-2 damage or combination of these mechanisms. Further studies are needed to demonstrate the relationship between outcome of COVID-19 and pathogenesis.

    Keywords: COVID-19, Pathogenicity, SARS-CoV-2
  • Sajjad Tezerji*, Fatemeh Nazari Robati Page 13
    Introduction

    Food security at the individual, family, national, regional and global levels would be achieved when all people at all times have physical and economic access to adequate, healthy and nutritious food for meeting the needs and priorities of a healthy and active life. The purpose of this study was to examine the status of food security and related socioeconomic factors in households of Kermancity ik pandemic covid19.

     Method

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 500 households in five comprehensive health centers located in five areas of Kerman. Individuals were selected randomly using the list of households covered by each center.. Personal-economic and social self-made questionnaires and the validated USDA food security questionnaire 18, previously verified as a validation questionnaire.

    Results

    In this study, There was a significant relationship between the socio-economic factors of the studied families (household size, home area and number of amenities) and the level of food security in individuals. There was a positive correlation between the household size and food security level (R = 0.142 and p <0.001), however the relationship between food security level with home area and number of amenities was reverse (R = -0.093 and p <0.005, R = 0.73 and p <0.001).

    Conclusion

    Based on the present study, the factors affecting food security in the city of Kerman could provide effective operational solutions to improve the food security in areas that may affecte by food insecurity. The results of this study indicate that the city of Kerman is in the safe food area before the crisis.

    Keywords: Food security, Covid19, crisis